PODNIKOVÁ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. pro roky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PODNIKOVÁ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. pro roky"

Transkript

1 PODNIKOVÁ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA pro roky

2 PODNIKOVÁ KOLEKTIVNÍ SMLOUVA uzavřená mezi odborovou organizací DPmL, a.s., zastoupenou předsedou závodního výboru odborové organizace panem Zdeňkem Leszkovenem a Dopravním podnikem města Liberce, a.s., zastoupeným předsedou představenstva Ing. Jiřím Kitnerem ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 PŮSOBNOST SMLOUVY 1. Tato podniková kolektivní smlouva (dále jen PKS) je výsledkem kolektivního vyjednávání, vychází z platných předpisů a upravuje vzájemné vztahy účastníků, jejichž práva a povinnosti stanoví další pracovně právní, mzdové a sociální vztahy a nároky. 2. Tato PKS je závazná pro všechny zaměstnance zastoupené závodním výborem odborové organizace a zaměstnavatele zastoupeným představenstvem společnosti. Článek 2 VZTAHY MEZI SMLUVNÍMI STRANAMI 1. Ochrana zaměstnanců a odborových funkcionářů 1.1. Zaměstnanci požívají zákonné ochrany proti projevům diskriminace a nerovného zacházení včetně práva odborově se sdružovat Funkcionáři závodního výboru (dále je ZV) jsou oprávnění spolurozhodovat se zaměstnavatelem a požívají zákonné ochrany v průběhu výkonu funkce i a po skončení funkce po dobu jednoho roku ( 61, odst. 2 ZP) Zaměstnavatel se zavazuje k uvolnění předsedy ZV na 30 hodin za měsíc pro výkon funkce. Uvolnění dalších členů ZV - odborové organizace bude realizováno po dohodě se zaměstnavatelem, pro akce odborové organizace nejvýše 100 hodin ročně celkem. 2. Závazky zaměstnavatele 2.1. Jednat se ZV odborové organizace o uzavření PKS a jiných dohod, bude-li k jednání příslušným odborovým orgánem vyzván, jednání bude zahájeno do 15-ti dnů ode dne vyzvání Zabezpečit místnosti pro práce a pro schůzovou činnost odborové organizace s vybavením rozmnožovací technikou, faxem atd. v nutném rozsahu, provádět srážky členských příspěvků z mezd členů odborové organizace (písemný souhlas členů zajistí odborová organizace)

3 a odesílat je na účet odborové organizace Zajistit ve spolupráci s příslušným odborovým orgánem přípravu a realizaci voleb zaměstnanců do dozorčí rady akciové společnosti Zabezpečit, aby na jednání odborové organizace byl vyslán odpovědný zástupce zaměstnavatele k podání stanoviska k projednávaným problémům. Žádost projedná zástupce odborové organizace s vedením společnosti 3 dny předem Informovat odborový orgán o vývoji mezd v souladu s ustanovením 287 ZP Informovat zaměstnance o situaci ve společnosti a změnách, které se dotknou většího počtu zaměstnanců. 3. Závazky odborové organizace 3.1. Respektovat postavení zaměstnavatele vyplývající z platné právní úpravy Respektovat záměry zaměstnavatele mající za cíl prosperitu, technický, ekonomický a sociální rozvoj, zvýšení úrovně řízení, pracovní disciplíny a ekonomickou situaci zaměstnavatele v daném roce Spolupracovat se zaměstnavatelem na vytváření příznivých podmínek na pracovištích k dosažení takových hospodářských výsledků, aby závazky z kolektivních smluv mohly být průběžně a bez potíží plněny Jednat se zaměstnavatelem o uzavření kolektivní smlouvy a jiných dohod, bude-li k jednání zaměstnavatelem vyzván, jednání bude zahájeno do 15-ti dnů ode dne vyzvání Informovat vhodným způsobem zaměstnance o závažných skutečnostech sdělených a projednávaných se zaměstnavatelem. 4. Společný závazek 4.1. Obě strany se zavazují aktivně podporovat zachování sociálního smíru a v případě vzniku sporu se zavazují k intenzivnímu jednání, aby se předešlo užití krajních prostředků, kterými jsou stávka nebo výluka. Článek 3 PRÁVA ODBOROVÉ ORGANIZACE 1. Právo na spolurozhodování 1.1. Při vydávání a změnách pracovního řádu Při rozhodnutí zaměstnavatele o neomluveném zameškání směny zaměstnance Při vydávání rozvrhu čerpání dovolené Při výběru zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků na rekreační pobyty v podnikovém rekreačním zařízení. 2. Právo na projednání (kromě zákonného práva) 2.1. Norem spotřeby práce a opatření k použití mzdových prostředků (formy mzdy a mzdové složky jsou nedílnou součástí této smlouvy jako příloha č. 1) 2.2. Rekvalifikačních programů Realizace zásadních opatření v oblasti podmínek pro zaměstnávání a péče o zaměstnance Záměru uskutečnit organizační změny nebo racionalizační opatření, v jejichž důsledku dojde k uvolnění více než pěti zaměstnanců. Projednáním se rozumí jednání mezi zaměstnavatelem a zástupci závodního výboru odborové organizace za účelem dosažení shody před konečným rozhodnutím zaměstnavatele v předmětné věci.

4 ČÁST DRUHÁ PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY Článek 4 Informování zaměstnanců 1. Zaměstnavatel poskytne zaměstnancům informace o volných pracovních místech ve společnosti ještě před tím, než budou nabídnuta zaměstnancům mimo společnost. 2. V souladu s ustanovením 37 odst.1 ZP jsou zaměstnanci písemně informováni o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru při nástupu do zaměstnání. Článek 5 KVALIFIKACE 1. Zaměstnavatel umožní svým zaměstnancům účast na příslušném školení či studiu za účelem zvýšení nebo rozšíření kvalifikace podle svých potřeb a podmínek, které dohodne na své řídící úrovni. ČÁST TŘETÍ PRACOVNÍ DOBA, DOVOLENÁ, PŘEKÁŽKY V PRÁCI Článek 6 PRACOVNÍ DOBA: 1. Týdenní pracovní doba je nejvýše 37,5 hodiny a do pracovní doby se nazapočítává přestávka na jídlo a oddech. Pro zaměstnance se zkrácenou pracovní dobou je týdenní pracovní doba úměrně upravena. 2. Při určování pracovní doby, pracovní pohotovosti a doby odpočinku zaměstnanců v městské hromadné dopravě (zákon č. 111/1994 Sb. a zákon č. 266/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů) se postupuje podle zákoníku práce a nařízení vlády č. 589/2006 Sb., kterým se stanoví odchylná úprava pracovní doby a doby odpočinku zaměstnanců v dopravě. Týdenní pracovní doba je u těchto zaměstnanců v městské hromadné dopravě nejvýše 40 hodin. 3. Zaměstnavatel je povinen připravit a zveřejnit přesný rozvrh směn pro jednotlivé zaměstnance v profesi řidič MHD nejméně na dobu 28 kalendářních dnů dopředu. Případné následné změny v tomto zveřejněném rozpise je zaměstnavatel povinen projednat se zaměstnancem, kterého se změna týká. 4. Určení stanovené délky pracovní doby na jednotlivých pracovištích řeší vnitropodnikový předpis o stanovení délky pracovní doby. 5. Podmínky a rozsah práce přesčas jsou stanoveny vnitropodnikovu směrnicí. Období, ve kterém práce přesčas nesmí překročit v průměru 8 hodin týdně, je 52 týdnů po sobě jdoucích. 6. Výkon pracovní pohotovosti je řešen vnitropodnikovými směrnicemi. 7. Zaměstnanci jsou povinni být nejpozději ve stanovený začátek pracovní doby (podle rozvrhu směn) na svém pracovišti připraveni k zahájení pracovní činnosti. Pracoviště zaměstnanec opouští po skončení pracovní doby. Toto ustanovení se vztahuje i na zaměstnance, u nichž vzniká nárok na dobu očisty. 8. Zaměstnanec určených středisek má nárok po skončení práce na osobní očistu v trvání 15 minut. Tato doba se započítává do pracovní doby. Určená střediska: - dělníci střediska vozovna, - dělníci střediska DCED,

5 - dělníci střediska garáže - dělníci údržby staničních zařízení, - dělníci střediska technické údržby. Článek 7 DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU 1. Zaměstnavatel poskytne všem zaměstnancům podle 213 odst. 1 ZP dovolenou delší o jeden týden nad zákonem stanoveným výměrem. Článek 8 PŘEKÁŽKY V PRÁCI 1. Nároky zaměstnanců na pracovní volno s náhradou mzdy se zvyšují nad rámec právních předpisů: 1.1. Při doprovodu zdravotně postiženého dítěte nebo rodinného příslušníka, se kterým zaměstnanec žije ve společné domácnosti, do zařízení sociální péče nebo internátní školy pro mládež, vyžadující zvláštní péči, má zaměstnanec nárok na pracovní volno s náhradou mzdy. Pracovní volno se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to na nezbytně dlouhou dobu, nejvýše však 15 pracovních dnů v kalendářním roce Pokud je zaměstnanci tato překážka známa předem, je povinen o poskytnutí volna požádat neprodleně Při úmrtích manžela, manželky, druha, družky nebo dítěte zaměstnance je nárok na pracovní volno s náhradou mzdy zvýšen o dva dny nad rámec právních předpisů POSKYTNUTÍ PLACENÉHO VOLNA při odstraňování následků živelných pohrom Účast na pracích při odstraňování následků živelných pohrom na vlastní nemovitosti : a) pokud zaměstnanec takto činí pouze ve svém zájmu, aby ochránil svůj majetek, jedná se o důležitou osobní překážku v práci, b) v případě, že člověk odstraňuje následky povodní sice na svém majetku, ale ve veřejném zájmu (např. hrozí zřícení budovy, hygienické důvody), jedná se o překážku v práci z důvodu obecného zájmu - o výkon občanských povinností Pokud zaměstnanec poskytuje příbuzným, sousedům a ostatním postiženým osobní pomoc, která zasáhne do pracovní doby.podmínkou poskytnutí tohoto placeného volna je poskytnutí osobní pomoci, která je určitým způsobem organizována (např. činnost dobrovolných hasičů, práce organizované obecním úřadem, atd.) Při všech typech výše uvedených překážek v práci platí, že skutečnost překážky a délku jejího trvání prokazuje zaměstnanec zaměstnavateli -např. potvrzením obecního úřadu. V těchto případech bude poskytnuto placené volno v délce max. 5 pracovních dnů. Podmínkou je podání žádosti do 30 dnů od vzniku této skutečnosti.tato žádost bude doporučena nadřízeným zaměstnance a schválena ředitelem společnosti. Neplaceným volnem (nebo napracováním zameškané pracovní doby) se řeší případy, pokud postižený zaměstnanec potřebuje jednat například s pojišťovnou či si vyřídit nové doklady, které odnesla nebo poškodila velká voda.

6 ČÁST ČTVRTÁ SOCIÁLNÍ OBLAST Článek 9 ZDRAVOTNÍ PÉČE 1. Preventivní lékařské prohlídky Zaměstnavatel zabezpečí preventivní lékařské prohlídky zaměstnanců (vstupní, periodické, mimořádné, u vybraných kategorií zaměstnanců i další požadovaná vyšetření, nezbytná pro výkon jejich činnosti) dle platných předpisů. Pokud bude zdravotnické zařízení vyžadovat úhrady za tyto prohlídky, zavazuje se zaměstnavatel tyto úhrady provést Za zaměstnance se z hlediska úhrady nákladů na poskytnutí preventivní lékařské prohlídky považuje jen ten uchazeč a následně zaměstnanec, se kterým byla uzavřena pracovní smlouva, a tento pracovní poměr nebyl ve tříměsíční zkušební době zrušen Zaměstnanci jsou povinni absolvovat vstupní, periodické a mimořádné lékařské prohlídky v určeném zařízení závodní lékařské péče. Zajištění závodní preventivní péče je podrobně zpracováno ve vnitropodnikové směrnici k zajištění lékařských prohlídek v DPmL, a. s.. Článek 10 STRAVOVÁNÍ 1. Zaměstnavatel poskytne zaměstnancům příspěvek na stravování v souladu s podmínkami stanovenými v podnikové směrnici Sociální fond DpmL, a.s. pro příslušný kalendářní rok, která je nedílnou součástí této smlouvy jako příloha č. 3. Článek 11 OSTATNÍ SOCIÁLNÍ VÝHODY 1. Zaměstnavatel poskytne zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům, důchodcům bývalým zaměstnancům, zlevněné jízdné. Konkrétní podmínky jsou stanoveny ve vnitropodnikové směrnici Zásady, podmínky a pravidla pro poskytování a využívání zaměstnaneckého jízdného v DpmL, a.s. v rámci MHD v Liberci č.j. 3332/2003, která je nedílnou součástí této smlouvy jako příloha č Zaměstnavatel poskytne svým zaměstnancům stejnokrojové vybavení včetně zajištění jeho čištění, či poskytnutí náhrad za čištění. Okruh zaměstnanců a bližší podmínky jsou vymezeny v předpisech zaměstnavatele po předchozím projednání s odborovou organizací. Zaměstnanci vybraného okruhu jsou povinni stejnokrojové vybavení dle stanovených podmínek používat. Článek 12 ZVLÁŠTNÍ SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ 1. Dostane-li se zaměstnanec v důsledku pracovního úrazu či nemoci z povolání (pokud se však nejedná o porušení právních nebo ostatních předpisů z jeho strany) do nezaviněné finanční tísně, bude zaměstnavatel ve spolupráci s příslušnými odborovými orgány řešit případné formy pomoci. 2. V případě smrtelného pracovního úrazu zaměstnance, který nebyl zapříčiněn porušením právních nebo ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ze strany zaměstnance, bude součet částek odškodnění podle 378 ZP zvýšen o ,- Kč.

7 Článek 13 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ÚČELY 1. Zaměstnavatel bude vytvářet účet nákladů na sociální účely nebo sociální fond v souladu s platnými právními předpisy ve výši dohodnuté s přihlédnutím ke zdrojové části rozpočtu. 2. Zaměstnavatel bude přispívat svým zaměstnancům měsíčně na penzijní připojištění, popř. na životní připojištění. Konkrétní podmínky jsou stanoveny v interních předpisech zaměstnavatele (Podniková směrnice č.j. 804/2008 ze dne ). ČÁST PÁTÁ MZDOVÁ OBLAST Článek 14 MINIMÁLNÍ MZDA, MZDOVÉ TARIFY, PŘÍPLATKY 1. Obecná ustanovení o mzdě: 1.1. Zaměstnancům přísluší za vykonanou práci mzda v peněžním plnění podle zákoníku práce č. 262/2006 Sb., sjednaná v pracovní smlouvě nebo jiné smlouvě v souladu s kolektivní smlouvou. Formy mzdy a její další složky jsou poskytovány v souladu s podnikovou směrnicí pro poskytování mzdy a odměny za pracovní pohotovost č.j. 2297/2008, která nedílnou součástí jako příloha č. 1 této smlouvy Zaměstnavatel je povinen seznámit zaměstnance s výší mzdy, se způsobem odměňování, jeho změnami a se změnami podmínek pro poskytování mzdy vždy písemnou formou. Finanční postihy zaměstnanců je zakázáno s titulu diskriminace zveřejňovat (viz. čl. 2, odst. 1.1). 2. Mzdové tarify zařazování zaměstnanců, růst mezd 2.1. Zaměstnanci jsou zařazováni do příslušného tarifního stupně podle charakteru pracovních, výrobních a dalších podmínek, za kterých práci vykonávají. Za tuto práci jim přísluší mzda ve výši minimálního mzdového tarifu v příslušném tarifním stupni, popřípadě zvýšeného o osobní hodnocení. Podmínky pro přiznání dalších částí mzdy a osobního hodnocení jsou stanoveny ve vnitropodnikové směrnici projednané v ZVOS Podkladem pro zařazení zaměstnanců do příslušného tarifního stupně je katalog prací podle povolání a stupňů, vypracovaný pod organizační a oborovou gescí MPSV ČR, včetně dodatku číslo 1 ke katalogu prací podle povolání a stupňů č.j. 4486/2001 ze dne Minimální sazby v tarifních stupních, včetně maximálních hodnot osobního hodnocení v jednotlivých tarifních stupních, jsou stanoveny ve vnitropodnikové směrnici Minimální sazby v tarifních stupních. Minimální sazby v tarifních stupních jsou nedílnou součástí této smlouvy a jsou uvedeny v příloze č Zaměstnavatel zavazuje zajistit celkový průměrný nárůst výdělků ve výši 5% za srovnatelných podmínek a to za celé období trvání smlouvy. Přičemž by v roce 2011 neměla průměrná mzda v žádné kategorii zaměstnanců poklesnout pod úroveň dosaženou v předchozím roce 2010 za srovnatelných podmínek O konkrétní výši a způsobu nárůstu výdělků v jednotlivých letech proběhne jednání s vedením ZVOO po schválení každoročního dodatku konkretizující objednávku veřejné služby ke smlouvám mezi DPML,a.s. a objednateli (Statutární město Liberec,město Jablonec n N.,Dopr.sdružení obcí Jablonecka, svazku obcí a Liberecký kraj) Při tomto jednání budou ZVOO vedením společnosti prezentovány všechny potřebné číselné údaje (tržby,náklady) a bude preferována snaha o udržení stávající zaměstnanosti.

8 3. Mzda za práci přesčas 3.1. Za práci přesčas obdrží zaměstnanec mzdu zvýšenou o 25% průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna místo zvýšené mzdy. 4. Mzda za práci o svátcích 4.1. Za práci o svátcích a ve dnech pracovního klidu přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek ve výši 100% průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna za dobu práce v uvedené dny Zaměstnanec, který je odměňován měsíční mzdou a nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, obdrží v tomto měsíci mzdu v souladu se zákoníkem práce. 5. Příplatek za rozdělenou směnu 5.1. U směny rozdělené na dvě nebo více částí přísluší zaměstnanci příplatek ve výši 30% průměrného hodinového výdělku za každou hodinu (popř. její části) čekání mezi jednotlivými částmi této směny. 6. Mzda za práci o sobotách a nedělích 6.1. Za práci o sobotách a nedělích přísluší zaměstnancům dosažená mzda a příplatek ve výši 30% jejich průměrného výdělku. 7. Mzdové zvýhodnění za práci v noci 7.1. Za práci v noci, tj. za odpracovanou hodinu (popř. za část hodiny) v době mezi hodinou, přísluší zaměstnancům příplatek ve výši dle ustanovení 116 zákoníku práce ve výši 10 % průměrného výdělku. Podle 141 odst. 1 mzda a její jednotlivé složky stanovené, sjednané nebo určené za hodinu práce přísluší zaměstnanci i za zlomky hodin, které odpracoval v období, za které se mzda nebo plat poskytuje. Zlomky hodin se musí sčítat a následně proplácet u všech zaměstnanců a ne pouze u turnusových. 8. Příplatek za práci ve ztíženém a zdraví škodlivém pracovním prostředí na určených pracovištích 8.1. Příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí činí 6,- Kč za hodinu. 9. Příplatek za provedení kontroly platných jízdenek cestující veřejnosti při nástupu pouze předními dveřmi Tento příplatek je poskytován ve výši 5,- Kč za 1 odpracovanou hodinu, popř. část hodiny, kdy je tato činnost vykonávána. 10. Cestovní náhrady stravné 10.1.Cestovní náhrady jsou poskytovány v souladu s Vnitropodnikovou směrnicí (včetně dodatků) o náhradách výdajů poskytovaných zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce Výše stravného a sazba základní náhrady za 1 km jízdy se mění v návaznosti na vyhlášku, kterou se pro účely poskytování cestovních náhrad mění sazba základní náhrady za používání silničních motorových vozidel a stravné a stanoví se průměrná cena pohonných hmot. Tato změna bude zpracována písemnou formou dodatku k výše uvedené vnitropodnikové směrnici. 11. Příplatek za znalost cizího jazyka při úspěšném zakončení jazykového kursu, popř. po předložení níže uvedených dokladů o znalosti cizího jazyka Zvýšení kvalifikace v oblasti cizího jazyka bude ohodnoceno následovně: zakončení základní státní zkouškou - zvýšení o 10 % přiznané mzdy

9 předložení auditu jazykové školy o znalosti cizího jazyka slovem i písmem a následně po předložení vysvědčení o maturitní, popř. státní zkoušce - zvýšení o 10 % přiznané mzdy při znalosti jazyka bez výše uvedených vysvědčení, v případě, že zaměstnanec úspěšně složí základní státní zkoušku - zvýšení o 10 % přiznané mzdy při znalosti jazyka a předložení pouze auditu o znalosti cizího jazyka (písmem i slovem, popř. jen slovem), nebo po předložení certifikátu o úspěšném ukončení studia - zvýšení o 5 % přiznané mzdy Výše uvedený příplatek bude přiznán na období 5 let po splnění podmínek, pro přiznání tohoto příplatku. Příplatek může být přiznán opakovaně po ověření úrovně jazykových znalostí, které bude prováděno auditem jazykové školy po uplynutí stanovené doby. 12. Odměna za pracovní pohotovost Nařídí-li zaměstnavatel zaměstnanci nebo dohodne-li s ním, aby byl mimo pracovní dobu připraven, že bude povolán k výkonu práce, poskytne mu odměnu ve výši stanovené zákoníkem práce, jde-li o soboty, neděle a svátek ve výši 15% průměrného hodinového výdělku. Tato odměna zaměstnanci nenáleží, pokud je povolán k výkonu práce. Podmínky pro výkon pracovní pohotovosti mimo pracoviště jsou řešeny vnitropodnikovou směrnicí Podniková směrnice pro poskytování mzdy a odměny za pracovní pohotovost (č.j. 2297/2008), která je nedílnou součástí této smlouvy jako příloha č Nařídí-li zaměstnavatel zaměstnanci střediska zájezdovou činnost, vnitrostátní BUS doprava, pracovní pohotovost v souladu se Zákoníkem práce 95 a Nařízením vlády 589/2006 Sb. v novém znění, poskytne mu odměnu ve výši 50% průměrného hodinového výdělku za každou takto vykázanou hodinu (popř. část hodiny). Tato odměna zaměstnanci nenáleží, pokud je povolán k výkonu práce. 13. Splatnost mzdy Mzda, náhrada mzdy a odměna za pracovní pohotovost je splatná pozadu za měsíční období, a to nejpozději do 15. dne po uplynutí období, za něž se poskytuje. Výplatním místem pro mzdu, popř. náhradu mzdy je stanovena hlavní pokladna podniku. Hodiny pro výplatu jsou dány úředními hodinami pokladny. Čas pro výplatu mzdy v hotovosti nespadá do pracovního fondu zaměstnance. 14. Náhrada mzdy při převedení na jinou práci Bude-li zaměstnanec převeden na jinou práci než byla sjednána z důvodů, že se dopustil přestupku nebo trestného činu, při kterém pozbyl dočasně předpoklady pro výkon svého povolání, přísluší mu po dobu převedení ke mzdě doplatek do výše průměrného výdělku pouze v případě, pokud se zjistí, že se přestupku nebo trestného činu nedopustil. 15. Odstupné Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodu uvedených v 52, písm. e) ZP, nebo dohodou z týchž důvodů, náleží při skončení pracovního poměru odstupné ve výši šestinásobku průměrného výdělku, pokud ve společnosti odpracoval nepřetržitě alespoň 20 let. 16. Mzdová část se uzavírá na období do , s výjimkou bodu 2.5.

10 ČÁST ŠESTÁ BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Článek 15 ZAMĚSTNAVATEL 1. Vytvoří dle platných právních předpisů podmínky pro výkon kontroly odborů nad stavem bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Na tuto činnost poskytnou odborovým funkcionářům pracovní volno s náhradou průměrné mzdy na dobu nezbytně nutnou. 2. Bude organizovat nejméně 1 x v roce prověrky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na všech pracovištích a zařízeních organizace, v dohodě s příslušným odborovým orgánem a za jeho účasti. Bude dbát na odstranění zjištěných závad, které jsou uvedeny v písemné zprávě z těchto prověrek. 3. Bude 2 x v kalendářním roce zpracovávat rozbory pracovní úrazovosti a nemoci z povolání. Za účasti lékaře závodní preventivní péče a na jeho doporučení bude navrhovat a realizovat potřebná opatření. Výsledky projedná s příslušným odborovým orgánem. 4. Jmenuje komisi za účasti zástupce odborového orgánu při šetření smrtelných pracovních úrazů a nemocí z povolání, která zpracuje závěrečnou zprávu do 30-ti dnů a předloží ji zaměstnavateli a příslušnému odborovému orgánu. 5. Projedná bez zbytečného odkladu způsob a rozsah náhrady škody z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání s příslušným odborovým orgánem a se zaměstnancem. 6. Bude předkládat písemný rozvrh stanovené týdenní pracovní doby, rozvržené nerovnoměrně na období 52 týdnů po sobě jdoucích příslušnému odborovému orgánu k projednání nejpozději čtrnáct kalendářních dnů před začátkem tohoto období, vždy s účinností k 1.1. následujícího roku. 7. Stanoví zásady školení a ověřování znalostí z právních a ostatních předpisů k zajištění BOZP. 8. Zajistí nezbytná měření fyzikálních a chemických škodlivin na pracovištích. 9. Aktualizuje směrnici pro poskytování OOPP a s příslušným odborovým orgánem projedná seznamy pro poskytování OOPP. 10. Zabezpečí pro zaměstnance vykonávající činnosti při zajišťování provozu dopravy při jejich zatížení mikroklimatickým faktorem (teplo, chlad) ochranné nápoje (popřípadě polévky) podle nařízení vlády č. 361/2007 Sb. a ZP. Způsob a rozsah poskytování projedná s odborovou organizací a začlení do předpisů zaměstnavatele. 11. Bude trvale věnovat pozornost otázce zvýšené ochrany provozních zaměstnanců vzhledem k nárůstu kriminality a nejméně 1 x v kalendářním roce provede vyhodnocení přijatých opatření. 12. Zaměstnavatel v zájmu zdraví zaměstnanců zajistí možnost použití řádně vybavených a provozuschopných hygienických zařízení na všech linkách MHD, která budou počtem i vybavením odpovídat nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Úklid těchto hygienických zařízení bude prováděn v souladu s platnými hygienickými předpisy. 13. Zaměstnavatel bude v zájmu důsledné realizace nových zásad novely zákoníku práce v oblasti BOZP průběžně projednávat všechna citovaná opatření s příslušným odborovým orgánem, zejména: - bude vyhledávat rizika možného ohrožení života a zdraví zaměstnanců, která se týkají výkonu práce, zjišťovat jejich příčiny a zdroje a přijímat opatření k jejich odstranění. - smluvní zajištění výkonu závodní preventivní péče, aj.

11 Článek 16 ODBOROVÁ ORGANIZACE 1. Bude v součinnosti se zaměstnavatelem napomáhat při odstraňování závad, při vytváření bezpečných pracovišť, pracovních podmínek, uspokojování nároků zaměstnanců a organizování účinné prevence pracovní úrazovosti. Všechny získané poznatky a zkušenosti bude dohodnutou formou předávat zaměstnavateli. 2. Bude organizovat vzdělávací akce pro členy příslušných odborových orgánů s cílem prohloubit znalosti, vědomí práv a povinností na úseku BOZP a poskytovat další pomoc funkcionářům při řešení této problematiky na pracovištích. ČÁST SEDMÁ PŘEDCHÁZENÍ SPORŮM Článek 17 INDIVIDUÁLNÍ SPORY 1. Smluvní strany vyjadřují shodnou vůli napomáhat při smírném řešení stížností a sporů mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem o nároky z pracovního poměru a sporů o individuální nároky z této smlouvy (dále jen pracovní spory). V případě potřeby bude zřízena smírčí komise na návrh odborové organizace nebo zaměstnavatele, která pracovní spor projedná ve smírčím jednání. Stanovisko má pro účastníky sporu doporučující povahu. 2. Lhůta pro vyřízení je stanovena na max. 30 dnů od podání podnětu. Článek 18 KOLEKTIVNÍ SPORY 1. Při vzniku sporu o plnění závazku z kolektivní smlouvy budou smluvní strany usilovat o smírné vyřešení sporu. Za tímto účelem ustaví smluvní strany dohadovací komisi složenou z jejich zástupců. 2. Dohadovací komise musí být ustanovena do pěti pracovních dnů od doručení písemné žádosti o její ustanovení druhé smluvní straně. 3. Závěry dohadovací komise mají pro zaměstnavatele, zaměstnance a odborové orgány povahu doporučení.

12 ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ 1. Smluvní strany se budou vzájemně bez zbytečného odkladu informovat o připravovaných zásadních opatřeních a o svých stanoviscích k připravovaným obecně závazným právním předpisům, zejména v oblasti pracovněprávní, mzdové a sociální. 2. V případě vydání změny nebo zrušení obecně závazného právního předpisu, týkajícího se nároků zaměstnanců, na něž se vztahuje tato smlouva, a vztahů upravených touto smlouvou, zahájí smluvní strany bez odkladu vyjednávání o dalším postupu. Do přijetí případné změny jsou smluvní strany vázány dosavadním zněním této smlouvy. 3. Kterákoliv ze stran této smlouvy může navrhnout jednání o změně nebo doplnění této kolektivní smlouvy v případech, kdy vznikne situace, se kterou se nepočítalo při jejím uzavření. O návrhu je druhá strana povinna jednat. 4. Plnění závazků přijatých v této kolektivní smlouvě a dodržování v ní dohodnutých podmínek bude smluvními stranami projednáváno pololetně. 5. Tato kolektivní smlouva je uzavřena na období od do s výjimkou části Mzdová oblast, která platí od do Část Mzdová oblast pro rok 2012 musí být projednána a uzavřena pro následující období nejpozději do Na konečném znění této kolektivní smlouvy se jednomyslně dohodli zástupci smluvních stran. Nedílnou součástí kolektivní smlouvy jsou následující přílohy: Příloha č. 1 - P o d n i k o v á s m ě r n i c e pro poskytování m z d y a odměny za pracovní pohotovost (č.j. 2297/2008) Příloha č. 2 - Minimální sazby (č.j. 1319/2008) Příloha č. 3 Sociální fond DpmL, a.s. Tato příloha bude doplněna po vytvoření sociálního fondu na rok Příloha č. 4 - Vnitropodniková směrnice Zásady, podmínky a pravidla pro poskytování a využívání zaměstnaneckého jízdného v DpmL, a.s. v rámci MHD v Liberci (č.j. 3332/2003) V Liberci dne: Zdeněk Leszkoven předseda ZV odborové organizace Ing. Jiří Kittner předseda představenstva

13

Svaz zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě České republiky Sdružení dopravních podniků v České republice * * *

Svaz zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě České republiky Sdružení dopravních podniků v České republice * * * Svaz zaměstnavatelů a podnikatelů v dopravě České republiky Sdružení dopravních podniků v České republice * * * Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy

Více

Dodatek číslo 4. Kolektivní smlouva vyššího stupně na léta uzavřená mezi

Dodatek číslo 4. Kolektivní smlouva vyššího stupně na léta uzavřená mezi Dodatek číslo 4 Kolektivní smlouva vyššího stupně na léta 2005 2008 uzavřená mezi Odborovým svazem ECHO se sídlem nám. W. Churchilla 2, Praha 3 zastoupeným JUDr. Zdeňkem Černým předsedou Odborového svazu

Více

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í Publikace byla zpracována v souvislosti s realizací projektu s názvem Vzdělávání a spolupráce mezi sociálními partnery a přenos znalostí a zkušeností

Více

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 32 Mzdový předpis

Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 32 Mzdový předpis Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 32 Mzdový předpis Příloha č.1 Tarifní stupnice Příloha č.2 Prémie za splnění prémiových úkolů 2014 Úvodní

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel)

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel) 1 KOLEKTIVNÍ SMLOUVA PÉROVNA s. r. o. K Pérovně 740, 102 11 Praha 10 jednatelem, panem - Ing. Václavem Závackým (dále jen zaměstnavatel) a Základní organizace OS PÉROVNA HOSTIVAŘ K Pérovně 740, 102 11

Více

Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok s vyznačením změn oproti PKS 2018 (tučné písmo)

Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok s vyznačením změn oproti PKS 2018 (tučné písmo) Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok 2019 - s vyznačením změn oproti PKS 2018 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi): Kapitola obsahuje ustanovení o způsobu komunikace odborových

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. Část odměňování. MAYR-MELNHOF HOLZ PASKOV s.r.o.

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. Část odměňování. MAYR-MELNHOF HOLZ PASKOV s.r.o. KOLEKTIVNÍ SMLOUVA Část odměňování MAYR-MELNHOF HOLZ PASKOV s.r.o. Kolektivní smlouva 2016-2017 v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce

Více

Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok s vyznačením změn proti PKS 2016 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi):

Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok s vyznačením změn proti PKS 2016 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi): Stručný obsah PKS ČD, a.s. na rok 2017 - s vyznačením změn proti PKS 2016 (tučné písmo) Kapitola I. (Spolupráce s odborovými organizacemi): Kapitola obsahuje ustanovení o způsobu komunikace odborových

Více

OBSAH. Použité zkratky... XII

OBSAH. Použité zkratky... XII OBSAH Použité zkratky... XII 1 Pracovní právo a jeho obecné vymezení... 1 1.1 Pracovněprávní vztahy... 1 1.1.1 Subjekt... 2 1.1.2 Obsah... 3 1.1.3 Objekt... 3 1.2 Zásady pracovního práva... 4 1.2.1 Smluvní

Více

OBSAH. Seznam autorů... XVII Seznam zkratek...xix Ostatní zkratky... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXV Předmluva...

OBSAH. Seznam autorů... XVII Seznam zkratek...xix Ostatní zkratky... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXV Předmluva... OBSAH Seznam autorů.... XVII Seznam zkratek....xix Ostatní zkratky.... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři.... XXV Předmluva.... XXXV ZÁKONÍK PRÁCE Část první Všeobecná ustanovení ( 1 až 29)....

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................................ XIII Seznam použitých zkratek................................................... XIV Seznam právních předpisů citovaných

Více

Návrh Metodického pokynu CSA-MP- /2012

Návrh Metodického pokynu CSA-MP- /2012 Pracovně právní, mzdové a sociální podmínky zaměstnanců ČSAT 1. Předmět úpravy I. Úvodní ustanovení Tímto metodickým pokynem se stanovují: pracovněprávní nároky a podmínky zaměstnanců ČSAT mzdové podmínky

Více

V N I T Ř N Í M Z D O V Ý P Ř E D P I S

V N I T Ř N Í M Z D O V Ý P Ř E D P I S V N I T Ř N Í M Z D O V Ý P Ř E D P I S Archeologického ústavu AV ČR, Praha, v. v. i. (dále jen ARÚP) se sídlem Letenská 4, 118 01 Praha 1 ARÚP vydává ve smyslu 20 zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných

Více

PROTINÁVRH KOLEKTIVNÍ SMLOUVY SPOLEČNOSTI MAFRA, A. S. NA ROK 2002 ZASLANÝ ODBORŮM VEDENÍM SPOLEČNOSTI. Článek 1 Smluvní strany

PROTINÁVRH KOLEKTIVNÍ SMLOUVY SPOLEČNOSTI MAFRA, A. S. NA ROK 2002 ZASLANÝ ODBORŮM VEDENÍM SPOLEČNOSTI. Článek 1 Smluvní strany PROTINÁVRH KOLEKTIVNÍ SMLOUVY SPOLEČNOSTI MAFRA, A. S. NA ROK 2002 ZASLANÝ ODBORŮM VEDENÍM SPOLEČNOSTI Článek 1 Smluvní strany Tato kolektivní smlouva se uzavírá mezi smluvními stranami Odborová organizace

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA vyššího stupně uzavřená na léta

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA vyššího stupně uzavřená na léta KOLEKTIVNÍ SMLOUVA vyššího stupně uzavřená na léta 2005 2006 mezi Odborovým svazem zaměstnanců sklářského, keramického, bižuterního průmyslu a porcelánu, W. Churchilla 2, Praha 3, IČO 48551813, zastoupeným

Více

* * * * KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ. na rok 2006

* * * * KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ. na rok 2006 Asociace textilního - oděvního - kožedělného průmyslu * * * * Odborový svaz pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ pro odvětví textilního,

Více

Zákon č. 262/2006 Sb., ze dne 21. dubna 2006, Zákoník práce (PLATNÉ ZNĚNÍ stav k )

Zákon č. 262/2006 Sb., ze dne 21. dubna 2006, Zákoník práce (PLATNÉ ZNĚNÍ stav k ) Zákon č. 6/006 Sb., ze dne. dubna 006, Zákoník práce (PLATNÉ ZNĚNÍ stav k 09.0) ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ - 9 I PŘEDMĚT ÚPRAVY A VYMEZENÍ VZTAHŮ SMLUVNÍ STRANY ZÁKLADNÍCH VZTAHŮ - 5 6 - Zaměstnanec 6 a b 5

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR, v. v. i., (dále jen MBÚ nebo zaměstnavatel), se sídlem Vídeňská 1083, 142 20, Praha 4 Krč vydává ve smyslu 20 zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných

Více

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................................ XIII Seznam použitých zkratek................................................... XIV Seznam právních předpisů citovaných

Více

DODATEK Č. 1 KOLEKTIVNÍ SMLOUVY. vyššího stupně na léta 2011 2012. platný pro rok 2012. mezi. Odborovým svazem ECHO

DODATEK Č. 1 KOLEKTIVNÍ SMLOUVY. vyššího stupně na léta 2011 2012. platný pro rok 2012. mezi. Odborovým svazem ECHO DODATEK Č. 1 KOLEKTIVNÍ SMLOUVY vyššího stupně na léta 2011 2012 platný pro rok 2012 mezi Odborovým svazem ECHO a Svazem chemického průmyslu České republiky Dodatek č. 1 Kolektivní smlouvy vyššího stupně

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS ÚSTAVU EXPERIMETÁLNÍ BOTANIKY AV ČR, v. v. i.

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS ÚSTAVU EXPERIMETÁLNÍ BOTANIKY AV ČR, v. v. i. VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS ÚSTAVU EXPERIMETÁLNÍ BOTANIKY AV ČR, v. v. i. Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. (dále jen ÚEB) se sídlem v Praze 6, Rozvojová 263, vydává ve smyslu 20 zákona č. 341/2005

Více

PŘÍKAZ ŘEDITELE. Finanční úsek Daniel Kadlec PŘ-AIAF Název interního předpisu: MZDOVÝ ŘÁD. Určeno pro: všechny zaměstnance

PŘÍKAZ ŘEDITELE. Finanční úsek Daniel Kadlec PŘ-AIAF Název interního předpisu: MZDOVÝ ŘÁD. Určeno pro: všechny zaměstnance PŘÍKAZ ŘEDITELE Název interního předpisu: MZDOVÝ ŘÁD Určeno pro: všechny zaměstnance Registrační číslo: Platí ode dne: PŘ-AIAF- 001-16 Podpisu jednatelem Zpracovatel: Účinnosti nabývá dne: Finanční úsek

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

Pracovní právo je souhrn právních norem o pracovních vztazích a o vztazích s nimi souvisejících.

Pracovní právo je souhrn právních norem o pracovních vztazích a o vztazích s nimi souvisejících. 2 3. P r a c o v n í p r á v o Z á k l a d n í p o j m y a p r a m e n y Pracovní právo je souhrn právních norem o pracovních vztazích a o vztazích s nimi souvisejících. Hlavními prameny pracovního práva

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdy v praxi

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Mzdy v praxi TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Pracovněprávní minimum...4 1.1. Právní předpisy... 4 1.2. Pracovněprávní vztah... 4 1.3. Vznik pracovního poměru... 5 1.4. Skončení pracovního poměru... 6 1.5. Dohody o pracích

Více

METODICKÝ POKYN PRO VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKU

METODICKÝ POKYN PRO VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKU METODICKÝ POKYN PRO VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKU Úvod DOTAZNÍK č. 1 (podnikatelská sféra) DOTAZNÍK č. 2 (veřejná služba a správa) DOTAZNÍK č. 3 (obce a kraje) Kontakt Úvod ISPP - Informační systém o pracovních

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. na rok 2011. uzavřená mezi

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. na rok 2011. uzavřená mezi Čj. 148 717/2010-601 KOLEKTIVNÍ SMLOUVA na rok 2011 uzavřená mezi Českou odborovou organizací pracovníků státní správy telekomunikací (ČOT), zastoupenou Márií Šagalovou, předsedkyní závodního výboru, Severomoravskou

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ze dne 1. března 2007

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY CHEMICKO-TECHNOLOGICKÉ V PRAZE ze dne 1. března 2007 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 1. března 2007

Více

METODICKÝ POKYN PRO VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKU

METODICKÝ POKYN PRO VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKU METODICKÝ POKYN PRO VYPLŇOVÁNÍ DOTAZNÍKU Úvod DOTAZNÍK č. 1 (podnikatelská sféra) DOTAZNÍK č. 2 (veřejná služba a správa) DOTAZNÍK č. 3 (obce a kraje) Kontakt Úvod ISPP - Informační systém o pracovních

Více

MZDOVÁ ÚČTÁRNA AKTUÁLNĚ Práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů

MZDOVÁ ÚČTÁRNA AKTUÁLNĚ Práva a povinnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů MZDOVÁ ÚČTÁRNA AKTUÁLNĚ str. 1 Povinnosti zaměstnavatelů Zabezpečení hlavních zásad pracovněprávních vztahů Z rozsáhlých povinností zaměstnavatele je třeba na prvním místě zmínit povinnost zabezpečit dodržování

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. Jihlavská 1, Okříšky Ing. Josefem Kulou starostou městyse

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. Jihlavská 1, Okříšky Ing. Josefem Kulou starostou městyse KOLEKTIVNÍ SMLOUVA název zaměstnavatele se sídlem zastoupený Městys Okříšky Jihlavská 1, 675 21 Okříšky Ing. Josefem Kulou starostou městyse a základní (místní) organizace Odborového svazu státních orgánů

Více

KoleKtivní smlouva (mzdová část) Continental automotive Czech Republic s. r. o. ing. milan Chudoba mgr. milan Kubíček

KoleKtivní smlouva (mzdová část) Continental automotive Czech Republic s. r. o. ing. milan Chudoba mgr. milan Kubíček KoleKtivní smlouva o poskytování mzdy, náhradách mzdy a příplatcích ke mzdě (mzdová část) uzavřená mezi obchodní korporací Continental automotive Czech Republic s. r. o. se sídlem Hradecká 1092, 506 01

Více

Vnitřní mzdový předpis č. předpisu 2006/01

Vnitřní mzdový předpis č. předpisu 2006/01 MEBATEX S.R.O. Komárovské náb 10, 617 00 Brno Phone +420 5 45 23 37 59 Fax +420 5 45 23 37 23 Vnitřní mzdový předpis Rok vydání: 2006 platnost: od 1/9/2006 počet stran: 8 č. předpisu 2006/01 čl. I. Úvodní

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 30. března 1999

Více

ÚSTAV TEORIE INFORMACE A AUTOMATIZACE AV ČR, v.v.i. Pod Vodárenskou věží 4, 182 08 Praha 8

ÚSTAV TEORIE INFORMACE A AUTOMATIZACE AV ČR, v.v.i. Pod Vodárenskou věží 4, 182 08 Praha 8 ÚSTAV TEORIE INFORMACE A AUTOMATIZACE AV ČR, v.v.i. Pod Vodárenskou věží 4, 182 08 Praha 8 Interní předpis č. 2013-03 ÚTIA AV ČR, v.v.i., účinný od 1. ledna 2014 Vnitřní mzdový předpis pro veřejné výzkumné

Více

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Datum vydání: 24. 6. 2013 Účinnost od: 30. 9. 2013 Účinnost do: - Číslo jednací: Informace o změnách MSMT- 31537/2013-30 - Počet

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Obsah Strana 1 Obsah 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému)

Více

NOVINKY V PRACOVNĚPRÁVNÍ LEGISLATIVĚ

NOVINKY V PRACOVNĚPRÁVNÍ LEGISLATIVĚ NOVINKY V PRACOVNĚPRÁVNÍ LEGISLATIVĚ PRAHA/ 2. 2. 2017 JITKA HLAVÁČKOVÁ Projekt Propojování národního, odvětvového a regionálního sociálního dialogu v ČR je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. page Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce fyzická osoba = FO; právnická osoba = PO Pokuta za přestupek (fyzické osoby) nebo správní

Více

PRACOVNÍ DOBA SOUVISEJÍCÍ TÉMATA: 1. Přestávky v práci 2. Bezpečnostní přestávky 3. Práce přesčas

PRACOVNÍ DOBA SOUVISEJÍCÍ TÉMATA: 1. Přestávky v práci 2. Bezpečnostní přestávky 3. Práce přesčas PRACOVNÍ DOBA SOUVISEJÍCÍ TÉMATA: 1. Přestávky v práci 2. Bezpečnostní přestávky 3. Práce přesčas ANOTACE 1. Pracovní doba, přestávky v práci, práce přesčas 2. Autor Mgr. Vladimír Blažej 3. Období tvorby

Více

Kolektivní smlouvu vyššího stupně

Kolektivní smlouvu vyššího stupně Odborový svaz pracovníků obchodu Senovážné nám. 23, 110 00 Praha 1 zastoupený předsedou Alexandrem Leinerem (dále jen "odborový svaz ") a Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Těšnov č. 5, 110

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 PRAHA 1 1. změna Podnikové kolektivní smlouvy Správy železniční dopravní cesty, státní organizace na rok 2015 č. j. 48 255/2015-SŽDC-O10

Více

Zveřejnění poskytnutých informací dle 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů.

Zveřejnění poskytnutých informací dle 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Zveřejnění poskytnutých informací dle 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Žádost č. 7/2018 ze dne 27. 4. 2018 informace týkající se kolektivních

Více

Metodické doporučení

Metodické doporučení Příloha č. 2 k dopisu č. j.: MPSV-2017/1528-52 Metodické doporučení pro realizaci postupů vyplývajících s účinností od 1. ledna 2017 z nařízení vlády č. 337/2016 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 567/2006

Více

Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností

Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností Určeno: - všem krajským úřadům - všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností Váš dopis značky ze dne Naše č.j. 2007/13674-24 Vyřizuje/linka Hovorka/2404 V Praze dne 27. března 2007 Informace MPSV

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA 1/2015

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA 1/2015 KOLEKTIVNÍ SMLOUVA 1/2015 Smluvní strany: Domov mládeže a školní jídelna Pardubice Rožkova 331, 532 02 Pardubice v zastoupení ředitelkou Mgr. Bc. Alenou Krabcovou (dále jen zaměstnavatel ) a odborové organizace:

Více

8. Výkon činnosti dítěte................................

8. Výkon činnosti dítěte................................ Obsah Úvod.................................................... 17 Seznam zkratek.......................................... 18 I II Přehled právních předpisů pro vedení personální agendy..............................................

Více

Právní aspekty práce z domova. Třebíč 18.6.2013. JUDr. Jana Seemanová

Právní aspekty práce z domova. Třebíč 18.6.2013. JUDr. Jana Seemanová Právní aspekty práce z domova Třebíč 18.6.2013 JUDr. Jana Seemanová JUDr. Jana Seemanová Kontakt dlouhodobě se věnuje poradenské, lektorské a publikační činnosti v oblasti pracovního práva a práva sociálního

Více

PLAT MZDA. Odměňování za práci zaměstnanců je upraveno v zákoníku práce

PLAT MZDA. Odměňování za práci zaměstnanců je upraveno v zákoníku práce Odměňování za práci zaměstnanců je upraveno v zákoníku práce PLAT = odměna za práci v pracovním poměru zaměstnanců státu, územně správních celků, státních fondů, příspěvkových organizací MZDA = odměna

Více

I. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

I. VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ Kolektivní smlouva uzavřená mezi: Konzervatoří a VOŠ Jaroslava Ježka, zastoupenou ředitelem p. Mgr. Milanem Purnochem ( dále jen zaměstnavatel ) a Základní organizací Českomoravského odborového svazu pracovníků

Více

OBSAH. Úvod... 17 Seznam zkratek... 18

OBSAH. Úvod... 17 Seznam zkratek... 18 Úvod..................................................... 17 Seznam zkratek........................................... 18 I. Přehled právních předpisů pro vedení personální agendy... 19 1. Obecné...........................................

Více

Směrnice č. 34. Pracovní řád. Příloha č.1 Pracovní doba, úřední dny Příloha č.2 Evidenční docházkový list

Směrnice č. 34. Pracovní řád. Příloha č.1 Pracovní doba, úřední dny Příloha č.2 Evidenční docházkový list Účetní jednotka: Stavební bytové družstvo Letohrad, Požárníků 791, Letohrad 561 51 Směrnice č. 34 Příloha č.1 Pracovní doba, úřední dny Příloha č.2 Evidenční docházkový list Pracovní řád 2014 1 Úvodní

Více

dodatek č. 2 ke kolektivní smlouvě

dodatek č. 2 ke kolektivní smlouvě Statutární město České Budějovice se sídlem náměstí Přemysla Otakara II., č. 1/1, 370 92 České Budějovice, jehož jménem jedná Ing. Jiří Svoboda, primátor statutárního města České Budějovice, zastupující

Více

DODATEK č. 2. Kolektivní smlouvy vyššího stupně na roky Odborový svaz Stavba České republiky

DODATEK č. 2. Kolektivní smlouvy vyššího stupně na roky Odborový svaz Stavba České republiky Odborový svaz Stavba České republiky Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice DODATEK č. 2 Kolektivní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_F.3.17 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti

Více

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury + Slovo o autorce Historický úvod do pracovního práva, zařazení pracovního

Více

* * * * KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ. na rok 2007

* * * * KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ. na rok 2007 Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu * * * * Odborový svaz pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ pro odvětví textilního, oděvního

Více

Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce

Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Právnické osoby Správní delikty právnických osob 23 Správní delikty právnických osob na úseku součinnosti zaměstnavatele a orgánu jednajícího za zaměstnance

Více

* * * * KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ. na rok 2008

* * * * KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ. na rok 2008 Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu * * * * Odborový svaz pracovníků textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Čech a Moravy KOLEKTIVNÍ SMLOUVA VYŠŠÍHO STUPNĚ pro odvětví textilního, oděvního

Více

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

I. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 29. července 2013

Více

PRACOVNÍ PRÁVO SNIŽOVÁNÍ VLIVU PSYCHO-SOCIÁLNÍCH HANDICAPŮ SMĚŘUJÍCÍ K POSÍLENÍ ZAMĚSTNATELNOSTI OBČANŮ LIBERECKÉHO KRAJE CZ.1.04/3.1.02/86.

PRACOVNÍ PRÁVO SNIŽOVÁNÍ VLIVU PSYCHO-SOCIÁLNÍCH HANDICAPŮ SMĚŘUJÍCÍ K POSÍLENÍ ZAMĚSTNATELNOSTI OBČANŮ LIBERECKÉHO KRAJE CZ.1.04/3.1.02/86. PRACOVNÍ PRÁVO SNIŽOVÁNÍ VLIVU PSYCHO-SOCIÁLNÍCH HANDICAPŮ SMĚŘUJÍCÍ K POSÍLENÍ ZAMĚSTNATELNOSTI OBČANŮ LIBERECKÉHO KRAJE CZ.1.04/3.1.02/86.00035 OBLASTI PRACOVNÍHO PRÁVA: vznik a zánik pracovního poměru

Více

K O L E K T I V N Í S M L O U V A V Y Š Š Í H O S T U P N Ě. pro rok 2016. uzavřená. mezi

K O L E K T I V N Í S M L O U V A V Y Š Š Í H O S T U P N Ě. pro rok 2016. uzavřená. mezi Svaz dopravy České republiky Sekce silničního hospodářství Odborový svaz pracovníků dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Čech a Moravy Sekce silničního hospodářství K O L E K T I V N Í

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU VŠTE

ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU VŠTE Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍHO MZDOVÉHO PŘEDPISU VŠTE Datum vydání: 25. 7. 2016 Účinnost od: 25. 7. 2016 Účinnost do: - Číslo jednací:

Více

PRACOVNÍ PRÁVO. Odměňování zaměstnanců. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz

PRACOVNÍ PRÁVO. Odměňování zaměstnanců. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz PRACOVNÍ PRÁVO JUDr. Petr Čechák, Ph.D. petr.cechak@mail.vsfs.cz Funkce mzdy 1) stimulační (motivační) uvnitř pracovního poměru motivuje ke snaze o jeho udržení, ke zvyšování kvalifikace atd. 2) regulační

Více

Možné řešení lyžařského výcviku z hlediska platových nároků (aplikace v základní škole)

Možné řešení lyžařského výcviku z hlediska platových nároků (aplikace v základní škole) Cestovni_vychovne_poradenstvi 6.2.14 14:09 Stránka 19 Plat nebo náhradní volno za práci ve svátek Pokud připadne výkon práce při školní akci na svátek, 34 poskytne zaměstnavatel náhradní volno v rozsahu

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA pro rok 2017 / 2018

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA pro rok 2017 / 2018 KOLEKTIVNÍ SMLOUVA pro rok 2017 / 2018 uzavřená mezi smluvními stranami zaměstnavatelem: Domov u rybníka Víceměřice, příspěvková organizace se sídlem: Víceměřice 32, PSČ: 79826, okr. Prostějov IČO: 71

Více

Vnitřní mzdový předpis pro neakademické pracovníky Masarykovy univerzity v Brně (ve znění účinném od do )

Vnitřní mzdový předpis pro neakademické pracovníky Masarykovy univerzity v Brně (ve znění účinném od do ) Vnitřní mzdový předpis pro neakademické pracovníky Masarykovy univerzity v Brně (ve znění účinném od 1.1.2005 do 31.12.2008) Článek 1 Obecná ustanovení Podle 17 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách

Více

Kolektivní smlouva

Kolektivní smlouva Identifikace nové normy: Kategorie: Rok vydání: Evid. č.: Č. ÚZ: Č. dodatku: Kolektivní smlouva 2014 1 0 6 Identifikace nahrazované normy: Kategorie: Rok vydání: Evid. č.: Č. ÚZ: Č. dodatku: Název normy:

Více

Téma 2 Odměňování. Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců. Dovolená, překážky v práci a srážky ze mzdy.

Téma 2 Odměňování. Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců. Dovolená, překážky v práci a srážky ze mzdy. Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců. Dovolená, překážky v práci a srážky ze mzdy. 2.1 Legislativní úprava odměňování ZÁKONÍK PRÁCE (od 1. 1. 2007 zákon č.?.../2006sb., dříve č. 65/1965

Více

Kdo reprezentuje zaměstnavatele? Jednatel Vedoucí (dle vnitřních předpisů)

Kdo reprezentuje zaměstnavatele? Jednatel Vedoucí (dle vnitřních předpisů) ŘÍZENÍ ZAMĚSTNANCŮ POKYNY ZAMĚSTNAVATELE Kdo reprezentuje zaměstnavatele? Jednatel Vedoucí (dle vnitřních předpisů) VNITŘNÍ NORMY Normy předpokládané zákonem u veřejných zaměstnavatelů Soukromý zaměstnavatel

Více

Obsah. O autorech...v. Předmluva... VII Seznam zkratek... XV

Obsah. O autorech...v. Předmluva... VII Seznam zkratek... XV Obsah O autorech...v Předmluva... VII Seznam zkratek... XV Kapitola I. Pracovněprávní vztahy...1 1. Závislá práce...1 2. Základní pracovněprávní vztahy...1 3. Státní politika zaměstnanosti...4 4. Účastníci

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Kategorie: Rok vydání: Evid. č.: Č. ÚZ: Č. dodatku: předseda představenstva společnosti. Ing. Eva Kubíčková

Kategorie: Rok vydání: Evid. č.: Č. ÚZ: Č. dodatku: předseda představenstva společnosti. Ing. Eva Kubíčková Identifikace nové normy: Kategorie: Rok vydání: Evid. č.: Č. ÚZ: Č. dodatku: Kolektivní smlouva 2010 1 0 0 Identifikace nahrazované normy: Kategorie: Rok vydání: Evid. č.: Č. ÚZ: Č. dodatku: Kolektivní

Více

Vnitřní mzdový předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ze dne xx. xx Článek 1 Úvodní ustanovení

Vnitřní mzdový předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ze dne xx. xx Článek 1 Úvodní ustanovení Vnitřní mzdový předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích ze dne xx. xx. 2011 Článek 1 Úvodní ustanovení (1) V souladu s ustanovením zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno AS OU: 21. ledna 2019 Registrace MŠMT: 6. března 2019 Platnost: 6. března 2019 Účinnost: 1. října 2019 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Odvětvová kolektivní smlouva vyššího stupně

Odvětvová kolektivní smlouva vyššího stupně Odvětvová kolektivní smlouva vyššího stupně ve znění I. až III. dodatku V souladu se zákonem o kolektivním vyjednávání č. 2/1991 Sb. ze dne 4. prosince 1990 2 odst. 3 písm. b), uzavírají Odborový svaz

Více

Zákoník práce od 1.1.2012

Zákoník práce od 1.1.2012 Zákoník práce od 1.1.2012 Základní zásady pracovněprávních vztahů 2011 2012 13 (2): Zaměstnavatel a) nesmí přenášet riziko z výkonu závislé práce na zaměstnance, b) musí zajistit rovné zacházení se zaměstnanci

Více

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELE

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELE PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELE Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace o studiu + Seznam literatury + Slovo o autorce Historický úvod do pracovního práva, zařazení pracovního práva

Více

Kolektivní smlouva vyššího stupně na rok uzavřená podle 22 až 29 zákona č. 262/2006 Sb., Zákoník práce, v platném znění, mezi

Kolektivní smlouva vyššího stupně na rok uzavřená podle 22 až 29 zákona č. 262/2006 Sb., Zákoník práce, v platném znění, mezi Kolektivní smlouva vyššího stupně na rok 2016-2017 Návrh uzavřená podle 22 až 29 zákona č. 262/2006 Sb., Zákoník práce, v platném znění, mezi Odborovým svazem pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního

Více

ASOCIACE MANAŽERŮ ABSOLVENTŮ Závěrečná práce MANAŽEŘI Kurz efektivního řízení 2008/2009 PRACOVNÍ ŘÁD. Občanské sdružení Život 90 Zruč nad Sázavou

ASOCIACE MANAŽERŮ ABSOLVENTŮ Závěrečná práce MANAŽEŘI Kurz efektivního řízení 2008/2009 PRACOVNÍ ŘÁD. Občanské sdružení Život 90 Zruč nad Sázavou ASOCIACE MANAŽERŮ ABSOLVENTŮ Závěrečná práce MANAŽEŘI Kurz efektivního řízení 2008/2009 PRACOVNÍ ŘÁD Občanské sdružení Život 90 Zruč nad Sázavou Autor: Jana Lengerová Rok : 2009 Občanské sdružení Život

Více

Vnitřní pracovní řád školy

Vnitřní pracovní řád školy Vnitřní pracovní řád školy Tento vnitřní pracovní řád školy vydává ZŠ Stříbro, (dále jako škola ). Tento vnitřní pracovní řád je vydáván na základě zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších

Více

PRACOVNÍ SMLOUVA. Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za následujících podmínek :

PRACOVNÍ SMLOUVA. Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za následujících podmínek : PRACOVNÍ SMLOUVA název společnosti: sídlo společnosti : IČ: zastoupená: jako zaměstnavatel a pan/paní : bytem : rodné číslo : jako zaměstnanec Smluvní strany se dohodly na uzavření pracovní smlouvy za

Více

Kolektivní smlouvu vyššího stupně

Kolektivní smlouvu vyššího stupně Odborový svaz pracovníků obchodu Senovážné nám. 23, 110 00 Praha 1, IČ 60166762, zastoupený předsedkyní Renátou Burianovou (dále jen "odborový svaz ") a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Těšnov č. 5,

Více

Odměňování Mzda vs.plat Mzda je finanční či naturální ohodnocení pracovní síly za její výkon. Plat je předem stanovená odměna za vykonanou práci, používá se především u duševně pracujících zaměstnanců,

Více

Pracovní doba a doba odpočinku

Pracovní doba a doba odpočinku ~ 1 ~ Pracovní doba a doba odpočinku A. OBECNÉ USTANOVENÍ O PRACOVNÍ DOBĚ 78 a 79 ZP V rámci určení rozvržení pracovní doby je třeba podle charakteru práce určit její délku. Tuto pak rozvrhuje vždy zaměstnavatel,

Více

Opatření ředitele č. 12/2017

Opatření ředitele č. 12/2017 Univerzita Karlova, Koleje a menzy, Voršilská 1, Praha 1 Č.j. 490 / 2017 V Praze, dne 19. 10. 2017 Opatření ředitele č. 12/2017 Pravidla pro výkon práce z domova pro zaměstnance ředitelství Kolejí a menz

Více

6. Odměňování v podniku

6. Odměňování v podniku 6. Odměňování v podniku 1. Právní úprava odměňování...1 2. Definice mzdy...1 3. Vlivy působící na výši mzdy...2 4. Sjednávání mzdy ( zákon o mzdě )...2 5. Druhy mezd...2 6. Složky mezd...3 7. Srážky ze

Více

na rok 2014 Psychiatrické centrum Praha

na rok 2014 Psychiatrické centrum Praha K O L E K T I V N Í na rok 2014 S M L O U V A Psychiatrické centrum Praha se sídlem Ústavní 91, 181 03 Praha 8 Bohnice IČO: 00023752 zastoupené ředitelem Prof. MUDr. Cyrilem Höschlem, DrSc., FRCPsych.

Více

Zákoník práce a jeho specifika ve školství

Zákoník práce a jeho specifika ve školství Zákoník práce a jeho specifika ve školství JUDr. Dagmar Lichovníková Tel.: 566620520, 604230437 E-mail: fakta@fakta.cz www.fakta.cz Fakta s.r.o., vzdělávací zařízení, Dolní 165/1, 591 01 Žďár nad Sázavou

Více

pro odměňování řidičů MHD Dopravního podniku hl. m. Prahy, akciová společnost

pro odměňování řidičů MHD Dopravního podniku hl. m. Prahy, akciová společnost Příloha č.2 KS 2004 M z d o v ý p ř e d p i s - P r a v i d l a pro odměňování řidičů MHD Dopravního podniku hl. m. Prahy, akciová společnost O b s a h : Část I Základní předpis pro odměňování 1 1 Úvodní

Více

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Jméno a příjmení Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Pracovní zařazení Datum: Zakroužkujte odpověď, o níž se domníváte, že je správná. 1. Evidenci o všech pracovních úrazech musí

Více

pracovní doba = doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci

pracovní doba = doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci pracovní doba = doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci doba odpočinku = doba, která není pracovní dobou směna - část stanovené týdenní pracovní doby bez práce přesčas, kterou

Více

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 29. července 2013

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. uzavřená mezi smluvními stranami. zaměstnavatelem: se sídlem. IČ:.. O B S A H :

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA. uzavřená mezi smluvními stranami. zaměstnavatelem: se sídlem. IČ:.. O B S A H : KOLEKTIVNÍ SMLOUVA uzavřená mezi smluvními stranami zaměstnavatelem:.. se sídlem IČ: a odborovou organizací : Základní organizace při... se sídlem. IČ:.. O B S A H : A) Základní ustanovení A1. Účel, obsah

Více

Organizační směrnice č. 30/2012/SŘ. Vnitřní platový předpis

Organizační směrnice č. 30/2012/SŘ. Vnitřní platový předpis Organizační směrnice č. 30/2012/SŘ Vnitřní platový předpis Čj.: SŠNM/2280/2012 Zpracovala: Jitka Faiferová Schválila: PaedDr. Olga Talášková, ředitelka školy V Novém Městě nad Metují dne 31. prosince 2012

Více

Navrhované změny zákoníku práce

Navrhované změny zákoníku práce Tisková zpráva ze dne 12. července 2007 Navrhované změny zákoníku práce Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas předložil k projednání vládě novelizaci zákoníku práce. Novelizací

Více

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA Všeobecná část. MAYR-MELNHOF HOLZ PASKOV s.r.o.

KOLEKTIVNÍ SMLOUVA Všeobecná část. MAYR-MELNHOF HOLZ PASKOV s.r.o. KOLEKTIVNÍ SMLOUVA Všeobecná část MAYR-MELNHOF HOLZ PASKOV s.r.o. Kolektivní smlouva 2016-2021 v souladu se zákonem č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákoník práce

Více

ÚSTAV TEORIE INFORMACE A AUTOMATIZACE AV ČR, v.v.i. Pod Vodárenskou věží 4, Praha 8

ÚSTAV TEORIE INFORMACE A AUTOMATIZACE AV ČR, v.v.i. Pod Vodárenskou věží 4, Praha 8 Interní předpis č. 2018_001 ÚTIA AV ČR, v. v. i., účinný od 1. ledna 2018 Vnitřní mzdový předpis pro veřejné výzkumné instituce zřízené Akademií věd ČR podle zákona č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných

Více