sada laboratorních závaží kancelářská děrovačka podstavné hranoly 2,5 2,5 12 cm (1 1 4 )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "sada laboratorních závaží kancelářská děrovačka podstavné hranoly 2,5 2,5 12 cm (1 1 4 )"

Transkript

1 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Konstrukční činnosti Klíčové pojmy: Papír, hmotnost, nosnost, mostní konstrukce. sada laboratorních závaží kancelářská děrovačka podstavné hranoly 2,5 2,5 12 cm (1 1 4 ) Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2-3 hodiny Shrnutí: Pokusy Předmět pokusu: Konstrukce z papíru Cíl: Co a jak jsme se dozvěděli z pokusů? Pro nosnost a pevnost výrobků je důležitá nejenom pevnost materiálu ale i tvar součástí, ze kterých se skládá. Stříháním a ohýbáním papíru lze vytvořit pruty, které jsou pevnější než plochý papír. Slepováním prutů do tvaru trojúhelníků je možné vyrobit pevné příhradové konstrukce. Obecně je papír považován za měkký, nepevný materiál. Naše pokusy ale prokázaly opak. Papír unese i více než stonásobek svojí hmotnosti. Příhradové konstrukce jsou základem mnoha výrobků a staveb, např. jízdní kolo, železniční vozidla, mosty, věže, elektrické stožáry apod. Příhradová konstrukce rámu běžného jízdního kola se skládá ze tří základních trojúhelníku (dva v zadní vidlici). Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): tvrdý papír (cca 200 g/m2) formátu A6 rychleschnoucí lepidlo na papír pravítko s měřítkem tužka odlamovací nůž digitální váha s přesností 0,1 g Kolik unese papír? Authors: Ivana Brtnová Čepičková, Jan Janovec The content of the present document only reflects the author s views and the European Union is not liable for any use that may be made of the information therein.

2 KOLIK UNESE PAPÍR? SCÉNÁŘ PRO UČITELE Téma: Pokusy Předmět pokusu: Konstrukce z papíru Didaktické prostředky: interaktivní, příp. obyčejná tabule; počítače s přístupem k internetu; mincíř (digitální) nebo siloměr do 10 kg s přesností 100 g; dřevěný (provrtaný) hranol; dřevěná (kovová) tyčka; pevnější provázek (lanko); pomůcky pro žáky. Pracovní návod pro učitele: Počáteční úlohy vykonávají žáci sami dle pracovního listu. Pomoc učitele je předpokládána při nařezávání hran a skládání harmoniky. Pro zatěžkávací zkoušku vyrobených mostů je zapotřebí připravit prostor, který budou žáci přemosťovat. Nejjednodušším řešením jsou dva vyšší stejné stoly, které jsou postaveny 19 cm od sebe. Tato vzdálenost se osvědčila, když žáci použijí jako mostovku řez z papíru formátu A4 na šířku o délce 21 cm.

3 Obr. 1 Schéma pokusu zatěžkávací zkouška mostu Legenda: 1 papírový most 2 mostovka 3 dřevěná nebo kovová tyčka 4 dřevěný hranolek 5 provázek nebo lanko 6 digitální mincíř 7 závaží 8 desky stolů Přibližně do středu mostu umístíme dřevěný hranolek, kterým prostrčíme připravenou tyčku. Pokud nemáme hranolek s otvorem, lze na něj tyčku pouze položit. Na oba její konce přivážeme provázek, na který zavěsíme mincíř nebo siloměr. Mincíř a siloměr zatěžujeme připravenými závažími tak dlouho až dojde ke zhroucení mostu. K získanému údaji připočteme předem zváženou hmotnost mincíře, špalíčku, provázku a tyčky a zapíšeme do tabulky (tab. 1) připravené na interaktivní nebo obyčejné tabuli. Pokud použijeme tabulkový procesor, může se výpočet nosnosti mostu n na 1g materiálu provádět automaticky (n = m n /m). Tab. 1 Příklad tabulky pro vyhodnocení nosnosti mostů Hmotnost Nosnost mostu Skupina Název mostu mostu m, [g] m n, [g] Nosnost na 1g materiálu n A Most snů 16, B Silák 28, C Dračí most 12, D Slon 10,

4 Poznámky a tipy k provedení: Pokusy je možno provádět ve dvojicích nebo ve skupinách do 4 žáků. Pokud nemáme k dispozici podstavné hranoly, je možné použít dvou stejných knih s tloušťkou cca 2,5 cm (1 ). Pro pokusy je vhodné použít papír s gramáží cca 200g/m 2. Papíry se ovšem značně liší svojí kvalitou, proto je vhodné zvláště pokus s děrovanou harmonikou předem vyzkoušet. Pokud máte k dispozici, použijte papír s natištěnou čtvercovou sítí, případně si takový papír vyrobte pomocí grafického editoru a tiskárny. Práci s odlamovacím nožem při nařezávání hran harmoniky žákům předveďte. Při jejím provádění žáky dbejte na dodržování pravidel bezpečnosti práce. Při navrhování mostů s žáky diskutujte nejenom kvalitu návrhu, ale i jeho proveditelnost. Pokud nemáte k dispozici siloměr nebo mincíř můžete použít označená závěsná závaží, nebo např. ocelové broky, které po pokusu zvážíte. Při zatěžkávací zkoušce mostu sledujte pečlivě hodnotu zatížení, při které dojde ke zhroucení mostu. Žáci přitom sledují samotné hroucení mostu. Protože zhroucení mostu je jedinečnou a neopakovatelnou událostí, je možné jej nahrávat na videokameru a posléze s žáky analyzovat.

5 KOLIK UNESE PAPÍR? PRACOVNÍ LIST PRO ŽÁKY Pracovní návod: Zvaž nebo spočítej hmotnost jednoho listu předloženého papíru formátu A6. Výsledek zapiš do tabulky 1. Spočítej rovněž hmotnost 2, 3 a 4 listů a zapiš do tabulky 1. Polož jeden list papíru na podstavné hranoly podle obr. 1 a postupně zatěžuj závažími, až se dotkne stolu. Hmotnost závaží nosnost mostu zapiš do tabulky. Tab. 1 Pokus č. Počet listů Hmotnost jednoho papíru A6 m A6, [g] Celková hmotnost m, [g] Nosnost m n, [g] Nosnost na 1 g n Dále pokus opakuj se dvěma až čtyřmi listy. Při pokusech umísťuj listy na sebe a výslednou nosnost zapisuj. Nyní vypočítej nosnost papírových mostů na jeden gram hmotnosti použitého materiálu papíru. Změnila se výrazně? Proč? Vezmi list papíru a ve vzdálenostech 12, 32, 52, 72 a 92 mm od delší strany narýsuj rysky. Z druhé strany papíru proveď to samé, ovšem ve vzdálenostech 22, 42, 62 a 82 mm od téže strany listu.

6 Obr. 1 Schéma zatížení papíru Pomocí pravítka a odlamovacího nože udělej podle rysek mělké zářezy do papíru. Umožní ti to papír snadno varhánkovitě složit. Harmoniku postav na podstavné hranoly jako u předchozích pokusů a zatěžuj obdobným způsobem (obr. 2). Mezi závaží a harmoniku vlož čtverec tvrdého papíru. Výsledek zapiš do tabulky 2. Obr. 2 Schéma zatížení harmoniky Spočítej nosnost harmoniky na 1 gram hmotnosti papíru. Je jiná než v předchozích případech? Čím je to dáno? Tab. 2 Pokus Název pokusu Celková hmotnost m, [g] Nosnost m n, [g] Nosnost na 1 g n 5. Harmonika 6. Odlehčená harmonika Obr. 3 Schéma zatížení odlehčené harmoniky

7 Znovu varhánkovitě slož papír jako v předchozím případě. Vezmi kancelářskou děrovačku a do papíru podle obr. 3 udělej otvory. Spočítej nebo zvaž, jaká je nyní hmotnost odlehčené harmoniky. Výsledek zapiš do tabulky 2. Nyní papír stejným způsobem, jako v předchozích případech papír zatěžuj, až se dotkne stolu. Výsledek nosnost zapiš do tabulky 2, spočítej nosnost na jeden gram hmotnosti papíru a porovnej s předchozími měřeními. Obr. 4 Rozstříhání harmoniky Použij harmoniku z pokusu č. 5 a rozstříhej ji podél sudých skladů (obr. 4). Získáš pruhy papíru s jedním skladem, které uprav tak, aby v místě skladu byl úhel přibližně 90. Vzniknou tzv. pruty s profilem ve tvaru "L". Pokus se jej ohnout. Jde to snadno? Co se při ohýbání stane? Zbylé ohnuté pruhy pruty slep dle obr. 5 tak, aby vytvořily čtverec a rovnostranný trojúhelník o délce stran 5 cm (2 ). Pokus se je deformovat. Který tvar je pevnější? Pokus se říci proč. Obr. 5 Pruty a jednoduché příhradové konstrukce Tvary, které jsi vytvořil, jsou jednoduché příhradové konstrukce. Je pro ně charakteristické, že využívají prutů stejného průřezu a základním a opakujícím tvarem je obvykle trojúhelník. Pro svoji pevnost a lehkost jsou často využívány techniky a architekty. Jsou např. základem konstrukce rámu jízdních kol, automobilů, střešních konstrukcí a mostů. Nyní se na základě získaných poznatků pokus navrhnout vlastní papírový most. Snaž se, aby jeho nosnost byla co nejvyšší, ovšem při co nejnižší hmotnosti. Most bude podroben "zatěžkávací zkoušce" podle schématu na obr. 6. Před započetím tvorby návrhu se můžeš inspirovat na internetu. Zadej do vyhledavače obrázků hesla příhradový most, příhradové konstrukce, prutové konstrukce, mostní konstrukce apod. a sleduj, jaké mosty navrhují zkušení architekti a technici. Při stavbě papírového mostu si uvědom, že i lepidlo má určitou hmotnost. Zatěžkávací zkouška mostu je vyvrcholením tvojí snahy a velmi dobře odhalí, jak pečlivě jsi pracoval. Sleduj ale i mosty svých spolužáků a pokuste se společně odhalit přednosti a slabiny mostních konstrukcí, které jste navrhli a vytvořili.

8 Obr. 6 Schéma zatěžkávací zkoušky Závěrečná metakognice Co a jak jsme se dozvěděli z pokusů? Proč jsi papír stříhal a ohýbal do tvaru L? Je pro pevnost výrobků důležité jen množství (hmotnost) použitého materiálu? Vyber, co je správně: Čím je most těžší, tím více unese. Kolik most unese, nezáleží na jeho tvaru, ale na materiálu, ze kterého je vytvořen. Materiál mostu je důležitý, rozhodující je ale jeho tvar. Obecně je papír považován za měkký, nepevný materiál. Co si o něm myslíš nyní? Napiš předměty, které obsahují nebo jsou z vytvořené příhradových konstrukcí. Z kolika trojúhelníků se skládá příhradová konstrukce rámu běžného jízdního kola?

9 Téma: Pokusy Předmět pokusu: Konstrukce mostu z papíru KOLIK UNESE PAPÍR? PRACOVNÍ LIST ŘEŠENÍ Postup řešení problémové úlohy Zvaž jeden až čtyři listy papíru a zapiš do tabulky 1. Do tabulky 1 zapisuj zjištěnou nosnost listů papíru a nosnost na 1 g. Nosnost na 1 g n vypočítáme vydělením celkové hmotnosti m nosností m n (n = m/m n ). Při zatěžování listů papíru zjišťujeme, že nosnost s počtem listů roste, ale nosnost na 1 g je přibližně stejná. Zjistili jsme, že při tomto uspořádání (obr. 1) můžeme nosnost mostu zvyšovat pouze za cenu značného zvýšení jeho hmotnosti a tedy i spotřeby materiálu. Obr. 1 Schéma zatížení papíru Při zatížení harmoniky, zjišťujeme značný nárůst nosnosti. Nárůst zaznamenáme i v případě odlehčené harmoniky. Je zřejmé, že změny v nosnosti jsou způsobeny pouze změnou tvaru papíru. Rozstříháním harmoniky podél sudých skladů na pruhy vzniknou tzv. pruty s profilem ve tvaru "L". Pokud se je pokoušíme ohnout, jde to oproti plochému papíru poměrně obtížně. Při ohýbání má papír tendenci se narovnávat nebo se přetrhnout. Tento jev vysvětluje zvýšení nosnosti harmoniky proti plochému papíru. Obr. 2 Pruty a jednoduché příhradové konstrukce Pokud budeš prsty zatěžovat vrcholy vytvořených jednoduchých příhradových konstrukcí, zjistíš, že trojúhelník je pevnější. Trojúhelník je nejjednodušší tvar, který při stanovené délce stran nemění tvar.

10 Konstrukce mostů vycházející z opakujících se tvarů trojúhelníku jsi našel na internetu (obr. 3 a 4). Obr. 3 a 4 Příklady mostních příhradových konstrukcí. Zdroj: Železniční mosty. Top Con Servis [online] [cit ]. Dostupné z: zeleznicni-mosty.htm Obr. 5 Příklad mostu Pokud jsi most postavil z takovýchto opakujících se trojúhelníku, byl stabilní, a dosáhl jsi vysoké nosnosti (obr. 3).

11 Závěrečná metakognice Co a jak jsme se dozvěděli z pokusů? Pro nosnost a pevnost výrobků je důležitá nejenom pevnost materiálu ale i tvar součástí, ze kterých se skládá. Stříháním a ohýbáním papíru lze vytvořit pruty, které jsou pevnější než plochý papír. Slepováním prutů do tvaru trojúhelníků je možné vyrobit pevné příhradové konstrukce. Obecně je papír považován za měkký, nepevný materiál. Naše pokusy ale prokázaly opak. Papír unese i více než stonásobek svojí hmotnosti. Příhradové konstrukce jsou základem mnoha výrobků a staveb, např. jízdní kolo, železniční vozidla, mosty, věže, elektrické stožáry apod. Příhradová konstrukce rámu běžného jízdního kola se skládá ze tří základních trojúhelníku (dva v zadní vidlici).

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika Cílové koncepty: klíčení Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 hodiny + 1 hodina následující den Shrnutí:

Více

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Archimedovy zákony: plovající a potápějící se předměty ve vodě. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí:

Více

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka Cílové koncepty: Smysly a jejich interakce / součinnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 3 hod. Shrnutí: Děti zkoumají

Více

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka,přírodověda, (biologie, botanika, gravitační biologie) Cílové koncepty: Gravitropismus (pozitivní gravitropismus / též ozn. jako geotropismus/ růst ve

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Klíčení, růst Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 45 minut + systematické pozorování v délce 4 týdnů, na závěr

Více

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek,

Více

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Přírodní vědy Klíčové pojmy: fotosyntéza, energie, světlo Cílová věková skupina: 9-11 let Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): zelené, žluté a suché

Více

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016 Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016 Fakulta stavební ČVUT v Praze pod záštitou děkanky fakulty vyhlašuje 9. ročník studentské soutěže Hala roku JUNIOR. Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích.

Více

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list.

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list. 3-5 years Název aktivity: Jak prostředí ovlivňuje růst rostlin? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1

Více

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem.

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem. 3-5 years Název aktivity: Létající balón s ocasem Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy, design (návrh vzhledu výrobku) a technologie Klíčové pojmy: Možnost pohybu věcí vzduchem (úvod do třetího

Více

11 13 let, popř. i starší

11 13 let, popř. i starší Název: Mosty Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický cíl: fyzika 11

Více

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu?

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? 3-5 years Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Klíčové pojmy: Hlemýžď, potrava, salát, sušené listí Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity:

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a jeho svět / Rozmanitost přírody Klíčové pojmy: Barva, barvivo, směs, živá příroda, zelené barvivo rostlin, experiment Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity:

Více

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2017

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2017 Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2017 Fakulta stavební ČVUT v Praze pod záštitou děkanky fakulty vyhlašuje 10. ročník studentské soutěže Hala roku JUNIOR. Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích.

Více

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity:

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity: 3-5 years Název aktivity: Nechme plovat Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy. Klíčové pojmy: plovoucí a potápějící se. Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity: maximálně 3 hodiny Obsah:

Více

Čtyřúhelníky. Autor: Jana Krchová Obor: Matematika. Vybarvi ( nebo vyšrafuj) čtyřúhelníky: Napiš názvy jednotlivých rovinných útvarů: 1) 2) 3) 4)

Čtyřúhelníky. Autor: Jana Krchová Obor: Matematika. Vybarvi ( nebo vyšrafuj) čtyřúhelníky: Napiš názvy jednotlivých rovinných útvarů: 1) 2) 3) 4) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vybarvi ( nebo vyšrafuj) čtyřúhelníky: Čtyřúhelníky 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Napiš názvy jednotlivých rovinných

Více

Očekávaný výstup Žák zvládne náčrtek a rys jednoduchých hranolů, dosadí do vzorce, účelně použije kalkulátor Speciální vzdělávací žádné

Očekávaný výstup Žák zvládne náčrtek a rys jednoduchých hranolů, dosadí do vzorce, účelně použije kalkulátor Speciální vzdělávací žádné Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/1.3763 utor Mgr. Martina Smolinková Datum 11. 1. 014 Ročník 9. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Vzdělávací obor Matematika

Více

GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA

GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA GRAVITAČNÍ SÍLA A HMOTNOST TĚLESA Vzdělávací předmět: Fyzika Tematický celek dle RVP: Pohyb těles. Síly Tematická oblast: Pohyb a síla Cílová skupina: Žák 7. ročníku základní školy Cílem pokusu je sledování

Více

VY_52_INOVACE_2NOV42. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8.

VY_52_INOVACE_2NOV42. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8. VY_52_INOVACE_2NOV42 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Zvukové děje, Energie Téma: Kmitání kyvadla Metodický

Více

Určování hustoty látky

Určování hustoty látky Určování hustoty látky Očekávané výstupy dle RVP ZV: využívá s porozuměním vztah mezi hustotou, hmotností a objemem při řešení praktických problémů Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny hustota

Více

TECHNOLOGIE STROJNÍHO OBRÁBĚNÍ DŘEVA FRÉZOVÁNÍ

TECHNOLOGIE STROJNÍHO OBRÁBĚNÍ DŘEVA FRÉZOVÁNÍ TECHNOLOGIE STROJNÍHO OBRÁBĚNÍ DŘEVA FRÉZOVÁNÍ TECHNOLOGIE STROJNÍHO OBRÁBĚNÍ DŘEVA ROVINÉ FRÉZOVÁNÍ TVAROVÉ FRÉZOVÁNÍ TECHNOLOGIE STROJNÍHO OBRÁBĚNÍ DŘEVA ROVINÉ FRÉZOVÁNÍ TECHNOLOGIE STROJNÍHO OBRÁBĚNÍ

Více

Projekt CEPH. Kurz pro navrhování pasivních domů Ukázky školících materiálů

Projekt CEPH. Kurz pro navrhování pasivních domů Ukázky školících materiálů Projekt CEPH Kurz pro navrhování pasivních domů Ukázky školících materiálů (Česká verze) The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not necessarily reflect

Více

Inovace výuky Fyzika F7/09. Těžiště tělesa

Inovace výuky Fyzika F7/09. Těžiště tělesa Inovace výuky Fyzika F7/09 Těžiště tělesa Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Fyzika Pohyb těles. Síly. 7. ročník Těžiště

Více

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu Může člověk jít konstantní rychlostí? TĚLESNÝ POHYB Chůze před detektorem pohybu Jak můžete zjistit rychlost pohybu? V čem se liší rychlost a vektorová rychlost?. A. Příprava Aktivity s papírem a tužkou:

Více

Název: Mosty přes údolí

Název: Mosty přes údolí Název: Mosty přes údolí Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Předmět (obor): prvouka a přírodopis

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Příprava na závěrečnou písemnou práci

Příprava na závěrečnou písemnou práci Příprava na závěrečnou písemnou práci Dělitelnost přirozených čísel Osová a středová souměrnost Povrch a objem krychle a kvádru Zlomky 1) Určete, zdali jsou pravdivé následující věty. 2) a) Číslo 544 721

Více

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu:

Test žáka. Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2. Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA. Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Test žáka Zdroj testu: Celoplošná zkouška 2 Školní rok 2012/2013 MATEMATIKA Jméno: Třída: Škola: Termín provedení testu: Datum vytvoření: 14. 10. 2013 Obtížnost 1 Úloha 1 Na obrázku jsou čtyři červené

Více

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální, zásaditý, indikátor. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 1-2 hodiny Shrnutí: Pomoci žákům porozumět

Více

Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II

Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Vyhodnocení workshopu Fyzika do kapsy II Datum konání: 28. 3. 2012 Místo konání: Gymnázium

Více

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Určení hustoty látky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-12 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

6 ZKOUŠENÍ STAVEBNÍ OCELI

6 ZKOUŠENÍ STAVEBNÍ OCELI 6 ZKOUŠENÍ TAVEBNÍ OCELI 6.1 URČENÍ DRUHU BETONÁŘKÉ VÝZTUŽE DLE POVRCHOVÝCH ÚPRAV 6.1.1 Podstata zkoušky Různé typy betonářské výztuže se liší nejen povrchovou úpravou, ale i různými pevnostmi a charakteristickými

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU Václav Piskač Gymnázium tř.kpt.jaroše, Brno Abstrakt: Příspěvek ukazuje možnost, jak ve vyučovací hodině propojit fyzikální experiment a početní úlohu způsobem, který výrazně zvyšuje

Více

Rýmařovsk. ovská 15. Origami. 11. 11.. / 2012 Ing. Martin Greško

Rýmařovsk. ovská 15. Origami. 11. 11.. / 2012 Ing. Martin Greško Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Origami (Práce s papírem, skládanka vánoční hvězda) 11. 11.. / 2012 Ing. Martin Greško Origami - historie Origami je téměř tisíc let

Více

E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA

E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA 510664-LLP-1-2010-1-IT-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author,

Více

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy 3-5 years Název aktivity: Obloha Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy Klíčové pojmy: Objekty na obloze, měnící se příroda barvami mraků a oblohy, slunce, stíny. Cílová věková

Více

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce)

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-25 Předmět: přírodopis

Více

Laboratorní práce č. 4: Určení hustoty látek

Laboratorní práce č. 4: Určení hustoty látek Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3. ročník šestiletého a 1. ročník čtyřletého studia Laboratorní práce č. 4: Určení hustoty látek ymnázium Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA 3. ročník

Více

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years 3-5 years Název aktivity: Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? Vzdělávací obsah: Přírodopis Klíčové pojmy: Barva rostlin - zeleň. Rostliny si vytváří vlastní výživu.

Více

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Co je Osobní a profesní profil? Při ucházení se o zaměstnání ti Osobní a profesní profil pomůže prezentovat tvé zájmy, dovednosti, vzdělání a pracovní

Více

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku.

Od roku 2016 je firma Střechy 92, s.r.o. dodavatelem vrstveného dřeva Ultralam pro Českou republiku. Ultralam je obchodní značka výrobce pro konstrukční materiál vrstvené dřevo. (Anglicky se tento materiál nazývá LVL laminated veneer lumber, německy FSH Furnierschichtholz). Vrstvené dřevo Ultralam svými

Více

Sada 1 Geodezie I. 03. Drobné geodetické pomůcky

Sada 1 Geodezie I. 03. Drobné geodetické pomůcky S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Geodezie I 03. Drobné geodetické pomůcky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

h a n d b o o k A L F A 3 0 0

h a n d b o o k A L F A 3 0 0 handbook A LFA 300 úvod je stabilní a flexibilní, jehož základním konstrukčním prvkem je most. Vhodný je pro vybavování všech druhů kanceláří, call center, zasedacích či školících místností apod. Stoly

Více

BRIDGE BUILDER CONTEST

BRIDGE BUILDER CONTEST BRIDGE BUILDER CONTEST Úterý 23. 3. 2017 Harmonogram soutěže 08:00-8:50 - registrace týmů (předání triček, prezenční listina) 09:00 - zahájení soutěže 12:00 - svačina (délku svačiny si každý tým určuje

Více

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky

Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY G Gymnázium Hranice Laboratorní práce č. 4: Srovnání osvětlení a svítivosti žárovky a úsporné zářivky Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY

Více

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály

Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí. 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály FP 1 Měření a analýza mechanických vlastností materiálů a konstrukcí Úkoly : 1. Určete moduly pružnosti E z ohybu tyče pro 4 různé materiály 2. Určete moduly pružnosti vzorků nepřímo pomocí měření rychlosti

Více

Horní část střechy Spodní část střechy

Horní část střechy Spodní část střechy NÁVOD: Před zahájením práce na sestavení vystřihovánky si připravíme nezbytné nástroje a pomůcky. Budeme potřebovat řezák (odlamovací nůž), nůžky, nůž s tupou špičkou (pro nařezávání hran), ocelové pravítko,

Více

Název: Studium kmitů na pružině

Název: Studium kmitů na pružině Název: Studium kmitů na pružině Autor: Mgr. Lucia Klimková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět (mezipředmětové vztahy) : Fyzika (Matematika) Tematický celek: Mechanické kmitání

Více

pracovní list BIOMECHANIKA 1 Běhy do schodů Potřebné vybavení: stopky (na mobilu), kalkulačka

pracovní list BIOMECHANIKA 1 Běhy do schodů Potřebné vybavení: stopky (na mobilu), kalkulačka BIOMECHANIKA 1 Běhy do schodů pracovní list Potřebné vybavení: stopky (na mobilu), kalkulačka 1. Vyberte ze skupiny nejtěžšího a nejlehčího žáka a zapište si jejich hmotnost. 2. Stopněte oběma čas, za

Více

a 2 +b 2 =c 2 Výborný zdroj vzdělávání www.stocs.nl patent pending / rights reserved / info@stocs.nl

a 2 +b 2 =c 2 Výborný zdroj vzdělávání www.stocs.nl patent pending / rights reserved / info@stocs.nl Výborný zdroj vzdělávání a 2 +b 2 =c 2 Při vytváření konstrukcí STOCS se děti učí o přímkách, úhlech a tvarech. To dělá STOCS vzrušujícím, a poutavým způsobem výuky dětí, například matematiky, techniky

Více

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie

Název: Plantogram. Autor: Mgr. Blanka Machová. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Název: Plantogram Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího gymnázia)

Více

GlobalFloor. Cofraplus 60 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofraplus 60 Statické tabulky GlobalFloor. Cofraplus 6 Statické tabulky Cofraplus 6. Statické tabulky Cofraplus 6 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Polakovaná strana Použití Profilovaný plech Cofraplus 6 je určen pro výstavbu

Více

pracovní list studenta Kmitání Studium kmitavého pohybu a určení setrvačné hmotnosti tělesa

pracovní list studenta Kmitání Studium kmitavého pohybu a určení setrvačné hmotnosti tělesa pracovní list studenta Kmitání Studium kmitavého pohybu a určení setrvačné hmotnosti tělesa Výstup RVP: Klíčová slova: Eva Bochníčková žák měří vybrané veličiny vhodnými metodami, zpracuje získaná data

Více

Základní geometrické tvary

Základní geometrické tvary Základní geometrické tvary č. 37 Matematika 1. Narýsuj bod A. 2. Narýsuj přímku b. 3. Narýsuj přímku, která je dána body AB. AB 4. Narýsuj polopřímku CD. CD 5. Narýsuj úsečku AB. 6. Doplň. Rýsujeme v rovině.

Více

Určení plochy listu. > 3. KROK Plánování. Cíl aktivity 20 MINUT

Určení plochy listu. > 3. KROK Plánování. Cíl aktivity 20 MINUT Určení plochy listu Autor Liběna a Tomáš Dopitovi, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Nacvičujeme tyto kroky > 3. KROK Plánování a příprava pokusu 20 MINUT Vhodné pro věk/třídu od 7. ročníku Potřebný prostor a uspořádání

Více

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál:

PEVNOST KOSTÍ MISE X: TRÉNUJ JAKO ASTRONAUT. Materiál: PEVNOST KOSTÍ JMÉNO STUDENTA: Během této mise: prostudujete kost navrhnete model kostí z kartiček ze čtvrtky TÉMA: Jak vytvořit dostatečně pevný a silný model kosti, který by dokázal nést zátěž? Materiál:

Více

MĚŘENÍ HMOTNOSTI METODICKÝ LIST FYZIKÁLNÍ VELIČINY. Tematický okruh MĚŘENÍ HMOTNOSTI. Učivo. Ročník 6., 7. 2 vyučovací hodiny.

MĚŘENÍ HMOTNOSTI METODICKÝ LIST FYZIKÁLNÍ VELIČINY. Tematický okruh MĚŘENÍ HMOTNOSTI. Učivo. Ročník 6., 7. 2 vyučovací hodiny. METODICKÝ LIST 1/5 MĚŘENÍ HMOTNOSTI Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence FYZIKÁLNÍ VELIČINY MĚŘENÍ HMOTNOSTI 6., 7. 2 vyučovací hodiny 1. Kompetence k učení - žák se naučí chápat

Více

h a n d b o o k A L F A 2 0 0

h a n d b o o k A L F A 2 0 0 handbook A LFA 200 úvod je tradiční čtyřnohé, rámové konstrukce, který je vhodný do běžného administrativního provozu všech typů kanceláří, call center, zasedacích či školících místností apod. Tento typ

Více

Výpočet hustoty, práce s tabulkami

Výpočet hustoty, práce s tabulkami Výpočet hustoty, práce s tabulkami Autor: Pavel Broža Datum: 3. 5. 2014 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, reistrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Výpočet hustoty vzor 1 (bez převodů jednotek) Dřevěné

Více

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl)

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

Nově zařazujeme pákové nůžky na plech NP-1000 55 900,- Tvářecí stroje. Tvářecí stroje

Nově zařazujeme pákové nůžky na plech NP-1000 55 900,- Tvářecí stroje. Tvářecí stroje Nůžky, ohýbačka, obrubovací stroj Ohýbačky, zakružovačka, závitořez Ohýbačky Zakružovačka, trojkombinace, pákové nůžky na plech 88 91 92 93 55 900,- (46 975,- bez DPH) Nově zařazujeme pákové nůžky na plech

Více

Měření magnetické indukce elektromagnetu

Měření magnetické indukce elektromagnetu Měření magnetické indukce elektromagnetu Online: http://www.sclpx.eu/lab3r.php?exp=1 V tomto experimentu jsme využili digitální kuchyňské váhy, pomocí kterých jsme určovali sílu, kterou elektromagnet působí

Více

Postup řešení: Stropnice ve vícepodlažních komerčních a obytných budovách

Postup řešení: Stropnice ve vícepodlažních komerčních a obytných budovách Postup řešení: Stropnice ve vícepodlažních komerčních a obytných budovách Přehled nejdůležitějších kritérií pro ekonomický návrh nosníků ve vícepodlažních budovách. Uvádí se podklady pro počáteční návrh.

Více

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva.

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva. 8 ZKOUŠENÍ DŘEVA Zkoušky přírodního (rostlého) dřeva se provádí na rozměrově přesně určených vzorcích bez suků, smolnatosti, dřeně a jiných vad. Z výsledků těchto zkoušek usuzujeme na vlastnosti dřeva

Více

Laboratorní úloha č. 3 Spřažená kyvadla. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 3 Spřažená kyvadla. Max Šauer Laboratorní úloha č. 3 Spřažená kyvadla Max Šauer 17. prosince 2003 Obsah 1 Úkol měření 2 2 Seznam použitých přístrojů a pomůcek 2 3 Výsledky měření 2 3.1 Stanovení tuhosti vazbové pružiny................

Více

Název: Osmóza. Čas: 120 minut Věk: Témata: Osmóza, molarity, sbírání dat a grafické znázornění. Diferenciace: Instrukce, IT podpora atd.

Název: Osmóza. Čas: 120 minut Věk: Témata: Osmóza, molarity, sbírání dat a grafické znázornění. Diferenciace: Instrukce, IT podpora atd. Název: Osmóza Témata: Osmóza, molarity, sbírání dat a grafické znázornění. Čas: 120 minut Věk: 14-16 Diferenciace: Při různých úkolech jsou nutné různé úrovně asistence. Instrukce, IT podpora atd.: Pro

Více

Fyzikální korespondenční škola 2. dopis: experimentální úloha

Fyzikální korespondenční škola 2. dopis: experimentální úloha Fyzikální korespondenční škola 2. dopis: experimentální úloha Uzávěrka druhého kola FKŠ je 28. 2. 2010 Kde udělal Aristotelés chybu? Aristotelés, jeden z největších učenců starověku, z jehož knih vycházela

Více

Sada Síly a pohyb. Kat. číslo 104.0025

Sada Síly a pohyb. Kat. číslo 104.0025 Sada Síly a pohyb Kat. číslo 104.0025 Strana 1 z 36 Všechna práva vyhrazena. Dílo a jeho části jsou chráněny autorskými právy. Jeho použití v jiných než zákonem stanovených případech podléhá předchozímu

Více

SEEL General Learning Concept

SEEL General Learning Concept General Learning Concept Intellectual Output No. IO2-A1 P1, UPB Germany SEEL General Learning Concept Sound in European E-Learning IO2- A1 P1 University Paderborn UPB Germany Project Title Project Acronym

Více

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ

HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ METODICKÝ LIST /8 HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ Tematický okruh Učivo Ročník Časová dotace Klíčové kompetence MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN HYDRAULICKÉ ZAŘÍZENÍ 7. vyučovací hodiny. Kompetence k učení - pozorováním

Více

Vodivé plasty zajímavý materiál pro laboratorní práci

Vodivé plasty zajímavý materiál pro laboratorní práci Vodivé plasty zajímavý materiál pro laboratorní práci JOSEF HUBEŇÁK Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové Abstrakt Plasty jsou výbornými izolanty a zdroji elektrostatických

Více

SCLPX 07 2R Ověření vztahu pro periodu kyvadla

SCLPX 07 2R Ověření vztahu pro periodu kyvadla Klasické provedení a didaktické aspekty pokusu U kyvadla, jakožto dalšího typu mechanického oscilátoru, platí obdobně vše, co bylo řečeno v předchozích experimentech SCLPX-7 a SCLPX-8. V současném pojetí

Více

Obecné informace: Typy úloh a hodnocení:

Obecné informace: Typy úloh a hodnocení: Obecné informace: Počet úloh: 30 Časový limit: 60 minut Max. možný počet bodů: 30 Min. možný počet bodů: 8 Povolené pomůcky: modrá propisovací tužka obyčejná tužka pravítko kružítko mazací guma Poznámky:

Více

BETONOVÉ A ZDĚNÉ KONSTRUKCE 1. Dimenzování - Deska

BETONOVÉ A ZDĚNÉ KONSTRUKCE 1. Dimenzování - Deska BETONOVÉ A ZDĚNÉ KONSTRUKCE 1 Dimenzování - Deska Dimenzování - Deska Postup ve statickém výpočtu (pro BEK1): 1. Nakreslit navrhovaný průřez 2. Určit charakteristické hodnoty betonu 3. Určit charakteristické

Více

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu Popis dílů Obsah balení 2 x vnitřní profil krátký A1 a vnější profil krátký B1 2 x vnitřní profil dlouhý A1 a vnější profil dlouhý B1 4 x rohové spojky C 2 x zavěšovací háčky krátké D 2 x zavěšovací háčky

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_02_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 5. 11. 2012 Datum ověření ve výuce: 9.

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

Bridge Builder Contest

Bridge Builder Contest Bridge Builder Contest Odměny Ceny pro vítěze dodá IAESTE, VŠB a partneři soutěže STRABAG a DOPRAVOPROJEKT OSTRAVA. 1. Místo - 3 krát 3000Kč, 2. Místo - 3 krát 2000Kč, 3. Místo - 3 krát 1000Kč, + věcné

Více

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁU Navrhněte ohybovou výztuž do železobetonového nosníku uvedeného na obrázku. Kromě vlastní tíhy je nosník zatížen bodovou silou od obvodového pláště ostatním stálým rovnoměrným

Více

Poznámka: Tento materiál je součástí tematického balíčku Světlo v prostoru pro 2. ročník čtyřletých maturitních výtvarných oborů

Poznámka: Tento materiál je součástí tematického balíčku Světlo v prostoru pro 2. ročník čtyřletých maturitních výtvarných oborů Datum: 12. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_523 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21. 0918 Název projektu:inovace vzdělávání v

Více

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2)

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2) OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2) Měď je rozšířený kov používaný například do počítačů, jako elektrické kabely, okapy, instalatérské prvky a všemožný spojovací materiál. Po mědi je tedy velká poptávka a

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Název projektu Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce v oblasti inovativního strojírenství Jméno a adresa firmy RONELT, Výpusta

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 147 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 26.3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) MATEMATIKA

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Měření permitivity a permeability vakua

Měření permitivity a permeability vakua Měření permitivity a permeability vakua Online: http://www.sclpx.eu/lab3r.php?exp=2 Permitivita i permeabilita vakua patří svojí hodnotou měřenou v základních jednotkách SI mezi poměrně malé fyzikální

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Letadlo. Část B - Portfolio žáka Výstupem aktivity je 15 žákovských portfolií. Jedno portfolio se vyplňuje pro jednotlivého žáka. Základní informace:

Letadlo. Část B - Portfolio žáka Výstupem aktivity je 15 žákovských portfolií. Jedno portfolio se vyplňuje pro jednotlivého žáka. Základní informace: Část B - Portfolio žáka Výstupem aktivity je 15 žákovských portfolií. Jedno portfolio se vyplňuje pro jednotlivého žáka. Základní informace: Škola: Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká

Více

Nejčastější chyby v navrhování a instalaci zařízení určených k ochraně proti pádu kotvicích zařízení

Nejčastější chyby v navrhování a instalaci zařízení určených k ochraně proti pádu kotvicích zařízení Znalecká a projekční kancelář v oboru bezpečnosti práce, periodické prohlídky, projekce, navrhování kotvicích zařízení, provozní řády střechy, ochrana proti pádu Nejčastější chyby v navrhování a instalaci

Více

pracovní list studenta

pracovní list studenta Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Analytická geometrie lineárních útvarů Mirek Kubera žák řeší analyticky polohové a metrické úlohy o lineárních útvarech v rovině a prostoru souřadnice,

Více

Scia Engineer 2011.1 a 2012

Scia Engineer 2011.1 a 2012 Tractebel Engineering - Musée des Confluences - Lyon, France - image isochrom.com Novinky ve verzích Scia Engineer 2011.1 a 2012 Radim Blažek Program semináře Přednášky 1 www.nemetschek-engineering.com

Více

Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny

Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny Online: http://www.sclpx.eu/lab2r.php?exp=2 V tomto experimentu vycházíme z pojetí klasického pokusu s pružinovým oscilátorem. Z periody kmitů se obvykle

Více

Lisovací nástroje. Stříhání

Lisovací nástroje. Stříhání Lisovací nástroje Podle počtu pracovních úkonů při jednom zdvihu jsou lisovací nástroje: - Jednoduché při každém zdvihu beranu lisu je zhotoven výrobek. Např. k vystřižení jednoduchého tvaru na jeden krok.

Více

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN CEMVIN FORM - Desky pro konstrukce ztraceného bednění Vysoká pevnost Třída reakce na oheň A1 Mrazuvzdornost Vysoká pevnost v ohybu Vhodné do vlhkého

Více

Dřevěné a kovové konstrukce

Dřevěné a kovové konstrukce Učební osnova předmětu Dřevěné a kovové konstrukce Studijní obor: Stavebnictví Zaměření: Pozemní stavitelství Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 64 4. ročník: 32 týdnů

Více