Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_7_Střídavý proud

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_7_Střídavý proud"

Transkript

1 Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_7_Střídavý proud Ing. Jakub Ulmann

2 7 Obvody střídavého proudu 7.1 Střídavé napětí a jeho zdroje 7.2 Obvod střídavého proudu s odporem 7.3 Výkon střídavého proudu v obvodu s odporem 7.4 Obvod střídavého proudu s indukčností (s cívkou) 7.5 Obvod střídavého proudu s kapacitou (kondenzátorem) 7.6 Složený obvod střídavého proudu 7.7 Činný výkon střídavého proudu 7.8 Střídavý proud v energetice 7.9 Transformátor

3 7.1 Střídavé napětí a jeho zdroje Generátory. Zdroje na principu otáčení cívek v magnetickém poli. Generátory v energetice - nízké frekvence 50 Hz. Oscilátory. Elektrické obvody, kde napětí kmitá s vysokou frekvencí a vytváří elektromagnetické vlnění. To slouží pro přenos signálu (televize, mobilní sítě ). Např. systém GSM (Global System for Mobile Communication) využívá frekvenčních pásem 900, 1800, 1900 MHz. Střídavé napětí je napětí, které se harmonicky mění. Jedná se tedy o harmonické elektrické kmitání. Okamžitá hodnota napětí: u Um sin t U m je amplituda napětí, úhlová rychlost otáčení cívky, t čas.

4 Př. 1: Jakou úhlovou rychlost a jaké otáčky za minutu musí mít generátor, abychom získali napětí o frekvenci 50 Hz, které se nejvíce využívá v energetice? Př. 2: Narýsuj do sešitu graf závislosti síťového střídavého napětí na čase. Časovou osu popiš kromě násobků periody i v sekundách. Svislou osu popiš ve voltech. Max. hodnota napětí je 325 V.

5 Př. 3: Sestav vztah pro okamžitou hodnotu střídavého napětí s amplitudou 325 V a frekvencí 50 Hz Př. 4: Předpokládej, že v čase t = 0 s je okamžitá hodnota střídavého napětí v zásuvce rovna 0 V. V jakých časech bude okamžitá hodnota napětí v zásuvce opět nulová? Kdy bude napětí dosahovat nejvyšší kladné hodnoty 325 V? Př. 5: Urči okamžitou hodnotu elektrického napětí v zásuvce v čase: a) t = 0,001 s, b) t = 0,019 s, c) t = 1,526 s. Získané výsledky porovnej s grafem. (Nastavit počítání v radiánech.) Př. Sbírka

6 7.2 Obvod střídavého proudu s odporem Elektrickým obvodem pouze s odporem připojeným ke zdroji střídavého napětí prochází střídavý proud, který má rovněž harmonický průběh.

7 Př. 1: Napiš vztah pro okamžitou hodnotu proudu v závislosti na čase, pokud pro okamžité hodnoty napětí a proudu platí vztah: u i R Amplituda proudu: Odpor R rezistoru v obvodu střídavého proudu je stejný jako v obvodu stejnosměrného proudu. Nazývá se rezistance. Rezistance střídavého obvodu nemá vliv na fázový rozdíl střídavého napětí a proudu. V jednoduchém obvodu s odporem mají obě veličiny stejnou fázi a jejich fázový rozdíl je nulový ( = 0).

8 Pohyb elektronů při stejnosměrném a střídavém proudu. Př Obvod s rezistorem o odporu 80 je připojen ke zdroji střídavého napětí o amplitudě 240 V a frekvenci 50 Hz. Napište rovnici pro okamžitou hodnotu střídavého proudu. Vypočítejte hodnotu proudu v časech 0,02; 0,025 a 0,028 s.

9 7.3 Výkon střídavého proudu v obvodu s odporem Pro výkon stejnosměrného proudu platí: P UI Jaký je výkon v obvodu, když se napětí i proud mění podle funkce sinus? Př. 1: Narýsujte průběh stejnosměrného proudu a jeho výkonu pro rezistor 100 Ω připojený na napětí 24 V. RI 2 Narýsuj přibližně průběh střídavého proudu tak, aby měl stejný výkon (vykonal stejnou práci) jako proud v předchozím příkladu.

10 Pro střídavý proud platí, že okamžitá hodnota výkonu: Platí také: p ui u Ri Po dosazení za u: p Ri 2 RI 2 sin 2 t m Maximální hodnota výkonu (amplituda): P RI 2 m m

11 V grafu jde vidět, že okamžitá hodnota výkonu se mění s dvojnásobnou frekvencí než proud. Plocha pod křivkou výkonu udává vykonanou práci. Pomocí grafu můžeme určit střední hodnotu výkonu. Obsah plochy pod křivkou nahradíme obsahem obdélníku. P P m RI m 2

12 Zavádíme tzv. efektivní hodnotu střídavého proudu. Efektivní hodnota střídavého proudu odpovídá hodnotě proudu stejnosměrného, který má v obvodu s odporem stejný výkon jako daný proud střídavý. Je to hodnota, kterou měříme měřícím přístrojem. Efektivní hodnota střídavého proudu bude stejně hřát nebo svítit jako stejná hodnota proudu stejnosměrného. Odvození velikosti efektivního proudu Pro stejnosměrný proud platí: 1 2 Pro střídavý proud: P RI m 2 P RI 2

13 P Úpravou dostaneme pro I: 1 2 R I 2 m R I 2 I I m 707 I m 2 0, Obdobně dospějeme k efektivní hodnotě střídavého napětí: U U m 707 U m 2 0, Pokud naměříme voltmetrem střídavé napětí 230 V, naměřili jsme právě tuto efektivní hodnotu. Pro výpočet výkonu pak můžeme použít jednoduchý vzorec: P U I kde za U, I dosazujeme právě efektivní hodnoty.

14 Př. 2: Vypočítej efektivní hodnotu střídavého napětí s amplitudou 325 V a frekvencí 50 Hz. Př. 3: Žárovka 100 W je připojena k síťovému napětí 230 V. Urči největší okamžitou hodnotu proudu, který přes žárovku prochází Elektrický vařič můžeme připojit buď ke zdroji stejnosměrného napětí, nebo ke zdroji střídavého napětí. Voltmetrem naměříme u obou zdrojů stejné napětí. Bude vařič hřát v obou případech stejně? Odpověď zdůvodněte. Indukčnost topné spirály vařiče je zanedbatelně malá.

15 5.370 Můžeme do obvodu střídavého proudu o efektivním napětí 220 V připojit kondenzátor, který je konstruován na maximální napětí 250 V? Pro jaké napětí musí být vypočtena izolace vedení, kterým se přenáší střídavý proud o efektivním napětí 6 kv?

16 Děje v elektrických obvodech se střídavými proudy ovlivňují kromě frekvence různé funkční prvky, které tvoří obvod. Kromě rezistoru o odporu R je to cívka o indukčnosti L a kondenzátor o kapacitě C. 7.4 Obvod střídavého proudu s indukčností (s cívkou) V obvodu se stejnosměrným zdrojem nastavíme reostat tak, že obě žárovky svítí stejně reostat i cívka mají malý odpor.

17 Po zapojení na zdroj střídavého napětí pozorujeme, že žárovka u cívky pohasne. Indukčnost cívky způsobuje u střídavého napětí přechodový jev cívka indukuje protinapětí zmenšení proudu. Zavádíme induktanci X L Jednotka: Ω (stejná jako u rezistance) X L L

18 Př. 1: Urči induktanci cívky o indukčnosti 0,1 H, zapojené do obvodu s frekvencí 50 Hz. Skutečné obvody střídavého proudu s cívkou mají induktanci a také rezistanci (každá cívka má odpor). Obvod střídavého proudu pouze s indukčností je tedy popis teoretický zjednodušený (zanedbáváme odpor). Pak platí: X L U I

19 Př. 2: Urči, jaký proud bude procházet cívkou o indukčnosti 0,1 H, pokud jej zapojíme do normální elektrické sítě 230V/50Hz. Bez induktance by byl mnohem větší viz pokus s hliníkovým kroužkem a cívkou s napětím 230 V. Její odpor je 3. U 230 I 77 R 3 A

20 Indukčnost L cívky ovlivňuje velikost proudu, ale také způsobuje fázový posun napětí před proudem o úhel = / 2.

21 5.329 Jak bude svítit žárovka zapojená na střídavé napětí, jestliže je spojena sériově s cívkou, do níž budeme postupně zasunovat železné jádro? Cívka o zanedbatelně malém odporu je zapojena do obvodu střídavého proudu o frekvenci 50 Hz. Při napětí 24 V prochází cívkou proud 0,5 A. Určete indukčnost cívky Cívka má indukčnost 200 mh. Určete její induktanci při frekvencích 50 Hz a 400 Hz.

22 Obvod střídavého proudu s cívkou, u které nezanedbáváme odpor - viz laboratorní práce č. 11. Obvod charakterizuje veličina impedance Z, kterou vypočítáme z rezistance a induktance: Z R 2 2 X L Podíl napětí a proudu je pak právě tato veličina: Z U I

23 7.5 Obvod střídavého proudu s kapacitou (kondenzátorem) V obvodu se stejnosměrným zdrojem způsobí kondenzátor, že žárovka nesvítí (když se nabije, přestane procházet proud). Po zapojení na zdroj střídavého napětí pozorujeme, že žárovka svítí.

24 Střídavý proud způsobuje, že kondenzátor se neustále nabíjí a vybíjí, což nebrání střídavému proudu. Při nabíjení kondenzátoru se však objevuje napětí, které způsobuje zmenšení proudu opět něco jako odpor. Zavádíme kapacitanci Jednotka: Ω (stejná jako u rezistance) X C 1 C

25 Př. 1: Urči kapacitanci kondenzátoru jestliže kapacita kondenzátoru je 50 F, frekvence střídavého proudu 50 Hz. Obvod střídavého proudu pouze s kapacitou: X C U I Př. 2: Urči, jaký proud bude procházet kondenzátorem o kapacitě 4 nf, pokud jej zapojíme do normální sítě 230 V, 50Hz.

26 Kapacita C kondenzátoru ovlivňuje velikost proudu a způsobuje fázový posun proudu před napětím o úhel = / 2. ( fázový posun napětí za proudem o úhel = - / 2.)

27 5.336 Kondenzátor o kapacitě 4,0 F je připojen do obvodu střídavého proudu o frekvenci 50 Hz. Jakou indukčnost by musela mít cívka, která by v obvodu střídavého proudu měla induktanci stejné hodnoty, jakou má kapacitance kondenzátoru? Kondenzátor je zapojen do obvodu střídavého proudu o napětí 220 V a frekvenci 50 Hz. Obvodem prochází proud 2,5 A. Určete kapacitu kondenzátoru.

28

29 Př. 1: Časový diagram zobrazuje napětí a proud v jednoduchém obvodu střídavého proudu. Popiš fázový posun. Jaký prvek je v obvodu zařazen?

30 Př. 2: Elektrický obvod podle schématu připojíme jednou na zdroj stejnosměrného a jednou na zdroj střídavého proudu. Může nastat situace, kdy budou žárovky svítit stejně? Vysvětli.

31 7.6 Složený obvod střídavého proudu (má současně odpor, indukčnost i kapacitu) C L R U U U U C L R I U Impedance Z Reaktance X C L R I U Z X L X C X 2 2 X R I U Z

32 7.7 Činný výkon střídavého proudu Při odvozování vztahů pro výkon střídavého proudu jsme uvažovali jednoduchý obvod s odporem. P U I p RI 2 m sin 2 t V jiných obvodech můžou nastat různé situace podle fázového posunu napětí a proudu. Záporný výkon znamená, že práci koná obvod.

33 Může nastat i případ, kdy zdroj nekoná žádnou užitečnou práci. Výsledný tzv. činný výkon je nulový. Př. 1: Podle průběhu napětí a proudu napiš, o jaký obvod se jedná. Kdy ještě nastane situace, že zdroj nekoná žádnou práci.

34 Jak je možné, že je obvod připojen na střídavé napětí, prochází v něm střídavý proud a přitom nekoná žádnou tzv. užitečnou práci? V obvodu s cívkou se v první části periody mění elektrická energie zdroje na energii magnetického pole spotřebiče. V další části se tato magnetická energie mění na energii proudu směřující do zdroje. V obvodu s kondenzátorem se energie proudu mění na elektrickou energii kondenzátoru a ta se mění zpět na energii proudu. Nekoná se žádná užitečná práce, pouze část energie se v přívodních vodičích mění na teplo (ztráta energie).

35 V praxi nejsou obvody střídavého proudu jednoduché. Např. u elektromotoru, kde jsou cívky jeho nutnou součástí, je fázový posun díky indukčnosti nežádoucí. Motor by takto nedával žádný výkon ve formě mechanické energie. Fázový posun se kompenzuje připojenými kondenzátory. Činný výkon vypočítáme: P U I cos U je efektivní hodnota napětí I je efektivní hodnota proudu cos je účiník (nabývá hodnot od 0 do 1) Čím menší je fázový rozdíl mezi napětím a proudem, tím je účiník větší. S tímto výkonem se elektrická energie přeměňuje v teplo nebo mechanickou práci v elektromotoru.

36 Př. 1: Na štítku elektromotoru na střídavý proud jsou údaje: 230 V, 5 A, cos = 0,8. Jaký je činný výkon motoru? Př. 2: Na svorkách zdroje pracujícího s výkonem 10 kw je napětí 400 V. Připojeným obvodem protéká proud 52 A. Určete fázový rozdíl mezi napětím a proudem v obvodu.

37 Jaký je rozdíl mezi účiníkem a účinností? Účiník určuje účinnost přenosu energie ze zdroje střídavého proudu do spotřebiče. Účinnost např. elektromotoru pak určuje, kolik mechanické energie pak získáme z tohoto činného výkonu. Mechanický výkon 2 kw motoru s účinností 0,85 znamená, že potřebujeme elektrický příkon 2,35 kw. 15 % tohoto příkonu se přemění na teplo (což je nežádoucí). Abychom tohoto příkonu (činného výkonu) dosáhli budeme kvůli účiníku odebírat větší proud. P U I cos

38 Př. 3: Vypočtěte, jaký proud prochází jednofázovým elektromotorem na střídavý proud, jestliže dává výkon 5 kw a je připojen na elektrickou síť o napětí 230 V. Účiník elektromotoru je 0,85 a jeho účinnost 80 %.

39 Př. 4: Časové diagramy zobrazují napětí a proud v obvodech střídavého proudu. Které z nich popisují jednoduché obvody s jedním prvkem? Obvody slouží k přeměně elektrické energie na tepelnou. Který má největší účinnost a proč?

40 Př. 5: Okamžité hodnoty střídavého proudu a napětí vyjadřují rovnice: u 100 sin t i 5 sin t 3 Jakou hodnotu má činný výkon střídavého proudu?

41 7.8 Střídavý proud v energetice V energetice se používá trojfázová soustava střídavého proudu. V elektrárnách pracují výkonné generátory střídavého napětí - alternátory. Otáčivý pohyb koná elektromagnet - rotor. Střídavé napětí se indukuje v soustavě tří cívek ve statoru. Obvykle se rotor otáčí s frekvencí otáček za minutu, tedy 50 Hz.

42 V cívkách, jejichž osy svírají navzájem úhly 120, se indukují střídavá napětí se stejnou amplitudu U m. Napětí jsou navzájem posunuta o 1/3 periody. Na fázorovém diagramu je vidět, že součet okamžitých hodnot napětí je v každém okamžiku nulový. u 1 + u 2 + u 3 = 0

43 A generator at the end of a steam turbine at the Balakovo Nuclear Power Plant

44 Základní mapa elektráren energetické soustavy ČR.

45 Místo 6 vodičů ze 3 cívek, zapojíme jeden vývod z každé cívky do společného bodu nulovací vodič N. Ostatní rozvádíme samostatně fázové vodiče L 1, L 2, L 3. To odpovídá 4 drátům na sloupech elektrického vedení. Odběratelé jsou připojováni tak, aby byly rovnoměrně zatížené všechny tři fáze.

46 Mezi fázovými vodiči L a nulovacím vodičem jsou tři fázová napětí 230 V (efektivní hodnota). Pro běžný byt stačí jedna fáze. V zásuvce je vyvedena fáze (levá zdířka), nulový vodič (pravá zdířka) a ochranný vodič (kolík).

47 Napětí u 12, u 13, u 23 mezi libovolnými fázovými vodiči jsou sdružená napětí. Efektivní hodnota sdruženého napětí je 3 krát větší než efektivní hodnota napětí fázového, tedy 400 V. Některé spotřebiče o větším výkonu (čerpadla, cirkulárky, stroje v továrnách) se připojují na všechny tři fáze. Pěti kolíková zásuvka - tři fáze, nulový a ochranný vodič. Spotřebiče, které pracují na tři fáze, můžeme zapojit dvěma způsoby: a) spojení do hvězdy 3 x 230 V b) spojení do trojúhelníku 3 x 400 V

48 Prvním výrazným využitím elektřiny v českých zemích bylo zavádění elektrického osvětlení. V roce 1881 postavil T. A. Edison jako první v Evropě elektrickou centrálu v Janáčkově divadle v Brně. Zásluhou Františka Křižíka zazářilo v roce 1882 prvních sedm obloukových lamp před Staroměstskou radnicí v Praze. Postupně vznikaly závodní elektrárny, které dodávaly elektřinu svým obcím pro veřejné osvětlení, později i pro širokou spotřebu veřejnosti. Brzy začaly elektrárny zřizovat obce samotné. První si svou elektrárnu postavilo v roce 1889 město Praha - Žižkov. Byla to zároveň první samostatná elektrárna vyrábějící elektřinu určenou přímo k prodeji. Od tohoto data také mluvíme o systematické elektrifikaci českých zemí a o vzniku českého elektrárenství. O rok později vzniklo první družstvo pro zásobování obce elektřinou v Perninku v Čechách. Všechny tyto elektrárny byly stejnosměrné. Teprve na konci devatenáctého století se na našem území začalo užívat střídavého proudu. První větší elektrárnou produkující střídavý proud byla pražská elektrárna v Holešovicích.

49 Důležitým mezníkem v rozvoji české elektroenergetiky byl 22. červen 1919, kdy byl schválen zákon o vzniku všeužitečných elektrárenských společností. Prohlášením podniku za všeužitečný se mu přikazovala povinnost zásobovat elektřinou na určitém území každého, kdo o to požádá, neprokáže-li se, že by připojení bylo nerentabilní. Současně s těmito povinnostmi dostaly všeužitečné společnosti značná práva a výhody. Na území dnešní České republiky tak vzniklo 20 všeužitečných elektrárenských společností. Pro celou republiku byla zavedena proudová třífázová soustava 50 Hz s napětím 3 x 380/220 V pro místní sítě a V pro dálkové sítě. V první polovině dvacátého století už bylo jasné, kam se elektrárenství bude ubírat. Trend jednoznačně směřoval k velkým propojeným podnikům, schopným pokrýt většinu požadavků společnosti.

50 7.9 Transformátor V elektrárnách se vyrábí elektrické napětí typicky V. Abychom přenášeli velké výkony v energetické soustavě musíme přenášet velké napětí nebo velké proudy. Větší proudy však znamenají větší ztráty energie ve vedení. Obrovskou výhodou střídavého napětí je (na rozdíl od stejnosměrného), že ho můžeme transformovat - tedy zvyšovat či snižovat. Napětí se transformuje nahoru na velmi vysoké napětí (vvn) 220 kv a 400 kv a v této formě se přenáší na velké vzdálenosti. Nejbližší Horní Životice. Vysokým napětím (vn) např. 110 kv se pak rozvádí k dalším rozvodnám a transformátorovým stanicím.

51 (zdroj:

52 Nakonec se napětí transformuje dolů na 230 V (nn) mezi fázovým a nulovým vodičem a 400 V mezi dvěma fázovými vodiči.

53 Transformátor je tedy zařízení, které umožňuje zvyšovat a snižovat elektrické napětí. Transformátor se skládá z uzavřeného ocelového jádra (z transformačních plechů), z primárního a sekundárního vinutí. U 1 primární střídavé napětí, U 2 sekundární střídavé napětí N 1 počet závitů primární cívky, N 2 počet závitů sek. cívky

54

55

56 Př. 1: Vysvětli, proč se po připojení primární cívky na zdroj střídavého proudu v sekundární cívce indukuje střídavé napětí. Střídavý proud v primární cívce indukuje střídavé magnetické pole střídavé magnetické pole se šíří železným jádrem do druhé cívky v sekundární cívce se indukuje střídavé napětí. Pro činnost transformátoru platí vztah: U U 2 1 N N 2 1 Poměr výstupních ku vstupním veličinám nazýváme transformační poměr: k N N 2 1 U U 2 1

57 Př. 2: Primární vinutí transformátoru má 300 závitů. Urči počet závitů sekundární cívky, pokud chceme 230 V transformovat na 12 V. Př. 3: Rozdělte do dvou skupin. k < 1 transformace dolů k > 1 elektrárny transformace nahoru městské rozvodny, nabíjení elektroniky

58 Př. 4: Máme k dispozici cívky o těchto počtech závitů: 60, 300, 600, 1200, Navrhni transformátor, který by transformoval síťové napětí 230 V tak, abychom mohli k sekundárnímu vinutí připojit žárovku o jmenovité hodnotě 6 V.

59 Pokud zvyšujeme transformátorem napětí, neznamená to, že zvyšujeme výkon. V ideálním případě platí pro činné výkony: U Pro proudy pak musí platit: P1 P 2 I U I2 I I 1 2 U U 2 1 N N 2 1 k Př. 5: Sekundárním vinutím transformátoru (N 1 = 12000, N 2 = 300) prochází proud: a) 88 ma b) 248 ma. Urči proud v primární cívce. Ztráty zanedbej.

60 Velikost proudů určuje sekundární obvod podle zátěže. Transformační poměr pak určí, jaký proud odebíráme ze zdroje. Př. 6: Při nabíjení mobilu odebíráme ze sekundárního vinutí proud 500 ma při napětí 6 V. Jaký proud odebíráme ze sítě, je-li nabíječka připojená na 230 V. Ztráty neuvažujeme. Kolik asi zaplatíme za jedno nabití, trvá-li nabíjení 4 hodiny? Př. Sbírka 5.385, 5.387, úlohy na str.209 a 210 v učebnici

61 Na výstupu z transformátoru je ve skutečnosti menší napětí a menší proud než výpočtové. Výstupní výkon je tedy menší než vstupní. Účinnost se snižuje odpory vodičů v cívkách, vířivými proudy v jádře apod. U malých výkonů jsou ztráty velké, u větších výkonů dosahuje účinnost přes 95 %.

62 Další využití indukčnosti Model bodového svařování a indukčního tavení Indukční pec Používaná k tavení kovů. Nedochází ke znečištění uhlíkem, jak u pecí vyhřívaných koksem. 1 izolace, 2 jádro transformátoru, 3 kanálek, 4 primární cívka, 5 ohnivzdorná vyzdívka, 6 tavicí prostor

63 Roztavený kov uvnitř kanálku tvoří sekundární závit nakrátko a působením elektromagnetických sil proudí z kanálku do taveniny, takže vsázka je intenzivně promísena. Možnosti využití: velké pece pro tavení železných i neželezných kovů, menší pece např. k tavení drahých kovů, indukční vařiče a sporáky.

64 Působením magnetického pole na elektricky vodivé dno nádoby se v nádobě indukují vířivé proudy, které se díky elektrickému odporu nádoby mění na teplo. Většina indukčních vařičů používaných v praxi je navržena pro nádobí z feromagnetického materiálu

65 Mezi využití transformátoru patří také transformátorová pájka a svařování elektrickým obloukem. Konec prezentace.

66 Autor prezentace a ilustrací: Ing. Jakub Ulmann Fotografie použité v prezentaci: Na snímku 1: Ing. Jakub Ulmann Na snímku 40: tb.jpg?uselang=cs Použitá literatura a zdroje: [1] doc. RNDr. Oldřich Lepil, CSc., PaedDr. Přemysl Šedivý: Fyzika pro gymnázia Elektřina a magnetismus, Prometheus, Praha 2001 [2] Doc. RNDr. Oldřich Lepil, CSc., RNDr. Milan Bednařík, CSc., doc. RNDr. Miroslava Široká, CSc.: Fyzika Sbírka úloh pro střední školy, Prometheus, Praha 2010 [3] Mgr. Jaroslav Reichl, [4] Mgr. Martin Krynický,

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

STŘÍDAVÝ PROUD POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

STŘÍDAVÝ PROUD POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D17_Z_OPAK_E_Stridavy_proud_T Člověk a příroda Fyzika Střídavý proud Opakování

Více

Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice

Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice Střídavý proud Vznik střídavého proudu Obvod střídavého proudu Výkon Střídavý proud v energetice Vznik střídavého proudu Výroba střídavého napětí:. indukční - při otáčivé pohybu cívky v agnetické poli

Více

Střídavý proud, trojfázový proud, transformátory

Střídavý proud, trojfázový proud, transformátory Variace 1 Střídavý proud, trojfázový proud, transformátory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1.

Více

4.7.1 Třífázová soustava střídavého napětí

4.7.1 Třífázová soustava střídavého napětí 4.7.1 řífázová soustava střídavého napětí Předpoklady: 4509, 4601, 4607 Pomůcky: papírky s časovým průběhem tří fázových napětí, školní trojfázový alternátor, modely cívek Opakování: Naprostá většina elektrické

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Alena Škárová Výkon v obvodu

Více

Výkon střídavého proudu, účiník

Výkon střídavého proudu, účiník ng. Jaromír Tyrbach Výkon střídavého proudu, účiník odle toho, kterého prvku obvodu se výkon týká, rozlišujeme u střídavých obvodů výkon činný, jalový a zdánlivý. Ve střídavých obvodech se neustále mění

Více

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH MECHANIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS KMITÁNÍ A VLNĚNÍ OPTIKA FYZIKA MIKROSVĚTA ELEKTRICKÝ NÁBOJ A COULOMBŮV ZÁKON 1) Dvě malé kuličky, z nichž

Více

STŘÍDAVÝ ELEKTRICKÝ PROUD Trojfázová soustava TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

STŘÍDAVÝ ELEKTRICKÝ PROUD Trojfázová soustava TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. STŘÍDAVÝ ELEKTRICKÝ PROUD Trojfázová soustava TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Vznik trojfázového napětí Průběh naznačený na obrázku je jednofázový,

Více

Mgr. Jan Ptáčník. Elektrodynamika. Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka

Mgr. Jan Ptáčník. Elektrodynamika. Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka Mgr. Jan Ptáčník Elektrodynamika Fyzika - kvarta! Gymnázium J. V. Jirsíka Vodič v magnetickém poli Vodič s proudem - M-pole! Vložení vodiče s proudem do vnějšího M-pole = interakce pole vnějšího a pole

Více

TRANSFORMÁTORY Ing. Eva Navrátilová

TRANSFORMÁTORY Ing. Eva Navrátilová STŘEDNÍ ŠOLA, HAVÍŘOV-ŠUMBAR, SÝOROVA 1/613 příspěvková organizace TRANSFORMÁTORY Ing. Eva Navrátilová - 1 - Transformátor jednofázový = netočivý elektrický stroj, který využívá elektromagnetickou indukci

Více

Elektřina a magnetizmus závěrečný test

Elektřina a magnetizmus závěrečný test DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-20 Téma: závěrečný test Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: TEST - A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník TEST Elektřina a magnetizmus závěrečný

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Datum vytvoření: 3. 4. 2014

Více

4.7.3 Transformátor. Předpoklady: 4508, 4701

4.7.3 Transformátor. Předpoklady: 4508, 4701 4.7.3 Transformátor Předpoklady: 4508, 4701 Pomůcky: jádro pro transformátor, cívky 60, 300, 600, 100, 1000 z, čtyři multimetry, vodiče, žárovka 6 V dvakrát, hřebík, cín, cívka 6 z, tavný závit, žiletky.

Více

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování)

FYZIKA II. Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování) FYZIKA II Petr Praus 10. Přednáška Elektromagnetické kmity a střídavé proudy (pokračování) Osnova přednášky činitel jakosti, vektorové diagramy v komplexní rovině Sériový RLC obvod - fázový posuv, rezonance

Více

Ele 1 základní pojmy, požadavky a parametry, transformátory - jejich význam. princip činnosti transformátoru, zvláštní transformátory

Ele 1 základní pojmy, požadavky a parametry, transformátory - jejich význam. princip činnosti transformátoru, zvláštní transformátory ,Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL Název zpracovaného celku: 29. 11. 2013 Ele 1 základní pojmy, požadavky a parametry, transformátory - jejich význam. princip činnosti

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Datum vytvoření: 25. 3. 2014

Více

Elektrický výkon v obvodu se střídavým proudem. Účinnost, účinník, činný a jalový proud

Elektrický výkon v obvodu se střídavým proudem. Účinnost, účinník, činný a jalový proud Elektrický výkon v obvodu se střídavým proudem Účinnost, účinník, činný a jalový proud U obvodu s odporem je U a I ve fázi. Za předpokladu, že se rovnají hodnoty U,I : 1. U(efektivní)= U(stejnosměrnému)

Více

8= >??> A A > 2= B A 9DC==

8= >??> A A > 2= B A 9DC== !"#$%&! '#!()*+,*-,#./'! " 0112&'3-.4)*)56-78"-*- &9-*)56--*! :-*./'!;) 2, ')'(.4;:!")*+,*-,"!9-*".4&2/< 8= >??> =@> A A =@ > 2= B A >C @D 9DC== @@$ AE EC F?@ @ 3 EG@= E@!"#$%&'() *+$,,-,./(. (.! "( ',)-(/01!')!

Více

Elektřina a magnetizmus rozvod elektrické energie

Elektřina a magnetizmus rozvod elektrické energie DUM Základy přírodních věd DUM III/2-T3-19 Téma: rozvod elektrické energie Střední škola Rok: 2012 2013 Varianta: A Zpracoval: Mgr. Pavel Hrubý a Mgr. Josef Kormaník VÝKLAD Elektřina a magnetizmus rozvod

Více

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor).

Rezistor je součástka kmitočtově nezávislá, to znamená, že se chová stejně v obvodu AC i DC proudu (platí pro ideální rezistor). Rezistor: Pasivní elektrotechnická součástka, jejíž hlavní vlastností je schopnost bránit průchodu elektrickému proudu. Tuto vlastnost nazýváme elektrický odpor. Do obvodu se zařazuje za účelem snížení

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

1.1. Základní pojmy 1.2. Jednoduché obvody se střídavým proudem

1.1. Základní pojmy 1.2. Jednoduché obvody se střídavým proudem Praktické příklady z Elektrotechniky. Střídavé obvody.. Základní pojmy.. Jednoduché obvody se střídavým proudem Příklad : Stanovte napětí na ideálním kondenzátoru s kapacitou 0 µf, kterým prochází proud

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, transformátory a jejich vlastnosti

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, transformátory a jejich vlastnosti Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, druhý ročník, transformátory a jejich vlastnosti Pracovní list - příklad vytvořil: Ing. Lubomír Kořínek Období vytvoření VM: září 2013 Klíčová

Více

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor.

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor. FREKVENČNĚ ZÁVISLÉ OBVODY Základní pojmy: IMPEDANCE Z (Ω)- charakterizuje vlastnosti prvku pro střídavý proud. Impedance je základní vlastností, kterou potřebujeme znát pro analýzu střídavých elektrických

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

2.6. Vedení pro střídavý proud

2.6. Vedení pro střídavý proud 2.6. Vedení pro střídavý proud Při výpočtu krátkých vedení počítáme většinou buď jen s činným odporem vedení (nn) nebo u vn s činným a induktivním odporem. 2.6.1. Krátká jednofázová vedení nn U krátkých

Více

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA Transformátor Měření zatěžovací a převodní charakteristiky. Zadání. Změřte zatěžovací charakteristiku transformátoru a graficky znázorněte závislost

Více

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz

Zadané hodnoty: R L L = 0,1 H. U = 24 V f = 50 Hz . STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad.: V elektrickém obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Asynchronní motory 1 Elektrické stroje Elektrické stroje jsou vždy měniče energie jejichž rozdělení a provedení je závislé na: druhu použitého proudu a výstupní formě

Více

Laboratorní práce č. 2: Ověření činnosti transformátoru

Laboratorní práce č. 2: Ověření činnosti transformátoru Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA. ročník šestiletého studia Laboratorní práce č. : Ověření činnosti transformátoru G Hranice Přírodní vědy moderně a interaktivně FYZIKA. ročník šestiletého

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Transformátory transformace proudu VY_32_INOVACE_F0220.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Transformátory transformace proudu VY_32_INOVACE_F0220. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Věra Keselicová. květen 2013

Věra Keselicová. květen 2013 VY_52_INOVACE_VK62 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová květen 2013 8. ročník

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

Synchronní stroje Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D., únor 2006

Synchronní stroje Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D., únor 2006 8. ELEKTRICKÉ TROJE TOČIVÉ Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů F ynchronní stroje Ing. Vítězslav týskala h.d. únor 00 říklad 8. Základy napětí a proudy Řešené příklady Třífázový synchronní

Více

Transformátor trojfázový

Transformátor trojfázový Transformátor trojfázový distribuční transformátory přenášejí elektricky výkon ve všech 3 fázích v praxi lze použít: a) 3 jednofázové transformátory větší spotřeba materiálu v záloze stačí jeden transformátor

Více

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy FYZIKA II Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy Osnova přednášky Energie magnetického pole v cívce Vzájemná indukčnost Kvazistacionární

Více

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS

Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS rčeno pro posluchače bakalářských studijních programů FS 3. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁOVÉ OBVODY Příklad 3.: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru, reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované

Více

Obvod střídavého proudu s indukčností

Obvod střídavého proudu s indukčností Obvod střídavého proudu s indukčností Na obrázku můžete vidět zapojení obvodu střídavého proudu s indukčností. Pomocí programů Nové přístroje 2012 a Dvoukanálový osciloskop pro SB Audigy 2012 proveďte

Více

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_355

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_355 Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_355 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Výuková prezentace.na jednotlivých snímcích jsou postupně odkrývány informace, které žák zapisuje či zakresluje do sešitu.

Více

2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY

2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY 2. STŘÍDAVÉ JEDNOFÁZOVÉ OBVODY Příklad 2.1: V obvodě sestávajícím ze sériové kombinace rezistoru reálné cívky a kondenzátoru vypočítejte požadované veličiny určete také charakter obvodu a nakreslete fázorový

Více

Rozdělení transformátorů

Rozdělení transformátorů Rozdělení transformátorů Druh transformátoru Spojovací Pojízdné Ohřívací Pecové Svařovací Obloukové Rozmrazovací Natáčivé Spouštěcí Nevýbušné Oddělovací/Izolační Bezpečnostní Usměrňovačové Trakční Lokomotivní

Více

Energetická bilance elektrických strojů

Energetická bilance elektrických strojů Energetická bilance elektrických strojů Jiří Kubín TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_H.3.08 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566,

Více

20ZEKT: přednáška č. 10. Elektrické zdroje a stroje: výpočetní příklady

20ZEKT: přednáška č. 10. Elektrické zdroje a stroje: výpočetní příklady 20ZEKT: přednáška č. 10 Elektrické zdroje a stroje: výpočetní příklady Napětí naprázdno, proud nakrátko, vnitřní odpor zdroje Théveninův teorém Magnetické obvody Netočivé stroje - transformátory Točivé

Více

Vítězslav Stýskala, Jan Dudek. Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu / 06 Elektrotechnika

Vítězslav Stýskala, Jan Dudek. Určeno pro studenty komb. formy FBI předmětu / 06 Elektrotechnika Stýskala, 00 L e k c e z e l e k t r o t e c h n i k y Vítězslav Stýskala, Jan Dudek rčeno pro studenty komb. formy FB předmětu 45081 / 06 Elektrotechnika B. Obvody střídavé (AC) (všechny základní vztahy

Více

VY_52_INOVACE_2NOV40. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 30. 10. 2012 Ročník: 9.

VY_52_INOVACE_2NOV40. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 30. 10. 2012 Ročník: 9. VY_5_IOVACE_OV40 Autor: Mgr. Jakub ovák Datum: 30. 0. 0 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Transformátor Metodický

Více

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_6_Nestacionární magnetické pole

Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_6_Nestacionární magnetické pole Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_6_Nestacionární magnetické pole Ing. Jakub Ulmann 6 Nestacionární magnetické pole 6.1 Elektromagnetická

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Masarykovo gymnázium Vsetín Autor: Mgr. Jitka Novosadová DUM: MGV_F_SS_3S3_D16_Z_OPAK_E_Nestacionarni_magneticke_pole_T Vzdělávací obor: Člověk a příroda Fyzika Tematický okruh: Nestacionární magnetické

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

Příprava učitele na VH

Příprava učitele na VH Didaktika fyziky Příprava učitele na VH Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. Doporučený postup tvorby přípravy na VH myšlenková příprava na základě didaktické analýzy učiva (znalost obsahu učiva, jeho struktury,

Více

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy:

1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indukčnosti cívky na procházejícím proudu pro tyto případy: (a) cívka bez jádra (b) cívka s otevřeným jádrem (c) cívka s uzavřeným jádrem 2. Přímou metodou změřte odpor

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Bc. Karel Hrnčiřík

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Bc. Karel Hrnčiřík Magnetické pole je kolem vodiče s proudem. Magnetka se natáčí ve směru tečny ke kruhové

Více

FYZIKA Střídavý proud

FYZIKA Střídavý proud Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. FYZIKA Střídavý

Více

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu

Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud Elektrický proud v kovech Odpor vodiče, Ohmův zákon Kirchhoffovy zákony, Spojování rezistorů Práce a výkon elektrického proudu Elektrický proud v kovech Elektrický proud = usměrněný pohyb

Více

METODICKÝ LIST Z ELEKTROENERGETIKY PRO 3. ROČNÍK řešené příklady

METODICKÝ LIST Z ELEKTROENERGETIKY PRO 3. ROČNÍK řešené příklady STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA ELEKTROTECHNICKÁ BRNO,KOUNICOVA16 METODICKÝ LIST Z ELEKTROENERGETIKY PRO 3. ROČNÍK řešené příklady Třída : K4 Název tématu : Metodický list z elektroenergetiky řešené příklady

Více

2 Teoretický úvod 3. 4 Schéma zapojení 6. 4.2 Měření třemi wattmetry (Aronovo zapojení)... 6. 5.2 Tabulka hodnot pro měření dvěmi wattmetry...

2 Teoretický úvod 3. 4 Schéma zapojení 6. 4.2 Měření třemi wattmetry (Aronovo zapojení)... 6. 5.2 Tabulka hodnot pro měření dvěmi wattmetry... Měření trojfázového činného výkonu Obsah 1 Zadání 3 2 Teoretický úvod 3 2.1 Vznik a přenos třífázového proudu a napětí................ 3 2.2 Zapojení do hvězdy............................. 3 2.3 Zapojení

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných

Více

21ZEL2 Transformátory

21ZEL2 Transformátory 1ZEL Transformátory Jan Zelenka ČVUT Fakulta dopravní Praha 019 1 Úvod co je transformátor? je netočivý elektrický stroj umožňuje přenášet elektrickou energii mezi obvody pomocí vzájemné magnetické indukce

Více

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení!

Kategorie Ž1. Test. U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! Krajské kolo soutěže dětí a mládeže v radioelektronice, Vyškov 2009 Test Kategorie Ž1 START. ČÍSLO BODŮ/OPRAVIL U všech výpočtů uvádějte použité vztahy včetně dosazení! 1 Proč se pro dálkový přenos elektrické

Více

Studijní opory předmětu Elektrotechnika

Studijní opory předmětu Elektrotechnika Studijní opory předmětu Elektrotechnika Doc. Ing. Vítězslav Stýskala Ph.D. Doc. Ing. Václav Kolář Ph.D. Obsah: 1. Elektrické obvody stejnosměrného proudu... 2 2. Elektrická měření... 3 3. Elektrické obvody

Více

Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19. Vhodné zařazení: Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8.

Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19. Vhodné zařazení: Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8. Název: II.FYZIKÁLNÍ TESTY SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_52_INOVACE_F2.19 Autor: Vhodné zařazení: Ročník: Petr Pátek Fyzika osmý- druhé pololetí Časová náročnost: 45 minut Ověřeno: 5.6.2012. 8.A Metodické poznámky:

Více

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925

GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Téma: Elektřina a magnetismus Autor: Název: Datum vytvoření: 20. 3. 2014

Více

21. Výroba, rozvod a užití elektrické energie

21. Výroba, rozvod a užití elektrické energie 21. Výroba, rozvod a užití elektrické energie a) Výroba střídavého proudu (trojfázový generátor střídavého proudu, třífázová soustava napětí, spotřebitelská elektrická rozvodná síť, různé typy elektráren)

Více

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole 1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY V této kapitole se dozvíte: jak jde vytvořit točivé magnetické pole, co je výkon a točivý moment, jaké hodnoty jsou na identifikačním štítku stroje, směr otáčení, základní

Více

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu.

3. Změřte závislost proudu a výkonu na velikosti kapacity zařazené do sériového RLC obvodu. Pracovní úkoly. Změřte účiník: a) rezistoru, b) kondenzátoru C = 0 µf) c) cívky. Určete chybu měření. Diskutujte shodu výsledků s teoretickými hodnotami pro ideální prvky. Pro cívku vypočtěte indukčnost

Více

Měření výkonu jednofázového proudu

Měření výkonu jednofázového proudu Měření výkonu jednofázového proudu Návod k laboratornímu cvičení Úkol: a) eznámit se s měřením činného výkonu zátěže elektrodynamickým wattmetrem se dvěma možnými způsoby zapojení napěťové cívky wattmetru.

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTROMAGNETICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D18_Z_OPAK_E_Elektromagneticke_kmitani_a_ vlneni_t Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické

Více

6 Měření transformátoru naprázdno

6 Měření transformátoru naprázdno 6 6.1 Zadání úlohy a) změřte charakteristiku naprázdno pro napětí uvedená v tabulce b) změřte převod transformátoru c) vypočtěte poměrný proud naprázdno pro jmenovité napětí transformátoru d) vypočtěte

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY 8. Princip činnosti 8. Provozní stavy skutečného transformátoru 8.. Transformátor naprázdno 8.. Transformátor

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky TRANSFORMÁTORY Číslo projektu

Více

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků Elektrické části elektrárenských bloků Elektrická část elektrárny Hlavním úkolem elektrické části elektráren je: Vyvedení výkonu z elektrárny - zprostředkování spojení alternátoru s elektrizační soustavou

Více

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu.

[Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] Na rezistoru je napětí 25 V a teče jím proud 50 ma. Rezistor má hodnotu. [Otázky Autoelektrikář + Mechanik elektronických zařízení 1.část] 04.01.01 Na rezistoru je napětí 5 V a teče jím proud 25 ma. Rezistor má hodnotu. A) 100 ohmů B) 150 ohmů C) 200 ohmů 04.01.02 Na rezistoru

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky 5. přednáška Elektrický výkon a energie 1 Základní pojmy Okamžitá hodnota výkonu je deinována: p = u.i [W; V, A] spotřebičová orientace - napětí i proud na impedanci Z mají souhlasný

Více

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků

Elektroenergetika 1. Elektrické části elektrárenských bloků Elektroenergetika 1 Elektrické části elektrárenských bloků Elektrická část elektrárny Hlavním úkolem elektrické části elektráren je: Vyvedení výkonu z elektrárny zprostředkování spojení alternátoru s elektrizační

Více

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava MĚŘENÍ NA JEDNOFÁZOVÉM TRANSFORMÁTORU.

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava MĚŘENÍ NA JEDNOFÁZOVÉM TRANSFORMÁTORU. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB - TU Ostrava MĚŘENÍ NA JEDNOFÁZOVÉM ANSFORMÁTORU Návod do měření Ing. Václav Kolář Ing. Vítězslav Stýskala Leden 997 poslední úprava leden

Více

7 Měření transformátoru nakrátko

7 Měření transformátoru nakrátko 7 7.1 adání úlohy a) změřte charakteristiku nakrátko pro proudy dané v tabulce b) vypočtěte poměrné napětí nakrátko u K pro jmenovitý proud transformátoru c) vypočtěte impedanci nakrátko K a její dílčí

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ POLE

ELEKTROMAGNETICKÉ POLE ELEKTROMAGNETICKÉ POLE 1. Magnetická síla působící na náboj v magnetickém poli Fyzikové Lorentz a Ampér zjistili, že silové působení magnetického pole na náboj Q, závisí na: 1. velikosti náboje Q, 2. relativní

Více

Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti

Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL 31. 1. 2014 Název zpracovaného celku: Ele 1 Synchronní stroje, rozdělení, význam, princip činnosti 10. SYNCHRONNÍ STROJE Synchronní

Více

princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním generátorem,

princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním generátorem, 1 SYNCHRONNÍ INDUKČNÍ STROJE 1.1 Synchronní generátor V této kapitole se dozvíte: princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním

Více

A B C. 3-F TRAFO dává z každé fáze stejný výkon, takže každá cívka je dimenzovaná na P sv = 630/3 = 210 kva = VA

A B C. 3-F TRAFO dává z každé fáze stejný výkon, takže každá cívka je dimenzovaná na P sv = 630/3 = 210 kva = VA 3-f transformátor 630 kva s převodem U1 = 22 kv, U2 = 400/231V je ve spojení / Y, vypočítejte svorkové proudy I1 a I2 a pak napětí a proudy cívek primáru a sekundáru, napište ve fázorovém tvaru I. K.z.

Více

Magnet 1) Magnet těleso, kolem kterého je magnetické (silové) pole 2) Mg.pole pozorujeme pomocí účinků mg. síly

Magnet 1) Magnet těleso, kolem kterého je magnetické (silové) pole 2) Mg.pole pozorujeme pomocí účinků mg. síly Magnet 1) Magnet těleso, kolem kterého je magnetické (silové) pole 2) Mg.pole pozorujeme pomocí účinků mg. síly 3) Magnet N severní mg. pól jižní mg. pól netečné pásmo Netečné pásmo oblast, kde je mg.

Více

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY

ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 1) Který zákon upravuje poměry v jednoduchém elektrickém obvodu o napětí, proudu a odporu: Ohmův zákon, ze kterého vyplívá, že proud je přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu.

Více

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník ELEKTRICKÝ PROUD V KOVECH Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Elektrický proud Uspořádaný pohyb volných částic s nábojem Směr: od + k ( dle dohody - ve směru kladných

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 4, 4605 Minulá hodina: Ohmický odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE

PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH, DUKELSKÁ 13 PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE Provedl: Tomáš PRŮCHA Datum: 17. 4. 2009 Číslo: Kontroloval: Datum: 5 Pořadové číslo žáka: 24

Více

rozdělení napětí značka napětí napěťové hladiny v ČR

rozdělení napětí značka napětí napěťové hladiny v ČR Trojfázové napětí: Střídavé elektrické napětí se získává za využití principu elektromagnetické indukce v generátorech nazývaných alternátory (většinou synchronní), které obsahují tři cívky uložené na pevné

Více

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník

NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Elektřina a magnetismus - 3. ročník Nestacionární magnetické pole Vektor magnetické indukce v čase mění směr nebo velikost. a. nepohybující

Více

Asynchronní stroje. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO. Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Katedra elektrotechniky.

Asynchronní stroje. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO. Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Katedra elektrotechniky. Asynchronní stroje Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat452 PEZ I Stýskala, 2002 ASYNCHRONNÍ STROJE Obecně Asynchronní stroj (AS)

Více

Ing. Drahomíra Picmausová. Transformátory

Ing. Drahomíra Picmausová. Transformátory Ing. Drahomíra Picmausová Transformátory Transformátor je netočivý stroj na střídavý proud, pracující na principu elektromagnetické indukce. Slouží k přeměně elektrické energie opět na energii elektrickou.

Více

Transformátory. Teorie - přehled

Transformátory. Teorie - přehled Transformátory Teorie - přehled Transformátory...... jsou elektrické stroje, které mění napětí při přenosu elektrické energie při stejné frekvenci. Používají se především při rozvodu elektrické energie.

Více

TROJFÁZOVÁ SOUSTAVA ZÁKLADNÍ POJMY

TROJFÁZOVÁ SOUSTAVA ZÁKLADNÍ POJMY TROJFÁOÁ SOSTAA základní obrat ve výrobě a užití elektrické energie nesporné výhody při výrobě, přenosu a přeměně elektrické energie na mechanickou Trojfázová symetrická soustava napětí: tři zdroje harmonického

Více

OBVOD S INDUKČNOSTÍ A KAPACITOU

OBVOD S INDUKČNOSTÍ A KAPACITOU Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr.Milan Staněk MGV_F_SS_2S3_D09_Z_ELMAG_Obvod_s_indukcnosti_a_kapacit ou_pl Člověk a příroda Fyzika Netacionární

Více

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Téma: Autor: Číslo: Prosinec 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý Elektronický oscilátor

Více

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity

C p. R d dielektrické ztráty R sk odpor závislý na frekvenci C p kapacita mezi přívody a závity RIEDL 3.EB-6-1/8 1.ZADÁNÍ a) Změřte indukčnosti předložených cívek ohmovou metodou při obou možných způsobech zapojení měřících přístrojů. b) Měření proveďte při kmitočtech měřeného proudu 50, 100, 400

Více

Ele 1 asynchronní stroje, rozdělení, princip činnosti, trojfázový a jednofázový asynchronní motor

Ele 1 asynchronní stroje, rozdělení, princip činnosti, trojfázový a jednofázový asynchronní motor Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL Název zpracovaného celku: 19. 12. 2013 Ele 1 asynchronní stroje, rozdělení, princip činnosti, trojfázový a jednofázový asynchronní motor

Více

Transformátory. Produkt: Zavádění cizojazyčné terminologie do výuky odborných předmětů a do laboratorních cvičení

Transformátory. Produkt: Zavádění cizojazyčné terminologie do výuky odborných předmětů a do laboratorních cvičení Název projektu: Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Příjemce: SPŠ strojnická a SOŠ profesora Švejcara Plzeň, Klatovská 109 Tento projekt

Více

C L ~ 5. ZDROJE A ŠÍŘENÍ HARMONICKÝCH. 5.1 Vznik neharmonického napětí. Vznik harmonického signálu Oscilátor příklad jednoduchého LC obvodu:

C L ~ 5. ZDROJE A ŠÍŘENÍ HARMONICKÝCH. 5.1 Vznik neharmonického napětí. Vznik harmonického signálu Oscilátor příklad jednoduchého LC obvodu: 5. ZDROJE A ŠÍŘENÍ HARMONICKÝCH 5.1 Vznik neharmonického napětí Vznik harmonického signálu Oscilátor příklad jednoduchého LC obvodu: C L ~ Přístrojová technika: generátory Příčiny neharmonického napětí

Více