1. Pravopisná doplňovačka. Doplň ypsilon (y/ý) alebo jotu (i/í):

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Pravopisná doplňovačka. Doplň ypsilon (y/ý) alebo jotu (i/í):"

Transkript

1 1. Pravopisná doplňovačka. Doplň ypsilon (y/ý) alebo jotu (i/í): V peletóne dnes ťažko nájdete takého všestranného a s_lného c_klistu, ako je Peter Sagan. Po triumfe na klas_ke Gent-Wevelgem sa na tom zhodujú priamo jeho súperi. Sagan je mašina. Nik na neho dnes nemal, vravel pre belgick_ch nov_nárov Mark Cavendish, b_valý majster sveta. V podstate som naplno špr_ntoval. Dal som do toho všetko, no aj tak sa nám Sagan strácal, vravel Greg Van Avermaet o útoku Slováka št_ri k_lometre pred cieľom. Súperi ho nechceli nechať ujsť. Boli však príliš pomal_, ab_ ho dost_hli. Na rov_ne je tak_to únik ojedinelý. V zákr_te je totiž jazda ľahšia. V_žaduje menej námah_. Žilinčan však súperov pretlačil silou. Ani sekundu sa nik nedokázal zaves_ť za neho. D_vákov potešil v ciel_ jazdou na zadnom kolese. Zdroj: 2. Označ správne tvrdenie: A/ Mark Cavendish nebol nikdy majster sveta. B/ Nikto sa výkonom nevyrovnal Saganovi. C/ Peter Sagan je rodák zo Zvolena. D/ Iní cyklisti mali úmysel nechať Sagana zvíťaziť. 3. Slovné spojenie Sagan je mašina má v texte význam: A/ Sagan je názov značky bicykla C/ Sagan je výkonný B/ Sagan je prefíkaný D/ Sagan má časté výkyvy vo výkone 4. Text o Petrovi Saganovi môžeme zaradiť do jazykového štýlu: A/ publicistického C/ administratívneho B/ hovorového D/ náučného (odborného) 5. V ktorej z možností dochádza v oboch slovách k spodobovaniu? A/ jazda, zvíťaziť C/ ľahšia, ťažko B/ nedokázal, všestranný D/ dostihli, príliš 6. Vypíš z textu dve životné a dve neživotné podstatné mená mužského rodu: životné: neživotné:

2 7. V ktorej z možností nie je uvedené synonymum k slovu súperi? A/ protivníci C/ rivali B/ odporcovia D/ športovci 8. V ktorej z možností má podstatné meno tieto gramatické kategórie ženský rod, G, sg.? A/ všestranného cyklistu C/ menej námahy B/ pretlačil silou D/ pre belgických novinárov 9. Napíš základný tvar zámen (na) neho, nám: (na) neho nám 10. V ktorej z možností sú obe slovesá v nedokonavom vide? A/ nemať, strácať C/ nájsť, pretlačiť B/ ujsť, dostihnúť D/ nedokázať, potešiť 11. Dnes, naplno, ťažko uvedené príslovky sú v tomto poradí: A/ spôsobu, spôsobu, príčiny C/ času, miesta, príčiny B/ času, spôsobu, spôsobu D/ spôsobu, príčiny, spôsobu 12. Význam cudzieho slova triumf je: A/ titul C/ víťazstvo B/ výkrik D/ rýchlosť 13. Z poslednej vety textu vypíš prisudzovací sklad: 14. V rozprávacom slohovom postupe nenájdeme: A/ inzerát C/ zápletku B/ úvod D/ vyvrcholenie deja 15. V ktorej z možností sú uvedené rôzne druhy románov? A/ chlapčenský, sci-fi, úvahový C/ ľudový, umelý, hraný B/ sociálny, tragický, odborný D/ dievčenský, dobrodružný, historický 16. Doplň definície: o Jeden riadok v básni sa nazýva o Rým so schémou a b a b sa nazýva

3 KĽÚČ SPRÁVNYCH ODPOVEDÍ 1. Pravopisná doplňovačka. Doplň ypsilon (y/ý) alebo jotu (i/í): V peletóne dnes ťažko nájdete takého všestranného a silného cyklistu, ako je Peter Sagan. Po triumfe na klasike Gent-Wevelgem sa na tom zhodujú priamo jeho súperi. Sagan je mašina. Nik na neho dnes nemal, vravel pre belgických novinárov Mark Cavendish, bývalý majster sveta. V podstate som naplno šprintoval. Dal som do toho všetko, no aj tak sa nám Sagan strácal, vravel Greg Van Avermaet o útoku Slováka štyri kilometre pred cieľom. Súperi ho nechceli nechať ujsť. Boli však príliš pomalí, aby ho dostihli. Na rovine je takýto únik ojedinelý. V zákryte je totiž jazda ľahšia. Vyžaduje menej námahy. Žilinčan však súperov pretlačil silou. Ani sekundu sa nik nedokázal zavesiť za neho. Divákov potešil v cieli jazdou na zadnom kolese. Za každé doplnené písmeno 0,5 b, t.z. za celú doplňovačku 10 bodov. Otázka Správna odpoveď Body 2. B 1 3. C 1 4. A 1 5. C 1 6. Životné: cyklista, súper, majster, diváci, novinár,... 2 Neživotné: útok, kilometer, únik, peletón, svet, D 1 8. C 1 9. on (ono); my A B C On potešil A D verš, striedavý 2 Za celý test spolu 30 bodov.

4 1. Pravopisná doplňovačka. Doplň ypsilon (y/ý) alebo jotu (i/í): Panovníčka Mária Terézia bola kľúčovou postavou európskej politik_ 18.storočia. Zaslúžila sa o hospodársky, spoločensk_ i kultúrny rozmach habsburskej monarchie. R_chlo pochopila, že reform_ sú nev_hnutné. Najvýznamnejšie zásahy sa t_kali správy štátu a vnútornej politiky. Mali za úlohu predovšetk_m zmodernizovať Rakúsko. Dokázala konkurovať všetkým vyspel_m krajinám západnej Európ_. Snažila sa pomôcť t_m, ktor_ to potrebovali najviac chudobnému roľn_ckemu ob_vateľstvu. V oblast_ školstva sa Mária Terézia zamerala na jednotnosť v rámc_ v_učovacieho procesu, stanov_la študijný a discipl_nárny poriadok, normy pre telesnú, mravnú i rozumovú výchovu a zaviedla rôzne adm_nistratívne predpis_. Zdroj: 2. Z textu pravopisnej doplňovačky vyplýva tvrdenie: A/ Mária Terézia bola panovníčkou celej západnej Európy. B/ Reformy sa netýkali školstva v habsburskej monarchii. C/ Mária Terézia bola významná reformátorka. D/ Svoj vplyv a pomoc orientovala Mária Terézia na najbohatšie vrstvy obyvateľstva. 3. Vyber prídavné meno, ktoré charakterizuje osobnosť Márie Terézie na základe textu doplňovačky: A/ agresívna B/ pokroková C/ pesimistická D/ apatická 4. Vyhľadaj a vypíš z textu doplňovačky jedno slovo, v ktorom je tvrdá výslovnosť niektorej zo slabík de-, te-, ne-, le-, di-, ti-, ni-, li-. 5. Text o Márii Terézii môžeme zaradiť do jazykového štýlu: A/ náučného (odborného) C/ umeleckého B/ hovorového D/ reklamného 6. Slovo rozmach má synonymum: A/ rozbroj B/ rozhovor C/ rozvrh D/ rozkvet

5 7. Podstatné mená obyvateľstvo, školstvo vznikli rovnakým slovotvorným postupom, ktorý nazývame: A/ skladanie slov B/ spájanie slov do viacslovných pomenovaní C/ odvodzovanie slov predponou D/ odvodzovanie slov príponou 8. Napíš slovné spojenie vnútorná politika tvare I, sg.: 9. Urč druh číslovky v prvej vete doplňovačky. 10. Spojenie telesnú, mravnú i rozumovú je v texte doplňovačky vetným členom: A/ viacnásobným zhodným prívlastkom C/ viacnásobným predmetom B/ viacnásobným nezhodným prívlastkom D/ prístavkom 11. Doplň stupňovanie prídavného mena: 1.st. 2.st. 3.st. najvýznamnejší 12. Vymenuj všetky neplnovýznamové slovné druhy. 13. Do opisného slohového postupu nepatrí: A/ opis pracovného postupu C/ charakteristika osoby B/ úvaha D/ umelecký opis 14. V ktorej z možností sú správne určené gramatické kategórie slovesa z vety: V oblasti školstva sa Mária Terézia zamerala na jednotnosť... A/ 1.osoba, sg., minulý čas, rozkazovací spôsob, dokonavý vid B/ 3.osoba, sg, budúci čas, podmieňovací spôsob, nedokonavý vid C/ 3.osoba, sg., minulý čas, oznamovací spôsob, dokonavý vid D/ 3.osoba, pl., minulý čas, oznamovací spôsob, nedokonavý vid 15. Bájka sa ako žáner vyznačuje tým, že: A/ vždy končí tragicky C/ obsahuje inotaj a ponaučenie B/ existuje len vo forme poézie D/ vystupujú v nej iba ľudia 16. Označ možnosť, ktorá charakterizuje historický román ako literárny žáner: A/ dej sa odohráva v minulosti, hlavnými postavami sú kovboji a Indiáni; B/ dej sa odohráva v minulosti, súčasťou sú reálne fakty a osobnosti z dejín, archaizmy; C/ dej sa odohráva v minulosti, zachytáva boj hlavnej postavy o prežitie, nebezpečenstvo; D/ dej sa odohráva v budúcnosti, využíva sa predstava o vymoženostiach vedy a techniky. 17. Kto uzákonil prvý spisovný jazyk na základe stredoslovenského nárečia?

6 KĽÚČ SPRÁVNYCH ODPOVEDÍ 1. Pravopisná doplňovačka. Doplň ypsilon (y/ý) alebo jotu (i/í): Panovníčka Mária Terézia bola kľúčovou postavou európskej politiky 18.storočia. Zaslúžila sa o hospodársky, spoločenský i kultúrny rozmach habsburskej monarchie. Rýchlo pochopila, že reformy sú nevyhnutné. Najvýznamnejšie zásahy sa týkali správy štátu a vnútornej politiky. Mali za úlohu predovšetkým zmodernizovať Rakúsko. Dokázala konkurovať všetkým vyspelým krajinám západnej Európy. Snažila sa pomôcť tým, ktorí to potrebovali najviac chudobnému roľníckemu obyvateľstvu. V oblasti školstva sa Mária Terézia zamerala na jednotnosť v rámci vyučovacieho procesu, stanovila študijný a disciplinárny poriadok, normy pre telesnú, mravnú i rozumovú výchovu a zaviedla rôzne administratívne predpisy. Za každé doplnené písmeno 0,5 b, t.z. za celú doplňovačku 10 bodov. Otázka Správna odpoveď Body 2. C 1 3. B 1 4. Zmodernizovať, študijný, politiky, administratívny, 1 disciplinárny, A 1 6. D 1 7. D 1 8. vnútornou politikou 1 9. radová A významný, významnejší spojky, predložky, častice, citoslovcia B C C B Ľudovít Štúr 1 Za celý test spolu 30 bodov.

Vstupná písomná práca zo slovenského jazyka pre 7. ročník

Vstupná písomná práca zo slovenského jazyka pre 7. ročník Trieda : Dátum : Meno : Počet bodov : Hodnotenie : Ukážka Prišiel november a s ním i chladné počasie. Hory okolo ich školy sa zmenili na studenosivé a jazero vyzeralo ako mrazivá oceľ. Z horných okien

Více

Maturitné okruhy zo slovenského jazyka a literatúry

Maturitné okruhy zo slovenského jazyka a literatúry Maturitné okruhy zo slovenského jazyka a literatúry Literatúra 1.Staroveká literatúra rozdelenie na orientálnu a antickú literatúru, ich charakteristika, hlavní predstavitelia. Dráma v starovekej literatúre.

Více

Test zo slovenského jazyka a literatúry

Test zo slovenského jazyka a literatúry 1.) K slovesu rozprávať napíš sloveso: a) s podobným významom b) s opačným významom 2.) Utvor zo slov zdrobneniny: a) jazero b) chlieb 3.) Podčiarkni slová, v ktorých dochádza k spodobovaniu spoluhlások:

Více

Predpísané písomné práce zo slovenského jazyka a literatúry

Predpísané písomné práce zo slovenského jazyka a literatúry Predpísané písomné práce zo slovenského jazyka a literatúry Písomné práce zo SJL pre 5. ročník Vstupný test - Opakovanie hlások podľa pravopisu - Opakovanie pravopisu i/y - Opakovanie vybraných slov vo

Více

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola ISCED 2 Ročník 7. Slovenský jazyk a literatúra, časť slovenský jazyk Počet hodín ročne 99 Počet hodín týždenne 3 Časová dotácia pre časť slovenský jazyk je navŕšená o 0,5 hodiny oproti IŠVP. Vypracovala:

Více

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola

Inovovaný školský vzdelávací program Živá škola ISCED 2 Ročník 5. Predmet Slovenský jazyk a literatúra, časť slovenský jazyk Počet hodín ročne 99 Počet hodín týždenne 3 Časová dotácia je totožná s IŠVP. Vypracoval/a: PaedDr. Jana Kutišová Učebné osnovy

Více

Opakovanie učiva na polročné písomné práce

Opakovanie učiva na polročné písomné práce 1. ročník (1.A, 1.B) Opakovanie učiva na polročné písomné práce - Sčítanie a odčítanie do 10 - Riešenie slovných úloh podľa nákresu - Sčítanie viacerých sčítancov (napr. 2 + 5 +1) - Porovnávanie čísel

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Iveta Jedličková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: pátý

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Iveta Jedličková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: pátý ČASOVÉ OBDOBÍ Září Říjen KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Umí vyznačit ve slově kořen, předponu, příponu, koncovku Umí vytvořit tvar slova a slovo příbuzné Umí odvodit slova pomocí přípony

Více

Přípravný kurz. z českého jazyka a literatury ke státní přijímací zkoušce na SŠ. SPGŠ Futurum. Mgr. Tomáš Veselý

Přípravný kurz. z českého jazyka a literatury ke státní přijímací zkoušce na SŠ. SPGŠ Futurum. Mgr. Tomáš Veselý Přípravný kurz z českého jazyka a literatury ke státní přijímací zkoušce na SŠ 2019 SPGŠ Futurum Mgr. Tomáš Veselý Termíny přípravných kurzů ČJ Skupina A 27. 2. (středa) 15:30 13. 3. (středa) 15:30 22.

Více

Rozvoj čitateľskej gramotnosti Rozdelenie rozprávok Predmet: Slovenský jazyk

Rozvoj čitateľskej gramotnosti Rozdelenie rozprávok Predmet: Slovenský jazyk Rozvoj čitateľskej gramotnosti Rozdelenie rozprávok Predmet: Slovenský jazyk Znaky rozprávky a literatúra Rozprávkové postavy Ročník: tretí Zberatelia rozprávok Téma: Ľudová slovesnosť, Vyskúšaj sa rozprávka

Více

MATURITA. Kritériá na hodnotenie PFIČ MS z vyučovacích jazykov

MATURITA. Kritériá na hodnotenie PFIČ MS z vyučovacích jazykov MATURITA Kritériá na hodnotenie PFIČ MS z vyučovacích jazykov slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra Január 2011 Kritériá

Více

Slovenský jazyk a literatúra

Slovenský jazyk a literatúra Tematický výchovno vzdelávací plán Slovenský jazyk a literatúra Vypracovaný podľa Štátneho vzdelávacieho programu ISCED 1 a Školského vzdelávacieho programu ŠTVORLÍSTOK, schválený MZ dňa 0.8.2012 Ročník:

Více

MATURITA Kritériá na hodnotenie písomnej formy internej časti. maturitnej skúšky

MATURITA Kritériá na hodnotenie písomnej formy internej časti. maturitnej skúšky MATURITA 2015 Kritériá na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Jitka Vlčková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: čtvrtý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Jitka Vlčková Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: čtvrtý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA rozliší větu jednoduchou a souvětí ví, co znamená věta, slovo rozlišuje slova nespisovná a nahradí je spisovnými zná pravidla pro psaní

Více

Milí žiaci, pozorne si prečítajte celú báseň. Nasledujúce otázky sa budú týkať práve tohto textu.

Milí žiaci, pozorne si prečítajte celú báseň. Nasledujúce otázky sa budú týkať práve tohto textu. Test A variant Milí žiaci, pozorne si prečítajte celú báseň. Nasledujúce otázky sa budú týkať práve tohto textu. PREČO SÚ RYBKY SMUTNÉ - Jana Haládeková Poskakuje vlnka s vlnkou, ženú správu rybníkom,

Více

1. Podstatné mená daj do správneho tvaru. Dbaj na pravopis. A) štyria ( pretekár) B) sedem (vtáča)

1. Podstatné mená daj do správneho tvaru. Dbaj na pravopis. A) štyria ( pretekár) B) sedem (vtáča) Test B variant 1. Podstatné mená daj do správneho tvaru. Dbaj na pravopis. A) štyria ( pretekár) B) sedem (vtáča) 2. Urč pád a vzor uvedených slov. A) na nohách B) bez hokejistu 3. V ktorej z možností

Více

Návrh tematicko-výchovného plánu Slovenský jazyk pre 3. ročník Obsah jazykového učiva

Návrh tematicko-výchovného plánu Slovenský jazyk pre 3. ročník Obsah jazykového učiva Mesiac/ týždeň Názov kapitoly v učebnici Návrh tematicko-výchovného plánu Slovenský jazyk pre 3. ročník Obsah jazykového Ciele jazykového 9./1. Opakovanie poznatkov z 2. ročníka 9./2. Ustálené slovné spojenie

Více

Maturita 2018 riadny termín

Maturita 2018 riadny termín Kľúč správnych odpovedí k úlohám s výberom odpovede Test 3215 Test 3710 01 C C 02 B B 03 B B 04 C A 05 D D 09 C B 10 B A 11 A C 12 D D 13 D A 17 A A 18 B B 19 C C 20 B D 21 D C 25 B C 26 B A 27 C A 28

Více

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky

Ministerstvo školstva Slovenskej republiky Ministerstvo školstva Slovenskej republiky Metodické usmernenie č. 4/2009-R z 11. februára 2009 k zavedeniu jednotného postupu škôl, školských zariadení a vysokých škôl pri vzniku registrovaného školského

Více

Téma : Špecifiká marketingu finančných služieb

Téma : Špecifiká marketingu finančných služieb Téma : Špecifiká marketingu finančných služieb Marketing predstavuje komplex činností, ktorý zahrňuje všetky činnosti od nápadu až po uvedenie produktu na trh. Cieľom marketingu je potom predať: správny

Více

Jazyková výchova Párové souhlásky. Opakování párových souhlásek na konci slov. Párové souhlásky uvnitř slov. Abeceda ČaJs. Slovo

Jazyková výchova Párové souhlásky. Opakování párových souhlásek na konci slov. Párové souhlásky uvnitř slov. Abeceda ČaJs. Slovo A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vyučovací předmět: Český jazyk 4 Ročník: 3. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence

Více

Žiadosť o poskytnutie dotácie z FPU v roku 2016

Žiadosť o poskytnutie dotácie z FPU v roku 2016 Žiadosť o poskytnutie dotácie z FPU v roku 2016 Toto je iba vzor žiadosti, skutočnú žiadosť je potrebné vyplniť v aplikácii Registračný systém FPU na adrese http://podpora.fpu.sk 1. Základné údaje o žiadateľovi

Více

Učebné osnovy inovované - anglický jazyk Ročník: šiesty Sexta

Učebné osnovy inovované - anglický jazyk Ročník: šiesty Sexta Učebné osnovy inovované - anglický jazyk Ročník: šiesty Sexta týždenne:4 Spolu za rok:132 Záleţí to od toho ako to vidíš Človek a Škola Človek a Platenie Rodina a Druhý a tretí kondicionál Wish a if only

Více

Dopravné značky. Pracovné listy na rozvoj slovnej zásoby a komunikačných schopností pre prípravný a 1. ročník ZŠ. Mgr. Jana Maláková 2014

Dopravné značky. Pracovné listy na rozvoj slovnej zásoby a komunikačných schopností pre prípravný a 1. ročník ZŠ. Mgr. Jana Maláková 2014 Škola 21. storočia Dopytovo orientovaný projekt Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS projektu 26110130435 Aktivita 1.1 Dopravné značky Pracovné

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 3. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova plynule čte s porozuměním texty přiměřeného rozsahu a náročnosti čte

Více

Obsah. Nemecký jazyk. 1/ Fonetika. 2/ Morfológia. Hláskoslovie /7 Transkripcia /7. Tvaroslovie /31 Slovné druhy /31

Obsah. Nemecký jazyk. 1/ Fonetika. 2/ Morfológia. Hláskoslovie /7 Transkripcia /7. Tvaroslovie /31 Slovné druhy /31 Nemecký jazyk 1/ Fonetika Hláskoslovie /7 Transkripcia /7 SYSTÉM NEMECKÝCH HLÁSOK /8 Samohlásky / 8 Spoluhlásky /II Ráz /13 Spodobovanie spoluhlások /14 PROZODICKÉ VLASTNOSTI HLÁSOK /14 Prízvuk /15 Dôraz

Více

NEVLASTNÁ VODIVOSŤ POLOVODIČOVÉHO MATERIÁLU TYPU P

NEVLASTNÁ VODIVOSŤ POLOVODIČOVÉHO MATERIÁLU TYPU P NEVLASTNÁ VODIVOSŤ POLOVODIČOVÉHO MATERIÁLU TYPU P 1. VLASTNÉ POLOVODIČE Vlastnými polovodičmi nazývame polovodiče chemicky čisté, bez prímesí iných prvkov. V súčasnosti je najpoužívanejším polovodičovým

Více

Variant A. A/ mýli... B/ milý...

Variant A. A/ mýli... B/ milý... Variant A 1. Utvor na každé z týchto slov vetu. A/ mýli... B/ milý... 2. Doplň do vety vhodné slovo. Zlatovláska a drak sú... bytosti. 3. Napíš, ako sa volá krátke rozprávanie, ktoré má ponaučenie a v

Více

Sloh, literární teorie, jazyk 3

Sloh, literární teorie, jazyk 3 Sloh, literární teorie, jazyk 3 Otázka číslo: 1 Publicistický žánr stojící na pomezí publicistiky a umělecké literatury (podle umístění a označení v novinách též dříve zvaný podčárník): úvodník recenze

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 5. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas vymyslí

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Český jazyk 1 (Pravopis) Terasoft Vyjmenovaná slova doplňování i(í) nebo y(ý), chybné odpovědi jsou vypsány s uvedením správného pravopisu před vlastním testem je možné zvolit písmena, po kterých budou

Více

Súčet. SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA jún 2008

Súčet. SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA jún 2008 1. 2. 3. 4. 5. Súčet SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA jún 2008 1 Gymnázium Jura Hronca PRIJÍMACIE SKÚŠKY DO PRÍMY 3.6.2008 Test Sj Na tento papier sa nepodpisuj! Na vypracovanie tejto skúšky máš čas 40 minút.

Více

Dodanie tovaru a reťazové obchody Miesto dodania tovaru - 13/1

Dodanie tovaru a reťazové obchody Miesto dodania tovaru - 13/1 Dodanie u a reťazové obchody Miesto dodania u - 13/1 ak je dodanie u spojené s odoslaním alebo prepravou u - kde sa nachádza v čase, keď sa odoslanie alebo preprava u osobe, ktorej má byť dodaný, začína

Více

2. Pomenuj uvedené slová, ktoré sa často vyskytujú v ľudových piesňach: Anička, dušička, šuhajíček, košieľka, líčka.

2. Pomenuj uvedené slová, ktoré sa často vyskytujú v ľudových piesňach: Anička, dušička, šuhajíček, košieľka, líčka. VARIANT B TEST 1. V ktorom slohovom postupe použiješ slová: modré oči, dlhé blond vlasy, vysoká postava. 2. Pomenuj uvedené slová, ktoré sa často vyskytujú v ľudových piesňach: Anička, dušička, šuhajíček,

Více

Môj dom Pracovné listy na rozvoj slovnej zásoby a komunikačných schopností pre prípravný a 1. ročník ZŠ Mgr. Eva Buchelová 2013

Môj dom Pracovné listy na rozvoj slovnej zásoby a komunikačných schopností pre prípravný a 1. ročník ZŠ Mgr. Eva Buchelová 2013 Škola 21. storočia Dopytovo orientovaný projekt Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť/projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS projektu 26110130435 Aktivita 1.1 Môj dom Pracovné listy

Více

Microsoft Project CVIČENIE 6 1

Microsoft Project CVIČENIE 6 1 Microsoft Project CVIČENIE 6 1 Príprava na realizáciu samostatného projektu Študenti sa rozdelia do 4-členných skupín (a menej členov). Jedna skupina = jedno zadanie = jedna téma. V zápočtovom týždni (alebo

Více

MATURITA Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti. maturitnej skúšky

MATURITA Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti. maturitnej skúšky MATURITA 2013 Pokyny na hodnotenie písomnej formy internej časti maturitnej skúšky slovenský jazyk a literatúra maďarský jazyk a literatúra ukrajinský jazyk a literatúra slovenský jazyk a slovenská literatúra

Více

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Zážitkové čtení a naslouchání klíčová slova vyhledávací čtení aktivní naslouchání se záznamem slyšeného Žák při hlasitém čtení vhodně využívá

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V.

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V. TEMATICKÝ PLÁN Předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V. Styblík, SPN 1997 UČIVO - MLUVNICE 1. Opakování látky z

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Předmět: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Český jazyk - Z. Krausová, R. Teršová, Fraus 2012, pracovní sešit Český jazyk pro 6. ročník - V. Styblík, SPN 1997 UČIVO - MLUVNICE 1. Opakování

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu český jazyk a literatura se doplňují: 2. stupeň Ročník: sedmý. Tematické okruhy průřezového tématu

Učební osnovy vyučovacího předmětu český jazyk a literatura se doplňují: 2. stupeň Ročník: sedmý. Tematické okruhy průřezového tématu Komunikační a slohová výchova - vypravuje ústně i písemně scény z filmu či ukázky z knih, využívá jazykových prostředků vhodných k oživení vypravování; - popisuje ústně i písemně umělecké dílo, výrobek,

Více

MAIS. Verejný portál - kalendárny rozvrh. Používateľská minipríručka pre používateľov systému MAIS. APZ Bratislava

MAIS. Verejný portál - kalendárny rozvrh. Používateľská minipríručka pre používateľov systému MAIS. APZ Bratislava MAIS Verejný portál - kalendárny rozvrh Používateľská minipríručka pre používateľov systému MAIS APZ Bratislava Rozvrhy nájdete pod URL: https://89.173.153.100/maisportal/ Na úvodnej obrazovke kliknite

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Český jazyk a literatura 2. období 5. ročník Český jazyk pro 4. ročník I. část (Fortuna), Český jazyk pro 4. ročník II. část (Fortuna) Český jazyk pro 5.

Více

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy

Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Tvarosloví *) Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Sekunda 2 hodiny týdně Dataprojektor, jazykové příručky, pracovní listy Určuje slovní druhy, své tvrzení vždy

Více

Aktivizace poznatků z 1. ročníku. Psací písmo opis, přepis. Věta, slovo, slabika. Pravopis věty. Jazyková výchova Věta. Věta, pořádek slov ve větě

Aktivizace poznatků z 1. ročníku. Psací písmo opis, přepis. Věta, slovo, slabika. Pravopis věty. Jazyková výchova Věta. Věta, pořádek slov ve větě A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vyučovací předmět: Český jazyk 4 Ročník: 2. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence

Více

S Y L A B U S P R E D M E T U

S Y L A B U S P R E D M E T U U n i v e r z i t a P. J. Š a f á r i k a v K o š i c i a c h F i l o z o f i c k á f a k u l t a S Y L A B U S P R E D M E T U Kód KAaA- Názov: Úvod do slovenského jazyka AJ/USLJ/06 Študijný odbor: prekladateľstvo

Více

VIII.OA LITERATÚRA. rozvoj

VIII.OA LITERATÚRA. rozvoj Svetová literatúra po Svetová 1. Mesiac 2. Číslo vyuč. hodiny IX. 1. Tem. celok VIII.OA LITERATÚRA Vzdelávací štandard 4. Obsahový štandard 5. Výkonový štandard Úvodná hodina Študentom predostrieme plán

Více

Tematický výchovno-vzdelávací plán z literatúry pre 7.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Slovenský jazyk a literatúra ISCED 2 príloha)

Tematický výchovno-vzdelávací plán z literatúry pre 7.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Slovenský jazyk a literatúra ISCED 2 príloha) Tematický výchovno-vzdelávací plán z literatúry pre 7.ročník ZŠ (spracovaný v súlade so ŠVP Slovenský jazyk a literatúra ISCED 2 príloha) Spracovaný v rámci : E-learning vo výchovno-vzdelávacom procese

Více

Český jazyk - Jazyková výchova

Český jazyk - Jazyková výchova Prima Zvuková stránka jazyka Stavba slova a pravopis rozlišuje spisovný jazyk, nářečí a obecnou češtinu Jazyk a jeho útvary seznamuje se s jazykovou normou spisovně vyslovuje česká a běžně užívaná cizí

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 7. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 7. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. KOMUKIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA Žák - vypravuje ústně i písemně scény z filmu či ukázky z knih, využívá jazykových prostředků vhodných k oživení vypravování,; - popisuje ústně i písemně umělecké dílo, výrobek,

Více

Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 7. ročník B

Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 7. ročník B Tematický výchovno-vzdelávací plán zo slovenského jazyka pre 7. ročník B vypracovaný podľa učebných osnov ŠkVP B schválených radou školy dňa 28. 8. 2008 s platnosťou od 1. 9. 2008 a úpravou k 1. 9. 2009,

Více

Školský vzdelávací program učebné plány 2014/2015

Školský vzdelávací program učebné plány 2014/2015 Školský vzdelávací program učebné plány 01/015 Učebný plán pre I.A, I.B, II.A, II.B, III.A, III.B v školskom roku 01/015 Kód a názov študijného odboru : 79 0J gymnázium Učebný plán platný od 1.septembra

Více

1. Statický opis 2. Rozprávanie s využitím priamej reči (1. osoba, 3. osoba)

1. Statický opis 2. Rozprávanie s využitím priamej reči (1. osoba, 3. osoba) TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA pre 6. ročník ZŠ SLOVENSKÝ JAZYK A SLOH STUPEŇ VZDELANIA: NIŽŠIE STREDNÉ VZDELANIE ISCED 2 NÁZOV PREDMETU: SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA (SJL) ČASOVÝ

Více

SYSTÉM HODNOTENIA ŢIAKOV 2011/2012

SYSTÉM HODNOTENIA ŢIAKOV 2011/2012 Základná škola s materskou školou Voderady SYSTÉM HODNOTENIA ŢIAKOV 2011/2012 Prerokovaný na MZ a PK Schválený na pedagogickej rade 5. septembra 2011 Voderady, 5. september 2011 Mgr. Augustín Bachratý

Více

Testovanie 5. v školskom roku 2015/2016. Testovanie sa uskutoční 25. novembra 2015 (streda). Žiaci budú testy písať v nasledovnom poradí:

Testovanie 5. v školskom roku 2015/2016. Testovanie sa uskutoční 25. novembra 2015 (streda). Žiaci budú testy písať v nasledovnom poradí: Testovanie 5 Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl sa uskutoční 25. novembra 2015 (streda) na všetkých základných školách SR z predmetov slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra

Více

Integrovaný prístup v efektívnom vyučovaní vybraných slov

Integrovaný prístup v efektívnom vyučovaní vybraných slov Integrovaný prístup v efektívnom vyučovaní vybraných slov Mgr. Zuzana Hirschnerová, PhD. Nitra 9. 4. 2013 Vybrané slová Vývin slovenského pravopisu ovplyvnil pravopis slov s y/ý alebo i/í po obojakých

Více

Historická geografia. doc. RNDr. Daniel Gurňák, PhD. B1-548 Konzultačné hodiny: utorok, streda 12:00-13:00

Historická geografia. doc. RNDr. Daniel Gurňák, PhD. B1-548 Konzultačné hodiny: utorok, streda 12:00-13:00 Historická geografia doc. RNDr. Daniel Gurňák, PhD. B1-548 Konzultačné hodiny: utorok, streda 12:00-13:00 HISTORICKÁ GEOGRAFIA (1. roč. ZRR) Vyučujúci: doc. RNDr. Daniel Gurňák, PhD. (miestnosť B1-548),

Více

Aktivizujúce úlohy k téme tuky

Aktivizujúce úlohy k téme tuky Aktivizujúce úlohy k téme tuky Poznámky pre učiteľa Téma: Tuky Ciele: - charakterizovať lipidy z hľadiska výskytu, štruktúry, vlastností, významu a zastúpenia vo výžive človeka - charakterizovať výskyt

Více

Import Excel Univerzál

Import Excel Univerzál Import Excel Univerzál PRÍKLAD Ako jednoducho postupova pri importe akéhoko vek súboru z MS Excel do programu CENKROS plus, ktorý má podobu rozpo tu (napr. rozpo et vytvorený v inom programe)? RIEŠENIE

Více

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků

7. ročník. Český jazyk a literatura. Komunikační a slohová výchova. Vypravování uspořádání dějových prvků list 1 / 8 Čj časová dotace: 4 hod / týden Český jazyk a literatura 7. ročník (ČJL 9 1 09) sestaví vypravování v časové posloupnosti s využitím názorných jazykových prostředků sestaví vypravování s využitím

Více

TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA. SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA pre 6. ročník ZŠ SLOVENSKÝ JAZYK A SLOH

TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA. SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA pre 6. ročník ZŠ SLOVENSKÝ JAZYK A SLOH stupeň vzdelania: nižšie stredné vzdelanie ISCED 2 TEMATICKÝ PLÁN UČITEĽA SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA pre 6. ročník ZŠ SLOVENSKÝ JAZYK A SLOH názov predmetu: SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA (SJL) ročník:

Více

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK JAZYKOVÁ VÝCHOVA

Příloha č. 4 ČESKÝ JAZYK JAZYKOVÁ VÝCHOVA Žák porovnává významy slov, zvláště slova podobného nebo stejného významu a slova vícevýznamová O jazyce Opakování učiva 3. ročníku Národní jazyk Naše vlast a národní jazyk Nauka o slově Slova a pojmy,

Více

ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA

ČESKÝ JAZYK 5. TŘÍDA A) Mluvnice 1 - Obecné poučení o jazyce a abeceda a písmo b jak se lidé dorozumívají, funkce řeči c rozlišení prostředků mluveného a psaného projevu 2 - Zvuková stránka jazyka a slabiky a slabikování b

Více

Pracovné prostredie MS EXCEL 2003.

Pracovné prostredie MS EXCEL 2003. Pracovné prostredie MS EXCEL 2003. Tabuľkové kalkulátory sú veľmi praktické aplikácie pre realizáciu výpočtov, grafických prezentácií údajov, ako aj pe prácu s rôznymi údajmi ako s bázou dát. Tieto programy

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Český jazyk a literatura 4. ročník Zpracovala: Mgr. Helena Ryčlová Komunikační a slohová výchova čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas čte s porozuměním

Více

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání.

KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - plynule čte v porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. - porozumí písemným nebo mluveným pokynům přiměřené složitosti - respektuje

Více

Kontrola väzieb výkazu Súvaha a Výkaz ziskov a strát Príručka používateľa

Kontrola väzieb výkazu Súvaha a Výkaz ziskov a strát Príručka používateľa Kontrola Príručka používateľa úroveň: Klient Štátnej pokladnice Verzia 1.0 Január 2013 Autor: Michal Pikus FocusPM Page 1 of 5 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Logika porovnania... 3 3. Vykonanie kontroly...

Více

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku.

- naslouchání praktické naslouchání; věcné a pozorné naslouchání. - respektování základních forem společenského styku. - plynule čte s porozuměním text přiměřeného rozsahu a náročnosti KOMUNIKAČNÍ A SLOHOVÁ VÝCHOVA - čtení - praktické plynulé čtení. OSV (komunikace)- specifické komunikační dovednosti - porozumí písemným

Více

Název materiálu. Význam slov. Slova souřadná, nadřazená, podřazená, procvičování.

Název materiálu. Význam slov. Slova souřadná, nadřazená, podřazená, procvičování. Název materiálu ročník SLUCHOVÁ DIFERENCIACE DÉLKY SAMOHLÁSEK 1 ZRAKOVÁ DIFERENCIACE KRÁTKÝCH A DLOUHÝCH SLABIK 1 VYVOZOVÁNÍ HLÁSKY S, SLUCHOVÁ PAMĚŤ 1 VYVOZOVÁNÍ HLÁSKY P, SLUCHOVÁ PAMĚŤ 1 ZRAKOVÁ ANALÝZA

Více

Výukové programy - Mgr. Karla Pitáková, tel. 544 240 013

Výukové programy - Mgr. Karla Pitáková, tel. 544 240 013 Výukové programy - Mgr. Karla Pitáková, tel. 544 240 013 ČJ 1 KAP III 001 uvolňovací cviky 1 ČJ 1 KAP III 002 uvolňovací cviky 2 ČJ 1 KAP III 003 ČJ 1 KAP III 004 ČJ 1 KAP III 005 ČJ 1 KAP III 006 ČJ 1

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby. JAZYKOVÁ VÝCHOVA hláska, písmeno, slabika, slovo slovní přízvuk určování počtu slabik

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby. JAZYKOVÁ VÝCHOVA hláska, písmeno, slabika, slovo slovní přízvuk určování počtu slabik Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 3. Časová dotace: 8 hodin týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Rozlišuje zvukovou a grafickou podobu slova, členění slov na hlásky, dlouhé a krátké samohlásky

Více

ŽIADOSŤ O GRANT. Zaradenie projektu do oblasti. Názov projektu. Žiadateľ. Číslo projektu

ŽIADOSŤ O GRANT. Zaradenie projektu do oblasti. Názov projektu. Žiadateľ. Číslo projektu ŽIADOSŤ O GRANT z rozpočtu mestskej časti Bratislava - Ružinov na rok 2017 schváleného dňa 13.12.2016 na základe výzvy pre oblasť: kultúrno-spoločenské aktivity vzdelávanie telovýchova, šport a mládež

Více

Český jazyk, 3. ročník 2014/2015

Český jazyk, 3. ročník 2014/2015 Tematický plán ZŠ Tichá Český jazyk, 3. ročník 2014/2015 Měsíc Učivo Poznámka Výstupy ŠVP ZÁŘÍ ŘÍJEN Opakování učiva 2. ročníku Význam slova Slabika, hláska, slovo Vlastní jména osob, zvířat, měst, řek,

Více

Pracovnoprávny vzťah závislá práca

Pracovnoprávny vzťah závislá práca časť 9. diel 4. kapitola 1.1 str. 1 9.4.1.1 Pracovnoprávny vzťah závislá práca Definovanie pojmu závislá práca, tak ako vyplýva z ustanovenia 1 ods. 2 a 3 ZP, ako aj všeobecne upravený pojem zamestnanca,

Více

Starogrécky filozof Demokritos ( pred n.l) Látky sú zložené z veľmi malých, ďalej nerozdeliteľných častíc - atómov

Starogrécky filozof Demokritos ( pred n.l) Látky sú zložené z veľmi malých, ďalej nerozdeliteľných častíc - atómov STAVBA ATÓMU Starogrécky filozof Demokritos (450-420 pred n.l) Látky sú zložené z veľmi malých, ďalej nerozdeliteľných častíc - atómov Starogrécky filozof Aristoteles (384-322 pred n.l) Látky možno neobmedzene

Více

Dataprojektor, kodifikační příručky

Dataprojektor, kodifikační příručky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Prima 2 hodiny týdně Dataprojektor, kodifikační příručky Slovní druhy Objasní motivaci pojmenování slovních druhů Vysvětlí

Více

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu

Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu. očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. do učebních osnov vyučovacího předmětu Příklad rozpracování minimální doporučené úrovně pro úpravu očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření do učebních osnov vyučovacího předmětu ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Ukázka byla zpracována s využitím

Více

SYSTÉM VOLITEĽNÝCH PREDMETOV

SYSTÉM VOLITEĽNÝCH PREDMETOV SYSTÉM VOLITEĽNÝCH PREDMETOV Školský vzdelávací program Gymnázia Ľudovíta Štúra vo Zvolene obsahuje možnosť využitia voliteľných hodín vo všetkých ročníkoch. V prvom a druhom ročníku boli voliteľné hodiny

Více

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Čtení a naslouchání čtení jako zdroj informací aktivní naslouchání s otázkami Žák čte s porozuměním přiměřeně náročné texty potichu i nahlas.

Více

1.5 Spoločné a rozdielne vlastnosti kvapalín a plynov PL KEGA 130UK/2013

1.5 Spoločné a rozdielne vlastnosti kvapalín a plynov PL KEGA 130UK/2013 Pokus (Lapitková et al., 2010, s. 30) Úloha: Zisti a porovnaj správanie vzduchu a vody v injekčných striekačkách, ak v nich zväčšíme priestor. Pomôcky: 2 injekčné striekačky s objemom 200 ml, hadička na

Více

KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV. Návrh NARIADENIE RADY, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie Rady (ES) č. 974/98, pokiaľ ide o zavedenie eura na Cypre

KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV. Návrh NARIADENIE RADY, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie Rady (ES) č. 974/98, pokiaľ ide o zavedenie eura na Cypre KOMISIA EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV Brusel, 16.5.2007 KOM(2007) 257 v konečnom znení 2007/0091 (CNB) Návrh NARIADENIE RADY, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie Rady (ES) č. 974/98, pokiaľ ide o zavedenie eura

Více

Český jazyk a literatura - jazyková výchova

Český jazyk a literatura - jazyková výchova Využívá znalostí získaných v předešlých ročnících. OPAKOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ Vysvětlí pojmy: sl.nadřazené, podřazené a slova souřadná.uvede příklady. Rozpozná sl. jednoznač.a mnohoznačná. V textu vyhledá synonyma,

Více

Předmět: Český jazyk a literatura

Předmět: Český jazyk a literatura 21 sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30 porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

ŽIADOSŤ. o registráciu autoškoly. Meno Priezvisko Titul pred menom DIČ. Kraj. Číslo. Meno Priezvisko Titul pred menom Titul za menom Typ štatutára

ŽIADOSŤ. o registráciu autoškoly. Meno Priezvisko Titul pred menom DIČ. Kraj. Číslo. Meno Priezvisko Titul pred menom Titul za menom Typ štatutára D ŽIDOSŤ o registráciu autoškoly Identifikačné údaje žiadateľa Fyzická osoba (podnikateľ) Meno Priezvisko Titul pred menom Titul za menom Dátum narodenia Miesto narodenia Názov spoločnosti IČO DIČ dresa

Více

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV

Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV Republika Srbsko MINISTERSTVO OSVETY, VEDY A TECHNOLOGICKÉHO ROZVOJA ÚSTAV PRE HODNOTENIE KVALITY VZDELÁVANIA A VÝCHOVY VOJVODINSKÝ PEDAGOGICKÝ ÚSTAV TEST MATEMATIKA školský rok 2015/2016 POKYNY PRE PRÁCU

Více

Matematika test. 1. Doplň do štvorčeka číslo tak, aby platila rovnosť: (a) 9 + = (b) : 12 = 720. (c) = 151. (d) : 11 = 75 :

Matematika test. 1. Doplň do štvorčeka číslo tak, aby platila rovnosť: (a) 9 + = (b) : 12 = 720. (c) = 151. (d) : 11 = 75 : GJH-Prima 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Súčet Test-13 Matematika test Na tento papier sa nepodpisuj. Na vypracovanie tejto skúšky máš čas 20 minút. Test obsahuje 13 úloh a má 4 strany. Úlohy môžeš riešiť

Více

SLOVENSKO SLOVINSKO REKLAMNÁ PONUKA VIP - LÓŽA MAJSTROVSTVÁ SVETA DRUŽSTIEV V TENISE 1. KOLO I. SKUPINY EURO-AFRICKEJ ZÓNY DAVISOVHO POHÁRA

SLOVENSKO SLOVINSKO REKLAMNÁ PONUKA VIP - LÓŽA MAJSTROVSTVÁ SVETA DRUŽSTIEV V TENISE 1. KOLO I. SKUPINY EURO-AFRICKEJ ZÓNY DAVISOVHO POHÁRA REKLAMNÁ PONUKA VIP - LÓŽA MAJSTROVSTVÁ SVETA DRUŽSTIEV V TENISE 1. KOLO I. SKUPINY EURO-AFRICKEJ ZÓNY DAVISOVHO POHÁRA SLOVENSKO SLOVINSKO 6. - 8. MARCA 2015, AEGON ARÉNA, BRATISLAVA Kvalita je na strane

Více

1. Ako sa nazýva umenie, ktoré prevládalo v 18. storočí?(zakrúžkuj správnu odpoveď) A. rokoko B. barok C. gotika D. románske

1. Ako sa nazýva umenie, ktoré prevládalo v 18. storočí?(zakrúžkuj správnu odpoveď) A. rokoko B. barok C. gotika D. románske Pracovný list č.4 Dejepis 18. storočie storočie rozumu ( 7.roč. ŠZŠ 2.hod.). I. 18.storočie je obdobím baroka. Cieľom cirkvi v období baroka bolo odpútať človeka od každodenných starostí, mal sa vrátiť

Více

Obdobie výrobnej orientácie - D>P, snaha výrobcov vyrobiť čo najviac, lebo všetko sa predalo Potreby zákazníka boli druhoradé Toto obdobie začalo

Obdobie výrobnej orientácie - D>P, snaha výrobcov vyrobiť čo najviac, lebo všetko sa predalo Potreby zákazníka boli druhoradé Toto obdobie začalo MAR filozofiu používali ľudia už dávno bez toho, aby svoje konanie odôvodňovali učením o marketingu Prakticky išlo o živelné úsilie minimalizovať riziko pri podnikaní a maximalizovať zisk z predaja vyrobenej

Více

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti

Předmět: Český jazyk. čtení plynulé, tiché, hlasité, s porozuměním. nadpis, osnova vypravování, popis s dodržením časové posloupnosti 21. sestaví osnovu vyprávění a na jejím základě vytváří krátký mluvený nebo písemný projev s dodržením časové posloupnosti 30. porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova

Více

Na aute vyfarbi celé predné koleso na zeleno a pneumatiku zadného kolesa vyfarbi na červeno.

Na aute vyfarbi celé predné koleso na zeleno a pneumatiku zadného kolesa vyfarbi na červeno. Kružnica alebo kruh Aký je rozdiel medzi kružnicou a kruhom si vysvetlíme na kolese auta. Celé koleso je z tohto pohľadu kruh. Pneumatika je obvod celého kolesa obvod kruhu a obvod kruhu nazývame inak

Více

ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŢIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LATINČINY

ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŢIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LATINČINY ŠTÁTNY PEDAGOGICKÝ ÚSTAV CIEĽOVÉ POŢIADAVKY NA VEDOMOSTI A ZRUČNOSTI MATURANTOV Z LATINČINY BRATISLAVA 2008 1. CIEĽ MATURITNEJ SKÚŠKY Latinčina ako voliteľný maturitný predmet umoţňuje ţiakom získať základ

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Marta Klimecká Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: třetí

Tematický plán pro školní rok 2015/16 Předmět: Český jazyk Vyučující: Mgr. Marta Klimecká Týdenní dotace hodin: 8 hodin Ročník: třetí ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA slyšeném i, pozdraví a rozloučí se s dospělým i kamarádem rozlišuje názvy obcí a ulic a správně je píše zná slova souznačná a protikladná

Více

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Aktualizace

Více

MATURITA Špecifikácia testu z cudzích jazykov pre úroveň A

MATURITA Špecifikácia testu z cudzích jazykov pre úroveň A MATURITA 2008 Špecifikácia testu z cudzích jazykov Január 2008 Obsah 1. Všeobecná charakteristika testu z cudzích jazykov...3 2. Špecifikácia časti Počúvanie s porozumením v teste...4 3. Špecifikácia časti

Více

Aktivizujúce úlohy k téme sacharidy

Aktivizujúce úlohy k téme sacharidy Aktivizujúce úlohy k téme sacharidy Poznámky pre učiteľa Téma: Sacharidy Ciele: - charakterizovať vlastnosti, štruktúru, zloženie, využitie a výskyt sacharidov - popísať základné vlastnosti D-glukózy a

Více

Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk

Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Období ročník : Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk 2. období 5. ročník Počet hodin : 231 Učební texty : J. Štroblová, D. Benešová: Český jazyk pro 5. ročník

Více

CHL a P Novinky v legislatíve. VOC, aerosóly, harmonizovaná klasifikácia

CHL a P Novinky v legislatíve. VOC, aerosóly, harmonizovaná klasifikácia CHL a P Novinky v legislatíve VOC, aerosóly, harmonizovaná klasifikácia Chemické látky a prípravky Chemická legislatíva EÚ uvedenie na trh + harmonizovaná klasifikácia REACH výroba a dovoz GHS nový systém

Více

SYNTAX jazykovedná disciplína, ktorá skúma, ako sa zo slov skladajú vety a z viet text

SYNTAX jazykovedná disciplína, ktorá skúma, ako sa zo slov skladajú vety a z viet text SYNTAX jazykovedná disciplína, ktorá skúma, ako sa zo slov skladajú vety a z viet text Vety delíme podľa obsahu oznamovacie, opytovacie, rozkazovacie, želacie, zvolacie podľa členitosti jednočlenné, dvojčlenné

Více

14 SEKUNDOVIEK O FOREXE 1. ČO JE TO FOREX?

14 SEKUNDOVIEK O FOREXE 1. ČO JE TO FOREX? 1. ČO JE TO FOREX? FOREX = FOREIGN EXCHANGE = VÝMENA PEŇAZÍ. Je obchodovanie s peniazmi, kedy dochádza ku zámene jednej meny za druhú s cieľom profitovať. Je to najväčší finančný trh na svete. Denný obrat

Více