Hama spol. s r.o. CELESTRON. Návod k použití. Laboratorní model Laboratorní model Pokročilý model Pokročilý model 44106

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hama spol. s r.o. CELESTRON. Návod k použití. Laboratorní model 44100 Laboratorní model 44102 Pokročilý model 44104 Pokročilý model 44106"

Transkript

1 CELESTRON Návod k použití Laboratorní model Laboratorní model Pokročilý model Pokročilý model 44106

2 Úvod Gratulujeme Vám k zakoupení mikroskopu Celestron. Váš nový mikroskop je přesný optický přístroj vyroben z vysoce kvalitních materiálů tak, aby byla zajištěna jeho odolnost a dlouhá životnost, a je navržen tak, aby vám sloužil k radosti co nejdéle a s minimální údržbou. Tento manuál obsahuje návod ke čtyřem mikroskopům Celestron. Prostudujte si část týkající se Vašeho mikroskopu. Dříve než začnete mikroskop používat, přečtěte si prosím pokyny a seznamte se s návodem k použití Vašeho nového zařízení. Podívejte se na schéma mikroskopu k identifikaci částí popsaných v tomto návodu. Mikroskopy popsané v tomto manuálu nabízí zvětšení od 40x až po 1000x. Umožní Vám pozorovat nejrůznější druhy vzorků. Například kvasinky, plísně, kultury, části rostlin a hmyzu, vlákna, bakterie a další. Závěr obsahuje několik rad pro péči a údržbu Vašeho nového mikroskopu, které Vám zajistí, že Váš nový mikroskop Vám bude sloužit mnoho let.

3 Laboratorní mikroskop model Okulár 10x 2. Hlavice mikroskopu 3. Zaostřování 4. Objektiv 20x 5. Pracovní stolek 6. Zrcátko / Podsvícení vzorku 7. Základna mikroskopu 8. Držáky vzorku 9. Bezpečnostní doraz 10. Rameno mikroskopu Příslušenství mikroskopu Okulár se zvětšením 10x Objektiv se zvětšením 20x 5 připravených preparátů Protiprachový kryt

4 Pracovní stůl Specifikace rovný pracovní stůl s přídržnými klipy. 88mm x 88mm Rameno mikroskopu úhlově stavitelné od 0 do 45 Ostření Objektiv Osvětlení Okulár hrubé, ozubený hřeben s kolem, bezpečnostní doraz Achromatický 20x 42mm ploché / konkávní zrcátko zvětšení 10x, zorné pole 12mm Zprovoznění mikroskopu 1. Vybalte mikroskop z přepravního obalu vytáhněte polystyrenový box 2. Odstraňte pásku držící polystyrenové díly u sebe. 3. Opatrně vyjměte mikroskop a další příslušenství z obalu a položte je na stůl, či jinou rovnou podložku 4. Sejměte plastový obal z mikroskopu. 5. Sejměte ochranný papírový obal ze základny mikroskopu. 6. Sejměte plastový obal z okuláru. 7. Vložte okulár do tubusu hlavice mikroskopu. Nyní je Váš mikroskop připraven k použití! Práce s mikroskopem Nastavení podsvětlovacího zrcadla Součástí mikroskopu je ploché / konkávní zrcátko, které umožňuje prosvětlit vzorek ze spodní části stolku odražením světla z externího zdroje: nepřímé sluneční světlo, osvětlení místnosti, nebo lampička. Zrcadlo je oboustranné: jedna strana má rovný povrch, druhá konkávní povrch. Konkávní strana dokáže soustředit do vzorku více světla. Pro nasvícení vzorku: 1. Za denního světla můžete využít nepřímého denního světla. Nastavte zrcadlo, aby odráželo denní světlo do středu stolu (5) pod umístěný vzorek. Varování: nikdy nepoužívejte přímé sluneční světlo pro nasvícení vzorků. Může dojít k vážnému poškození Vašeho zraku. 2. Při pozorování ve večerních hodinách či uzavřených prostorech bez přístupu denního světla můžete použít lampičku či jiný zdroj světla pro nasvícení vzorku. Pro nastavení množství světla odraženého ke vzorku: 1. Použijte konkávní zrcadlo pro nasměrování většího množství světla na vzorek. Konkávní zrcadlo nasměruje světlo na vzorek v koncentrovanějším paprsku, což ale zároveň znamená, že bude těžší jej zaměřit. 2. Nedaří-li se nastavení zrcátka pro dostatečné nasvícení vzorku, můžete se pokusit naklonit rameno mikroskopu (10) a získat tak lepší postavení zrcadla. Nastavení úhlu ramene mikroskopu Základní poloha ramene je 0 náklon. Rameno lze nastavit do libovolného úhlu od 0 až po 45. Pro změnu úhlu: 1. Jednou rukou držte základnu mikroskopu (7). 2. Druhou rukou uchopte rameno a nastavte jej do požadované polohy.

5 Pozorování vzorku Opatrně vložte vzorek pod přídržná pérka (8), a vyrovnejte vzorek nad střed otvoru ve stole (5). Nyní můžete začít s pozorováním vzorku, avšak je potřeba dodržovat několik zásad pro předejití poškození vzorku, nebo objektivu. Mikroskop je vybaven bezpečnostním dorazem (9), který lze nastavit podle potřeby. Tímto zajistíte, že objektiv nenarazí do vzorku a nedojde k poškození vzorku, nebo poškrábání objektivu. Pro nastavení dorazu: 1. Nastavte objektiv do nejvzdálenější polohy od stolu (5) otáčením ostřícím šroubem (3) ve směru hodinových ručiček. 2. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) do zhruba 2/3 jeho dráhy. 3. Opatrně nastavte objektiv do polohy těsně nad krycím sklíčkem vzorku. Ujistěte se, že se nedotknete objektivem krycího sklíčka vzorku. 4. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) až k ostřícímu mechanismu, tak aby se ho dotkl. 5. Otočte zajišťovací maticí tak aby zajistila bezpečností doraz proti otáčení. 6. Nyní otočte ostřícím šroubem (3) a zaostřete obraz vzorku.

6 Laboratorní mikroskop model Okulár 10x 2. Hlavice mikroskopu 3. Zaostřování - hrubé 4. Objektivy 4x, 10x a 40x 5. Pracovní stolek 6. Zrcátko / Podsvícení vzorku 7. Základna mikroskopu 8. Držáky vzorku 9. Bezpečnostní doraz 10. Rameno mikroskopu 11. Zaostřování jemné 12. Otočná hlavice s objektivy Příslušenství mikroskopu Okulár se zvětšením 10x Objektivy se zvětšením 4x 10x 40x 5 připravených preparátů Protiprachový kryt

7 Pracovní stůl Specifikace rovný pracovní stůl s přídržnými klipy. 120mm x 110mm Rameno mikroskopu úhlově stavitelné od 0 do 60 Ostření Objektiv Osvětlení Okulár Otočná hlavice hrubé a jemné, ozubený hřeben s kolem, bezpečnostní doraz Achromatický 4x, 10x a 40x 50mm ploché / konkávní zrcátko zvětšení 10x, zorné pole 12mm tři pozice, aretace Kondenzátor N.A Clona Disk s pěti různými clonami Zprovoznění mikroskopu 1. Vybalte mikroskop z přepravního obalu vytáhněte polystyrenový box 2. Odstraňte pásku držící polystyrenové díly u sebe. 3. Opatrně vyjměte mikroskop a další příslušenství z obalu a položte je na stůl, či jinou rovnou podložku 4. Sejměte plastový obal z mikroskopu. 5. Sejměte ochranný papírový obal ze základny mikroskopu. 6. Sejměte plastový obal z okuláru (2). 7. Vložte okulár do tubusu hlavice mikroskopu (2). 8. Vyjměte jednotlivé objektivy z jejich transportních boxů. Odšroubujte krytky z objektivů. 9. Opatrně našroubujte 4mm objektiv do jedné z děr v otočné hlavici. Lehce dotáhněte pouze pomocí prstů. V případě potřeby nastavte pracovní stůl do nižší polohy pomocí ostřícího šroubu. 10. Otočte hlavicí a zašroubujte zbývající objektivy do svých pozic. Nyní je Váš mikroskop připraven k použití! Práce s mikroskopem Nastavení podsvětlovacího zrcadla Součástí mikroskopu je ploché / konkávní zrcátko, které umožňuje prosvětlit vzorek ze spodní části stolku odražením světla z externího zdroje: nepřímé sluneční světlo, osvětlení místnosti, nebo lampička. Zrcadlo je oboustranné: jedna strana má rovný povrch, druhá konkávní povrch. Konkávní strana dokáže soustředit do vzorku více světla. Pro nasvícení vzorku: 1. Za denního světla můžete využít nepřímého denního světla. Nastavte zrcadlo, aby odráželo denní světlo do středu stolu (5) pod umístěný vzorek. Varování: nikdy nepoužívejte přímé sluneční světlo pro nasvícení vzorků. Může dojít k vážnému poškození Vašeho zraku. 2. Při pozorování ve večerních hodinách či uzavřených prostorech bez přístupu denního světla můžete použít lampičku či jiný zdroj světla pro nasvícení vzorku. Pro nastavení množství světla odraženého ke vzorku: 1. Použijte konkávní zrcadlo pro nasměrování většího množství světla na vzorek. Konkávní zrcadlo nasměruje světlo na vzorek v koncentrovanějším paprsku, což ale zároveň znamená, že bude těžší jej zaměřit.

8 2. Nedaří-li se nastavení zrcátka pro dostatečné nasvícení vzorku, můžete se pokusit naklonit rameno mikroskopu (10) a získat tak lepší postavení zrcadla. 3. Množství světla lze rovněž upravovat pomocí clon, které jsou umístěné na otočném disku pod stolkem (viz obrázek.) Nastavení úhlu ramene mikroskopu Základní poloha ramene je 0 náklon. Rameno lze nastavit do libovolného úhlu od 0 až po 60. Pro změnu úhlu: 1. Jednou rukou držte základnu mikroskopu (7). 2. Druhou rukou uchopte rameno a nastavte jej do požadované polohy. Pozorování vzorku Opatrně vložte vzorek pod přídržná pérka (8), a vyrovnejte vzorek nad střed otvoru ve stole (5). Nyní můžete začít s pozorováním vzorku, avšak je potřeba dodržovat několik zásad pro předejití poškození vzorku, nebo objektivu. Mikroskop je vybaven bezpečnostním dorazem (9), který lze nastavit podle potřeby. Tímto zajistíte, že objektiv nenarazí do vzorku a nedojde k poškození vzorku, nebo poškrábání objektivu. Pro nastavení dorazu: 1. Nastavte objektiv do nejvzdálenější polohy od stolu (5) otáčením ostřícím šroubem (3) ve směru hodinových ručiček. 2. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) do zhruba 2/3 jeho dráhy. 3. Otočením hlavice vyberte objektiv se zvětšením 40x. 4. Opatrně nastavte objektiv do polohy těsně nad krycím sklíčkem vzorku. Ujistěte se, že se nedotknete objektivem krycího sklíčka vzorku. 5. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) až k ostřícímu mechanismu, tak aby se ho dotkl. 6. Otočte zajišťovací maticí tak aby zajistila bezpečností doraz proti otáčení. Ostření mikroskopu Se vzorkem umístěným přímo pod objektivem na středu stolku, začněte ostřit pomocí šroubu hrubého ostření (3). 1. Vždy začínejte pozorování s objektivem s nejmenším zvětšením (4x) až poté volte větší zvětšení 10x a 40x. Při každé výměně objektivu se ujistěte, že se objektiv nedotkne vzorku objektivy s větším zvětšením jsou delší! 2. Použijte šroub (11) pro jemné zaostření na vzorek. 3. Pokud při ostření dosáhnete bezpečnostního dorazu před zaostřením, můžete povolit bezpečnostní šroub (9) a uvolnit tak posuv stolku pro zaostření. Dbejte přitom však vyšší opatrnosti, aby nedošlo ke kontaktu objektivu se vzorkem.

9 Laboratorní mikroskop pokročilý model Okulár 10x, a 12.5x 2. Hlavice mikroskopu 3. Zaostřování - hrubé 4. Objektivy 4x, 10x a 40x 5. Pracovní stolek 6. Zrcátko / Podsvícení vzorku 7. Základna mikroskopu 8. Držáky vzorku 9. Bezpečnostní doraz 10. Rameno mikroskopu 11. Zaostřování jemné 12. Otočná hlavice s objektivy Příslušenství mikroskopu Okulár se zvětšením 10x a 12.5x Objektivy se zvětšením 4x 10x 40x 5 připravených preparátů Elektrické osvětlení Modrý filtr Protiprachový kryt

10 Pracovní stůl Specifikace rovný pracovní stůl s přídržnými klipy. 115mm x 125mm Rameno mikroskopu úhlově stavitelné od 0 do 60 Ostření Objektiv Osvětlení Okulár Otočná hlavice hrubé a jemné, ozubený hřeben s kolem, bezpečnostní doraz Achromatický 4x, 10x a 40x 50mm ploché / konkávní zrcátko zvětšení 10x, zorné pole 12mm; zvětšení 12.5x, zorné pole 10mm tři pozice, aretace Kondenzátor Abbe N.A Clona Iris Tabulka celkového zvětšení Pro výpočet celkového zvětšení vynásobte faktor zvětšení objektivu a okuláru. Zvětšení objektivu: 4x 10x 40x Okulár 10x 40x 100x 400x Okulár 12.5x 50x 125x 500x Zprovoznění mikroskopu 1. Vybalte mikroskop z přepravního obalu vytáhněte polystyrenový box 2. Odstraňte pásku držící polystyrenové díly u sebe. 3. Opatrně vyjměte mikroskop a další příslušenství z obalu a položte je na stůl, či jinou rovnou podložku 4. Sejměte plastový obal z mikroskopu. 5. Sejměte ochranný papírový obal ze základny mikroskopu. 6. Sejměte plastový obal z okuláru (2). 7. Vložte okulár se zvětšením 10x do tubusu hlavice mikroskopu (2). 8. Vyjměte jednotlivé objektivy z jejich transportních boxů. Odšroubujte krytky z objektivů. 9. Opatrně našroubujte 4mm objektiv do jedné z děr v otočné hlavici. Lehce dotáhněte pouze pomocí prstů. V případě potřeby nastavte pracovní stůl do nižší polohy pomocí ostřícího šroubu. 10. Otočte hlavicí a zašroubujte zbývající objektivy do svých pozic. Nyní je Váš mikroskop připraven k použití! Práce s mikroskopem Nastavení podsvětlovacího zrcadla Součástí mikroskopu je ploché / konkávní zrcátko, které umožňuje prosvětlit vzorek ze spodní části stolku odražením světla z externího zdroje: nepřímé sluneční světlo, osvětlení místnosti, nebo lampička. Zrcadlo je oboustranné: jedna strana má rovný povrch, druhá konkávní povrch. Konkávní strana dokáže soustředit do vzorku více světla. Pro nasvícení vzorku:

11 1. Za denního světla můžete využít nepřímého denního světla. Nastavte zrcadlo, aby odráželo denní světlo do středu stolu (5) pod umístěný vzorek. Varování: nikdy nepoužívejte přímé sluneční světlo pro nasvícení vzorků. Může dojít k vážnému poškození Vašeho zraku. 2. Při pozorování ve večerních hodinách či uzavřených prostorech bez přístupu denního světla můžete použít lampičku či jiný zdroj světla pro nasvícení vzorku. Pro nastavení množství světla odraženého ke vzorku: 1. Použijte konkávní zrcadlo pro nasměrování většího množství světla na vzorek. Konkávní zrcadlo nasměruje světlo na vzorek v koncentrovanějším paprsku, což ale zároveň znamená, že bude těžší jej zaměřit. 2. Nedaří-li se nastavení zrcátka pro dostatečné nasvícení vzorku, můžete se pokusit naklonit rameno mikroskopu (10) a získat tak lepší postavení zrcadla. 3. Množství světla lze rovněž upravovat pomocí clony, či kondenzátoru. Více naleznete v sekci nastavení osvětlení. Nastavení úhlu ramene mikroskopu Základní poloha ramene je 0 náklon. Rameno lze nastavit do libovolného úhlu od 0 až po 60. Pro změnu úhlu: 1. Jednou rukou držte základnu mikroskopu (7). 2. Druhou rukou uchopte rameno a nastavte jej do požadované polohy. Elektrické osvětlení Pro lepší nasvícení vzorku můžete použít integrované osvětlení. Instalace osvětlení: 1. Vyjměte zrcátko vytažením z držáku. Zrcátko jde lehce vytáhnout, viz obrázek 3a. 2. Zasuňte do držáku modul elektrického osvětlení, viz obrázek 3b. 3. Zkontrolujte, že světlo je natočené skleněnou částí vzhůru směrem ke stolku (5). 4. Zajistěte modul elektrického osvětlení v držáku, viz obrázek 3c. 5. Zapojte adaptér do zásuvky, viz obrázek 3d. Výměna okuláru Váš mikroskop je dodáván s dvěma okuláry, se zvětšením 10x a 12,5x. Lze je snadno vyměnit: 1. Vytáhněte okulár (1) z tubusu hlavice mikroskopu (2). 2. Vložte druhý okulár (1) do tubusu hlavice mikroskopu (2). 3. Okulár drží v hlavici pouze třecí silou, není jinak aretován.

12 Pozorování vzorku Váš mikroskop je vybaven pracovním stolkem s držáky vzorku a šrouby pro pohyb stolku. 1. Odjistěte držák vzorku otočením zajišťovacího mechanismu. 2. Vložte vzorek pod držák a opatrně přiklopte držák přes vzorek. 3. Pomocí pohybových šroubů nastavte stolek tak, aby byl vzorek umístěn nad středem otvoru ve stolku (5). Poznámka: Horní pohybový šroub nastavuje polohu stolu v ose X dopředu a dozadu. Spodní pohybový šroub pohybuje stolem v ose Y doprava a doleva. Milimetrová stupnice po stranách stolku ukazuje aktuální polohu a můžete se tak vracet k určitému nastavení. Nyní můžete začít s pozorováním vzorku, avšak je potřeba dodržovat několik zásad pro předejití poškození vzorku, nebo objektivu. Mikroskop je vybaven bezpečnostním dorazem (9), který lze nastavit podle potřeby. Tímto zajistíte, že objektiv nenarazí do vzorku a nedojde k poškození vzorku, nebo poškrábání objektivu. Pro nastavení dorazu: 4. Nastavte objektiv do nejvzdálenější polohy od stolu (5) otáčením ostřícím šroubem (3) ve směru hodinových ručiček. 5. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) do zhruba 2/3 jeho dráhy. 6. Otočením hlavice vyberte objektiv se zvětšením 40x. 7. Opatrně nastavte objektiv do polohy těsně nad krycím sklíčkem vzorku. Ujistěte se, že se nedotknete objektivem krycího sklíčka vzorku. 8. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) až k ostřícímu mechanismu, tak aby se ho dotkl. 9. Otočte zajišťovací maticí tak aby zajistila bezpečností doraz proti otáčení. Tip: Pro přesné nastavení vzorku pod objektiv nastavte clonu (viz obrázek 3f) do téměř uzavřené pozice. Nyní byste měli vidět tenký paprsek světla promítnutý na vzorek. Pomocí pohybových šroubů nastavte vzorek přímo nad paprsek světla. 10. Vždy začínejte pozorování s objektivem (12) s nejmenším zvětšením (4x) až poté volte větší zvětšení 10x a 40x. Při každé výměně objektivu se ujistěte, že se objektiv nedotkne vzorku objektivy s větším zvětšením jsou delší! 11. Sledujte vzorek přes okulár a ostřete pomocí šroubu hrubého ostření, než vzorek začne být téměř ostrý. Může se stát, že bude potřeba vzorek vystředit pod objektiv pomocí pohybových šroubů. Dbejte při ostření opatrnosti, aby nedošlo ke kontaktu objektivu se vzorkem. Může dojít k poškození vzorku či objektivu. 12. Zaostřete obraz pomocí šroubu jemného ostření (11). Varování: Nikdy neotáčejte oběma ostřícími šrouby zaráz a v opačném směru může dojít k poškození mechanismu.

13 Nastavení osvětlení Různé vzorky mohou vyžadovat různou intenzitu osvětlení. Záleží na síle, barvě a rozměru vzorku. Existují dva způsoby jak změnit množství světla dopadajícího na vzorek: nastavení Abbeho kondenzoru, anebo nastavení clony, viz obrázek 3f. 1. Při pozorování vzorků při nižších zvětšeních (s objektivy 4x a 10x) budete potřebovat nastavit čočku kondenzoru do nižší polohy, tak aby se světlo rozptýlilo po celém zorném poli. Pro nastavení kondenzoru jednoduše otáčejte otočným knoflíkem ve směru hodinových ručiček, dokud se paprsek světla neroztáhne na požadovaný průměr tak by nasvítil celé zorné pole. 2. Změnou polohy kondenzoru a roztažením světelného paprsku dojde ke snížení intenzity světla, obraz bude tmavší. Otevřením apertury clony zvýšíte množství světla. Změnou nastavení clony můžete dosáhnout zobrazení obrysu vzorku a poté můžete měnit hloubku ostrosti u pozorovaného vzorku. Použití filtru Pro pozorování různých detailů můžete experimentovat s barvou použitého filtru pro nasvícení vzorku. Pro změnu barvy použijte modrý filtr položte jej na vrch elektrického světla. Možná budete muset znovu zaostřit obraz pomocí jemného nastavení (11). Výměna žárovky světla Postup pro výměnu žárovky: 1. Vyšroubujte šroub na boku konektoru elektrického světla, viz obrázek. 2. Vyjměte modul s wolframovou žárovkou. Žárovka má výkon 20W. 3. Žárovku vyjměte lehce ji zatlačte do držáku a pootočte jí proti směru chodu hodinových ručiček. Poté ji vytáhněte ven. 4. Vložte novou žárovku do držáku a zajistěte ji pootočením ve směru chodu hodinových ručiček. 5. Vsuňte držák zpět do modulu, pootočte konektorem tak aby byl závit pro zajišťovací šroub proti otvoru. Zašroubujte zajišťovací šroub ve směru chodu hodinových ručiček.

14 Laboratorní mikroskop pokročilý model Okulár 10x s hledáčkem 2. Tubus mikroskopu 3. Zaostřování - hrubé 4. Objektivy 4x, 10x, 40x a 100x 5. Pracovní stolek 6. LED osvětlení 7. Základna mikroskopu 8. Držáky vzorku 9. Bezpečnostní doraz 10. Rameno mikroskopu 11. Zaostřování jemné 12. Otočná hlavice s objektivy 13. Vypínač 14. Hlavice Příslušenství mikroskopu Okulár se zvětšením 10x a s hledáčkem Objektivy se zvětšením 4x 10x 40x 100x 5 připravených preparátů LED osvětlení Modrý, zelený a žlutý filtr Imersní olej Protiprachový kryt

15 Pracovní stůl Specifikace rovný pracovní stůl s přídržnými klipy. 115mm x 125mm Hlavice skloněná pod úhlem 45 a plně otočná 360 Ostření Objektiv Osvětlení Okulár Otočná hlavice hrubé a jemné, ozubený hřeben s kolem, bezpečnostní doraz Achromatický 4x, 10x, 40x a 100x 50mm ploché / konkávní zrcátko zvětšení 10x, zorné pole 18mm čtyři pozice, aretace Kondenzátor Abbe N.A Clona Iris Zprovoznění mikroskopu 1. Vybalte mikroskop z přepravního obalu vytáhněte polystyrenový box 2. Odstraňte pásku držící polystyrenové díly u sebe. 3. Opatrně vyjměte mikroskop a další příslušenství z obalu a položte je na stůl, či jinou rovnou podložku 4. Sejměte plastový obal z mikroskopu. 5. Sejměte ochranný papírový obal ze základny mikroskopu. 6. Vyjměte jednotlivé objektivy z jejich transportních boxů. Odšroubujte krytky z objektivů. 7. Opatrně našroubujte 4mm objektiv do jedné z děr v otočné hlavici. Lehce dotáhněte pouze pomocí prstů. V případě potřeby nastavte pracovní stůl do nižší polohy pomocí ostřícího šroubu. 8. Otočte hlavicí a zašroubujte zbývající objektivy do svých pozic. Nyní je Váš mikroskop připraven k použití! Práce s mikroskopem Nastavení podsvětlovacího zrcadla Součástí mikroskopu je ploché / konkávní zrcátko, které umožňuje prosvětlit vzorek ze spodní části stolku odražením světla z externího zdroje: nepřímé sluneční světlo, osvětlení místnosti, nebo lampička. Zrcadlo je oboustranné: jedna strana má rovný povrch, druhá konkávní povrch. Konkávní strana dokáže soustředit do vzorku více světla. Pro nasvícení vzorku: 1. Za denního světla můžete využít nepřímého denního světla. Nastavte zrcadlo, aby odráželo denní světlo do středu stolu (5) pod umístěný vzorek. Varování: nikdy nepoužívejte přímé sluneční světlo pro nasvícení vzorků. Může dojít k vážnému poškození Vašeho zraku. 2. Při pozorování ve večerních hodinách či uzavřených prostorech bez přístupu denního světla můžete použít lampičku či jiný zdroj světla pro nasvícení vzorku. Pro nastavení množství světla odraženého ke vzorku: 1. Použijte konkávní zrcadlo pro nasměrování většího množství světla na vzorek. Konkávní zrcadlo nasměruje světlo na vzorek v koncentrovanějším paprsku, což ale zároveň znamená, že bude těžší jej zaměřit. 2. Nedaří-li se nastavení zrcátka pro dostatečné nasvícení vzorku, můžete se pokusit naklonit rameno mikroskopu (10) a získat tak lepší postavení zrcadla.

16 3. Množství světla lze rovněž upravovat pomocí clony, či kondenzátoru. Více naleznete v sekci nastavení osvětlení. Nastavení hlavice mikroskopu Hlavice mikroskopu je otočná lze jí rotovat dokola 360. Elektrické LED osvětlení Pro lepší nasvícení vzorku můžete použít integrované osvětlení. Instalace osvětlení: 1. Vyjměte zrcátko vytažením z držáku. Zrcátko jde lehce vytáhnout. 2. Zašroubujte modul LED osvětlení do základny mikroskopu, viz obrázek 4a a 4b. 3. Vložte baterie, viz další sekce. 4. Zapněte osvětlení přepnutím přepínače (13) do polohy on. 5. Zkontrolujte, že přepínač na zadní straně mikroskopu je v poloze Btry, viz obrázek 4c. Vložení baterií Postup pro vložení baterií: 1. Položte mikroskop na bok. 2. Pomocí křížového šroubováku odšroubujte šrouby držící kryt na dně základny mikroskopu, viz obrázek 4d. 3. Povolte dva lesklé křížové šroubky držící držák baterií, viz obrázek 4e. 4. Sejměte víko z držáku. 5. Vložte 3 AA baterie. Dbejte na polaritu baterií, vyznačenou na bateriích a v držáku: + a -, viz obrázek 4f. 6. Zavřete kryt baterií. 7. Zajistěte držák baterií zpět do své pozice pomocí dvou lesklých šroubků. 8. Zašroubujte zpět kryt dna základny mikroskopu.

17 Pozorování vzorku Váš mikroskop je vybaven pracovním stolkem s držáky vzorku a šrouby pro pohyb stolku, viz obrázek 4g a 4h. Milimetrová stupnice po stranách stolku ukazuje aktuální polohu a můžete se tak vracet k určitému nastavení. 1. Odjistěte držák vzorku otočením zajišťovacího mechanismu. 2. Vložte vzorek pod držák a opatrně přiklopte držák přes vzorek. 3. Pomocí pohybových šroubů (viz obrázek 4h) nastavte stolek tak, aby byl vzorek umístěn nad středem otvoru ve stolku (5). Nyní můžete začít s pozorováním vzorku, avšak je potřeba dodržovat několik zásad pro předejití poškození vzorku, nebo objektivu. Mikroskop je vybaven bezpečnostním dorazem (9), který lze nastavit podle potřeby. Tímto zajistíte, že objektiv nenarazí do vzorku a nedojde k poškození vzorku, nebo poškrábání objektivu. Pro nastavení dorazu: 4. Nastavte objektiv do nejvzdálenější polohy od stolu (5) otáčením ostřícím šroubem (3) ve směru hodinových ručiček. 5. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) do zhruba 2/3 jeho dráhy. 6. Otočením hlavice vyberte objektiv se zvětšením 40x. 7. Opatrně nastavte objektiv do polohy těsně nad krycím sklíčkem vzorku. Ujistěte se, že se nedotknete objektivem krycího sklíčka vzorku. 8. Vyšroubujte bezpečnostní doraz (9) až k ostřícímu mechanismu, tak aby se ho dotkl. 9. Otočte zajišťovací maticí tak aby zajistila bezpečností doraz proti otáčení. Tip: Pro přesné nastavení vzorku pod objektiv nastavte clonu (viz obrázek 3f) do téměř uzavřené pozice. Nyní byste měli vidět tenký paprsek světla promítnutý na vzorek. Pomocí pohybových šroubů nastavte vzorek přímo nad paprsek světla. 10. Vždy začínejte pozorování s objektivem (12) s nejmenším zvětšením (4x) až poté volte větší zvětšení. Při každé výměně objektivu se ujistěte, že se objektiv nedotkne vzorku objektivy s větším zvětšením jsou delší! 11. Sledujte vzorek přes okulár a ostřete pomocí šroubu hrubého ostření, než vzorek začne být téměř ostrý. Může se stát, že bude potřeba vzorek vystředit pod objektiv pomocí pohybových šroubů (viz obrázek 4h). Dbejte při ostření opatrnosti, aby nedošlo ke kontaktu objektivu se vzorkem. Může dojít k poškození vzorku či objektivu. 12. Zaostřete obraz pomocí šroubu jemného ostření (11). Varování: Nikdy neotáčejte oběma ostřícími šrouby zaráz a v opačném směru může dojít k poškození mechanismu.

18 Tip: Při pozorování vzorku pomocí objektivu se zvětšením 100x, můžete využít imersního oleje pro zlepšení optických parametrů soustavy. Pokud připravujete vzorky, vždy použijte krycí sklíčko. Nikdy nekapejte imersní olej přímo na vzorek. Nastavení osvětlení Různé vzorky mohou vyžadovat různou intenzitu osvětlení. Záleží na síle, barvě a rozměru vzorku. Existují dva způsoby jak změnit množství světla dopadajícího na vzorek: nastavení Abbeho kondenzoru, viz obrázek 4g, anebo nastavení clony, viz obrázek 4h. 1. Při pozorování vzorků, které nejsou průhledné, nebo tmavé barvy, budete možná potřebovat zvýšit množství světla pro pozorování některých detailů. Toho lze snadno dosáhnout zvýšením intenzity LED osvětlení otočením vypínače (13) do maximálního nastavení. 2. Při pozorování vzorků při nižších zvětšeních (s objektivy 4x a 10x) budete potřebovat nastavit čočku kondenzoru do nižší polohy, tak aby se světlo rozptýlilo po celém zorném poli. Pro nastavení kondenzoru jednoduše otáčejte otočným knoflíkem (viz obrázek 4h) ve směru hodinových ručiček, dokud se paprsek světla neroztáhne na požadovaný průměr tak by nasvítil celé zorné pole. 3. Změnou polohy kondenzoru a roztažením světelného paprsku dojde ke snížení intenzity světla, obraz bude tmavší. Otevřením apertury clony zvýšíte množství světla. Změnou nastavení clony můžete dosáhnout zobrazení obrysu vzorku a poté můžete měnit hloubku ostrosti u pozorovaného vzorku. Použití filtru Pro pozorování různých detailů můžete experimentovat s barvou použitého filtru pro nasvícení vzorku. Pro změnu barvy použijte modrý, zelený, nebo žlutý filtr položte jej na vrch LED světla. Možná budete muset znovu zaostřit obraz pomocí jemného nastavení (11). Vyzkoušejte jednotlivé barvy pro dosažení optimálních výsledků.

19 Péče a údržba mikroskopu Váš mikroskop je precizní optický přístroj, při citlivém zacházení Vám bude dobře sloužit řadu let. Zde je několik tipů, jak udržovat Váš mikroskop v dobré kondici: Po skončení práce s mikroskopem vždy vyjměte vzorek z držáku. Vypněte osvětlení. Vypojte napájecí adaptér. Pokud mikroskop nepoužíváte, přikryjte jej, nebo jej uložte do přepravního boxu. Mikroskop skladujte na suchém a čistém místě. Dbejte zvýšené opatrnosti při práci s denním osvětlením zabraňte kontaktu oka s přímým slunečním světlem skrze optiku mikroskopu. Vždy manipulujte s mikroskopem oběma rukama, uchopte jej vždy za mikroskopu. Vnější povrchy mimo optiky čistěte navlhčeným ubrouskem. Před čištěním vždy odpojte adaptér. Na čištění optiky používejte pouze roztoky k tomu určené, dostupné v potřebách pro fotografy, či v optice. Optiku čistěte buď velbloudím štětcem, nebo stlačeným vzduchem. Nikdy nerozebírejte vnitřní optické části. Při manipulaci se vzorky dbejte pozornosti hrany mohou být ostré. ZÁRUČNÍ PODMÍNKY: NA VÁŠ MIKROSKOP PLATÍ ZÁKONNÁ ZÁRUČNÍ LHŮTA DVA ROKY. PODROBNÉ ZÁRUČNÍ PODMÍNKY NALEZNETE NA STRÁNKÁCH VÝROBCE: Více informací a produktovou podporu pro ČR zajišťuje: HAMA spol. s r.o. Kšírova 150, BRNO Telefon

Leica DM750 M Příručka

Leica DM750 M Příručka Leica DM750 M Příručka Obsah Montáž přístroje Leica DM750 M 7 Montáž osy odraženého světla 8 Montáž okulárových tubusů 9 Okulárový tubus Leica EZ s integrovanými okuláry 10 Standardní okulárový tubus Leica

Více

HVĚZDÁŘSKÝ DALEKOHLED. Návod k použití

HVĚZDÁŘSKÝ DALEKOHLED. Návod k použití HVĚZDÁŘSKÝ DALEKOHLED Návod k použití CZ DŮLEŽITÉ VAROVÁNÍ Nikdy se nedívejte dalekohledem na Slunce ani do jeho blízkosti a pokud svěříte dalekohled dětem, mějte je vždy pod dohledem. Poškození zraku

Více

Návod k obsluze ŘEZAČKA EBA 435 E EBA 435 EP

Návod k obsluze ŘEZAČKA EBA 435 E EBA 435 EP ŘEZAČKA Návod k obsluze EBA 435 E EBA 435 EP 1 Bezpečnostní opatření Prosím přečtěte si instrukce k obsluze a dodržujte bezpečnostní upozornění. Návod k obsluze musí být vždy dostupný. Stroj nesmí být

Více

Biologický mikroskop CH30/CH40. Návod k obsluze

Biologický mikroskop CH30/CH40. Návod k obsluze Biologický mikroskop CH30/CH40 Návod k obsluze CZ Tato příručka je určena pro biologický mikroskop CH30/CH40 z produkce společnosti Olympus. Doporučujeme Vám si ji prostudovat dříve, než mikroskop poprvé

Více

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ Stropní Ventilátor Model Fresco (FN522XX) NEŽ ZAČNETE Správné použití: - Tento produkt je výhradně určen jako stropní ventilátor k nekomerčním účelům. - Tento produkt musí

Více

Jednotky Uživatelská příručka

Jednotky Uživatelská příručka Jednotky Uživatelská příručka Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace uvedené v této příručce se mohou změnit bez předchozího upozornění. Jediné záruky na produkty a služby společnosti

Více

Version 1.2 česky. Křížovy laser BKL518. Návod na obsluhu. Art.-Nr.: 278 41 Art.-Bez.: BKL518

Version 1.2 česky. Křížovy laser BKL518. Návod na obsluhu. Art.-Nr.: 278 41 Art.-Bez.: BKL518 Version 1.2 česky Křížovy laser BKL518 Návod na obsluhu Art.-Nr.: 278 41 Art.-Bez.: BKL518 Obsah Poznámky Důležitá upozornění 2 Všeobecné bezpečnostní předpisy 2 Před uvedením do provozu 3 Řádné použití

Více

Stereomikroskopy SZ61/SZ61-60/SZ61TR SZ51/SZ51-60

Stereomikroskopy SZ61/SZ61-60/SZ61TR SZ51/SZ51-60 Stereomikroskopy SZ61/SZ61-60/SZ61TR SZ51/SZ51-60 Návod k obsluze CZ Moduly popisované v této příručce SZ2-ST Okuláry řady WHSZ Přídavné objektivy SZX-STAD1 SZH-STAD1 SZ2-FO SZH-SG SZH-SC Tato příručka

Více

EB ST-128 AUTOMATICKÝ PÁSKOVACÍ STROJ NÁVOD K OBSLUZE & ÚDRŽBĚ

EB ST-128 AUTOMATICKÝ PÁSKOVACÍ STROJ NÁVOD K OBSLUZE & ÚDRŽBĚ EB ST-128 AUTOMATICKÝ PÁSKOVACÍ STROJ NÁVOD K OBSLUZE & ÚDRŽBĚ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Před používáním nebo opravou páskovače se seznamte s bezpečnostními pokyny. 1. Před zahájením činnosti zajistěte ochranu

Více

Dvojitý blesk pro makrofotografie

Dvojitý blesk pro makrofotografie 2-889-493-23 (1) Dvojitý blesk pro makrofotografie Návod k obsluze HVL-MT24AM 2011 Sony Corporation Před použitím tohoto přístroje si prosím pečlivě přečtěte tento návod k obsluze a uschovejte jej pro

Více

Návod k obsluze. Model: GFS-302. UV sterilizér zubních kartáčků a dávkovač zubní pasty. verze 5.15. www.roboticky-vysavac.cz

Návod k obsluze. Model: GFS-302. UV sterilizér zubních kartáčků a dávkovač zubní pasty. verze 5.15. www.roboticky-vysavac.cz CZ Návod k obsluze Model: GFS-302 UV sterilizér zubních kartáčků a dávkovač zubní verze 5.15 Bezpečnostní instrukce Pečlivě si prostudujte návod k obsluze před používáním výrobku a ponechte si jej pro

Více

Návod k použití ODSAVAČ PAR R-2006 (bílý), R-2006i (nerez)

Návod k použití ODSAVAČ PAR R-2006 (bílý), R-2006i (nerez) Návod k použití ODSAVAČ PAR R-2006 (bílý), R-2006i (nerez) Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze, tak jak je popsáno v tomto návodu k použití.

Více

Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití.

Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití. Důležité Přečtěte tuto uživatelskou příručku dříve, než budete používat a uschovejte jej pro budoucí použití. Nebezpečí Udržujte nabíječku a dezinfekční stanici mimo dosahu vody či jiných čisticích prostředků.

Více

WWW.TOY.CZ Příslušenství a další produkty WWW.TOY.CZ Příslušenství a další produkty WWW.TOY.CZ. Návod k použití

WWW.TOY.CZ Příslušenství a další produkty WWW.TOY.CZ Příslušenství a další produkty WWW.TOY.CZ. Návod k použití WWW.TOY.CZ Příslušenství a další produkty WWW.TOY.CZ Příslušenství a další produkty WWW.TOY.CZ GF4010 Combat GYRO Návod k použití Abyste se vyhnuli potížím a užili si létání, přečtěte si pečlivě přiložený

Více

112704 220 NÁVOD K OBSLUZE

112704 220 NÁVOD K OBSLUZE 112704 220 NÁVOD K OBSLUZE 1 Důležité bezpečnostní pokyny Pokud používáte elektrické přístroje, dodržujte základní bezpečnostní pravidla, včetně následujících: Před použitím šicího stroje si přečtěte následující

Více

www.garudan.cz GZ-539-407 Návod k obsluze (seřízení)

www.garudan.cz GZ-539-407 Návod k obsluze (seřízení) Návod k obsluze (seřízení) GZ-539-407 ANITA B, s.r.o. Hliníky 2068 680 01 Boskovice Czech Republic tel: +420 516 454 774 +420 516 453 496 fax: +420 516 452 751 e-mail: info@anita.cz ANITA 2 OBSAH 1. Specifikace...

Více

Řetězová pila NÁVOD K OBSLUZE

Řetězová pila NÁVOD K OBSLUZE FZP 4516 B EN Obsah 27 CZ Řetězová pila Děkujeme vám, že jste si zakoupili tuto řetězovou pilu. Než ji začnete používat, přečtěte si, prosím, pozorně tento návod k obsluze a uschovejte jej pro případ dalšího

Více

Uživatelský manuál První vydání 2013 2013 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Vrtací bruska PT-5501

Uživatelský manuál První vydání 2013 2013 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Vrtací bruska PT-5501 Uživatelský manuál První vydání 2013 2013 Copyright by Prokit's Industries Co., Ltd. Vrtací bruska PT-5501 Děkujeme, že jste si zakoupili vrtací brusku PT-5501. Přečtěte si prosím pečlivě tento manuál

Více

77-496 / 77-429 / 77-439 / 77-497 / 77-427 / 77-441

77-496 / 77-429 / 77-439 / 77-497 / 77-427 / 77-441 77-496 / 77-429 / 77-439 / 77-497 / 77-427 / 77-441 195 CZ Obsah Bezpečnost Přehled výrobku Soubor funkcí Tlačítka, LED, a LCD Baterie a napájení astavení Obsluha Kontrola přesnosti a kalibrace Technické

Více

Inspiron 14. Servisní příručka. 5000 Series. Model počítače: Inspiron 5448 Regulační model: P49G Regulační typ: P49G001

Inspiron 14. Servisní příručka. 5000 Series. Model počítače: Inspiron 5448 Regulační model: P49G Regulační typ: P49G001 Inspiron 14 5000 Series Servisní příručka Model počítače: Inspiron 5448 Regulační model: P49G Regulační typ: P49G001 Poznámky, upozornění a varování POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které

Více

Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec

Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec Ruční kotoučová pila MKS 185 Ec Návod k obsluze 924801 UPOZORNĚNÍ! Tento návod k použití obsahuje pokyny k bezpečné práci s tímto strojem. Proto si jej pečlivě přečtěte! ES Prohlášení o shodě Tímto prohlašujeme,

Více

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE

OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE UPOZORNĚNÍ ČESKY OBECNÉ INSTALAČNÍ INSTRUKCE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: 1- Pro úspěšnou instalaci si nejprve přečtěte celý návod a projděte si všechny nákresy. 2- Abyste se vyvarovali možného zásahu elektrickým

Více

Průvodce nastavením hardwaru

Průvodce nastavením hardwaru Rozbalení Odstraňte veškeré ochranné materiály. Ilustrace použité v tomto návodu se vztahují k podobnému modelu. Třebaže se od vašeho konkrétního modelu mohou lišit, způsob používání je stejný. Připojení

Více

2-685-159-11(1) SAL20F28/28F28. Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku 20mm F2.8 28mm F2.8. 2008 Sony Corporation

2-685-159-11(1) SAL20F28/28F28. Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku 20mm F2.8 28mm F2.8. 2008 Sony Corporation 2-685-159-11(1) SAL20F28/28F28 Objektiv pro digitální jednookou zrcadlovku 20mm F2.8 28mm F2.8 2008 Sony Corporation Tento návod k obsluze je určen pro více objektivů. Objektiv je vhodný pro fotoaparáty

Více

babycam Návod k obsluze

babycam Návod k obsluze babycam Návod k obsluze Únor 2016 Vytištěno na Tchaj-wanu 190-01931-41_0A Obsah Začínáme... 2 Instalace baterií AA... 2 Zapnutí kamery... 2 Instalace... 2 Typy opěrek... 2 Výběr vhodného místa pro upevnění...

Více

EF 24-70 mm f/4l IS USM

EF 24-70 mm f/4l IS USM EF 24-70 mm f/4l IS USM ČESKY Návod pro použití Děkujeme za zakoupení výrobku společnosti Canon. Objektiv EF 24-70 mm f/4l IS USM od společnosti Canon je vysoce výkonný standardní objektiv se zoomem určený

Více

I/R Helikoptéra. Manuál TECHNICKÉ PARAMETRY

I/R Helikoptéra. Manuál TECHNICKÉ PARAMETRY I/R Helikoptéra Manuál! VAROVÁNÍ: NEBEZPEČNÍ UDUŠENÍ balení obsahuje malé části. Není vhodné pro děti mladší 8 let. RADY 1. Nikdy nenavlhčujte elektrické části, mohlo by to vést ke zkratu. 2. Nepoužívejte

Více

PÍSKOVÁ FILTRACE STANDARD

PÍSKOVÁ FILTRACE STANDARD PÍSKOVÁ FILTRACE STANDARD Návod k použití model: 58271 CZ Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám projevil nákupem tohoto výrobku. Věříme, že s ním budete plně spokojen. Tento návod slouží

Více

studiové zábleskové světlo VC-300 až VC-1000 NÁVOD K POUŽITÍ

studiové zábleskové světlo VC-300 až VC-1000 NÁVOD K POUŽITÍ studiové zábleskové světlo VC-300 až VC-1000 NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme vám, že jste si vybrali toto profesionální zábleskové světlo. Série WalimexPRO byla navržena tak, aby splňovala dnešní potřeby požadované

Více

BĚŽECKÝ TRENAŽÉR DE LUXE

BĚŽECKÝ TRENAŽÉR DE LUXE BĚŽECKÝ TRENAŽÉR DE LUXE NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. Před použitím si pečlivě přečtěte tento návod. Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. POPIS DÍLŮ Počet Název dílu

Více

- + champion 505. champion 505. Vyrobeno pro Ersico s.r.o., Èeská Republika

- + champion 505. champion 505. Vyrobeno pro Ersico s.r.o., Èeská Republika champion 505 - + champion 505 champion 505 Vyrobeno pro Ersico s.r.o., Èeská Republika DÙLEŽITÉ BEZPEÈNOSTNÍ PØEDPISY Pøi používání elektrických pøístrojù je tøeba dbát tìchto zásadních bezpeènostních

Více

Mobilní klimatizace CL 3542. Obj. č. 105 11 29

Mobilní klimatizace CL 3542. Obj. č. 105 11 29 Mobilní klimatizace CL 3542 Základní upozornění Přečtěte si pečlivě návod k obsluze předtím, než uvedete zařízení do provozu a držte se pokynů v návodu včetně varování a popisu zabaleného uvnitř dodávky.

Více

Výrobce. Vážený zákazníku

Výrobce. Vážený zákazníku hcm 25 Dlabačka Výrobce Scheppach Fabrikation von Holzbearbeitungsmaschinen GmbH Günzburger Straße 69 D-89335 Ichenhausen Vážený zákazníku Přejeme Vám příjemné a úspěšné pracovní zkušenosti s Vašim novým

Více

ROBOTICKÝ ČISTIČ BAZÉNŮ SMARTPOOL SCRUBBER60 (NC71)

ROBOTICKÝ ČISTIČ BAZÉNŮ SMARTPOOL SCRUBBER60 (NC71) ROBOTICKÝ ČISTIČ BAZÉNŮ SMARTPOOL SCRUBBER60 (NC71) zlatá černá PANTONE 871 U PANTONE 426 U PROVOZNÍ PŘÍRUČKA i Přečtěte si návod k použití zlatá černá DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PŘEČTĚTE SI A DODRŽUJTE

Více

1. Teorie mikroskopových metod

1. Teorie mikroskopových metod 1. Teorie mikroskopových metod A) Mezi první mikroskopové metody patřilo barvení biologických preparátů vhodnými barvivy, což způsobilo ovlivnění amplitudy světla prošlého preparátem, který pak byl snadno

Více

NÁVOD K OBSLUZE Okenní typ

NÁVOD K OBSLUZE Okenní typ TIMER POWER SLEEP TEMP HIGH MED LOW COOL MODE DRY NÁVOD K OBSLUZE Okenní typ model KWF1-09CRN1 ERP KWF1-12CRN1ERP UCHOVEJTE TENTO NÁVOD PRO BUDOUCÍ POUŽITÍ OBSAH BEZPEČNOSTÍ INFORMACE... 1 POPIS ČÁSTÍ...

Více

Odsavač par CMD 98 NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

Odsavač par CMD 98 NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ Odsavač par CMD 98 NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ POPIS Jednotka je k dispozici ve verzi recirkulačního odsavače, odsavače s odtahem a odsavače s vnějším motorem. U recirkulačních odsavačů s filtrací (obr.1)

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL K SVÍTILNĚ 10w HID OMS

UŽIVATELSKÝ MANUÁL K SVÍTILNĚ 10w HID OMS UŽIVATELSKÝ MANUÁL K SVÍTILNĚ 10w HID OMS Výhradní dovozce OMS pro Českou a Slovenskou republiku: ES TRANS s.r.o. Jungmannova 23 591 01 Žďár nad Sázavou Česká Republika Tel: +420566651824 Fax: +420566651820

Více

Taktické svítilny Triple Duty P4 & Triple Duty Q5

Taktické svítilny Triple Duty P4 & Triple Duty Q5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Taktické svítilny Triple Duty P4 & Triple Duty Q5 Česky O firmě Sightmark Sightmark nabízí širokou škálu produktů, včetně puškohledů, kolimátorů, laserů, korekcí nastřelení, noktovizorů,

Více

Demontáž Odpojte akumulátor Příručky pro opravu Vymontujte kryt motoru Umístěte přední stranu do servisní pozice

Demontáž Odpojte akumulátor Příručky pro opravu Vymontujte kryt motoru Umístěte přední stranu do servisní pozice Stránka č. 1 z 5 SKODA SUPERB (3U4) 1.9 TDI Rok výroby: 02/02-03/08, KW/HP: 96/130, Obsah: 1896, Kódy motorů: AWX, AVF, Typ karoserie: limuzína SKODA Superb 1.9 TDi AWX 6 Zpět Varování a doporučení Doporučujeme

Více

ARTEMIS. Distributor: firma Dalap

ARTEMIS. Distributor: firma Dalap ARTEMIS Distributor: firma Dalap BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ 1. Tento spotřebič není určen pro užívání osobami (včetně dětí) se sníženými fyzickými, smyslovými nebo duševními schopnostmi, nebo s nedostatkem

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ B010043 Elektrický motor Aqua Marina ET30 pro čluny

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ B010043 Elektrický motor Aqua Marina ET30 pro čluny UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ B010043 Elektrický motor Aqua Marina ET30 pro čluny OBSAH CHARAKTERISTIKA PRODUKTU... 3 MONTÁŽ MOTORU... 3 REGULACE VÝŠKY MOTORU... 3 SEŘÍZENÍ ŘÍDÍCÍHO ÚSTROJÍ... 3 SEŘÍZENÍ DRŽÁKU

Více

Solární systém do jezírka Palermo LED. Obj. č.: 57 75 64. Účel použití. Sestavení a uvedení do provozu

Solární systém do jezírka Palermo LED. Obj. č.: 57 75 64. Účel použití. Sestavení a uvedení do provozu Solární systém do jezírka Palermo LED Obj. č.: 57 75 64 Vážený zákazníku, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup solárního systému do jezírka Palermo LED. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje

Více

Laser Dual Shot & Sure Shot

Laser Dual Shot & Sure Shot UŽIVATELSKÝ MANUÁL Kolimátor Laser Dual Shot & Sure Shot Česky O firmě Sightmark Sightmark nabízí širokou škálu produktů, včetně puškohledů, kolimátorů, laserů, korekcí nastřelení, noktovizorů, svítilen

Více

Návod k instalaci a obsluze EB 8093 CS. Pneumatický regulační ventil Typ 3248-1 a 3248-7

Návod k instalaci a obsluze EB 8093 CS. Pneumatický regulační ventil Typ 3248-1 a 3248-7 Pneumatický regulační ventil Typ 3248-1 a 3248-7 Obr. 1: Typ 3248 jako průchozí ventil a rohový ventil s pohonem typu 3277 Návod k instalaci a obsluze EB 8093 CS Vydání prosinec 2010 Význam pokynů v tomto

Více

Kuchyňský odsavač par DIC 2440. Návod k obsluze

Kuchyňský odsavač par DIC 2440. Návod k obsluze Kuchyňský odsavač par DIC 2440 Návod k obsluze 2 Před instalaci a použitím spotřebiče si prosím důkladně přečtěte tento návod k obsluze. Vážený zákazníku, doufáme, že Vám tento výrobek, vyrobený v moderních

Více

Samostmívací svařovací kukla KOWAX KWX730

Samostmívací svařovací kukla KOWAX KWX730 Samostmívací svařovací kukla KOWAX KWX730 PROTOŽE OČI MÁTE JEN JEDNY! 1 Gratulujeme Vám k uváženému výběru Vaší nové samostmívací kukly a věříme, že s ní budete v budoucnosti maximálně spokojen. Nezapomeňte

Více

NÁVOD K OBSLUZE BRUSKA NA PILOVÉ KOTOUČE 110 W 38744SC ZÁRUČNÍ LIST. Výrobek: Bruska na pilové kotouče Typ: 38744SC. Výrobní číslo (série):

NÁVOD K OBSLUZE BRUSKA NA PILOVÉ KOTOUČE 110 W 38744SC ZÁRUČNÍ LIST. Výrobek: Bruska na pilové kotouče Typ: 38744SC. Výrobní číslo (série): ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky prodávané společností KH Trading je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 12 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se

Více

Návod k montáži a obsluze. Vstupní stanice Nerez Video 2551 20, 2552 20, 2553 20 2554 20, 2556 20, 2558 20 2559 20, 2560 20, 2562 20

Návod k montáži a obsluze. Vstupní stanice Nerez Video 2551 20, 2552 20, 2553 20 2554 20, 2556 20, 2558 20 2559 20, 2560 20, 2562 20 Návod k montáži a obsluze Vstupní stanice Nerez Video 2551 20, 2552 20, 2553 20 2554 20, 2556 20, 2558 20 2559 20, 2560 20, 2562 20 Obsah Popis přístroje...3 Rozsah funkcí barevné kamery...4 Rozsah snímání

Více

Motorola MC17 stručný návod k použití

Motorola MC17 stručný návod k použití Motorola MC17 stručný návod k použití Obecný popis LED Zkosená hrana Displej Rolovací tlačítko vlevo Klávesa Enter Rolovací tlačítko vpravo Rolovací tlačítko dolů Tlačítko skeneru Rolovací tlačítko nahoru

Více

UPOZORNĚNÍ. Leica Biosystems Nussloch GmbH. Vydáno: Leica Biosystems Nussloch GmbH

UPOZORNĚNÍ. Leica Biosystems Nussloch GmbH. Vydáno: Leica Biosystems Nussloch GmbH Držák čepele Premium Návod k použití Leica držák čepele Premium V erze 1.3, česky 10/2012 Číslo objednávky: 14 0491 82117, RevD Uchovávejte tento návod vždy poblíž přístroje! Pečlivě jej pročtěte, než

Více

Cyklistický trenažér

Cyklistický trenažér Cyklistický trenažér NÁVOD K POUŽITÍ Děkujeme Vám za zakoupení tohoto výrobku. CZ Prosíme, pečlivě si přečtěte tento návod k použití. Návod uschovejte i pro pozdější nahlédnutí. Pokud výrobek předáváte

Více

8.1 Připevnění podstavce (obr. 1)... 6. 8.2 Připevnění stolu (obr. 2-4)... 6. 8.3 Připevnění hlavy pily (obr. 5 & 6)... 6

8.1 Připevnění podstavce (obr. 1)... 6. 8.2 Připevnění stolu (obr. 2-4)... 6. 8.3 Připevnění hlavy pily (obr. 5 & 6)... 6 1 OBLAST POUŽITÍ... 2 2 POPIS (OBR A)... 2 3 SEZNAM OBSAHU BALENÍ... 2 4 SYMBOLY... 3 5 OBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ PRO ELEKTRICKÉ NÁSTROJE (EN61029-1:2000)... 3 6 DALŠÍ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY PRO STOLNÍ

Více

CS 4PI. Návod. Detektor kovů od

CS 4PI. Návod. Detektor kovů od CS 4PI Návod Detektor kovů od 15 14 3 5 13 11 1 2 4 12 1 13 17 6 9 16 1. Upevnění řídící jednotky 2. Ovladač Zap/Vyp/citlivost 3. Reproduktor 4. Kontrolka intenzity signálu 5. Ovladač pulzní frekvence

Více

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-115

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-115 Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-115 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze, tak jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Návod k montáži. Chladící a mrazící zařízení, podstavné, integrovatelné UIK/ UIG... 3 130516 7085272-01

Návod k montáži. Chladící a mrazící zařízení, podstavné, integrovatelné UIK/ UIG... 3 130516 7085272-01 Návod k montáži Chladící a mrazící zařízení, podstavné, integrovatelné 130516 7085272-01 UIK/ UIG... 3 všeobecné bezpečnostní pokyny Obsah 2 Ustavení přístroje 1 všeobecné bezpečnostní pokyny... 2 2 Ustavení

Více

Návod k montáži. Chladící a mrazící zařízení, podstavné, integrovatelné UIK/ UIG... 3 130416 7085270-01

Návod k montáži. Chladící a mrazící zařízení, podstavné, integrovatelné UIK/ UIG... 3 130416 7085270-01 Návod k montáži Chladící a mrazící zařízení, podstavné, integrovatelné 130416 7085270-01 UIK/ UIG... 3 všeobecné bezpečnostní pokyny Obsah 2 Ustavení přístroje 1 všeobecné bezpečnostní pokyny... 2 2 Ustavení

Více

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRICKÁ ČISTIČKA ODPADŮ CLEARMAX

NÁVOD K OBSLUZE ELEKTRICKÁ ČISTIČKA ODPADŮ CLEARMAX ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky prodávané společností KH Trading je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 12 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se

Více

i-spy tank Tank na dálkové ovládání pomocí iphone Uživatelský manuál

i-spy tank Tank na dálkové ovládání pomocí iphone Uživatelský manuál i-spy tank Tank na dálkové ovládání pomocí iphone Uživatelský manuál Obsah balení Příprava Navštivte App Store Dejte vyhledávat "i-spy toys", zdarma stáhněte a nainstalujte Zapněte výrobek Jděte do nastavení

Více

Návod k pouïití. Stolní kotoučová pila PK 200. Opravy. Dodávané pilové kotouče

Návod k pouïití. Stolní kotoučová pila PK 200. Opravy. Dodávané pilové kotouče Dodávané pilové kotouče Použití Označení Obj. číslo Univerzální pilový kotouč: dřevo Řezy vysoké kvality: dřeva třískových desek Pilový kotouč pro: potažené desky porýhované desky Opravy 210 x 2,2 / 1,4

Více

2 Návod k obsluze. Česky. 38 Bedieningsinstructies

2 Návod k obsluze. Česky. 38 Bedieningsinstructies Česky 2 Návod k obsluze 8 14 20 26 32 38 Bedieningsinstructies BK 0012500 / REV PC Robotický čistič bazénů Nettoyeur de Piscine Automatischer Schwimmbeckenreiniger Limplafondos de Piscina Aspirador Automático

Více

Minn Kota. Návod na montáž a provoz závěsného elektrického motoru Minn Kota

Minn Kota. Návod na montáž a provoz závěsného elektrického motoru Minn Kota Minn Kota Návod na montáž a provoz závěsného elektrického motoru Minn Kota Montáž motoru Nainstalujte motor na příčník (zrcadlo) člunu nebo lodi. Dejte pozor na bezpečné dotažení svorníků. Nastavení hloubky

Více

Inspiron 20. Servisní příručka. 3000 Series. Model počítače: Inspiron 20 3052 Regulační model: W15B Regulační typ: W15B002

Inspiron 20. Servisní příručka. 3000 Series. Model počítače: Inspiron 20 3052 Regulační model: W15B Regulační typ: W15B002 Inspiron 20 3000 Series Servisní příručka Model počítače: Inspiron 20 3052 Regulační model: W15B Regulační typ: W15B002 Poznámky, upozornění a varování POZNÁMKA: POZNÁMKA označuje důležité informace, které

Více

PŮVODNÍ NÁVOD K OBSLUZE. Stolní vrtačka MN16QH MN16QH ZÁRUČNÍ LIST

PŮVODNÍ NÁVOD K OBSLUZE. Stolní vrtačka MN16QH MN16QH ZÁRUČNÍ LIST ZÁRUČNÍ LIST 1. Na výrobky UNI-MAX je poskytována záruka v délce 24 měsíců od data prodeje dle občanského zákoníku nebo v délce 12 měsíců dle obchodního zákoníku a vztahuje se na prokázané vady materiálu

Více

Mercedes-Benz. Příslušenství. Dětská sedačka KID Návod k obsluze B6 6 86 8303

Mercedes-Benz. Příslušenství. Dětská sedačka KID Návod k obsluze B6 6 86 8303 Mercedes-Benz Příslušenství B6 6 86 8303 Dětská sedačka KID Návod k obsluze -2- Dětská bezpečnostní sedačka Mercedes-Benz (KID) Blahopřejeme Vám k Vaší nové dětské bezpečnostní sedačce Mercedes-Benz (KID).

Více

Návod na montáž, obsluhu a údržbu

Návod na montáž, obsluhu a údržbu FILtech tel.: 234 706 311, fax: 234 706 300 e-mail: info.cz@koncept-ekotech.com www.koncept-ekotech.com Návod na montáž, obsluhu a údržbu BIO UV UV JEDNOTKY ŘADY IBP HO + JEDNA LAMPA 05/2014 (11/2013)

Více

Laboratorní mikroskopy CKX31/CKX41. Návod k obsluze

Laboratorní mikroskopy CKX31/CKX41. Návod k obsluze Laboratorní mikroskopy CKX31/CKX41 Návod k obsluze CZ Tato příručka je určena pro laboratorní mikroskopy CKX31 a CKX41 z produkce společnosti Olympus. Příručku si prostudujte dříve, než mikroskop poprvé

Více

BEZPEČNOST TOUSTOVAČE

BEZPEČNOST TOUSTOVAČE OBSAH BEZPEČNOST TOUSTOVAČE Důležité bezpečnostní pokyny... 6 Elektrotechnické požadavky... 8 Likvidace elektrického odpadu... 8 SOUČÁSTI A FUNKCE Součásti toustovače... 9 Funkce ovladačů...0 Funkce toustovače...

Více

Laboratorní mikroskop BX41. Návod k obsluze

Laboratorní mikroskop BX41. Návod k obsluze Laboratorní mikroskop BX41 Návod k obsluze CZ Důležité informace Přístroj používá optickou soustavu UIS (Universal Infinity Systém Univerzální soustava s mezizobrazením v nekonečnu) a je třeba jej používat

Více

INSTALACE MULTIFUNKČNÍHO STROJE bizhub 163/211

INSTALACE MULTIFUNKČNÍHO STROJE bizhub 163/211 INSTALACE MULTIFUNKČNÍHO STROJE bizhub 163/211 Instalace multifunkčního stroje bizhub 163/211 1. Odstraňte lepící pásky a vycpávky z kopírovacího stroje. Vnější povrch kopírovacího stroje Uvnitř zásobníku

Více

Uvádí zakázaný úkon či postup. Uvnitř nebo u kruhu je znázorněna konkrétní situace z praxe, které je nutno zamezit.

Uvádí zakázaný úkon či postup. Uvnitř nebo u kruhu je znázorněna konkrétní situace z praxe, které je nutno zamezit. Děkujeme Vám za výběr měchového čerpadla typu KBR. Tento návod slouží k zajištění správné a bezpečné obsluhy a údržby čerpadla. K maximálnímu využití čerpadla a zajištění jeho bezpečného, dlouhodobého

Více

STRADA FRESH Montážní návod

STRADA FRESH Montážní návod STRADA FRESH Montážní návod Instalační požadavky Dostatečně pevnou a silnou zeď pro uchycení JAGA FRESH. Pevnou konstrukci stěny za upevňovacími body. Aby v místě větracích otvorů ve zdi, nevedlo žádné

Více

JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU

JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU 3cz94603.fm Page 12 Tuesday, April 15, 2003 10:40 AM NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT

Více

Kamerová lupa TOPAZ Uživatelská příručka. Freedom Scientific, Inc. GALOP, s.r.o.

Kamerová lupa TOPAZ Uživatelská příručka. Freedom Scientific, Inc. GALOP, s.r.o. Kamerová lupa TOPAZ Uživatelská příručka Freedom Scientific, Inc. GALOP, s.r.o. ii Anglický originál vydala společnost Freedom Scientific, Inc., 11800 31 st Court North, St. Petersburg, Florida 33716-1805,

Více

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití

Swing Nordic Walking Stepper. návod k použití Swing Nordic Walking Stepper návod k použití Obsah Rozsah dodávky 3 Účel použití 3 Prohlášení o shodě 3 Informace o bezpečnosti 4 Montáž 6 Informace o cvičení 8 Použití počítače 9 Zapínání/vypínání 9 Výběr

Více

Návod k použití pro Kroužkový vazač

Návod k použití pro Kroužkový vazač Návod k použití pro Kroužkový vazač Katalogové číslo: 223002 Technické údaje Rozměr papíru Letter, A4 Počet děr 21 Uvolnitelné děrovací trny 2 (číslo 20,21) Děrovací kapacita 18 listů papíru 2 listy PVC

Více

Stolní stanice HP Docking Station Referenční příručka

Stolní stanice HP Docking Station Referenční příručka Stolní stanice HP Docking Station Referenční příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-134

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-134 Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-134 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze tak, jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Návod k používání. Elektrický toustovač RETRO. Návod k používání uložte na bezpečné místo!

Návod k používání. Elektrický toustovač RETRO. Návod k používání uložte na bezpečné místo! Návod k používání Elektrický toustovač RETRO Děkujeme Vám, že jste si zakoupili tento velmi kvalitní elektrický toustovač. Tento výrobek je kvalitní a je vyroben ve shodě s uznávanými technickými předpisy

Více

Vysavač Návod k obsluze

Vysavač Návod k obsluze Vysavač Návod k obsluze Před uvedením tohoto výrobku do provozu se, prosím, seznamte s návodem k jeho obsluze, a to i v případě, že jste již obeznámeni s používáním výrobků podobného typu. Výrobek používejte

Více

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ Stropní Ventilátor Model efan (FN4113X) NEŽ ZAČNETE Správné použití: - Tento produkt je výhradně určen jako stropní ventilátor k nekomerčním účelům. - Tento produkt musí

Více

T-016. uživatelský manuál MODEL. Rock And Roll. www.bplumen.cz/kinetic Pavel Bárta - BP LUMEN, Puškinova 546, 542 32 Úpice

T-016. uživatelský manuál MODEL. Rock And Roll. www.bplumen.cz/kinetic Pavel Bárta - BP LUMEN, Puškinova 546, 542 32 Úpice MODEL T-016 uživatelský manuál Rock And Roll Pavel Bárta - BP LUMEN, Puškinova 546, 542 32 Úpice K sestavení potřebujete: 17mm klíč Při rozbalení zkontrolujte, zda máte všechny díly obsah balení Part A-2

Více

RC vrtulník Space Phoenix RtF. Obj. č.: 23 89 34. Rozsah dodávky. Nástroj pro výměnu zadního rotoru. Napájení dálkového ovládání: Napájení

RC vrtulník Space Phoenix RtF. Obj. č.: 23 89 34. Rozsah dodávky. Nástroj pro výměnu zadního rotoru. Napájení dálkového ovládání: Napájení Rozsah dodávky RC vrtulník Space Phoenix RtF Obj. č.: 23 89 34 Helikoptéra Dálkové ovládání Nástroj pro výměnu zadního rotoru Náhradní zadní list rotoru Nálepky Napájení dálkového ovládání: Napájení Jmenovité

Více

Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ

Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ Golfky Combi F2 NÁVOD K POUŽITÍ SEZNAM DÍLŮ 1 1. 1 2. 1. 2. 1 3. 3. 4. 5. 1 4. 6. 1 0. 1 6. 1 5. 7. 1 7. 8. 9. 1 8. 1 9. 2 3 2.5 4 2.5 5 6 4.4 DŮLEŽITÉ: PŘEČTĚTE SI PEČLIVĚ PŘED POUŽITÍM A UCHOVEJTE PRO

Více

Magnetický eliptický crossový trenažér

Magnetický eliptický crossový trenažér Magnetický eliptický crossový trenažér Výr. Číslo. 997 Užívatelský manuál Důležité: Před použitím produktu si pozorně přečtěte instrukce. Uschovejte tento uživatelský manuál pro budoucí použití. Specifikace

Více

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-189

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-189 Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-189 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze, tak jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Použité harmonizované normy:

Použité harmonizované normy: Provozní návod na brusku jádrových vrtáků KBS Kaindl Schleiftechnik REILING GmbH Remchinger Str. 4 D-75203 KÖNIGSBACH - Stein Tel.:+49 7232 / 4001-0 Fax:+49 7232 / 4001-30 e-mail: info@kaindl-schleiftechnik.de

Více

ONYX Deskset HD Uživatelská příručka. Freedom Scientific, Inc. GALOP, s.r.o.

ONYX Deskset HD Uživatelská příručka. Freedom Scientific, Inc. GALOP, s.r.o. ONYX Deskset HD Uživatelská příručka Freedom Scientific, Inc. GALOP, s.r.o. Anglický originál vydala společnost Freedom Scientific 11800 31 st Court North St. Petersburg, Florida 33716-1805 USA www.freedomscientific.com

Více

Inteligentní dokovací stanice s funkcí otáčení a naklánění

Inteligentní dokovací stanice s funkcí otáčení a naklánění 4-155-492-01 (2) Inteligentní dokovací stanice s funkcí otáčení a naklánění Návod k obsluze IPT-DS1 2009 Sony Corporation 2-CZ IPT-DS1 Před použitím tohoto zařízení se ujistěte, že je nasazen správný horní

Více

JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU

JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU NÁVOD K POUŽITÍ PŘED POUŽITÍM MYČKY/PŘIPOJENÍ VŠEOBECNÉ POKYNY A UPOZORNĚNÍ JAK DOPLŇOVAT ZÁSOBNÍK SOLI JAK DOPLNIT DÁVKOVAČ LEŠTIDLA JAK DOPLŇOVAT DÁVKOVAČ MYCÍHO PROSTŘEDKU ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ 11 PŘED POUŽITÍM

Více

Návod k použití. Důležitá bezpečnostní upozornění

Návod k použití. Důležitá bezpečnostní upozornění Návod k použití Gratulujeme Vám k nákupu spotřebiče Multicooker. Tento neocenitelný kuchyňský pomocník má šest funkcí: gril, pečení, smažení, vaření v páře, pomalé vaření a dušení. Před použitím si pečlivě

Více

NÁVOD K OSBLUZE. Kuchyňský robot EL76551/EL76552

NÁVOD K OSBLUZE. Kuchyňský robot EL76551/EL76552 AC 220-240V 50Hz 600W NÁVOD K OSBLUZE Kuchyňský robot EL76551/EL76552 Před použitím si pečlivě přečtěte celý návod k výrobku. 1 Šroubovací uzávěr (při mletí masa) 17 Míchací metla 2 Mlecí disk 18 Hnětací

Více

F +420 412 333 291. JVB Engineering s.r.o. Komenského 1173 408 01 Rumburk - CZ. E info@servoglas.cz W www.servoglas.cz

F +420 412 333 291. JVB Engineering s.r.o. Komenského 1173 408 01 Rumburk - CZ. E info@servoglas.cz W www.servoglas.cz Prohlášení o shodě. My, výrobce Servore Co., Ltd Korea prohlašujeme, že zde uvedené výrobky jsou ve shodě s následujícími normami a směrnicemi. Výrobní dokumentace těchto produktů je v držení společnosti

Více

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-112

Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-112 Návod k použití PODLAHOVÝ VYSAVAČ R-112 Před použitím tohoto spotřebiče se prosím seznamte s návodem k jeho obsluze. Spotřebič používejte pouze, tak jak je popsáno v tomto návodu k použití. Návod uschovejte

Více

Řezací plotr PRIME SC Provozní manuál

Řezací plotr PRIME SC Provozní manuál Řezací plotr PRIME SC Provozní manuál Velice vám děkujeme za zakoupení řezacího plotru. Aby bylo užívání plotru, co nejefektivnější, tak si prosím důkladně přečtěte tento manuál. Pokud narazíte na nějaké

Více

Aku vrtačka. model: J0Z-KT03-18. návod k použití

Aku vrtačka. model: J0Z-KT03-18. návod k použití Aku vrtačka model: J0Z-KT03-18 návod k použití Aku vrtačka CZ Návod k použití Vážený zákazníku, děkujeme Vám za důvěru, kterou jste nám projevil nákupen tohoto výrobku. Věříme, že s ním budete plně spokojen.

Více

KLIMATIZACE UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. Před použitím si přečtěte pečlivě tuto příručku a uchovejte ji pro budoucí potřebu TYP: VENTILAČNÍ JEDNOTKA

KLIMATIZACE UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA. Před použitím si přečtěte pečlivě tuto příručku a uchovejte ji pro budoucí potřebu TYP: VENTILAČNÍ JEDNOTKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KLIMATIZACE Před použitím si přečtěte pečlivě tuto příručku a uchovejte ji pro budoucí potřebu TYP: VENTILAČNÍ JEDNOTKA P/NO : 88A0468P www.lge.com Ventilační jednotka Uživatelská

Více

Model ANG-1. Návod k použití a údržbě

Model ANG-1. Návod k použití a údržbě Model ANG-1 Návod k použití a údržbě Důležitá pravidla bezpečnosti Tento výrobek není určen pro děti Při prvním použitím elektrického spotřebiče si důkladně pročtěte tento návod! NEBEZPEČÍ: Chcete-li snížit

Více

Pozorovací tubus s více výstupy U-MPH

Pozorovací tubus s více výstupy U-MPH Pozorovací tubus s více výstupy U-MPH Tato příručka je určena pro pozorovací tubus s více výstupy U-MPH z produkce společnosti Olympus. Doporučujeme Vám si ji prostudovat dříve, než tubus poprvé použijete.

Více

559122-55CZ/SK DW712

559122-55CZ/SK DW712 559122-55CZ/SK DW712 2 3 4 5 6 7 CZ POKOSOVÁ PILA Blahopøejeme Vám! Rozhodli jste se pro náøadí firmy DEWALT. Dlouhá léta zkušeností a nepøetržitý inovaèní proces èiní z firmy DEWALT právem spolehlivého

Více