Většina činností webdesignéra se točí kolem textu: vkládání, stylování a změna zobrazení. Textové nástroje Dreamweaveru jsou bohaté a různé.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Většina činností webdesignéra se točí kolem textu: vkládání, stylování a změna zobrazení. Textové nástroje Dreamweaveru jsou bohaté a různé."

Transkript

1 Většina činností webdesignéra se točí kolem textu: vkládání, stylování a změna zobrazení. Textové nástroje Dreamweaveru jsou bohaté a různé. Vkládání nadpisů a textů je jednoduché a přeskakování od jednoho prvku k druhému je rychlé. Vložit také můžete uspořádané a neuspořádané seznamy ke zdůraznění hlavních bodů textu- Zobrazení dat v tabulkách, ať už ručně, nebo importem z externího zdroje není problém. Ať už použijete jakýkoli textový element, Dreamweaver vás poslouchá.

2 4 Práce s textem V této lekci se naučíte pracovat se záhlavími, odstavci a dalšími textovými prvky a dále se naučíte: Zadávat text v záhlaví a v odstavci Připojovat text z jiného zdroje Vkládat uspořádané a neuspořádané seznamy Vyhledávat a nahrazovat text Vkládat a upravovat tabulky Importovat data do tabulky Učivo v této lekci byste mohli zvládnout asi za 90 minut. Než začnete, přesvědčte se, zda jste si z přiloženého CD na pevný disk zkopírovali obsah složky lekce/lekce04. Při práci na této lekci přepíšete úvodní soubory. Pokud byste je potřebovali obnovit, zkopírujte je znovu z CD. Náhled na zpracovaný soubor Abyste si vytvořili představu o tom, s jakými soubory budete na tomto webovém místě pracovat, nahlédneme pomocí prohlížeče na jednu zpracovanou stránku. 1 Spusťte Adobe Dreamweaver CS3. 2 Je-li to nutné, pomocí F8 otevřte panel Soubory a ze seznamu webového místa vyberte Kniha DW CS3. 3 Na panelu Soubory rozbalte složku lekce04.

3 98 LEKCE 4 Práce s textem 4 Vyberte soubor info_final.htm a stiskněte F12 (Windows) nebo Option+F12 (MacOS). 5 Prohlédněte si stránku ve svém primárním prohlížeči. Všimněte si různých textových prvků: záhlaví, odstavce, seznamy a tabulky. 6 Prohlížeč zavřete a vraťte se do Dreamweaveru. Jak se zadávají nadpisy a hlavní text Jakmile v Dreamweaveru otevřete dokument, ihned můžete zadávat nebo upravovat text. Vybrat správnou velikost nadpisů a upravovat text je v Dreamweaveru velice jednoduché.

4 ADOBE DREAMWEAVER CS3 99 Oficiální výukový kurz 1 Poklepáním na lekce04 info.htm v panelu Soubory tento soubor otevřte. Soubor má ještě hodně daleko ke konečné podobě, mísí se v něm zástupný a finální text. 2 Pod hlavním navigačním panelem vyberte výplňový text Výplň pro nadpis a stiskněte Delete (Windows) nebo forward delete (MacOS). Napište větu Řídíme se naší představivostí. Text se implicitně vloží nezformátovaný. Pomocí inspektora Vlastnosti můžete základní formát snadno přiřadit libovolnému textovému bloku např. pomocí značek (tagů) <h1>, <h2> nebo <p>. 3 Není-li zobrazený inspektor Vlastnosti, vyberte Okno Vlastnosti. Zůstal-li kurzor v nově zadaném textu, z roletové nabídky Formát stačí vybrat Nadpis 1. Vzhledem k tomu, že k této webové stránce je připojena externí šablona, textu je přiřazena barva, písmo a velikost písma podle relevantního pravidla CSS všechna tato pravidla jsou vypsána v inspektoru Vlastnosti.

5 100 LEKCE 4 Práce s textem Kromě seznamu v nabídce Formát můžete pro aplikaci základního formátu také použít klávesovou zkratku. Formát <h1> zadáte jako Ctrl+1 (Windows) nebo Cmd+1 (MacOS), formát <h2> zadáte jako Ctrl+2 (Windows) nebo Cmd+2 (MacOS) atd., až po <h6> včetně. Pro formát odstavce zadejte Ctrl+0 (Windows) nebo Cmd+0 (MacOS). 4 Umístěte kurzor nad nadpis Rovnou za nosem a zadejte text Naše realita je vizionářská. Z nabídky formátů v inspektoru Vlastnosti vyberte Nadpis 2. 5 S kurzorem na konci právě zadaného textu stiskněte Enter (Windows) nebo Return (MacOS). Zadejte následující odstavec: Každý den se snažíme překonat běžné. Sdělte nám své sny a my je přivedeme k životu, mohem živější, než jste si byli schopni představit. Pro nás je vyjímečnost standardem, ať už děláme cokoliv.

6 ADOBE DREAMWEAVER CS3 101 Oficiální výukový kurz Poznámka: Možná jste si všimli, že Dreamweaver automaticky přidal za značku <h2> značku <p>. Tato úprava reflektuje obvyklou strukturu textu na webové stránce a je nastavena volitelně v Předvolbách. Pokud dáte přednost vložení duplikátu značky nadpisu místo značky odstavce, vyberte Upravit Předvolby a v kategorii Všeobecné zrušte zatržení ve čtverečku u textu Po nadpisu přepnout na prostý odstavec. Jakmile jste zadali text, můžete jej upravovat jako v každém jiném lepším textovém editoru. 6 V odstavci, který jste právě zadali, vyberte druhou větu (včetně mezery za tečkou): Pro nás je vyjímečnost standardem, ať už děláme cokoliv. Větu přetáhněte na konec odstavce za text... než jste si byli schopni představit. Stiskněte levou šipku, abyste posunuli kurzor na začátek přesunutého textu a stiskněte mezerník. Dosud jste pracovali s jedinou značkou, a to buď <h1>, <h2>, nebo <p>. Rozdělíteli odstavec na dvě části, Dreamweaver automaticky vytvoří další značku. 7 Umístěte kurzor pod nadpis Rovnou za nosem před druhou větu, která začíná Nicméně, členové dev / design a stiskněte Enter (Windows) nebo Return (MacOS).

7 102 LEKCE 4 Práce s textem 8 Zadejte Soubor Uložit. V nabídce Dreamweaveru jsou k dispozici rovněž standardní nástroje k úpravě vyjmout, kopírovat a vložit. Pokud byste chtěli rozdělit jeden řádek na dva v rámci jedné značky, stiskněte Shift+Enter (Windows) nebo Shift+Return (MacOS); touto klávesovou zkratkou vsunete konec řádku, resp. značku <br>. Dáváte-li přednost nabídce, vyberte Vložit HTML Speciální znaky Konec řádku. Import externího textu I když podpora zpracování textů v Dreamweaveru je na vysoké úrovni, návrháři občas potřebují vložit nějaký text vytvořený externími aplikacemi, např. Microsoft Word. V Dreamweaveru existuje řada různých možností pro vkládání textu z vnějšího zdroje zkopíruj a přidej, přetáhni anebo prostřednictvím odkazů. V tomto cvičení budete vkládat dokument vytvořený ve Wordu tak, že jej přetáhnete na stránku a vyberete správné volby. 1 Je-li to nutné, poklepáním na jméno souboru v panelu Soubory znovu otevřte soubor info.htm zpracovávaný v předchozím cvičení. 2 Ve sloupci vpravo na stránce vyberte odstavec se zástupným textem Výplň pro odstavec a stiskněte Delete. Vkládaný text se přidá do horní části pravého sloupce.

8 ADOBE DREAMWEAVER CS3 103 Oficiální výukový kurz 3 V panelu Soubory rozbalte složku lekce04 zdroje. 4 Soubor info_text.doc přetáhněte z panelu Soubory a vložte jej do webové stránky na pozici kurzoru. Když po přetáhnutí tlačítko myši uvolníte, Dreamweaver rozpozná, že soubor je wordový dokument a otevře dialogové okno Vložit dokument. Naleznete v něm řadu možností, jak zformátovat vkládaný text počínaje základním formátem až po plné formátování, navíc s možností vložení odkazu na externí dokument. Poznámka: Výše popsaný krok funguje pouze ve Windows. Uživatelé Macintoshe musí wordový dokument otevřít a celý obsah si zkopírovat do schránky. Pak musí vybrat Upravit Vložit jinak a zatrhnout volbu Text se strukturou se základním formátováním (tučné, kurzíva). Pak odstraňte zatržítko z volby Vymazat mezery odstavců z Wordu a klepněte na OK.

9 104 LEKCE 4 Práce s textem 5 V dialogovém okně Vložit dokument vyberte volbu Vložit obsah a pak Text se strukturou a základním formátováním (tučné, kurzíva). Pak klepněte na OK. Volba Text se strukturou a základním formátováním je vybrána proto, že současná webová stránka má aplikované styly; kdybyste vybrali volbu Text se strukturou s úplným formátováním, vložily by se i wordové styly, které byste pak museli odstranit. 6 Vyberte Soubor Uložit. Dreamweaver ponechá všechny konce odstavců společně s kurzívou napsaným textem esprit de corps; umístíte-li kurzor do tohoto textu, zjistíte, že Selektor značek indikuje správnou značku HTML <em>, resp. emphasis (zdůraznění). Při vkládání

10 ADOBE DREAMWEAVER CS3 105 Oficiální výukový kurz externích textů se kurzíva automaticky převádí na značky <em> a tučné písmo na značky <strong>. Vytváření uspořádaných seznamů a neuspořádaných seznamů Dreamweaver podporuje uspořádané (číslované) seznamy a seznamy neuspořádané (s odrážkami). Každá položka seznamu je na samostatném řádku a je-li seznam uspořádaný, označení (např. čísly) jeho položek je automatické. Seznamy neuspořádané mohou využívat buď vestavěné odrážky čtvereček nebo puntík nebo některý speciální symbol. V tomto cvičení budeme pracovat se seznamy obou typů. Poznámka: Číslovaný seznam se v HTML značí značkou <ol> jako ordered list (uspořádaný seznam) a seznamy s odrážkami se označují značkou <ul> jako unordered list (neuspořádaný seznam). 1 Je-li to nutné, poklepáním na jméno souboru v panelu Soubory znovu otevřte soubor info.htm zpracovávaný v předchozím cvičení. 2 Vyberte čtyři odstavce obsahující samostatné řádky, které začínají textem Důkladné předchozí plánování a končí Reálná návratnost investice. 3 V inspektoru Vlastnosti klepněte na tlačítko Uspořádaný seznam ( ). Vyberte odstavce, z nichž chcete udělat seznam Pro očíslovaný seznam vyberte Uspořádaný seznam 4 Umístěte kurzor na třetí položku, Kreativní myšlení. Ze Selektoru značek vyberte <li>, stisknutím Ctrl+X (Windows) nebo Cmd+X (MacOS) odstraníte vybranou položku.

11 106 LEKCE 4 Práce s textem Anebo můžete z nabídky vybrat Upravit Vyjmout. Všimněte si, že seznam je automaticky přečíslován. 5 Šipkou nahoru posuňte kurzor před druhou položku a stisknutím Ctrl+V (Windows) nebo Cmd+V (MacOS) vložte obsah schránky. Změna jednoho typu seznamu na jiný je velmi jednoduchá. 6 Ze selektoru značek vyberte <ol>. V inspektoru Vlastnosti stiskněte tlačítko Neuspořádaný seznam ( ). K externí šabloně připojené k této stránce, bylo připojeno pravidlo CSS, které zvětšuje výšku řádku položek v neuspořádaném seznamu. V dalším kroku k tomuto pravidlu přidáme další vlastnost, abychom změnili symbol odrážky.

12 ADOBE DREAMWEAVER CS3 107 Oficiální výukový kurz 7 Umístěte kurzor na libovolnou položku v seznamu s odrážkami a vyberte Okno Styly CSS. Na panelu Styly CSS klepněte na Současný, abyste se přepnuli do současného režimu. Na panelu Pravidla vyberte ul li a klepněte na tlačítko Upravit styl ( ). Jakmile se otevře dialogové okno Definice pravidla pro ul li v hlavni.css, v seznamu Kategorie klepněte na položku Seznam. Z nabídky Typ vyberte volbu čtverec a klepněte na OK. 8 Změny v souborech HTML i CSS uložte pomocí Vyberte soubor Uložit vše Hledání a nahrazování textu Funkce hledání a nahrazování textu je jednou z nejsilnějších vlastností Dreamweaveru. Návrháři mohou zadat libovolně dlouhý text počínaje výběrem v běžném dokumentu až po celé webové místo. Můžete hledat jenom text vybraný na stránce nebo jenom podpůrné značky nebo obojí současně. Pokročilí uživatelé mohou využívat silnější algoritmy pro sofistikované vyhledávání a nahrazování vzorků zadaných jako tzv. regulární výrazy. V tomto cvičení se pro začátek seznámíte s vyhledáváním a nahrazováním části samostatného textu v daném dokumentu. 1 Je-li to nutné, poklepáním na jméno souboru v panelu Soubory znovu otevřte soubor info.htm zpracovávaný v předchozím cvičení.

13 108 LEKCE 4 Práce s textem 2 Vyberte Upravit Hledat a nahradit. Jakmile se otevře dialogové okno Hledat a nahradit, v roletové nabídce Hledat v zvolte volbu Současný dokument a v nabídce Hledat vyberte volbu Text. Bylo by dobré, kdybyste se chvilku mohli zdržet u voleb, jež jsou uvedeny v seznamech Hledat v a Hledat. Nabídka Hledat v definuje rozsah hledání; možnostmi jsou vybraný text, současný dokument, otevřené dokumenty, uvedená složka, dokumenty vybrané v panelu Soubory a současné webové místo. Nabídka Hledat určuje typ hledání: zdrojový kód, text v pohledu Návrh, text v kódu a určité značky. V tomto cvičení budete hledat text dev/design a nahradíte jej textem dev / design. Nahrazující text pro dané webové místo má po obou stranách lomítka mezeru a replikuje se jím vzhled a vyznění loga webového místa. 3 V poli Hledat v zadejte text dev/design a klepněte na Hledat další. Označí se první výskyt zadaného textu. Pomocí volby Hledat další si můžete prohlédnout všechny výskyty a rozhodnout se, zda se má provést náhrada.

14 4 V poli Nahradit zadejte text dev / design a klepněte na Nahradit. ADOBE DREAMWEAVER CS3 109 Oficiální výukový kurz Nahradí se první výskyt hledaného textu a ihned se vyhledá další výskyt. Všechny výskyty současně můžete vidět, když zadáte Najít vše. 5 V dialogovém okně Hledat a nahradit klepněte na Najít vše. Jakmile se v panelu Výsledky vypíší všechny výskyty v kategorii Hledat v, poklepte na třetí položku; na stránce se vybere příslušný text. Poznámka: Na rozdíl od většiny operací, v nichž se pracuje s dialogovým oknem, lze s dialogovým oknem Hledat a nahradit a s dokumentem pracovat současně. Jakmile si ověříte, že se texty nahrazují správně, můžete použít tlačítko Nahradit vše, čímž se najdou a nahradí všechny výskyty v zadaném rozsahu. 6 Klepněte na zelenou šipku po straně panelu Prohledat. V dialogovém okně klepněte na Nahradit vše.

15 110 LEKCE 4 Práce s textem Po dokončení operace v okně Hledat a nahradit Dreamweaver automaticky zavře dialogové okno. Výsledky operace se zobrazí na spodním okraji panelu Výsledky. V tomto cvičení byste měli vidět text Hotovo, nalezeno 2 položek, nahrazeno 2 v aktuálním dokumentu. Zelená tečka u položky v panelu Výsledky značí, že výskyt byl úspěšně nahrazen. 7 Z nabídky voleb na panelu výsledky vyberte Zavřít skupinu panelů Uložit. Vytváření tabulek Tabulky jsou efektivním nástrojem pro prezentaci strukturovaných dat uspořádaných do řádků a sloupců. V Dreamweaveru jsou k dispozici tabulkové objekty, které se snadno vkládají a stejně snadno upravují. Obě tyto činnosti se provádějí pomocí inspektora Vlastnosti v pohledu Návrh. 1 Je-li to nutné, poklepáním na jméno souboru v panelu Soubory znovu otevřte soubor info.htm zpracovávaný v předchozím cvičení. 2 Umístěte kurzor na řádek pod odstavec ve sloupci vpravo dole, který začíná Týmy společnosti dev / design přináší čerstvé nápady. 3 Z kategorie Běžné v panelu Vložit vyberte Tabulku ( ).

16 ADOBE DREAMWEAVER CS3 111 Oficiální výukový kurz 4 Jakmile se otevře dialogové okno Tabulka, v poli Řádků zadejte 4. Stiskněte Tab a v poli Sloupců zadejte 2. Do pole Šířka tabulky zadejte 100; stiskněte Tab a z roletové nabídky Šířka tabulky vyberte volbu procent. V poli Tloušťka okraje zadejte 0 a stiskněte Tab. Nakonec v oblasti Záhlaví vyberte Nahoře a klepněte na OK. Tabulka se vloží tam, kde je kurzor a je možno zadávat data nebo tabulku jemně doladit. Vzhledem k tomu, že byla zadána šířka tabulky 100 %, tabulka zaplní celý sloupec. Poznámka: Pokud nevidíte hranice jednotlivých políček v tabulce, v hlavním dokumentu v Zobrazení Vizuální pomůcky zatrhněte Okraje tabulky. 5 V prvním políčku tabulky (horní řádek, levý sloupec) zadejte Tým. Stiskněte Tab a v pravém sloupci prvního řádku zadejte Zkušenost. Stiskněte znovu Tab a kurzor se přesune na druhý řádek.

17 112 LEKCE 4 Práce s textem Vzhledem k tomu, že první řádek je označen jako záhlaví, položky jsou automaticky vysazené tučně a jsou zarovnané na střed; příležitost nastavit styl dostanete za chvilku. Po tabulce se nejsnáze pohybujeme pomocí klávesy Tab; stisknutím Tab se přesunete o jedno políčka doprava. Je-li kurzor na konci řádku, dalším stisknutím klávesy Tab se přesune na začátek nového řádku. Když stisknete Shift+Tab, vrátíte se v tabulce o jedno políčko zpět. 6 Do tabulky zadejte následující text: Grafika 18 let Interaktivita 27 let Copywriting 23 let Počet řádků a/nebo sloupců většinou potřebujeme později změnit. Můžeme to provést různými způsoby; ukážeme si, jak jednoduše přidáme jeden řádek. 7 Ze Selektoru značek vyberte <table>. V inspektoru Vlastnosti změňte pole Řádky ze 4 na 5 a stiskněte Tab.

18 ADOBE DREAMWEAVER CS3 113 Oficiální výukový kurz Na konci tabulky přibude jeden řádek. Pokud chcete zvětšit počet sloupců, nový sloupec se přidá napravo. Chcete-li si sami určit, kam se mají přidat nové řádky a sloupce, umístěte kurzor do políčka na požadované místo a vyberte Změnit Tabulka Vložit řádky nebo sloupce. 8 V novém řádku zadejte Management a stiskněte Tab. V posledním políčku tabulky zadejte 32 let. V souladu se standardními postupy v HTML používá Dreamweaver pro všechny navržené buňky záhlaví značky <th> (anglicky table header, tedy hlavička tabulky), což zjednodušuje práci se styly. 9 Je-li to nutné, vyberte Okno Styly CSS. Z panelu Styly CSS vyberte Nové pravidlo CSS ( ). V dialogovém okně Nové pravidlo CSS vyberte Typ selektoru: Tag a do pole Tag zadejte th. Přesvědčte se, zda volba v Definovat je nastavena na hlavni.css, a klepněte na tlačítko OK. 10 Jakmile se objeví dialogové okno Definice pravidla CSS pro th v hlavni.css, v seznamu Kategorie klepněte na Blok. V nabídce Zarovnání textu vyberte vlevo a klepněte na tlačítko OK. Prohlížeče implicitně (a také Dreamweaver) používají značky <th> se zarovnáním na střed a s tučným písmem. Novým pravidlem se zarovnání změní na zarovnání vlevo, tučný řez písma však zůstává.

19 114 LEKCE 4 Práce s textem 11 Vyberte Soubor Uložit a stisknutím F12 (Windows) nebo Option+F12 (MacOS) si zobrazte náhled pomocí primárního prohlížeče. Poté prohlížeč zavřete, vraťte se do Dreamweaveru a vyberte Soubor Zavřít. Struktura tabulky je v náhledu prohlížeče zcela zjevná, i když její obrysy nejsou vidět. Import tabulkových dat Kromě zpracování textů z textových programů Dreamweaver umí vkládat do tabulek data z tabulkových procesorů a z databázových programů. Data, která mají být importována do Dreamweaveru, musí mít jako oddělovač tabulátor nebo čárku. Po vložení do tabulky Dreamweaveru mohou být data upravena nebo se na ně mohou použít styly.

20 1 Poklepáním v panelu Soubory otevřte soubor lide_maya.htm. ADOBE DREAMWEAVER CS3 115 Oficiální výukový kurz 2 Kurzor umístěte do pravého sloupce na řádku pod nadpis Nekonvenční resume. 3 Vyberte Soubor Importovat Tabulková data. V okně Importovat data tabulky klepněte na tlačítko Procházet. Jakmile se otevře dialogové okno, nasměrujte se na lekce04 zdroje a vyberte soubor interview.csv; výběr potvrďte klepnutím na Otevřít. Dialogové okno pro otvírání se zavře.

21 116 LEKCE 4 Práce s textem Poznámka: V souborech s příponou.csv hodnoty většinou nebývají oddělené čárkou, mohou mít různé oddělovače. V tomto případě jsou data na řádku oddělena tabulátory. 4 V seznamu oddělovač vyberte Tabulátor. Vyberte Šířka tabulky: Nastavit na, v sousedním políčku zadejte 100 a z nabídky vyberte Procenta. Do políčka Okraj zadejte 0; pak klepněte na OK. Dreamweaver vloží na stránku tabulku obsahující data, jež vyžadují ještě úpravu. první sloupec je poněkud úzký, rozšíříme jej tak, aby se všechny položky vešly na jeden řádek. 5 Kurzor umístěte do prvního políčka vložené tabulky, které obsahuje text Umělecké vzory. Je-li to nutné, zobrazte inspektora Vlastnosti pomocí Okno Vlastnosti. V políčku Š (jako šířka) zadejte 35 % a stiskněte Tab. Šířka sloupců je dána šířkou horního políčka; šířku můžete změnit také potáhnutím hranice sloupce jinam. Nyní budeme na všechna políčka aplikovat jeden styl.

22 ADOBE DREAMWEAVER CS3 117 Oficiální výukový kurz 6 Potáhnutím myší od horního políčka ke spodnímu vyberte celý sloupec. Z roletové nabídky Styl v inspektoru Vlastnosti vyberte interview-hlavicka. Volbu potvrďte klepnutím kamkoli na stránku. Text bude tučný, zarovnaný vpravo a vertikálně zarovnaný nahoru. 7 Vyberte Soubor Uložit a stiskněte F12 (Windows) nebo Option+F12 (MacOS), čímž si stránku zobrazíte v primárním prohlížeči. Pak prohlížeč zavřete, vraťte se do Dreamweaveru a vyberte Soubor Zavřít. Gratulujeme, právě jste dokončili tuto lekci!

23 Opakování Otázky 1 Je pravda, že každý nadpis a odstavec musí být upraven samostatně, aby v Dreamweaveru vypadal jinak? 2 Co se stane, když přetáhnete dokument Microsoft Wordu do stránky v Dreamweaveru v systému Windows? 3 Je pravda, že přidáte-li na stránku uspořádaný seznam, jediným způsobem, jak jej změnit na seznam neuspořádaný (s odrážkami), je vyjmout jej a vložit jej znovu? 4 Jaké jsou v Dreamweaveru k dispozici operace pro vyhledávání a nahrazování? 5 Jakým způsobem můžeme v tabulce změnit počet řádků a počet sloupců? Odpovědi 1 Není to pravda. Pomocí inspektora Vlastnosti můžete nadpisům přiřazovat značky <h1> až <h6> a odstavcům značky <p>. 2 Dreamweaver otevře dialogové okno Vložit dokument s celou řadou voleb pro vložení tohoto textu. Vložení může proběhnout mnoha různými způsoby od jednoduchého až k plně formátovanému nebo je možno vložit odkaz na dokument. 3 Není to pravda. Číslovaný seznam změníme na seznam s odrážkami tak, že v Selektoru značek vybereme značku <ol> a v Selektoru značek klepneme na Neuspořádaný seznam. 4 Dreamweaver umí hledat text v pohledu Návrh, v odpovídajícím kódu nebo v obou. Rozsah hledání může být od vybraného bloku textu přes běžnou stránku nebo složku až po celé webové místo. 5 Počet řádků nebo sloupců v tabulce v Dreamweaveru můžeme změnit buď tak, že a) vybereme tabulku a v inspektoru Vlastnosti změníme hodnoty v polích Řádky nebo Sloupce, nebo b) umístíme kurzor vedle řádku nebo sloupce, kam chceme vkládat, a vybereme Změnit Tabulka Vložit řádek nebo Vložit sloupec.

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Manuál k editoru TinyMCE

Manuál k editoru TinyMCE Manuál k editoru TinyMCE Popis ovládacích prvků UPOZORNĚNÍ: Některé tlačítka nemusí být k dispozici. Styl písma Dolní a horní index Zarovnání textu Může se aplikovat na označený text. B - tučné písmo,

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

Formátování obsahu adminweb

Formátování obsahu adminweb Formátování obsahu adminweb verze 24032015 1 Obsah 1. Možnosti formátování textu...3 2. Formátování v editoru...4 3. Tabulka pro pozicování obsahu...5 4. Tabulka se stylem... 6 5. Šablony...7 6. Obrázky

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu PowerPoint...

Více

HROMADNÉ ÚPRAVY NAJÍT A NAHRADIT

HROMADNÉ ÚPRAVY NAJÍT A NAHRADIT HROMADNÉ ÚPRAVY NAJÍT A NAHRADIT Funkce Najít a nahradit slouží k rychlému vyhledávání určitých slov a jejich nahrazování jinými slovy. Lze hledat i určité varianty slov a nahrazovat je buď hromadně (všechny

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky 8. Formátování Úprava vzhledu tabulky Výšku řádku nastavíme tak, že kurzorem najedeme na rozhraní mezi políčky s čísly řádků. Kurzor se změní na křížek s dvojšipkou. Stiskneme levé tlačítko a tahem myší

Více

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz

Prezentace. Prezentace. 5. InDesign vzory, znakové styly. Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012. www.isspolygr.cz 5. InDesign vzory, znakové styly www.isspolygr.cz Vytvořil: Tomáš Fabián vytvořeno 10. 11. 2012 Strana: 1 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ŠŤASTNÁ PLANETA. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ŠŤASTNÁ PLANETA. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ŠŤASTNÁ PLANETA Pracovní list pro žáky Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko,

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi TSUNAMI. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi TSUNAMI. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi TSUNAMI Pracovní list pro žáky Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Tsunami pracovní list Otevřete pracovní soubor IT 34 Tsunami pracovní soubor.docx

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Zemětřesení a sopečná činnost

Zemětřesení a sopečná činnost Zemětřesení a sopečná činnost V tomto cvičení vytvoříte interaktivní webovou mapu, která bude zobrazovat výskyt zemětřesení a sopečné činnosti a dávat je do souvislosti s hranicemi litosférických desek.

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Výuka informatiky I (ovládání textových editorů) Terasoft - možnost instalovat jeden až tři kurzy (cvičení fungují pouze s nainstalovaným vlastním editorem) : o Výuka MS Office Word 2003 o Výuka MS

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte.

Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte. Veškeré formátovací úpravy buněk vždy platí pouze pro buňky, které si označíte. Přesun kurzoru Šipky:,,, o jeden znak, řádek, buňku daným směrem Ctrl + / na konec / začátek řádku buněk Ctrl + / na konec

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

PREZENTACE 1.7.3 ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU

PREZENTACE 1.7.3 ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU 1.7.3 ÚPRAVA POZADÍ SNÍMKU Standardní pozadí snímků má bílou barvu. S pozadím snímků si můžete trochu pohrát. Pozadí může být jednobarevné, přechodové, vzorované, na pozadí může být umístěn libovolný obrázek

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word egon. Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování

Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word egon. Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word 2007 - egon Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Jan Málek 26.7.2010 Obsah S nepřímým formátováním, tedy Styly souvisí i

Více

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1

Pracovat budeme se sestavou Finanční tok. S ostatními se pracuje obdobně. Objeví se předdefinovaná sestava. Obrázek 1 Jak na sestavy v MS Projectu Pro ilustraci postupu je připraven projekt Pracovní k sestavám, ve kterém jsou pouze dva pracovní zdroje a dodavatelé jsou vloženi jako materiálové zdroje. Pracovat budeme

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi CITÁTY Pracovní list pro žáky Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Citáty pracovní list Podle pokynů vyučujícího vyhledejte soubor IT 35Citáty pracovní

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Předmět Druh učebního materiálu Tvorba a editace textu v dokumentu Název školy Číslo projektu Autor Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing. Martin Baričák Název šablony III/2 Název DUMu 1.4 WORD - psaní a úpravy textu I. Tematická oblast

Více

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce Styly odstavců V textu, který přesahuje několik stránek a je nějakým způsobem strukturovaný (což znamená, že se dá rozdělit na části (v knize jim říkáme kapitoly) a jejich podřízené části (podkapitoly),

Více

Úprava stránek. Obsah 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně 2. Psaní a formátování textu pro web 3. Odkazy 4. Tabulky 5. Obrázky 6.

Úprava stránek. Obsah 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně 2. Psaní a formátování textu pro web 3. Odkazy 4. Tabulky 5. Obrázky 6. Úprava stránek Obsah 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně 2. Psaní a formátování textu pro web 3. Odkazy 4. Tabulky 5. Obrázky 6. Média 1. Popis ikon editoru použitých v šabloně krátký popis detaily

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Google Apps. weby 1. verze 2012

Google Apps. weby 1. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Zahájení práce... Nastavení webu... Úprava stránky... Popis prostředí... Rozložení stránky... Nadpis stránky... Úprava textu... Vložení odkazu... 8 Vložení

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ZARÁŽKY Pracovní list pro žáky Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 ZARÁŽKY TABULÁTORŮ pracovní list Zarážky tabulátoru umožňují umístit text na

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

FORMÁTOVÁNÍ 2. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová FORMÁTOVÁNÍ 2 Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

sloučení dokumentů Zadání: TÉMA: Sledování změn a komentářů, revize, porovnání dokumentů,

sloučení dokumentů Zadání: TÉMA: Sledování změn a komentářů, revize, porovnání dokumentů, TÉMA: Sledování změn a komentářů, revize, porovnání dokumentů, sloučení dokumentů Sekretářka společnosti Naše Zahrada napsala článek věnovaný kompostování a nechala jej zkontrolovat majitelce společnosti.

Více

Microsoft Word - Záhlaví a užití stylů

Microsoft Word - Záhlaví a užití stylů Microsoft Word - Záhlaví a užití stylů Záhlaví a zápatí Záhlaví a zápatí jsou oblasti umístěné na horním a dolním okraji každé stránky v dokumentu. Do záhlaví a zápatí můžete vložit text nebo grafiku (obrázek,

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. prostředí, základní editace textu. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word prostředí, základní editace textu Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Office balík aplikací používaných v kancelářské i jiné práci Word textový

Více

Word základní ovládání a práce v programu I.

Word základní ovládání a práce v programu I. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Informační a 1. a 2. Ing. Andrea komunikační (podle oboru Duben 2013 Modrovská technologie zaměření) Název zpracovaného celku: Textový procesor Word základní ovládání

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Microsoft Word - Styly, obsah a další

Microsoft Word - Styly, obsah a další Microsoft Word - Styly, obsah a další Definice uživatelských stylů Nový - tzv. uživatelský styl - se vytváří pomocí panelu Styly a formátování stiskem tlačítka Nový styl. Po stisknutí tlačítka se objeví

Více

Modul 6. Multimediální prezentace

Modul 6. Multimediální prezentace Multimediální prezentace Obsah MODUL 6... 1 MULTIMEDIÁLNÍ PREZENTACE... 1 Obsah... 3 Úvod... 3 POWER POINT 2003... 3 POSTUP PRÁCE NA PREZENTACI... 3 Šablona návrh... 4 Rozložení snímku... 4 Prohlížení

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Práce se styly 1. Styl

Práce se styly 1. Styl Práce se styly 1. Styl Styl se používá, pokud chceme, aby dokument měl jednotný vzhled odstavců. Můžeme si nadefinovat styly pro různé úrovně nadpisů, jednotlivé popisy, charakteristiky a další odstavce.

Více

Webové stránky. 4. Tvorba základní HTML webové stránky. Datum vytvoření: 25. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 4. Tvorba základní HTML webové stránky. Datum vytvoření: 25. 9. 2012. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 4. Tvorba základní HTML Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 25. 9. 2012 Webové Strana: 1/9 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická

Více

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55

INFORMATIKA. aplikační software pro práci s informacemi ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ. Pracovní list pro žáky. Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Pracovní list pro žáky Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Odrážky a číslování pracovní

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Základní uživatelské školení

Základní uživatelské školení Základní uživatelské školení Cíl a obsah kurzu Cílem kurzu je naučit se vytvářet textové dokumenty a provádět základní operace pro jejich úpravy. Obsahem kurzu jsou lekce, během kterých se naučíte vytvořit

Více

1.2. Formátování odstavce

1.2. Formátování odstavce 1.2. Formátování odstavce 1.2.1. Pokročilé nastavení řádkování Pokročilé nastavení řádkování najdete v dialogovém okně Odstavec, které zobrazíte klepnutím na šipku v pravém dolním rohu skupiny Odstavec

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2010

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2010 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn

Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní. Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Informace o zdroji učebního textu a poučení o jeho užívaní Informace o zdroji: Autor: Název díla: Vydavatelství: Petr Broža, Libor Kříž, Roman Kučera, Pavel Nygrýn Microsoft Office 2007 - Průvodce pro

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 č. 6 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Microsoft Office Word 2003 - Cesta k základním úpravám Prezentace je zaměřena na úpravy textu v

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

Manuál k tvorbě absolventské práce

Manuál k tvorbě absolventské práce Manuál k tvorbě absolventské práce VLOŽENÍ ČÍSLA STRÁNKY... 2 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO VKLÁDÁNÍ ČÍSEL STRÁNEK... 2 ŘÁDKOVÁNÍ 1,5... 3 OBRÁZKOVÝ NÁVOD PRO ŘÁDKOVÁNÍ... 3 ZAROVNÁNÍ TEXTU DO BLOKU... 4 OBRÁZKOVÝ

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Administrace webových stránek

Administrace webových stránek Administrace webových stránek Obsah Kontakt technické podpory... 2 Přihlášení... 2 Změna textového obsahu... 3 Nahrávání/mazání obrázků... 5 Vložení obrázku do textu... 6 Nastavení pozice obrázku vůči

Více

o o Autor karty a všech jejích součástí, není-li uvedeno jinak, je: Bc. Pavel Janíček

o o Autor karty a všech jejích součástí, není-li uvedeno jinak, je: Bc. Pavel Janíček Název (téma) Oblast zařazení do RVP Ročník, věková kategorie Učivo Word Test znalostí Informační a komunikační technologie IKT textové editory 14-15 let Všeobecné znalosti o Wordu Cíle (kompetence) Žák

Více

Tabulkový procesor Microsoft Excel

Tabulkový procesor Microsoft Excel Tabulkový procesor Microsoft Excel Úvod Tabulkový procesor Microsoft Excel spolu s Microsoft Word, Access, Outlook, PowerPoint a FrontPage tvoří programový balíku Microsoft Office. Tabulkový procesor Microsoft

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Kapitola 6: Úpravy 89

Kapitola 6: Úpravy 89 Kapitola 6: Úpravy 89 Kopírování (do schránky) 6. Úpravy 6.1 Kopírovat Kopírování je ve Wordu zajištěno dle konvencí Windows. Výsledky kopírování mohou být odlišné podle charakteru kopírování. Zapneme

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Co jsou soubory a složky? Soubor je něco jako vytištěný dokument, jaký můžete najít na svém psacím stole nebo v deskách. Mezi příklady souborů v počítači patří textové dokumenty,

Více

INFORMATIKA MS WORD ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ

INFORMATIKA MS WORD ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S3-D09_Z_WORD_ODR_CIS.docx Informatika MS Word Odrážky a číslování INFORMATIKA MS WORD

Více

Textové podklady pro PC kurzy pořádané. ALTUS Training Center s.r.o / I.

Textové podklady pro PC kurzy pořádané. ALTUS Training Center s.r.o / I. Textové podklady pro PC kurzy pořádané ALTUS Training Center s.r.o. WORD 2007 / 20100 I. Obsah ZÁKLADNÍ VZHLED A NÁSTROJE... 2 TRVALÉ ZOBRAZENÍ OBLÍBENÝCH PŘÍKAZŮ... 3 FUNKCE NÁHLED... 3 ODRÁŽKY A ČÍSLOVÁNÍ...

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Word 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 6 U k á z k a k n i h

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU

ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU Úvod do problematiky ZÁKLADY POŘIZOVÁNÍ TEXTU Na začátku psaní je vhodné nastavit vzhled stránky. Důležitá je především orientace stránky. Můžeme si vybrat mezi uspořádáním textu na výšku stránky (většinou

Více

Import a export dat EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Import a export dat EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Import a export dat EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.19 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír Šauer Škola:

Více

Grafický návrh. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou.

Grafický návrh. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. Grafický návrh Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. V tomto kurzu vytvoříte plakát propagující smyšlenou kavárnu. Výsledný návrh

Více

Internetové technologie, cvičení č. 5

Internetové technologie, cvičení č. 5 Internetové technologie, cvičení č. 5 Náplň cvičení Obsahem 5. cvičení předmětu Internetové technologie je ukázka a procvičení XHTML značek a atributů používaných při vytváření hypertextových odkazů a

Více

Zakládání nové nebo úprava existující stránky

Zakládání nové nebo úprava existující stránky NÁVOD KTERAK UPRAVOVATI OBSAH WEBU PP. PRO PLZEŇSKÉ PANENKY VYROBIL PŘEMEK 2008 Zakládání nové nebo úprava existující stránky Např. když je nový program na měsíc nebo aktualita, nebo když je někde něco

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Tabulky. V té to ka pi to le:

Tabulky. V té to ka pi to le: 7 Tabulky V té to ka pi to le: Vytvoření tabulky Výběr oblastí v tabulce Vkládání hodnot a objektů do tabulky Formátování tabulky Řazení dat v tabulce Výpočty v tabulce Kapitola 7 Tabulky Tabulky jsou

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/02.0041 POWERPOINT Ing. Zdeněk Matúš, 2012, str. 24 Materiál je publikován pod licencí Creative Commons - Uveďte autora-neužívejte

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

ZADÁNÍ: Informatika B Příklad 10 MS Access. TÉMA: Formuláře. OPF v Karviné, Slezská univerzita v Opavě. Ing. Kateřina Slaninová

ZADÁNÍ: Informatika B Příklad 10 MS Access. TÉMA: Formuláře. OPF v Karviné, Slezská univerzita v Opavě. Ing. Kateřina Slaninová TÉMA: Formuláře Sekretářka společnosti Naše zahrada, a.s. předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. ZADÁNÍ:

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 02. Písmo, fonty, formátování textu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013. www.isspolygr.

OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013. www.isspolygr. OpenOffice Writer, zkratkové klávesy (výběr) www.isspolygr.cz Vytvořil: Mgr. et Mgr. Martin Hladký, Ph.D. Datum: 9. ledna 2013 Strana 1 Škola Ročník Název projektu 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více