H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í ZÁŘÍ 1863 V Praze zahájena diecézní synoda, první od roku 1605 (ukončena 3. 9.) Biskupské gymnasium v Bohosudově opět zahájilo svou činnost, Gymnasium v roce 1679 založili jezuité V německém Freisingu zahájen VI. světový kongres o pastoraci Romů, který uspořádala Papežská rada pro migranty a uprchlíky ve spolupráci s Německou biskupskou konferencí. 2. ZÁŘÍ 1868 Narozen Josef Hájek, katolický kněz, vlastenecký pracovník. Zprvu v roce 1895 začínal jako kaplan v Místku. Hlavní těžiště jeho práce spočívala v duchovní správě a výuce na obecných školách. Po 33 let profesorem na gymnasiu v Místku. Při Matici místecké založil v r Odbor pro podporování chudých studujících. Zakládal pěvecko-hudební akademie. Skládal vánoční libreto např. Pokoj lidem dobré vůle. Připravoval studentská divadelní představení. ( ) 1943 Zemřel Mons. Metoděj Hošek, katolický kněz a kazatel, biskupský a konzistorní rada, národní a osvětový pracovník. Působil jako farář v Líšni. Horlitel pro křesťanskou spravedlnost a průkopník křesťanského sociálního hnutí. Podporoval na Moravě zejména chudou školní mládež. Roku 1883 založil dělnický časopis Obrana práce. Zúčastnil se téměř všech uniostických sjezdů na Velehradě. (* ). 3. ZÁŘÍ 1673 Pražský arcibiskup Sobek z Bilenberka položil slavnostně základní kámen k dostavbě metropolitního chrámu sv. Víta na Pražském hradě. V r. 167l docílil s podporou císaře Leopolda I. v Římě u papeže Klementa X., že sv. Václav začal být uctíván jako světec církví na celém světě. Roku 1673 vysvětil nově postavený chrám Panny Marie na Svaté Hoře u Příbrami Císař Leopold I. položil základní kámen ke klášteru karmelitánů při kostele sv. Havla na pražském Starém Městě V Olomouci zahájen mezinárodní kongres Lidský život a jeho důstojnost pod záštitou kardinála Alfonsa Trujilla, předsedy Papežské rady pro rodinu a pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka (skončil 6. 9.).

2 4. ZÁŘÍ 1673 Narozen Heřman Abstorský, katolický kněz-piarista, filozof a pedagog. Působil v různých řádových školách. Vyučoval poetiku a rétoriku nejen na gymnasiích, ale i na vyšších interních řádových studia filozofie a teologie. Zastával úřady vicerektora a sekretáře provincie Řádu piaristů v Mikulově a poradce koleje v Litomyšli. Napsal dva spisy: filozofické kompendium a duchovní exercicie. ( ) ThDr. Bedřich Egon landhrabě Fürstenberg ( ), katolický kněz a probošt kolegiátní kapituly kroměřížské, přijal biskupské svěcení pro olomouckou arci - diecézi. Za svého episkopátu kladl důraz na výchovu kněží a na lidové misie. V Kromě - říži dal vybudovat chlapecký seminář a gymnasium. Zvláštní péči věnoval Velehradu Slavnostně vysvěcen nový kostel sv. Františka z Assisi v Praze na Chodově pražským arcibiskupem kardinálem Karlem Kašparem Zemřela Nina Svobodová, spisovatelka, politička ČSL. Autorka nábožensky laděných próz a dramat. Redigovala kalendář Čs. žena. Spolupracovala v týdeníku Katolická žena. (* ) Při slavnostní bohoslužbě ve Strahovském klášteře slavnostní přivítání Mariánské sochy Panny Marie z exilu Na Svatém Hostýně zahájena tradice muklovských poutí. Na této první se sešlo okolo bývalých politických vězňů v čele s královéhradeckým biskupem Mons. Karlem Otčenáškem Předseda katolické sekce Českého esperantského svazu Miloslav Šváček na 56. kongresu Mezinárodního svazu esperantistů zvolen předsedou této světové orga nizace, která byla v r uznána Papežskou radou pro laiky. 5. ZÁŘÍ 1723 Císař Karel IV. v katedrále sv. Víta na Pražském hradě slavnostně korunován na českého krále Narozen Václav Kosmák, katolický kněz, spisovatel a publicista. Kněžskou činnost zahájil jako kaplan v r v Moravských Budějovicích odtud přešel do Hostimi. Ve farnosti v Biskupcích působil jako administrátor, pokračoval v Řeznovicích u Ivančic a poté v Moutnicích u Klobouk. V r jmenován farářem v Tvarožné a od roku 1893 v Prostoměřicích. Citlivě reagoval na sociální problémy společnosti. Publikoval hlavně v časopise Hlas a v dalších časopisech. ( ) Narozen Johann Nepomuk Smolik, katolický kněz-redemptorista a kazatel, konzistorní rada. Od 1. ledna 1917 se stal kooperátorem ve Velkých Losinách, pokra čoval v Loučné nad Desnou a odtud přešel v září 1921 do Jiříkova. V r ustanoven farářem v Nových Láblících. V r odvlečen do koncentračního tábora v Dachau, kde zemřel vysílením. ( ).

3 6. ZÁŘÍ 1673 Slavnostně položen základní kámen ke stavbě chrámu sv. Mikuláše na pražské Malé Straně Narozen Mons. ThDr. Karel František Průcha, katolický kněz a spisovatel. R zvolen kanovníkem kolegiátní kapituly staroboleslavské a roku 1859 metropolitním kanovníkem u sv. Víta na Pražském hradě. V roce 1866 se stal nejvyšším inspektorem nad školami v pražské arcidiecézi a roku 1871 jmenován pražským světicím biskupem. Jako spisovatel proslul svým Poučením o generální zpovědi dle zásad a výkladů některých světců, např. sv. Františka Saleského. ( ) Pražský pravoslavný biskup Gorazd ( ) pravoslavnou církví kanoni zován jako biskup mučedník. 7. ZÁŘÍ 1873 Zemřel Jiří Sorbet, katolický kněz, prelát zemský. Ustanoven farářem v Bochově. Zastával úřad arcibiskupského komisaře nad klášterem alžbětinek. V roce 1872 zvolen děkanem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě. Podvakráte se zúčastnil arcidiecézní synody. Prelát zemský. (* ) V Praze zahájeno VIII. sympozium Rady evropských biskupských konferencí za účasti 400 delegací (CCEE), z toho počtu bylo asi 100 biskupů. (ukončeno ) 2008 V Brně zahájena VIII. konference Evropské společnosti pro studium náboženství. na téma: Doba úpadku, doba naděje vědecké, kulturní a politické zapojení studia náboženství. (ukončena ) 8. ZÁŘÍ 1888 Katolický kněz Václav Klement Petr založil v Českých Budějovicích Kongregaci bří Nejsvětější Svátosti petrini Zemřel Jan Křtitel Jordán, německý katolický kněz, zakladatel Společnosti Božského Spasitele salvatoriáni. V roce 1882 založil v Římě společnost řeholních sester Od Bolestné Matky Boží rázu františkánského hnutí. První řeholníci do Čech přišli v roce (* ) Založena Kongregace sester sv. Cyrila a Metoděje. Zakladatelkou se stala Růžena Nesvadbová, která zvolena generální představenou. Zaměření na výchovu dívek ve víře, křesťanských mravech a také v oblasti ekumenismu. Souhlas k založení kongregace dán papežem Piem XI. dne 17. srpna ZÁŘÍ 1553 Zemřel JUCDr. Jan Dubravius ( vl. jm. Jan Skála z Doubravky), katolický kněz,

4 historik a spisovatel, diplomat, který působil v okruhu humanistů kolem olomouckého biskupa Stanislava Thurza. V r zvolen kanovníkem kolegiátní kapituly olomoucké a od roku 1527 proboštem kolegiátní kapituly kroměřížské. Dne 30. dubna 1541 zvolen v kapitule olomouckým sídelním biskupem, což papež Pavel III. potvrdil. Autor latinsky psaných Dějin Království českého o 33 dílech z r Též napsal první českou odbornou publikaci o rybníkářství. (* kolem r. 1486) 1853 Narozen Tomáš Škrdle, katolický kněz, spisovatel. Po vysvěcení se stal kaplanem ve Svatoboru u Chebu a po krátké době ustanoven administrátorem v Zakšíně u Teplic. Roku 1883 domácím duchovním v rodině prince A. Windischgrätze ve Schwarzbachu. Po návratu v letech 1884 až 1893 katechetou na školách v Praze Žižkově. Už jako student bohosloví spolupracoval s pohádkovou komisí spolku SLAVIA při sbírání a vydávání pohádek. Roku1884 založil Družstvo Vlast na vydávání knih a časopisů. Zakladatel Jednoty katolického učitelstva. Obdržel papežské vyznamenání Pro Eclesiae et Pontifice ( ). 10. ZÁŘÍ 1918 V Brně došlo ke sloučení obou českých katolických stran a bylo vydáno památné prohlášení, dožadující se samostatného Československa. 11. ZÁŘÍ 1818 Narozen ThDr. Gustav Belrupt Tissag, katolický kněz a teolog, papežský domácí prelát. Po vysvěcení působil jako kooperátor v Opavě a r jmenován farářem v Pavlovicích u Přerova. V září r odešel na faru ve Velkých Heraldicích, kde násle dující rok se stal děkanem a školním inspektorem. Roku 1867 infulovaný probošt u sv. Mořice v Olomouci. V r zvolen děkanem metropolitní kapituly olomoucké. Generálním vikářem jmenován v následujícím roce a dne 6. ledna 1881 ustanoven světícím biskupem olomoucké arcidiecéze. Vykonával též funkci konzervátora umě leckých a historických památek na Moravě. ( ) Slavnostně vysvěcena kaple sv. Cyrila a Metoděje na vrcholu Radhoště olomouckým arcibiskupem Theodorem Kohnem V Paříži zahájen 18. světový kongres Mezinárodní unie katolického tisku (UCIP) (ukončen ). 12. ZÁŘÍ 1638 Slavnostní průvod s Palladiem, obrazem Matky Boží staroboleslavské, za vedení pražského arcibiskupa kardinála Arnošta z Harrachu, od pražské Lorety do Staré Boleslavi, za účasti císaře Ferdinanda III Narozen Ferdinand Maxmilián Brokof, sochař a řezbář, představitel vrcholného baroka. Hlavní jeho sochařská díla: sousoší pro pražský Karlův most, morový sloup na Hradčanském náměstí, socha sv. Jana Křtitele na Maltézském náměstí. ( ).

5 1938 Druhý slavnostní průvod s Palladiem, obrazem Matky Boží staroboleslavské, neseno celou Prahou z Vyšehradu do Týnského chrámu Matky Boží Zemřel ThDr. Antonín Alois Weber, katolický kněz. V r zvolen sídelním kanovníkem katedrální kapituly litoměřické. Dne jej papež Pius XI. jmenoval sídelním biskupem litoměřické diecéze. Za svého episkopátu mírnil národnostní proti klady v diecézi a kladl důraz na náboženskou výchovu a na charitativní činnost. Zasloužil se o postavení kostelů v devíti farnostech. Dal také renovovat svou biskupskou rezidenci. Rezignoval dne V říjnu 1995 obdržel od prezidenta ČR státní vyznamenání Řád TGM in memoriam. (* ). 14. ZÁŘÍ 1393 Na pražském Vyšehradě skončilo Milostivé léto V kapli Božího Těla na Novém Městě pražském udělil provinciál jezuitského řádu Kryštof Grenzin mecenášce Marii Maxmiliáně Hohenzollernové-Šternberkové čestný titul Zakladatelky jezuitské koleje Do ČR přišly řeholnice Institutu sester Panny Marie Karmelské, kterou založila Matka Marie Terezie Scrilli ( ) Vydána encyklika papeže Jana Pavla II. Fides et ratio o otázkách minulosti, současnosti i výhledem do budoucnosti. 15. ZÁŘÍ 1913 Narozen Ludvík Horký, katolický kněz, prelát. Od r působil 5 let jako duchovní správce v Zemské léčebně pro duševně a nervové choré v Brně. Roku 1946 nastoupil jako profesor náboženství na gymnasium v Břeclavi. V r ustanoven farářem na dómě v Brně. Kanovníkem katedrální kapituly zvolen r a v roce 1972 se stává děkanem kapituly. V únoru 1972 jej brněnská kapitula zvolila za kapitulního vikáře. Tuto funkci vykonával až do r ( ) Zemřel Josef Kentenich, německý katolický kněz. Zakladatel mezinárodního Schönstattského hnutí. Dne 19. dubna 1914 založil Mariánskou kongregaci, ze které vzešlo toto hnutí. Jeho cílem nábožensko mravní obnova světa. (* ). 16. ZÁŘÍ 1798 Zemřel Anton Johann Nepomuk Brosmann, katolický kněz-piarista, pedagog a hudební skladatel. V letech 1768 až 1775 působil jako ředitel biskupského semináře v Kroměříži. Roku 1775 se stal rektorem piaristických škol v Příboře a od června 1778 jmenován farářem. Skládal chrámovou hudbu, mše, ofertoria a další drobné skladby. Považován za předního představitele řádové piaristické hudby. Zabýval se také i hudební teorií. (* ).

6 1838 Slavnostně vysvěceny kapličky Křížové cesty v Praze na Petříně, vybudované stavitelem J. Krannerem 1848 Narozen František Maria z Kříže Jordán, katolický kněz, zakladatel Kongregace salvatoriánů, kterou založil v roce 1881 k misijním účelům. ( ) 1853 Zemřel Václav Angelis, katolický kněz. Zprvu začínal působit jako kaplan v Neza myslicích a od roku 1803 v Katovicích. V letech 1806 až 1811 se stal dómským vikářem v Českých Budějovicích. Během let zastával funkci kancléře biskupské konzistoře. Roku 1827 zvolen kanovníkem katedrální kapituly českobudějovické a jejím proboštem se stal v r (* ) Narozen Vladimír Boublík, katolický kněz a teolog, pedagog. V r emigroval do Říma, kde byl v r vysvěcen na kněze. Roku 1972 profesorem fundamentální teologie a děkanem TF Papežské Lateránské univerzity v Římě. Zabýval se problémem předurčení, estetikou a dialogem s nekřesťanskými náboženstvími. Napsal knihu Setkání s Ježíšem a komentář ke konstituci II. vatikánského koncilu o církvi Boží lid. ( ) 1948 Zemřel Jurij Brězan, katolický kněz. V letech 1935 až 1938 působil jako kaplan v Dubí u Teplic. Roku 1938 vstoupil do čs. armády. Po okupaci ČSR r emigroval do Jižní Ameriky. V letech zde sloužil v duchovní správě mezi slovan skými, především českými emigranty v Buenos Aires a Montevideu. (* ). 17. ZÁŘÍ 1838 Papež Řehoř XVI. potvrdil jmenování katolického kněze Aloise Josefa Schrenka z Nötzingu pražským arcibiskupem. Za svého episkopátu hájil před vládou laická bratrstva. Dne schválil založení Jednoty pro dostavení pražské katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Nabádal ke svornosti Čechů s Němci Narozen Max Švabinský, malíř a grafik. V letech se stal rektorem AVU v Praze, spoluzakladatel SČUG Hollar, člen České akademie. Ve své tvorbě se vracel ke klasickému odkazu čes. umění 19. století i k jeho historizujícím tendencím. Autor malířských i grafických portrétů významných českých osobností. Vrcholem monumentální tvorby jsou návrhy barevných oken a mozaiky v katedrále sv. Víta. ( ) Zemřel Mons. Klement Kuffner, katolický kněz. Po vysvěcení se stal kaplanem v Ořechu a poté ve Mšeně. Ustanoven farářem v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Autor náboženských publikací. Přeložil z latiny z díla Aurelia Augustina (* ). 18. ZÁŘÍ 1378 Papež Urban VI. jmenoval pražského arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi prvním českým kardinálem, který se stal důstojným nástupcem a pokračovatelem díla praž. arcibiskupa Arnošta z Pardubic. V letech byl biskupem olomoucké diecéze.

7 Velký příznivec královské kaple Všech svatých na Pražském hradě Slavnostně vysvěcen farní kostel Narození sv. Jana Křtitele v Plaňanech na Kolínsku Zemřel PhDr. Václav Burián, historický a vlastivědný pracovník. Věnoval se historicko náboženské oblasti. Zpracoval bibliografii a ikonografii Klášterního Hradiska u Olomouce. Zabýval se osobností katol. kněze a mučedníka Jana Sarkan dera. (* r. 1921) Papež Jan Pavel II. jmenoval pplk. Mgr. Tomáše Holuba, hlavního kaplana Armády ČR a rektora duchovní správy u kostela sv. Jana Nepomuckého na Hrad čanech, kaplanem Jeho Svatosti s právem užívat titul Mons. 19. ZÁŘÍ 1618 Narozen Matouš Ferdinand Sobek z Bilenberka, katolický kněz-benediktin. Jmenován převorem benediktinského kláštera v Broumově a v r se stal opatem kláštera u sv. Mikuláše na Starém Městě pražském. Zpočátku r byl biskupem královéhradeckým a v roce 1669 jmenován pražským arcibiskupem. Oficiálně požádal o svatořečení Jana Nepomuckého. ( ) Narozen Quido Thun Hohenstein, katolický kněz, diplomat. V diplomatické dráze působil jako vyslanec v Mnichově, Turíně, Bruselu, Haagu a Petrohradu. Roku 1865 byl mimořádným vyslancem Rakouska na dvoře mexického císaře Maxmiliana. Od roku 1872 se stal doživotně členem Panské sněmovny. V roce 1887 zvolen velkopřevorem Řádu maltských rytířů. Nositel četných vyznamenání např. Velkokříž Františka Josefa, ruský řád sv. Anny, belgický řád Leopoldův a další. ( ) Slavnostně otevřeno a též vysvěceno Arcibiskupské gymnasium v Praze Bubenči a svěřeno do péče jezuitům. Dnes je uživatelem budovy Ministerstvo vnitra České republiky. 20. ZÁŘÍ 1738 Narozen Norbert Brixi, katolický kněz-cisterciák, hudební skladatel. V plaském klášteře působil jako varhaník a také jako regenschori řádového kostela. Ustanoven farářem v Plané. ( ) V refektáři pražského Klementina se konala slavnostní schůze u přiležitosti devítistoletém výročí založení biskupství v Praze, za účasti olomouckého arcibiskupa kardinála ThDr. Bedřicha Egona z Fürstenberga Zemřel ThDr. Bedřich Egon z Fürstenberga, katolický kněz. Dne 6. června 1853 jej olomoucká kapitula zvolila olomouckým arcibiskupem, což papež Pius XI. potvrdil. Za svého episkopátu pořídil na Velehradě nový mramorový hlavní oltář, v Kroměříži vystavěl chlapecký seminář, poutní místa Svatý Hostýn a Velehrad svěřil Řádu jezuitů. Podporoval zřízení českých škol a rozvoj českého náboženského života. (* ).

8 1913 Slavnostně vysvěcen farní kostel sv. Gotharda v České Brodě. 21. ZÁŘÍ 1348 Bula papeže Klementa VI. potvrdila zakládací akt kláštera slovanských bene diktinů na Novém Městě pražském, který provedl pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Zvolen též první opat emauzského kláštera Pavel I. Ursinus Narozen Alois Heider, katolický kněz-člen Řádu německých rytířů, papežský prelát. V duchovní správě působil jako farář a děkan v Bruntálu. V r jmenován proboštem u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Opavě. Založil a úspěšně vedl tamní charitu. V Bruntálu založil spolek pro výstavbu něm. chlapeckého semináře. Na generální kapitule, dne zvolen velmistrem řádu. ( ) Zemřel Prof. ThDr. František Kotalík, katolický kněz a teolog, biblista, vysoko školský pedagog. Od r pokračoval ve studiích v Římě na Papežském biblickém institutu. V letech 1946 až 1950 se stal zastupujícím profesorem na diecézním boho sloveckém učilišti v Litoměřicích. Dne 2. října 1950 jmenován docentem pro obor hebrejštiny na KTF UK. Dne ustanoven profesorem pro obor SZ a semitské dialekty. Zvolen děkanem metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě. (* ). 22. ZÁŘÍ 1803 Zemřel Jan Matěj Butz z Rolsbergu, katolický kněz, mecenáš. V duchovní správě působil od r jako farář v Mohelnici. Roku 1750 zvolen kanovníkem katedrální kapituly brněnské a v roce 1758 katedrální kapituly olomoucké. Celý rok stanul včele generálního vikáře olomoucké arcidiecéze. Významný mecenáš poutního místa v Kostelním Vydří. (* ) Zemřel František Salesius Bařina, katolický kněz-augustinián, pedagog a politik. Po vysvěcení působil jako kooperátor na Starém Brně. Duchovní správcem v nemocnici u sv. Anny a katechetou na českých i německých starobrněnských školách. Předseda spolku Beseda starobrněnská. Dne zvolen opatem augustiniánského kláštera na Starém Brně a zemským prelátem. (* ) Evropskou cenu za lidská práva obdržela ve Štrasburku Chiara Lubichová, zakladatelka Hnutí fokoláre. 23. ZÁŘÍ 1793 Papež Pius VI. potvrdil jmenování katolického kněze Viléma Florentina Salma pražským arcibiskupem. Za jeho episkopátu nařídil povinnost ročních exercicií. R povýšil poutní místo Svatou Horu na proboštství. V roce 1794 založena Společnost Srdce Ježíšova, která si v r zřídila kolej v Praze na Hradčanech. Obnoveno vyučování náboženství na gymnasiích.

9 24. ZÁŘÍ 1998 Papež Jan Pavel II. jmenoval katolického kněze ThLic a Paed Dr.h.c. Karla Otčenáška titulárním arcibiskupem královéhradecké diecéze. V březnu 1950 ho papež Pius XII. jmenoval královéhradeckým biskupem, ale svůj úřad nemohl vykonávat do listopadu 1989, kdy se stal poté sídelním biskupem. 25. ZÁŘÍ 1498 Simballenský katolický biskup Jan vysvětil opravený chrám Panny Marie Nanebe vzaté a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově, který byl za husitských válek chrám i klášter poškozen a opuštěn. 26. ZÁŘÍ 1863 Slavnostně vysvěcen penzionát Chudých školských sester de Notre Dame s kaplí sv. Anny v Ječné ulici v Praze Nový sídelní biskup královéhradecké diecéze dominikán Dominik Duka přijal biskupské svěcení v katedrále Svatého Ducha z rukou svého předchůdce Mons. ThLic. Paed Dr.h.c. Karla Otčenáška Ve Slavkově u Brna se konal 3. ročník Ekumenického setkání, pořádaného Slavkovskou iniciativou smíření. 27. ZÁŘÍ 1368 Nákladem císaře Karla IV. dokončena kaple sv. Václava v katedrále sv. Víta na Pražském hradě Slavnostně položen základní kámen ke stavbě nového poutního chrámu jména Panny Marie v Senekově, který vysvětil pražský světící biskup Jan Rudolf, hrabě Sporck Slavnostně vysvěcen pseudogotický kostel sv. Prokopa v Praze na Žižkově pražským arcibiskupem Lvem Skrbenským ze Hřiště, za přítomnosti arciknížete Ferdinanda Karla. 28. ZÁŘÍ 1533 Narozen Václav Šturm, katolický kněz-jezuita a kazatel, misionář. V r vyslán císařem Ferdinandem do Říma na filozofická a teologická studia. Po návratu do Prahy r přichází do nově založené jezuitské koleje sv. Klimenta na pražském Starém Městě. Roku 1574 přeložen na nově založenou jezuitskou univerzitu v Olomouci. V letech pobýval v Litomyšli, aby lépe poznal učení Jednoty bratrské. Roku 1584 se stal superiorem nově založené jezuitské koleje v Českém Krumlově.

10 V letech zvolen rektorem koleje sv. Klimenta v Praze. ( ) Novým papežem zvolen Lev XII. ( vl.jm. Annibale della Genga). Působil jako nuncius v Německu a Francii. Za svého pontifikátu nechal rozšířit vatikánskou knihovnu, znovu nechal vystavět baziliku sv. Pavla za hradbami. Velkou péči projevoval o misie ve světě. Zemřel v r Formálním dekretem olomoucký arcibiskup a metropolita moravský ThDr. Leopold Prečan zřizuje Kongregaci Sester svatých Cyrila a Metoděje. Jejím cílem je výchova dívčí mládeže ve víře a křesťanských mravech. 29. ZÁŘÍ 1363 Na pozvání císaře Karla IV. a pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic přišel do Prahy řeholní kanovník, augustinián Konrád Waldhauser. Kázal v kostele sv. Havla a poté v Týnském chrámu Matky Boží na Starém Městě pražském Zemřel ThDr. Antonín Cyril Stojan, katolický kněz a politik. Ustanoven kanovníkem kolegiátním kapituly kroměřížské. Dne 3. dubna 1921 vysvěcen na arcibiskupa olomoucké arcidiecéze. Podílel se na založení mnoha katolických organizací a spolků. Zasloužil se o obnovu a povznesení poutních míst Svatého Hostýna, kde r založil Matici Svato hostýnskou a na Velehradě založil vědeckou společnost Akademii Velehradskou. Na Velehradě připravil 3 unionistické kongresy a zde také vybudoval poutní a exerciční dům Stojanov. V letech poslanec Říšské rady a po vzniku ČSR poslancem NS a od r senátorem za ČSL. (* ) Zemřel PhDr. Jaroslav Ovečka, katolický kněz-jezuita, pedagog, autor teolog. pojednání. V letech vyučoval latinu, řečtinu a němčinu na řádovém gymnasiu v Praze Bubenči, poté působil na Velehradě jako profesor klasických jazyků na tamním jezuitském gymnasiu až do r Po roce 1949 zapojen v duchovní správě jezuitského kostela sv. Ignáce v Praze. Pořídil první kompletní český překlad ze španělštiny spisů sv. Ignáce z Loyoly. Přispíval hesly do Podlahova Českého bohovědného slovníku. (* ) Papež Pavel VI. stanovil začátek druhého období pokračování II. vatikán. koncilu V Kroměříži obnovena činnost kláštera Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže. 30. ZÁŘÍ 1943 Papež Pius XII. vydal encykliku Divino Afflante spiritu umožňuje omezené použití moderních metod biblické kritiky List papeže Jana Pavla II. Mulieris dignitatem se věnuje důstojnosti ženy. Ženě přiznána plná rovnoprávnost, ale odmítnuto kněžské svěcení. Arnošt Kelnar

11 ..

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 1. PROSINEC 1702 Narozen Mořic Adolf Karel ze Sachsen Zeitz, katolický kněz-člen Řádu maltézských rytířů. Dne 26. 7. 1730 ho papež Klement XII.

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917 2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézí. Při hlavní bohoslužbě 100.

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 1. LISTOPAD 1368 Ve velechrámu sv. Petra v Římě, papež Urban V. korunoval na římskou císařovnu Alžbětu Pomořanskou, českou a římskou královnu.

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností Vláda nařizuje podle 3 odst. 2 zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 3. červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 1. ÚNOR 1693 Narozen Matěj Bartys, katolický kněz-cisterciák, kazatel a pedagog. Od roku 1727 působil jako profesor arcibiskupské koleje u sv. Vojtěcha

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska)

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) SOUČÁSTÍ FARNOSTI DOMASLAVICE -Fara v Domaslavicích jedna z nejstarších na Těšínsku,

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice V roce 00 prožívá katolická církev v České republice dvě významné události. V roce 003 jsme při národní cyrilometodějské pouti na Velehradě prožili vrchol slavení Středoevropských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 2. PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog,

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Velehradská bazilika od severovýchodu.

Velehradská bazilika od severovýchodu. Velehradská bazilika od severovýchodu. Pohled na areál kláštera Velehrad od východu. Kovové předměty z doby Velkomoravské. Nahoře vlevo: gombík a prsten zdobený granulací, Mikulčice, 9. stol. Nahoře vpravo:

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

České církevní instituce v Římě

České církevní instituce v Římě České církevní instituce v Římě Český hospic, česká kolej pro bohoslovce zvaná Bohemicum resp. Nepomucenum, exilové vydavatelství Křesťanská akademie a poutní dům Velehrad to jsou čtyři nejvýznamnější

Více

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy Informace o výzvách podaných oprávněnými osobami dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dni 30.6.2014 č. datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality Katolická církev v Československu v letech 1945 1989. Nesvoboda v době totality Jitka Jonová Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Po II. světové válce měla katolická církev

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 1. LEDEN 1914 Založena vinohradská farnost u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze a jejím prvním administrátorem se stal P. Antonín Hoffmann, tehdejší

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE Slatinská farnost existovala od založení vsi přibližně od počátku 13. století, avšak jména farářů se nedochovala nebo nebyla uváděna. Fara je poprvé zmiňována

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 1. DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k 27.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. 23/2018 Sb. - prohlášení některých památek za národní kulturní památky - poslední stav textu 23/2018 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3 ledna

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 0 1 3 1. SRPEN 1993 Kostel sv. Jiří v Přimdě na Tachovsku znovu slavnostně vysvěcen od pražského pomocného biskupa Františka Lobkowicze. 2. SRPEN 1893 Zemřel

Více

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE Doba působení 26. 10. 1356 1364 Hostislav farář rezignoval 1. 2. 1364 1386 Jindřich farář ze Lnář, 1386 25. 5. 1386 1411 Herold farář z Kasejovic, 1411 8.

Více

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela,

P. Eduard Čmejrek. Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, P. Eduard Čmejrek 1924 1927 Během působení P. Čmejrka byl dovybaven interiér nového kostela, pořízen boční oltář s krytým Božím hrobem, dřevěná soška Pražského Jezulátka, či dřevěná soška vzkříšeného Spasitele.

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 2 1. LISTOPAD 1197 Kníže Vladislav Jindřich svolal sněm, na kterém byl jeho osobní kaplan Daniel II. Milík zvolen novým pražským arcibiskupem.

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Konstantin a Metoděj.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 1. SRPEN 1859 Narozen Alois Slovák, katolický kněz a kazatel. Nastoupil jako druhý kaplan při katedrálním chrámu v Brně. Povolán na funkci prefekta

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást zbožnosti

mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást zbožnosti mariánská zbožnost mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást zbožnosti mariánská zbožnost tradiční v křesťanstvu, dnes v pravoslaví i katolicismu jako součást

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1 1. října 1586 Papež Sixtu V. bulou Esti pro debito povyšuje Bratrstvo Jana z Boha na náboženský Řád Milosrdných bratří sv.jana z Boha. 1901 Zemřel

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 15.1.2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica 1556-2006 Více než připomínkou 450. výročí příchodu jezuitského řádu do Čech je dvousvazková publikace Bohemia Jesuitica

Více

Co by měl znát pracovník Charity

Co by měl znát pracovník Charity 1 Co by měl znát pracovník Charity OBSAH: Úvod..2.s. Charita Česká republika 2.s. Struktura Charity..23.s. Diecézní charita Litoměřice 45.s. Jaký by měl být charitní pracovník?...6.s. Propagace Charity...6.s.

Více

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 64 Obr. č. 1 Znak benediktinského řádu Obr. č. 2 Rekonstrukce znaku premonstrátského kláštera v Litomyšli podle Z. M. Zengera 65 Obr. č. 3 Pečeť scholastika kapituly litomyšlské diecéze

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

Autor: Karolína Hradská

Autor: Karolína Hradská Autor: Karolína Hradská Obecné informace Narození: 14. května 1316 Úmrtí: 29. listopadu 1378 (62 let) Pochován: Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha Rodokmen Lucemburků Karel IV. Karel IV. z Votivního

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 714/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 235 ze dne 20.09.2016 Založení Nadačního fondu na podporu realizace pavilonu Alfonse Muchy na vrchu Vítkově pro Slovanskou

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

NÁVRH. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne Vláda nařizuje podle 4 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči:

NÁVRH. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne Vláda nařizuje podle 4 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči: III. NÁVRH NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 2018 o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky Vláda nařizuje podle 4 odst. 1 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči: 1 Prohlášení některých

Více

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného.

Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Nahoře: půdorysy kostelů v Mikulčicích. Dole: rekonstrukce trojlodní baziliky (čís. 6) podle J. Pošmourného. Dochované základy kostela na Vrchu sv. Klimenta u Osvětiman. Jednoduchá úprava pro poutní mše

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová

Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8. Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 1 8 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT = Předmět/téma Žák se seznámí s osobnostmi slovanských věrozvěstů. Mgr. Blanka Šteindlerová Čeština Člověk

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 1. duben 1902 Zemřel Franz Casimir Raschka, katolický kněz člen Řádu německých rytířů. Před vysvěcením na kněze se věnoval církevním dějinám, morální

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N 2 0 1 3 1. ČERVEN 1618 Vláda protestantských stavů vypověděla z Prahy a Českého království jezuity, jejich pražská kolej předána dominikánům. Útočištěm se

Více

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Doba reformace Německo: zakladatel reformace v Německu a současně její ideologický představitel byl Martin Luther odmítal scholastickou filozofii jeho spor s katolickou církví vyvrcholil v r. 1517, kdy

Více

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 7/2019/2 10. ročník 18. července 2019 Matúš Nemec jmenován profesorem 11. června 2019 přijal z rukou prezidenta Slovenské

Více

V sobotu 15 našich mladých a 40 dětí začínají tábor na Orlím hnízdě v Beskydech pod Lysou horou, prosíme vzpomeňte v modlitbě.

V sobotu 15 našich mladých a 40 dětí začínají tábor na Orlím hnízdě v Beskydech pod Lysou horou, prosíme vzpomeňte v modlitbě. v týdnu od 3. 7. - 10. 7. 2016 14. týden během roku Díky za úklid kostela, květinovou výzdobu, sbírku na opravu fary, která vynesla 15.670Kč. Začíná nový pořad bohoslužeb v letním čase večerních v 18:30

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř 1. ZÁŘÍ 1689 Narozen Kilián Ignác Dientzenhofer, český architekt a stavitel, představitel vrcholného baroka. Pro vývoj české barokní architektury mají zásadní význam

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

DUCHOVNÍ ZÁTISí. Kniha o exerciciích doma i v cizině P. FRANTIŠEK AS. SUCHOJVIEL, C. SS. R., P. ONDŘEJ MARIA KORVAS, C. SS. R.

DUCHOVNÍ ZÁTISí. Kniha o exerciciích doma i v cizině P. FRANTIŠEK AS. SUCHOJVIEL, C. SS. R., P. ONDŘEJ MARIA KORVAS, C. SS. R. DUCHOVNÍ ZÁTISí Kniha o exerciciích doma i v cizině NAPSALI P. FRANTIŠEK AS. SUCHOJVIEL, C. SS. R., A P. ONDŘEJ MARIA KORVAS, C. SS. R. V PLZNI 198 -- -- )) -- -- -- Nákladem Bohuslava Kiimpela, majitele

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 1. leden 1252 Zemřela sv.zdislava z Lemberka, česká šlechtična, terciářka OP. Provdaná za šlechtice Havla Markvatice. Manţelé zaloţili spolu klášter

Více

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl

Radomil Kašpar. starosta města Litomyšl Radomil Kašpar starosta města Litomyšl Evropa Česká republika Litomyšl Litomyšl O Litomyšli mluví poprvé Kosmova kronika česká, k roku 981 Městská práva Městská práva obdržela Litomyšl v roce 1259 od krále

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to nejlepší, nejkrásnější už skončilo a teď už nemáme co očekávat.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 14 1 1. červenec 1506 Zemřel Matěj Rejsek, stavitel a kameník, dekorátér. V roce 1470 se stal rektorem na Týnské škole na Staroměstském náměstí v

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

Jak lidé znají Antonína Cyrila Stojana

Jak lidé znají Antonína Cyrila Stojana Jak lidé znají Antonína Cyrila Stojana anketa na Moravských poutních místech a v Praze Praktická maturita v nižším stupni osmiletého studia Roman Macháček, lambda Gymnázium Přírodní škola, o.p.s. Praha,

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

Archivní fondy. ve vlastnictví Arcibiskupství olomouckého. a dalších církevních právnických osob v rámci olomoucké arcidiecéze

Archivní fondy. ve vlastnictví Arcibiskupství olomouckého. a dalších církevních právnických osob v rámci olomoucké arcidiecéze Archivní fondy ve vlastnictví Arcibiskupství olomouckého a dalších církevních právnických osob v rámci olomoucké arcidiecéze Tyto fondy jsou na pracovištích Zemského archivu v Opavě, Moravského zemského

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

PŘÍBRAMSKÉ HORNICTVÍ OBNOVENÁ PROKOPSKÁ POUŤ NA BŘEZOVÝCH HORÁCH

PŘÍBRAMSKÉ HORNICTVÍ OBNOVENÁ PROKOPSKÁ POUŤ NA BŘEZOVÝCH HORÁCH PŘÍBRAMSKÉ HORNICTVÍ OBNOVENÁ PROKOPSKÁ POUŤ NA BŘEZOVÝCH HORÁCH JAROSLAV KORBEL PODBRDSKÝ 2006, aktualizace 2009 A Beran, Josef ThDr., kardinál * 29.12.1888 Plzeň (PM) + 17.05.1969 Řím (Vatikán - IT)

Více

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení

9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 9. Obrazová příloha 10. Seznam vyobrazení 1. Antonio Maria Nicolao Beduzzi, Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Moravské Třebové, průčelí. Po 1726. (I. Krsek Zd. Kudělka M. Stehlík J. Válka, Umění baroka

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO

ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO výroční zpráva za rok 2011 2 1. Identita 1.1. Základní charakteristika 1.2. Organizační struktura 2. Aktivity 2.1. Akce týmu Biblického díla 2.2. Poskytnutí ubytování v Dolanech

Více

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už

Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už Minul čas letních prázdnin a vracíme se k našim běžným povinnostem v práci, ve škole, v domácnosti. Vracíme se jakoby do starého života, ale to už není ten stejný život, neboť my už nejsme tak úplně stejní.

Více

FRANTIŠEK KARDINAL DIETRICHSTEIN A JEHO VZTAHY K ŘÍMSKÉ KURII

FRANTIŠEK KARDINAL DIETRICHSTEIN A JEHO VZTAHY K ŘÍMSKÉ KURII FRANTIŠEK KARDINAL DIETRICHSTEIN A JEHO VZTAHY K ŘÍMSKÉ KURII Prostředky a metody politické komunikace ve službách moravské církve Tomáš Parma II Matice moravská Brno 2011 8 Obsah Úvodem 14 ČÁST PRVNÍ:

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Českobratrská církev evangelická

Českobratrská církev evangelická Českobratrská církev evangelická Česká reformace Český reformátor Mistr Jan Hus upálen 1415 v Kostnici Vysluhování eucharistie chlebem i vínem (pod obojí) kněžím i laikům včetně dětí Po období husitských

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny

MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Mauric Remeš olomoucký historik medicíny MUDr. Jakub Vetešník ZZS Olomouc Komise pro historii oboru ČSARIM MMXIV Mauric Remeš v době vídeňských studií medicíny, asi 1890 Vědecká knihovna v Olomouci,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu

Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Současná úcta ke sv. Cyrilu a Metoději v tradici křesťanského Západu Pavel Ambros Cyrilometodějské teologická fakulty UP v Olomouc, Univerzitní 22, 771 11 Olomouc (pavel.ambros@upol.cz) Mezinárodní rozvoj

Více

Program záchrany architektonického dědictví 2018

Program záchrany architektonického dědictví 2018 Příjemci příspěvku dle typu žadatele Typ žadatele Počet - fyzická osoba 5 a přísp. organizace zřizovaná obcí 48 43 - jiná nestátní nezisková organizace(např. spolek, nadace, o.p.s.) 4 - právnická osoba

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze. Ročník XXII. Září 2016

Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze. Ročník XXII. Září 2016 Sněženka farní Zpravodaj farnosti Panny Marie Sněžné v Praze Ročník XXII. Září 2016 Milí farníci a ostatní čtenáři Sněženky, tak zase začíná nová pastorační sezona, nebo chcete-li nový školní rok. Novinkou

Více

I: Astronomicky a meteorologicky

I: Astronomicky a meteorologicky Rok spásy 2014 po Kristu ve farnosti Moutnice anno salutis bis millesimo quarto decimo post Christum natum parochiae moutniensis Přehled roku spásy MMXIV v moutnické farnosti, 31.12. 2014 I: Astronomicky

Více