Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů"

Transkript

1 Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Radka Reifová Katedra zoologie

2 Prezentaci naleznete na: v záložce Courses

3 Jak vznikají dvě pohlaví

4 Mechanismy determinace pohlaví Environmentálně určené pohlaví Teplotně určené pohlaví Sociálně určené pohlaví Geneticky určené pohlaví Genové určení pohlaví Chromosomové určení pohlaví Haplodiploidní určení pohlaví

5 TEPLOTNĚ URČENÉ POHLAVÍ u některých plazů a ryb Teplota Teplota Pohlaví Pohlaví kareta obrovská klapavka

6 SOCIÁLNĚ URČENÉ POHLAVÍ Určení pohlaví u Bonellia viridis Samice žije přichycena na mořském dně. Samec miniaturní (jeho tělo sestává v podstatě jen z reprodukčních orgánů), žije přichycen na těle samice či uvnitř těla samice. Larvy planktonní. Pokud larva nalezne příhodné místo na přichycení se na mořském dně, stane se z ní samice. Pokud narazí na samici, je ovlivněna látkami, které samice produkuje (bonellin) a stane se z ní samec. samice (15 cm) samec (1-3 mm) Bonellia viridis (čeleď rypohlavci)

7 SOCIÁLNĚ URČENÉ POHLAVÍ Sekvenční hermafroditi Např. u některých korýšů, měkkýšů, ryb Protandrie: samec Protogynie: samice samice samec Lysmata wurdemanni Clown fish Blue headed wrasse Pravidlo: Jedinci mění pohlaví, když dosáhnou 72% maximální velikosti těla.

8 CHROMOSOMOVÉ URČENÍ POHLAVÍ Systém XX/XY XX homogametické pohlaví XY heterogametické pohlaví Systém ZZ/ZW ZZ homogametické pohlaví ZW heterogametické pohlaví savci XY ryby XY, ZW ptáci ZW korýši XY, ZW plazi XY, ZW hmyz XY ZW obojživelníci XY, ZW rostliny XY, ZW

9 Molekulární mechanismy určení pohlaví Drosofila Důležitý poměr počtu X chromosomů k autosomům Genotyp poměr X:A fenotyp 1X 2A 0,5 samec 2X 2A 1,0 samice 3X 4A 0,75 intersex 2X 3A 0,67 intersex Mechanismus založený na kompetici mezi proteiny numerators kódovanými na chromosomu X proteiny denumerators kódovanými na autosomech. Numerators se vážou do regulační oblasti genu Sxl a aktivují ho. Tím spouští vývoj samičího fenotypu.

10 Molekulární mechanismy určení pohlaví Caenorhabditis elegans XX hermafroditi X0 samci Také důležitý poměr chromosomů X a autosomů. Samci v přírodě velmi vzácní. Vznikají při poruše meiotického dělení u hermafroditů.

11 Molekulární mechanismy určení pohlaví gynandromorph Determinace pohlaví u bezobratlých se většinou odehrává na úrovni jednotlivých buněk. Jedinec tvořený mozaikou buněk se samčím a samičím genotypem = gynandromorph XX X0 samec samice

12 Gynandromorphové nedávno popsány u ptáků. U ptáků je tedy pohlaví z velké míry určeno také na úrovni jednotlivých buněk. Zhao et al. 2010, Nature

13 Molekulární mechanismy určení pohlaví Savci O pohlaví rozhoduje gen Sry na chromosomu Y Jeho aktivita vede k diferenciaci varlat z embryonálních gonád. Varlata produkují testosteron, který vede ke vzniku sekundárních pohlavních znaků.

14

15 Poruchy určení pohlaví u lidí Syndrom testikulární feminizace Absence receptoru pro testosteron (mutace tfm) způsobuje vznik samičího fenotypu, i když má jedinec varlata a produkuje testosteron.

16 Poruchy určení pohlaví u lidí Hermafroditismus = Intersex Způsoben hormonálními poruchami

17 Poruchy určení pohlaví u lidí Turnerův syndrom (45, X0) 1 z 2500 žen nefunkční vaječníky, neplodné nízká postava, nízce posazené uši, zvýšená predispozice k určitým chorobám kognitivní poruchy zhoršená paměť, matematické schopnosti a prostorová orientace (horší když chybí chromosom X od otce než od matky!)

18 Klinefelterův syndrom (47, XXY) 1 z 500 mužů narušený vývoj varlat a porucha plodnosti zženštělý vzhled způsobený nízkou hladinou testosteronu. poruchy učení a řeči

19 Supermuž (47, XYY) 1 z 1000 mužů. Větší postava. Mohou být temperamentnější, poruchy učení. Dříve se tvrdilo, že agresivnější, ale není pravda. Většinou plodní. Obvykle se ani nerozezná. Superžena (47, XXX) 1 z 1000 žen. Navenek se většinou nerozená. Jen vzácně ženy trpí určitými poruchami jako jsou poruchy chováníči neplodnost. Obvykle se ani nerozezná.

20 Molekulární mechanismy určení pohlaví Medaka japonská (Oryzias latipes) Genem určujícím pohlaví je gen DMY (dmrt1by) ležící na chromosomu Y. Podobně jako Sry spouští u medaky vývoj varlat. Mutace v tomto genu vedou ke vzniku XY samic. Naopak, exprese DMY u XX embryí vede ke vzniku samců.

21 Molekulární mechanismy určení pohlaví Ptáci Důležitou roli při určení pohlaví hraje gen Dmrt1 na chromosomu Z. Je paralogem genu DMY, který určuje pohlaví u medaky. Hraje také důležitou roli při vývoji varlat. U samců (ZZ) je exprese Dmrt1 vyšší než u samic (ZW). Při určení pohlaví hraje pravděpodobně důležitou roli dávka genů na chromosomů Z, podobně jako u drozofilyči C. elegans. Snížení exprese Dmrt1 v samcích, vede k částečnému převrácení pohlaví a vývoji samičího fenotypu. Objev gynandromorphů u ptáků však ukazuje, že Dmrt1 nemůže být hlavním genem určujícím pohlaví. Jeho exprese je omezena pouze na urogenitální tkáň. Hraje sice důležitou roli při vývoji testes, ale neuplatňuje se při určení pohlaví na úrovni jednotlivých buněk.

22 Molekulární mechanismy určení pohlaví Drápatka vodní (Xenopus laevis) Genem určujícím pohlaví pravděpodobně DM-W ležící na chromosomu W. Exprese DM-W u pulců ZZ vede k vývoji vaječníků. Naopak mutace v DM-W u ZW pulců vedou k vývoji varlat. Hormony produkované vaječníky (estrogeny) a varlaty (testosteron) pak určují sekundární pohlavní znaky u dospělců.

23 Mechanismus určení pohlaví prostřednictvím genu DM-W DM-W je paralogem genu Dmrt1. Má DNA vazebnou DM doménu jako Dmrt1, chybí mu však transaktivační doména. DM-W i Dmrt1 jsou u drápatky exprimovány v gonádách. DM-W jen u samic. Pravděpodobně funguje jako kompetitor Dmrt1. Váže se na stejné regulační oblasti genů, ale geny neaktivuje. Blokuje tak vývoj varlat.

24 Ačkoli primární spouštěč určení pohlaví je u různých druhů různý, signální dráhy vedoucích v vývoji samčího a samičího fenotypu jsou často překvapivě konzervované.

25 MÉNĚ OBVYKLÉ SYSTÉMY CHROMOSOMOVÉHO URČENÍ POHLAVÍ Systém XX/X0 XX, X0 Došlo ke ztrátě chromosomu Y U savců vzácné. S chromosomem Y se ztratí i gen určující pohlaví, Sry. Známo jen u několika málo druhů hrabošů např. Ellobius lutescens. U hmyzu častější. Chromosom Y není třeba k určení pohlaví. Např. u mnoha cvrčků, kobylek a švábů, u některých druhů Drosophil.

26 MÉNĚ OBVYKLÉ SYSTÉMY CHROMOSOMOVÉHO URČENÍ POHLAVÍ Ptakopysk 10 pohlavních chromosomů (X1-X5 + Y1-Y5) Jeden z chromosomů homologní s ptačím chromosomem Z Pohlavní chromosomy během meiozy vytvářejí řetěz, jehož vznik umožňují krátké homologními úseky mezi jednotlivými chromosomy. 10 pohlavních chromosomů ptakopyska Barevně vyznačena homologie s chromosomy u kura domácího Veyrunes F et al. Genome Res. 2008;18:

27 MÉNĚ OBVYKLÉ SYSTÉMY CHROMOSOMOVÉHO URČENÍ POHLAVÍ Feminizující X* chromosom XX X*X X*Y XY Samice X*Y mají potomky s genotypy: X*X, X*Y, XY, YY 1 : 1 : 1 : 1 neživotaschopní Lumík velký Vychýlení poměru pohlaví ve prospěch samic v populaci lumíků

28 Přechody mezi geneticky a environmentálně určeným pohlavím Chromosomový systém určení pohlaví (XX, XY). V chladném prostředí se ale líhne více samců. Samci se líhnou i z vajíček XX (teplotní revertanti). Scink, Bassiana duperreyi

29 FEMINIZUJÍCÍ ÚČINEK BAKTERIE Wolbachia Wolbachia je intracelulární parazit u členovců, především u hmyzu. Odhaduje se, že může napadnout více než polovinu všech druhů hmyzu. Napadá především gonády. Přenáší se pohlavně přes vajíčko, ne však přes spermii. V samcích se tedy ocitá ve slepé uličce. Wolbachia U různých hostitelů způsobuje různé fenotypy: usmrcení samců cytoplazmatická nekompatibilita; tj. infikovaní samci se nemůžou rozmnožit s neinfikovanými samicemi partenogeneze; tj. infikované samičky se rozmnožují bez samců feminizace samců U některých druhůčlenovců je určení pohlaví zcela závislé na Wolbachii.

30 HAPLODIPLOIDNÍ URČENÍ POHLAVÍ u blanokřídlého hmyzu (např. včely, vosy, mravenci) Samice diploidní. Líhnou se z oplozených vajíček. Samci haploidní. Líhnou se z neoplozených vajíček.

31 HAPLODIPLOIDNÍ URČENÍ POHLAVÍ Reprodukční systém mravence Wasmannia auropunctata samec královna Wasmannia auropunctata Samci a samice si vůbec nevyměňují geny! samec dělnice královna

32 PÁROVACÍ TYPY U KVASINEK Kvasinky mají dva párovací typy (a, α) Pohlavní rozmnožování je možné jen mezi haploidními buňkami odlišného párovacího typu. Buňky a produkují feromon, který rozeznávají jenom buňky α a naopak. Párovací typ určen přítomností alely a či α v lokusu MAT. Kromě MAT lokusu jsou v genomu kvasinky ještě zásobní lokusy HMR s alelou a HML s alelou α. Tyto lokusy se nepodílejí na určení pohlaví. Vnitrogenomovou rekombinací může dojít ke změně (switch) párovacího typu, tím že se alela z lokusu HMR či HML přesune do lokusu MAT.

33 Evoluce pohlavních chromosomů

34 Pohlavní chromozomy XY i ZW vznikly v evoluci mnohokrát přesto mají spoustu společných znaků: nepárový chromozom (Y,W) menší či chybí Y,W obsahují malé množství funkčních genů Y,W nesou spoustu nefunkčních pseudogenů, transpozonů, repetitivních sekvencí, z velkéčásti tvořeny heterochromatinem X Z Y W nenáhodný genový obsah XY i ZW prodělávají podobné epigenetické změny během gametogeneze u heterogametického pohlaví atd. Homologní část (pseudoautosomová oblast) Nehomologní část

35 Vznik a diferenciace pohlavních chromozomů 1. Vznik genu určujícího pohlaví na autosomálním páru. 2. Nahromadění sexuálně antagonistických genů kolem genu určujícího pohlaví 3. Potlačení rekombinace v okolí genu určujícího pohlaví. Např. prostřednictvím inverze. 4. Postupná divergence a degenerace nerekombinujícíčásti nepárového pohlavního chromozomu. autosom protox protoy protox protoy X Y X Y

36 Vznik lidských pohlavních chromozomů Vznik Sry První inverze Druhá inverze Expanze pseudoautozomové oblasti a třetí inverze Čtvrtá inverze 4 Sry 3 2 Před 350 miliony let? Před miliony let 1 Před miliony let 1 Před miliony let 1 Před miliony let 1 Sry Pár autozomů X Y X Y X Y X Y X Y lidoopi opice vačnatci ptakořitní plazi

37 Degenerace nerekombinující části nepárového chromosomu Mullerova rohatka Nevratný proces hromadění škodlivých mutací bez přítomnosti rekombinace Probíhá v nerekombinujícíchčástech genomu a u asexuálních organismů v celém genomu J. H. Muller

38 Genové konverze na Y jako obrana před Mullerovou rohatkou? Většina genů na lidském chromosomu Y se vyskytuje v několika kopiích a velkou část chromosomu Y tvoří rozsáhlé palindromy nesoucí mnoho genů. Palindromy: kajak nepochopen báře jede jeřáb ACTGCTAGCAGT TGACTATCGTCA V palindromatických sekvencích dochází ke genové konverzi, tj. přepisu jedné sekvence podle druhé. Obdoba rekombinace. Může způsobit zpomalení hromadění škodlivých mutací

39 Kompenzace dávky genů samice samci A A B B A A X X A A X Y Nerovnováha v množství genových produktů mezi pohlavími a mezi X a autosomy.

40 Kompenzace dávky genů u savců 1. Inaktivace jednoho chromosomu X u samic. 2. Zvýšení transkripce na aktivním chromosomu X u obou pohlaví. samice samci A A B B A A X X A A X Y

41 Inaktivace chromosomu X u samic savců Objevena v roce 1961 Mary Lyon. X inaktivace = lyonizace Inaktivovaný chromosom X tvoří heterochromatin nazývaný Barrovo tělísko. Inaktivaci spouští gen Xist (X-inactive specific transcript), který produkuje nekódující molekulu RNA, která obalí chromosom X a způsobí transkripční inaktivaci a heterochromatinizaci. Xist je exprimován jen z jednoho chromosomu X. Pokud se v buňce nacházejí více než dva chromosomy X (např. superžena ), dojde k inaktivaci všech, kromě jednoho chromosomu X. Inaktivace není kompletní. Některé geny inaktivaci unikají. Jsou to např. geny s funkční homologní sekvencí na chromosomu Y, ale i jiné.

42 Inaktivace chromosomu X u samic savců Ve velmi časné fázi embryogeneze (2-4 buněčné stádium) je inaktivovaný paternální chromosom X. V placentě inaktivace paternálního chromosomu X přetrvává po celou dobu embryogeneze. U embrya ve fázi blastocysty je inaktivovaný chromosom X reaktivován a následně dojde k náhodné inaktivaci jednoho chromosomu X. Ta už je v somatických buňkách nevratná. Po oddělení germinální linie je v samičích germinálních buňkách chromosom X zase reaktivován. U vačnatců je inaktivován vždy jen paternální chromosom X. Náhodná inaktivace chromosomu X způsobuje černě a hnědě zbarvené oblasti srsti u tříbarevné kočky.

43 Zvýšení transkripce na chromosomu X u savců Ohnova hypotéza Důkazy objeveny až nedávno na základě analýz expresních dat z DNA čipů (microarrays) i RNA sekvenování. Průměrná hladina exprese genů na chromosomu X a autosomech je stejná. Nguyen and Disteche Nature Genetics Kharchenko et al Nature Genetics

44 Kompenzace dávky genů u octomilky 1. Zvýšení transksripce na chromosomu X u samců. samice samci A A B B A A X X A A X Y

45 Transkripční up-regulace chromosomu X u samců Drosophily Zvýšená transkripce způsobená vazbou MSL (male-specific lethal) komplexu na chromosom X. Součástí komplexu dvě nekódující RNA: rox1 a rox2 Vazba MSL komplexu na chromosom X způsobí rozvolnění chromatinu, což způsobí zvýšenou míru transkripce.

46 Kompenzace dávky genů u C. elegans 1. Zvýšení transkripce na všech chromosomech X u obou pohlaví. (?) 2. Snížení transkripce na obou chromosomech X u hermafroditů. hermafroditi samci A A B B A A X X A A X Y

47 Kompenzace dávky genů u C. elegans 1. Zvýšení transkripce na všech chromosomech X u obou pohlaví. (?) 2. Snížení transkripce na obou chromosomech X u hermafroditů. hermafroditi samci A A B B A A X X A A X Y

48 U ZW organismů není kompenzace dávky genů! Produkty Z-vázaných genů mají u samců (ZZ) v průměru 1,8x vyšší hladinu než u samic (ZW). Ke kompenzaci dochází spíš výjimečně u některých genů. Neexistuje žádný globální mechanismus kompenzace pro celý chromosom Z. Proč organismům ZW nevadí nerovnováha genové dávky, zatímco organismům XY ano? Není jasné.

49 Meiotická inaktivace pohlavních chromosomů Transkripční inaktivace pohlavních chromosomů během meiózy Probíhá jen u heterogametického pohlaví XY inaktivace během spermatogeneze ZW inaktivace během oogeneze U většiny organismů inaktivované pohlavní chromosomy tvoří heterochromatinové tělísko = sex body XY sex body

50 Inaktivace XY během spermatogeneze K inaktivaci dochází během profáze 1. meiotického dělení ve fázi pachytene (meiotic sex chromosome inactivation) Po skončení 1. meiotického dělení dochází k částečné, ne však úplné, reaktivaci (postmeiotic sex chromosome repression). Možná souvislost s inaktivací paternálního chromosomu X v časné embryogenezi u samic savců? Mechanismus meiotické inaktivace jiný než mechanismus X inaktivace v somatických buňkách. Nehraje roli Xist. meiotická inaktivace úplná postmeiotická inaktivace neúplná

51 Inaktivace ZW během oogeneze Také začíná v pachytene a vytrvává až do začátku diplotene 1. meiotického dělení. Tato fáze trvá u slepice 5-6 dní a probíhá těsně po vylíhnutí. V diplotene dochází k reaktivaci. Má se za to, že ZW nemohou být dále inaktivní, protože vajíčko vytrvává ve fázi diplotene až do dospělosti. meiotická inaktivace

52 Význam meiotické inaktivace pohlavních chromosomů Inaktivace nespárované DNA Vedle inaktivace pohlavních chromosomů dochází během meiózy také k umlčení jiné nespárované DNA (vzniká např. u heterozygotů pro chromosomální translokaci). Meiotická inaktivace pohlavních chromosomů může být jen speciální formou širšího jevu, který se týká jakékoli nespárované DNA. Inaktivace nespárované DNA může být obranou proti ektopické rekombinaci či jako obrana před cizorodou DNA. Ochrana před sobeckými geny na pohlavních chromosomech Diferenciace a absence rekombinace na pohlavních chromosomech zvyšuje riziko vzniku sobeckých genů na těchto chromosomech. Tyto geny se snaží přenést do další generace častěji než jejich protějšky na opačném chromosomu, i když tím škodí svému hostiteli. Meiotická inaktivace pohlavních chromosomů by mohla být obranou proti těmto sobeckým genům.

53 Evoluční důsledky vzniku pohlavních chromosomů

54 Hromadění sobeckých elementů na pohlavních chromosomech Meiotický tah preferenční přenos jedné alely do další generace. Může k němu docházek během spermatogeneze i oogeneze. Geny způsobující meiotický tah vznikají v oblastech, které nerekombinují (např. chr X a chr Y). Aa A a 90 % 10 % jed protijed

55 Hromadění sobeckých elementů na pohlavních chromosomech Evoluční závody ve zbrojení mezi geny na chromosomu X a Y Rychlá evoluce pohlavních chromosomů

56 Zvýšená divergence genů na pohlavních chromosomech mezi druhy autosomy Rychlá evoluce pohlavních chromosomů chromosom Z Důležitá role pohlavních chromosomů při vzniku druhů. slavík tmavý slavík obecný

57 Epigenetické modifikace pohlavních chromosomů fungují jako past, která nedovolí výměnu genů mezi chromosomem X (Z) a autosomy. lidský karyotyp myší karyotyp

58 HLEDÁME STUDENTA SE ZÁJMEM O EVOLUČNÍ BIOLOGII A GENETIKU! Výzkum speciace u dvou druhů slavíků Kombinace genetických a ekologických přístupů. Práce v terénu i molekulární laboratoři, bioinformatická analýza next-generation sekvenčních dat (již k dispozici!). slavík obecný Práce v mladém multidisciplinárním týmu (katedra zoologie a ekologie Přf UK, Ústav molekulární genetiky AV ČR). Mezinárodní spolupráce s University of Arizona, USA, Freie Universität Berlin a University of Poznaň. slavík tmavý Kontakt: RNDr. Radka Reifová, Ph.D., Katedra zoologie, radkas@natur.cuni.cz

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Radka Reifová Katedra zoologie Prezentaci naleznete na: http://web.natur.cuni.cz/~radkas/ v záložce Courses Jak vznikají dvě pohlaví Mechanismy determinace

Více

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Radka Reifová Katedra zoologie Prezentaci naleznete na: http://web.natur.cuni.cz/~radkas/ v záložce Courses Jak vznikají dvě pohlaví Způsoby určení pohlaví

Více

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Radka Reifová Katedra zoologie Prezentaci naleznete na: http://web.natur.cuni.cz/~radkas/ v záložce Courses Jak vznikají dvě pohlaví Způsoby určení pohlaví

Více

Dědičnost a pohlaví. KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek

Dědičnost a pohlaví. KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek Dědičnost a pohlaví KBI/GENE Mgr. Zbyněk Houdek Dědičnost pohlavně vázaná Gonozomy se v evoluci vytvořily z autozomů, proto obsahují nejen geny řídící vznik pohlavních rozdílů i další jiné geny. V těchto

Více

Genetika pohlaví genetická determinace pohlaví

Genetika pohlaví genetická determinace pohlaví Genetika pohlaví Genetická determinace pohlaví Způsoby rozmnožování U nižších organizmů může docházet i k ovlivnění pohlaví jedince podmínkami prostředí (např. teplotní závislost pohlavní determinace u

Více

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování

Dědičnost pohlaví Genetické principy základních způsobů rozmnožování Dědičnost pohlaví Vznik pohlaví (pohlavnost), tj. komplexu znaků, vlastností a funkcí, které vymezují exteriérové i funkční diference mezi příslušníky téhož druhu, je výsledkem velmi komplikované série

Více

Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno

Vytvořilo Oddělení lékařské genetiky FN Brno GONOSOMY GONOSOMY CHROMOSOMY X, Y Obr. 1 (Nussbaum, 2004) autosomy v chromosomovém páru homologní po celé délce chromosomů crossingover MEIÓZA Obr. 2 (Nussbaum, 2004) GONOSOMY CHROMOSOMY X, Y ODLIŠNOSTI

Více

REPRODUKCE A ONTOGENEZE Od spermie s vajíčkem až po zralého jedince. Co bylo dřív? Slepice nebo vejce?

REPRODUKCE A ONTOGENEZE Od spermie s vajíčkem až po zralého jedince. Co bylo dřív? Slepice nebo vejce? REPRODUKCE A ONTOGENEZE Od spermie s vajíčkem až po zralého jedince Co bylo dřív? Slepice nebo vejce? Rozmnožování Rozmnožování (reprodukce) může být nepohlavní (vegetativní, asexuální) pohlavní (sexuální;

Více

Genetická kontrola prenatáln. lního vývoje

Genetická kontrola prenatáln. lního vývoje Genetická kontrola prenatáln lního vývoje Stádia prenatáln lního vývoje Preembryonální stádium do 6. dne po oplození zygota až blastocysta polární organizace cytoplasmatických struktur zygoty Embryonální

Více

Evoluce pohlaví a determinace pohlaví. Marie Ošlejšková

Evoluce pohlaví a determinace pohlaví. Marie Ošlejšková Evoluce pohlaví a determinace pohlaví Marie Ošlejšková Rozmnožování organismů evolučně původnější nepohlavní pohlavní evolučně odvozenější typické pro organismy na nižším stupni fylogenetického vývoje

Více

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů

Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Determinace pohlaví a evoluce pohlavních chromosomů Radka Reifová Katedra zoologie Prezentaci naleznete na: http://web.natur.cuni.cz/~radkas/ v záložce Courses Jak vznikají dvě pohlaví Mechanismy určení

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Pohlavní typy Drosophila Protenor Člověk Lymantria/Abraxas (bekyně) Habrobracon/haplodiploidie

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Inovace studia molekulární a buněčné biologie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Základy genetiky - Alelové a Genové interakce (Spolu)Působení genů Fenotypový

Více

Genetika na úrovni mnohobuněčného organizmu

Genetika na úrovni mnohobuněčného organizmu Genetika na úrovni mnohobuněčného organizmu Přenos genetické informace při rozmnožování Nepohlavní rozmnožování: - nový jedinec vzniká ze somatické buňky nebo ze souboru somatických buněk jednoho rodičovského

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG)

Více

Dědičnost pohlaví a znaků s pohlavím souvisejících

Dědičnost pohlaví a znaků s pohlavím souvisejících Dědičnost pohlaví a znaků s pohlavím souvisejících Rozmnožování Nepohlavní amixis bez zvýšení genotypové proměnlivosti ý g yp proměnlivosti Pohlavní - amfimixis zvýšení genotypové Hermafrodité: jeden jedinec

Více

RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA

RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA RIGORÓZNÍ OTÁZKY - BIOLOGIE ČLOVĚKA 1. Genotyp a jeho variabilita, mutace a rekombinace Specifická imunitní odpověď Prevence a časná diagnostika vrozených vad 2. Genotyp a prostředí Regulace buněčného

Více

Populační genetika II

Populační genetika II Populační genetika II 4. Mechanismy měnící frekvence alel v populaci Genetický draft (genetické svezení se) Genetický draft = zvýšení frekvence alely díky genetické vazbě s výhodnou mutací. Selekční vymetení

Více

Těsně před infarktem. Jak předpovědět infarkt pomocí informatických metod. Jan Kalina, Marie Tomečková

Těsně před infarktem. Jak předpovědět infarkt pomocí informatických metod. Jan Kalina, Marie Tomečková Těsně před infarktem Jak předpovědět infarkt pomocí informatických metod Jan Kalina, Marie Tomečková Program, osnova sdělení 13,30 Úvod 13,35 Stručně o ateroskleróze 14,15 Měření genových expresí 14,00

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Za vše mohou geny

Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice. Za vše mohou geny Základní škola a Mateřská škola G.A.Lindnera Rožďalovice Za vše mohou geny Jméno a příjmení: Sandra Diblíčková Třída: 9.A Školní rok: 2009/2010 Garant / konzultant: Mgr. Kamila Sklenářová Datum 31.05.2010

Více

ZÁKLADY BIOLOGIE a GENETIKY ČLOVĚKA

ZÁKLADY BIOLOGIE a GENETIKY ČLOVĚKA učební texty Univerzity Karlovy v Praze ZÁKLADY BIOLOGIE a GENETIKY ČLOVĚKA Berta Otová Romana Mihalová KAROLINUM Základy biologie a genetiky člověka doc. RNDr. Berta Otová, CSc. MUDr. Romana Mihalová

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚPICE-LÁNY PALACKÉHO 793, 542 32 ÚPICE ABSOLVENTSKÁ PRÁCE LÁSKA ZVÍŘAT ANEB JAK SE ZVÍŘATA ROZMNOŽUJÍ ŠKOLNÍ ROK 2012-2013 RADIM ČÁP 9.B OBSAH I Úvod II Teoretická část 1 Bezobratlí 1.1

Více

MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST

MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST Gen Část molekuly DNA nesoucí genetickou informaci pro syntézu specifického proteinu (strukturní gen) nebo pro syntézu RNA Různě dlouhá sekvence nukleotidů Jednotka funkce Genotyp

Více

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky. Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně Sylabus témat ke zkoušce z lékařské biologie a genetiky Buněčná podstata reprodukce a dědičnosti Struktura a funkce prokaryot Struktura, reprodukce a rekombinace virů (DNA viry, RNA viry), význam v medicíně

Více

1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním

1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním 1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním školám Genetika - shrnutí TL2 1. Doplň: heterozygot,

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku)

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) B I O L O G I E 1. Definice a obory biologie. Obecné vlastnosti organismů. Základní klasifikace organismů.

Více

Chromosomy a karyotyp člověka

Chromosomy a karyotyp člověka Chromosomy a karyotyp člověka Chromosom - 1 a více - u eukaryotických buněk uložen v jádře karyotyp - soubor všech chromosomů v jádře jedné buňky - tvořen z vláknem chromatinem = DNA + histony - malé bazické

Více

Evoluce fenotypu IX. commons.wikimedia.org

Evoluce fenotypu IX. commons.wikimedia.org Evoluce fenotypu IX commons.wikimedia.org Mechanismy určování pohlaví - asexuální: -obligatorní: zpravidla mladé linie (některé ryby, obojživelníci gynogeneze či hybridogeneze; hadi, gekoni, ještěrky thelytokie;

Více

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus.

Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Otázka: Pohlavní soustava člověka Předmět: Biologie Přidal(a): Don Pohlavní soustava člověka. Pohlavní soustava muže a ženy, sekundární pohlavní znaky, pohlavní hormony, menstruační cyklus. Pohlavní soustava

Více

BIO: Genetika. Mgr. Zbyněk Houdek

BIO: Genetika. Mgr. Zbyněk Houdek BIO: Genetika Mgr. Zbyněk Houdek Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny = DNA, RNA - nositelky dědičné informace. Přenos dědičných znaků na potomstvo. Kódují bílkoviny. Nukleotidy - základní stavební jednotky.

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Charakteristika chromozomové výbavy 2n = 46,XY Karyotyp - Karyogram - Idiogram

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/..00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Populační genetika (KBB/PG) Tento

Více

Dědičnost pohlaví a znaků s pohlavím souvisejících

Dědičnost pohlaví a znaků s pohlavím souvisejících Dědičnost pohlaví a znaků s pohlavím souvisejících Rozmnožování Nepohlavní amixis, bez zvýšení genotypové proměnlivosti Pohlavní amfimixis střídání 2n a n fáze, zvýšení genotypové proměnlivosti Hermafrodité:

Více

Bi8240 GENETIKA ROSTLIN

Bi8240 GENETIKA ROSTLIN Bi8240 GENETIKA ROSTLIN Prezentace 05 Pohlaví rostlin doc. RNDr. Jana Řepková, CSc. repkova@sci.muni.cz Klasifikace květů a rostlin podle rozmístění pohlavních orgánů Klasifikace skupiny rostlin podle

Více

Klasifikace mutací. Z hlediska lokalizace mutací v genotypu. Genové mutace. Chromozomální mutace. Genomové mutace

Klasifikace mutací. Z hlediska lokalizace mutací v genotypu. Genové mutace. Chromozomální mutace. Genomové mutace Mutace Klasifikace mutací Z hlediska lokalizace mutací v genotypu Genové mutace Chromozomální mutace Genomové mutace Vznik genových mutací Tranzice pyrim. za pyrim. C na T T na C purin za purin A na G

Více

GENETIKA. Dědičnost a pohlaví

GENETIKA. Dědičnost a pohlaví GENETIKA Dědičnost a pohlaví Chromozómové určení pohlaví Dvoudomé rostliny a gonochoristé (živočichové odděleného pohlaví) mají pohlaví určeno dědičně chromozómovou výbavou jedince = dvojicí pohlavních

Více

Gonosomální dědičnost

Gonosomální dědičnost Gonosomální dědičnost Praktické cvičení č.12 Jaro 2016 Aneta Kohutová aneta.baumeisterova@gmail.com Biologický ústav Lékařská fakulta Masarykova univerzita Kamenice 5, 625 00 Brno Cíle cvičení Student:

Více

Deoxyribonukleová kyselina (DNA)

Deoxyribonukleová kyselina (DNA) Genetika Dědičností rozumíme schopnost rodičů předávat své vlastnosti potomkům a zachovat tak rozličnost druhů v přírodě. Dědičností a proměnlivostí jedinců se zabývá vědní obor genetika. Základní jednotkou

Více

6. Kde v DNA nalézáme rozdíly, zodpovědné za obrovskou diverzitu života?

6. Kde v DNA nalézáme rozdíly, zodpovědné za obrovskou diverzitu života? 6. Kde v DNA nalézáme rozdíly, zodpovědné za obrovskou diverzitu života? Pamatujete na to, co se objevilo v pracích Charlese Darwina a Alfreda Wallace ohledně vývoje druhů? Aby mohl mechanismus přírodního

Více

1. 21.2.2012 Klinická genetika genetické poradenství MUDr. Renata Gaillyová, Ph.D.

1. 21.2.2012 Klinická genetika genetické poradenství MUDr. Renata Gaillyová, Ph.D. Plán výuky jarní semestr 2011/2012 LF ošetřovatelství, porodní asistentka presenční forma Velká posluchárna, Komenského náměstí 2 Úterý 10:20-12:00 sudé týdny (první týden je sudý) 1. 21.2.2012 Klinická

Více

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria)

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Vývoj pohlavních buněk u živočichů zahrnuje několik dějů, které zajistí, že dojde k redukci a promíchání genetického materiálu a vzniklé buňky jsou

Více

Nondisjunkce v II. meiotickém dělení zygota

Nondisjunkce v II. meiotickém dělení zygota 2. semestr, 1. výukový týden OPAKOVÁNÍ str. 1 OPAKOVÁNÍ VYBRANÉ PŘÍKLADY letního semestru: 1. u Downova a Klinefelterova syndromu, 2. Hodnocení karyotypu s aberací, 3. Mono- a dihybridismus, 4. Vazba genů

Více

Cvičeníč. 10 Dědičnost a pohlaví. Mgr. Zbyněk Houdek

Cvičeníč. 10 Dědičnost a pohlaví. Mgr. Zbyněk Houdek Cvičeníč. 10 Dědičnost a pohlaví Mgr. Zbyněk Houdek Dědičnost a pohlaví Gonozomy se v evoluci vytvořily z autozomů, proto obsahují nejen geny řídící vznik pohlavních rozdílů, ale i další geny. V těchto

Více

DĚDIČNOST A POHLAVÍ. Lekce 4 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc.

DĚDIČNOST A POHLAVÍ. Lekce 4 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. DĚDIČNOST A POHLAVÍ Lekce 4 kurzu GENETIKA Doc. RNDr. Jindřich Bříza, CSc. V evoluci předcházejí asexuální organismy organismům sexuálním a organismy haploidní organismům diploidním. Sexualita se může

Více

lní Gonozomáln Chromozomové určení pohlaví autozomy x gonozomy gonozomů ení Mgr. Aleš RUDA XY: : pohlaví heterogametické

lní Gonozomáln Chromozomové určení pohlaví autozomy x gonozomy gonozomů ení Mgr. Aleš RUDA XY: : pohlaví heterogametické Gonozomáln lní dědičnost Mgr. Aleš RUDA Chromozomové určení pohlaví autozomy gonozomy člověk má 22 párůp autozomů a 1 pár p gonozomů označen ení pohlavních chromozomů: : X a Y. jsou možné celkem 3 kombinace:

Více

Populační genetika III. Radka Reifová

Populační genetika III. Radka Reifová Populační genetika III Radka Reifová Genealogie, speciace a fylogeneze Genové genealogie Rodokmeny jednotlivých kopií určitého genu v populaci. Popisují vztahy mezi kopiemi určitého genu v populaci napříč

Více

DETERMINACE A VÝZNAM POHLAVNOSTI

DETERMINACE A VÝZNAM POHLAVNOSTI DETERMINACE A VÝZNAM Determinace a vývoj pohlavnosti POHLAVNOSTI XY XX Úlohy pohlavnosti v životě eukaryot : meiosa a kombinace gamet zajišťují evolučně výhodnou heterozygotnost a variabilitu diferenciace

Více

Genetické určení pohlaví

Genetické určení pohlaví Přehled GMH Seminář z biologie Genetika 2 kvalitativní znaky Genetické určení pohlaví Téma se týká pohlavně se rozmnožujících organismů s odděleným pohlavím (gonochoristů), tedy dvoudomých rostlin, většiny

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

GENETIKA Monogenní dědičnost (Mendelovská) Polygenní dědičnost Multifaktoriální dědičnost

GENETIKA Monogenní dědičnost (Mendelovská) Polygenní dědičnost Multifaktoriální dědičnost GENETIKA vědecké studium dědičnosti a jejich variant studium kontinuity života ve vztahu ke konečné délce života individuálních organismů Monogenní dědičnost (Mendelovská) Polygenní dědičnost Multifaktoriální

Více

Genetické mapování. v přírodních populacích i v laboratoři

Genetické mapování. v přírodních populacích i v laboratoři Genetické mapování v přírodních populacích i v laboratoři Funkční genetika Cílem je propojit konkrétní mutace/geny s fenotypem Vzniklý v laboratoři pomocí mutageneze či vyskytující se v přírodě. Forward

Více

v oboru KLINICKÁ GENETIKA PRO ODBORNÉ PRACOVNÍKY V LABORATORNÍCH METODÁCH

v oboru KLINICKÁ GENETIKA PRO ODBORNÉ PRACOVNÍKY V LABORATORNÍCH METODÁCH RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÍSKÁNÍ SPECIALIZOVANÉ ZPŮSOBILOSTI v oboru KLINICKÁ GENETIKA PRO ODBORNÉ PRACOVNÍKY V LABORATORNÍCH METODÁCH 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání

Více

Genetický polymorfismus

Genetický polymorfismus Genetický polymorfismus Za geneticky polymorfní je považován znak s nejméně dvěma geneticky podmíněnými variantami v jedné populaci, které se nachází v takových frekvencích, že i zřídkavá má frekvenci

Více

Genetika člověka - reprodukce

Genetika člověka - reprodukce Gymnázium Václava Hraběte Školní rok 2015/2016 Genetika člověka - reprodukce Seminární práce z biologie autor práce: Andrea Jirásková; 8.A vedoucí práce: RNDr. Roman Slušný Prohlášení Prohlašuji tímto,

Více

Základy genetiky 2a. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra

Základy genetiky 2a. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základy genetiky 2a Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základní genetické pojmy: GEN - úsek DNA molekuly, který svojí primární strukturou určuje primární strukturu jiné makromolekuly

Více

Chromozomální aberace nalezené u párů s poruchou reprodukce v letech

Chromozomální aberace nalezené u párů s poruchou reprodukce v letech Chromozomální aberace nalezené u párů s poruchou reprodukce v letech 2000-2005 Jak přistupovat k nálezům minoritních gonozomálních mozaik? Šantavá A., Adamová, K.,Čapková P., Hyjánek J. Ústav lékařské

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Molekulární základy genetiky

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Molekulární základy genetiky "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Molekulární základy genetiky 1/76 GENY Označení GEN se používá ve dvou základních významech: 1. Jako synonymum pro vlohu

Více

Souhrnný test - genetika

Souhrnný test - genetika Souhrnný test - genetika 1. Molekuly DNA a RNA se shodují v tom, že a) jsou nositelé genetické informace, b) jsou tvořeny dvěma polynukleotidovými řetězci,, c) jsou tvořeny řetězci vzájemně spojených nukleotidů,

Více

Molekulární mechanismy diferenciace a programované buněčné smrti - vztah k patologickým procesům buněk. Aleš Hampl

Molekulární mechanismy diferenciace a programované buněčné smrti - vztah k patologickým procesům buněk. Aleš Hampl Molekulární mechanismy diferenciace a programované buněčné smrti - vztah k patologickým procesům buněk Aleš Hampl Tkáně Orgány Živé buňky, které plní různé funkce (podpora struktury, přijímání živin, lokomoce,

Více

Buněčné dělení ŘÍZENÍ BUNĚČNÉHO CYKLU

Buněčné dělení ŘÍZENÍ BUNĚČNÉHO CYKLU BUNĚČNÝ CYKLUS Buněčné dělení Cykliny a na cyklinech závislé proteinkinázy (Cyclin- Dependent Protein Kinases; Cdk-proteinkinázy) - proteiny, které jsou součástí řídícího systému buněčného cyklu 8 cyklinů

Více

Genetika přehled zkouškových otázek:

Genetika přehled zkouškových otázek: Genetika přehled zkouškových otázek: 1) Uveďte Mendelovy zákony (pravidla) dědičnosti, podmínky platnosti Mendelových zákonů. 2) Popište genetický zápis (mendelistický čtverec) monohybridního křížení u

Více

8 cyklinů (A, B, C, D, E, F, G a H) - v jednotlivých fázích buněčného cyklu jsou přítomny určité typy cyklinů

8 cyklinů (A, B, C, D, E, F, G a H) - v jednotlivých fázích buněčného cyklu jsou přítomny určité typy cyklinů Buněč ěčné dělení BUNĚČ ĚČNÝ CYKLUS ŘÍZENÍ BUNĚČ ĚČNÉHO CYKLU cykliny a na cyklinech závislé proteinkinázy (Cyclin-Dependent Protein Kinases; Cdk-proteinkinázy) - proteiny, které jsou součástí řídícího

Více

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození

10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození 10. oogeneze a spermiogeneze meióza, vznik spermií a vajíček ovulační a menstruační cyklus antikoncepční metody, oplození MEIÓZA meióza (redukční dělení/ meiotické dělení), je buněčné dělení, při kterém

Více

Mendelistická genetika

Mendelistická genetika Mendelistická genetika Základní pracovní metodou je křížení křížení = vzájemné oplozování organizmů s různými genotypy Základní pojmy Gen úsek DNA se specifickou funkcí. Strukturní gen úsek DNA nesoucí

Více

Vypracované otázky z genetiky

Vypracované otázky z genetiky Vypracované otázky z genetiky 2015/2016 Dana Hatoňová 1. Základní zákony genetiky 2. Dihybridismus 3. Aditivní model polygenní dědičnosti 4. Interakce nealelních genů 5. Genová vazba 6. Genotyp a jeho

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Odborná biologie, část biologie Společná pro

Více

GENETICKÁ INFORMACE - U buněčných organismů je genetická informace uložena na CHROMOZOMECH v buněčném jádře - Chromozom je tvořen stočeným vláknem chr

GENETICKÁ INFORMACE - U buněčných organismů je genetická informace uložena na CHROMOZOMECH v buněčném jádře - Chromozom je tvořen stočeným vláknem chr GENETIKA VĚDA, KTERÁ SE ZABÝVÁ PROJEVY DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI Klíčové pojmy: CHROMOZOM, ALELA, GEN, MITÓZA, MEIÓZA, GENOTYP, FENOTYP, ÚPLNÁ DOMINANCE, NEÚPLNÁ DOMINANCE, KODOMINANCE, HETEROZYGOT, HOMOZYGOT

Více

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Výuka genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze Studium biologie na PřF UK v Praze Bakalářské studijní programy / obory Biologie Biologie ( duhový bakalář ) Ekologická a evoluční biologie ( zelený

Více

Prenatální diagnostika chromozomových aberací v ČR: Aktuální data

Prenatální diagnostika chromozomových aberací v ČR: Aktuální data Prenatální diagnostika chromozomových aberací v ČR: Aktuální data Antonín Šípek Jr 1,5 Vladimír Gregor 1,2, 3, Antonín Šípek 1,2,4, Jiří Horáček 1,6 Oddělení lékařské genetiky, Thomayerova nemocnice, Praha

Více

II. ročník, zimní semestr 1. týden OPAKOVÁNÍ. Úvod do POPULAČNÍ GENETIKY

II. ročník, zimní semestr 1. týden OPAKOVÁNÍ. Úvod do POPULAČNÍ GENETIKY II. ročník, zimní semestr 1. týden 6.10. - 10.10.2008 OPAKOVÁNÍ Úvod do POPULAČNÍ GENETIKY 1 Informace o výuce (vývěska) 2 - nahrazování (zcela výjimečně) - podmínky udělení zápočtu (docházka, prospěch

Více

ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN MNOHOBUNĚČNÝCH, TKÁNĚ

ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN MNOHOBUNĚČNÝCH, TKÁNĚ ROZMNOŽOVÁNÍ A VÝVIN MNOHOBUNĚČNÝCH, TKÁNĚ 1. Doplň následující věty. Pohlavní buňky u fylogeneticky nižších živočichů vznikají z nediferenciovaných buněk. Přeměna těchto buněk v buňky pohlavní je určována

Více

Vliv věku rodičů při početí na zdraví dítěte

Vliv věku rodičů při početí na zdraví dítěte Vliv věku rodičů při početí na zdraví dítěte Antonín Šípek Jr 1,2, Vladimír Gregor 2,3, Antonín Šípek 2,3,4 1) Ústav biologie a lékařské genetiky 1. LF UK a VFN, Praha 2) Oddělení lékařské genetiky, Thomayerova

Více

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány IMUNOGENETIKA I Imunologie nauka o obraných schopnostech organismu imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány lymfatická tkáň thymus Imunita reakce organismu proti cizorodým

Více

Molekulární procesy po fertilizacinormální či abnormální po ART?

Molekulární procesy po fertilizacinormální či abnormální po ART? Molekulární procesy po fertilizacinormální či abnormální po ART? Aleš Hampl Již více jak MILION dětí bylo na světě počato pomocí ART ART jako zdroj zvýšeného rizika:? Kongenitální malformace (Ericson and

Více

2. Druh, speciace a evoluce

2. Druh, speciace a evoluce 2. Druh, speciace a evoluce Druh (species) je klíčový termín v celé biologii a speciálně také v ekologii. Jeho přesná definice je nutná např. při prostorovém, časovém nebo koncepčním vymezení populace

Více

Degenerace genetického kódu

Degenerace genetického kódu AJ: degeneracy x degeneration CJ: degenerace x degenerace Degenerace genetického kódu Genetický kód je degenerovaný, resp. redundantní, což znamená, že dva či více kodonů může kódovat jednu a tutéž aminokyselinu.

Více

Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248

Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 M o d e r n í b i o l o g i e reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/02.0048 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM

Více

Základní genetické pojmy

Základní genetické pojmy Základní genetické pojmy Genetika Věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů Používá především pokusné metody (např. křížení). K vyhodnocování používá statistické metody. Variabilita v rámci druhu Francouzský

Více

Působení genů. Gen. Znak

Působení genů. Gen. Znak Genové interakce Působení genů Gen Znak Dědičnost Potomek získává predispozice k vlastnostem z rodičovské buňky nebo organismu. Vlastnosti přenášené do další generace nemusí být zcela totožné s vlastnostmi

Více

EPIGENETIKA reverzibilních změn funkce genů, Epigenetické faktory ovlivňují fenotyp bez změny genotypu. Epigenetická

EPIGENETIKA reverzibilních změn funkce genů, Epigenetické faktory ovlivňují fenotyp bez změny genotypu. Epigenetická EPIGENETIKA Epigenetika se zabývá studiem reverzibilních změn funkce genů, aniž by při tom došlo ke změnám v sekvenci jaderné DNA. Epigenetické faktory ovlivňují fenotyp bez změny genotypu. Epigenetická

Více

Genetika - maturitní otázka z biologie (2)

Genetika - maturitní otázka z biologie (2) Genetika - maturitní otázka z biologie (2) by jx.mail@centrum.cz - Ned?le, B?ezen 01, 2015 http://biologie-chemie.cz/genetika-maturitni-otazka-z-biologie-2/ Otázka: Genetika I P?edm?t: Biologie P?idal(a):

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Základy genetiky, základní pojmy "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy 1/75 Genetika = věda o dědičnosti Studuje biologickou informaci. Organizmy uchovávají,

Více

GENETIKA A JEJÍ ZÁKLADY

GENETIKA A JEJÍ ZÁKLADY GENETIKA A JEJÍ ZÁKLADY Genetické poznatky byly v historii dlouho výsledkem jen pouhého pozorování. Zkušenosti a poznatky se přenášely z generace na generaci a byly tajeny. Nikdo nevyvíjel snahu poznatky

Více

MENDELISMUS. Biologie a genetika LS 3, BSP, 2014/2015, Ivan Literák

MENDELISMUS. Biologie a genetika LS 3, BSP, 2014/2015, Ivan Literák MENDELISMUS Biologie a genetika LS 3, BSP, 2014/2015, Ivan Literák 1822-1884 In the ten years G. Mendel worked on his plants in the garden of the monastery, he made the greatest discovery in biology that

Více

Dědičnost mísením (Blending inheritance)

Dědičnost mísením (Blending inheritance) Dědičnost Dědičnost Dědičnost mísením (Blending inheritance) Mendelova teorie dědičnosti (1866) 1. Zákon o čistotě a segregaci vloh Vlohy pro jednotlivé znaky se vzájemně nemísí a v dalších generacích

Více

Uspořádání genomu v jádře buňky a jeho možná funkce. Stanislav Kozubek Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.

Uspořádání genomu v jádře buňky a jeho možná funkce. Stanislav Kozubek Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. Uspořádání genomu v jádře buňky a jeho možná funkce Stanislav Kozubek Biofyzikální ústav AV ČR, v.v.i. DNA, nukleosomy, chromatin, chromosom a genom Chromosom Genom v jádře Buňka Chromatinové vlákno Nukleosomy

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 KBB/ZGEN Základy genetiky Dana Šafářová KBB/ZGEN Základy genetiky Rozsah: 2+1

Více

http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele

http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele http://vtm.zive.cz/aktuality/vzorek-dna-prozradi-priblizny-vek-pachatele Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ;

Více

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením

- spermie vznikají spermatogenezí ze spermatocytů - redukčním dělením Otázka: Rozmnožovací soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Petra - zajišťuje vznik nového jedince - přenos genetické informace - tvořena pohlavními žlázami a pohlavními vývojovými cestami Mužská pohlavní

Více

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí. Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Propojení výuky oborů Molekulární a buněčné biologie a Ochrany a tvorby životního prostředí Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0032 Mendelovská genetika - Základy přenosové genetiky Základy genetiky Gregor (Johann)

Více

Chromozomová teorie dědičnosti. KBI / GENE Mgr. Zbyněk Houdek

Chromozomová teorie dědičnosti. KBI / GENE Mgr. Zbyněk Houdek Chromozomová teorie dědičnosti KBI / GENE Mgr. Zbyněk Houdek Proč octomilka a T.H. Morgan? Drosophila melanogaster ideální objekt pro genetický výzkum : Rychlý reprodukční cyklus a snadný chov v laboratorních

Více

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h

S v a z c h o v a t e l ů k o n í K i n s k ý c h ZBARVENÍ A DĚDIČNOST BARVY U KINSKÉHO KONĚ Prof. Ing. Václav Jakubec, DrSc., Česká zemědělská univerzita, Praha, Česká republika Dr. Monika Reissmann, Humboldt-Universität zu Berlin, Německo Ing. Josef

Více

ší šířen VAZEBNÁ ANALÝZA Vazba genů

ší šířen VAZEBNÁ ANALÝZA Vazba genů VAZEBNÁ ANALÝZA Vazba genů Americký genetik Thomas Morgan při genetických pokusech s octomilkami (Drosophila melanogaster) popsal zákonitosti o umístění genů na chromosomech, které existují až do současnosti

Více

Transpozony - mobilní genetické elementy

Transpozony - mobilní genetické elementy Transpozony - mobilní genetické elementy Tvoří pravidelnou součást genomu prokaryot i eukaryot (až 50% genomu) Navozují mutace genů (inzerční inaktivace, polární mutace, změny exprese genů) Jsou zodpovědné

Více

Bakteriální transpozony

Bakteriální transpozony Bakteriální transpozony Transpozon = sekvence DNA schopná transpozice, tj. přemístění z jednoho místa v genomu do jiného místa Transpozice = proces přemístění transpozonu Transponáza (transpozáza) = enzym

Více

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Tyto příklady se váží k předchozímu článku o obecných zákonitostech genetiky. K napsaní těchto detailů mne inspiroval jeden dotaz, který určuje

Více