Nukleární magnetická rezonance NMR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nukleární magnetická rezonance NMR"

Transkript

1 Nukleární magnetická rezonance NMR Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje ÚNOR 2011 Mgr. Helena Kollátorová

2 Historie Magnetická rezonance (MR/MRI) byla jako zobrazovací nukleární magnetická rezonance NMR vyvíjena od roku 1973 dvojicí Paul C. Lauterbur a Peter Mansfield. Oba za své přispění k jejímu rozvoji získali v roce 2003 Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii. Nukleární magnetická rezonance - (NMR tomografie) je moderní neinvazivní zobrazovací metodou, která se začala v medicíně používat v 80. letech minulého století.

3 Nepoužívá RTG záření ani jiné druhy ionizujícího záření. Zobrazuje v průřezech vyšetřovanou část těla počítačovým zpracováním silného magnetického pole. Toto vyšetření se používá na diagnostiku prakticky v každém oboru medicíny. Je to bezpečná metoda, vyšetření trvá několik minut. Je vhodná i pro děti a těhotné ženy. Snímky získané pomocí MR poskytují nejlepší rozlišení měkkých tkání ze všech zobrazovacích způsobů zejména při vyšetřeních mozku, míchy, srdce, cév, kloubů i svalů.

4 Magnetická rezonance (MR/MRI) Jde o poměrně složité vyšetření, které předpokládá poznání složení atomu, jádra atomu, elektronového obalu a procesy s tím související. Typickým a nejvíce rozšířeným v lidském těle je atom vodíku v molekule vody, který jediný má proton v jádře. Tkáň se v magnetickém poli začne chovat "magneticky". Jelikož tkáně lidského těla mají různou hustotu a různý obsah vody, projeví se i různým "magnetismem". Toto je základní informace pro tvorbu MR obrazu.

5 Přístroj, kterým děláme toto vyšetření, se nazývá MR tomograf. Skládá se ze základního magnetu, do kterého zasuneme celého pacienta. Působíme na něj nízkofrekvenčním magnetickým polem různé velikosti (což závisí na typu tkáně). Má velkou rozlišovací schopnost.

6 Vytvoříme základní magnetické pole. Radiofrekvenční cívky, které jsou rozloženy kolem hlavy pacienta, po zapnutí vysílají magnetické pole. To způsobí rozkmitání atomů prvků, ze kterých je složená tkáň. Po vypnutí magnetického pole se excitované atomy vracejí do své základní polohy a vyzáří se energie. Počítačovým zpracováním získáme trojrozměrný obraz tkáně, např. mozku.

7 Jak probíhá vyšetření? Vyšetření trvá několik desítek minut. Na plošině, která se vsouvá do tunelu, vyšetřovaný leží s rukama podél těla, hlava je položena ve speciální opěrce. Během skenování se lůžko jemně pohybuje a vyšetření doprovázejí zvukové efekty. Nevýhoda magnetické rezonance spočívá v tom, že se pacient během snímání nesmí dlouho hýbat, zatímco se nachází ve stísněném a hlučném místě.

8 Přednosti magnetické rezonance Výhodou MRI vůči ostatním zobrazovacím metodám v diagnostické radiologii je větší přesnost při zobrazení většiny orgánů, jež je důsledkem rozdílné intenzity signálu u odlišných měkkých tkání. Navíc toto zobrazení probíhá bez možného škodlivého ionizujícího záření.

9 Některé orgány jako nervy či mozková tkáň bylo možné neinvazivně zobrazovat až právě pomocí MRI. Rozlišení přesahuje možnosti rentgenu či CT. Dalšího zlepšení může být ještě dosaženo podáním kontrastní látky, která pomůže odhalit přítomnost zánětů nebo nádorových tkání Magnetická rezonance mozkových cév

10 Nevýhody magnetické rezonance Hlavní nevýhodou této metody jsou vysoké pořizovací i provozní náklady, stejně jako vyšší časové nároky oproti jiným typům vyšetření. Pro pacienty jsou hlavním nebezpečím vedlejší účinky při přítomnosti kovových materiálů v těle, které se mohou zahřát a způsobovat nebezpečí. U nových materiálů by neměl být žádný problém.

11 Někteří pacienti mohou mít problém např. s pocity klaustrofobie, což je strach z uzavřených prostor a proto během vyšetření pacient drží malý balónek, jehož stlačením v případě nevolnosti lze přivolat zdravotní personál. Jde o psychiatrické úzkostné onemocnění, které se řadí mezi fobie. U cca 5% lidí se projeví natolik silně, že se vyšetření pomocí magnetické rezonance musí ukončit. Pokud je však vyšetření třeba přerušit, musí se opakovat od začátku. Proto je důležité na vyšetření se psychicky připravit a uklidnit, což je důležitý úkol pro zdravotníky

12 Kontraindikace Kovová tělesa z feromagnetického materiálu v nevhodných místech (oko, mozek). Některé moderní implantáty (např. umělý kloub) jsou již vyráběny jako MR kompatibilní. Také většina zubních oprav a implantátů je bezpečná. U "nemagnetických" kovových materiálů je pouze problém, že mohou deformovat snímaný obraz. První trimestr těhotenství Ušní implantáty, naslouchadla, velká tetování ve vyšetřované oblasti, klaustrofobie

13 Před vyšetřením musíme pacientovi odstranit všechny kovové předměty z těla, neboť z tunelu vychází velmi silné magnetické pole, které vtahuje všechny kovy dovnitř a mohlo by dojít k poranění pacienta. LCP implantát u zlomeniny dolního konce holenní kosti Proximální femorální hřeb

14 Kardiostimulátory. Především přístroje vyrobené před rokem 2000 mohou být během vyšetření poškozeny. U silnějších magnetů je kardiostimulátor ABSOLUTNÍ KONTRAINDIKACE - hrozí nebezpečí poškození zdraví pacienta. Magnetická rezonance totiž funguje na principu velmi silného magnetického pole, které by mohlo stimulátor zastavit. kardiostimulátor

15 KOCHLEÁRNÍ INPLANTÁT NASLOUCHADLA

16 Specifické varianty magnetické rezonance: MRA - Magnetická rezonanční angiografie Detailně zobrazuje cévy. MRS - Magnetická rezonanční spektroskopie Zobrazuje chemické podmínky v mozku, což může být užitečné pro rozlišení radiační nekrózy, normální tkáně mozku, otoku a nádoru. Také může posloužit při stanovení stupně (nebezpečnosti) nádoru a pro vyhledání nejlepšího místa pro biopsii. Také mnohem rychleji než MRI napoví, jak zabírá léčba. Nejužitečnější jsou opakovaná MRS vyšetření, kdy se porovnávají výsledky, je tak možné sledovat vývoj onemocnění. Vyšetření se postupně stává stále více dostupným.

17 fmri - Funkční magnetická rezonance Měří tok krve v mozku a používá se pro zmapování funkcí jednotlivých oblastí mozku. Například pokud je nádor blízko centra zodpovědného za řečové schopnosti, budete požádáni, abyste v průběhu vyšetření mluvili, a tak aktivovali oblast, u které je pak možné posoudit, zda je zasažena nádorem. DMRI - Difúzní magnetická rezonance Relativně nová metoda, která měří pohyb vody uvnitř mozku. Může posloužit ke zmapování průběhu nemoci.

18 Funkční zobrazování magnetickou rezonancí fmri = functional magnetic resonance imagin, je moderní zobrazovací metoda, pomocí níž se snažíme mapovat funkční oblasti mozku aktivované při provádění určitého úkolu či stimulace. fmri se začala rozvíjet především v poslední dekádě 20. století a značně obohatila poznání v oblasti kognitivních neurověd a klinické neurofyziologie. Mapování se provádí buď na základě změny prokrvení dané oblasti (perfúze) nebo na základě změny oxygenace krve (tzv. BOLD efektu).

19 BOLD fmri je dnes nejčastějším způsobem a takřka se stalo synonymem pro obecnější název fmri. Metoda tedy umožňuje na základě změny oxygenace krve a lokálního krevního průtoku nepřímo detekovat ty části mozkové kůry, které se podílejí na provedení kognitivní, motorické, či jiné úlohy vykonávané měřeným subjektem. Funkční MRI nalézá uplatnění především v neurofyziologickém výzkumu. Využití v klinické praxi je doposud ještě limitované (zejména je třeba odpovědná účast vyšetřované osoby). Na řadě pracovišť se již využívá tato metoda jako doplňující vyšetření např. před neurochirurgickou intervencí. Mezi vhodné klinické aplikace patří lokalizace řečových či motorických center.

20 Nový vývoj umožnil zkrátit časový interval získání jednoho snímku na několik milisekund. To umožnilo tzv. MRI-Fluoroskopii, při které jsou pohybující se orgány zobrazovány v reálném čase, což nachází široké uplatnění v intervenční radiologii.

21 Přístroj pro vyšetřování mozku pomocí magnetické rezonance - vyšetřovaná osoba musí strčit hlavu do otvoru, kde na ni bude působit magnetické pole.

22 Snímek z magnetické rezonance Magnetická rezonance proti CT poskytuje detailnější přehled a obvykle je upřednostňována, pokud jde o diagnózu nádoru mozku. MRI najde menší nádory než CT. Používá se odlišná kontrastní látka, takže pokud trpíte alergií na látku používanou při CT, nemusí vám vadit ta, kterou dostanete při MRI a naopak.

23 Tlukoucí lidské srdce zachycené pomocí MR

24 Jedná se o aktivační mapy (lokalizace aktivovaných oblastí mozku v souvislosti s vykonávanou činností Jde o opoziční pohyb prstů na levé ruce vůči palci (SFO), kdy se vyšetřovaná osoba postupně dotýká jednotlivými prsty na ruce palce. Výsledek by měl ukazovat motorická centra zodpovědná za pohyb levé ruky a vlivem doteků prstů a palce, ale také centra senzorická.

25 Úkolem vyšetřované osoby je vymýšlet slova začínající na dané písmeno, ovšem pouze v duchu. Jde tedy o vybavování slov, nikoliv o jejich vyslovení. Výsledek by měl zobrazovat motorická centra důležitá pro generování řeči.

26 Vyšetřovaná osoba má za úkol přečíst nahlas větu, která se jí zobrazí pomocí projektoru a optické soustavy. Výsledek by měl zobrazit řečová centra zodpovědná za čtení, porozumění textu apod. Vůči předchozímu příkladu (VFT) získáme jinou aktivační mapu (při experimentu se zapojuje jiná kombinace funkčních oblastí v mozku).

27 Terčové podněty jsou mezi ostatními rozmístěny náhodně a úkolem vyšetřované osoby je sledovat všechny podněty a zaznamenávat přítomnost terčových událostí. V našem případě vyšetřovaná osoba v duchu počítá jejich výskyt. Ověřujeme, zda byly všechny terčové podněty zaznamenány. Experiment je zaměřen na pozornost a další kognitivní funkce.

28

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY MAGNETICKÁ REZONANCE RADIONUKLIDOVÁ Markéta Vojtová MAGNETICKÁ REZONANCE MR 1 Nejmodernější a nejsložitější vyšetřovací metoda Umožňuje zobrazit patologické změny Probíhá

Více

Magnetická rezonance Přednáška v rámci projektu IET1

Magnetická rezonance Přednáška v rámci projektu IET1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Magnetická rezonance Přednáška v rámci projektu IET1 Miloslav Steinbauer Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Více

VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU. seminář z patologické fyziologie

VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU. seminář z patologické fyziologie VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Osnova Morfologické vyšetřovací metody (zobrazovací diagnostika) 1 Počítačová (výpočetní) tomografie 2 Pozitronová emisní tomografie (PET) 3

Více

Využití magneticko-rezonanční tomografie v měřicí technice. Ing. Jan Mikulka, Ph.D. Ing. Petr Marcoň

Využití magneticko-rezonanční tomografie v měřicí technice. Ing. Jan Mikulka, Ph.D. Ing. Petr Marcoň Využití magneticko-rezonanční tomografie v měřicí technice Ing. Jan Mikulka, Ph.D. Ing. Petr Marcoň Osnova Podstata nukleární magnetické rezonance (MR) Historie vývoje MR Spektroskopie MRS Tomografie MRI

Více

Ultrazvukové diagnostické přístroje. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz

Ultrazvukové diagnostické přístroje. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Ultrazvukové diagnostické přístroje X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Ultrazvuková diagnostika v medicíně Ultrazvuková diagnostika diagnostická zobrazovací

Více

Počítačová tomografie (1)

Počítačová tomografie (1) Počítačová tomografie (1) velký počet měření průchodů rtg paprsků tělem - projekční data matematické metody pro rekonstrukci CT obrazů z projekčních dat Počítačová tomografie (2) generace CT 1. generace

Více

Ultrasonografická diagnostika v medicíně. Daniel Smutek 3. interní klinika 1.LF UK a VFN

Ultrasonografická diagnostika v medicíně. Daniel Smutek 3. interní klinika 1.LF UK a VFN Ultrasonografická diagnostika v medicíně Daniel Smutek 3. interní klinika 1.LF UK a VFN frekvence 2-15 MHz rychlost šíření vzduch: 330 m.s -1 kost: 1080 m.s -1 měkké tkáně: průměrně 1540 m.s -1 tuk: 1450

Více

Prezentace pracoviště magnetické rezonance

Prezentace pracoviště magnetické rezonance Prezentace pracoviště magnetické rezonance na RDG oddělení Nemocnice Chomutov, o. z. MUDr. M. Derner, prim. MUDr. D. Kollertová 3. 8. 2018 MRI principy Protony se v magnetickém poli chovají jako malé magnety

Více

Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13

Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13 Otázky ke zkoušce z DIA 2012/13 Obecná část 1. Rentgenové záření charakteristika, princip rentgenky 2. Skiagrafie princip, indikace, postavení v diagnostickém algoritmu, radiační zátěž 3. Skiaskopické

Více

Omyly v diagnostice IBD: zobrazovací metody. Martin Horák Nemocnice Na Homolce, Praha

Omyly v diagnostice IBD: zobrazovací metody. Martin Horák Nemocnice Na Homolce, Praha Omyly v diagnostice IBD: zobrazovací metody Martin Horák Nemocnice Na Homolce, Praha Obsah 1. Správný výběr modality 2. Měření délky střev 3. Záněty jejuna 4. Krátké stenózy tenkého střeva 5. Mezikličkové

Více

Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi X. POMOCNÁ VYŠETŘENÍ V NEUROLOGII

Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi X. POMOCNÁ VYŠETŘENÍ V NEUROLOGII Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi X. POMOCNÁ VYŠETŘENÍ V NEUROLOGII Paraklinické vyšetřovací metody také tzv. pomocná vyšetření v neurologii nejmodernější vyšetřovací metody = specializovaný

Více

TINNITUS UŠNÍ ŠELESTY. cca u 10-15% lidí, více staršího věku (ve věku let jím trpí každý druhý)

TINNITUS UŠNÍ ŠELESTY. cca u 10-15% lidí, více staršího věku (ve věku let jím trpí každý druhý) z lat. tinnio = cinkat tinnire = znít TINNITUS UŠNÍ ŠELESTY je to: typickými zvukovými projevy jsou: cca u 10-15% lidí, více staršího věku (ve věku 60-65 let jím trpí každý druhý) Lékařské hledisko porucha

Více

Metody nukleární medicíny. Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojová technika

Metody nukleární medicíny. Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojová technika Metody nukleární medicíny Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Předmět: lékařská přístrojová technika Nukleární medicína Zobrazení metodami nukleární medicíny (rovněž označované jako skenování) patří mezi diagnostické

Více

Analýza časového vývoje 3D dat v nukleární medicíně

Analýza časového vývoje 3D dat v nukleární medicíně Diplomová práce Analýza časového vývoje 3D dat v nukleární medicíně Jan Kratochvíla Prezentováno Seminář lékařských aplikací 12. prosince 2008 Vedoucí: Mgr. Jiří Boldyš, PhD., ÚTIA AV ČR Konzultant: Ing.

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru DĚTSKÁ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru dětská radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením potřebných teoretických

Více

Zobrazování. Zdeněk Tošner

Zobrazování. Zdeněk Tošner Zobrazování Zdeněk Tošner Ultrazvuk Zobrazování pomocí magnetické rezonance Rentgen a počítačová tomografie (CT) Ultrazvuk Akustické vlnění 20 khz 1 GHz materiálová defektoskopie sonar sonografie (v lékařství

Více

HISTORIE ZOBRAZOVACÍCH METOD V MEDICÍNĚ

HISTORIE ZOBRAZOVACÍCH METOD V MEDICÍNĚ HISTORIE ZOBRAZOVACÍCH METOD V MEDICÍNĚ Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. předmět: lékařská přístrojová technika Rozvoj radiologie, jako medicínského oboru začíná v prvním desetiletí 20. století objevem rtg.

Více

Magnetická rezonance. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013

Magnetická rezonance. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013 Magnetická rezonance Biofyzikální ústav LF MU Magnetická rezonance Je neinvazivní zobrazovací metoda, která poskytuje informace o vnitřní stavbě lidského těla a o fyziologii a funkci jednotlivých orgánů.

Více

PROČ TATO PŘEDNÁŠKA? KDO JSEM?

PROČ TATO PŘEDNÁŠKA? KDO JSEM? PROČ TATO PŘEDNÁŠKA? KDO JSEM? BARNEY: LÉKAŘKA (GENETIKA, NEUROCHIRURGIE), T.Č. VĚDECKÝ PRACOVNÍK V CENTRU POKROČILÉHO PREKLINICKÉHO ZOBRAZOVÁNÍ (CAPI) CAPI : VÝZKUMNÉ PRACOVIŠTĚ ZAMĚŘENÉ NA MULTIMODÁLNÍ

Více

V OBLASTNÍ NEMOCNICI PŘÍBRAM, a. s., JE PRO PACIENTY K DISPOZICI NOVÝ PŘÍSTROJ MAGNETICKÉ REZONANCE

V OBLASTNÍ NEMOCNICI PŘÍBRAM, a. s., JE PRO PACIENTY K DISPOZICI NOVÝ PŘÍSTROJ MAGNETICKÉ REZONANCE V OBLASTNÍ NEMOCNICI PŘÍBRAM, a. s., JE PRO PACIENTY K DISPOZICI NOVÝ PŘÍSTROJ MAGNETICKÉ REZONANCE Příbramská nemocnice zahajuje provoz nového přístroje magnetické rezonance na oddělení zobrazovacích

Více

OKRUHY MODELOVÝCH SITUACÍ

OKRUHY MODELOVÝCH SITUACÍ OKRUHY MODELOVÝCH SITUACÍ k atestační zkoušce z praktické části vzdělávání v atestačním oboru Klinické inženýrství se zaměřením Technická podpora v diagnostickém zobrazování 25 úloh (součástí níže uvedených

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Příloha III. Změny v příslušných bodech informací o přípravku

Příloha III. Změny v příslušných bodech informací o přípravku Příloha III Změny v příslušných bodech informací o přípravku Poznámka: Tyto změny v příslušných bodech informací o přípravku jsou výsledkem postupu přezkoumání. Informace o přípravku může být následně

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Radiodiagnostická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO

FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Radiodiagnostická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, Praha 10, IČO Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - 1 - FAKULTNÍ NEMOCNICE KRÁLOVSKÉ VINOHRADY Radiodiagnostická klinika telefon: Šrobárova 1150/50, 100 34 Praha 10, IČO 00064173 Informovaný souhlas pacienta (zákonného

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Hybridní metody v nukleární medicíně

Hybridní metody v nukleární medicíně Hybridní metody v nukleární medicíně Historie první anatometabolické zobrazování záznam pohybového scintigrafu + prostý RTG snímek (70.léta 20.stol.) Angerova scintilační kamera a rozvoj tomografického

Více

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší

FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší FN Olomouc je jedním ze 13 komplexních onkologických center v České republice, do kterých je soustředěna nejnáročnější a nejdražší superspecializovaná péče o pacienty se zhoubnými nádory. Na projekt modernizace

Více

Rentgen - příručka pro učitele

Rentgen - příručka pro učitele Cíl vyučovací hodiny: - student definuje pojem rentgen; - student zná objevitele RTG záření; - student umí popsat součásti RTG přístroje; - student zná rizika RTG záření; Rentgen - příručka pro učitele

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

NMR spektroskopie. Úvod

NMR spektroskopie. Úvod NMR spektroskopie Úvod Zkratka NMR znamená Nukleární Magnetická Rezonance. Jde o analytickou metodu, která na základě absorpce radiofrekvenčního záření vzorkem umístěným v silném magnetickém poli poskytuje

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

Pozitronová emisní tomografie.

Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie. Pozitronová emisní tomografie (PET) s využitím 18F-2-D-fluor-2- deoxy-glukózy (FDG), je jedna z metod nukleární medicíny, která umožňuje funkční zobrazení tkání organismu,

Více

Jak se měří rychlost toku krve v cévách?

Jak se měří rychlost toku krve v cévách? Jak se měří rychlost toku krve v cévách? Princip této vyšetřovací metody je založen na Dopplerově jevu, který spočívá ve změně frekvence ultrazvukového vlnění při vzájemném pohybu zdroje a detektoru vlnění.

Více

Nebezpečí ionizujícího záření

Nebezpečí ionizujícího záření Nebezpečí ionizujícího záření Radioaktivita versus Ionizující záření Radioaktivita je schopnost jader prvků samovolně se rozpadnout na jádra menší stabilnější. Rozeznáváme pak radioaktivitu přírodní (viz.

Více

Vzdělávací workshop. Brno, Posluchárna 1. NK LF MU / FN u sv. Anny

Vzdělávací workshop. Brno, Posluchárna 1. NK LF MU / FN u sv. Anny Vzdělávací workshop Brno, 25. 4. 2012 Posluchárna 1. NK LF MU / FN u sv. Anny Přehled programu 9:00 11:00 První blok (základní koncepce a metody ve fmri) Obecný princip fmri (Michal Mikl) Zpracování dat

Více

PREVENCE POŠKOZENÍ PŘI MAGNETICKÉ REZONANCI ZJIŠTĚNÉ RIZIKO

PREVENCE POŠKOZENÍ PŘI MAGNETICKÉ REZONANCI ZJIŠTĚNÉ RIZIKO PREVENCE POŠKOZENÍ PŘI MAGTICKÉ REZONANCI Zpracováno Expertní skupinou Národní systém hlášení nežádoucích událostí ve spolupráci s Radiologickou společností ČLS JEP - sekcí magnetická rezonance. ZJIŠTĚNÉ

Více

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno

M ASARYKŮ V ONKOLOGICKÝ ÚSTAV Žlutý kopec 7, Brno PET. PET / CT, PET Centrum, Cyklotron Pozitronová emisní tomografie ( PET ) je neinvazivní vyšetřovací metoda nukleární medicíny založená na detekci záření z radiofarmaka podaného pacientovi.nejčastěji

Více

SPECIALIZAČNÍ NÁPLŇ TECHNICKÁ SPOLUPRÁCE V OBORECH NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY, RADIODIAGNOSTIKY A RADIOTERAPIE ZOBRAZOVACÍ METODY V RADIOLOGII

SPECIALIZAČNÍ NÁPLŇ TECHNICKÁ SPOLUPRÁCE V OBORECH NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY, RADIODIAGNOSTIKY A RADIOTERAPIE ZOBRAZOVACÍ METODY V RADIOLOGII SPECIALIZAČNÍ NÁPLŇ v oboru TECHNICKÁ SPOLUPRÁCE V OBORECH NUKLEÁRNÍ MEDICÍNY, RADIODIAGNOSTIKY A RADIOTERAPIE ZOBRAZOVACÍ METODY V RADIOLOGII 1. Cíl specializační přípravy Cílem specializační přípravy

Více

Lékařské přístroje. Laser

Lékařské přístroje. Laser Lékařské přístroje Laser - laserové záření má v celém svém průběhu stejnou vlnovou délku a všechny paprsky kmitají se stejnou fází. Toto umožňuje soustředit všechny paprsky do jednoho bodu a dosáhnout

Více

Novela nařízení vlády 1/2008 Sb. (106/2010 Sb.)

Novela nařízení vlády 1/2008 Sb. (106/2010 Sb.) Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř pro neionizující elektromagnetická pole a záření Novela nařízení vlády 1/2008 Sb. (106/2010 Sb.) Lukáš Jelínek elmag@szu.cz SCENIHR: Preliminary opinion

Více

Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře. Libor Judas

Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře. Libor Judas Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře Libor Judas Státn tní ústav radiační ochrany, v.v.i. Radiační ochrana při lékařském ozáření - role indikujícího lékaře Týká se diagnostických

Více

RENTGENKY ČASU. Vojtěch U l l m a n n f y z i k OD KATODOVÉ TRUBICE PO URYCHLOVAČE

RENTGENKY ČASU. Vojtěch U l l m a n n f y z i k OD KATODOVÉ TRUBICE PO URYCHLOVAČE RENTGENKY V PROMĚNÁCH ČASU OD KATODOVÉ TRUBICE PO URYCHLOVAČE Vojtěch U l l m a n n f y z i k Klinika nukleární mediciny FN Ostrava Ústav zobrazovacích metod ZSF OU Ostrava VÝBOJKY: plynem plněné trubice

Více

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře.

Vyšetření je možno provádět jen na písemný požadavek ošetřujícího lékaře. Scintigrafie Vyšetření, při kterém je podáno malé množství radioaktivní látky většinou do žíly, někdy ústy. Tato látka vysílá z vyšetřovaného orgánu záření, které je pomocí scintilační kamery zachyceno

Více

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) MUDr. Ondřej Volný 1 MUDr. Petra Cimflová 2 prof. MUDr. Martin Bareš PhD 1 1 I. neurologická klinika FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity

Více

Dual source CT. Kateřina Daníčková Theodor Adla

Dual source CT. Kateřina Daníčková Theodor Adla Dual source CT Kateřina Daníčková Theodor Adla Obsah Kostrukce Vysvětlení funkce Dávky Klinické aplikace Kardiologie Mapování kontrastní látky Co je Dual Source CT? Simultální využití 2 rtg zářičů Stejné

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Magnetická

Více

Lékařské přístroje. Diagnostické Terapeutické (včetně implantabilních) Invazivní Neinvazivní

Lékařské přístroje. Diagnostické Terapeutické (včetně implantabilních) Invazivní Neinvazivní Lékařské přístroje Diagnostické Terapeutické (včetně implantabilních) Invazivní Neinvazivní Krátkodobé snímání Dlouhodobé monitorování (Holter, JIP, ) Podle charakteru měření Jednotlivé údaje (tonometr,

Více

SEZNÁMENÍ S MAGNETICKOU REZONANCÍ

SEZNÁMENÍ S MAGNETICKOU REZONANCÍ SEZNÁMENÍ S MAGNETICKOU REZONANCÍ Vážený pane, vážená paní, na základě klinického nálezu Vám doporučil indikující lékař vyšetření magnetickou rezonancí. Jedná se o jednu z nemodernějších vyšetřovacích

Více

NMR spektroskopie Instrumentální a strukturní analýza

NMR spektroskopie Instrumentální a strukturní analýza NMR spektroskopie Instrumentální a strukturní analýza prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. Použitá a doporučená literatura Solomons T.W.G., Fryhle C.B.: Organic Chemistry, 8th Ed., Wiley 2004. Günther H.: NMR

Více

Seznam otázek pro zkoušku z biofyziky oboru lékařství pro školní rok

Seznam otázek pro zkoušku z biofyziky oboru lékařství pro školní rok Seznam otázek pro zkoušku z biofyziky oboru lékařství pro školní rok 2014-15 Stavba hmoty Elementární částice; Kvantové jevy, vlnové vlastnosti částic; Ionizace, excitace; Struktura el. obalu atomu; Spektrum

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009,

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne /2009, Návrh VYHLÁŠKA ze dne /2009, kterou se stanoví principy a pravidla radiační ochrany pacientů při lékařském ozáření a věcné náležitosti upravující minimální požadavky na provádění externího klinického auditu

Více

Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření

Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření Název Pravidla hodnocení pro jednotlivé oblasti lékařského ozáření Oblasti LO radiodiagnostika, včetně intervenční radiologie a kardiologie,

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Biofyzika

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Biofyzika Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Biofyzika Biofyzika Napsal uživatel Marie Havlová dne 23. Září 2011-0:00. Sylabus předmětu Biofyzika pro zimní semestr

Více

Ultrazvukové diagnostické přístroje. X31LET Lékařskátechnika Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz

Ultrazvukové diagnostické přístroje. X31LET Lékařskátechnika Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Ultrazvukové diagnostické přístroje X31LET Lékařskátechnika Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Ultrazvukové diagnostické přístroje 1. Ultrazvuková diagnostika v medicíně 2. Fyzikální

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA 1 Výskyt akutní plicní embolie Jiří Widimský, Jaroslav Malý 13 2 Patogeneze žilní trombózy a plieni embolie (tromboembolie) Jaroslav Malý, Jiří Widimský 19 2.1.1 Velké chirurgické výkony, zejména ortopedické

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Zjistil, že při dopadu elektronů s velkou kinetickou energií na kovovou anodu vzniká záření, které proniká i neprůhlednými předměty.

Zjistil, že při dopadu elektronů s velkou kinetickou energií na kovovou anodu vzniká záření, které proniká i neprůhlednými předměty. 2.snímek Historie rentgenového záření Na počátku vzniku stál německý fyzik W.C. Röntgen (1845-1923). V roce 1895 objevil při studiu výbojů v plynech neznámý druh záření. Röntgen zkoumal katodové záření,

Více

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní

Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní Léčba nádorů prostaty moderní fotonovou terapií je značně efektivní prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Klinika radiační onkologie, přednosta, Masarykův onkologický ústav, Brno V poslední době se v médiích

Více

Diagnostická vyšetření v PTC BEZ ČEKACÍCH LHŮT

Diagnostická vyšetření v PTC BEZ ČEKACÍCH LHŮT Diagnostická vyšetření v PTC BEZ ČEKACÍCH LHŮT Proton Journal 12/2016 pravidelné novinky z oblasti léčby Protonové centrum v Praze vám nabízí pro vaše pacienty diagnostická vyšetření MRI, CT a PET/CT bez

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Funkční a biomechanické vlastnosti pojivových tkání (sval, vazy, chrupavka, kost, kloub)

Funkční a biomechanické vlastnosti pojivových tkání (sval, vazy, chrupavka, kost, kloub) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Biofyzika Napsal uživatel Marie Havlová dne 9. Leden 2013-0:00. Sylabus předmětu BIOFYZIKA pro letní semestr 1. ročníku,

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS Vyšetření pomocí magnetické rezonance (MR)

INFORMOVANÝ SOUHLAS Vyšetření pomocí magnetické rezonance (MR) magtické rezonance (MR) Strana 1 z 6 Pracoviště: Oddělení radiodiagnostiky Proton Therapy Center Czech s.r.o. (PTC) PACIENT: Jméno a příjmení: Datum narození: Adresa: Hmotnost: kg Důležité informace od

Více

Průvodce vyšetřením magnetickou rezonancí pro rodiče

Průvodce vyšetřením magnetickou rezonancí pro rodiče INFORMACE PRO RODIČE Průvodce vyšetřením magnetickou rezonancí pro rodiče 2 Představa vyšetření MR může být náročná nejen pro děti, ale i pro rodiče a opatrovníky. Obavy z neznámého mohou vyvolat úzkost

Více

Vztah výpočetní techniky a biomedicíny

Vztah výpočetní techniky a biomedicíny Vztah výpočetní techniky a biomedicíny počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů počítač -součást přístrojových systémů počítač - nástroj pro zpracování informací přispívá k metody, techniky a teorie

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2012 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška o stanovení pravidel a postupů při lékařském ozáření Citace: 410/2012 Sb. Částka: 150/2012 Sb. Na straně (od-do): 5212-5215

Více

SonoWand Invite 3D ultrazvukový systém s integrovanou neuronavigací

SonoWand Invite 3D ultrazvukový systém s integrovanou neuronavigací SonoWand Invite 3D ultrazvukový systém s integrovanou neuronavigací Martin Zaoral Konference radiologických fyziků 2012 20.6. 22.6.2012 Základní potřeba neurochirurgů - bez ohledu na posun mozku, musí

Více

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C

Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití. Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Radioaktivita a radionuklidy - pozitivní i negativní účinky a využití Jméno: Ondřej Lukas Třída: 9. C Co to je Radioaktivita/Co je radionuklid Radioaktivita = Samovolná přeměna atomových jader Objev 1896

Více

Zobrazovací metody (CT, NMR, PET) v diagnostice a stagingu karcinomu prostaty

Zobrazovací metody (CT, NMR, PET) v diagnostice a stagingu karcinomu prostaty Zobrazovací metody (CT, NMR, PET) v diagnostice a stagingu karcinomu prostaty Viktor Eret Urologická klinika, LF UK a FN Plzeň Klinický TNM - staging karcinomu prostaty (KP) DRE (digital rectal examination)

Více

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever)

Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Familiární středomořská (Mediterranean) horečka (Fever) Verze č 2016 2. DIAGNÓZA A LÉČBA 2.1 Jak se nemoc diagnostikuje? Obecně se uplatňuje následující postup:

Více

Přednášky z lékařské přístrojové techniky

Přednášky z lékařské přístrojové techniky Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně Biofyzikální centrum Radionuklidové zobrazovací a jiné diagnostické metody Úvodem Můžeme definovat tyto hlavní oblasti diagnostického

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Vlnění, optika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0310 Anotace

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0301 Ing. Yvona Bečičková Tematická oblast. Vlnění, optika Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0301_0310 Anotace VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Traumata obličejového skeletu. H.Mírka, J. Baxa, J. Ferda KZM LF UK a FN Plzeň

Traumata obličejového skeletu. H.Mírka, J. Baxa, J. Ferda KZM LF UK a FN Plzeň Traumata obličejového skeletu H.Mírka, J. Baxa, J. Ferda KZM LF UK a FN Plzeň Úrazy obličeje narůstající frekvence autonehody (70 %) násilné činy sport Úloha zobrazovacích metod diagnostika plánování rekostrukce

Více

PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17.

PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17. PROHLOUBENÍ ODBORNÉ SPOLUPRÁCE A PROPOJENÍ ÚSTAVŮ LÉKAŘSKÉ BIOFYZIKY NA LÉKAŘSKÝCH FAKULTÁCH V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.07/2.4.00/17.0058 Zpráva z odborné stáže na pracovišti Protonového centra v Praze na

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

Časná ultrazvuková diagnostika rozštěpových vad obličeje u plodu

Časná ultrazvuková diagnostika rozštěpových vad obličeje u plodu Časná ultrazvuková diagnostika rozštěpových vad obličeje u plodu MUDr. Vlašín P., MUDr. Pavková Š., Centrum prenatální diagnostiky Brno, Veveří 39, 60200, Brno www.prenatal.cz cpd@prenatal.cz Vyšetření

Více

Náboj a hmotnost elektronu

Náboj a hmotnost elektronu 1911 určení náboje elektronu q pomocí mlžné komory q = 1.602 177 10 19 C Náboj a hmotnost elektronu Elektrický náboj je kvantován Každý náboj je celistvým násobkem elementárního náboje (elektronu) z hodnoty

Více

Magnetická rezonance. Martin Sedlář 2011. >> sedlar.m@mail.muni.cz <<

Magnetická rezonance. Martin Sedlář 2011. >> sedlar.m@mail.muni.cz << Magnetická rezonance Martin Sedlář 2011 >> sedlar.m@mail.muni.cz

Více

Péče na úseku stomatologie I.

Péče na úseku stomatologie I. Péče na úseku stomatologie I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Stomatologie lékařský obor, zabývající se

Více

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc.

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Ischemická choroba dolních končetin MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Definice ICHDK Onemocnění, kdy tkáně DK trpí akutním nebo chron. nedostatkem kyslíku a živin potřebných pro jejích správnou funkci. ACC/AHA

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Fludeoxyglucose (18F) Biont 200 1300 MBq/ml injekční roztok FLUDEOXYGLUCOSUM ( 18 F)

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Fludeoxyglucose (18F) Biont 200 1300 MBq/ml injekční roztok FLUDEOXYGLUCOSUM ( 18 F) Sp.zn. sukls117503/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Fludeoxyglucose (18F) Biont 200 1300 MBq/ml injekční roztok FLUDEOXYGLUCOSUM ( 18 F) Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci

Více

Ročník VI. Fyzika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník VI. Fyzika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Látka a těleso IX X.. Seznámení s tím, co nás obklopuje, z čeho se tělesa skládají. Zavedení skupenství látek, vlastnosti atomů a molekul. Metoda monologická,dialogická, práce s knihou, s tabulkami,výukový

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

Možnost chirurgického plánování a precizní ortodontická analýza prostřednictvím jedinečného 3D zobrazovacího systému i-cat

Možnost chirurgického plánování a precizní ortodontická analýza prostřednictvím jedinečného 3D zobrazovacího systému i-cat Přední pozice ve 3D dentálních zobrazovacích systémech Možnost chirurgického plánování a precizní ortodontická analýza prostřednictvím jedinečného 3D zobrazovacího systému i-cat Chirurgické předpoklady:

Více

Biologické signály. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů

Biologické signály. X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů Biologické signály X31ZLE Základy lékařské elektroniky Jan Havlík Katedra teorie obvodů xhavlikj@fel.cvut.cz Biologické signály mají původ v živém organismu jsou vyvolány buď samotnými životními projevy

Více

Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017

Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017 Nedostatek lékařů a personálu ve zdravotnictví a role státu Ing. Helena Rögnerová ředitelka odboru dohledu nad zdravotním pojištěním, MZ ČR Senát Parlamentu České republiky 19. září 2017 Nedostatek lékařů

Více

Radioterapie Radiační onkologie v nové legislativě. Seminář SÚJB pro lektory odborné přípravy Čestmír Berčík

Radioterapie Radiační onkologie v nové legislativě. Seminář SÚJB pro lektory odborné přípravy Čestmír Berčík Radioterapie Radiační onkologie v nové legislativě Seminář SÚJB pro lektory odborné přípravy 8.3.2017 Čestmír Berčík 1 Specifika radiační onkologie Kategorizace ZIZ pro účely zabezpečení : 1. kat. = Radionuklidový

Více

Test z fyzikálních fyzikálních základ ů nukleární medicíny

Test z fyzikálních fyzikálních základ ů nukleární medicíny Test z fyzikálních základů nukleární medicíny 1. Nukleární medicína se zabývá a) diagnostikou pomocí otevřených zářičů a terapií pomocí uzavřených zářičů aplikovaných in vivo a in vitro b) diagnostikou

Více

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace

Letní škola RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace Letní škola 2008 RADIOAKTIVNÍ LÁTKY a možnosti detoxikace 1 Periodická tabulka prvků 2 Radioaktivita radioaktivita je schopnost některých atomových jader odštěpovat částice, neboli vysílat záření jádro

Více

Nukleární medicína je obor zabývající se diagnostikou a léčbou pomocí otevřených radioaktivních zářičů, aplikovaných do vnitřního prostředí

Nukleární medicína je obor zabývající se diagnostikou a léčbou pomocí otevřených radioaktivních zářičů, aplikovaných do vnitřního prostředí Nukleární medicína je obor zabývající se diagnostikou a léčbou pomocí otevřených radioaktivních zářičů, aplikovaných do vnitřního prostředí organismu. zobrazovací (in vivo) diagnostika laboratorní (in

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Lékařské přístroje:

Více

Elastografie. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013

Elastografie. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013 Elastografie Biofyzikální ústav LF MU Elastografie Je neinvazivní metoda založená na diagnostickém ultrazvuku nebo magnetické rezonanci zobrazující elastické vlastnosti biologických tkáni. Metoda je obdobou

Více

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace:

Radiační patofyziologie. Zdroje záření. Typy ionizujícího záření: Jednotky pro měření radiace: Radiační patofyziologie Radiační poškození vzniká účinkem ionizujícího záření. Co se týká jeho původu, ionizující záření vzniká: při radioaktivním rozpadu prvků, přichází z kosmického prostoru, je produkováno

Více

Vliv mesodiencefalické modulace. Interní klinika FN v Motole a UK 2. LF Praha

Vliv mesodiencefalické modulace. Interní klinika FN v Motole a UK 2. LF Praha Vliv mesodiencefalické modulace M. Kvapil, A. Krýšová Interní klinika FN v Motole a UK 2. LF Praha Úvod Mesodiencefalická modulace je neinvazivní elektrofyziologická metoda, která je založena na stimulaci

Více

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta 6. Přílohy Příloha č. 1: Vyjádření etické komise Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3: Fotodokumentace terapie cvičení na Redcordu cvik č. 1 Příloha č. 4: Fotodokumentace terapie

Více

Alternativní ovládání PC a okolí

Alternativní ovládání PC a okolí Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group (NIT) - http://nit.felk.cvut.cz/ Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze http://cyber.felk.cvut.cz/ Alternativní ovládání

Více

Iterativní rekonstrukce obrazu ve výpočetní tomografii

Iterativní rekonstrukce obrazu ve výpočetní tomografii Iterativní rekonstrukce obrazu ve výpočetní tomografii Jakub Grepl, Jan Žižka, Tomáš Kvasnička, Jiří Jandura, Jana Štěpanovská, Zuzana Poulová, Jaroslav Strom Fakultní nemocnice Hradec Králové Radiační

Více