2. Kontemplace (zvažování) 3. Rozhodnutí, plánování. Proces změny (Prochaska, DiClemente) 1. Prekontemplace (neuvědomování)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Kontemplace (zvažování) 3. Rozhodnutí, plánování. Proces změny (Prochaska, DiClemente) 1. Prekontemplace (neuvědomování)"

Transkript

1 ÚVOD MOTIVACE V KBT MUDr. Petr Možný ideální klient snadno navazuje terapeutický vztah, sděluje potřebné údaje, přijímá vysvětlení svých potíží, aktivně plní domácí úkoly, dosahuje pokroku. nemotivovaný klient zpochybňuje kompetenci terapeuta, popírá, že by měl problém, nemá jasno o cíli terapie, vysvětluje, proč pro něj navrhované terapeutické metody nejsou vhodné, domácí úkoly plní nespolehlivě, nedosahuje pokroku. CO DĚLAT? - zvýšit úsilí, lépe vysvětlovat, nabízet méně náročné metody, upozorňovat klienta na negativní důsledky jeho chování??? Motivační rozhovor Wiliam R. Miller, Stephen Rollnick MOTIVAČNÍ ROZHOVORY Scan Tišnov, DEFINICE: MI je na klienta zaměřená direktivní metoda, jejímž cílem je podpořit vnitřní motivaci klienta ke změně tím, že s ním probereme jeho ambivalenci a pomůžeme mu ji překonat. Nejde o KBT přístup, ale velmi vhodně se s ním doplňuje. V KBT se musíme vyvarovat mechanického uplatňování metod podle diagnóz a přesvědčení, že víme lépe než klient, co je pro něj nejvhodnější. Metafora terapie: Nikoli zápas, ale tanec. Motivační rozhovor Tento přístup vznikl v oblasti léčby závislostí na alkoholu a jiných drogách. Vycházel z Rogerse. Později se začal využívat i v jiných oblastech především u klientů, kteří popírají existenci problému (poruchy příjmu potravy, hypománie ), u klientů, které k terapii přivedl někdo jiný (u dětí) nebo u klientů, kteří ze svých problému obviňují druhé osoby. Lze jej ale využít u každého klienta, který v terapii nespolupracuje, není motivován. MOTIVACE = připravenost ke změně či touha po ní ODPOR = snaha zachovat stávající stav Motivace - ve slovech - v činech Nezaručuje úspěch terapie, ale brání vzniku napětí a zhoršení vztahu mezi terapeutem a klientem.

2 Vztah mezi motivací a chováním terapeuta Proces změny (Prochaska, DiClemente) Chování terapeuta výrazně ovlivňuje chování klienta. KONFRONTAČNÍ PŘÍSTUP terapeut se snaží přimět klienta, aby uznal, že má problém (že je nemocen) a že se musí změnit. Užívaný v terapii závislých, poruch příjmu potravy, psychóz. NEKONFRONTAČNÍ PŘÍSTUP terapeut zdůrazňuje, že jen klient ví, zda má problém, a že je jen na něm, aby se rozhodl, zda chce dosáhnout změny. PSYCHICKÁ REAKTANCE přímá konfrontace vede k odporu, nekonfrontační přístup zvyšuje ochotu ke změně. Prekontemplace (Neuvědomování) Kontemplace (Zvažování) Rozhodnutí Příprava Relaps Akce Udržování Trvalá změna Optimální chování terapeuta je v každém stádiu procesu změny jiné. 2. Kontemplace (zvažování) Uvědomuje si, že má v životě určitý problém a zvažuje, zda se má snažit o dosažení změny nebo ne - postoj ambivalence. si na jedné straně přeje současnou situaci změnit, na druhé straně se mu do toho nechce. Současný stav přináší zjevná pozitiva a změny se zcela přirozeně obává. Nechce se vystavovat nepříjemným pocitům úzkosti, případně neví, co má dělat, aby svůj současný problém vyřešil. Motivace je v této fázi kolísavá. Posílit argumenty pro změnu, připomenout rizika, spočívající v přetrvávání současného stavu. Ujistit klienta, že změna je možná a že existují účinné způsoby, jak jí dosáhnout. V této fázi se nejlépe uplatní motivační rozhovor. V KBT jde o fázi vyšetření a tvoření formulace případu. 1. Prekontemplace (neuvědomování) Neuvědomuje si žádný konkrétní problém, může však cítit nejasnou nespokojenost se svým současným stavem. Motivace ke změně stávajícího stavu není žádná nebo jen velmi nízká. Více cítí jeho problém jiní lidé rodiče, partneři, spolupracovníci - kteří začnou po klientovi žádat, aby se sebou něco začal dělat a na základě jejich tlaku se může tento klient objevit v terapii. Probrat s klientem jeho současnou životní situaci a vztahy. Shromáždit informace, ukazující na možný problém, a vzbudit v něm pochybnosti, zda je opravdu všechno tak v pořádku, jak si namlouvá. Posílit vnímání rizik a potíží, které klientovi jeho stávající chování přináší. V této fázi je motivační rozhovor velmi užitečný. V KBT jde o fázi vyšetření a tvoření formulace případu. 3. Rozhodnutí, plánování Je rozhodnut dosáhnout žádoucí změny, často ale neví jak toho dosáhnout. Připravuje se na dosažení změny, získává potřebné informace a prostředky. Motivace je vysoká. Pomáhá klientovi vytvořit reálný plán dosažení žádoucí změny. Navrhuje mu účinné metody, jak této změny dosáhnout. V rámci KBT jde v této fázi o formulaci problémů a cílů a volbu terapeutických metod k jejich dosažení. Motivační rozhovor je potřebný jen pokud dojde ke snížení motivace. Pozor na podcenění přetrvávající ambivalence!

3 4. Akce Provádí jednotlivé kroky, nutné k dosažení žádoucích změn. Plní domácí úkoly, v sezení si nacvičuje potřebné dovednosti, učí se z vlastních chyb. Motivace je vysoká, pokud se však klient setká s neúspěchem může klesat. Uplatňuje terapeutické metody tak, aby riziko neúspěchu bylo co nejmenší. Poskytuje klientovi informace a zpětnou vazbu. Pomáhá mu při nácviku. Slouží jako vzor. Oceňuje úsilí klienta, chválí dosažený pokrok. V případě problémů pomáhá s hledáním jejich řešení. 5. Udržování Samostatně používá metody, umožňující udržení dosažené změny. Rozvíjí nový životní styl, který snižuje riziko relapsu. Při udržovacích sezeních probírá s klientem rizikové situace, způsoby jak jim čelit. Oceňuje úsilí klienta o udržení dosažené změny. Zdůrazňuje pozitivní změny v životě klienta. Upozorňuje na nebezpečí relapsu. 6. Relaps Opět se vrací k původnímu nežádoucímu chování např. k vyhýbání se určitým situacím, provádění zabezpečujících rituálů, konzumaci návykových látek apod. Převést klienta zpět do fáze kontemplace ke zvažování rizik současného chování a možností změny žádoucím směrem. Podněcovat v klientovi naději, že i přes relaps lze žádoucí dosáhnout, připomenout dřívější úspěchy. Zabránit demoralizaci klienta. změny PRO ZMĚNU Výhody a zisky ze změny Nevýhody a náklady současné situace AMBIVALENCE Váhy rozhodování PROTI ZMĚNĚ Výhody a zisky ze současné situace Nevýhody a náklady změny Zdroje ambivalence PROTICHŮDNÉ HODNOTY OBAVY Z NEZNÁMÉ BUDOUCNOSTI SEBEPOJETÍ SPOLEČENSKÝ KONTEXT DEMORALIZACE NARUŠENÁ SEBEKONTROLA Ambivalence je normální součástí procesu změny. V terapii je třeba ambivalenci očekávat a počítat s ní. Kdyby klient nebyl ambivalentní vůči změně, nebyl by v terapii! Princip psychologické reaktance Spočívá v tom, že člověk, který zaujímá ambivalentní postoj, má tendenci hájit opačnou stranu než tu, kterou se mu snaží vnutit někdo druhý. To bývá zdrojem napětí v terapeutickém vztahu, pokud terapeut klienta tlačí v určitém směru. Tohoto principu lze terapeuticky využít, pokud terapeut důkladně probírá argumenty proti změně. pak sám často začne argumentovat ve prospěch změny. Jádrem motivačního rozhovoru je přivést klienta k tomu, aby tyto sebemotivující výroky a argumenty vyslovil on sám.

4 Pasti v budování motivace 1. Past otázek a odpovědí klade uzavřené otázky, klient krátce odpovídá. Rozhovor se mění ve výslech. 2. Past obviňování a popírání argumentuje, že klient má problém a musí se změnit, klient to popírá a bagatelizuje. 3. Past expert vystupuje jako Děd Vševěd, který zná ty správné odpovědi na klientovy problémy. 4. Past nálepkování nutí klienta, aby přijal určitou nálepku, např. alkoholik nebo anorektička, oblíbená je také hraniční osobnost (hraničářka!). 5. Past předčasného zaměření na určitý problém se příliš brzy zaměří na určitý problém, který on považuje za hlavní, i když klient může považovat za problém něco jiného. 6. Past hledání viníka se zaměřuje na to, aby zjistil, kdo zavinil klientovy problémy, místo aby se soustředil na to, co se s nimi dá dělat. Pět základních principů motivačního rozhovoru 1. Vyjadřování empatie 2. Prohlubování vědomí rozporů 3. Vyhýbání se sporům 4. Využití odporu 5. Podpora sebevědomí a sebedůvěry klienta 1. Vyjadřování empatie Vůči klientovi zaujímáme postoj akceptace a pochopení, probíráme s ním jeho pocity a hodnocení jeho situace, aniž bychom jej jakkoli kritizovali či obviňovali. Pochopení ovšem neznamená souhlas či schvalování! Jde o zaujetí postoje pozorného posluchače, který se snaží porozumět klientovým názorům a postojům, vidět svět jeho očima. 2. Prohlubování vědomí rozporů Zaměřujeme se na to, abychom v klientově popisu jeho stávající situace nalezli a podtrhli rozpory mezi jeho současným chováním a jeho obecnými životními hodnotami, cíli a přáními. Právě tyto rozpory jsou totiž hlavním zdrojem motivace ke změně. (Pozor na přílišnou dychtivost! Vyvolá reaktanci.) S argumenty ve prospěch úsilí o dosažení změny současného stavu by pak měl přijít sám klient. 3. Vyhýbání se sporům Spory mezi terapeutem a klientem narušují vzájemný vztah a brání spolupráci při snaze o dosažení změny. Pokud začne klient odporovat, terapeut změní svůj přístup nesnaží se klientovi nic vnutit. Chybou je, pokud terapeut zareaguje stejně jako jiní lidé před ním, tj. začne klienta přemlouvat, začne mu hrozit, obviňovat jej nebo mu vyčítat. ický vztah se tím naruší a problematické chování klienta se tím ještě upevní. by si měl stále uvědomovat, že nikoho nelze přinutit k nějaké změně, pokud ji sám nechce. 4. Využití odporu ova odporu může terapeut využít tak, že jej uzná, ale určitým způsobem posune jeho argumentaci do jiného významu. klientovi neodporuje, ale doplní jeho argumenty tak, aby si sám uvědomil jejich nežádoucí logický důsledek. Například Chápu, že se bojíte chodit sama ven, když se vám venku tak točí hlava a máte pocit, že omdlíte. Pak ovšem nemáte jinou možnost než zůstávat doma a být zcela závislá na manželovi, aby všechno zařizoval za vás. Není úkolem terapeuta, aby sám vymýšlel cíle a řešení klientových problémů. Je to klient, kdo si musí vybrat, jakým způsobem se bude snažit svůj problém vyřešit. může pouze nabídnout různé osvědčené možnosti a metody. Motivaci klienta zvyšuje, když řeší své problémy metodou, kterou si sám zvolil.

5 5. Podpora sebevědomí a sebedůvěry klienta Klíčovým prvkem motivace je přesvědčení klienta, že svůj problém dokáže vyřešit. Úkolem terapeuta je v rozhovoru toto přesvědčení v klientovi podporovat a upevňovat, vyjádřit mu důvěru a oceňovat jeho úsilí. si musí uvědomit, že on nejen může, ale musí uskutečnit žádoucí změny, protože to za něj nemůže udělat nikdo jiný. Optimismus terapeuta je nezbytným předpokladem optimismu klienta. Pět základních postupů při provádění motivačního rozhovoru 1. Otevřené otázky 2. Reflektující naslouchání 3. Povzbuzování a oceňování klienta 4. Shrnutí a opakování sdělení klienta 5. Podpora sebe-motivujících výroků klienta 1. Otevřené otázky ovi klademe otázky, které jej směřují k tomu, aby sám svými slovy popsal svoji situaci a své problémy. Proto se snažíme vyhýbat otázkám, na které lze odpovědět pouhým Ano či Ne. Co vás trápí? místo Máte problémy v manželství? Vhodné otevřené otázky: Co vás ke mně přivádí? O čem byste se mnou chtěl(a) hovořit? Můžete mi o tom říci více? 2. Reflektující naslouchání Základní dovednost v počátečních fázích rozhovoru s klientem. Spočívá v tom, že terapeut reflektuje sdělení klienta tak, že jej dořekne vysloví svůj odhad, co klient svým výrokem míní. Jde o tvrzení, nikoli o otázku. ČTYŘI TYPY REFLEXÍ: : Moje žena ze mě dělá alkoholika. 1. Prosté opakování Vaše žena si myslí, že jste alkoholik. 2. Přeformulování Vaše žena je znepokojena tím, že příliš často pijete alkohol. 3. Parafrázování Myslíte si, že si vaše žena dělá kvůli vašemu pití přehnané starosti. 4. Reflexe emocí Zlobí vás, když vám žena vytýká, že moc pijete. Nejde o pasivní opakování terapeut aktivně vybírá, co ze sdělení klienta bude reflektovat a co pomine. Dvanáct překážek reflektujícího naslouchání 1. Požadovat a nařizovat 2. Varovat a strašit 3. Radit, dávat hotová řešení 4. Přemlouvat za použití logiky nebo poučování 5. Moralizovat, říkat klientům co je správné a co by neměli dělat 6. Nesouhlasit, odsuzovat, kritizovat a obviňovat 7. Souhlasit, schvalovat a oceňovat 8. Zesměšňovat, zahanbovat nebo nálepkovat 9. Interpretovat a analyzovat 10. Ujišťovat, utěšovat, vyjadřovat soucit 11. Znejišťovat a hledat skryté motivy 12. Projevovat nezájem, dělat si legraci, měnit téma rozhovoru 3. Povzbuzování a oceňování Slouží k prohloubení terapeutického vztahu a zvýšení sebevědomí klienta. Sebevědomý klient je více motivován k terapeutické práci. Přijít sem pro vás muselo být těžké. Klobouk dolů před vaší odvahou. To jste zvládla moc dobře: To je opravdu dobrý nápad! Jste člověk, který se chce rozhodovat sám za sebe.

6 4. Shrnutí a opakování po určité době rozhovoru s klientem shrne, co se od něj dozvěděl. Potvrdí si tak, že klientovi správně rozumí Dává klientovi najevo, že jej poslouchá. Dává klientovi příležitost opravit či doplnit, na co terapeut zapomněl. Znovu opakuje klientovy sebemotivující výroky. Shrnutí zahrnuje obě strany klientovy ambivalence důvody pro změnu i důvody pro zachování stávající situace. 5. Podpora sebe-motivujících výroků si během rozhovoru s klientem všímá jeho sebemotivujících výroků. Jde o čtyři typy výroků: 1. Uznání existence problému Nedokážu to hraní zvládat. 2. Vyjádření obav ze stávajícího stavu Jsem z toho zoufalý. (i neverbální projevy emocí) 3. Vyjádření přání se změnit Musím s tím něco dělat. 4. Optimismus ohledně změny Věřím, že to dokážu zvládnout. Tyto výroky terapeut po klientovi opakuje a vede jej k jejich rozvíjení dalšími otázkami typu A co ještě Můžete mi o tom říci něco víc? Otázky k podpoře sebemotivujících výroků 1. UZNÁNÍ PROBLÉMU: Proč je to pro vás problém? Jak to škodí vám nebo jiným lidem? Co kvůli tomu nejste schopna dělat? Čemu se kvůli tomu raději vyhýbáte? 2. VYJÁDŘENÍ OBAV Co vám na tom dělá největší starosti? Jak moc vás to trápí? Co si myslíte, že se stane, pokud s tím něco neuděláte? 3. PŘÁNÍ SE ZMĚNIT Proč si myslíte, že byste s tím měl něco dělat? Jak by se váš život změnil, kdyby se vám podařilo tento problém zvládnout? 4. OPTIMISMUS OHLEDNĚ ZMĚNY Co nebo kdo by vám mohl pomoci tento problém zvládnout? Co vám dodává odvahu? Proč si myslíte, že byste to mohl dokázat? Nakolik si věříte na škále 0-10 že dokážete dosáhnout změny? Proč jste zvolil toto číslo a ne méně? Co vám brání zvolit o jedno či dvě čísla více? Další způsoby podněcování sebe-motivujících výroků Zkoumání důležitých životních hodnot Srovnání s minulostí (než se problém objevil) Výhled do budoucna zázrak Probrání nejhorších možných obav (pokud se stav nezmění) 1.Manželský/ partnerský/ milenecký vztah Cvičení - zkoumání hodnot Jakým člověkem bych chtěl být v rámci intimního vztahu? Jak je to pro mně důležité? Nakolik se mi to daří? 2. Rodičovství Jakou bych chtěla být mámou/tátou? Jak je to pro mě důležité? Nakolik se mi to daří? 3. Rodinné vztahy (jiné než intimní vztahy a rodičovství) 4. Přátelství/společenské vztahy Jakým bych chtěl být synem/dcerou, bratrem/sestrou, jaké bych chtěl mít vztahy se svými příbuznými? Jak je to pro mně důležité? Nakolik se mi to daří? Jaké bych chtěl mít vztahy s druhými lidmi? Jak bych chtěl, aby mě hodnotili? Jak je to pro mně důležité? Nakolik se mi to daří? 5. Kariéra/zaměstnání Čeho bych chtěl dosáhnout v zaměstnání? Jak je to pro mně důležité? Nakolik se mi to daří? 6.Vzdělávání/ výcvik/ osobní růst a vývoj 7. Volný čas/ zábava/ koníčky Jakého vzdělání bych chtěl dosáhnout? V jako oblasti bych chtěl být kompetentní? Jak je to pro mě důležité? Nakolik se mi to daří? Jaké jsou mé koníčky, co rád dělám ve volném čase? Jak je to pro mě důležité? Nakolik se mi to daří? 8. Spiritualita Jaké je moje duchovní zaměření? Jakým spirituálním činnostem se věnuji? Jak je to pro mě důležité? Nakolik se mi to daří? 9. Společenská angažovanost 10. Zdraví/tělesná pohoda Jakým způsobem bych chtěl ovlivnit společnost? Jakým občanským aktivitám se věnuji? Jak je to pro mě důležité? Nakolik se mi to daří? Jaké by mělo být mé tělesné a psychické zdraví? Jak je to pro mě důležité? Nakolik se mi to daří? Důležitost 1 10 Naplnění 1-10 Rozdíl 1. NÁMITKY a) Zpochybňování faktů b) Zpochybňování terapeutovy kompetence c) Nepřátelství vůči terapeutovi 2. PŘERUŠOVÁNÍ a) Skákání do řeči b) Umlčování terapeuta 3. POPÍRÁNÍ a) Obviňování druhých b) Nesouhlas s návrhem T. bez návrhu vlastní alternativy c) Výmluvy, omlouvání vlastního chování d) Popírání ohrožení e) Zlehčování problému f) Pesimismus g) Pochybnosti, váhání h) Neochota uvažovat o změně Odpor 4. NEZÁJEM a) Nepozornost b) Neodpovídání c) Nereagování (mlčení) d) Měnění tématu

7 ické reakce na odpor Jak to říkáte je důležitější než to, co říkáte! 1. JEDNODUCHÁ REFLEXE - zopakování klientova výroku bez popírání a konfrontace Kl.: To, co mi radíte, stejně není k ničemu. T.: Myslíte si, že to co vám navrhuji, vám nijak nepomůže. 2. ZESÍLENÁ REFLEXE - zopakování klientova výroku s jeho zesílením Kl.: Nikdo mě nemá rád. T.: Říkáte, že na celém světě není ani jediný člověk, který by vás měl rád a kterému by na vás aspoň trochu záleželo. 3. OBOUSTRANNÁ REFLEXE - zopakování výroku klienta a doplnění druhé strany ambivalence Kl.: Je pravda, že to občas s pitím přeženu, ale nejsem žádný alkoholik. T.: I když vám pití alkoholu dělá někdy v životě potíže, nechcete, aby vás někdo označoval za alkoholika. ické reakce na odpor 4. SOUHLAS S POSUNUTÍM VÝZNAMU - T. doplní výrok klienta dalšími fakty, které jeho význam posunou Kl.: Sice jsem došla až do obchodu a nakoupila jsem tam, ale celou tu dobu jsem se cítila hrozně nervózní a třásly se mi ruce. T.: Takže se vám během nákupu třásly ruce a byla jste nervózní, ale došla jste do obchodu a nakoupila jste si všechno, co jste potřebovala. 5. ZDŮRAZNĚNÍ OSOBNÍ ODPOVĚDNOSTI A SVOBODY VOLBY KLIENTA Kl.: Nevím, jestli to chci zkusit. T.: Je pravda, že tohle za vás nikdo nemůže rozhodnout. Pokud chcete i nadále žít tak jako dosud, tak vám v tom nikdo nemůže zabránit. 6. ZMĚNA ZAMĚŘENÍ ROZHOVORU - přizpůsobení se klientovi, který chce hovořit o něčem jiném Kl: Můj problém není v tom, že moc piju, ale že mi moje žena pořád nadává. T.: A v jakých situacích k tomu dochází nejčastěji? ické reakce na odpor 7. PŘERÁMCOVÁNÍ - změna významu klientových argumentů Kl.: Já nemám s alkoholem žádný problém. Vypiju víc než ostatní a nikdy mi není špatně. T.: Víte, podle mé zkušenosti nejsou závislostí na alkoholu ohroženi lidé, kterým se po alkoholu dělá špatně. Alkoholiky se stávají lidé, kterým alkohol zpočátku nedělá žádné potíže a cítí se po něm dobře. Víte proč? 8. TERAPEUTICKÝ PARADOX - T. s klientem souhlasí, že změna aktuálně není pro klienta vhodná či uskutečnitelná T.: Probrali jsem spolu vaši situaci a možnosti, co byste mohl dělat, a zdá se, že žádná z nich vám nepřipadá vhodná. Asi je pro vás v tuto chvíli opravdu lepší nechat věci tak jak jsou, než usilovat o nějakou změnu.

PETR MOŽNÝ. Psychiatrická léèebna, Kromìøíž

PETR MOŽNÝ. Psychiatrická léèebna, Kromìøíž Smyslem rubriky je pøinášet nové informace o psychoterapii, zejména nové teoretické pohledy, praktické postupy a zajímavé kazuistiky. MUDr. Ján Praško, CSc. MOTIVAÈNÍ ROZHOVOR MOTIVATIONAL INTERVIEWING

Více

MOTIVAČNÍ ROZHOVORY ATMOSFÉRA ZMĚNY CO MOTIVUJE LIDI KE ZMĚNĚ. Wiliam R. Miller, Stephen Rollnick, SCAN, Tišnov, 2002. Kapitola 1

MOTIVAČNÍ ROZHOVORY ATMOSFÉRA ZMĚNY CO MOTIVUJE LIDI KE ZMĚNĚ. Wiliam R. Miller, Stephen Rollnick, SCAN, Tišnov, 2002. Kapitola 1 MOTIVAČNÍ ROZHOVORY Wiliam R. Miller, Stephen Rollnick, SCAN, Tišnov, 2002. Kapitola 1 ATMOSFÉRA ZMĚNY Někteří terapeuti jsou přesvědčeni, že zvláště u jedinců závislých na alkoholu či na drogách je k

Více

Motivační rozhovory v pedagogické praxi

Motivační rozhovory v pedagogické praxi Motivační rozhovory v pedagogické praxi Co učitele láká učitele na "tanci s odporem" /slovo úvodem Na našich kurzech SES TEACHER, především díky terapeutickým a supervizním zkušenostem Mgr. Nového z praxe

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Kognitivní restrukturalizace. MUDr. Petr Možný

Kognitivní restrukturalizace. MUDr. Petr Možný Kognitivní restrukturalizace MUDr. Petr Možný Edukace klienta Co jsou to emoce Pojmenování emocí Vztah mezi emocemi a myšlenkami Myšlenky automatické a volní Myšlenky primární a sekundární Myšlenky chladné

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž

Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž ZÁKLADNÍ RYSY KOGNITIVNĚ-BEHAVIORÁLNÍ TERAPIE Prim.MUDr.Petr Možný Psychiatrická léčebna Kroměříž 1) KBT je relativně krátká,časově omezená - kolem 20 sezení - 1-2x týdně; 45 60 minut - celková délka terapie

Více

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Schopnosti a zkušenosti lídra zkušenost a vlastní dovednost pro lídrovství. Osobní síla a vliv navazování vztahů díky vnitřní síle - Sebejistota - Sebedůvěra Schopnost

Více

VČASNÁ DETEKCE A INTERVENCE U PROBLÉMŮ S NÁVYK OVÝMI LÁTKAMI

VČASNÁ DETEKCE A INTERVENCE U PROBLÉMŮ S NÁVYK OVÝMI LÁTKAMI VČASNÁ DETEKCE A INTERVENCE U PROBLÉMŮ S NÁVYK OVÝMI LÁTKAMI Konference Primární prevence rizikového chování III Praha, 27. listopadu 2006 MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc. Obsah Pojmy, význam, angažované

Více

KOMUNIKACE A PREZENTACE

KOMUNIKACE A PREZENTACE KOMUNIKACE A PREZENTACE Klára Laušová Kazelleová KOMUNIKACE A PREZENTACE Mgr. Klára Kazelleová Laušová CO VÁS DNES ČEKÁ KDO A CO VÁS DNES ČEKÁ MGR. KLÁRA LAUŠOVÁ KAZELLEOVÁ Jednatelka komunikační a PR

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

REGULACE SKUPINOVÉ DYNAMIKY, OPATŘENÍ K PŘEDCHÁZENÍ KONFLIKTŮM UVNITŘ JEDNOTKY

REGULACE SKUPINOVÉ DYNAMIKY, OPATŘENÍ K PŘEDCHÁZENÍ KONFLIKTŮM UVNITŘ JEDNOTKY Leadership IV REGULACE SKUPINOVÉ DYNAMIKY, OPATŘENÍ K PŘEDCHÁZENÍ KONFLIKTŮM UVNITŘ JEDNOTKY (přednáška) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního

Více

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Pístina 59, 378 02 Stráž nad Nežárkou Etický kodex z a m ě s t n a n c e Aktualizováno k 1. 7. 2011 organizace zřizovaná Jihočeským krajem Etický kodex zaměstnance

Více

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor:

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: POZITIVNÍ KOMUNIKACE Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: neurážet druhé dovolit druhé straně vyjádřit se nemluvit sprostě mluvit stručně a jasně říkat pravdu stát si za svým názorem věřit

Více

TEST CTIŽÁDOSTI. Využitelný pro měření kompetence: podnikavost, výkonnost, vedení lidí, flexibilita

TEST CTIŽÁDOSTI. Využitelný pro měření kompetence: podnikavost, výkonnost, vedení lidí, flexibilita TEST CTIŽÁDOSTI Využitelný pro měření kompetence: podnikavost, výkonnost, vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut

Více

Jméno a Příjmení. Třída. Škola

Jméno a Příjmení. Třída. Škola Studentský dotazník Vážení studenti, cílem tohoto průzkumu je zjistit váš postoj k matematice a k výukovému nástroji Khan Academy. Vaše názory a odpovědi pomohou dalším studentům a učitelům při zapojování

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 06 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností TCC

Více

Výcvikový program. Časná identifikace a krátká intervence ve změně životního stylu

Výcvikový program. Časná identifikace a krátká intervence ve změně životního stylu Výcvikový program Časná identifikace a krátká intervence ve změně životního stylu MUDr. Hana Sovinová, Mgr. Dana Fragnerová MVDr. Kateřina Janovská, Mgr. Jolana Keprtová Praha 11. října 2013 Východiska,

Více

WHOQOL 100 česká verze

WHOQOL 100 česká verze PCP 00 WHOQOL 00 česká verze Instrukce Tento dotazník zjišťuje, jak vnímáte kvalitu svého života, zdraví a ostatních životních oblastí. Odpovězte prosím na všechny otázky. Pokud si nejste jist/a, jak na

Více

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD

PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD PORADENSKÝ PROCES OBECNÝ ÚVOD Vztah klient - poradce Kontinuum vztahu Aktivita Pasivita Aktivní spolupráce Konzumace péče Poradenský proces Direktivní Nedirektivní Poradenský přístup poradce Direktivní

Více

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu

PRVNÍ KAPITOLA. Vstupujeme na cestu PRVNÍ KAPITOLA Vstupujeme na cestu Možná, že některé z následujících myšlenek se vám zdají povědomé Kdyby se změnil/a, všechno by bylo v pořádku. Nemohu ovlivnit tuto bolest, tyto lidi a to, co se děje.

Více

MEDIACE alternativní řešení konfliktů. 2. října 2014. Ing. Šárka Jarolímková

MEDIACE alternativní řešení konfliktů. 2. října 2014. Ing. Šárka Jarolímková MEDIACE alternativní řešení konfliktů 2. října 2014 Ing. Šárka Jarolímková 1 MOŽNOSTI MEDIACE (spory pro mediaci vhodné ) Strany, jejichž vztah pokračuje i v budoucnu Strany, které mají pocit odpovědnosti

Více

Jsem asertivní, mám právo... Metodický list

Jsem asertivní, mám právo... Metodický list Jsem asertivní, mám právo... Metodický list samostatná a skupinová práce - jaké pocity chci vzbuzovat v ostatních, jaké vzbuzuji, jaké vzbuzují ostatní ve mně práce s interaktivní tabulí a sešitem - asertivní

Více

TEST NOODYNAMIKY. K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) 1. Setkám-li se s těžkostmi, rychle ztrácím naději a důvěru v život...

TEST NOODYNAMIKY. K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) 1. Setkám-li se s těžkostmi, rychle ztrácím naději a důvěru v život... TEST NOODYNAMIKY K.Popielski. Lublin 1989 (Přeložil V. Smékal) Pohlaví: Délka pobytu v komunitě: Délka braní (přibližně): Věk: Fáze: Jsi praktikující věřící? Prosím, zakroužkuj odpověď, která odpovídá

Více

Ochutnávka motivačních rozhovorů

Ochutnávka motivačních rozhovorů motivačních rozhovorů Seminář pro pracovníky pomáhajících profesí RELIéF WHITE LIGHT I., Ústí nad Labem, 27.5.2009 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PROJEKT RELIÉF JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Komunikace v konfliktních situacích II. Ing. Petra Palasová

Komunikace v konfliktních situacích II. Ing. Petra Palasová Komunikace v konfliktních situacích II Ing. Petra Palasová I. Prevence Konfliktní situace II. Zvládání, řešení, zklidnění konfliktu Komunikujeme Na straně vysílače Na straně příjemce Komunikujeme Verbálně

Více

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba

TÝMOVÝ VÝSTUP. Týmový výstup 360 zpětné vazby. 360 zpětná vazba TÝMOVÝ VÝSTUP Týmový výstup 360 zpětné vazby 360 zpětná vazba ÚVOD Týmový výstup nabízí přehled výsledky napříč zvolenou skupinou. Výstup odpovídá strukturou individuálním výstupním zprávám a pracuje s

Více

Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce. Přístupy k žákům s nápadným, rušivým chováním

Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce. Přístupy k žákům s nápadným, rušivým chováním Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce Přístupy k žákům s nápadným, rušivým chováním Kdo je problémový žák? Žák, který vyrušuje při hodině je neklidný, neposedný, nedokáže se soustředit je konfliktní

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA TCC online 360 feedback Adéla Líná adela.lina@tcconline.cz 10. listopadu 2015 KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení

Více

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77. Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu Michal Růžička, Julie Wittmannová Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.00377 Mezinárodní spolupráce P- Centrum FOUNDATION66 HUM London Build on Belief

Více

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA

Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Terapie dospělých osob s AS a VFA Poradenství pro blízké osoby dětí s AS a VFA Roman Pešek Asociace pomáhající lidem s autismem, APLA Praha, Střední Čechy Terapeutické a sociálně rehabilitační středisko

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Komunikační kompetence zdravotního personálu. Mgr. Milada Alexandrou DBA, DiS Candidate of PhD.

Komunikační kompetence zdravotního personálu. Mgr. Milada Alexandrou DBA, DiS Candidate of PhD. Komunikační kompetence zdravotního personálu Mgr. Milada Alexandrou DBA, DiS Candidate of PhD. Účel : Objasnit strukturu komunikace jako nástroj podporující efektivitu a kvalitu potřebnou v profesi zdravotnického

Více

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování

2. lekce. Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky. pracovní listy. Individuální plánování 2. lekce Individuální plánování: jednoduše, srozumitelně, prakticky pracovní listy Osobní profil Osobní profil: co je pro mě důležité Popis potřebné podpory: jakou pomoc potřebuji Plán (cíle a kroky):

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU

UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU Není dovoleno používat k jiným účelům FranklinCovey 2018 Kompetence 4 VYTVÁŘEJTE KULTURU ZPĚTNÉ VAZBY Franklin Covey Co. Všechna práva vyhrazena. / 55 KOMPETENCE 4 Kompetence

Více

Proč číst zrovna tenhle e-book?

Proč číst zrovna tenhle e-book? Proč číst zrovna tenhle e-book? Máte zájem se dozvědět, proč námitky ve skutečnosti vznikají? Jak na nich vydělat, zvládnout je a jak co nejvíce omezit ty zbytečné, rýpavé, jedovaté a ponižující. Je to

Více

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví.

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví. Shrnutí Průzkumu se zúčastnilo dvanáct zemí, jež jsou partnery projektu MENS. Cílovými skupinami byly organizace z oblasti péče o duševní zdraví, sportovní organizace, široká veřejnost a uživatelé služeb

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

NĚKTERÉ POSTOJE TĚŽCE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH STUDENTŮ A JEJICH VLIV NA POZICI VE SKUPINĚ VRSTEVNÍKŮ

NĚKTERÉ POSTOJE TĚŽCE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH STUDENTŮ A JEJICH VLIV NA POZICI VE SKUPINĚ VRSTEVNÍKŮ S t a t i NĚKTERÉ POSTOJE TĚŽCE ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH STUDENTŮ A JEJICH VLIV NA POZICI VE SKUPINĚ VRSTEVNÍKŮ Klára Konvičková Ve svém příspěvku vycházím ze zkušeností a postřehů z práce se zrakově postiženými.

Více

I. fáze profesního poradenství Analýza aktuální situace dlouhodobě nezaměstnaného

I. fáze profesního poradenství Analýza aktuální situace dlouhodobě nezaměstnaného 2. Dotazník spokojenosti v různých životních oblastech Tato technika je velmi užitečná jak pro nezaměstnaného uživatele, tak pro profesního poradce. Uživateli technika umožňuje rychle a přesně určit zdroje

Více

UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU

UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU UKÁZKA Z MATERIÁLŮ K PROGRAMU Není dovoleno používat k jiným účelům FranklinCovey 2018 PODNĚCUJTE DŮVĚRU Jak mohu být lídrem, kterého by chtěli ostatní následovat? Důvěra je nejdůležitější složkou pro

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH

ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH VY_32_INOVACE_PSY_7 ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

Profesionální manažerská diagnostika. Vyhodnocení. Jan Novák

Profesionální manažerská diagnostika. Vyhodnocení. Jan Novák Profesionální manažerská diagnostika Vyhodnocení Jan Novák May. 2014 Čtyři úrovně Úroveň Vzorová Účastníci rozumí a přizpůsobují se celé složitosti svého prostředí, vytváří aktivní vztahy a zajišťují zvyšování

Více

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID)

TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) TEST VAŠEHO MANAŽERSKÉHO STYLU (GRID) Každé z následujících 36 tvrzení je doprovázeno dvěma alternativami, které reprezentují rozdílné manažerské hodnoty. Vaším úkolem bude vyjádřit, které z alternativ

Více

6.2 Propojení průřezových témat se vzdělávacím obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů:

6.2 Propojení průřezových témat se vzdělávacím obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů: Ukázka převzata z pracovní verze ŠVP Základní školy praktické, Praha 2, Vinohradská ul. Ukázka je věnována propojení průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova se vzdělávacím obsahem jednotlivých

Více

Zkuste si na seznamu příčin vyhledat tu, která podle vás nejvíce odpovídá důvodům sebepoškozování vašeho dospívajícího dítěte. Zkuste se zamyslet nad

Zkuste si na seznamu příčin vyhledat tu, která podle vás nejvíce odpovídá důvodům sebepoškozování vašeho dospívajícího dítěte. Zkuste se zamyslet nad Doporučení rodičům Obecně u mladých lidí klesá schopnost řešit problémy. Sebepoškozováním pak řeší nebo ventilují stav napětí, úzkost, strach, fyzická bolest totiž přehluší bolest psychickou. Tímto vyplavují

Více

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí

Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Nespokojený zákazník... problém?... příležitost! Mgr. Miloš Krejčí Verbální + neverbální komunikace Verbální řeč + naslouchání + kladení otázek + argumentace Při komunikaci se zákazníky musí být prodávající

Více

Vzdělávací obsah 1. stupeň

Vzdělávací obsah 1. stupeň Příloha č. 2 Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, č. j. 12586/2009-22 ETICKÁ VÝCHOVA DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBOR Obsah

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE

PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE A JEJÍ DŮLEŽITOST V PROCESU UČENÍ Hana Vykoupilová E-mail: hana.vykoupilova@inspirro.cz Tel: 777 157 479 www.inspirro.cz MOTIVACE Ochota vynaložit vlastní úsilí k dosažení cíle,

Více

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů.

Jde o naslouchání hudbě v uvolněném stavu s cílem povzbudit představivost, vnímání symbolů a pocitů. Imaginace Imaginace Řízené představy a hudba je široce uznávaný muzikoterapeutický přístup. Je zcela v souladu s prověřenými postupy léčitelských rituálů mnoha tradičních kultur. Jde o naslouchání hudbě

Více

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová

TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová TEORIE SOCIÁLNÍ PRÁCE III. Radka Michelová V rámci teorií sp považovány oba směry za humanistické. Soustředění na člověka jako autonomní osobnost, která má hodnotu za všech okolností. Zaměření na vnitřní

Více

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská

LÉČENÍ VNITŘNÍHO DÍTĚTE V POHODLÍ DOMOVA Monika Nisznanská 2 Vy už nemusíte Moje emocionální zranění z dětství mě před mnoha lety žití v nevědomí dohnala do velmi vážné psychické situace, ze které mi pomohla až pomoc zvenčí. Díky jednomu velmi intenzivnímu zážitku,

Více

Předmět: Konverzace v ruském jazyce

Předmět: Konverzace v ruském jazyce Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Konverzace v ruském jazyce Vyučovací předmět Konverzace v ruském jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk, který

Více

Telefonická krizová intervence představuje poskytování pomoci osobám v krizi, a to prostřednictvím telefonu.

Telefonická krizová intervence představuje poskytování pomoci osobám v krizi, a to prostřednictvím telefonu. Otázka: Telefonická krizová intervence Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nikola Petráčková TELEFONICKÁ KRIZOVÁ INTERVENCE Nejprve je třeba říci, co je vlastně krize. Krizí se rozumí situace,

Více

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka:

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: VEDENÍ LIDÍ a DELEGOVÁNÍ PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: forma ukládání úkolů PROČ zdůvodnění úkolu ztotožnění se pracovníka s úkolem přesvědčit se o tom,

Více

Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů

Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů Jak se prodat Jak přesvědčit Jak nenudit Jak se vyvarovat prezentačních nešvarů 16:00 16:45 Co je při prezentování důležité Tipy na způsob vystupování od celebrit 16:45 17:30 Sebeprezentace na pedagogické

Více

Věznice Příbram. Ing. Mgr. Zdeněk KILIAN Věznice Příbram

Věznice Příbram. Ing. Mgr. Zdeněk KILIAN Věznice Příbram Věznice Příbram Terapeutické programy Specializované oddělení pro odsouzené s poruchou osobnosti a chování v důsledku d užíváníu psychotropních látek 40 odsouzených mužů umístěných ve věznici s ostrahou

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

MUŽSKÁ SKUPINA V TK JAKO TERAPEUTICKÝ PROSTŘEDEK

MUŽSKÁ SKUPINA V TK JAKO TERAPEUTICKÝ PROSTŘEDEK MUŽSKÁ SKUPINA V TK JAKO TERAPEUTICKÝ PROSTŘEDEK Pavel Hrbáč TK WHITE LIGHT I. DOSAVADNÍ ZKUŠENOST S MUŽSKÝMI SKUPINAMI V TK WHITE LIGHT I. Několikaletá existence nepravidelných dělených skupin, uskutečňovány

Více

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí.

l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. l. Téma: VÍM, KDO JSEM Prostřednictvím situací a plánovaných činností se děti učí poznávat samo sebe a připravovat se na role budoucí. - (1/1) má základní poznatky o lidském těle a jeho hlavních funkcích

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky

Demokracie, lidská práva a korupce mezi politiky TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR V Holešovičkách 41, Praha 8 Tel./fax: 02/86 84 0129, 0130 E-mail: cervenka@soc.cas.cz Demokracie, lidská práva a korupce mezi

Více

Umění (sebe)prezentace

Umění (sebe)prezentace EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Umění (sebe)prezentace Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Obsah Příprava Obsah připravované prezentace Desatero Sebeprezentace

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

Modely inkluzivní praxe v základní škole

Modely inkluzivní praxe v základní škole Modely inkluzivní praxe v základní škole Metodický materiál projektu Modely inkluzivní praxe v základní škole CZ.1.07/1.2.00/14.0125 Základní škola Staňkova 14, Brno 12.11.2012 Integrace Rozdílnost ve

Více

Lekce 2: Sebeuvědomění

Lekce 2: Sebeuvědomění Lekce 2: Sebeuvědomění Teoretický úvod: Důležitou součástí vnímání emocí je sebeuvědomění neboli uvědomování si sebe sama jako objektu svých pocitů, svého vlastního prožitku. Sebeuvědomění odráží naši

Více

Motivování klientů k změně ve vazební věznici. Lidija Pilat Sdružení Podané ruce,o.s.brno

Motivování klientů k změně ve vazební věznici. Lidija Pilat Sdružení Podané ruce,o.s.brno Motivování klientů k změně ve vazební věznici Lidija Pilat Sdružení Podané ruce,o.s.brno Výchozí stav klienta na vazbě Krize Šok Okamžik zastavení, bilancování Neúspěšné pokusy o abstinenci venku Narušené

Více

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ.

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Specialista Profík Objevitel Průzkumník Začátečník Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Dovednost řešit problémy žák teprve získává, zatím neumí řešit bez pomoci

Více

Průvodce řešením interních konfliktů

Průvodce řešením interních konfliktů Průvodce řešením interních konfliktů Copyright 2008 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 ŘEŠNÍ INTERNÍCH KONFLIKTŮ Podle těchto pokynů,

Více

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka Obsah příspěvku Cerebrum kdo jsme, co děláme Jak vnímáme trénink kognitivních funkcí Čeho chceme tréninkem dosáhnout Komponenty

Více

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení. Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, , VOŠ Jabok Eliška Hudcová Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení Výběrový kurz Úvod do zahradní terapie, 23. 3. 2018, VOŠ Jabok Eliška Hudcová KONTEXTY ZAHRADNÍ TERAPIE Sociální práce (Speciální) pedagogika

Více

Sociální pracovník přináší do vztahu pracovníka a klienta také svoji individualitu.

Sociální pracovník přináší do vztahu pracovníka a klienta také svoji individualitu. Otázka: Metoda individuální sociální práce Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nikola Petráčková Práce s jednotlivcem. Je charakterizována přímým, záměrným a připraveným kontaktem sociálního

Více

CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ MU v Brně ČESKÁ REVMATOLOGICKÁ SPOLEČNOST Kamenice 126 / 3 625 00 Brno. www.cba.muni.cz e-mail: cba@cba.muni.

CENTRUM BIOSTATISTIKY A ANALÝZ MU v Brně ČESKÁ REVMATOLOGICKÁ SPOLEČNOST Kamenice 126 / 3 625 00 Brno. www.cba.muni.cz e-mail: cba@cba.muni. PROJEKT ATTRA Dotazníky kvality života SF 36 Dotazník SF-36 o zdravotním stavu NÁVOD: V tomto dotazníku jsou otázky týkající se Vašeho zdraví. Vaše odpovědi pomohou určit jak se cítíte a jak dobře se Vám

Více

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY

POPIS REALIZACE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY NÁZEV POSKYTOVATELE: Společnost Podané ruce o.p.s. DRUH POSKYTOVANÉ SLUŽBY: 37 odborné sociální poradenství IDENTIFIKÁTOR: 7235009 NÁZEV A MÍSTO ZAŘÍZENÍ POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY: Centrum poradenství

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Tematický okruh: Marketing a management Téma: Motivace Číslo

Více

Odpovězte na jednu z otázek tím, že vyznačíte příslušnou odpověď. Nejste-li si jisti jak odpovědět, odpovězte jak nejlépe umíte.

Odpovězte na jednu z otázek tím, že vyznačíte příslušnou odpověď. Nejste-li si jisti jak odpovědět, odpovězte jak nejlépe umíte. Příjmení Jméno RČ Datum vyplnění(ddmmrr)....../... NÁVOD: V tomto dotazníku jsou otázky týkající se Vašeho zdraví. Vaše odpovědi pomohou určit jak se cítíte a jak dobře se Vám daří zvládat obvyklé činnosti.

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu výchova ke zdraví se doplňují: 2. stupeň Ročník: osmý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - Rozpozná pozitivní a negativní vlivy na kvalitu klimatu v rodině i ve třídě. - Ovládá své emoce, akceptuje pocity druhých. - Vhodně používá prostředky neverbální komunikace. - Projevuje v kolektivu vrstevníků

Více

PORADENSKÝ ROZHOVOR A STRATEGIE. Text k výcvikovému semináři Poradenský rozhovor a intervenční techniky Autor: PhDr. Jana Procházkov.

PORADENSKÝ ROZHOVOR A STRATEGIE. Text k výcvikovému semináři Poradenský rozhovor a intervenční techniky Autor: PhDr. Jana Procházkov. PORADENSKÝ ROZHOVOR A STRATEGIE Text k výcvikovému semináři Poradenský rozhovor a intervenční techniky Autor: PhDr. Jana Procházkov zková Poradenský rozhovor má specifika, kterými se liší od jiných rozhovorů

Více

Účinné faktory terapeutické práce v substitučních programech

Účinné faktory terapeutické práce v substitučních programech Účinné faktory terapeutické práce v substitučních programech Autoři: Markéta Miláčková, Štěpán Smolík, Martin Větrovec Centrum poradenství pro mládež a rodiny, o.s. Prev-Centrum, Praha Srovnávací tabulka

Více

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI Zkušenosti z Poradenského centra SPMP ČR SAMOSTATNOST Samostatnost v dovednostech, sebeobsluha hygiena, oblékání, jídlo atd. limity potřebují vždy určitou míru podpory a péče

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014

Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014 Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Přemyslova 1618/12 Havířov Podlesí 736 01 Aktuální nabídka vzdělávacích programů pro rok 2014 1 Pohled sociální pracovnice a dlouholeté pěstounky na kontakt

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: motivace,

Více

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí

7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí 7. třída - Boží pomoc k růstu člověka Vazba učiva 7. třídy na klíčové kompetence: Kompetence k učení Na základě zprávy o stvoření žák porozumí symbolickému způsobu vyjadřování v jazyce Bible a v jazyce

Více

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP Hodnocený: Pracovní pozice hodnoceného: Nadřízený: Pracovní pozice nadřízeného: Kompetenční model: Vedoucí odboru - majetku a investic Vedoucí odboru majetku a investic Tajemník - Tajemnice úřadu Tajemník

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Vedení rozhovoru jako součást profese zdravotní sestry. MUDr. Olga Kunertová Gaudia proti rakovině, o.s.

Vedení rozhovoru jako součást profese zdravotní sestry. MUDr. Olga Kunertová Gaudia proti rakovině, o.s. Vedení rozhovoru jako součást profese zdravotní sestry MUDr. Olga Kunertová Gaudia proti rakovině, o.s. PROČ VEDENÍ ROZHOVORU? Pracujete s lidmi Lidé jsou všelijací Úspěch naší práce záleží do značné míry

Více

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE

Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA CASOVÁ DOTACE Specializace z dramatické výchovy ročník TÉMA 2 Základy teorie vysvětlí pojem dramatická výchova, předmět dramatické výchovy, její vztah k dramatické výchovy charakterizuje její kontext a využití ve estetické

Více

ABSTINENCE VS. SUBSTITUCE: KUDY VEDE TA SPRÁVNÁ CESTA KE ZMĚNĚ?

ABSTINENCE VS. SUBSTITUCE: KUDY VEDE TA SPRÁVNÁ CESTA KE ZMĚNĚ? ABSTINENCE VS. SUBSTITUCE: KUDY VEDE TA SPRÁVNÁ CESTA KE ZMĚNĚ? Pavlovská, A., Skořepová, H., Novotná, J., Audrlický, J., Kalina, K. AT konference, Seč, 4. května 2016 Lenka Do substituce přišla na přechodnou

Více

Základy asertivity 1. NÁRODNÍ SEMINÁŘ WILD. Lukáš Dastlík. Hluboká nad Vltavou

Základy asertivity 1. NÁRODNÍ SEMINÁŘ WILD. Lukáš Dastlík. Hluboká nad Vltavou Základy asertivity Lukáš Dastlík 1. NÁRODNÍ SEMINÁŘ WILD Hluboká nad Vltavou červenec 2011 1 Kořeny asertivity Principy asertivity (umění přiměřeně se prosadit či bránit v situaci, ve které se právě nacházíte)

Více

DOHODA O ÚČASTI V PROJEKTU SPOKOJENÁ RODINA

DOHODA O ÚČASTI V PROJEKTU SPOKOJENÁ RODINA Triadis, o. p. s. tel.: 224 261 683 Děkanská vinice I 16/819 e-mail: kontakt@triadis.cz 140 00 Praha 4 IČ 693 46917 DOHODA O ÚČASTI V PROJEKTU SPOKOJENÁ RODINA Triadis, o.p.s. Zastoupená ředitelkou Mgr.

Více

Metody sociálních výzkumů

Metody sociálních výzkumů Metody sociálních výzkumů DOTAZNÍK ROZHOVOR POZOROVÁNÍ KAZUISTIKA ZÁKLADNÍ TECHNIKY SBĚRU DAT Přímé pozorování Rozhovor Dotazník Analýza dokumentů (standardizovaný rozhovor, nestandardizovaný rozhovor,

Více