Mediální vzdělávací minipořady ve finanční gramotnosti a etické výchově pro občany. Číslo klíčové aktivity: 01 Tvorba metodik - workshop

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mediální vzdělávací minipořady ve finanční gramotnosti a etické výchově pro občany. Číslo klíčové aktivity: 01 Tvorba metodik - workshop"

Transkript

1 Název projektu: Mediální vzdělávací minipořady ve finanční gramotnosti a etické výchově pro občany Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/3.1.00/ Číslo klíčové aktivity: 01 Tvorba metodik - workshop Název aktivity: Metodika a didaktika pro workshop ETV Autor výstupu aktivity: Oponent výstupu aktivity: Ing. Jitka Macháčková PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. Výstup klíčové aktivity: V rámci této aktivity byla vytvořena metodika a didaktika pro workshop v oblasti etické výchovy. Celý kurz obsahuje tři části, a to metodiku k presenčnímu kurzu, samotný kurz zaměřený na rozvoj sociálních dovedností a závěrečný test nabitých znalostí. Na základě konzultace s projektovým manažerem MŠMT jsme spojili oponenturu a výstup této části klíčové aktivity. Důvodem je oponování jako proces v průběhu tvorby metodik. Výsledkem je tedy průběžně oponovaný materiál metodiky a odborný oponent podepisuje jeho finální verzi, čímž dává na vědomost jeho odbornou správnost.

2 Přílohy 1. Metodický materiál ke kurzu (autor: Ing. Jitka Macháčková) 2. Workshop-presentace PowerPoint Kurz zaměřený na rozvoj sociálních dovedností (autor: Ing. Jitka Macháčková) 3. Workshop - závěrečný test (autor: Ing. Jitka Macháčková) 4. Předávací protokol

3 Příloha č.1. Metodický materiál ke kurzu autor: Ing. Jitka Macháčková oponent: PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. Metodický materiál k prezenčnímu kurzu zaměřenému na rozvoj sociálních dovedností ÚVOD Tato metodika vzniká na základě zakázky ze strany řešitele projektu č. CZ 1.07/3.1.00/ jako manuál pro prezenční seminář workshop - v maximálním rozsahu 4 hodin. Vypracované schéma včetně postupů není striktně závazné, modifikace aktivit i prezentací jsou přípustné, záleží na reakcích účastníků a zkušenostech lektora. CÍLOVÁ SKUPINA Jednotlivec, občan ČR, který má již zkušenosti s trhem práce. Vzdělanostně jej lze zařadit do skupiny absolventů ZŠ, SŠ ve věkovém rozpětí let. Zásadním přínosem pro tuto cílovou skupinu bude posílení především osobnostních a morálních kompetencí a zvýšení motivace k zodpovědnému přístupu ke vzdělávání a soužití v multikulturní společnosti, vyplývající z načerpaných praktických zkušeností. Doporučený počet účastníků pro jeden seminář je 20. ROZSAH WORKSHOPU Interaktivní seminář je koncipován s minimálně dvou a maximálně čtyřhodinovým rozsahem při operativním zařazení krátkých, cca desetiminutových přestávek (hodina = vyučovací hodina = 45 min). Průvodní část tvoří ppt. prezentace, na níž navazují praktické aktivity (1 7), které směřují k jednotlivým dílčím tématům. Častou formou práce jsou skupinové aktivity, nedílnou součástí je řízená diskuse či reflexe k uskutečněným aktivitám. Absolventi přímého (prezenčního) vzdělávání obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

4 POŽADAVKY NA VYBAVENÍ A PROSTORY 1. učebna (místnost) s možností kruhového uspořádání židlí pro cca 20 účastníků s dostatkem prostoru pro pohybové aktivity 2. dataprojektor s PC 3. archy papíru, fixy na psaní, papíry A4, tužky PRŮBĚH SEMINÁŘE - VLASTNÍ AKTIVITY Představení lektora a pracovních aktivit časová náročnost: min cíl: naladit účastníky pro práci pomůcky: ppt. Prezentace realizace: krátké představení lektora, krátké seznámení s obsahem, průběhem a časovou organizací semináře, seznámení se základními pravidly práce ve skupině Aktivita č.1 Mé oblíbené jídlo téma: komunikace obtížnost: jednoduchá čas: 10 minut cíl: seznámení účastníků ve skupině pomůcky: nejsou realizace: Účastníci sedí v kruhu a každý z nich vysloví své jméno + oblíbené jídlo. Celé kolečko je možné ještě 1x zopakovat. Pak dáme příležitost účastníkům dle zájmu pokusit se vyjmenovat všechny kolegy jménem i jejich oblíbeným jídlem. (úspěšný řešitel si zaslouží potlesk)

5 Zdar či nezdar proběhlých pokusů využijeme jako odrazový můstek pro následující aktivitu, zaměřenou na chápání odlišnosti jedinců v rámci skupiny, tj. ne každý má perfektní krátkodobou paměť a každý z nás je dobrý v něčem jiném. reflexe: směřovat na pocity při práci, nebo v této úvodní aktivitě vynechat Aktivita č.2 V čem jsem dobrý téma: sebehodnocení, pravdivost, zodpovědnost, (komunikace ve skupině) obtížnost: náročnější čas: 35 minut cíl: zvýšení sebehodnocení, přijetí odlišnosti pomůcky: papíry A4, tužka realizace: Každý obdrží papír A4 a tužku. Na papír obkreslí svou ruku a do každého prstu vepíše jednu věc, kterou umí dobře, něco, v čem je dobrý, za co si sám sebe váží, co se mu povedlo; dle věku a schopností účastníků lze zadat i zapsání svých dobrých vlastností. Z účastníků vytvoříme 4 5 členné skupiny, v nichž si porovnají, co o sobě napsali a pokusí se najít shody a rozdíly. reflexe: Našli jste něco, co máte ve skupině společné?? Našli jste rozdíly?? Je důležitá existence rozdílných schopností každého z nás? Proč?? (abychom se vzájemně doplňovali, různost je hybatelem ve společnosti, zmínit vlohy a nadání, význam celoživotního učení ) Chtěli byste umět něco (být dobří v něčem), co měl napsáno váš kolega? Jak toho dosáhnout?? (téma zodpovědnost za svůj život, za zvolenou cestu, za snahu překonávat překážky )

6 Aktivita č.3 Souboj řečníků téma: komunikace, naslouchání obtížnost: jednoduchá čas: minut cíl: nastínit pravidla verbální komunikace a základní rozdíly v obsahu pojmů poslouchat a naslouchat pomůcky: nejsou realizace: Účastníky rozdělíme do dvojic. Každý z nich se sám zamyslí a vybere si téma, o němž by byl schopen delší dobu (několik minut) hovořit (např. knihy, vaření, počasí, dovolená, sport ). Na pokyn lektora začnou oba najednou hovořit. Jde o souboj!! Tj. vyhrává ten, který vydrží mluvit déle. reflexe: Jaký byl váš pocit při aktivitě? Proč váš partner vyhrál?? Proč jste prohrál?? Co jste dělali každý jinak? (principiálně může vyhrát pouze ten, který se vytrvale soustředí jen na svůj výklad a protivníka vůbec neposlouchá, neudržuje s ním oční kontakt, nesleduje jeho gesta a mimiku. Pak už je rozhodující pouze jeho slovní zásoba k tématu a vytrvalost, soutěživost ) Jaká jsou základní pravidla pro komunikaci? (udržovat přiměřený oční kontakt, přiměřený hlasový projev, zpětná vazba, naslouchání, navracení porozumění ) Jaký je tedy rozdíl mezi pojmy (obsahem slov) poslouchat a naslouchat?? dáme čas na zamyšlení a pak se společně pokusíme o vysvětlení (posloucháme pouze ušima, nasloucháme i srdcem a očima) Dle úrovně a spolupráce skupiny lze v této souvislosti zmínit i téma empatie (schopnost vžít se do druhého, jeho pocitů, starostí i radostí, - vím, chápu, jak ti je..také bych se tak cítil )

7 Aktivita č.4 Zástup téma: tolerance, svoboda, neverbální komunikace obtížnost: jednoduchá čas: 15 minut cíl: formou neverbální komunikace dojít k pochopení odlišnosti v názorech a postojích a tím k obsahu pojmů tolerance a svoboda pomůcky: nejsou realizace: Účastníci vytvoří jeden zástup a poté zavřou oči. Lektor čte (pronáší) výroky a dle míry souhlasu či nesouhlasu udělají frekventanti krok či dva doprava či doleva. Tj. souhlasím doprava, nesouhlasím doleva. Odpovědět musí každý, teprve potom dá lektor pokyn k otevření očí. Všichni si prohlédnou rozložení skupiny v prostoru. Poté se vrátí do řady a vše se opakuje s jiným výrokem. Je velmi důležité, aby vše probíhalo neverbálně, tedy bez jakýchkoliv komentářů!! Výroky je vhodné volit z různé škály témat, obtížnosti i závažnosti. Lépe je začínat těmi banálními (např. moje oblíbená barva je fialová) a pokračovat těmi kontroverznějšími. Typy na výroky viz. příloha. Je vhodné nepřekročit počet výroků. reflexe: Jak jste se cítili, když jste zjistili, že jste v menšinové skupině? Měli jste rozdílný pocit, pokud jste byli součástí většiny? Napadlo vás někdy, že byste chtěli své rozhodnutí vrátit?, změnit? (myšleno při pohledu na výsledek rozmístění řady) Jak souvisí tato aktivita s pojmem tolerance?? a co svoboda?? Lektor by měl směřovat diskusi k závěru, že každý ze zapojených členů mohl svobodně, bez omezování a sankcí vyjádřit svůj názor na dané věci. Ostatní projevili tolerantní přístup tím, že situaci nekomentovali. Důležité je upozornit na transfer do života dát prostor, ale nemlčet tam, kde je přestupován zákon (mravní i psaný), popř. jde o život.

8 Aktivita č.5 Strážce majáku téma: zodpovědnost, asertivita, fair-play, solidarita, empatie obtížnost: vyšší čas: 35 minut cíl: na příběhu přiblížit téma zodpovědnosti za svěřený úkol, nutnosti a schopnosti říkat NE, pojem empatie pomůcky: Příběh o příliš hodném strážci majáku, pracovní list (viz. příloha) + tužka pro skupinu realizace: Lektor přečte příběh a poté nechá chvíli ticha na vlastní promyšlení příběhu zatím bez komentáře. Pak rozdělí skupinu na 4 5 členné skupinky a rozdá do každé jeden pracovní list. ponechá alespoň deset minut na jeho vyplnění. Následně dojde k prezentaci odpovědí mluvčími za jednotlivé skupiny, je dobré vždy 1 položku všichni a pak další úkol. Lektor může na tabuli či flip zapisovat vlastnosti a dělat čárky, dle počtu opakování odpovědi u ostatních skupin; stejně lze zaznamenat odpovědi Ano Ne V závěru diskuse by měl lektor dovést účastníky k významu pojmu Empatie a jeho problematické aplikaci v příběhu; současně zdůraznit souvislost a nadřazenost pojmu zodpovědnost za svěřený úkol a druhé lidi, pojmu fair-play (tj. čestné jednání) a významu schopnosti ŘÍKAT NE. reflexe: vlastní příklady z praxe Aktivita č.6 Hodnota peněz téma: ekonomické a morální hodnoty obtížnost: středně náročná čas: minut cíl: napomoci ujasnění si obsahu pojmu hodnota z ekonomického i morálního úhlu pohledu

9 pomůcky: realizace: dvacetikoruna, papír + tužka Lektor pošle po kruhu minci v hodnotě 20 Kč. Každý ze zúčastněných ji chvíli podrží v ruce a snaží se zamyslet nad tím, odkud se vzala, kdo ji asi použil tj. vymýšlí jakýsi stručný příběh, pohádku o tom, jaký byl osud mince, než se dostala až k němu Kdo chce, příběh vypráví (nenutit, dobrovolně!) Rozdělí účastníky do cca pětic a požádá je, aby sestavili seznam věcí, služeb apod., které by si k danému dni mohli za 20 Kč koupit. Požádá je, aby se pokusili vysvětlit (definovat) pojem Hodnota (snažíme se je přivést k poznání, že je to víc, než ekonomická hodnota, že dvacet korun může mít i hodnotu duchovní, může to být prostředek k prosociálnímu jednání Je zásadní rozdíl mezi Hodnotou cíle a hodnotou prostředku!! a to je nutné vždy rozlišovat!!; peníze odvozují svůj význam i etickou hodnotu od cíle, kterému slouží! reflexe: Zamyšlení a diskuse nad výrokem Peníze nejsou ani dobré, ani špatné, jde o to, jak jsme k nim přišli! Aktivita č.7 Biblická rčení v naší řeči téma: tolerance, komunikace obtížnost: náročnější čas: 25 minut cíl: Na základě vlastního poznání využívaných rčení z Bible přivést účastníky k přijetí principu tolerance vůči lidem s náboženským vyznáním a v konečném důsledku k toleranci odlišnosti (i vlastní). pomůcky: A4 papír do skupiny + tužka

10 realizace: Každý se nejprve sám cca dvě minuty zamyslí nad rčeními, která se běžně používají v hovorové řeči či v příslovích a přirovnáních a mají svůj původ v Bibli. Lektor může pro lepší pochopení zadání uvést příklad. Vytvoří cca 4 6 členné skupiny a požádá, aby vše, co jednotlivce napadlo, zapsali na papír (limit 5 7 minut) Poté si zapsané společně přečtou (většinou jsou účastníci velmi překvapení množstvím nalezených výrazů a obratů ) reflexe: Otevřená diskuse na téma náboženství a obecně odlišnost od většiny Účastníci uvádí příklady z vlastní zkušenosti, jaké znají církve, sekty, jejich členy, jejich projevy, Závěr by měl vyznít ve smyslu, že vše je o lidech, jednotlivcích, nikoliv o víře, národnosti či barvě pleti.

11 Příloha č. 2. Workshop-presentace PowerPoint Kurz zaměřený na rozvoj sociálních kompetencí autor: Ing. Jitka Macháčková oponent: PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D.

12 Kurz zaměřený na rozvoj sociálních kompetencí Motto: Jizvy připomínají, co jsme prožili, ale neurčují naše další kroky. K projektu č. CZ 1.07/3.1.00/ Vypracovala: Ing. Jitka Macháčková J{? Organizační pokyny Způsob práce praktický workshop Doba trvání min. 2, max. 4 hodiny Přestávky dle potřeby, vždy cca 10 minut Náplň 6 až 7 skupinových aktivit s teoretickým přesahem Výstup Osvědčení o absolvování a nové zážitky Stručn{ pravidla pro pr{ci Práce v kruhu o Jsme si tak všichni rovni o Vidíme jeden na druhého o Kruh nemá začátek ani konec; práce sám na sobě nekončí o Uzavřenost co zde řekneme, nevynáší nikdo ven Nikdo nebude do ničeho nucen násilím Dotazy lze položit kdykoliv v průběhu práce Každý vyslovený názor má svoji cenu, žádný není méně důležitý Vytvořme si pohodovou atmosféru, bude nám tu lépe Aktivita č. 1: Mé oblíbené jídlo 1

13 Aktivita č. 2: V čem jsem dobrý Aktivita č. 3: Souboj řečníků Aktivita č. 4: Z{stup Aktivita č. 5: Str{žce maj{ku Aktivita č. 6: Hodnota peněz Aktivita č. 7: Biblick{ rčení v naší řeči 2

14 Děkuji V{m za pozornost Hezké dny! 3

15 Příloha č. 3. Workshop - závěrečný test autor: Ing. Jitka Macháčková oponent: PhDr. Lenka Krejčová, Ph.D. Závěrečný test Test obsahuje celkem 5 otázek. Doba na vyřešení tohoto testu je maximálně 10 minut čistého času. Některé z otázek mají více správných odpovědí. Otázky jsou koncipovány jako nezávislé, tj. znalost odpovědi na jednu otázku nepodmiňuje odpověď na další otázku. V případě chybné odpovědi nejsou odečítány body. Každá ze správných odpovědí na otázku je hodnocena 1 bodem. Celkem tedy lze získat maximálně 13 bodů. 1. Označte z nabídky 2 vlastnosti člověka, které lze považovat za pozitivní: (2b) - lakota - pomoc druhým - přiměřené sebevědomí - závist - schopnost rozdělit se 2. vyberte 3 základní pravidla verbální komunikace: (3b) - protiargumenty odrážet zvýšeným hlasem - neskákat druhému do řeči - ujišťovat se o pochopení sděleného - snaha vždy prosadit svůj názor - udržovat přiměřený zrakový kontakt

16 3. Uveďte alespoň 3 příklady neverbální komunikace: (3b) - Mimika - dotazování - Proxemika - zvýšení hlasu - vnější vizáž mluvčího - pomlouvání - haptika 4. Pod pojem EMPATIE lze zahrnout (2b) - Poučování druhých o vlastních názorech - schopnost vžít se do druhého, jeho pocitů, starostí i radostí - schopnost, díky níž snáze udržujeme pozitivní vztahy se svým okolím 5. Uveďte alespoň 3 příklady, co pojem NASLOUCHAT např: znamená: (3b) - Vnímání hudby jako kulisy - doptávání se mluvčího - zaměřenost na sebe - parafrázování sdělení mluvčího - schopnost pojmenovat prožívání jedince - přehrávání přednášky na CD - dávání najevo zájem o sdělení mluvčího za užití verbálních i neverbálních projevů

17 Závěrečné hodnocení testu: 0 4body: NIŽŠÍ ZNALOST Řešitel testu prokázal v tomto testu nižší znalost. Nesplnil potřebný počet bodů pro úspěšné hodnocení testu, tj. test je hodnocen jako nezískal potřebný počet bodů. Pro doplnění informací je doporučeno znovu využít e-learning, kde se řešitel testu ujistí v jednotlivých tématech etické výchovy a získá základní přehled o tématech z této oblasti. 4 8 bodů: STŘEDNÍ ZNALOST Řešitel testu prokázal střední znalost v oblasti etické výchovy. Je zřejmé, že se řešitel v dané problematice částečně orientuje. K úspěšnému zvládnutí testu je ovšem potřeba získání min. 9 bodů. Řešitelům testu je doporučeno znovu využít e-learning, pokud chce získat úplný a komplexní přehled. Hodnoceno stupněm potřeba ještě doplnit znalosti bodů: DOBRÁ ZNALOST Řešitel testu prokázal dobrou znalost v oblasti etické výchovy. Výsledek znamená, že řešitel odpověděl minimálně na 70% otázek správně, což vyjadřuje vysokou znalost dané problematiky. Test může být hodnocen stupněm prospěl s dobrou znalostí.

18

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Příbuzenské vztahy v rodině Stručná anotace učební jednotky Žáci zjišťují informace od spolužáků a zapisují

Více

Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II.

Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II. Tato příloha řeší rozpracování následujících vzdělávacích programů: 1. Prohlubování psychologických kompetencí pedagogických pracovníků II. 2. Efektivní učení žáka se speciálními vzdělávacími potřebami

Více

OSOBNOST UČITELE. Osobnost učitele

OSOBNOST UČITELE. Osobnost učitele OSOBNOST UČITELE RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Osobnost učitele jedinec, který je charakterizován určitými diferencovanými psychologickými vlastnostmi a pedagogickými schopnostmi důležitá je specifika osobností,

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

Výuková lekce zaměřená na sdílení

Výuková lekce zaměřená na sdílení Výuková lekce zaměřená na sdílení Vývojový tým Člověk a společnost Rituály narození, křest 8. ročník ZŠ Cíl čtenářské gramotnosti Žák klade otázky v průběhu četby k tomu, co ho v textu zaujalo, sdílí svoje

Více

Vzdělávací modul FG - 01. Finanční gramotnost, ochrana spotřebitele. Šance pro Šluknovský výběžek. Autor: Mgr. Richard Veleta Ph.D.

Vzdělávací modul FG - 01. Finanční gramotnost, ochrana spotřebitele. Šance pro Šluknovský výběžek. Autor: Mgr. Richard Veleta Ph.D. Šance pro Šluknovský výběžek Klíčová aktivita č. 1 Vzdělávací modul FG - 01 Finanční gramotnost, ochrana spotřebitele Autor: Mgr. Richard Veleta Ph.D. Varnsdorf 2013 Projekt Šance pro Šluknovský výběžek

Více

METODIKA. SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Environmentální aspekty potravin

METODIKA. SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Environmentální aspekty potravin METODIKA SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Environmentální aspekty potravin kresba: David Fišer Cíl semináře Účastníci a účastnice semináře se podrobně seznámí s výukovým programem 100 lidí, 100 chutí. Ten představuje

Více

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI Využitelný pro měření kompetence: vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut jeden testovaný

Více

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY

KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY KOMUNIKACE PEDAGOGA S RODIČI/RODINNÝMI PŘÍSLUŠNÍKY Ing. Petra Palasová TŘI OKRUHY I. Proč je toto téma v pedagogické praxi důležité II. Sebeprezentace III. Techniky SYSTÉM PRÁCE - TEORIE - PRAXE - ÚKOLY

Více

Základní škola Karla staršího ze Žerotína Bludov Školní vzdělávací program pro školní klub

Základní škola Karla staršího ze Žerotína Bludov Školní vzdělávací program pro školní klub Základní škola Karla staršího ze Žerotína Bludov Školní vzdělávací program pro školní klub Platnost od 1.9.2009 Mgr. Ilona Křivohlávková ředitelka školy 1 2 Obsah: 1. Identifikační údaje...5 2. Charakteristika

Více

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY 2015-2016 PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Telefon na ředitele 257941039 Základní škola Charlotty Masarykové,

Více

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min)

4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) M 4. lekce: LESNÍ STUDÁNKY (45 min) Poznámka: hodina je upravena podle pracovních listů Les a voda, Sdružení TEREZA, 2004. Žák prozkoumá lesní studánky z různých úhlů pohledu (bude si je představovat,

Více

METODIKA. SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Globální problémy

METODIKA. SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Globální problémy METODIKA SEMINÁŘ PRO EKOPEDAGOGY Globální problémy kresba: David Fišer Cíl semináře Účastníci semináře se podrobně seznámí s výukovým programem Mobil co nevyčteme z displeje i potřebným odborným informačním

Více

Rybí pásma - zákonitosti

Rybí pásma - zákonitosti Tabulka přípravy učební jednotky s cíli v oblasti průřezových témat a čtenářství Učební jednotka Příprava na vyučování přírodopisu s cíli v oblastech matematika, EV a čtenářství Název učební jednotky (téma)

Více

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Příloha VIII Dotazníky pro žáky SOŠ a studenty VOŠ a) DOTAZNÍK Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Tento dotazník se zaměřuje na atmosféru, která panuje na naší škole a to i během

Více

PROGRAMY SPECIFICKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE VE ŠKOLÁCH

PROGRAMY SPECIFICKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE VE ŠKOLÁCH PROGRAMY SPECIFICKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE VE ŠKOLÁCH PhDr. Pavel Letý konference Mladiství a návykové látky možnosti pomoci v Moravskoslezském kraji Ostrava 15. 9. 2015 SPECIFICKÁ PRIMÁRNÍ PREVENCE Aktivity

Více

ROZVOJ KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ

ROZVOJ KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ROZVOJ KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ JAK SE EFEKTIVNĚ DOMLUVIT A ZÍSKAT INFORMACE 1. AKTIVNÍ NASLOUCHÁNÍ 2 3 3. NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE 4 4.

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Bříza a oheň Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Bříza a oheň Stručná anotace učební jednotky V této hodině ţáci na základě

Více

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095

projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 projekt č. CZ.2.17/2.1.00/37095 Vzdělání a tréninkové zaměstnání pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením II Materiály pro účastníky projektu Klíčová aktivita 04 Skupinové vzdělávací a motivační

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí

Více

IVA ŽLÁBKOVÁ, LUBOŠ KRNINSKÝ

IVA ŽLÁBKOVÁ, LUBOŠ KRNINSKÝ ZKUŠENOST V PROCESU UČENÍ STUDENTŮ UČITELSTVÍ IVA ŽLÁBKOVÁ, LUBOŠ KRNINSKÝ Anotace Článek je zaměřen na analýzu širších souvislostí využívání zkušeností v procesu učení. Za tímto účelem bylo realizováno

Více

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví

Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Člověk a zdraví Výchova ke zdraví 3. období 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. respektuje přijatá

Více

Profesionální kompetence ověřované v průběhu praxe

Profesionální kompetence ověřované v průběhu praxe Profesionální kompetence ověřované v průběhu praxe Obor: Rehabilitační psychosociální péče o postižené děti, dospělé a staré osoby (navazující magisterské studium) Milé studentky, milí studenti, na následujících

Více

Všemi smysly, rozumem a srdcem

Všemi smysly, rozumem a srdcem Základní škola sv. Augustina ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINY ADEODATUS Všemi smysly, rozumem a srdcem Motto: Povinnost učit je důsledek lásky k lidem; povinnost učit se je důsledkem lásky

Více

Reference, hodnocení služeb Madio

Reference, hodnocení služeb Madio Reference, hodnocení služeb Madio MADIO z.s. je akreditovanou vzdělávací institucí, nabízí velké množství kvalitních služeb v oboru vzdělávání a prevence rizikového chování u dětí a mládeže v mateřských,

Více

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC)

Aktivity pro prevenci stresu Projekt Leonardo da Vinci Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC) Scénář pro hraní rolí GEA (zpracováno společností IDEC) 1 Představení - pravidla 1. Cíle Cílem této scénky pro hraní rolí je: - podpořit upevnění nově získaných znalostí - dát podnět ke spolupráci v průběhu

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu - 2. stupeň

OBČANSKÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu - 2. stupeň OBČANSKÁ VÝCHOVA Charakteristika předmětu - 2. stupeň Obsahové, časové a organizační zařazení Předmět Občanská výchova je realizován v 6., 7. A 9. ročníku 1 hodinu týdně. Výuka probíhá v kmenové nebo multimediální

Více

5.3.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

5.3.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 5.3.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Předmět: Matematika Ročník: 1. Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) používá přirozená čísla

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ. Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ. Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA V POHODĚ Základní škola a Mateřská škola Telnice, okres Brno venkov, příspěvková organizace 1. Identifikační údaje Předkladatel: Základní škola: Základní

Více

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI

ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra filozofie a etiky v pomáhajících profesích Studijní opora předmětu ETIKA A ETICKÉ ASPEKTY V SOCIÁLNÍ PRÁCI oboru Sociální

Více

RESTART Hodnocení využívání ICT v pedagogické činnosti

RESTART Hodnocení využívání ICT v pedagogické činnosti Vzdělávací program RESTART Hodnocení využívání ICT v pedagogické činnosti Akreditace MSMT- 30149/2014-1-747 platí do 10.11.2017 Anotace V rámci vzdělávacího programu se účastník seznámí s metodami a nástroji

Více

Blended learning v podnikovém vzdělávání případová studie

Blended learning v podnikovém vzdělávání případová studie Blended learning v podnikovém vzdělávání případová studie Úvod Popis kurzu tvorba a realizace kurzu Vstupní a výstupní informace z akce Závěry Dana Egerová a Ludvík Eger 1 Spolupráce univerzity s OHK Jednou

Více

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz

Výchova k toleranci. 2010 pontis@pontis.cz Výchova k toleranci PONTIS Šumperk o.p.s. WWW.pontis.cz 2010 pontis@pontis.cz 1 Obsah Výchova k toleranci... 3 Úvod:... 3 Stanovení si pravidel:... 3 Seznámení s tématem, obsahem semináře... 3 Hnědoocí

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 3. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole s důrazem na společenské vědy. Blok: Ucelený přehled aktivizačních metod

Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole s důrazem na společenské vědy. Blok: Ucelený přehled aktivizačních metod Využití aktivizačních metod ve výuce na střední škole s důrazem na společenské vědy Blok: Ucelený přehled aktivizačních metod 1 Doc. Ing. Lubor Lacina, Ph.D. Mendelova universita v Brně Provozně ekonomická

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ REALIZAČNÍ MANUÁL Hlavním tématem programu je osobnostní a sociální rozvoj vedoucích pracovníků a pedagogů (především mateřských škol), kteří po absolvování

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD základní školy

ŠKOLNÍ ŘÁD základní školy ŠKOLNÍ ŘÁD základní školy Vypracoval: Schválil: kolektiv pedagogických pracovníků Mgr. Hana Pražanová, ředitelka školy Pedagogická rada projednala dne: 25. 08. 2015 Školní řád nabývá platnosti dne: 25.

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Třinec, Komenského 713. Komenského 713, 739 61 Třinec. Identifikátor školy: 600016269

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Gymnázium Třinec, Komenského 713. Komenského 713, 739 61 Třinec. Identifikátor školy: 600016269 Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Gymnázium Třinec, Komenského 713 Komenského 713, 739 61 Třinec Identifikátor školy: 600016269 Termín konání inspekce: 4. 7. listopadu

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

KONCEPCE MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU

KONCEPCE MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9 KONCEPCE MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU Školní rok 2015/2016 Vypracovala: Mgr. Kamila Sobotková MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) Školní rok: 2015/2016

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Vyšší odborná škola

ŠKOLNÍ ŘÁD. Vyšší odborná škola Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Nymburk, Soudní 20 ŠKOLNÍ ŘÁD Vyšší odborná škola Školní řád vychází ze zákona č.561/2004 Sb. Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším

Více

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání

Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Didaktika hudební výchovy v současném systému vzdělávání Mgr. Kateřina Šrámková Současný stav hudební výchovy na školách není uspokojivý. Proč tomu tak je, je předmětem zkoumání práce učitelů hudební výchovy

Více

Organizační struktura Význam, pravidla organizační struktury Kompetence Hranice týmů Delegování Informační toky Role v týmech

Organizační struktura Význam, pravidla organizační struktury Kompetence Hranice týmů Delegování Informační toky Role v týmech 1. den Úvod, představení, očekávání Program Vliv změny paradigmatu sociálních služeb Zohledňování pracovníků Týmová spolupráce Jiný pohled na zajišťování potřeb uživatele Jiný pohled na zajišťování potřeb

Více

Metodika základního vzdělávacího programu pro pracovníky v sociálních službách Sexualita lidí s mentálním postižením II.

Metodika základního vzdělávacího programu pro pracovníky v sociálních službách Sexualita lidí s mentálním postižením II. Metodika základního vzdělávacího programu pro pracovníky v sociálních službách Sexualita lidí s mentálním postižením II. Diakonie ČCE středisko Západní Čechy 2012 1 Úvod Sexualita je složité a obtížné

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Školní vzdělávací program školní družiny 1. CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ŠKOLNÍ DRUŽINA - důležitý výchovný partner rodiny a školy - plní vzdělávací cíle, rozvíjí specifické nadání dětí

Více

Ukázka převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené, Jedličkův ústav, Praha 4

Ukázka převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené, Jedličkův ústav, Praha 4 Ukázka převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené, Jedličkův ústav, Praha 4 Pohybové činnosti Charakteristika předmětu Pohybové činnosti rozvíjejí tělesné dovednosti žáků v co největší dosažitelné

Více

V. Přírodní vědy šablony klíčových aktivit

V. Přírodní vědy šablony klíčových aktivit V. Přírodní vědy šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity V/1 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Individualizace výuky pro zvýšení efektivity rozvoje přírodovědné

Více

MÁM KNIHOVNICKOU ŠKOLU. JSEM PROFESIONÁL?

MÁM KNIHOVNICKOU ŠKOLU. JSEM PROFESIONÁL? MÁM KNIHOVNICKOU ŠKOLU. JSEM PROFESIONÁL? Jana Nejezchlebová, Moravská zemská knihovna v Brně Úvod... Změny v knihovnách nejsou ničím novým. Knihovníci byli vždycky schopni všechny změny zvládnout. Ovšem

Více

Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE

Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Vyšší odborná škola zdravotnická, managementu a veřejnoprávních studií, s.r.o. METODICKÁ PŘÍRUČKA KE ZPRACOVÁNÍ ABSOLVENTSKÉ PRÁCE Obsah: Úvod... 2 1 Zadání, harmonogram a vedení absolventských prací...

Více

Podklady pro ICT plán

Podklady pro ICT plán Podklady pro ICT plán Škola: Základní škola a Mateřská škola Děčín XXVII, Kosmonautů 177, příspěvková organizace - Hodnocení: Dotyk Indikátor Aktuální stav k 20.8.2015 Plánovaný stav k 30.6.2016 1. řízení

Více

Hodnoticí standard. Průvodce přírodou (kód: 16-002-M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Průvodce přírodou (kód: 16-002-M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Průvodce přírodou (kód: 16-002-M) Autorizující orgán: Ministerstvo životního prostředí Skupina oborů: Ekologie a ochrana životního prostředí (kód: 16) Týká se povolání: Průvodce přírodou Kvalifikační úroveň

Více

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění:

Jedna dvě, kytka jde. Cílová skupina: 6. - 7.ročník. Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Jedna dvě, kytka jde Cílová skupina: 6. - 7.ročník Potřebný čas: 90 minut (2 vyučovací hodiny s týdenním rozestupem) Trvalé porozumění: Žák pochopí, že podle stavby semene se dělí krytosemenné na dvě skupiny.

Více

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení 1. Každého semináře se v rámci modulu 1 12 bude účastnit 18 osob. Semináře v rámci modulu č. 13 se bude účastnit 10 osob. Účast

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015 / 2016 A. PEDAGOGOVÉ A OSTATNÍ ZAMÉSTNANCI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ÚDAJE

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015 / 2016 A. PEDAGOGOVÉ A OSTATNÍ ZAMÉSTNANCI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2015 / 2016 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP) 1. ZŠ A MŠ Jubilejní 3,

Více

Zápis z 239. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného dne 14. 10. 2014 v Opavě

Zápis z 239. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného dne 14. 10. 2014 v Opavě Zápis z 239. zasedání Akademického senátu Slezské univerzity konaného dne 14. 10. 2014 v Opavě Přítomni: Omluveni: Neomluveni: Hosté: Slováček, Sedlář, Vojtal, Bernatík, Kolibová, Curylo, Höflerová, Holzäpfl,

Více

Tematický blok 8 - Význam a zpracování Závěru DP; Průběh hodnocení a obhajoba ZP

Tematický blok 8 - Význam a zpracování Závěru DP; Průběh hodnocení a obhajoba ZP Tematický blok 8 - Význam a zpracování Závěru DP; Průběh hodnocení a obhajoba ZP Obsah kapitoly Studijní cíle Obsahem kapitoly bude zdůraznit význam a způsob zpracování Závěru DP. Studenti zde budou seznámeni

Více

Lean Startup. Workshop: Vyprávění příběhů Závěrečná prezentace pro Den D

Lean Startup. Workshop: Vyprávění příběhů Závěrečná prezentace pro Den D Lean Startup Workshop: Vyprávění příběhů Závěrečná prezentace pro Den D Týmová prezentace - obsah Týmová prezentace - 12 minut: 2 minuty video vaše cesta v podnikatelské inovační laboratoři 10 minut PowerPoint

Více

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Datum vydání: 24. 6. 2013 Účinnost od: 30. 9. 2013 Účinnost do: - Číslo jednací: Informace o změnách Ruší předpis - MSMT- 31537/2013-30

Více

Výchovně vzdělávací proces na ZŠ Ostopovice 3. ročník

Výchovně vzdělávací proces na ZŠ Ostopovice 3. ročník Výchovně vzdělávací proces na ZŠ Ostopovice 3. ročník Vize naší školy - příměstská komunitní základní škola, která pružně reaguje na potřeby společnosti, poskytuje kvalitní vzdělávání i nabídku volnočasových

Více

Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3. Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009

Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3. Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009 Sídlo: Bořivojova 35/878, 130 00 Praha 3 Kontaktní adresa: Horní 1687/30, 591 01 Žďár nad Sázavou KATALOG KURZŮ PRO ROK 2009 SYSTÉM KVALITY - ISO 9001 LABORATOŘE - ISO/IEC 17025 A ISO 15189 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Více

Školní řád 2010-2011. Obsah

Školní řád 2010-2011. Obsah Školní řád 2010-2011 Obsah Obsah... 1 Zásady a cíle vzdělávání... 2 Organizace a průběh vyššího odborného vzdělání... 3 Práva studenta... 5 Školní docházka a povinnosti studentů... 7 Ukončování vyššího

Více

Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka

Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka TABLETY DO ŠKOL POMŮCKA PRO PEDAGOGA VE SVĚTĚ DIGITÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VÝUKA, PROCVIČENÍ A TESTOVÁNÍ Mobilní dotyková zařízení jako didaktická pomůcka TÝMOVÉ VÝUKOVÉ AKTIVITY TABLET JAKO POMOCNÍK UČITELE

Více

TECHNICKÉ PREZENTACE

TECHNICKÉ PREZENTACE VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ TECHNICKÉ PREZENTACE Prezentace Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Ostrava 2013 Ing. Pavel Smutný, Ph.D. Vysoká škola báňská Technická univerzita

Více

BAROKNÍ ÚPRAVY V KRAJINĚ NA PANSTVÍCH HRABĚCÍHO RODU ŠPORKŮ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE

BAROKNÍ ÚPRAVY V KRAJINĚ NA PANSTVÍCH HRABĚCÍHO RODU ŠPORKŮ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZAHRADNICKÁ V MĚLNÍKU Obor: ZAHRADNÍ A KRAJINNÁ TVORBA BAROKNÍ ÚPRAVY V KRAJINĚ NA PANSTVÍCH HRABĚCÍHO RODU ŠPORKŮ ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Vypracovala: EDITA MŇUKOVÁ 2011 Vedoucí absolventské

Více

Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová

Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová Program: Digitální hrátky aneb záludnosti interpretace Autorka programu: Michaela Thelenová Doporučení pro činnosti ve škole v hodině výtvarné výchovy či mediální výchovy předcházející programu absolvovanému

Více

Název: Smyslová soustava

Název: Smyslová soustava Název: Smyslová soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

II. Hlavní část projektu

II. Hlavní část projektu II. Hlavní část projektu Hlavní část projektu je zaměřena na seznámení žáků s některými slovenskými reáliemi (např. slovenská měna, bankovky, typické jídlo apod.) a slovenským jazykem (např. porovnání

Více

Pár slov o demokracii

Pár slov o demokracii Pár slov o demokracii Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV, VDO a čtenářství Název učební jednotky (téma) Pár slov o demokracii Stručná anotace učební jednotky V této

Více

8 Přílohy. Příloha A: Maketa dotazníku. Dobrý den,

8 Přílohy. Příloha A: Maketa dotazníku. Dobrý den, 8 Přílohy Příloha A: Maketa dotazníku Dobrý den, věnujte prosím několik minut svého času vyplnění následujícího dotazníku pro mou bakalářskou práci. Cílem je zjistit Vaše preference v didaktických prvcích.

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Základní škola a Mateřská škola České Velenice Čsl. legií 325, 378 10 České Velenice KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Projednáno: - na poradě vedení školy - na pedagogických radách ZŠ a MŠ - se

Více

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne kterou se stanoví podrobnosti o ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) stanoví podle 81

Více

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-895/12-L

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIL-895/12-L Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIL-895/12-L Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Základní škola a mateřská škola Jindřichovice pod Smrkem, příspěvková organizace

Více

Řízení obchodu Kl K íčo č vé é dokumen e ty t

Řízení obchodu Kl K íčo č vé é dokumen e ty t Řízení obchodu Klíčové dokumenty Obchodní zákoník 513/1991 Sb. ZÁKON ze dne 5. listopadu 1991 Obchodní zákoník Tento zákon upravuje postavení podnikatelů, obchodní závazkové vztahy, jakož i některé jiné

Více

Název: Hmoto, jsi živá? II

Název: Hmoto, jsi živá? II Název: Hmoto, jsi živá? II Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Domov se zvláštním režimem Poslání: Posláním Domova se zvláštním režimem v Dolní Moravici, Diakonie ČCE - střediska v Rýmařově je poskytnout zázemí a celoroční pobyt, péči a podporu v každodenních činnostech,

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM. Topenář (36-004-H)

STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM. Topenář (36-004-H) STŘEDNÍ ŠKOLA - CENTRUM ODBORNÉ PŘÍPRAVY TECHNICKÉ KROMĚŘÍŽ Nábělkova 539, 767 01 Kroměříž REKVALIFIKAČNÍ PROGRAM Topenář (36-004-H) SŠ - COPT Kroměříž 2014 Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE REKVALIFIKAČNÍHO

Více

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele 2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele Č. Položka ve formuláři 1 Název žadatele EDLiT s.r.o. 2 IČO 26840791 3 Sídlo Tyršova 275, 739 61 Třinec 4 Adresa instituce

Více

Základní škola a Mateřská škola Jaroslavice, okres Znojmo,

Základní škola a Mateřská škola Jaroslavice, okres Znojmo, Název materiálu: Vzdělávací oblast: Předmět: Vzdělání Člověk a společnost Výchova k občanství Ročník: 6. Klíčová slova: vzdělání, gramotnost, negramotnost, škola, povinná školní docházka Anotace: Prezentace

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště technické, Krnov, Soukenická 21. Soukenická 21, 749 01 Krnov. Identifikátor školy: 600 016 145

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Střední odborné učiliště technické, Krnov, Soukenická 21. Soukenická 21, 749 01 Krnov. Identifikátor školy: 600 016 145 Česká školní inspekce Moravskoslezský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Střední odborné učiliště technické, Krnov, Soukenická 21 Soukenická 21, 749 01 Krnov Identifikátor školy: 600 016 145 Termín konání inspekce:

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Zadávací dokumentace

Zadávací dokumentace Zadávací dokumentace k výzvě na podání nabídek do zjednodušeného výběrového řízení na dodávku vzdělávacích aktivit v rámci projektu CZ.04.1.03/4.1.15.3/0159 Program rozvoje lidských zdrojů za účelem zvyšování

Více

Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová

Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová Prezentační a rétorické dovednosti Schopnost prezentovat svou osobu se sebedůvěrou a sebejistotou Schopnost vlastního úsudku Schopnost empatie

Více

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Třídní vzdělávací program Platnost: 1.9.2015-31.8.2018 Vypracovala: Jarmila Karnovská Bc. Anna Žemlová OBSAH 1 Představení školy... 3 2 Charakteristika

Více

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ PROJEKTU Cíle projektu Uveďte předem stanovené cíle a u každého z nich uveďte, do jaké míry byl splněn, případně důvod, proč splněn nebyl. 1. Rozšíření 1semestrového povinně volitelného

Více

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce Úvodní list Předmět: Chemie Cílová skupina: 1. ročník SŠ Délka trvání: 90 min. (laboratorní cvičení) Název hodiny: Směsi Výukový celek: Soustavy

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Vlak s parní lokomotivou /Pacific 231/ Časový rozsah lekce 3 h Věková skupina (ročník) 3. ročník

Více

Název: Jak schovat léto na zimu?

Název: Jak schovat léto na zimu? Název: Jak schovat léto na zimu? Výukové materiály Téma: Výchova ke zdraví RVP: Člověk a zdraví výchova ke zdraví výživa a zdraví Člověk a příroda přírodopis praktické metody poznávání přírody + biologie

Více

Dotaz: Může KP uzavřít se stávajícím zaměstnancem DPP místo dodatku k pracovní smlouvě? Odpověď: Ano.

Dotaz: Může KP uzavřít se stávajícím zaměstnancem DPP místo dodatku k pracovní smlouvě? Odpověď: Ano. 10% náklady na řízení se týkají pouze části financované z prostředků EHP (tj. do 90% rozpočtu) nebo celkového rozpočtu projektu? Náklady na řízení mohou činit maximálně 10 % celkových způsobilých výdajů

Více

Soubor materiálů k badatelským aktivitám žáků ZŠ a SŠ v přírodních vědách

Soubor materiálů k badatelským aktivitám žáků ZŠ a SŠ v přírodních vědách Soubor materiálů k badatelským aktivitám žáků ZŠ a SŠ v přírodních vědách Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Struktura prezentace Představení

Více

Google Apps. kontakty 2. verze 2012

Google Apps. kontakty 2. verze 2012 Google Apps kontakty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Skupiny... Vytvoření skupiny... Přidání kontaktů do skupiny... Vložení více nových kontaktů najednou... Odebrání kontaktů ze skupiny... 6 Použití skupiny

Více

ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Cizí jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností, zprostředkovaných mateřským jazykem. Poskytuje živý

Více

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ Mgr. Hana Rohrová Ing. Miroslava Mourková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

ilit O rodičích a dětech Téma aktivity: Interpretace románu Emila Hakla Rozvíjení čtenářské gramotnosti

ilit O rodičích a dětech Téma aktivity: Interpretace románu Emila Hakla Rozvíjení čtenářské gramotnosti Téma aktivity: Interpretace románu Emila Hakla Předmět: Doporučený věk studentů: Vazba na ŠVP: 18-19 let Rozvíjení čtenářské gramotnosti Cíle: Vytvořit myšlenkovou mapu románu Prozkoumat motiv cesty coby

Více

Matematika a její aplikace: - modeluje a určí část celku, používá zápis ve formě zlomku

Matematika a její aplikace: - modeluje a určí část celku, používá zápis ve formě zlomku Matematika a její aplikace: - modeluje a určí část celku, používá zápis ve formě zlomku V očekávaném výstupu má žák prokázat schopnost rozhodnout, co je celek a co jeho část. Za podpory názorných obrázků

Více

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou

DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou DODATEK ŠVP Program_- Angličtina hrou Účinnost a platnost od 1.9.2015 Vypracovala: Bc. Renata Šibravová Mateřská škola Veltruská, Veltruská 560, Praha 9, 190 00 1 Angličtina hrou metodou Wattsenglish Seznámení

Více

Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51

Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51 Masarykova základní škola Lanžhot se sídlem Masarykova 22, Lanžhot 691 51 Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání a chování žáků Vypracovala: Mgr. Helena Pláteníková Platnost ode dne: 21.4.2016 Pravidla

Více