2 ZJIŠTĚNÍ GENDEROVÉHO AUDITU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2 ZJIŠTĚNÍ GENDEROVÉHO AUDITU"

Transkript

1 2 ZJIŠTĚNÍ GENDEROVÉHO AUDITU 2.1 GENDEROVĚ KOREKTNÍ INZERCE VOLNÝCH PRACOVNÍCH MÍST V České republice se často v inzerci volných pracovních míst užívá genderově nekorektního jazyka. A to buď explicitně, kdy je výslovně uvedeno preferované pohlaví kandidáta či kandidátky, nebo implicitně, kdy je použito generického maskulina či feminina. Taková praxe však nejenom, že porušuje pravidla rovného přístupu k zaměstnání (Zákon o zaměstnanosti, č. 435/2004 Sb., Antidiskriminační zákon, č. 198/2009 Sb.), ale může mít také negativní dopad na samotný náborový proces. Například inzerát Přijmeme produktovou manažerku nemá potenciál oslovit mnoho mužských uchazečů. Analogicky, inzerát typu Přijmeme produktového manažera nemusí oslovit všechny ženy a mnohé nebudou na pracovní nabídku reagovat. Užití genderově nekorektního jazyka v náborové inzerci tak může vést ke zbytečnému plýtvání potenciálními lidskými zdroji. Přestože česká judikatura prozatím neoplývá přílišnou genderovou citlivostí, Veřejný ochránce práv již označil následující inzerát za diskriminující, a to ve smyslu výše zmíněných právních norem: Komentář [PP3]: Proč je tu jednotné číslo, když se díváte na používání jazyka? Pod indikátorem se myslí např. procento genderově korektních tvarů slov a podobně. Také, ve skutečnosti zde není popisován indikátor, ale vysvětlována relevance zkoumané oblasti. Vysvětlování indikátorů, podle kterých je hodnocena, by muselo vypadat jinak. Zákon 435/2004 v logických případech umožňuje výjimku, ale pouze tehdy, pokud je ženské či mužské pohlaví uchazečů podstatným, rozhodujícím a nezbytným předpokladem pro výkon povolání. Výjimku lze aplikovat pouze ve výjimečných případech, typicky v oblasti uměleckých povolání (herec/herečka). Například ze zaměstnání, která jsou spojena s vyšší fyzickou náročností, není možné předem vyloučit všechny ženy. Naplnění požadavku fyzické síly je nutné posuzovat u uchazečů i uchazeček o zaměstnání individuálně. Jako první jsme hodnotili způsob zveřejňování inzerce. Městský úřad ve Slaném je orgánem místní samosprávy a jako takový by měl zcela bez výjimek dodržovat platnou legislativu. Pro potřeby šetření byl z webových stránek MěÚ získán inzerát na aktuální pozici na ředitele/ředitelku knihovny. Tento inzerát zcela následuje antidiskriminační legislativu ČR a pozici uvádí v obou rodech mužském i ženském. Tato praxe není v ČR stále obvyklá, a proto hodnotím velmi kladně vypsání inzerátu v genderově korektním jazyce.

2 Citace Doporučení Do metodiky Personální minimum pro vedoucí zaměstnance MěÚ Slaný doporučuji v kapitole 1.5. Místa zveřejnění volného pracovního místa uvést poznámku o nutnosti uvádět pozice v genderově korektním jazyce. 2.2 VÝBĚR A PŘIJÍMÁNÍ PRACOVNÍCH SIL Proces výběru a přijímání pracovních sil je důležitým mechanismem, který významně ovlivňuje personální složení firmy. Pro firmu je pravděpodobně nejdůležitější, aby přijímala co nejkvalitnější zaměstnance za daných podmínek. Dalším hlediskem může být důraz na diverzitu týmu jako dlouhodobou komparativní výhodu. Z hlediska genderové rovnosti je důležité, aby proces výběru a přijímání nesnižoval šance potenciálních zájemců a zájemkyň, a aby je nepoškozoval na jejich právech. Proto by měl být náborový proces nastaven tak, aby zamezil výskytu nevhodných a diskriminujících praktik, které by mohly zapříčinit nerovný přístup žen a mužů na pracovní pozice. Komentář [PP4]: Opět, popisujete nějaký process a v rámci něho se dá sledovat celá řada indikátorů: kvalita přijímaných zaměstnanců, diverzita týmu, transparentnost výběru, složení přijímací komise atd. Už to nebudu psát, ale je to relevnatní ve všech oblastech. Komentář [PP5]: Tady i jinde se píše o firmě, ale jde přeci o úřad? Opakuje se to v celém dokumentu, protože to asi je převzaté z nějakého jiného auditu a needitované.

3 Výběr a přijímání pracovníků a pracovnic by měl být transparentní a dobře zdokumentovaný, včetně evidování důvodů pro přijetí či nepřijetí specifického uchazeče či uchazečky. Dokumentace by měla být archivována. Výběrová kritéria by měla být formulována genderově korektním jazykem, a to i při využití služeb personální agentury. Přijímacího pohovoru by se měli účastnit minimálně dva lidé, ideálně muž a žena, aby se snížila možnost osobní předpojatosti. Pracovníci a pracovnice zodpovědní za nábor by měli být proškolení v problematice genderové ne/rovnosti. Pro potřeby šetření byla poskytnuta metodika Personální minimum pro vedoucí zaměstnance MěÚ Slaný (dále jako Personální minimum ) tato metodika zcela srozumitelně a jasně popisuje, jak má proces náboru a výběru zaměstnanců a zaměstnankyň vypadat, jak se má postupovat, kdo je kompetentní za výběr a ostatní náležitosti procesu výběrového řízení. Metodika je doplněna metodikou Kompetenční model, která doplňuje oblasti obsahu výběrového řízení. Během šetření v rámci fokusních skupin bylo zjištěno, že se podle zpracovaných metodik nepostupuje. Při ověřování během individuálních rozhovorů tento fakt byl vysvětlen tím, že metodiky budou zaváděny do praxe v roce 2013 a vše je v přípravě. Co považuji za důležité je fakt, že nikdo z oslovených nepotvrdil, že by se cítil během výběrového řízení diskriminován, ačkoliv výběr probíhal v období, kdy směrnice nebyly zavedeny. Zaměstnaní napříč organizací potvrzují, že výběr probíhal vždy korektně a je překvapivé, že si všichni pamatují, jak výběrové řízení probíhalo. Komentář [PP6]: Kdy byly vypracovány? Pokud v roce 2012, tento argument obstojí, pokud ne, pak je asi problematický. Komentář [PP7]: Jak mohli/y být diskriminováni při přijímacím řízení, když byli přijati? To by asi mohli zodpovědět pouze ti, kdo nebyli přijati. Velmi pozitivní je, že zaměstnaní vnímají nediskriminaci i z důvodu pohlaví, kdy několik matek potvrdilo, že se na pozici hlásily v době těsně po rodičovské dovolené, kdy je ostatní zaměstnavatelé odmítaly, kdežto na úřadě nebylo jejich překážkou. Na cílený dotaz, zda byly dotazovány na svůj rodinný stav, všechny dotčené odpověděli, že nikoliv, že ony samy požadovaly flexibilitu práce právě kvůli svému rodičovství. Na druhou stranu, a toto zjištění je nad rámec auditu, skupina pracovníků/pracovnic, kteří byli převedeni v rámci reorganizace veřejné správy při zániku okresních úřadů, tento přesun vnímali a vnímají jako nedobrovolný. Jejich pocit se může, ale nemusí, promítat do loajality k současnému

4 zaměstnavateli. Toto šetření na zjištění nenašlo odpověď a je proto nutné jej brát pouze jako informaci nad rámec zjišťování. Co hodnotím jako velmi pozitivní je existence metodiky Metodika adaptace nových zaměstnanců. Adaptační program je velmi důležitý a často velmi problematický. Zde je jasně a srozumitelně popsán v citované metodice. To, jak je adaptační program používán a zda pomohl vedoucím zaměstnancům/zaměstnankyním nebylo možné ověřit, program je zaveden velmi krátce. Komentář [PP8]: To záleží na tom, jak je stará. Pokud je tu již vice než rok a nebyla použita, pak je to prázdné gesto. Komentář [PP9]: Co to je? Dosud to nebylo zmíněno, ani vysvětleno. Komentář [PP10]: Od kdy? Doporučení Zvážit doplnění příslušných metodik o doporučení na sestavení komise, která by měla být minimálně tříčlenná se zastoupením muž, žena, osoba 55+ a to z toho důvodu aby každý kandidát, kandidátka měl/měla svého advokáta. Doporučení dávám pouze ke zvážení, protože proces byl identifikován jako nediskriminační. Zvážit zavedení genderových statistik, které by sledovaly, na které pozice se hlásí ženy a muži. 2.3 PROPOUŠTĚNÍ A ODCHOD ZAMĚSTNANÝCH Propouštění a odchod zaměstnanců a zaměstnankyň by mělo být prováděno na základě jasně stanovených kritérií. Z hlediska genderové rovnosti musí být zajištěno, aby se pohlaví zaměstnance či zaměstnankyně nestalo důvodem rozvázání pracovního poměru. Také je určitě vhodné udržet korektní vztahy se zaměstnanými i po rozvázání pracovního poměru. Firma by také měla být schopna reflektovat, když zaměstnaný ukončí pracovní poměr, protože chod ve společnosti nevyhovuje jejím specifickým potřebám, nebo se ve společnosti prostě necítí dobře. Takový odchod, který může být způsoben systematickým znevýhodňováním, je pro firmu ztrátou. Ještě horší však může být, pokud se vedení firmy o důvodech této ztráty nic nedozví, protože podobná situace se může zbytečně opakovat. Pro výše zmíněné důvody je proto v zájmu firmy zjišťovat co nejúplnější informaci o důvodech odchodu, a tuto informaci zachovat pro pozdější porovnání či analýzu. Samostatnou kapitolou pak je příprava na teoretickou možnost hromadného propouštění, pro kterou by firma měla mít připravenu genderově korektní strategii.

5 V průběhu auditu jsme nezaznamenali známky genderově nekorektního propouštění. Nikdo nezmínil, že by důvodem pro rozvázání pracovního poměru bylo pohlaví propuštěného nebo propuštěné. Zjištění ohledně propouštění, která byla vnímána negativně, se vztahují do minulosti, kdy došlo k reorganizaci. Komentář [PP11]: Dělaly se rozhovory s propuštěnými? Ti jsou asi jediná relevantní skupina, která by to mohla zodpovědět. V šetření na otázku: Myslíte si, že MěÚ uplatňuje nediskriminační propouštění zaměstnanců (zejména v období výraznějšího snižování stavu)? odpovědělo 90 % dotázaných, kladně, tedy ANO. U záporných odpovědí ve vysvětlení postoje byl uveden jediný komentář: Měli by se propouštět "neschopní" pracovníci a ne perspektivní.. Na fokusních skupinách ovšem zaznělo, že propouštěni byli pracovníci a pracovnice ze skupiny 55+ a to z důvodů že byla hrubě porušena pracovní kázeň. Při konfrontaci s vedoucími pracovníky a a pracovnicemi se toto tvrzení nepotvrdilo. Při ověřování, jak historicky probíhal výběr těch, kteří musí být propuštěni, na druhé straně bylo uváděno, že výběr proběhl na základě pracovního výkonu nebo vzájemné dohody. V rozhovorech bylo také identifikováno, že u perspektivních zaměstnanců a zaměstnankyň se nadřízení pokoušeli najít způsob, jak vyhovět požadavky na snížení pracovních pozic a při tom schopné lidi nepropustit a to tak, že se snažili přesunout lidi do jiných odborů. Tato praxe byla potvrzena i na fokusních skupinách zaměstnanců/zaměstnankyň, které nejsou ve vedoucí pozici. Dá se pro to usuzovat, že propouštění, které není časté, probíhá maximálně korektně. 2.4 ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ NA PRACOVNÍCH POZICÍCH Dívky a chlapci jsou od dětství směřováni rodinou, vzdělávacími institucemi a působením společnosti k volbě povolání, které jakoby reflektovalo přirozenost jejich pohlaví. Proto se například setkáme se situací, kdy bylo v České republice na základních školách zaměstnáno 84% učitelek a 16% učitelů 1. Objektivně však neexistuje žádná predispozice nebo vloha, která by měla ženám zaručit jejich větší úspěšnost na poli vzdělávání. Tuto segregaci pracovního trhu na základě pohlaví nazýváme horizontální genderovéou segregacíe:. Horizontální segregaci můžeme obecně definovat jako vysokou koncentraci mužů nebo žen v určitém sektoru trhu práce nebo v určitých povoláních. Za silně Komentář [PP12]: Snad máme aktuální data ve Statistické ročence školství? 1 Údaj z roku Zdroj:

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Souhrnná zpráva

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Souhrnná zpráva Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Souhrnná zpráva Respondenti/ tky: Projektu se zúčastnilo 6 firem Respondenti/tky : 259 respondentů/ tek (141 žen a 118 mužů) Národnost: 242 Čechů/Češek,

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 4

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 4 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 4 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 6

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 6 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 6 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy

Více

GENDEROVĚ PŘÁTELSKÝ ÚŘAD SLANÝ PODKLAD K E-LEARNINGOVÉMU KURZU

GENDEROVĚ PŘÁTELSKÝ ÚŘAD SLANÝ PODKLAD K E-LEARNINGOVÉMU KURZU GENDEROVĚ PŘÁTELSKÝ ÚŘAD SLANÝ PRAHA 2013 2 ÚVOD E-learningový kurz Genderově přátelský úřad Slaný vznikl v rámci projektu "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný" registrační číslo: CZ104/3404/8800208,

Více

Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě

Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě Rozdíly v přístupu ke kariérnímu růstu žen a mužů v samosprávě a ve státní správě Eva Ferrarová Koordinátorka problematiky rovnosti žen a mužů v resortu Ministerstva vnitra Zákon 234/2014 Sb., o státní

Více

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH Alena Křížková Marta Vohlídalová Romana Marková Volejníčková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Situace v ČR Rozdíl v průměrné mzdě mužů a žen v ČR je

Více

REALIZACE GENDER AUDITŮ DYNAMICKY SE ROZVÍJEJÍCÍCH FIREM NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY

REALIZACE GENDER AUDITŮ DYNAMICKY SE ROZVÍJEJÍCÍCH FIREM NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY REALIZACE GENDER AUDITŮ DYNAMICKY SE ROZVÍJEJÍCÍCH FIREM NA ÚZEMÍ HL. M. PRAHY Výstupní zpráva o realizaci 10. KVĚTNA 2018 VYSOKÁ ŠKOLA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE A BANKOVNÍ INSTITUT AMBIS A.S. Registrační číslo

Více

Výběr kandidátů na finanční pozice z pohledu personalistů

Výběr kandidátů na finanční pozice z pohledu personalistů Výběr kandidátů na finanční pozice z pohledu personalistů Vytvořil Distribuce dokumentu Datum Česká asociace pro finanční řízení Elektronicky na členy asociace a vybrané personalisty 1. 8. 2013 30. 8.

Více

Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR - gender průřezové téma projektu CLUSTRAT. Ing. Markéta Novotná 7. 3. 2013 Cheb

Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR - gender průřezové téma projektu CLUSTRAT. Ing. Markéta Novotná 7. 3. 2013 Cheb Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR - gender průřezové téma projektu CLUSTRAT Ing. Markéta Novotná 7. 3. 2013 Cheb Gender v projektu CLUSTRAT průřezové téma projektu a jeho naplňování cíl - uplatnění

Více

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů

Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Rovné příležitosti žen a mužů = neexistence překážek pro účast

Více

Mobbing a diskriminace ve školách a na univerzitách

Mobbing a diskriminace ve školách a na univerzitách Mobbing a diskriminace ve školách a na univerzitách Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě 2015 Brno, 22.-24.9.2015 Počty inspektorů k 1.1.2015 Inspektoři Pracoviště BOZP PVP NLZ Celkem Státní

Více

PERSONALISTA 21. STOLETÍ

PERSONALISTA 21. STOLETÍ PERSONALISTA 21. STOLETÍ Genderové audity na úřadě případová studie Petr Špindler Praha 15. 6.2018 Cíl genderového auditu Zmapování stavu rovných příležitostí a návrh možných opatření k dosažení genderové

Více

V y h o d n o c e n í

V y h o d n o c e n í MINISTERSTVO OBRANY V y h o d n o c e n í Příloha 2 Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 (usnesení vlády České republiky ze dne 11. července 2016

Více

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH

GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH GENDEROVÉ NEROVNOSTI V ODMĚŇOVÁNÍ: PROBLÉM NÁS VŠECH Alena Křížková Marta Vohlídalová Romana Marková Volejníčková Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Situace v ČR Rozdíl v průměrné mzdě mužů a žen v ČR je

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 5

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 5 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 5 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno

Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno Gender v podmínkách Krajského úřadu Jihomoravského kraje 19. Národní konference kvality ČR, 20. února 2013, Brno Mgr. Gabriela Mátéová Jak jsme začínali Od roku 2001 genderové statistiky Od roku 2006 zavedena

Více

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem

Rovné příležitosti. Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Od nediskriminace k rovným příležitostem Rovné příležitosti Dva klíčové prvky všeobecného principu rovných příležitostí jsou zákaz diskriminace na základě státní příslušnosti (článek

Více

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 3

Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit. Gender Audit Firma 3 Dotazník pro zaměstnance - Gender Audit Gender Audit Firma 3 Přijímání a propouštění zaměstnanců Oceňujeme: V případě, že firma inzeruje pracovní pozici, uvádí vždy podmínky a kompetence, které musí uchazeč/ka

Více

vedoucími zaměstnanci a zaměstnankyněmi MV dle předmětu činnosti útvarů, policejním prezidentem a generálním ředitelem HZS ČR

vedoucími zaměstnanci a zaměstnankyněmi MV dle předmětu činnosti útvarů, policejním prezidentem a generálním ředitelem HZS ČR PRIORITY A POSTUPY MINISTERSTVA VNITRA PŘI PROSAZOVÁNÍ ROVNÝCH PŘÍLEŽITOSTÍ PRO ŽENY A MUŽE NA ROK 2016 (Akční plán k resortní strategii podpory rovnosti žen a mužů na rok 2016) 1. Vyhodnocení plnění za

Více

V y h o d n o c e n í

V y h o d n o c e n í MINISTERSTVO OBRANY V y h o d n o c e n í Příloha Akčního plánu pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích na léta 2016 až 2018 (usnesení vlády České republiky ze dne 11. července 2016

Více

Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou. Studie občanského sdružení Než zazvoní

Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou. Studie občanského sdružení Než zazvoní Deváťáci volí školu podle zájmu a uplatnění. Rozhodnutí ještě zdaleka nejsou Studie občanského sdružení Než zazvoní 25. září 2013 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé

Více

Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, registrační číslo: CZ.1.04/3.4.04/88.00208

Projekt Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, registrační číslo: CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Návrh systému odborného poradenství v oblasti rovných příležitostí na MěÚ Slaný klíčová aktivita 7 projektu Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný Základní teze a cíle Cílem aktivity je nastavit systém

Více

EEA Grants Norway Grants. Genderový audit ve vybraných členských firmách klastru. 30. března 2015. Ivana Mariánková, Radim Misiaček

EEA Grants Norway Grants. Genderový audit ve vybraných členských firmách klastru. 30. března 2015. Ivana Mariánková, Radim Misiaček EEA Grants Norway Grants Genderový audit ve vybraných členských firmách klastru 30. března 2015 Ivana Mariánková, Radim Misiaček Gender v inovacích inovace v klastrech projekt Národní klastrové asociace

Více

Psychologie výběru zaměstnanců Plánování lidských zdrojů. PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Psychologie výběru zaměstnanců Plánování lidských zdrojů. PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Psychologie výběru zaměstnanců Plánování lidských zdrojů PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě

Více

INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ PODLE GDPR

INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ PODLE GDPR INFORMACE O OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ PODLE GDPR ÚČEL TOHOTO DOKUMENTU Společnost CEMEX je "správcem údajů, a z toho důvodu odpovídá za to, jakým způsobem uchovává a používá Vaše

Více

Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D.

Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. Analýza stavu rovných příležitostí pro ženy a muže ve vybraných úřadech samosprávy Ing. Petr Pavlík, Ph.D. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D. Úvod Širší kontext politiky genderové rovnosti Prosazování rovných

Více

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu. Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO

Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu. Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO Rovné příležitosti žen a mužů na pracovním trhu Mgr. Petra Havlíková Genderová expertka VŠB-TUO 2 Řešení problematiky rovných příležitostí na VŠB-TUO, včetně vybudování univerzitní mateřské školy Genderová

Více

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků

DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ. Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ Účast na šetření: 593 zaměstnavatelů Zpracováno: 577 dotazníků 7% 4% 5% 15% 43% 26% do 19 20-49 50-99 100-199 200-499 500 a více FIRMY PODLE ODVĚTVÍ I. odvětví počet % školství 80 13,9

Více

METODIKA IMPLEMENTACE ROVNÉHO PŘÍSTUPU

METODIKA IMPLEMENTACE ROVNÉHO PŘÍSTUPU Kontaktní osoba: Ing. Marek Pavlík, PhD. E-mail: pavlik@mc-triton.cz Název projektu: Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný Číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00208 METODIKA IMPLEMENTACE ROVNÉHO PŘÍSTUPU

Více

Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010

Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010 Rovná odměna a vliv recese na pracovnice Autorka: Dr. Jane Pillingerová Prezentace pro Konferenci EPSU o kolektivním vyjednávání Bratislava, 14.-15. září 2010 Proč přetrvává genderový rozdíl v odměňování?

Více

PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI

PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI PŘÍLOHA 2: VÝSLEDKY PILOTNÍHO PRŮZKUMU V ÚSTECKÉM A JIHOMORAVSKÉM KRAJI Pilotní průzkum, jehož cílem bylo zejména ověřit praktickou použitelnost otázek pro konstrukci skóre, se uskutečnil v listopadu a

Více

ZKVALITŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANECKÉ STRUKTURY FIRMY

ZKVALITŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANECKÉ STRUKTURY FIRMY ZKVALITŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANECKÉ STRUKTURY FIRMY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

POKRYTÍ TÉMAT TÝKAJÍCÍCH SE ROVNOSTI ŽEN A MUŽŮ V RADĚ VLÁDY PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ, JEJÍCH VÝBORECH A PRACOVNÍCH SKUPINÁCH Odbor rovnosti žen a mužů

POKRYTÍ TÉMAT TÝKAJÍCÍCH SE ROVNOSTI ŽEN A MUŽŮ V RADĚ VLÁDY PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ, JEJÍCH VÝBORECH A PRACOVNÍCH SKUPINÁCH Odbor rovnosti žen a mužů POKRYTÍ TÉMAT TÝKAJÍCÍCH SE ROVNOSTI ŽEN A MUŽŮ V RADĚ VLÁDY PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ, JEJÍCH VÝBORECH A PRACOVNÍCH SKUPINÁCH Odbor rovnosti žen a mužů /Sekretariát Rady Důležitá koordinační role směrem

Více

Chybí Vám kvalifikovaní zaměstnanci? Řešením je Národní soustava kvalifikací

Chybí Vám kvalifikovaní zaměstnanci? Řešením je Národní soustava kvalifikací Chybí Vám kvalifikovaní zaměstnanci? Řešením je Národní soustava kvalifikací Využívání profesních kvalifikací a katalogu povolání v procesech HR managementu NSK a NSP ve firemní praxi Nábor pracovníků

Více

Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech

Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech Diskriminace v oblasti přístupu k zaměstnání a samotném zaměstnání - využití mediace v těchto konfliktech Michal Hubálek V poslední době bylo před soudy projednáváno několik případů s diskriminačním prvkem

Více

Zpráva o šetření. nepřijetí do zaměstnání z důvodu rodičovství. A. Obsah podnětu

Zpráva o šetření. nepřijetí do zaměstnání z důvodu rodičovství. A. Obsah podnětu I. V rámci pracovního pohovoru zaměstnavatel nesmí uchazečům a uchazečkám o zaměstnání pokládat dotazy týkající se rodičovství a péče o děti. Takové jednání je možné kvalifikovat jako obtěžování, které

Více

DISKRIMINACE NA TRHU PRÁCE

DISKRIMINACE NA TRHU PRÁCE DISKRIMINACE NA TRHU PRÁCE Tabulka. Poměr mezd mužů a žen v ČR (2009) Graf. Poměr mezd mužů a žen v ČR (2000-2009) Tabulka. Mzdová mezera ve vybraných zemích Vysvětlení mzdového rozdílu Jak vysvětlit,

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Psychologie a výběr pracovníků PhDr. Matúš Šucha, Ph. D., Katedra psychologie Lekce I Přehled Získávání a výběr zaměstnanců Hledáme někoho? Koho hledáme? Firemní kultura

Více

3. 1. Jednotná kritéria přijímání do oboru vzdělání a formy vzdělávání a způsob hodnocení jejich splnění

3. 1. Jednotná kritéria přijímání do oboru vzdělání a formy vzdělávání a způsob hodnocení jejich splnění Vyhlášení prvního kola přijímacího řízení do prvního ročníku vzdělávání ve střední škole do oboru vzdělání 79-41-K/81 Gymnázium, osmileté studium, denní forma vzdělávání, pro školní rok 2018/2019 1. Vyhlášení

Více

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ

GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ GENDEROVÝ AUDIT A GENDEROVÁ OPTIMALIZACE PODNIKOVÝCH SYSTÉMŮ ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ pro Euroface Consulting s. r. o. Martin Jára, LOM Rámec Přelom 2012-3 7 zaměstnavatelů Zlínský a Moravskoslezský kraj

Více

VYROVNANÉ ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ VE VEDENÍ VEŘEJNÝCH FIREM A FIREM KÓTOVANÝCH NA BURZE

VYROVNANÉ ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ VE VEDENÍ VEŘEJNÝCH FIREM A FIREM KÓTOVANÝCH NA BURZE VYROVNANÉ ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ VE VEDENÍ VEŘEJNÝCH FIREM A FIREM KÓTOVANÝCH NA BURZE OBSAH 1 Analýza... 2 2 Argumenty... 6 3 Opatření... 7 3.1 Obecná opatření cílená na všechny obchodní společnosti...

Více

Pracovníci státní správy

Pracovníci státní správy Pracovníci státní správy Sociální anamnéza Ankety se zúčastnilo celkem 51 pracovníků státní správy, z toho více jak tři čtvrtiny mužů (76%) (viz Příloha 4, graf č.1). Většinou patří do věkové kategorie

Více

Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů mezi mosteckými zaměstnavateli

Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů mezi mosteckými zaměstnavateli Slaďování pracovního a rodinného života a rovné příležitosti žen a mužů mezi mosteckými zaměstnavateli Analýza stavu a potřeb členů místního uskupení Společné příležitosti 2012 Autorky: PhDr. Kamila Svobodová,

Více

PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014)

PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014) [PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU] 1 PRŮBĚŽNÁ EVALUACE PROJEKTU (ke dni 30. 4. 2014) Realizovaný v rámci projektu Genderová politika - už víme jak na to! Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/88.00083 Realizátor

Více

Priority a postupy MŠMT při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na rok 2009

Priority a postupy MŠMT při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na rok 2009 Priority a postupy MŠMT při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže na rok 2009 A. Úkoly pro MŠMT vyplývající z aktualizovaných opatření Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí

Více

Školský management a. téma rovných příležitostí ve vzdělávání

Školský management a. téma rovných příležitostí ve vzdělávání Školský management a téma rovných příležitostí ve vzdělávání Je téma rovných příležitostí významným tématem školského managementu? Jde o významné téma pedagogiky, psychologie, sociologie i vzdělávací politiky

Více

Volba střední školy jak to vidí osmáci

Volba střední školy jak to vidí osmáci Volba střední školy jak to vidí osmáci Studie občanského sdružení Než zazvoní 2. června 2014 Studie o výběru školy Tento dokument je veřejnou součástí širší dlouhodobé studie občanského sdružení Než zazvoní,

Více

Využití indikátorů při hodnocení spravedlivosti vzdělávacích systémů

Využití indikátorů při hodnocení spravedlivosti vzdělávacích systémů Využití indikátorů při hodnocení spravedlivosti vzdělávacích systémů Cyklus přednášek: Podněty pro pedagogický výzkum PdF MUNI v Brně, 13. 5. 2008 David Greger PedF UK v Praze Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání

Více

U oboru M/02 Cestovní ruch lékařský posudek o zdravotní způsobilosti uchazeče nepožadujeme.

U oboru M/02 Cestovní ruch lékařský posudek o zdravotní způsobilosti uchazeče nepožadujeme. KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 v souladu s 60 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace, Opava, Tyršova 34,

Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace, Opava, Tyršova 34, Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace, Opava, Tyršova 34, 746 95 POŘADÍ UCHAZEČŮ PODLE VÝSLEDKU HODNOCENÍ V 1. KOLE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ obor vzdělání 65-42-M/01

Více

Základní personální činnosti organizace. Management I

Základní personální činnosti organizace. Management I Základní personální činnosti organizace Management I Řízení lidských zdrojů zabývá se dosahováním organizačních cílů prostřednictvím lidských zdrojů. lidský faktor je chápán jako faktor rozhodující o úspěšnosti

Více

Sociálně vyloučené lokality v ČR

Sociálně vyloučené lokality v ČR Sociálně vyloučené lokality v ČR Karel Čada Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Praha, 9. 11. 2017, Spravedlivost ve vzdělávání Nerovnosti v českém vzdělávacím systému Co je to sociální vyloučení?

Více

Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření

Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření Kvalifikovanost učitelů hlavní výsledky dotazníkového šetření Použitá metodika Výzkumné šetření bylo provedeno ve spolupráci s Ústavem pro informace ve vzdělávání (ÚIV) ve dnech 7. 14. září 2009. Sběr

Více

NEJČASTĚJŠÍ PERSONÁLNÍ DOTAZY

NEJČASTĚJŠÍ PERSONÁLNÍ DOTAZY NEJČASTĚJŠÍ PERSONÁLNÍ DOTAZY OTÁZKA ODPOVĚĎ 1. Jaké musím mít vzdělání? V SZIF máme nejvíce pozic (cca 90%), u kterých je požadavek na vysokoškolské vzdělání jak bakalářského, tak magisterského stupně.

Více

Věková diskriminace v zaměstnání

Věková diskriminace v zaměstnání Věková diskriminace v zaměstnání Mezinárodní konference Age management v praxi: české a zahraniční zkušenosti a nástroje proti věkové diskriminaci Mgr. Petr Polák Obsah Úvod do problematiky, základní definice

Více

Dotazník Úřad roku Půl na půl respekt k rovným příležitostem pro krajské úřady a úřady obcí II. a III. typu (8. ročník)

Dotazník Úřad roku Půl na půl respekt k rovným příležitostem pro krajské úřady a úřady obcí II. a III. typu (8. ročník) Dotazník Úřad roku Půl na půl respekt k rovným příležitostem pro krajské úřady a úřady obcí II. a III. typu (8. ročník) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Úřad: do 500 501 2000 Počet obyvatel: 2001 5000 5001 10000 10001

Více

Specialista náboru pracovních sil

Specialista náboru pracovních sil Specialista náboru pracovních sil Specialista náboru pracovních sil plánuje, připravuje a provádí nábor, přijímání a uvolňování zaměstnanců. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Nadřízené

Více

7370/11 eh/eh/mo 1 DG G 2B

7370/11 eh/eh/mo 1 DG G 2B RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 8. března 2011 (OR. en) 7370/11 SOC 205 POZNÁMKA Odesílatel: Generální sekretariát Rady Příjemce: Delegace Č. předchozího dokumentu: 7166/11 SOC 184 Předmět: Evropský pakt pro

Více

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, platbám za vysoké školy a státním maturitám září 201 Většina opatření schválených novelou zákona o českém školství se

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Metodický list č. 1 Personální práce a řízení lidských zdrojů v organizaci. Vytváření a analýza pracovních míst. Personální plánování.

Více

Informace o činnosti České školní inspekce

Informace o činnosti České školní inspekce Informace o činnosti České školní inspekce PhDr. Jana Bartošová ředitelka Jihočeského inspektorátu České školní inspekce Setkání zástupců mateřských škol a základních škol z území ORP České Budějovice,

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ,

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: , Tisková zpráva Priority ve financování jednotlivých oblastí sociální politiky listopad 2016 Z deseti sociálních oblastí nejvyšší prioritu získala zdravotní péče, kterou polovina dotázaných uvedla na prvním

Více

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ. Těmto dílčím tématům jsou věnovány kapitoly v základní literatuře.

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ. Těmto dílčím tématům jsou věnovány kapitoly v základní literatuře. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Metodický list č. 1 Název tematického celku: Úvod do personální práce Tento tématický celek je úvod do problematiky řízení lidských zdrojů v organizaci, definuje

Více

Pravidla pro školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a přezkušování

Pravidla pro školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a přezkušování Pravidla pro školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a přezkušování Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.5.2011 1.5.2011 1 Dne: 29.4.2011 Dne: 16.5.2011 1 / 6 Pravidla pro školení o bezpečnosti

Více

VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI

VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI Registrační číslo projektu: CZ. 1.04/5.1.01/77.00234 VYBUDOVÁNÍ KOORDINAČNÍHO CENTRA PRÁCE NA DÁLKU V TŘEBÍČI Délka trvání projektu: 1. 8. 2012

Více

Prosazování genderové rovnosti

Prosazování genderové rovnosti Prosazování genderové rovnosti Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Projekt "Nastavení rovných příležitostí na MěÚ Slaný, CZ.1.04/3.4.04/88.00208 Tento projekt je financováno z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Povolání Personální specialista, HR specialista, Referent osobního oddělení, Personální referent, HR administrátor, HR officer

Povolání Personální specialista, HR specialista, Referent osobního oddělení, Personální referent, HR administrátor, HR officer Personalista Personalista zajišťuje veškerou personální agendu v oganizaci. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Regulovaná jednotka práce: Ekonomika, administrativa,

Více

Zodpovězení všech otázek zabere zhruba 10 15 minut.

Zodpovězení všech otázek zabere zhruba 10 15 minut. Za odborné zpracování zodpovídá: sfs Sozialforschungsstelle Dortmund (centrum pro sociální výzkum), ústřední vědecká instituce Technické univerzity v Dortmundu Výzkum je součástí projektu: GenCo Zvyšování

Více

Povolání Personální specialista, HR specialista, Referent osobního oddělení, Personální referent, HR administrátor, HR officer

Povolání Personální specialista, HR specialista, Referent osobního oddělení, Personální referent, HR administrátor, HR officer Personalista Personalista zajišťuje veškerou personální agendu v oganizaci. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Regulovaná jednotka práce: Ekonomika, administrativa,

Více

Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce)

Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce) Mezinárodní projekt Stárnoucí pracovní síla (Ageing Workforce) Partneři projektu Skupina zaměstnavatelských svazů Slovinska (ZDS), Chorvatska (HUP), Maďarska (MGYOSZ), Rakouska (IV), Slovenska (RÚZ) a

Více

ČASTO OPAKOVANÉ OTÁZKY

ČASTO OPAKOVANÉ OTÁZKY ČASTO OPAKOVANÉ OTÁZKY A) Student přestává být studentem vyšší odborné školy v souladu s 102 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb. dnem následujícím po dni, kdy úspěšně vykoná absolutorium. Nevykonal-li student

Více

NEJČASTĚJŠÍ PERSONÁLNÍ DOTAZY

NEJČASTĚJŠÍ PERSONÁLNÍ DOTAZY NEJČASTĚJŠÍ PERSONÁLNÍ DOTAZY OTÁZKA ODPOVĚĎ 1. Jaké musím mít vzdělání? V SZIF máme nejvíce pozic (cca 90%), u kterých je požadavek na vysokoškolské vzdělání jak bakalářského, tak magisterského stupně.

Více

Rodiče na veletrzích: co je zajímá?

Rodiče na veletrzích: co je zajímá? Rodiče na veletrzích: co je zajímá? Průzkum Než zazvoní, s. r. o. 14. prosince 2015 Průzkum mezi rodiči na veletrzích středních škol Rychlý orientační průzkum se tentokrát zaměřil na rodiče, kteří jsou

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Vzdělávací semináře pro HR management a management firem

Vzdělávací semináře pro HR management a management firem ůl na půl: rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávací semináře pro HR management a management firem Mgr. Kateřina Machovcová Projekt Půl na půl: rovné příležitosti žen a mužů je ispolufinancován Evropským

Více

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2019/2020 čtyřleté studium - obor 79-41-K/41 Gymnázium 1) Vyhlášení prvního kola přijímacího řízení do prvního ročníku vzdělávání ve střední škole do oboru vzdělání

Více

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová Historie Lidé na začátku minulého století hlavně nositeli fyzické síly Normy, úkolová mzda, personální agenda metody řízení Postupně se práce stala

Více

bodů, což je rozdíl významně přesahující statistickou chybu měření (viz tabulka 1). Tabulka 1. Jak se vláda stará o sociální situaci rodin s (v ) 2/04

bodů, což je rozdíl významně přesahující statistickou chybu měření (viz tabulka 1). Tabulka 1. Jak se vláda stará o sociální situaci rodin s (v ) 2/04 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na vybraná opatření v rodinné politice

Více

Zpráva z genderového auditu

Zpráva z genderového auditu Zpráva z genderového auditu DOPRAVNÍ PODNIK měst Mostu a Litvínova, a.s. Realizátor: PP Projekty s.r.o. Sportovní 1585, 434 01 Most IČ: 28738799 www.pp-projekty.cz Zpracovala: Ing. Monika Růžičková Zpráva

Více

Co přinášejí rovné příležitosti do života společnosti

Co přinášejí rovné příležitosti do života společnosti Co přinášejí rovné příležitosti do života společnosti PhDr. Zdeňka Hajná,CSc. Žijeme a pracujeme na Vysočině zavádění prorodinných opatření do personální politiky příspěvkových organizací Kraje Vysočina

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

Rovnost šancí na Vysočině

Rovnost šancí na Vysočině Rovnost šancí na Vysočině Slaďování pracovního a rodinného života Seminář pro veřejnou správu konaný dne 20.9.2012 Anna Machátová. Třebíčské centrum o.s. Třebíčské centrum o.s. Založeno v březnu 1998 Člen

Více

I. ZÁKLADNÍ UKAZATELE

I. ZÁKLADNÍ UKAZATELE CS PŘÍLOHA Seznam ukazatelů, které se použijí při poskytování údajů systému měření výkonu sítě EURES Elektronická verze tohoto seznamu a případné konsolidované následně pozměněné verze budou národním koordinačním

Více

Metodika hodnocení personální politiky

Metodika hodnocení personální politiky Metodika hodnocení personální politiky Č. j.: TACR/1-61/2018 Uchazeč má možnost získat bonifikaci 10 bodů, pokud prokáže pokročilou úroveň řízení lidských zdrojů ve své organizaci (organizace hlavního

Více

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury Korupce a diskriminace + Korupce + Základní pojmy + Pojem korupce

Více

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013

Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013 Plán hlavních úkolů České školní inspekce na školní rok 2012/2013 Oddíl A Přehled úkolů podle 174 odst. 2 písm. b) až e) a odst. 5 školského zákona A 1 Inspekce v mateřských školách 1.1 Zjišťování a hodnocení

Více

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016 Tisková zpráva Hodnocení kvality různých typů škol září 201 Hodnocení úrovně výuky na různých typech škol počínaje základními školami a konče vysokými je trvale příznivé kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Genderově korektní Moravskoslezský kraj - úvodní workshop

Genderově korektní Moravskoslezský kraj - úvodní workshop Genderově korektní Moravskoslezský kraj - úvodní workshop Zpracoval(a): Ing. Ivana Mariánková RNDr. Radim Misiaček Datum: 19.-20.10.2017 Projekt GEKOM AKTIVITY (09/2017-02/2019) KA1 - Analýza (genderový

Více

PŘEDSTAVENÍ VÝSTUPŮ PROJEKTU OP LZZ STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČR

PŘEDSTAVENÍ VÝSTUPŮ PROJEKTU OP LZZ STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČR PŘEDSTAVENÍ VÝSTUPŮ PROJEKTU OP LZZ STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČR Mgr. Ilona Štorová 16.11.2012 OBSAH Identifikace projektu Klíčové aktivity Výstupy projektu Pilíře Age Managementu Pracovní schopnost

Více

Analýza postojů a vzdělávacích potřeb romských dětí a mládeže. Výsledky kvantitativní a kvalitativní sondy v devíti základních školách

Analýza postojů a vzdělávacích potřeb romských dětí a mládeže. Výsledky kvantitativní a kvalitativní sondy v devíti základních školách Analýza postojů a vzdělávacích potřeb romských dětí a mládeže Výsledky kvantitativní a kvalitativní sondy v devíti základních školách Základní informace o projektu Zadavatel Nadace rozvoje občanské společnosti

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

PERSONÁLNÍ MANAGEMENT

PERSONÁLNÍ MANAGEMENT PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Úkolem manažera nebo personálního oddělení, které nové zaměstnance vybírá, je rozpoznat, který z uchazečů o práci v podniku bude pravděpodobně nejlépe vyhovovat nejen požadavkům příslušného

Více

IPP SFŽP ČR říjen 2014. Interní protikorupční program Státního fondu životního prostředí ČR (IPP SFŽP ČR)

IPP SFŽP ČR říjen 2014. Interní protikorupční program Státního fondu životního prostředí ČR (IPP SFŽP ČR) Interní protikorupční program Státního fondu životního prostředí ČR (IPP SFŽP ČR) Obsah Úvod... 2 1. Vytváření a posilování protikorupčního klimatu... 2 1.1. Propagace protikorupčního postoje vedoucími

Více

SPOKOJENOST OBČANŮ ZNOJMA S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM, 2016 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ. CI2, o. p. s. ČERVEN ZDROJ: MĚSTO ZNOJMO

SPOKOJENOST OBČANŮ ZNOJMA S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM, 2016 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ. CI2, o. p. s. ČERVEN ZDROJ: MĚSTO ZNOJMO prahapraha ČERVEN 2016 CI2, o. p. s. ZDROJ: MĚSTO ZNOJMO SPOKOJENOST OBČANŮ ZNOJMA S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM, 2016 VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ www.ci2.co.cz Cíle průzkumu Cílem dotazníkového šetření Spokojenost

Více

V Praze dne 3. května 2007 Výtisk č.: S t a n o v i s k o

V Praze dne 3. května 2007 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rada vlády Č. j.: 435/07 V Praze dne 3. května 2007 Výtisk č.: S t a n o v i s k o Legislativní rady vlády a) k návrhu zákona o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací

Více

VŠ a šetření uplatnitelnosti absolventů

VŠ a šetření uplatnitelnosti absolventů VŠ a šetření uplatnitelnosti absolventů IPN KREDO Doplňkový úkol č. VIII (KA 03) Alena Hanzelková Workshop KA05, Olomouc, 12. 5. 2015 www.kredo.reformy-msmt.cz Cíl doplňkového úkolu č. VIII Zjistit, do

Více

VEŘEJNOST JE PŘESVĚDČENA, ŽE NĚKTERÉ SKUPINY OBYVATEL

VEŘEJNOST JE PŘESVĚDČENA, ŽE NĚKTERÉ SKUPINY OBYVATEL INFORMACE Z VÝZKUMU STEM TRENDY 04/2008 VEŘEJNOST JE PŘESVĚDČENA, ŽE NĚKTERÉ SKUPINY OBYVATEL JSOU NA TRHU PRÁCE TRVALE ZNEVÝHODŇOVÁNY Týká se to především starších občanů, lidí se zdravotním handicapem,

Více

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL. Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VSTŘÍCNÝ ZAMĚSTNAVATEL Společenská odpovědnost v organizacích veřejné správy 19.11.2013, Brno VÝCHODISKA Rozhodnutí krajské samosprávy schválení realizace projektů: Smart kraj = smart

Více

SPOKOJENOST OBČANŮ S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM A MOBILITA A MÍSTNÍ PŘEPRAVA V HODONÍNĚ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

SPOKOJENOST OBČANŮ S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM A MOBILITA A MÍSTNÍ PŘEPRAVA V HODONÍNĚ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ SPOKOJENOST OBČANŮ S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM A MOBILITA A MÍSTNÍ PŘEPRAVA V HODONÍNĚ Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o. s. Město Hodonín Leden 2010 Cíle průzkumu

Více