Stručný popis vlastností programu Nortns 3.0.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Stručný popis vlastností programu Nortns 3.0."

Transkript

1 Stručný popis vlastností programu Nortns 3.0. Tento text obsahuje stručné popisy základních obrazovek programu a práci s nimi. Nejvhodnější způsob, jak se důkladně seznámit se všemi vlastnostmi programu je školení, které si může zájemce zdarma objednat. Program mimo vlastního normování umožňuje pro třískové obrábění určit a optimalizovat řezné podmínky obrábění vhodné jak pro klasické, tak CNC stroje. Od začátku roku 2007 je využíván na katedře technologie obrábění Západočeské univerzity v Plzni jako učební pomůcka. Toto je vstupní obrazovka programu. Program umožňuje vytvoření postupky, její pozdější opravu či prohlídku, umožňuje držet kompletní historii oprav, postupky tisknout nebo exportovat. Je možné propojení s libovolným jiným programem (TPV apod.). V programu je dále řada doprovodných funkcí (viz. menu Funkce) a nápověda programu (viz. tlačítko Help).

2 Toto je hlavička postupky: Číslo postupky může obsahovat až 40 libovolných znaků (písmena, číslice atd.). Ostatní položky není nutno vyplňovat, ale podle všech položek lze později postupky vyhledávat a třídit. Ke každé postupce lze přilinkovat soubory výkresu a postupu. Tyto lze při práci s postupkou kdykoliv vyvolat (viz. tlačítka Výkres a Postup vlevo nahoře). Nastavení prohlížečů je možné v menu Funkce/Cesty, prohlížeče. Program pracuje s časem tac (čas jednotkové práce) a s časem tbc (čas dávkové práce). Pro přepočet minut na koruny lze použít soubor tříd. Nastavení souboru je v menu Funkce/Třídy a není nikterak omezeno. Je automaticky zaznamenáván autor a datum pořízení a opravy postupky. Nastavení je v menu Funkce/Hesla. Ke každé položce programu existuje krátká nápověda na spodní liště programu nebo lze tento text vyvolat u položky najetím myši na položku.

3 Takto vypadá obsah postupky. Každý řádek lze vytvořit čtyřmi způsoby (viz. tlačítka vpravo dole) Pomocí vestavěných normativů (tlačítko ta). Výběrem z knihovny dávkových časů (tlačítko tb) knihovnu lze libovolně doplňovat. Ručním zápisem (tlačítko Ruční zápis). Přidáním řádků z libovolné existující postupky (tlačítko Přidávání). Velmi vhodné pro využití vzorových postupek, což značně zrychluje a zpřesňuje práci. Nastavení kc - koeficientu směnového času - implicitní hodnotu kc a přírůstek lze nastavit v menu Funkce/Kc.. Každý řádek postupky lze opravit nyní i kdykoliv později (tlačítko Opravit), normativ se zobrazí přesně tak, jak byl nastaven v okamžiku normování. Stačí provést úpravu a uložit. Spojením možnosti přidávání řádků z libovolné postupky a opravy řádků postupky je vytvořen nástroj pro progresivní tvorbu postupek na porovnatelné výrobky. Např. je-li již vytvořena postupka na nějaký složitý sled operací, není potřeba při tvorbě postupky na podobný výrobek ji tvořit pracně celou znova, ale lze přidat řádky z této postupky a postupně je procházet a pouze opravovat odlišnosti!!! Výhody

4 možnosti tohoto postupu jsou vynikající: 1. je dán sled operací, není jej potřeba znovu určovat. 2. pro každou operaci je již dán normativ a jeho nastavení, úprava je velmi jednoduchá. 3. je záruka, že nově vytvořená postupka používá shodné a hlavně shodně nastavené normativy, což umožňuje i méně zkušenému pracovníkovi vytvořit kvalitní postupku. 4. obě postupky jsou porovnatelné, což v normovačské praxi bývá velmi řídký úkaz. Tlačítka Opa a Opi umožňují přímý vstup do již použitého normativu, který se potom zobrazí naplněný buď aktuálními nebo implicitními daty. Výhodné je to při normování opakujících se činností za použití jednoho normativu, kdy není nutno složitě procházet celé menu a normativ celý vyplňovat. Lze to demonstrovat na příkladu svařování, kdy znormuji jeden svar a poté se vracím pomocí Opa do téhož normativu, kde měním např. jen délku a počet svarů. Výhody této možnosti: úspora času a naprosto shodné nastavení normativu bez přemýšlení.

5 Toto je příklad jednoduchého normativu - zámečnické práce (manipulace s materiálem ruční) Normativy se zobrazují již naplněné daty, stačí pouze některé položky opravit a je znormováno. Předplnění položek normativu lze provést tlačítkem Implicitní (vždy pro aktuální položku) - takto si každý uživatel může předplnit normativy podle svých zvyklostí, což značně zrychlí práci s normativy. V praxi potom stačí vyplnňovat položky, které se mění. Ostatní zůstávají shodné. V každém normativu je k dispozici řada pomocných funkcí (viz. horní lišta s tlačítky). Pokud je před položkou tlačítko ««, lze jím vyvolat některý z pomocných výpočtů. Uživatel má možnost zápisu individuelních poznámek ke každému normativu do poznámkového bloku (viz. tlačítko Poznámky).

6 A nyní to nejdůležitější - adaptabilita a variantnost normativů. Kdykoliv může nastat situace, kdy čas generovaný normativem přestane vyhovovat (např. se změní poměry na pracovišti, dojde ke změně technologie ap.). V tomto případě je k dispozici v programu nástroj měnící výpočet normativu tak, aby generovaný čas vyhovoval potřebám uživatele. Jak změnit průběh výpočtu některé funkce normativu? Je nutno vybrat 2 rozhodující hodnoty v rozsahu normativu a zapsat si generované časy (viz. obrázek). Tyto lze potom zadat v nástroji umožňujícím výpočet korekčních koeficientů (viz. tlačítko Nastavení) a současně zadat časy požadované. Výsledkem je pár korekčních koeficientů, které podle vzorce: koeficient [+] + [fce] x koeficient [x] tj. -0,1 + fce x 2 umožní požadovaný průběh výpočtu. U tohoto jednoduchého normativu je jedna funkce a tu je možno korigovat jedním párem koeficientů. U normativů složitější konstrukce je k dispozici řada funkcí a přepínačů, kterými je možno korigovat a tak kvalifikovaně přizpůsobit normativ svým potřebám. Takto lze tedy vysvětlit adaptabilitu normativů - jak přizpůsobit libovolný normativ svým potřebám.

7 Aby bylo možno provozovat jeden normativ ve více variantách (viz. předcházející úpravy normativů), je zde každý k dispozici minimálně 10x (u nejsložitějších až 99x). Tyto varianty normativu lze libovolně přednastavit, lze přepsat i texty zobrazující se v menu a takto je potom používat. Takto lze tedy normativy přizpůsobit potřebám uživatele, případně i vytvářet normativy pro činnosti, pro které nebyly primárně určeny. Pozn.: Jednotlivé texty v menu (druhou úrovní počínaje a předposlední úrovní konče) lze přepsat v menu Funkce/Menu. Texty poslední úrovně (tj. názvy jednotlivých variant) lze přepsat v každém normativu (viz. tlačítko nastavení v jednotlivých normativech).

8 Jak vytvářet historii oprav postupek: Postup je velice jednoduchý. Postupku zkopírujeme pod novým názvem, který je tvořen původním číslem postupky a indexem. Je to shodný postup, který se běžně ve firmách využívá při změnách ve výkresech. Např. původní postupka má označení a opravená má /a, kde /a značí první opravu. Při opravě této postupky se v opravovaných operacích v textu operace uvede důvod opravy apod.. Kopie sebou nese popis opravy, autora a datum opravy.

9 Pomocné funkce programu Nortns (menu Funkce). Tisk, export, import 1. sestava jedné postupky podle určeného schematu (je k dispozici 49 různých schemat, podle kterých se sestava vytváří) 2. sestava hlaviček postupek podle určeného schematu (je k dispozici 49 různých schemat, podle kterých se sestava vytváří) 3. výstup sestav je na tiskárnu, do textového nebo databázového souboru (nortns\tisk) 4. schemata lze libovolně editovat 5. editace parametrů tisku Zálohování - zálohování programu Nortns do zvoleného adresáře Barvy - nastavení barevného zobrazení programu (10 schemat) Hesla - heslo, jméno a příjmení, priorita přístupu kc - nastavení koeficientu směnového času a jeho přírůstku Třídy - nastavení označení tříd a jejich koeficientů Cesty, prohlížeče - nastavení cest k souborům výkresů a postupů a jejich prohlížečů Menu normativů editace textů v menu normativů Zobrazení - nastavení pro zobrazení programu na obrazovce. Sdílení volba síťového nebo lokálního režimu. Změnové řízení - slouží pro správu změnového řízení programu.

10 Popis jednotlivých typů normativů. mechanizované práce ruční - jednoduchá obsluha, větší možnosti nastavení, možnost přednastavení implicitních hodnot u jednotlivých přepínačů normativu, což zjednoduší obsluhu. Normativy nerozlišují, zda je strojek elektrický, pneumatický nebo jiný, protože to si může zohlednit uživatel dle potřeby nastavením korekcí v jednotlivých variantách normativu, které si také příslušně pojmenuje.

11 svařování a pájení - v nornativech svařování jsou parametry nastaveny dle CNN normativů s tím, že se dají kompletně změnit. Tyto typy normativů disponují také detailním výpočtem (viz. tlačítko Výpočet). svařování v ochranné atmosféře - určen pro libovolné složení ochranné atmosféry, protože lze libovolně nastavit parametry svařování. Totéž platí i pod tavidlem. Pro každý rozměr svaru může být až 9 verzí tohoto svaru, lišící se průměrem drátu, počtem a rozložením hmotnosti housenek. Lze předělat stávající parametry svarů, vytvářet nové verze i nové rozměry svarů.zadávání proudů je jen pro informaci o nutnosti obsluhy stroje při přechodu na další housenku. Ruční způsob rozlišuje svařování po svarech nebo po housenkách. svařování elektrodou - určeny pro libovolné druhy elektrod, protože lze nastavit dobu odtavení použitých elektrod pro každou verzi svaru individuelně. Pro každý rozměr svaru může být až 9 verzí tohoto svaru, lišící se použitými elektrodami, počtem a rozložením housenek. Lze předělat stávající parametry svarů, vytvářet nové verze i nové rozměry svarů. Rozlišuje se svařování po svarech nebo po housenkách. Stehování je jen specielní případ svařování. U každého typu svaru lze např. nastavit jednu variantu jen pro stehování. Pomocné svářečské práce.

12 povrchové úpravy - jednoduchá obsluha, větší možnosti nastavení. Obsahují i normativy pro přípravu povrchu, manipulaci a pomocné práce s díly.

13 dělení materiálu - normativy pro stříhání a řezání jsou velmi detailně zpracované včetně kompletní manipulace s materiálem. Lze je detailně přednastavit pro libovolný typ stroje a uspořádání pracoviště. Vlastní použití normativů je potom velmi jednoduché. Tyto typy normativů disponují také detailním výpočtem (viz. tlačítko Výpočet). Normativy nerozlišují typ stroje, protože to si zohlední uživatel dle potřeby nastavením korekcí v jednotlivých variantách normativu, které si také příslušně pojmenuje. Do dělení patří i řezání kyslíkem a plasmou, které disponuje obdobnými možnostmi nastavení.

14 strojní práce - normativy jsou velmi detailně zpracované včetně kompletní manipulace s materiálem. Lze je detailně přednastavit pro libovolný typ stroje a uspořádání pracoviště. Vlastní použití normativů je potom velmi jednoduché. Tyto typy normativů disponují také detailním výpočtem (viz. tlačítko Výpočet). Normativy nerozlišují typ stroje, protože to si zohlední uživatel dle potřeby nastavením korekcí v jednotlivých variantách normativu, které si také příslušně pojmenuje.

15 elektromontážní práce obsahují velké množství normativů s jednoduchou obsluhou, mají detailní možnost přednastavení.

16 třískové obrábění obecně - každý normativ je schopen pracovat ve 3 verzích podle způsobu zadávání dat. verze základní (používají se, když technolog zná řezné podmínky). 1. verze Z - zadávají se řezné podmínky (otáčky, posuv, počet třísek) 2. verze L - zadávají se řezné podmínky (řezná rychlost, posuv, počet třísek) verze rozšířená tj. verze R - je schopna podle použitého stroje, nástroje a materiálu sama určit řezné podmínky při optimalizaci na nejkratší čas celé operace tj. včetně obsluhy stroje s tím, že otáčky, posuv a výkon odpovídají zvolenému stroji a nástroj pracuje v rozsahu daném jeho aplikační oblastí. Případnou malou tuhost upnutí (např. dlouhý obrobek nelze podepřít lunetou), přílišné vyložení nástroje (např. dlouhá vyvrtávací tyč v hluboké díře) lze omezit velikostí maximální tangenciální složky řezné síly (nebo kroutícího momentu u vrtání, frézování). Pro svou činnost tato verze používá: 1. Soubor strojů - sada otáček, sada posuvů (lze 5 sad), výkon stroje. Není nutno při větším počtu strojů ve firmě je všechny vytvářet, stačí zástupci skupin podobných strojů. Ostatní parametry jsou pouze pro případné úpravy výpočtu obsluhy stroje. 2. Soubor nástrojů - vymezení aplikační oblasti nástroje dle katalogu výrobce břitové destičky + několik dalších parametrů (poloměr břitu pro výpočet jakosti povrchu, úhel nastavení pro výpočet průřezu třísky). Není nutno je všechny vytvářet, stačí zástupci skupin podobných nástrojů. Se souborem nástrojů souvisí soubor tabulek řezných rychlostí, které doplňují alplikační oblast každého nástroje o řezné rychlosti.

17 3. Soubor materiálů - lze jej libovolně měnit a doplňovat, slouží pouze jako pomůcka pro určení obrobitelnosti a pevnosti materiálu. Detailní popis výpočtu pro základní a rozšířenou verzi je uveden v nápovědě k programu na začátku každého normativu. Nesporné výhody verze R - vypočítané otáčky a posuv na stroji existují, není překročen výkon stroje, nástroj pracuje v aplikační oblasti doporučené výrobcem. Při případných sporech jsou toto velmi pádné argumenty. Normativy obrábění jsou rozděleny podle typu obrábění (soustružení - nožem, vrtání - vrtákem,výhrubníkem, výstružníkem atd.) a teprve v těchto skupinách jsou členěny dle stroje. Broušení - normativy broušení používají jiný způsob výpočtu řezných podmínek, založený na vzorovém příkladu pro každý nástroj, kde je potom proveden přepočet na konkrétní podmínky pomocí empirických vztahů.

Postup při studiu principu výpočtu řezných podmínek obrábění programu Nortns. Princip výpočtu.

Postup při studiu principu výpočtu řezných podmínek obrábění programu Nortns. Princip výpočtu. Postup při studiu principu výpočtu řezných podmínek obrábění programu Nortns. Princip výpočtu. Výpočet času obrábění včetně určení a optimalizace řezných podmínek je prováděn na základě parametrů konkrétního

Více

Určení řezných podmínek pro soustružení:

Určení řezných podmínek pro soustružení: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: AlphaCAM - soustružení Definice řezných podmínek

Více

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

Nápověda aplikace Patron-Pro

Nápověda aplikace Patron-Pro Nápověda aplikace Patron-Pro 1. Popis aplikace Aplikace Patron-Pro slouží k zobrazení souboru zálohy mobilní aplikace Patron-Pro se záznamy o povolených kartách. Dále umožňuje tyto záznamy editovat, vytvářet

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

LabMeredian Gravik. gravik

LabMeredian Gravik. gravik LabMeredian Gravik gravik 1.Úvod 2.Nápověda 3.Spuštění a ukončení programu 4.Připojení analytických vah 5.Popis ovládacích prvků a tlačítek 6.Aplikace 6.1.Stanovení etanolu 6.2.Stanovení cukru 6.3.Stanovení

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

2) CO TO JE OPTIMALIZACE ŘEZNÝCH PODMÍNEK

2) CO TO JE OPTIMALIZACE ŘEZNÝCH PODMÍNEK 1 1) CO TO JSOU ŘEZNÉ PODMÍNKY PŘI P I OBRÁBĚNÍ? 2) CO TO JE OPTIMALIZACE ŘEZNÝCH PODMÍNEK? 2 CNC SOUSTRUH KONVENČNÍ SOUSTRUH 3 VZÁJEMNÉ VAZBY V SOUSTAVĚ S-N-O-P 4 VLIVY PŮSOBÍCÍ NA JEDNOTLIVÉ PRVKY SOUSTAVY

Více

Práce s tabulkami, efektivní využití v praxi

Práce s tabulkami, efektivní využití v praxi Projekt: Téma: Práce s tabulkami, efektivní využití v praxi Obor: Nástrojař, Obráběč kovů, Zámečník Ročník: 2. Zpracoval(a): Pavel Urbánek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 0 Obsah Obsah... 1

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj.

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Vrtání a vyvrtávání Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Posuv je přímočarý ve směru otáčení a vykonává jej

Více

CNC stroje. Definice souřadného systému, vztažných bodů, tvorba NC programu.

CNC stroje. Definice souřadného systému, vztažných bodů, tvorba NC programu. CNC stroje. Definice souřadného systému, vztažných bodů, tvorba NC programu. R. Mendřický, P. Keller (KVS) Elektrické pohony a servomechanismy Definice souřadného systému CNC stroje pro zadání trajektorie

Více

POČÍTAČOVÁ PODPORA TECHNOLOGIE

POČÍTAČOVÁ PODPORA TECHNOLOGIE VUT Brno Fakulta strojního inženýrství ÚST odbor tváření kovů a plastů POČÍTAČOVÁ PODPORA TECHNOLOGIE TABULKY, SCHEMATA SYLABY Ing. Miloslav Kopřiva BRNO 2002 1.0 TABULKA TECHNOLOGICKÝCH ČINNOSTÍ A JEJICH

Více

Volba již definovaných nástrojů:

Volba již definovaných nástrojů: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: AlphaCAM - soustružení Definice a volba nástrojů

Více

LMS Moodle příručka učitele

LMS Moodle příručka učitele LMS Moodle příručka učitele Stručná příručka pro orientaci v LMS Moodle Realizováno v rámci OP VK: rozvoj studijních programů, didaktických metod a inovování modelu řízení v oblasti kombinovaného studia,

Více

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Hrubování 3D

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ

Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Motivace inovace zkušenost a vzdělávání VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Jméno a příjmení: Školní rok: 2014/2015 Číslo úlohy:

Více

Technologie III - OBRÁBĚNÍ

Technologie III - OBRÁBĚNÍ 1 EduCom Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. NAVRHOVÁNÍ HOSPODÁRNÝCH ŘEZNÝCH PODMÍNEK PŘI P I OBRÁBĚNÍ 1) CO

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Databox CONTACT 6 základní operace programu

Databox CONTACT 6 základní operace programu Databox CONTACT 6 základní operace programu Tento program slouží k evidenci firem, kontaktů a správě souvisejících obchodních aktivit a procesů. Obsahuje systém inteligentního třídění, plánování času a

Více

Novinky v programu. LogiKal VERZE 6.0 10. ČERVNA 2009. Newsletter Version 6.0 Seite 1

Novinky v programu. LogiKal VERZE 6.0 10. ČERVNA 2009. Newsletter Version 6.0 Seite 1 Novinky v programu LogiKal VERZE 6.0 10. ČERVNA 2009 Newsletter Version 6.0 Seite 1 OBSAH ZADÁVÁNÍ PRVKŮ...3 Hledat & Nahradit... 3 Volba 1 Zaměnit profilovou sérii... 4 Volba 2 Provést změnu artiklů uvnitř

Více

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi).

Jeden z mírně náročnějších příkladů, zaměřený na úpravu formátu buňky a především na detailnější práci s grafem (a jeho modifikacemi). Příklad zahrnuje Textová editace buněk Základní vzorce Vložené kliparty Propojené listy Grafi cká úprava buněk Složitější vzorce Vložené externí obrázky Formuláře Úprava formátu Vysoce speciální funkce

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Modul Intrastat. www.money.cz

Modul Intrastat. www.money.cz Modul Intrastat www.money.cz 2 Money S5 Intrastat Co je Intrastat Intrastat je statistika obchodu se zbožím mezi Českou republikou a ostatními členskými státy Evropské unie. Informace lze najít na www.czso.cz,

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ

Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ CVIČENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

Více

Práce a síla při řezání

Práce a síla při řezání Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Roční zúčtování daně

Roční zúčtování daně Verze 5.6 Zpracoval: Geršlová Jitka U Mlýna 2305/22, 141 00 Praha 4 Záběhlice Dne: 23.1.2018 tel.: +420 228 809 000 e-mail: info@eso9.cz Revize: www.eso9.cz Dne: Obsah 1. ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ DANĚ ČINNOST 1.

Více

Uživatelská příručka k systému Jídelna inet

Uživatelská příručka k systému Jídelna inet Uživatelská příručka k systému Jídelna inet Internetová část Microdata s.r.o. Verze 2.5 Srpen 2010 Přihlášení do systému... 3 Prohlížení jídelníčku... 4 Objednávání jídel... 4 Přehled Objednávek... 6 Změna

Více

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih

PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih PRÁCE S APLIKACÍ Evidence městských knih Po prvním spuštění Aplikace založení databází... 2 Založení prefixu, číslování záznamů... 7 Popis navigačních tlačítek... 8 Založení nového záznamu městské knihy...

Více

On-line katalog produktů firmy Pramet Tools s.r.o. s technickými parametry, nákresy a možností výběru vhodné nástrojové sestavy.

On-line katalog produktů firmy Pramet Tools s.r.o. s technickými parametry, nákresy a možností výběru vhodné nástrojové sestavy. Uživatelská příručka [Verzen 1.0, Aktualizace 13.12.2011] Pramet Tools s.r.o., Zdenek Klucka [PRAMET E-katalog uživatelská příručka] On-line katalog produktů firmy Pramet Tools s.r.o. s technickými parametry,

Více

Newsletter LogiKal 8.1

Newsletter LogiKal 8.1 Newsletter LogiKal 8.1 2013 by ORGADATA AG Všechna práva vyhrazena. Jakékoli rozmnožování této přiručky bude postihováno. Práva na tuto dokumentaci náleží ORGADATA Software-Dienstleistungen AG, Leer. Vydal:

Více

Cvičení software Groma základní seznámení

Cvičení software Groma základní seznámení Cvičení software Groma základní seznámení 4 2 3 1 Obr. 1: Hlavní okno programu Groma v.11. Hlavní okno 1. Ikony základních geodetických úloh, lze je vyvolat i z menu Výpočty. 2. Ikona základního nastavení

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Dopravní značení příručka

Dopravní značení příručka 1. Stručný popis programu Dopravní značení příručka Program je určen pro Správy a údržby silnic České Republiky a slouží k vedení evidence svislého dopravního značení dle jednotlivých úseků silnic - inventarizace.

Více

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK

WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK WORKWATCH ON-LINE EVIDENCE PRÁCE A ZAKÁZEK Systém WorkWatch je určen pro malé a střední firmy, které se zabývají službami nebo zakázkovou výrobou. Zajistí dokonalý přehled o všech zakázkách a jejich rozpracovanosti.

Více

1.13 ACCESS popis programu

1.13 ACCESS popis programu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

Výběr a instalace mobilního terminálu. II. Používání čárových kódů v katalogu položek. III. Tisk etiket s čárovými kódy

Výběr a instalace mobilního terminálu. II. Používání čárových kódů v katalogu položek. III. Tisk etiket s čárovými kódy Mobilní terminály slouží pro sběr dat v terénu a následnou automatickou tvorbu dokladů typu zakázka, vydaná objednávka nebo skladový doklad v systému WAK INTRA. Komunikace mezi přenosnými terminály a systémem

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini

Nápověda k systému CCS Carnet Mini Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Používání IS Carsystem

Používání IS Carsystem Používání IS Carsystem Zadávání nové servisní zakázky 1. Krok: Přidání zakázky... 1 2. Krok: Karta příjem vozidla... 4 3. Krok: Karta Zadání oprav... 5 4. Krok: Tisk servisní zakázky a pracovního listu...

Více

Vizualizace a evidence výroby a prostojů

Vizualizace a evidence výroby a prostojů Vizualizace a evidence výroby a prostojů v1.00 Aplikace informuje o aktuálním počtu a historii vyrobených kusů jednotlivých výrobků jednotlivých linek, eviduje prostoje a pracovníky kteří linku obsluhovali

Více

1. Podmínky chodu aplikace

1. Podmínky chodu aplikace 1 / 15 1. Podmínky chodu aplikace Licenční instalace určení pro značku, lokální instalace, nebo síťová licencovaná MAS serverem. 1.1. Instalace podpory MicroCat na lokální stanici Na dané stanici musí

Více

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Úvod Pro zjednodušení a zprůhlednění Vaší komunikace se správní firmou (dále jen SF ), která má na starost objekt, v němž se nachází bytový či nebytový

Více

Mechanical Calculator NOVINKY verze 8

Mechanical Calculator NOVINKY verze 8 verze 8.3.1 V nabídce Všeobecné úchylky je opraven chybný popisek jednotky tolerance při úhlovém druhu rozměru. V nabídce Úchylky závitů je u metrického a lichoběžníkového závitu opraveno zobrazování stoupání

Více

KEO-PRAXE. Verze roku ALIS spol. s r.o., Česká Lípa, 2006, ing. Vladimír Grosmut

KEO-PRAXE. Verze roku ALIS spol. s r.o., Česká Lípa, 2006, ing. Vladimír Grosmut KEO-PRAXE Verze roku 2006 ALIS spol. s r.o., Česká Lípa, 2006, ing. Vladimír Grosmut Základní popis KEO-PRAXE je program pro evidenci předcházející praxe zaměstnanců, výpočet platových postupů a tvorbu

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému 43 HTML šablony Modul HTML šablony slouží ke správě šablon pro výstupy z informačního systému modularis ve formátu HTML. Modul umožňuje k šablonám doplňovat patičku, dokumentaci a vázat šablony na konkrétní

Více

24 Uživatelské výběry

24 Uživatelské výběry 24 Uživatelské výběry Uživatelský modul Uživatelské výběry slouží k vytváření, správě a následnému používání tématicky seskupených osob a organizací včetně jejich kontaktních údajů. Modul umožňuje hromadnou

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah

Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah Vyhledávání údajů o materiálu... 2 Porovnávání materiálů... 4 Tvorba a editace... 5 Vytvoření materiálu... 5 Vytvořit nový materiál... 6 Vytvoř z

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Minimaster Plus Minimaster Plus 398

Minimaster Plus Minimaster Plus 398 Minimaster Plus 398 Výběr řezné hlavičky, držáku a řezných podmínek. Výběr velikosti kužele Vhodná velikost kužele je určena tvarem obrobku a zamýšleným způsobem obrábění. Pro nejvyšší tuhost a stabilitu

Více

TPV racionalizace. Časy dávkové tb a směnové tc práce

TPV racionalizace. Časy dávkové tb a směnové tc práce TPV racionalizace Časy dávkové t a směnové t práce 1. Úvod: Zásady Normy spotřeby pracovního času udávají spotřebu práce a jsou výchozími údaji při plánování a řízení podniku. Na základě objektivních norem

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP)

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Aktivní saldo Představení modulu je samostatně prodávaná nadstavba modulu Účetnictví. Podává přehled o stavu a pohybech saldokontních účtů a slouží

Více

Určení řezných podmínek pro frézování v systému AlphaCAM

Určení řezných podmínek pro frézování v systému AlphaCAM Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Definice řezných

Více

Mechanical Calculator NOVINKY verze 8

Mechanical Calculator NOVINKY verze 8 verze 8.5.0 V nabídce menu Nápověda je nový příkaz Seznam norem, zobrazující souhrnný seznam norem použitých v jednotlivých položkách. Při výběru položky v okně Rychlého výběru po spuštění aplikace byly

Více

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev

Úvod do MS Access. Modelování v řízení. Ing. Petr Kalčev Úvod do MS Access Modelování v řízení Ing. Petr Kalčev Postup při tvorbě aplikace Vytvoření tabulek Vytvoření relací Vytvoření dotazů Vytvoření formulářů Vytvoření sestav Tabulky Slouží k definování polí,

Více

Novinky v programu. LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010. Newsletter Verze 7 Strana 1

Novinky v programu. LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010. Newsletter Verze 7 Strana 1 Novinky v programu LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010 Newsletter Verze 7 Strana 1 OBSAH NOVÉ UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ... 4 Úvodní strana... 4 Správa zakázek... 5 Centrum zakázky... 6 Zadávání prvků... 7 SPRÁVA ZAKÁZEK...

Více

Katedra obrábění a montáže, TU v Liberci Příklady k procvičení podklad pro výuku předmětu TECHNOLOGIE III - OBRÁBĚNÍ Příklad 1 - ŘEZNÁ RYCHL. A OBJEMOVÝ SOUČINITEL TŘÍSEK PŘI PROTAHOVÁNÍ Doporučený objemový

Více

Průvodce aplikací GTS Webový portál pro správce

Průvodce aplikací GTS Webový portál pro správce Průvodce aplikací GTS Webový portál pro správce www.centrex.gts.cz Strana 1 z 14 Obsah 1 Přihlášení do portálu Centrex... 3 2 Hlavní stránka aplikace základní popis... 3 3 Použití interaktivní nápovědy...

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY)

MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) MANUÁL VÝPOČTOVÉHO SYSTÉMU W2E (WASTE-TO-ENERGY) 0 1. PRACOVNÍ PLOCHA Uspořádání a vzhled pracovní plochy, se kterým se uživatel během práce může setkat, zobrazuje obr. 1. Obr. 1: Uspořádání pracovní plochy

Více

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ

MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ MANUÁL MOBILNÍ APLIKACE GOLEM PRO OPERAČNÍ SYSTÉM ANDROID 4.X A VYŠŠÍ 1 OBSAH 1.Popis... 3 2.Ovládání aplikace...3 3.Základní pojmy... 3 3.1.Karta...3 3.2.Čtečka...3 3.3.Skupina...3 3.4.Kalendář...3 3.5.Volný

Více

1 Výpočty řezných podmínek při soustružení

1 Výpočty řezných podmínek při soustružení 1 Výpočty řezných podmínek při soustružení Pod pojmem řezné podmínky rozumíme stanovení řezné rychlosti, velikosti posuvu a hloubky řezu. Tyto pojmy včetně pojmu obrobitelnost jsou blíže vysvětleny v kapitole

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM Cíl podproduktu HSM Works Tento kurz si klade za cíl naučit uživatele ovládat program HSMWorks. Dalším cílem je naučit uživatele základním

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Uživatelská příručka... 3 2.1 Správce aplikace... 3 Menu správce aplikace... 4 Správa uživatelských účtů... 4 2.2 Ředitel turnaje... 4 Menu ředitele turnaje...

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř

Uživatelská příručka.!instalace!průvodce.!dialogová okna!program zevnitř Uživatelská příručka!instalace!průvodce!použití!dialogová okna!program zevnitř KAPITOLA 1: INSTALACE PROGRAMU Svitek...4 HARDWAROVÉ POŽADAVKY...4 SOFTWAROVÉ POŽADAVKY...4 INSTALACE PROGRAMU Svitek NA VÁŠ

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze

Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Recognoil RRW Manager rychlý návod k obsluze Obsah: 1) Úvod charakteristika funkcí 2) Instalace 3) První spuštění - menu 4) Selektivní vyhodnocení plochy + uložení 5) Práce s projektem a exporty 6) Poznámky

Více

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ Reda e-nabídka představuje mocný nástroj, díky kterému mohou naši registrovaní klienti přímo z prostředí e-shopu partner.reda.cz vytvářet vlastní produktové nabídky pro své zákazníky.

Více

EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití

EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití EVI 8 - Autovraky Přehled plnění cílů opětovného použití 18. 10. 2016 V tomto dokumentu představujeme novou tiskovou sestavu a doprovodné funkce v programu EVI 8 (modul Autovraky) pro možnost sledování

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access generování složitějších sestav Ing. Kotásek Jaroslav

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access generování složitějších sestav Ing. Kotásek Jaroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access generování

Více

Více než 60 novinek, změn a vylepšení

Více než 60 novinek, změn a vylepšení Více než 60 novinek, změn a vylepšení Nová řada programu 2HCS Fakturace Vám nabízí více než 60 novinek, změn a vylepšených funkcí. Zde je jejich seznam, pro Vaši lepší orientaci rozdělený podle jednotlivých

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Postup pro zpracování kontrolního hlášení

Postup pro zpracování kontrolního hlášení Postup pro zpracování kontrolního hlášení 1. Zadávání dokladů Doklady se zadávají běžným způsobem tak jako dosud, výběrem sazby DPH (s číslem řádku přiznání) v položce dokladu se zároveň pro položku automaticky

Více

SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM

SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM SKLAD ODPADŮ modul EKO-KOM Obsah dokumentu Tento dokument popisuje funkcionalitu modulu EKO-KOM v programu Sklad odpadů 8 (dále jen SKLAD). Cílová skupina komu je modul EKO-KOM v programu SKLAD určen Modul

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Helpdesk Liberecké IS

Helpdesk Liberecké IS tel: +420 485 243 031 e-mail: lis@lis.liberec.cz IČO: 254 0131 Liberecká IS, a.s., Mrštíkova 3, 461 71 Liberec 3 DIČ: CZ25450131 Helpdesk Liberecké IS Dokumentace zákazník d.help Josef Fröhlich Liberecká

Více

Evidence žádostí o finanční příspěvek

Evidence žádostí o finanční příspěvek Evidence žádostí Obsah Evidence žádostí o finanční příspěvek... 3 Evidence žádostí... 4 Seznam žádostí... 4 Nová žádost... 6 Změny žádosti:... 7 Evidence žadatelů... 8 Seznam žadatelů... 8 Detail žadatele...

Více

Constructo. Uživatelská příručka

Constructo. Uživatelská příručka Constructo Uživatelská příručka Constructo 1 Úvod 3 Filosofie systému 4 Registrace do systému 5 Přihlášení do systému 8 Popis rozhraní 9 O projektech 10 Nastavení rolí v projektu 11 Moduly 13 Stavební

Více

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Souřadnicový systém... 2 Vztažné body... 6 Absolutní odměřování, přírůstkové odměřování... 8 Geometrie nástroje...10 Korekce nástrojů - soustružení...13

Více

W e l d Ma n a g e r

W e l d Ma n a g e r WeldManager Manuál 1. Úvod Vážený zákazníku, program Win-STH je určen ke komunikaci se zařízením s hydraulickým pohonem řady STH vyráběné firmou DYTRON. program umožňuje: - evidovat a tisknout protokoly

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC Modul FADN BASIC je určen pro odbornou zemědělskou veřejnost bez větších zkušeností s internetovými aplikacemi a bez hlubších

Více

Formulář pro křížový filtr

Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr Formulář pro křížový filtr je určen zejména autorům křížovek a má sloužit jako pomůcka při jejich tvorbě. Levé části formuláře dominuje tzv. šablona, což je síť 20 krát 20 políček

Více

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange 2013 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontingenční tabulky... 3 1.1 Vytvoření nové kontingenční tabulky... 3 2

Více

VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ

VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Motivace inovace zkušenost a vzdělávání VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Jméno a příjmení: Školní rok: Číslo úlohy: 1 Třída: Počet

Více

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1 Elektronické zpracování dotazníků AGEL Verze 2.0.0.1 1 Obsah 2 Přihlášení do systému... 1 3 Zápis hodnot dotazníků... 2 3.1 Výběr formuláře pro vyplnění dotazníku... 2 3.2 Vyplnění formuláře dotazníku...

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více