Věk: Čas: 180 minut (4 vyučovací hodiny po 45 minutách) let. Diferenciace:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Věk: Čas: 180 minut (4 vyučovací hodiny po 45 minutách) let. Diferenciace:"

Transkript

1 Název: Matematika v krvi Témata a klíčová slova: desetinná čísla, zlomky, procenta, jednotky soustavy SI, statistické grafy, tabulky, kombinatorika, lidská krev, erytrocyt, systém ch skupin AB0, rozdělení ch skupin, dědičnost a dárcovství krve Čas: 180 minut (4 vyučovací hodiny po 45 minutách) Věk: let Diferenciace: Vyšší úroveň: žáci mohou zjistit některé údaje a biologická fakta o lidské krvi individuálně. Nižší úroveň: žákům můžeme poskytnout návod a ukázat jim, jak úkoly v pracovních listech řešit. Pomůcky: pracovní listy počítač s Excelem a PowerPointem počítač s přístupem na internet Požadované základní vědomosti: vědecký zápis desetinného čísla předpony v systému desetinných čísel zlomky, procenta měrka, tabulka jednoduché statistické grafy složky krve, erytrocyt skupiny alela, antigen genotyp, fenotyp Instrukce, IT podpora atd.: Žáci používají pracovní listy. Doporučujeme používat kalkulačky a tabulkové procesy. Analýza řešení a diskuze je efektivní, jestliže žáci pracují ve skupinách po dvou až třech. Doporučujeme použít internet a další vhodné zdroje informací. Je vhodné zorganizovat odbornou přednášku nebo aspoň návštěvu lékaře, odborníka na hematologii nebo laboranta na hematologii. Výstupy: Žáci získají základní poznatky o erytrocytech, ch skupinách, dědičnosti, rozdělení ch skupin a řeší jednoduché matematické úlohy odvozené z uvedeného kontextu. Žáci jsou schopni řešit standardní matematické úlohy odvozené z kontextu Matematika v krvi a odhalit matematická fakta o lidské krvi. Žáci hlouběji pochopí mezipředmětové vztahy mezi matematikou a biologií (hematologií, medicínou člověka).

2 Výuka První vyučovací hodina: Erytrocyt Úvodní aktivita Brainstorming o lidské krvi: množství krve v těle člověka, složky krve, velikost ch složek; množství krve, které se odebírá při vyšetřeních, při dárcovství krve; množství krve, které je potřebné při transfúzích; skupiny apod. Hlavní aktivita Práce v malých skupinách (2-3 žáci). Každá dostane pracovní list a dodatek k pracovnímu listu tabulka s předponami jednotek soustavy SI. Žáci pracují v skupinách, čtou text a řeší úlohy. Závěrečná aktivita Vyřešené úkoly prezentují pomocí posteru. Každá vytvoří a vyvěsí ve třídě poster, potom následuje kontrola výsledků. Každá prezentuje jeden výsledek a popíše metodu, kterou se k výsledku dopracovala. Pokud se vyskytne několik různých způsobů řešení, prodiskutují se společně. Některé úkoly z pracovního listu můžeme zadat za domácí úkol. Další náměty na domácí úkol: nalézt informace o ch skupinách systému AB0. Další možnost: rozdat žákům první část Pracovního listu 2. Žáci se seznámí s textem a samostatně řeší úlohy. Druhá vyučovací hodina: Krevní skupiny systému AB0 a dědičnost Úvodní aktivita Rozhovor o ch skupinách. Znají žáci svou skupinu? Je důležité znát svou skupinu? Proč by to mělo být důležité? Žáci si přečtou první část pracovního listu 2. Tabulku 1 můžeme připravit jako plakát a vyvěsit ji ve třídě. Žáci společně vyplní tabulku 2 na základě poznatků, o kterých diskutovali v úvodu hodiny. Hlavní aktivita Kvíz o dědičnosti ch skupin. Pracovní list obsahuje 12 jednoduchých otázek. Otázky mohou být připravené každá jednotlivě na papíře. Papírky s otázkami se umístí do losovací nádoby. Žáci vytvoří skupiny. Maximální počet skupin je sedm. Jedna žáků spolu s učitelem vytvoří porotu. Každá soutěžní zodpoví dvě z 12 otázek plus jednu z otázek označených 13A-G. Porota ohodnotí odpovědi. Výsledky se napíší na tabuli. Tři týmy, jejichž odpovědi budou nejlepší, můžeme ohodnotit známkou. Závěrečná aktivita Žáci prodiskutují řešení a případné problémy, které se vyskytly při řešení úloh kvízu. Třetí hodina: Rh faktor Úvodní aktivita Zopakování vědomostí o ch skupinách systému AB0. Výsledky řešení z předcházejících hodin (postery, vyřešené pracovní listy) umístíme ve třídě a rychle a stručně je okomentujeme. Hlavní aktivita

3 Pracovní list 3. Žáci pracují ve dvojicích. Přečtou si pracovní list 3 a řeší úlohy. K nakreslení koláčových grafů můžeme využít IT a vhodné programy (MS Excel). Závěrečná aktivita Porovnávání výsledků a diskuze mezi žáky. Správné výsledky zobrazíme a umístíme ve třídě. Čtvrtá hodina: Rozdělení ch skupin Úvodní aktivita Pracovní list 4, část první. Žáci se seznámí s tím, jak jsou jednotlivé typy ch skupin rozšířené v jednotlivých částech světa. Žáci mohou vyhledávat informace z různých zdrojů. Hlavní aktivita Práce v malých skupinách při řešení úloh v druhé části pracovního listu 4. Počet skupin žáků je aspoň osm. Každá připraví graf nebo diagram podle obrázku 1 a v pracovním listu vyplní tabulky 1 a 5. Potom každá pracuje samostatně na vyplnění faktů o ch skupinách systému AB0 (čtyři různé úlohy). To znamená, že aspoň dvě skupiny řeší stejné úlohy (A+ a A- je jedna úloha, B+ a B- je další úloha a podobně je to s úlohami pro skupinu AB a O). Pro kreslení grafu můžeme použít IT a odpovídající software (Excel). Závěrečná aktivita První část: Skupiny, které řešily stejné úlohy, se spojí a prodiskutují své řešení. Měly by si odsouhlasit správné řešení a připraví společně poster. Druhá část: Každá ukáže graf vytvořený z tabulky 1. Tabulky 2 a 5 můžeme připravit ve formě velkých plakátů a můžeme je vyplňovat v průběhu společné diskuze. Žáci, kteří doplňují údaje, komentují spolu s učitelem svá řešení a výsledky. Doplněk Vytváření posterů (plakátů) s vybranými fakty a zajímavými, novými informacemi o lidské krvi a/nebo o tématech medicíny člověka. Postery je vhodné umístit ve třídě nebo na chodbě školy jako poster galerii. Každá v závěrečné části hodiny vysvětlí, co poster zobrazuje. Žáci hlasují, který poster a prezentace byla nejlepší (vlastní poster je z hlasování vyloučený). Místo posterů v papírové podobě můžeme promítat nebo vytisknout prezentace vytištěné v PowerPointu.

4 Pracovní list 1 ERYTROCYT Ahoj. Jsem červená krvinka. Ahoj. Som červená krvinka. CIAO. SONO UN GLOBULO ROSSO. Sveiki. Aš esu raudonasis kraujo kūnelis. Hello. Ik ben een rode bloedcel. Hi. I'm a red blood cell. Hallo. Ich bin ein rote Blutkörperchen. Γεια σας. Είμαι ερυθρών αιμοσφαιρίων. Erytrocyt vzniká v kostní dřeni, odkud proniká do ho oběhu. Nejedná se o typickou buňku, neboť zralý erytrocyt nemá jádro. Ale zato obsahuje přibližně 265 milionů molekul hemoglobinu. Hemoglobin je bílkovina, díky které erytrocyt přenáší kyslík z plic do všech tkání v těle a oxid uhličitý z tkání zpět do plic. To je hlavní poslání erytrocytu. Erytrocyt má diskovitý tvar, ve středu protlačený. Tento tvar se nazývá bikonkávní a pomáhá erytrocytu plavat cévami. Průměr disku erytrocytu je 7,5 μm, tloušťka 2,1μm a v nejužším místě jen 1 μm. Úloha 1. Převeďte rozměry erytrocytu na mm a m. Pro vyjádření velmi malých rozměrů ch buněk se používají speciální jednotky soustavy SI (Příloha 1). Úloha 2. Objem jednoho erytrocytu je asi 90 fl. Převeďte na pl, nl, μl, ml, l, dm 3, cm 3, mm 3, μm 3. Zapište také pomocí mocnin čísla 10. Erytrocyt je buňka, jejíž povrch tvoří cytoplazmatická membrána. Představme si, že se bikonkávní tvar erytrocytu změní na tvar koule, přičemž plocha cytoplazmatické membrány zůstane stejná. Objem této koule by se zvětšil na 150 fl.

5 Úloha 3. Vypočítejte, o kolik procent by se zvětšil objem erytrocytu, kdyby se změnil do tvaru koule. Důležité je zvětšení povrchu erytrocytu při zachování objemu, který by měl v kulovitém tvaru. Erytrocyt totiž poskytuje kyslíku a oxidu uhličitému pronikajícím přes jeho vnější membránu největší možnou plochu. Může tak sloužit k jejich přenosu. Zvětšení povrchu dosáhneme protlačením disku na obou stranách. Číslo, vyjadřující plochu povrchu erytrocytu, je potom 136 μm 2. Úloha 4. Vypočítejte, kolikrát se zvětší povrch erytrocytu protlačením v porovnání s koulí, jejíž objem už znáte. Kolik procent tvoří toto zvětšení? Když erytrocyt opustí plíce a vydá se na okružní plavbu po těle s nákladem kyslíku, který si převzal v plicích, i z nejvzdálenějšího místa v těle se vrátí do plic za 20 sekund. Jeden erytrocyt žije 100 až 120 dní. Úloha 5. Vypočítejte, kolikrát za svůj život vykoná erytrocyt okružní plavbu po těle. Zvažte nejnižší a nejvyšší možnou délku života erytrocytu. Počet všech erytrocytů v těle zdravého člověka se pohybuje v jistých hranicích a záleží také na tom, zda se jedná o muže nebo ženu. Jakmile množství erytrocytů klesne pod stanovenou hodnotu nebo naopak stoupne nad uvedenou hodnotu, jedná se o projev nějakého onemocnění. Počet erytrocytů se vypočítává z ho vzorku. Z ho vzorku se počítá, kolik erytrocytů se nachází v jednom mm 3 krve nebo v jednom litru krve. Celkový počet erytrocytů v těle dospělého člověka se pohybuje v rozmezí až Tabulka 1 ukazuje optimální množství erytrocytů v 1 mm 3 krvi. Úloha 6. Vypočítejte počet erytrocytů v jednom litru krve, doplňte tabulku 1. počet erytrocytů v 1 mm 3 MUŽI 4,2 5, ŽENY 3,8 5, Tabulka 1 počet erytrocytů v 1 litru Úloha 7. Stačil by součet povrchů všech erytrocytů na pokrytí hrací plochy fotbalového hřiště s rozměry 90 m x 45 m? Když erytrocyt zestárne, zaniká. Za jednu minutu zanikne v těle člověka asi milión erytrocytů. Ale stále se tvoří nové a nové buňky a počet erytrocytů si tělo člověka udržuje v uvedených hranicích. Úloha 8. Za jaký čas by zanikly všechny erytrocyty v těle, pokud by se jejich počet neobnovoval? V úvodu bylo uvedeno, že erytrocyt obsahuje asi 265 biliónů molekul hemoglobinu. Všechny molekuly hemoglobinu v jednom erytrocytu mají dohromady hmotnost 32 ± 2 pg, je to asi 34% hmotnosti jednoho erytrocytu.

6 Úloha 9. Kolik molekul hemoglobinu je v celém těle člověka? (Hemoglobin žádná jiná buňka v lidském těle neobsahuje.) Zapište pomocí mocniny čísla 10. Úloha 10. Jakou hmotnost má erytrocyt, když 32 ± 2 pg je 34% jeho hmotnosti? Erytrocyt zachytí kyslík díky železu, které je součástí hemoglobinu. Jeden gram hemoglobinu obsahuje 3,34 mg železa. Úloha 11. Vypočítejte, kolik gramů železa mají všechny erytrocyty v těle dospělého člověka. Nyní víte o erytrocytu poměrně dost. Něco jste si přečetli, něco vypočítali. Ale hlavně jste zjistili, kolik matematiky se skrývá v jedné nepatrné krvince, která vlastně ani není viditelná pouhým okem. I když žijeme tak blízko sebe.

7 Příloha 1 English expression 10 n prefix symbol number short scale long scale yotta Y septillion quadrillion zetta Z sextillion thousand trillion exa E quintillion trillion peta P quadrillion thousand billion tera T trillion billion giga G billion thousand million mega M million kilo k thousand hecto h hundred deca da ten one deci d tenth 0, centi c hundredth 0, milli m thousandth 0, micro µ millionth 0, nano n billionth thousand millionth 0, pico p trillionth billionth 0, femto f quadrillionth thousand billionth 0, atto a quintillionth trillionth 0, zepto z sextillionth thousand trillionth 0, yocto y septillionth quadrillionth 0,

8 Pracovní list 2 Část 1. Systém ch skupin ABO (AB0) Poznámka: Text je určený učitelovi nebo žákům pro samostatnou práci. Roku 1901 Rakušan Karl Landsteiner objevil tři typy A, B a C (dnes odpovídají typům A, B a 0). Za tento objev dostal roku 1930 Nobelovu cenu. Nezávisle na něm a jeho žácích roku 1907, Čech Jan Jánský došel k závěru, že skupiny jsou čtyři. Označil je I, II, III a IV. Bylo to poprvé, kdy byl objeven skupinový systém a určené jeho skupiny. V současnosti je označujeme 0, A, B, AB a celý systém jako AB0 (ABO) systém. V některých jazycích (např. slovenštině, češtině, italštině, holandštině, němčině, litevštině) e používá zápis AB0 (s nulou), v jiných (např. v angličtině, řečtině, španělštině, francouzštině) zápis ABO (s písmenem O). WHO (Světová zdravotnická organizace) ve svých anglických textech používá zápis ABO. Na erytrocytech mohou být tři typy antigenů systému AB0: - pouze základní řetězec - to je antigen typu 0 (pro zvědavce a šikuly z chemie: je to glykoprotein, který končí takto: N-acetylgalaktozamin galaktóza N-acetylglukozamin galaktóza fukóza), - jestliže je k základnímu řetězci připojen ještě jeden N-acetylgalaktozamin, jde o antigen typu A - jestliže je na základním řetězci navíc galaktóza, jedná se o antigen typu B Přítomnost antigenů A a B se dá ověřit laboratorně. Jestliže testy nepotvrdí přítomnost antigenů A a B na erytrocytech, mají řetězec 0. To, jaké typy antigenů systému AB0 si naše krvinky ponesou, máme zapsané na devátém páru chromozómu. Právě jsme zjistili, že jsou na výběr tři typy: A, B a 0. Tyto možnosti, které jsou zapsané na chromozomových párech, nazýváme alely. Vzhledem k tomu, že dědíme alely od obou rodičů, mohou vzniknout následující kombinace alel a tedy následně také antigenů na krvinkách: AA, A0, BB, B0, AB, 00. Než se začneme zaobírat typy ch skupin, povězme si, jak se antigeny projevují. Jestliže má člověk na erytrocytech pouze antigeny 0, projeví se jako 0, pokud má pouze A, projeví se jako A, pokud pouze B, bude se jednat o skupinu B. Jenže alely, které zdědíme od obou rodičů, nemusí být stejné. Co se stane, když člověk zdědí od jednoho rodiče (je zcela jedno od kterého) alelu pro antigen A a od druhého pro antigen 0? Antigeny A a B jsou antigenu 0 nadřazené. V genetice říkáme, že jsou dominantní oproti recesivní alele 0. To znamená, že přestože jsou na erytrocytu antigeny A i 0, člověk se projeví jako A. Antigen A jednoduše řečeno přebije antigen 0. Stejně tak tomu je i při kombinaci B a 0, alela B je dominantní nad alelou 0 a člověk má pak skupinu B. Ale alely A a B jsou k sobě navzájem přátelské. Pokud díky nim erytrocyty nesou antigeny typu A i B, projeví se oba i navenek dají se laboratorně prokázat. Člověk má potom skupinu AB. Říkáme, že alely (na chromozómech) i antigeny (na erytrocytech) A a B jsou navzájem kodominantní.

9 Všechny předpoklady našich vlastností (nejen pro skupinu), tedy alely, které máme na všech chromozomech, tvoří genotyp člověka a jejich vnější projevy, teda vlastnosti, které se dají navenek pozorovat, vytvářejí fenotyp člověka. V následující tabulce 1 je schematicky znázorněno, jak se genotypové kombinace alel pro skupiny AB0 systému projeví ve fenotypu. genotyp (přítomnost alel) AA A0 fenotyp ( ) A BB B0 B AB AB 00 0 TAB 1

10 Část 2: Dědičnost Úvod společná aktivita Zkusme spolu vyřešit následující problém. Matka má skupinu A, otec skupinu B. Mohou mít dítě s skupinou 0? Naučili jsme se, že člověk s skupinou A může mít dvojce alel AA nebo A0. Člověk s skupinou B může mít dvojice BB nebo B0. Jestliže má dítě skupinu 0 (00), musel by mu každý z rodičů předat alelu 0. Jestliže nevíme, zda jeden rodič je A0 nebo AA a druhý B0 nebo BB a ani to zjistit nemůžeme, můžeme říci, že tuto možnost nelze vyloučit, tedy může nastat. Bonus: Jestliže by rodiče s mi mi A a B skutečně měli dítě s skupinou 0, je to důkaz, že jsou určitě A0 a B0. Vyšetření skupiny se používá i při zjišťování otcovství (paternita). Zjišťuje se, zda by dotyčný muž mohl být otcem dítěte nebo zda jím určitě není. (Pozor, pokud muže vyhovuje, není to důkaz, že skutečně otcem je.) matka 0 A B AB otec 0 A B AB Tabulka 2 Kvízové otázky Poznámka: Otázky Q1 Q13A-G bychom měli připravit každou samostatně na papír a vložit je do losovací nádoby. Q1: Rodiče mají čtyři děti a každé má jinou skupinu v AB0 systému. Je to možné? Vysvětlete. Q2: Vysvětlete, proč nemohou mít rodiče, oba s skupinou AB, dítě s skupinou 0? Q3: Sestra má skupinu A, její bratr skupinu B. Napište všechny možnosti genotypu ch skupin jejich rodičů. Q4: Matka má skupinu A (víme, že její matka byla 0), otec má skupinu AB. Jakou skupinu mohou mít jejich děti a jakou určitě mít nemohou? Napište také genotypy. Q5: Jaké skupiny mohou mít děti rodičů s skupinou 0?

11 Q6: Je možné, aby měli sourozenci s skupinou AB a 0 stejné rodiče? Vysvětlete, kdy by to bylo možné. Q7: Jakou skupinu by muselo mít dítě rodičů s mi mi A a B, abychom si byli jistí, že mají genotyp A0 a B0, což se běžně zjistit nedá? Q8: Kolik kombinací genotypu ch skupin v systému AB0 rodičovského páru může existovat? Zapište je a doplňte všechny možné fenotypy jejich dětí. Q9: Matka s skupinou B má dítě s skupinou A. Uveďte všechny možnosti ch skupin, které daného muže nevyloučí z testu otcovství. Q10: Může se matce s skupinou A narodit dítě s skupinou 0? Jaký genotyp by musel mít otec dítěte? Q11: Jestliže má matka skupinu AB a dítě skupinu B, mohl by být muž s skupinou 0 otcem dítěte? Vysvětlete. Q12: Matka má skupinu B a dítě AB. Určete, jakou skupinu by musel mít muž, aby byl testem otcovství určitě vyloučen.

12 Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte ano / ne vysvětlení 13A AB x B B Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte ano / ne vysvětlení 13B 0 x 0 A Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte ano / ne vysvětlení 13C AB x 0 AB Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte ano / ne vysvětlení 13D AB x AB B Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte ano / ne vysvětlení 13E A x A 0 Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte ano / ne vysvětlení 13F A x B A Q13: Vysvětlete, zda se uvedené situace mohou vyskytnout v systému ch skupin AB0. rodičů dítěte 13G B x B AB ano / ne Tabulka 3 vysvětlení

13 Pracovní list 3 Krevní skupinový systém Rh Roku 1940 se Karl Landsteiner a Alexander S. Wiener se zabývali skupinovým systémem MNS. Při pokusech imunizovali (imunizace dodání antigenů do organismu) králíky krví opice Makak. Objevili novou protilátku, která shlukovala krvinky nezávisle na doposud známých ch skupinách A, B, 0, AB, M, N a MN. Pomocí této protilátky se jim podařilo v lidské krvi najít nový antigen společný všem krvinkám člověka a opice nazývané Macacus rhesus. Tento nový antigen označili jako faktor Rhesus, tedy Rh faktor. Lidi, jejichž erytrocyty tato nová protilátka shlukovala, označili za Rh pozitivní (Rh +). Ty, jejichž erytrocyty tato protilátka neshlukovala, za Rh negativní (Rh-). Krevní skupinový systém Rh je velmi složitý. My si jednoduše popíšeme jeho základní vlastnosti. Rh faktor má mnoho alel, nejvýznamnějších je pět: C, c, D, E, e. Ano, existuje také malé d, to ale není skutečná alela, ale pouze písmeno, které označuje situaci, kdy chybí velké D. Alely pro tyto antigeny jsou uloženy na prvním chromozomovém páru. Všechny možné kombinace trojic, které můžeme zdědit od jednoho rodiče, jsou: cde, Cde, cde,cde, CDe, CdE, cde, CDE. V populaci se vyjmenované kombinace vyskytují různě často. Od jednoho rodiče dědíme jednu trojici alel, od druhého rodiče druhou trojici alel. Tyto trojice mohou být zcela odlišné, ale mohou být i zcela totožné. Dvojice odpovídajících alel vytvoří genotypy, které určí antigeny na krvinkách (cc, DD, Dd, ee a podobně). Alely C, D, E jsou dominantní vzhledem k alelám c, d, e, takže následující tabulka pro vás nebude překvapením: Genotyp fenotyp CC nebo Cc C cc c DD nebo Dd D EE nebo Ee E Ee e Tabulka 1 Nepřítomnost alely D v genotypu označujeme jako genotyp dd a jako fenotyp d. A teď to nejdůležitější. Kdy je vlastně člověk Rh pozitivní a kdy Rh negativní? O všem rozhoduje přítomnost antigenu D! Jestliže je v genotypu člověka přítomna alela D (nezáleží, zda DD nebo Dd), pak je Rh pozitivní, píšeme Rh+. Pokud alela D není v genotypu přítomna (dd), člověk je Rh negativní, píšeme Rh-. Pokud bychom chtěli rozepsat genotyp jednoho člověka se všemi zmíněnými alelami, vypadalo by to například takto: DDCcEe, DdCcee, DDCCee, ddccee,... Úloha 1: Pokračujte dál a napište všechny možné kombinace uvedených alel Rh systému. Úloha 2: Jaký je poměr Rh pozitivních k Rh negativním?

14 Vyřešme společně následující příklad: Příklad 1: Jaký Rh faktor mohou mít děti rodičů, z nichž je jeden Rh- a druhý Rh+? Víme, že rodič, který je Rh- (dd), může svému dítěti poskytnout pouze alelu d. Rodič, který je Rh+, má aspoň jednu alelu D. Druhá alela může být D nebo d. Takže děti mohou mít genotyp Dd nebo dd, to znamená, že mohou být Rh+ nebo Rh-. Pro pochopení vám pomohou tabulky 2 a 3: 1. rodič Rh- (dd) 2. rodič Rh+ (DD) d d D Dd Dd D Dd Dd Tabulka 2 1. rodič Rh- (dd) 2. rodič Rh+(Dd) d d D Dd Dd d dd dd Tabulka 3 Úloha 3: Doplňte tabulku 4. Rodiče děti genotyp fenotyp genotyp Rh + Rh DD x Dd Rh+ x Rh+ DD, DD, Dd, Dd 100% 0% Dd x Dd Rh+ x Rh+ DD, Dd, Dd, dd 75% 25% Tabulka 4 Krevní skupinový systém Rh - rozmístění Většina lidí má skupinu Rh+. Zastoupení skupiny Rh+ a Rh- uvádíme v tabulce 5. (Lidé s skupinou Rh- by se měli z tabulky poučit a pokud cestují do oblastí, kde se Rh- vyskytuje zřídka.) distribuce Rh v procentech lidstvo podle předpokládaného původu Rh pozitivní v % Rh negativní v % evropský původ (Baskové) speciální případ 84 (64) 16 (36) africký původ 99 1 neevropský, neamerický původ 99,9 0,1 Tabulka 5 Úloha 4: Nakreslete čtyři koláčové grafy zastoupení ch skupin Rh+ a Rh- podle tabulky 5.

15 Pracovní list 4 ZASTOUPENÍ KREVNÍCH SKUPIN AB0 systém Alely AB0 systému nejsou v lidské populaci rozmístěny rovnoměrně. Alela A se vyskytuje převážně v západní Evropě, na severu u Sámů, také však u jisté skupiny Indiánů z Montany a v Austrálii. Nenajdeme ji u původních obyvatel střední a jižní Ameriky. Alela B se nejvíce vyskytuje v Asii, zejména v jihovýchodní, u Korejců, Indů a Indonésanů, v Africe. Avšak u původního obyvatelstva Ameriky a Austrálie je její výskyt téměř nulový. Alela B je celosvětově nevzácnější alelou tohoto systému. Skupinu 0 mělo původní obyvatelstvo střední a jižní Ameriky (téměř 100%), ale významnou měrou se vyskytuje i u severoamerických Indiánů a v Austrálii, v Evropě u Basků ve Španělsku. Alela 0 je nejčetnější. OBR. 1 Mapa (online zdroj: Hodnoty procentuálního zastoupení ch skupin AB0 systému u jednotlivých národů se podle různých zdrojů mírně různí. V následující tabulce naleznete ověřené hodnoty zastoupení ch skupin u Slováků. 0 A B AB Slováci 32 % 42 % 18 % 8 % Tabulka 1

16 Další údaje jsme získali z Wikipedie: národ 0 v % A v % B v % AB v % Češi Řekové Holanďani Litevci Němci Italové Tabulka 2 Úloha 1: Nakreslete sloupcový graf podle jednotlivých ch skupin pro všech sedm národností v tabulkách 1 a 2. (Skupinová práce, úloha pro každou skupinu.) ZASTOUPENÍ KREVNÍCH SKUPIN NA SLOVENSKU Procentuální zastoupení jednotlivých ch skupin na Slovensku najdete v následující tabulce 3: Zastoupení na Slovensku AB0 Rh v % ,2 32-4,8 A + 35,7 42-6,3 B + 15,3 18-2,7 AB + 6,8 8-1,2 Tabulka 3

17 Úloha 2: Vyplňte tabulku 4. Uspořádejte údaje o ch skupinách sestupně. (Skupinová práce. Úlohu řeší každá. Na konci vyučovací hodiny se řešení společně prodiskutuje.) KREVNÍ SKUPINA ZASTOUPENÍ V % A+ 35,7 Tabulka 4 Úloha 3: V následujícím textu doplňte chybějící údaje. 0+ V pořadí druhou nejrozšířenější skupinu 0+ má % Slováků. Může být podána všem Rh pozitivním pacientům (0+, A+, B+, AB+), což představuje % populace. Dostat transfúzi však může jen od 0 a 0+, což je % Slováků. 0- Tuto skupinu má % Slováků. Mohou ji dostat pacienti se všemi mi mi (0 +, 0-, A+, A-, B+, B-, AB+ a AB-), teda %. Jsou to univerzální dárci. Pacienti s 0 mohou dostat krev POUZE od dárců se stejnou skupinou, což je %. A+ Je to nejrozšířenější na Slovensku, má ji % lidí. Může být podána pacientům s skupinou A+, ale i AB+, což je % populace Slovenska. Pacienti A+ mohou přijmout krev od dárců s těmito mi: 0+, 0-, A+ A-, což je %. A- % Slováků má skupinu A-. Může být podána pacientům s skupinou A+, A-, AB+ a AB-, tedy % Slováků. Sama může však přijmout pouze A- a 0-, což je % lidí. B+ Je to třetí nejrozšířenější na Slovensku ( %). Krev s touto skupinou mohou dostat nositelé skupiny B+ a AB+, což je % populace. Lidé se B+ mohou dostat transfúzi od dárců s B-, B+, 0- a 0+, tj. %. B-

18 Jen velmi malá část naší populace má skupinu B- ( %). Může být podána pacientům s skupinou B+, B-, AB+ a AB-, teda % Slováků. Nositel této skupiny může dostat transfúzi od lidí s skupinou B- a 0- ( % lidí). AB+ % Slováků má skupinu AB+. Je to nejméně rozšířená s pozitivním Rh. Krev s touto skupinou mohou dostat JEN pacienti se stejnou skupinou ( %). Naopak, nositelé AB+ mohou dostat krev od lidí se VŠEMI mi mi ( %) lidí. Jsou to univerzální příjemci. AB- Nejméně lidí na Slovensku má tuto skupinu ( %). Krev s touto skupinou může být podána pouze % lidí (s skupinou ABa AB+). Lidé s AB- mohou dostat krev od všech Rh negativních lidí (0-, A-, B- a AB-), což je %. Úloha 4: Doplňte tabulku 5. Tabulka 5 je tabulka kompatibility (tj. ukazuje, kdo komu může darovat krev). (Skupinová práce. Úlohu řeší každá. Na konci vyučovací hodiny se řešení společně prodiskutují.) příjemce 0-0+ A- A+ B- B+ AB- AB+ dárce 0-0+ A- A+ B- B+ AB- AB+ Tabulka 5

Imunologie krevní skupiny 109.3059

Imunologie krevní skupiny 109.3059 Imunologie krevní skupiny 109.3059 Strana 1 z 22 SIMULAČNÍ SOUPRAVA PRO AB0 & Rh TYPIZACI KRVE Strana 2 z 22 SOMERSET educational (Pty) LTD SIMULOVANÉ SOUPRAVY PRO STANOVENÍ KREVNÍ SKUPINY AB0 a Rh FAKTORU

Více

Seminář genotyp, fenotyp, krevní skupiny MONOHYBRIDISMUS

Seminář genotyp, fenotyp, krevní skupiny MONOHYBRIDISMUS Seminář genotyp, fenotyp, krevní skupiny MONOHYBRIDISMUS Úkol č.1: Sestavte kombinační čtverce pro následující hybridizace jedinců. Uveďte jejich genotypové a fenotypové štěpné poměry. Fenotypové štěpné

Více

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Krevní skupiny EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.10 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Erytrocyty. Hemoglobin. Krevní skupiny a Rh faktor. Krevní transfúze. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Formované krevní elementy: Buněčné erytrocyty, leukocyty Nebuněčné trombocyty Tvorba krevních

Více

Krevní skupiny - přehled

Krevní skupiny - přehled Krevní skupiny Krevní skupiny - přehled antigeny erytrocyty osoba A osoba B cizí antigeny protilátky osoba A osoba B Krevní skupiny - přehled 001 ABO ABO 014 Dombrock DO 002 MNS MNS 015 Colton CO 003 P

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY

OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY OBĚHOVÁ SOUSTAVA TĚLNÍ TEKUTINY obr. č. 1 TĚLNÍ TEKUTINY tkáňový mok, krev a míza = tekutá tkáň funkce: zajišťují stálost vnitřního prostředí úprava koncentrace rozpuštěných látek, ph, teploty TĚLNÍ TEKUTINY

Více

HLAVNÍ KREVNÍ SKUPINY ( AB0 SYSTÉM A RH FAKTOR) A JEJICH DĚDIČNOST

HLAVNÍ KREVNÍ SKUPINY ( AB0 SYSTÉM A RH FAKTOR) A JEJICH DĚDIČNOST HLVNÍ KREVNÍ SKUPINY ( 0 SYSTÉM RH FKTOR) JEJICH DĚDIČNOST (Určení krevních skupin systému 0 a Rh faktoru pomocí antisér. Frekvence fenotypů a genotypů v dané skupině. Hardyho-Weinbergův zákon. Dědičnosti

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ TEKUTINY_P1-2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Dědičnost vázaná na X chromosom

Dědičnost vázaná na X chromosom 12 Dědičnost vázaná na X chromosom EuroGentest - Volně přístupné webové stránky s informacemi o genetickém vyšetření (v angličtině). www.eurogentest.org Orphanet - Volně přístupné webové stránky s informacemi

Více

1. OBSAH, METODY A VÝZNAM FYZIKY -

1. OBSAH, METODY A VÝZNAM FYZIKY - IUVENTAS - SOUKROMÉ GYMNÁZIUM A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA 1. OBSAH, METODY A VÝZNAM FYZIKY - STUDIJNÍ TEXTY Frolíková Martina Augustynek Martin Adamec Ondřej OSTRAVA 2006 Budeme rádi, když nám jakékoliv případné

Více

1 mm = 0,01 dm 1 m = 1 000 mm 1 mm = 0,001 m 1 km = 1 000 m 1 m = 0,001 km

1 mm = 0,01 dm 1 m = 1 000 mm 1 mm = 0,001 m 1 km = 1 000 m 1 m = 0,001 km Téma: Převody jednotek fyzikálních veličin A. Pravidla pro převody jednotek v desítkové soustavě převádíme-li z jednotky větší na menší číslo bude větší násobíme 10, 100, 1 000, 1 000 000 posuneme desetinou

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 15. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_FY_A

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 15. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_FY_A Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 15. 9. 2012 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Úvod

Více

Využití algebraických hyperstruktur při určování dědičnosti krevních skupin

Využití algebraických hyperstruktur při určování dědičnosti krevních skupin PWSZ Nowy SĄcz Zeszyty Naukowe PWSZ NS, Nowy SĄcz 2013 Využití algebraických hyperstruktur při určování dědičnosti krevních skupin Eva Bártková 1, David Nocar 2, Květoslav Bártek 3 1 Katedra matematiky

Více

MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST

MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST MENDELOVSKÁ DĚDIČNOST Gen Část molekuly DNA nesoucí genetickou informaci pro syntézu specifického proteinu (strukturní gen) nebo pro syntézu RNA Různě dlouhá sekvence nukleotidů Jednotka funkce Genotyp

Více

Osnova kurzu Elektrotechnika a elektronika

Osnova kurzu Elektrotechnika a elektronika Osnova kurzu Elektrotechnika a elektronika 1) Úvodní informace; zopakování nejdůležitějších vztahů 2) Základy teorie elektrických obvodů 1 3) Základy teorie elektrických obvodů 2 4) Základy teorie elektrických

Více

Cvičeníč. 9: Dědičnost kvantitativních znaků; Genetika populací. KBI/GENE: Mgr. Zbyněk Houdek

Cvičeníč. 9: Dědičnost kvantitativních znaků; Genetika populací. KBI/GENE: Mgr. Zbyněk Houdek Cvičeníč. 9: Dědičnost kvantitativních znaků; Genetika populací KBI/GENE: Mgr. Zbyněk Houdek Kvantitativní znak Tyto znaky vykazují plynulou proměnlivost (variabilitu) svého fenotypového projevu. Jsou

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_88_Oběhová soustava II. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 26. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS,

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané kapitoly z

Více

(II.) Určení krevní skupiny sklíčkovou metodou

(II.) Určení krevní skupiny sklíčkovou metodou (I.) Stanovení červeného krevního obrazu (II.) Určení krevní skupiny sklíčkovou metodou Fyziologie I - cvičení Fyziologický ústav LF MU, 2015 Michal Hendrych Červená krvinka erytrocyt (ery) bezjaderná

Více

Základy statistiky pro obor Kadeřník

Základy statistiky pro obor Kadeřník Variace 1 Základy statistiky pro obor Kadeřník Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz 1. Aritmetický průměr

Více

Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ

Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ Téma: Srdce Vypracoval: Hrachová Irena Ročník: osmý ŠVP ZV - využití: Vzdělávací oblasti: člověk a příroda - přírodopis Kompetence: k učení, k řešení problémů, ke komunikaci

Více

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA Testové otázky OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Mezi funkce oběhové soustavy patří: a) rozvádění živin a plynů a ochrana proti chorobám b) rozmnožování c) růst organismu d) kostnatění 2. Množství krve dospělého člověka

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Genetika

Více

Aktivita CLIL Fyzika 3

Aktivita CLIL Fyzika 3 Škola: Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem Jméno vyučujícího: Mgr. Monika Stará Aktivita CLIL Fyzika 3 Název aktivity: Porovnání metrických a imperiálních jednotek Předmět: Fyzika Ročník, třída: prima Jazyk

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 6. 2. 2013 Pořadové číslo 12 1 Země, Mars Předmět: Ročník: Jméno autora: Fyzika

Více

Krevní skupiny a jejich genetika. KBI / GENE Mgr. Zbyněk Houdek

Krevní skupiny a jejich genetika. KBI / GENE Mgr. Zbyněk Houdek Krevní skupiny a jejich genetika KBI / GENE Mgr. Zbyněk Houdek Systém AB0 V lidské populaci se vyskytují jedinci s krevní skupinou A, B, AB a 0. Jednotlivé krevní skupiny se od sebe liší tím zda erytrocyty

Více

Deoxyribonukleová kyselina (DNA)

Deoxyribonukleová kyselina (DNA) Genetika Dědičností rozumíme schopnost rodičů předávat své vlastnosti potomkům a zachovat tak rozličnost druhů v přírodě. Dědičností a proměnlivostí jedinců se zabývá vědní obor genetika. Základní jednotkou

Více

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány IMUNOGENETIKA I Imunologie nauka o obraných schopnostech organismu imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány lymfatická tkáň thymus Imunita reakce organismu proti cizorodým

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Základy statistiky, kombinační úsudek v úlohách Klíčová slova: tabulky, grafy, diagramy Autor: Mlynářová 12 19 9:02 Základy statistiky Statistika je vědní obor, který

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Odběry krve, určování krevních skupin, sedimentace erytrocytů

Odběry krve, určování krevních skupin, sedimentace erytrocytů Odběry krve, určování krevních skupin, sedimentace erytrocytů Odběry krve Laboratorní vyšetření krve = zdroj cenných informací pro správné určení diagnózy Analýza: Plné krve Plazmy Séra Odběr žilní krve

Více

Chemické výpočty I (koncentrace, ředění)

Chemické výpočty I (koncentrace, ředění) Chemické výpočty I (koncentrace, ředění) Pavla Balínová Předpony vyjadřující řád jednotek giga- G 10 9 mega- M 10 6 kilo- k 10 3 deci- d 10-1 centi- c 10-2 mili- m 10-3 mikro- μ 10-6 nano- n 10-9 piko-

Více

264/2000 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000,

264/2000 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva průmyslu a obchodu. ze dne 14. července 2000, Vyhl. č. 264/2000 Sb., stránka 1 z 7 264/2000 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva průmyslu a obchodu ze dne 14. července 2000, o základních měřicích jednotkách a ostatních jednotkách a o jejich označování Ministerstvo

Více

VY_12_INOVACE_06_INTERVIEW_S_KREVNI_DESTICKOU. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_06_INTERVIEW_S_KREVNI_DESTICKOU. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_06_INTERVIEW_S_KREVNI_DESTICKOU Interview s krevní destičkou Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 3. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 13. 1. 2012 Jméno

Více

Rodina - příbuzenské vztahy Metodický list

Rodina - příbuzenské vztahy Metodický list Rodina - příbuzenské vztahy Metodický list aktivační cvičení - cvičný test práce s tabulí a sešitem - příbuzenské svazky pokrevní nebo manželské, diagram příbuznosti práce s tabulí - pokrevní příbuznost

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 8. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní /

Více

MATEMATIKA. Statistika

MATEMATIKA. Statistika MATEMATIKA Statistika Během těchto vyučovacích hodin změří žáci pomocí senzorů Pasco svoji klidovou tepovou frekvenci a tepovou frekvenci po námaze. Získané výsledky budou v další hodině zpracovávat do

Více

Pravděpodobnost v genetické analýze a předpovědi

Pravděpodobnost v genetické analýze a předpovědi Součástí genetického poradenství - rodokmen, rodinná anamnéza - výpočet pravděpodobnosti rizika - cytogenetické vyšetření sestavení karyotypu - dva pohledy na pravděpodobnost např.. pravděpodobnost 25

Více

Dotazník. Příloha č. 1

Dotazník. Příloha č. 1 Errata PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Dotazník Příloha č. 2 Oceňování bezpříspěvkových dárců krve Příloha č. 3 Grafy: Graf č. 1: Věkové rozpětí respondentů. Graf č. 2: Početní zastoupení dárců krve

Více

Genetický polymorfismus

Genetický polymorfismus Genetický polymorfismus Za geneticky polymorfní je považován znak s nejméně dvěma geneticky podmíněnými variantami v jedné populaci, které se nachází v takových frekvencích, že i zřídkavá má frekvenci

Více

Projekt Genetika a příjmení a zapojení Klusáčků do něj

Projekt Genetika a příjmení a zapojení Klusáčků do něj Projekt Genetika a příjmení a zapojení Klusáčků do něj Písemnosti odeslané jmenovcům ze dne 10. září 2008: Vážený pane Klusáčku obracíme se na Vás touto cestou s nabídkou účasti v unikátním vědeckém projektu

Více

Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život!

Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život! Aktivita 1: Daruj krev, zachráníš život! Do nemocnice přivezli muže a ženu, kteří prodělali autonehodu. Žena vyvázla s lehkými zraněními a po ošetření ji z nemocnice propustili. Druhý účastník autonehody

Více

Nondisjunkce v II. meiotickém dělení zygota

Nondisjunkce v II. meiotickém dělení zygota 2. semestr, 1. výukový týden OPAKOVÁNÍ str. 1 OPAKOVÁNÍ VYBRANÉ PŘÍKLADY letního semestru: 1. u Downova a Klinefelterova syndromu, 2. Hodnocení karyotypu s aberací, 3. Mono- a dihybridismus, 4. Vazba genů

Více

Základy genetiky 2a. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra

Základy genetiky 2a. Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základy genetiky 2a Přípravný kurz Komb.forma studia oboru Všeobecná sestra Základní genetické pojmy: GEN - úsek DNA molekuly, který svojí primární strukturou určuje primární strukturu jiné makromolekuly

Více

Základy genetiky populací

Základy genetiky populací Základy genetiky populací Jedním z významných odvětví genetiky je genetika populací, která se zabývá studiem dědičnosti a proměnlivosti u velkých skupin jedinců v celých populacích. Populace je v genetickém

Více

2 Inkompatibilita v systému Rhesus. Upraveno z A.D.A.M.'s health encyclopedia

2 Inkompatibilita v systému Rhesus. Upraveno z A.D.A.M.'s health encyclopedia 2 Inkompatibilita v systému Rhesus Upraveno z A.D.A.M.'s health encyclopedia 3 Inkompatibilita v systému Rhesus Úkol 7, str.119 Které z uvedených genotypových kombinací Rh systému u manželů s sebou nesou

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Mgr. Jana

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_Oběhová soustava I. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_Oběhová soustava I. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_87_Oběhová soustava I. AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8., 21. 11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: PŘÍRODOPIS,

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Základy statistiky, kombinační úsudek v úlohách Klíčová slova: tabulky, grafy, diagramy Autor: Mlynářová 1 Základy statistiky Statistika je vědní obor, který se zabývá

Více

CZ.1.07./1.4.00/21.3075

CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.3075 Šablona: I/2 Sada: VY_12 _INOVACE_02VM Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 13 Ověření ve výuce: Předmět: ČaJS Třída: IV. B Datum: 19. 3. 2013 Půda

Více

Genetika zvířat - MENDELU

Genetika zvířat - MENDELU Genetika zvířat Gregor Mendel a jeho experimenty Gregor Johann Mendel (1822-1884) se narodil v Heinzendorfu, nynějších Hynčicích. Během období, v kterém Mendel vyvíjel svou teorii dědičnosti, byl knězem

Více

Název: Co všechno poskytuje les

Název: Co všechno poskytuje les Název: Co všechno poskytuje les Téma: Využití lesa, jak se využíval les v minulosti, stará řemesla Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Výukové materiály Předmět (obor): prvouka,

Více

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti EV. Voda. Voda. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti EV. Voda. Voda. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky Voda Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti EV Název učební jednotky (téma) Voda Stručná anotace učební jednotky V této hodině žáci z přečteného textu vybírají informace důležité

Více

VY_32_INOVACE_FY.01 FYZIKA - ZÁKLADNÍ POJMY

VY_32_INOVACE_FY.01 FYZIKA - ZÁKLADNÍ POJMY VY_32_INOVACE_FY.01 FYZIKA - ZÁKLADNÍ POJMY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Fyzikální veličina je jakákoliv

Více

Genotypy absolutní frekvence relativní frekvence

Genotypy absolutní frekvence relativní frekvence Genetika populací vychází z: Genetická data populace mohou být vyjádřena jako rekvence (četnosti) alel a genotypů. Každý gen má nejméně dvě alely (diploidní organizmy). Součet všech rekvencí alel v populaci

Více

1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním

1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním 1. Téma : Genetika shrnutí Název DUMu : VY_32_INOVACE_29_SPSOA_BIO_1_CHAM 2. Vypracovala : Hana Chamulová 3. Vytvořeno v projektu EU peníze středním školám Genetika - shrnutí TL2 1. Doplň: heterozygot,

Více

1. Chemický turnaj. kategorie mladší žáci 30.11. 2012. Zadání úloh

1. Chemický turnaj. kategorie mladší žáci 30.11. 2012. Zadání úloh 1. Chemický turnaj kategorie mladší žáci 30.11. 2012 Zadání úloh Vytvořeno v rámci projektu OPVK CZ.1.07/1.1.26/01.0034,,Zkvalitňování výuky chemie a biologie na GJO spolufinancovaného Evropským sociálním

Více

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_16_ Tvorba_grafů_v_MS_Excel_2007

Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_16_ Tvorba_grafů_v_MS_Excel_2007 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro sedmý až osmý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_2B_16_ Tvorba_grafů_v_MS_Excel_2007

Více

Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře

Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 I.

Více

Jana Fauknerová Matějčková

Jana Fauknerová Matějčková Jana Fauknerová Matějčková vyjadřování koncentrace molarita procentuální koncentrace osmolarita, osmotický tlak ředění roztoků převody jednotek předpona označení řád giga- G 10 9 mega- M 10 6 kilo- k 10

Více

VYBRANÉ GENETICKÉ ÚLOHY II.

VYBRANÉ GENETICKÉ ÚLOHY II. VYRNÉ GENETICKÉ ÚLOHY II. (Nemendelistická dědičnost, kodominance, genové interakce, vazba genů) ÚLOHY 1. Krevní skupiny systému 0 -,,, 0 - jsou určeny řadou alel (mnohotná alelie, alelická série), které

Více

Funkce oběhové soustavy

Funkce oběhové soustavy Oběhová soustava Funkce oběhové soustavy Zajišťuje oběh krve (u savců krev stahy srdce). Krev spolu s tkáňovým mokem a mízou tvoří vnitřní prostředí organismu, podílejí se na udržování homeostázy (stálého

Více

NÁZEV/TÉMA: Výplach žaludku

NÁZEV/TÉMA: Výplach žaludku NÁZEV/TÉMA: Výplach žaludku Vyučovací předmět: Ošetřovatelství (OSE) Škola: SZŠ EA Brno Učitel: Mgr. Alena Altmannová Třída + počet žáků: NA1 10 žáků (1/2 třídy) Časová jednotka: 2 vyučovací hodiny (hodiny

Více

pracovní list studenta Kombinatorika, pravděpodobnost, základy statistiky Jak jsou vysocí? Mirek Kubera

pracovní list studenta Kombinatorika, pravděpodobnost, základy statistiky Jak jsou vysocí? Mirek Kubera Výstup RVP: Klíčová slova: pracovní list studenta Kombinatorika, pravděpodobnost, základy statistiky Mirek Kubera žák diskutuje a kriticky zhodnotí statistické informace a daná statistická sdělení, volí

Více

VY_32_INOVACE_11.18 1/6 3.2.11.18 Genetika Genetika

VY_32_INOVACE_11.18 1/6 3.2.11.18 Genetika Genetika 1/6 3.2.11.18 Cíl chápat pojmy dědičnost, proměnlivost, gen, DNA, dominantní, recesivní, aleoly - vnímat význam vědního oboru - odvodit jeho využití, ale i zneužití Tajemství genů - dědičnost schopnost

Více

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady

Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Barevné formy zebřiček a jejich genetika - část II. příklady Tyto příklady se váží k předchozímu článku o obecných zákonitostech genetiky. K napsaní těchto detailů mne inspiroval jeden dotaz, který určuje

Více

Základní jednotky používané ve výpočetní technice

Základní jednotky používané ve výpočetní technice Základní jednotky používané ve výpočetní technice Nejmenší jednotkou informace je bit [b], který může nabývat pouze dvou hodnot 1/0 (ano/ne, true/false). Tato jednotka není dostatečná pro praktické použití,

Více

Jednoduché cykly 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45.

Jednoduché cykly 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. Jednoduché cykly Tento oddíl obsahuje úlohy na první procvičení práce s cykly. Při řešení každé ze zde uvedených úloh stačí použít vedle podmíněných příkazů jen jediný cyklus. Nepotřebujeme používat ani

Více

1. ÚVOD 1.1 SOUSTAVA FYZIKÁLNÍCH VELIČIN, KONSTANT,

1. ÚVOD 1.1 SOUSTAVA FYZIKÁLNÍCH VELIČIN, KONSTANT, 1. ÚVOD 1.1 SOUSTAVA FYZIKÁLNÍCH VELIČIN, KONSTANT, JEDNOTEK A JEJICH PŘEVODŮ FYZIKÁLNÍ VELIČINY Fyzikálními veličinami charakterizujeme a popisujeme vlastnosti fyzikálních objektů parametry stavů, ve

Více

Základní genetické pojmy

Základní genetické pojmy Základní genetické pojmy Genetika Věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů Používá především pokusné metody (např. křížení). K vyhodnocování používá statistické metody. Variabilita v rámci druhu Francouzský

Více

15 Lze obarvit moře?

15 Lze obarvit moře? Lze obarvit moře? 15 Pomůcky Papír, tužka, kalkulačka Úvod Nejen v matematice, ale i v jiných oborech (fyzika, chemie, biologie) se pracuje s údaji, k jejichž zápisu se používají velká čísla (tj. čísla,

Více

ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele

ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele Obecné informace ÚVOD DO STUDIA BUŇKY příručka pro učitele Téma úvod do studia buňky je rozvržen na jednu vyučovací hodinu. V tomto tématu jsou probrány a zopakovány základní charakteristiky živých soustav

Více

Název: Hmoto, jsi živá? II

Název: Hmoto, jsi živá? II Název: Hmoto, jsi živá? II Výukové materiály Téma: Obecné vlastnosti živé hmoty Úroveň: střední škola Tematický celek: Obecné zákonitosti přírodovědných disciplín a principy poznání ve vědě Předmět (obor):

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_2_01 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu.

Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Základem vzdělávacího obsahu předmětu Cvičení z matematiky je vzdělávací

Více

Genetika kvantitativních znaků

Genetika kvantitativních znaků Genetika kvantitativních znaků Kvantitavní znaky Plynulá variabilita Metrické znaky Hmotnost, výška Dojivost Srstnatost Počet vajíček Velikost vrhu Biochemické parametry (aktivita enzymů) Imunologie Prahové

Více

12. Mendelistická genetika

12. Mendelistická genetika 12. Mendelistická genetika Genetika se zabývá studiem dědičnosti a proměnlivosti organismů proměnlivost (variabilita) odraz vlivu prostředí na organismus potomků klasická dědičnost schopnost rodičů předat

Více

Název: Letectví Rozmrazování letadla

Název: Letectví Rozmrazování letadla Název: Letectví Rozmrazování letadla Témata: povrch a objem, rozměry, váha, hustota, bod mrazu kapalin Čas: 90 minut Vek: 13-14 Diferenciace: Vyšší úroveň: diskuze na téma chemických procesů při snižování

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Průřezové téma Tematický celek Ročník 1. CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_3_INOVACE_348_ Chemické výpočty Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání SZŠ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0358 Název školy Střední zdravotnická škola, Turnov, 28.

Více

Přepočet přes jednotku - podruhé I

Přepočet přes jednotku - podruhé I 1.2.25 Přepočet přes jednotku - podruhé I Předpoklady: 010224 Pedagogická poznámka: Tato a následující hodina navazují na poslední hodinu úvodní kapitoly. Jde v podstatě o stejné problémy, ale s desetinnými

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE UČEBNÍ OSNOVY 2. 2 Cvičení z matematiky Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět cvičení z matematiky doplňuje vzdělávací

Více

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Praha Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) Věková skupina (ročník) 6. ročník

Více

Úlohy o počtech prvků

Úlohy o počtech prvků Následující úloh můžeme řešit jednak pomocí soustav lineárních rovnic, jednak pomocí doplňování Vennových diagramů: Ráno bylo na letišti 17 letadel, z nichž během dne odletělo 1 z toho se 3 letadla vrátila.

Více

"Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy

Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT . Základy genetiky, základní pojmy "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". Základy genetiky, základní pojmy 1/75 Genetika = věda o dědičnosti Studuje biologickou informaci. Organizmy uchovávají,

Více

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST

VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST VÝBĚR A JEHO REPREZENTATIVNOST Induktivní, analytická statistika se snaží odhadnout charakteristiky populace pomocí malého vzorku, který se nazývá VÝBĚR neboli VÝBĚROVÝ SOUBOR. REPREZENTATIVNOST VÝBĚRU:

Více

JEDNOTKY MĚR. Růžena Blažková

JEDNOTKY MĚR. Růžena Blažková JEDNOTKY MĚR Růžena Blažková Vyjádření studentů: Měla jsem problémy s převody jednotek. Maminka mi ukázala naši zahradu. Dodnes vím, že naše zahrada má 14 arů a že to je 1 400 m 2. Pamatuji si životní

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

Nauka o dědičnosti a proměnlivosti

Nauka o dědičnosti a proměnlivosti Nauka o dědičnosti a proměnlivosti Genetika Dědičnost na úrovni nukleových kyselin molekulární buněk organismů populací Předávání vloh z buňky na buňku Předávání vlastností mezi jednotlivci Dědičnost znaků

Více

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.20

VY_12_INOVACE_ČT_I/2.20 Kód DUM: Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_12_INOVACE_ČT_I/2.20 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 /

Více

2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE UČEBNÍ OSNOVY

2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE UČEBNÍ OSNOVY 2 MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE UČEBNÍ OSNOVY 2. 2 Cvičení z matematiky Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět cvičení z matematiky doplňuje vzdělávací

Více

Cykly a pole 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116.

Cykly a pole 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. Cykly a pole Tato část sbírky je tvořena dalšími úlohami na práci s cykly. Na rozdíl od předchozího oddílu se zde již v řešeních úloh objevuje více cyklů, ať už prováděných po sobě nebo vnořených do sebe.

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

ROZMNOŽOVÁNÍ BUŇKY příručka pro učitele

ROZMNOŽOVÁNÍ BUŇKY příručka pro učitele ROZMNOŽOVÁNÍ BUŇKY příručka pro učitele Obecné informace Téma Rozmnožování buňky je určeno na dvě až tři vyučovací hodiny. Toto téma je zpracováno jako jeden celek a záleží na vyučujícím, jak jej rozdělí.

Více

1.1 Co je fyzika. Řecké slovo ϕυσιζ [fýsis] znamená příroda. Fyzika je tedy základem celé přírodovědy (dříve byla nazývána také přírodní filosofií).

1.1 Co je fyzika. Řecké slovo ϕυσιζ [fýsis] znamená příroda. Fyzika je tedy základem celé přírodovědy (dříve byla nazývána také přírodní filosofií). 1.1 Co je fyzika Řecké slovo ϕυσιζ [fýsis] znamená příroda. Fyzika je tedy základem celé přírodovědy (dříve byla nazývána také přírodní filosofií). Zabývá se nejobecnějšími přírodními jevy a jejich zákonitostmi.

Více

Učební osnovy Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematický kroužek pro nadané žáky ročník 9.

Učební osnovy Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematický kroužek pro nadané žáky ročník 9. Učební osnovy Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematický kroužek pro nadané žáky ročník 9. Kapitola Téma (Učivo) Znalosti a dovednosti (výstup) Průřezová témata, projekty

Více