Světový dopravní trh dobré investiční vyhlídky do budoucnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Světový dopravní trh dobré investiční vyhlídky do budoucnosti"

Transkript

1 Světový dopravní trh dobré investiční vyhlídky do budoucnosti Borislav Bjelicic / Carsten Sudhölter, Deutsche VerkehrsBank AG Investiční výdaje na vozidla a infrastrukturu dosahují ročně pozoruhodné částky. Každoročně je investováno minimálně 300 mld. do nových dopravních prostředků a k tomu náležející infrastruktury v oblastí námořní plavby, letecké, železniční dopravy a průmyslové silniční dopravy. Úvod Efektivní dopravní systémy jsou předpokladem pro fungování světové ekonomiky. Nejen růst světového obchodu, ale také rostoucí mezinárodní cestovní ruch vyžaduje rozsáhlé investice do vozidel a infrastruktury. I když je světový dopravní trh závislý na konjunkturních cyklech - popř. vývoj dopravy probíhá odlišně v různých dopravních odvětvích, segmentech a regionech tak přece ukazují různé historické chronologické řady, že oblast dopravy byla stále v dlouhém časovém horizontu růstovým trhem. Například statistické datové řady znázorňují pro Evropskou unii 15 členských států to, že dopravní nárůst v posledních letech se nacházel výrazně nad přírůstkem hrubého společenského produktu (obr. 1). Také v letecké dopravě ukazují chronologické řady, že prodané osobokilometry v uplynulých letech stouply podstatně silněji než hrubý společenský produkt (obr. 2). Investiční výdaje na vozidla a infrastrukturu dosahují ročně úctyhodných částek. S těmito investicemi se za prvé vyhoví všeobecnému růstu ekonomiky a rostoucí mobilitě domácností, za druhé se jedná o náhradní investice, které slouží pro soustavné obnovování kapitálové rezervy v oblasti dopravy. Existuje množství informací a datových zdrojů, které podávají zprávy o investicích v oblasti dopravy. V rámci studie Deutsche VerkehrsBank AG bylo zkoušeno z množství tohoto materiálu vygenerovat celkové číslo, které demonstruje investiční sílu globální ekonomiky dopravy. 170 (1980=100%) přeprava cestujících nákladní přeprava hrubý společenský produkt průmyslová produkce Obr. 1: Porovnání hospodářského a dopravního růstu v EU Zdroj: Evropská komise 2000

2 Čína 8,6 11,6 Jihovýchodní Asie 5,9 8 Evropa 2,1 6,7 Jižní Amerika 2,3 6,2 Severní Amerika Svět 3 2,6 4,8 5,3 prodaná místa k sezení - km hrubý společenský produkt Obr. 2: Růst hrubého společenského produktu a růst letecké dopravy (v %) Zdroj: Boeing Current Market Outlook 2000 Celosvětově více než 300 mld. ročně na dopravní investice Z této analýzy je možno vyvozovat, že je ročně investováno nejméně 300 mld. do nových dopravních prostředků a k tomu náležející infrastruktury v oblastech námořní plavby, letecké a železniční dopravy a průmyslové silniční dopravy. Obr. 3 ukazuje soubor výsledků této studie, přičemž se musí poznamenat, že pro oblast investic v silniční infrastruktuře byly zohledněny jen takové projekty, u kterých nastává zapojení soukromého kapitálu a které jsou uskutečňovány jako provozovatelský model. V rámci jmenované studie také nebylo zohledněno pořizování osobních vozidel soukromými domácnostmi a podniky, stejně tak investice v určitých oblastech (helikoptéry, obchodní letadla atd.). Rovněž nepovšimnuté zůstaly investice do spedičních zařízení, logistických center a podobně, jelikož zde ztroskotává soubor všech světových, ročně sjednaných, jednotlivých investic na sotva zvládnutelném množství dat. Proto se může vycházet z toho, že jmenovaných 300 mld. na investice ve čtyřech sektorech - námořní, letecká, železniční a průmyslová silniční doprava představují jen spodní hranici, to znamená, že je investiční činnost na celosvětovém dopravním trhu ještě podstatně vyšší. Pozorují-li se jednotlivé sektory, dají se pak vyvodit následující poznatky:

3 koleje železniční vozidla mld 45 infrastruktura silnice užitková vozidla mld 4 infrastruktura (jen s privátní kapitálovou účastí) voda plavidla 42,5 47 mld. 4,5 námořní přístavy > 300 mld. roční investice vzduch letadla mld. 11 letiště Obr. 3: Centrální výsledky studie Zdroj: DVB Industrial Research Celosvětová železniční doprava: 70 mld. investiční roční objem Celosvětově je v současnosti v železniční dopravě téměř dieselových lokomotiv, elektrických lokomotiv, 3,8 mil. nákladních vozů a osobních vozů v železničním provozu. V r byly celosvětově uděleny zakázky na nová železniční vozidla ve výši cca. 25 mld. a může být počítáno s tím, že v nadcházejících letech stoupnou roční investiční výdaje na nová železniční vozidla na 30 mld. (obr. 4). Ještě významnější než investice do vozidel jsou investice v oblasti železniční infrastruktury. V roce 2000 byly projekty s investičním objemem ve výši téměř 450 mld. buď již v realizaci nebo se s jejich dokončením počítá do konce r. 2009, takže roční investiční výdaje do železniční infrastruktury mohou být odhadovány na téměř 45 mld.. Celková délka celosvětové železniční sítě se nachází v této době okolo 1 mil. km, přičemž 58 % světové železniční sítě připadá na tři hospodářské oblasti NAFTA, Evropská unie a Mercosur, jakož i státy Čína a Indie. Jmenované roční celosvětové investiční výdaje v oblasti železniční infrastruktury budou ještě dále vzrůstat, bude-li možno železniční síť v obou jmenovaných zemích Číně a Indii, ale také ve východní Evropě (a zde zejména v Rusku) začít přivádět na západní standard. Speciálně v Číně je neustálý hospodářský růst a politická vůle k nasazení moderní dopravní technologie (jako je např. plánované nasazení Transrapidu v Šanghaji) dobrou základnou pro odpovídající stoupající investiční výdaje. Také jmenované investice v železniční dopravě představují pouze spodní hranici, neboť je třeba ještě připočítat mnoho investičních opatření v oblasti spojené se železniční veřejnou osobní příměstskou dopravou..

4 Obr. 4: Rozvoj světového trhu pro železniční vozidla (v mld. ) Zdroj: Siemens VT 2000 / Handelsblatt 2000 Celosvětová průmyslová silniční doprava: 113 mld. za rok Světový stav užitkových motorových vozidel všech objemových tříd činí cca 190 mil. Největší oblastí nasazení je Severní Amerika s přibližně 80 mil. vozidly, zatímco Evropa včetně východní Evropy disponuje množstvím přes 40 mil. jednotek. V regionu Asie/Pacifik je v používání cca 50 mil. vozidel, zatímco ve zbytku světa je využíváno 20 mil. vozidel. Celosvětově je v současnosti ročně produkováno kolem 1,7 mil. užitkových vozidel (nákladní automobily a autobusy) s přípustnou celkovou hmotností více než 6 t, z čehož na základě tržních cen vyplývá odhadovaný obrat řádově 109 mld. (obr. 5). Ačkoliv investiční výdaje pro projekty silniční infrastruktury stále ještě z velké míry pocházejí z veřejných prostředků, je třeba si všimnout, že přibývající soukromý kapitál je svazán s projekty silniční infrastruktury. V r se nacházely projekty silniční infrastruktury s účastí soukromého kapitálu řádově na 38,1 mld. ve stádiu realizace nebo plánování v časovém horizontu do r Ačkoliv stále ještě skutečně nízké, mohou být roční investiční výdaje na projekty silniční infrastruktury s účastí soukromého kapitálu odhadovány na asi 4 mld.. Ostatní Severní Amerika Ostatní Severní Amerika Čína Japonsko 15% 9% 4% Východní Evropa / Rusko 11% ,5 mil. jednotek 24% Západní Evropa 37% Čína Japonsko 17% 14% 12% 4% Východní Evropa / Rusko ,8 mil. jednotek 21% 32% Západní Evropa Obr.: 5: Vývoj světového trhu pro nákladní automobily (podle ukazatelů produkce) Zdroj: Standard & Poor's DRI 2000

5 Celosvětová námořní plavba: 47 mld. za rok Nyní se skládá světové loďstvo z cca námořních lodí s jednotlivou nosností lodi přes 1000 brt. V prosinci 1999 zahrnovaly zakázkové knihy loděnic na celém světě zakázky na téměř 1900 nákladních lodí (s termínem dokončení do r. 2001) a 100 turistických luxusních lodí a trajektových lodí (s termínem dokončení do r. 2004). Tyto lodě reprezentují celkovou hodnotu přibližně 89 mld.. Připočtou-li se roční investiční výdaje na námořní kontejnery, mohou být roční investiční výdaje v námořní plavbě určeny na výši cca 42,5 mld.. Růstem světového hospodářství se od r jak splátky za přepravu, tak i splátky za nájem námořních lodí zotavily, což vedlo k přírůstku zakázek na stavbu nových námořních lodí. Stavba nákladních lodí, kteráí kdysi hrála v Evropě významnou roli, je nyní domovem především v Asii. Jihokorejským a japonským loděnicím zde připadne celosvětově převažující význam (obr. 6). Naproti tomu je budování luxusních turistických lodí evropskými loděnicemi stále ještě s tržním podílem téměř 90 procent dominující (obr. 7). Také v budování trajektových lodí mohou evropské loděnice svou tržní pozici vůči Asii dosud s přehledem udržet. Na základě neustále celosvětově rostoucí dopravy přes moře budou také dále potřebné investice na rozšíření námořních přístavů. Během r bylo naloženo a vyloženo rovných 5 mld. t zboží ve 2000 celosvětových námořních přístavech; tyto nosnosti lodí činily před deseti lety až 4 mld. t, z 2000 jmenovaných námořních přístavů disponuje naproti tomu jen 300 přístavů speciálním zařízením pro kontejnerovou překládku. Mezi těmito námořními přístavy stojí přirozeně na špici námořní přístavy v asijských regionech se zřetelem na roční výkon překládky kontejnerů. Kontejnerizace zboží bude v následujících letech ještě dále pokračovat. Rovněž i celkový růst kontejnerové přepravy přes moře vede k tomu, že námořní přístavy musí dále mohutně investovat do výstavby kapacity terminálů. Hodně investují provozovatelé námořních přístavů, přibývají ale také rejdařství, která by se chtěla prostřednictvím investic do vlastního kontejnerového terminálu stát částečně nezávislými na námořních přístavech. V r se nacházely projekty námořních přístavů v celkové hodnotě 44,2 mld. v realizaci nebo s ohledem na časový horizont do r v plánování. Podle toho mohou být roční investiční výdaje na infrastrukturní záměry v hospodářství námořních přístavů odhadovány na téměř 4,5 mld. za rok.

6 RoRo Nákladní lodě pro přepravu sypkých materiálů 29,7 Tankery 17,5 Kontejnerové lodě Všeobecné nákladní lodě 6,6 2,6 4,6 4,3 1,3 Jižní Korea Japonsko Čína ostatní asijské státy Západní Evropa Východní Evropa ostatní země Obr. 6: Zakázkové krytí u nákladních lodí v mld. (Stav: květen 2000 s ukončením do konce r. 2001) Zdroj: Fairplay Solutions May 2000/DVB Industrial Research Fincantieri (Itálie) Kvaerner Masa- Yards (Finsko) Chanteliers de l'atlantique (Francie) Meyer Werft (Deutchland) Aker MTW (Německo) Litton Ingalls (USA) Mitsubishi (Japan) Ostatní Obr. 7: Stavba turistických luxusních lodí (zakázky v mil. až 2004) Zdroje: anbord Magazin April 2000/DVB Industrial Research Celosvětová letecká doprava: 81 mld. za rok Celosvětový letadlový park civilních letadel se v současnosti skládá z jednotek, přičemž jen 4000 osobních letadel a 1100 nákladních letadel je v provozu v Severní Americe, následuje Evropa (2800/170) a region Asie/Pacifik (1430/100). K září 2000 činilo zakázkové krytí pevných objednávek u leteckých producentů 4512 letadel, která jsou v období do prosince 2003 k odbavení a reprezentují celkovou hodnotu zakázek ve výši přibližně 237 mld.. To znamená: s ohledem na rok to představuje objem zakázek ve výši 70 mld.. Tím to odpovídá tržním prognózám Boeingu a Airbusu, podle kterých budou činit investice v období 1999 až 2019 celkem 1400 mld.. Tyto tržní prognózy vycházejí z toho, že letecké společnosti na celém světě až do roku 2019 potřebují nových letadel (Airbus) nebo letadel (Boeing), aby mohly zvládnout růst v osobní a nákladní letecké přepravě, který se v příštích letech odhaduje v osobní letecké dopravě na 5 procent a v letecké nákladní přepravě na přibližných šest procent ročně (obr. 8).

7 Na celém světě existuje téměř 600 dopravních letišť, která jsou schopna odbavit větší množství, avšak letecká doprava se jako v námořní plavbě koncentruje ne velmi málo velkých letišť. A stejně tak jako u námořních přístavů vyplývá výstavba letištních kapacit z nadále stoupajících objemů přeprav. To nezahrnuje novou výstavbu letišť, ačkoliv zde je také řada příkladů (Athény, Hongkong, Šanghaj, Oslo), jako spíše rozšíření prostřednictvím výstavby startovacích a přistávacích systémů a terminálových kapacit. Za r mohou být celosvětově doloženy letištní projekty v celkové hodnotě 108 mld., které se nacházejí buď již v realizaci, nebo je jejich dokončení plánováno do r Podle toho mohou být roční investiční výdaje do letištních projektů odhadovány na téměř 11 mld.. Další větší investice v oblasti infrastruktury letecké dopravy mohou být mimoto očekávány na zabezpečení leteckého provozu. BOEING letadel ( > 50 míst) 1500 miliard AIRBUS INDUSTRIE letadel (> 70 míst) 1310 miliard Roční investice ~ 70 miliard Obr. 8: Investiční poptávka ~70 mld. Ovlivňující faktory dopravních investic Investice v dopravním sektoru jsou ovlivňovány značným množstvím faktorů. Nejdůležitější trendy se dají shrnout následně: Rozhodnutí o deregulaci a privatizaci zůstává v kompetenci politických nositelů rozhodnutí. Pokud došlo již v uplynulých letech k deregulaci a privatizaci, sloužilo to k intenzifikaci konkurence v dopravním sektoru. Může se vycházet z toho, že tento vývoj bude celosvětově pokračovat dál a bude vést ke vstupu nových provozovatelů dopravy na trh. Především na růstových trzích Číny a Ruska je třeba střednědobě a dlouhodobě počítat se vznikem nových, soukromým vlastníkem vedených dopravních podniků. Vlády nerazily jen deregulaci a privatizaci v oblasti dopravy, nýbrž více a více využívaly soukromého kapitálu, který je již v různých infrastrukturních záměrech zapojen. V minulosti mimo jiné klesající daňové příjmy přispěly k tomu, že vlády hledaly alternativy pro financování infrastruktury. Soukromý kapitál hraje již aktivní úlohu ve financování záměrů v oblastech silnic, letišť a námořních přístavů. Je přijatelné, že tento trend je zastaven a povede ke zvýšené potřebě komplexních řešení pro strukturované financování takových investičních záměrů.

8 V uplynulých letech se ve velkém objemu konaly fúze a přejímání v dopravním hospodářství, přičemž tento vývoj se dotkl jak výrobců vozidel, tak i poskytovatelů služeb dopravního hospodářství. V letecké dopravě bylo již např. dosaženo celosvětové konsolidace u výrobců letadel, zatímco letecké společnosti zvolily cestu vzniku globální aliance. Pokračující deregulace mezinárodní letecké dopravy prostřednictvím politiky povede dříve nebo později k tomu, že se aliance promění v globální letecké společnosti. Také v námořní, železniční a silniční nákladní dopravě je třeba počítat s dalším nárůstem koncentrace podniků na globální úrovni. Ačkoliv se přírůstek podnikatelské koncentrace zdá nevyhnutelným trendem, budou přesto dostatečné tržní šance pro střední dopravní podniky, obzvlášť pro specialisty v dopravních odvětvích. Ovšem je možno očekávat, že malé a střední podniky budou ve větším měřítku vstupovat na cestu vytvoření Joint Ventures a kooperace. Produktivita dopravního hospodářství v uplynulých letech kontinuálně stoupala. Nové technologie umožnily zavedení vysokorychlostních vlakových systémů, růst velikosti lodí v kontejnerové lodní dopravě a uskutečnění moderních infrastrukturních záměrů. Rozvoj technologie umožnil, že poskytovatelé dopravního hospodářství mohli dále zvyšovat rychlost a kvalitu svých služeb. Nové technologie budou také využity v rámci nových konstrukcí Airbus A380 jako velkokapacitního letadla budoucnosti. Zvyšování produktivity bude moci být také docíleno prostřednictvím informačních technologií a z toho vyplynou nové tržní šance pro dopravní hospodářství. Dopravní sektor bude hrát v každém případě rozhodující roli ve virtuálním hospodářství. Vzhledem k rostoucím potenciálům sehrává velmi důležitou roli především Asie, a zde obzvlášť Čína, jakož i východní Evropa včetně Ruska. To znamená, že Čína a Rusko jsou na dlouhý časový horizont nejatraktivnějšími trhy pro investice v dopravním sektoru. Tento výrok však zahrnuje nezbytný předpoklad trvalé politické stability ve jmenovaných regionech. Růst hrubého společenského produktu je rozhodující veličinou pro investiční počínání v dopravním hospodářství. Rizika vycházejí z možnosti trvale vysokých cen ropy, jakož i vzrůstajícího zdanění nositelů energie. Taková rizika v každém případě ovlivňují dopravní hospodářství nejen bezprostředně, nýbrž také nepřímo, jelikož mají za následek vyšší náklady na výrobu zboží, nižší průmyslovou produkci a nižší spotřební poptávku. Je třeba počítat s tím, že vlády celosvětově v rámci zapojení různých ekonomických instrumentů, jakož i změny právního rámce přispějí k tomu, aby se snížily negativní účinky dopravy na životní prostředí. Toto může vést přirozeně k oslabení dopravní poptávky a dopravních investic, ale musí se zohlednit to, že tím bude urychleno také zavedení nových, ekologicky vhodných dopravních technologií a také může být provedeno převrstvení přepravního objemu a investic mezi různé dopravní prostředky. Zdroj: Internationales Verkehrwesen (53) 4/2001, str Překlad: Jaroslava Plecitá Korektura: ODIS

je tvořen navzájem provázanými složkami: část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků)

je tvořen navzájem provázanými složkami: část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků) Dopravní systém je tvořen navzájem provázanými složkami: 1. Dopravní prostředky soubor pohyblivých zařízení 2. Dopravní cesty část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků)

Více

Výkony železnice v Rusku v roce 2002

Výkony železnice v Rusku v roce 2002 Tabulka 1: Základní ukazatele železnic Výkony železnice v Rusku v roce 2002 Ukazatele ve srovnání s rokem 2001 uskutečněno rozdíl + - % Vytížení vozů, v mil. t. 1084,3 +28,2 102,7 Objem přepravy zboží,

Více

1993-1998. Hans Strelow

1993-1998. Hans Strelow Doprava v zemích střední Evropy 1993-1998 Hans Strelow Polsko, Rumunsko a Česká republika dohromady představují 62% celkové délky železničních tratí zemí střední Evropy. Silnice a železnice jsou dominantními

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Provoz a ekonomika dopravy, varianta vzdělávání ekonomická

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Provoz a ekonomika dopravy, varianta vzdělávání ekonomická Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Provoz a ekonomika dopravy, varianta vzdělávání ekonomická 1. povinná zkouška - Ekonomika 1. Trh, jeho struktura a zákonitosti 2. Právní úprava evidence

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015 Praha, 31. srpna 2015 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 16 326 16 468 Ostatní provozní výnosy 1 803 1 721 Náklady -14 327-14 191

Více

s tím související rušení některých nerentabilních tratí v socialistických zemích zvýhodňování železnice před silniční dopravou

s tím související rušení některých nerentabilních tratí v socialistických zemích zvýhodňování železnice před silniční dopravou od poč. 2. polovina 20. století urychlení poklesu významu železnice ve vyspělých zemích s tržním hospodářství (jiná situace v socialistickém táboře) především v souvislosti s růstem silniční dopravy s

Více

Železniční infrastruktura nejlépe vybavených států (bez malých států) zdroj: The 2008 World Factbook

Železniční infrastruktura nejlépe vybavených států (bez malých států) zdroj: The 2008 World Factbook od poč. 2. polovina 20. století urychlení poklesu významu železnice ve vyspělých zemích s tržním hospodářství (jiná situace v socialistickém táboře) především v souvislosti s růstem silniční dopravy s

Více

B8-0195/2019 } B8-0198/2019 } B8-0199/2019 } B8-0200/2019 } B8-0202/2019 } B8-0203/2019 } RC1/Am. 1

B8-0195/2019 } B8-0198/2019 } B8-0199/2019 } B8-0200/2019 } B8-0202/2019 } B8-0203/2019 } RC1/Am. 1 B8-0203/2019 } RC1/Am. 1 1 Lynn Boylan, Younous Omarjee Bod 6 a (nový) 6a. vyzývá Evropskou unii, aby boj proti globálnímu oteplování zařadila mezi své základní hodnoty; B8-0203/2019 } RC1/Am. 2 2 Lynn

Více

Vysokorychlostní tratě v USA Kalifornie

Vysokorychlostní tratě v USA Kalifornie Vysokorychlostní tratě v USA Kalifornie Stát Kalifornie se nachází na západním pobřeží Spojených států amerických. Svojí rozlohou, která činí 411 047 km 2, zaujímá třetí pozici v rámci USA. Naproti tomu

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 1. září 2014

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 1. září 2014 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014 Praha, 1. září 2014 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti dosáhly meziročního nárůstu o 131 mil. Kč (1 %): v osobní dopravě pokračoval

Více

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012

Platí mluvené slovo. Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 Platí mluvené slovo Projev Winfrieda Krause Výroční tisková konference ŠKODA AUTO a.s. 2012 21. března 2012 rád bych vás také přivítal na dnešní bilanční tiskové konferenci. Snímek Hlavní události roku

Více

VÝVOJ MLÉČNÉHO SEKTORU V EU A VE SVĚTĚ. Josef Kučera

VÝVOJ MLÉČNÉHO SEKTORU V EU A VE SVĚTĚ. Josef Kučera VÝVOJ MLÉČNÉHO SEKTORU V EU A VE SVĚTĚ Josef Kučera Použité zdroje informací Market situation report COM (VII. 2013) SZIF komoditní zprávy USDA foreigner agricultural service VI. 2013 FAO / OECD prognózy

Více

Trendy rozvoje letecké přepravy v letech 2006-2008

Trendy rozvoje letecké přepravy v letech 2006-2008 Trendy rozvoje letecké přepravy v letech 2006-2008 Jan Váňa Člen představenstva Viceprezident pro Strategické plánování a rozvoj ČSA 8. března 2006 Růst letecké přepravy bude pokračovat Stabilní růst přepravy

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k poskytování

Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k poskytování Filip Zelenka Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k poskytování dopravních služeb pro všechny členské státy

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013

Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013 Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013 Potenciál rozvoje nákladní železniční dopravy v konkurenčním prostředí Development potential of freight railway transport in a competitive environment Ing. Milan

Více

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Podzim 2008 Copyright 2008 Oxford Economics 1 PROGNÓZY V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Celkový přehled za šest členských států CECIMO Francie Německo Itálie Španělsko

Více

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí. Letecká, vodní a veřejná doprava. Gestor MD Spolugestor MMR, MPO

Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí. Letecká, vodní a veřejná doprava. Gestor MD Spolugestor MMR, MPO Projekt obsah, popis stávající situace, příklady ze zahraničí Název projektu Gestor MD Spolugestor MMR, MPO Zahájení projektu 2011 Ukončení projektu 2025 Obsah, charakteristika projektu Popis stávající

Více

Vítejte v ORANŽOVÉM světě KONCERN GEBRÜDER WEISS

Vítejte v ORANŽOVÉM světě KONCERN GEBRÜDER WEISS Vítejte v ORANŽOVÉM světě KONCERN GEBRÜDER WEISS Nejlepší přepravní a logistické služby z Evropy ... a po celém světě. Kapacity pro zdolání každého vrcholu. Logistická řešení, která dávají křídla. Efektivita

Více

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele S O U B O R I N D I K Á T O R Ů D O P R AV N Í P O L I T I K Y Indikátory budou hodnoceny k rokům 2010 a 2013 v porovnání k roku 2005 (L = limity, T = trendy). Dosažení vhodné dělby přepravní práce mezi

Více

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Jarní prognóza pro období 2012 2013: na cestě k pozvolnému oživení Brusel 11. května 2012 Po poklesu produkce koncem roku 2011 se odhaduje, že hospodářství EU je v současné

Více

Partnerství veřejného a soukromého sektoru - částečné řešení nedostatku investic

Partnerství veřejného a soukromého sektoru - částečné řešení nedostatku investic Partnerství veřejného a soukromého sektoru - částečné řešení nedostatku investic Mike Knutton, hlavní poradce redakce Trh železničního zařízení a technických systémů ve střední a východní Evropě se do

Více

Požadavky na vysokorychlostní železniční systém z pohledu dopravce

Požadavky na vysokorychlostní železniční systém z pohledu dopravce Požadavky na vysokorychlostní železniční systém z pohledu dopravce listopad 2007 Bc. Marek Binko Má-li mít vysokorychlostní železniční systém vůbec nějaký smysl, musí být navržen tak, aby byl obchodně

Více

20. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení - OKEČ 35

20. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení - OKEČ 35 20. Výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení - OKEČ 35 20.1. Charakteristika odvětví Odvětví ostatní dopravní prostředky a zařízení je charakteristické širokou nabídkou dopravních prostředků.

Více

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití Data o dopravě 22. dubna 2015 Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití ČSÚ Statistiky Doprava, informační a komunikační činnosti Rychlé informace - přesměrování pod Služby - čtvrtletně,

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2016

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2016 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2016 Praha, 28. dubna 2017 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 33 292 33 083 Ostatní provozní výnosy 4 431 4 544 Náklady -29 401-30 702 - výkonová

Více

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví 5. 3. 2013 Současná situace: Jak na tom jsme? Současná situace ve stavebnictví Jediné odvětví v ČR již pátým rokem v recesi V

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie?

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Lubomír Lízal, PhD. Holiday Inn, Brno 14.5.2014 Předpovídání spotřeby Jak předpovídat budoucí energetickou

Více

Zimní prognóza na období : postupné zdolávání překážek

Zimní prognóza na období : postupné zdolávání překážek EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 22. února 2013 Zimní prognóza na období 2012 2014: postupné zdolávání překážek Zatímco podmínky na finančním trhu v EU se od loňského léta výrazně zlepšily, hospodářská

Více

Moderní dopravní služby

Moderní dopravní služby Veřejná doprava budou jasně nastavena nová pravidla podílu státu a krajů na financování regionální autobusové a především železniční dopravy (dosavadní vládou posvěcený model platí pro roky 2010-2019),

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku

Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku Tisková zpráva Praha, 1. srpna 2012 Dobrý výkon pokračoval i ve druhém čtvrtletí 2012 Společnost Henkel hlásí silný růst obratu a zisku Obrat vzrostl o 6,4 % na 4 206 mil. eur (organický růst dosáhl 4,0

Více

Dopravní politika ČR 2014-2020. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie

Dopravní politika ČR 2014-2020. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie Dopravní politika ČR 2014-2020 Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru strategie Účel Dopravní politiky ČR 2014 2020 (2050) Vrcholný strategický dokument Vlády ČR pro sektor Doprava Ministerstvo dopravy

Více

Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období.

Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období. Trh lze charakterizovat jako celkový objem výrobků vyjádřený v penězích nebo hmotných jednotkách v určité geografické oblasti a v konkrétním období. Analýza trhu je klíčovým faktorem budoucího úspěchu

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_119 Jméno autora: Mgr. Martina Sládková Datum

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

Vztah jednotlivých druhů dopravy a dopravní infrastruktury

Vztah jednotlivých druhů dopravy a dopravní infrastruktury Vlastnosti dopravní infrastruktury a vztah mezi dopravními módy: Odpovídá dopravním a logistickým potřebám Má pozitivní celospolečenské přínosy Má akceptovatelný vliv na životní prostředí Ze závěrů studie

Více

EVROPSKÁ UNIE ENERGETIKA & DOPRAVA V ČÍSLECH. Část doprava Kapitola 1: Obecná data

EVROPSKÁ UNIE ENERGETIKA & DOPRAVA V ČÍSLECH. Část doprava Kapitola 1: Obecná data EVROPSKÁ UNIE ENERGETIKA & DOPRAVA V ČÍSLECH 2006 Část Kapitola 1: Obecná data Evropská komise Generální ředitelství pro energetiku a dopravu ve spolupráci s Eurostatem Kapitola 1: Obecná data 1.1.1 Statistický

Více

1. Úvod. Tabulka 1.1. Srovnání množství a výkonů přepraveného zboží v závislosti na druhu dopravy v ČR.

1. Úvod. Tabulka 1.1. Srovnání množství a výkonů přepraveného zboží v závislosti na druhu dopravy v ČR. 1. ÚVOD Česká republika má vzhledem ke své poloze ve středu Evropy důležitou úlohu v mezinárodní dopravě. Rok 2004 pro nás byl zlomový díky našemu vstoupení do EU a v dopravě se to projevilo podle očekávání

Více

Hrubý domácí produkt na obyvatele

Hrubý domácí produkt na obyvatele 2.3. Popis indikátorů a jejich vývoj Hrubý domácí produkt na obyvatele Hrubý domácí produkt na obyvatele v tis. Kč běžné ceny Popis Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků

Více

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld.

Tisková zpráva. BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje. 3. čtvrtletí roku 2016: Tržby 14,0 mld. Tisková zpráva BASF: V oblasti obchodu s chemikáliemi rostou zisky i objem z prodeje 3. listopadu 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58 266 778 silvia.tajblikova@basf.com 3. čtvrtletí

Více

Dopravní infrastruktura a konkurenceschopnost ČR

Dopravní infrastruktura a konkurenceschopnost ČR Dopravní infrastruktura a konkurenceschopnost ČR Ing. Martin Tlapa, MBA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR Strategie vychází z Analýzy konkurenceschopnosti ČR a ze závěrečné zprávy podskupin

Více

Zpráva Rady (Ecofin) o účinnosti režimů finanční podpory, určená pro zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. června

Zpráva Rady (Ecofin) o účinnosti režimů finanční podpory, určená pro zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. června RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2009 (12.06) (OR. en) 10772/09 ECOFIN 429 UEM 158 EF 89 RC 9 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Rada ve složení pro hospodářské a finanční věci (Ecofin) Evropská

Více

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 27. listopadu 2014 Vstupy do koncepce požadavky na infrastrukturu z dopravního trhu nákladní doprava osobní regionální

Více

- Dopravu podle předmětu dopravy můžeme dělit na osobní a nákladní dopravu. Doprava dělí také podle dopravních cest a dopravních prostředků.

- Dopravu podle předmětu dopravy můžeme dělit na osobní a nákladní dopravu. Doprava dělí také podle dopravních cest a dopravních prostředků. DOPRAVA A SPOJE - V současnosti je doprava jednou z nejrozsáhlejších oblastí světového hospodářství a spojuje všechny lidské činnosti. Úroveň vyspělosti dopravy je měřítkem stupně rozvoje jednotlivých

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, Resslova 5, Ústí nad Labem. Ing. Vlastimil Sekal DOPRAVA A PŘEPRAVA

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, Resslova 5, Ústí nad Labem. Ing. Vlastimil Sekal DOPRAVA A PŘEPRAVA Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická, Resslova 5, Ústí nad Labem Ing. Vlastimil Sekal DOPRAVA A PŘEPRAVA Ústí nad Labem 2006 - 3 - Vl. Sekal: Doprava a přeprava OBSAH 1 UVOD DO DOPRAVY...

Více

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB Konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě..8 Brno Ekonomický růst Hrubý domácí produkt (meziroční

Více

ALIANCE RENAULT-NISSAN-MITSUBISHI DOSÁHLA V ROCE 2018 CELKOVÝCH PRODEJŮ 10,7 MILIONU VOZŮ

ALIANCE RENAULT-NISSAN-MITSUBISHI DOSÁHLA V ROCE 2018 CELKOVÝCH PRODEJŮ 10,7 MILIONU VOZŮ V Praze dne 4. února 2019 ALIANCE RENAULT-NISSAN-MITSUBISHI DOSÁHLA V ROCE 2018 CELKOVÝCH PRODEJŮ 10,7 MILIONU VOZŮ Celkové prodeje vozů značek Renault, Nissan a Mitsubishi v roce 2018 vzrostly o 1,4 %

Více

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23.

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. květen 2012 Obsah prezentace 1. Postavení ČR v zrcadel dluhových problémů

Více

Semestrální práce: Vysokorychlostní tratě. Železniční tratě, Argentina

Semestrální práce: Vysokorychlostní tratě. Železniční tratě, Argentina Semestrální práce: Vysokorychlostní tratě Železniční tratě, Argentina Tomáš Hála, 1.56 2007/2008-1 - Železniční tratě, Argentina Doprava v Argentině je specifická vzhledem k rozložení sídel a obyvatelstva.

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2018

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2018 Návrh Ústeckého kraje na rok 2018 Návrh Ústeckého kraje na rok 2018 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu se střednědobým výhledem Ústeckého kraje na období 2018 2022, s Rozpočtovými

Více

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti 5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti Schopnost dané země konkurovat na mezinárodních trzích ovlivňují cenové a necenové faktory. Následující výběr je soustředěn na změnu podílu na světovém exportu zboží

Více

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna a Katedra ekonomie a práva, ŠAVŠ Mladá Boleslav,

Více

Koncernové pojistné poprvé přesáhlo 8 mld. EUR. Zisk (před zdaněním): 441,25 milionů EUR překonal vynikající výsledek roku 2007

Koncernové pojistné poprvé přesáhlo 8 mld. EUR. Zisk (před zdaněním): 441,25 milionů EUR překonal vynikající výsledek roku 2007 Č. 04/2010 31. března 2010 Vienna Insurance Group v roce 2009 podle IFRS: Koncernové pojistné poprvé přesáhlo 8 mld. EUR Zisk (před zdaněním): 441,25 milionů EUR překonal vynikající výsledek roku 2007

Více

PENĚŽNÍ VYDÁNÍ NA DOPRAVU V ČR MONETARY TRANSPORT EXPENSES IN CZECH REPUBLIC

PENĚŽNÍ VYDÁNÍ NA DOPRAVU V ČR MONETARY TRANSPORT EXPENSES IN CZECH REPUBLIC PENĚŽNÍ VYDÁNÍ NA DOPRAVU V ČR MONETARY TRANSPORT EXPENSES IN CZECH REPUBLIC Kateřina Pojkarová 1 Anotace: Tak, jako je doprava je významnou a nedílnou součástí každé ekonomiky, jsou vydání na dopravu

Více

LIBERALIZACE ODVĚTVÍ DOPRAVY A SOUVISEJÍCÍ EVROPSKÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC

LIBERALIZACE ODVĚTVÍ DOPRAVY A SOUVISEJÍCÍ EVROPSKÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC LIBERALIZACE ODVĚTVÍ DOPRAVY A SOUVISEJÍCÍ EVROPSKÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

SILNIČNÍ DOPRAVA. mgr. Jan Hercik

SILNIČNÍ DOPRAVA. mgr. Jan Hercik SILNIČNÍ DOPRAVA mgr. Jan Hercik Stručná historie odvětví 3 500 př. ř n. l. vynález kola v oblasti Mezopotámie Římská říše budování sítě kvalitních silnic (celkem přes 83 000 km) Stručná historie odvětví

Více

Kontrolní test - doprava VY_32_INOVACE_Z.3.15. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Sekundér a terciér 4.ročník vyššího gymnázia

Kontrolní test - doprava VY_32_INOVACE_Z.3.15. Člověk a společnost Geografie Zeměpis Sekundér a terciér 4.ročník vyššího gymnázia Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 VÝZKUM V EU A ČR 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Výzkum v EU a ČR V této

Více

Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel. Praha, 1.3.2011

Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel. Praha, 1.3.2011 Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel Praha, 1.3.2011 OHLÉDNUTÍ ZPĚT Vývoj stavebnictví v roce 2010 potvrzuje pokračování trendu roku 2009 Celoroční výsledek 2010 je nejhorší od

Více

díky konkurenci ze strany železniční a silniční (kamionové) dopravy značný útlum 2. námořní doprava

díky konkurenci ze strany železniční a silniční (kamionové) dopravy značný útlum 2. námořní doprava jedná se o sektor dopravy, který umožňoval dálkové interakce již v předmotorové éře výrazné převyšování ostatní druhů dopravy z hlediska kapacity i rychlosti silně závislá na přírodních podmínkách obecně

Více

OD UHLÍ KE KONTEJNERŮM A AUTŮM, VELKÁ ŠANCE PRO AWT VIKTOR BYSTRIAN, OBCHODNÍ ŘEDITEL SKUPINY AWT

OD UHLÍ KE KONTEJNERŮM A AUTŮM, VELKÁ ŠANCE PRO AWT VIKTOR BYSTRIAN, OBCHODNÍ ŘEDITEL SKUPINY AWT OD UHLÍ KE KONTEJNERŮM A AUTŮM, VELKÁ ŠANCE PRO AWT VIKTOR BYSTRIAN, OBCHODNÍ ŘEDITEL SKUPINY AWT SKUPINA AWT, ČLEN SKUPINY PKP CARGO JEDEN Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH POSKYTOVATELŮ SLUŽEB NÁKLADNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY

Více

Doprava ve městech. Případová studie stárnutí a ubývání populace měst v evropském regionu. Christiane Just

Doprava ve městech. Případová studie stárnutí a ubývání populace měst v evropském regionu. Christiane Just Doprava ve městech Případová studie stárnutí a ubývání populace měst v evropském regionu Christiane Just Faktory ovlivňující cestovní zvyklosti a dopravu ve městech jsou předmětem řady studií a často se

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na rok 2019 byl sestaven na základě platné legislativy ČR, v souladu se střednědobým výhledem rozpočtu Ústeckého kraje na období

Více

DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY

DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY Co to je dopravní politika deklaruje co stát (EU atd.) musí a chce v oblasti dopravy udělat vytváří se na delší plánovací období (např. ČR 2007 2013, EU 2001 2010)

Více

Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025. ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST

Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025. ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025 ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST Obsah Superstrategie finanční část Finanční model obsahuje Podrobnou strukturu

Více

2015 4.11. 2015 / SPEEDCHAIN

2015 4.11. 2015 / SPEEDCHAIN VODNÍ DOPRAVA v České republice v roce 2015 4.11. 2015 / SPEEDCHAIN 2015 / Hřensko hranice Ústí nad Labem Labsko-vltavská vodní cesta Labe 222,90 km (po výstavbě PS Přelouč +24 km) Vltava 84,35 km Labská

Více

Hlavní prvky průplavu Gyeong-In Ara. Průplav Gyeong-In Ara

Hlavní prvky průplavu Gyeong-In Ara. Průplav Gyeong-In Ara Průplav Gyeong-In Ara Prezident Korejské republiky Lee Myung-bak 25. května 2012 slavnostně otevřel nový průplav Gyeong-In Ara, který spojil hlavní město Soul s námořním přístavem Inchon. V roce 2010 byly

Více

Ekonomická situace a výhled optikou ČNB

Ekonomická situace a výhled optikou ČNB KONEC ZLATÝCH ČASŮ ČESKÉHO EXPORTU? Ekonomická situace a výhled optikou ČNB Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB XIX. Exportní fórum, 9.-1.11.17 Mladé Buky In strategy it is important to see distant things

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

KDO JSOU BRŇANÉ ZDROJE MĚS?TA

KDO JSOU BRŇANÉ ZDROJE MĚS?TA ZDROJE MĚSTA DOPRAVA Vnější dopravní obslužnost Brna Brno má strategickou polohu mezi třemi hlavními městy Prahou, Bratislavou a Vídní, kdy do všech těchto měst se dá dostat do dvou hodin. Zrychlení by

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 30. dubna 2015

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 30. dubna 2015 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014 Praha, 30. dubna 2015 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 33 036 32 861 Ostatní provozní výnosy 3 701 4 061 Náklady 28 989 31 369 výkonová spotřeba

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 27.6.2016 COM(2016) 414 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ obsahující posouzení požadované podle čl. 24 odst. 3 a čl. 120 odst. 3 třetího pododstavce nařízení

Více

6 HODNOCENÍ VÝVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V EVROPĚ S DŮRAZEM NA MAPOVÁNÍ DOPADŮ V OBDOBÍ EKONOMICKÉ KRIZE

6 HODNOCENÍ VÝVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V EVROPĚ S DŮRAZEM NA MAPOVÁNÍ DOPADŮ V OBDOBÍ EKONOMICKÉ KRIZE 6 HODNOCENÍ VÝVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V EVROPĚ S DŮRAZEM NA MAPOVÁNÍ DOPADŮ V OBDOBÍ EKONOMICKÉ KRIZE 6.1 Pozice Evropy na světovém trhu cestovního ruchu 6.1.1 Přehled světových statistik cestovního ruchu

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2012. Praha, 29.dubna 2013

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2012. Praha, 29.dubna 2013 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2012 Praha, 29.dubna 2013 Hlavní ukazatele pro Skupinu ČD Finanční ukazatele dle IFRS v mil. Kč 2012 2011 Rozdíl Index Skupiny ČD EBITDA upravená * 6 097

Více

Stavebnictví v roce 2007 a 2008

Stavebnictví v roce 2007 a 2008 Stavebnictví v roce 2007 a 2008 Jaké bylo české stavebnictví v roce 2007? Celková čísla vyznívají příznivě růst celkové produkce + 6,7 % stavební práce přesáhly poprvé 500 miliard Kč průměrná mzda vzrostla

Více

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy Studium: Obor: Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: Zahrnuje předměty: Akademický rok: 2016/2017 Počet otázek: 30 Bakalářské studium Technologie a řízení dopravy TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY

Více

EVROPSKÁ UNIE ENERGETIKA & DOPRAVA V ČÍSLECH. Část doprava

EVROPSKÁ UNIE ENERGETIKA & DOPRAVA V ČÍSLECH. Část doprava EVROPSKÁ UNIE ENERGETIKA & DOPRAVA V ČÍSLECH 2002 Část doprava Evropská komise Generální ředitelství pro energetiku a dopravu ve spolupráci s Eurostatem DOPRAVA Kapitola 1: Obecné informace 1.1.1 Růst

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016 Praha, 31. srpna 2016 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 16 330 16 326 Ostatní provozní výnosy 2 442 1 635 Náklady -14 366-14 127

Více

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými

Více

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Spojeného království na rok 2015

Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY. k národnímu programu reforem Spojeného království na rok 2015 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.5.2015 COM(2015) 277 final Doporučení pro DOPORUČENÍ RADY k národnímu programu reforem Spojeného království na rok 2015 a stanovisko Rady ke konvergenčnímu programu Spojeného

Více

Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku

Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 435 final Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku CS CS Doporučení pro ROZHODNUTÍ

Více

SWOT analýza dopravní infrastruktury MSK. Zahraniční projekty VLC. Materiálové toky Doplňkový průzkum

SWOT analýza dopravní infrastruktury MSK. Zahraniční projekty VLC. Materiálové toky Doplňkový průzkum SWOT analýza dopravní infrastruktury MSK Zahraniční projekty VLC Materiálové toky Doplňkový průzkum Co je Veřejné logistické centrum? Veřejné logistické centrum (VLC) je definováno jako ohraničený prostor,

Více

Integrace řešení pro mobilitu zítřka

Integrace řešení pro mobilitu zítřka Integrace řešení pro mobilitu zítřka Konference: Inteligence procesní infrastruktury jako podpora čisté mobility ve městech Dr. Martina Mannová Praha, 20. září 2012 Integrace řešení pro mobilitu zítřka_0001-2012

Více

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy

Bakalářské studium. Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY. Povinný. Technologie a řízení dopravy Studium: Obor: Název předmětu státní závěrečné zkoušky: Předmět: Zahrnuje předměty: Akademický rok: 2014/2015 Počet otázek: 30 Bakalářské studium Technologie a řízení dopravy TECHNOLOGIE A ŘÍZENÍ DOPRAVY

Více

Geografie České republiky. Doprava

Geografie České republiky. Doprava Geografie České republiky Doprava Doprava Poloha ČR uvnitř Evropy usnadňuje rozvoj dopravy a dopravních cest Rozsáhlá dopravní infrastruktura co do rozsahu dopravních sítí (výsledek roztříštěnosti sídelní

Více

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008. o řešení ropné krize (2008/2212(INI))

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH ZPRÁVY. Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008. o řešení ropné krize (2008/2212(INI)) EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2008/2212(INI) 25. 11. 2008 NÁVRH ZPRÁVY o řešení ropné krize (2008/2212(INI)) Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Zpravodaj: Herbert

Více

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN

ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN ŠETŘENÍ O VÝVOJI ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK LEDEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 213 LEDEN 213 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Čtvrtletní šetření ČNB

Více

13. 5. 2009 Vienna Insurance Group v 1. čtvrtletí 2009 navazuje na vynikající výsledek roku 2008

13. 5. 2009 Vienna Insurance Group v 1. čtvrtletí 2009 navazuje na vynikající výsledek roku 2008 Stránka č. 1 z 5 Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group Hlavní strana O firmě Tiskové zprávy Tiskové zprávy 13. 5. Vienna Insurance Group v 1. čtvrtletí navazuje na vynikající výsledek roku

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více