Vzdělávání pedagogů. Katalog vzdělávacích programů DVPP šk. rok 2016/2017

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzdělávání pedagogů. Katalog vzdělávacích programů DVPP šk. rok 2016/2017"

Transkript

1 Vzdělávání pedagogů Katalog vzdělávacích programů DVPP šk. rok 2016/2017 A: ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGŮ A1: Osobnostně sociální rozvoj pedagogů v MŠ (40hod; 7100Kč) A2: Rozvoj sociálních dovedností pedagogů v MŠ (16hod; 1800Kč) A3: Proč a jak - praktická podpora sociálního začlenění žáků (56 hodin; 9900Kč) A4: Jak být dobrým třídním učitelem? (7hod; 980Kč) A5: Odvaha být autoritou (7hod; 980Kč) A6: Učitelé na jedné lodi (7hod; 980Kč) A7: Péče o učitele - podmínka úspěšné školy (7hod; 980Kč) A8: Zvládání situací s ohrožujícím chováním dětí v MŠ (7hod; 980Kč) A9: Řešení nekázně žáků (7hod; 980Kč) A10: Zapojení rodičů do předškolní přípravy dětí (14hod; 1800Kč) B: DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍCH TŘÍD B1: SOCIOKLIMA mapování situace ve třídě (7hod; 980Kč) B2: Metoda SOCIOKLIMA nástroj včasné prevence šikanování učitelů ze strany žáků (7hod; 980Kč) B3: Mapování proinkluzivního sociálního prostředí školy metodou SOCIOKLIMA (7hod; 980Kč) B4: Expert pro práci s metodou SOCIOKLIMA (20hod; 1800Kč) B5: Metoda SOCIOKLIMA v práci školních a školských poradenských pracovníků (7hod, 980Kč) C: PRÁCE SE TŘÍDOU (témata třídnických hodin, prevence) C1: Praktické náměty a techniky pro preventivní programy a třídnické hodiny (7hod; 980Kč) C2: Jak vychovat rytíře a dámy? (7hod; 980Kč) C3: Preventivní programy pro mladší děti (7hod; 980Kč) C4: Trénink životních dovedností I. (5 hod; 650Kč) C5: Trénink životních dovedností II. (5 hod; 650Kč) C6: Výchova k (sebe)kázni (7hod; 980Kč - MŠ, 1,st.) D: KOMUNIKACE VE ŠKOLE D1: Efektivní komunikace s žáky (7hod; 980Kč) D2: Rodiče versus učitelé (7hod; 980Kč) D3: Zapojení rodičů do předškolní přípravy dětí (14hod; 1800Kč) D4: Dítě se sociokulturní odlišností ve škole (7hod; 980Kč) E: PRÁCE S DĚTMI S OHROŽENÍM V KONTEXTU ŠKOLY E1: Škola a děti v pěstounské péči (14hod; 1800Kč) E2: Škola a včasná detekce ohrožených dětí (7hod; 980Kč) E3: Škola a sociálně právní ochrana dětí (6hod; 650Kč) E4: Být grázlem je snazší (5 hod; 650Kč) E5: Týká se to každého - prevence závislostních scénářů v životě (18hod; 2400Kč) Podrobné informace o jednotlivých kurzech, případně termínech najdete zde:

2 Anotace k akreditovaným vzdělávacím programům A: ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGŮ A1: Osobnostně sociální rozvoj pedagogů v MŠ (40hod; 7100Kč) Výchova dětí je ovlivněna přístupem dospělých k sobě, k druhým, k řádu světa. Profesionalizace pedagogů v mateřských školách přispívá k vytváření formujícího prostředí pro zdravý vývoj dětí. Cílem kurzu je podpora stability pedagogů v jejich osobnostní složce, v jejich profesní roli tak, aby uměli a mohli zvládat nároky své profese s vizí, s důrazem na spojitosti jejich osobnostně sociálních kompetencí s kompetencemi odbornými. Určeno pedagogům v MŠ; výcvik. Podáno k akreditaci MŠMT. A2: Rozvoj sociálních dovedností pedagogů v MŠ (16hod; 1800Kč) Profesionalizace pedagogů v mateřských školách přispívá k vytváření formujícího prostředí pro zdravý vývoj dětí. Cílem kurzu je podpora stability pedagogů v jejich osobnostní složce, v jejich profesní roli a také v týmové spolupráci. V průběhu kurzu je kladen důraz na motivační složku pedagogů k seberozvoji a sebekoučování. Určeno pedagogům v MŠ; seminář. Podáno k akreditaci MŠMT. A3: Proč a jak - praktická podpora sociálního začlenění žáků (56 hodin; 9900Kč) Společné vzdělávání a proces začleňování žáků se specifickými vzdělávacími potřebami klade zvýšené nároky na učitele, na žáky, ať už v roli inkludovaných nebo na třídu jako skupinu. Vyžaduje osobnostní i profesní připravenost pedagogů pro zvládání specifické role s cílem individualizovaného přístupu k žákům v kontextu skupiny. Stávající zkušenosti se zvládáním, či spíše nezvládáním odlišnosti se promítá do postojů a přístupu veřejnosti odborné i rodičovské. Výcvik se zaměřuje na posílení odborných kompetencí pedagogů ve vedení skupiny, v posílení stability a zvládání zátěžových situací. Pedagogové z praxe představí ověřené přístupy, seznámí účastníky se souvislostmi těchto přístupů a důsledků. Je určen pedagogům MŠ, ZŠ, školských zařízení; ředitelům škol, asistentům pedagoga; cyklus seminářů zajištovaný odborníky z daných oblastí. Podáno k akreditaci MŠMT. A4: Jak být dobrým třídním učitelem? (7hod; 980Kč) Třídní učitel může mít významný vliv na klima třídy a formování vztahů ve třídě. Jak tuto příležitost efektivně využít? Co žáci od svého třídního učitele očekávají? Má nějaké potřeby i třídní učitel? Jak je může naplňovat? V kurzu získáte nejen odpovědi na uvedené otázky, ale budete vybaveni praktickými dovednostmi k optimálnímu zvládání role třídního učitele.

3 A5: Odvaha být autoritou (7hod; 980Kč) Rodina a škola jsou základním životním prostorem, kde se formuje osobnost dítěte. Výchovný styl a osobnost rodičů vztahy a situace v rodině, vedení a působení učitelů a atmosféra školního prostředí jsou vztažné vzorce, které se promítají do života člověka po celý život. Působení autority a její výchovný styl a vedení prostřednictvím hraní rolí mohou přispět k pochopení chování žáků, porozumění přístupu rodičů. Hlavním cílem je zejména nalezení efektivního přístupu a využití silných stránek každého výchovného stylu a minimalizace negativních dopadů. A6: Učitelé na jedné lodi (7hod; 980Kč) Vztahy mezi pedagogy, mezi vedením školy a učiteli, mezi pedagogickými a nepedagogickými pracovníky významně ovlivňuje klima školy. Každý učitel potřebuje být kolegy respektován. Tento respekt se pak promítá i do vztahu žáků k učitelům. Je-li v zájmu školy ozdravit vztahy mezi žáky, je vhodné podpořit tuto snahu péčí o vztahy mezi učiteli. A7: Péče o učitele - podmínka úspěšné školy (7hod; 980Kč) Stále větší nároky na profesi učitele odráží v mnoha ohledech potřebu kumulovat a nahrazovat mnohé další role role rodiny, ochránců, vzdělavatelů, vychovatelů, vzorů, poradců, vyšetřovatelů a bezpočtu dalších. Společenské klima a pozice profese učitele v naší společnosti představuje zvýšené riziko přetížení, vyčerpání až vyhoření. Vzdělávací program je zaměřený na podporu životní a profesní pohody učitelů. Představuje soubor opatření, které přispívají jak k prevenci, tak ke zvládnutí náročných situací spojeným s výkonem profese učitele. A8: Zvládání situací s ohrožujícím chováním dětí v MŠ (7hod; 980Kč) Agresivita dětí v kontrastu s bezmocí dospělých vybízí rodičovskou i pedagogickou veřejnost k hledání účinných prostředků a nástrojů podpory zdravého vývoje dětí. Seminář se zaměřuje na souvislosti rodinného prostředí a školy, na podporu jednotného působení rodiny a školy a na porozumění cílům chování dětí, které ubližují sobě nebo druhým, ničí věci, případně demonstrují rezignaci a bezmocnost. Cílem semináře je představit účinné formy pomoci dětem, nabídnout pedagogů i rodičům efektivní přístupy a techniky zvládání obtížných situací. Určeno učitelů MŠ a 1. st. ZŠ; seminář. Podáno k akreditaci MŠMT A9: Řešení nekázně žáků (7hod; 980Kč) Motto: Nekázeň žáků se ve škole šíří tou měrou, jakou se žákům vyplácí (R. Dreikurs). Otázka kázně (nejen ve škole) je především otázkou mravní výchovy. Promítají se do ní vlastnosti jako je respekt, úcta, zodpovědnost, pokora, smysl pro povinnost, umění čekat, umění podřídit se, ale i laskavost a smysl pro spravedlnost.

4 Pravidla přinášejí v životě pocit bezpečí, usnadnění orientace, předvídatelnost, ale i řád a strukturování času. Hledání modelů a účinných prostředků výchovy ke kázni a sebekázni vychází ze znalostí potřeb, porozumění situaci a cíli chování žáků s aplikací a přenosem do běžného každodenního života. A10: Zapojení rodičů do předškolní přípravy dětí (14hod; 1800Kč) Přechod do školy je pro dítě významným mezníkem. V novém prostředí se učí novým sociálním dovednostem, učí se zvládat každodenní povinnosti, ale také začíná období intenzivního tréninku být mezi lidmi. Každodenní kontakt s vrstevníky má nezastupitelnou úlohu v socializaci dítěte. To nejdůležitější v předškolní přípravě je angažovanost rodičů. Profesionální péče pedagogů je limitovaná zájmem či nezájmem rodičů. Cílem kurzu je připravit podmínky pro společnou přípravu rodičů s dětmi na školní povinnosti, na pracovní návyky, na posílení sebevědomí dětí a zvýšení stability rodičů a porozumění procesu adaptace na novou životní roli jejich dětí. Uurčeno učitelů MŠ a 1. st. ZŠ; seminář. Podáno k akreditaci MŠMT. B: DIAGNOSTIKA ŠKOLNÍCH TŘÍD B1: SOCIOKLIMA mapování situace ve třídě (7hod; 980Kč) Jaká je situace ve třídě? Koho mám před sebou? Co svým chováním sleduje? Jak to zjistit? Jak zajistit efektivním způsobem příznivé vyučovací podmínky? Jak efektivně skloubit učení i péči o sebe a o žáky? Mapování situace ve třídě prostřednictvím komplexní online diagnostiky SOCIOKLIMA zahrnuje odpovědi na všechny výše uvedené otázky. Přispěje rovněž ke včasnému zachycení varovných signálů, k definování potřeb třídy jako skupiny. Zjištění a doporučení usnadní učitelům práci s žáky jak v běžné komunikaci, tak ve výuce nebo třídnických hodinách. B2: Metoda SOCIOKLIMA nástroj včasné prevence šikanování učitelů ze strany žáků (7hod; 980Kč) Je neúcta vůči učitelům ojedinělý jev nebo signalizuje hlubší souvislosti? Jaká je pozice učitele v dnešních školách? Co potřebují učitelé? Co hledají žáci? Metoda SOCIOKLIMA umožňuje zjistit tendenci a názorový profil žáků jak ve vztahu k vrstevníkům, tak ve vztahu k učitelům - autoritám. Na základě zjištění pak předkládá doporučení, jak včas a efektivně pečovat o kvalitu sociálního prostředí školy. Nabízí podklady pro rozhodování vedení školy, směřování profesního rozvoje pedagogů a účinnou pomoc při předcházení nepříznivým situacím ve vztahu mezi žáky a pedagogy. B3: Mapování proinkluzivního sociálního prostředí školy metodou SOCIOKLIMA (7hod; 980Kč) Inkluze je proces přirozeného soužití lidí. Představuje nejen změny v didaktice, v přístupu pedagogů, v rozšíření portfolia jejich učebních metod, ale zejména v proměně sociálního prostředí.

5 Přijímat odlišnost, nejen ji akceptovat. Využívat odlišnost jako možnost rozvoje, nikoli jako něco, na co je potřeba brát ohled a tolerovat ji. Podle čeho lze zjistit, že žáci (i učitelé) jsou připraveni a, zvládají proces inkluze? Do jaké míry jsou naplňovány základní podmínky sociálního začlenění? Prostřednictvím metody SOCIOKLIMA lze zjistit, jaká je míra proinkluzivního sociálního prostředí tříd a škol. B4: Expert pro práci s metodou SOCIOKLIMA (20hod; 1800Kč) Máme-li efektivně vynakládat svoji energii v učitelské profesi, je potřeba vědět koho máme před sebou, v jaké situaci se třída i jednotlivci nachází, co potřebují, očekávají nebo hledají. Práce s programem SOCIOKLIMA nabízí kromě stručné základní diagnostiky i podrobná zjištění k pochopení kontextu soužití žáků ve třídě. Absolvování kurzu opravňuje účastníky k expertní práci s výsledky šetření. Cílem je zvýšení kompetencí školských a školních poradenských pracovníků (VP, ŠMP, školní psycholog, pracovníci PPP, SVP, NNO poradenské dovednosti při individuální i skupinové práci se třídou, rozbor interpretace a využití výsledků šetření SOCIOKLIMA, tvorba a realizace preventivního či intervenčního programu pro třídu dle závěrů šetření, tvorba a realizace individuálních výchovných plánů indikovaná prevence, pravidla pro komunikaci s žákem, s rodiči, s vyučujícími). B5: Metoda SOCIOKLIMA v práci školních a školských poradenských pracovníků (7hod, 980Kč) Metoda SOCIOKLIMA představuje rozšíření odborných znalostí a dovedností školních i školských poradenských pracovníků. Online diagnostika umožňuje jednoduchým způsobem, přesto s rozsáhlými výstupy poskytnut odborníkům podstatná zjištění, která přispějí k efektivitě jejich práce jak se skupinou, tak jednotlivci. Doporučení poskytují základní rámec jejich poradenské práce rozhovorů, pozorování, přímé práce. C: PRÁCE SE TŘÍDOU (témata třídnických hodin, prevence) C1: Praktické náměty a techniky pro preventivní programy a třídnické hodiny (7hod; 980Kč) Vhodně volené techniky umocňující cíl práce pedagoga se třídou či jednotlivci. Seminář je sestaven z praktických ukázek technik ověřených mnohaletou praxí lektorky při práci se třídami. Seminář poskytuje praktické využití metod a technik pro rozvoj zdravého sociálního klimatu třídy, případně tvorby a realizace plánu systematické práce se třídou v rámci třídnických hodin. C2: Jak vychovat rytíře a dámy? (7hod; 980Kč) Proměny společnosti přinášejí mnohé pozitivní, ale i negativní důsledky v podpoře sociálních rolí.

6 Feminizované školství a realita neúplných rodin postrádá přirozené vzory nápodoby a vztažných vzorců pro chování chlapců jako vyvíjejících se mužů. Přetíženost žen odzbrojuje dívky a oslabuje základní atributy ženství, k nimž patří něha a schopnost nezdolnosti. Program má za cíl nabídnout praktické náměty k rozvoji mužských a ženských specifik v rámci osobnostně sociální výchovy, ale i v běžné výuce. C3: Preventivní programy pro mladší děti (7hod; 980Kč) Účinná prevence začíná od nejútlejšího dětství. V rámci výchovy dětí jde o posilování prosociálního chování, podpora kultivovaného vyjadřování negativních emocí, řešení konfliktů, zvládání zátěže a přijímá í odlišnosti. Přechod do školy je pro dítě významným mezníkem. V novém prostředí se učí novým sociálním dovednostem, které se odráží v jeho sociální pozici. Rozvoj sociálních dovedností je základním předpokladem zdravých vztahů ve třídě. Preventivní programy zaměřené na děti mladšího školního věku vycházejí z jejich potřeb, zájmů i možností a limitů. C4: Trénink životních dovedností I. (5 hod; 650Kč) Děti velmi často ví, co nemají dělat, ale už méně mají jasno v tom, co dělat mají. Kuncová Program Trénink životních dovedností I. představuje několik základních oblastí, která přispívají k vytváření zdravé osobnosti žáka v prostředí sociální skupiny vrstevníků. Umožňuje účastníkům seznámit se metodikou programu (strukturou, obsahem, technikami), případně prožít vybrané techniky jednotlivých témat. Účastníci získají základní orientaci v cílech tréninku životních dovedností. Budou schopni vycházet ze základní metodiky, využívat ji, modifikovat či doplňovat ji dle potřeb dané skupiny. Každý blok představuje několik témat, kterým lze věnovat časovou dotaci dle potřeby dané skupiny. C5: Trénink životních dovedností II. (5 hod; 650Kč) Program Trénink životních dovedností II. volně navazuje na stejnojmenný vzdělávací program a rozšiřuje modul osobnostně sociální výchovy o další témata posilující životní kompetence žáků. Umění komunikace, umění prosadit se, ale zároveň vnímat potřeby druhých je výbavou pro celý život. Cílem výchovy je vybudování kompetencí k sebevýchově, působení externích činitelů směřující ke zvnitřnění. Účastníci získají další náměty pro práci s žáky v hodinách osobnostně sociální výchovy, v třídnických hodinách, etických dílnách, průřezových tématech směřujících k posílení sociálních dovedností žáků. Budou umět podpořit rozvoj osobní motivace, zodpovědnosti a přiměřeného zvládání svobody s důrazem na sebekázeň, trénink komunikace, pěstování asertivity a ohleduplností a taktem. C6: Výchova k (sebe)kázni (7hod; 980Kč - MŠ, 1,st.) Aktuální situace ve školství vyžaduje zvýšenou odolnost pedagogů. Denně se setkávají s degradací hodnot, absencí poslušnosti a smyslu pro řád.

7 Společnost přispěla k bagatelizaci dvou základních životních korektorů, a to je tabu a limity. Kázeň se učí v rodině nastavováním hranic, prohlubuje se pobytem a zapojením v dalších sociálních skupinách. Kázeň slouží k vytváření bezpečného prostoru pro život a činnost. Očekává se, že vnější limity zpočátku poskytované dospělými, později vrstevníky se stanou zvnitřnělým nástrojem seberegulace každého jedince. Problematika hodnocení dětí ve výchově se zaměřením na odměny a tresty je velmi diskutovaným tématem dnešní doby. Pro efektivní výchovné působení s cílem rozvoje osobnosti dítěte je důležité orientovat se ve stylech výchovy, problémech, se kterými se vychovávající potýkají, poznat specifika odměn a trestů a naučit se je ve výchově správně aplikovat. Podáno k akreditaci MŠMT. D: KOMUNIKACE VE ŠKOLE D1: Efektivní komunikace s žáky (7hod; 980Kč) Zásadní rozměr komunikace určuje vztah. Postoj k dítěti a přesvědčení o něm, jeho možnostech, ale i identifikace vlastních přesvědčení umožní efektivní komunikaci s dítětem v příznivých i obtížných situacích. Naslouchat sdělovanému a sdělovat potřebné optimální formou je komunikační umění, které pomáhá podporovat důležitost, důstojnost a vlastní hodnotu obou stran. Teprve za tohoto předpokladu je možné komunikovat se zájmem a v zájmu obou stran D2: Rodiče versus učitelé (7hod; 980Kč) Stále větší nároky na profesi učitele odráží v mnoha ohledech potřebu kumulovat a nahrazovat mnohé další role - role rodiny, ochránců, vzdělavatelů, vychovatelů, vzorů, poradců, vyšetřovatelů bezpočtu dalších. Společenské klima a pozice profese učitele v naší společnosti představuje zvýšené riziko přetížení, vyčerpání až vyhoření. Program je zaměřený zejména na svépomoc, posílení osobní zodpovědnosti účastníků učitelů za vlastní psychickou rovnováhu a stabilitu, techniky směřující k prevenci i k řešení náročných situací spojených s profesí učitele. D3: Zapojení rodičů do předškolní přípravy dětí (14hod; 1800Kč) Přechod do školy je pro dítě významným mezníkem. V novém prostředí se učí novým sociálním dovednostem, učí se zvládat každodenní povinnosti, ale také začíná období intenzivního tréninku být mezi lidmi. Každodenní kontakt s vrstevníky má nezastupitelnou úlohu v socializaci dítěte. To nejdůležitější v předškolní přípravě je angažovanost rodičů. Profesionální péče pedagogů je limitovaná zájmem či nezájmem rodičů. Cílem kurzu je připravit podmínky pro společnou přípravu rodičů s dětmi na školní povinnosti, na pracovní návyky, na posílení sebevědomí dětí a zvýšení stability rodičů a porozumění procesu adaptace na novou životní roli jejich dětí. Podáno k akreditaci MŠMT.

8 D4: Dítě se sociokulturní odlišností ve škole (7hod; 980Kč) Dítě žák je součást vrstevnické skupiny. Aby se podařilo začlenění, je nutné porozumět specifikům sociokulturní odlišnosti, vytvořit oboustranné podmínky pro soužití a spolupracovat v rámci mnohostranného přístupu zapojených subjektů školy, rodiny, institucí. E: PRÁCE S DĚTMI S OHROŽENÍM V KONTEXTU ŠKOLY E1: Škola a děti v pěstounské péči (14hod; 1800Kč) Vzdělávací program reflektuje situaci ve školách a má za cíl seznámit účastníky seznámit pedagogy s terminologií, základními principy a legislativním ukotvení náhradní rodinné péče (NRP). Důraz je kladen na porozumění situaci dítěte v kontextu vrstevnické skupiny, na vztah k autoritám a na specifika životního příběhu dětí v NRP. E2: Škola a včasná detekce ohrožených dětí (7hod; 980Kč) Rodinné zázemí žáků je pro školu neprobádaným a mnohdy i neproniknutelným světem, do něhož učitel zpravidla nemá přístup. Přesto se vyskytují případy, kdy učitel jako první pozoruje změny v chování dítěte, které mohou ukazovat na závažné problémy ve fungování rodiny. Jak porozumět signálům, které dítě záměrně nebo nezáměrně vysílá? Jak vhodně postupovat? Jak přistupovat k ohroženému dítěti v kontextu školského prostředí? E3: Škola a sociálně právní ochrana dětí (6hod; 650Kč) Škola je jedním ze základních prostředí dítěte (rodina, škola, volný čas). Žáci však do školy přinášejí svůj příběh z rodinného zázemí. Ne vždy pedagogové mají možnost nahlédnout do života rodiny, přesto s dětmi z dysfunkčních rodin je v každodenním kontaktu. Proto je škola jedním ze základních pilířů multidisipllinární spolupráce. Seminář nabízí ucelený základní pohled na problematiku sociálně právní ochrany dětí v kontextu školního prostředí. E4: Být grázlem je snazší (5 hod; 650Kč) Vzdělávací program přináší řadu praktických ukázek práce s žáky, jejichž chování je obtěžující jak pro vrstevnickou skupinu, tak pro učitele. Ukazuje možnosti, jak nežádoucímu chování předcházet i jak ho efektivně zvládat, jak skloubit podporu a limity. Porozumění nesprávným cílům chování umožňuje šetřit síly učitelů na správném místě tím, že dokážou zvolit optimální přístup a způsob zacházení s potřebami jednotlivých žáků, srozumitelným způsobem vyjadřovat podporu a limity, aniž by k tomu museli vynakládat nadměrné úsilí přestat učit a věnovat se výchově.

9 E5: Týká se to každého - prevence závislostních scénářů v životě (18hod; 2400Kč) Kdo je a kdo není imunní vůči jakémukoliv druhu závislosti? Kdy dochází k vytváření závislostních scénářů? Co je spouštěčem závislostního chování? Jaké dát místo marihuaně, moderním technologiím, stravovacím návykům či práci? Seminář se zabývá otázkami kolem závislostí od příčin vytváření závislostních scénářů, přes spouštěče až po závislostní chování v mnoha jeho podobách. Určeno široké pedagogické veřejnosti. Podáno k akreditaci MŠMT. Další vzdělávání pedagogů probíhá buď v otevřených kurzech na různých místech ČR a kalendář termínů akcí je uveřejněn na stránkách a nebo dle požadavků školy pro uzavřenou skupinu pedagogů dané školy (kurzy na míru). Nabídka vzdělávacích programů koresponduje s tématy šablon vyhlášenými MŠMT Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování Šablony pro mateřské a základní školy I. Mimo vzdělávání pedagogů v akreditovaných kurzech nabízíme: koučování rozvoj vlastního potenciálu pedagogů a zvyšování profesních i osobnostních kvalit pedagogů školní mediaci podporu komunikace a řešení sporů mezi stranami v kontextu školy (zejména při obtížných jednání s rodiči) prostřednictvím nezávislého mediátora besedy pro rodiče zejména z oblasti výchovy, komunikace, vrstevnických vztahů, prevence rizikového chování, spolupráce se školou SOCIOKLIMA zdravé podmínky pro optimální výkon Aktualizace k

Vážení pedagogové, S úctou. Nejsem učitelem, jsem jen ukazatelem směru. Ukázal jsem cestu sobě i jiným. George Bernard Shaw

Vážení pedagogové, S úctou. Nejsem učitelem, jsem jen ukazatelem směru. Ukázal jsem cestu sobě i jiným. George Bernard Shaw Nejsem učitelem, jsem jen ukazatelem směru. Ukázal jsem cestu sobě i jiným. George Bernard Shaw Vážení pedagogové, dovolte, abych Vám na začátku školního roku popřála vytrvalost, osobní nasazení při vzdělávání

Více

KATALOG ŠKOLNÍ ROK 2019/2020. akreditovaných vzdělávacích programů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků

KATALOG ŠKOLNÍ ROK 2019/2020. akreditovaných vzdělávacích programů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků KATALOG akreditovaných vzdělávacích programů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků ŠKOLNÍ ROK 2019/2020 SOCIOKLIMA, s.r.o. Pomáháme obnovovat zdravé klima na základních a středních školách Přehled

Více

Základní informace o programu SOCIOKLIMA

Základní informace o programu SOCIOKLIMA Základní informace o programu SOCIOKLIMA Co je SOCIOKLIMA? diagnosticko- intervenční program vytvořený pro podmínky škol 1. online dotazníky 2. navazující práce se třídou a s jednotlivci 3. vzdělávání

Více

Nabídka komplexního programu prevence

Nabídka komplexního programu prevence Nabídka komplexního programu prevence preventivních, vzdělávacích a poradenských služeb ve školství Poskytovatel: SOCIOKLIMA, s.r.o. Francouzská 55/52 101 00 Praha 10 divize Morava: SOCIOKLIMA, s.r.o.

Více

KATALOG ŠK.ROK 2017/18. AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ

KATALOG ŠK.ROK 2017/18.   AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠK.ROK 2017/18 www.socioklima.eu info@socioklima.eu A: ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGŮ hodin kurzovné Číslo akreditace

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura)

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura) Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ

KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ KATALOG PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ STRUKTURA PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ 1. ORGANIZACE VÝUKY úprava režimu výuky s využitím relaxačních přestávek PAS PAS úprava režimu výuky s důrazem na individuální práci 1.1.1. 1.1.2.

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13

Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, Liberec 13 Základní škola, Liberec, Vrchlického 262/17, příspěvková organizace Adresa: ZŠ, Vrchlického 262/17, 460 14 Liberec 13 tel. 488 880 160 IČO:467 467 57 E-mail: skola@vrchlickeho.cz Internet: www.vrchlickeho.cz

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Leadrem uvnitř aneb jak nejlépe využít svých osobnostních kvalit k rozvoji školy

Leadrem uvnitř aneb jak nejlépe využít svých osobnostních kvalit k rozvoji školy Informace o projektu Leadrem uvnitř aneb jak nejlépe využít svých osobnostních kvalit k rozvoji školy Projekt je určen: vedoucím pracovníkům (ředitelé, zástupci, předsedové předmětových komisí) všech typů

Více

ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III

ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III ROZVOJ A METODICKÁ PODPORA PORADENSKÝCH SLUŽEB - VIP III Doba realizace: 1.9.2011 31.12.2013 Příjemce dotace: MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo operačního programu: CZ.1.07/4.1.00/33.0001

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Co je SOCIOKLIMA? komplexní online diagnostika školních tříd

Co je SOCIOKLIMA? komplexní online diagnostika školních tříd www.socioklima.eu 2 Co je SOCIOKLIMA? originálníčeský program vytvořený pro podmínky českých škol (vycházející ze znalosti našeho prostředí) komplexní online diagnostika školních tříd online dotazníky:

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

Dlouhodobý plán výchovného poradenství

Dlouhodobý plán výchovného poradenství Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Dlouhodobý plán výchovného poradenství Zpracovala: Mgr. Zdeňka Kunčická, výchovná poradkyně Schválila: Mgr. Jana Marečková, ředitelka školy Ve Zruči nad Sázavou

Více

Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012

Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012 Rovnost v poradenství? PhDr. Petra Novotná Listopad 2012 Rovnost x odlišnost v poradenství Poradenská služba vytváří koncept rovných příležitostí, vychází ze snahy vyrovnávat podmínky pro vzdělání, s respektem

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Kompetentní interní trenér

Kompetentní interní trenér Kompetentní interní trenér Vzdělávací moduly A - Rozvoj osobnosti interního trenéra B - Odborné trenérské dovednosti interního trenéra C - Nové trendy v rozvoji osobnosti a dovedností interního trenéra

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

I. Potřeba pedagogické diagnostiky

I. Potřeba pedagogické diagnostiky I. Potřeba pedagogické diagnostiky S platností RVP ZV od roku 2007/2008 se začíná vzdělávání a výchova v základní škole realizovat prostřednictvím kurikulárního dokumentu, jehož cílem je vybavit žáka potřebnými

Více

Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ PRO PĚSTOUNY

Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ PRO PĚSTOUNY Velká Hradební 484/2 Ústí nad Labem francova@socialniagentura.cz 724 363 553 Kapitoly z vývojové psychologie dítěte 1. část Uspokojování potřeb dítěte patří k nejdůležitějším požadavkům péče o dítě. Optimální

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

Pracovní náplň školního psychologa

Pracovní náplň školního psychologa Pracovní náplň školního psychologa pedagogicko-psychologické poradenství ve škole spolupráci členů školního poradenského pracoviště a jeho komunikaci s vedením školy spolupráci členů školního poradenského

Více

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období Základní škola, Znojmo, Václavské nám. 8, 669 02 Znojmo příspěvková organizace Václavské nám. 8 IČO: 70921211; ID dat. schr. ryuma3j Jubilejní park 23 Dlouhodobý plán - koncepční záměry a úkoly v období

Více

Aktivity pro mateřské školy

Aktivity pro mateřské školy Aktivity pro mateřské školy Školní asistent nezaměňovat s asistentem pedagoga poskytuje základní podporu (nepedagogickou), rozvoj mimoškolních aktivit, podpora při administrativní a organizační činnosti

Více

Ukázky dotazníků a výstupů (online, zpráv)

Ukázky dotazníků a výstupů (online, zpráv) Ukázky dotazníků a výstupů (online, zpráv) Společnost SOCIOKLIMA, s.r.o. poskytuje licence k produktům dle potřeb a možností škol. V současné době jsou v nabídce tři dotazníky určené především žákům 2.

Více

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Konkrétní činnosti výchovného poradenství a prevence zajišťují na pracovištích jednotliví výchovní poradci

Více

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí. 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí. 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace Vídeň 116, 594 01 Velké Meziříčí 2016/17 Mgr. Zdeňka Požárová Bc. Petra Valíková Obsah: Úvod Vytýčení sociálně patologických jevů Cíl minimálního preventivního

Více

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI:

INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: INKLUZIVNÍ ŠKOLA V PRAXI: Školské poradenské služby ve školách a školských poradenských zařízeních Školní psycholog, školní speciální pedagog Mgr. Pavla Kubíčková Školní speciální pedagog, speciální pedagog

Více

28. Školní psycholog. Anotace. Téma: systémová podpora

28. Školní psycholog. Anotace. Téma: systémová podpora 28. Školní psycholog Téma: systémová podpora Anotace Školní psycholog je poměrně nová profese, která se začala prosazovat a formovat v 90. letech minulého století. Postupně se čím dál více etabluje v praxi

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

DVPP - šablony pro MŠ

DVPP - šablony pro MŠ srpen 2017 Přehled programů DVPP vhodných pro projekty zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ Vzdělávací institut Středočeského kraje již od září 2016 připravuje v pololetních programových

Více

ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Gymnázium Hejčín

ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Gymnázium Hejčín ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Gymnázium Hejčín Tým ŠPP Školní psycholog a koordinátor: Mgr. Kateřina Drahá Metodik prevence: Ing. Mgr. Hana Vacková Výchovný poradce: RNDr. Pavlína Hartmannová Kontakty Školní

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07/4.1.00/33.0001 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud

Více

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů

SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013. Metodik prevence sociálně patologických jevů SOU Valašské Klobouky MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) 2012 2013 Metodik prevence sociálně patologických jevů Roční plán práce zabezpečuje Mgr. Pavel Hrabina Konzultační hodiny pro žáky a rodiče: kdykoliv

Více

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA RADVANICE, okres KUTNÁ HORA Radvanice 49, 285 06 Sázava, tel: 327 321 303, e-mail: Materska_skola_Radvanice@seznam.cz PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ Zpracovala: Mgr. Helena Soustružníková,

Více

Školní poradenské pracoviště

Školní poradenské pracoviště Školní poradenské pracoviště Od listopadu 2011 pracoval ve škole poradenský tým ve složení výchovný poradce, metodik prevence a školní psycholog. Fungovala také velmi úzká spolupráce s učiteli, zákonnými

Více

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole

KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI. I. Společná ustanovení Základní charakteristika poradenských služeb ve škole KONCEPCE VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Název školy: ZŠ Liberec, Sokolovská Adresa: Sokolovská 328, Liberec 13, 460 14 IČO: 68 97 46 39 I. Společná ustanovení Základní charakteristika

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Koncepce poradenských služeb ve škole

Koncepce poradenských služeb ve škole ŠKOLNÍ PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ Školní poradenské pracoviště spadá do oblasti poradenských služeb ve škole. Poradenské služby ve škole jsou na naší škole zajišťovány výchovným poradcem, Mgr. Janou Wolfovou.

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

Plán školního poradenského pracoviště

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2018/2019 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP... 4 Výchovný poradce... 5 Hlavní úkoly

Více

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB

PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ A OBCHODNÍ V OLOMOUCI Kosinova 4, Olomouc PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem č. 561/2004

Více

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8 Strana: 1/8 1. Základní údaje o škole Název a adresa školy, pro Základní škola logopedická s.r.o., kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. René Macháč Telefon na ředitele 596 735 470 E-mail

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/2018 předkladatel a zodpovědná osoba: PhDr. Bc Gabriela Hrušková Obsah 2. Cíle MPP... 2 2. 1 Dlouhodobé cíle... 2 2. 2 Střednědobé cíle... 2 2. 3 Krátkodobé

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI

Obecná priorita A12: VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ A STUDENTŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU INKLUZE Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro jednotlivá klíčová témata. Konkrétní

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova

4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova 4.7.2. Charakteristika vyučovacího předmětu Výtvarná výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Výtvarný výchova spadá spolu

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E Naším cílem je výchova k předcházení a minimalizaci

Více

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka:

Obsah Etické výchovy se skládá z následujících témat, která podmiňují a podporují pozitivní vývoj osobnosti žáka: 4.4.4. Etická výchova Etická výchova (EtV) je doplňujícím vzdělávacím oborem, který se zaměřuje na systematické a metodicky propracované osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové metody

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

Statut školního poradenského pracoviště

Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod Statut školního poradenského pracoviště Potřeba školského poradenského pracoviště vychází z vyhlášky č. 27/2016 o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Důvodem

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2016/2017 vypracovala: Mgr. Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č.

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2017/2018 vypracovala: Mgr.Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č. 561/2004

Více

Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, Třebíč

Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, Třebíč Střední průmyslová škola Třebíč Manželů Curieových 734, 674 01 Třebíč PROGRAM PORADENSKÝCH SLUŽEB pro školní rok 2016/2017 I. Základní legislativní rámec Poskytování poradenských služeb je uloženo zákonem

Více

Akční plán pro rok 2017 Místní akční plán vzdělávání na území MČ Praha 15. registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.

Akční plán pro rok 2017 Místní akční plán vzdělávání na území MČ Praha 15. registrační číslo projektu: CZ /0.0/0. Akční plán pro rok 2017 Místní akční plán vzdělávání na území MČ Praha 15 registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000159 Akční plán pro rok 2017 představuje soubor konkrétních aktivit a

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

Co je SOCIOKLIMA? komplexní online diagnostika školních tříd

Co je SOCIOKLIMA? komplexní online diagnostika školních tříd Co je SOCIOKLIMA? komplexní online diagnostika školních tříd nástroj pro běţnou pedagogickou praxi online dotazníky: obrázkové, textové zdroj komplexních informací o ţákovi, školní třídě, škole, regionu,

Více

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok

Program Školního poradenského pracoviště na školní rok Program Školního poradenského pracoviště na školní rok 2017-2018 Školní poradenské pracoviště ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, Ostrava Poruba, příspěvková organizace Od 1. 9. 2017 je v ZŠ a MŠ Ukrajinská 19, v Ostravě

Více

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY školní rok 2016/17

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY školní rok 2016/17 Základní škola Stružnice, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Jezvé 137, 471 08 Jezvé, tel.: 487 861 335, 731 526 909 e-mail: zsstruznice@zsstruznice.cz, www.zsstruznice.cz IČO: 70982660, DIČ: CZ

Více

Technická praktika. Oblast

Technická praktika. Oblast 5.20.10 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 3 2 2 9 Volitelný Volitelný Volitelný Volitelný Název předmětu

Více

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Centrum celoživotního učení při Cyrilometodějském gymnáziu a MŠ v Prostějově bylo založeno s cílem podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2016/2017 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 600/1a, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2016-2020 Škola vytváří tuto školní preventivní strategii jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit. Pro školu je závazný

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5

Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5 Ukázka charakteristiky předmětu Jazyk a jazyková komunikace z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Holečkova ul., Praha 5 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět

Více

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E

C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A T E G I E S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark C Í L E Š K O L N Í P R E V E N T I V N Í S T R A

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

Nabídkový list seminářů dalšího vzdělávání pro církevní školy

Nabídkový list seminářů dalšího vzdělávání pro církevní školy Nabídkový list seminářů dalšího vzdělávání pro církevní školy Cyrilometodějské gymnázium a MŠ v Prostějově za podpory německé organizace Renovabis vybudovalo Centrum celoživotního učení církevních škol

Více

Základní škola a Mateřská škola Brno Blažkova 9, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Brno Blažkova 9, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Brno Blažkova 9, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Brno, Blažkova 9, příspěvková organizace PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2018/2019 Vypracovala:

Více

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období

Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období Dlouhodobý plán koncepční záměry a úkoly v období 2019-2021 Oblast řízení a správy udržovat naplněnost školy, zaměřit se na získávání žáků školy zlepšenou propagací práce školy, spolupracovat se zřizovatelem

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika 4.6.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Fyzika spadá spolu s chemií, přírodopisem a

Více

Mgr. Petra Kadlecová. Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství

Mgr. Petra Kadlecová. Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství Mgr. Petra Kadlecová Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství Kapitola 1 strana 2 Prevence rizik návykových látek Prevence (dle WHO): soubor intervencí s cílem zamezit a snížit

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie Školní rok: 2009-2014 Základní škola a Mateřská škola Dětmarovice, příspěvková organizace Dětmarovice 1002 735 71 Předkladatel: Zodpovědná osoba: Mgr. Pavla Zelenková Mgr.

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Základní škola Chýnov, okres Tábor. Program poradenských. služeb

Základní škola Chýnov, okres Tábor. Program poradenských. služeb Základní škola Chýnov, okres Tábor Program poradenských služeb Poskytování poradenských služeb školním poradenským pracovištěm Školní poradenské pracoviště ( ŠPP) poskytuje odborné služby ve smyslu Vyhlášky

Více

Návrh Priorit do Strategického rámce MAP ORP České Budějovice

Návrh Priorit do Strategického rámce MAP ORP České Budějovice Návrh Priorit do Strategického rámce MAP ORP České Budějovice Seznam priorit Priorita 3 Priorita 4 školství v ORP České Budějovice Posílení kooperací a spolupráce za účelem zvyšování kvality a efektivity

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání PhDr. Jana Kropáčková, Ph.D., PhDr. Zora Syslová, Ph.D. Teoretická

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická, Brno, Olomoucká 61 Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01022014 Verze: 2.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument v listinné podobě je

Více

SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ /0.0/0.0/15_005/

SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ /0.0/0.0/15_005/ SWOT - 3 analýza PROJEKT: MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAHU 13 REG. Č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000724 Prioritní oblast rozvoje 1: Kvalitní a dostupné prostředí pro vzdělávání v mateřských

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ Základní škola Náměšť nad Oslavou, Husova 579, 675 71 Náměšť nad Oslavou PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍHO PORADENSKÉHO PRACOVIŠTĚ 1. Školní poradenské pracoviště 2. Hlavní úkoly pro jednotlivé oblasti činnosti ŠPP

Více

Nabídka projektů dalšího vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení na rok 2017:

Nabídka projektů dalšího vzdělávání vedoucích pracovníků škol a školských zařízení na rok 2017: Nabídka projektů dalšího vzdělávání vedoucích pracovníků na rok 2017: Přihlášky posílejte na adresu: blazkova@gytool.cz (formuláře přihlášek a aktualizované informace k seminářům naleznete na www.gytool.cz

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 16. února 2017

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání. Praha, 16. února 2017 Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 16. února 2017 Koncepce podpory škol v prioritní ose 3 OP VVV základní východiska Investiční priority prioritní osy 3 OP VVV 1) Omezování a prevence předčasného

Více

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY:

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: ZŠ Háj ve Slezsku,okres Opava,příspěvková organizace Zaměření autoevaluace CÍLE KRITÉRIA Podmínky ke vzdělávání Zlepšovat materiální podmínky ke vzdělávání škole, Zabezpečení

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola a Mateřská škola Dražice, okr. Tábor, 391 31 Dražice Minimální preventivní program 2015/2016 Škola bez drog a šikany Minimální preventivní program 2015/2016 Škola bez drog a šikany Škola:

Více