Jak si vybrat správnou franšízu a nespálit se

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak si vybrat správnou franšízu a nespálit se"

Transkript

1 Jak si vybrat správnou franšízu a nespálit se Dr. Jaroslav Tamchyna centrum pro vzdělávací, popularizační, poradenskou, publikační a vědeckou činnost ve franšízingu

2 Co se dnes dozvíte 2 základní pojmy ve franšízingu co se distribuuje pomocí franšízingu co dostanete od franšízora na co si dát hlavně pozor při výběru franšízy 1. Je franšízing pro mě to pravé? 2. Vybral jsem správný obor a franšízu? 3. Co se potřebuji o franšíze dozvědět? 4. Na co se zeptat přímo franšízora? 5. Na co se zeptat ostatních franšízantů? 6. Víte co zaplatíte a co za to dostanete?

3 Základní pojmy franšízingu 3 franšízor - franšízingový poskytovatel, partner franšízanta + obvykle společnost vlastnící právo udělovat franšízing franšízant - franšízingový příjemce, klient a partner franšízora; provozovatel nebo majitel jedné nebo více franšíz, licencí franšíza, franšízový soubor / balík - licence, koncese, právo na, souhrn práv a podpůrných služeb, které získává franšízant smlouva o franšízingu - právní základ spolupráce, v písemné podobě upravuje vztah mezi franšízorem a franšízantem

4 Co se distribuuje pomocí franšízingu 4 výrobek limonáda, fornetti, džus, zmrzlina, postel, auto, tričko, oblek, balzám, nábytek, služba příprava a prodej nápoje nebo pokrmu, ubytování v hotelu, půjčení auta, umytí auta, zájezd, čištění, masáž, výroba a instalace skříně na míru, zprostředkování bytu, prodej, pojištění, hypotéka, dětská školka, banka, obsluha call centra technologie automat na kávu, myčka aut, dopékací pec, výrobní a prodejní linka, prodejní stojany, vybavení na fotografování z výšky, automat na půjčování filmů, zařízení pro využití geotermální/solární energie, informační systém, rezervační systém, zařízení call centra,

5 franšízingový balík (co dostává franšízant s licencí) 5 Značka Know-how: Koncept prodeje, koncept marketingu Manuál + školení Standardy kvality Průběžné poradenství Controlling & Benchmarking Analýza lokality (ilustrace Hanse Biedermanna převzata z publikace 25 Jahre Deutsche franchiseverband e.v.)

6 Výhody a nevýhody franšízingu 6 Výhody pro franšízora rychlý průnik na nové trhy a do regionů nižší nároky na vlastní kapitál růst značky, posílení image celkově menší riziko podnikání výhody z velikosti rozsahu, nižší náklady jistější a rychlejší odbyt možnost kontroly způsobu prodeje méně problémů se zaměstnanci Nevýhody pro franšízora pečlivý výběr franšízanta nutnost větší kontroly kvality snaha franšízantů o nezávislost, výchova potenciálního konkurenta, únik know-how snaha franšízantů o prodej svých produktů Výhody pro franšízanta využití zavedeného jména a značky, image velké firmy prověřený obchodní koncept a marketing jistější a rychlejší start, nižší náklady podpora při provozu školení na úrovni velkých firem samostatnost a prostor pro vlastní iniciativu nákupní a logistické výhody omezení konkurence v rámci sítě Nevýhody pro franšízanta potřeba vlastního kapitálu omezení některých konkurenčních činností povinnost platit poplatky (dělit se o zisk) podřízení se kontrole centrály závislost na franšízorovi

7 Na co si dát hlavně pozor při výběru franšízy 7 1. přináší franšíza franšízantovi prokazatelně dlouhodobý ekonomický přínos? 2. je know-how a systémy franšízorem vyzkoušené a prakticky ověřené? 3. investuje franšízor do značky a renomé, které pronajímá? 4. jak vážně to franšízor myslí s kvalitou? j(školení, řízení kvality, standardy) jde franšízorovi dlouhodobě o kvalitu nebo jen o rychlou expanzi? 5. zajímá se franšízor o detaily a problémy podnikání svých partnerů?

8 1. Je franšízing pro mě to pravé? 1/2 8 Na co se zeptejte nejprve sami sebe Proč se pouštím do samostatného podnikání? Jsem opravdu podnikatelský typ? Jsem dostatečně ambiciózní? Chci jít do podnikatelského rizika? Chci být součástí známé firmy nebo pracovat pro silnou značku? Jsou moje zdraví, věk a kondice dostačující pro tento druh podnikání? Bude mě moje rodina nebo partner podporovat? Mám správné povahové vlastnosti k řízení týmu spolupracovníků? Mám k dispozici dostatečné finanční prostředky a mohu dostat úvěr? Chci se zavázat k dlouhodobému obchodnímu vztahu? Chci provozovat svůj podnik přesně podle pokynů někoho zkušeného a strpím, aby mě kontroloval? Jsem ochoten prodávat produkty někoho jiného než své vlastní?

9 1. Je franšízing pro mě to pravé? 2/2 9 Na co se zeptejte nejprve sami sebe Jsem ochoten nakupovat pouze od dodavatelů, které mi stanoví franšízor? Jsem ochoten svůj úspěch spojit s úspěchem franšízora? Jsem ochoten se o svůj úspěch a výnosy podělit s franšízorem? Potřebuji při vedení podniku cizí pomoc a zkušenosti? Mám malé zkušenosti s přípravou podnikatelského plánu a potřebuji poradit? Mám malé zkušenosti s marketingem a potřebuji pomoci to překonat? Nechce se mi začínat s podnikáním od základů; ocením možnost stavět na něčem již hotovém? Jsem ochoten za osvědčený návod na provozování svého podnikání zaplatit?

10 2. Vybral jsem si správný obor a franšízu? 10 Otestujte si produkt a franšízový koncept Je mi nabízený produkt (výrobek, služba) něčím blízký? Rozumím mu? Je předpoklad trvalejšího zájmu o produkt ze strany zákazníků? Má koncept prodeje produktu dlouhodobý smysl? V čem spočívají jeho výhody produktu oproti nabídce konkurenci? Jaká je celková a místní konkurence? Je obchodní značka produktu díky reklamě dobře známá? Je produkt nový, je něčím originální? Je nějak zaručena kvalita produktu? Je cena produktu přiměřená? Je produkt pro zákazníky snadno dostupný? Je prodej produktu ovlivněn sezónními nebo módními vlivy? Je nabízený produkt a jeho sortiment podle přání zákazníků upravován?

11 3. Co se potřebuji o franšíze dozvědět? 1/2 11 Po čem pátrat v informačních materiálech franšízorů? Byl nabízený franšízový koncept již někde úspěšně vyzkoušen? Je úspěšný také v zahraničí? Jaká dlouhá je historie franšízora? Za kolik let nasbíral své zkušenosti? Jak je franšízová síť velká? Kolik má vlastních poboček a kolik franšízových? Jsou informační podklady či nabídka provedeny profesionálně? Jsou dostatečně aktuální? Je z nabídky na první pohled zřejmé, na čem je nabízená podnikatelská idea koncepce založena? Uvádí franšízor nějaký kontakt, který je snadno a přímo dosažitelný? Jsou obchodní jméno a značka franšízového konceptu dobře známé? Jsou výnosy, které franšízor slibuje, reálné?

12 3. Co se potřebuji o franšíze dozvědět? 2/2 12 Co o franšízorovi a jeho systému zjistíte jinde? Je nabízený typ spolupráce opravdu franšízing nebo jemu podobná forma partnerství? Splňuje franšízový systém podmínky Evropského kodexu etického franšízingu? Je franšízor známý v nějakém respektovaném franšízovém nebo profesním sdružení nebo obchodní komoře? Znají moji známí franšízora nebo výrobky a služby, které nabízí? Co si o nich myslí? Jaká živnostenská oprávnění uvádí franšízor ve výpisu z obchodního rejstříku? Jaké další aktivity franšízor provádí?

13 4. Na co se zeptat přímo franšízora? 1/2 13 Má franšízor s provozováním svého obchodního konceptu letité znalostí a zkušeností? Za jakou dobu? Kde a kdy proběhl pilotní provoz a s jakým úspěchem? Proč a kdy se franšízor rozhodl využívat franšízing? Jaké obchodní úspěchy franšízor v minulosti zaznamenal? Jakou má značka používaná franšízorem pozici na trhu? Kolik má franšízor franšízových partnerů? Kolik jich chce mít? Jak franšízor komunikuje s ostatními franšízanty? Jak často? Jak velká je centrála? Jsou v centrále kvalifikovaní a kompetentní pracovníci? Je v centrále někdo, kdo se vám bude schopen věnovat? Kdo to je? Kde sídlí centrála? Mohu ji bez problémů navštívit? Jak budu s franšízorem a jeho managementem spolupracovat? Jakou pomoc mi franšízor pro můj start v podnikání nabízí? Existuje podrobný jízdní řád pro můj start v systému?

14 4. Na co se zeptat přímo franšízora? 2/2 14 Kdo mi bude z centrály při zahájení mého podnikání pomáhat? Existuje pro vedení provozu provozní příručka (manuál)? Dostanu příručku od franšízanta dopředu alespoň k nahlédnutí, abych si udělal představu o rozsahu know-how? Jak moc je jeho provozní příručka podrobná? Poskytne mi franšízor určité obchodní území, popř. územní exkluzivitu? Dá mi systém dost volnosti pro další aktivity? Jsem nucen nakupovat dodávky výhradně u franšízora? Jakou právní formu budu muset při podnikání využívat? Kolik budu potřebovat zaměstnanců a za jakou mzdu? Kdo jsou vlastníci a kdo eventuální nástupci franšízora, pokud bude mít problémy? Jsou moje lokalita a obchodní prostory pro koncept vhodné? Bude v této lokalitě dostatečný potenciál solventních zákazníků? Jaká je v této lokalitě prognóza hospodaření na příštích 3-5 let? Jak intenzivní regionální reklamu budu potřebovat v této oblasti provádět?

15 5. Na co se zeptat ostatních franšízantů? 15 Podepsali by znovu smlouvu s tímto franšízorem? Je prodej úspěšný a bezproblémový? Jakou pověst má franšízor u ostatních franšízantů? Poskytuje centrála vše včas a v pořádku? Byly veškeré sliby franšízora pravdivé a reálné? Bylo uzavírání franšízové smlouvy v pořádku? Byl jste na začátku dostatečně srozuměn se smluvními podmínkami? Byl franšízorem slibovaný odhad výnosů pravdivý? Byl váš vstup do systému rychlý a hladký? Bylo vám poskytnuto dostatečné a profesionální proškolení a trénink? Bylo vybavení provozovny poskytnuté franšízorem v pořádku? Jakou nabízí franšízor pomoc je trvalá a intenzivní? Jsou manuály dostatečně podrobné a jsou aktualizovány? Jak franšízor řeší systém vzájemné problémy a neshody?

16 6. Víte co zaplatíte a co za to dostanete? 1/2 16 Na co se zeptejte ohledně financí Jak vysoké počáteční investice budu muset uhradit? Mám pro zahájení podnikání dost vlastního kapitálu nebo potřebuji cizí kapitál? Jak velký a jak bude časově rozloženo jeho čerpání? Nabízí mi franšízor při zajištění financování nějakou pomoc? Jakou? S jakým ziskem mohu při svém franšízovém podnikání počítat? Jaká bude návratnost mé investice? Jaké poplatky (vstupní, průběžné, účelové, atd.) musím platit a kdy? Jsou franšízové poplatky přibližně srovnatelné s ostatními koncepty? Co vše je obsaženo ve vstupním poplatku? Jaké služby mi franšízor poskytne oproti průběžnému poplatku? Existují ještě nějaké další skryté poplatky (např. cestovní, poradenské)?

17 6. Víte co zaplatíte a co za to dostanete? 2/2 17 Na co se zeptejte ohledně financí Musím zaplatit nějakou kauci nebo zálohu? Co a za jakých podmínek mi z ní franšízor vrátí, když spolupráci ukončíme? Budu moci při nákupu produktů od franšízora využívat odloženou splatnost, dodavatelský úvěr nebo jiné kondice? Jaký se odhaduje můj minimální zisk na 3 roky dopředu? Jak bude vypadat můj finanční plán na příštích 3 let? Jaké bude moje roční daňové a úvěrové zatížení? Jaké pojištění mohu nebo musím využít? Jak posuzují ostatní franšízanti finanční chování franšízora?

18 Pravidelné klubové večery navštěvují podnikatelé a odborníci z ČR i zahraničí studenti, novináři Kdy: druhá středa v měsíci od 18 hodin Kde: Praha 1, Na Perštýně 18, Golem Club

19 Jannis Samaras, pan Kofola: Když ji miluješ, není co řešit

20 centrum pro vzdělávací, popularizační, poradenskou, publikační a vědeckou činnost ve franšízingu Spálená 51, Praha tamchyna@ifranchising.cz

21 21

FRANCHISING strategie expanze do regionů

FRANCHISING strategie expanze do regionů FRANCHISING strategie expanze do regionů RNDr. Jaroslav Tamchyna Retail Summit 2007 6. - 7. 2. 2007 Praha Top Hotel centrum pro vzdělávací, popularizační, poradenskou, publikační a vědeckou činnost ve

Více

Pět kroků k vlastnímu franchisovému podnikání

Pět kroků k vlastnímu franchisovému podnikání Pět kroků k vlastnímu franchisovému podnikání RNDr. Jaroslav Tamchyna Úvodem Pokud uvažujete o tom, že zkusíte podnikat jako franchisový příjemce (také franchisant nebo franchisee), bude pro vás možná

Více

PODNIKEJTE VE SVĚTĚ KRÁSY

PODNIKEJTE VE SVĚTĚ KRÁSY PODNIKEJTE VE SVĚTĚ KRÁSY ENII-NAILS vítejte v našem světě, ve světě kouzel nehtové kosmetiky Jsme česká společnost působící v rámci celé Evropy a již více jak 11 let děláme ženy krásnější. Stali jsme

Více

Pět kroků k vlastním u franchisingovém u podnikání

Pět kroků k vlastním u franchisingovém u podnikání Pět kroků k vlastním u franchisingovém u podnikání RNDr. Jaroslav Tamchyna, 2005 Úvodem Pokud uvažujete o tom, že zkusíte podnikat jako franchisingový příjemce (také franchisant nebo franchisee), bude

Více

Franchising 4.0. Trendy sdíleného podnikání v době digitální. Jaroslav Tamchyna

Franchising 4.0. Trendy sdíleného podnikání v době digitální. Jaroslav Tamchyna Franchising 4.0 Trendy sdíleného podnikání v době digitální Jaroslav Tamchyna Soumrak nebo proměna franchisingu? Jsme svědky konce franšízingu? nebo jen konce tradičního pojetí franšízingu? Proč je franšízing

Více

Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz. F ranchising. Začínáte? Příručka pražského podnikatele

Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz. F ranchising. Začínáte? Příručka pražského podnikatele Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz F ranchising Začínáte? Příručka pražského podnikatele Definice franchisingu dle Evropského kodexu etiky franchisingu

Více

Konference Klastry 2006 Financování projektů

Konference Klastry 2006 Financování projektů Konference Klastry 2006 Financování projektů Margareta Křížová Central European Advisory Group CEAG 5.května 2006, Brno Témata I. Finanční zdroje v různých fázích vývoje firmy II. Financování prostřednictvím

Více

SMĚR MODERNÍHO PODNIKÁNÍ

SMĚR MODERNÍHO PODNIKÁNÍ SMĚR MODERNÍHO PODNIKÁNÍ NADSTANDARDNÍ VÝDĚLKY OBROVSKÉ OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI SEBEREALIZACE PODPORA ZKUŠENOSTI SVOBODA to je výčet několika výhod, které nabízíme při společné spolupráci v projektu NEXT

Více

Financování začínajících podnikatelů

Financování začínajících podnikatelů Financování začínajících podnikatelů Cesty k úspěchu - video VIDEO P.2 Dosavadní financování začínajících podnikatelů v Komerční bance Startovací limity povolený debet nebo kreditní karta do výše 30 tis.

Více

PODNIKÁNÍ MALÝCH A STŘEDNÍCH FIREM 2. Národní vzdělávací fond

PODNIKÁNÍ MALÝCH A STŘEDNÍCH FIREM 2. Národní vzdělávací fond PODNIKÁNÍ MALÝCH A STŘEDNÍCH FIREM 2 1 A. Specifika podnikání 1. Východiska a cíle podpory vláda systematicky podporuje podnikání předpoklady a schopnosti MSP pro podporu - zmírňovat negativní důsledky

Více

Imo24h Staráme se o Váš majetek 24/7

Imo24h Staráme se o Váš majetek 24/7 Imo24h Staráme se o Váš majetek 24/7 OBSAH Imo24h Stavby a opravy.kdo jsme.co děláme.jak to děláme.platební modely.proč zvolit Imo24h? Imo24h - Franšíza.Síť franšíz.profil franšízanta.jak se stát franšízantem.podmínky

Více

Úspěch se dá naplánovat

Úspěch se dá naplánovat Srdečně Vám blahopřejeme, že jste se odvážil udělat krok k vaší profesní samostatnosti. Pečlivou přípravou můžete ovlivnit velké množství rozhodujících faktorů, které pro Vás mají existenciální význam.

Více

Vítejte u REAL MORAVIA

Vítejte u REAL MORAVIA Vítejte u REAL MORAVIA Obsah: Chcete se podílet na dynamickém růstu realitní sítě REAL MORAVIA? Realitní franchising REAL MORAVIA v kostce Co je franchising? Vsaďte na jistotu Podmínky pro partnerství

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Distribuce

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Distribuce Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Distribuce Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová slova: distribuce,

Více

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou

Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Příkladná role státu? Naplňování EED a role energetických služeb se zárukou Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského

Více

Podnikatelské plánování pro inovace

Podnikatelské plánování pro inovace Podnikatelské plánování pro inovace Šablona podnikatelského plánu Název projektu Datum zpracování Verze č. Údaje o autorech Obsah Exekutivní souhrn...3 1. Základní údaje o předkladateli a podniku...4 1.1

Více

ČR loni lákala zahraniční franchisové systémy

ČR loni lákala zahraniční franchisové systémy ČR loni lákala zahraniční franchisové systémy PRAHA, 11. března 2015 V České republice funguje na 246 franchisových konceptů a 5272 franchisantů. Obliba podnikání pod zavedenou značkou nadále roste a přináší

Více

Prodat, nebo dále rozvíjet akvizicemi?

Prodat, nebo dále rozvíjet akvizicemi? Prodat, nebo dále rozvíjet akvizicemi? Miroslav Bratrych ČR Co dál s úspěšnou rodinnou firmou II. Odborná konference, 13. června 2013, Ostrava Co říkají podnikatelé o rozvoji firem? 36% plánuje letos M&A

Více

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie

Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Národní dotační programy MPO podporující úspory energie Ing. Jana Sedláčková oddělení programů na podporu úspor 1 Národní dotační programy MPO Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných

Více

Subjekty tržní ekonomiky II. Pátek 30. 3. 2012 Kateřina Jančová

Subjekty tržní ekonomiky II. Pátek 30. 3. 2012 Kateřina Jančová Subjekty tržní ekonomiky II. Pátek 30. 3. 2012 Kateřina Jančová Právní předpisy Občanský zákoník Obchodní zákoník Nový občanský zákoník (+ přidružené zákony: zejm. Zákon o obchodních společnostech a družstvech)

Více

WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán. Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora.

WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán. Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora. WORKSHOP NO.3 Podnikatelský plán Specifikace podnikatelského plánu. Obsah podnikatelského plánu - obecně. Můj podnikatelský plán pro investora. Co je podnikatelský plán? Specifikace podnikatelského plánu

Více

Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti.

Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti. Investujte do správných partnerů. Investujte do své budoucnosti. Pozvánka k prezentaci na veletržní a konferenční přehlídce o franšízingu Franchise Days Prague 2012 / FrAMchise Day 2012 Dovolte nám, abychom

Více

Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí

Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí Potřebnost energetického managementu nejen měst a obcí Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor 1 Plnění cíle NAPEE alternativní schéma dle článku 7 ČR se rozhodla jít cestou alternativního

Více

Operační program Podnikání a inovace. Programy OPPI

Operační program Podnikání a inovace. Programy OPPI Operační program Podnikání a inovace Programy OPPI Struktura OPPI Prioritní osa 1 - Vznik firem - 2,60 % Prioritní osa 2 - Rozvoj firem 21,80 % Prioritní osa 3 - Efektivní energie - 4,00 % Prioritní osa

Více

Prezentace. Okresní hospodářské komory Cheb

Prezentace. Okresní hospodářské komory Cheb Prezentace Okresní hospodářské komory Cheb Okresní hospodářská komora Cheb byla založena v roce 1993 k podpoře podnikatelských aktivit cílem OHK Cheb je především ochrana zájmů podnikatelské sféry a veškeré

Více

Exchange Prezentace. Poradenství pro finance a pojištění

Exchange Prezentace. Poradenství pro finance a pojištění Exchange Prezentace Poradenství pro finance a pojištění Kdo jsme Mezinárodní poradenská síť pro financování a pojištění působící v mnoha zemích. Exchange poskytuje integrované služby s individuálními řešeními

Více

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy

Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Politika EU v oblasti energie a klimatu, dotační programy Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor 1 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ. Předmět úpravy

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ. Předmět úpravy 47/2002 Sb. ZÁKON ze dne 11. ledna 2002 o podpoře malého a středního podnikání a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění

Více

Dotační programy pro roky 2007-2013 Operační Program Podnikání a Inovace Oblasti podpory:

Dotační programy pro roky 2007-2013 Operační Program Podnikání a Inovace Oblasti podpory: Podpora podnikání Operační Program Podnikání a Inovace Oblasti podpory: podnikání a inovace lidské zdroje a zaměstnanost výzkum a vývoj START Poskytovatel Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s.

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice ÚČETNICTVÍ 3 10. KAPITOLA: ÚČETNÍ ZÁVĚRKA- ZVEŘEJŇOVÁNÍ A OVĚŘOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Programy pro malé a střední podnikatele připravované výzvy a hodnocení přijatých programů

Programy pro malé a střední podnikatele připravované výzvy a hodnocení přijatých programů Programy pro malé a střední podnikatele připravované výzvy a hodnocení přijatých Konference OPPI podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období 4. prosince 2007, Praha RNDr. Lenka

Více

KOMPLEXNÍ SERVIS: CESTA KE ZVÝŠENÍ VÝNOSU Z KLIENTA? 23. KVĚTNA 2018 / PRAHA / 3 SÁLY S PROGRAMEM

KOMPLEXNÍ SERVIS: CESTA KE ZVÝŠENÍ VÝNOSU Z KLIENTA? 23. KVĚTNA 2018 / PRAHA / 3 SÁLY S PROGRAMEM KONFERENCE FINANČNÍCH PORADCŮ 2018: KOMPLEXNÍ SERVIS: CESTA KE ZVÝŠENÍ VÝNOSU Z KLIENTA? 23. KVĚTNA 2018 / PRAHA / 3 SÁLY S PROGRAMEM Jak si představujete ideál péče o klienta? Co je na cestě k ideálu

Více

Jak na podnikání? VYPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU

Jak na podnikání? VYPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU Projekt reg. č.: CZ.1.04/3.4.04/88.00372 je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR, název projektu: PODNIKATELSKÝ MINIINKUBÁTOR. Jak na podnikání? VYPRACOVÁNÍ PODNIKATELSKÉHO

Více

Praktické činnosti. Podnikání 8.A

Praktické činnosti. Podnikání 8.A Praktické činnosti Podnikání 8.A 1 3. Drobné podnikání 3.1 Možnosti podnikání, organizování činnosti firmy Podnikání je soustavná činnost za účelem dosažení zisku. Podnikat může buď jednotlivec, tedy podnikatel

Více

Stručně o franchisingu

Stručně o franchisingu Stručně o franchisingu RNDr. Jaroslav Tamchyna, 2005 Úvodem Franchisingu dnes mnoho velkých firem vděčí za své silné celosvětové konkurenční postavení a věhlas. V posledním čtvrtstoletí zaznamenáváme velmi

Více

Auditorské služby. Committed to your success

Auditorské služby. Committed to your success Auditorské služby Committed to your success Auditorské služby Expertní znalosti, individuální přístup a dlouhodobá péče jsou klíčem k nezávislému a profesionálnímu ověření vašich ekonomických informací.

Více

Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta. Mezinárodní franchising

Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta. Mezinárodní franchising Masarykova univerzita v Brně Právnická fakulta Mezinárodní franchising (písemná práce) Zpracovala: Monika Hastíková Vyučující: Mgr. Jiří Valdhans Studijní obor: Právo a podnikání Předmět: BP404 Základy

Více

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008

PODNIKATELSKÝ PLÁN. Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 PODNIKATELSKÝ PLÁN Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 PODNIKATELSKÝ PLÁN Osnova prezentace: důvody podnikatelského plán osnova podnikatelského plánu finanční plán PODNIKATELSKÝ

Více

POPIS FRENŠÍZOVÉHO SYSTÉMU

POPIS FRENŠÍZOVÉHO SYSTÉMU POPIS FRENŠÍZOVÉHO SYSTÉMU Jsme česká společnost působící v rámci České republiky v oblasti pánských kadeřnických a doplňkových služeb. Stali jsme se stabilní a respektovanou značkou na trhu. Pod značkou

Více

Vybrané problémy z pohledu zákona č. 159/1999 Sb., O některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu (301/2009 Sb.)

Vybrané problémy z pohledu zákona č. 159/1999 Sb., O některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu (301/2009 Sb.) 6.1.2012 1 Vybrané problémy z pohledu zákona č. 159/1999 Sb., O některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu (301/2009 Sb.) 1 (1) Zájezdem se rozumí předem sestavená kombinace alespoň dvou

Více

Možné řešení úkolu. Sen Market

Možné řešení úkolu. Sen Market Možné řešení úkolu Sen Market Žák Třída Datum zpracování Osnova 1. Plánování: a) Základní strategické cíle b) SWOT analýza c) Porterova analýza konkurence 2. Organizování: a) Organizační struktura Sen

Více

Jak založit vlastní firmu?

Jak založit vlastní firmu? Jak založit vlastní firmu? Ladislav Šiška Ladislav.siska@econ.muni.cz Obsah prezentace Podnikání Formy podnikání Podnikatelský záměr / plán účel hlavní prvky forma Finanční výkazy obchodních společností

Více

Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy

Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy Politika EU v oblasti úspor energie, dotační programy Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor seminář Úspory energie a uhlíková stopa podniku Brno, 29. srpna 2018 Brno, 29. srpna

Více

CHARAKTERISTIKA METODY EPC

CHARAKTERISTIKA METODY EPC ÚVOD DO PROBLEMATIKY CHARAKTERISTIKA METODY EPC Energy Performance Contracting (EPC): smlouva na poskytování konkrétních služeb souvisejících se spotřebou energie, kdy celková výše plateb závisí na výši

Více

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Miniškola podnikání Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Podnikání Podnikání je činnost, kterou vykonává podnikatel soustavně, samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku.

Více

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/1999 Sb. ODPOVÍDAJÍCÍ PŘEDPIS EU Ustanovení. Obsah Celex č. Ustanovení Obsah

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 159/1999 Sb. ODPOVÍDAJÍCÍ PŘEDPIS EU Ustanovení. Obsah Celex č. Ustanovení Obsah ROZDÍLOVÁ TABULKA k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský

Více

O SPOLEČNOSTI SEVEN. www.svn.cz

O SPOLEČNOSTI SEVEN. www.svn.cz SOUČASNÝ STAV V OBLASTI POSKYTOVÁNÍ ENERGETICKÝCH SLUŽEB METODOU EPC O SPOLEČNOSTI SEVEN SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. (SEVEn) poskytuje od roku 1990 poradenské služby v oblasti

Více

ČSOB LEASING AGRO Finance. Jan Kulhánek

ČSOB LEASING AGRO Finance. Jan Kulhánek ČSOB LEASING AGRO Finance Jan Kulhánek ČSOB Leasing, a.s. Trh: Stroje a zařízení + Agro v roce 2016 ČSOB Leasing je leaderem segmentu trhu strojů s tržním podílem v roce 2016 větším než 24 % ČSOB Leasing

Více

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektivy metody EPC v České republice, Praha, 29. dubna 2013

Více

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE

PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Držitel certifikátu dle ISO 9001 PŘEHLED TÉMAT K MATURITNÍ ZKOUŠCE Předmět: EKONOMIKA Obor vzdělávání: 66-41-M/02 Obchodní akademie Školní

Více

Financování výstavby parkovacích domů

Financování výstavby parkovacích domů Možnosti mimorozpočtového financování (z pohledu veřejného zadavatele) Investiční úvěr Leasing Soukromý investor PPP projekt Dodavatelský úvěr (EU nebo jiné fondy?) 2 Investiční úvěr Popis Výhody Nevýhody

Více

Možnosti financování MSP

Možnosti financování MSP Možnosti financování MSP Ing. Marian Piecha, Ph.D., L.LM ředitel sekce strategie mezinárodní konkurenceschopnosti, investic a inovací 4. listopadu 2014 ZPĚT NA VRCHOL INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA

Více

Ing Ladislav Dvořák, CSc. Praha Financování inovací

Ing Ladislav Dvořák, CSc. Praha Financování inovací Ing Ladislav Dvořák, CSc. Praha 7.12.2016 Financování inovací 1. Úvod 2. Program Inostart 2. EIB Global Loans 2. EIF InnovFin 2 Obecné možnosti financování Mohou platit za vybrané služby, v některých případech

Více

Malý muzikant. Zpíváme, tančíme a hrajeme si ČESKÁ HUDEBNÍ ŠKOLA PRO DĚTI

Malý muzikant. Zpíváme, tančíme a hrajeme si ČESKÁ HUDEBNÍ ŠKOLA PRO DĚTI Malý muzikant Zpíváme, tančíme a hrajeme si ČESKÁ HUDEBNÍ ŠKOLA PRO DĚTI náš koncept Hudební škola byla založena Veronikou Diamantovou jako reakce na nedostatek kvalitního a zábavného hudebního vzdělávání

Více

Rizika financování projektů v teplárenství

Rizika financování projektů v teplárenství Rizika financování projektů v teplárenství Energetika Most 2011 Most, 9.6.2011 Vladimír Kubeček, Česká spořitelna a.s. 1 Obsah Investice do projektů v teplárenství Rizika projektu a jejich ošetření Financování

Více

Aktualizováno: květen OVB Allfinanz Jednoduše lepší!

Aktualizováno: květen OVB Allfinanz Jednoduše lepší! Aktualizováno: květen 2017 OVB Allfinanz Jednoduše lepší! OVB v Evropě 47 let zkušeností aktivní ve 14 zemích zhruba 3,3 milionu klientů více než 5.000 finančních poradců, kteří mají finanční poradenství

Více

Příloha 1 Dotazník I. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA FIRMY. (1) Počet zaměstnanců (průměrný stav v roce 2006):... (2) Obrat v mil. Kč (za rok 2006):...

Příloha 1 Dotazník I. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA FIRMY. (1) Počet zaměstnanců (průměrný stav v roce 2006):... (2) Obrat v mil. Kč (za rok 2006):... Příloha 1 Dotazník I. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA FIRMY (1) Počet zaměstnanců (průměrný stav v roce 2006):... (2) Obrat v mil. Kč (za rok 2006):... II. KONKURENCESCHOPNOST FIRMY (3) Vyberte (zaškrtněte ),

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Žádost o příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti

Žádost o příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti Registrační číslo Úřadu práce ČR: CHPM SVČ zřízení Pracoviště Úřadu práce ČR: S 15 Žádost o příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti 75 zákona č.

Více

Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu

Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu Energetické služby se zárukou a náležitosti smluvního vztahu Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. listopad 2006 Praha, Aquatherm SEVEn, Středisko pro efektivní

Více

Všeobecné obchodní podmínky pro síť realitních kanceláří systému Direct Real (dále jen VOP )

Všeobecné obchodní podmínky pro síť realitních kanceláří systému Direct Real (dále jen VOP ) Všeobecné obchodní podmínky pro síť realitních kanceláří systému Direct Real (dále jen VOP ) I. Všeobecné ustanovení 1) VOP systému realitního obchodu Direct Real jsou neoddělitelnou součástí všech smluvních

Více

Dotace pro váš rozvoj a záměry

Dotace pro váš rozvoj a záměry Profesionální zpracování úspěšných žádostí o dotace Dotace pro váš rozvoj a záměry www.dotace-fondy.eu www.asistencnicentrum.cz Vážený kliente, dovolte nám, abychom vám představili společnost Asistenční

Více

INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM

INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM pracovní list k tématu INVESTOVÁNÍ A PASIVNÍ PŘÍJEM Individuální práce A) Práce v hodině Úkol č. 1: Rozhodněte, zda se jedná o úvěrový či investiční (spořicí) produkt: Kontokorent Hypotéka Dluhopis Spotřebitelský

Více

Podnikání I EKO3 Ing. Pavlína Štréglová. Podnikání

Podnikání I EKO3 Ing. Pavlína Štréglová. Podnikání Podnikatel dle občanského zákona Podnikání Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení

Více

Pracovní listy. k ebooku. Jak najít odvahu a začít podnikat na mateřské dovolené Jana Vojtášková

Pracovní listy. k ebooku. Jak najít odvahu a začít podnikat na mateřské dovolené Jana Vojtášková Pracovní listy k ebooku Jak najít odvahu a začít podnikat na mateřské dovolené 2016 Základní zpracování konceptu podnikání Alespoň základní zpracování konceptu podnikání je pro Vás před začátkem podnikání

Více

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ

Model podniku. Ú č e t n i c t v í. Stát. Podnik (kombinace VF) Prodej. Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Podniková ekonomika Model podniku Ú č e t n i c t v í Stát Dodavatel Podnik (kombinace VF) Odběratel Nákup Řízení plánování, organizace,vedení, rozhodování Výroba ŘLZ Prodej 2 3 Vývoj situace podniků na

Více

POPIS FRENŠÍZOVÉHO SYSTÉMU

POPIS FRENŠÍZOVÉHO SYSTÉMU POPIS FRENŠÍZOVÉHO SYSTÉMU Jsme česká společnost působící v rámci České republiky v oblasti pánských kadeřnických a doplňkových služeb. Stali jsme se stabilní a respektovanou značkou na trhu. Pod značkou

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Maloobchod

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Maloobchod Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Maloobchod Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová slova: maloobchod,

Více

Podnikatelský plán. Název projektu. Logo. Jméno živnostníka / firmy

Podnikatelský plán. Název projektu. Logo. Jméno živnostníka / firmy Podnikatelský plán Název projektu Logo Jméno živnostníka / firmy (Cílem tohoto návodu je pomoci Vám k vytvoření podnikatelského plánu k Vaší myšlence do podnikání. Není potřeba odpovědět na všechny otázky,

Více

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál)

Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál) Projekt CzechEkoSystem (Ekosystém pro rizikový kapitál) Ing. Jan Zeman Regionální koordinátor Obsah 1. Náplň projektu 2. Kouč v projektu CzechEkoSystem 3. Poradenské služby 4. Aktuální stav 5. CzechEkoSystem

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na přípravu realizace kvalitních energeticky úsporných projektů se zásadami dobré praxe z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na přípravu realizace kvalitních energeticky úsporných projektů se zásadami dobré praxe z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na přípravu realizace kvalitních energeticky úsporných projektů se zásadami dobré praxe z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Zhodnocení investice... 1 3. Prvky kvalitního

Více

Předmluva 1 Sebehodnocení a rozhodování stát se podnikatelem 3

Předmluva 1 Sebehodnocení a rozhodování stát se podnikatelem 3 Obsah Předmluva 1 Sebehodnocení a rozhodování stát se podnikatelem 3 1.1 Konceptuální pohled na podnikání 4 1.2 Definice podnikatele 6 1.3 Kdo by si měl založit svůj vlastní podnik? 7 1.4 Jak vypadá průměrný

Více

dotované z EU III. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů Hotel Artemis, Praha

dotované z EU III. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů Hotel Artemis, Praha Financování a poradenství pro projekty dotované z EU III. Národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů Hotel Artemis, Praha 10.6.2008 Obsah Co C mohu od banky vyžadovat? Jak sladit dotaci s úvěrem? Jak

Více

Svoboda díky technologiím

Svoboda díky technologiím pokladní systém Pokladní systém UNiQ Svoboda díky technologiím Zabýváme se vývojem technologií, které pomáhají firmám zvýšit jejich efektivitu a uspořit čas. Díky automatizovanému softwaru, přinášíme lidem

Více

KOCIÁN ŠOLC BALAŠTÍK Daňové poradenství

KOCIÁN ŠOLC BALAŠTÍK Daňové poradenství KOCIÁN ŠOLC BALAŠTÍK Daňové poradenství Advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík (KŠB), založená v roce 1990, je jednou z největších advokátních kanceláří v České republice. Poskytuje komplexní právní a

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Obchodní činnost v pojišťovně Organizace prodeje pojistných produktů Odvětvová struktura Vznik pojištění Centrála Školení prodejců Pojištění osob Pojištění majetku Pojištění odpovědnosti za škodu Úrazové

Více

Pracovní list Sestavení podnikového plánu

Pracovní list Sestavení podnikového plánu Pracovní list Sestavení podnikového plánu Na následujícím příkladu si ukážeme jednoduché plánování ve firmě Sen Market. Výchozí myšlenka plánování vychází z odpovědi na otázku, čím vůbec při plánování

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY školní rok 2010/2011 Hotelnictví Metodický návod k využití sjednocených tematických okruhů pro profilovou část maturitní zkoušky Součástí řešení projektu Kurikulum S je

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor XIII. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Směrnice

Více

Financování bydlení. Na co se připravit při financování bydlení. Finance pro rodinu

Financování bydlení. Na co se připravit při financování bydlení. Finance pro rodinu Financování bydlení Na co se připravit při financování bydlení Finance pro rodinu 2019 1 Obsah Úvod... 3 Co mám na mysli pod pojmem financováním bydlení?... 4 Jak probíhá první schůzka?... 4 Jak schůzka

Více

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR

PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ v ČR 2. 12. 2014 Týn nad Vltavou Jitka Čechová Sociální podnikání podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí propojuje oblast sociální, ekonomickou

Více

FINANCOVÁNÍ VAŠEHO PODNIKÁNÍ. CASH REFORM, a.s.

FINANCOVÁNÍ VAŠEHO PODNIKÁNÍ. CASH REFORM, a.s. FINANCOVÁNÍ VAŠEHO PODNIKÁNÍ CASH REFORM, a.s. 1) O SPOLEČNOSTI CASH REFORM, a.s. Jsme největší nebankovní nezávislá factoringová společnost České republice a na Slovensku. Máme roční obrat 3,6mld. CZK

Více

Řízení v souvislostech

Řízení v souvislostech Řízení v souvislostech Naše řešení Společnost LCG 360 Consulting, s.r.o. vidí příležitosti v současné době pouze v individuálních řešení, která na míru připravuje pro každého svého klienta. LCG 360 Consulting

Více

PODNIKATELSKÝ PROJEKT OBSAH

PODNIKATELSKÝ PROJEKT OBSAH PODNIKATELSKÝ PROJEKT OBSAH 1. Celkové shrnutí hlavních položek projektu Jde o stručné sepsání hlavních bodů práce. Je to takový výcuc ze všech kapitol aby ten co bude práci číst hned věděl zda má cenu

Více

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO Dopady změn daňové legislativy na FKI Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO PROGRAM WORKSHOPU / Charakteristika fondů / Typy fondů / Sazba daně / Výplata dividendy z investičního fondu / Prodej

Více

JAK ZÍSKAT KLIENTŮ? PLNOU POZORNOST POTENCIÁLNÍCH. Mgr. Kalman Horvát. bonus 3x nahrávka mp3

JAK ZÍSKAT KLIENTŮ? PLNOU POZORNOST POTENCIÁLNÍCH. Mgr. Kalman Horvát. bonus 3x nahrávka mp3 PRAKTICKÝ MANUÁL PRO FIRMY A PODNIKATELE + bonus 3x nahrávka mp3 Mgr. Kalman Horvát JAK ZÍSKAT PLNOU POZORNOST POTENCIÁLNÍCH KLIENTŮ? Tak, že se co nejdřív odlišíte od nudné a nedůvěryhodné konkurence

Více

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II Podniky podle sektorů a hospodářských odvětví Podniky podle velikosti Kritéria třídění: - Počet zaměstnanců (nejpoužívanější) - Velikost obratu - Velikost kapitálu -

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita III.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pracovní list pro téma III.2.9 Podnikání Praktický příklad na založení firmy VY_32_INOVACE_329_20

Více

OSOBNÍ DOPRAVA. E. Obchodní a finanční správa podniku

OSOBNÍ DOPRAVA. E. Obchodní a finanční správa podniku OSOBNÍ DOPRAVA E. Obchodní a finanční správa podniku 1. Finančním řízením podniku se rozumí: a) placení faktur a účtů b) zabezpečení krátkodobé finanční rovnováhy c) zabezpečení krátkodobé a dlouhodobé

Více

Aktuální možnosti podpory podnikání

Aktuální možnosti podpory podnikání Aktuální možnosti podpory podnikání 28.11. 2013 Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu - Reprezentuje CzechInvest v regionu - Poskytuje informace o možnostech podpory podnikání ze strukturálních

Více

Společně na trh práce v Karlovarském kraji CZ.1.04/2.1.01/D8.00045

Společně na trh práce v Karlovarském kraji CZ.1.04/2.1.01/D8.00045 Cílem projektu je podpořit uchazeče evidované na úřadu práce ve věku nad 50 let, kteří se snaží vrátit do zaměstnání. Realizátorem projektu je: Karlovarský kraj a partneři: Úřad práce ČR KrP v Karlových

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Financování projektů řešených metodou EPC European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Duben 2011 Výhradní odpovědnost za obsah tohoto materiálu nesou autoři. Tento

Více

Marketing & průzkum trhu únor 2014. Pavlína Langerová, AUDICA

Marketing & průzkum trhu únor 2014. Pavlína Langerová, AUDICA únor 2014 Pavlína Langerová, AUDICA Odborné školení v rámci projektu Odborné vzdělávání zaměstnanců společnosti RILEXTRADERS reg.č.: CZ.1.04/1.1.02/94.01311 co je to praktický marketing jak si udělat průzkum

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 23.06.1992 Časová verzia predpisu účinná od: 23.06.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 299 Z Á K O N České národní rady ze

Více

Základní principy franšízingu:

Základní principy franšízingu: "Fanšízing (angl. franchising) doslova znamená býti svobodným. Tím se myslí svoboda ve vedení, spravování a řízení vlastní firmy. Odpovědností držitele franšízové licence je podřízení se podmínkám uzavřeným

Více

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb

ETICKÝ KODEX Asociace poskytovatelů personálních služeb Asociace poskytovatelů personálních služeb usilujíc o vytvoření zdravého a stabilního trhu pracovních sil s ohledem na práva a při respektování oprávněných zájmů jednotlivců i podnikajících subjektů, zejména

Více

UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ

UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ ZÁKLADY PODNIKÁNÍ UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, MŘ, GH, JT, DH 1 Obsah PODNIKATELSKÝ PLÁN / ZÁMĚR... 3 KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI... 20 MARKETING... 42 PRÁVO...

Více

Podpora energetické účinnosti

Podpora energetické účinnosti Podpora energetické účinnosti Ing. Petr Vozka odbor energetické účinnosti a úspor Konference Připravenost stavebnictví na nzeb Praha, 24. ledna 2018 1 Legislativa Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií

Více

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny:

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny: 1. MANAGEMENT - činnost bez které se neobejde žádný větší organizační celek - věda i umění zároveň - nutnost řízení také v armádě, na univerzitách v umění i jinde. Potřeba řídit se objevuje už se vznikem

Více