Programová nabídka pro projekt,,dejme ženám šanci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Programová nabídka pro projekt,,dejme ženám šanci"

Transkript

1 Programová nabídka pro projekt,,dejme ženám šanci Program č. 1: Nadechni se! (Dílny) (Bi laboratoř) Lidské tělo (Evoluce: Nic není náhoda) Tekutý dusík Vyrob si píšťalku Fotosyntéza Ch. Darwin představil svoji evoluční teorii před 155 lety, přesto v ní dodnes nacházíme řadu nepřesností a smyšlenek. Pomocí našeho programu návštěvník pozná hlavní mechanismy biologické evoluce, jako je přírodní výběr, adaptace apod. Účastníci obdrží pracovní listy zaměřené na expozici, která je soustředěná kolem tematických celků zaměřených na smysly či výkon lidského těla. Tekutý dusík, je svojí teplotou téměř -200 C ideálním médiem k provedení řady zábavných experimentů. Jeho užitím lze například rozbít gumu kladívkem na malé kousky a ovoce do něj vložené se mění na sklo. Odvážlivci dostanou příležitost vyzkoušet si kapalný dusík na vlastní kůži. Účastníci budou mít možnost vlastnoručně si vyrobit píšťalku a na jejím praktickém užití si vyzkoušet a ověřit princip fungování dechových nástrojů. Píšťalku si odnesou po skončení aktivity domů. Jak funguje jeden ze základních procesů? Princip fotosyntézy vám vysvětlíme ve dvou částech laboratorního cvičení. Nejdříve si vyrobíme vlastní rostlinné preparáty a pod binokulárními mikroskopy budeme pozorovat stavbu listu. Poté si fotosyntézu vyzkoušíme prakticky, využijeme senzor kyslíku. K dispozici budou účastníkům i pracovní listy, do nichž mohou zaznamenávat pozorované výsledky Svačina Zvuky kolem nás Účastníkům budou vysvětleny teoretické podklady toho, jak zvuk vzniká, jak se šíří, jaká je slyšitelná frekvence pro člověka a jaká pro ostatní živé tvory. Zároveň budou v této části seznámeni s pojmy jako frekvence a amplituda. V praktické části hodiny budou mít možnost sestavit si vlastní generátor zvuku. Dostanou šanci vyzkoušet si zkomponovat vlastní zvukový doprovod k videoklipu beze zvuku. Díky tomu sami názorně uslyší, jaký je rozdíl mezi vysokými a nízkými tóny s ohledem na vibrační rozdíly. zaměřený na zkoumání akustiky a lidského těla, zejména pak dýchacího ústrojí.

2 Program č. 2 : Příběh života (Fyzikální lab.) (Chem. lab.) Obnovitelné zdroje energie Tekutý dusík Radioaktivita Chemie z kuchyně Otázka zdrojů energie je velmi aktuální a důraz na tuto problematiku lze očekávat i d budoucna. Pomocí pracovních listů se účastníci seznámí se všemi důležitými zdroji energie, které jsou dnes využívány, zejména s těmi obnovitelnými, získají přehled o kladech a záporech jednotlivých zdrojů a sami si budou moci udělat názor na vhodnost využití těchto zdrojů. Tekutý dusík, je svojí teplotou téměř -200 C ideálním médiem k provedení řady zábavných experimentů. Jeho užitím lze například rozbít gumu kladívkem na malé kousky a ovoce do něj vložené se mění na sklo. Odvážlivci dostanou příležitost vyzkoušet si kapalný dusík na vlastní kůži. Radioaktivita je často démonizována, účastníci ale zjistí, že se vyskytuje zcela běžně kolem nás, vyzkoušejí si práci s detektory záření a budou pátrat po odpovědích v naší moderně vybavené laboratoři. Svá pozorování si budou moci zapsat do připravených pracovních listů, které jim zároveň poskytnou další otázky k zamyšlení. Jaké vlastnosti mají oblíbené průmyslově vyráběné nápoje, které běžně konzumujeme? V naší moderně vybavené chemické laboratoři budou mít účastníci možnost proměřit ph nápojů pomocí senzorů kyselosti a experimentálně ověřit vliv přidaného CO2 na jejich ph. Zjištěné informace zaručeně využijí v každodenním životě Svačina Jak rostliny vedou vodu Formou diskuse proberou účastníci význam rostlin pro člověka a obecnou závislost naší civilizace na vodních zdrojích a rostlinách. Zjistí, jak o obojí pečovat a při pokusech poznají, jak rychle dokáží rostliny transportovat vodu. Praktickou část workshopu tvoří stavba zařízení pro transport vody akvaduktu. Účastníci ve skupinách navrhnou vlastní konstrukční řešení, úspěšnost jejich projektu ověří zkouška vodou. zaměřený na seznámení se zdroji energie a principem příjmu vody v rostlinách.

3 Program č. 3: Fyzika je zábava! Posviťme si na to! Posviťme si na optiku! Program účastníky seznámí s exponáty expozice Edutorium, zaměřené na fyziku, které se týkají optiky. Vypracují s jejich pomocí úkoly a výsledky doplní do pracovních listů. (Fyzikální lab.) (dílny) Vesmír pod tlakem pokusů Houstone, máme problém! Prozkoumejte s námi taje sluneční soustavy. Mohou být na Marsu oceány? Jak se chránit před UV zářením? Jaká je osvětlenost jednotlivých planet? Platí stavová rovnice ideálního plynu? To a mnoho dalšího poznáte v rámci programu realizovaného ve fyzikální laboratoři. Účastníci si formou pokusů vyzkouší podtlak a řadu dalších měření! Pokojně sedíte v řídícím středisku a sledujete zatím bezproblémový let na Měsíc. Z ničeho nic se však z vysílačky ozve: Houstone, máme problém. a z poklidné mise se stane noční můra. V našem novém workshopu se vžijete do role techniků, v jejichž rukou ležel život tří astronautů mise Apollo 13. Vyzkoušíte si jeden z úkolů, který před nimi stál a který museli skutečně vyřešit. A k dispozici máte pouze to, co měli oni nahoře! Svačina Nad zvukem Jaké je to být nad věcí asi víte. Ale jaké je to být nad zvukem? Při této show se účastníci zcela jistě chytí za uši, vyzkouší si zahrát na netypické hudební nástroje a objeví, jak vzniká zvuk Kosmonautika a letectví V rámci diskuse se účastníci zaměří na druhy letadel, letovou výšku, atmosféru země a budoucnost dobývání vesmíru. Poté se budou studenti zabývat teoretickými návrhy stavby kluzáku, budou řešit konstrukční problém, sestrojí vlastní kluzák schopný překonat vzdálenost 3 metrů a trefit se do vytyčeného území. To vše s využitím běžně dostupného materiálu. Každá skupina navrhne vlastní řešení projektu, na závěr budou jednotlivá konstrukční řešení odzkoušena. zaměřený na seznámení se s principem létání, fyzikálními jevy a akustikou.

4 Program č. 4: Napříč galaxií (Dílny) (Fyz. lab.) Rosetta Houstone, máme problém! Vesmírná expedice Techmania Svačina Nad zvukem Kosmonautika a letectví Účastníci obdrží pracovní listy týkající se aktuálního dění v rámci evropské mise sondy Rosetta, jejíž modul Philae dosedne na kometu jako první člověkem vyrobený stroj v průběhu podzimu Interaktivní expozice je zaměřená na možnosti zkoumání povrchu komet, jejich struktury a složení. Její součástí je i model sondy a jejího přistávacího zařízení v měřítku 1:1. Výstava vznikla ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou a dalšími partnery. Účastníci získají základní informace o této misi. Pokojně sedíte v řídícím středisku a sledujete zatím bezproblémový let na Měsíc. Z ničeho nic se však z vysílačky ozve: Houstone, máme problém. a z poklidné mise se stane noční můra. V našem novém workshopu se vžijete do role techniků, v jejichž rukou ležel život tří astronautů mise Apollo 13. Vyzkoušíte si jeden z úkolů, který před nimi stál a který museli skutečně vyřešit. A k dispozici máte pouze to, co měli oni nahoře! Účastníci si odpoví na otázky jako co se stane astronautovi bez skafandru, jestli mohou být na Marsu oceány, jestli jste silnější než vzduch a mnoho dalšího. Vyzkouší si pokusy především s podtlakem! A s pomocí nejmodernějších měřicích přístrojů ověří osvětlenost planet. Jaké je to být nad věcí asi víte. Ale jaké je to být nad zvukem? Při této show se účastníci zcela jistě chytí za uši, vyzkouší si zahrát na netypické hudební nástroje a objeví, jak vzniká zvuk. V rámci diskuse se účastníci zaměří na druhy letadel, letovou výšku, atmosféru země a budoucnost dobývání vesmíru. Poté se budou studenti zabývat teoretickými návrhy stavby kluzáku, budou řešit konstrukční problém, sestrojí vlastní kluzák schopný překonat vzdálenost 3 metrů a trefit se do vytyčeného území. To vše s využitím běžně dostupného materiálu. Každá skupina navrhne vlastní řešení projektu, na závěr budou jednotlivá konstrukční řešení odzkoušena. zaměřený na seznámení se s principy létání, akustikou a s možnostmi zkoumání povrchu a složení komet.

5 Termíny konání programů v rámci projektu,,dejme ženám šanci PO ÚT ST ČT PÁ Datum: Název: Datum: Datum: Datum: Název: Příběh života Nadechni se! Datum : Datum: Datum : Název: Napříč galaxií Fyzika je zábava! Datum : Datum : Datum: Datum: Název: Fyzika je zábava! Napříč galaxií

Věda v prostoru. Voda v pohybu. Buněční detektivové. Svědkové dávné minulosti Země

Věda v prostoru. Voda v pohybu. Buněční detektivové. Svědkové dávné minulosti Země 6+ Věda v prostoru Jak vědci pracují v laboratoři? Proč je zelená víc než jen obyčejná barva? Jak můžeme použít prášek do pečiva ke sfouknutí svíčky? Získejte odpovědi na všechny otázky v tomto vzrušujícím

Více

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů

Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Název: Pozorování a měření emisních spekter různých zdrojů Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, chemie Ročník:

Více

Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009)

Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009) Dny vědy a techniky v Plzni 2009 (14. 19. 9. 2009) Tisková zpráva ze dne 8. 9. 2009 Dny vědy a techniky v Plzni 2009 jsou již čtvrtým ročníkem úspěšné populárně naučné výstavy, kterou pořádá Západočeská

Více

TERMOREGULACE A POCENÍ

TERMOREGULACE A POCENÍ Experiment B-9 TERMOREGULACE A POCENÍ CÍL EXPERIMENTU Studium homeostáze a termoregulace. Vysvětlení důležitosti pocení. Pochopení vztahu mezi pocením a relativní vlhkostí pomocí senzoru relativní vlhkosti.

Více

Název: Hmoto, jsi živá? II

Název: Hmoto, jsi živá? II Název: Hmoto, jsi živá? II Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu

Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024 Příprava na hodinu Fyziky s využitím tabletu Jméno a příjmení autora: Mgr. Zdeňka Horská Škola: Základní škola, Klášterec nad Ohří, Krátká 676, okres Chomutov

Více

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7

Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Chillistick Ltd www.funnyice.cz Tel. +420 545 244 404-8 Strana 5 Obsah Poznámky k používání této příručky... 4 Seznamte se se suchým ledem a oxidem uhličitým... 6 Použití suchého ledu... 7 Pokusy Plovoucí

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

Výukové programy pro základní školy

Výukové programy pro základní školy Výukové programy pro základní školy Středisko environmentální výchovy Modrý dům 2010/11 Vážení pedagogičtí pracovníci, rádi bychom Vám nabídli naše výukové programy, které jsou zaměřeny na hodnoty venkova,

Více

Věra Keselicová. duben 2013

Věra Keselicová. duben 2013 VY_52_INOVACE_VK50 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová duben 2013 7. ročník

Více

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Fyzika se vyučuje jako samostatný předmět v 6. ročníku 1 hodinu týdně a v 7. až 9. ročníku 2 hodiny

Více

Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem dopadu světelného záření.

Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem dopadu světelného záření. FYZIKA pracovní sešit pro ekonomické lyceum. 1 Jiří Hlaváček, OA a VOŠ Příbram, 2015 FYZIKA MIKROSVĚTA Kvantové vlastnosti světla (str. 241 257) Fotoelektrický jev je uvolňování elektronů z látky vlivem

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

DOVEDE RYCHLEJI TRAFFIC TOMTOM VÁS DO CÍLE SLUŽBA TOMTOM TRAFFIC VÁS DO CÍLE DOVEDE RYCHLEJI.

DOVEDE RYCHLEJI TRAFFIC TOMTOM VÁS DO CÍLE SLUŽBA TOMTOM TRAFFIC VÁS DO CÍLE DOVEDE RYCHLEJI. SLUŽBA TOMTOM TRAFFIC VÁS DO CÍLE DOVEDE RYCHLEJI. TomTom je předním poskytovatelem dopravních služeb. TomTom monitoruje, zpracovává a poskytuje dopravní informace prostřednictvím svých vlastních technologií.

Více

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce Úvodní list Předmět: Chemie Cílová skupina: 1. ročník SŠ Délka trvání: 90 min. (laboratorní cvičení) Název hodiny: Směsi Výukový celek: Soustavy

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. TUL nabízí nový studijní program Nanotechnologie

TISKOVÁ ZPRÁVA. TUL nabízí nový studijní program Nanotechnologie 1 TISKOVÁ ZPRÁVA TUL nabízí nový studijní program Nanotechnologie Více informací na webové stránce: http://nano.tul.cz/ ÚVOD Akreditační komise MŠMT ČR udělila v listopadu 2008 Technické univerzitě v Liberci

Více

PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ ČSVTS

PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ ČSVTS Česká kosmická kancelář Česká kosmická kancelář (Czech Space Office, CSO) je nezisková organizace, která byla založena v roce 2003 s cílem zajišťovat pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)

Více

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření

Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Laboratorní úloha č. 1 Základní elektrická měření Úkoly měření: 1. Zvládnutí obsluhy klasických multimetrů. 2. Jednoduchá elektrická měření měření napětí, proudu, odporu. 3. Měření volt-ampérových charakteristik

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA FYZIKA 7. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Hustota látek odvození vzorce, výpočet

Více

Nedestruktivní defektoskopie

Nedestruktivní defektoskopie Nedestruktivní defektoskopie Technologie údržeb a oprav strojů Obsah Vizuální prohlídky Kapilární metody Magnetické práškové metody Ultrazvukové metody Radiodefektoskopické metody Infračervené metody Optická

Více

Fyzikální praktikum 1

Fyzikální praktikum 1 Fyzikální praktikum 1 FJFI ČVUT v Praze Úloha: #9 Základní experimenty akustiky Jméno: Ondřej Finke Datum měření: 3.11.014 Kruh: FE Skupina: 4 Klasifikace: 1. Pracovní úkoly (a) V domácí přípravě spočítejte,

Více

Člověk a příroda - chemie volitelný předmět

Člověk a příroda - chemie volitelný předmět Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Člověk a příroda - chemie volitelný předmět 3. období 9. ročník Pro manuál pokusů byly vybrány pokusy z publikací: Seminář a praktikum z chemie (SPN Praha;

Více

Evaluační zpráva. partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji

Evaluační zpráva. partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Evaluační zpráva partnera projektu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji reg. č. CZ.1.07/1.1.00/44.0006 Partner č. 27 Gymnázium, Střední odborná škola

Více

Monitorování svazku elektronů a zvýšení jeho stability na mikrotronu MT 25

Monitorování svazku elektronů a zvýšení jeho stability na mikrotronu MT 25 Monitorování svazku elektronů a zvýšení jeho stability na mikrotronu MT 25 Krist Pavel, Vognar Miroslav, Šimáně Čestmír Oddělení urychlovačů, Ústav jaderné fyziky AVČR v. v. i., 250 68 Řež 130 Cílem naší

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

Chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu:

Chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu: Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení Vyučovací předmět chemie je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vede žáky k poznávání vybraných chemických látek a reakcí, které

Více

POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE

POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE Učebnice Chemie pro ročník základní školy dle Rámcového vzdělávacího programu základního vzdělávání (schválená verze se změnami k 1.9.2005) POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE určí společné a rozdílné

Více

Kyselé deště, rozpouštění CO 2 ve vodě

Kyselé deště, rozpouštění CO 2 ve vodě Kyselé deště, rozpouštění CO 2 ve vodě vzorová úloha (ZŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod Cílem úlohy je zjistit hodnotu ph teplé a studené vody vlivem rozpouštění CO 2 ve vodě. Podobný děj probíhá

Více

Podmínky přijetí ke studiu v univerzitním studijním programu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava

Podmínky přijetí ke studiu v univerzitním studijním programu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Podmínky přijetí ke studiu v univerzitním studijním programu Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Technologie procesů v energetice pro akademický rok 2016/2017 typ studia navazující magisterské

Více

5.2.7 Zobrazení spojkou I

5.2.7 Zobrazení spojkou I 5.2.7 Zobrazení spojkou I Předpoklady: 5203, 5206 Pedagogická poznámka: Obsah hodiny neodpovídá vyučovací hodině. Kvůli dalším hodinám je třeba dojít alespoň k příkladu 8. případě, že žákům dáte stavebnice

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata ROČNÍK: 6. - pozná a správně zachází s pomůckami a nářadím - pozná a pojmenuje základní dílenská zařízení - udržuje pořádek na pracovním místě - dodržuje základy HBP - při práci používá základní ochranné

Více

Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie

Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie Zkrácený název: Inovace studia fyziky a chemie UPOL, MU 2012-2014 OP VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Cíle projektu Inovace studijních

Více

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11)

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 20/11) (UČEBNÍ MATERIÁLY Prima Macháček M., Rojko M. a kol. kolem nás 1, Scientia Motivace ke studiu fyziky Motivace ke studiu fyziky 4 Vlastnosti látek Rozlišení kapalin a plynů, odlišnosti

Více

Nabídka vzdělávacích programů ZÁKLADNÍ ŠKOLY

Nabídka vzdělávacích programů ZÁKLADNÍ ŠKOLY METODICKÉ CENTRUM ZAHRADNÍ KULTURY V KROMĚŘÍŽI Čestný dvůr Květné zahrady Generála Svobody 1192 767 01 Kroměříž www.nczk.cz www.facebook.com/nczk.kromeriz/ info@nczk.cz +420 778 531 417 Nabídka vzdělávacích

Více

URČENÍ POLOHY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima - Měření veličin

URČENÍ POLOHY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima - Měření veličin URČENÍ POLOHY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima - Měření veličin Určení svislého směru Určení svislého směru K určení svislého směru ( shora dolů ) se nejčastěji používá olovnice Určení svislého

Více

Pracovní program Techmania Science Center. Záhada stroje. www.techmania.cz

Pracovní program Techmania Science Center. Záhada stroje. www.techmania.cz Pracovní program Techmania Science Center Záhada stroje www.techmania.cz Záhada stroje 2 Obsah Obsah......................................... 2 Seznam ikon....................................... 2. Informace

Více

ilit Vesmír Vesmír Geografie Cíle: Stručná anotace:

ilit Vesmír Vesmír Geografie Cíle: Stručná anotace: Téma aktivity: a naše sluneční soustava Předmět: Doporučený věk studentů: 17 let Vazba na ŠVP: Země jako vesmírné těleso seminář ze zeměpisu Cíle: studenti si lépe představí velikost vesmíru studenti dokáží

Více

PLANETÁRIUM PRAHA NABÍDKA PRO ŠKOLY 2013-2014 MATEŘSKÉ ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLY STŘEDNÍ ŠKOLY GYMNÁZIA. Hvězdárna a planetárium hl.m.prahy, p.o.

PLANETÁRIUM PRAHA NABÍDKA PRO ŠKOLY 2013-2014 MATEŘSKÉ ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLY STŘEDNÍ ŠKOLY GYMNÁZIA. Hvězdárna a planetárium hl.m.prahy, p.o. Hvězdárna a planetárium hl.m.prahy, p.o. HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM HL.M. PRAHY, p.o. KRÁLOVSKÁ OBORA 233 170 21 PRAHA 7 To je: Planetárium Praha Štefánikova hvězdárna Hvězdárna Ďáblice Pro přidělení zákaznického

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku)

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSKÁ FAKULTA (tématické okruhy požadavků pro přijímací zkoušku) B I O L O G I E 1. Definice a obory biologie. Obecné vlastnosti organismů. Základní klasifikace organismů.

Více

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ?

13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? 13 MŮŽE BÝT KOPRETINA MODRÁ? Můžeme změnit barvu květu? Ano. Rostliny svými kořeny přijímají vodu a minerální látky ze země. Když kytku utrhneme a dáme do vázy, tak vodu přijímá stonkem. Voda se z kořenů

Více

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max.

PRAKTIKUM... Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Odevzdal dne: Seznam použité literatury 0 1. Celkem max. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky M UK PRAKTIKUM... Úloha č. Název: Pracoval: stud. skup. dne Odevzdal dne: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při měření 5 Teoretická

Více

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Zadavatel: Reg. číslo projektu: Název projektu: Základní škola a Mateřská škola Lichnov,

Více

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek

Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek Aktivní práce se žáky ve výuce fyziky 6.ročník ZŠ, vlastnosti látek RNDr. Irena Dvořáková Probírané fyzikální jevy: 1. hodina látky pevné, kapalné, plynné, jejich vlastnosti a vzájemné srovnání Použité

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY

Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 LIDSKÉ SMYSLY Pedagogická fakulta Brno Seminární práce z Teorie a didaktiky výchovy ke zdraví 2 návrh projektu LIDSKÉ SMYSLY 16. 12. 2009 Pavla Pokorná DiS. 5. ročník, 9. semestr 174166 2009/2010 KS Učitelství pro 1.

Více

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK Ondřej Košek Jaroslav Vyskočil OBSAH Jaké místo má počítačem podporovaný experiment ve výuce? Konkrétní měřící systémy, jejich představení

Více

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle

Vlny kolem nás. Název. Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Název Tematický celek Jméno a e-mailová adresa autora Cíle Obsah Pomůcky Poznámky Vlny kolem nás Vlnění Jiří Kvapil renata.holubova@upol.cz Žáci rozeznají typy vlnění a podstatu vlnění v každodenním životě

Více

KYTOVCI (4. pracovní sešit) Úkol: Změř délku kytovců a zapiš. délka v metrech: druh:

KYTOVCI (4. pracovní sešit) Úkol: Změř délku kytovců a zapiš. délka v metrech: druh: Úkol: Změř délku kytovců a zapiš KYTOVCI (4. pracovní sešit) druh: délka v metrech: Součástí sady o kytovcích jsou tabulky, kde děti najdou v poměru velikostí obrázky kytovců se správnou mírou, rychlost

Více

FOTOSYNTÉZA CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY PŘÍSLUŠENSTVÍ POMŮCKY. Experiment B-10

FOTOSYNTÉZA CÍL EXPERIMENTU MODULY A SENZORY PŘÍSLUŠENSTVÍ POMŮCKY. Experiment B-10 Experiment B-10 FOTOSYNTÉZA CÍL EXPERIMENTU Pozorování změny koncentrace CO2 při fotosyntéze a dýchání v různých podmínkách. Studium hrubých a čistých hodnot fotosyntézy. MODULY A SENZORY PC + program

Více

Moderní způsob výuky fyziky

Moderní způsob výuky fyziky Vyhodnocení workshopu Moderní způsob výuky fyziky Projekt: Krajské vzdělávací centrum pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Reg. č.: CZ.1.07/1.3.00/14.0026 Datum konání: 20. 11. 2012 Místo konání:

Více

Hospitace ve III. ročníku Waldorfského lycea v Praze u O. Ševčíka

Hospitace ve III. ročníku Waldorfského lycea v Praze u O. Ševčíka Hospitace ve III. ročníku Waldorfského lycea v Praze u O. Ševčíka Poslední epocha biologie III. ročníku vůbec (ve 4. ročníku už ji mít nebudou) Současná epocha je částí bloku zoologie Epoše předcházelo

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova www.projektsako.cz Environmentální výchova Pracovní list č. 3 žákovská verze Téma: Stanovení reakce půdních výluhů pomocí ph senzoru Lektor: Projekt: Reg. číslo: Mgr. Stanislava Typovská Student a konkurenceschopnost

Více

Název: Exotermický a endotermický děj

Název: Exotermický a endotermický děj Název: Exotermický a endotermický děj Téma: Exotermický a endotermický děj Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Tradiční a nové způsoby využití energie Výukové materiály Předmět (obor): chemie Doporučený

Více

Práce a výkon při přemístění tělesa. Účinnost robota.

Práce a výkon při přemístění tělesa. Účinnost robota. Název: Práce a výkon při přemístění tělesa. Účinnost robota. Tematický celek: Mechanická práce a energie. Úkol: 1. Zopakujte si, co víte o fyzikálních veličinách práce a výkon. 2. Navrhněte konstrukci

Více

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami

Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Název: Měření rychlosti zvuku různými metodami Autor: Doc. RNDr. Milan Rojko, CSc. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: fyzika, biologie Ročník: 4.

Více

Základy elektrostatiky v pokusech (Coulombův zákon, kondenzátor)

Základy elektrostatiky v pokusech (Coulombův zákon, kondenzátor) Základy elektrostatiky v pokusech (Coulombův zákon, kondenzátor) ZDENĚK ŠABATKA Katedra didaktiky fyziky, MFF UK v Praze Stejně jako učebnice, tak pravděpodobně i většina vyučujících začíná kapitolu o

Více

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 TOULCŮV DVŮR AKCE LISTOPAD 2015 Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 V našem hlavním městě se stále častěji setkáváme s různými plazími uprchlíky z

Více

6. Senzory elektrického proudu. Měření výkonu.

6. Senzory elektrického proudu. Měření výkonu. 6. Senzory elektrického proudu. Měření výkonu. Úvod: Elektrický proud [A] je jedinou elektrickou veličinou v soustavě SI. Proud potřebujeme měřit při konstrukci, oživování a opravách elektronických zařízení.

Více

Pokud uvažujeme v dynamice tekutin nestlačitelné proudění, lze si vystačit pouze s rovnicí kontinuity a hybnostními rovnicemi. Pokud je ale uvažováno

Pokud uvažujeme v dynamice tekutin nestlačitelné proudění, lze si vystačit pouze s rovnicí kontinuity a hybnostními rovnicemi. Pokud je ale uvažováno Stlačitelnost je schopnost látek zmenšovat svůj objem při zvyšování tlaku, přičemž hmotnost sledované látky se nezmění. To znamená, že se mění hustota dané látky. Stlačitelnost lze také charakterizovat

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a příroda. Fyzika Fyzika je tou součástí školního vzdělávacího plánu školy, která umožňuje žákům porozumět přírodním dějům a zákonitostem. Dává jim potřebný základ pro lepší pochopení a orientaci v životě. Díky praktickým

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Elektronická stavebnice Boffin 500 (část 1 a 2) Vyučovací předmět: Technický kroužek. Anotace: Úkolem žáků je seznámit se se stavebnicí,

Více

Čisticí prostředky v domácnosti

Čisticí prostředky v domácnosti Čisticí prostředky v domácnosti envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+ Programme

Více

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

PŘÍRODOPIS. 6. 9. ročník. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení Charakteristika předmětu PŘÍRODOPIS 6. 9. ročník Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8., a 9., ročníku po 2 vyučovacích hodinách týdně.

Více

Nabídka spolupráce Univerzity Pardubice a IRER pro školy

Nabídka spolupráce Univerzity Pardubice a IRER pro školy Nabídka spolupráce Univerzity Pardubice a IRER pro školy Univerzita Pardubice Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. vzdělávací instituce založená Univerzitou Pardubice a městem Pardubice Systém popularizace

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: kvarta. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: kvarta. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: kvarta Očekávané výstupy Využívá prakticky poznatky o působení magnetického pole na magnet a cívku s proudem a o vlivu změny magnetického

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_C

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_C Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 1. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_C Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Optika

Více

Poznáváme svět přírody

Poznáváme svět přírody Mateřská škola Hodonín, Družstevní čtvrť 3149, příspěvková organizace Družstevní čtvrť 3149 695 03 Hodonín IČO 65766628 e-mail: mshod.druzstevni@centrum.cz webové stránky: www.mspestrokvitek.cz Poznáváme

Více

Školská rada při Základní škole a Mateřské škole v Brtnici zápis z 2. jednání Školské rady

Školská rada při Základní škole a Mateřské škole v Brtnici zápis z 2. jednání Školské rady Školská rada při Základní škole a Mateřské škole v Brtnici zápis z 2. jednání Školské rady Datum a čas konání: 16. 2. 2009 Místo konání: Zasedací místnost Městského úřadu Přítomni: Miroslava Švaříčková

Více

Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině

Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině Netlumené kmitání tělesa zavěšeného na pružině Kmitavý pohyb patří k relativně jednoduchým pohybům, které lze analyzovat s použitím jednoduchých fyzikálních zákonů a matematických vztahů. Zároveň je tento

Více

Technická příprava. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání:

Technická příprava. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: Studijní obor: Aplikovaná chemie Učební osnova předmětu Technická příprava Zaměření: ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích

Více

Dotazník pro učitele fyziky základních a středních škol v České republice

Dotazník pro učitele fyziky základních a středních škol v České republice I. Osobní údaje Dotazník pro učitele fyziky základních a středních škol v České republice 1. Zapište do záznamového listu, zda jste 1 muž / 2 žena 2. Uveďte do záznamového listu svůj věk 3. Podle následujícího

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.36 EU OP VK. Zkoumání vesmíru

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.36 EU OP VK. Zkoumání vesmíru Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.36 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Červen 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Zkoumání vesmíru

Více

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Autodesk Inventor Professional 9

Autodesk Inventor Professional 9 časopis pro moderní konstruktéry Recenze grafických karet Metoda konečných prvků Tipy a triky DWF Coposer MITCalc Autodesk Inventor Professional 9 3/2004 Vážení čtenáři, před řadou z vás stojí upgrade

Více

13. Vlnová optika I. Interference a ohyb světla

13. Vlnová optika I. Interference a ohyb světla 13. Vlnová optika I. Interference a ohyb světla Od časů Isaaca Newtona si lidstvo láme hlavu problémem, je-li světlo vlnění nebo proud částic. Tento spor rozdělil svět vědy na dva zdánlivě nesmiřitelné

Více

Učební osnovy předmětu Biologie

Učební osnovy předmětu Biologie (kvinta a sexta) Učební osnovy předmětu Biologie Charakteristika předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacích oborů Biologie a Geologie. Integruje část vzdělávacího

Více

ŠKOLNÍ DRUŽINY DRÁČEK

ŠKOLNÍ DRUŽINY DRÁČEK ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŽINY DRÁČEK MASARYKOVY JUBILEJNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLY a MATEŘSKÉ ŠKOLY, ČERNILOV, ŠKOLSKÁ 380 V Černilově 1. 9. 2013 razítko školy: Mgr. David Kubíček, ředitel Obsah ŠVP:

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Část V. Osnovy II. stupeň VOLITELNÝ PŘEDMĚT KAPITOLA 29. - EKOLOGICKO - CHEMICKÁ PRAKTIKA Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Doplňující vzdělávací obor volitelný předmět

Více

Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA

Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro ZŠ FYZIKA

Více

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Vlastivěda není věda II. Planeta Země. Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský Vlastivěda není věda II. Planeta Země Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský 3 Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu Hlavního města Prahy. Vytvoření odborného textu: Milena Hanáková, Oldřich Kouřimský

Více

Chemie. Charakteristika předmětu

Chemie. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor : Chemie Chemie Charakteristika předmětu Chemie je zahrnuta do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Chemie je vyučována v 8. a 9. ročníku s hodinovou dotací 2 hodiny týdně. Převáţná část

Více

Využití animací letů kosmických sond ve výuce fyziky

Využití animací letů kosmických sond ve výuce fyziky Využití animací letů kosmických sond ve výuce fyziky TOMÁŠ FRANC Matematicko-fyzikální fakulta UK, Praha Zajímavým oživením hodin fyziky jsou lety kosmických sond, o kterých žáci gymnázií příliš mnoho

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.8.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda PŘEDMĚT: Fyzika ROČNÍK: 6. Výstupy Učivo Průřezová témata -rozlišuje látku a těleso, dovede uvést příklady látek a těles

Více

Speciální pomůcky pro střední odborné školy a technické univerzity. ... škola, která baví. Helago konto, registrace, získávání výhod

Speciální pomůcky pro střední odborné školy a technické univerzity. ... škola, která baví. Helago konto, registrace, získávání výhod Speciální pomůcky pro střední odborné školy a technické univerzity učební pomůcky, didaktická technika, vybavení laboratoří a učeben... škola, která baví V nabídce naší společnosti nechybí ani specializované

Více

KLUB SVĚTA ENERGIE INSPIRACE. Fyzika zajímavě - Atomistika

KLUB SVĚTA ENERGIE INSPIRACE. Fyzika zajímavě - Atomistika KLUB SVĚTA ENERGIE INSPIRACE Fyzika zajímavě - Atomistika Pokud hledáte stále nové inspirace do hodin fyziky, nepřehlédněte nově vydané CD z kolekce Fyzika zajímavě od vydavatelství Pachner. Autorem je

Více

Obsah Chyba! Záložka není definována. Chyba! Záložka není definována.

Obsah Chyba! Záložka není definována. Chyba! Záložka není definována. Obsah Na úvod... 3 Upozornění... 3 Seznámení s dalekohledy... 4 Živočichové na polích a na loukách... Chyba! Záložka není definována. Hmyz v zemědělské krajině... Chyba! Záložka není definována. Obojživelníci

Více

Utajené vynálezy Nemrtvá kočka

Utajené vynálezy Nemrtvá kočka Nemrtvá kočka Od zveřejnění teorie relativity se uskutečnily tisíce pokusů, které ji měly dokázat nebo vyvrátit. Zatím vždy se ukázala být pevná jako skála. Přesto jsou v ní slabší místa, z nichž na některá

Více

Název: Zdroje stejnosměrného napětí

Název: Zdroje stejnosměrného napětí Výukové materiály Název: Zdroje stejnosměrného napětí Téma: Zdroje stejnosměrného elektrického napětí RVP: využití Ohmova zákona při řešení praktických problémů Úroveň: střední škola Tematický celek: Praktické

Více

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO OBYVATELE I NÁVŠTĚVNÍKY MĚLNÍKA VŠECH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ! Stačí vyplnit tento

Více

Projekt: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45.

Projekt: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45. Projekt: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech reg. č. CZ.1.07/2.3.00/45.0011 Didaktický materiál Kurz : Senzorové aplikace optických vláken Autor:

Více

Základní experimenty akustiky

Základní experimenty akustiky Základní experimenty akustiky Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz Abstrakt Obsahem je popis několika metod pro měření rychlosti zvuku, rezonančních frekvencí, vlnové délky a shrnutí jejich výsledků. 1 Úvod 1.

Více

Dodatečné informace č. 1. Učíme se, vzděláváme se, bádáme moderně, efektivně, pro život - pomůcky s registračním číslem CZ.1.10/2.1.00/30.

Dodatečné informace č. 1. Učíme se, vzděláváme se, bádáme moderně, efektivně, pro život - pomůcky s registračním číslem CZ.1.10/2.1.00/30. Dodatečné informace č. 1 1) Název zadavatele Základní škola a Mateřská škola Skřipov, okres Opava, příspěvková organizace 2) Název zakázky: Učíme se, vzděláváme se, bádáme moderně, efektivně, pro život

Více

ILUSTRAÈNÍ TEST LIBERECKÝ KRAJ

ILUSTRAÈNÍ TEST LIBERECKÝ KRAJ ILUSTRAÈNÍ TEST LIBERECKÝ KRAJ NEOTVÍREJ, DOKUD NEDOSTANEŠ POKYN! Test obsahuje 30 úloh na 60 minut. Každá úloha má právì jedno správné øešení. Za správné øešení získáš 2 body. Za chybnou odpovìï ztratíš

Více

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. Praktikum z pevných látek (F6390)

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. Praktikum z pevných látek (F6390) Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Praktikum z pevných látek (F6390) Zpracoval: Michal Truhlář Naměřeno: 22. Května 2007 Obor: Fyzika Ročník: III Semestr:

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 8. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/1 (Prometheus), M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika 8/1

Více

37 MOLEKULY. Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra

37 MOLEKULY. Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra 445 37 MOLEKULY Molekuly s iontovou vazbou Molekuly s kovalentní vazbou Molekulová spektra Soustava stabilně vázaných atomů tvoří molekulu. Podle počtu atomů hovoříme o dvoj-, troj- a více atomových molekulách.

Více

5.6. Člověk a jeho svět

5.6. Člověk a jeho svět 5.6. Člověk a jeho svět 5.6.1. Fyzika ŠVP ZŠ Luštěnice, okres Mladá Boleslav verze 2012/2013 Charakteristika vyučujícího předmětu FYZIKA I. Obsahové vymezení Vyučovací předmět Fyzika vychází z obsahu vzdělávacího

Více

Složené kmitání. Mechanické kmitání a vlnění

Složené kmitání. Mechanické kmitání a vlnění Předmět: Fyzika Doporučený ročník: 2 Vazba na ŠVP: Mechanické kmitání a vlnění Cíle Zavedení pojmu složené kmitání (kdy a jak vzniká). Určení podmínek, na kterých závisí vlastnosti složeného kmitavého

Více

VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody

VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody VODA S ENERGIÍ Univerzita odhalila tajemství vody Objev hexagonální vody Čtvrté skupenství vody: Hexagonální voda: Na univerzitě ve Washingtonu bylo objeveno čtvrté skupenství vody, což může vysvětlit

Více