cena lékaře RLP a jeho skutečná cena a potřeba pro indikovanější výjezdy Expanze RZP (tzv. paramedických) posádek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "cena lékaře RLP a jeho skutečná cena a potřeba pro indikovanější výjezdy Expanze RZP (tzv. paramedických) posádek"

Transkript

1 EPILEPSIE A RZP Autor: Oldřich Škorňák, zdravotnický záchranář ZZS Zlínského kraje, oblast Vsetín 3. ročník celostátní konference Olomoucký den urgentní medicíny

2 ÚVOD Tísňové volání na linku 155 a následně výzva k záchvatu křečí patří při práci na záchrance mezi ty nejčastější Etiologicky pak jasně dominují křeče epileptické Epi a RZP,změna v indikaci RLP vs. RZP

3 ÚVOD Dříve výjezd pro RLP dnes většinou pro RZP Příčiny: - cena lékaře RLP a jeho skutečná cena a potřeba pro indikovanější výjezdy - epileptici po ošetření lékařem RV - transport z ambulancí lékařů - nedostupnost RV, RLP - chybné vyhodnocení výzvy na KOS (ZOS) Expanze RZP (tzv. paramedických) posádek

4 EPILEPSIE - CO VÍME epileptický záchvat je projevem závažné poruchy elektrochemické a metabolické činnosti mozku. Klinicky se projevuje většinou jako paroxysmus generalizovaných křečí, trvající řádově několik desítek vteřin až minut, které odeznívají většinou do příjezdu ZZS. Zejména výskyt prvního epileptického záchvatu v životě do té doby zcela zdravého člověka je velmi dramatickou událostí nejen pro samotného pacienta, ale i pro jeho okolí (rodina, přátelé, spolupracovníci, anonymní svědci na ulici, obchodě, MHD ) Po ošetření na místě záchvatu je tento pacient vždy indikací pro transport k dalšímu vyšetření v nemocnici.

5 ETIOLOGIE PRIMÁRNÍ (po narození-aspirace plodové vody, nešetrný porod, dědičnost) SEKUNDÁRNÍ (stále častější spojitost s alkoholismem, mozkový nádor, metastatický nebo jiný expanzivní proces, KCT v minulosti, závažné CMP, toxikomanie, infekce CNS, aj.)

6 DIFERENCIÁLNÍ DG Diferenciální dg. výskytu křečí s poruchami vědomí INTRAKRANIÁLNÍ PŘÍČINY (subarachnoideální hemoragie, CMP, infekce-encefalitida, meningitida, KCT vč. kontuze mozku, nádory, febrilní křeče, hyperpyrexie) EXTRAKRANIÁLNÍ PŘÍČINY (emergentní hypertenze, AV blok III. st., renální, hepatální a respirační insuficience, metabolické-hypoglykémie, hyperosmolární nebo acidotické koma, hyponatrémie, hypokalcémie, intoxikace léky, intoxikace alkoholem, abstinence léků a alkoholu, eklampsie, tetanie, synkopy)

7 ZÁCHVAT K provokaci záchvatu vede nejčastěji požití alkoholu, vynechání užívaných léků, špatná životospráva a infekce. Nejzávažnější komplikací pak bývá ASPIRACE, ASFYXIE a trauma způsobené při pádu či během záchvatu.

8 ZÁCHVAT před záchvatem depresivní nálada, podrážděnost, nespavost a bolesti hlavy, často tzv. aura (poslední zážitek před ztrátou vědomí), náhle vzdech nebo výkřik, porucha vědomí s pádem na zem několik desítek vteřin trvající generalizované tonické křeče se zástavou dechu (křeče dýchacích a žvýkacích svalů), nástup klonických křečí mydriáza zornic bez fotoreakce cyanóza, tachykardie, mírná hypertenze možná pěna u úst, možné pokousání jazyka, pomočení event. pokálení narušením funkce svěračů postupem zvolna návrat vědomí, dezorientace, zmatenost, amnézie, bolest hlavy, nauzea, někdy agresivita zvracení, normalizace TK a P, únava a následný spánek

9 ZÁCHVAT Kumulované epileptické záchvaty opakují se v krátkých intervalech a pacient se mezi jednotlivými záchvaty probírá k vědomí. Status epilepticus život ohrožující stav, kdy generalizované záchvaty následují rychle za sebou a postižený mezi záchvaty nenabývá úplného vědomí. Závažnost je dána dlouhodobější hypoxií mozku s rozvojem vazogenního otoku mozku, hrozící masivní aspirací, vyčerpáním organismu, hyperpyrexií s následným apnoe a asystolií.

10 Postup RZp při příjezdu je již pacient většinou bez křečí a postupně se probírá v případě křečové aktivity se snažíme zabránit možnému traumatu při pádu či paroxysmu křečí, zejména chráníme hlavu a odstraníme z okolí nebezpečné předměty zajistíme volné DC, zvážíme stabilizovanou polohu

11 Postup RZP vyčkáme odeznění křečí, u normálně probíhajícího záchvatu není nutné pacienta v záchvatu křečí okamžitě léčit za cenu iatrogenního poškození pacienta nebo riskovat poranění o jehlu či i.v. kanylu při životním zápasu vpravit ji do předloktí pacienta následné zajištění a řádná fixace žilní linky, stanovení hladiny glykémie u nejasné etiologie (preventivně VŽDY)

12 Postup RZP při pozáchvatovém neklidu, zmatenosti či agresivitě konzultujeme lékaře RLP(nahrávaná relace KOS) aplikujeme zpravidla preparáty z řady benzodiazepinů Diazepam /Apaurin/ titračně v dávce 2,5-10 mg i.v. nebo Midazolam /Dormicum/ titračně v dávce 1-5 mg i.v. DIAZEPAM = olejová substance, neředí se, po aplikaci do svalu bolí, špatně se vstřebává a jsou sporné antikonvulzivní účinky, po aplikaci do periferní žíly subjektivní pocit pálení. Pokud je pacient při plném vědomí, je vhodnější podat tabletu diazepamu perorálně, jeho vstřebání a účinek oproti i.m. podání je rychlejší a méně komplikované. MIDAZOLAM = jediný ve vodě rozpustný benzodiazepin, antikonvulzivní účinek i po i.m. podání, možné ověřené alternativní podání nakapáním na nosní sliznici.

13 Postup RZP Při výskytu křečí během transportu aplikujeme medikamenty titračně do vymizení křečové aktivity, následně ihned informujeme lékaře RLP U výskytu kumulovaných záchvatů či epileptického stavu bez možnosti i.v. vstupu volíme aplikaci per rektum Diazepam Desitin (pozor-vhodná i u dospělých pacientů rychlý nástup účinku, méně invazivní metoda, dávkování u dětí 1 mg/3 kg těl. hmotnosti) Farmakoterapii můžeme po konzultaci doplnit o krátkou 100ml inf.+mgso4 10% (snižuje křečovou pohotovost), dle potřeby také Epanutin mg v infuzi

14 Postup RZP Samozřejmostí je řádný monitoring vitálních funkcí (TK, P, Df, GCS, TT, SaO2, popř. EKG) Ošetříme případná poranění, při nejasném průběhu a možném traumatu hlavy fixujeme C páteř tvrdým límcem a pacienta transportujeme ve vakumatraci Zabráníme ztrátám TT, dle potřeby krátkodobě O2 maskou.

15 Postup RZP Ověření anamnézy - svědci, známý epileptik, rodinná a osobní anamnéza, infekční onemocnění, vynechání léků, požití alkoholu, alkoholismus, předcházející neurologické poruchy, první epileptický záchvat? medikamentózně léčený DM? gravidita, léčená hypertenze, úraz současný nebo v minulosti? Orientačně posoudíme schopnost řeči, psychické funkce, kontrolujeme reativitu zornic, postavení bulbů, symetričnost hybnosti končetin, svalovou sílu a čití.

16 Postup RZP Monitorace i během transportu, dle potřeby žádost o posádku RLP či RV, avízo příjmovému oddělení (OUP-ER, neurologie) Při náhlém zhoršení stavu (status epilepticus, alterace vědomí) ihned voláme KOS a žádáme přítomnost lékaře, připravíme se k ETI a intravenózní anestézii. Postupujeme vždy klidně, s rozvahou, cíleně, profesionálně a taktně, dbáme na ochranu soukromí a intimity pacienta, neprovokovat! DOKUMENTACE!!!

17 Problematika (ne)dostatečných kompetencí posádek RZP Dle platné vyhlášky 424/2004 Sb., 17 ods.1 zdravotnický záchranář v rámci PNP pracuje bez odborného dohledu a bez indikace lékaře. V tomto případě hodnotí a monitoruje vitální funkce pacienta, zajišťuje periferní žilní vstup, provádí orientační lab. vyšetření (glykémie), provádí prvotní ošetření ran, provádí polohování, imobilizaci a transport, zajišťuje bezpečnost pacienta během transportu.

18 Problematika (ne)dostatečných kompetencí posádek RZP Dle 17 ods. 2, téže vyhlášky, zdravotnický záchranář v rámci PNP pracuje bez odborného dohledu na základě indikace lékaře. Aplikuje léčivé přípravky, zajišťuje dýchací cesty dostupnými pomůckami, zavádí a udržuje inhalační kyslíkovou terapii.

19 Problematika (ne)dostatečných kompetencí posádek RZP Sporné a diskutabilní je podání antikonvulziva v případě nástupu křečí u zajištěného pacienta. V řadě krajských ZZS mají zkušení záchranáři cíleně rozšířeny své kompetence o titrační podání vhodného léku do ústupu křečí Odpadá tak časté dilema záchranářů nad křečujícím pacientem, zda ho léčit-zachraňovat nebo telefonovat a čekat několik minut na spojení s lékařem. Následně pak farmakoterapii hlásí lékaři a provedou zápis v dokumentaci+parafa lékaře.

20 ZÁVĚR Pacienta postiženého epileptickým záchvatem ošetří posádka RZP (byť většinou dvoučlenná) stejně kvalifikovaně jako posádka s lékařem, nutné je však posílení a rozšíření kompetencí RZP v oblasti cílené medikace legalizovat tak současný stav. CAVE: posádka RZP vs. RLP/RV/ však nemá možnost ponechat pacienta po ošetření na místě, toto rozhodnutí může lege artis učinit pouze kvalifikovaný lékař ZZS.

21 DÍKY VŠEM ZA POZORNOST

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2.

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. Epilepsie a epileptické záchvaty Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Epilepsie Jedno z nejčastějších onemocnění CNS Prevalence:

Více

KPCR pacienta s polytraumatem posádkou RZP + kasuistika

KPCR pacienta s polytraumatem posádkou RZP + kasuistika KPCR pacienta s polytraumatem posádkou RZP + kasuistika smysl prezentace Polytrauma Kdy? Legislativa Budoucnost vzdělávání a kompetencí Postup u závažného traumatu s asystolií Kasuistika POLYTRAUMA traumatické

Více

Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk. Mgr. Miluše Vytlačilová. vybraných situacích

Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6 40830 Rumburk. Mgr. Miluše Vytlačilová. vybraných situacích Název a adresa školy Registrační číslo projektu Šablona Číslo materiálu Autor Vzdělávací oblast Tematická oblast Ročník/třída Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, p. o. Františka Nohy 956/6

Více

První pomoc při záchvatech

První pomoc při záchvatech První pomoc při záchvatech Společnost E / Czech Epilepsy Association, o. s. Cílem následujících řádků je podat základní informaci o epileptickém záchvatu a první pomoci při něm. Jde o prakticky zaměřenou

Více

CO BY MĚL MLADÝ ANESTEZIOLOG VĚDĚT NEŽ POJEDE VOZEM ZZS

CO BY MĚL MLADÝ ANESTEZIOLOG VĚDĚT NEŽ POJEDE VOZEM ZZS CO BY MĚL MLADÝ ANESTEZIOLOG VĚDĚT NEŽ POJEDE VOZEM ZZS MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Úst nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně

Více

Název TONUTÍ A KŘEČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Název TONUTÍ A KŘEČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Název TONUTÍ A KŘEČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben, 2011 Bc. Höferová Hana TONUTÍ A KŘEČE Vypracovala: Bc Höferová Hana TONUTÍ

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE

Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Epilepsie 1 Neurologické záchvatovité onemocnění Projevuje se opakovaným výskytem epileptických záchvatů dochází k: Záchvatovitým změnám elektrické aktivity

Více

EPILEPSIE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

EPILEPSIE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Epilepsie 1 Neurologické záchvatovité onemocnění Opakovaný výskyt epileptických záchvatů dochází k: Záchvatovité změny elektrické aktivity mozku Změna

Více

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický Elektroencefalografie v intenzivní péči Petr Aulický Elektroencefalografie (EEG) Metoda pro vyšetření mozkové elektrické aktivity Hlavní význam v epileptologii Pomocná metoda nutná korelace s klinickým

Více

Bezvědomí a jeho diferenciální diagnostika. IVPZ - kurz lékařské první pomoci Prim. MUDr. Jiří Zika, urgentní příjem FN v Motole

Bezvědomí a jeho diferenciální diagnostika. IVPZ - kurz lékařské první pomoci Prim. MUDr. Jiří Zika, urgentní příjem FN v Motole Bezvědomí a jeho diferenciální diagnostika IVPZ - kurz lékařské první pomoci Prim. MUDr. Jiří Zika, urgentní příjem FN v Motole Terminologie Kvalitativní porucha : agitace, delirium, agrese, zmatenost

Více

POINT-OF-CARE LABORATORNÍ TESTOVÁNÍ V PNP

POINT-OF-CARE LABORATORNÍ TESTOVÁNÍ V PNP POINT-OF-CARE LABORATORNÍ TESTOVÁNÍ V PNP MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad

Více

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Kompetence záchranáře MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má dle zákona

Více

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná POZVÁNKA NA ODBORNÝ SEMINÁŘ ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná 28. března 2017 od 9.00 do 14.00 hodin, prezence účastníků od 8.45 hodin Domov Slunečnice Ostrava Opavská 4472/76, 708 00 Ostrava-Poruba Akreditovaný

Více

Základy první pomoci

Základy první pomoci Základy první pomoci CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz První pomoc Kdo zachránil jeden život, jakoby zachránil celý svět. (Talmud) Poskytnutí první pomoci je základní občanskou

Více

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL)

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) S. Popela1,2, P. Hubáček2, D. Šaňák 2,3 1ZZS Jihomoravského kraje 2OUP FN Olomouc, LF UPOL 3Klinika Neurologie FN Olomouc Cévní mozková příhoda

Více

Epilepsie. Výuka zubní lékařství

Epilepsie. Výuka zubní lékařství Epilepsie Výuka zubní lékařství Epilepsie - definice Chronické neurologické onemocnění projevující se opakovanými nevyprovokovanými epileptickými záchvaty Ojedinělý epileptický záchvat reakce mozku na

Více

Léčba akutního astmatu

Léčba akutního astmatu Léčba akutního astmatu Akutní astma Exacerbace astmatu (astmatický záchvat, akutní astma) jsou epizody progresivního zhoršení dušnosti, kašle, pískotů či tíže na hrudníku, nebo některé kombinace těchto

Více

Telefonicky asistovaná první pomoc. Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace. Romana Pochylá ZZS Jmk, p.o.

Telefonicky asistovaná první pomoc. Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace. Romana Pochylá ZZS Jmk, p.o. Telefonicky asistovaná první pomoc Telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace Romana Pochylá ZZS Jmk, p.o. TAPP Základní úloha KZOS Konkrétní postupy jsou součástí protokolů konkrétního KZOS TAPP Situace

Více

Status epilepticus. Petr Marusič

Status epilepticus. Petr Marusič Status epilepticus Petr Marusič Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Status epilepticus Definice, dělení Epidemiologie, etiologie Patofyziologie Algoritmus postup a léčba Status epilepticus Definice

Více

Novorozenecké k ř e č e J. Janota

Novorozenecké k ř e č e J. Janota Novorozenecké křeče J. Janota Definice Křeče jsou definovány klinicky jako paroxysmální (záchvatovitá) alterace neurologických funkcí (chování, motoriky, autonomních funkcí a kombinace). Incidence Výskyt

Více

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa petr hon neurologická klinika FNO 20 LET TRAUMATOLOGICKÉHO CENTRA FNO 23.listopadu 2011 polytrauma multioborová spolupráce

Více

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony.

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony. Epilepsie Epilepsie Chronické mozkové onemocnění charakterizované opakujícím se výskytem (nevyprovokovaných) epileptických záchvatů. Ojedinělý epileptický záchvat může být vyprovokován i u člověka bez

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: Název projektu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Inovace a individualizace výuky Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Neúrazové urgentní stavy cukrovka, cévní

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

První pomoc. Slezská univerzita v Opavě

První pomoc. Slezská univerzita v Opavě První pomoc Slezská univerzita v Opavě Poškození teplem, chladem Popáleniny poranění vznikající působením vysokých teplot na povrch těla případně působením chemikálií, elektřiny či ozářením Dělení termické

Více

DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES

DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES ZUZANA FORALOVÁ VĚRA NEČASOVÁ Různé typy status epilepticus dle závažnosti: Refrakterní SE (RSE): status epilepticus přetrvávající i přes podání 2 vhodných parenterálních

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

PSYCHIATRICKÝ PACIENT NA URGENTNÍM PŘÍJMU NA ROZDÍL OD RESUSCITACE KAŽDODENNÍ REALITA

PSYCHIATRICKÝ PACIENT NA URGENTNÍM PŘÍJMU NA ROZDÍL OD RESUSCITACE KAŽDODENNÍ REALITA PSYCHIATRICKÝ PACIENT NA URGENTNÍM PŘÍJMU NA ROZDÍL OD RESUSCITACE KAŽDODENNÍ REALITA Jana Šeblová 1,2, Taťána Suchánková-Kočí 3, 1 Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, p.o. 2 Oblastní nemocnice

Více

TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ OSOB

TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ OSOB ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ OSOB MUDr. Petr Novotný náměstek LPP TŘÍDÍCÍ A IDENTIFIKAČNÍ

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2. Diagnostika cévních mozkových příhod ve vertebrobasilárním povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.2012

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz PORUCHY VĚDOMÍ

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz PORUCHY VĚDOMÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz PORUCHY VĚDOMÍ Škola Autor SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová Název Téma VY_32_INOVACE_07_B_06_ZDR

Více

Co by měl mladý anesteziolog vědět, když pečuje o pacienta s kraniotraumatem. ivana zýková ARO Krajská nemocnice Liberec,a.s.

Co by měl mladý anesteziolog vědět, když pečuje o pacienta s kraniotraumatem. ivana zýková ARO Krajská nemocnice Liberec,a.s. Co by měl mladý anesteziolog vědět, když pečuje o pacienta s kraniotraumatem ivana zýková ARO Krajská nemocnice Liberec,a.s. střet zájmů instruktor ATLS kasuistika 35 letý muž přivezen RLP po pádu na kole

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CNS - epilepsie

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CNS - epilepsie Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním CNS - epilepsie Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Rozdělte poruchy vědomí, vysvětlete

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Urgentní medicína Okruh A

Urgentní medicína Okruh A Urgentní medicína Okruh A 1. Akutní dechová nedostatečnost 2. Tíseň plodu, akutní porodní komplikace 3. Akutní astma 4. Diferenciální diagnostika a klasifikace bezvědomí 5. Multiorgánové postižení diagnóza

Více

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ

DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH PACIENTŮ Helena Ondrášková Iveta Zimová Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno DELIRANTNÍ STAV U TRAUMATICKÝCH

Více

duševní poruchy, hysterie, manické poruchy, schizofrenie otravy ( drogy, léky, alkohol, CO, některé zvířecí a rostlinné jedy )

duševní poruchy, hysterie, manické poruchy, schizofrenie otravy ( drogy, léky, alkohol, CO, některé zvířecí a rostlinné jedy ) NÁHLÉ PŘÍHODY NEUROLOGICKÉ NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Definice pojmů : vědomí = vigilita Vědomí jestav, ve kterém organismus plně vnímá podněty přicházející ze zevního prostředí

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM12160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Cévní krvácení, hematom, anomálie, ischémie. Infekční absces mozku, meningitis, encefalitis

Cévní krvácení, hematom, anomálie, ischémie. Infekční absces mozku, meningitis, encefalitis Kóma Z. Rozkydal Kóma je stav hlubokého bezvědomí Příčiny intrakraniální: Cévní krvácení, hematom, anomálie, ischémie Infekční absces mozku, meningitis, encefalitis Tumory Epilepsie Příčiny extrakraniální:

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Základní postupy v PNP

Základní postupy v PNP Základní postupy v PNP Každý výjezd záchranné služby za pacientem je vždy jiný, je něčím neopakovatelný, specifický, vyžaduje individuální přístup i přesto, že jsou pevně stanoveny postupy pro poskytování

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

1. PŘÍČINY AI 2. KLINICKÝ OBRAZ 3. DIAGNÓZA 4. LÉČBA

1. PŘÍČINY AI 2. KLINICKÝ OBRAZ 3. DIAGNÓZA 4. LÉČBA 1. PŘÍČINY AI 2. KLINICKÝ OBRAZ 3. DIAGNÓZA 4. LÉČBA 1. PŘÍČINY AI A) PRIMÁRNÍ AI (Addisonova nemoc) - idiopatická (včetně autoimunitní) (65%) - tuberkulózní (20%) - ostatní příčiny (15%) B) SEKUNDÁRNÍ

Více

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace. MUDr. Petr Novotný náměstek LPP

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace. MUDr. Petr Novotný náměstek LPP ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRAJE VYSOČINA, příspěvková organizace TŘÍDÍCÍ KARTA PRO LÉKAŘSKÉ TŘÍDĚNÍ PŘI HROMADNÉM POSTIŽENÍ MUDr. Petr Novotný náměstek LPP TŘÍDÍCÍ KARTA jednotná třídící = důležitý

Více

Novinka na Rallye Rejvíz Soutěžní úkol Výlet. Dagmar Majerová, Roman Remeš Nadšení moravští záchranáři o.s. Pelhřimov,

Novinka na Rallye Rejvíz Soutěžní úkol Výlet. Dagmar Majerová, Roman Remeš Nadšení moravští záchranáři o.s. Pelhřimov, Novinka na Rallye Rejvíz 2011 Soutěžní úkol Výlet Dagmar Majerová, Roman Remeš Nadšení moravští záchranáři o.s. Pelhřimov, 22. 10. 2011 Cíle úkolu > Zapojení pracoviště typu urgentního příjmu do záchranářské

Více

Urgentní medicína otázky pro zkoušku oborové rady VR ČLK Okruh A

Urgentní medicína otázky pro zkoušku oborové rady VR ČLK Okruh A Urgentní medicína otázky pro zkoušku oborové rady VR ČLK Okruh A 1. Akutní dechová nedostatečnost 2. Tíseň plodu, akutní porodní komplikace 3. Akutní astma 4. Diferenciální diagnostika a klasifikace bezvědomí

Více

KONSENZUÁLNÍ STANOVISKO K POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE

KONSENZUÁLNÍ STANOVISKO K POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE 1. Základní východiska Terapeutická hypotermie prokazatelně zlepšuje klinický neurologický výsledek nemocných po kardiopulmonální resuscitaci pro netraumatickou zástavu oběhu s nálezem komorové fibrilace

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru zdravotnická záchranná služba (ZZS) za období NZIS REPORT č.

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru zdravotnická záchranná služba (ZZS) za období NZIS REPORT č. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru zdravotnická záchranná služba (ZZS) za období 2007 2017 NZIS REPORT č. K/16 (08/2018) Stručný přehled

Více

Alena Špalková Erika Sčebelová. Jednotka intenzivní péče Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Alena Špalková Erika Sčebelová. Jednotka intenzivní péče Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Alena Špalková Erika Sčebelová Jednotka intenzivní péče Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Intrakraniální tlak - Nitrolební tlak - Intracranial pressure - ICP - Je to tlak nitrolebního

Více

Možnosti a limity UPV v PNP

Možnosti a limity UPV v PNP Možnosti a limity UPV v PNP Leoš Klik, Jiří Knor ÚSZS Středočeského kraje 6. celostátní konference Umělá plicní ventilace Mladá Boleslav 16. 18. února 2010 Úvod Kvalitativní přeměna PNP Koncepce a organizace

Více

MUDr.Jana Bednářová Krajská zdravotní, a.s., Masarykova nemocnice Ústí nad Labem Emergency

MUDr.Jana Bednářová Krajská zdravotní, a.s., Masarykova nemocnice Ústí nad Labem Emergency Trombembolická nemoc postrach internistů MUDr.Jana Bednářová Krajská zdravotní, a.s., Masarykova nemocnice Ústí nad Labem Emergency Akutní plicní embolie vzniká nejčastěji důsledkem náhlé trombembolické

Více

Věstníka realita ZZS možná cesta? Jana Kubalová, Vlasta Vařeková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. 18. BRNĚNSKÉ DNY UM 2019

Věstníka realita ZZS možná cesta? Jana Kubalová, Vlasta Vařeková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. 18. BRNĚNSKÉ DNY UM 2019 Věstníka realita ZZS možná cesta? Jana Kubalová, Vlasta Vařeková Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, p.o. 18. BRNĚNSKÉ DNY UM 2019 Věstník v praxi ZZS JmKdo 1. 2. 2019 Triage+ pacient

Více

Havárie tramvaje a trolejbusu v Brně

Havárie tramvaje a trolejbusu v Brně Havárie tramvaje a trolejbusu v Brně X. ročník konference Medicína katastrof 28. a 29. listopadu 2013, Univerzita Hradec Králové Pavel Urbánek ZZS Jihomoravského kraje Brno, 23.5.201, hlášení 19,19 hod

Více

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré

Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický rozvoj extré KRYOTERAPIE (celková kryoterapie) 11.12.2008, Brno Bc. Dagmar Králová Definice a historie : léčba chladem, mrazem; vliv na široké spektrum onemocnění a poruch; dlouholetá medicínská léčebná metoda; technický

Více

Urgentní medicína a medicína katastrof atestační otázky

Urgentní medicína a medicína katastrof atestační otázky Urgentní medicína a medicína katastrof atestační otázky Teoretická část Okruh A 1. Akutní dechová nedostatečnost 2. Transport kyslíku v organizmu za fyziologických a patofyziologických podmínek 3. Poruchy

Více

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP.

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. Sviták R., Bosman R., Vrbová M., Tupá M. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Krvácení Úrazové Neúrazové GIT, aneurysmata velkých tepen, komplikace těhotenství

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal 15 let příznivých se systémovou enzymoterapií (SET) v komplexní léčbě postižení pohybového aparátu v leteckém průmyslu

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Vědomí, bezvědomí, kvalitativní a kvantitativní poruchy

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Vědomí, bezvědomí, kvalitativní a kvantitativní poruchy Anotace Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci nebo je možné s ním pracovat v jejím průběhu. Popisuje poruchy vědomí, příčiny těchto poruch a první pomoc u bezvědomí. Autor Jazyk (Autor) Čeština

Více

Magda Kovářová Vojtěch Outlý

Magda Kovářová Vojtěch Outlý Magda Kovářová Vojtěch Outlý Neuromonitoring Nejčastější diagnózy v neurochirurgii Nádory mozku Cévní onemocnění Záněty mozku Poranění hlavy a mozku Onemocnění páteře a míchy Hydrocefalus Postižení periferních

Více

Obsah. Alterace mentálního stavu a vědomí Anémie...57 Ascites...63 Bolesti břicha... 68

Obsah. Alterace mentálního stavu a vědomí Anémie...57 Ascites...63 Bolesti břicha... 68 Obsah Předmluva...17 Jak pracovat s k n ih o u... 21 I II Obecná čá st...23 Charakteristika oddelení urgentního příjm u...24 Přístup k pacientovi na urgentním příjmu...26 Komunikace na urgentním příjm

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ Hluší A. a kol. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Každoroční setkání spolupracujících pracivišť, Prostějov 9.11.2013 úvod velmi těžká krvácivá komplikace s vysokou

Více

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny otevřené zavřené nedislokované dislokované ad latus, ad longitudinem dislokované nenapravovat

Více

Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková

Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková Různé typy status epilepticus dle závažnosti: Refrakterní SE (RSE): status epilepticus přetrvávající i přes podání 2 vhodných parenterálních

Více

MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1. Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové

MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1. Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1 Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové TRAUMATICKÉ KRVÁCENÍ Nejčastější příčina preventabilního úmrtí u závažných

Více

Hromadné postižení zdravínehoda

Hromadné postižení zdravínehoda Hromadné postižení zdravínehoda autobusu Rokycany 8.4.2013 MUDr.Dvořák Bronislav Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje CLZS Armády ČR Plzeň-Líně vznik události dne 8.dubna 2013 v 6.38 min, teplota

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Možnosti protektivní ventilační strategie v PNP

Možnosti protektivní ventilační strategie v PNP Možnosti protektivní ventilační strategie v PNP Eva Smržová Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje, p.o. KAPIM, Masarykova nemocnice Ústí nad Labem, KZ a.s. Kongres ČSIM Hradec Králové 27.5.-29.5.2015

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Zajištěné transporty - s lékařem, nebo bez? dr. Ondřej Franěk, ZZS HMP Korunní 98, Praha 10 ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz

Zajištěné transporty - s lékařem, nebo bez? dr. Ondřej Franěk, ZZS HMP Korunní 98, Praha 10 ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz Zajištěné transporty - s lékařem, nebo bez? dr. Ondřej Franěk, ZZS HMP Korunní 98, Praha 10 ředitel MUDr. Zdeněk Schwarz Legislativní vsuvka Zákon 374/2011 Sb. O zdravotnické záchranné službě 2 ZZS poskytuje

Více

Princip vyšetření A, B, C, D, E. MUDr. Barbora Zuchová, ZZSJMK, ARK FNUSA MUDr. Jana Kubalová, ZZSJMK

Princip vyšetření A, B, C, D, E. MUDr. Barbora Zuchová, ZZSJMK, ARK FNUSA MUDr. Jana Kubalová, ZZSJMK Princip vyšetření A, B, C, D, E MUDr. Barbora Zuchová, ZZSJMK, ARK FNUSA MUDr. Jana Kubalová, ZZSJMK Postup ADCDE A = AIRWAY DÝCHACÍ CESTY B = BREATHING DÝCHÁNÍ C = CIRCULATION KREVNÍ OBĚH D = DISABILITY

Více

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Příloha č. 1 - Obrázky Kardiopulmonální resuscitace Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Obrázek 2: Uvolnění dýchacích cest Obrázek 3: Kontrola dýchání Obrázek 4: Umístění rukou při nepřímé

Více

vědomostí, dovedností a schopností vždy

vědomostí, dovedností a schopností vždy ZDRAVOVĚDA MYŠÍK PRVNÍ POMOC Soubor opatření prováděných podle svých vědomostí, dovedností a schopností, ale vždy tak, aby Zachránily život Zabránily zhoršení stavu postiženého Zajistily bezpečnost poraněnému,

Více

Symptomatická terapie ALS Stanislav Voháňka Neurologická klinika FN Brno

Symptomatická terapie ALS Stanislav Voháňka Neurologická klinika FN Brno Symptomatická terapie ALS Stanislav Voháňka Neurologická klinika FN Brno Východiska: ALS je nezvratně progredující, v současné době nevyléčitelné onemocnění vedoucí k ztrátě: Hybnosti Schopnosti přijímat

Více

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Obecná část 1. Základní koncepty paliativní medicíny (nevyléčitelné onemocnění, terminální onemocnění, pacient v terminálním stavu,

Více

Otrava oxidem uhelnatým

Otrava oxidem uhelnatým 4/20/2016 Otrava oxidem uhelnatým Seminární práce do předmětu Toxikologie Bc. Jakub Staněk, 1. CNP JČU ZSF Otrava oxidem uhelnatým Seminární práce do předmětu Toxikologie V dnešní době patří ze zkušenosti

Více

Agresivní léčba nemocných s oběhovým šokem v PNP na základě monitorace sérového laktátu úvodní výsledky randomizované prospektivní studie

Agresivní léčba nemocných s oběhovým šokem v PNP na základě monitorace sérového laktátu úvodní výsledky randomizované prospektivní studie Agresivní léčba nemocných s oběhovým šokem v PNP na základě monitorace sérového laktátu úvodní výsledky randomizované prospektivní studie Sviták R. 1,2, Chytra I. 2, Bosman R. 2, Beneš J. 2, Kasal E. 2,

Více

SEPSE V PRIMÁRNÍM KONTAKTU - již odpovědi, nebo stále jen otazníky?

SEPSE V PRIMÁRNÍM KONTAKTU - již odpovědi, nebo stále jen otazníky? SEPSE V PRIMÁRNÍM KONTAKTU - již odpovědi, nebo stále jen otazníky? Jana Šeblová, Štěpánka Burešová, Renata Poláková, Viktor Rybáček, Jiří Knor Oblastní nemocnice Kladno, Urgentní příjem Zdravotnická záchranná

Více

Ošetřování nemocného po křečovém stavu

Ošetřování nemocného po křečovém stavu UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA Ústav ošetřovatelství Ošetřování nemocného po křečovém stavu Nursing care of the patient after a convulsions případová studie bakalářská práce Praha, duben

Více

Preeklampsie, eklampsie. Alena Měchurová Ústav pro péči o matku a dítě Praha

Preeklampsie, eklampsie. Alena Měchurová Ústav pro péči o matku a dítě Praha Preeklampsie, eklampsie Alena Měchurová Ústav pro péči o matku a dítě Praha Preeklampsie - definice těhotenstvím podmíněná hypertenze s proteinurií a případně edémy po 20. týdnu gravidity před 20. týdnem

Více

Poruchy vědomí, křečové stavy

Poruchy vědomí, křečové stavy Poruchy vědomí, křečové stavy MUDr. L.Dadák ARK, FN u.sv.anny Made with OpenOffice.org 1 Vědomí Aktivní stav lidské psychiky, vyjadřuje vztah vlastní osoby a okolního světa. Bdělost (vigilita), abstrakce,

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s komplikacemi diabetu mellitu

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s komplikacemi diabetu mellitu Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s komplikacemi diabetu mellitu Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů

Více

REFRAKTERNÍ STATUS EPILEPTICUS. Jana Slonková Neurologická klinika FN Ostrava

REFRAKTERNÍ STATUS EPILEPTICUS. Jana Slonková Neurologická klinika FN Ostrava REFRAKTERNÍ STATUS EPILEPTICUS Jana Slonková Neurologická klinika FN Ostrava Definice RSE Doba trvání záchvatové aktivity nad 5 minut ( 30 minut)(se) 60min RSE 2 nebo více záchvatů mezi nimiž nedošlo k

Více

POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015

POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015 POSKYTOVATEL PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE KOLEGIUM OBCÍ II. A III. TYPU, KÚ LIBERECKÉHO KRAJE, LIBEREC, KVĚTEN 2015 Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje Příspěvková

Více

Hypnotika Benzodiazepiny

Hypnotika Benzodiazepiny Hypnotika Benzodiazepiny Sedace: mírný stupeň útlumu funkce CNS zklidnění pacienta (motorické i psychické), bez navození spánku Hypnóza: navozený stav více či méně podobný fyziologickému spánku (Hypno)-sedativní

Více

Výbuch granátu. J.Koutecký, Dis.

Výbuch granátu. J.Koutecký, Dis. Výbuch granátu J.Koutecký, Dis. Volání na 155 Dne 22.9.2012 v 19:54 zdravotnickým operačním střediskem převzata událost Výjezd časová posloupnost 19:55 přijímáme výzvu 19:56 opouštíme základnu s informacemi

Více

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Psychotické poruchy ve stáří MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Duševní poruchy s psychotickými příznaky Organické Neorganické Psychotické

Více

Kardioembolický iktus. MUDr.Martin Kuliha Komplexní cerebrovaskulární centrum FN Ostrava

Kardioembolický iktus. MUDr.Martin Kuliha Komplexní cerebrovaskulární centrum FN Ostrava Kardioembolický iktus MUDr.Martin Kuliha Komplexní cerebrovaskulární centrum FN Ostrava Kardioembolická etiologie icmp! 20% ischemických CMP jsou kardioembolické etiologie! Embolie z levého srdce nebo

Více

Specifika Neurochirurgické JIP VONDRUŠKOVÁ LENKA JURICOVÁ EVA 19.11.2011 V BRNĚ O čem budeme hovořit? Definice oboru neurochirurgie Nejčastější diagnózy neurochirurgického oddělení V čem spočívají specifika

Více

Problematika a prevence posttraumatické stresové poruchy

Problematika a prevence posttraumatické stresové poruchy Problematika a prevence posttraumatické stresové poruchy Posttraumatic Stress Disorder PTSD Bc. Jana Filipová, KARIM FNO PhDr. Jana Haluzíková, Ph.D., Ústav ošetřovatelství, Slezská univerzita v Opavě

Více

Hypertenze v těhotenství

Hypertenze v těhotenství Gynekologicko porodnická klinika MU Fakultní nemocnice Brno Hypertenze v těhotenství Weinberger V., Janků P. Kritické stavy v porodnictví, Praha, 6.12.2008 Kontroverze v klasifikaci hypertenzí v těhotenství

Více

ANO. MUDr. Roman Škulec, Ph.D.

ANO. MUDr. Roman Škulec, Ph.D. OPIOIDY JSOU INDIKOVÁNY V ANALGETICKÉ PŘEDNEMOCNIČNÍ LÉČBĚ PACIENTŮ S NPB ANO MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,

Více

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE ANEB CO JE A JAK NÁM MŮŽE POMOCI DOMÁCÍ HOSPIC MUDr. Hana Miličková Spolek Konipaska Domácí hospicová péče na znojemsku Paliativní medicína Jak funguje domácí hospic

Více

Poruchy vědomí, křečové stavy

Poruchy vědomí, křečové stavy Poruchy vědomí, křečové stavy MUDr. L. Dadák ARK, FN u sv. Anny Made with OpenOffice.org 1 Made with OpenOffice.org 2 Vědomí Aktivní stav lidské psychiky, vyjadřuje vztah vlastní osoby a okolního světa.

Více

Invazivní meningokokové onemocnění u dětí

Invazivní meningokokové onemocnění u dětí Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Invazivní meningokokové onemocnění u dětí Sviták R. 1,2, BosmanR. 2, Ondra V. 1 1 ZZS Plzeňského kraje 2 ARK FN Plzeň Charakteristika standardu PNP úvodní

Více