Informatika 5. ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Informatika 5. ročník"

Transkript

1 Informatika 5. ročník Pracovní sešit jméno: třída: školní rok: verze

2 září: říjen: listopad: prosinec: leden: únor: březen: duben: květen: červen:

3 1. Hardware a software Prostuduj si a nauč se, co znamenají pojmy hardware a software. HARDWARE SOFTWARE Je to anglický název pro všechno, na co se dá u počítače sáhnout. Tedy skříň počítače, monitor, klávesnice, myš, kabely, tiskárny, USB klíčenky, skenery, routery, antény... Je to anglický název pro programy, které máme v počítači. Patří sem operační systémy (MS Windows XP, MS Windows 7, Linux, Solaris...), antiviry, programy pro kreslení, psaní textů, prohlížení internetových stránek, programy pro poslech hudby nebo sledování videa no a pak taky hry! úkol č.2: Prohlédni si svoje pracoviště v odborné učebně informatiky. Zjisti a doplň do tabulky níže, jaký hardware tvoří tvoji počítačovou sestavu, nebo jaká jiná zařízení najdeš na jiném místě v učebně. Doplň do tabulky účel jednotlivých zařízení. zařízení: popis funkce: úkol č.3: Pokud to ještě neumíš, zapni počítač: najdi tlačítko, kterým se zapíná počítač a stiskni jej. Jakmile bude počítač připravený, přihlas se svým uživatelským jménem a heslem. úkol č.4: Poraď se s kamarádem ve dvojici a sepište základní pravidla pro používání hesel. úkol č.5: Po přihlášení k počítači se podívej, jaké programy (software) máš k dispozici. Do tabulky napiš název programu a k čemu slouží. software: k čemu slouží:

4 úkol č.6: Do bublin na obrázku doplň názvy jednotlivých součástí sestavy počítače.

5 2. Ovládání počítače, pracovní plocha Prohlédni si počítačovou myš připojenou ke tvému počítači. Kolik má tlačítek a k čemu slouží? úkol č.2: Prohlédni si klávesnici připojenou ke tvému počítači. Doplň do bublin ve schématu, k čemu jednotlivé klávesy nebo skupiny kláves slouží a důležité klávesy popiš. úkol č.3: Prohlédni si pracovní plochu svého počítače. Co se na ní nachází za malé obrázky? Jak jim říkáme a k čemu slouží? Jak se dostaneme do nabídky programů v počítači? Do níže uvedené tabulky nakresli některé ikonky a doplň, k čemu slouží. software: k čemu slouží:

6 3. Práce s programy Tato část je převážně praktická. Nauč (nebo si zopakuj) jakými způsoby můžeme spouštět v počítači programy. Vyzkoušej si spuštění programů podle seznamu a do čtverečku udělej fajfku, když úkol splníš. Umím spustit program pro úpravu textu. Umím spustit program pro kreslení. Umím spustit program pro prohlížení internetových stránek. Umím spustit program pro úpravu tabulek. úkol č.2: Když spustíme nějaký program, obvykle se otevře buď na celou obrazovku, nebo v samostatném okně. Spusť nějaký program a dokresli do čtverečků, jakými ikonkami můžeme měnit velikost okna programu, nebo program přímo zavřít. Touto ikonkou okno programu minimalizujeme. Touto ikonkou okno programu maximalizujeme. Touto ikonkou měníme velikost okna programu. Touto ikonkou zavřeme celý program.

7 4. Složky a soubory SOUBOR Na začátku výuky jsme si vysvětlili pojmy hardware a software. Víme tedy, že v počítači jsou nainstalovány programy, pomocí kterých můžeme zpracovávat, nějaká data, tedy texty, tabulky, hudbu nebo obrázky. Jakmile nějaká data vytvoříme, zpracujeme nebo například stáhneme z internetu, obvykle je chceme uložit. Data ukládáme buď na pevný disk počítače, nebo například na USB klíčenku. Kdybychom všechna data, co používáme v počítači, ukládali jen tak, bez nějakého systému a organizace, za chvíli bychom se v nich nevyznali, nic bychom nenašli. Proto data do počítače ukládáme jako soubory, které jsou tříděny do složek. Jsou to vlastní informace, které na počítači používáme (text, obrázky, hudba, video). Soubor má svoje jméno a pak příponu, oddělenou tečkou. Jméno souboru si můžeme nastavit sami, přípona určuje počítači, o jaká data se jedná, jestli o text, obrázky apod. Podívej se na příklad: dopis.txt soubor, který se jmenuje dopis a obsahuje textové informace (.txt) výplaty.xls soubor, který se jmenuje výplaty a obsahuje nějaké tabulky (.xls) hory.jpg soubor, který se jmenuje hory a je to obrázek (.jpg) film.avi soubor, který se jmenuje film a je to video (.avi) SLOŽKA Složka sama o sobě má jen svoje jméno. Nemá příponu a umožňuje jen organizovat data v počítači. Do složek vkládáme soubory. Složka může obsahovat jiné složky, pak jim říkáme podsložky a ty dále mohou obsahovat další složky. Můžeme si tak vytvořit jakoukoli strukturu složek, abychom se v datech uložených v počítači vyznali. úkol č.2: Nauč se a vytvoř ve své domovské složce strukturu složek podle schématu. Složky pak můžeš prohlížet a zkus je také přejmenovat nebo smazat. Škola třída 5.A Pepíkova složka složka Mařenky třída 8.C hudba obrázky třída 9.A laboratorky

8 5. Práce s textem Tato část je převážně praktická. Už určitě umíš spustit nějaké programy. Najdi takový, který ti umožní zpracovat nějaký text a spusť ho. úkol č.2: Text vkládáme pomocí klávesnice, tu už taky znáš. Zkus napsat nějaký text a zjisti, jakými klávesnicemi napsaná písmenka mažeme. úkol č.3: Prohlédni si horní část prostředí spuštěného programu. Najdeš tam ikonky, které vidíš dole na obrázku. Těmi můžeme měnit vlastnosti textu tloušťku, druh písma, velikost písma, sklon... Vyzkoušej si je a doplň do schématu, k čemu nám která ikonka slouží. úkol č.4: Pokud máš splněn úkol č.3, umíš už textu dát nějaké vlastnosti. Vytvoř tedy dokument, který bude obsahovat text uvedený níže: Verdana 24, tučné Tahoma 18, kurzíva Courier New 20, tučné, podtržené Amerigo AT 48 TENTO TEXT NAPSAT VELKÝM PÍSMEM ARIEL 16, TUČNÉ A ZAROVNAT NA STŘED Tuto větu Times New Roman, 14 a zarovnat do bloku.

9 6. Práce v grafickém programu Tato část je převážně praktická. Tvoje znalosti a schopnosti se rozšiřují. Určitě umíš na počítači spustit další typ programu, takový, který slouží k vytvoření nějakého obrázku. Spusť jej tedy a nakresli obrázek podle následujících instrukcí: 1. v nějakém grafickém programu vytvoř obrázek podle své fantazie 2. velikost obrázku je libovolná, maximálně ale na stránku A4 3. obrázek nakresli barevně 4. soubor s obrázkem ulož pod nějakým jménem a nauč se jej znovu otevřít, když opětovně spustíš program 5. obrázek po jeho dokončení vytiskni, podepiš a odevzdej ke zhodnocení

10 7. Internet Už máš procvičenou práci s textem, grafikou, umíš pracovat se složkami a soubory. Je nejvyšší čas se podívat do světa na internet! Nejprve si ale musíme vysvětlit, jak pracují počítače v síti. Prostuduj si a zapamatuj: POČÍTAČOVÁ SÍŤ Kdysi v historii pracovaly počítače jen samostatně. Jak se ale využití počítačů rozšiřovalo, vznikla potřeba mezi počítači posílat informace, počítače se tak začaly propojovat a vznikaly tak první počítačové sítě. Počítačová síť může obsahovat jen několik počítačů (třeba doma), nebo (například v bankách nebo velkých firmách) jich mohou být propojeny stovky. INTERNET Tak, teď víme, co je počítačová síť. Je to skupina navzájem propojených počítačů. Obvykle se v takové síti nachází jeden centrální počítač, říkáme mu server. Ten poskytuje ostatním mnoho funkcí, informací. Když ale nepracuje správně, nefunguje, nemohou ostatní uživatelé pracovat, nedostanou se k informacím. Tento způsob zapojení počítačové sítě má tedy nevýhodu, že když nefunguje server, nefunguje celá síť. Před několika desítkami let se tak objevila myšlenka počítačové sítě, která by neměla jeden centrální počítač (server) se všemi informacemi na jednom místě, ale více serverů, které by se navzájem dělily o informace a také například zálohovaly. Tak se zajistí funkčnost celé sítě, protože když jeden server nepracuje správně, ostatní jej zastoupí. Internet je tak síť sítí propojení mnoha počítačových sítí navzájem, přičemž neexistuje jedno centrální místo sítě. Může dojít k nějakému výpadku funkce sítě, ale celá síť se tím nezhroutí, zbytek i nadále funguje.

11 úkol č.2: Už víme, jak internet funguje a víme také, že je to síť mnoha počítačových sítí. Co nám ale internet nabízí? Jak jej můžeme využít? Možností je mnoho a většina uživatelů ani všechny nepoužije. Popíšeme si ty nejběžnější, v praxi nejužitečnější. Prostuduj a zapamatuj si je: www stránky - velké množství serverů na internetu poskytuje uživatelům nějaké stránky. Jsou to nějaké informace, které mohou být nějak užitečné, mohou nám pomoci, nebo nás informují. Patří sem například: předpovědi počasí jízdní řády zprávy internetové obchody stránky o filmech, hudbě stránky se sportovní tématikou stránky o hrách informace pro turisty přírodovědné informace elektronická pošta - je to velmi užitečná služba internetu. Jakmile máme založenou aspoň jednu e- mailovou schránku, můžeme snadno komunikovat s jinými lidmi. Stačí znát jejich adresu a můžeme jim hned poslat . Nemusíme chodit na poštu a tato služba je obvykle zdarma. on-line komunikace - je to způsob komunikace, kdy všichni zapojení uživatelé do konverzace jsou u počítače ve stejný čas. Zatímco si klidně ve schránce vyzvedneme třeba až večer (odesílatel už možná spí), u on-line komunikace musíme být u počítače všichni připraveni. Potřebujeme k tomu obvykle nějaký program, který nás spojí a nějaký uživatelský účet. Příklady: ICQ komunikace psaným písmem, píšeme si jakoby rozhovor, kamarád sedí u svého počítače Skype v tomto programu lze i psát jako v ICQ, ale slouží k přímému rozhovoru přes mikrofon a lze se spojit i kamerou úkol č.3: Jak říkáme programům, kterým prohlížíme internetové stránky? úkol č.4: Vypiš správně adresy nějakých internetových stránek.

12 8. Elektronická pošta Už víš hodně o internetu. Než se pustíme do práce s elektronickou poštou, prostuduj si internetové desatero bezpečnosti: 1. Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní. 2. Udržuj hesla k u i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi. 3. Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy. 4. Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému. 5. Pokud narazíš na obrázek, video nebo , který tě šokuje, opusť webovou stránku. 6. Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí. 7. Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy. 8. Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš. 9. Když se s někým nechceš bavit, nebav se. zdroj: úkol č.2: Pokud ještě nemáš, založ si nějakou ovou schránku. Jaká je tvoje adresa? úkol č.3: Napiš krátký pokusný učiteli. Počkej, až ti odpoví a odpověď si přečti. potom můžeš ze schránky smazat. úkol č.4: Jak vidíš z úkolu č.1 této kapitoly, internet skrývá i určitá nebezpečí. Stejné to je s elektronickou poštou. Ne každý je od kamaráda, ne vždy informace v u jsou pravdivé, nebo bezpečné, nebo je dobré na ně reagovat. Najdi na internetu informace vysvětlující níže uvedené pojmy a dopiš si, co který pojem znamená: HOAX je SPAM je PHISHING je

13 9. Bezpečná práce na počítači Počítač je jako mnoho zařízení kolem nás elektronický přístroj. Je napájen elektrickou energií, a proto musíme být opatrní při manipulaci, především s kabely. Mnozí z nás používají počítač i několik hodin denně, s tím jsou zase spojena rizika zdravotních potíží. Tato kapitola se zabývá bezpečností a zdravím při práci u počítače. Prostuduj si a zapamatuj níže uvedená bezpečnostní pravidla: počítač nebo jiná zařízení zapínej/vypínej jen na pokyn vyučujícího v případě, že je na zařízení viditelná vada (poškozený kabel, otevřený kryt), hlas ihned tuto skutečnost vyučujícímu nebo správci učebny je-li nějaká závada na zařízení připojeném k počítači (tiskárna, myš, monitor), také toto nahlas vyučujícímu nezasahuj do rozvodů kabelů (napájecích i datových) v učebně; vypadený kabel nahlas učiteli neměň zapojení zařízení, i když se ti zdá, že znáš správné řešení nefunkční zařízení nahlas vyučujícímu před tiskem si ověř, že je v tiskárně dostatek papíru a je připravena tisknout má-li někde zařízení větrací otvory s ventilátory, nikdy do těchto míst nepokládej např. Papíry nebo jiné předměty; zvýšená teplota zařízení poškodí, je zde i riziko požáru dojde-li během provozu k nějakému mimořádnému jevu (zápach, jiskry), ihned zařízení pokud možno vypni, nebo okamžitě toto hlas učiteli úkol č.2: Prostuduj si a zapamatuj níže uvedená ergonomická pravidla (jak správně sedět u počítače a pracovat): při práci u počítače dodržuj správné umístění monitoru, klávesnice a židle. Bude se ti lépe pracovat a neunavíš se tak rychle. Zrak se ti nebude tak rychle kazit a klouby na rukou nebudou také tolik trpět. pokud u počítače sedíš několik hodin, každou hodinu na chvíli práci přeruš a protáhni se, napij se, podívej se z okna, aby si oči odpočaly a po chvíli se teprve vrať k práci. pokud je to možné, počítač by neměl být umístěn v místnosti sloužící k odpočinku, např. v ložnici neumísťuj monitor tak, aby se v něm odrážely odlesky z okna nebo jiného zdroje světla pokud používáš počítač často, neboj se investovat do tišších součástek, např. méně hlučný ventilátor, disk atd... Bude se ti lépe pracovat podívej se na obrázek níže, jak by mělo vypadat tvoje počítačové pracoviště Zdroj:

14 10. Ochrana osobních dat a soukromí Dnes používáme počítače v běžném životě zcela samozřejmě. Počítač má v sobě například i mobilní telefon, kterým posíláme SMS kamarádům a kterým například potvrzujeme platby internetového bankovnictví. Píšeme si y, chatujeme, registrujeme se na sociálních sítích, v různých seznamkách a přitom si ani neuvědomujeme, že vlastně do internetu postupně vkládáme mnoho dat týkajících se našeho soukromí. Která to jsou? Například datum narození, číslo mobilního telefonu, adresa, kde bydlíme... To ale není všechno. Někdy na sebe můžeme prozradit i něco, co nám nepřipadá důležité (například, že jedeme na dovolenou :-), ale jiný uživatel toto může zneužít. Jak? Když vím, kde bydlíš... můžu si na tebe snadno počkat. Když vím, kdy nebudete doma... můžu vás v klidu vykrást. Když vím, jaké máš telefonní číslo... můžu tě buď já nebo jiný, komu je sdělím, obtěžovat telefonáty ve tři hodiny ráno. Když znám tvoji identitu (jméno + datum narození nebo rodné číslo + adresu) můžu se v tramvaji snadno vydávat za tebe a nahlásit se jako černý pasažér Když vím, s kým se kamarádíš... můžu tě na sociální síti snadno pomluvit To jsou jen malé příklady, kterým se možná zasměješ, ale pokud narazíš na zlého člověka, snadno se mohou stát. Proto si dávej pozor a drž se několika pravidel: nikdy nikomu nesděluj zbytečně své osobní údaje nikdy nesděluj takové informace, jako číslo účtu v bance, číslo kreditní karty nebo číslo jiného dokumentu, kterým se prokazuje totožnost (průkazky) pokud někoho neznáš osobně, buď v komunikaci velmi opatrný, nikdy nevíš, kdo sedí na druhém konci u počítače nikdy nikomu nesděluj jakékoli heslo; žádný správce ani banka tvoje heslo k přístupu ke tvým datům nepotřebuje! pamatuj, že prozrazením hesla např. ke tvému u umožníš jinému vydávat se za tebe a psát dopisy ze tvé pošty tvým jménem pamatuj, že prozrazením svého hesla do počítačové sítě umožníš jinému přistupovat k informacím nejen tvým, ale i takovým, ke kterým on sám nemá přístup pokud si sjednáš s někým z internetu schůzku, vždy o tom řekni někomu blízkému; sděl kdy a kam jdeš a nejlépe, když se sejdete na nějakém rušném místě, nikdy se nescházej na místě odlehlém

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/21.O288 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_57 Jméno autora: Pischová Třída/ročník: PVS 1

Více

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín

Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Základní škola a Mateřská škola, Deblín okres Brno venkov, příspěvková organizace, Deblín 277, 664 75 Deblín Bezpečně na internetu Příručka pro rodiče Tato brožurka obsahuje základní informace, které se

Více

Milan Pösl Pohled na HRY a internet rizika A COOL SLOGAN ON THIS LINE

Milan Pösl Pohled na HRY a internet rizika A COOL SLOGAN ON THIS LINE Pohled na HRY a internet rizika A COOL SLOGAN ON THIS LINE HRY Střílečky Bludiště Akční hry Strategické hry Logické hry Simulátory aut Simulátory letadel Simulátory lodí a ponorek Simulátory sportů Textové

Více

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková

Téma: Kyberšikana a bezpečný internet. Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková Téma: Kyberšikana a bezpečný internet Vypracovala: Mgr. Kateřina Heráková jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat, nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí zahrnuje

Více

Pracovní plocha. Hlavní panel. Windows I.

Pracovní plocha. Hlavní panel. Windows I. Windows I. Existuje několik druhů operačního systému Windows. Nejčastěji se setkáme např. s verzí Windows XP, novější Windows Vista, ještě novější Windows 7 atd. Všechny verze se ovládají podobně, některé

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

E-mail Outlook Express

E-mail Outlook Express E-mail Outlook Express název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Elektronická pošta Prezentace je zaměřena na seznámení žáků s elektronickou komunikací. Žáci se seznámí

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

Také studuje aplikaci informací v organizacích, jejich použití v komunikaci mezi lidmi, organizacemi a informačními systémy.

Také studuje aplikaci informací v organizacích, jejich použití v komunikaci mezi lidmi, organizacemi a informačními systémy. Informatika je věda o informacích a jejich zpracování. V současné době bývá často chápána jako věda o zpracování informací na počítačích, neboť se ke zpracování informací používá téměř výhradně výpočetní

Více

Informatika - 4. ročník Vzdělávací obsah

Informatika - 4. ročník Vzdělávací obsah Informatika - 4. ročník Časový Září Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Pravidla práce s PC Řád PC učebny Dodržuje řád učebny, bezpečnost práce Základní uživatelská obsluha

Více

Informatika a výpočetní technika (IVT) Základní pojmy, Operační systém, MS Power Point, MS Word, Vypalování CD

Informatika a výpočetní technika (IVT) Základní pojmy, Operační systém, MS Power Point, MS Word, Vypalování CD Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Informatika a výpočetní technika (IVT) Základní pojmy, Operační systém, MS Power Point, MS Word, Vypalování CD Prima 2 hodiny týdně PC (pro každého žáka) s

Více

Naplnění blogu (pracovní list) )

Naplnění blogu (pracovní list) ) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-03 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů.

Aktualizovat operační systém a programy. Tyto aktualizace obsahují prvky zabezpečení systému i různých programů. Při práci a pohybu na Internetu hrozí nám i našemu počítačovému vybavení řada nebezpečí. Řekneme si, jak postupovat, aby práce s Internetem neohrozila naše soukromí, nebo techniku, kterou využíváme. Ohrožení

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Skype, ICQ Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Co je to IKT. Co je to IKT.

Co je to IKT. Co je to IKT. Co je to IKT Co je to IKT. IKT znamená Informační a komunikační technologie. Jedná se o povinný předmět, ve kterém se budeme po dva roky potkávat vždy jednu hodinu týdně v pátém a šestém ročníku. Co se

Více

Zapnutí a vypnutí počítače

Zapnutí a vypnutí počítače Zapnutí a vypnutí počítače Popiš běžné součásti počítače Napiš co ti u tohoto počítače chybí? Spoj každý pojem se správnou odpovědí: Procesor Modem Program Paměť Disk Monitor Grafická karta Zvuková karta

Více

Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž.

Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž. Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž. Obsah 1 Úvod... 1 2 Návod pro připojení do webového rozhraní... 1 2.1 Připojení kamery k WiFi síti... 4 2.2 Postup nastavení

Více

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058

Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra. Dne: 11. 1. 2012. VY_32_Inovace/1_058 Téma: PC viry II. Vytvořil: Vítězslav Jindra Dne: 11. 1. 2012 VY_32_Inovace/1_058 1 Anotace: Interaktivní prezentace seznamuje žáka s nejběžnějšími typy PC virů a způsoby, jak se před nimi bránit. Prezentace

Více

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 místo poskytovaného vzdělávání : Karlovy vary, Svahová 26 školní rok 2007/2008 www.specskoly.ic.cz ÚNOR 2009

Více

Založení blogu (pracovní list)

Založení blogu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-01 Založení blogu (pracovní list) Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana

Více

František Hudek. únor ročník

František Hudek. únor ročník VY_32_INOVACE_FH01_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek únor 2013 6.

Více

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky.

Windows - základy. Hlavním vypínačem na základní jednotce. K datům uloženým do výchozí složky. Práce se soubory a složkami Windows - základy Otázka Jakým způsobem se zapíná počítač? Jaká vstupní pole musí být vyplněna v přihlašovacím panelu Windows? K čemu slouží postup "Nabídka Start" - "Vypnout"

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Elektronická pošta Elektronická pošta je dnes je již klasickým využitím Internetu. Prostřednictvím Internetu můžete v elektronické formě posílat a dostávat zprávy ve srovnání s klasickou poštou může být

Více

Práce se souborem EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Práce se souborem EU peníze středním školám Didaktický učební materiál EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.02 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír Šauer Škola: Gymnázium, Polička,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

Správce učebny. Příručka učitele

Správce učebny. Příručka učitele Správce učebny Příručka učitele Obsah 1. Představení Správce učebny... 2 1.1. Co řešení nabízí?... 3 2. Jak používat Správce učebny... 3 2.1. Spuštění a přihlášení... 3 2.2. Základní pohled... 3 2.3. Základní

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě

INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě 1 INFORMACE PRO ŽÁKY ZŠ Kostelec nad Černými lesy ke vzdělávací službě Strana 1 (celkem 8) http://www.pohadkovaskola.cz Pohádková škola je další pomůcka, která ti může pomoci s přípravou do školy. Obsahuje

Více

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část )

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část ) Projekt je součástí operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Metodika je zpracována v rámci projektu OP RLZ, výtisk je neprodejný,

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Informatika -- 8. ročník

Informatika -- 8. ročník Informatika -- 8. ročník stručné zápisy z Informatiky VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn v programu dosystem - EduBase. Více informací o programu naleznete na www.dosli.cz.

Více

Variace č.: 1. www.dosli.cz

Variace č.: 1. www.dosli.cz EduBase 2.55 - EU/INF 6 (02) Variace č.: 1 EU peníze školám OP VK - 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu: Informační technologie ve výuce ICT IN EDUCATION Registrační

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět Cílová skupina (ročník) Úroveň

Více

1) Kalkulačka se nabízí ve verzi

1) Kalkulačka se nabízí ve verzi Příslušenství WINDOWS Spolu s operačním systémem Windows se do počítače nainstalovalo i několik užitečných programů (ty jsou zcela zdarma a plně funkční), které je možné ihned používat. Jsou to o KALKULAČKA

Více

Grid Player pro ios verzi 1.1

Grid Player pro ios verzi 1.1 Grid Player pro ios verzi 1.1 Sensory Software International Ltd 2011 O programu Grid Player Grid Player je aplikace pro alternativní a augmentativní komunikaci (AAK) určená lidem, kteří nemohou mluvit

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO U6

Uživatelský manuál - základ PiPO U6 Uživatelský manuál - základ PiPO U6 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.2 a má čtyřjádobrý 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Terminal server, vzdálená plocha

Terminal server, vzdálená plocha Terminal server, vzdálená plocha aneb jak z domu (a nejen z domu!!) pracovat se SASem, kancelářskými aplikacemi, skenovat nebo třeba pracovat s poštou 1. Úvod (ale moóc důležitý) Nově nainstalovaný terminal

Více

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz

S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Novinky.cz Page 1 of 5 S klávesovými zkratkami ovládnete Windows jako profík Většina lidí ovládá počítač především myší a klávesnici používá pouze na psaní. Pomocí dvou nebo třech tlačítek, které zmáčknete najednou,

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO U2

Uživatelský manuál - základ PiPO U2 Uživatelský manuál - základ PiPO U2 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.1 a má dvoujádrový 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT- 1-41

Identifikátor materiálu EU: ICT- 1-41 Identifikátor materiálu EU: ICT- 1-41 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/Téma Žák prezentuje své dosavadní znalosti a zkušeností. Pojmenovává hlavní části PC sestavy. Doplňuje

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G)

Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G) Uživatelský manuál - základ PiPO P9 (3G) Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy a

Více

Úvodem 9. Komu je kniha určena 9 Co v knize najdete 9. Seznamte se 13

Úvodem 9. Komu je kniha určena 9 Co v knize najdete 9. Seznamte se 13 Obsah Úvodem 9 Komu je kniha určena 9 Co v knize najdete 9 Seznamte se 13 Prohledněte si svůj počítač 13 Spusťte počítač 14 Co vám vlastně počítač nabízí 15 Co jste se naučili 16 Prostředí, ve kterém budete

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware Č. 4 číslo a název klíčové aktivity název materiálu III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_04_ICT_ZIT57PL_Hardware téma anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu ročník

Více

Úprava fotografií orientace, zmenšování (pracovní list)

Úprava fotografií orientace, zmenšování (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Úprava fotografií orientace, zmenšování (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Inf-6-02 Předmět: Informatika Cílová skupina:

Více

Informatika pro 8. ročník. Hardware

Informatika pro 8. ročník. Hardware Informatika pro 8. ročník Hardware 3 druhy počítačů Vstupní a výstupní zařízení Další vstupní a výstupní zařízení Nezapomeňte Máme tři druhy počítačů: stolní notebook all-in-one Zařízení, která odesílají

Více

Tiskový manažer - Printman

Tiskový manažer - Printman Tiskový manažer - Printman Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se v případě, pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port (nebo vaše tiskárna není v seznamu podporovaných

Více

Pojmenuje a ovládá základní funkce počítače, seznámí se s jednoduchou historií vývoje počítačů. Pojmenuje a ovládá základní funkce počítače

Pojmenuje a ovládá základní funkce počítače, seznámí se s jednoduchou historií vývoje počítačů. Pojmenuje a ovládá základní funkce počítače Informatika PŘEDMĚT: Informatika Ročník: 5. RVP Výstup Ročníkový výstup Doporučené učivo Průřezová témata ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1. Využívá základní standardní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO M6

Uživatelský manuál - základ PiPO M6 Uživatelský manuál - základ PiPO M6 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.2 a má čtyřjádrový 1,6GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Projekt Globální vzdělávání pro UR, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/14.0143

Projekt Globální vzdělávání pro UR, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Jméno příjmení: Teorie Gymnázium Globe Test 1 teoretická část 1) Co vše může zahrnovat slovo hardware? a. Jen vlastní tělo počítače b. Počítač s operačním systémem c. Počítač a veškerá zařízení, která

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu INFORMATIKA

Charakteristika vyučovacího předmětu INFORMATIKA Charakteristika vyučovacího předmětu INFORMATIKA Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Název vyučovacího předmětu: Informační a komunikační technologie Informační komunikační technologie Informatika Časové

Více

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE

Kreslící program. V této lekci se naučíš vytvořit si vlastní kreslící program! Následujte postupně tyto INSTRUKCE Scratch 1 Kreslící program Všechny Kódovací kluby - Code Clubs musí být registrovány. Tím, že zaregistrujete váš klub, můžeme měřit náš dosah, a můžeme tak pokračovat s poskytováním zdrojů pro výuku programování

Více

DOTAZNÍK O VÝPOČETNÍ TECHNICE PISA 2003

DOTAZNÍK O VÝPOČETNÍ TECHNICE PISA 2003 DOTAZNÍK O VÝPOČETNÍ TECHNICE PISA 2003 Ústav pro informace ve vzdělávání, Praha, 2003 V této části najdeš otázky týkající se výpočetní techniky. Na tyto otázky neexistují správné ani špatné odpovědi.

Více

Xtreamer Wonder. Uživatelská příručka CZ

Xtreamer Wonder. Uživatelská příručka CZ Xtreamer Wonder Uživatelská příručka CZ Děkujeme Vám za zakoupení Xtreamer Wonder Xtreamer Wonder je zcela nový media hub na bázi Android 4.4 KitKat s čtyřjádrovým ARM Cortex A9 procesorem a grafikou Mali

Více

Používá paměťová média pro přenos dat mezi počítači, vyjmenuje nejpoužívanější paměťová média.

Používá paměťová média pro přenos dat mezi počítači, vyjmenuje nejpoužívanější paměťová média. Vyučovací předmět: Informační a komunikační technologie (ICT) Ročník Předmět Průřezová témata Mezipředmět. vazby Školní výstupy Učivo (pojmy) Poznámka 1 Zapne a korektně vypne počítač; přihlásí se do školní

Více

PLÁN I C T. na šk. rok 2009/2010

PLÁN I C T. na šk. rok 2009/2010 Základní škola, Zruč nad Sázavou, Okružní 643 Okružní 643, 285 22 Zruč nad Sázavou Telefon/fax: 327531225 e-mail: zs-okruzni@zruc.info IČO: 70836213 IZO: 600021823 www stránky: http://zs-okruzni.zruc.info/

Více

NSA310 + 500 GB HDD. Příručka k rychlé instalaci. Multimediální server s jedním diskem. Výchozí přihlašovací údaje. Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234

NSA310 + 500 GB HDD. Příručka k rychlé instalaci. Multimediální server s jedním diskem. Výchozí přihlašovací údaje. Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234 NSA310 + 500 GB HDD Multimediální server s jedním diskem Výchozí přihlašovací údaje Webová adresa: nsa310 Heslo: 1234 Příručka k rychlé instalaci irmware 4.22 Vydání 2, 1/2012 Kde jsou k nahlédnutí certifikace

Více

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí: 5.3 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti získat elementární dovednosti v ovládání

Více

Windows XP. Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře:

Windows XP. Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře: Windows XP Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře: Program Files nainstalované aplikace, hry apod Documents and Settings (Vista, 7 Users) Data a nastavení jednotlivých uživatelů

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie Postup

Více

OFF - LINE. PRO ZAČÁTEČNÍKY Zdroje textů a obrázků

OFF - LINE. PRO ZAČÁTEČNÍKY Zdroje textů a obrázků TVORBA WEBOVÉ STRÁNKY OFF - LINE 10 BODŮ VYTVOŘ SI WEB PRO ZAČÁTEČNÍKY Zdroje textů a obrázků 1.Vytvořte si na disku novou složku například C:/DT2_WEB nebo C:/POKUS a přejděte do ní. Dvojklikem na ikoně

Více

Provozní řád počítačových učeben

Provozní řád počítačových učeben Účinnost dokumentu od: 6. 4. 2017 Provozní řád počítačových učeben Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/6 Provozní řád počítačových učeben

Více

On-line textové editory. Google Dokumenty (Google Docs)

On-line textové editory. Google Dokumenty (Google Docs) On-line textové editory Google Dokumenty (Google Docs) ÚVOD K psaní textů můžeme používat: a) software nainstalovaný na počítači Mezi nejznámější pokročilejší textové editory patří například: MS Word (součást

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Internet a autorský zákon (pracovní list)

Internet a autorský zákon (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-7-04 Předmět: Informatika Cílová skupina: 7. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 2 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY Internet World Wide Web FTP, fulltext e-mail, IP adresa webový prohlížeč a vyhledávač CÍLE KAPITOLY Pochopit, co je Internet

Více

Uživatelský manuál - základ PiPO P1

Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Uživatelský manuál - základ PiPO P1 Vítejte Děkujeme za koupi tohoto tabletu. Tablet běží na systému Android 4.4 a má čtyřjádrový 1,8GHz procesor. Před použitím si prosím přečtěte tento manuál. Klávesy

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník

Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 0 1 0 0 2 Povinný Povinný Celkem Název předmětu Oblast Charakteristika předmětu

Více

5. 3. Informační a komunikační technologie

5. 3. Informační a komunikační technologie 5. 3. Informační a komunikační technologie 5.3.1. Informatika Charakteristika vyučovacího předmětu INFORMATIKA I. Obsahové vymezení Žáci se orientují v základní terminologii, osvojují si zacházení s počítačem

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_005_Pl7 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Informační a komunikační technologie Informatika Informatika

Více

Movie maker úprava automatického filmu (pracovní list)

Movie maker úprava automatického filmu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Movie maker úprava automatického filmu (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Inf-6-06 Předmět: Informatika Cílová skupina:

Více

V předmětu Informatika se uplatňují průřezová témata Osobnostní a sociální výchova a Mediální výchova.

V předmětu Informatika se uplatňují průřezová témata Osobnostní a sociální výchova a Mediální výchova. 5.3 Oblast: Informační a komunikační technologie Předmět: Informatika 5.3.1 Obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika předmětu Informatika 1. stupeň Výuka počítačů a práce s informacemi

Více

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání.

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání. WINDOWS 7 ZÁKLADY Microsoft Windows 7 je grafický operační systém a celá rodina operačních systémů Windows je nejrozšířenější operační systém používaný v domácnostech na světě. Jeho předchůdci byli Windows

Více

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 Stručný obsah Úvod 15 KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19 KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41 KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 KAPITOLA 4 Práce se schránkou 85 KAPITOLA 5 Osobní přizpůsobení

Více

1 Princip fungování Aplikace Šimon. 2 Instalace programu do telefonu

1 Princip fungování Aplikace Šimon. 2 Instalace programu do telefonu 1 Princip fungování Aplikace Šimon Systém Šimon funguje na principu šifrované komunikace datovým tokem po síti Internet. Napsaný text je na telefonu odesílatele zašifrován klíčem adresáta a odeslán. Přístroj

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy. Závěrečný test Základy informační bezpečnosti pro uživatele. Verze: 1.

Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy. Závěrečný test Základy informační bezpečnosti pro uživatele. Verze: 1. Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy Závěrečný test Základy informační bezpečnosti pro uživatele Verze: 1.2 Test - Základy informační bezpečnosti pro uživatele Stránka 2 z

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Informatika. Charakteristika vyučovacího předmětu. Cíle vzdělávací oblasti. Výchovné a vzdělávací strategie. Kompetence k učení

Informatika. Charakteristika vyučovacího předmětu. Cíle vzdělávací oblasti. Výchovné a vzdělávací strategie. Kompetence k učení Informatika Charakteristika vyučovacího předmětu Ve vyučovacím předmětu Informatika se realizují cíle vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie. Žák dosáhne základní úrovně informační gramotnosti

Více

Ukázka zpracování učebních osnov Informační a komunikační technologie

Ukázka zpracování učebních osnov Informační a komunikační technologie Ukázka zpracování učebních osnov Informační a komunikační technologie ZŠ pro sluchově postižené Praha 5, Holečkova ulice Škola má deset ročníků, 1. stupeň tvoří 1. až 6. ročník, 2. stupeň 7. až 10. ročník.

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Programování v jazyku LOGO - úvod

Programování v jazyku LOGO - úvod Programování v jazyku LOGO - úvod Programovací jazyk LOGO je určen pro výuku algoritmizace především pro děti školou povinné. Programovací jazyk pracuje v grafickém prostředí, přičemž jednou z jeho podstatných

Více

vytvořil Vladimír Hradecký Obsah

vytvořil Vladimír Hradecký Obsah Google Apps chat Obsah Obsah... Úvod... Co všechno chat dokáže... Popis prostředí... Nastavení chatu... Nastavení stavu... Chatování... 7 Skupinový chat... 8 Historie chatu... 9 Úvod V dnešní době chce

Více

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka. NetStorage. Webový přístup k souborům uložených na serveru Novell NetWare

Integrovaná střední škola, Kumburská 846, Nová Paka. NetStorage. Webový přístup k souborům uložených na serveru Novell NetWare Integrovaná střední škola, Kumburská 846, 509 01 Nová Paka e-mail: issnp@issnp.cz www.issnp.cz NetStorage Webový přístup k souborům uložených na serveru Novell NetWare Pomocí služby NetStorage a internetu

Více

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.

Hardware Osobní počítač a jeho periferie. Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3. Hardware Osobní počítač a jeho periferie Mgr. Lukáš Provazník ZŠ praktická a ZŠ speciální Lomnice nad Popelkou DUM č.: VY_3.2_INOVACE_1LP_10 Osobní počítač nebo někdy také PC je tvořeno čtyřmi částmi:

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 9 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/34.0410

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŽENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od 2. 9. 2013 do 27. 6. 2014 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-551) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Informatika 7. ročník/02

Informatika 7. ročník/02 Windows IV opakování: soubor, složka, kopírování, přejmenování, přesouvání souboru, složky, průzkumník, jak co otevřít v daném programu, seřadit ikony v nabídce start Informatika Vytvoření zástupce zástupce

Více

Provozní řád počítačových učeben

Provozní řád počítačových učeben Účinnost dokumentu od: 18. 4. 2011 Provozní řád počítačových učeben Řízená kopie č.: Razítko: Není-li výtisk tohoto dokumentu na první straně opatřen originálem razítka 1/6 Provozní řád počítačových učeben

Více

Terminal server, vzdálená plocha

Terminal server, vzdálená plocha Terminal server, vzdálená plocha aneb jak z domu pracovat se SASem, kancelářskými aplikacemi nebo třeba s poštou 1. Úvod Nově nainstalovaný terminal server umožňuje práci z kteréhokoli místa na světě s

Více

Prezentace (Pracovní list)

Prezentace (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Označení: EU-Inovace-Inf-6-10 Předmět: Informatika Cílová skupina: 6. třída Autor: Jana Čejková Časová dotace: 1 vyučovací

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie směřující k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací oblast Vyučovací předmět Období / ročník Počet hodin Charakteristika vyučovacího předmětu INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE INFORMATIKA 1.stupeň / 5.ročník 1hod. / týd Tato vzdělávací oblast

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.5.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Informační a komunikační technologie PŘEDMĚT: Informatika ROČNÍK: 6. Výstupy Učivo Průřezová témata - orientuje se v druzích PC - vysvětlí

Více

schopni vysvětlit, co znamená protokol NFS a k čemu se používá; umět rozpoznat autorské dílo a znát autorská práva;

schopni vysvětlit, co znamená protokol NFS a k čemu se používá; umět rozpoznat autorské dílo a znát autorská práva; POKYNY KE STUDIU 1 Rozšiřující data na Internetu Pracovní materiály Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 7 SDÍLENÍ DAT Čas ke studiu: 1,5 hodiny Cíl: Po prostudování této kapitoly budete:

Více

Tisk dokumentů na VŠPJ

Tisk dokumentů na VŠPJ Tisk dokumentů na VŠPJ Tisk dokumentů na VŠPJ je zabezpečený. Úlohy, které si pošlete k tisku, se vytisknou teprve ve chvíli, kdy přiložíte svoji ISIC kartu ke kopírce. Úlohu si můžete vytisknout na kterékoli

Více

Informační a komunikační technologie Informatika

Informační a komunikační technologie Informatika Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Informační a komunikační technologie Informatika Ročník : 1. 2. 3. 4. 5. Počet hodin týdně: 1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu směřuje

Více