Jméno: 1 / 10 Identifikátor:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jméno: 1 / 10 Identifikátor:"

Transkript

1 A Přehledový test (celkem max. 24 bodů) POKYNY: U každé otázky zakroužkuj právě jednu správnou odpověd. Pokud se spleteš, původní odpověd zřetelně škrtni a zakroužkuj jinou. Je povolena maximálně jedna oprava. V případě špatné, žádné nebo více zakroužkovaných odpovědí je za otázku 0 bodů. 1. Která země doposud nerealizovala vlastní nepilotovanou misi k Marsu? [a] Rusko [b] Japonsko [c] Kanada [d] Indie 2. Ve kterém souhvězdí bychom našli tyto hvězdy: Asterope, Taygeta, Maia, Celaeno, Electra, Merope, Alcyone, Pleione a Atlas? [a] Býka [b] Blíženců [c] Lodního kýlu [d] Štíra 3. Jaké tvrzení vystihuje pojem cirkumpolární hvězda? [a] Lze ji pozorovat pouze za polárním kruhem. [b] Nelze ji pozorovat za polárním kruhem. [c] Na severní polokouli vycházejí v den jarní rovnodennosti a zapadají v den podzimní rovnodennosti, na jižní polokouli je to naopak. [d] Od nás u ní můžeme pozorovat horní i dolní kulminaci. 4. Jak se jmenují nápadná uskupení hvězd na nebi, která nepatří mezi oficiální souhvězdí? [a] pseudohvězdí [b] alterismy [c] asterismy [d] asteroidy 6. Co je to Foucaultovo kyvadlo? [a] Kyvadlo, pomocí kterého bylo poprvé změřeno gravitační zrychlení na Zemi. [b] Experiment, který pomocí kyvadla dokazuje, že se Země otáčí okolo vlastní osy. [c] Označení pro kývavý pohyb Země způsobený vlivem ostatních planet a Měsíce. [d] Název bývalého souhvězdí na jižní obloze, které již není mezi 88 oficiálními. 7. Co jsou to LEO satelity? [a] Družice, které měří v nízkých energiích (low energy observations). [b] Družice na nízkých oběžných drahách okolo Země (Low Earth Orbit). [c] Družice, které měří meteorické roje (poprvé použity na roj Leonid). [d] Družice, které obíhají kolem Měsíce i Země zároveň (Lunar Earth Orbiter). 8. V jaké fázi hvězdného vývoje stráví hvězdy slunečního typu nejdelší dobu? [a] ve fázi vzniku (doba před hlavní posloupností) [b] na hlavní posloupnosti [c] ve stadiu obrů [d] jako černé díry 5. Co je důsledkem zakřivení světelných paprsků gravitací? [a] gravitační čočky [b] Keplerovy čočky [c] výskyt temné hmoty [d] paralaxa hvězd Jméno: 1 / 10 Identifikátor:

2 9. Jaký je hlavní důvod, proč se pro rentgenová pozorování vesmíru používají družice namísto pozemských dalekohledů? [a] Družice jsou výrazně levnější než pozemské dalekohledy. [b] Složitá elektronika, která je k pozorování třeba, funguje pouze při malé gravitaci nebo nejlépe ve stavu beztíže. [c] Zemská atmosféra nepropouští rentgenové záření. [d] V dlouhých vlnových délkách se příliš projevuje tzv. seeing, kvůli kterému by byl obraz rozmazaný a nepoužitelný. 10. Slunce září přibližně jako: [a] absolutně bílé těleso [b] absolutně žluté těleso [c] absolutně modré těleso [d] absolutně černé těleso 11. Která z těchto dvojic souhvězdí spolu nesousedí? [a] Střelec a Kozoroh [b] Herkules a Drak [c] Jižní ryba a Vodnář [d] Andromeda a Beran 12. Jak se jmenuje sonda, která bude od roku 2015 zkoumat trpasličí planetu Pluto? [a] New Boundaries [b] New Explorer [c] New Limits [d] New Horizons 13. Proč je obloha ve dne převážně modrá? [a] Protože se v ní odráží hladina oceánu (jako fata morgana). [b] Protože lidské oko vnímá modrou barvu nejvíce. [c] Protože se Země nazývá Modrá planeta. [d] Protože se v atmosféře rozptyluje sluneční záření. 14. Proč lze ze Země pozorovat přechod Venuše přes sluneční kotouč? [a] Protože se na ni promítá stín Země stejně jako na Měsíc. [b] Protože je dál od Slunce než Země a má menší úhlovou velikost než Slunce. [c] Protože je blíže ke Slunci než Země a má menší úhlovou velikost než Slunce. [d] Protože je blíže ke Slunci než Země a má větší úhlovou velikost než Slunce. 15. Co označujeme pojmem konjunkce? [a] Je to latinský název pro souhvězdí. [b] Situaci, kdy se dvě nebeská tělesa (např. planety) nacházejí na stejné pozici (stejné rektascenzi) na obloze. [c] Situaci, kdy je planeta přesně na opačné straně oblohy než Slunce. [d] Takové postavení planety, když má největší úhlovou vzdálenost od Slunce. 16. Ve kterém roce byla objevena první planetka (Ceres)? [a] 1492 [b] 1801 [c] 1921 [d] Který z těchto jevů je častější? [a] prstencové zatmění Slunce [b] libovolné zatmění Slunce [c] úplné zatmění Měsíce [d] průlet Halleyovy komety kolem Slunce 18. Co znamená označení J u souřadnic objektu? [a] Souřadnice odpovídají poloze objektu dne [b] Souřadnice jsou změřeny s přesností na 2000,0 obloukových vteřin. [c] Všechny takto označené souřadnice pocházejí z roku 2000 (občas se vyskytuje i označení J1950, což znamená, že souřadnice byly změřeny v roce 1950). [d] Objekt je zaznamenán v atlase Uranometria od Johanna Bayera. Jméno: 2 / 10 Identifikátor:

3 19. Rovníkové souřadnice 2. druhu jsou určeny: [a] rektascenzí a deklinací [b] zeměpisnou šířkou a délkou [c] rovníkovým průměrem a hodinovým úhlem [d] hodinovým úhlem a deklinací 20. Jaký tvar má planeta Země? [a] koule [b] elipsoid [c] toroid [d] geoid 21. Hvězdy Sirrah a Mirach patří do souhvězdí [a] Panny, jejich označení je β Vir a γ Vir. [b] Andromedy, jsou také označované jako α And a β And. [c] Velké medvědice, jedná se o těsnou dvojhvězdu, kterou rozpoznají pouze lidé s dobrým zrakem. [d] Velryby, Mirach (neboli Mira) je o Cet a Sirrah je α Cet. 22. Zákony, které popisují pohyb těles okolo Slunce vlivem gravitační síly, se nazývají [a] Schrödingerovy zákony. [b] Pascalovy zákony. [c] Keplerovy zákony. [d] Eulerovy zákony. 23. Kde je planeta vždy nejdále od Slunce? [a] v perihéliu [b] v jarním bodě [c] v aféliu [d] v opozici 24. Ve kterém roce stál naposledy člověk na Měsíci? [a] 1969 [b] 1972 [c] 1982 [d] 2012 Jméno: 3 / 10 Identifikátor:

4 B Obrazový test (celkem max. 20 bodů) POKYNY: Obrazový test obsahuje 10 otázek, které budou promítnuté v prezentaci. Každá otázka bude zobrazena nejprve na 10 sekund a pak znovu na 1 minutu. Po skončení projekce budete mít další 3 minuty na dokončení svých odpovědí. Odpovědi zapisujte na příslušná místa níže. V otázkách s vypsanými možnostmi svoji odpověd zakroužkujte, pokud uděláte chybu, pak zakroužkovanou odpověd škrtněte a zakroužkujte jinou. Pozor, u tohoto typu otázek máte pouze jednu možnost opravy. 1. Co je na obrázku? topografická mapa Venuše / jen planeta 2. Proč nepatří označený obrázek mezi ostatní? protože ještě nebyl ve vesmíru / není zatím v provozu 3. a) Jak se nazývá tento graf? HR / Hertzsprungův Russellův diagram 3. b) Na které z pozic a g se nachází Slunce? na pozici e 4. a) Jak se jmenuje tato observatoř? ALMA / Atacama Large Millimeter/submillimeter Array 4. b) Kde se nachází? [a] v Kazachstánu [b] v Chile [c] v Argentině [d] v Mexiku 4. c) V jakém oboru vlnových délek měří? [a] v rádiovém [b] v infračerveném [c] v optickém [d] v rentgenovém 5. Přiřad názvy k obrázkům (jedna možnost je špatně): A 3) meteoroid, B 4) meteorit, C 1) meteor 6. a) Jak se jmenuje tato sopka? Olympus / Olympus Mons / Hora Olymp 6. b) Kde se nachází? [a] na Venuši [b] na Zemi [c] na Marsu [d] na Měsíci 6. c) Čím je výjimečná? [a] Je to jediná aktivní mimozemská sopka. [b] Její erupce výrazně přispěla k vyhubení dinosaurů. [c] Je to nejvyšší známá hora sluneční soustavy. [d] Jedná se o gejzír chrlící horkou vodu a páru namísto lávy. 7. a) Napiš název asterismu na obrázku. Ramínko na šaty 7. b) Ve kterém souhvězdí se nachází? [a] Labut [b] Pastýř [c] Herkules [d] Lištička 8. Sonda na obrázku byla první, která [a] přistála na Měsíci. [b] se dostala na oběžnou dráhu okolo komety. [c] byla vyslána na oběžnou dráhu Země. [d] překonala vzdálenost 100 au od Slunce. 9. a) Pojmenuj hvězdy označené písmenky a d. a: Sírius, b: Rigel, c: Aldebaran, d: Capella (Amalthea) Jméno: 4 / 10 Identifikátor:

5 9. b) Jak říkáme asterismu, který vytvářejí červené hvězdy? Zimní šestiúhelník / Zimní mnohoúhelník 10. a) Ve kterém souhvězdí bychom našli tyto objekty? v souhvězdí Hada 10. b) Jak se jmenuje mlhovina, do které patří? Orlí mlhovina Jméno: 5 / 10 Identifikátor:

6 C Mise k Vestě (celkem max. 23 bodů) Zemská vesmírná agentura se rozhodla vypravit misi k Marsu a k planetce jménem Vesta, která se nachází v hlavním pásu planetek (její velká poloosa je a Vesta = 2,36 au). a) Vyslaná družice má trysky pouze pro urychlování a zpomalování, takže nemůže měnit směr letu. Přesto však ze Země poletí po spirále, jak to je zakresleno na obrázku 1. Vysvětli, proč je její trajektorie zakřivená a proč nepoletí přímočaře. Na družici, stejně jako na Zemi, působí gravitace od Slunce, kvůli které bude dráha zakřivená. Obrázek 1: Oběžné dráhy Země, Marsu a Vesty, silnou čarou je vyznačena trajektorie družice. Údaj v závorkách značí celkovou uplynulou dobu letu. Jméno: 6 / 10 Identifikátor:

7 b) Ve skutečnosti komplikovanou spirálovitou trajektorii družice ve sluneční soustavě si můžeme velmi zjednodušeně představit jako tři spojené půlkružnice (Obrázek 1, označené I, II a III). S touto znalostí vypočítej a doplň hodnoty do Tabulky 1 zaokrouhli je na zadaný počet desetinných míst a zapiš v uvedených jednotkách. úsek délka úseku v au (2 desetinná průměrná rychlost v km/s místa) (1 desetinné místo) I 3,96 26,6 II 4,78 24,2 III 6,09 21,4 Tabulka 1: Údaje o misi. Z tabulek víme: 1 au = 1, km, a Mars = 1,52 au; ze zadání: a Vesta = 2,36 au Úsek I: Poloměr kružnice je R 1 = 1 + a Mars = 1,26 au, 2 uražená vzdálenost je d 1 = πr 1 = 3,96 au. Doba letu je T 1 = 258 d = 2, s, z toho je rychlost v 1 = d 1 T 1 = Úsek II: Poloměr kružnice je 3,96 au 2, s = 3,96 1, km 2, s R 2 = a Mars = 1,52 au, = 26,6 km/s. uražená vzdálenost je d 2 = πr 2 = 4,78 au. Doba letu je T 2 = ( ) d = 342 d = 2, s, z toho je rychlost v 2 = d 2 T 2 = Úsek III: Poloměr kružnice je 4,78 au 2, s = 4,78 1, km 2, s R 3 = a Mars + a Vesta 2 = 1,94 au, = 24,2 km/s. uražená vzdálenost je d 3 = πr 3 = 6,09 au. Doba letu je T 3 = ( ) d = 493 d = 4, s, z toho je rychlost v 3 = d 3 T 3 = 6,09 au 4, s = 6,09 1, km 4, s = 21,4 km/s. Jméno: 7 / 10 Identifikátor:

8 D Západ Slunce (celkem max. 13 bodů) V důsledku druhého Keplerova zákona je pohyb pravého (tzn. námi pozorovaného) Slunce na obloze nerovnoměrný, délka pravého slunečního dne se během roku mění. Proto si lidé zavedli střední sluneční den, který má přesně 24 hodin. a) Spočítej, jaký úhel opíše Slunce na obloze za jednu střední sluneční hodinu. Výsledek zaokrouhli na celé stupně. 24 hod , tedy Slunce urazí za hodinu 15. b) Nautický soumrak končí, pokud střed slunečního kotouče klesne 12 stupňů pod obzor. Nakresli schéma západu Slunce v severní zeměpisné šířce 50. V něm vyznač obzor a trajektorii zapadajícího Slunce (pro jednoduchost uvažuj, že jde o přímku), dále polohu Slunce na konci nautického soumraku a také hodnoty 12 a 50. c) Za jak dlouho po západu Slunce skončí nautický soumrak v severní zeměpisné šířce 50? Za západ Slunce pro jednoduchost považuj okamžik, kdy pod obzorem zmizí střed slunečního kotouče, a zanedbej atmosférickou refrakci. Čas uved ve středních slunečních hodinách a zaokrouhli na jedno desetinné místo. Nápověda: Příklad lze řešit pouze se znalostí rovinné geometrie. Spočítáme velikost přepony x ve stupních x = vydělíme 15 a dostaneme čas t = 1,2 hod. 12 = 18,7, cos 50 Jméno: 8 / 10 Identifikátor:

9 E Rozruch kolem Europy (celkem max. 15 bodů) Jedním z nejzajímavějších těles sluneční soustavy je bezesporu ledový měsíc Europa s poloměrem R = km. Představme si flotilu kosmických plavidel, která umístíme na oběžnou dráhu okolo Europy. Družice Alfa má za úkol pořizovat podrobné fotografie povrchu, obíhá proto velmi nízko ve výšce h α = 50 km s periodou oběhu T α = 120 min. Družice Beta ve větší vzdálenosti zkoumá magnetické pole Europy. Od povrchu je proto vzdálena mnohem dále, h β = km. Komunikační družice Gama krouží nejvýše, protože musí přeposílat data mezi Zemí a ostatními družicemi. Europu oběhne za dvakrát delší dobu než družice Beta. Nápověda: Při řešení použij 3. Keplerův zákon. a) Jak dlouho trvá jeden oběh družice Gama? Výsledek uved zaokrouhlený na desítky minut. Z 3. Keplerova zákona víme, že T 2 α a 3 α = T 2 β a 3 β = T 2 γ a 3 γ = C. Konstantu C budeme vyjadřovat v min 2 /km 3 a spočítáme ji z družice Alfa, protože u ní jako u jediné známe výšku (resp. velkou poloosu) i periodu. a α = R + h α = km C = T α 2 = 1202 min2 = 3,206 a α km 3 Dále víme, že T γ = 2T β, a známe velkou poloosu družice Beta a β = R + h β = km. Odtud C = T 2 β a 3 β = T 2 γ 4a 3 β T γ = 2 Ca 3 β = 2 3, min 680 min b) Jak vysoko družice Gama obíhá? Výsledek uved zaokrouhlený na stovky kilometrů. Dosadíme do 3. Keplerova zákona: a γ = 3 T 2 γ C = km 5200 km 3, Po odečtení poloměru Europy dostaneme výšku h γ = 3600 km. Jméno: 9 / 10 Identifikátor:

10 F Padající hvězda (celkem max. 5 bodů) Planetka vstoupila do zemské atmosféry v době měsíčního úplňku ve výšce h 0 = 100 km nad povrchem. S vodorovnou rovinou svírala její trajektorie úhel α = 10. Od tohoto okamžiku byla intenzivně brzděna a zahřívána. Celou dobu se pohybovala po přímce. Poté, co atmosférou uletěla vzdálenost d = 480 km, explodovala. a) V jaké výšce nad povrchem došlo k explozi? Zakřivení zemského povrchu zanedbejte a výsledek uved na celé kilometry. Spočítáme nejdříve výšku, kterou planetka během letu atmosférou ztratila. Využijeme pravoúhlý trojúhelník s přeponou dlouhou d a obsahující vnitřní úhel o velikosti α = 10. Zajímá nás délka protilehlé odvěsny, která je h = d sin α 83 km. Výška nad povrchem je potom h 0 h 17 km. b) Pod místem exploze byla právě půlnoc. Pozorovaná hvězdná velikost meteoru byla m = 9,7 mag. Byl meteor nejjasnějším objektem na obloze? Zdůvodni. Ne, během půlnoci byl na obloze vidět úplněk s pozorovanou hvězdnou velikostí přibližně 13 mag, byl tedy jasnější než meteor. Jméno: 10 / 10 Identifikátor:

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů)

Finále 2018/19, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) řešení. A Přehledový test. (max. 20 bodů) A Přehledový test (max. 20 bodů) POKYNY: U každé otázky zakroužkuj právě jednu správnou odpověď. Pokud se spleteš, původní odpověď zřetelně škrtni a zakroužkuj jinou. Je povolena maximálně jedna oprava.

Více

9. Astrofyzika. 9.4 Pod jakým úhlem vidí průměr Země pozorovatel na Měsíci? Vzdálenost Měsíce od Země je 384 000 km.

9. Astrofyzika. 9.4 Pod jakým úhlem vidí průměr Země pozorovatel na Měsíci? Vzdálenost Měsíce od Země je 384 000 km. 9. Astrofyzika 9.1 Uvažujme hvězdu, která je ve vzdálenosti 4 parseky od sluneční soustavy. Určete: a) jaká je vzdálenost této hvězdy vyjádřená v kilometrech, b) dobu, za kterou dospěje světlo z této hvězdy

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.35 EU OP VK. Fyzika Orientace na obloze

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.35 EU OP VK. Fyzika Orientace na obloze Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.35 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Červen 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Orientace na

Více

Ukázkové řešení úloh ústředního kola kategorie GH A) Příklady

Ukázkové řešení úloh ústředního kola kategorie GH A) Příklady Ukázkové řešení úloh ústředního kola kategorie GH A) Příklady 1. Rychlosti vesmírných těles, např. planet, komet, ale i družic, se obvykle udávají v kilometrech za sekundu. V únoru jsme mohli v novinách

Více

Astronomie jednoduchými prostředky. Miroslav Jagelka

Astronomie jednoduchými prostředky. Miroslav Jagelka Astronomie jednoduchými prostředky Miroslav Jagelka 20.10.2016 Když si vystačíte s kameny... Stonehenge (1600-3100 BC) Pyramidy v Gize (2550 BC) El Castilllo (1000 BC) ... nebo s hůlkou Gnomón (5000 BC)

Více

VESMÍR Hvězdy. Životní cyklus hvězdy

VESMÍR Hvězdy. Životní cyklus hvězdy VESMÍR Hvězdy Pracovní list HEUREKA! aneb podpora badatelských aktivit žáků ZŠ v přírodovědných předmětech ASTRONOMIE Úloha 1. Ze života hvězdy. Úloha 1a. Očísluj jednotlivé fáze vývoje hvězdy. Následně

Více

Astronomická pozorování

Astronomická pozorování KLASICKÁ ASTRONOMIE Astronomická pozorování Základní úloha při pozorování nějakého děje, zejména pohybu těles je stanovení jeho polohy (rychlosti) v daném okamžiku Astronomie a poziční astronomie Souřadnicové

Více

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ vyplňuje žák Identifikace práce Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) A. Přehledový test

Více

ČLOVĚK A ROZMANITOST PŘÍRODY VESMÍR A ZEMĚ. GRAVITACE

ČLOVĚK A ROZMANITOST PŘÍRODY VESMÍR A ZEMĚ. GRAVITACE ČLOVĚK A ROZMANITOST PŘÍRODY VESMÍR A ZEMĚ. GRAVITACE Sluneční soustava Vzdálenosti ve vesmíru Imaginární let fotonovou raketou Planety, planetky Planeta (oběžnice) ve sluneční soustavě je takové těleso,

Více

Astronomie, sluneční soustava

Astronomie, sluneční soustava Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

VY_32_INOVACE_06_III./20._SOUHVĚZDÍ

VY_32_INOVACE_06_III./20._SOUHVĚZDÍ VY_32_INOVACE_06_III./20._SOUHVĚZDÍ Severní obloha Jižní obloha Souhvězdí kolem severního pólu Jarní souhvězdí Letní souhvězdí Podzimní souhvězdí Zimní souhvězdí zápis Souhvězdí Severní hvězdná obloha

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

Obr. 4 Změna deklinace a vzdálenosti Země od Slunce v průběhu roku

Obr. 4 Změna deklinace a vzdálenosti Země od Slunce v průběhu roku 4 ZÁKLADY SFÉRICKÉ ASTRONOMIE K posouzení proslunění budovy nebo oslunění pozemku je vždy nutné stanovit polohu slunce na obloze. K tomu slouží vztahy sférické astronomie slunce. Pro sledování změn slunečního

Více

Ústřední kolo 2013/14, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ), 23. 5. 2014, Brno. Žák/yně jméno příjmení identifikátor. Škola ulice, č.p.

Ústřední kolo 2013/14, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ), 23. 5. 2014, Brno. Žák/yně jméno příjmení identifikátor. Škola ulice, č.p. Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem Žák/yně jméno příjmení identifikátor Škola ulice, č.p. město PSČ Účast v AO se řídí organizačním řádem, č.j. MŠMT 14 896/2012-51, zveřejněným

Více

Základní jednotky v astronomii

Základní jednotky v astronomii v01.00 Základní jednotky v astronomii Ing. Neliba Vlastimil AK Kladno 2005 Délka - l Slouží pro určení vzdáleností ve vesmíru Základní jednotkou je metr metr je definován jako délka, jež urazí světlo ve

Více

VESMÍR, SLUNEČNÍ SOUSTAVA

VESMÍR, SLUNEČNÍ SOUSTAVA VESMÍR, SLUNEČNÍ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o vesmíru a sluneční soustavě a jejich zkoumání. Vesmír také se mu říká

Více

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost

Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost www.astroklub.cz Astronomický klub Pelhřimov Pobočka Vysočina Česká astronomická společnost http://vysocina.astro.cz Hvězdářská ročenka 2017 Jakub Rozehnal a kolektiv Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Více

1.6.9 Keplerovy zákony

1.6.9 Keplerovy zákony 1.6.9 Keplerovy zákony Předpoklady: 1608 Pedagogická poznámka: K výkladu této hodiny používám freewareový program Celestia (3D simulátor vesmíru), který umožňuje putovat vesmírem a sledovat ho z různých

Více

HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ

HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ HVĚZDNÁ OBLOHA, SOUHVĚZDÍ Souhvězdí I. Souhvězdí je optické uskupení hvězd různých jasností na obloze, které mají přesně stanovené hranice Podle usnesení IAU je celá obloha rozdělena na 88 souhvězdí Ptolemaios

Více

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině.

Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru. Ověřuje teoretické znalosti žáků. Časově odpovídá jedné vyučovací hodině. Vzdělávací oblast : Předmět : Téma : Člověk a jeho svět Přírodověda Vesmír Ročník: 5. Popis: Očekávaný výstup: Druh učebního materiálu: Autor: Poznámky: Test obsahuje látku 5. ročníku z učiva o vesmíru.

Více

Krajské kolo 2014/15, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) řešení

Krajské kolo 2014/15, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) řešení Poštovní adresa pro zaslání vypracovaných úloh: Mgr. Lenka Soumarová, Štefánikova hvězdárna, Strahovská 205, 118 00 Praha 1 Termín odeslání: nejpozději 20. 3. 2015 (rozhoduje datum poštovního razítka)

Více

Ukázkové řešení úloh ústředního kola kategorie EF A) Úvodní test

Ukázkové řešení úloh ústředního kola kategorie EF A) Úvodní test Ukázkové řešení úloh ústředního kola kategorie EF A) Úvodní test 1. Ve kterém městě je pohřben Tycho Brahe? [a] v Kodani [b] v Praze [c] v Gdaňsku [d] v Pise 2. Země je od Slunce nejdál [a] začátkem ledna.

Více

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ

Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Pracovní list Název projektového úkolu VESMÍRNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI Třída V. Název společného projektu MEZI NEBEM A ZEMÍ Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Jsme na začátku projektu

Více

R2.213 Tíhová síla působící na tělesa je mnohem větší než gravitační síla vzájemného přitahování těles.

R2.213 Tíhová síla působící na tělesa je mnohem větší než gravitační síla vzájemného přitahování těles. 2.4 Gravitační pole R2.211 m 1 = m 2 = 10 g = 0,01 kg, r = 10 cm = 0,1 m, = 6,67 10 11 N m 2 kg 2 ; F g =? R2.212 F g = 4 mn = 0,004 N, a) r 1 = 2r; F g1 =?, b) r 2 = r/2; F g2 =?, c) r 3 = r/3; F g3 =?

Více

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc

Země třetí planetou vhodné podmínky pro život kosmického prachu a plynu Měsíc ZEMĚ V POHYBU Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy v 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o Zemi, jejích pohybech a o historii výzkumu vesmíru. Země Země je třetí planetou

Více

Všechny galaxie vysílají určité množství elektromagnetického záření. Některé vyzařují velké množství záření a nazývají se aktivní.

Všechny galaxie vysílají určité množství elektromagnetického záření. Některé vyzařují velké množství záření a nazývají se aktivní. VESMÍR Model velkého třesku předpovídá, že vesmír vznikl explozí před asi 15 miliardami let. To, co dnes pozorujeme, bylo na začátku koncentrováno ve velmi malém objemu, naplněném hmotou o vysoké hustotě

Více

Soutěžní úlohy části A a B (12. 6. 2012)

Soutěžní úlohy části A a B (12. 6. 2012) Soutěžní úlohy části A a B (1. 6. 01) Pokyny k úlohám: Řešení úlohy musí obsahovat rozbor problému (náčrtek dané situace), základní vztahy (vzorce) použité v řešení a přesný postup (stačí heslovitě). Nestačí

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm

7. Gravitační pole a pohyb těles v něm 7. Gravitační pole a pohyb těles v něm Gravitační pole - existuje v okolí každého hmotného tělesa - představuje formu hmoty - zprostředkovává vzájemné silové působení mezi tělesy Newtonův gravitační zákon:

Více

Astronomie a astrofyzika

Astronomie a astrofyzika Variace 1 Astronomie a astrofyzika Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www. jarjurek.cz. 1. Astronomie Sluneční soustava

Více

Filip Hroch. Astronomické pozorování. Filip Hroch. Výpočet polohy planety. Drahové elementy. Soustava souřadnic. Pohyb po elipse

Filip Hroch. Astronomické pozorování. Filip Hroch. Výpočet polohy planety. Drahové elementy. Soustava souřadnic. Pohyb po elipse ÚTFA,Přírodovědecká fakulta MU, Brno, CZ březen 2005 březnového tématu Březnové téma je věnováno klasické sférické astronomii. Úkol se skládá z měření, výpočtu a porovnání výsledků získaných v obou částech.

Více

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov

Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Přírodovědný klub při ZŠ a MŠ Na Nábřeží Havířov Mini projekt k tématu Cesta od středu Sluneční soustavy až na její okraj Říjen listopad 2014 Foto č. 1: Zkusili jsme vyfotografovat Měsíc digitálním fotoaparátem

Více

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY VY_32_INOVACE_06_III./17._PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Planety Terestrické planety Velké planety Planety sluneční soustavy a jejich rozdělení do skupin Podle fyzikálních vlastností se planety sluneční soustavy

Více

Astronomický rok 2015

Astronomický rok 2015 Astronomický rok 2015 V následujícím článku jsou vybrány nejzajímavější nebeské úkazy a události vztahující se k astronomii, které nám nabídne nadcházející rok. Dnes si projdeme první pololetí 2015. Ze

Více

Vzdálenosti ve sluneční soustavě: paralaxy a Keplerovy zákony

Vzdálenosti ve sluneční soustavě: paralaxy a Keplerovy zákony Vzdálenosti ve sluneční soustavě: paralaxy a Keplerovy zákony Astronomové při sledování oblohy zaznamenávají především úhly a pozorují něco, co se nazývá nebeská sféra. Nicméně, hvězdy nejsou od Země vždy

Více

Korekce souřadnic. 2s [ rad] R. malé změny souřadnic, které je nutno uvažovat při stanovení polohy astronomických objektů. výška pozorovatele

Korekce souřadnic. 2s [ rad] R. malé změny souřadnic, které je nutno uvažovat při stanovení polohy astronomických objektů. výška pozorovatele OPT/AST L07 Korekce souřadnic malé změny souřadnic, které je nutno uvažovat při stanovení polohy astronomických objektů výška pozorovatele konečný poloměr země R výška h objektu závisí na výšce s stanoviště

Více

2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce

2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce 2.1.2 Měsíční fáze, zatmění Měsíce, zatmění Slunce Předpoklady: 020101 Pomůcky: lampičky s klasickými žárovkami, stínítko, modely slunce, země, měsíce na zatmění Měsíc je velmi zajímavé těleso: jeho tvar

Více

VESMÍR. Prvouka 3. ročník

VESMÍR. Prvouka 3. ročník VESMÍR Prvouka 3. ročník Základní škola a Mateřská škola Tečovice, příspěvková organizace Vzdělávací materiál,,projektu pro školu výuky v ZŠ Tečovice Název vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_12 Anotace

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE. Planetární geografie seminář

MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE. Planetární geografie seminář MASARYKOA UNIERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE květen 2008 I Měření vzdáleností ve vesmíru 1) ýpočet hodnoty pc a ly ze známé AU a převod těchto hodnot. 1 AU = 150 10 6 km Z definice paralaxy

Více

VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY

VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY VY_12_INOVACE_115 HVĚZDY Pro žáky 6. ročníku Člověk a příroda Zeměpis - Vesmír Září 2012 Mgr. Regina Kokešová Slouží k probírání nového učiva formou - prezentace - práce s textem - doplnění úkolů. Rozvíjí

Více

Identifikace. Přehledový test (online)

Identifikace. Přehledový test (online) Identifikace Na každý list se zadním nebo řešením napiš dolů svoje jméno a identifiktor. Neoznačené listy nebudou opraveny! Žk jméno: příjmení: identifiktor: Škola nzev: město: PSČ: Hodnocení A B C D E

Více

VY_52_INOVACE_137.notebook. April 12, V rozlehlých prostorách vesmíru je naše planeta jen maličkou tečkou.

VY_52_INOVACE_137.notebook. April 12, V rozlehlých prostorách vesmíru je naše planeta jen maličkou tečkou. Předmět: Přírodověda Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační

Více

DUM č. 20 v sadě. 12. Fy-3 Průvodce učitele fyziky pro 4. ročník

DUM č. 20 v sadě. 12. Fy-3 Průvodce učitele fyziky pro 4. ročník projekt GML Brno Docens DUM č. 20 v sadě 12. Fy-3 Průvodce učitele fyziky pro 4. ročník Autor: Miroslav Kubera Datum: 21.06.2014 Ročník: 4B Anotace DUMu: Prezentace je zaměřena na základní popis a charakteristiky

Více

Identifikace ŘEŠENÍ. A) Digitárium

Identifikace ŘEŠENÍ. A) Digitárium Identifikace ŘEŠENÍ Žák/yně jméno příjmení identifikátor Škola ulice, č.p. město PSČ Hodnocení A: (max. 12 b) B: (max. 16 b) C I: (max. 12 b) C II: (max. 14 b) C III: (max. 17 b) C IV: (max. 14 b) C V:

Více

Krajské kolo 2014/15, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) Identifikace

Krajské kolo 2014/15, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) Identifikace Žák A Astronomická Identifikace jméno: příjmení: identifikátor: Škola název: město: PSČ: Hodnocení A B C D Σ (100 b.) Účast v AO se řídí organizačním řádem, č.j. MŠMT 14 896/2012-51. Organizační řád a

Více

základy astronomie 1 praktikum 3. Astronomické souřadnice

základy astronomie 1 praktikum 3. Astronomické souřadnice základy astronomie 1 praktikum 3. Astronomické souřadnice 1 Úvod Znalost a správné používání astronomických souřadnic patří k základní výbavě astronoma. Bez nich se prostě neobejdete. Nejde ale jen o znalost

Více

VESMÍR. Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let

VESMÍR. Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let VESMÍR Vesmír vznikl Velkým Třeskem (Big Bang) asi před 14 (13,8) miliardami let Čím je tvořen? Planety, planetky, hvězdy, komety, měsíce, mlhoviny, galaxie, černé díry; dalekohledy, družice vytvořené

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 13.1.2012 Třída: 3 Datum:28.12. 2011 1 Sluneční soustava Vzdělávací

Více

Astronomie. Astronomie má nejužší vztah s fyzikou.

Astronomie. Astronomie má nejužší vztah s fyzikou. Astronomie Je věda, která se zabývá jevy za hranicemi zemské atmosféry. Zvláště tedy výzkumem vesmírných těles, jejich soustav, různých dějů ve vesmíru i vesmírem jako celkem. Astronom, česky hvězdář,

Více

VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II.

VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II. VY_32_INOVACE_FY.20 VESMÍR II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Galaxie Mléčná dráha je galaxie, v níž se nachází

Více

Kamenné a plynné planety, malá tělesa

Kamenné a plynné planety, malá tělesa Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

ASTRONOMICKÉ ÚLOHY A WEBOVÉ ONLINE APLIKACE NA ASTRONOMIA

ASTRONOMICKÉ ÚLOHY A WEBOVÉ ONLINE APLIKACE NA ASTRONOMIA ASTRONOMICKÉ ÚLOHY A WEBOVÉ ONLINE APLIKACE NA ASTRONOMIA Ota Kéhar Oddělení fyziky Katedry matematiky, fyziky a technické výchovy ZČU v Plzni Abstrakt: V příspěvku představím několik webových online aplikací

Více

Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem

Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem Žák/yně jméno příjmení identifikátor Identifikátor zjistíš po přihlášení na http://olympiada.astro.cz/korespondencni. Jeho vyplnění je nutné.

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 6.1Slunce, planety a jejich pohyb, komety Vesmír - Slunce - planety a jejich pohyb, - komety, hvězdy a galaxie 2 Vesmír či kosmos (z

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

Astrofyzika. 1. Sluneční soustava. Slunce. Sluneční atmosféra. Slunce 17.6.2013. Slunce planety planetky komety, meteoroidy prach, plyny

Astrofyzika. 1. Sluneční soustava. Slunce. Sluneční atmosféra. Slunce 17.6.2013. Slunce planety planetky komety, meteoroidy prach, plyny 1. Sluneční soustava Astrofyzika aneb fyzika hvězd a vesmíru planety planetky komety, meteoroidy prach, plyny je dominantním tělesem ve Sluneční soustavě koule o poloměru 1392000 km, s průměrnou hustotou

Více

Astronomická jednotka (AU)

Astronomická jednotka (AU) URČOVÁNÍ VZDÁLENOSTÍ V ASTRONOMII Astronomická jednotka (AU) Světelný rok (LY) Jiří Prudký: MINIMIUM ASTRONOMICKÝCH ZNALOSTÍ PODÍVEJTE SE NA NOČNÍ OBLOHU! VÝPRAVA DO SLUNEČNÍ SOUSTAVY NEJBLIŽŠÍ HVĚZDA

Více

pohyb hvězdy ve vesmírném prostoru vlastní pohyb hvězdy pohyb, změna, souřadné soustavy vzhledem ke stálicím precese,

pohyb hvězdy ve vesmírném prostoru vlastní pohyb hvězdy pohyb, změna, souřadné soustavy vzhledem ke stálicím precese, Změny souřadnic nebeských těles pohyb hvězdy ve vesmírném prostoru vlastní pohyb hvězdy vlastní pohyb max. 10 /rok, v průměru 0.013 /rok pohyb, změna, souřadné soustavy vzhledem ke stálicím precese, nutace,

Více

Pouť k planetám. Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY

Pouť k planetám.  Která z možností je správná odpověď? OTÁZKY Co způsobuje příliv a odliv? hejna migrujících ryb vítr gravitace Měsíce Je možné přistát na povrchu Saturnu? Čím je tvořen prstenec Saturnu? Mají prstenec i jiné planety? Jak by mohla získat prstenec

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ:

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje hodnotící komise A I: A II: B I: B II: C: D I: D II: Σ: vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice,

Více

Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem

Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem Identifikace práce prosíme vyplnit čitelně tiskacím písmem Žák/yně jméno příjmení identifikátor Identifikátor zjistíš po přihlášení na http://olympiada.astro.cz/korespondencni. Jeho vyplnění je nutné.

Více

Mgr. Jan Ptáčník. Astronomie. Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka

Mgr. Jan Ptáčník. Astronomie. Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka Mgr. Jan Ptáčník Astronomie Fyzika - kvarta Gymnázium J. V. Jirsíka Astronomie Jevy za hranicemi atmosféry Země Astrofyzika Astrologie Historie Thalés z Milétu: Země je placka Ptolemaios: Geocentrismus

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

Úkol č. 1. Sluneční soustava

Úkol č. 1. Sluneční soustava Úkol č. 1. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce, ve kterém se nachází naše domovská planeta Země. Systém tvoří především 8 planet, 5 trpasličích planet,

Více

Kamenné a plynné planety, malá tělesa

Kamenné a plynné planety, malá tělesa Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

2. Poloměr Země je 6 378 km. Následující úkoly spočtěte při představě, že kolem rovníku nejsou hory ani moře. a) Jak dlouhý je rovníkový obvod Země?

2. Poloměr Země je 6 378 km. Následující úkoly spočtěte při představě, že kolem rovníku nejsou hory ani moře. a) Jak dlouhý je rovníkový obvod Země? Astronomie Autor: Miroslav Randa. Doplň pojmy ze seznamu na správná místa textu. seznam pojmů: Jupiter, komety, Merkur, měsíce, Neptun, planetky, planety, Pluto, Saturn, Slunce, Uran, Venuše, Země Uprostřed

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2018 I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava - Proč Sluneční soustava? - Co to je - obecně? - Z čeho se skládá? Sluneční soustava inventura: 1. Slunce jediná

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty II lekce 13

Kroužek pro přírodovědecké talenty II lekce 13 Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2019 II lekce 13 Mars - planeta čtvrtá (1,52 AU), terestrická - 1 oběh za 687 dní (1 r 322 d) - 2 měsíce Phobos, Deimos - pátrání po stopách života - dříve patrně hustá

Více

Krajské kolo 2013/14, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) Identifikace ŘEŠENÍ

Krajské kolo 2013/14, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) Identifikace ŘEŠENÍ Identifikace ŘEŠENÍ Žák/yně jméno příjmení identifikátor Identifikátor zjistíš po přihlášení na http://olympiada.astro.cz/korespondencni. Jeho vyplnění je nutné. Škola ulice, č.p. město PSČ Hodnocení A:

Více

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze

Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze Interpretace pozorování planet na obloze a hvězdné obloze - role vztažné soustavy - modely Sluneční soustavy stejná pozorování je možné vysvětlit různými modely! heliocentrický x geocentrický model Tanec

Více

R5.1 Vodorovný vrh. y A

R5.1 Vodorovný vrh. y A Fyzika pro střední školy I 20 R5 G R A V I T A Č N Í P O L E Včlánku5.3jsmeuvedli,ževrhyjsousloženépohybyvtíhovémpoliZemě, které mají dvě složky: rovnoměrný přímočarý pohyb a volný pád. Podle směru obou

Více

Rotace zeměkoule. pohyb po kružnici

Rotace zeměkoule. pohyb po kružnici Rotace zeměkoule pohyb po kružnici O čem to bude Spočítáme rychlost pohybu Země kolem Slunce z pohybu hmotného bodu po kružnici. 2/35 O čem to bude Spočítáme rychlost pohybu Země kolem Slunce z pohybu

Více

Krajské kolo 2014/15, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) Identifikace

Krajské kolo 2014/15, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) Identifikace Žk A olympida Identifikace jméno: příjmení: identifiktor: Škola nzev: město: PSČ: Hodnocení A B C Σ (100 b.) Účast v AO se řídí organizačním řdem, č.j. MŠMT 14 896/2012-51. Organizační řd a propozice aktulního

Více

Krajské kolo 2013/14, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) Identifikace

Krajské kolo 2013/14, kategorie EF (8. a 9. třída ZŠ) Identifikace Identifikace Žák/yně jméno příjmení identifikátor Identifikátor zjistíš po přihlášení na http://olympiada.astro.cz/korespondencni. Jeho vyplnění je nutné. Škola ulice, č.p. město PSČ Hodnocení A: (max.

Více

PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY. Maturitní otázka č. 1

PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY. Maturitní otázka č. 1 PLANETA ZEMĚ A JEJÍ POHYBY Maturitní otázka č. 1 TVAR ZEMĚ Geoid = skutečný tvar Země Nelze vyjádřit matematicky Rotační elipsoid rovníkový poloměr = 6 378 km vzdálenost od středu Země k pólu = 6 358 km

Více

1 Newtonův gravitační zákon

1 Newtonův gravitační zákon Studentovo minimum GNB Gravitační pole 1 Newtonův gravitační zákon gravis latinsky těžký každý HB (planeta, těleso, částice) je zdrojem tzv. gravitačního pole OTR (obecná teorie relativity Albert Einstein,

Více

Sluneční soustava OTEVŘÍT. Konec

Sluneční soustava OTEVŘÍT. Konec Sluneční soustava OTEVŘÍT Konec Sluneční soustava Slunce Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn Uran Neptun Pluto Zpět Slunce Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7

Více

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY

PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY Sluneční soustava je planetárn rní systém m hvězdy známé pod názvem n Slunce, ve kterém m se nachází naše e domovská planeta Země. Tvoří ji: Slunce 8 planet, 5 trpasličích planet,

Více

Část A strana A 1. (14 b) (26 b) (60 b) (100 b)

Část A strana A 1. (14 b) (26 b) (60 b) (100 b) Část A strana A 1 Bodové hodnocení vyplňuje komise! část A B C Celkem body (14 b) (26 b) (60 b) (100 b) Pokyny k testovým otázkám: U následujících otázek zakroužkuj vždy právě jednu správnou odpověď. Zmýlíš-li

Více

očekávaný výstup ročník 7. č. 11 název

očekávaný výstup ročník 7. č. 11 název č. 11 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 7. Vesmír a Země, planeta Země V pracovních listech si žáci opakují své znalosti o vesmíru

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Mgr. Anna Hessová. III/2/Př VY_32_INOVACE_P01. Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: Datum ověření: 23.4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Testové úkoly Mgr. Anna Hessová III/2/Př VY_32_INOVACE_P01 Pořadové číslo: 1. Datum vytvoření: 13.2.2012 Datum ověření: 23.4.2012 Vzdělávací oblast (předmět): Přírodověda

Více

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď.

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Kdo je autorem výroku: Je to malý krok pro člověka, ale veliký skok pro lidstvo!? a) Isaac Newton b) Galileo

Více

Česká astronomická společnost http://www.astro.cz http://olympiada.astro.cz Krajské kolo 2013/14, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) Identifikace

Česká astronomická společnost http://www.astro.cz http://olympiada.astro.cz Krajské kolo 2013/14, kategorie GH (6. a 7. třída ZŠ) Identifikace Identifikace Žák/yně jméno příjmení identifikátor Identifikátor zjistíš po přihlášení na /korespondencni. Jeho vyplnění je nutné. Škola ulice, č.p. město PSČ Hodnocení A: (max. 25 b) B I: (max. 20 b) B

Více

O tom, co skrývají centra galaxíı. F. Hroch. 26. březen 2015

O tom, co skrývají centra galaxíı. F. Hroch. 26. březen 2015 Kroužíme kolem černé díry? O tom, co skrývají centra galaxíı F. Hroch ÚTFA MU, Brno 26. březen 2015 Kroužíme kolem černé díry? Jak zkoumat neviditelné objekty? Specifika černých děr Objekty trůnící v centrech

Více

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Kroužek pro přírodovědecké talenty I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Kroužek pro přírodovědecké talenty - 2018 I lekce 3 SLUNEČNÍ SOUSTAVA Sluneční soustava - Proč Sluneční soustava? - Co to je - obecně? - Z čeho se skládá? Sluneční soustava inventura: 1. Slunce jediná

Více

CVIČENÍ Z OBECNÉ ASTRONOMIE

CVIČENÍ Z OBECNÉ ASTRONOMIE CVIČENÍ Z OBECNÉ ASTRONOMIE Zadání: Příklad 1. Kartézské souřadnice bodu v rovině jsou: x = 3 m, y = 4 m. Soustava je pravotočivá. Vypočtěte: (a) jeho polární souřadnice r a ϕ, (b) kartézské a polární

Více

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Formát Druh učebního materiálu Druh interaktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0722 III/2 Inovace a

Více

Co je dobré vědět. Sírius, Rigel, Regulus, Spica Prokyon, Altair, Deneb, Capella Aldebaran, Arkturus, Pollux

Co je dobré vědět. Sírius, Rigel, Regulus, Spica Prokyon, Altair, Deneb, Capella Aldebaran, Arkturus, Pollux Co je dobré vědět O hvězdách a tak... Hvězda je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Materiál, z něhož sestávají hvězdy, je velmi žhavý plyn - plazma. Jsou většinou z vodíku a z menší části z hélia.

Více

March 01, IAM SMART F9.notebook : : : :51. nemění. perihélium afélium elipsa. Pohyby Země.

March 01, IAM SMART F9.notebook : : : :51. nemění. perihélium afélium elipsa. Pohyby Země. Newtonovy zákony 1.Síla působící ve směru pohybu tělesa nemění zmenšuje Sada interaktivních materiálů pro 9. ročník Fyzika CZ.1.07/1.1.16/02.0079 jeho rychlost. 2. Síla působící proti směru pohybu tělesa

Více

Nutno dohodnout předem osobně, písemně či telefonicky (spojení na hvězdárnu a pobočku v záhlaví).

Nutno dohodnout předem osobně, písemně či telefonicky (spojení na hvězdárnu a pobočku v záhlaví). Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, p.o. Voldušská 721 337 01 Rokycany Pobočka HvRaP Plzeň U Dráhy 11 301 00 Plzeň Telefon: 371722622 e-mail: hvezdarna@hvr.cz 377388400 hvezdarnaplzen@hvr.cz www stránky: http://hvr.cz

Více

Identifikace práce. B III: (max. 18b)

Identifikace práce. B III: (max. 18b) vyplňuje žák čitelně tiskacím písmem. Identifikace práce Žák identifikátor / jméno příjmení rok narození* (*nehodící se škrtni, identifikační číslo obdržíš po vyřešení části online) Pokud jsi část řešil(a)

Více

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně!

Identifikace práce. POZOR, nutné vyplnit čitelně! vyplňuje žák Identifikace práce POZOR, nutné vyplnit čitelně! Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt - e-mail vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město

Více

Vzdálenosti ve vesmíru

Vzdálenosti ve vesmíru Vzdálenosti ve vesmíru Proč je dobré, abychom je znali? Protože nám udávají : Výchozí bod pro astrofyziku: Vzdálenosti jakéhokoli objektu ve vesmíru je rozhodující parametr k pochopení mechanizmu tvorby

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

GRAVITAČNÍ POLE. Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi, příčinou tohoto je jevu je mezi tělesem a Zemí

GRAVITAČNÍ POLE. Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi, příčinou tohoto je jevu je mezi tělesem a Zemí GRAVITAČNÍ POLE Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi, příčinou tohoto je jevu je mezi tělesem a Zemí Přitahují se i vzdálená tělesa, například, z čehož vyplývá, že kolem Země se nachází gravitační pole

Více

Klíčová slova: vesmír, planety, měsíc, hvězdy, slunce, soustava. Výukové materiály jsou určeny pro 5. ročník ZŠ a zabývají se tématem Vesmír.

Klíčová slova: vesmír, planety, měsíc, hvězdy, slunce, soustava. Výukové materiály jsou určeny pro 5. ročník ZŠ a zabývají se tématem Vesmír. VY_52_INOVACE_Pr_36 Téma hodiny: Vesmír Předmět: Přírodověda Ročník: 5. třída Klíčová slova: vesmír, planety, měsíc, hvězdy, slunce, soustava Autor: Bohunka Vrchotická, ZŠ a MŠ Husinec Řež; Řež 17, Husinec

Více

Astronomická refrakce

Astronomická refrakce Astronomická refrakce Co mají společného zamilované páry, které v láskyplném objetí nedočkavě čekají na západ slunce a parta podivně vyhlížejících mladých lidí, kteří s teodolitem pobíhají po parku a hledají

Více

NAŠE ZEMĚ VE VESMÍRU Zamysli se nad těmito otázkami

NAŠE ZEMĚ VE VESMÍRU Zamysli se nad těmito otázkami NAŠE ZEMĚ VE VESMÍRU Zamysli se nad těmito otázkami Jak se nazývá soustava, ve které se nachází planeta Země? Sluneční soustava Která kosmická tělesa tvoří sluneční soustavu? Slunce, planety, družice,

Více