Biomateriály. BIOCERAMICS Joon Park

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Biomateriály. BIOCERAMICS Joon Park"

Transkript

1 ČESKÉ VSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ Biomateriály BIOCERAMICS Joon Park PROPERTIES, CHARACTERIZATIONS, AND APPLICATIONS (str.69 81) Glass Formation and Characterization TVORBA A POPIS SKEL PŘELOŽIL: Bc. Ondřej Šárovec ondrej.sarovec@seznam.cz OBOR: Přístroje a metody pro biomedicínu, 4. semestr 2011

2 4. TVORBA A POPIS SKEL V této kapitole budeme diskutovat základní rozdělení skel a vlastnosti skel z pohledu materiálu používaného na implantáty. Tato kapitola z velké části vychází z Glass Science od Deremus [4] VÝROBA SKEL Sklo je definováno jako amorfní pevná látka se vzdálenostmi mezi atomy řád <10 Å a viskozitou větší než Poise. Další definovali sklo jako materiál vytvořený ochlazením z kapalného stavu bez změn v měrném objemu, který se stává méně či více rigidní se zvýšenou viskozitou. ASTM (American Society for Testing and Mateials) definuje sklo jako anorganický produkt tavení, který ochlazením přejde do nekrystalického pevného stavu. Některá skla mohou být vyrobena bez ochlazování a bez vypařování vody z tekutého roztoku. Skla mohou být též vyrobena z organických materiálů *např. Plexiglas, polymethylmetakrylát (PMMA), polystyren (PS)+. Skla občas obsahují krystalky menší než 100 Å, které jsou těžko detekovatelné. Tabulka 4.1 popisuje prvky a sloučeniny, ze kterých může být sklo vyrobeno. Oxidy jako B 2 O, SiO 3, GeO 2, P 2 O 3, As 2 O 3, Sb 2 O 3, In 2 O 3, Tl 2 O 3, SnO 2, PbO 2 a SeO 2, iontová skla jako halogeny, nitridy, sulfidy a uhličitany, organické sloučeniny jako metanol, etanol a PMMA ze skla. Tabulka 4.1. Některá skla vytvořená kapalným ochlazováním Skupina Příklad Prvky S, Se, P Oxidy B 2 O 3, SiO 2, GeO 2, P 2 O, As 2 O 3, Sb 2 O 3, In 2 O 3, Tl 2 O 3, Sn 2 O 3, PbO 2, SeO 2 Sulfidy As 2 S 3, Sb 2 S Uhličitany K 2 CO 3 -MgCO 3 Polymery Polymetylmetakrlát,Polystyren, Polivinilchlorid Kovové slitiny Au 4 Si, Pb 4 Si Krystalický stav je termodynamicky více stabilní, tudíž sklo má sklon ke krystalickým změnám, jestliže je po dlouhou dobu dodáváno dostatek tepelné energie i při nízkých teplotách, nebo naopak. Proto rychlost krystalizace přímo souvisí s rychlostí tvorby skla. Závislost rychlosti krystalizace na teplotě pro SiO 2 je nakreslena v obrázku 4.1. Maximální rychlost krystalizace je 10-4 cm/s, trvá 10 ms a zabraňuje růstu krystalů na více než 100 Å. Tento čas je dostatečně krátký k vytvoření jiných skel než z oxidu křemičitého. To umožňuje rychlost krystalizace vyjádřit jako: (4.1)

3 kde je teplota směsi v tavenině, je vzdálenost v mřížce a je viskozita roztoku. Rovnice (4.1) ukazuje, že vysoká viskozita, blízká u, bude mít za následek nízkou rychlost krystalizace. To dělá výrobu skla snazší. Tabulka 4.2 popisuje některé změřené hodnoty rychlosti krystalizace kapalného vytváření skla. Obrázek 4.1. Závislost rychlosti krystalizace SiO 2 z taveného křemene a teploty. Převzatý z podkladů z *4+. Copyright 1973, Wiley NUKLEACE A VZNIK SKLA Rychlost homogenní nukleace z kapalin může být vyjádřena jako: (4.2) kde je koeficient a E je energie potřebná k vytvoření kritického jádra, která může být vypočten podle následujícího vztahu: (4.3)

4 kde je molární objem kapaliny, a. Rychlost nukleace může být také omezena transportem molekul do jádra. Ulhmann navrhnul, že viskozita a rychlost poklesu viskozity s teplotou jsou důležité determinanty rychlosti nukleace [6]. Tabulka 4.2. Rychlost krystalizace a viskozity u kapalného vytváření skla Maximální Teplota Log viskozity Materiál ( C) rychlost (cm/s) při max. rychlosti ( C) při (P) SiO x GeO x P2O x Na2O-2SiO x PbO-2B 2 O x Glycerol :8 x Převzato z podkladů z *4+. Copyright 1973, Wiley. Obecně nízká teplota tání s asymetrickou strukturou molekul usnadňují vytváření skel. Proto vytvářet skla budou prvky a sloučeniny s nízkým a s blížícím se k. Pro oxidy, nejpříznivější substrát pro vytváření skel, je látka s dlouhou 3D neperiodickou sítí s energií srovnatelnou s krystalickou sítí. Konkrétně: 1. Atom kyslíku není spojen s více než dvěma sklo vytvářejícími atomy. 2. Koordinační číslo (CN) je malé. 3. Kyslík mnohostěnu sdílí rohy s ostatníma, ne krajem ani stěnou. 4. Mnohostěny jsou spojeny v 3D síti. Dle těchto pravidel, AO 2 a A 2 O 5 [A: atom kovu+ splní tyto pravidla, když O atom vytvoří čtyřstěn kolem každého A; A 2 O 5 vyhovuje pravidlům 1, 3 a 4 když atomy kyslíku vytvoří trojné vazby kolem každého A; A 2 O a AO nesplní ani jedno pravidlo. 3D síť má obvykle za následek vysokou viskozitu, což vede k nízké rychlosti krystalizace, která podporuje vytváření skla. Další typickou vlastností je vysoká vazebná energie mezi O a A atomy (>80 kcal/mol), třebaže teplota tání je nižší než u jednotlivých prvků. Nízká teplota tání způsobuje malou rychlost nukleace a krystalický růst, což usnadňuje vytváření skla PEVNOST SKLA Griffitova teorie lámání může být použita pro křehký materiál s kazy. Podobná analýza může být použitá na sklo; opravdu, Griffitova teorie byla prvně vyvinuta pomocí skla jako experimentálního vzoru. Tabulka 4.3 udává některé vlastnosti používané ke spočítání teoretické pevnosti křemenného skla. (např. povrchové napětí, Youngův modul a Si-O vazebnou vzdálenost. Tabulka 4.3 Vlastnosti křemenného skla Vlastnost Hodnota

5 Si-C vazebná energie 106 kcal/mol Vazebná hustota 7.9 x molekul/cm 2 [=1.3 x 10 5 molekul/m 2 ] Povrchové napětí 2,9 N/m [= J/m 2 ] Youngův modul 72 GPa Vazebná vzdálenost 1.62 Å Teoretická pevnost 18 GPa Změřená pevnost C C Převzato z podkladů z *4+. Copyright Příklad , Wiley. Vypočítejte teoretickou pevnost křemenného skla s použitím hodnot z tabulky 4.3. Odpověď:. Vazebná vzdálenost je odhadována jako ¼ mřížkové vzdálenosti,. Tato hodnota je blízká ke změřené hodnotě 14.7 GPa při -269 C z tabulky 4.4. Jak již bylo zmíněno dříve, mez pevnosti křehkých materiálů závisí na velikosti kazu, či trhliny v testovaném vzorku. Jedno takové měření skla je v tabulce 4.4. Podle (3.16) můžeme napsat jako a je konstanta bez ohledu na velikost trhliny. Tabulka 4.4 ukazuje výsledky, když je nezávislé na. (4.4) Tabulka 4.4 Mez pevnosti skla pro různé velikosti trhliny Velikost trhliny 2 (m) Mez pevnosti (MPa) (MPa ) : psi = 6895 Pa. Převzato z podkladů z *4+. Copyright 1973, Wiley.

6 4.4. STATICKÁ ÚNAVA SKEL Stejně jako u všech jiných materiálů, skla podléhají zhoršení pevnosti při statickém, či dynamickém zatížení. Statické vlastnosti mohou být měřeny provedením tří (nebo čtyř) bodovém testu, při kterém se použije konstantní zatížení a automaticky se měří čas, při kterém dojde ke zlomení vzorku. Za účelem zkrácení času testu se může použít vyšší namáhání, teplota, nebo zhoršení okolního prostředí. Jeden soubor údajů z testu je v tabulce 4.5 a na obrázku 4.2, kde je několik povrchů vzorku. Mez pevnosti vzorku skla v tekutém dusíku nám dává a průměrný čas zlomení = ½ ( ). Jak můžete vidět na obrázku, se mění téměř lineárně s log, bez ohledu na povrchových úpravách materiálu mají všechny křivky podobný tvar. Jestliže jeden může posunout křivky, mohou utvořit hlavní křivku analogickou WLF rovnici pro časovou a teplotně závislost uvolnění modulu ve skelných polymerech. Faktory posunu mohou v tomto případě distribuovat velikost povrchu trhliny. Tabulka 4.5 Účinek různých odřenin na mechanické vlastnosti skla Odřenina (MPa) (sec) Těžké tryskání Střední tryskání, Smirkový papír, kolmé namáhání štěrk štěrk štěrk, paralelně namáhaný štěrk Převzato z podkladů z *4+. Copyright 1973, Wiley.

7 Obrázek 4.2 Graf vs log sodnovápenatého vzorku. Převzato z podkladů z *4+. Copyright 1973, Wiley. Část vzorků, která v čase chybí, může být vyjádřena Gausovým rozdělením:, (4.5) kde je čas, kdy a je míra rozptýlení rozložení. Obrázek 4.3 ukazuje rozložení rovnice (4.5) s a experimentální data pro borosilikátové sklo (66% SiO 2, 24% B 2 O 3, 3% Al 2 O 3, 4% Na 2 O, 2% K 2 O). Jak můžeme vidět, pro počáteční časové periody je rozdíl největší (různé pokusy dávaly rozdílné výsledky), ale minimální pro dlouhé časové periody. Příklad 4.2 Bioinženýr se snaží zlepšit vlastnosti UI-keramiky, která je ze safíru (Al 2 O 3 ). Youngův modul (400 GPa), Poisonovo rozdělení (0.3) a hustota (3.9 g/cm 3 ) jsou srovnatelné s ostatními hlinitými keramikami. Bioinženýr měřil pevnost a zaznamenal hodnoty z těchto záznamů pro původní a UI-keramiku.

8 Obrázek 4.3 Rozdělení log časů poruchy podle rovnice (4.5) s h = 0.7 a experimentálních dat borosilikátového skla. Převzato z podkladů z *4+. Copyright 1973, Wiley. Úroveň tlaku počet zlomených vzorků (MPa) Původní Nová keramika 100 (95 105) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Vypočítejte průměrnou pevnost pro původní a UI-keramiku. 2. Vypočítejte procentní nárůst pevnosti u úpravy. 3. Vypočítejte největší délku Griffitovy praskliny uvnitř vzorku pro původní vzorek oxidu hlinitého podle předpokladu eliptického tvaru trhliny, povrchová energie je 0.1 N/m.

9 4. Vypočítejte tepelnou rezistivitu (ΔT) UI- keramiky, která má lineární tepelný koeficient roztažnosti 8.5 x 10-6 /K. 5. Který vzorek by byl pravděpodobně poškozen více teplotním šokem? 1 mm, nebo 10 mm UI-keramika? Proč? 6. Bioinženýr zjistil, že pevnost byla nejvyšší pro menší než větší krystalickou UIkeramiku. Proč? 7. Nakreslete křivku souhrnné pravděpodobnosti selhání (CPF) vs. lámacího napětí. Odpovědi: 1. Kontrolní MPa, UI-keramika 133 MPa. 2. Procentuální změna = ( )/126.5=5.14% zvýšení. 3. pro vnitřní trhlinu. 4.. Tato hodnota je poněkud nízká. Bylo by nepravděpodobné, že tepelný šok, by byl problém in vivo, protože teplota zůstává konstantní mm tenký implantát od změny obsahující větší trhliny, které jsou typické pro tlusté vzorky. Tlustší implantát bude odolávat déle, než dosáhne tepelné rovnováhy. 6. Implantát s menší velikostí krystalů je pevnější díky zvýšené plochy a menší velikostí trhlin. 7. Zkuste to sami. PROBLÉMY 4.1 Když křehký materiál o objemu je podroben jednotnému tahovému namáhání,, můžeme napsat: kde je pravděpodobnost, že materiál bude zlomen a a jsou konstanty. Místo toho aby tahové napětí bylo konstantní v celém materiálu, liší se podle polohy pravděpodobnost a je:

10 Testy pevnosti v ohybu byly prováděny na jednotlivých paprscích nitridu křemíku, jak je uvedeno níže (a). 50% paprsků se zlomí v okamžiku nebo před, kdy tahové napětí dosáhne 500 MPa. Stejný vzor je používán v případech, kdy je v tahu podél jeho délky, jak je níže uvedeno v (b). Vypočítejte namáhání v tahu, které dává 50% šance na zlomení tohoto vzorku. Můžete předpokládat, že pro nitrid křemíku. Rady jak použít test pevnosti v ohybu: (a) měli byste integrovat pouze polovinu paprsku, (b) můžete předpokládat, že namáhání v tahu v obecné poloze dáno: přes spodní je (Viz graf v Problému 4.1) Testy pevnosti v ohybu byly provedeny na vzorcích zesílené sklokeramice s rozměry Průměrná hodnota (tj. ) byla 300 MPa. Sklo-keramika má být použita s rozměry naložená v jednom tahu po celé své délce Odpovědi z údajů uvedených pro keramiku z oxidu hliníku. prosklené a kalené Vlastnosti za přijaté (1500 C, silikonový olej)

11 (psi) 40,000 61, (glazura) (glazura) (GPa) a. Odhadněte velikosti tepelného šoku ( ) potřebného ke zlomení přijatých, prosklených a kalných vzorků. b. Očekávali byste vyšší, když přijatý vzorek byl po povrchu leštěn plamenem? Proč? Proč ne? c. Odhadněte pro přijaté, prosklené a kalené vzorky, jestliže byl největší nedostatek hloubky 1 mm. d. Můžete použít tu samou hodnotu získanou pro jedno-krystalový safír pro odhad nedostatku hloubky pro polykrystalický oxid hlinitý? Uvést důvody Griffitovo měření meze pevnosti skla po zavedení odlišných velikostí vad. a. Výpočet poloměru trhliny. b. Dokažte, že teoretická pevnost skla závisí na. Délka trhliny Mez pevnosti (psi) 0: a. Integrací získáme část vzorků, které se zlomí pod určitou zátěží: c. Nákres, předpokládejme, že je náhodné. 4.6 Někdo vyrábí nitrooční čočky (IOLs) z PMMA skla a pyrexového skla (křemenné sklo). Poskytují výhody i nevýhody z hlediska jejich mechanických a povrchových vlastností, hustoty, vyrobitelnosti, použitelnosti a biokompatibility. 4.7 Golfový řidič s tekutou kovovou hlavou má být amorfní (nekrystalický). Jaké by byly výhody použití tekutého kovu pro kyčelní dřík při totálních kyčelníchnáhradách?

12 4.8 Vysvětlete důvody, proč některé krystalické struktury (jako je diamant a oxid hlinitý) jsou průsvitné, zatímco ostatní (např. krystal zlata) ne? Proč jsou některá skla (např. sodno-vápenné sklo) průhledná a některá (tekutý kov) ne? SYMBOLY/DEFINICE Řecká písmena : povrchová energie : viskozita : rychlost krystalizace Římská písmena : homogenní nukleací rychlost a:mřížková vzdálenost : aktivační energie nukleace erf: špatná funkce F: Gaussova distribuční funkce h: rozsah Gaussova rozložení : teplo směsi k: konstanta R: plynová konstanta : teplota tání : stupeň podchlazení V: molární objem Definice ASTM: Americká společnost pro testování a materiály. Koordinační číslo (CN): Číslo přímého kontaktu atomů, či iontů v jediné buňce krystalické struktury. Gaussovo rozdělení: Skupina distribucí stejného všeobecného tvaru, lišícího se v umístění a rozsahu parametrů: a to střední a směrodatné odchylce. Standardní normální distribuce je normální distribuce s průměrem a odchylkou jedné. To se často nazývá zvonová funkce, neboť graf hustoty pravděpodobnosti se podobá zvonu. Pojmenované podle Carla Friedricha Gausse, který ji publikoval v jeho práci v roce 1801 [2]. Hlavní křivka: Často používaná k nákresu relaxačním křivkám modulů na semilogaritmický graf k získání celého spektra relaxace. Viz WLF rovnice.

13 Neodymové sklo rozsáhle používané jako laserové a vlnovodné sklo (sodnovápenaté sklo obsahující 2% Nd 2 O 3 hmotnostních). Může být vyrobeno jako sklokeramické. PMMA: Polymetylmetakrylát, Nekrystalický, čistý, tvrdý polymer používaný k výrobě syntetických okenních skel, tvrdých kontaktních čoček, kostní cement atd. Poise: Jednotka viskozity, 1 P = 1 Pa s. PS: Polystyren, nekrystalický, čistý, tvrdý a křehký polymer používaný k výrobě levných výrobků. Viskozita: Vnitřní tření tekutiny, které brání proudění na pevném povrchu, či v ostatních vrstvách kapaliny. WLF rovnice: Williams, Wendel a Ferry navrhli, že časově-teplotní chování amorfních materiálů (polymerů) může být vyjádřeno jako kde je činitel posunu, je přechodová teplota skla. Reologickým chováním (např. relaxace) mohou být získány po desítkách, jestliže jeden může poskytnout relaxační data změn teplot a vykreslit faktory posunu. To nemusí platit pro organická skla, relaxační chování nesmí být podobné jako u molekul s dlouhým řetězcem (polymerní skla) *3+. REFERENCE 1. Ashby MF, Jones DR Engineering materials 2:an introduction to microstructures, processing and design, pp , Oxford: Pergamon. 2. Bell ET The prince of mathematicians: Gauss. In Men of mathematics: the lives and achievements of the great mathematicians from Zeno to Poincaré, pp New Yourk: Simon and Schuster. 3. Billmeyer Jr FW Textbook of polymer science. New York: Wiley. 4. Doremus RH Glass science. New York: Wiley. 5. Platt R Smithsonian visual timeline of inventions. New York: Dorling Kindersley. 6. Uhlman DR A kinetic treatment of glass formation. J Noncryst Solids 7:

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22

Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI. Jaroslav Krucký, PMB 22 Kapitola 3.6 Charakterizace keramiky a skla POVRCHOVÉ VLASTNOSTI Jaroslav Krucký, PMB 22 SYMBOLY Řecká písmena θ: kontaktní úhel. σ: napětí. ε: zatížení. ν: Poissonův koeficient. λ: vlnová délka. γ: povrchová

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek

LOGO. Struktura a vlastnosti pevných látek Struktura a vlastnosti pevných látek Rozdělení pevných látek (PL): monokrystalické krystalické Pevné látky polykrystalické amorfní Pevné látky Krystalické látky jsou charakterizovány pravidelným uspořádáním

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák

Zdroj: Bioceramics: Propertie s, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Zdroj: Bioceramics: Properties, Characterization, and applications (Biokeramika: Vlastnosti, charakterizace a aplikace) Překlad: Václav Petrák Kapitola 8., strany: 167-177 8. Sklokeramika (a) Nádoby Corning

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

Požadavky na technické materiály

Požadavky na technické materiály Základní pojmy Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Základy materiálového inženýrství pro 1. r. Fakulty architektury Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Rozdělení materiálů Požadavky

Více

Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Nauka o materiálu Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Difuze v tuhých látkách Difuzí nazýváme přesun atomů nebo iontů na vzdálenost větší než je meziatomová vzdálenost. Hnací

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

Glass temperature history

Glass temperature history Glass Glass temperature history Crystallization and nucleation Nucleation on temperature Crystallization on temperature New Applications of Glass Anorganické nanomateriály se skelnou matricí Martin Míka

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 5. KERAMIKA, SKLO, SKLOKERAMIKA STRUKTURA, ZÁKLADNÍ DRUHY, VLASTNOSTI, POUŽITÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Křivky chladnutí a ohřevu kovů

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Pracovní list č.3 k prezentaci Křivky chladnutí a ohřevu kovů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Strojírenská technologie, vy_32_inovace_ma_22_06 Autor

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

12. Struktura a vlastnosti pevných látek

12. Struktura a vlastnosti pevných látek 12. Struktura a vlastnosti pevných látek Osnova: 1. Látky krystalické a amorfní 2. Krystalová mřížka, příklady krystalových mřížek 3. Poruchy krystalových mřížek 4. Druhy vazeb mezi atomy 5. Deformace

Více

Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Park, Joon 2008, XII, 364 p.

Bioceramics. Properties, Characterizations, and Applications Park, Joon 2008, XII, 364 p. Bioceramics Properties, Characterizations, and Applications Park, Joon 2008, XII, 364 p. Překlad duben 2011 Josef Nekola Přeloženo kapitola 3 podčást 3.1.(29-36) podčást 3.2.(36-38) podčást 3.3.(38-43)

Více

Základy materiálového inženýrství. Křehké materiály Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010

Základy materiálového inženýrství. Křehké materiály Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základy materiálového inženýrství Křehké materiály Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základní charakteristiky křehkých materiálů Křehký lom

Více

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA

Třídění látek. Chemie 1.KŠPA Třídění látek Chemie 1.KŠPA Systém (soustava) Vymezím si kus prostoru, látky v něm obsažené nazýváme systém soustava okolí svět Stěny soustavy Soustava může být: Izolovaná = stěny nedovolí výměnu částic

Více

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken VLASNOSI VLÁKEN 3. epelné vlastnosti vláken 3.. Úvod epelné vlastnosti vláken jsou velice důležité, neboť jsou rozhodující pro volbu vhodných parametrů zpracování i použití vláken. Závisí na chemickém

Více

Kysličníková skla. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Kysličníková skla. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Kysličníková skla Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Druhy amorfních látek Přírodní skla Vulkanická skla : zásaditá 45 až 50 % SiO 2 sideromelan kyselá

Více

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D.

18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. 18MTY 1. Ing. Jaroslav Valach, Ph.D. valach@fd.cvut.cz Informace o předmětu http://mech.fd.cvut.cz/education/bachelor/18mty Popis předmětu Témata přednášek Pokyny k provádění cvičení Informace ke zkoušce

Více

Bioceramics Joon Park

Bioceramics Joon Park Bioceramics Joon Park 6 Aluminum Oxides (Alumina) 6.1 6.3 Str.: 117 128 16.4.2011 Bc. Jan Tureček skupina: PMB 23 obor: PMB FBMI ČVUT v Praze 6 Aluminum Oxides (Alumina) Jednotlivé pestrobarevné krystaly

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

Vlastnosti tepelné odolnosti

Vlastnosti tepelné odolnosti materiálu ARPRO mohou být velmi důležité, v závislosti na použití. Níže jsou uvedeny technické informace, kterými se zabývá tento dokument: 1. Očekávaná životnost ARPRO estetická degradace 2. Očekávaná

Více

Měření teplotní roztažnosti

Měření teplotní roztažnosti KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření teplotní roztažnosti Úvod Zvyšování termodynamické teploty

Více

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA

2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA 2 MECHANICKÉ VLASTNOSTI SKLA Pevnost skla reprezentující jeho mechanické vlastnosti nejčastěji bývá hlavním parametrem jeho využití. Nevýhodou skel je jejich poměrně nízká pevnost v tahu a rázu (pevnost

Více

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické).

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické). PŘEDMĚTY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V BAKALÁŘSKÉM STUDIU SP: CHEMIE A TECHNOLOGIE MATERIÁLŮ SO: MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ POVINNÝ PŘEDMĚT: NAUKA O MATERIÁLECH Ing. Alena Macháčková, CSc. 1. Souvislost

Více

Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití

Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití Jak je definováno sklo? ztuhlá tavenina průhledných křemičitanů (pevný roztok) homogenní amorfní látka (bez pravidelné vnitřní struktury,

Více

4 Viskoelasticita polymerů II - creep

4 Viskoelasticita polymerů II - creep 4 Viskoelasticita polymerů II - creep Teorie Ke zkoumání mechanických vlastností viskoelastických polymerních látek používáme dvě nestacionární metody: relaxační test (podrobně popsaný v úloze Viskoelasticita

Více

Předmět: CHEMIE Ročník: 8. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: CHEMIE Ročník: 8. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Chemie ukázka chemického skla Chemie přírodní věda, poznat chemické sklo a pomůcky, zásady bezpečné práce práce s dostupnými a běžně používanými látkami (směsmi). Na základě piktogramů žák posoudí nebezpečnost

Více

Minule vazebné síly v látkách

Minule vazebné síly v látkách MTP-2-kovy Minule vazebné síly v látkách Kuličkový model polykrystalu kovu 1. Vakance 2. Když se povede divakance, je vidět, oč je pohyblivější než jednovakance 3. Nejzávažnější je ovšem prezentování zrn

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

6. Viskoelasticita materiálů

6. Viskoelasticita materiálů 6. Viskoelasticita materiálů Viskoelasticita materiálů souvisí se schopností materiálů tlumit mechanické vibrace. Uvažujme harmonické dynamické namáhání (tzn. střídavě v tahu a tlaku) materiálu v oblasti

Více

Křehké materiály. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008

Křehké materiály. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008 Křehké materiály Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek, 2008 Základní charakteristiky Křehký lom bez znatelné trvalé deformace Mez pevnosti má velký rozptyl

Více

Elektrická vodivost - testové otázky:

Elektrická vodivost - testové otázky: Elektrická vodivost - testové otázky: 1) Elektrický náboj (proud) je přenášen? a) elektrony b) protony c) jádry atomu 2) Elektrický proud prochází pouze kovy? a) ano b) ne 3) Nejlepšími vodiči elektrického

Více

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad

Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Diamantu podobné uhlíkové vrstvy pro pokrytí kloubních náhrad Ing. Petr Písařík petr.pisarik@fbmi.cvut.cz Kladno Listopad 2010 Cíl

Více

MMC kompozity s kovovou matricí

MMC kompozity s kovovou matricí MMC kompozity s kovovou matricí Přednosti MMC proti kovům Vyšší specifická pevnost (ne absolutní) Vyšší specifická tuhost (ne absolutní) Lepší únavové vlastnosti Lepší vlastnosti při vysokých teplotách

Více

Pevnost kompozitů obecné zatížení

Pevnost kompozitů obecné zatížení Pevnost kompozitů obecné zatížení Osnova Příčná pevnost v tahu Pevnost v tahu pod nenulovým úhlem proti vláknům Podélná pevnost v tlaku Příčná pevnost v tlaku Pevnost vláknových kompozitů - obecně Základní

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenovo záření. Vznik rentgenova záření. Metody využívající RTG záření

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenovo záření. Vznik rentgenova záření. Metody využívající RTG záření Metody využívající rentgenové záření Rentgenovo záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 2 Rentgenovo záření Vznik rentgenova záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá

Více

Hydrochemie koncentrace látek (výpočty)

Hydrochemie koncentrace látek (výpočty) 1 Atomová hmotnostní konstanta/jednotka m u Relativní atomová hmotnost Relativní molekulová hmotnost Látkové množství (mol) 1 mol je takové množství látky, které obsahuje tolik částic, kolik je atomů ve

Více

Adhezní síly v kompozitech

Adhezní síly v kompozitech Adhezní síly v kompozitech Nanokompozity Pro 5. ročník nanomateriály Fakulta mechatroniky Katedra materiálu Strojní fakulty Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Vazby na rozhraní

Více

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : CHEMIE Ročník: 1.ročník a kvinta Obecná Bezpečnost práce Názvosloví anorganických sloučenin Zná pravidla bezpečnosti práce a dodržuje je.

Více

Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid

Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid Mezi krystalické látky nepatří: a) asfalt b) křemík c) pryskyřice d) polvinylchlorid Mezi krystalické látky patří: a) grafit b) diamant c) jantar d) modrá skalice Mezi krystalické látky patří: a) rubín

Více

OVMT Mechanické zkoušky

OVMT Mechanické zkoušky Mechanické zkoušky Mechanickými zkouškami zjišťujeme chování materiálu za působení vnějších sil, tzn., že zkoumáme jeho mechanické vlastnosti. Některé mechanické vlastnosti materiálu vyjadřují jeho odpor

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce Metody využívající rentgenové záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 Rentgenovo záření 2 Rentgenovo záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá se v lékařství a krystalografii.

Více

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Adhezní síly. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Adhezní síly Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vazby na rozhraní Mezi fázemi v kompozitu jsou rozhraní mezifázové povrchy. Možné vazby na rozhraní

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs.

Struktura polymerů. Příprava (výroba).struktura vlastnosti. Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu) Základní představy: přírodní vs. Struktura polymerů Základní představy: přírodní vs. syntetické V.Švorčík, vaclav.svorcik@vscht.cz celulóza přírodní kaučuk Příprava (výroba).struktura vlastnosti Materiálové inženýrství (Nauka o materiálu)

Více

Vlastnosti tepelné odolnosti

Vlastnosti tepelné odolnosti Tepelné odolnosti ARPRO je velmi všestranný materiál se širokou řadou aplikací (automobilový průmysl, stavebnictví, vzduchotechnika, bytové zařízení, hračky ) a pro většinu z nich je důležitou vlastností

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 21. 4. 2013 Název zpracovaného celku: STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA PEVNÝCH LÁTEK Pevné látky dělíme na látky: a) krystalické b) amorfní

Více

COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU

COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍK. BARIÉROU 2.1. COBRATEX TRUBKA COBRAPEX trubka s EVOH (ethylen vinyl alkohol) kyslíkovou bariérou z vysokohustotního polyethylenu síťovaného

Více

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8. Laserové zpracování materiálu. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8. Laserové zpracování materiálu. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8 Laserové zpracování materiálu Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Lasery pro průmyslové zpracování materiálu E (ev) 0,12 1,17 1,17 1,2 1,5 4,17

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.9 Plasticita a creep Vliv teploty na chování materiálu 1. Teplotní roztažnost L = L α T ( x) dl 2. Závislost modulu pružnosti na teplotě: Modul pružnosti při

Více

Měření teplotní roztažnosti

Měření teplotní roztažnosti KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření teplotní roztažnosti Úvod Zvyšování termodynamické teploty

Více

Ročník VIII. Chemie. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník VIII. Chemie. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Úvod IX. -ukázka chem.skla přírodní věda, poznat chemické sklo a pomůcky, zásady bezpečné práce-práce s dostupnými a běžně používanými látkami, hodnocení jejich rizikovosti, posoudí bezpečnost vybraných

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK)

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) Ing. Jan Závitkovský e-mail: jan.zavitkovsky@centrum.cz

Více

CMC kompozity s keramickou matricí

CMC kompozity s keramickou matricí CMC kompozity s keramickou matricí Základní požadavky Zvýšení houževnatosti - hlavně vlákna Zpevnění - vyrovnání pevnosti v tahu a tlaku - vlákna, především whiskery Zvýšení otěruvzdornosti v extremních

Více

Test vlastnosti látek a periodická tabulka

Test vlastnosti látek a periodická tabulka DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-08 Téma: Test vlastnosti látek a periodická tabulka Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník TEST Test vlastnosti

Více

Elektricky vodivý iglidur F. Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost

Elektricky vodivý iglidur F. Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost Elektricky vodivý Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost 59 Elektricky vodivý. Materiál je extrémní tuhý a tvrdý, kromě

Více

tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání

tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání tuhost, elasticita, tvrdost, relaxace a creep, únava materiálu, reologické modely, zátěž a namáhání Reologie obor mechaniky - zabývá obecnými mechanickými vlastnostmi látek vztahy mezi napětím, deformacemi

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006

Vybrané technologie povrchových úprav. Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Vybrané technologie povrchových úprav Základy vakuové techniky Doc. Ing. Karel Daďourek 2006 Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova

Více

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06 Sklářské a bižuterní materiály 005/06 Cvičení 4 Výpočet parametru Y z hmotnostních a molárních % Vlastnosti skla a skloviny Viskozita. Viskozitní křivka. Výpočet pomocí Vogel-Fulcher-Tammannovy rovnice.

Více

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod.

P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. P13: Statistické postupy vyhodnocování únavových zkoušek, aplikace normálního, Weibullova rozdělení, apod. Matematický přístup k výsledkům únavových zkoušek Náhodnost výsledků únavových zkoušek. Únavové

Více

2. Molekulová stavba pevných látek

2. Molekulová stavba pevných látek 2. Molekulová stavba pevných látek 2.1 Vznik tuhého tělesa krystalizace Při přeměně kapaliny v tuhou látku vzniknou nejprve krystalizační jádra, v nichž nastává tuhnutí kapaliny. Ochlazování kapaliny se

Více

Vlastnosti technických materiálů

Vlastnosti technických materiálů Vlastnosti technických materiálů Kovy a jejich slitiny mají různé vlastnosti, které jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Pro posouzení použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé

Více

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK

STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK 1. Druhy pevných látek AMORFNÍ nepravidelné uspořádání molekul KRYSTALICKÉ pravidelné uspořádání molekul krystalická mřížka polykrystaly více jader (krystalových zrn),

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky

Nauka o materiálu. Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Nauka o materiálu Přednáška č.2 Poruchy krystalické mřížky Opakování z minula Materiál Degradační procesy Vnitřní stavba atomy, vazby Krystalické, amorfní, semikrystalické Vlastnosti materiálů chemické,

Více

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování)

TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) TECHNOLOGIE I (slévání a svařování) Přednáška č. 3: Slévárenské slitiny pro výrobu odlitků, vlastnosti slévárenských slitin, faktory ovlivňující slévárenské vlastnosti, rovnovážné diagramy. Autoři přednášky:

Více

Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost

Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost Elektricky vodivý iglidur Produktová řada Elektricky vodivý Vysoká pevnost v tlaku Dobrá tepelná odolnost Vysoká hodnota pv Dobrá chemická odolnost HENNLICH s.r.o. Tel. 416 711 338 ax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz

Více

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU Úvod Obecná teorie propustnosti polymerních obalových materiálů je zmíněna v návodu pro stanovení propustnosti pro kyslík. Na tomto místě je třeba

Více

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE 1 VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE Použití práškové metalurgie Prášková metalurgie umožňuje výrobu součástí z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (W-Cu, W-Ag), tj. v tekutém stavu nemísitelných nebo

Více

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012

Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či náhrad. 20. března 2012 Prohloubení odborné spolupráce a propojení ústavů lékařské biofyziky na lékařských fakultách v České republice CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Co by mohl (budoucí) lékař vědět o materiálech tkáňových výztuží či

Více

DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE

DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE 1. ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1) Co studuje chemie? 2) Rozděl chemii na tři důležité obory. DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE 2. NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN 1) Pojmenuj: BaO, N 2 0, P 4 O 10, H 2 SO 4, HMnO 4,

Více

Molekulová fyzika a termika:

Molekulová fyzika a termika: Molekulová fyzika a termika: 1. Měření teploty: 2. Délková roztažnost a Objemová roztažnost látek 3. Bimetal 4. Anomálie vody 5. Částicová stavba látek, vlastnosti látek 6. Atomová hmotnostní konstanta

Více

Téma 2 Napětí a přetvoření

Téma 2 Napětí a přetvoření Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Téma 2 Napětí a přetvoření Deformace a posun v tělese Fzikální vztah mezi napětími a deformacemi, Hookeův zákon, fzikální konstant a pracovní diagram

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ DIEVAR DIEVAR 2 DIEVAR Charakteristika DIEVAR je Cr-Mo-V legovaná vysoce výkonná ocel pro práci za tepla s vysokou odolností proti vzniku trhlin a prasklin z tepelné únavy a s vysokou odolností proti opotřebení

Více

Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) b) c)

Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) b) c) OPAKOVÁNÍ Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) b) c) Vyjmenujte tři základní stavební částice látek: a) atom b) molekula c) ion Vyjmenujte skupenství, ve kterých se může látka nacházet: a)

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu Fázové přechody 5.6.5 Fáze Fázové rozhraní 5.6.6 Gibbsovo pravidlo fází 5.6.7 Fázový přechod Fázový přechod prvního druhu Fázový přechod druhého druhu 5.6.7.1 Clausiova-Clapeyronova rovnice 5.6.8 Skupenství

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY Příloha formuláře C OKRUHY ke státním závěrečným zkouškám BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Obor: Studijní program: Aplikace přírodních věd Základy fyziky kondenzovaných látek 1. Vazebné síly v kondenzovaných látkách

Více

4. Stanovení teplotního součinitele odporu kovů

4. Stanovení teplotního součinitele odporu kovů 4. Stanovení teplotního součinitele odporu kovů 4.. Zadání úlohy. Změřte teplotní součinitel odporu mědi v rozmezí 20 80 C. 2. Změřte teplotní součinitel odporu platiny v rozmezí 20 80 C. 3. Vyneste graf

Více

ALKOHOLY, FENOLY A ETHERY. b. Jaké zdroje cukru znáte a jak se nazývají produkty jejich kvašení?

ALKOHOLY, FENOLY A ETHERY. b. Jaké zdroje cukru znáte a jak se nazývají produkty jejich kvašení? ALKOLY, FENOLY A ETHERY Kvašení 1. S použitím literatury nebo internetu odpovězte na následující otázky: a. Jakým způsobem v přírodě vzniká etanol? Napište rovnici. b. Jaké zdroje cukru znáte a jak se

Více

JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM

JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM Pavla Rovnaníková, Martin Sedlmajer, Martin Vyšvařil Fakulta stavební VUT v Brně Seminář Vápno, cement, ekologie, Skalský Dvůr 12. 14.

Více

Chemie povrchů verze 2013

Chemie povrchů verze 2013 Chemie povrchů verze 2013 Definice povrchu složitá, protože v nanoměřítku (na úrovni velikosti atomů) je elektronový obal atomů difúzní většinou definován fyzikální adsorpcí nereaktivních plynů Vlastnosti

Více

ztuhnutím pyrosolu taveniny, v níž je dispergován plyn, kapalina nebo tuhá látka fotochemickým rozkladem krystalů některých solí

ztuhnutím pyrosolu taveniny, v níž je dispergován plyn, kapalina nebo tuhá látka fotochemickým rozkladem krystalů některých solí a pevným kapalným plynným disperzním podílem chovají se jako pevné látky i když přítomnost částic disperzního podílu v pevné látce obvykle značně mění její vlastnosti, zvláště mechanické a optické Stabilita

Více

Hydrochemie koncentrace látek (výpočty)

Hydrochemie koncentrace látek (výpočty) Atomová hmotnostní konstanta/jednotka m u Relativní atomová hmotnost Relativní molekulová hmotnost Látkové množství (mol) mol je takové množství látky, které obsahuje tolik částic, kolik je atomů ve 2

Více

Okruhy pro bakalářské zkoušky z oboru Technologie konzervování restaurování, specializace kovové materiály Dějiny umění

Okruhy pro bakalářské zkoušky z oboru Technologie konzervování restaurování, specializace kovové materiály Dějiny umění Okruhy pro bakalářské zkoušky z oboru Technologie konzervování restaurování, specializace kovové materiály Materiály památkových objektů kovy Volitelný chemický: Anorganická chemie 1. Románské umění (Francie,

Více

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ 3.1 Ideální plyn a) ideální plyn model, předpoklady: 1. rozměry molekul malé (ve srovnání se střední vzdáleností molekul). molekuly na sebe navzálem silově nepůsobí (mimo

Více

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Hustota toku Zatím jsme studovali pouze soustavy, které byly v rovnovážném stavu není-li soustava v silovém poli, je hustota částic stejná

Více

CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL.

CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL. CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL. Látkové množství Značka: n Jednotka: mol Definice: Jeden mol je množina, která má stejný počet prvků, jako je atomů ve 12 g nuklidu

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Poškození strojních součástí

Poškození strojních součástí Poškození strojních součástí Degradace strojních součástí Ve strojích při jejich provozu probíhají děje, které mají za následek změny vlastností součástí. Tyto změny jsou prvotními technickými příčinami

Více

iglidur H2 Nízká cena iglidur H2 Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty

iglidur H2 Nízká cena iglidur H2 Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty Nízká cena iglidur Může být použit pod vodou Cenově výhodné Vysoká chemická odolnost Pro vysoké teploty 399 iglidur Nízká cena. Pro aplikace s vysokými požadavky na teplotní odolnost. Může být podmíněně

Více

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost

Bez PTFE a silikonu iglidur C. Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost Bez PTFE a silikonu iglidur Suchý provoz Pokud požadujete dobrou otěruvzdornost Bezúdržbovost HENNLIH s.r.o. Tel. 416 711 338 Fax 416 711 999 lin-tech@hennlich.cz www.hennlich.cz 613 iglidur Bez PTFE a

Více

Základy vakuové techniky

Základy vakuové techniky Základy vakuové techniky Střední rychlost plynů Rychlost molekuly v p = (2 k N A ) * (T/M 0 ), N A = 6. 10 23 molekul na mol (Avogadrova konstanta), k = 1,38. 10-23 J/K.. Boltzmannova konstanta, T.. absolutní

Více