UČENÍ BEZ UČITELE. Václav Hlaváč

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UČENÍ BEZ UČITELE. Václav Hlaváč"

Transkript

1 UČENÍ BEZ UČITELE Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz, 1/22 OBSAH PŘEDNÁŠKY

2 ÚVOD Učení bez učitele se používá pro analýzu pozorování (nebo dat), když není k dispozici informace od učitele, tj. trénovací multimnožina. Pozorovaná data se mají vysvětlit pomocí matematického modelu. Statistický přístup učení statistického modelu z dat. Deterministický přístup podle jiných měr podobnosti dat, např. podle vzdálenosti. Neformálně: data patřící jedné třídě jsou si navzájem podobnější než data z různých tříd. Jiný název: shluková analýza. 2/22

3 MOTIVAČNÍ OBRÁZEK 3/22

4 SHLUKOVÁ ANALÝZA, 2 PŘÍSTUPY 1. Hierarchické další shluky se hledají na základě předchozích shluků, a to metodou shora dolů nebo zdola nahoru. 4/22 2. Rozdělující najdou shluky najednou (těm se budeme v této přednášce především věnovat). Metoda k-průměrů (angl. k-means). EM algoritmus.

5 STATISTICKÝ PŘÍSTUP 5/22 Pozorování se obvykle chápou jako náhodné veličiny. Výsledkem učení je statistický model dovolující přiřadit pozorování x X ke třídě (skrytému stavu) k K, a to podle modelované sdružené hustoty pravděpodobnosti p(x, k). Ze statistického modelu p(x, k) se odvozují podmíněné pravděpodobnosti tříd p(x k) a mohou se použít pro (bayesovské) rozhodování (jako v případě učení s učitelem). Další důležitou aplikací statistického učení bez učitele je komprese dat.

6 POUŽÍVANÉ VELIČINY 6/22 x X - pozorování. k K - skrytý stav (výsledek rozpoznávání). q : X K - rozhodovací strategie (klasifikátor). x = (x1, x2,..., xn) - posloupnost pozorování (z trénovací multimnožiny). k = (k1, k2,..., kn) - posloupnost výsledků rozpoznávání (informace učitele z trénovací multimnožiny). Θ - parametr, na němž závisí rozhodovací strategie.

7 KLASIFIKÁTOR S PROMĚNNÝMI PARAMETRY 7/22 Dosud jsme se soustředili na návrh klasifikátoru, jehož rozhodovací funkce q závisela na parametru Θ. x q(x, Θ) k Θ k = q(x, Θ)

8 UČENÍ S UČITELEM 8/22 x q(x, Θ) Θ k trénovací data x k uèení Θ = učení(x, k) Rozhodovací pravidlo se naučí na základě trénovací multimnožiny.

9 UČENÍ BEZ UČITELE 9/22 x q(x, Θ) Θ k uèení bez uèitele Θ = učení(x, k) Pro (samo)učení se používá místo trénovací množiny výstup z klasifikátoru.

10 ALGORITMUS UČENÍ BEZ UČITELE 10/22 Inicializace, tj. počáteční volba parametru Θ t=0. Cyklus Rozpoznávání k = q(x, Θt) Učení Θt+1 = učení(x, k) Důležitou otázkou je konvergence algoritmu.

11 PROČ JE UČENÍ BEZ UČITELE DŮLEŽITÉ? 11/22 Klasifikace dat není předem známá. Příklad: dolování v datech (angl. data mining). Klasifikace dat člověkem může být příliš drahá. Příklad: rozpoznávání řeči. Složitý skrytý markovský model posloupnost. Vyžaduje spoustu trénovacích dat. Rozsáhlé datové soubory je možné komprimovat tím, že se nahradí několika málo významnými reprezentanty. Lze použít jako metodu aproximující složitou hustotu pravděpodobnosti pomocí směsi (např. gaussovských) rozdělení.

12 PŘÍKLAD UČENÍ BEZ UČITELE ALGORITMUS n-průměrů 12/22 Předpokládejme statistický model p k (1) = p k (2) =... = p k ( K ) p(x k j, µ j ) jsou gaussovská rozdělení s jednotkovou kovarianční maticí. Parametry Θ = µ 1,..., µ K. Rozpoznávání podle bayesovské strategie k = argmax k p(k x) = argmin k x µ k odpovídá rozpoznávání podle nejbližšího souseda.

13 PŘÍKLAD UČENÍ BEZ UČITELE ALGORITMUS n-průměrů (2) 13/22 Učení maximálně věrohodný (ML) odhad parametrů Θ t+1 = argmax Θ = argmax µ 1,...,µ K = argmin µ 1,...,µ K = argmin 1 n log p xk (x i, k i ) i=1 n log i=1 ( ) 1 1 ( 2π) exp n 2 (x µ k i ) T (x µ ki ) n (x µ ki ) T (x µ ki ) i=1 µ j = 1 I j (x µ ki ) T (x µ ki ),..., argmin i I k 1 i I j x i, j = 1,... K i I k (x µ ki ) T (x µ ki )

14 VZTAH K ÚLOZE ODHADU HUSTOT PRAVDĚPODOBNOSTI 14/22 Již známe: Parametrické odhady maximálně věrohodný (ML) odhad. Neparametrické odhady metoda Parzenova okna (nebo metoda n-nejbližších sousedů). Alternativní metoda: modelování hustoty pomocí směsi gaussovských rozdělení.

15 EM algoritmus EM ALGORITMUS, NEFORMÁLNĚ 15/22 je iterativní postup z rodiny maximálních věrohodných odhadů (MLE) pro případy, kde MLE řešení neexistuje nebo je velmi složité; se typicky používá při chybějících datech nebo informaci od učitele pro vytvoření trénovací množiny; převádí rozkládá jednu složitou MLE optimalizační úlohu na několik jednodušších optimalizačních úloh tím, že zavede chybějící parametr. používá gradientní optimalizaci (nejstrmější vzestup) pro nalezení MLE optima. Proto trpí neduhem uvíznutí v lokálních extrémech.

16 EM, STATISTICKÝ MODEL 16/22 Předpokládáme libovolný statistický model p(x, k; Θ) = p(k; Θ) p(x k; Θ) = p(k) p(x k; Θ k ) Θ = ( (p(k), Θ k ), k = 1,..., K )

17 EM, OPAKOVÁNÍ DVOU KROKŮ E krok (rozpoznávání), Bayesovský odhad stavu k, tj. 17/22 α(i, k) = p(x k) = p(k) p(x; Θ k) p(k) p(x; Θ k ) Pozn. u k-means α(i, k) {0, 1}. Zde je odpovědí rozdělení pro stav k, tj. p(k x i ). M krok, (učení), maximálně věrohodný odhad z daného pozorování x a odhadnutých stavů k k Θ t+1 = argmax Θ Očekávaná věrohodnostní funkce L x,k (Θ) = n i=1 E p(k x) (L x,k (Θ)) log p(k) p(x; Θ k )

18 Inicializace Cyklus Rozpoznávání Učení EM ALGORITMUS Θ 0 = ( p 0 (k), Θ 0 k), k = 1,..., n. α t (i, k) = pt (k) p(x i ; Θ t k ) p t (k) p(x i ; Θ t k ) k 18/22 p t+1 (k) = n i=1 Θ t+1 k = argmax Θ k α t (i, k) n n i=1 α t (i, k) log p(x i, Θ i )

19 VLASTNOSTI EM ALGORITMU (1) 19/22 Maximalizuje věrohodnostní funkci L(Θ) = n log p(x i ; Θ) = n p(k) p(x i, Θ) i=1 i=1 log } k {{ } p(x i ;Θ) Obecně platí L(Θ0) L(Θ1)... L(Θt). Posloupnost L(Θt) konverguje pro t k L (L je shora omezená), které je buď lokálním minimem, sedlovým bodem nebo globálním minimem.

20 VLASTNOSTI EM ALGORITMU (2) 20/22 Pokud je funkce Θt+1 = f (Θt) = L (x, R(x, Θt)) spojitá, pak posloupnost Θ 0, Θ 1,..., Θ t pro t konverguje k Θ. Pro speciální statistické modely, např. model podmíněné nezávislosti a dva stavy, konverguje EM algoritmus ke globálnímu maximu. Hypotéza: platí i pro více stavů.

21 ML ODHAD POMOCÍ EM 21/22 EM je pro ML odhady vhodný. Věrohodnostní funkce L(Θ) = p(x; Θ). Pokud lze rozložit pravděpodobnostní model p(x; Θ) = k p(x, k; Θ), k = 1,..., K, potom lze EM algoritmus použít pro ML odhad parametrů směsi. Příklad: odhad parametrů pro odhad konečných směsí, často gaussovských. ML odhad parametrů Θ = argmax Θ L(Θ). Pro jednoduché statistické modely je analytické řešení, L(Θ) Θ = 0.

22 EM MINIMALIZUJE DOLNÍ MEZ L EM začíná z nějakého odhadu Θ0. 22/22 Potom se v cyklu opakuje: E-krok: odhadne dolní mez funkce L(Θ) v bodě Θ t. M-krok: nalézá novou hodnotu parametru Θ t+1, která maximalizuje odhadnutou dolní mez. Ta se lépe optimalizuje. L( Θ) new estimate lower bound Θ t+1 Θ t Θ

Dobývání znalostí. Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Dobývání znalostí. Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Dobývání znalostí Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Dobývání znalostí Bayesovské modely Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc.

Více

Neparametrické odhady hustoty pravděpodobnosti

Neparametrické odhady hustoty pravděpodobnosti Neparametrické odhady hustoty pravděpodobnosti Václav Hlaváč Elektrotechnická fakulta ČVUT Katedra kybernetiky Centrum strojového vnímání 121 35 Praha 2, Karlovo nám. 13 hlavac@fel.cvut.cz Statistické

Více

Katedra kybernetiky laboratoř Inteligentní Datové Analýzy (IDA) Katedra počítačů, Computational Intelligence Group

Katedra kybernetiky laboratoř Inteligentní Datové Analýzy (IDA) Katedra počítačů, Computational Intelligence Group Vytěžování dat Miroslav Čepek, Filip Železný Katedra kybernetiky laboratoř Inteligentní Datové Analýzy (IDA) Katedra počítačů, Computational Intelligence Group Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

Statistická teorie učení

Statistická teorie učení Statistická teorie učení Petr Havel Marek Myslivec přednáška z 9. týdne 1 Úvod Představme si situaci výrobce a zákazníka, který si u výrobce objednal algoritmus rozpoznávání. Zákazník dodal experimentální

Více

EM algoritmus. Proč zahrnovat do modelu neznámé veličiny

EM algoritmus. Proč zahrnovat do modelu neznámé veličiny EM algoritmus používá se pro odhad nepozorovaných veličin. Jde o iterativní algoritmus opakující dva kroky: Estimate, který odhadne hodnoty nepozorovaných dat, a Maximize, který maximalizuje věrohodnost

Více

ROZPOZNÁVÁNÍ S MARKOVSKÝMI MODELY

ROZPOZNÁVÁNÍ S MARKOVSKÝMI MODELY ROZPOZNÁVÁNÍ S MARKOVSKÝMI MODELY Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz, http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac 1/31 PLÁN PŘEDNÁŠKY

Více

Klasifikace a rozpoznávání. Lineární klasifikátory

Klasifikace a rozpoznávání. Lineární klasifikátory Klasifikace a rozpoznávání Lineární klasifikátory Opakování - Skalární součin x = x1 x 2 w = w T x = w 1 w 2 x 1 x 2 w1 w 2 = w 1 x 1 + w 2 x 2 x. w w T x w Lineární klasifikátor y(x) = w T x + w 0 Vyber

Více

Minikurz aplikované statistiky. Minikurz aplikované statistiky p.1

Minikurz aplikované statistiky. Minikurz aplikované statistiky p.1 Minikurz aplikované statistiky Marie Šimečková, Petr Šimeček Minikurz aplikované statistiky p.1 Program kurzu základy statistiky a pravděpodobnosti regrese (klasická, robustní, s náhodnými efekty, ev.

Více

Katedra kybernetiky, FEL, ČVUT v Praze.

Katedra kybernetiky, FEL, ČVUT v Praze. Strojové učení a dolování dat přehled Jiří Kléma Katedra kybernetiky, FEL, ČVUT v Praze http://ida.felk.cvut.cz posnova přednášek Přednáška Učitel Obsah 1. J. Kléma Úvod do předmětu, učení s a bez učitele.

Více

Trénování sítě pomocí učení s učitelem

Trénování sítě pomocí učení s učitelem Trénování sítě pomocí učení s učitelem! předpokládá se, že máme k dispozici trénovací množinu, tj. množinu P dvojic [vstup x p, požadovaný výstup u p ]! chceme nastavit váhy a prahy sítě tak, aby výstup

Více

ÚVOD DO ROZPOZNÁVÁNÍ

ÚVOD DO ROZPOZNÁVÁNÍ ÚVOD DO ROZPOZNÁVÁNÍ 1/31 Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz, http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac Osnova přednášky Modelování

Více

Klasifikace a rozpoznávání. Bayesovská rozhodovací teorie

Klasifikace a rozpoznávání. Bayesovská rozhodovací teorie Klasifikace a rozpoznávání Bayesovská rozhodovací teorie Extrakce p íznaků Granáty Četnost Jablka Váha [dkg] Pravděpodobnosti - diskrétní p íznaky Uvažujme diskrétní p íznaky váhové kategorie Nechť tabulka

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P9 SVM Support vector machines Support vector networks (Algoritmus podpůrných vektorů)

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P9 SVM Support vector machines Support vector networks (Algoritmus podpůrných vektorů) Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P9 SVM Support vector machines Support vector networks (Algoritmus podpůrných vektorů) Autor: Vladimir Vapnik Vapnik, V. The Nature of Statistical Learning Theory.

Více

Lineární klasifikátory

Lineární klasifikátory Lineární klasifikátory Lineární klasifikátory obsah: perceptronový algoritmus základní verze varianta perceptronového algoritmu přihrádkový algoritmus podpůrné vektorové stroje Lineární klasifikátor navrhnout

Více

Markov Chain Monte Carlo. Jan Kracík.

Markov Chain Monte Carlo. Jan Kracík. Markov Chain Monte Carlo Jan Kracík jan.kracik@vsb.cz Princip Monte Carlo integrace Cílem je (přibližný) výpočet integrálu I(g) = E f [g(x)] = g(x)f (x)dx. (1) Umíme-li generovat nezávislé vzorky x (1),

Více

Dobývání znalostí. Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Dobývání znalostí. Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Dobývání znalostí Doc. RNDr. Iveta Mrázová, CSc. Katedra teoretické informatiky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Dobývání znalostí Pravděpodobnost a učení Doc. RNDr. Iveta Mrázová,

Více

Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace

Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace Evropský sociální fond Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do optimalizace, metody hladké optimalizace Matematika pro informatiky, FIT ČVUT Martin Holeňa, 13. týden LS 2010/2011 O čem to bude? Příklady

Více

oddělení Inteligentní Datové Analýzy (IDA)

oddělení Inteligentní Datové Analýzy (IDA) Vytěžování dat Filip Železný Katedra počítačů oddělení Inteligentní Datové Analýzy (IDA) 22. září 2014 Filip Železný (ČVUT) Vytěžování dat 22. září 2014 1 / 25 Odhad rozdělení Úloha: Vstup: data D = {

Více

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. hlavac@fel.cvut.

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. hlavac@fel.cvut. 1/24 KOMPRESE OBRAZŮ Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac KOMPRESE OBRAZŮ, ÚVOD 2/24 Cíl:

Více

Úvodem Dříve les než stromy 3 Operace s maticemi

Úvodem Dříve les než stromy 3 Operace s maticemi Obsah 1 Úvodem 13 2 Dříve les než stromy 17 2.1 Nejednoznačnost terminologie 17 2.2 Volba metody analýzy dat 23 2.3 Přehled vybraných vícerozměrných metod 25 2.3.1 Metoda hlavních komponent 26 2.3.2 Faktorová

Více

VZTAH MEZI STATISTICKÝM A STRUKTURNÍM ROZPOZNÁVÁNÍM

VZTAH MEZI STATISTICKÝM A STRUKTURNÍM ROZPOZNÁVÁNÍM VZTAH MEZI STATISTICKÝM A STRUKTURNÍM ROZPOZNÁVÁNÍM 1/46 Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz, http://cmp.felk.cvut.cz/

Více

Úloha - rozpoznávání číslic

Úloha - rozpoznávání číslic Úloha - rozpoznávání číslic Vojtěch Franc, Tomáš Pajdla a Tomáš Svoboda http://cmp.felk.cvut.cz 27. listopadu 26 Abstrakt Podpůrný text pro cvičení předmětu X33KUI. Vysvětluje tři způsoby rozpoznávání

Více

Implementace Bayesova kasifikátoru

Implementace Bayesova kasifikátoru Implementace Bayesova kasifikátoru a diskriminačních funkcí v prostředí Matlab J. Havlík Katedra teorie obvodů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze Technická 2, 166 27 Praha 6

Více

Měření dat Filtrace dat, Kalmanův filtr

Měření dat Filtrace dat, Kalmanův filtr Měření dat Filtrace dat, Matematické metody pro ITS (11MAMY) Jan Přikryl Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 3. přednáška 11MAMY čtvrtek 28. února 2018 verze: 2018-03-21 16:45 Obsah

Více

Pravděpodobnost, náhoda, kostky

Pravděpodobnost, náhoda, kostky Pravděpodobnost, náhoda, kostky Radek Pelánek IV122 Výhled pravděpodobnost náhodná čísla lineární regrese detekce shluků Dnes lehce nesourodá směs úloh souvisejících s pravděpodobností připomenutí, souvislosti

Více

Moderní systémy pro získávání znalostí z informací a dat

Moderní systémy pro získávání znalostí z informací a dat Moderní systémy pro získávání znalostí z informací a dat Jan Žižka IBA Institut biostatistiky a analýz PřF & LF, Masarykova universita Kamenice 126/3, 625 00 Brno Email: zizka@iba.muni.cz Bioinformatika:

Více

Pravděpodobnost, náhoda, kostky

Pravděpodobnost, náhoda, kostky Pravděpodobnost, náhoda, kostky Radek Pelánek IV122, jaro 2015 Výhled pravděpodobnost náhodná čísla lineární regrese detekce shluků Dnes lehce nesourodá směs úloh souvisejících s pravděpodobností krátké

Více

Bayesovská klasifikace

Bayesovská klasifikace Bayesovská klasifikace založeno na Bayesově větě P(H E) = P(E H) P(H) P(E) použití pro klasifikaci: hypotéza s maximální aposteriorní pravděpodobností H MAP = H J právě když P(H J E) = max i P(E H i) P(H

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Základní pojmy diagnostiky a statistických metod vyhodnocení Učební text Ivan Jaksch Liberec 2012 Materiál vznikl

Více

1. Vlastnosti diskretních a číslicových metod zpracování signálů... 15

1. Vlastnosti diskretních a číslicových metod zpracování signálů... 15 Úvodní poznámky... 11 1. Vlastnosti diskretních a číslicových metod zpracování signálů... 15 1.1 Základní pojmy... 15 1.2 Aplikační oblasti a etapy zpracování signálů... 17 1.3 Klasifikace diskretních

Více

Aktivní detekce chyb

Aktivní detekce chyb Fakulta aplikovaných věd, Katedra kybernetiky a Výzkumné centrum Data - Algoritmy - Rozhodování Západočeská univerzita v Plzni Prezentace v rámci odborného semináře Katedry kybernetiky Obsah Motivační

Více

AVDAT Mnohorozměrné metody, metody klasifikace Shluková analýza

AVDAT Mnohorozměrné metody, metody klasifikace Shluková analýza AVDAT Mnohorozměrné metody, metody klasifikace Shluková analýza Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Shluková analýza Cílem shlukové analýzy je nalézt v datech podmnožiny

Více

Projekční algoritmus. Urychlení evolučních algoritmů pomocí regresních stromů a jejich zobecnění. Jan Klíma

Projekční algoritmus. Urychlení evolučních algoritmů pomocí regresních stromů a jejich zobecnění. Jan Klíma Urychlení evolučních algoritmů pomocí regresních stromů a jejich zobecnění Jan Klíma Obsah Motivace & cíle práce Evoluční algoritmy Náhradní modelování Stromové regresní metody Implementace a výsledky

Více

Kybernetika a umělá inteligence, cvičení 10/11

Kybernetika a umělá inteligence, cvičení 10/11 Kybernetika a umělá inteligence, cvičení 10/11 Program 1. seminární cvičení: základní typy klasifikátorů a jejich princip 2. počítačové cvičení: procvičení na problému rozpoznávání číslic... body za aktivitu

Více

Teorie rozhodování (decision theory)

Teorie rozhodování (decision theory) Umělá inteligence II Roman Barták, KTIML roman.bartak@mff.cuni.cz http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak Teorie pravděpodobnosti (probability theory) popisuje v co má agent věřit na základě pozorování. Teorie

Více

Měření dat Filtrace dat, Kalmanův filtr

Měření dat Filtrace dat, Kalmanův filtr Měření dat Filtrace dat, Matematické metody pro ITS (11MAMY) Jan Přikryl Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 3. přednáška 11MAMY čtvrtek 28. února 2018 verze: 2018-02-28 12:20 Obsah

Více

1. Číselné posloupnosti - Definice posloupnosti, základní vlastnosti, operace s posloupnostmi, limita posloupnosti, vlastnosti limit posloupností,

1. Číselné posloupnosti - Definice posloupnosti, základní vlastnosti, operace s posloupnostmi, limita posloupnosti, vlastnosti limit posloupností, KMA/SZZS1 Matematika 1. Číselné posloupnosti - Definice posloupnosti, základní vlastnosti, operace s posloupnostmi, limita posloupnosti, vlastnosti limit posloupností, operace s limitami. 2. Limita funkce

Více

Obr. 1: Vizualizace dat pacientů, kontrolních subjektů a testovacího subjektu.

Obr. 1: Vizualizace dat pacientů, kontrolních subjektů a testovacího subjektu. Řešení příkladu - klasifikace testovacího subjektu pomocí Bayesova klasifikátoru: ata si vizualizujeme (Obr. ). Objem mozkových komor 9 8 7 6 5 pacienti kontroly testovací subjekt 5 6 Objem hipokampu Obr.

Více

Odhad stavu matematického modelu křižovatek

Odhad stavu matematického modelu křižovatek Odhad stavu matematického modelu křižovatek Miroslav Šimandl, Miroslav Flídr a Jindřich Duník Katedra kybernetiky & Výzkumné centrum Data-Algoritmy-Rozhodování Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita

Více

Přednáška 13 Redukce dimenzionality

Přednáška 13 Redukce dimenzionality Vytěžování Dat Přednáška 13 Redukce dimenzionality Miroslav Čepek Fakulta Elektrotechnická, ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ČVUT (FEL) Redukce dimenzionality 1 /

Více

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč, Jan Kybic. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání.

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč, Jan Kybic. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. 1/25 KOMPRESE OBRAZŮ Václav Hlaváč, Jan Kybic Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac KOMPRESE OBRAZŮ, ÚVOD

Více

Státnice odborné č. 20

Státnice odborné č. 20 Státnice odborné č. 20 Shlukování dat Shlukování dat. Metoda k-středů, hierarchické (aglomerativní) shlukování, Kohonenova mapa SOM Shlukování dat Shluková analýza je snaha o seskupení objektů do skupin

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Náhodný výběr Nechť X je náhodná proměnná, která má distribuční funkci F(x, ϑ). Předpokládejme, že známe tvar distribuční funkce (víme jaké má rozdělení) a neznáme parametr

Více

Pokročilé neparametrické metody. Klára Kubošová

Pokročilé neparametrické metody. Klára Kubošová Pokročilé neparametrické metody Klára Kubošová Pokročilé neparametrické metody Výuka 13 přednášek doplněných o praktické cvičení v SW Úvod do neparametrických metod + princip rozhodovacích stromů Klasifikační

Více

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 9

Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 9 Pravděpodobnost a statistika (BI-PST) Cvičení č. 9 R. Blažek, M. Jiřina, J. Hrabáková, I. Petr, F. Štampach, D. Vašata Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení

Více

Vytěžování znalostí z dat

Vytěžování znalostí z dat Pavel Kordík, Jan Motl (ČVUT FIT) Vytěžování znalostí z dat BI-VZD, 2012, Přednáška 7 1/27 Vytěžování znalostí z dat Pavel Kordík, Jan Motl Department of Computer Systems Faculty of Information Technology

Více

Učící se klasifikátory obrazu v průmyslu

Učící se klasifikátory obrazu v průmyslu Učící se klasifikátory obrazu v průmyslu FCC průmyslové systémy s.r.o. FCC průmyslové systémy je technicko obchodní společností, působící v oblasti průmyslové automatizace. Tvoří ji dvě základní divize:

Více

SRE 03 - Statistické rozpoznávání

SRE 03 - Statistické rozpoznávání SRE 03 - Statistické rozpoznávání vzorů II Lukáš Burget ÚPGM FIT VUT Brno, burget@fit.vutbr.cz FIT VUT Brno SRE 03 - Statistické rozpoznávání vzorů II Lukáš Burget, ÚPGM FIT VUT Brno, 2006/07 1/29 Opakování

Více

Odhady Parametrů Lineární Regrese

Odhady Parametrů Lineární Regrese Odhady Parametrů Lineární Regrese Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké

Více

Pravděpodobnostní (Markovské) metody plánování, MDP - obsah

Pravděpodobnostní (Markovské) metody plánování, MDP - obsah Pravděpodobnostní (Markovské) metody plánování, MDP - obsah Pravděpodobnostní plánování - motivace. Nejistota ve výběr akce Markovské rozhodovací procesy Strategie plán (control policy) Částečně pozorovatelné

Více

Agent pracující v částečně pozorovatelném prostředí udržuje na základě senzorického modelu odhaduje, jak se svět může vyvíjet.

Agent pracující v částečně pozorovatelném prostředí udržuje na základě senzorického modelu odhaduje, jak se svět může vyvíjet. Umělá inteligence II Roman Barták, KTIML roman.bartak@mff.cuni.cz http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak Dnešní program Agent pracující v částečně pozorovatelném prostředí udržuje na základě senzorického modelu

Více

Statistická analýza dat

Statistická analýza dat Statistická analýza dat Jméno: Podpis: Cvičení Zkouška (písemná + ústní) 25 Celkem 50 Známka Pokyny k vypracování: doba řešení je 120min, jasně zodpovězte pokud možno všechny otázky ze zadání, pracujte

Více

ZÍSKÁVÁNÍ ZNALOSTÍ Z DATABÁZÍ

ZÍSKÁVÁNÍ ZNALOSTÍ Z DATABÁZÍ Metodický list č. 1 Dobývání znalostí z databází Cílem tohoto tematického celku je vysvětlení základních pojmů z oblasti dobývání znalostí z databází i východisek dobývání znalostí z databází inspirovaných

Více

ZÍSKÁVÁNÍ ZNALOSTÍ Z DATABÁZÍ

ZÍSKÁVÁNÍ ZNALOSTÍ Z DATABÁZÍ metodický list č. 1 Dobývání znalostí z databází Cílem tohoto tematického celku je vysvětlení základních pojmů z oblasti dobývání znalostí z databází i východisek dobývání znalostí z databází inspirovaných

Více

MATEMATICKÁ STATISTIKA. Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci

MATEMATICKÁ STATISTIKA.   Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci MATEMATICKÁ STATISTIKA Dana Černá http://www.fp.tul.cz/kmd/ Katedra matematiky a didaktiky matematiky Technická univerzita v Liberci Matematická statistika Matematická statistika se zabývá matematickým

Více

Strojové učení Marta Vomlelová

Strojové učení Marta Vomlelová Strojové učení Marta Vomlelová marta@ktiml.mff.cuni.cz KTIML, S303 Literatura 1.T. Hastie, R. Tishirani, and J. Friedman. The Elements of Statistical Learning, Data Mining, Inference and Prediction. Springer

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2014

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2014 Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 24 Příklad (25 bodů) Spočtěte Studijní program: Studijní obor: Matematika Finanční a pojistná matematika Varianta A M x 2 dxdy, kde M = {(x, y) R 2 ;

Více

aneb jiný úhel pohledu na prvák

aneb jiný úhel pohledu na prvák Účelná matematika aneb jiný úhel pohledu na prvák Jan Hejtmánek FEL, ČVUT v Praze 24. června 2015 Jan Hejtmánek (FEL, ČVUT v Praze) Technokrati 2015 24. června 2015 1 / 18 Outline 1 Motivace 2 Proč tolik

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Bayesovské odhady

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Bayesovské odhady PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Bayesovské odhady Bayesovské odhady - úvod Klasický bayesovský přístup: Klasický přístup je založen na opakování pokusech sledujeme rekvenci nastoupení zvolených jevů Bayesovský

Více

AVDAT Náhodný vektor, mnohorozměrné rozdělení

AVDAT Náhodný vektor, mnohorozměrné rozdělení AVDAT Náhodný vektor, mnohorozměrné rozdělení Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Opakování, náhodná veličina, rozdělení Náhodná veličina zobrazuje elementární

Více

Numerické metody optimalizace - úvod

Numerické metody optimalizace - úvod Numerické metody optimalizace - úvod Petr Tichý 16. února 2015 1 Organizace přednášek a cvičení 13 přednášek a cvičení. Zápočet: úloha programování a testování úloh v Matlabu. Další informace na blogu

Více

Umělá inteligence II

Umělá inteligence II Umělá inteligence II 11 http://ktiml.mff.cuni.cz/~bartak Roman Barták, KTIML roman.bartak@mff.cuni.cz Dnešní program! V reálném prostředí převládá neurčitost.! Neurčitost umíme zpracovávat pravděpodobnostními

Více

Markovské metody pro modelování pravděpodobnosti

Markovské metody pro modelování pravděpodobnosti Markovské metody pro modelování pravděpodobnosti rizikových stavů 1 Markovský řetězec Budeme uvažovat náhodný proces s diskrétním časem (náhodnou posloupnost) X(t), t T {0, 1, 2,... } s konečnou množinou

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P4. Vícevrstvé sítě dopředné a Elmanovy MLNN s učením zpětného šíření chyby

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P4. Vícevrstvé sítě dopředné a Elmanovy MLNN s učením zpětného šíření chyby Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P4 Vícevrstvé sítě dopředné a Elmanovy MLNN s učením zpětného šíření chyby Vrstevnatá struktura - vícevrstvé NN (Multilayer NN, MLNN) vstupní vrstva (input layer)

Více

Asociační i jiná. Pravidla. (Ch )

Asociační i jiná. Pravidla. (Ch ) Asociační i jiná Pravidla (Ch. 14 +...) Učení bez učitele Nemáme cílovou třídu Y, G; máme N pozorování což jsou p-dimenzionální vektory se sdruženou pravděpodobností chceme odvozovat vlastnosti. Pro málo

Více

Bayesovské rozhodování - kritétium minimální střední ztráty

Bayesovské rozhodování - kritétium minimální střední ztráty Bayesovské rozhodování - kritétium imální střední ztráty Lukáš Slánský, Ivana Čapková 6. června 2001 1 Formulace úlohy JE DÁNO: X množina možných pozorování (příznaků) x K množina hodnot skrytého parametru

Více

Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I

Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I Statistika a spolehlivost v lékařství Charakteristiky spolehlivosti prvků I Příklad Tahová síla papíru používaného pro výrobu potravinových sáčků je důležitá charakteristika kvality. Je známo, že síla

Více

Uvod Modely n-tic Vyhodnocov an ı Vyhlazov an ı a stahov an ı Rozˇ s ıˇ ren ı model u n-tic Jazykov e modelov an ı Pavel Smrˇ z 27.

Uvod Modely n-tic Vyhodnocov an ı Vyhlazov an ı a stahov an ı Rozˇ s ıˇ ren ı model u n-tic Jazykov e modelov an ı Pavel Smrˇ z 27. Jazykové modelování Pavel Smrž 27. listopadu 2006 Osnova 1 Úvod motivace, základní pojmy 2 Modely n-tic 3 Způsob vyhodnocování 4 Vyhlazování a stahování 5 Rozšíření modelů n-tic 6 Lingvisticky motivované

Více

Cvičení 5. Přednášející: Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc.

Cvičení 5. Přednášející: Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. 5 Přednášející: Mgr. Rudolf B. Blažek, Ph.D. prof. RNDr. Roman Kotecký, DrSc. Katedra počítačových systémů Katedra teoretické informatiky Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v

Více

Cvičná bakalářská zkouška, 1. varianta

Cvičná bakalářská zkouška, 1. varianta jméno: studijní obor: PřF BIMAT počet listů(včetně tohoto): 1 2 3 4 5 celkem Cvičná bakalářská zkouška, 1. varianta 1. Matematická analýza Najdětelokálníextrémyfunkce f(x,y)=e 4(x y) x2 y 2. 2. Lineární

Více

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P3

Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P3 Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN P3 SOM algoritmus s učitelem i bez učitele U-matice Vektorová kvantizace Samoorganizující se mapy ( Self-Organizing Maps ) PROČ? Základní myšlenka: analogie s činností

Více

Klasifikace podle nejbližších sousedů Nearest Neighbour Classification [k-nn]

Klasifikace podle nejbližších sousedů Nearest Neighbour Classification [k-nn] Klasifikace podle nejbližších sousedů Nearest Neighbour Classification [k-nn] Michal Houdek, Tomáš Svoboda, Tomáš Procházka 6. června 2001 1 Obsah 1 Úvod 3 2 Definice a postup klasifikace 3 3 Příklady

Více

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT

ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. INVESTICE Institut DO biostatistiky ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ a analýz LITERATURA Holčík, J.: přednáškové prezentace Holčík, J.: Analýza a klasifikace signálů.

Více

4. Na obrázku je rozdělovací funkce (hustota pravděpodobnosti) náhodné veličiny X. Jakou hodnotu musí mít parametr k?

4. Na obrázku je rozdělovací funkce (hustota pravděpodobnosti) náhodné veličiny X. Jakou hodnotu musí mít parametr k? A 1. Stanovte pravděpodobnost, že náhodná veličina X nabyde hodnoty menší než 6: P( X 6). Veličina X má rozdělení se střední hodnotou 6 a směrodatnou odchylkou 5: N(6,5). a) 0 b) 1/3 c) ½ 2. Je možné,

Více

Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie. 3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody

Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie. 3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie 3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody Vypracoval: Ing. Tomáš Nekola Studium: licenční Datum: 21. 1. 2008 Otázka 1. Vypočtěte

Více

Řízení a optimalizace Stavové modely a model-prediktivní řízení

Řízení a optimalizace Stavové modely a model-prediktivní řízení Řízení a optimalizace Stavové modely a model-prediktivní řízení Matematické metody pro ITS (11MAMY) Jan Přikryl Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 2. přednáška 11MAMY středa 22.

Více

Pravděpodobnost v závislosti na proměnné x je zde modelován pomocí logistického modelu. exp x. x x x. log 1

Pravděpodobnost v závislosti na proměnné x je zde modelován pomocí logistického modelu. exp x. x x x. log 1 Logistická regrese Menu: QCExpert Regrese Logistická Modul Logistická regrese umožňuje analýzu dat, kdy odezva je binární, nebo frekvenční veličina vyjádřená hodnotami 0 nebo 1, případně poměry v intervalu

Více

Výběrové charakteristiky a jejich rozdělení

Výběrové charakteristiky a jejich rozdělení Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Statistické šetření úplné (vyčerpávající) neúplné (výběrové) U výběrového šetření se snažíme o to, aby výběrový

Více

Základy teorie odhadu parametrů bodový odhad

Základy teorie odhadu parametrů bodový odhad Katedra ekonometrie, FVL, UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz Odhady parametrů Úkolem výběrového šetření je podat informaci o neznámé hodnotě charakteristiky základního souboru

Více

Vytěžování znalostí z dat

Vytěžování znalostí z dat Pavel Kordík, Jan Motl (ČVUT FIT) Vytěžování znalostí z dat BI-VZD, 2012, Přednáška 1 1/32 Vytěžování znalostí z dat Pavel Kordík, Jan Motl Department of Computer Systems Faculty of Information Technology

Více

Základy matematiky pro FEK

Základy matematiky pro FEK Základy matematiky pro FEK 4. přednáška Blanka Šedivá KMA zimní semestr 2016/2017 Blanka Šedivá (KMA) Základy matematiky pro FEK zimní semestr 2016/2017 1 / 27 Množiny Zavedení pojmu množina je velice

Více

jevu, čas vyjmutí ze sledování byl T j, T j < X j a T j je náhodná veličina.

jevu, čas vyjmutí ze sledování byl T j, T j < X j a T j je náhodná veličina. Parametrické metody odhadů z neúplných výběrů 2 1 Metoda maximální věrohodnosti pro cenzorované výběry 11 Náhodné cenzorování Při sledování složitých reálných systémů často nemáme možnost uspořádat experiment

Více

PC: Identifikace struktury zobecněného dynamického systému

PC: Identifikace struktury zobecněného dynamického systému PC: Identifikace struktury zobecněného dynamického systému Důležitý problém v obecné teorii systémů. 1. Podsystém a nadsystém. 2. Definice dekompozice systému. 3. Problém rekonstrukce systému: a. lokální

Více

Algoritmy pro spojitou optimalizaci

Algoritmy pro spojitou optimalizaci Algoritmy pro spojitou optimalizaci Vladimír Bičík Katedra počítačů Fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze 10.6.2010 Vladimír Bičík (ČVUT Praha) Algoritmy pro spojitou optimalizaci

Více

Simulační modely. Kdy použít simulaci?

Simulační modely. Kdy použít simulaci? Simulační modely Simulace z lat. Simulare (napodobení). Princip simulace spočívá v sestavení modelu reálného systému a provádění opakovaných experimentů s tímto modelem. Simulaci je nutno považovat za

Více

Restaurace (obnovení) obrazu při známé degradaci

Restaurace (obnovení) obrazu při známé degradaci Restaurace (obnovení) obrazu při známé degradaci Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky

Více

Hledání optimální polohy stanic a zastávek na tratích regionálního významu

Hledání optimální polohy stanic a zastávek na tratích regionálního významu Hledání optimální polohy stanic a zastávek na tratích regionálního významu Václav Novotný 31. 10. 2018 Anotace 1. Dopravní obsluha území tratěmi regionálního významu 2. Cíle výzkumu a algoritmus práce

Více

Detekce interakčních sil v proudu vozidel

Detekce interakčních sil v proudu vozidel Detekce interakčních sil v proudu vozidel (ANEB OBECNĚJŠÍ POHLED NA POJEM VZDÁLENOSTI V MATEMATICE) Doc. Mgr. Milan Krbálek, Ph.D. Katedra matematiky Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská České vysoké

Více

Algoritmy pro shlukování prostorových dat

Algoritmy pro shlukování prostorových dat Algoritmy pro shlukování prostorových dat Marta Žambochová Katedra matematiky a informatiky Fakulta sociálně ekonomická Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem ROBUST 21. 26. leden 2018 Rybník - Hostouň

Více

Cvičení z optimalizace Markowitzův model

Cvičení z optimalizace Markowitzův model Cvičení z optimalizace Markowitzův model Vojtěch Franc, 29 1 Úvod V tomto cvičení se budeme zabývat aplikací kvadratického programování v ekonomii a sice v úloze, jejímž cílem bude optimalizovat portfolio

Více

Řízení a optimalizace Stavové modely a model-prediktivní řízení

Řízení a optimalizace Stavové modely a model-prediktivní řízení Řízení a optimalizace Stavové modely a model-prediktivní řízení Matematické metody pro ITS (11MAMY) Jan Přikryl Ústav aplikované matematiky ČVUT v Praze, Fakulta dopravní 2. přednáška 11MAMY úterý 27.

Více

Následující text je součástí učebních textů předmětu Bi0034 Analýza a klasifikace dat a je určen

Následující text je součástí učebních textů předmětu Bi0034 Analýza a klasifikace dat a je určen 11. Klasifikace V této kapitole se seznámíme s účelem, principy a jednotlivými metodami klasifikace dat, jež tvoří samostatnou rozsáhlou oblast analýzy dat. Klasifikace umožňuje určit, do které skupiny

Více

BAYESOVSKÉ ODHADY. Michal Friesl V NĚKTERÝCH MODELECH. Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni

BAYESOVSKÉ ODHADY. Michal Friesl V NĚKTERÝCH MODELECH. Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni BAYESOVSKÉ ODHADY V NĚKTERÝCH MODELECH Michal Friesl Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni Slunce Řidiči IQ Regrese Přežití Obvyklý model Pozorování X = (X 1,..., X

Více

Státnicová otázka 6, okruh 1

Státnicová otázka 6, okruh 1 Státnicová otázka 6, okruh 1 Vojtěch Franc, xfrancv@electra.felk.cvut.cz 7. února 2000 1 Zadání Statické optimalizace. Lineární a nelineární programování. Optimální řízení a rozhodování v dynamických systémech,

Více

6. ZÁKLADY STATIST. ODHADOVÁNÍ. Θ parametrický prostor. Dva základní způsoby odhadu neznámého vektoru parametrů bodový a intervalový.

6. ZÁKLADY STATIST. ODHADOVÁNÍ. Θ parametrický prostor. Dva základní způsoby odhadu neznámého vektoru parametrů bodový a intervalový. 6. ZÁKLADY STATIST. ODHADOVÁNÍ X={X 1, X 2,..., X n } výběr z rozdělení s F (x, θ), θ={θ 1,..., θ r } - vektor reálných neznámých param. θ Θ R k. Θ parametrický prostor. Dva základní způsoby odhadu neznámého

Více

AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších

AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších AVDAT Klasický lineární model, metoda nejmenších čtverců Josef Tvrdík Katedra informatiky Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita Lineární model y i = β 0 + β 1 x i1 + + β k x ik + ε i (1) kde y i

Více

Teorie náhodných matic aneb tak trochu jiná statistika

Teorie náhodných matic aneb tak trochu jiná statistika Teorie náhodných matic aneb tak trochu jiná statistika B. Vlková 1, M.Berg 2, B. Martínek 3, O. Švec 4, M. Neumann 5 Gymnázium Uničov 1, Gymnázium Václava Hraběte Hořovice 2, Mendelovo gymnázium Opava

Více

Schéma identifikační procedury

Schéma identifikační procedury Schéma identifikační procedury systém S generátor rekonstrukčních hypotéz G a S nejsou porovnatelné nelze srovnat kvalitu G a S S a S jsou porovnatelné kvalita dekompozice S? S : (S,S ) = G dekompozice

Více

Aplikovaná numerická matematika

Aplikovaná numerická matematika Aplikovaná numerická matematika 6. Metoda nejmenších čtverců doc. Ing. Róbert Lórencz, CSc. České vysoké učení technické v Praze Fakulta informačních technologií Katedra počítačových systémů Příprava studijních

Více

Prohledávání svazu zjemnění

Prohledávání svazu zjemnění Prohledávání svazu zjemnění Rekonstrukční chyba je monotonně neklesající podél každé cesty svazu zjemnění: Je-li G i G k G j potom (G i ) (G k ) (G j ) Rekonstrukční chyba je aditivní podél každé cesty

Více