O solích kyseliny jodisté (X) Jodistany olovnaté

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "O solích kyseliny jodisté (X) Jodistany olovnaté"

Transkript

1 CHEMICKÉ ZVESTI 9, (965) 447 O solích kyseliny jodisté (X) Jodistany olovnaté M. DRÄTOVSKÝ, J. MATEJCKOVÁ Katedra anorganické chemie Prírodovedecké fakulty Karlovy Praha university, Metodou postupného srážení byla ověřena existence známého j odistanu olovnatého s poměrem olova к jodu 3 : 2 o složení Z průběhu phmetrické titrace systému NaJ 4 Pb(N 3 H 2 roztokem hydroxidu sodného byl vypočítán součin rozpustnosti j odistanu Dále byly studovány systémy (J 6 H 5 J 6 H 2 a. KOH H 2 a bylo zjištěno, že existují ještě další jodistany olovnaté o složení Pb 2 a Pb 4. 5H 2 Tato práce je pokračováním řady předchozích výzkumů o kyselině jodisté, jejích solích a látkách s formálně šestimocným jodem [ 3]. Experimentální část a výsledky Chemikálie Pro studium j odistanu olovnatých byly použity jako výchozí látky jodistan sodný NaJ 4, resp. dvojjodistan draselný K 4. 9H 2, připravené podle G. Brauera [4], běžný octan olovnatý čistoty p. a., koncentrovaný roztok hydroxidu draselného prostý uhličitanu, jodistan olovnatý (J 6 a kyselina jodistá H 5. Jodistan byl připraven srážením roztoku metajodistanu sodného dusičnanem olovnatým v prostředí zředěné kyseliny dusičné. Kyselina jodistá byla připravena podle U. Braendliho [5] konverzí metajodistanu draselného s kyselinou chloristou. Pro studium jodistanů olovnatých ve středních oblastech ph (2,3 9,2) byly použity ústojné roztoky chloroctanový, octanový a boritanový o složení, jež popisují P. Souchay a A. Hessaby [6]. Analýzy Olovo bylo stanovováno bud vážkově rozpouštěním v kyselině dusičné, srážením kyselinou sírovou a vážením jako síran olovnatý nebo komplexometricky [7]. Jodistan byl převeden v chlorid olovnatý odpařením s 2 % kyselinou chlorovodíkovou, která byla destilací zbavena stop těžkých kovů. Po upravení ph octanem sodným na hodnotu ph 6 7 byla vodná suspenze chloridu olovnatého titrována komplexonem III na brompyrogallolovou červeň. Jod v jodistanech byl po předchozím odstranění olova jako síran olovnatý stanoven stejným způsobem jako v minulých pracích [ 3]. Rovněž aktivní kyslík byl stanovován dříve popsaným způsobem [ 3]. К rozpouštění jodistanů olovnatých byla použita zředěná kyselina dusičná a to v takovém množství, aby se nezúčastnila při oxidačněredukčním jodometrickém stanovení aktivního kyslíku.

2 448 M. Drátovský, J. Matčjčková Voda byla dopočítávána do %. Výsledky stanovení některých preparátů jsou uvedeny v tab.. Všechna stanovení jsou průměrem alespoň tří analýz. Tabulka Výsledky stanovení výchozích preparátů Sloučenina %Pb % J % o akt. % н 2 о Pb:J Oakt. nalezeno 55,62 24,47 9,9 : 3,49 H 5 ±,5 ±,8 ±,23 vypočteno 55,67 24,56 9,76 : 3,5 nalezeno 58,77 24,2,69,79.49 : : 3,5 ±, ±,7 ±,2 ±,3 vypočteno 58,89 24,5,6,7.5 : : 3,5 Přístroje Při phmetrické titraci systému NaJ 4 Pb(N 3 H 2 hydroxidem sodným byl použit pro měření ph přístroj zn. Radiometer 25SE s přesností ±,2 ph. Indikační elektrodou byla skleněná elektroda typu B, srovnávací elektrodou byla SKE. Teplota titrovaného roztoku byla pomocí vodního termostatu udržována na konstantní hodnotě 2 ±,2 C. К charakterizaci jodistanů olovnatých byla použita Debye Scherrerova prášková metoda. Rentgenogramy jednotlivých preparátů byly pořízeny na přístroji zn. Mikrometa 2 s kobaltovou antikatodou a železným filtrem. Komůrka měla průměr 57,4 mm. Získané snímky byly proměřeny vizuálně na měřícím stolku, intenzity čar byly odhadovány a číslovány od 5 (maximálně) do (minimálně). Metoda postupného srážení Pro studium jodistanů olovnatých ve středních oblastech ph byla použita stejná metoda, jako použili P. Souchay a A. Hessaby pro studium jodistanů stříbrných [6]. V ústojném roztoku byl postupně měněn vzájemný poměr koncentrací octanu olovnatého a metajodistanu sodného NaJ 4 nebo dvojjodistanu draselného K 4 D. Měření bylo prováděno ve třech pufrech, v pufru chloroctanovém (ph 2,3), octanovém (ph 4,5) a boritanovém (ph 9,2). Rovnováha mezi kapalnou a tuhou fází se ustanovovala při běžné laboratorní teplotě (asi 2 C). Molární obsah jodistanových iontů v kapalné fázi zjištěný analýzou byl graficky znázorněn v závislosti na poměru olova к jodu obsaženém v celém heterogenním vzorku (obr. ). Tato metoda je použitelná jen tehdy, j eli vznikající sůl (jodistan olovnatý) prakticky nerozpustná a nereagujeli některá složka pufrů s jodistanovými nebo olovnatými ionty. Nepřítomnost olova v roztoku byla dokazována reakcí kapalné fáze s kyselinou sírovou.

3 O solích kyseliny jodisté (X) 449 Rovněž nepřítomnost aniontů použitých pufrů ve sraženině byla prokázána kvalitativními analytickými důkazy. Studium rovnováhy heterogenních soustav H 5 J 6 H 2 a H 2 KOHH 2 Při výzkumu jodistanů olovnatých v silně kyselém prostředí (ph < 2) byla studována mol/l. 3 I I I I C JO; 2 >Q l i i i :3. 4 N?On^ Obr.. Závislost molarity jodistanových iontů v roztoku na poměru analytických koncentrací olova a jodu v systému tlumeném chloroctanovým pufrem. V ostatních použitých pufrech má závislost stejný průběh. Přímka směruje к poměru olova к jodu 3:2. Pb.J 32 <^_ опзга : o i i i i.2 i i i i Obr. 2. Závislost poměru gramatomů Pb J v tuhé fázi na koncentraci kyseliny jodisté.

4 45 M. Drátovský, J. Matéjčková heterogenní reakce roztoku kyseliny jodisté s tuhým mesojodistanem olovnatým Rovnováha mezi kapalnou a tuhou fází se ustalovala při běžné laboratorní teplotě (asi 2 C) za intenzivního třepáni. Analýzou zjištěné složení tuhé fáze v závislosti na koncentraci kyseliny jodisté přidávané do systému je uvedeno v tab. 2. Průběh této závislosti je znázorněn na obr. 2. Tabulka 2 Složení jodistanu olovnatého v závislosti na koncentraci H 5 Koncentrace H 5 v % % Oakt. ve sraženině % Pb ve sraženině Atomový poměr Pb: J 39,92 2,2 5, 3,95 2,95,95 9,98 4,99 2,84 2,76 2,55,4,73,73,6,65 47,7 47,82 5,58 59,6 59,5 59,26 59,7 59,, :,2 :,,44,5,49,5,5 : Při použití asi 4 %ní kyseliny jodisté rezultuje jodistan olovnatý s atomovým poměrem Pb : J =. Jeho složení odpovídá vzorci Pb 2 Z obr. 2 je zřejmé, že při použití 5 %ní kyseliny jodisté se ještě tvoří dvojjodistan Pb 2, při nižších koncentracích kyseliny jodisté je stálý mesojodistan Analyticky byla dokázána nepřítomnost olova v kapalné fázi. Chemická individualita prvého z nich byla dokázána rentgenograficky porovnáním čárových spekter obou. Podobně jako v silně kyselém prostředí bylo postupováno i v prostředí silně alkalickém (ph > ). Atomový poměr olova a jodu zjištěný analýzou tuhé fáze je v závislosti na koncentraci přidávaného louhu draselného uveden v tab. 3. Průběh této závislosti je na obr. 3. PbJ 2 32 Obr. 3. Závislost poměru gramatomů Pb J v tuhé fázi na koncentraci hydroxidu J I L draselného. '* ~ 3 ~ 2 ~ %KOH

5 O solích kyseliny jodisté (X) 45 Je zřejmé, že se v silně alkalické oblasti tvoří jodistan olovnatý s atomovým poměrem Pb : J = 2 :. Kompletní analýzou bylo zjištěno složení Pb 4. 5H 2 (tab. 3). Analýzou byla dokázána nepřítomnost uhličitanových a draselných iontů v tuhé fázi a nepřítomnost olova v kapalné fázi. Tabulka 3 Složení jodistanu olovnatého v závislosti na koncentraci KOH Koncentrace KOH v % % Oakt. ve sraženině % Pb ve sraženině Atomový poměr Pb : J 2, 5,38 5,6. 5,6. 2 5,6. 3 5,6. 4 8,3 8,27 9,97,32,53,6 62,37 6,66 62,86 6, 59,9 58,89 2,3 2,,7,6,54,5 Výpočet součinu rozpustnosti jodistanu Metodou, kterou vypracoval R. Näsänen se svými spolupracovníky [8] pro zjištění součinu rozpustnosti zásaditých solí phmetrickou titrací, byl zjištěn součin rozpustnosti jodistanu (J 6 Průběh phmetrické titrace systému NaJ 4 Pb(N 3 H 2 louhem sodným je znázorněn na obr. 4. Analýzou tuhé fáze, která se během titrace vylučuje, bylo zjištěno, že v oblasti ph 2, 3, se tvoří jodistan a v oblasti ph 7,4 8,6 jodistan Pb 4. 5H 2 Z průběhu titrační křivky byl vypočten součin rozpustnosti jodistanu Tvorbu jodistanu lze vyjádřit rovnicí C B /c Pb Obr. 4. Průběh ph metrické titrace systému,mnajo 4,5 MPb(N 3 HoO,4 M hydroxidem sodným. Výrazy CB a cp b jsou molární koncentrace hydroxidu sodného a olovnatých iontů v měřené soustavě.

6 45 2 M. Drátovský, J. Matfijčková 3Pb H 4 JO; > + H 2 + 4H+. Tuto rovnici je možno upravit: рь 2 ++,зон" + O,6H 4 JO; > Pb(OH),3(H 4 jo e )o,i. Součin rozpustnosti je dán výrazem S == [Pb 2 +](OH~)M[H 4 J7].\ () kde hranaté závorky označují koncentrace, kulaté závorky aktivity. Koncentrace jodistanových iontů v celém systému je dána výrazem CJOT = [H 4 J7] + [H 5 ] + y 2 (c B + [H 5 JO ] + [H+]) (2) za předpokladu, že se v roztoku netvoří komplexy olovnatých a jodistanových iontů. První dvě koncentrace představují koncentraci jodistanových iontů v roztoku, třetí člen je vyjádřen pomocí koncentrace hydroxidových iontů ze vztahu (i) a představuje koncentraci jodistanových iontů ve sraženině: (Cjc 4 )sraž = У 2 (ОЕГ) = %(CB + [H 5 ] + [H+]). Kromě analytické koncentrace hydroxidu sodného ев jsou ve sraženině přítomny hydroxidové ionty vznikající disociací vody. Koncentraci těchto hydroxidových iontů lze vyjádřit jako koncentraci vodíkových iontů obsažených v roztoku a koncentraci nedisociované kyseliny jodisté vznikající reakcí vodíkových a jodistanových iontů. Vyjádříli se koncentrace H 5 pomocí disociační konstanty kyseliny jodisté do prvního stupně, lze z výrazu (2) vypočíst koncentraci jodistanových iontů v roztoku: + '.v Aktivita hydroxidových iontů se vypočte z naměřených hodnot ph pomocí iontového produktu vody. Koncentrace olovnatých iontů v roztoku je dána rozdílem analytické koncentrace přidaného dusičnanu olovnatého a koncentrace olovnatých iontů obsažených ve sraženině. Podle vztahu (2) je koncentrace olovnatých iontů ve sraženině dána výrazem [Pb 2 +] sraž = 3 / 2 (CJO; [H 4 JO;.l [H 5 J 6 ]), (4) kde cjol je analytická koncentrace jodistanových iontů v systému, druhé dva členy představují koncentrace H 4 J7 a H 5 v roztoku. Pro koncentraci olovnatých iontů v roztoku platí: [Pb 2 +] = ерь [Pb 2 +] S raž = ерь 3 / 2 (c JO ; [H 4 J7] [H 5 J 6 ]). Po dosazení z rovnice pro disociační konstantu kyseliny jodisté: [Pb 2 +] = ерь 3 / 2 c JO ; + 3 / 2 [HI 4 ] ( íl + ^P" (5) Všechny koncentrace ve výrazech (3) a (5) jsou z měření známy. Hodnotu disociační konstanty К i určil Näsänen: p/fi =,5 ±,3.

7 О solích kyseliny jodisté (X) 453 Podle uvedených rovnic byl vypočítán součin rozpustnosti jodistanu ). 2 H 2 pro sedm hodnot ph v oblasti ph 2, 3, Průměrná hodnota ps je 9,9 ±,3. Diskuse Z jodistanu olovnatých je v literatuře bezpečně popsán zejména H. H. Willardem a J. J. Thompsonem [9] jodistan s atomovým poměrem olova к jodu 3 2. Tito autoři popírají existenci jiných jodistanu s poměrem olova к jodu a 2, které o 32 let dříve popsal F. Giollitti []. Při našem výzkumu byla potvrzena metodou postupného srážení existence jodistanu H 2 Přestože Willard a Thompson uvádějí složení dihydrátu, při našich měřeních byl pozorován jen monohydrát. Dále byla zjištěna existence jodistanu Pb 2 3H 2 a Pb 4 5H 2 Jodistany se stejným poměrem olova к jodu popisuje kromě několika jiných jodistanu též Г. Giollitti []. Ve své práci neuvedl přesné podmínky přípravy a výsledky analýz. Ovšem je zřejmé, že nepoužíval kyselejšího prostředí, než může poskytnout zředěný vodný roztok kyseliny octové. Podle našich zkušeností nemůže v tak slabě kyselém prostředí existovat jodistan s poměrem olova к jodu. Při phmetrické titraci byla potvrzena existence jodistanu s poměrem olova к jodu 3 2 (ph 2, 3,) a 2 (ph 7,4 8,6). Skutečnost, že existence tohoto druhého jodistanu nebyla pozorována u metody postupného srážení, lze vysvětlit tím, že při této metodě byl vždy v systému značný přebytek jodistanových iontů vůči iontům olovnatým, a tím potlačena tvorba jodistanu s vyšším poměrem olova к jodu. Z phmetrického měření jsme vypočetli součin rozpustnosti jodistanu H 2 Nebyla provedena korekce na iontovou sílu roztoků, poněvadž se tato iontová síla během titrace nemění a protože na řádovou hodnotu součinu rozpustnosti nemá vliv. V průběhu titrace se měnil součin rozpustnosti jen zcela nepatrně, což svědčí o správném postupu při jeho stanovení. Výpočet součinu rozpustnosti jodistanu Pb 4 5H 2, stálého v rozmezí ph 7,4 8,6, při čemž se předpokládala v roztoku existence iontů Pb 2+, H~ a JLjJOß, jsme nemohli provést, protože vypočtené koncentrace olovnatých iontů měly zápornou hodnotu. Poměry v roztoku jsou zřejmě komplikovanější, než jaké byly předpokládány pro odvozování součinu rozpustnosti.

8 454 M. Drátovský, J. Matej6ková СОЛИ ЙОДНОЙ КИСЛОТЫ (X) ПЕРИОДАТЫ СВИНЦА M. Дратовски, Я. Матейчкова Кафедра неорганической химии Естественного факультета университета Карла, Прага Изучением равновесий в гетерогенных системах, состоящих из солей свинца и щелочных периодатов, при различном ph было подтверждено существование периодатов при соотношении свинца к иоду 3 2. В системе Н 2 H 5 Н 2 был обнаружен до сих пор не описанный периодат Pb 2. ЗН 2, который в водной среде стабилен только в присутствии раствора йодной кислоты при концентрации 5 % или выше. В системе. Н 2 КОН Н 2 был обнаружен периодат Pb 4 O u. 5Н 2 На основе изменений ph в системе NaJ 4 Pb(N 3 NaOH Н 2 было рассчитано произведение растворимости периодата. Н 2 Величина р равняется 9,9 ±,3. Prelozila Т. Dillingerová SALZE DER ÜBERJODSÄURE (X) BLEIPERJODATE M. Drátovský, J. Matějčková Lehrstuhl für anorganische Chemie der Naturwissenschaftlichen Fakultät an der KarlsUniversität, Praha Durch das Studium der Gleichgewichte in heterogenen Systemen, die von einem Blei(II)salz und Alkaliperjodaten ausgehen, wurde bei verschiedenem ph die Existenz eines Perjodats mit einem Verhältnis von Blei zu Jod von 3 : 2 nachgewiesen. Im System H 5 H 2 wurde das bisher nicht beschriebene Perjodat Pb 2 festgestellt, das im wäßrigen Medium nur in Berührung mit einer Lösung von Überjodsäure in einer 5 %igen und höheren Konzentration beständig ist. Im System KOH H 2 wurde das Perjodat Pb 4. 5H 2 festgestellt. Aus den Änderungen des ph im System NaJ 4 Pb(N 3 NaOH H 2 wurde das Löslichkeitsprodukt des Perjodats H 2 berechnet. Der Wert ps beträgt 9,9 ±,3. Preložil К. Ullrich LITERATURA. Drátovský M., Collection Czech. Chem. Commun. 24, 234 (959). 2. Drátovský M., Collection Czech. Chem. Commun. 29, 7 (964). 3. Drátovský M., Ternbach Z., Chem. zvesti 8, 24 (964). 4. Brauer G., Handbuch der präparativen anorganischen Chemie, 254. F. Enke Verlag, Stuttgart 954.

9 O solích kyseliny jodisté (X) Braendli U., Elektrochemie Turgi, Ger.,, 56, July 2 (96). 6. Hessaby A., Souchay P., Bull. soc. chim. France 2, 599 (953). 7. Jeníčkova A., Malát M., Suk V., Chem. listy 5, 3 (956). 8. Näsänen R., Uggla R., Acta Chem. Scand. 8, 587 (954). 9. Willard H. H., Thompson J. J., J. Am. Chem. Soc. 56, 828 (934). Giollitti F., Gazz. chim. ital. 32, 345 (92). Do redakcie došlo V revidovanej podobe Adresa autoru: Doc. RNDr. Milan Drátovský, CSc, prom. chem. J. Matějčková, Katedra anorganické chemie PF KU, Praha 2, Albertov 2 SO.

Neutralizace prezentace

Neutralizace prezentace Neutralizace prezentace VY_52_INOVACE_207 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8,9 Projekt EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Z daných

Více

O solích kyseliny jodisté (VIII) Jodistany vápenaté a barnaté

O solích kyseliny jodisté (VIII) Jodistany vápenaté a barnaté CHEMICKÉ ZVESTI 18, 241249 (196441 O solích kyseliny jodisté (VIII) Jodistany vápenaté a barnaté M DRÁTOVSKÝ, Z TERNBACH Katedra anorganické chemie Prírodovedecké fakulty Karlovy Praha university, Byly

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 56. ročník 2019/2020 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie A. Praktická část Zadání 40 bodů

Ústřední komise Chemické olympiády. 56. ročník 2019/2020 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie A. Praktická část Zadání 40 bodů Ústřední komise Chemické olympiády 56. ročník 2019/2020 ŠKOLNÍ KOLO Kategorie A Praktická část Zadání 40 bodů PRAKTICKÁ ČÁST 40 BODŮ Autor Doc. Ing. Petr Exnar, CSc. Technická univerzita v Liberci Recenze

Více

Sbírka příkladů z teoretických základů analytické chemie Tomáš Křížek Karel Nesměrák

Sbírka příkladů z teoretických základů analytické chemie Tomáš Křížek Karel Nesměrák UNIVERZITA KARLOVA Přírodovědecká fakulta Katedra analytické chemie Sbírka příkladů z teoretických základů analytické chemie Tomáš Křížek Karel Nesměrák Praha 2016 1 Protolytické rovnováhy 1.1 Vypočítejte

Více

ve vodném roztoku dihydrofosforitanu sodného NaH 2 při 25 C

ve vodném roztoku dihydrofosforitanu sodného NaH 2 při 25 C 684 CHEMICKÉ ZVESTI 19, 684 688 (1965) Poloměr dihydrofosforitanového aniontu H 2 ve vodném roztoku dihydrofosforitanu sodného NaH 2 a draselného KH 2 při 25 C M. EBERT Katedra anorganické chemie Přírodovědecké

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan. Chemie anorganická analytická chemie kvantitativní. Datum tvorby

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan. Chemie anorganická analytická chemie kvantitativní. Datum tvorby Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Ročník Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie anorganická analytická chemie kvantitativní 2. ročník Datum tvorby

Více

UNIVERZITA PARDUBICE

UNIVERZITA PARDUBICE UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko technologická Katedra analytické chemie Licenční studium chemometrie na téma Využití tabulkového procesoru jako laboratorního deníku Vedoucí licenčního studia Prof.

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metody instrumentální analýzy, vy_32_inovace_ma_11_09

Více

KONTROLNÍ TEST ŠKOLNÍHO KOLA (70 BODŮ)

KONTROLNÍ TEST ŠKOLNÍHO KOLA (70 BODŮ) KONTROLNÍ TEST ŠKOLNÍHO KOLA (70 BODŮ) Úloha 1 Ic), IIa), IIId), IVb) za každé správné přiřazení po 1 bodu; celkem Úloha 2 8 bodů 1. Sodík reaguje s vodou za vzniku hydroxidu sodného a dalšího produktu.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Teorie kyselin a zásad Arheniova teorie Kyseliny jsou látky schopné ve vodném prostředí odštěpovat iont H +I. Zásady jsou látky schopné ve

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Výpočty z chemických vzorců

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Výpočty z chemických vzorců Výpočty z chemických vzorců 1. Hmotnost kyslíku je 80 g. Vypočítejte : a) počet atomů kyslíku ( 3,011 10 atomů) b) počet molů kyslíku (2,5 mol) c) počet molekul kyslíku (1,505 10 24 molekul) d) objem (dm

Více

Analytické experimenty vhodné do školní výuky

Analytické experimenty vhodné do školní výuky Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra učitelství a didaktiky chemie a Katedra analytické chemie Kurs: Současné pojetí experimentální výuky chemie na ZŠ a SŠ Analytické experimenty vhodné

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 19 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

volumetrie (odměrná analýza)

volumetrie (odměrná analýza) volumetrie (odměrná analýza) Metody odměrné analýzy jsou založeny na stanovení obsahu látky ve vzorku vypočteného z objemu odměrného roztoku titračního činidla potřebného ke kvantitativnímu zreagování

Více

OBECNÁ CHEMIE František Zachoval CHEMICKÉ ROVNOVÁHY 1. Rovnovážný stav, rovnovážná konstanta a její odvození Dlouhou dobu se chemici domnívali, že jakákoliv chem.

Více

Složení soustav (roztoky, koncentrace látkového množství)

Složení soustav (roztoky, koncentrace látkového množství) VZOROVÉ PŘÍKLADY Z CHEMIE A DOPORUČENÁ LITERATURA pro přípravu k přijímací zkoušce studijnímu oboru Nanotechnologie na VŠB TU Ostrava Doporučená literatura z chemie: Prakticky jakákoliv celostátní učebnice

Více

Chemické výpočty II. Vladimíra Kvasnicová

Chemické výpočty II. Vladimíra Kvasnicová Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová Převod jednotek pmol/l nmol/l µmol/l mmol/l mol/l 10-12 10-9 10-6 10-3 mol/l µg mg g 10-6 10-3 g µl ml dl L 10-6 10-3 10-1 L Cvičení 12) cholesterol (MW=386,7g/mol):

Více

Kurz 1 Úvod k biochemickému praktiku

Kurz 1 Úvod k biochemickému praktiku Kurz 1 Úvod k biochemickému praktiku Pavla Balínová http://vyuka.lf3.cuni.cz/ Důležité informace Kroužkový asistent: RNDr. Pavla Balínová e-mailová adresa: pavla.balinova@lf3.cuni.cz místnost: 410 studijní

Více

STANOVENÍ CHLORIDŮ. Odměrné argentometrické stanovení chloridů podle Mohra

STANOVENÍ CHLORIDŮ. Odměrné argentometrické stanovení chloridů podle Mohra STANOVENÍ CHLORIDŮ Odměrné argentometrické stanovení chloridů podle Mohra Cíl práce Stanovte titr odměrného standardního roztoku dusičnanu stříbrného titrací 5 ml standardního srovnávacího roztoku chloridu

Více

SADA VY_32_INOVACE_CH2

SADA VY_32_INOVACE_CH2 SADA VY_32_INOVACE_CH2 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Zbyňkem Pyšem. Kontakt na tvůrce těchto DUM: pys@szesro.cz Výpočet empirického vzorce Název vzdělávacího

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, anorganická chemie 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

Jana Fauknerová Matějčková

Jana Fauknerová Matějčková Jana Fauknerová Matějčková převody jednotek výpočet ph ph vodných roztoků ph silných kyselin a zásad ph slabých kyselin a zásad, disociační konstanta, pk ph pufrů koncentace 1000mg př. g/dl mg/l = = *10000

Více

Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas Rerum Naturalium. Mathematica-Physica-Chemica

Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas Rerum Naturalium. Mathematica-Physica-Chemica Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas Rerum Naturalium. Mathematica-Physica-Chemica Richard Pastorek ph-metrické stanovení disociačních konstant komplexů v kyselé oblasti systému Cr 3+ ---

Více

NÁZVOSLOVÍ SOLÍ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 14. 5. 2013. Ročník: osmý

NÁZVOSLOVÍ SOLÍ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 14. 5. 2013. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková NÁZVOSLOVÍ SOLÍ Datum (období) tvorby: 14. 5. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s názvoslovím

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Výpočty ph roztoků kyselin a zásad ph silných jednosytných kyselin a zásad. Pro výpočty se uvažuje, že silné kyseliny a zásady jsou úplně disociovány.

Více

CHEMIE Pracovní list č.3 žákovská verze Téma: Acidobazická titrace Mgr. Lenka Horutová Student a konkurenceschopnost

CHEMIE Pracovní list č.3 žákovská verze Téma: Acidobazická titrace Mgr. Lenka Horutová Student a konkurenceschopnost www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č.3 žákovská verze Téma: Acidobazická titrace Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Lenka Horutová Student a konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.07/03.0075 Teorie: Základem

Více

ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ POJMY A ZÁKONY

ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ POJMY A ZÁKONY ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ POJMY A ZÁKONY Klíčová slova: relativní atomová hmotnost (A r ), relativní molekulová hmotnost (M r ), Avogadrova konstanta (N A ), látkové množství (n, mol), molární hmotnost (M, g/mol),

Více

DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE

DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE 1. ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1) Co studuje chemie? 2) Rozděl chemii na tři důležité obory. DOUČOVÁNÍ KVINTA CHEMIE 2. NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN 1) Pojmenuj: BaO, N 2 0, P 4 O 10, H 2 SO 4, HMnO 4,

Více

CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL.

CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL. CHEMICKÉ VÝPOČTY I. ČÁST LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ. HMOTNOSTI ATOMŮ A MOLEKUL. Látkové množství Značka: n Jednotka: mol Definice: Jeden mol je množina, která má stejný počet prvků, jako je atomů ve 12 g nuklidu

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Pojmy Metody a formy Poznámky

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Pojmy Metody a formy Poznámky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, anorganická chemie 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný

Více

KOMPLEXOMETRIE C C H 2

KOMPLEXOMETRIE C C H 2 Úloha č. 11 KOMPLEXOMETRIE Princip Při komplexotvorných reakcích vznikají komplexy sloučeniny, v nichž se k centrálnímu atomu nebo iontu vážou ligandy donor-akceptorovou (koordinační) vazbou. entrální

Více

Název: Halogeny II - halogenidy

Název: Halogeny II - halogenidy Název: Halogeny II - halogenidy Autor: Mgr. Jiří Vozka, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: chemie, biologie, fyzika Ročník: 3. Tématický celek:

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH01

DUM VY_52_INOVACE_12CH01 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH01 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 8. a 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

Teorie kyselin a zásad poznámky 5.A GVN

Teorie kyselin a zásad poznámky 5.A GVN Teorie kyselin a zásad poznámky 5A GVN 13 června 2007 Arrheniova teorie platná pouze pro vodní roztoky kyseliny jsou látky schopné ve vodném roztoku odštěpit vodíkový kation H + HCl H + + Cl - CH 3 COOH

Více

Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas Rerum Naturalium. Mathematica-Physica-Chemica

Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas Rerum Naturalium. Mathematica-Physica-Chemica Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Facultas Rerum Naturalium. Mathematica-Physica-Chemica Eduard Ružička; Jiří Stranyánek Bromfenthiaziny jako bichromatometrické indikátory Acta Universitatis

Více

Chemie - 5. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP.

Chemie - 5. ročník. přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata. očekávané výstupy RVP. témata / učivo. očekávané výstupy ŠVP. očekávané výstupy RVP témata / učivo Chemie - 5. ročník Žák: očekávané výstupy ŠVP přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata 1.2., 2.1., 2.2., 2.4., 3.3. 1. Přeměny chemických soustav chemická

Více

Metody gravimetrické

Metody gravimetrické Klíčový požadavek - kvantitativní vyloučení stanovované složky z roztoku - málorozpustná sloučenina - SRÁŽECÍ ROVNOVÁHY VYLUČOVACÍ FORMA se převede na (sušení, žíhání) CHEMICKY DEFINOVANÝ PRODUKT - vážitelný

Více

Stanovení celkové kyselosti nápojů potenciometrickou titrací

Stanovení celkové kyselosti nápojů potenciometrickou titrací Stanovení celkové kyselosti nápojů potenciometrickou titrací Princip metody U acidobazických titrací se využívají dva druhy indikace bodu ekvivalence - vizuální a instrumentální. K vizuální indikaci bodu

Více

3 Acidobazické reakce

3 Acidobazické reakce 3 Acidobazické reakce Brønstedova teorie 1. Uveďte explicitní definice podle Brønstedovy teorie. Kyselina je... Báze je... Konjugovaný pár je... 2. Doplňte tabulku a pojmenujte všechny sloučeniny. Kyselina

Více

Vyjadřuje poměr hmotnosti rozpuštěné látky k hmotnosti celého roztoku.

Vyjadřuje poměr hmotnosti rozpuštěné látky k hmotnosti celého roztoku. Koncentrace roztoků Hmotnostní zlomek w Vyjadřuje poměr hmotnosti rozpuštěné látky k hmotnosti celého roztoku. w= m A m s m s...hmotnost celého roztoku, m A... hmotnost rozpuštěné látky Hmotnost roztoku

Více

1 DATA: CHYBY, VARIABILITA A NEJISTOTY INSTRUMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ. 1.5 Úlohy. 1.5.1 Analýza farmakologických a biochemických dat

1 DATA: CHYBY, VARIABILITA A NEJISTOTY INSTRUMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ. 1.5 Úlohy. 1.5.1 Analýza farmakologických a biochemických dat 1 DATA: CHYBY, VARIABILITA A NEJISTOTY INSTRUMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ 1.5 Úlohy Úlohy jsou rozděleny do čtyř kapitol: B1 (farmakologická a biochemická data), C1 (chemická a fyzikální data), E1 (environmentální,

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Seminář chemie (SCH) Náplň: Obecná chemie, anorganická chemie, chemické výpočty, základy analytické chemie Třída: 3. ročník a septima Počet hodin: 2 hodiny týdně Pomůcky: Vybavení odborné učebny,

Více

Pufry, pufrační kapacita. Oxidoredukce, elektrodové děje.

Pufry, pufrační kapacita. Oxidoredukce, elektrodové děje. ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Pufry, pufrační kapacita. Oxidoredukce, elektrodové děje. Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka, Tomáš Navrátil

Více

Součástí cvičení je krátký test.

Součástí cvičení je krátký test. 1 KVALITATIVNÍ ANORGANICKÁ ANALÝZA Laboratorní úloha č.1 KATIONTY TVOŘÍCÍ NEROZPUSTNÉ CHLORIDY A SÍRANY, KATION NH 4 + DOMÁCÍ PŘÍPRAVA 1. Prostudujte si dále uvedený návod 2. Prostudujte si text v Příloze

Více

Předmět: CHEMIE Ročník: 8. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: CHEMIE Ročník: 8. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Chemie ukázka chemického skla Chemie přírodní věda, poznat chemické sklo a pomůcky, zásady bezpečné práce práce s dostupnými a běžně používanými látkami (směsmi). Na základě piktogramů žák posoudí nebezpečnost

Více

Obrázek 3: Zápis srážecí reakce

Obrázek 3: Zápis srážecí reakce VG STUDENT CHEMIE T É M A: SRÁŽENÍ, IZOLACE SRAŽENIN Vypracoval/a: Spolupracoval/a: Třída: Datum: ANOTACE: V této laboratorní práci se žáci seznámí s pojmem sraženina a srážení, provedou srážení jodidu

Více

PROTOLYTICKÉ ROVNOVÁHY

PROTOLYTICKÉ ROVNOVÁHY PROTOLYTICKÉ ROVNOVÁHY Protolytické rovnováhy - úvod Obecná chemická reakce a A + b B c C + d D Veličina Symbol, jednotka Definice rovnovážná konstanta reakce K K = ac C a d D a a A a b B aktivita a a

Více

Chemické výpočty 11. Stechiometrické výpočty (včetně reakcí s ideálními plyny); reakce s přebytkem výchozí látky

Chemické výpočty 11. Stechiometrické výpočty (včetně reakcí s ideálními plyny); reakce s přebytkem výchozí látky Chemické výpočty 11 Stechiometrické výpočty (včetně reakcí s ideálními plyny); reakce s přebytkem výchozí látky Ing. Martin Pižl Skupina koordinační chemie místnost A213 E-mail: martin.pizl@vscht.cz Web:

Více

Obecná chemie, anorganická chemie

Obecná chemie, anorganická chemie Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Chemie (CHE) Obecná chemie, anorganická chemie Tercie 2 hodiny týdně Školní tabule, interaktivní tabule, tyčinkové a kalotové modely molekul, zpětný projektor,

Více

Sešit pro laboratorní práci z chemie

Sešit pro laboratorní práci z chemie Sešit pro laboratorní práci z chemie téma: Příprava roztoků a měření ph autor: ing. Alena Dvořáková vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační

Více

Acidobazické reakce. 1. Arrheniova teorie. 2. Neutralizace

Acidobazické reakce. 1. Arrheniova teorie. 2. Neutralizace Acidobazické reakce 1. Arrheniova teorie Kyseliny látky schopné ve vodných roztocích odštěpit H + např: HCl H + + Cl -, obecně HB H + + B - Zásady látky schopné ve vodných roztocích poskytovat OH - např.

Více

Studium specifické elektrické vodivosti v kapalné fázi systému K 2 HP0 3

Studium specifické elektrické vodivosti v kapalné fázi systému K 2 HP0 3 CHEMICKÉ ZVESTI 19 679 683 (1965) 679 Studium specifické elektrické vodivosti v kapalné fázi systému K 2 M EBERT J ClPERA Katedra anorganické chemie Prírodovedecké fakulty Karlovy Praha university Kapalná

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Chemie 2 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

Preparativní anorganická chemie

Preparativní anorganická chemie Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Přírodovědecká fakulta Studijní opora pro dvouoborové kombinované bakalářské studium Preparativní anorganická chemie Ing. Fišerová Seznam úloh 1. Reakce

Více

Chemie - 1. ročník. očekávané výstupy ŠVP. Žák:

Chemie - 1. ročník. očekávané výstupy ŠVP. Žák: očekávané výstupy RVP témata / učivo Chemie - 1. ročník Žák: očekávané výstupy ŠVP přesahy, vazby, mezipředmětové vztahy průřezová témata 1.1., 1.2., 1.3., 7.3. 1. Chemie a její význam charakteristika

Více

II. Chemické názvosloví

II. Chemické názvosloví II. Chemické názvosloví 1. Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a jiného prvku. Názvy oxidů jsou dvouslovné. Tvoří je podstatné jméno oxid (postaru kysličník) a přídavné jméno utvořené od názvu prvku

Více

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: CHEMIE Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: CHEMIE Ročník: 8. Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A JEHO SVĚT Předmět: CHEMIE Ročník: 8. Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Žák: - určí společné a rozdílné vlastnosti - pracuje bezpečně s vybranými a běžně používanými

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie B ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie B ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO Kategorie B ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ) PRAKTICKÁ ČÁST 40 BODŮ Autor Bc. Lukáš Tomaník VŠCHT Praha RNDr. Petr Holzhauser, Ph.D.

Více

Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11. Rozdělení směsí 16 Separační metody 20. Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25.

Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11. Rozdělení směsí 16 Separační metody 20. Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25. Obsah Obecná chemie II. 1. Látkové množství Hmotnost atomů a molekul 6 Látkové množství 11 2. Směsi Rozdělení směsí 16 Separační metody 20 3. Chemické výpočty Hustota, hmotnostní a objemový zlomek 25 Koncentrace

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Řešení praktických částí

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Řešení praktických částí Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Řešení praktických částí PRAKTICKÁ ČÁST 50 BODŮ Úloha 1 Stanovení Ni 2+ a Ca 2+ ve směsi konduktometricky 20 bodů 1) Chemické

Více

zadání příkladů 10. výsledky příkladů 7. 3,543 litru kyslíku

zadání příkladů 10. výsledky příkladů 7. 3,543 litru kyslíku zadání Jaký bude objem vodíku při tlaku 105 kpa a teplotě 15 stupňů Celsia, který vznikne reakcí 8 gramů zinku s nadbytkem kyseliny trihydrogenfosforečné? Jaký bude objem vodíku při tlaku 97 kpa a teplotě

Více

Střední průmyslová škola, Karviná. Protokol o zkoušce

Střední průmyslová škola, Karviná. Protokol o zkoušce č.1 Stanovení dusičnanů ve vodách fotometricky Předpokládaná koncentrace 5 20 mg/l navážka KNO 3 (g) Příprava kalibračního standardu Kalibrace slepý vzorek kalibrační roztok 1 kalibrační roztok 2 kalibrační

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie B ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO. Kategorie B ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 ŠKOLNÍ KOLO Kategorie B ZADÁNÍ PRAKTICKÉ ČÁSTI (40 BODŮ) PRAKTICKÁ ČÁST 40 BODŮ Autor Bc. Lukáš Tomaník VŠCHT Praha RNDr. Petr Holzhauser, Ph.D.

Více

Stanovení silných kyselin potenciometrickou titrací

Stanovení silných kyselin potenciometrickou titrací Úloha č. Stanovení silných kyselin potenciometrickou titrací Princip Potenciometrické titrace jsou jednou z nejrozšířenějších elektrochemických metod kvantitativního stanovení látek. V potenciometrické

Více

Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np:

Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np: PRVKY PÁTÉ SKUPINY Do této skupiny patří dusík, fosfor, arsen, antimon a bismut. Společnou vlastností těchto prvků je pět valenčních elektronů v orbitalech ns a np: Obecná konfigurace: ns np Nejvyšší kladné

Více

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I 1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I Vazba bromfenolové modři na sérový albumin Princip úlohy Albumin má unikátní vlastnost vázat menší molekuly mnoha typů. Díky struktuře, tvořené

Více

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1 DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-11 Téma: Soli Střední škola ok: 2012 2013 Varianta: A Soli Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník SOLI sůl je sloučenina, která se skládá z iontu kovu a

Více

Učivo. ÚVOD DO CHEMIE - vymezení předmětu chemie - látky a tělesa - chemické děje - chemická výroba VLASTNOSTI LÁTEK

Učivo. ÚVOD DO CHEMIE - vymezení předmětu chemie - látky a tělesa - chemické děje - chemická výroba VLASTNOSTI LÁTEK - zařadí chemii mezi přírodní vědy - uvede, čím se chemie zabývá - rozliší fyzikální tělesa a látky - uvede příklady chemického děje ÚVOD DO CHEMIE - vymezení předmětu chemie - látky a tělesa - chemické

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH19

DUM VY_52_INOVACE_12CH19 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH19 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 8. a 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE)

NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) NEUTRALIZAČNÍ ODMĚRNÁ ANALÝZA (TITRACE) Cíle a princip: Stanovit TITR (přesnou koncentraci) odměrného roztoku kyseliny nebo zásady pomocí známé přesné koncentrace již stanoveného odměrného roztoku. Podstatou

Více

Sešit pro laboratorní práci z chemie

Sešit pro laboratorní práci z chemie Sešit pro laboratorní práci z chemie téma: Skupinové reakce aniontů autor: MVDr. Alexandra Gajová vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační

Více

ANODA KATODA elektrolyt:

ANODA KATODA elektrolyt: Ukázky z pracovních listů 1) Naznač pomocí šipek, které částice putují k anodě a které ke katodě. Co je elektrolytem? ANODA KATODA elektrolyt: Zn 2+ Cl - Zn 2+ Zn 2+ Cl - Cl - Cl - Cl - Cl - Zn 2+ Cl -

Více

ČÁST 1: POTENCIOMETRICKÉ STANOVENÍ ph VE VODÁCH

ČÁST 1: POTENCIOMETRICKÉ STANOVENÍ ph VE VODÁCH ČÁST 1: Pracovní úkol 1. Stanovte ph ve vzorku pitné, povrchové, destilované a minerální (mořské) vody. 2. V závěru rovněž proveďte diskusi (komentář) k naměřeným hodnotám tří rozdílných vzorků vody. 3.

Více

Acidobazické děje - maturitní otázka z chemie

Acidobazické děje - maturitní otázka z chemie Otázka: Acidobazické děje Předmět: Chemie Přidal(a): Žaneta Teorie kyselin a zásad: Arrhemiova teorie (1887) Kyseliny jsou látky, které odštěpují ve vodném roztoku proton vodíku H+ HA -> H+ + A- Zásady

Více

Anorganické sloučeniny opakování Smart Board

Anorganické sloučeniny opakování Smart Board Anorganické sloučeniny opakování Smart Board VY_52_INOVACE_210 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 8.,9. Projekt EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Laboratorní práce č. 10 Bílkoviny Pro potřeby projektu

Více

ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY

ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY Látkové množství - vyjadřování množství: jablka pivo chleba uhlí - (téměř každá míra má svojí jednotku) v chemii existuje univerzální veličina pro vyjádření množství látky LÁTKOVÉ

Více

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1

Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborná škola EKONOM, o. p. s. Litoměřice, Palackého 730/1 DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-2-20 Téma: Test obecná chemie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Test obecná chemie Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý Mgr. Josef Kormaník TEST Otázka 1 OsO 4 je

Více

HODNOCENÍ JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD. Tab. č. 18/ 1. Chloridy. Jakost podzemní vody v ukazateli: (mg/l) Hydrogeologický rajón

HODNOCENÍ JAKOSTI PODZEMNÍCH VOD. Tab. č. 18/ 1. Chloridy. Jakost podzemní vody v ukazateli: (mg/l) Hydrogeologický rajón 00 Chloridy Tab. č. 8/ 0 0 0 Aritmetický,0 3,0,0 3,0,0 0, 0, 0,3,0,0 8,, 38, 88, 3, 3,0 3,8,,0, 8,,0,, 3, 3,, 3 0 0 3 0 33 ČSN A B C * D 3 00 3 00 Sírany Tab. č. 8/ 0 0 0 Aritmetický 0,0,0,,,,0,0,,0 0,0

Více

LABORATORNÍ STANOVENÍ SÍRANŮ VE VODNÉM ROZTOKU

LABORATORNÍ STANOVENÍ SÍRANŮ VE VODNÉM ROZTOKU LABORATORNÍ STANOVENÍ SÍRANŮ VE VODNÉM ROZTOKU Cílem práce je stanovit koncentraci síranů v neznámém vzorku postupem A, B a C a porovnat jednotlivé metody mezi sebou. Protokol musí osahovat veškeré výpočty

Více

VY_52_INOVACE_08_II.1.7_SOLI SOLI. PROCVIČOVÁNÍ a) PRACOVNÍ LIST

VY_52_INOVACE_08_II.1.7_SOLI SOLI. PROCVIČOVÁNÍ a) PRACOVNÍ LIST VY_52_INOVACE_08_II.1.7_SOLI SOLI PROCVIČOVÁNÍ a) PRACOVNÍ LIST PRACOVNÍ LIST 1. Pojmenuj kyselinu a odděl aniontovou skupinu. H 2 SO 4 HClO 3 H 2 SO 3 H 2 CO 3 H 2 SiO 4 HCl HNO 3 H 2 Se HClO H 2 WO 4

Více

Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag Cl - NaOH. atomy: Cu Ag molekuly: Cl 2 CO H 2 SO 4 NaOH kationty: Fe 2+ Na +

Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag Cl - NaOH. atomy: Cu Ag molekuly: Cl 2 CO H 2 SO 4 NaOH kationty: Fe 2+ Na + OPAKOVÁNÍ Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag Cl - NaOH atomy: Cu Ag molekuly: Cl 2 CO H 2 SO 4 NaOH kationty: Fe 2+ Na + Vyberte z těchto částic Cu Cl 2 Fe 2+ Na + CO H 2 SO 4 Ag

Více

2. PROTOLYTICKÉ REAKCE

2. PROTOLYTICKÉ REAKCE 2. PROTOLYTICKÉ REAKCE Protolytické reakce představují všechny reakce spojené s výměnou protonů a jsou označovány jako reakce acidobazické. Teorie Arrheniova (1884): kyseliny disociují ve vodě na vodíkový

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. Digitální učební materiály

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace. Digitální učební materiály Název školy Číslo projektu Název projektu Klíčová aktivita Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Tematická oblast: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ

Více

[ ] d[ Y] rychlost REAKČNÍ KINETIKA X Y

[ ] d[ Y] rychlost REAKČNÍ KINETIKA X Y REAKČNÍ KINETIKA Faktory ovlivňující rychlost chemických reakcí Chemická povaha reaktantů - reaktivita Fyzikální stav reaktantů homogenní vs. heterogenní reakce Teplota 10 C zvýšení rychlosti 2x 3x zýšení

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

Měření ph nápojů a roztoků

Měření ph nápojů a roztoků Měření ph nápojů a roztoků vzorová úloha (ZŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Kyselý nebo zásaditý roztok? Proč je ocet považován za kyselý roztok? Ocet obsahuje nadbytek (oxoniových kationtů).

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 50. ročník 2013/2014. OKRESNÍ KOLO kategorie D ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH

Ústřední komise Chemické olympiády. 50. ročník 2013/2014. OKRESNÍ KOLO kategorie D ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH Ústřední komise Chemické olympiády 50. ročník 2013/2014 OKRESNÍ KOLO kategorie D ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH TEORETICKÁ ČÁST (70 BODŮ) Informace pro hodnotitele Ve výpočtových úlohách jsou uvedeny dílčí výpočty

Více

bezpečnost práce v laboratoři a při pokusech chemické nádobí látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost

bezpečnost práce v laboratoři a při pokusech chemické nádobí látky, jejich vlastnosti, skupenství, rozpustnost bezpečnost práce v laboratoři a při pokusech EV voda, ovzduší (Základní podmínky života) - zná zásady bezpečné práce v laboratoři, poskytne a přivolá první pomoc při úrazech - dokáže poznat a pojmenovat

Více

Pracovně pedagogický koncept

Pracovně pedagogický koncept Pracovně pedagogický koncept Škola ZespółSzkółChemicznychWłocławek (PL) Druh studia Střední odborné vzdělání Obor studia Pracovník ochrany prostředí/technik v oblasti ochrany prostředí Oblast činnosti

Více

Názvosloví anorganických sloučenin

Názvosloví anorganických sloučenin Chemické názvosloví Chemické prvky jsou látky složené z atomů o stejném protonovém čísle (počet protonů v jádře atomu. Každému prvku přísluší určitý mezinárodní název a od něho odvozený symbol (značka).

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Oxidace a redukce jsou chemické reakce spojené s výměnou elektronů. Při oxidaci látka elektrony uvolňuje a její oxidační číslo se zvyšuje.

Více

KARBOXYLOVÉ KYSELINY

KARBOXYLOVÉ KYSELINY LABORATORNÍ PRÁCE Č. 28 KARBOXYLOVÉ KYSELINY PRINCIP Karboxylové kyseliny jsou látky, které ve své molekule obsahují jednu nebo více karboxylových skupin. Odvozují se od nich dva typy derivátů, substituční

Více

CHEMICKÉ VÝPOČTY HMOTNOST REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

CHEMICKÉ VÝPOČTY HMOTNOST REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST CHEMICKÉ VÝPOČTY HMOTNOST REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VÝPOČET HMOTNOSTI REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI

Více

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi 1. ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Systém a okolí 1.2 Vlastnosti systému 1.3 Vybrané základní veličiny 1.3.1 Množství 1.3.2 Délka 1.3.2 Délka 1.4 Vybrané odvozené veličiny 1.4.1 Objem 1.4.2 Hustota 1.4.3 Tlak 1.4.4

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L.

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L. STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMATIKY A SLUŽEB ELIŠKY KRÁSNOHORSKÉ 2069 DVŮR KRÁLOVÉ N. L. Obor Aplikovaná chemie: 28 44- M/01 ŠVP Aplikovaná chemie, ochrana životní prostředí, farmaceutické substance Maturitní témata

Více