Léčba chronické bolesti v České republice Kulatý stůl Zdravotnických novin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Léčba chronické bolesti v České republice Kulatý stůl Zdravotnických novin"

Transkript

1 Léčba chronické bolesti v České republice Kulatý stůl Zdravotnických novin Zvládání chronické bolesti ať už nádorového či nenádorového původu se s prodlužováním lidského věku celosvětově stává stále aktuálnějším problémem. Zhruba polovina onkologicky nemocných trpí v průběhu protinádorové léčby klinicky významnou bolestí, v posledních třech měsících života prevalence stoupá a pohybuje se kolem 75 procent. V této souvislosti tvoří samostatnou kapitolu i nově diskutovaný fenomén průlomová bolest. Léčba onkologických pacientů má v České republice vysokou úroveň a je mezinárodně uznávána. Je však na evropské úrovni také léčba bolesti? Odpověď jsme se pokusili nalézt spolu s klinickými odborníky prof. MUDr. Jiřím Vorlíčkem CSc., ředitelem Masarykova onkologického ústavu a předsedou České onkologické společnosti ČLS JEP, a anesteziologem doc. MUDr. Jiřím Málkem, CSc., z 3. LF UK, dále s doc. MUDr. Karlem Němečkem, CSc., předsedou lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR, MUDr. Mgr. Jindřichem Kotrbou, vedoucím sekce cenové a úhradové regulace Státního ústavu pro kontrolu léčiv, a Janou M. Petrenko, ředitelkou obecně prospěšné organizace Koalice pro zdraví. Jaká je podle vašeho názoru současná situace v ČR z pohledu zvládání stále diskutované opiátofobie? Situaci v České republice máme poměrně dobře zmapovanou. Před několika málo lety jsme s epidemiology třetí lékařské fakulty a se Státním zdravotním ústavem uskutečnili epidemiologickou studii na reprezentativním vzorku české populace, takže víme, že se u nás chronická bolest vyskytuje asi u 13,5 procenta všech obyvatel, což je kupodivu významně méně než udávají studie prováděné v zahraničí. Dále víme, že výskyt bolesti se zvyšuje s věkem. Potom jsme ve spolupráci s praktickými lékaři rozšířili tuto studii tak, abychom zjistili, jaké je spektrum pacientů, kteří přicházejí s bolestí jako primárním steskem do jejich ordinací. Prokázalo se, že počet takových pacientů s věkem kupodivu spíše klesá, to jest stoupá do 50 až 65 let, a pak se podíl geriatrických pacientů, kteří přicházejí pro bolest, snižuje. Také jsme zjistili, že onkologickou bolest pravděpodobně léčí z valné části kolegové na onkologii, nikoliv praktičtí lékaři, a co se týče situace ve specializovaných poradnách pro léčbu bolesti, tam maximum podle věkové skupiny spadalo zase do kategorie 50 až 55 let.

2 Dostupnost účinných léků je podle mého názoru dobrá. Klasická opiátofobie, tedy obavy především z vedlejších účinků nebo návykovosti, opadla, protože když se začaly objevovat perorálně aplikované opioidní preparáty s prodlouženou dobou účinku, farmaceutické firmy realizovaly rozsáhlou osvětovou a vzdělávací kampaň, která koincidovala s dobou, kdy výrazně poklesl počet onkologických pacientů se špatně léčenou bolestí ve specializovaných poradnách. Na druhou stranu je ovšem pravda, že nechuť předepisovat opioidy může přetrvávat z jiných důvodů než pro nedostatek informací. Jaké jsou praktické zkušenosti onkologů v souvislosti s prevalencí a incidencí chronické bolesti u onkologických pacientů a kde případně lze hledat rezervy současných možností léčby? Onkologická onemocnění jsou obestřena mnoha mýty a kupodivu více než o strach ze smrti jde o obavy z neztišitelné bolesti. Za posledních dvacet let se udělalo v onkologii pro léčbu bolesti velice mnoho, dostupných je hodně opioidů, přesto se ale nedomnívám, že jsou všichni onkologicky nemocní léčeni adekvátně, toho asi nedosáhneme nikdy. V onkologických pracovištích, zvláště v onkologických centrech, je ovšem pokrok zásadní. Velkou rezervu vidím zvláště u praktických lékařů. Před časem jsme v rámci určitého průzkumu zjistili, že asi 40 procent praktických lékařů nemá vyzvednuté recepty na opioidy, to znamená, že je nepředepisují, ať už z nechuti k administrativě, nebo z obav z těchto léků. Já se obávám, že většina lidí si pod slovem dostupnost představuje, že si něco nemůže koupit, protože to není na pultu nebo na to nemá peníze. Za posledních řekněme patnáct let byla u těch nejdražších způsobů léčby stanovena různá indikační nebo preskripční omezení s ohledem na ekonomický dopad této terapie. V zásadě lze ale říci, že v poslední době jsou v podstatě všechny léky na silnou bolest de facto bez jakéhokoliv preskripčního omezení, a to včetně těch nejdražších, jako jsou náplasťové opioidy. U základních opioidů nejde o mimořádně nákladnou léčbu, přesto někteří praktičtí lékaři říkají, že tato terapie je pro ně z hlediska nákladovosti obtížně dostupná. S tím opravdu nelze souhlasit, protože se pohybujeme v řádu desítek korun za denní léčbu. Chronická bolest zasahuje do kvality života pacienta velice zásadně, ale k tomu ještě přistupují bolesti průlomové. Co to vlastně je průlomová bolest, jaká jsou její specifika, pro které pacienty s chronickou bolestí je typická a jaké procento v rámci ambulantní léčby představují onkologičtí pacienti?

3 Jako průlomovou bolest označujeme epizody intenzivní bolesti, které se vyskytují u pacientů se setrvalou bolestí dobře kontrolovanou podáváním opioidů. Pokud jde o pacienta, který není léčen opioidy, o průlomové bolesti nehovoříme. Vzniknout může spontánně, což je velký problém, nebo může být vyvolána nějakým stimulem, ať už léčbou, pohybem, nebo třeba kašlem a podobně. Typické pro ni je, že nastoupí velmi rychle a zpravidla relativně rychle odezní. Co se týče terapie, musíme mít prostředek, který zabere velmi rychle, ale jeho účinek nepřetrvává příliš dlouho, protože s významným zvýšením dávky se mohou vyskytnout některé nežádoucí účinky. Pacientovi, který má k dispozici lék proti průlomové bolesti, se výrazně zlepšuje kvalita života už tím, že ví, že její nárazy umí řešit, to je důležitý psychologický moment. A kromě toho léky na průlomovou bolest opravdu fungují. Jsou tedy účinné léky na léčbu průlomové bolesti v ČR pro pacienty dostupné? Jaké existují zkušenosti s jejich nasazováním a s efektivitou vedení tzv. záchranné (rescue) medikace? Existují poměrně recentně registrované přípravky, zejména transmukózni formy fentanylu, které splňují požadavek rychlého nástupu, neinvazivního způsobu podání pacient musí být schopen si lék aplikovat sám, takže nepřipadá v úvahu parenterální podání, a doba trvání účinku odpovídá tomu, co definujeme jako průlomovou bolest. Problémem bude nepochybně preskripce, když jde o nákladnou skupinu léků, bude vyhrazena pouze pro některé specialisty. Neměli by to ale být pouze algeziologové, možnost preskripce by v každém případě měli mít onkologové, kteří většinu těchto pacientů léčí. Pokud budeme podávat léky na průlomovou bolest, musí být především správně léčena onkologická bolest. Není v pořádku, abychom podávali léky na průlomovou bolest při špatně léčené bolesti onkologické. Čili předpokladem je dobře léčená onkologická bolest s občasnou špičkou, která je něčím vyvolána ať už známým nebo neznámým. Já jsem samozřejmě také pro to, aby léky na průlomovou bolest neměli v rukou pouze algeziologové, ale i onkologové, a v budoucnosti, až se praktičtí lékaři naučí lépe zacházet s onkologickou bolestí, by tuto možnost měli mít

4 i oni. Takže je zde problém odborný a také ekonomický jako každý nový lék jsou i tyto preparáty dražší. Existuje specializovaná skupina pro léčbu průlomové bolesti. Jaké je její složení? Jsou to v první řadě algeziologové, a potom onkologové a radioperateuti, kteří také léčí onkologicky nemocné. Je otázka, zda by se neměli připojit i neurologové, kteří se také často setkávají s velmi obtížně zvládnutelnou bolestí, i když třeba ne onkologickou. Pokud jde o nové léky, musejí nejdříve mít jasně vymezenou indikaci a také jasně vymezenou preskripci. Jak už říkal docent Němeček, náplasťové léky jsme dali původně do ruky pouze specialistům a dnes už jsou k dispozici každému lékaři, který je považuje za vhodné předepsat. Zatímco v jiných zemích EU jsou léky na průlomovou bolest hrazeny, u nás tomu zatím tak není. Co k tomu vedlo? J. Kotrba Abychom byli přesní, léčba průlomové bolesti v tuto chvíli už v České republice hrazena je, otázka zřejmě míří do oblasti transmukózních forem fentanylu. Ty už jsou u nás registrované, mají dokonce i stanovenu maximální cenu a momentálně se projednává výše a podmínky jejich úhrady. V Evropské unii má stanovenou cenu u těchto přípravků pouze 17 zemí včetně české republiky, mezi nimi chybějí i některé státy klasické evropské patnáctky. U nás ještě probíhá správní řízení o jejich úradě, které se poněkud protáhlo v důsledku množství připomínek jeho účastníků. Hodnocení je poměrně komplikované, vzhledem k tomu, že tyto přípravky jsou recentní, samozřejmě u nich není k dispozici plné spektrum dat třeba pokud se týká srovnání účinků v klinické praxi a podobně. Tady spoléháme na stanovisko odborné společnosti. V tuto chvíli nelze odhadnout, kdy bude k dispozici pravomocné rozhodnutí. Na onkologických pracovištích už deset let běžně používáme léky proti průlomové bolesti ve formě tablet. Nové léky, které přicházejí, mají některé výhody, o tom není sporu, ale na druhé straně se nedá říci, že by čeští pacienti byli zcela bez možností léčby. V této fázi je asi třeba stanovit nějaké algoritmy léčby, to znamená, že tyto nové preparáty by zpočátku neměly být určeny pro běžné použití praktickými lékaři. Nejprve musíme mít výsledky zpětné kontroly účinku.

5 Musím připomenout, že dnes běžně používaná léčba stojí zhruba 35 korun denně pro jednoho pacienta, ale u nových léků, o kterých hovoříme, se jedná na vrcholu léčby pacienta o částku zhruba 500 korun. V každém případě správní řízení neprobíhalo úplně jednoduše, je tady naprosto legitimní požadavek lékařů, že chtějí pro své pacienty novou léčbu v co nejširší míře. Postoj zdravotních pojišťoven je takový, že tento lék by opravdu měl být dostupný, ale měli by ho dostat přesně ti pacienti, kteří ho dostat mají, a měli by ho předepisovat lékaři, kteří mají s léčbou bolesti největší zkušenost. Poslední dohoda je taková, že preskripce bude delegovatelná na všechny odborníky, nebude delegovatelná na praktiky. To je správné, protože v příštím roce bude v České republice diagnostikováno 70 tisíc lidí se zhoubným nádorem, a z toho 35 tisíc bude mít nějaký druh onkologické bolesti. Pokud by léčbu nemohli indikovat onkologové, algeziologové by situaci z podstaty věci nemohli zvládnout. Já jako předseda onkologické společnosti určitě doporučím, aby v onkologických centrech proběhla nějaká edukace od algeziologů, jak novou léčbu používat. Tím se určitě zlepší léčebná praxe. Souhlasím s tím, že tento nápor pacientů by pravděpodobně specializovaná algeziologická centra nezvládla, protože nejen ze světové literatury, ale i z naší studie vyplývá, že jenom kolem 10 až 15 procent pacientů s onkologickou bolestí je indikováno ke specializovaným postupům v rámci algeziologického pracoviště. Ostatní jsou léčeni jinde a předpokládám, že většina z nich asi na onkologii. Další edukací všech odborníků lze samozřejmě dosáhnout toho, aby byla optimálně léčena chronická bolest. A upřímně řečeno věřím, že v důsledku toho bude i méně pacientů vyžadujících tuto léčbu. U nových přípravků, které vstupují na trh, bude SÚKL po roce vyhodnocovat, zda byla správně nastavena cena a úhrada, takže zatím se jedná o jakousi první etapu. Existuje doporučení Centrální etické komise MZ, která v roce 1992 zformulovala kodex práv pacientů. Mezi tato doporučení patří i právo netrpět, a to ani v terminálním stadiu onemocnění. Jak je tento kodex naplňován v praxi?

6 J. Petrenko Každý pacient má jinou hranici bolesti, kterou může snést, a setkala jsem se se stížnostmi, že lékař pro to nemá dost pochopení. V Americe se dodržuje zásada, že člověka na pohotovosti nejprve zbaví bolesti a pak se teprve věnují ostatnímu. Onkologie má bolest vyřešenou, tam se chápe, že pacienti trpí, ale jsou i jiné diagnózy, kde jsou pacienti ve stejné situaci, a tam už na to ohled tolik nebereme. Stále přetrvává názor, že bolest je nutná součást onemocnění, přitom některé léky na bolest nejsou nákladné a věřím, že kdyby k nim pacient měl přístup, zaplatil by cokoliv, jen aby se bolesti zbavil. Těžce nemocný pacient nebude přemýšlet o tom, zda jsou opioidy návykové nebo ne. Nejsem přítelem toho, aby se všechno léčilo tabletkami, ale tím nezlehčuji léčbu bolesti. Za komunismu u nás byla situace strašná lékaři nebyli pro léčbu bolesti trénovaní a kromě toho byly k dispozici pouze základní léky, navíc většinou aplikované injekčně. Zaznamenali jsme obrovský pokrok, ale musíme jít ještě dál. Rezervy jsou na dvou místech v hlavách lékařů a sester a v orgánech, které určují lékovou politiku. J. Petrenko Beru na vědomí, že jsme dosáhli pokroku, ale myslím, že praktičtí lékaři by měli absolvovat vzdělání o tom, v jaké fázi by měla nastoupit léčba bolesti. A opět jsme u opiátofobie je tedy u nás překonána nebo ne? Setkal jsem se s celou řadou pacientů, kteří museli pro kruté bolesti brát opioidy, a po vyléčení postoupili odvykací kúru pod vedením psychiatra, psychologa atd. Opioidy bychom měli používat víc než je v České republice zvykem, ale musíme si být vědomi všeho, co k tomu patří. Opioidy se používají i u silné bolesti nenádorového původu a tam by léčba alespoň zpočátku měla patřit do rukou algeziologů. Určitě, ale léčba opioidy by neměla být dána nemocí, ale silou bolesti. Proto algeziologická společnost před několika lety osvíceně prosadila opioidy i pro neonkologické indikace. To velice oceňuji.

7 Při různých prezentacích Společnosti pro studium a léčbu bolesti se objevují grafy, vypovídající o tom, jak to vypadá s užíváním opioidů ve světě. My jsme byli vždy na jednom z posledních míst To je pravda, přes postupné zlepšování je to terén, na kterém je třeba pracovat. Existují obavy, že moderní opioidy nebudou dostupné. Dostupné určitě budou, konec správního řízení je v dohlednu, neboť k dohodě všech jeho účastníků došlo. J. Kotrba Tyto moderní přípravky už vstoupily na trh a jsou v České republice obchodovatelné. Pokud se týká posouzení jejich úhrady, myslím, že pokud se neobjeví jiné překážky, pak je to otázka měsíců, ne-li týdnů. Můžeme tedy očekávat, že se do konce roku objeví další léky, které rozšíří možnosti v oblasti léčby bolesti. A také se dá říct, že pacienti v ČR jsou v tomto směru léčeni na evropské úrovni. Ne to nemůžeme takhle uzavřít máme tady všechny předpoklady pro to, aby tak léčeni byli. Ale to neznamená, že je to běžná praxe Dostupnost moderních léků tady je, ale to, jak už se s tím instrumentáriem bude dále zacházet, je jiná věc

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP

MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU. J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP MODERNÍ VÝUKA ONKOLOGIE JAKO SOUČÁST NÁRODNÍHO ONKOLOGICKÉHO PROGRAMU J. Vorlíček Česká onkologická společnost ČLS JEP I. Proč je v současné onkologii tak potřebná výuka S čím dnes musí počítat řízení

Více

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Jiří Vorlíček, LF MU Brno Brno 26. října 2006 Co je paliativní medicína? DEFINICE Paliativní medicína se

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord Pioglitazon preskripční informace pro lékaře Výběr pacienta a zvládání rizik Evropská léková agentura přezkoumala možnou spojitost mezi podáním léčivých přípravků s obsahem pioglitazonu a zvýšeným rizikem

Více

Centrové léky v České republice. Mgr. Filip Vrubel 20. 4. 2011 ředitel odboru farmacie

Centrové léky v České republice. Mgr. Filip Vrubel 20. 4. 2011 ředitel odboru farmacie Centrové léky v České republice Mgr. Filip Vrubel 2. 4. 211 ředitel odboru farmacie Specializovaná centra Defnice specializovaných center Přímá defnice neexistuje! Nepřímá defnice pouze v kontextu používání

Více

LP Olysio, ATC skupina J05AE14

LP Olysio, ATC skupina J05AE14 Indikační omezení a kritéria LP Olysio, ATC skupina J05AE14 (kód SÚKL 0210009), má indikační omezení pro úhradu P : Simeprevir je hrazen v kombinaci s pegylovaným interferonem alfa a ribavirinem k léčbě

Více

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE

KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE KOLOREKTÁLNÍ KARCINOM: VÝZVA PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL, SCREENING A ORGANIZACI LÉČEBNÉ PÉČE Brno, 29. května 2015: Moravská metropole se již počtvrté stává hostitelem mezinárodní konference Evropské dny

Více

VSTUP NOVÝCH INOVATIVNÍCH LÉKŮ NA TRH

VSTUP NOVÝCH INOVATIVNÍCH LÉKŮ NA TRH 1 VSTUP NOVÝCH INOVATIVNÍCH LÉKŮ NA TRH PharmDr. Zdeněk Blahuta, MHA Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv 2 V souladu s ustanoveními zákona o veřejném zdravotním pojištění rozhoduje sekce SÚKL o

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE 1. KONTEXT METODICKÉ ÚPRAVY 1.1 Účel úpravy Účelem metodického pokynu k poskytování mobilní specializované

Více

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Umírání v ČR V ČR každoročně zemře kolem 105 000 lidí 35000 Absolutní počty zemřelých v ČR podle pohlaví a

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Centrová péče a inovativní léčivé přípravky - Je systém dobře nastaven? - Kam směřuje?

Centrová péče a inovativní léčivé přípravky - Je systém dobře nastaven? - Kam směřuje? Centrová péče a inovativní léčivé přípravky - Je systém dobře nastaven? - Kam směřuje? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment HLAVNÍ VÝZVY ZDRAVOTNICTVÍ ČR Stárnoucí populace

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

Dostávali v roce 2006 čeští pacienti se silnou bolestí méně léků?

Dostávali v roce 2006 čeští pacienti se silnou bolestí méně léků? Omezení spotřeb léků v ČR v roce 2006 Dostávali v roce 2006 čeští pacienti se silnou bolestí méně léků? MUDr. Michal Prokeš INFOPHARM a.s. Zpracováno na základě údajů SÚKL získaných z programu AISLP verze

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc. Revmatologický ústav Praha Klinika revmatologie 1. LF UK

Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc. Revmatologický ústav Praha Klinika revmatologie 1. LF UK Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc. Revmatologický ústav Praha Klinika revmatologie 1. LF UK Historie centrové péče v revmatologii podnětem zavedení biologické léčby RA v roce 2000 diskuze DOHADOVACÍ ŘÍZENÍ

Více

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová Paliativní péče - Úvod Mgr. Zimmelová Historie Počátky v Velké Británii v 70 letech Vznikla evropská společnost pro PM Součástí jsou národní společnosti U nás sekce PM ČLS JEP 5 zásad rozvoje oboru Založení

Více

16. ročník Příloha 5/2012

16. ročník Příloha 5/2012 16. ročník Příloha 5/2012 Vyhláška 267/2012 Sb., ze dne 27. července 2012, o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost Ministerstvo zdravotnictví stanoví

Více

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči 3.4 Výdaje za léky Tato kapitola podává přehled základních údajů o celkových výdajích na léky od roku 21. Poskytuje především podrobné údaje o výdajích na léky dle místa spotřeby a zdroje financování.

Více

Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady. léčby. MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov

Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady. léčby. MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov Současný systém úhrady resp. pseudoúhrady léčby MUDr. Jan Straub Pacientský seminář Mikulov 16.9.2017 Pojištěnec má právo na výběr zdravotnického zařízení poskytovatele zdrav. služeb na časovou a místní

Více

Koncepce oboru Dětská chirurgie

Koncepce oboru Dětská chirurgie Koncepce oboru Dětská chirurgie Deklarace dětské chirurgie podle světové federace společností pediatrických chirurgů (W.O.F.A.P.S.): Děti nejsou jen malí dospělí a mají interní i chirurgické problémy a

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Aktuální dostupnost léků v ČR a SR GROUP. Roman Hájek 2.9.2006. Poděbrady

Aktuální dostupnost léků v ČR a SR GROUP. Roman Hájek 2.9.2006. Poděbrady Aktuální dostupnost léků v ČR a SR CZECH CMG M Y E L O M A GROUP ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA ČESKÁ MYELOMOVÁ SKUPINA CZECH CMG M Y E L O M A NADAČNÍ FOND GROUP Roman Hájek 2.9.2006 Poděbrady I. OBECNÁ DOPORUČENÍ,

Více

Název výkonu, event. číslo: I. Tento registrační list je předložen jako: (odpovídající zaškrtnout)

Název výkonu, event. číslo: I. Tento registrační list je předložen jako: (odpovídající zaškrtnout) Registrační list zdravotního výkonu, na základě kterého je na Ministerstvu zdravotnictví výkon zadáván do databáze Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, která je podkladem k vydání příslušné

Více

Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře

Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře Paliativní péče péče o terminálně nemocné a umírající doporučený postup pro praktické lékaře Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD Praktický lékař pro dospělé Brno 2006 Vize Paliativní

Více

MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE. PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015

MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE. PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015 MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015 Lékové interakce O lékové interakci mluvíme tehdy, když při současném podávání dvou nebo více léčivých přípravků dojde ke změně účinku

Více

Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Kontroverzní témata z pohledu primární péče. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Podle generální ředitelky WHO M. Chan v souvislosti s celosvětovým nástupem chronických neinfekčních onemocnění se kyvadlo poskytované

Více

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček

Vliv farmaceutických firem na chování lékařů. Jiří Vorlíček Vliv farmaceutických firem na chování lékařů Jiří Vorlíček Základní léčebné možnosti v onkologii chirurgie radioterapie farmakoterapie Farmakoterapie Česká onkologická společnost ČLS JEP dlouhodobě usiluje

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje)

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2002 (předběžné údaje) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 11.6.23 37 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 22 (předběžné údaje) Zhoubné novotvary

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Léčba vzácných onemocnění

Léčba vzácných onemocnění Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie Léčba vzácných onemocnění Co jsou to vzácná onemocnění?

Více

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 2011 P O Z V Á N K A

Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 2011 P O Z V Á N K A Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 2011 P O Z V Á N K A na seminář pořádaný ve spolupráci s kanceláří Světové zdravotnické organizace v České republice a Společností pro léčbu závislosti na

Více

Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho

Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho Paliativní medicína a léčba bolesti jako atestační obor Co by měl specialista v tomto oboru umět a jaké je jeho uplatnění v systému českého zdravotnictví Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Platforma Hlas pacientek. Fórum onkologů, Praha FN Motol

Platforma Hlas pacientek. Fórum onkologů, Praha FN Motol Platforma Hlas pacientek Fórum onkologů, Praha FN Motol 16.11.2018 Platforma neziskových organizací věnujících se potřebám pacientek zejména s metastazujícím ca prsu a onkologicky nemocným obecně Členové

Více

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum Vývoj nových léčiv Preklinický výzkum Klinický výzkum Úvod Léčivo = nejprověřenější potravina vstupující do organismu Ideální léčivo kvalitní, účinné, bezpečné a dostupné Financování výzkumu léčiv souvislost

Více

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003

Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 28.6.24 42 Činnost radiační onkologie, klinické onkologie v České republice v roce 23 Jedním z nejzávažnějších onemocnění

Více

Racionální preskripce léků dle VZP

Racionální preskripce léků dle VZP Racionální preskripce léků dle VZP Uživatelský návod Návod Dokumentace Poslední aktualizace 02.08.2013 Racionální preskripce léků dle VZP strana 1/6 Nová éra projektu racionální preskripce léků VZP ČR

Více

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Parlament České republiky Poslanecká sněmovna Zdravotní výbor Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Farmakoekonomie, racionální předepisování a mezisektorová komunikace

Více

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011

Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Lékaři a sestry společně proti zhoubným nádorům. Začíná PragueONCO 2011 Zlepšení vzájemné koordinace jednotlivých lékařských disciplín a sjednocení vzájemného pohledu na vedení a cíl terapie onkologicky

Více

IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI

IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI IATROGENNÍ ZÁVISLOSTI KDY PROBLÉM, KDY MILOSRDENSTVÍ...? Šebeš Andrej, Zimmelová Veronika Psychiatrická léčebna Červený Dvůr, SC Prevent Č.Budějovice VII. Adiktologická konference Jč. Kraje, Červená, říjen

Více

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Prim. MUDr. Petr Popov Subkatedra návykových nemocí IPVZ Oddělení léčby závislostí VFN 1.LF UK v Praze 2008: Drogy hrozba dneška? MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc.,

Více

Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými novotvary, zvláště rakovinou Ligy proti rakovině Radioléčebný ústav Masarykova léčebna

Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými novotvary, zvláště rakovinou Ligy proti rakovině Radioléčebný ústav Masarykova léčebna ČOS ČLS JEP Historie ČOS ČLS JEP 114 LET OD VZNIKU SPOLKU 22. 10. 1905 vznik Spolku pro zřízení a vydržování sanatoria pro choré zhoubnými novotvary, zvláště rakovinou (později přejmenován na Spolek pro

Více

[ 1 ] MUDr. Ivana Koblihová 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 1 ] MUDr. Ivana Koblihová 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv [ 1 ] [ 2 ] OTC s omezením nová kategorie léčivých přípravků Ivana Koblihová, MUDr. Náměstek ředitele pro odborné činnosti Obsah prezentace [ 3 ] Co znamená OTC s omezením? Obecné možnosti omezení a z

Více

ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET

ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET Praha, 17. 6. 2013 ALKOHOL A TABÁK KONZUMUJÍ V ČR NEJČASTĚJI MLADÍ LIDÉ VE VĚKU 15 24 LET TABÁK KOUŘÍ TŘETINA ČECHŮ A ČTVRTINA ČEŠEK - NEJVÍCE KOUŘÍ MLADÍ LIDÉ Počet kuřáků v České republice neklesá, jejich

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 ČSPM ČSL JEP Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec 7, 656 53 Brno www.paliativnimedicina.cz info@paliativnimedicina.cz Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 Stanovisko České společnosti

Více

Pracovní skupina pro zpřístupnění léčebného konopí v ČR: postup a výsledky

Pracovní skupina pro zpřístupnění léčebného konopí v ČR: postup a výsledky Pracovní skupina pro zpřístupnění léčebného konopí v ČR: postup a výsledky Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA děkan 1. LF UK v Praze a předseda pracovní skupiny Oficiální název skupiny Společná pracovní

Více

Klinická farmacie v klinické praxi. 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce

Klinická farmacie v klinické praxi. 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce Klinická farmacie v klinické praxi 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce založení ČOSKF ČLS JEP ČOSKF ČLS JEP prosazovat zájmy oboru klinická

Více

Léčebné predikce u karcinomu prsu pro rok 2013 chystané novinky

Léčebné predikce u karcinomu prsu pro rok 2013 chystané novinky Léčebné predikce u karcinomu prsu pro rok 2013 chystané novinky Prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc Onkologická klinika TN a 1. LF UK KOC (NNB + VFN + TN) St Gallén 2011 Rozsah onemocnění T, N, M ER, PgR

Více

POKROK V LÉČBĚ VZÁCNÝCH ONEMOCNĚNÍ. 25. února 2016

POKROK V LÉČBĚ VZÁCNÝCH ONEMOCNĚNÍ. 25. února 2016 POKROK V LÉČBĚ VZÁCNÝCH ONEMOCNĚNÍ 25. února 2016 STATISTICKÁ DATA Celosvětově 350 mil. pacientů Pos;hují 5 z 10 000 obyvatel. Způsobují 8 % všech úmrd v EU. Celkem existuje cca 7 000 druhů, polovina z

Více

Obezita v evropském kontextu. Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu

Obezita v evropském kontextu. Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu OBEZITA CELOSVĚTOVÁ EPIDEMIE NA PŘELOMU TISÍCILETÍ 312 milionů lidí na světě je obézních a 1,3 miliardy lidí

Více

Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou

Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou Odborné podkladové materiály ke standardům ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby trpící duševní poruchou Kolektiv autorů: Jan Běhounek Erik Herman Martin Hollý Karel Koblic

Více

Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (IHETA) Kolektiv autorů: Jiří Klimeš, Tomáš Doležal, Milan Vocelka

Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (IHETA) Kolektiv autorů: Jiří Klimeš, Tomáš Doležal, Milan Vocelka Nákladová efektivita atorvastatinu v porovnání se simvastatinem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění v České republice dopady zkráceného revizního řízení Institut pro zdravotní ekonomiku a technology

Více

Imunoprofylaxe RSV infekce. M.Čihař, K.Liška¹, K.Klenková Neonatologické oddělení, FN Na Bulovce ¹Neonatologické oddělení, VFN, Praha

Imunoprofylaxe RSV infekce. M.Čihař, K.Liška¹, K.Klenková Neonatologické oddělení, FN Na Bulovce ¹Neonatologické oddělení, VFN, Praha Imunoprofylaxe RSV infekce M.Čihař, K.Liška¹, K.Klenková Neonatologické oddělení, FN Na Bulovce ¹Neonatologické oddělení, VFN, Praha RSV - RNA (objeven 1956) - Skupina paramyxoviridae - 2 skupiny (povrchové

Více

Využívání léčby pro uživatele drog včr v l

Využívání léčby pro uživatele drog včr v l Využívání léčby pro uživatele drog včr v l. 2002-2004 Shrnutí z výročních zpráv NMS 2002-2004 Blanka Korčišová Zdroje informací o léčených Registr žadatelů o léčbu hygienické služby od r. 1995 shromažďuje

Více

Moderní nakupování zdravotní péče. Daniel Hodyc

Moderní nakupování zdravotní péče. Daniel Hodyc Moderní nakupování zdravotní péče Daniel Hodyc 18. 10. 2017 Proč se stále více uplatňují moderní úhradové mechanismy v kontraktech? Prudký a setrvalý nárůst nákladů na zdravotnictví ve většině zemí Evropy

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

XVII. Fórum onkologů 21.5.2010

XVII. Fórum onkologů 21.5.2010 XVII. Fórum onkologů diskuse 21.5.2010 Aliance žen s rakovinou prsu V Praze dne 18. 5. 2010 Vážené fórum onkologů, V poslední době mě jako ředitelku Aliance žen s karcinomem prsu, která zastřešuje všechny

Více

Paliativní péče v první linii Doporučený postup pro všeobecné praktické lékaře 2006 MUDr.Bohumil Skála,PhD Paliativní péče Paliativní péče je přístup, p, který zlepšuje kvalitu života nemocných a jejich

Více

Ústav ošetřovatelství

Ústav ošetřovatelství NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2012/2013 Jedná se o

Více

E-health pohled SÚKL a reálné zapojení

E-health pohled SÚKL a reálné zapojení E-health pohled SÚKL a reálné zapojení Martin Beneš Státní ústav pro kontrolu léčiv SÚKL a e-health Za stávajícího stavu se SÚKL na e-health podílí zejména elektronickou preskripcí ereceptem Nepřímo pak

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Přínosy inovativní léčby seminář

Přínosy inovativní léčby seminář Přínosy inovativní léčby seminář Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Ministerstvo zdravotnictví 13. 6. 2017 Témata Základní definice vysoce inovativního léčivého přípravku

Více

Nová organizace péče o vyléčené onkologické pacienty

Nová organizace péče o vyléčené onkologické pacienty Nová organizace péče o vyléčené onkologické pacienty Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA ministr zdravotnictví ČR MUDr. Petr Šonka Sdružení praktických lékařů ČR doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. Společnost všeobecného

Více

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007. Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2007

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007. Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2007 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30. 7. 2008 31 Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007 Activity of the branch of diabetology, care

Více

erecept Státní ústav pro kontrolu léčiv

erecept Státní ústav pro kontrolu léčiv erecept Státní ústav pro kontrolu léčiv Proč erecept erecept je plně funkčním řešením elektronické preskripce a podmínkou elektronického zdravotnictví erecept stojí na zákonem požadovaném centrálním úložišti

Více

Co je to transplantace krvetvorných buněk?

Co je to transplantace krvetvorných buněk? Co je to transplantace krvetvorných buněk? Transplantace krvetvorných buněk je přenos vlastní (autologní) nebo dárcovské (alogenní) krvetvorné tkáně. Účelem je obnova kostní dřeně po vysoce dávkové chemoterapii

Více

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy

Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR screeningové programy toto pro Vaše zdraví důležité preventivní vyšetření: vyšetření zaměřené na včasný záchyt zhoubného nádoru děložního čípku. V České republice každoročně onemocní zhoubným nádorem děložního čípku přibližně

Více

Úloha SUKL v uplatňování farmakoekonomiky a HTA

Úloha SUKL v uplatňování farmakoekonomiky a HTA Úloha SUKL v uplatňování farmakoekonomiky a HTA [ 1 ] Činnost SUKL jako organizační slo ky státu Je dána zákonem 378/2007 Sb. ZABEZPEČOVÁNÍ LÉČIV Díl 1 Úkoly orgánů vykonávajících státní správu v oblasti

Více

Hodnocení segmentu centrové léčby z dat plátců zdravotní péče. Společné pracoviště ÚZIS ČR a IBA MU

Hodnocení segmentu centrové léčby z dat plátců zdravotní péče. Společné pracoviště ÚZIS ČR a IBA MU Hodnocení segmentu centrové léčby z dat plátců zdravotní péče Společné pracoviště ÚZIS ČR a IBA MU Realita současné české medicíny: úspěšné výsledky léčby = podstatné prodlužování doby života pacienta

Více

UROLOGY WEEK 2012 Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze

UROLOGY WEEK 2012 Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze přednosta prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc. Urologická klinika VFN a 1. LF UK se letos

Více

Léčebné konopí v managementu symptomů onkologického onemocnění

Léčebné konopí v managementu symptomů onkologického onemocnění Léčebné konopí v managementu symptomů onkologického onemocnění MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Masarykův onkologický ústav Brno Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Klinický kontext Publikovaná data

Více

Tomáš Doležal ANEB JAKÝ JE/BUDE ROK 2018 A JAK SI NAPLÁNUJEME ROK 2019?

Tomáš Doležal ANEB JAKÝ JE/BUDE ROK 2018 A JAK SI NAPLÁNUJEME ROK 2019? CENTROVÁ PÉČE A INOVATIVNÍ LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY AKTUALITY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z LÉKOVÉ POLITIKY, FARMAKOEKONOMIKY A VZTAHU MEDICÍNSKÝCH A EKONOMICKÝCH ASPEKTŮ NEMOCNIČNÍ LÉKOVÉ POLITIKY ANEB JAKÝ JE/BUDE

Více

Informace k číselníku HVLP SZP ČR

Informace k číselníku HVLP SZP ČR Datum aktualizace: 12.června 2011 Informace k číselníku HVLP SZP ČR S účinnosti od 1. července 2011 budou zdravotní pojišťovny sdružené ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR (SZP ČR) provádět úhrady hromadně

Více

Vliv moderních operačních metod na indikaci lázeňské péče

Vliv moderních operačních metod na indikaci lázeňské péče Michálkovická 18, Slezská Ostrava Vliv moderních operačních metod na indikaci lázeňské péče Bouřlivý rozvoj medicíny, jehož jsme v posledních několika desetiletích svědky, s sebou přináší nové operační

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny PharmDr.Alena Tomášková, MZ, odbor farmacie 23.9.2014 Ministerstvo zdravotnictví

Více

3. SEMINÁŘ MĚŘENÍ FREKVENCE NEMOCÍ V POPULACI

3. SEMINÁŘ MĚŘENÍ FREKVENCE NEMOCÍ V POPULACI 3. SEMINÁŘ MĚŘENÍ FREKVENCE NEMOCÍ V POPULACI EPIDEMIOLOGIE 1. Úvod, obsah epidemiologie. Měření frekvence nemocí v populaci 2. Screening, screeningové (diagnostické) testy 3. Typy epidemiologických studií

Více

DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ

DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ 1 DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ MUDr. Alice Němcová Oddělení klinického hodnocení, Sekce registrací DISTRIBUCE NEREGISTROVANÝCH LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ 2 Obsah prezentace: Pravidla distribuce

Více

Besedy pro zdraví Rakovina není náhoda

Besedy pro zdraví Rakovina není náhoda Besedy pro zdraví Besedy pro zdraví je projekt osvětových přednášek a besed, který v základních a středních školách v celé ČR realizuje Agentura J.L.M. s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Přednášky

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE Kateřina Kopečková FN Motol, Praha Klinická hodnocení LP Nedílnou součásti vývoje léčiva Navazují na preklinický výzkum Pacienti jsou subjekty hodnocení V

Více

Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů. Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny

Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů. Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny Projekt zaměřený na monitoring diagnostiky a léčby bolesti u onkologicky nemocných pacientů Brno 23.4.2010 Brněnské onkologické dny Vlastník projektu PARMA Realizátor: OAKS Consulting s.r.o. Finanční zajištění:

Více

VZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Z POHLEDU STÁTNÍHO ÚSTAVU PRO KONTROLU LÉČIV

VZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Z POHLEDU STÁTNÍHO ÚSTAVU PRO KONTROLU LÉČIV 1 VZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Z POHLEDU STÁTNÍHO ÚSTAVU PRO KONTROLU LÉČIV MUDr. Juraj Slabý Zástupce vedoucí oddělení hodnocení léčiv 9.10.2014 2 Vzácná onemocnění - obecně Orphan designace - rozhoduje EMA na základě

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

První anonce. 2. pražské mezioborové onkologické kolokvium. 1. LF UK pořádá ve spolupráci s 2. a 3. LF UK

První anonce. 2. pražské mezioborové onkologické kolokvium. 1. LF UK pořádá ve spolupráci s 2. a 3. LF UK Pod záštitou Evropské onkologické společnosti Záštitu nad kolokviem dále převzaly: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR První anonce 1. LF UK pořádá ve spolupráci

Více

Legislativní záměry týkající se vysoce inovativních léčiv a léčiv na vzácná onemocnění

Legislativní záměry týkající se vysoce inovativních léčiv a léčiv na vzácná onemocnění Legislativní záměry týkající se vysoce inovativních léčiv a léčiv na vzácná onemocnění 1 Východiska pro změnu Pomalý vstup inovativních léčiv do systému v.z.p. zejména vlivem administrativně náročného

Více

BIOMEDICÍNSKÁ INFORMATIKA A JEJÍ ÚLOHA V PERSONALIZOVANÉ MEDICÍNĚ

BIOMEDICÍNSKÁ INFORMATIKA A JEJÍ ÚLOHA V PERSONALIZOVANÉ MEDICÍNĚ BIOMEDICÍNSKÁ INFORMATIKA A JEJÍ ÚLOHA V PERSONALIZOVANÉ MEDICÍNĚ Petr Lesný 1, Kryštof Slabý 1, Tomáš Holeček 2, Jan Vejvalka 1 1 Fakultní nemocnice v Motole, Praha 2 Fakulta humanitních studií UK, Praha

Více

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Obecná část 1. Základní koncepty paliativní medicíny (nevyléčitelné onemocnění, terminální onemocnění, pacient v terminálním stavu,

Více

České lázně na prahu změn. Ing. Jana Vaňková Obchodní ředitelka akciové společnosti Léčebné lázně Jáchymov

České lázně na prahu změn. Ing. Jana Vaňková Obchodní ředitelka akciové společnosti Léčebné lázně Jáchymov České lázně na prahu změn Ing. Jana Vaňková Obchodní ředitelka akciové společnosti Léčebné lázně Jáchymov Léčebné lázně Registrovaná lůžková zdravotnická zařízení Splňují akreditační podmínky ZP i legislativní

Více

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior XXXIII. LÉKÁRNICKÉ DNY ZNOJMO, 6.-8.10. 2017 Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior PhDr. Ivana Plechatá Ivana.plechata@lekovypruvodce.cz www.lekovypruvodce.cz Lékový

Více

BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019

BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019 Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Průzkum mezi řediteli nemocnic ve Slovenské republice a v České republice BAROMETR ZDRAVOTNICTVÍ 2019 METODIKA PRŮZKUMU Sběr dat Kvantitativní

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2 Sbírka zákonů č. 1 / 2015 1 ZÁKON ze dne 22. prosince 2014, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších

Více

Standardy hospicové péče

Standardy hospicové péče Standardy hospicové péče představení dokumentu z dílny pracovní skupiny při MZČR Bc. Adéla Zelbová Hospic Anežky České v Červeném Kostelci Pracovní skupina pro paliativní péči ustanovena jako stálý odborný

Více

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo.

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. European Association for Palliative Care (EAPC - Evropská asociace paliativní

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR Němeček návrh stanoviska ČLK Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR ČLK předloženou koncepci primární péče v oborech VL a PLDD celkově

Více

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. Prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc. 1 Nespavost je buď jen symptom a nebo samostatná nemoc. Příčiny nespavosti jsou velmi různé, ale základní a nejčastější diagnoza u dospělých je primární (psychofyziologická)

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, PRAHA , fax ,

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, PRAHA , fax , STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno

Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s , Brno Mobilní hospic při Masarykově nemocnici Krajská zdravotní a.s. 8.9.2017, Brno MUDr. Jana Dušánková Onkologie Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem a Mobilní hospic Masarykovy nemocnice Mobilní hospic Masarykovy

Více

ZPRÁVY České parazitologické společnosti

ZPRÁVY České parazitologické společnosti ZPRÁVY České parazitologické společnosti Ročník 22, číslo 2 červen 2014 ISSN 1211-7897 Nelegální prodej antiparazitik na internetu Alternativní medicína V loňském říjnovém čísle Zpráv České parazitologické

Více

Nano World Cancer Day 2014

Nano World Cancer Day 2014 31. ledna 2014 Celoevropská akce ETPN pořádaná současně ve 13 členských zemích Evropské unie Rakousko (Štýrský Hradec), Česká republika (Praha), Finsko (Helsinky), Francie (Paříž), Německo (Erlangen),

Více