Analýza průzkumu požární ochrany objektů v péči Národního památkového ústavu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza průzkumu požární ochrany objektů v péči Národního památkového ústavu"

Transkript

1 Analýza průzkumu požární ochrany objektů v péči Národního památkového ústavu Prof. Ing. Jiří Zelinger, DrSc. 14. ročník konference s mezinárodní účastí ČERVENÝ KOHOUT Hluboká nad Vltavou

2

3 Cíle průzkumu požární ochrany objektů v péči NPÚ: Cílem průzkumu požární ochrany objektů v péči NPÚ je získat objektivní a pokud možno přesné informace o současném stavu této ochrany. Jejich zpracováním obdržet seriózní podklady pro vypracování celkové strategie požární ochrany památkových objektů a pro její další rozvoj na všech úrovních. Stanovit priority v požární ochraně. Získané podklady využít pro definování finančních požadavků nezbytných k zabezpečení požární ochrany památkových objektů vůči MK ČR, NPÚ, ústřednímu pracovišti, krajským úřadům a především vůči evropským fondům.

4 Dotazník pro průzkum požární ochrany památkových objektů. Pro potřeby průzkumu byl vypracován rozsáhlý dotazník, který umožňuje semikvantitativní hodnocení stavu PO jednotlivých objektů a jejich vzájemné porovnání. Princip vyhodnocení: Skóre rizika požáru = body části A body části B Otázky prvé části A jsou vztaženy k prvkům, které negativně ovlivňují požární ochranu objektu. Hodnotí v podstatě požární nebezpečí objektu. Otázky druhé části B si všímají pozitivních skutečností, které ovlivňují kladně požární ochranu objektu. Hodnotí především opatření požární ochrany.

5 Metodika hodnocení objektů v péči NPÚ. Skóre rizika: do 29 bodů...nízké riziko požáru bodů...běžné riziko požáru 80 a více bodů...vysoké riziko požáru Vzhledem k rozmanitosti památkových objektů nemusí poskytnout dotazník jednoznačné hodnocení jednotlivých objektů, ale v každém případě upozorňuje na jejich nejzávažnější nedostatky v PO. Je nutný individuální přístup k hodnocení každého objektu se znalostí jeho konkrétního stavu a k možnosti řešení jeho PO. Při zpracování dotazníku se osvědčila spolupráce s příslušníky HZS, jak z oblasti prevence, tak represe.

6 Celkem bylo hodnoceno 26 památkových objektů, z toho 12 objektů Středočeského kraje.

7

8

9 Souhrnné vyhodnocení dotazníku požární ochrany.

10 Výsledky průzkumu a předběžná doporučení. Soustředit se především na požární prevenci a posléze dle finančních možností na pasivní a aktivní požární ochranu: Udržování pořádku v objektu, především v dílnách, depozitářích a půdních prostorech. Důsledná kontrola a opravy rozvodu elektrického proudu a elektrických přístrojů. Kontrola práce dodavatelských firem z hlediska PO. Zabezpečit, aby společenské akce většího rozsahu neohrožovaly požární bezpečnost objektů.

11 Nepořádek v údržbářské dílně.

12 Rozvod elektrického proudu neodpovídající platným předpisům. Běžně zakrytý textilním závěsem.

13 Požár kávovaru v místnosti pro průvodce. SZ Jaroměřice nad Rokytnou dne

14 Výsledky průzkumu a předběžná doporučení pokračování. Ve smlouvách s externími společnostmi, které používají prostory v areálu památkového objektu, precisně zajistit podmínky požární ochrany používaných prostor. Využít spolupráce s HZS. Zajistit instalaci požárních dveří, především v půdních prostorech. Zabezpečit perimetr budovy a především okna přízemních prostor proti útoku žhářů. Pravidelně sledovat a prověřovat stav stávající hasicí techniky. Věnovat zvýšenou pozornost evakuaci návštěvníků a historických předmětů především z památkových objektů s velkou návštěvností.

15 Výroba a sklad pěnových obalových plastů v prostoru NKP.

16 Dveře se zanedbatelnou požární odolností a kouřotěsností vedoucí z točitého schodiště do půdního prostoru zámku.

17 Nebezpečí útoku žháře. Nechráněná okna v přízemí kaple. Sklad za okny kaple.

18 Neošetřené požární hydranty v blízkosti zámku.

19 Dobře utajený přenosný hasicí přístroj.

20 Uložení přenosných hasicích přístrojů ve skříni bez označení.

21 Elektrická požární signalizace (EPS). Systémy EPS představují významné zařízení aktivní požární ochrany v památkových objektech. Valná část systémů EPS na bázi bodových optických detektorů kouře byla v letních měsících 2010 dlouhodobě vyřazena zásahem blesku a nebyla bezprostředně zajištěna jejich oprava. Stávající instalace EPS byly často projektovány a instalovány bez jasné koncepce. Jako příklad může být uvedeno nevhodné použití detektorů vyzařování plamene na některých objektech.

22 Nevhodné použití detektorů vyzařování plamene.

23 Nevhodné použití detektorů vyzařování plamene.

24 Rychlost rozpoznání požáru dle typu detektoru. (Tyco)

25 Elektrická požární signalizace (EPS) - pokračování O omezených zkušenostech projektanta a dodavatele EPS pro historické objekty svědčí skutečnost, že např. na jednom objektu byly bez zjevné příčiny instalovány 3 systémy EPS *bodové optické detektory kouře, nasávací detektor kouře (pouze pro jednu místnost) a bezdrátové optické detektory kouře)+. Použití nasávací detekce kouře bylo zdůvodněno estetickými důvody, při čemž vzhled vedlejších místností byl výrazně narušen jinými instalacemi. Tři různé systémy EPS vyžadují náročnější kontrolu a opravy, což je ekonomicky nevýhodné.

26 Bezdrátový detektor kouře nevhodně umístěný na podstropní římse místnosti.

27 Systém nasávací detekce kouře s detekční jednotkou umístěnou v půdním prostoru chránící pouze jednu místnost.

28 Jiné instalace narušující interiér sousedních místností. Krabice elektrického rozvodu v galerii zámku. Detektor pohybu.

29 Sporné použití nasávací detekce kouře Strop síně. 1 vyústění nasávací detekce kouře, 2 čidlo pohybu. v síni hradu. Na stropě síně jsou umístěny detektory pohybu a reflektory.

30 Z estetického hlediska přijatelné umístění bodového optického detektoru kouře na spodku trámu dřevěného stropu. Kryt detektoru je přizpůsoben barvě stropu.

31 Elektrická požární signalizace (EPS) - doporučení. V brzké době vypracovat obecnou koncepci optimálního řešení EPS pro památkové objekty, včetně ochrany EPS před zásahem blesku. Je nutná spolupráce s památkáři. Poskytnout správcům objektů solidní informace o systémech EPS vhodných pro jejich konkrétní objekty, včetně cenových údajů. Vytvořit poradní skupinu pro použití EPS v památkových objektech. Zajistit podmínky, aby poškozené systémy EPS (např. bleskem) byly vždy opraveny v co nejkratší době. Systémy EPS vybavovat přednostně depozitáře, především depozitáře svozových mobiliárních fondů.

32 Suchovody. Některé hrady nebo zámky (případě jejich významné části), jsou za současného stavu požární techniky prakticky nehasitelné. Racionálním řešením je instalace suchovodů. Některé objekty jsou již vybaveny suchovody, ale tato zařízení neprošla příslušnými tlakovými zkouškami a ani nebyla průkazně odzkoušena jejich funkčnost. Místní jednotky HZS nemají důvěru k suchovodům. Kupř. na SZ Lemberk a SZ Hluboká, kde by velitelé dali při hasebním zásahu přednost hadicovému vedení. Hlubší význam nedůvěry k suchovodům představuje celkové zpochybnění potřeby zavádění nákladných instalací suchovodů a posléze i dalších systémů aktivní požární ochrany.

33 Suchovod na plášti hradní věže. Nefunkční suchovod na stěně Velké věže. Bývalá strojovna u paty Velké věže, kde bylo umístěno čerpadlo pro zásobování vodou suchovodu.

34 Obtížně přístupné dolní vtokové hrdlo suchovodu.

35 Vyústění suchovodu na chodbě zámku. Neoznačená dvířka suchovodu. Prostor vyústění suchovodu.

36 Evakuace osob a historických předmětů. Evakuace osob a historických předmětů z památkových objektů je všeobecně podceňována. Většinou nejsou k dispozici propracované a prakticky odzkoušené evakuační plány jak osob, tak historických předmětů. Není věnována pozornost evakuaci osob se sníženou pohyblivostí. Na některých významných objektech by evakuace velkého počtu návštěvníků činila vážné potíže. Důvodem je obtížná orientace v objektu, dlouhé únikové cesty, překážky na chodbách, hořlavé povrchy stěn a stropů, zanedbatelná požární odolnost a kouřotěsnost dveří atp.

37 Únikové cesty Chodba s dřevěným stropem, prosklenými výstavními skříněmi a kobercem. Úzká chodba s dřevěným ostěním.

38 Evakuace osob a historických předmětů doporučení. Ve spolupráci s HZS co nejdříve uskutečnit cvičení evakuace osob, včetně invalidních. U velkých objektů s četnými návštěvníky by měl být použit moderní způsob řízení evakuace, např. evakuačním rozhlasem. Ve spolupráci s památkáři zpracovat kategorizaci historických předmětů a realizovat nácvik evakuace alespoň nejvýznamnějších z nich. Značení únikových cest, jejich nouzové osvětlení atp. upravit dle stávajících předpisů.

39 Družstvo pro omezení škod (DLT - damage limitation team) při nácviku evakuace nábytku. Zámek Schönbrunn, foto Kippes, W.

40 Personál nacvičující evakuační techniku. Lanhydrock House, foto Kidd, St.

41 Použití SHZ na bázi vodní mlhy. Některé památkové objekty, především ty, které mají kopuli krytou plechem, jsou obtížně hasitelné výškovou technikou HZS, např. SZ Hořovice. Existují důležité památkové objekty, představující mimořádné požární riziko, kdy požár by znamenal jejich významné poškození nebo zničení a to i při použití dostupné techniky jednotek HZS, např. Renesanční dům a Barokní divadlo SH a SZ Český Krumlov. Racionální řešení požární ochrany těchto objektů je použití SHZ na bázi nízkotlaké nebo vysokotlaké vodní mlhy. Tyto systémy jsou v zahraničí používány, např. v divadle La Scala v Miláně, při ochraně kopule sv. Marka v Benátkách atp.

42 Kopule státního zámku Hořovice.

43 Plášťový most a budovy Zámeckého divadla a Renesančního domu kryté šindelem.

44 Schodiště v půdním prostoru Renesančního domu SH a SZ Český Krumlov.

45 Interiér zámeckého barokního divadla.

46 Závěr: Během průzkumu byla získána věrohodná představa o stavu PO řady významných objektů v péči NPÚ. Byla nalezena řada závad s různou nebezpečností, které byly již odstraněny, nebo budou v brzké době odstraněny, pokud to finanční podmínky umožní. Je nezbytné na základě získaných informací zahájit ve spolupráci s památkáři práce na tvorbě dlouhodobé strategie požární ochrany památkových objektů a na stanovení priorit rozvoje této ochrany. Je účelné vydat metodiku požární ochrany památkových objektů.

47 Závěr: pokračování Rozvinula se účinná spolupráce NPÚ s GŘ HZS a s místními jednotkami HZS, a to jak z oblasti prevence, tak represe. Tuto spolupráci je účelné dále rozvíjet. Ve spolupráci s GŘ HZS vypracovat metodiku evakuace památkových objektů, a to jak osob, tak historických předmětů. Ve spolupráci s GŘ HZS a s místními jednotkami HZS připravit a uskutečnit prověřovací cvičení hasičského zásahu na vybraných památkových objektech. Na významných objektech s velkým počtem návštěvníků přednostně uskutečnit ve spolupráci s místními jednotkami HZS cvičení evakuace osob a historických předmětů.

48 Děkuji za pozornost.? Případné pozdější dotazy a doporučení: Prof. Ing. Jiří Zelinger, DrSc. Tel: Mobil: jzelinger@gmail.com

Stručný charakter sbírkových předmětů (typy předmětů nebo a jejich materiál, přibližné procentuální zastoupení) :...

Stručný charakter sbírkových předmětů (typy předmětů nebo a jejich materiál, přibližné procentuální zastoupení) :... DOTAZNÍK PRO ZJIŠTĚNÍ RIZIKA POŠKOZENÍ MUZEA POŽÁREM PŘÍLOHA B Název a adresa muzea: Adresa hodnocené budovy: Jméno kontaktní osoby nebo osoby, která dotazník vyplňovala: Všeobecné informace o budově:

Více

23/2008 Sb. VYHLÁŠKA

23/2008 Sb. VYHLÁŠKA 23/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb Změna: 268/2011 Sb. Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve

Více

23/2008 Sb. VYHLÁKA. ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb

23/2008 Sb. VYHLÁKA. ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb 23/2008 Sb. VYHLÁKA ze dne 29. ledna 2008 o technických podmínkách požární ochrany staveb Změna: 268/2011 Sb. Ministerstvo vnitra stanoví podle 24 odst. 3 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 13.220.01; 91.040.30 Květen 2009 ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb Nevýrobní objekty Fire protection of buildings Non-industrial buildings Sécurité des bâtimens contre l,incendie

Více

Metodika pro požární ochranu zpřístupněných památek. Brno, Petr Svoboda

Metodika pro požární ochranu zpřístupněných památek. Brno, Petr Svoboda Metodika pro požární ochranu zpřístupněných památek Brno, 15. 6. 2017 Petr Svoboda Sklady palivového dříví a jiných hořlavin Analýza rizika poškození požárem 1,00% 45,00% 54,00% nic EPS EPS a SHZ Analýza

Více

Školení o požární ochraně pro zaměstnance KME a NTIS/P3 Tématický plán

Školení o požární ochraně pro zaměstnance KME a NTIS/P3 Tématický plán Školení o požární ochraně pro zaměstnance KME a NTIS/P3 Tématický plán 1. Organizace a zajištění požární ochrany na ZČU - organizace zabezpečení požární ochrany. 2. Základní povinnosti vyplývající z předpisůo

Více

Nedostatky v projektových dokumentacích a při realizacích staveb z hlediska požární bezpečnosti. Ing. Milan Brabec HZS Jihočeského kraje

Nedostatky v projektových dokumentacích a při realizacích staveb z hlediska požární bezpečnosti. Ing. Milan Brabec HZS Jihočeského kraje 14. ročník konference Červený kohout Nedostatky v projektových dokumentacích a při realizacích staveb z hlediska požární bezpečnosti Ing. Milan Brabec HZS Jihočeského kraje Nedostatky zjištěné v rámci

Více

Povinnosti majitelů bytových domů

Povinnosti majitelů bytových domů Povinnosti majitelů bytových domů Většina povinností přechází na majitele objektu, v našem případě bytového domu. Vycházíme z platných předpisů a norem, kde je uvedeno: Elektrická Zákon č. 458/2000 tzv.

Více

Problematika požární prevence ve shromažďovacích prostorech

Problematika požární prevence ve shromažďovacích prostorech Problematika požární prevence ve shromažďovacích prostorech mjr. Ing. Pavel TUČEK HZS Olomouckého kraje 2.3.2013 Právní předpisy a normy zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně 4 odst. 2 písmene h) činnost

Více

Organizační směrnice PO č.1/2015

Organizační směrnice PO č.1/2015 STÁTNÍ ZÁMEK VALTICE Organizační směrnice PO č.1/2015 Jízdárna a zámecké divadlo Bc.Pavel Tesař odborně způsobilá osoba v požární ochraně 20. 10. 2015 Organizační směrnice upravuje vytvoření vlastního

Více

SO 01 - obchodní galerie Písek - sever.

SO 01 - obchodní galerie Písek - sever. -1- Akce: Obchodní galerie Písek, SO 01 - obchodní galerie Písek - sever. P O Ž Á R N Ě B E Z P E Č N O S T N Í Ř E Š E N Í Stupeň projektové dokumentace : územní rozhodnutí Vypracoval : Radek Příhoda

Více

Projekt VG20132015116 Metodika a databáze požární ochrany památkových objektů

Projekt VG20132015116 Metodika a databáze požární ochrany památkových objektů Stránka 1 z 31 Výzkumná zpráva Projekt VG20132015116 Metodika a databáze požární ochrany památkových objektů Tato souhrnná výzkumná zpráva vznikla jako výsledek výzkumného záměru VG20132015116 Metodika

Více

Technická zpráva. Rekonstrukce bývalého objektu č.2 SOU Ohrazenice na Depozitář krajské knihovny v Pardubicích

Technická zpráva. Rekonstrukce bývalého objektu č.2 SOU Ohrazenice na Depozitář krajské knihovny v Pardubicích Technická zpráva Akce: Rekonstrukce bývalého objektu č.2 SOU Ohrazenice na Depozitář krajské knihovny v Pardubicích Investor: Krajská knihovna v Pardubicích PO Pk Pernštýnské náměstí 77 530 94 Pardubice

Více

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEBNÍCH OBJEKTŮ 2009

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEBNÍCH OBJEKTŮ 2009 VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství a Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství Sborník přednášek VII. ročník konference POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEBNÍCH OBJEKTŮ 2009

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ Zateplení ZŠ, sportovní haly a školní jídelny Investor Obec Záboří Záboří 88, 387 34 Záboří Místo: parc.č. 126/1, k.ú. Záboří čp. 86 Projektant: Ing. Marian Vyžral, Svépomoc

Více

D.1.4.EPS.02 ELEKTRICKÁ POŽÁRNÍ SIGNALIZACE. Seznam příloh: D.1.4.EPS.03 Výkresová část - návrh na rozmístění prvků EPS včetně kabeláží

D.1.4.EPS.02 ELEKTRICKÁ POŽÁRNÍ SIGNALIZACE. Seznam příloh: D.1.4.EPS.03 Výkresová část - návrh na rozmístění prvků EPS včetně kabeláží Název akce: Zakázkové číslo: ZŘÍZENÍ CENTRÁLNÍ STERILIZACE v suterénu hlavní budovy čp. 506 Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou a.s. 20-H-2012 D.1.4.EPS ELEKTRICKÁ POŽÁRNÍ SIGNALIZACE Seznam příloh:

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY zpracováno dle 41 vyhlášky č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) Stavba: Stavební

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz. Požární ochrana

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz. Požární ochrana FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC I. P. Pavlova 6, 775 20 Olomouc + 420 588 441 111, e-mail: fn@fnol.cz SMĚRNICE č. Sm-K003 Požární ochrana 2. vydání ze dne: 1. 12. 2003 Skartační znak: A Účinnost od: 4. 12.

Více

Dům techniky České Budějovice. spol. s r.o. pořádá 14. ročník konference s mezinárodní účastí. červený KOHOUT

Dům techniky České Budějovice. spol. s r.o. pořádá 14. ročník konference s mezinárodní účastí. červený KOHOUT Dům techniky České Budějovice spol. s r.o. pořádá 14. ročník konference s mezinárodní účastí červený KOHOUT která se koná pod záštitou náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR brig.

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Vybudování venkovního výtahu TECHNICKÁ ZPRÁVA. Základní škola a Praktická škola, Opava D.1.1.3. POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Vybudování venkovního výtahu TECHNICKÁ ZPRÁVA. Základní škola a Praktická škola, Opava D.1.1.3. POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA c ZMĚNY b a DATUM PODPIS INVESTOR: Základní škola a Praktická škola, Opava Základní škola a Praktická škola Slezského odboje 5, příspěvková organizace Opava - Předměstí, 746 01 tel.: +420

Více

a)seznam použitých podkladů

a)seznam použitých podkladů AKCE : Novostavba rodinného domu Jesenice u Prahy p.p.č. 246/169, k.ú. Zdiměřice MÍSTO : Jesenice u Prahy,p.p.č. 246/169, k.ú. ZDIMĚŘICE INVESTOR : Kopecký Bohumil, Květnového vítězství 945/82a, Praha

Více

246/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. června 2001 o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru

246/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. června 2001 o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru 246/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. června 2001 o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci) Ministerstvo vnitra (dále jen

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY VITTUS GROUP, s. r. o. : 180 00 Praha 8, Světova 1 * : 602 297 478 * IČ: 25690744 * DIČ: CZ-25690744, e-mail: jkdomus@seznam.cz POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY PRO ZMĚNU STAVBY:) STAVEBNÍ ÚPRAVY ROZŠÍŘENÍ

Více

Posuzování požárních vlastností stavebních výrobků Praha, 16.9.2015 Ing. Jana Buchtová, PAVUS, a.s.

Posuzování požárních vlastností stavebních výrobků Praha, 16.9.2015 Ing. Jana Buchtová, PAVUS, a.s. Seminář pro výrobce a uživatele stavebních výrobků opatřených označením CE ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011/EU (CPR), kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Požárně bezpečnostní řešení Technická zpráva požární ochrany Název a místo stavby :, Obec Habrovany, parc.č. 110/2, 109/2, 110/3, 108/1 Investor : Obec Habrovany, Habrovany 13, 683 01 Rousínov Datum :

Více

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ

POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA POŽÁRNÍ OCHRANY Název stavby: STAVEBNÍ ÚPRAVY POLIKLINIKY LÍŠEŇ na ul. Horníkova 34 v Brně - Líšni PROJEKT PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ Investor: Statutární město

Více

Kategorie ediční řady "Bezpečnost jaderných zařízení"

Kategorie ediční řady Bezpečnost jaderných zařízení Kategorie ediční řady "Bezpečnost jaderných zařízení" Modrá obálka s červeným pruhem: - obecně závazné právní předpisy a mezinárodní smlouvy z oblasti mírového využívání atomové energie Modrá obálka se

Více

Národní památkový ústav. Požární ochrana. památkových objektů

Národní památkový ústav. Požární ochrana. památkových objektů Národní památkový ústav Požární ochrana památkových objektů PRAHA 2015 N á r o d n í p a m á t k o v ý ú s t a v odborné a metodické publikace, svazek 52 Požární ochrana památkových objektů Pavel Jirásek,

Více

Provedení nevýrobních objektů v závislosti na konstrukčním řešení a požární odolnosti stavebních konstrukcí.

Provedení nevýrobních objektů v závislosti na konstrukčním řešení a požární odolnosti stavebních konstrukcí. Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.201 NEVÝROBNÍ

Více

Přehled otázek. Kurz Požární prevence P

Přehled otázek. Kurz Požární prevence P Přehled otázek Kurz Požární prevence P 2010 Přehled otázek - Stavební prevence 1.) Co se rozumí pod pojmem požární bezpečnost stavebních objektů pro účely ČSN 73 0802 a) schopnost stavebních objektů bránit

Více

Požárně bezpečnostní zařízení z hlediska požadavků požární bezpečnosti staveb

Požárně bezpečnostní zařízení z hlediska požadavků požární bezpečnosti staveb Požárně bezpečnostní zařízení z hlediska požadavků požární bezpečnosti staveb Požadavky požární bezpečnosti v projektové dokumentaci stavby Vyhláška č.246/2001 Sb. o požární prevenci, 41. Projektová dokumentace

Více

Tel./Zázn.: +420 311 622 133 Jaroslav Troníček Mobil: +420 603 541 692 autorizovaný technik PBS 266 01 BEROUN 2, Tyršova 52

Tel./Zázn.: +420 311 622 133 Jaroslav Troníček Mobil: +420 603 541 692 autorizovaný technik PBS 266 01 BEROUN 2, Tyršova 52 Tel./Zázn.: +420 311 622 133 Jaroslav Troníček Mobil: +420 603 541 692 autorizovaný technik PBS 266 01 BEROUN 2, Tyršova 52 STAVBA: e-mail: http: jtronicek@iol.cz www.uni-tron.eu osvědčení ČKAIT č. 3915

Více

Požární zabezpečení sbírek muzejní povahy z pohledu HZS ČR. Rudolf Kaiser

Požární zabezpečení sbírek muzejní povahy z pohledu HZS ČR. Rudolf Kaiser Požární zabezpečení sbírek muzejní povahy z pohledu HZS ČR Rudolf Kaiser Úvod Požár může způsobit úplné zničení budovy a její obsah může shořet jen za pár hodin; oblasti, které nejsou přímo poškozeny plamenem

Více

Technická zpráva. č.: 23323/3558. zak.č.: 3558 / 564 / 0010. zákazník: Ing. Jiří Šlanhof

Technická zpráva. č.: 23323/3558. zak.č.: 3558 / 564 / 0010. zákazník: Ing. Jiří Šlanhof Luxel, spol. s r.o. Lazaretní 7, Brno, 615 00 tel: +420 545 152 705 fax: +420 545 152 768 luxel@seznam.cz Elektromontážní firma - projektování elektro, silnoproud, slaboproud, MaR - realizace silnoproud,

Více

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb

499/2006 Sb. VYHLÁŠKA. o dokumentaci staveb 499/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. listopadu 2006 o dokumentaci staveb Ministerstvo pro místní rozvoj stanoví podle 193 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon): 1 Úvodní

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Dokumentace pro provedení stavby

TECHNICKÁ ZPRÁVA. Dokumentace pro provedení stavby TECHNICKÁ ZPRÁVA Název stavby: STAVEBNÍ ÚPRAVY STÁVAJÍCÍ VÝROBNÍ HALY MEKTEC NA POZEMKU P.Č.1815/1 A 1815/5, V K.Ú. ČESKÉ BUDĚJOVICE 4 Investor: Mektec Europe GmbH,id.č. HRB 8384, Koepestrasse 4-6 Roľnícka

Více

Název veřejné zakázky: Výstavba evakuačního výtahu, rekonstrukce EPS a počítačová síť Domov u Biřičky v Hradci Králové

Název veřejné zakázky: Výstavba evakuačního výtahu, rekonstrukce EPS a počítačová síť Domov u Biřičky v Hradci Králové Dodatečná informace č. 1 k zadávacím podmínkám podlimitní veřejné zakázky na stavební práce, zadávané v otevřeném řízení (ust. 27 zákona). Název veřejné zakázky: Výstavba evakuačního výtahu, rekonstrukce

Více

Stavby srubového charakteru. Požárně bezpečnostní řešení

Stavby srubového charakteru. Požárně bezpečnostní řešení Stavby srubového charakteru Požárně bezpečnostní řešení Vladan Henek, 15.11. 2011 Základní vlastnosti dřeva Průměrná teplota bodu vzplanutí 180 275 C Hodnota bodu hoření 260 290 C Bod vznícení 330 470

Více

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEB Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 PRÁVNÍ RÁMEC ( požární kodex ) Zákon č. 133/1985 Sb. o požární ochraně (ve znění 186/2006 Sb.)

Více

EVAKUACE V RÁMCI ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ

EVAKUACE V RÁMCI ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ EVAKUACE V RÁMCI ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ 1 Evakuace Evakuace - je jedním ze základních způsobů ochrany obyvatelstva, která se vztahuje na všechny osoby v místech ohrožených mimořádnou událostí s výjimkou

Více

Bezpečný byt rady a informace

Bezpečný byt rady a informace Bezpečný byt rady a informace Materiál vznikl ve spolupráci Asociace technických bezpečnostních firem Grémium Alarm a odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra Odbor prevence kriminality Ministerstva

Více

ZPRÁVA Z PROHLÍDKY OBJEKTU

ZPRÁVA Z PROHLÍDKY OBJEKTU ZPRÁVA Z PROHLÍDKY OBJEKTU Na Kněžině č.p. 37, Týnec nad Sázavou Vypracoval: Ing. Radek Novák. OBSAH: 1 Zadání... 3 2 Podklady... 3 3 Technický popis stávajících konstrukcí... 3 3.a Stavebně-technický

Více

Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva

Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva Průvodní zpráva Souhrnná technická zpráva 1 Obsah: A. Průvodní zpráva A.1 Identifikační údaje stavby a stavebníka A.2 Základní údaje A.2.1 A.2.2 A.2.3 A.2.4 Základní údaje charakterizující stavbu a její

Více

2.1 POVODŇOVÝ PLÁN MATEMATICKO FYZIKÁLNÍ FAKULTY. Objekt: areál Troja, 1. Základní informace

2.1 POVODŇOVÝ PLÁN MATEMATICKO FYZIKÁLNÍ FAKULTY. Objekt: areál Troja, 1. Základní informace B) PŘÍLOHOVÁ ČÁST 2. OPERAČNÍ PLÁNY 2. Povodňový plán pro Prahu 2.1 POVODŇOVÝ PLÁN MATEMATICKO FYZIKÁLNÍ FAKULTY Objekt: areál Troja, 1. Základní informace Podzemní prostory jsou v průměru na kótě... 186,00

Více

Optimalizace požárně bezpečnostního řešení polyfunkčního objektu MIDOS. Přemysl Bíla

Optimalizace požárně bezpečnostního řešení polyfunkčního objektu MIDOS. Přemysl Bíla Optimalizace požárně bezpečnostního řešení polyfunkčního objektu MIDOS Přemysl Bíla Bakalářská práce 2014 ABSTRAKT Bakalářská práce je zaměřena na požární bezpečnost z hlediska stavební prevence. Cílem

Více

F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY F. - ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY F4.1 - TECHNICKÁ ZPRÁVA Stupeň: Stavba: dokumentace pro stavební povolení Snížení energetické náročnosti Úřadu Městyse Lukavec Místo stavby: Lukavec, parc.121/1

Více

Zpráva o rizicích Město Železný Brod Nám 3.května 1, Železný Brod Místo pojištění: Základní škola, Školní ul., Železný Brod

Zpráva o rizicích Město Železný Brod Nám 3.května 1, Železný Brod Místo pojištění: Základní škola, Školní ul., Železný Brod Zpráva o rizicích Město Železný Brod Nám 3.května 1, Železný Brod Místo pojištění: Základní škola, Školní ul., Železný Brod Zpracoval: Ing. Petr KLÓSKO RENOMIA, a. s. Pobočka Praha Vlkova 46 1300 Praha

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.90 Květen 2012 Bezpečnostní předpisy pro konstrukci a montáž výtahů Zvláštní úprava výtahů pro dopravu osob a osob a nákladů Část 76: Evakuace osob s omezenou

Více

B. Souhrnná technická zpráva

B. Souhrnná technická zpráva 1.ZŠ v Sokolově, ul. Pionýrů 1614 Pavilon stravování a školní družiny Stavební úpravy a změna v užívání v části stavby školní družina B. Souhrnná technická zpráva Projektant: Jana Heidlerová, Atletická

Více

DOSTUPNOST HASÍCÍCH MÉDIÍ NA PAMÁTKOVÝCH OBJEKTECH. Martin Mrázek Mosty k požární ochraně kulturních památek

DOSTUPNOST HASÍCÍCH MÉDIÍ NA PAMÁTKOVÝCH OBJEKTECH. Martin Mrázek Mosty k požární ochraně kulturních památek DOSTUPNOST HASÍCÍCH MÉDIÍ NA PAMÁTKOVÝCH OBJEKTECH Martin Mrázek Mosty k požární ochraně kulturních památek Příspěvek se zabývá dostupností zdrojů hasiv, jako jsou požární voda (požární nádrže, venkovní

Více

VŠEOBECNÝ POPIS ŘEŠENÍ...

VŠEOBECNÝ POPIS ŘEŠENÍ... OBSAH: 1. ÚVOD... 1 1.1. ZÁKLADNÍ INFORMACE:... 1 1.2. PŘEDMĚT PROJEKTU:... 1 1.3. PODKLADY:... 1 2. VŠEOBECNÝ POPIS ŘEŠENÍ... 1 3. TECHNICKÉ PARAMETRY SPRINKLEROVÉ SÍTĚ... 2 3.1. NÁVRH ZATŘÍDĚNÍ CHRÁNĚNÝCH

Více

Zpevněná plocha v areálu firmy Purum s.r.o. Staré Město u Uherského Hradiště. Požárně bezpečnostní řešení stavby. č. 136 / 10

Zpevněná plocha v areálu firmy Purum s.r.o. Staré Město u Uherského Hradiště. Požárně bezpečnostní řešení stavby. č. 136 / 10 č. 136 / 10 Investor: Purum s. r. o IČ: 62414402 Národní 961/25, 110 01 Praha 1 Vypracovala: Ing. Helena Paličková, Boční 3332/17, 767 01 Kroměříž Stavba: Zakázka: 136 / 10 Zpevněná plocha v areálu firmy

Více

Požárně bezpečnostní řešení stavby

Požárně bezpečnostní řešení stavby Požárně bezpečnostní řešení stavby STUPEŇ PD: NÁZEV PROJEKTU: MÍSTO: INVESTOR: Stavební úpravy mateřské školy, Brno Brněnské Ivanovice ( MŠ U Lípy Svobody 3, Brno) U Lípy Svobody 3, Brno 620 00, katastrální

Více

CENTRUM POMOCI RODINÁM

CENTRUM POMOCI RODINÁM ING. PETR BRICHTA Projekce a kalkulace pozemních staveb Brněnská 4104/14B, 695 01 Hodonín IČ : 758 22 768 p.brichta@seznam.cz, tel. + 420 723 569 723.. CENTRUM POMOCI RODINÁM TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNÍK

Více

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEBNÍCH OBJEKTŮ 2011

POŽÁRNÍ BEZPEČNOST STAVEBNÍCH OBJEKTŮ 2011 Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství a Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství Sborník přednášek IX. ročník mezinárodní konference POŽÁRNÍ BEZPEČNOST

Více

Automist Informační Uživatelský Manuál

Automist Informační Uživatelský Manuál TM Automist Informační Uživatelský Manuál Prosím, ponechejte tyto instrukce k dispozici konečnému uživateli. VÝHRADNÍ DODAVATEL: TechniFog, s.r.o. www.technifog.cz VÝROBCE: Plumis Ltd. www.plumis.co.uk

Více

Praha 4, Poliklinika Hvězdova DSP. 2 Technická zpráva... 4

Praha 4, Poliklinika Hvězdova DSP. 2 Technická zpráva... 4 Obsah 1 Seznam příloh... 3 2... 4 2.1 Předmět projektu... 4 2.2 Základní technické údaje... 4 2.2.1 Napěťové soustavy... 4 2.2.2 Ochrana před úrazem elektrickým proudem... 4 Slaboproudé rozvody a zařízení

Více

Kabelové lávky a rošty jako nosné konstrukce kabelových rozvodů pro napájení PBZ

Kabelové lávky a rošty jako nosné konstrukce kabelových rozvodů pro napájení PBZ Kabelové lávky a rošty jako nosné konstrukce kabelových rozvodů pro napájení PBZ Ing. Jiří Burant OBO Bettermann Praha s.r.o. Modletice 81, P.O. Box 96, 251 01 Říčany u Prahy burant@obo.cz Základní požadavky

Více

POSTUP PŘI TVORBĚ DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU

POSTUP PŘI TVORBĚ DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU POSTUP PŘI TVORBĚ DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU Zpracoval: kpt. Bc. Marek Kříženecký Hradec Králové 2015 Předmět zpracování DZP Areál? Objekt? Areál: - min. 1 vícepodlažní objekt (* min. 1 technologie/objekt

Více

VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE V OBLASTI VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA RESEARCH, DEVELOPMENT AND INNOVATION IN WARNING THE POPULATION

VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE V OBLASTI VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA RESEARCH, DEVELOPMENT AND INNOVATION IN WARNING THE POPULATION VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE V OBLASTI VAROVÁNÍ OBYVATELSTVA RESEARCH, DEVELOPMENT AND INNOVATION IN WARNING THE POPULATION Tomáš ŠIMEK Dostupné na http://www.population-protection.eu/attachments/042_vol4special_simek.pdf.

Více

Nebezpečí ztráty orientace

Nebezpečí ztráty orientace Nebezpečí ztráty orientace Ztráta orientace: má za následek ztížení průzkumu, ztěžuje provedení záchrany nebo evakuace, znesnadňuje postup i ústup hasičů zhoršuje účinnost zásahu. Ztráta orientace: Ve

Více

POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY

POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY 2 POŽÁRNĚ ODOLNÉ SYSTÉMY ZPŮSOY MONTÁŽE POŽÁRNĚ ODOLNÉHO KELOVÉHO ŽLU spojení požárně odolného žlabu KZ KSS KZ NSM Spoj kabelového žlabu KZ se provádí pomocí spojky KSS a pomocí

Více

Bezpečnostní management - Základní postupy při budování bezpečnostního systému

Bezpečnostní management - Základní postupy při budování bezpečnostního systému Bezpečnostní management - Základní postupy při budování bezpečnostního systému ŠMP AMG ČR 2014 Pavel Jirásek CultureTech, s.r.o. Prezentace Základní definice Přínosy kvalitní bezpečnostní strategie pro

Více

Požárně bezpečnostní řešení. Rozšíření MŠ Stratov na 28 míst. Stratov č.p. 90, 289 22 Lysá nad Labem. Pozemek č.: 1/1. projekt pro stavební povolení

Požárně bezpečnostní řešení. Rozšíření MŠ Stratov na 28 míst. Stratov č.p. 90, 289 22 Lysá nad Labem. Pozemek č.: 1/1. projekt pro stavební povolení Akce: Investor: Rozšíření MŠ Stratov na 28 míst Obec Stratov Stratov č.p. 90, 289 22 Lysá nad Labem Místo stavby: Stratov Pozemek č.: 1/1 Projektant: Stupeň PD Ing. arch. Vladimír Kapička projekt pro stavební

Více

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje Obsah přednášky Popis objektu Požární zásah Průběh vyšetřování příčiny vzniku požáru Obnova objektu NKP Pustevny NKP Pustevny je situován v horském sedle Pustevny

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY energetické hodnocení budov Plamínkové 1564/5, Praha 4, tel. 241 400 533, www.stopterm.cz PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Oravská č.p. 1895-1896, Praha 10 září 2015 Průkaz energetické náročnosti budovy

Více

B. S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A

B. S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A B. S O U H R N N Á T E C H N I C K Á Z P R Á V A B1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ B1.a ZHODNOCENÍ STAVENIŠTĚ, U ZMĚNY DOKONČENÉ STAVBY TÉŽ VYHODNOCENÍ SOUČASNÉHO STAVU KONSTRUKCÍ;

Více

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE Národní galerie v Praze 10. června 2013 Pavel Jirásek Eva Polatová, Petr Svoboda, Martin

Více

Dům techniky České Budějovice. spol. s r.o. pořádá 11. ročník konference s mezinárodní účastí. červený KOHOUT

Dům techniky České Budějovice. spol. s r.o. pořádá 11. ročník konference s mezinárodní účastí. červený KOHOUT Dům techniky České Budějovice spol. s r.o. pořádá 11. ročník konference s mezinárodní účastí červený KOHOUT která se koná pod záštitou náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR plk.

Více

Ekologizace kotlů K2, K3, K4 v Elektrárně Třebovice

Ekologizace kotlů K2, K3, K4 v Elektrárně Třebovice Dalkia Česká republika a.s. 28 října 3337/7 709 74 Ostrava Elektrárna (ETB) Ekologizace kotlů K2, K3, K4 v Elektrárně Dokumentace Část Fe PC (Část stavby) 03/B - Odsíření a odprášení kotle K2 Odprášení

Více

I. TECHNICKÁ ZPRÁVA. a) Seznam použitých podkladů

I. TECHNICKÁ ZPRÁVA. a) Seznam použitých podkladů I. TECHNICKÁ ZPRÁVA a) Seznam použitých podkladů Pro vypracování požárně bezpečnostního řešení stavby byly použity následující podklady: Zadávací podklady: 1. Požárně bezpečnostní řešení - Ing. Pavel Šebesta,

Více

ČSN EN ISO 14001:2005, OHS AS

ČSN EN ISO 14001:2005, OHS AS Vážení přátelé a obchodní partneři, jsme ryze česká akciová společnost, která působí na trhu od roku 1992. Provádíme komplexní činnost v oblasti zdvihacích zařízení a výtahů tzn. vývoj, projekce, výroba,

Více

Akce : STAVEBNÍ ÚPRAVY WC V KULTURNÍM DOMĚ. Investor : Obec Libice nad Cidlinou, Husova 4, 289 07 Libice nad Cidlinou

Akce : STAVEBNÍ ÚPRAVY WC V KULTURNÍM DOMĚ. Investor : Obec Libice nad Cidlinou, Husova 4, 289 07 Libice nad Cidlinou Akce : STAVEBNÍ ÚPRAVY WC V KULTURNÍM DOMĚ Místo stavby : Libice nad Cidlinou čp.35, poz.18/1 Investor : Obec Libice nad Cidlinou, Husova 4, 289 07 Libice nad Cidlinou Stupeň : Projektová dokumentace Z.č.

Více

1. Úvod... 4. 3.1 Majetek... 5 3.2 Přerušení provozu... 5 3.3 Odpovědnost... 6. 4. Odhad maximálních škod... 6. 5. Popis objektu...

1. Úvod... 4. 3.1 Majetek... 5 3.2 Přerušení provozu... 5 3.3 Odpovědnost... 6. 4. Odhad maximálních škod... 6. 5. Popis objektu... Zpráva o rizicích Dopravní podnik města Ústí nad Labem a.s. Revoluční 26, Ústí nad Labem Místo pojištění: Trolejbusová vozovna Všebořice Předkládá: RENOMIA, a. s. Zpracoval: Ing. Petr Klósko Pobočka: Praha

Více

Základní informace. Hasicí technika

Základní informace. Hasicí technika TECHNICKÁ OCHRANA OBJEKTŮ Základní informace Projekce a montáž RHZ, SHZ, GHZ a MHZ Hasicí technika Projekce a realizace slaboproudých zařízení Požární ochrana, bezpečnost a ochrana zdraví při práci Základní

Více

Vyhláška č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb

Vyhláška č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb Vyhláška č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb Ve vyhlášce č.499/2006 Sb. o dokumentaci staveb jsou zahrnuty podmínky a požadavky na srozumitelně vyjádřené a kontrolovatelné řešení staveb s ohledem na přístupnost

Více

PODMÍNKY PŘIPOJENÍ. (účinnost od 1. ledna 2014)

PODMÍNKY PŘIPOJENÍ. (účinnost od 1. ledna 2014) PODMÍNKY PŘIPOJENÍ elektrické požární signalizace prostřednictvím zařízení dálkového přenosu dat na pult centralizované ochrany u Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje (účinnost od 1. ledna 2014)

Více

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010 Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a další tvůrčí činnosti Fakulty vojenských technologií na období 2006 2010 Aktualizace pro rok 2009 Aktualizace dlouhodobého záměru vzdělávací

Více

POŽÁRNÍ ŘÁD Část I. ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA PdF MU. Poříčí 31a, Brno. I. Popis vykonávané činnosti

POŽÁRNÍ ŘÁD Část I. ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA PdF MU. Poříčí 31a, Brno. I. Popis vykonávané činnosti Příloha č. Provozního řádu č. /010 Masarykova univerzita, Žerotínovo náměstí 617/9, 601 77 Brno Pedagogická fakulta MU, Poříčí 63/7, 639 00 Brno IČO: 00164 Zapsána v živnostenském rejstříku u Živnostenského

Více

Zachránit život uchovat hodnoty. Požární systémy, které mají budoucnost. FIRE ALARM

Zachránit život uchovat hodnoty. Požární systémy, které mají budoucnost. FIRE ALARM Zachránit život uchovat hodnoty. Požární systémy, které mají budoucnost. FIRE ALARM FIRE ALARM Nekompromisní požární ochrana na nejvyšší úrovni. INTEGRAL Osvědčené know-how a IP technologie jako standard.

Více

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY Základní škola Kojetín náměstí Míru 83 752 01 Kojetín Telefon: 581 762 036 Web: www.zskojetin.cz E-mail: skola@zsnammiru.kojetin.cz DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY NA OBDOBÍ DO ROKU 2018 V Kojetíně 19. 3. 2012

Více

11. Dle DI 1 bodu 13 bude doplněna specifikace výtahu GP. Bylo toto narovnáno v následujících DI?

11. Dle DI 1 bodu 13 bude doplněna specifikace výtahu GP. Bylo toto narovnáno v následujících DI? 1. Výrobky truhlářské, D 1, D5, D6, D7, D10, a jiné mají mít jakou zvukopohltivost? Db? Nedohledali jsme v PD (ani v části akustické studie). Pokud zvukotěsnost výplní otvorů neřeší oddíl Akustika, logicky

Více

DOTAZNÍK PRO ZJIŠTĚNÍ RIZIKA POŠKOZENÍ MUZEA POŽÁREM

DOTAZNÍK PRO ZJIŠTĚNÍ RIZIKA POŠKOZENÍ MUZEA POŽÁREM DOTAZNÍK PRO ZJIŠTĚNÍ RIZIKA POŠKOZENÍ MUZEA POŽÁREM Název a adresa muzea: Adresa hodnocené budovy: Jméno kontaktní osoby nebo osoby, která dotazník vyplňovala: Všeobecné informace o budově: Přibližné

Více

MEZINÁRODNÍ VÝZKUMNÉ LASEROVÉ CENTRUM ELI

MEZINÁRODNÍ VÝZKUMNÉ LASEROVÉ CENTRUM ELI IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název stavby : Místo stavby: Charakter stavby : Stupeň dokumentace: Investor: Generální projektant: HIP profesí domovní techniky: Projektant části PD: Objekt: MEZINÁRODNÍ VÝZKUMNÉ LASEROVÉ

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA A.3.4. PROJEKT EPS A EZS. Seznam dokumentace Technická zpráva 01 Situace 02 Specifikace 03

TECHNICKÁ ZPRÁVA A.3.4. PROJEKT EPS A EZS. Seznam dokumentace Technická zpráva 01 Situace 02 Specifikace 03 Seznam dokumentace Technická zpráva 01 Situace 02 Specifikace 03 TECHNICKÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE STŘELNICE V AREÁLU MĚSTSKÉHO STADIONU VE VÍTKOVICÍCH A.3.4. PROJEKT EPS A EZS Vypracoval: Ing. Pavel Vank

Více

Požárně bezpečnostní řešení

Požárně bezpečnostní řešení - 1 - ing. Petr H A V L Í Č E K Na Bílkách 858 aut. ing. v oboru pozemní stavby 273 06 Libušín a požární bezpečnost staveb IČ: 619 19 624 tel. 737 262 143 e-mail: havlicek.pbs@seznam.cz Požárně bezpečnostní

Více

JMK s.r.o. IČO: 622 44 736 Mánesova 1324 DIČ: CZ622 44 736 470 01 Česká Lípa Tel: 603 454 876 Firma je zapsána u Kr. soudu Ústí n.

JMK s.r.o. IČO: 622 44 736 Mánesova 1324 DIČ: CZ622 44 736 470 01 Česká Lípa Tel: 603 454 876 Firma je zapsána u Kr. soudu Ústí n. JMK s.r.o. IČO: 622 44 736 Mánesova 1324 DIČ: CZ622 44 736 470 01 Česká Lípa Tel: 603 454 876 Firma je zapsána u Kr. soudu Ústí n. Labem e-mail: jmk07volny.cz Oddíl C, vložka 8340 www. jmk07.cz Jednatel

Více

Löw-Beerova vila 1 PERFECTED s.r.o. Dokumentace pro stavební povolení SLABOPROUDÉ ROZVODY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ

Löw-Beerova vila 1 PERFECTED s.r.o. Dokumentace pro stavební povolení SLABOPROUDÉ ROZVODY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ Löw-Beerova vila 1 PERFECTED s.r.o. SLABOPROUDÉ ROZVODY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ OBNOVA SECESNÍ PAMÁTKY VILA A ŽIVOT RODINY LÖW-BEERŮ ČÁST F1.4.5 ZAŘÍZENÍ SLABOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

Více

Návrh legislativních úprav

Návrh legislativních úprav Návrh legislativních úprav Projekt Návrh koncepce řešení krizové situace vyvolané výskytem sucha a nedostatkem vody na území ČR VG20102014038 Ing. Radek Vlnas a kol. Zadavatel: Ministerstvo vnitra ČR Praha,

Více

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010

ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 ROZBORY HOSPODAŘENÍ za rok 2010 Celý název organizace: Městské muzeum a galerie Polička Adresa: Tylova 114, Polička 57201 IČO: 70152853 Bankovní spojení: GE Money Bank Polička Číslo účtu: 150873368/0600

Více

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA REPUBLIKA. Neratovice č. p. 985 1000

DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA REPUBLIKA. Neratovice č. p. 985 1000 DOMOVNÍ ŘÁD BYTOVÉHO DRUŽSTVA REPUBLIKA Neratovice č. p. 985 1000 Čl. 1 Úvodní ustanovení 1. V návaznosti na příslušné zákony, Občanský zákoník a Stanovy bytového družstva Republika, upravuje domovní řád

Více

REZIDENCE AURUM Na Pláni 1430/7, Praha 5 - Smíchov

REZIDENCE AURUM Na Pláni 1430/7, Praha 5 - Smíchov Akce : REZIDENCE AURUM Na Pláni 1430/7, Praha 5 - Smíchov Vypracovala : Ing. Martina Doubková V údolí 16 165 00 Praha 6 IČO 12614 793 tel. +420 220 923060, mobil.tel. +420 777 017 246 martina.doubkova@email.cz

Více

Technická zpráva Slaboproudé elektroinstalace (05.6 - EZS)

Technická zpráva Slaboproudé elektroinstalace (05.6 - EZS) Technická zpráva Slaboproudé elektroinstalace (05.6 - EZS) 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 3 1.1 STAVEBNÍK (INVESTOR) 3 1.2 OBJEDNATEL 3 1.3 ZPRACOVATEL PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE (PROJEKTANT) 3 1.4 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O

Více

POŽÁRNĚ - BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY

POŽÁRNĚ - BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY Služby v požární ochraně; Hlučínská 3, 747 05 Opava; 602591856, e-mail: ignis@opava.cz POŽÁRNĚ - BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce: OSSZ Trutnov rekonstrukce budovy A Místo: Trutnov

Více

Ochrana synantropních ptáků na stavbách

Ochrana synantropních ptáků na stavbách Ochrana synantropních ptáků na stavbách Žilina, 27. 10. 2015 Lukáš Viktora Česká společnost ornitologická Platné předpisy Zákonné povinnosti (zákony č. 114 a 183) povinnost žádat o stavební povolení se

Více

H POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY

H POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY H POŽÁRNĚ BEZPEČNOSTNÍ ŘEŠENÍ STAVBY Akce : Stavební úpravy č.p.1 budovy MěÚ v Dolním Bousově změna užívání před dokončením Místo : Dolní Bousov Projektant : Ing. Petr Šturma Datum : 10/2014 Ing. Petr

Více

ČESKÝ KRUMLOV, LATRÁN č.p.20

ČESKÝ KRUMLOV, LATRÁN č.p.20 Akce : Část: ČESKÝ KRUMLOV, LATRÁN č.p.20 OBNOVA PRŮČELÍ ORIENTOVANÝCH DO ULICE NA FORTNĚ Zak. č. : 1221 Stupeň dokumentace : projekt stavby DPS SEZNAM PŘÍLOH (členěno dle metodiky platné Vyhlášky č.499/2006

Více

I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB.

I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB. TEMATICKÝ PLÁN A ČASOVÝ ROZVRH ŠKOLENÍ POŽÁRNÍ OCHRANY Schválil:.. V dne:. Platnost od: Zpracoval: I. ZÁSADY PRO PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ PODLE VYHLÁŠKY MV ČR Č. 246/2001 SB. Příčiny požárů

Více

Půjčování stavebních strojů a zařízení s obsluhou je klasifikováno podle stavební činnosti prováděné příslušným stavebním strojem nebo zařízením.

Půjčování stavebních strojů a zařízení s obsluhou je klasifikováno podle stavební činnosti prováděné příslušným stavebním strojem nebo zařízením. SEKCE F STAVEBNICTVÍ Tato sekce zahrnuje specializované i nespecializované stavební činnosti. Patří sem práce na novostavbách, opravy, provádění nástaveb a přestaveb budov i inženýrských děl, výstavba

Více