OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1 OKNA Kalkulační program pro okna a dveře UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Verze 4.96

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1 OKNA 2000. Kalkulační program pro okna a dveře UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Verze 4.96"

Transkript

1 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 1 OKNA 2000 Kalkulační program pro okna a dveře UŽIVATELSKÝ MANUÁL Verze 4.96

2 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 2 Obsah OKNA OBSAH... 2 INSTALACE PROGRAMU... 4 ADMINISTRÁTOR PROGRAMU... 5 KONFIGURACE SPOJENÍ S DATABÁZÍ... 6 VYTVÁŘENÍ UŽIVATELSKÝCH ÚČTŮ... 7 VYTVÁŘENÍ ZÁLOŽNÍCH KOPIÍ DATABÁZE... 8 NASTAVENÍ PROGRAMU DOKUMENT FAKTURA... BŁĄD! NIE ZDEFINIOWANO ZAKŁADKI. DPH/MĚNA NACEŇOVÁNÍ Způsob výpočtu z cenových tabulek Sleva / Příplatek ŠABLONY TEXTŮ FIRMA VÝROBCE JINÉ CENÍK OKNA Přidávání a úprava systému Přidávání a úprava typu Cenová tabulka Obrázek okna Přecenění systému Kopírování systémů a typů Export ceníku Import ceníku Skla, Barvy, Kování, Doplňky, Služby, Slevy Přidávání a úprava skupiny Složení skla Přidávání a úpravaprvku ceníku Přecenění systému... 34

3 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 3 OBRÁZKY PŘIDÁNÍ A ÚPRAVA OBRÁZKU Kreslení rolet KLIENTI Vyhledávání klientů Přídání a úprava dat klienta NABÍDKY A OBJEDNÁVKY... 1 ODESÍLÁNÍ NABÍDEK A OBJEDNÁVEK EM... 2 RAPORTY A SEZNAMY... 3 VYHLEDÁVÁNÍ DOKUMENTŮ... 4 NABÍDKA A OBJEDNÁVKA... 5 STRUKTURA NABÍDKY A OBJEDNÁVKY... 6 VYTVÁŘENÍ NOVÉ NABÍDKY A OBJEDNÁVKY... 8 MENU VYCENĚNÍ OKNA Algorytmus výpočtu ceny okna OBRÁZEK OKNA DOPLŇKY K OKNU POPIS OKNA DOPLŇKY A SLUŽBY SLEVY A PŘÍPLATKY Sleva / příplatek na okna, doplňky a služby Sleva na celek ZMĚNA VYBAVENÍ OKEN ZMĚNA NABÍDKY NA OBJEDNÁVKU OBJEDNÁVKA SLUŽEB OBJEDNÁVKA K VÝROBĚ SMLOUVA ÚVOD A ZAKONČENÍ EXPORT DO OPENOFFICE NEBO WORDU A ODESÍLÁNÍ EM... 27

4 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 4 44 K A P I T O L A 1 Instalace programu USB klíč HASP dodávaný spolu s programem je potřeba připojit k počítači. V podle typu dodávaného klíče, připojujeme ho k LPT portu tiskárny nebo k USB portu PC. Po vložení CD s programem do CD-ROM (DVD) mechaniky, klikneme 2x na ikonu Můj počítač a zvolíme jednotku CD-ROM (DVD) s programem OKNA Potom spouštíme instalační program install.exe. Po instalaci programu se na ploše počítače objeví jeho ikonka. V nabídce Start Programy ALFA OKNA 2000 se objeví rovněž zrychlený přístup na tento program i jeho součásti.

5 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 5 K A P I T O L A 2 Administrátor programu K administraci programu OKNA 2000 se používá program ADMIN, který se instaluje společně s programem. Klikneme na tlačítko Start windows, a poté zvolíme Programy Alfa OKNA 2000 Admin. Na monitoru PC se objeví přihlašovací okno s uživatelem SYSDBA. Po vložení hesla masterkey je program spuštěn. Identyfikátor a heslo administrator: Uživatel: SYSDBA Heslo: masterkey V zájmu bezpečnosti, abychom předešli nepovolanému přístupu do programu, je možno změnit administrátorské heslo.

6 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 6 Konfigurace spojení s databází Spouštíme program Admin a klikáme na záložku Spojení. Server Určuje server, na kterém je nainstalován program. Pokud bude program pracovat v síti jako server s přístupem na databázi pro jiné programy (klienty), je potřeba uvést název servru. Databáze Popis cesty k databázi programu (soubor okna2000.fdb). Po nastavení všech parametrů klikáme na tlačítko Spojení, a potom uložíme všechna nastavení tlačítkem Ulož.

7 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 7 Vytváření uživatelských účtů Pro nastavení nebo úpravu uživatelského účtu je potřeba spustit program Admin. V horním menu klikáme na záložku Uživatelé, a poté na tlačítko Nový. Pole Typ určuje typ uživatele a jeho oprávnění. Na výběr jsou 2 typy uživatelů: Ředitel Plný přístup ke všem volbám programu. Může měnit nastavení programu a libovolně upravovat ceníky. Obchodník Úplný přístup ke svým nabídkám a objednávkám. Vidí nabídky a objednávky ostatních obchodníků, ale nemá oprávnění je měnit (pokud není povolena v programu volba změny). Obchodník nemůže měnit nastavení programu ani upravovat ceník.

8 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 8 Po vyplnění všech políček klikáme na tlačítko Ulož. Pro úpravu vlastností uživatele, je potřeba vybrat jeho jméno ze seznamu uživatelů a potom zahájit úpravu. Všechny změny potvzujeme tlačítkem Ulož. Vytváření záložních kopií databáze Databáze programu se nachází v souboru okna2000.gdb. Pro vytvoření záložní kopie v programu Admin je potřeba zvolit záložku Záložní kopie. Poté klikáme na tlačítko Vytvoř kopii a zadáme název souboru, ve kterém chceme kopii uložit.. Pro otevření (načtení) kopie ze souboru volíme tlačítko Obnov kopii, a potom vybereme příslušný soubor.

9 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 9 Aby se předešlo případným ztrátám dat, doporučuje se vytvářet záložní kopie co nejčastěji. Vytváření a načítání záložních kopií je možné jen u jedné a tetéž verze programu.

10 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 10 K A P I T O L A 3 Nastavení programu Pro vstup do nastavení programu je potřeba se v něm přihlasit jako uživatel, který má oprávnění měnit tato nastavení. Takovýmto uživatelem. je uživatel typu ŘEDITEL (viz výše Vytváření uživatelských účtů ). Je možno se také přihlásit jako administrátor SYSDBA s jemu náležícím heslem masterkey (pokud nebylo změněno). Poté volíme z hlavní nabídky Nastavení. Okno nastavení programu obsahuje záložky, které tvoří jeho hlavní nabídku.

11 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 11 Dokument Tato část obsahuje hlavní nastavení dokumentů vytvářených programem nabídek a objednávek. Číslo poslední nabídky (objednávky, a pod.) Číslo dokumentu je složeno ze dvou částí proměnné a pevné. Proměnná část čísla je aktualizována (roste po jednom) současně s vytvářením dalších dokumentů (nabídek, objednávek, a pod.). Doba platnosti nabídky Standardní termín platnosti nabídky. Termín realizace objednávky oken Standardní termín realizace objednávky oken a služeb. Připoj služby k objednávce oken Připojí služby k objednávce oken. Pokud chceme zvlášť objednávku služeb, je třeba zrušit zaškrtnutí. Zaokrouhluj součet Tato volba zaokrouhluje součty nabídek a objednávek na celá čísla (bez hodnot za desetinnou čárkou).

12 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 12 Dodací list Tato záložka obsahuje nastavení týkajícící se Dodacích listů které mohouz sloužit jako příloha faktury vystavované ve finančním programu. Volba vystavení dodacích listů je přístupná jen u některých jazykových verzí programu. Číslo poslední faktury Toto pole je podobně jako u nabídek a objednávek složeno ze dvou částí (proměnné a pevné ) a je automaticky aktualizováno stoupá po jednom současně s vytvářením dalších dokumentů. Město Název města, obce kde je vystavena faktura. Logo firmy na fakturu Umožňuje tisk loga firmy na fakturu. Logo se nachází v záložce Firma. Text pod fakturou Zde je možno vytvořit libovolný text, který bude vytištěn na konci faktury.

13 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 13 DPH/Měna Nastavení týkající se výše DPH a také tabulka měnových kurzů. Do políček vyplňujeme výši jednotlivých DPH u zboží a u služeb, které budeme používat v programu.. Pole DPH na okna musí obsahovat výchozí výši DPH na okna. Sazba DPH na okna platí rovněž na všechny další prvky připočítavané k ceně okna nezávisle na sazbě DPH dle ceníku. Program umožňuje vyceňování oken v různých měnách, proto je zde možnost vytvořit tabulku měnových kurzů. Tato tabulka musí obsahovat kolonku se základní měnou (měnu jejíž kurz je roven 1). Kurzy dalších měn musí být uvedeny v poměru k základní měně. Úprava hodnot v tabulce se provádí tlačítky nad tabulkou.

14 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 14 Naceňování Pole Další měna umožňuje přidání další měny. Pokud je toto políčko vyplněno, naceňování nabídek / objednávek bude uvedeno ve dvou měnách - výchozí a další. Záložka obsahuje nastavení týkající se způsobu vyceňování oken. Způsob výpočtu z cenových tabulek Zde se nastavuje způsob jak má program vypočítat cenu okna tj. způsob jak má vyhledat cenu v cenových tabulkách, Jsou zde přístupné tři volby: Hledat nejbližší rozměr Hledat nejbližší vyšší rozměr Hledat nejbližší rozměr a počítat na m 2 Tyto volby určují jak má být vyhledána a vypočítána cena okna, jehož rozměry jsou obsaženy mezi dvěma rozměry v tabulce.

15 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 15 Například, chceme z tabulky níže vybrat cenu okna s rozměry 725 x cena1 cena2 cena3 cena4 700 cena5 cena6 cena7 cena8 800 cena9 cena10 cena11 cena cena13 cena14 cena15 cena16 U volby Hledat nejbližší rozměr cenu okna určuje cena14 (nejbližší rozměr je 700 x 900). U volby Hledat nejbližší vyšší rozměr cenu okna určuje cena15 (nejbližší vyšší rozměr je 800 x 900). U třetí volby Hledat nejbližší rozměr a počítat na m 2 je cena vypočtena podle následujícího vzorce:

16 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 16 Sleva / Příplatek V tomto políčku nastavíme, které součásti vybavení okna mají být zahrnuty do výpočtu slev nebo příplatků za okna. Cenu okna určuje cena za okno + sklo + barva + kování + doplňky. Pokud k oknu přidáme slevu, a v políčku nastavení zaškrtneme pouze sklo, potom se sleva bude vztahovat jen na cenu okna a příplatek na sklo. Konečná cena okna = okno se slevou + sklo se slevou + barva + kování + doplňky. Procentuální přirážky počítat od ceny s dealerským rabatem Zaškrtnutí této volby způsobí, že všechny procentuální přirážky z ceníku (např.skla, barvy) budou započítány s cenou sníženou o dealerský rabat. Šablony textů U této volby nastavení máme možnost vepsat šablony textů Úvod nabídky Závěr nabídky Smlouva Ukončení objednávky oken Ukončení objednávky služeb Jsou to standardní šablony textů, které program přidává k nabídce, objednávce a smlouvě. K vytvoření výše vyjmenovaných textových šablon slouží dostupný editor v programu, jeho obsluha je velmi podobná jiným editorům v systému Windows.

17 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 17 Text úvodu a ukončení nabídky je automaticky importován v průběhu tvoření dokumentu. Existuje rovněž možnost úprav každého jednotlivého textu, a jeho přizpůsobení potřebám nabídky. Text smlouvy je importován do objednávky po zaškrtnutí (zvolení) volby vytvoření smlouvy v objednávce. Ukončení objednávky je automaticky importováno do objednávky v průběhu jeho tvoření. Text ukončení objednávky nepodléhá pozdějším úpravám. To znamená, že všechny objednávky mají stejný text zakončení. Pro vytvoření šablony kteréhokoliv z výše zmíněných textů, klikáme na příslušné tlačítko. Na monitoru se objeví editor textu. Zvláštní pozornost zasluhuje volba Vložit dostupná z nabídky editoru. Tato volba umožňuje vložit do textu různé funkce, např. běžné datum, položky nabídky, zákazníkova data, cenu nabídky, objednávky, a pod. V průběhu tisku smlouvy, program po rozpoznání některé funkce sám vkládá příslušnou hodnotu..

18 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 18 Firma Na tomto místě je třeba doplnit data týkající se firmy a její logo. Tato data budou vytištěna v nadpisu nabídky, objednávky a rovněž i na faktuře. Je potřeba aby logo firmy bylo ve formě souboru BMP uzpůsobené podmínkám práce. Pokud tiskneme černobíle, není potřeba vkládat barevné logo (zbytečně zabírá paměť). Stejné je to i se zbytečně velkým rozlišením loga. Pro logo je určena plocha o velikosti 5cm x 2cm. Výrobce Na tomto místě je možno umístit data týkající se výrobců oken, kterým později budeme zasílat objednávky oken.

19 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 19 Jiné Verze MS-Word V programu je možnost exportovat některé dokumenty do MS Word, proto také je potřeba označit správnou verzi Wordu. Nedovol zobrazit nabídky jiného obchodníka Tuto volbu zvolíme pokud nechceme aby další obchodníci pracující s tímto programem měli možnost upravovat nabídky jiných uživatelů programu. Nedovol zobrazit objednávky jiného obchodníka Stejná volba jako předchozí, týkající se objednávek. Při výpočtu běžných metrů obvodů okna, zohledni všechny křídla sestavy Program vypočítává běžné metry, počítá obvod celé okenní sestavy. Pokud chceme aby počítal součet obvodů jednotlivých oken (křídel) tvořících výpočet ceny je třeba zapnout tuto volbu. Možnosti popisu okna Zde můžeme vytvořit seznam popisu okna, který využijeme později u vyceňování okna. Záložní kopie Vytváření a načítání kopií databáze programu.

20 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 21 K A P I T O L A 4 Ceník Po zvolení volby Ceník z hlavní nabídky programu se objeví na monitoru okno ceníku. Ceník programu je složen z následujících položek: Okna Skla Barvy Kování Doplňky Služby Slevy Pro přístup na jednotlivé položky ceníku volíme z nabídky a potom klikáme na příslušnou položku na levé straně okna.

21 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 22 Okna V této části ceníku jsou shromážděny informace o okenních systémech, okenních typech a cenové tabulky. Na levé straně je seznam okenních systémů, po pravé seznam typů oken. Pro vstup do cenové tabulky, klikáme na ikonu Tabulka cen. Přidávání a úprava systému Pro přidání nového systému do seznamu ceníku položíme kurzor na seznamu systémů a poté klikáme na ikonu Nový. Pro úpravu již existujícího systému klikáme na ikonu Edice. Na monitoru se objeví okno pro úpravu systému.

22 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 23 P.č. Pořadové číslo zadávané automaticky. Změna čísla přesune pořadí systému v seznamu. Název Jedinečný (neopakující se) název systému. Typ Typ systému. Na výběr máme: Plast, Dřevo, Hliník, Rolety. Základní vybavení systému V této skupině políček uvádíme základní vybavení oken v tomto systému tj. ty součásti, které jsou započítány do ceny, která je v tabulce. Příslušné součásti volíme klikáním na ikony po pravé straně polí Sklo, Barva, Kování a volíme v ceníku odpovídající součásti. Položky základního vybavení musí mít v ceníku nulové ceny, tak aby jejich výběr při vyceňování nezpůsobil příplatek k ceně okna uvedené v tabulce. U položky Skla je možnost vytvořit balíček z jednotlivých druhů. K tomuto účelu slouží tlačítko. Popis V tomto políčku je možno uvést další informace týkající se systému. Tyto inform. se objeví u popisu vyceněného okna.

23 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 24 Měna V tomto políčku uvádíme měnu, ve které jsou uvedeny ceny v tabulkách. Měna musí být vepsána do nastavení programu. Součinitel ceny V tomto políčku vypíšeme součinitel, kterým budou násobeny ceny oken obsažené v tabulce. Výchozí hodnota součinitele je rovna 1. Dealerská sleva Sleva od výrobce. Marže Zde zadáváme marži, která bude připočítána k ceně. Vypočítá marži, kterou bude třeba připočítat po odečtení dealerského rabatu, aby bylo dosažena výchozí cena z tabulky. Po vyplnění všech výše popsaných políček, vše potvrzujeme tlačitkem OK. Přidávání a úprava typu Pro přidání nového typu okna do seznamu je třeba postavit kurzor na seznamu typů a poté kliknout na ikonu Nový klikáme na ikonu Edice.. Pokud chceme upravovat již existující typ,

24 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 25 Typ Jedinečný (neopakující se) název typu. Popis Popis typu, který bude připojen k popisu okna v průběhu vyceňování. Rozměr skla Zadáváme rozměr, který je odečten od šířky a výšky okna abychom získali rozměr skla..pokud je rozměr skla pro vyceňování stejně velký jako rozměr okna, potom do políček vyplňujeme 0. šířka = s 1 + s 2 + s 3 výška = w 1 + w 2 Plocha Skel = šířka * výška Cena za m 2 Pokud daný typ není v cenové tabulce, můžeme uvést cenu za m 2 Minimální cena Nejnižší přípustná cena typu.

25 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 26 Cenová tabulka Přístup na cenovou tabulku u zvoleného typu je kliknutím na ikonu Tabulka cen. Na monitoru se objeví list tabulky cen. Tabulka cen musí být vytvořena tak, že v prvním řádku tabulky jsou jednotlivé šířky typu a v prvním sloupci jednotlivé výšky Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cena Cenové tabulky zadávané do programu nemohou být bez řádků s šířkou a bez sloupců s výškou!!! Všechny rozměry zadáváme v milimetrech!!! Pokud jsou tabulky cen pro jednotlivé typy na listu programu Excel, je možno je jednoduše přenést do programu. Otevřeme cenovou tabulku v Excelu a označíme ji kurzorem. Potom tabulku kopírujeme do schránky, přesuneme se do programu OKNA2000. V horní liště nástrojů tabulky cen klikáme na ikonu vlož ze schránky. Tabulku cen je možno přecenit o zadané procento, a to tak, že klikáme na ikonu a zadáme hodnotu přecenění. U vyplňování cen typových oken (O1, O2, O3, itd.) tvoříme tabulku složenou jen z jednoho rozměru šířky a výšky.

26 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 27 Např. typ O cena Obrázek okna Během vytváření ceníku je možno rovněž vytvářet a upravovat šablony obrázků. Obrázky oken jsou propojeny názvem s typy jednotlivých oken. Pro vytvoření nebo modifikaci obrázku okna je potřeba zvolit vhodný typ a kliknout na ikonu Obrázek. Na monitoru se objeví nástroj tvůrce obrázků, jeho popis najdete v kapitole Obrázky. Přecenění systému Pro přecenění systému tj. všech cenových tabulek daného systému, je potřeba zvolit ikonu Přecenění z nabídky ceníku. Potom zadáme procentuální hodnotu, o kterou chceme přecenit systém. Kladná hodnota zvýší cenu, a záporná cenu sníží. Kopírování systémů a typů Pro vytvoření druhého stejného systému (tj. systém a s ním spojenými typy a tabulkami) je potřeba zvolit kurzorem vybraný systém a kliknout na ikonu Kopíruj. Poté je třeba vytvořit nový název a toto potvrdit tlačítkem OK. Po procesu kopírování se v databázi systémů objeví další totožný systém.společně s typy a cenovými tabulkami. U kopírování typu je postup podobný. Stojíme kurzorem na zvoleném typu v seznamu, a klikáme na stejnou ikonu Kopíruj, potom zadáme nový název typu..

27 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 28 Export ceníku Program umožňuje export ceníku tj. jeho zapsání do souboru. Takový soubor s ceníkem nebo jeho částí je možno rozeslat např. dealerům jako aktualizaci ceníku programu. Exportovat je možno jednotlivé systémy nebo ceníkové skupiny. Není možné exportovat samotné typy nebo jednotlivé položky ceníku. Označení vybraných systémů nebo skupin ceníku provedeme kliknutím na ně za současného podržení klávesy CTRL. Označené položky se podbarví jinou barvou. Dále klikáme na ikonu Export. Na monitoru se objeví okno exportu ceníku. Dále můžeme ceník uložit kliknutím na Ulož nebo jej odeslat em kliknutím na Odešli. Pokud chceme uložit celou cenovou skupinu např. všechny systémy, skla a pod.,.je potřeba zrušit zaškrtnutí políčka Pouze vybrané prvky a označit zvolenou skupinu např. okna, skla, barvy a pod. Označené prvky nemají v tuto chvíli žádný význam.

28 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 29 Import ceníku Pro import ceníku ze souboru klikáme na ikonu Import a zvolíme příslušný soubor. Pokud importovaný prvek je již v ceníku, program se zeptá zda jej chceme nahradit novým. Importovat je možno pouze soubory vytvořené v jedné a totožné verzi programu. Skla, Barvy, Kování, Doplňky, Služby, Slevy Pro vstup do jedné z výše vyjmenovaných části ceníku klikáme na příslušnou ikonu po leve straně ceníku. Na monitoru se objeví příslušný seznam (na obrázku je vidět seznam skel). Zleva máme seznam skupin skel a napravo je seznam prvků, které tvoří danou skupinu. Rozdělení ceníku na skupiny umožňuje zachovat řád v ceníku a usnadňuje

29 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 30 vyhledávání jednotlivých prvků. Nad to každý prvek ceníku může mít několik cen v různých cenových kategoriích. Cenové kategorie můžeme měnit volbou v seznamu v políčku Cenová skupina. Pro přechod na úpravu cenové skupiny klikáme na ikonu (vpravo dole). Přidávání a úprava skupiny Pro přidání nové skupiny postavíme kurzor na seznamu skupin a klikneme na ikonu Nový. Úpravu zahájíme kliknutím na ikonu Edice. Na monitoru se objeví okno pro úpravu skupiny, kam vepíšeme název a vše potvrdíme tlačítkem OK. Názvy skupin v seznamu se nemohou opakovat, je-li tomu tak, program nahlásí chybu.

30 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 31 Složení skla Po kliknutí na ikonu Složení skla můžeme přesně definovat složení skla., se objeví na monitoru okno, ve kterém V horním okně vypíšeme název složení skla, v dolním okně přidáme z ceníku další prvky, které tvoří zvolené složení skla (sklo / distanční mezera / sklo). Dvojklik v posledním políčku způsobí zablokování dané položky, objeví se obrázek. Uživatel nebude moci měnit tuto položku při vyceňování. Přidávání a úprava prvku ceníku Přidání nového prvku do ceníku provedeme kliknutím na ikonu Nový, a úpravu na ikonu Edice. Na monitoru se objeví okno pro úpravu.

31 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 32 Každý prvek ceníku musí mít neopakující se název. Popis některých jednotek % Zvolení této jednotky informuje program, že daný prvek bude připočítán procentuálně k ceně za okna. Tento příplatek je připočítán k ceně okna se základním vybavením dle cenové tabulky pro dané okno se zohledněním součinitele vycenění. m2 Příplatek za m2. Při výpočtu plochy oken, je postup tak jak je popsáno výše viz Přidání a úprava typu. Pro kování a barvy se zohledňuje plocha, která je rovna ploše okna. bm, bdm Běžný metr a decimetr tyto jednotky se používají např. u parapetů. U připočítávání takovéhoto prvku k oknu, program sám vypočítává a udává šířku okna ve zvolené jednotce. Tuto hodnotu můžeme samozřejmě později změnit. bmo, bdmo Běžný metr obvodu a běžný decimetr obvodu okna. Tato jednotka je určena pro služby vypočítavané z metru obvodu okna (např. montáž, demontáž, a pod.). U vyceňování takovýchto služeb, program vypočítává metry obvodu všech oken u dané nabídky.

32 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 33 Položky doplňků obsažené v ceníku mohou být připočítány k celé nabídce nebo k jednotlivému oknu, za to služby jsou připočítány jen k nabídce. Jestliže přidáváme tyto prvky do nabídky, program sám udává hodnoty příslušné položky vztahující se k celé nabídce U zadávání cen skel, barev, a kování, je třeba mít na paměti, že tyto ceny jsou příplatky za okna v základní verzi, poněvadž v ceně okna v tabulce je již započítáno sklo, barva a kování. Podobně je to i s každým dalším prvkem, který je již započítán k ceně standardního okna v tabulce. Základní prvky jako standardní sklo, barva a kování musí mít vepsanou cenu = 0. Každý prvek ceníku může mít několik cen v různých cenových kategoriích. Při vytváření nabídky nebo objednávky volíme určený prvek z ceníku a podáváme cenovou kategorii, ze které má být vybrána cena. Cena prvku v dané kategorii může být obsažena v cenové tabulce, potom stačí zaškrtnout políčko Tab a poté kliknout na ikonu tabulky a můžeme začít vyplňovat cenovou tabulku. Seznam cenových kategorií je přístupný v hlavním okně ceníku po kliknutí na ikonu. V záložce Omezení můžeme uvést seznam systémů propojených s daným prvkem ceníku. Pokud budeme vyceňovat systém, který není v seznamu, potom daný prvek ceníku nebude přístupný. Chybějící seznam dovoluje vycenit tento prvek u všech systémů.

33 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 34 Jiná omezení: Složení skla : Doplněk k oknu: k oknu. určuje, že dané sklo bude přístupné jen u návrhu složení skla. určuje, že daný doplněk bude přístupný u vyceňování doplňků Doplněk k nabíce / objednávce: určuje, že daný doplněk bude přístupný u vyceňování doplňků k nabídce / objednávce. Program obsahuje rovněž možnost přidat obrázek k jednotlivým prvkům ceníku, Tento obrázek může být následně vytištěn na nabídce vedle vyceněného doplňku. Pro přidání obrázku jdema na záložku Obrázek klikáme na ikonu a zvolíme vhodný soubor (jpg nebo wmf). Odstranění obrázku provedeme kliknutím na. Přecenění systému Pro přecenění dané skupiny v ceníku je třeba ji zvolit (podbarví se) a potom kliknout na ikonu Přecenění. Udáme hodnotu v % a klikáme na OK. Pro zúžení rozsahu přecenění je potřeba zrušit zaškrtnutí políčka Všechno a zvolit rozsah m.j. Potom budou přeceněny jen ty prvky jejíchž jednotky jsou ve shodě se zvoleným rozsahem.

34 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL K A P I T O L A 5 Obrázky Databáze obrázků obsahuje šablony obrázků jednotlivých typů oken. Pro vstup do databáze volíme v hlavním menu Obrázky.

35 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 36 Přidání a úprava obrázku Pro přidání nového obrázku do databáze klikáme na ikonu Nový 13. Na monitoru se objeví okno na vytváření obrázků. Úpravu.již existujícího obrázku zahájíme kliknutím na ikonu Edice. Vytváření obrázku je třeba začít určením typu okna a jeho rozměry. Proto vyplňujeme políčka Typ okna a rozměr. Dalším krokem je definice podělů okna. Pro svislý poděl klikáme na ikonu na levém proužku nástrojů a potom klikáme na příslušný bod v okně. Stejně postupujeme i u vodorovného podělu, kliknutím na ikonu. S takto vytvořenými poděly můžeme libovolně manipulovat a přesouvat je svisle nebo vodorovně. Pro změnu polohy podělu klikáme na ikonu, a poté uchopíme myší libovolný poděl a za neustálého držení můžeme poděly přesouvat. Pro přesné určení polohy podělu klikáme na něj pravým tlačítkem myši a potom udáváme jeho polohu v milimetrech..

36 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Tam rovněž, pokud zaškrtneme volbu Ukaž rozměr na obrázku, můžeme určit aby rozměr podělu byl viditelný na obrázku. Dále je potřeba určit tvar rámu okna, výběrem z horní nabídky. Dalším krokem při vytváření tvaru rámu je manipulace s jeho body v rámu. K tomu jsou určeny ikony,, po levé straně okna. Po zvolení některé z ikon, se objeví na obrázku body v rámu. Rám vzniká v důsledku spojování dalších bodů v rámu. Správná manipulace body v rámu dovoluje vytvářet různé tvary oken. Pro přidání bodu v rámu klikáme na ikonu, a poté táhneme myší linku od předchozího bodu na novou polohu, tam kde chceme vytvořit nový bod v rámu. Je třeba si pamatovat, že rám je vytvářen po směru hodinových ručiček. Pro odebrání bodu v rámu klikáme na ikonu chceme odebrat., a potom na bod v rámu, který Přesun bodu na rámu provedeme klikem na ikonu zvolený bod a přesuneme ho na novou polohu.. Potom uchopíme myší Po vytvoření požadovaného tvaru okna můžeme přejít k vytváření okenních křídel. Proto klikáme na ikonu, a poté natahujeme myší okenní křídlo od jednoho křížení podělu ke druhému. Po uvolnění tlačítka myši, se objeví na obrázku křídlo a na monitoru také ještě okno pro výběr typu okenního křídla.

37 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Do každého křídla je možno vkreslit jednotlivou mřížku, síť mřížek nebo plnou výplň. Pro přidání sítě mřížek klikáme na ikonu. Potom podobně jako u kreslení křídla vyznačíme plochu, na které nakreslíme síť mřížek. Tato plocha se musí samozřejme nacházet uvnitř křídla. Po vytvoření sítě mřížek se na monitoru objeví okno s možností výběru vlastností mřížek. Zde můžeme uvést počet polí a šířku mřížky. Pokud chceme přidat do křídla jednu obyčejnou mřížku nebo příčku, klikáme na vhodnou ikonu,, a potom táhneme myší linky, na kterých chceme umístit mřížku od jednoho křížení podělů ke druhému.

38 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Stejné je to i u plné výplně. Klikáme na ikonu, a potom volíme plochu uvnitř křídla, ve kterém má být plná výplň. Program umožňuje rovněž přidat libovolný text, nebo obrázek (BMP,WMF), na kterém je např. naskenován obrázek okrasných dveří. Příklad Chceme nakreslit následující okno: 1. Uvádíme přiměřené rozměry okna. 2. Přidáváme poděly svislé a vodorovné. Po přídání nových podělů se doporučuje kliknout opětovně na ikonu tvaru rámu (v našem přídadě ) pro obnovení nově vytvořených bodů v rámu. 3. Nyní přikročíme k modelování tvaru rámu pomocí bodů v rámu. Klikáme na ikonu odstranění bodu, a poté odstraňujeme příslušné body v levém a pravém horním rohu okna. Dále přesouváme dva body v dolních rozích rámu dovnitř.

39 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Klikáme na ikonu a přesouváme body. 4. V dalším kroku budeme vkládat křídla. Klikáme na ikonu a označujeme plochu, na které bude křídlo ( A B, C D, E F).

40 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Dál volíme ikonu příčky a táhneme ji od bodu B do G. Po nakreslení okna můžeme libovolně manipulovat s poděly přesouváním vodorovně a svisle a měnit tím rozměry křídel okna. Mimo to můžeme používat ikony označen červeně. a pohybovat se mezi objekty obrázku. Aktivní objekt bude Ikona umožňuje vstup do vlastností vybraného objektu a jejich úpravu. Pro odstranění aktivního objektu klikáme na. Kreslení rolet Kromě vytváření obrázků oken, program umožňuje i kreslení rolet.. U tvoření obrázku rolety, je potřeba stejně jako u okna, uvést název typu a rozměry. Dále volíme druh rámu kliknutím na ikonu, která určuje chybějící rám.

41 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Nyní pomocí ikony volíme roletu a podobně jako u křídla ji roztáhneme myší na ploše vybraného pole okna.. Na monitoru se objeví okno vlastností rolety. Levý a pravý bok skříňky Zrušení těchto voleb způsobí, že budou chybět zakončovací hrany skříňky, buď na levé nebo na pravé straně. Tato volba je vyžadována pokud vytváříme roletové sestavy. Levá a pravá vodící lišta Výběr jedné ze tří voleb nakreslí u rolety zvolenou vodící lištu (nebo chybějící lištu).

42 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Tento obrázek ukazuje jak je potřeba nadefinovat vlastnosti tří rolet tvořících sestavu.

43 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL K A P I T O L A 6 Klienti Databáze klentů tvoří velmi důležitý prvek OKNA Umožňuje shromažďovat informace o klientech firmy. Skrze databázi klientů se můžeme dostat na databázi nabídek a objednávek a faktur a získat tak rychlý přístup k příslušným dokumentům daného zákazníka. Pro vstup do databáze klientů zvolte ikonu Klienti z hlavní nabídky programu.

44 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Vyhledávání klientů Pro hledání klienta v databázi klikneme na ikonu Hledej. Do příslušného políčka zadáme klíč, podle kterého chceme vyhledávat. Například pokud do políčka Název zadáme Nov potom nám program vyhledá všechny klienty jejichž název je obsažen v zadaném sledu písmen. (Novák, Novotný,

45 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 46 Nový,...). Stejné pravidlo platí i v ostatních políčcích. Po zadání kritérií 13 vyhledávání klikáme na tlačítko Hledej. Přídání a úprava dat klienta Pro přidání nového klienta do databáze klikáme na ikonu Nový. Pokud chceme upravit již existující data klienta, potom klikáme na ikonu Edice. Do políček na záložce Zákazník, po pravé straně okna zadáváme odpovídající data týkajícící se našeho zákazníka (název, adresa, telefon, a pod.). Políčko název, adresa, město, PSČ musí být vyplněno!!! V záložce Slevy je možno nadefinovat seznam slev, které přísluší zákazníkovi za jednotlivé kategorie oken (Plast, Dřevo, Hliník, Rolety). Vepsané změny potvrzujeme tlačítkem OK.

46 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL K A P I T O L A 7 Nabídky a objednávky V této databázi jsou shromažďovány všechny nabídky a objednávky jednotlivých zákazníků. Při vstupu do seznamu nabídek a objednávek pomocí databáze zákazníků získáváme informace o nabídkách a objednávkach dříve zvoleného zákazníka. Pokud chceme vstoupit do databáze nabídek a objednávek všech zákazníků, musíme vstoupit do vybrané databáze z hlavní nabídky programu. Databáze objednávek nám umožňuje rovněž provést analýzu prodeje. Na základě objednávek můžeme zjistit informace o výši prodeje v jednotlivých měsících. Díky raportům můžeme sledovat práci jednotlivých obchodníků a zjistit jakého obratu dosáhli za daný časový úsek. Do databáze nabídek a objednávek můžeme vstoupit pomocí databáze zákazníků, kliknutím na ikonu Nabídky a Objednávky. Potom bude tato databáze obsahovat nabídky a objednávky zvoleneho zákazníka. Pokud chceme mít současně přehled o všech nabídkách a objednávkách, musíme vstoupit do databáze klikem na zvolenou ikonu Nabídky, Objednávky, z hlavní nabídky programu.

47 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Odesílání nabídek a objednávek em Nabídky a objednávky z databáze můžeme uložit do souboru nebo odeslat pomocí elektronické pošty. Například obchodníci z jednotlivých poboček mohou odeslat objednávky do centrály a tak aktualizovat hlavní databázi. Pro odeslání zvoleného dokumentu em klikáme na ikonu Odešli. Na monitoru se objeví poštovní program s již připojenou přílohou odesílaného dokumentu.. Soubory vytvářené touto volbou jsou určeny k vnitřním potřebám, to znamená, že mohou být načítány jen jiným programem OKNA2000. Pokud chceme odeslat dokument (např. nabídku) svému zákazníkovi, musíme jej exportovat do Wordu. Tento postup bude popsán v následující kapitole.

48 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Raporty a seznamy Seznam objednávek umožňuje provádět jednoduchou analýzu prodeje oken. Můžeme vytvořit raport nebo výkres prodeje za daný časový úsek. Je tak možno vysledovat jaký byl prodej a jak pracovali jednotliví obchodníci. Abychom mohli vidět raport, klikneme na ikonu Raport objednávek. v databázi Rozsah Do políčka Datum od a do vepisujeme časový úsek, za který chceme připravit raport. Pro zadání data použijeme ikonu kalendáře za políčky. Pokud se raport týká objednávek jednotlivého obchodníka, potom v políčku Obchodník vypisujeme jeho jméno, nebo volíme z nabídky pod šipkou na konci políčka. Pokud se raport týká všech obchodníků, políčko obchodník zůstane prázdné. Seskupení U seskupení máme na výběr ze dvou voleb. Raport může být sekupen podle měsíců, nebo let.

49 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Po nastavení všech parametrů raportu, můžeme přejít k jeho prezentaci formou seskupení nebo výkresu (proto klikáme na odpovídající tlačítko napravo). Vyhledávání dokumentů Pro vstup na volby hledání dokumentu klikáme na ikonu Hledej. Do jednotlivých políček vepisujeme kritéria hledání a poté klikáme na tlačítko Hledej.

50 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL K A P I T O L A 8 Nabídka a objednávka V této kapitole si popíšeme jak vytvořit novou nabídku a objednávku, jak je upravit a jak vyceňovat okna. Soustředíme se na proces vytváření nabídky a poté na její přetvoření (změnu) na objednávku.je zde i možnost vytvořit objednávku ihned, avšak proces obsluhy zákazníka začíná obvykle nabídkou a po ní následuje objednávka.. Pro vstup do již existující nabídky nebo objednávky je potřeba ji vybrat kurzorem z databáze nabídek a objednávek a potom kliknout na ikonu Ukaž monitoru se objeví okno s prvky nabídky nebo objednávky.. Na

51 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Struktura nabídky a objednávky Nabídka vytvořena programem je složena z následujících bloků: NABÍDKA Nadpis Úvod Okna Doplňky k oknu Doplňky Služby Slevy / Příplatky Zakončení Dalším dokumentem je objednávka, která vzniká nejčastěji na základě nabídky. Programem můžeme vytvořit objednávku ve dvou verzích: Objednávka oken Objednávka oken a služeb Tyto dvě verze jsou závislé na volbě Připoj služby k objednávce oken, která je v nastavení programu na záložce dokument.

52 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL OBJEDNÁVKA (+služby) Nadpis Okna Doplňky k oknu Doplňky Služby Slevy / příplatky Zakončení OBJEDNÁVKA (- služby) Nadpis Okna Doplňky k oknu Doplňky Slevy / Příplatky Zakončení Pokud volba Připoj služby k objednávce oken není zaškrtnutá, takže objednávka neobsahuje služby, můžeme vytvořit v programu zvlášť objednávku na samotné služby.

53 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Vytváření nové nabídky a objednávky Pro vytvoření nového dokumentu (nabídka, objednávka) je potřeba vstoupit pomocí databáze zákazníků do databáze nabídek a objednávek. V seznamu zákazníků volíme vhodného zákazníka, pro kterého chceme vytvořit nabídku a potom klikáme na ikonu Nabídky a objednávky. Na monitoru se objeví okno databáze nabídek a objednávek. Klikáme na ikonu Nový, a potom volíme Nová nabídka nebo Nová objednávka. Pro vytvoření nové nabídky nebo objednávky, je potřeba vstoupit do databáze nabídek a objednávek pomocí databáze zákazníků.

54 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Po výběru nové nabídky se na monitoru objeví okno s vlastnostmi nabídky. Pokud bude tlačíko u čísla dokumentu stlačeno, potom program sám zadá další číslo. Chceme-li zadat číslo ručně, klikáme na ikonu. Je třeba mít na paměti, že v seznamu nemohou být dva dokumenty se stejným číslem. Program automaticky zadává běžné datum a datum platnosti nabídky. V políčku měna můžeme zvolit měnu, ve které chceme vytvořit nabídku. Tato měna bude převzata z kurzovní tabulky v nastavení programu. V políčku DPH můžeme uvést DPH pro celou nabídku. Po akceptaci všech dat se na monitoru objeví okno nabídky.

55 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Menu Záložky umožňující přechod mezi vyceňovanými okny, doplňky a službami. Přidání nového prvku do nabídky / objednávky. Je závislé na aktivní záložce (viz výše). Úprava zvoleného prvku nabídky / objednávky. Odstranění zvoleného prvku nabídky / objednávky.

56 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Volby týkající se zvoleného okna (přístupné rovněž kliknutím pravým tlačítkem myši na zvolené okno). Popis, vycenění, obrázek a doplňky k oknu. Tři poslední volby umožňují uložení, načtení, nebo zkopírování zvoleného okna společně s obrázkem, popisem a doplňky. Vstup na okno vlastností nabídky. Vstup na okno vlastností objednávky. Vstup na okno vlastností objednávky služeb (volba je dostupná při vypnuté volbě Připoj služby k objednáce oken v nastavení programu). Příkaz pro výrobce. (volba přístupná v objednávce) Přenos položek objednávky na fakturu. (volba přístupná v objednávce) Změna vybavení všech oken v nabídce / objednávce.

57 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sleva na vybraný prvek nebo na celou nabídku / objednávku. Shrnutí nabídky / objednávky. Úvodní text pro nabídku a závěrečný pro nabídku / objednávku. Smlouva k objednávce (volba přístupná u objednávky) Export nabídky / objednávky do OpenOffice a MS-Word. Náhled do nabídky / objednávky. Tisk nabídky / objednávky / příkazu pro výrobce. Uložení změn. Vycenění okna Pro vycenění nového okna klikáme na ikonu Nový. Na monitoru se objeví okno vyceňování. Chceme-li otevřít vyceňování již existujícího okna, volíme z nabídky klikáním na: Okno - Vyceň, nebo na něj 2x klikáme myší. Můžeme rovněž použít příruční nabídku a v ní kliknout pravým tlačítkem na zvolené okno.

58 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL V příslušných políčcích uvádíme systém, typ. rozměry, druh skla, barvu, a kování.. U každého políčka je tlačítko pro výběr, po jeho stlačení se objeví příslušný cenový seznam, z kterého volíme vhodný prvek. Po volbě systému program sám vepíše sklo, barvu a kování, které určuje standardní vybavení sytému. Tyto hodnoty je později možné měnit. Tlačítko blokuje, nebo odblokuje rozměry. Jsou-li rozměry zablokovány, není možné vyceňování okna o jiných rozměrech.. Jsou-li rozměry odblokovány potom program vycení okno s většími rozměry než je v tabulce. U skel je možnost vytvořit složení skla z jednotlivých skel převzatých z ceníku. K tomuto účelu slouží tlačítko. Po jeho stlačení se objeví okno složení skla..

59 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL U políčka Složení skla můžeme zvolit již připravené složení (pokud je definováno v ceníku), nebo vytvořit vlastní složení, tlačítkem přidávat další skla a jejich rozteče. Po uvedení všech parametrů klikáme na tlačítko Naceň. Program vypočítá cenu zadaného okna. Vyhledává v databázi systémů příslušný systém, potom typ a příslušnou tabulku k němu. Z tabulky vezme cenu odpovídající požadovaným rozměrům a vyceňování nastavenému v programu. Poté je k základní (tabulkové) ceně připočítán příplatek za sklo, barvu a kování. V políčku cena bez DPH se objeví cena vyceněného okna. Chceme-li vycenit další křídlo (okno) klikáme na Nové křídlo. Cenu okna můžeme rovněž vepsat ručně. Po vycenění okna, klikáme na tlačítko Dál, a přesouváme se na další krok vytváření okna na obrázek, doplňky k oknu a popis okna.

60 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Algorytmus vypočítávání ceny okna Příklad: Cena okna o rozměrech 1000x1500 (plocha 1,5m 2 ) podle tabulky je : 7824 Kč Příplatek za sklo 1395 Kč / m 2 a marže 15% Příplatek za barvu 15% k ceně okna Systém vyceňovaného okna ma nadefinovány následující parametry: Součinitel = 1 Dealerská sleva: -20%, -15% (stupňovaná = -32%) Marže: 47% Vycenění: 7824 Kč (tabulková cena) *1 (součinitel) = 7824 Kč -20%,-15% (stupňovaná dealerská sleva) marže cena okna = 5323 Kč + 47 % = 7824 Kč příplatek za sklo Kč*1,5m 2 = 2092 Kč + 15% = 2406 Kč příplatek za barvu kč*1*15% = 1330 Kč + 0% = 1330 Kč příplatek za kování + 0 Kč = 8746 Kč + 333,5 zł = 1253,5 zł sleva / příplatek za křídla - 5% = 8746 Kč + 270,82 zł = 1190,82 zł doplňky k oknu + 100,2 zł + 30,06 zł = 130,26 zł = 1020,2 zł + 300,88 zł = 1321,08 zł Sleva k oknu (stupňovaná) 5%, -10% = 14,5% (viz Nastavení programu > Vyceňování -> Sleva/Příplatek) = 1020, ,13 zł = 1183,33 zł

61 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL 7824 Kč (tabulk. cena ) *1 (součinitel) =7824 Kč -20%,-15% (dealer. sleva) =5323 Kč Přípl. za sklo 60zł * 1,5m 2 = 2092Kč Přípl. za barvu 7824Kč *1* 15% = 1330Kč Cena s přihlédnutím ke slevě na křídla Obrázek okna Obrázek vytvořený programem je možno libovolně upravovat. Často je potřeba změnit směr otevírání křídel, nebo změnit poděly okna. Pro vstup na obrázek okna je třeba zvolit: Okno - Obrázek. Můžeme rovněž využít příruční menu (pravým tlačítkem na vybrané okno) nebo kliknout na obrázek okna.

62 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Kliknutím na tlačítko Obrázek se dostaneme do úprav obrázku okna, popsaném v kapitole Obrázky. Pamatujme, že změna obrázku nemá vliv na změnu ceny!!! Doplňky k oknu Ke každému vyceňovanému oknu v nabídce je možno připojit doplňky (např.mřížky, příčky, parapety a pod.). Cena doplňku bude připočítána k ceně okna a doplněk bude vytištěn v nabídce vedle okna, ke kterému je připojen. Pro vstup na volbu doplňky je potřeba zvolit Okno Doplňky.

63 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Na monitoru se objeví výše vyobrazené okno doplňků. Chceme-li přidat nový doplněk k oknu klikáme na ikonu Nový dodatek. Poté volíme pomocí ikony příslušný prvek z ceníku. Pokud je cena doplňku uvedena v cenové tabulce, potom se v okně výše objeví dvě nová políčka kam vepíšeme rozměry, a potom klikáme na tlačítko Naceň. Popis okna Každé okno, má kromě obrázku i svůj popis. Program standardně umísťuje v popisu zvolený systém, sklo, typ, barvu, kování. Je zde však i možnost připsat do popisu dodatečné informace o vyceňovaném oknu. Na formuláři s popisem jsou rovněž informace o názvu okna, počtu.

64 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Pro vstup do popisu okna klikáme na Okno Popis nebo klikáme myší na políčko s popisem umístěné těsně pod obrázkem. Tlačítko Možnosti umožňuje vložit do popisu okna další volby popisu z nastavení tohoto programu. Doplňky a služby Chceme-li vstoupit na doplňky v nabídce / objednávce nebo na služby, je potřeba zvolit příslušnou záložku nebo. Na monitoru se objeví příslušný seznam. Přidání nové položky do seznamu provedeme kliknutím na ikonu Nový, a úpravu seznamu kliknutím na Edice.

65 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Kliknutím na ikonu Volby přístupné z ikony doplňku nebo služeb. u políčka s názvem, zvolíme příslušný prvek z ceníku. umožňují výpočet příslušného počtu zvoleného Slevy a příplatky Program umožňuje také poskytovat slevy nebo příplatky. Slevy a příplatky mohou být poskytovány na jednotlivé prvky nabídky / objednávky (oken, doplňků, a služeb) a rovněž k celku. Sleva / příplatek na okna, doplňky a služby Pro poskytnutí slevy nebo příplatku na vybranou položku klikáme na: Sleva Sleva / Příplatek.

66 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Program umožňuje uvést tři položky slev / příplatků. Jejich výběr je možný pomocí ikony, která se nachází za každým políčkem. Sleva může být sečtená nebo stupňovaná. U sečtené slevy tvoří její součet hodnota tří skladových položek, u druhé varianty je sleva načítána postupně. Příklad Slevy: 10%, 5%, 3% ; Cena = 2500 Sečtená sleva: Cena se slevou = % = 2050 Stupňovaná sleva: Cena se slevou = % = % = 2137,5 3% = 2073,38 Výběrem jedné z voleb rozsah, (přístupné jen u oken) můžeme automaticky poskytnout slevu / příplatek na všechna okna nebo jen ta z vybrané skupiny. Je-li políčko rozsahu prázdné, potom se sleva / příplatek vztahuje jen na nynější okno. Sleva na okna je zviditelněna na tištěném listu, ale příplatek - ne.

67 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Sleva na celek Chceme-li poskytnout slevu na celou nabídku nebo objednávku, klikáme na Sleva Sleva / Příplatek k celku. Program umožňuje poskytování slev / příplatků zvlášť na okna, doplňky, jakož i čtyř slev / příplatků k celku nabídky / objednávky. Záporná hodnota určuje SLEVU a kladná hodnota PŘÍPLATEK.

68 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Změna vybavení oken Často potřebujeme vytvořit nabídku v několika verzích, např. s různými skly nebo v jiných systémech. Potom můžeme využít funkci změny vybavení oken u celé nabídky. Pro změnu vybavení všech oken v nabídce, klikáme na ikonu Změna. Tato funkce umožňuje změnit systém, sklo, barvu nebo kování současně u již dříve vybraných oknech v nabídce. Výběr provedeme podržením klávesy Shift nebo Ctrl a kliknutím na příslušné položky. S použitím ikony ceníku, zadáváme do příslušných políček nové ceny vybavení oken. Po stlačení tlačítka OK. program vstoupí do vybrané nabídky oken, změní zadané parametry a opětovně provede vycenění. Popis vyceněného okna se mění, pokud jsme zaškrtli volbu Změň popis okna. Pokud není zaškrtnuto políčko Pouze vybrané prvky, program provede změny v celé nabídce.

69 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Změna nabídky na objednávku Nabídku vytvořenou programem můžeme přetvořit na objednávku. Pro vstup na zvolenou nabídku, klikáme na ikonu Objednávka Na monitoru se objeví výše vyobrazený objednávkový formulář. Po jeho vyplnění, klikáme na OK. Program změní naší nabídku na objednávku. Číslo objednávky, stejně jako nabídky, je zadáno automaticky. Chceme-li zadat na objednávku jiné vlastní číslo, klikáme na ikonu umístěnou za políčkem č. objednávky a poté zadáme nové číslo. Je třeba si uvědomit, že čísla objednávek se nemohou opakovat. Pokud zadané číslo již existuje, program nahlásí chybu. Stejné pravidlo platí pro číslování všech dokumentů v programu.

70 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Pokud nabídka obsahuje služby, program je může připojit k objednávce oken, nebo vytvořit na služby zvláštní objednávku. Objednávka služeb Objednávka služeb je přístupná po změně nabídky na objednávku pokud není zaškrtnutá volba Připoj služby k objednávce oken, v nastavení programu. Pro vytvoření objednávky služeb klikáme na ikonu Objednávka služeb Po vyplnění výše zobrazeného formuláře klikáme na OK. Poté program vytváří objednávku a přidává jí další pořadové číslo. Objednávka k výrobě Objednávka k výrobě, stejně jako objednávka oken je přístupná po změně nabídky na objednávku. Pro vytvoření objednávky klikáme na ikonu objednávky k výrobě.

71 OKNA2000 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Smlouva Úvod a zakončení Program umožňuje také vytvořit smlouvu se zákazníkem. Šablona takové smlouvy musí být vytvořena dříve a vepsaná do nastavení programu. Pro vstup do úprav smlouvy klikáme na ikonu Smlouva. Pro načtení šablony smlouvy klikáme na, potom program načte text šablony z nastavení. Se začátkem tisku dokumentu program vyplní příslušnými hodnotami políčka s proměnnýni. Popis vytváření textových šablon můžeme najít v kapitole Nastavení programu. Každá nabídka v programu může mít svůj vlastní úvod a zakončení. Objednávky mohou mít pouze vlastní text zakončení. Standardní texty úvodů a zakončení různých dokumentů musí být vytvořeny v nastavení programu v záložce Šablony textů. Se začátkem vytváření nabídky nebo objednávky, program automaticky přidává úvod a zakončení příslušící k danému dokumentu.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Kapitola 11: Formuláře 151

Kapitola 11: Formuláře 151 Kapitola 11: Formuláře 151 Formulář DEM-11-01 11. Formuláře Formuláře jsou speciálním typem dokumentu Wordu, který umožňuje zadávat ve Wordu data, která lze snadno načíst například do databázového systému

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

Základní vzorce a funkce v tabulkovém procesoru

Základní vzorce a funkce v tabulkovém procesoru Základní vzorce a funkce v tabulkovém procesoru Na tabulkovém programu je asi nejzajímavější práce se vzorci a funkcemi. Když jednou nastavíte, jak se mají dané údaje zpracovávat (některé buňky sečíst,

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky 8. Formátování Úprava vzhledu tabulky Výšku řádku nastavíme tak, že kurzorem najedeme na rozhraní mezi políčky s čísly řádků. Kurzor se změní na křížek s dvojšipkou. Stiskneme levé tlačítko a tahem myší

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami.

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami. VY_32_INOVACE_FH02 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

Lokality a uživatelé

Lokality a uživatelé Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 15.října 2013

Více

Úvod do problematiky ÚPRAVY TABULKY

Úvod do problematiky ÚPRAVY TABULKY Úvod do problematiky ÚPRAVY TABULKY Zaměříme se na úpravy, které určují finální grafickou úpravu tabulky (tzv. formátování.). Měnit můžeme celou řadu vlastností a ty nejdůležitější jsou popsány v dalším

Více

František Hudek. duben 2013

František Hudek. duben 2013 VY_32_INOVACE_FH11_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista

1. Obecná konfigurace autentizace osob. 2. Konfigurace klienta Windows Vista 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta k bezdrátové síti ISS-COP v Brně je nutné nastavit následující parametry. SSID pro učitele: ISSCOP_V1 SSID pro studenty:

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš Formátování Formátováním rozumíme změnu vlastností daného objektu, dle našich představ a možností programu MS Excel. Formátovat můžeme texty v buňkách, můžeme formátovat buňky, listy i celý sešit a měnit

Více

Excel tabulkový procesor

Excel tabulkový procesor Pozice aktivní buňky Excel tabulkový procesor Označená aktivní buňka Řádek vzorců zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Typ buňky řetězec, číslo, vzorec, datum Oprava obsahu buňky F2 nebo v řádku vzorců,

Více

J2 sklad a cenovky. Ovládání programu. Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače.

J2 sklad a cenovky. Ovládání programu. Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače. J2 sklad a cenovky Program spustíte pomocí ikony J2 sklad na ploše počítače. Objeví se ovládací menu programu. První krok je přihlášení. Klikněte na žlutý klíč a zadejte heslo a klikněte na tlačítko OK.

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Pravidla a plánování

Pravidla a plánování Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 7. května 2013

Více

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem 1) Otevření datového souboru Program Statistika.cz otevíráme z ikony Start, nabídka Programy, podnabídka Statistika Cz 6. Ze dvou nabídnutých možností vybereme

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

Dealer Extranet 3. Správa objednávek

Dealer Extranet 3. Správa objednávek Dealer Extranet 3 Správa objednávek Obsah Zpracování objednávky 3 Vyhledávací pole 4 Konfigurátor 5 Rychlá objednávka 6 Rychlá objednávka náhradních dílů a nestandardních produktů 7 Oblíbené 8 Objednávání

Více

Dealer Extranet 3. Cenové nabídky

Dealer Extranet 3. Cenové nabídky Dealer Extranet 3 Cenové nabídky Obsah Vytvoření cenové nabídky se slevou Velux 3 Vytvoření klientské cenové nabídky ze stávající cenové nabídky 10 Vytvoření klientské cenové nabídky pomocí Konfigurátoru

Více

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký

Program. Uživatelská příručka. Milan Hradecký Program Uživatelská příručka Milan Hradecký 2 ÚVOD : Program skladové evidence "SKLAD500" zahrnuje v sobě možnost zápisu příjmu a výdeje až do 99 druhů skladů (Sklady materiálů, zboží, potovarů, vlastních

Více

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno

Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno Návod na nastavení klienta pro připojení k WiFi síti SPŠE Brno V Brně dne 20.září 2009 Bc. Jiří Žiška, Ing. Jan Šafář 1. Obecná konfigurace autentizace osob K autentizaci jakéhokoliv bezdrátového klienta

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 4 1 Obsah Rozdělení textu do sloupců... 3 Rozdělení obsahu na základě oddělovače... 3 Rozdělení obsahu na základě hranice sloupců... 5 Odebrat

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 6 U k á z k a k n i h

Více

Zásoby-cenotvorba Materiál pro samostudium + 1166

Zásoby-cenotvorba Materiál pro samostudium + 1166 Zásoby-cenotvorba Materiál pro samostudium + 1166 17.2.2015 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 17.2.2015 2 Zásoby-cenotvorba Za soby-cenotvorba Obsah Úvod... 3 Vysvětlení pojmů... 4 Možnosti tvorby prodejní

Více

Flexi uživatelská příručka verze 2.1

Flexi uživatelská příručka verze 2.1 Flexi uživatelská příručka verze 2.1 6. listopadu 2009 1 OBSAH 1. ÚVOD... 3 1.1 ZÁKLADNÍ POPIS A FUNKCIONALITA... 3 1.2 PŘEHLED ČINNOSTÍ... 4 1.3 UŽIVATELÉ... 4 1.4 SPRÁVCE AGENDY... 4 1.5 PRACOVNÍ POSTUPY...

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

MANUÁL administrátora elektronické spisové služby

MANUÁL administrátora elektronické spisové služby MANUÁL administrátora elektronické spisové služby Administrace obálek a sestav (NÁVRHÁŘ) 1 PilsCom, s.r.o. OBSAH 1. NÁVRHÁŘ OBECNĚ... 3 2. NASTAVENÍ MS INTERNET EXPLORERU... 4 3. SPUŠTĚNÍ NÁVRHÁŘE OBÁLKY...

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce

Styly odstavců. Word 2010. Přiřazení stylu odstavce odstavci. Změna stylu odstavce Styly odstavců V textu, který přesahuje několik stránek a je nějakým způsobem strukturovaný (což znamená, že se dá rozdělit na části (v knize jim říkáme kapitoly) a jejich podřízené části (podkapitoly),

Více

Vkládání prvků do dokumentu MS Word

Vkládání prvků do dokumentu MS Word Vkládání prvků do dokumentu MS Word 1. Vkládání Do dokumentu můžeme vložit celou řadu prvků, počínaje čísly stránek a obrázky konče. 1.1. Konec stránky Pokud chceme, aby odstavec byl vždy posledním na

Více

ANS orientace v aplikaci a pokladně

ANS orientace v aplikaci a pokladně ANS orientace v aplikaci a pokladně Rožnov pod Radhoštěm 756 61 BÚ:86-2201060287/0100 číslo spisu C.26504 1 1. Vyhledávání a třídění v ANS 1.1.1. Třídění: Scroll dokladů si můžeme pro snadnější vyhledávání

Více

Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice

Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Slunečnice - 1 - Obsah Outlook 2003... - 3 - Outlook 2007... - 5 - Outlook 2010... - 10 - Outlook Express... - 12 - Windows Live Mail... - 16 - Mozilla

Více

Excel 2007 praktická práce

Excel 2007 praktická práce Excel 2007 praktická práce 1 Excel OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Excel Cíl kurzu

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

Formulář NÚV v programu PPP4

Formulář NÚV v programu PPP4 Formulář NÚV v programu PPP4 Verze programu: 4.2.1.0 Datum: 16. 5. 2017 1. Nastavení programu PPP4 V programu je nutné nastavit: 1. cestu k programu Form Filler 602 (tento program musí mít každý uživatel

Více

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4

1. Aplikační a systémové opravy Odkaz na Nahlížení do KN (Info ČÚZK) Tisk mapy... 4 1 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.5 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.4 1. Aplikační a systémové opravy... 3 Novinky v aplikaci AMEServer verze 2.2.3 1.

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN.

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN. Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN http://lcr.csystem.cz/ 1 1. Přihlášení do objednávkového portálu Po přihlášení se objeví úvodní stránka. Vpravo nahoře je uvedeno Jméno a příjmení

Více

26 Evidence pošty. Popis modulu. Záložka Evidence pošty

26 Evidence pošty. Popis modulu. Záložka Evidence pošty 26 Evidence pošty Uživatelský modul Evidence pošty realizuje podrobnou evidenci všech došlých a odesílaných poštovních zásilek s možností přidělovat tyto zásilky uživatelům informačního systému k vyřízení,

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

24 Uživatelské výběry

24 Uživatelské výběry 24 Uživatelské výběry Uživatelský modul Uživatelské výběry slouží k vytváření, správě a následnému používání tématicky seskupených osob a organizací včetně jejich kontaktních údajů. Modul umožňuje hromadnou

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

PORTÁL KAM NA ŠKOLU VE ZLÍNSKÉM KRAJI (stručný návod pro ředitele a administrátory škol)

PORTÁL KAM NA ŠKOLU VE ZLÍNSKÉM KRAJI (stručný návod pro ředitele a administrátory škol) 1. PŘÍSTUP K PORTÁLU REGISTRACE - PŘIHLÁŠENÍ Adresa úvodní stránky: www.burzaskol.cz (přechodně: www.sofiazk.cz/burzaskol) Vytvoření uživatelského účtu registrace Pro portál jsou platné přihlašovací údaje

Více

Více než 60 novinek, změn a vylepšení

Více než 60 novinek, změn a vylepšení Více než 60 novinek, změn a vylepšení Nová řada programu 2HCS Fakturace Vám nabízí více než 60 novinek, změn a vylepšených funkcí. Zde je jejich seznam, pro Vaši lepší orientaci rozdělený podle jednotlivých

Více

Webový editor MARKET INOVATOR verze 1.0.0.0

Webový editor MARKET INOVATOR verze 1.0.0.0 Webový editor MARKET INOVATOR verze 1.0.0.0 Uživatelská příručka Úprava hotových webových prezentací 1.krok stáhnout web ze serveru Chceme-li provádět úpravy na webových stránkách, které jsou na internetovém

Více

2.1. Stáhneme si do počítače instalační soubor InstalImesVodne.exe zde

2.1. Stáhneme si do počítače instalační soubor InstalImesVodne.exe zde 1. Návod instalace demoverze Vodné IMES Databáze demoverze Vodné IMES je uložena na serverech (cloudu) naší společnosti. Jedná se o databázi SQL serveru. Přihlášení probíhá na náš cloudový server na zkušební

Více

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů... 1 Obsah 1. Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 1.1. Filtrování, vyhledávání údajů... 4 2. Přehled foto-záznamů... 4 3. Nahrávání foto-záznamů... 6 3.1. Změna velikosti foto-záznamu... 7

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Školní události. v Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak.

Školní události. v Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Školní události v. 2.0 Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah : Školní událost 2 Záložky události 4 Hodiny třídy / kurzu - nastavení hodin 5

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového

1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového 1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového serveru, na kterém Webová aplikace běží. Odkaz na elektronickou

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Podporované prohlížeče Mozilla Firefox 3.2, Internet explore 7.0 a Opera 8.0 Pro využívání aplikace je doporučené minimální rozlišení 1280 x 720 pixelu. Obrázky v dokumentaci odpovídají

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

Nastavení e-mailového klienta

Nastavení e-mailového klienta Nastavení e-mailového klienta NEOFEMA s.r.o. server Pampeliška Jelikož údaje ohledně portů a zabezpečení níže v dokumentu nemusí být aktuální, používejte prosím při nastavování účtů následující údaje.

Více

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV

Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV Obsah Funkcionalita sledování a kontrolování limitů CPV... 2 Nastavení systému... 2 Úloha Klasifikace CPV... 3 Úloha Limity CPV... 3 Postup vytvoření limitu CPV... 3 Karta Seznam CPV... 4 Funkce úlohy

Více

Uživatelský manuál: Modul Nové kontakty

Uživatelský manuál: Modul Nové kontakty Uživatelský manuál: Modul Nové kontakty Se zapnutím nových kontaktů souvisí nasazení nové aplikace Těžká podatelna a nový formulář pro evidenci externí písemnosti (dokumentu). Zapnutí nových kontaktů lze

Více

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170

Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Materiál pro samostudium +1170 20.5.2014 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 20.5.2014 2 Modul Zásoby IQ sestavy a jejich nastavení Modul Zásoby IQ sestavy a jejich

Více

Domácí hosté Program pro řízení kuželkových soutěží

Domácí hosté Program pro řízení kuželkových soutěží Domácí hosté Program pro řízení kuželkových soutěží Spouštěni Program je možné spustit pomocí souboru kuzelky.exe který je uložen v hlavním adresáři programu, tzn. C:\kuzelky nebo jej spustíme pomoci ikony

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

Používání IS Carsystem

Používání IS Carsystem Používání IS Carsystem Zadávání nové servisní zakázky 1. Krok: Přidání zakázky... 1 2. Krok: Karta příjem vozidla... 4 3. Krok: Karta Zadání oprav... 5 4. Krok: Tisk servisní zakázky a pracovního listu...

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

47 Mapování přístupnosti

47 Mapování přístupnosti 47 Mapování přístupnosti Modul Mapování přístupnosti slouží ke správě výsledků mapování architektonických objektů z hlediska přístupnosti a především k evidenci zjištěných skutečností o mapovaných objektech.

Více

Modul Konfigurace. 2006... MTJ Service, s.r.o.

Modul Konfigurace. 2006... MTJ Service, s.r.o. Modul Konfigurace Modul Konfigurace Představení Menu konfigurace sdružuje všechny konfigurační příkazy k celému systému Soft-4-Sale. Dále konfigurace kopíruje jednotlivé moduly systému tzn. že existuje

Více

Case Parts e-shop. Spuštění registrace

Case Parts e-shop. Spuštění registrace Case Parts e-shop 1. O e-shopu Case Parts: E-shop CaseParts nabízí registrovaným uživatelům možnost nákupu originálních náhradních dílů a příslušenství CASE IH od společnosti Agri CS a.s. a dalších autorizovaných

Více

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace Tento návod popisuje jak v prostředí WinQbase vytvoříme novou tiskovou sestavu, kterou bude možno použít pro tisk kalibračních protokolů. 1. Vytvoření nového typu sestavy. V prvním kroku vytvoříme nový

Více

Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2005 Lukáš Trombik OBSAH ÚVOD... 1 SPUŠTĚNÍ... 1 POPIS OVLÁDÁNÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU... 1 POPIS KLIENTSKÉ ČÁSTI... 1 POPIS ADMINISTRÁTORSKÉ ČÁSTI...

Více

Modul zásoby - Tvorba cen a cenových akcí v *8747 Materiál pro samostudium +1420

Modul zásoby - Tvorba cen a cenových akcí v *8747 Materiál pro samostudium +1420 Modul zásoby - Tvorba cen a cenových akcí v *8747 Materiál pro samostudium +1420 11.11.2013 Major Bohuslav, Ing. Datum tisku 19.11.2013 2 Modul zásoby - Tvorba cen a cenových akcí v *8747 Modul zásoby

Více

Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5

Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5 Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5 1. Hlavní okno aplikace: - pod tlačítkem Manuál k OBD 2.5 je ke stažení podrobný manuál pro práci v aplikaci - tabulka vpravo obsahuje seznam

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více