6 Metody a techniky sběru primárních dat

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "6 Metody a techniky sběru primárních dat"

Transkript

1 6 Metody a techniky sběru primárních dat Součástí návrhu metodologie marketingového výzkumu je volba vhodné metody a techniky sběru primárních dat tak, aby výzkumem byly získány kvalitní, přesné, aktuální, úplné a nezkreslené informace. Metodou se rozumí obecnější postup při získávání dat, technika je konkrétnější a vystihuje určitý způsob provedení. Například dotazování představuje obecnější způsob získávání dat. Písemné, telefonické nebo osobní dotazování označujeme jako techniky dotazování, protože představují už konkrétní způsob provedení sběru dat. /22/ Informace, které se marketingovým výzkumem získají, by měly být: relevantní pro řešení daného problému, validní, tzn., že obsahově vyjadřují a měří to, co měřit chceme spolehlivé, správné, pravdivé; jinak řečeno, že opakováním stejných postupů budou získávány stejné výsledky efektivní, tj. budou získány dostatečně rychle a s přijatelnými náklady /6, 9/ K zajištění výše uvedených požadavků by měly přispět následující metody sběru dat, které se využívají v marketingovém výzkumu: pozorování experiment dotazování Výběr metody sběru dat záleží na: charakteru zkoumané problematiky a dostupnosti požadovaných informací účelu, cílech a rozsahu výzkumu kvantitě a kvalitě požadovaných informací dostupnosti respondentů a stupni přesnosti zkoumání.

2 6.1 Získávání primárních dat pozorováním Jedná se o získávání primárních dat pozorováním lidí, činností nebo situací, tj. bez kladení jakýchkoliv otázek respondentům. Jedná se o sběr dat bez aktivní účastí pozorovaného. Informace jsou shromažďovány sledováním a registrováním četnosti nebo stavu určitých jevů nebo průběhu určitých procesů. Pozorování je proces poznávání a zaznamenávání smyslově vnímatelných skutečností, aniž by pozorovatel do pozorovaných skutečností nějak zasahoval. /24/ Předmětem pozorování mohou být pouze skutečnosti, které jsou dostupné smyslovému vnímání. Vědecké pozorování se provádí za přesně definovaných podmínek, systematicky a maximálně objektivně. Vyžaduje si velmi pečlivou přípravu a stanovení toho, co, kde a jak bude pozorováno. Pro záznam pozorování je potřeba předem stanovit systém jednoznačně vymezených kategorií. V některých případech lze pro potřeby pozorování použít jako vodítko dotazník a odpovídající tabulku, do které budou zaznamenávány pozorované skutečnosti. Nejobjektivnějším záznamem pozorování je však videozáznam. Pozorováním lze zaznamenávat pouze situace a jevy, které probíhají v přítomnosti a odrážejí stávající realitu. Na rozdíl od jiných metod není možné zjišťovat minulé nebo budoucí chování. Tato metoda se nejvíce uplatňuje při sledování: nákupního chování a reakcí lidí, zákazníků konkurenčních cen, výrobků a reklamy toku, počtu zákazníků v prodejně provozu, počtu lidí procházejících nějakým místem kolem něčeho prodejních míst, tj. prodeje určitých výrobků, určitých značek, umístění výrobků v prodejně a podobně Výhoda této metody spočívá v tom, že potřebné informace můžeme získat nezávisle na ochotě či neochotě respondenta tyto informace poskytnout. Získaná data mají však jenom popisný charakter.

3 Nevýhodou je, že tímto způsobem nelze získat informace týkající se příčin, vztahů a postojů. K zjištění těchto informací je nutné položit odpovídající otázky, tj. dotazovat se. Aplikace metod a techniky může být často časově, finančně a technicky náročná. V některých případech může dojít i ke subjektivnímu zkreslení pozorovaných skutečností /9, 14, 17, 18/ Typy a způsoby pozorování V marketingových výzkumech se využívá několik typů a způsobů pozorování. Z hlediska subjektu pozorování, pozorování může být: mechanické pomocí techniky jako jsou kamery, počítací zařízení, audimetr, psychogalvanometr nebo jiná záznamová zařízení osobní pomocí smyslových orgánů a pozorovacích schopností člověka. Podle stupně standardizace, pozorování může být: strukturované, kde je přesně určený předmět pozorování (co se má pozorovat), jsou určeny kategorie, do kterých jsou pozorované jevy zařazovány, je určen způsob a okolnosti pozorování, způsob záznamu pozorovaných skutečností i chování pozorovatele. Získané informace mají kvantitativní charakter, jsou snadno zpracovatelné. nestrukturované, kdy se obecně sleduje celkové chování lidí nebo nějaký jev. Je určen pouze cíl pozorování a další okolnosti (způsob a průběh) pozorování záleží pouze na pozorovateli. Toto pozorování je značně složitější, náročnější na pozorovací schopnosti pozorovatele i na vyhodnocení a interpretaci získaných informací. Jeho využití je v praxi omezené. Využívá se proto spíše jako explorační výzkum, který má konkretizovat zaměření dalšího výzkumu. Objekty pozorování mohou být pozorovány s jejich souhlasem nebo bez jejich vědomí, tj. pozorování může být: zjevné pozorované subjekty ví a souhlasí s tím, že jsou pozorováni skryté pozorovaní si nejsou vědomí toho, že jsou pozorování. Tento způsob pozorování se používá v případě, kdy se předpokládá, že by zjevným pozorováním došlo ke zkreslení skutečnosti a změně chování pozorovaných.

4 Pozorování může být prováděno v: přirozených podmínkách v prostředí, ve kterém daná situace nastala nebo pozorovaný děj probíhá uměle vytvořených podmínkách v prostředí, které simuluje určité podmínky. Pozorování může také probíhat jako: přímé pozorování pozorování probíhá současně s pozorovaným jevem (např. pozorování chování, frekvence návštěvníků apod.) nepřímé pozorování, což je pozorování následků či výsledků určité činnosti (pozorovány jsou efekty chování, ne chování samotné) /3, 14, 18/. 6.2 Získávání primárních dat experimentem Tento způsob získávání dat se využívá u výzkumů, které řeší problémy, týkající se vztahu příčiny a následku, vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými. Předmětem experimentu je zkoumání vlivu jednoho jevu (nezávislé proměnné) na druhý jev (závisle proměnnou). Nezávislé proměnné nejsou neměnné v rámci nějakého systému; jsou nezávislé pouze pro experiment. Například nezávislou proměnnou může být cena, která se samozřejmě může měnit. Závislou proměnnou v rámci experimentu bude chování kupujících a jejich reakce na danou cenu, resp. změny ceny. Experiment umožňuje systematicky měnit podmínky a sledovat reakce na tyto změny. Prostředí experimentu má pro úspěšný průběh a výsledky experimentu velký význam. Podle toho v jakém prostředí experiment probíhá, lze experimenty rozdělit do dvou skupin: Laboratorní experimenty, které probíhají v umělém, laboratorním prostředí vytvořeném zvlášť pro účely experimentu. Ty umožňují dobře regulovat průběh experimentu. Získané výsledky lze tak přičíst výhradně působení testovaných prvků. Tyto experimenty bývají označované také jako řízené experimenty, protože za určitých konstantních podmínek se sleduje (řídí) vliv jednoho nebo několika faktorů na určitou proměnnou.

5 Terénní experimenty, které jsou uskutečňované v přirozených reálných podmínkách, tj. působení testovaných prvků (nezávislých proměnných) na testované (závislé proměnné) probíhá za normálních okolností v reálném prostředí. Zvláštním typem terénního experimentu je tzv. testování trhu, jenž zkoumá: o působení různých faktorů na efektivnost marketingu s cílem zhodnotit a porovnat odezvy s několika alternativami o reakce zákazníků (trhu) na určité podněty, např. na nový výrobek, reklamu, její umístění a podobně /13, 24/ Podle způsobu měření vlivu nezávislé proměnné na závislou, je možné experiment provést jako: jednorázový test, ve kterém se měří pouze působení nezávislé proměnné. Měření se může provádět jednak u sledované skupiny po působení nezávislé proměnné nebo ve dvou skupinách experimentální (vystavená působení nezávislé proměnné) a kontrolní (bez působení nezávislé proměnné). Pokud měření prokáže rozdíly mezi těmito skupinami, můžeme usuzovat, že ke změně došlo v důsledku působení nezávislé proměnné. Nevýhodou tohoto testu je, že nedokáže postihnout působení vedlejších vnějších vlivů. Pretest posttest je experiment, ve kterém se měří před i po působení nezávislé proměnné. Nevýhodou v tomto případě je, že chybí kontrolní skupina, s jejichž pomocí lze měřit změny vedlejších vlivů externího prostředí během trvání experimentu. /6, 24/ Experiment je významným nástrojem získávání empirických dat z hlediska objektivnosti a věrohodnosti. Důležitá je interní validita experimentu, která zaručuje, že výstupem experimentu je jednoznačný výsledek, který vylučuje možnost jiných výkladů příčin zkoumaného jevu. Externí validita vyjadřuje, že skutečnost, že se výsledky experimentu dají zobecnit i pro jiné situace. Reliabilita experimentu říká, že výsledky jsou spolehlivé a že při opakování experimentu za stejných podmínek budou získány opět stejné výsledky. /22/ Z praktického hlediska je využití experimentů v marketingovém výzkumu, vzhledem k jejich časové náročnosti, vysokým nákladům, požadavkům bezpečnosti v souvislosti s prozrazením informací o novém výrobku konkurenci i problémům s přípravou a realizací, velmi omezeno.

6 6.3 Získávání primárních dat dotazováním Dotazování patří k nejčastěji používaným metodám získávání primárních dat v marketingovém výzkumu. Podstatou dotazování je pokládání otázek dotazovaným (respondentům), které se uskutečňuje pomocí nástrojů (dotazníku nebo záznamových archů) a vhodně zvoleného kontaktu s nositelem informací dotazovaným. Dotazování může probíhat přímou nebo nepřímou komunikací s respondentem Techniky dotazování Existuje několik technik získání informací dotazováním. Výběr vhodné techniky závisí na povaze zjišťovaných informací a jejich rozsahu, rozsahu výzkumu, charakteru a dostupnosti respondentů, časových a finančních možnostech zadavatele marketingového výzkumu. Dotazování může být provedeno: osobně rozhovorem tazatele s respondenty formou individuálního či skupinového rozhovoru telefonicky písemně tj. prostřednictvím dotazníků zasílaných poštou nebo jiným způsobem, např. prostřednictvím počítače (internet, ) Každá z výše uvedených technik dotazování má své výhody i nevýhody. Není výjimkou, že se jednotlivé techniky v marketingovém výzkumu kombinují z důvodu urychlení a zvýšení pravděpodobnosti získání požadovaných dat. Osobní dotazování Tato metoda je založená na získávání informací přímo osobním kontaktem tazatele s respondentem. Z hlediska uplatnění v marketingovém výzkumu je to nejvýznamnější a nejpoužívanější technika sběru dat.

7 Při sběru primárních dat osobním dotazováním můžeme v podstatě zvolit dva přístupy: - Striktně strukturovaný s využitím dotazníku, kde požadované informace i postup jejich získání jsou pevně dány právě formulací a řazením otázek v dotazníku. Otázky jsou respondentům doručeny tazatelem, přičemž tazatel může respondentům otázky pokládat a zaznamenávat jejich odpovědi nebo při vyplňování dotazníků respondentem pouze asistuje. Získané informace jsou vzájemně srovnatelné a snadno zpracovatelné. Je to nejběžnější způsob dotazování. - Méně strukturovaný nebo volný v případě individuálního a skupinového rozhovoru. Rozhovory by měly probíhat v příjemném a pro respondenty známém prostředí. U této techniky klade tazatel respondentovi otázky volně s cílem získat požadované informace. Velký důraz je kladen na tazatele a jeho schopnosti komunikovat. Tazatel musí být objektivní, musí mít dokonalou znalost řešeného problému, být schopný vyvolat diskusi a vést ji tak, aby mu respondent, resp. respondenti poskytli informace, které potřebuje získat. Tazatel má možnost promyslet si a formulovat otázky předem. Odpovědi na otázky jsou zaznamenávány pomocí písemných poznámek nebo v současnosti převážně pomocí záznamové techniky (magnetofonu či videokamery). Získané informace bývají zpravidla velmi rozdílné a jsou obtížně zpracovatelné. Z důvodů náročnosti přípravy a provedení rozhovorů a náročnosti zpracování získaných dat jsou rozhovory využívány méně často a převážně pro potřeby kvalitativním výzkumu. Výhodou získávání primárních dat osobním dotazováním je jejich velká použitelnost (možnost dotazovat se na různých místech), všestrannost (využití téměř ve všech oblastech výzkumu), okamžitá odezva, flexibilita a možnost získat poměrně hodně informací v poměrně krátkém čase. V případě osobních rozhovorů umožňuje klást složitější otázky, objasňovat jejich význam, pružně reagovat na odpovědi, přesněji dodržet strukturu výběru respondentů a používat názorné prostředky (obrázky, vzorky, modely, ukázky) a různé techniky (brainstorming, projektivní a další techniky). Nevýhodou tohoto způsobu dotazování je, že je nákladný, náročný na přípravu a organizaci, na výběr schopných, kvalifikovaných tazatelů z důvodu zajištění objektivnosti získaných informací. Ztrácí se anonymita dotazovaných, což může vést ke zkreslení odpovědí nebo

8 i neochotě odpovídat. Při větším počtu respondentů a jejich širším geografickém rozložení sběr dat touto metodou může být časově a finančně náročnější. Je zde také riziko možnosti subjektivního ovlivnění odpovědí respondentů tazatelem. /14, 17, 18/ Písemné dotazování Tato metoda spočívá v doručení dotazníků na adresu respondentů a zpětném shromažďování odpovědí poštou nebo jiným způsobem, např. při koupi výrobku, na výstavě nebo veletrhu. Společným znakem této techniky je, že respondent obdrží dotazník a sám rozhodne, zda a kdy ho vyplní. Tento způsob dotazování vyžaduje velice pečlivou přípravu zvlášť při sestavování dotazníku, aby nedošlo k nesprávné interpretaci dotazů. Důležitá je také forma a úprava dotazníku. Pro zajištění lepší odezvy je dobré k dotazníku přiložit průvodní dopis a obálku se zpáteční adresou a známkou. Výhodou této metody je možnost kontaktovat velké množství respondentů nezávisle na vzdálenosti či geografické poloze, možnost získat hodně informací, a to při poměrně nízkých nákladech. Dotazovaní mají neomezenou dobu na vyplnění dotazníku, mohou se na to plně soustředit, nemohou být ovlivnění tazatelem a jsou v podstatě anonymní. Náklady jsou ve srovnání s ostatními technikami dotazování relativně nižší. Nevýhodou je velmi pomalá odezva; míra návratnosti dotazníků je také velmi nízká (obvykle 10 30%, v některých případech i nižší). Nízká míra návratnosti může způsobit narušení reprezentativnosti výběru respondentů. Z důvodu čekání na odpovědi šetření probíhá zpravidla delší dobu. Možnosti formulace otázek jsou omezeny, otázky musí být jednoduché, srozumitelné a snadno zodpověditelné. Chybí možnost vysvětlení otázky, a proto při špatné formulaci mohou být odpovědi nepřesné nebo zkreslené. Nelze kontrolovat, jak respondent porozuměl otázkám a kdo dotazník vyplnil. Nelze použit ani názorné pomůcky. /14, 17, 24/ Míru návratnosti dotazníků je možné ovlivnit a to především: přiložením průvodního dopisu k dotazníku s nadepsanou obálkou a nalepenou známkou, dobrou formulací, obsahem a prezentací dotazníku výbornou přípravou a vhodným výběrem respondentů

9 využitím vhodných motivačních faktorů (zařazení do losování o ceny, dárek, sleva při dalším nákupu a podobně) stanovením termínu uzávěrky Určitou formou písemného dotazování je i elektronické dotazování. Dotazník je respondentům doručen elektronickou poštou nebo internetem. Respondent sám rozhoduje o tom, zda a kdy ten dotazník vyplní. Využití této formy kontaktu je podmíněno využitím počítačů a internetu. Je to relativně nová technika sběru dat, které má s ohledem na nízkou míru využitelnosti počítačů stále omezené využití v marketingovém výzkumu. V současné době jí lze dobře uplatnit v případě průmyslových výzkumů. Lze předpokládat, že v budoucnosti dojde k jejímu širšímu využití. Výhodou elektronického dotazování je nesmírně rychlé, jednoduché a levné získání dat. Získání dat v elektronické podobě umožňuje jejich poměrně rychle zpracování a vyhodnocení výsledků marketingového výzkumu. /6, 24/ V současné době se ve výzkumu stále více využívají nové technologie získávání dat založené na využití počítačů. Připojení na on-line server umožňuje okamžitý záznam odpovědi a okamžitý i průběžný přístup k výsledkům. V praxi se používají systémy CATI (telefonické dotazování), CAPI (osobní rozhovory) a CAWI (internetový výzkum). /22 / Telefonické dotazování Zatím je to nejrychlejší technika pro shromažďování informací. Můžeme ji uplatnit za předpokladu, že dotazovaný má telefon a dotazování je stručné. Telefonické dotazování je svojí podstatou podobné osobnímu dotazování s tím rozdílem, že komunikace probíhá pouze sluchem. Z toho důvodu by otázky měly být jasné, srozumitelné, nenáročné na zapamatování a pochopení. V opačném případě dotazování by bylo delší a tím i dražší. Výhodou telefonického dotazování je, že umožňuje rychle, levně a snadno získat odpovědi od většího počtu respondentů i ve větším regionálním rozsahu. Nevýhodou je, že využití této techniky je omezeno pouze na účastníky telefonní sítě, nelze při něm využít názorné prostředky, není vhodné pro větší počet otázek. Otázky musí být krátké, jednoduché, snadno zapamatovatelné a srozumitelné, jejich zaznamenávání musí být

10 také snadné, jednoduché a rychlé. Telefonický hovor by neměl trvat déle než 15 minut; v opačném případě respondent ztrácí zájem odpovídat. Je také obtížné získat souhlas respondenta k zodpovězení otázek, protože telefonický kontakt může být uskutečněn v nevhodnou dobu (např. v průběhu jednání, řešení závažných úkolů, v čase oběda nebo večeře). Z hlediska vynaložených nákladů je získání primárních dat telefonem o něco dražší než zasílání dotazníků poštou. /6, 9, 14, 24/ Vzájemné výhody a nevýhody jednotlivých technik dotazování podle vybraných kritérií jsou uvedeny v tabulce č. 2. Tabulka č. 2: Srovnání technik dotazování Hledisko Písemné Osobní Telefonické Výše nákladů Nejnižší Vysoká Střední Časová náročnost Nízká Vysoká Roste v závislosti na počtu rozhovorů Míra návratnosti odpovědí Nízká Vysoká Dosti vysoká Kontakt s respondentem Žádný Úzký Nepříliš úzký Využití v kvantitativních výzkumech Omezené Vysoké Dosti vysoké Rychlost získání informací střední střední vysoká Zdroj: /14, str. 50/ Metody sběru dat významně ovlivňují kvalitu a přesnost dat získaných výzkumem. Existuje zde celá řada kritérií pro volbu metody sběru dat. Všechny metody mají své výhody a nevýhody. Přesto neexistuje žádné pravidlo, týkající se toho, která metoda by se měla zvolit. V praxi se stále více uplatňuje kombinace více metod a sběr dat probíhá formou multi-metod nebo tzv. multi-sourcingu. Volba metody závisí na koncepci a cílech výzkumu, a také na metodě výběru respondentů. 1 /16/ 1 ROBSON, C. Real World Research. 2nd edition. Oxford: Blackwell Publishers, ISBN X.

11 Shrnutí Jedním z významných kroků v metodologii marketingového výzkumu je stanovení způsobu získání požadovaných dat. V marketingovém výzkumu lze potřebné informace získat pozorováním, dotazováním nebo experimentem. Dotazování je nejpoužívanější metoda získávání dat. Má velmi praktické, poměrně jednoduché a všestranné využití. Vzhledem k charakteru, předmětu, účelu a rozsahu výzkumu lze využít různé techniky dotazování, tj. dotazování písemné, osobní, telefonické nebo elektronické. Tyto techniky mají své výhody a nevýhody. Jejich využití je proto závislé na charakteru a podmínkách výzkumu. Uvedené techniky lze ve výzkumu podle potřeby kombinovat.

Fáze a techniky marketingového výzkumu

Fáze a techniky marketingového výzkumu VY_32_INOVACE_MAR_91 Fáze a techniky marketingového výzkumu Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola,

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová

Více

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými.

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými. Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Projekt. Jednotky analýzy. Proměnné. Vztahy mezi proměnnými. Téma č. 2 Cíle marketingového

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOU potravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 1/ 01/ 02/09 Autor Ing. Eva Hrušková Obor; předmět,

Více

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY Marketingový výzkum Realizace Tomek - Vávrová YMVY Proces marketingového výzkumu Návrh projektu výzkumu Stanovení zdrojů a způsobu získávání informací Sběr informací Vyhodnocení výzkumu a interpretace

Více

MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM

MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM KOZEL Roman MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM Obsah O hlavním autorovi... 9 Slovo úvodem...11 1. Marketingové prostředí...13 1.1 Charakteristika prostředí...14 1.2 Makroprostředí...16 1.2.1 Demografické prostředí...18

Více

Marketingové aplikace. Doc. Ing.Vladimír Chalupský, CSc., MBA

Marketingové aplikace. Doc. Ing.Vladimír Chalupský, CSc., MBA Marketingové aplikace Doc. Ing.Vladimír Chalupský, CSc., MBA Struktura předmětu 4. okruh: Marketingový výzkum - vymezení podstaty a účelu marketingového výzkumu - požadavky na informace výzkumu - proces

Více

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci

Marketingový výzkum. Ing. Martina Ortová, Ph.D. Technická univerzita v Liberci. Projekt TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Marketingový výzkum Ing., Ph.D. Technická univerzita v Liberci Projekt 1 Technická

Více

Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Zkoumání lidské psychiky, základní metody a postupy PaedDr. Mgr. Hana Čechová Chceme-li někoho poznat, je možné ho pozorovat a hodnotit jeho chování. Rozhodující je umět mu naslouchat. 11.4.2019 2 Osnova

Více

MARKETINGOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM

MARKETINGOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM MARKETINGOVÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM Proč je nutná existence MIS ve firmě? Firmy přechází od místního k celonárodnímu a ke globálnímu marketingu změna orientace od zákaznických potřeb k zák. přáním / stále vybíravější

Více

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Sociologický empirický výzkum (SEV) nástroj pro zjišťování odpovědí na otázky o existenci, rozsahu a vývoji společenských jevů a procesů

Více

Metody sociálních výzkumů

Metody sociálních výzkumů Metody sociálních výzkumů DOTAZNÍK ROZHOVOR POZOROVÁNÍ KAZUISTIKA ZÁKLADNÍ TECHNIKY SBĚRU DAT Přímé pozorování Rozhovor Dotazník Analýza dokumentů (standardizovaný rozhovor, nestandardizovaný rozhovor,

Více

Metody výzkumu Dotazník Opory odborného textu Odborný text vytváříme na základě: Odborné literatury kontextualita Vlastního výzkumného šetření Dotazníkové šetření, standardizovaný rozhovor (kvantitativní

Více

Metody sociálních výzkumů

Metody sociálních výzkumů Metody sociálních výzkumů DOTAZNÍK ROZHOVOR POZOROVÁNÍ KAZUISTIKA ZÁKLADNÍ TECHNIKY SBĚRU DAT Přímé pozorování Rozhovor Dotazník Analýza dokumentů (standardizovaný rozhovor, nestandardizovaný rozhovor,

Více

Přehled výzkumných metod

Přehled výzkumných metod Přehled výzkumných metod Kateřina Vlčková Přednášky k Základům pedagogické metodologie PdF MU Brno 1 Definice výzkumné metody Výzkumná metoda Obecný metodologický nástroj k získávání a zpracování dat Systematický

Více

Metody sociálního výzkumu. 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok

Metody sociálního výzkumu. 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok Problémy při sociálním výzkumu Sociální realita často zachytitelná jen skrze indikátory potřebná informace: je přímo pozorovatelná

Více

Marketingová analýza trhu

Marketingová analýza trhu Marketingová analýza trhu Prezentuje: Ing. Michaela Vavrečková Cíl semináře Seznámení se strukturou marketingové analýzy trhu jakou součástí studie proveditelnosti Obsah 1. Analýza prostředí 2. Definování

Více

Sociologický výzkum (stručný úvod) Michal Peliš

Sociologický výzkum (stručný úvod) Michal Peliš Sociologický výzkum (stručný úvod) Michal Peliš vědy exaktní X sociální tvrzení deterministického charakteru univerzální platnost experiment prokazování kauzality tvrzení pravděpodobnostního charakteru

Více

Sociologický výzkum v praxi

Sociologický výzkum v praxi Sociologický výzkum v praxi Školení NSZM ČR Hodonín 6. 11. 2008 Mgr. Tereza Pospíšilová, Ph.D. Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova v Praze Výběr vzorku Informace, které jsme se dověděli o lidech

Více

METODY PSYCHOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.

METODY PSYCHOLOGIE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. METODY PSYCHOLOGIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2011 Mgr. Monika Řezáčová Psychologie je empirická věda, která disponuje souborem

Více

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích...

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích... HAUGE Paul PRŮZKUM TRHU Obsah Předmluva ke třetímu vydání... 1 Předmluva k českému vydání... 3 1. Co je to marketingový výzkum?... 5 Pátrání po marketingových rozhodnutích... 5 Trh a marketingový výzkum...

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0114 0218

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 18 VY 32 INOVACE 0114 0218 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 18 VY 32 INOVACE 0114 0218 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická

Více

Průzkumy dopravního chování: základní zdroj dat o dopravní poptávce. Petr Šenk Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Průzkumy dopravního chování: základní zdroj dat o dopravní poptávce. Petr Šenk Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Průzkumy dopravního chování: základní zdroj dat o dopravní poptávce Petr Šenk Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Metodika aktivitně-cestovního průzkumu Vytvořena v rámci projektu VaV DOPIKOT ve spolupráci

Více

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Teoretická východiska empirického zkoumání pedagogických jevů. Typy výzkumů, jejich různá pojetí. Základní terminologie

Více

Metodologie sociologického výzkumu Úvod do problematiky

Metodologie sociologického výzkumu Úvod do problematiky Metodologie sociologického výzkumu Úvod do problematiky Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky vojenského a leadershipu

Více

Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D.

Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D. Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Marketing Marketingový výzkum

Marketing Marketingový výzkum Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Marketingový

Více

Opory odborného textu Odborný text vytváříme na základě: Odborné literatury kontextualita Vlastního výzkumu Dotazníkové šetření, standardizovaný rozho

Opory odborného textu Odborný text vytváříme na základě: Odborné literatury kontextualita Vlastního výzkumu Dotazníkové šetření, standardizovaný rozho Metody výzkumu Dotazník Opory odborného textu Odborný text vytváříme na základě: Odborné literatury kontextualita Vlastního výzkumu Dotazníkové šetření, standardizovaný rozhovor (kvantitativní výzkum)

Více

OBSAH KAPITOLY KONKURENCE KONKURENCE KONKURENCE IDENTIFIKACE KONKURENCE 2.2.2011 IDENTIFIKACE KONKURENCE A MARKETINGOVÝ VÝZKUM

OBSAH KAPITOLY KONKURENCE KONKURENCE KONKURENCE IDENTIFIKACE KONKURENCE 2.2.2011 IDENTIFIKACE KONKURENCE A MARKETINGOVÝ VÝZKUM OBSAH KAPITOLY IDENTIFIKACE KONKURENCE A Ing. Lukáš Kučera SOŠ Velešín konkurence a její význam identifikace konkurence SWOT analýza účel marketingového výzkumu proces marketingového výzkumu druhy marketingového

Více

Rozhovor, pozorování, dokumenty sociometrie VY_32_INOVACE_ZSV3r0109 Mgr. Jaroslav Knesl

Rozhovor, pozorování, dokumenty sociometrie VY_32_INOVACE_ZSV3r0109 Mgr. Jaroslav Knesl Sociologický výzkum III. Rozhovor, pozorování, dokumenty sociometrie VY_32_INOVACE_ZSV3r0109 Mgr. Jaroslav Knesl Rozhovor Umožňuje i sledování a zaznamenání neverbálních reakcí Zásady vedení rozhovoru

Více

O co vlastně jde? Meze a limity terénních šetření a jejich řešení v praxi marketingového výzkumu. Kombinace metodologií sběru dat

O co vlastně jde? Meze a limity terénních šetření a jejich řešení v praxi marketingového výzkumu. Kombinace metodologií sběru dat Meze a limity terénních šetření a jejich řešení v praxi marketingového výzkumu Konference ČSS 2017 Jan Tuček, ředitel STEM/MARK O co vlastně jde? Zásadní změny v přístupu respondentů Očekávání klienta

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Téma Ročník 1. Datum tvorby 28.2.2013 Anotace Sociologický

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

VÝBĚR VZORKU V KVANTITATIVNÍM

VÝBĚR VZORKU V KVANTITATIVNÍM VÝBĚR VZORKU V KVANTITATIVNÍM Metodologie ISK, 31/10/2014 TERMINOLOGIE Populace / základní soubor Soubor jednotek, které chceme zkoumat předpokládáme, že naše výroky jsou pro tento soubor platné Soubor

Více

MARKETINGOVÝ VÝZKUM (studijní materiál) Ing. Martina Ortová, Ph.D. Ing. Jaroslava Dědková, Ph.D.

MARKETINGOVÝ VÝZKUM (studijní materiál) Ing. Martina Ortová, Ph.D. Ing. Jaroslava Dědková, Ph.D. MARKETINGOVÝ VÝZKUM (studijní materiál) Ing. Martina Ortová, Ph.D. Ing. Jaroslava Dědková, Ph.D. Předmluva Milé studenky/ti, dostává se vám do rukou studijní materiál na téma Marketingový výzkum,který

Více

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU

Měření efektivity informačního vzdělávání. Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Měření efektivity informačního vzdělávání Mgr. Gabriela Šimková gsimkova@phil.muni.cz KISK, Filozofická fakulta MU Evaluace jako výzkumný proces Formy informačního vzdělávání CEINVE Kontaktní (face to

Více

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ E-BUSINESS V PODNIKOVÉ SFÉŘE PŘEHLED VÝSLEDKŮ VÝZKUMU Pecharova 1, 146 PRAHA 4 Tel.: 135 544, Fax: 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Říjen 1 O č i, které vidí víc Markent, s.r.o., je společnost specializovaná

Více

Marketingový průzkum

Marketingový průzkum Marketingový průzkum Předmluva Milé studenky/ti, dostává se Vám do rukou studijní materiál na téma Marketingový průzkum, který vás seznámí se základními aspekty marketingového průzkumu, které budete aplikovat

Více

Standardizace vše podstatné je předem formalizováno, předepsáno Nestandardizace bývá využíván v kvalitních výzkumech

Standardizace vše podstatné je předem formalizováno, předepsáno Nestandardizace bývá využíván v kvalitních výzkumech Otázka: Metody psychologického výzkumu Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Jitunka Pozorování rozdělujeme na běžné lidské pozorování a vědecké pozorování Patří k základním technikám sběru dat.

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Techniky sběru dat ve společnosti

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková. Techniky sběru dat ve společnosti Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Téma Ročník 1. Datum tvorby 10.3.2013 Anotace Techniky

Více

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru: Číslo předmětu:

Více

SOCIOLOGIE B2 Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D.

SOCIOLOGIE B2 Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. SOCIOLOGIE B2 Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. AR 2013/2014 Fakulta sociálních studií katedra sociologie SHRNUTÍ Základní terminologie Etapy sociologického výzkumu Kvantitativní a kvalitativní metoda výzkumu

Více

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování Faktory ovlivňující nákupní chování Hlavní cíl výzkumného projektu Výzkumný projekt si klade za

Více

Význam inovací pro firmy v současném období

Význam inovací pro firmy v současném období Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 25. říjen 2013 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného projektu FPH VŠE "Konkurenceschopnost" (projekt IGA 2, kód projektu VŠE IP300040). 2

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc.

Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc. Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc. 1. PEDAGOGICKÝ VÝZKUM A JEHO METODOLOGIE Pod pojmem výzkum se chápe vědecká činnost, která se zabývá

Více

Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat.

Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. 3. Kvalitativní vs kvantitativní výzkum Kvantitativní výzkum Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. Kvantitativní výzkum

Více

INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU: INOVATIVNÍ BUSINESS INTELLIGENCE

INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU: INOVATIVNÍ BUSINESS INTELLIGENCE INOVATIVNÍ MANAŽER MARKETINGU: INOVATIVNÍ BUSINESS INTELLIGENCE E-LEARNING Jan Novák 15. července 2014 Obsah Proč mít data? Zdroje dat (externí a interní) Typy dat tvrdá a měkká Nejčastější chyby při přípravě

Více

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G

P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 5 ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 1 M A R K E T I N G O V Ý I N F O R M A Č N Í S Y S T É M ZS, akad.rok 2014/2015 Průmyslový marketing - VŽ 2 Mnoho

Více

Konference Terénní a nízkoprahové programy 2010

Konference Terénní a nízkoprahové programy 2010 Hodnocení efektivity nízkoprahových programů Jan Morávek, Ph.D. Institut sociologických studií FSV UK Praha Konference Terénní a nízkoprahové programy 2010 Praha 15. 1. 2010 Východiska Své právo na existenci

Více

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Dvě cesty k poznání. Technické kroky ve výzkumu. Zdroje zkreslení výzkumu. Jak vytvořit výběrový soubor. Varianty výzkumu-kvalitativní a kvantitativní Kvalitativní

Více

Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů

Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů Šetření k Seznamu kvalifikovaných dodavatelů a Systémům certifikovaných dodavatelů ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Zpracovatel: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Veřejného investování Staroměstské náměstí 6 110

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Metody výchovy a vzdělávání

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Metody výchovy a vzdělávání VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 17 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 9.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: Bc. Blažena Nováková 1. ročník Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

Vymezení a význam marketingového výzkumu pro manažerské rozhodování. Základní východiska empirického přístupu, vztah. Téma č. 1

Vymezení a význam marketingového výzkumu pro manažerské rozhodování. Základní východiska empirického přístupu, vztah. Téma č. 1 Vymezení a význam marketingového výzkumu pro manažerské rozhodování. Základní východiska empirického přístupu, vztah teorie a empirie. Téma č. 1 Výzkum trhu Historický vývoj: Výzkum veřejného mínění, sociologický

Více

Návrh metodiky pořízení výběrového souboru

Návrh metodiky pořízení výběrového souboru Návrh metodiky pořízení výběrového souboru v rámci průzkumu dopravního chování cestujících v rámci regionální dojížďky a zmapování vztahu zdroj a cíl pro Brněnské komunikace, a.s. 1 ZÁKLADNÍ A VÝBĚROVÝ

Více

OBSAH Úvod... 9 Výzkum trhu a jeho vztah marketingu... 12 Metoda získávání primárních dat dotazování... 21 Chování spotřebitele...

OBSAH Úvod... 9 Výzkum trhu a jeho vztah marketingu... 12 Metoda získávání primárních dat dotazování... 21 Chování spotřebitele... 5 6 OBSAH Úvod... 9 1 Výzkum trhu a jeho vztah marketingu... 12 1.1 Definice marketingu... 12 1.2 Marketing služeb... 12 1.3 Marketingový výzkum a výzkum trhu... 14 1.4 Proces marketingového výzkumu...

Více

Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR

Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR Hana Huntová výkonná ředitelka Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění SIMAR V Praze, 22.7.2015 Věc: informace k projektu Bořislavka Vážená paní ředitelko, reaguji bezprostředně na Vaše otázky

Více

Charakterizujte 3 úrovně porozumění popisu společenských jevů? Na které z nich je primárně sociologický výzkum zaměřen?

Charakterizujte 3 úrovně porozumění popisu společenských jevů? Na které z nich je primárně sociologický výzkum zaměřen? Metody a techniky sociologického výzkumu Sociologický výzkum v umění a kultuře Opakování Charakterizujte 3 úrovně porozumění popisu společenských jevů? Na které z nich je primárně sociologický výzkum zaměřen?

Více

1. Marketingový výzkum

1. Marketingový výzkum 1. Marketingový výzkum Marketingový výzkum je disciplína, které v sobě zahrnuje poznatky několika vědních oborů jako je matematika, statistika, psychologie, sociologie, informatika a další. Poznatky, metody

Více

Výsledky šetření spokojenosti klientů Městského úřadu Žďár nad Sázavou

Výsledky šetření spokojenosti klientů Městského úřadu Žďár nad Sázavou Benchmarkingová iniciativa 2005 Výsledky šetření spokojenosti klientů Městského úřadu Žďár nad Sázavou Ždár nad Sázavou 11.6.2009 Rostislav Honus Metody Mystery Client Dotazníkové šetření Předpoklad: zájem

Více

Analýza firemní kultury. Závěrečná zpráva

Analýza firemní kultury. Závěrečná zpráva Analýza firemní kultury Závěrečná zpráva 11. 7. 2014 1 Manažerské shrnutí Předmětem projektu bylo provedení analýzy firemní kultury (dále jen analýza ), resp. diagnostika stavu firemní kultury Úřadu Regionální

Více

Marketingová analýza trhu

Marketingová analýza trhu Marketingová analýza trhu Ing. Milena Smeliková Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady Cíl semináře Seznámení se strukturou marketingové analýzy trhu jakou součástí studie

Více

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

T- MaR. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. Podmínky názvy. 1.c-pod. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace Podmínky názvy 1.c-pod. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. MĚŘENÍ praktická část OBECNÝ ÚVOD Veškerá měření mohou probíhat

Více

Zpráva o výsledcích výzkumu postojů rodičů žáků 5. ročníku k otázkám spravedlivého přístupu ke vzdělávání a překonávání školního neúspěchu

Zpráva o výsledcích výzkumu postojů rodičů žáků 5. ročníku k otázkám spravedlivého přístupu ke vzdělávání a překonávání školního neúspěchu Zpráva o výsledcích výzkumu postojů rodičů žáků 5. ročníku k otázkám spravedlivého přístupu ke vzdělávání a překonávání školního neúspěchu Technická zpráva z šetření Překonávání školního neúspěchu v České

Více

1. Statistická analýza dat Jak vznikají informace Rozložení dat

1. Statistická analýza dat Jak vznikají informace Rozložení dat 1. Statistická analýza dat Jak vznikají informace Rozložení dat J. Jarkovský, L. Dušek, S. Littnerová, J. Kalina Význam statistické analýzy dat Sběr a vyhodnocování dat je způsobem k uchopení a pochopení

Více

Optimalizace vybraných verbálních a neverbálních faktorů manažerské komunikace ve společnosti Knürr, s. r. o.

Optimalizace vybraných verbálních a neverbálních faktorů manažerské komunikace ve společnosti Knürr, s. r. o. VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Optimalizace vybraných verbálních a neverbálních faktorů manažerské komunikace ve společnosti Knürr, s. r. o. Autor

Více

Hodnocení vzdělávací akce.

Hodnocení vzdělávací akce. Projekt terénního výzkumu Hodnocení vzdělávací akce. NEWTON CENTER, spol. s r.o. Praha 4, Krč, Štúrova 55, PSČ 142 00 IČO: 250 80 211 WWW.NEWTONCENTER.CZ 1 Obsah: I. Přípravná fáze...3 II. Realizační fáze...4

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 Teorie měření a regulace Praxe názvy 1. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. OBECNÝ ÚVOD - praxe Elektrotechnická měření mohou probíhat pouze při

Více

Výzkum trhu. Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod, tutoriál Mezinárodní podnikání

Výzkum trhu. Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod, tutoriál Mezinárodní podnikání Výzkum trhu Vzdělávací materiál ke kurzu Zahraniční obchod, tutoriál Mezinárodní podnikání Slezská univerzita v Opavě Okresní hospodářská komora Karviná 2010-2013 Výukový materiál je výstupem projektu

Více

SHOPPER INSIGHTS: CESTA K OPTIMALIZACI KATEGORIE MĚŘENÍ NÁKUPNÍHO CHOVÁNÍ POMOCÍ VIDEO POZOROVÁNÍ RETAIL IN DETAIL KONFERENCE PREZENTACE 27. ZÁŘÍ, 2011 Připravily společnosti Úvod, metodologie, teorie

Více

Diagnostická činnost

Diagnostická činnost VÝZKUMNÉ METODY V PSYCHOLOGII Diagnostická činnost Diagnostická činnost je souhrn postupů a technik jejichž cílem je stanovit diagnózu (psychický stav jedince). Jejím cílem může být např.:. Diagnostická

Více

Závěrečná zpráva z výzkumu

Závěrečná zpráva z výzkumu Zhodnocení kampaně Březen měsíc Internetu Závěrečná zpráva z výzkumu v rámci akce: Březen - měsíc Internetu připravil: Heřmanova 22, 17 PRAHA 7 Tel.: 2 19 58, Fax: 2 19 59 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Duben

Více

Marketingový výzkum 11. Výzkum pro potřeby marketingové komunikace

Marketingový výzkum 11. Výzkum pro potřeby marketingové komunikace Marketingový výzkum 11 Výzkum pro potřeby marketingové komunikace Struktura přednášky Proč realizovat výzkum marketingové komunikace? Příprava výzkumu Přehled typů a metod výzkumu Podstata některých metod

Více

nosnice v klecových chovech červenec 2018 zpracováno pro

nosnice v klecových chovech červenec 2018 zpracováno pro nosnice v klecových chovech červenec 2018 zpracováno pro 2 metodika výzkumu Velikost vzorku 809 respondentů ve věku 18 a více let Termín dotazování 23. července 29. července 2018 Metoda sběru dat dotazník

Více

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb (ke standardu 15) I. Příprava zjišťování spokojenosti uživatelů se sociálními službami 1. Před zahájením

Více

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb!

AUDITY Hlavním cílem každého auditu musí být zjišťování faktů, nikoli chyb! AUDITY Audity představují nezávislý zdroj informací a týkají se všech podnikových procesů, které tvoří systém zabezpečování jakosti podniku.audity znamenají tedy systematický, nezávislý a dokumentovaný

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Statistika. Základní pojmy a cíle statistiky. Roman Biskup. (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at) .

Statistika. Základní pojmy a cíle statistiky. Roman Biskup. (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at) . Statistika Základní pojmy a cíle statistiky Roman Biskup (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at)email.cz 12. února 2012 Statistika by Birom Statistika Pojmy a cíle

Více

Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník

Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník Psychodiagnostika Hogan a 360 dotazník Na svých pozicích řešíte množství situací a vztahů, které jsou pro vás náročnější než jiné a pravděpodobně si kladete otázku proč. Jednou z možností, jak na tuto

Více

Zpráva z nástroje "Metodika metaevaluačních kritérií" Školy Škola čar a kouzel v Bradavicích, Bradavice

Zpráva z nástroje Metodika metaevaluačních kritérií Školy Škola čar a kouzel v Bradavicích, Bradavice Zpráva z nástroje "Metodika metaevaluačních kritérií" Školy Škola čar a kouzel v Bradavicích, Bradavice Sumární vyhodnocení Počet kritérií Aritmetický průměr pozitivní volby (ANO a spíše ANO) negativní

Více

KVALITATIVNÍ STANDARD TAZATELSKÉ SÍTĚ PRO SIMAR

KVALITATIVNÍ STANDARD TAZATELSKÉ SÍTĚ PRO SIMAR KVALITATIVNÍ STANDARD TAZATELSKÉ SÍTĚ PRO SIMAR Ú V O D Tento kvalitativní standard stanoví potřebná pravidla pro všechny etapy práce s tazateli, tedy jejich získávání, školení, doškolování, evidenci,

Více

OTÁZKY A ODPOVĚDI PRŮZKUM DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ V LITOMĚŘICÍCH A BLÍZKÉM OKOLÍ

OTÁZKY A ODPOVĚDI PRŮZKUM DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ V LITOMĚŘICÍCH A BLÍZKÉM OKOLÍ OTÁZKY A ODPOVĚDI PRŮZKUM DOPRAVNÍHO CHOVÁNÍ V LITOMĚŘICÍCH A BLÍZKÉM OKOLÍ Proč je důležité, abyste se zúčastnili? Jak jsme Vás vybrali? V jakém termínu probíhá sběr? Jak poznám tazatele? S čím můžete

Více

*Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta České Budějovice ** IDS Praha

*Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta České Budějovice ** IDS Praha Jan Těšitel* Drahomíra Kušová* Karel Matějka** Martin Kuš* *Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta České Budějovice ** IDS Praha České Budějovice, září 2013 CÍL Cílem dotazníkového

Více

Výzkum trhu. Tomáš Kravka

Výzkum trhu. Tomáš Kravka Výzkum trhu Tomáš Kravka 1 Agenda 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ÚVOD CO JE VÝZKUM TRHU? PROČ JE VÝZKUM TRHU NEZBYTNOSTÍ? JAKÝ JE VÝZNAM VÝZKUMU TRHU? ODKUD JSOU INFORMACE ZÍSKÁVÁNY? JAK PROVÁDĚT VÝBĚR VZORKU? JAK

Více

KROKY PŘI PŘÍPRAVĚ A REALIZACI DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ

KROKY PŘI PŘÍPRAVĚ A REALIZACI DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ KROKY PŘI PŘÍPRAVĚ A REALIZACI DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ Mgr. Jan URBAN Jan.Urban@czp.cuni.cz Letní škola Jizerské hory 2005 POSTUP PREZENTACE Úvod Příprava výzkumu Předvýzkum Operacionalizace hypotéz a tvorba

Více

Ing. Pavel Rosenlacher

Ing. Pavel Rosenlacher Marketing v sociálních sítích Webová analytika Ing. Pavel Rosenlacher pavel.rosenlacher@vsfs.cz Krátké shrnutí SEO spočívá v lepším zobrazování stránek ve výsledcích vyhledávání na vyhledávačích Souhrnně

Více

Autodiagnostika učitele

Autodiagnostika učitele Autodiagnostika učitele Přednáška PdF MU Jana Kratochvílová Autodiagnostika učitele Co si představíme pod daným pojmem? Autodiagnostika učitele V nejširším smyslu jako způsob poznávání a hodnocení vlastní

Více

Metody marketingového výzkumu

Metody marketingového výzkumu Metody marketingového výzkumu N_MMV Magisterské studium Garant předmětu: PhDr. Iva Petrová Vyučující:.. PhDr. I. Petrová (PH, KL) Mgr. M. Tomčík (MO) Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:.. 1/1 Rozsah

Více

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení...

Úvod... VII. 1. Podstata marketingu Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura Strategické marketingové řízení... BOUČKOVÁ Jana MARKETING Obsah Úvod... VII Oddíl A Pojetí marketingu a marketingového řízení 1. Podstata marketingu... 3 Shrnutí... 8 Klíčová slova... 9 Otázky... 9 Literatura... 9 2. Strategické marketingové

Více

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji. Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita Pardubice Zaměření projektu Podpora rozvoje dalšího profesního vzdělávání Analýza

Více

Přednáška č.6. Mezinárodní marketingový výzkum

Přednáška č.6. Mezinárodní marketingový výzkum Přednáška č.6 Mezinárodní marketingový výzkum Mezinárodní výzkum trhu Motto Kdo zná svého zákazníka, ten mu umí nabídnout zboží, které potřebuje způsobem, který ho zaujme. Marketingový výzkum systematické

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PODNIKOVÁ EKONOMIKA NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Využití internetu a dalších nových medií jako nástroje PR ve vybraném sportovním subjektu TERMÍN UKONČENÍ STUDIA A OBHAJOBA (MĚSÍC/ROK)

Více

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová

METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ. Bc. Kateřina Böhmová METODA ROZHOVORU V RÁMCI DOPRAVNĚPSYCHOLOGICKÉHO VYŠETŘENÍ Bc. Kateřina Böhmová OBSAH Úvod Teoretická část Problematika rozhovoru z pohledu teorie a praxe Výzkumná část Výsledky výzkumu (popis a interpretace)

Více

Marketing. Struktura učiva

Marketing. Struktura učiva Marketing Didaktické zpracování učiva Struktura učiva 1. Zařazení učiva 2. Cíle učiva 3. Struktura učiva 4. Metodické zpracování učiva týkající se marketingových koncepcí 5. Metodické zpracování učiva

Více

Where small businesses do BIG marketing. Jak získat odpovědi na důležité otázky a dosáhnout tak úspěchu?

Where small businesses do BIG marketing. Jak získat odpovědi na důležité otázky a dosáhnout tak úspěchu? Where small businesses do BIG marketing Jak získat odpovědi na důležité otázky a dosáhnout tak úspěchu? Představení Dobrý den Ing. Ondřej Coufalík Co vás zajímá? Ptejte se, přerušujte, diskutujme... 2

Více

Jednoduché dotazníkové šetření

Jednoduché dotazníkové šetření Jednoduché dotazníkové šetření Jednou z možností získávání dat týkajících se tématu Člověk a zdraví - Výživa lidstva je využití metody dotazníku. Pokud se rozhodnete provézt dotazníkové šetření, brzy zjistíte,

Více

Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_MAR_92 Dotazník Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: 11/2012 Ročník:

Více

Rozhodovací procesy 3

Rozhodovací procesy 3 Rozhodovací procesy 3 Informace a riziko Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 III rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování Rozhodování

Více

Metodická příručka k uplatnění některých metod při hodnocení dopadů regulace (RIA)

Metodická příručka k uplatnění některých metod při hodnocení dopadů regulace (RIA) 1 Metodická příručka k uplatnění některých metod při hodnocení dopadů regulace (RIA) 2 OBSAH 1. Alternativní formy řešení problému... 3 2. Metody porovnávání dopadů... 4 3 1. ALTERNATIVNÍ FORMY ŘEŠENÍ

Více