NABÍDKA ŠKOLNÍCH PROGRAMŮ PRO ROK 2014/2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NABÍDKA ŠKOLNÍCH PROGRAMŮ PRO ROK 2014/2015"

Transkript

1 NABÍDKA ŠKOLNÍCH PROGRAMŮ PRO ROK 2014/2015

2 VIDA! science centrum OTEVÍRACÍ DOBA: Po Ne: Objednané školní skupiny mohou přijít na program už od 9:00. VSTUPNÉ: 90 Kč vstup do expozice + možnost navštívit science show 110 Kč vstup do expozice + možnost navštívit science show + 1 libovolný program Kč zakoupení dalšího vybraného programu Pedagog se školní skupinou má vstup zdarma. Při soukromé návštěvě, po předložení průkazu ITIC, získává zlevněné vstupné do expozice (110 Kč). JAK SE K NÁM OBJEDNAT SE ŠKOLNÍ SKUPINOU? Prostřednictvím kontaktního formuláře na Dotazem na ovou adresu program@vida.cz Specifická přání či dotazy směřujte prosím na: zuzana.hanzelkova@vida.cz nebo

3 ... jste pro nás nejdůležitějšími partnery. Chceme s vámi úzce spolupracovat a naslouchat vám. Proč? Protože bez vaší pomoci to zkrátka nepůjde. Společně můžeme žákům a studentům ukázat, jak zajímavé je objevovat svět kolem nás. Přípravě programů pro školní skupiny jsme věnovali velké úsilí. Na pořadech spolupracovali vědečtí odborníci i pedagogové s mnohaletou praxí. Snažili jsme se, aby náš program vhodně doplňoval výuku a žáci od nás odcházeli nejen chytřejší, ale i opravdu nadšení. MILÍ PEDAGOGOVÉ A LEKTOŘI V této brožuře naleznete naši první nabídku. Programy jsou určené pro věkové skupiny od mateřských škol až po střední školy a vždy probíhají pod vedením našich lektorů animátorů, kterým říkáme VIDÁtoři. Věříme, že si vy i vaši žáci návštěvu VIDA! užijete. Lukáš Richter ředitel VIDA! science centra

4 Zemětřesná deska, oceán v lahvi, kolo na laně, rotující místnost, simulátor povodně, model lidského srdce v nadživotní velikosti, společenství mravenců Atta, archeologické pískoviště, vodní tiskárna to jsou ukázky interaktivních exponátů VIDA! Pomocí našich 151 exponátů bude vysvětlení nejrůznějších přírodních fenoménů hračka. Neviditelné a těžce pochopitelné jevy se v science centru stanou hmatatelné a zajímavé. Nechte své studenty prostřednictvím hry objevit podstatu Archimedova zákona, fungování plic či princip Pythagorovy věty. Interaktivní expozice je tematicky rozdělena na čtyři základní celky Planeta, Civilizace, Člověk a Mikrosvět. Součástí stálé expozice je i Dětské science centrum určené pro děti od 2 do 6 let. STÁLÁ EXPOZICE 151 interaktivních exponátů = 4600 m2 chytré zábavy

5 SCIENCE SHOW Co je to science show? Představení plné zábavných experimentů. Cena za návštěvu science show je zahrnuta ve vstupném do expozice. Kapacita Divadla vědy, kde se show odehrávají, je však omezena na 80 osob. Délka jedné science show je 40 minut. OHNIVÁ SHOW DĚLÁM TLAKY, DĚLEJ TAKY MRÁZ A ŽÁR Vhodné pro všechny věkové kategorie K hoření potřebujeme palivo, kyslík a jiskru. Anebo ne? Můžeme něco zapálit bez jiskry nebo plamene? Do jakého kapesníku smrkají draci? A je hořlavý náš VIDÁtor? Nedají vám tyto otázky spát? Přijďte a nechte se unést fascinujícími ohnivými pokusy. Vhodné pro všechny věkové kategorie Jedinečná show věnovaná atmosféře. Proč právě jí? Protože bez ní bychom nepřežili jediný den. Je všude kolem nás. Působí na okolí svým tlakem. Díky ní existuje řada fyzikálních jevů. Právě ty si během show představíme. Jak? Samozřejmě netradičně a zábavně. Vhodné pro 2. stupeň ZŠ a SŠ Může být kyslík kapalina? Dá se nacpat nafukovací balonek do malého kelímku? Co všechno dokáže horký vzduch? A jak vlastnostmi těles zahýbá teplota? Mrazivě chladná i pekelně horká show vás ani na okamžik nenechá klidnými.

6 HUSTÝ PROGRAM Výukový program je určen pro žáky tříd ZŠ Tak to je hustý! Barevný koktejl, lávová lampa a suprová záložka do knížky. To vše čeká na vaše žáky na našem hustém programu. Cílem programu je prostřednictvím experimentů s kapalinami seznámit žáky s odlišným vnímáním slova hustý a skutečným významem pojmu hustota. Jaké jsou druhy kapalin? Jak zjistíme jejich hustotu? Jak můžeme hustotu porovnávat? Na všechny tyto otázky získají žáci odpověď a ještě si domů odnesou originální záložku. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 50 Kč za každého účastníka.

7 BARVY KOLEM NÁS Výukový program je určen pro žáky tříd ZŠ Jak se skládají barvy? Jak vnímá světelné spektrum lidské oko? Jaké jsou vlastnosti UV záření? To vše a mnohem víc se dozvědí žáci během barevného programu. Naše společné objevování zaměříme na rozklad světelného spektra, míchání barev či vnímání jednotlivých odstínů. Součástí programu bude i možnost vyzkoušet si, jak své okolí vidí hmyz. Program navazuje na RVP VO Člověk a jeho svět. Dotýká se oblastí přírodovědy a výtvarné výchovy. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 40 Kč za každého účastníka.

8 ROZPOČTI SI TO! Výukový program je určen pro žáky tříd / 6. a 7. tříd ZŠ Proč bychom neměli utratit víc, než vyděláme? Jak rychle roste dluh? Odpovědi na tyto otázky jsou stejně důležité jako schopnost sestavit rodinný rozpočet či zhodnotit vlastní finanční možnosti. To vše se žáci během programu naučí, stejně jako používat základní pojmy příjem, výdaj, rozpočet, rezerva či dluh. Formou hry si vyzkouší vydělat své vlastní peníze a zamyslí se nad jejich investováním. Pro menší žáky je připravena variace her. Dozví se, proč vznikly peníze, poznají jejich hodnotu, spočítají si, jak nejlépe využít své kapesné a získají představu o vlastním hospodaření. Program volně navazuje na RVP VO Matematika a její aplikace a Člověk a společnost. délka: 75 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 30 Kč za každého účastníka.

9 MYSLI NA SMYSLY Výukový program je určen pro žáky tříd ZŠ Jak žáky nadchnout pro biologii člověka, konkrétně pro nervovou soustavu? Například zkoumáním vlastních smyslů a jejich vzájemným porovnáváním. A také zajímavými experimenty a jednoduchým měřením s překvapivými výsledky. Žáci pracují ve skupinkách, postupně navštěvují stanoviště reprezentující jednotlivé lidské smysly. Zde si vyzkouší a změří svá smyslová vnímání. Zjistí, jaké jsou v této oblasti mezi lidmi rozdíly. Splněním úkolů na smyslových stáncích získají dílčí indicie, které je v závěru programu dovedou k názorné představě o nervové soustavě jako celku. Výsledný velký plakát nervové soustavy může pedagog nadále používat v hodinách přírodovědy či přírodopisu. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 40 Kč za každého účastníka.

10 CAMERA OBSCURA Dílna je určena pro žáky 2. stupně ZŠ Camera obscura neboli dírková komora je předchůdcem fotoaparátu, který funguje díky jednoduchým fyzikálním zákonům. Žáci si tuto cameru v naší konstrukční dílně sami vyrobí a tak si tyto základní principy o šíření světla a jeho odrazu dokonale zažijí. Během programu se také naučí správně nasvítit objekt nebo používat expozimetr. Následně ve skupinách zkombinují cameru s polaroidem a tímto vlastním fotoaparátem se vyfotí. Výsledek si mohou na místě vyvolat. délka: 90 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 50 Kč za každého účastníka.

11 R.O.B.O.T. Výukový program je určený žákům 2. stupně ZŠ Kdo by si nechtěl vyrobit svého vlastního pohyblivého robůtka? Právě tento sen může vašim žákům splnit program R.O.B.O.T. Jak bude robůtek vypadat? Třeba jako vážka, brouk či beruška. Na závěr programu se uskuteční netradiční závod, při kterém se ukáže, který robůtek vydrží nejdéle a který je nejrychlejší. Program volně navazuje na RVP VO Člověk a svět práce. Žáci se učí pracovat s technickým materiálem, provádí jednoduché technologické postupy a zlepšují si svou manuální zručnost. Rovněž zde zapojují kreativní myšlení a částečně projeví i svůj umělecký talent. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 50 Kč za každého účastníka.

12 VYNÁLEZCI Výukový program je určen pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ Žáky čeká zábavná mechanicko-konstrukční dílna. Vyzkouší si různé působení fyzikálních sil. Setkají se s Newtonovými zákony v praxi a pokusí se sestrojit jednoduché stroje, jako je páka či kladka. Téma programu je inspirováno principem Rube Goldberg machine, tedy zřetězením jednoduchých strojů vykonávajících různé funkce. Program navazuje na RVP VO Člověk a příroda. Zaměřuje se na poznávání vzájemného působení těles, experimentování s působením základních fyzikálních principů Newtonových pohybových zákonů, gravitační a třecí síly. délka: 90 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 30 Kč za každého účastníka.

13 MLADÝ DETEKTIV Detektivní hra pro žáky tříd ZŠ a 1. ročník SŠ Prostřednictvím hry se žáci seznámí se základními kriminalistickými expertízami a metodami. Vyzkouší si, jak probíhá výslech. Zjistí, co obnáší daktyloskopie, trasologie či genetická expertiza. Cílem programu je vyřešit případ vraždy mladé vychovatelky Megan. Žáci jsou do příběhu aktivně zapojeni a spolupodílí se na vyšetřování. Program formou hry přibližuje žákům práci kriminalistů. Rozvíjí jejich kritické a logické myšlení, podporuje komunikační dovednosti. Navazuje na učivo genetiky, molekulární i obecné biologie a chemie. max. kapacita: 30 osob délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 30 Kč za každého účastníka.

14 NEBEZPEČNÁ PLANETA ZEMĚ Výukový program je určený žákům 2. stupně ZŠ a SŠ Co je to sopečná činnost? Jak vzniká zemětřesení? Proč dochází k povodním? Cílem programu je ukázat žákům a studentům geologické procesy, které představují potenciální rizika pro lidskou společnost. Pojmenujeme nebezpečné události, budeme hledat jejich příčiny a ukážeme si možnosti ochrany před nebezpečnými přírodními katastrofami. Svojí pohotovost a nápaditost si vyzkoušíme na modelových situacích přírodních katastrof. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 40 Kč za každého účastníka.

15 HRAJEME SI S MAGNETICKÝM POLEM Výukový program je určen pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ Účastníci programu si mohou prostřednictvím krátkých pokusů osahat magnetické pole a vyzkoušet si magnetičnost různých materiálů. Pomocí extra silných neodymových magnetů si studenti zkonstruují Gaussovo dělo a na závěr si vyrobí magnetickou plastelínu. Program navazuje na RVP VO Člověk a příroda s cílem zajímavě propojit znalosti z chemie a fyziky. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 50 Kč za každého účastníka.

16 OD ZVUKU K HUDBĚ Výukový program je určený žákům 2. stupně ZŠ a SŠ Jaká je fyzikální podstata vzniku zvuku? Co určuje jeho barvu a charakter? Jaký je rozdíl mezi hudbou a hlukem? Zajímá vás, proč některé souzvuky jsou lidskému uchu příjemné a jiné nikoliv? To vše se žáci a studenti v rámci programu dozvědí a samozřejmě si také vyzkouší. Na závěr je pro ně připravena hudební hra a možnost natočit si vlastní improvizovanou skladbu. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 30 Kč za každého účastníka.

17 PRVNÍ POMOC Výukový program je určený pro 2. stupeň ZŠ a SŠ První pomoc je ve skutečnosti velmi jednoduchá záležitost. Stačí umět několik základních dovedností a nebát se zvednout telefon. Pomocí simulací a tréninku se tyto základní dovednosti společně naučíme. Žáci se osobně vžijí do situací, kde bude potřeba první pomoci. Společně si pak ukážeme, jak správně postupovat. Program vedou zkušení lektoři první pomoci a je možné jej přizpůsobit všem věkovým kategoriím. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 40 Kč za každého účastníka.

18 NENÍ HRA JAKO HRA Výukový program určený studentům SŠ Vycházet lidem vstříc nebo hledět jen na své dobro? Spolupracovat nebo podvádět? Podobné dilema se může vyskytnout ve spoustě reálných situací od osobních vztahů, přes ekonomiku až po geopolitiku světových mocností. Pomocí série her a simulací se společně podíváme na to, jak se mezi racionálně uvažujícími sobci může vyvinout spolupráce, jaké strategie jsou v různých situacích úspěšné a proč je oko za oko stále aktuální i po téměř čtyřech tisících letech. Během turnaje a následné diskuse využijí studenti své logické myšlení, schopnost abstrakce i argumentace a naučí se lépe reflektovat vlastní chování i chování svého okolí. délka: 60 minut V případě tohoto programu se jedná o příplatek 30 Kč za každého účastníka.

19 Aktuální nabídku všech programů VIDA! science centra najdete na V sekci určené školám se pak můžete přihlásit k odběru newsletteru určeného speciálně pro pedagogy s důrazem na učitele přírodovědných předmětů. Máte-li jakékoliv dotazy či specifické požadavky, kontaktujte manažerku vzdělávacích programů Zuzanu Hanzelkovou: zuzana.hanzelkova@vida.cz

20 Slyšel jsem a zapomněl. Viděl jsem a pamatuji. Dělal jsem a pochopil. (Čínské přísloví) Science centrum je středisko neformálního vzdělávání zaměřené na popularizaci přírodních věd a techniky. Výstavba centra byla podpořena z prostředků Evropské unie.

NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ SKUPINY 2015/2016

NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ SKUPINY 2015/2016 NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ SKUPINY 2015/2016 VIDA! science centrum Otevírací doba: Po: 9.00 14.00 Út Pá: 9.00 18.00 So Ne: 10.00 18.00 Vstupné: 90 Kč vstup do expozice + možnost navštívit science show 130 Kč

Více

NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ SKUPINY 2015/2016

NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ SKUPINY 2015/2016 NABÍDKA PRO ŠKOLNÍ SKUPINY 2015/2016 VIDA! science centrum Otevírací doba: Po: 9.00 14.00 Út Pá: 9.00 18.00 So Ne: 10.00 18.00 Vstupné: 90 Kč vstup do expozice + možnost navštívit science show 130 Kč

Více

2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ VÁŽENÍ NÁVŠTĚVNÍCI, vědeckotechnický park VIDA! science centrum se krátce po svém otevření stal jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na jižní Moravě. Stále

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A VÍCELETÁ GYMNÁZIA Kontaktní a informační e-mail: animace@kinoscala.cz FENOMÉN PREKINEMATOGRAFIE (optické hračky) Počátky kinematografie jsou

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Fyzika Vyučovací předmět Fyzika je tvořen z obsahu vzdělávacího oboru ze vzdělávací oblasti

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola uvědomělého učení

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola uvědomělého učení školní vzdělávací program Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola uvědomělého Nestačí vědění, vědění se musí použít. J. W. Goethe Základní škola národního umělce P. Bezruče, Frýdek-Místek,

Více

science ntrum Logotyp VIDA! v kombinaci s podnázvem science centrum a logotyp bez podnázvu.

science ntrum Logotyp VIDA! v kombinaci s podnázvem science centrum a logotyp bez podnázvu. science ntrum Logo science centra by mělo vybízet k aktivitě diváka, aby naznačilo, že expozice bude lákat k přemýšlení, dotýkání, zkoumání a hře. Proto je logo trochu rébusem. Logotyp VIDA! je reakcí

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 pondělí herna Drama (15:00-16:00) Muzikál (16,00-17,00 třída Flétna (14:00-14:45) Angličtina - Pokr

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Fyzika - 6. ročník Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí stavba látek - látka a těleso - rozdělení látek na pevné, kapalné a plynné

Více

Zpravodaj pro školy. Praktické informace. První 3D Planetárium v ČR je otevřeno. podzim 2013

Zpravodaj pro školy. Praktické informace. První 3D Planetárium v ČR je otevřeno. podzim 2013 podzim 2013 Zpravodaj pro školy Praktické informace Otevírací doba 3D Planetária: Pondělí, úterý, čtvrtek 8:30 17:00 Středa a pátek: 8:30 18:00 Sobota a neděle: 10:00 18:00 ak se k nám dostanete? Vstup

Více

Centrum přírodovědného a technického vzdělávání v HK

Centrum přírodovědného a technického vzdělávání v HK Centrum přírodovědného a technického vzdělávání v HK 13. června 2017 Workshop pro výchovné a kariérní poradce ZŠ Kam po základní škole? Aneb profesní volba deváťáků. Centrum přírodovědného a technického

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

Ročník VII. Fyzika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy.

Ročník VII. Fyzika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy. Opakování IX. Fyzikální veličiny a jejich měření. Metoda didaktická-soutěže,diskuse Žák si zopakuje fyzikální veličiny probírané v 6.roč., jejich značky, jednotky a mezi nimi. výchova-vztah k přírodě,

Více

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka přednášek, seminářů, témat projektů na: http://www.mff.cuni.cz/verejnost/fs Fakultní školy Aktuality Nabídka přednášek, seminářů, témat pro

Více

Desková Finanční svoboda

Desková Finanční svoboda Desková Finanční svoboda Metodická příručka pro učitele UKÁZKA KFP Kořený Fichtner Pavlásek, s.r.o. vzdělávací instituce akreditovaná MŠMT ČR Jak vyučovat finanční gramotnost poutavě a zábavně akreditovaný

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Název vzdělávací oblasti: Člověk a příroda Název vyučovacího předmětu: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové, organizační a časové vymezení: Fyzika je nauka o tom, jakými zákonitostmi se

Více

Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků.

Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků. PROJEKT 2 příloha Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků. Název oblasti podpory: Zvyšování kvality ve vzdělávání Předpokládaný termín

Více

Začlenění. Základní škola Jablonné v Podještědí

Začlenění. Základní škola Jablonné v Podještědí školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Jablonné v Podještědí - Kopie Cesta k poznání Začlenění Název školy Název ŠVP ŠVP ZŠ Jablonné v Podještědí - Kopie Dosažené vzdělání Vzdělávací program Délka studia v letech:

Více

PŘÍLOHA: Učební plány

PŘÍLOHA: Učební plány PŘÍLOHA: Učební plány PŘÍLOHA: Učební plán 1. Celkový 1. stupeň Vzdělávací oblasti (obory) ŠVP RVP Matematika a její aplikace 20 + 4 20 Matematika 20 + 4 0 Jazyk a jazyková komunikace 44 + 3 44 Anglický

Více

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 pondělí herna Drama (14:30-15:30) Drama (15:30-16:30) Muzikál (16:30-17:30) třída Flétna (14:00-14:45)

Více

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 pondělí herna Muzikál (16,30-17,30) třída Flétna (14,00-14:45) Angličtina - Pokr (15,00-16,30) art

Více

V TECHNICE JE BUDOUCNOST

V TECHNICE JE BUDOUCNOST V TECHNICE JE BUDOUCNOST - METODICKÉ POKYNY PRO PEDAGOGY - Vážené pedagožky, vážení pedagogové, velmi nás těší, že jste pro své žáky vybrali některý z programů projektu Národního technického muzea V technice

Více

DNY ELEKTRONOVÉ MIKROSKOPIE V BRNĚ Program pro školy ( )

DNY ELEKTRONOVÉ MIKROSKOPIE V BRNĚ Program pro školy ( ) DNY ELEKTRONOVÉ MIKROSKOPIE V BRNĚ Program pro školy (7. 8. 3. 2019) ČTVRTEK 7. BŘEZNA 2019 Vědecko-popularizační instituce HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM BRNO (Kraví hora 2, Brno-střed, (foyer) Představení elektronového

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu U vyučovacího předmětu fyzikální praktika je časové vymezení dáno učebním

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2014

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2014 Historie jinak Nabídka programů pro školy v roce 2014 Programy pro školy realizuje občanské sdružení Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost sdružení. Vážení učitelé,

Více

Se školou na film do muzea!

Se školou na film do muzea! Se školou na film do muzea! Nabídka vzdělávacích programů pro školy v rámci výstavy Na film! Rádi bychom Vás a Vaše žáky pozvali na výstavu Na film!, druhou část filmového muzea NaFilM, kterou jsme začátkem

Více

Za poznáním technických oborů a řemesel

Za poznáním technických oborů a řemesel OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Za poznáním technických oborů a řemesel reg. č.: CZ.1.07/1.1.24/02.0061 Okresní hospodářská komora Karviná www.hkok.cz Představení projektu Název: Za poznáním technických

Více

Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí?

Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí? Čím vám můžeme pomoci při rozvoji podnikavosti u dětí? Ing. Jakub Křižka +420 739 573 555 krizka@ipodnikatel.cz WWW.IPODNIKATEL.CZ - CO TO JE? Webový portál zaměřený na problematiku podnikání Články, videa,

Více

PEVNOST POZNÁNÍ. Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci

PEVNOST POZNÁNÍ. Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci PEVNOST POZNÁNÍ Interaktivní muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci interaktivní muzeum vědy, které zábavnou formou přibližuje přírodní a humanitní vědy všem věkovým kategoriím. nachází se v areálu

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA. Kontaktní a informační NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ STUDIA SCALA PRO STŘEDNÍ ŠKOLY A ČTYŘLETÁ GYMNÁZIA Kontaktní a informační e-mail: animace@kinoscala.cz FENOMÉN PREKINEMATOGRAFIE (optické hračky) Počátky kinematografie jsou

Více

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika 4.6.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Fyzika spadá spolu s chemií, přírodopisem a

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v odborné učebně pro fyziku a chemii, v odborné učebně s interaktivní tabulí či v multimediální učebně.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v odborné učebně pro fyziku a chemii, v odborné učebně s interaktivní tabulí či v multimediální učebně. 7.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA 7.6.1 Fyzika (F) Charakteristika předmětu 2. stupně Předmět fyzika je zařazen do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vyučovací předmět má časovou dotaci v 6. a 8. ročníku 1 hodinu

Více

Dotazník pro pedagogické pracovníky škol

Dotazník pro pedagogické pracovníky škol PŘÍLOHA Č. 4 DOTAZNÍK PRO PEDAGOGICKÉ PRACOVNÍKY Dotazník pro pedagogické pracovníky škol Dovolujeme si Vás požádat o spolupráci při vyplnění dotazníku, který je součástí projektu Analýza bariér v technickém

Více

Koncipování předmětu Přírodověda na I. stupni ZŠ jako součást propedeutiky výuky chemii. Jiří Rychtera, Veronika Machková 2013

Koncipování předmětu Přírodověda na I. stupni ZŠ jako součást propedeutiky výuky chemii. Jiří Rychtera, Veronika Machková 2013 Koncipování předmětu Přírodověda na I. stupni ZŠ jako součást propedeutiky výuky chemii Jiří Rychtera, Veronika Machková 2013 J. A. Komenský: Didaktika analytická; Praha, nakl. F. A. Urbánek, 1874 První

Více

ZÁJMOVÉ KROUŽKY

ZÁJMOVÉ KROUŽKY ZÁJMOVÉ KROUŽKY 2017-2018 Vážení rodiče, v letošním školním roce je pro Vaše děti připravena tato nabídka zájmových kroužků. Přihlašování je možné od 5. do 15. září nebo do naplnění kapacity. Kroužky,

Více

3. ročník soutěže Objevujte jinak!

3. ročník soutěže Objevujte jinak! 3. ročník soutěže Objevujte jinak! (září 2014 květen 2015) TECHMANIA SCIENCE CENTER, PLZEŇSKÝ KRAJ, MĚSTO PLZEŇ 3. ročník soutěže Objevujte jinak! (září 2014 květen 2015) O SOUTĚŽI Soutěž vznikla jako

Více

PŘÍLOHA č. 19a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. TEZE VÝZVY 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky

PŘÍLOHA č. 19a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI. TEZE VÝZVY 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky PŘÍLOHA č. 19a) příruček pro žadatele a příjemce OP VaVpI TEZE VÝZVY 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Teze výzvy 1.3 Popularizace, propagace a medializace vědy a techniky Oblast

Více

Se školou na film do muzea!

Se školou na film do muzea! Se školou na film do muzea! Nabídka vzdělávacích programů pro školy v rámci výstavy Na film! Rádi bychom Vás a Vaše žáky pozvali na výstavu Na film!, druhou část filmového muzea NaFilM, kterou jsme otevřeli

Více

Představení 5 finalistů soutěže o nejlepší interaktivní materiál pro SMART Board Ukončení konference s losováním o ceny

Představení 5 finalistů soutěže o nejlepší interaktivní materiál pro SMART Board Ukončení konference s losováním o ceny Program: 7 8 10 8 9 25 10 9 10 20 05 10 11 15 00 11 12 05 50 12 12 Registrace účastníků Úvod a zahájení konference 1. blok náslechů (12 osob) a (25-50 osob) 2. blok náslechů a 3. blok náslechů a 4. blok

Více

Část V. Osnovy. II. stupeň KAPITOLA XX - DĚJEPISNÁ PRAKTIKA

Část V. Osnovy. II. stupeň KAPITOLA XX - DĚJEPISNÁ PRAKTIKA Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Dějepisná praktika 1. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU DĚJEPIS Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Část V. Osnovy

Více

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ

NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH KURZŮ v rámci projektu "Nové výukové metody a využití informačních technologií při realizaci školního vzdělávacího programu na základních a středních školách Jihočeského kraje registrační

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ VOLITELNÉ PŘEDMĚTY SEMINÁŘ Z PŘÍRODOPISU Ing. Tereza Jechová Volitelný předmět Cvičení z přírodopisu je podle možností školy zařazen v průběhu 6. 9. ročníku, rozšiřuje a doplňuje svým vzdělávacím obsahem předmět přírodopis. Předmět je vyučován 1 hodinu týdně, v

Více

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu ve všech ročnících 1. stupně v časové dotaci 1 vyučovací hodiny týdně.

Vyučovací předmět je realizován podle učebního plánu ve všech ročnících 1. stupně v časové dotaci 1 vyučovací hodiny týdně. PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu Oblast Člověk a svět práce postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede žáky k získání základních uživatelských dovedností v

Více

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Umění a kultura Výtvarná výchova 6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň Vyučovací předmět Výtvarná výchova umožňuje žákům jiné

Více

3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova. termín

3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova. termín 3. jednání pracovní skupiny ředitelů škol projektu MAP vzdělávání v ORP města Tišnova termín 28. 11. 2016 13.00-16.00 Předpokládaný program jednání: 1. Zahájení, úvodní slovo, představení vize, představení

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) 1. Obsahové vymezení předmětu v předmětu fyzika se realizuje obsah vzdělávacího oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7.

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence) 5 Kompetence

Více

Projekt Držíme krok, výuka středoškoláků na školách při nemocnicích ve spolupráci s Národním Muzeem

Projekt Držíme krok, výuka středoškoláků na školách při nemocnicích ve spolupráci s Národním Muzeem EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Projekt Držíme krok, výuka středoškoláků na školách při nemocnicích ve spolupráci s Národním Muzeem PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Jan Kulvejt Cíle prezentace Inspirovat

Více

PŘÍLOHA: Učební plány

PŘÍLOHA: Učební plány PŘÍLOHA: Učební plány PŘÍLOHA: Učební plán 1 Celkový 1. stupeň Vzdělávací oblasti (obory) ŠVP RVP Matematika a její aplikace 20 + 4 20 Matematika 20 + 4 0 Jazyk a jazyková komunikace 44 + 5 44 Anglický

Více

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Informatika 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika je zařazena jako samostatný předmět v

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní škola Hranice, Struhlovsko, příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Ať s míčem, knihou nebo kružítkem příležitost u nás dáme všem. č.j.: ŠVP 1 / 2007 IDENTIFIKAČNÍ

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Fyzika Obsahem předmětu Fyzika je oblast neživé přírody a současných technologií. Žák si osvojí

Více

CZ.1.07/2.3.00/ Prezentace projektu MŠMT Ing. J. Svatošová manažerka projektu

CZ.1.07/2.3.00/ Prezentace projektu MŠMT Ing. J. Svatošová manažerka projektu http://step.vscht.cz/ CZ.1.07/2.3.00/35.0019 Prezentace projektu MŠMT 13.3.2014 Ing. J. Svatošová manažerka projektu O PROJEKTU Projekt je realizován VŠCHT Praha bez partnera v rámci OP VK prioritní osy

Více

V poznani je sila! Techmania Science Center

V poznani je sila! Techmania Science Center Euroman!! V poznani je sila! Člověk nemusí být zrovna superhrdinou, aby věděl, že svět kolem nás je plný fascinujících jevů a fenoménů, přírodních sil, které můžeme ovládnout pokud je poznáme. V poznání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/1 (Prometheus), M.Macháček : Fyzika pro

Více

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Cíle výchovy a vzdělávání: Otázky spojené s konceptem klíčových kompetencí podle RVP. Učitel a cíle výuky. Pavla Zieleniecová, MFF UK 1 Obsah: 1. Tři otázky

Více

<<< záložka Fyzika

<<< záložka Fyzika 5.6.1 5.6.1 Fyzika FYZIKA 6. ročník 5.6.1/01 LÁTKY A TĚLESA použije správné označení důležitých fyzikálních veličin a jejich základních a odvozených jednotek změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

Lidské tělo - dokonalý stroj?

Lidské tělo - dokonalý stroj? Lidské tělo - dokonalý stroj? Centrum přírodovědného a technického vzdělávání Informace o projektu Hlavní cíle: o Zvýšit zájem žáků o polytechnické obory (biologie, fyzika, chemie, matematika, IT) a podpořit

Více

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA!

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ V NÁRODNÍM FILMOVÉM MUZEU NAFILM KDE: MOZARTEUM, PRAHA 1 VCHOD Z FRANTIŠKÁNSKÉ ZAHRADY OD JUNGMANNOVA NÁMĚSTÍ Rádi bychom vás pozvali do Národního

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2016/2017. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Vzdělávací plán pro povinný předmět Informatika, určený ţákům s lehkým mentálním postiţením

Vzdělávací plán pro povinný předmět Informatika, určený ţákům s lehkým mentálním postiţením Vzdělávací plán pro povinný předmět Informatika, určený ţákům s lehkým mentálním postiţením Zpracovaný dle rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání - přílohy upravující vzdělávání ţáků s

Více

Předmět Chemie se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku dvě hodiny týdně.

Předmět Chemie se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku dvě hodiny týdně. 1.1 Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu Chemie Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Chemie se vyučuje jako samostatný předmět v 8. a 9. ročníku dvě hodiny týdně. Vzdělávání

Více

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7.

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence. Opakování 7. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence) 5 Kompetence

Více

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 /2013 - Kře. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Vyučovací předmět: Fyzika

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 /2013 - Kře. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Vyučovací předmět: Fyzika Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Vyučovací předmět: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Škola považuje předmět Fyzika za významný

Více

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Proč? Je snadné využívat technologické nástroje, které se neustále vyvíjejí. Je důležité si uvědomit, že revoluci nepředstavují Technologie, ale Informace a komunikace.

Více

I. Sekaniny1804 Finanční výchova

I. Sekaniny1804 Finanční výchova Finanční výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Finanční gramotnost je jedna z klíčových kompetencí člověka, tj. znalosti, dovednosti a hodnotové postoje,

Více

Představení projektu sciencezoom2. Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Představení projektu sciencezoom2. Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Představení projektu sciencezoom2 Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích 2014 11.11.2014 O projektu Název: sciencezoom 2 popularizace VaV na JU Příjemce: Jihočeská univerzita

Více

NÁVRH LOGICKÝCH RÁMCŮ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN

NÁVRH LOGICKÝCH RÁMCŮ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN NÁVRH LOGICKÝCH RÁMCŮ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN Vybraná opatření z Ročního akčního plánu pro území SO ORP Horšovský Týn na období 2017/2018, která se týkají aktivit spolupráce,

Více

Neformální setkání učitelů matematiky na 1. a 2. stupni ZŠ v rámci území ORP Havířov. 10. dubna 2019

Neformální setkání učitelů matematiky na 1. a 2. stupni ZŠ v rámci území ORP Havířov. 10. dubna 2019 Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Havířov II, reg.č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0008607 Neformální setkání učitelů matematiky na 1. a 2. stupni ZŠ v rámci území ORP Havířov 10. dubna 2019 13.30

Více

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství

Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ. C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj. kariérového poradenství Podkladová data pro zpracování ANALÝZY POTŘEB V ÚZEMÍ C) Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě a Rozvoj 1. Charakteristika kariérového poradenství Výchova k podnikavosti (dále VkP)

Více

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE

ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ZŠ KUNOVICE, U PÁLENICE ŠKOLA, KDE SI SVŮJ POCIT ÚSPĚCHU ZAŽIJE KAŽDÉ DÍTĚ ŠKOLA,KDE UČITELÉ I ŽÁCI PŘEMÝŠLEJÍ NAD TÍM, CO, JAK A PROČ DĚLAJÍ CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE CO NA ŠKOLE OCEŇUJÍ RODIČE Zdroj:

Více

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Projekt je zaměřen na rozvoj odborných i pedagogických kompetencí učitelů ve středním

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

5. 11. Pracovní činnosti

5. 11. Pracovní činnosti 5. 11. Pracovní činnosti Obsah stránka 5.11.1. Charakteristika vyučovacího předmětu 2 5.11.2. Začlenění průřezových témat 2 5.11.3. Zaměření na klíčové kompetence 2 5.11.4. Formy a metody práce 3 5.11.5.

Více

Aktualizace informatiky a ICT ve všeobecně vzdělávací složce RVP. Konference TTnet

Aktualizace informatiky a ICT ve všeobecně vzdělávací složce RVP. Konference TTnet Aktualizace informatiky a ICT ve všeobecně vzdělávací složce RVP Konference TTnet 22. 11. 2018 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních

Více

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019 Za třídu! Realizační tým Metodik Ing. Jaroslava Hánová Anotace Učitel / Předmět Ing. Libuše Čechová Ing. Pavla Marešová Ing. Jaroslava Hánová / ekonomika, informační a komunikační technologie Ing. Libuše

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus)

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Očekávané výstupy předmětu

Více

Gymnázium, Český Krumlov

Gymnázium, Český Krumlov Gymnázium, Český Krumlov Vyučovací předmět Fyzika Třída: 6.A - Prima (ročník 1.O) Úvod do předmětu FYZIKA Jan Kučera, 2011 1 Organizační záležitosti výuky Pomůcky související s výukou: Pracovní sešit (formát

Více

PŘEHLED NABÍZENÝCH AKCÍ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018

PŘEHLED NABÍZENÝCH AKCÍ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 PŘEHLED NABÍZENÝCH AKCÍ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Mezi aktivity Dětského oddělení Městské knihovny Kutná Hora patří i nabídka literárních besed a lekcí informační výchovy pro gymnázia,

Více

Určeno základním školám. Kontaktní osoba Bc. Bodláková Lada 599 522 457 vietnamska.detske@kmo.cz. Vietnamská 1541 708 00 Ostrava-Poruba

Určeno základním školám. Kontaktní osoba Bc. Bodláková Lada 599 522 457 vietnamska.detske@kmo.cz. Vietnamská 1541 708 00 Ostrava-Poruba Určeno základním školám Kontaktní osoba Bc. Bodláková Lada 599 522 457 vietnamska.detske@kmo.cz Vietnamská 1541 708 00 Ostrava-Poruba KNIHOVNA MĚSTA OSTRAVY, příspěvková organizace POBOČKA VIETNAMSKÁ 1541,

Více

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let

LISCIANI. Cena her pro předškoláky Kč. Lisciani hry pro předškoláky 3-6 let LISCIANI PIATNIK PRAHA uvádí na český trh unikátní řadu vzdělávacích her pro nejmenší - italskou značku Lisciani. Přináší pestrobarevné hry pro děti od 1 roku po předškoláky, které je zabaví a naučí novým

Více

Jak by měla vypadat škola, prostor pro vzdělávání?

Jak by měla vypadat škola, prostor pro vzdělávání? Nové vzdělávání by mělo být zaměřeno na komunikační dovednosti, řemeslnou zručnost, tělesnou výchovu, umění a poznávání přírody. Dnešní děti budou do budoucna ze všeho nejvíc potřebovat schopnost týmové

Více

HOME PROGRAMY PARTNEŘI O NÁS KONTAKT. Další rozjetý vlak studentských podnikatelských nápadů

HOME PROGRAMY PARTNEŘI O NÁS KONTAKT. Další rozjetý vlak studentských podnikatelských nápadů HOME PROGRAMY PARTNEŘI O NÁS KONTAKT Další rozjetý vlak studentských podnikatelských nápadů V listopadovém čísle se dočtete o rozjetém vlaku v podobě všech našich projektů. Jsme hrdí na velký počet přihlášených

Více

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015

Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 Foxíkovy kroužky ve školním roce 2014/2015 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 pondělí Drama (15:00-16:00) Hrajeme si s písničkou třída Flétna (14:00-14:45) Angličtina - Pokr (15:00-16,30)

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OPVK IP oblasti podpory 1.4 Číslo prioritní osy: 7.

IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OPVK IP oblasti podpory 1.4 Číslo prioritní osy: 7. Základní škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy Teplice, Koperníkova 2592 IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Číslo operačního programu: Název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání

Více

Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016

Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016 Plán environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty pro školní rok 2015/ 2016 Mgr. Kateřina Čiháková ZŠ Pečky, okr. Kolín Tř. Jana Švermy 342 Pečky 289 11 1 ÚVOD Environmentální výchovu chápeme jako výchovu

Více

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ Přírodní vědy Doplňující pedagogické studium - biologie - učitelství pro SŠ a ZŠ Anotace: Program je zaměřen na pedagogickou a oborově didaktickou přípravu pro učitelství přírodovědných předmětů na základních

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více