Zápis z prvního diskusního fóra domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem. Téma: personální zajištění služby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápis z prvního diskusního fóra domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem. Téma: personální zajištění služby"

Transkript

1 Diskusní fórum pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ /0.0/0.0/15_007/ Zápis z prvního diskusního fóra domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem Téma: personální zajištění služby Datum konání: Přítomní: viz prezenční listina Úvod: vzájemné představení diskutujících, seznámení s projektem a s cíli klíčové aktivity projektu diskusní fóra Hlavní očekávání účastníků a jejich návrhy k diskusím: Organizační struktura domovů efektivita řízení, Personální záležitosti nastavení personálního optima, Role sociálního pracovníka vymezení jeho kompetencí a zodpovědnosti, Nedostatek kvalifikovaných pracovníků v přímé péči (tzv. PSS), nízké mzdové ohodnocení a fluktuace pracovníků má vliv na kvalitu poskytované služby jak získat kvalifikované pracovníky a jakou zvolit strategii pro stabilizaci personálu v přímé péči. Základ je v přímé péči, diskutujme o tom, jak to uchopit a ukotvit, Postavení zdravotních sester v DS a v DZR a intenzita zajišťování zdravotních služeb. V menších službách zdravotní sestry ano nebo ne? Klienti s nízkým příjmem, Návrh, aby na jedno z diskusních setkání byl přizvaný odborník z oblasti zdravotnictví a kompetentní zástupce zdravotní pojišťovny. Toto zdravotní téma bylo navrženo pro diskusi i jako průřezové téma. Zájem obcí je udržet trend zajišťování kvalitních služeb, podporovat rozvoj terénních a ambulantních služeb, Diskutovat přiměřenost a efektivitu požadované administrativy jak po obcích, tak po poskytovatelích.

2 Cílem Klíčové aktivity 4 projektu Plánování III je vést dialog o sporných věcech v jednotlivých druzích sociálních služeb za účelem sjednocení postupů, které vedou: k efektivnímu řešení nepříznivé sociální situace člověka, k narovnání parametrů, k optimalizaci sítě s důrazem na skutečné potřeby uživatelů služeb v kraji. Diskusní fóra navazují na předcházející projekt, kdy byl položený základ k tématům, na která je třeba se více zaměřit. Vycházíme z osvědčeného modelu, kdy se setkávala stabilní skupina zástupců poskytovatelů, zřizovatelů, kraje aj. Padla úvaha, aby se i aktuálních diskusních setkání účastnilo stabilní jádro. Podmínkou je, aby bylo otevřené pro nové zájemce a kdokoli ze stabilních měl možnost se neúčastnit. Jde o to, zajistit kontinuitu a efektivitu. Jinak se může se stát, že pokaždé vezme značnou část vzájemné představování a opakované otevírání oblastí, které už byly probrány. Systém vyžaduje, aby se zájemci přihlašovali vždy na každé jednotlivé diskusní fórum. Prezentace vymezení rámce, co se očekává od poskytovatelů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem Na území MSK je dnes registrováno celkem 71 domovů pro seniory (dále také DS) 43 domovů se zvláštním režimem (dále také DZR) Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem patří mezi služby sociální péče. Zákon č. 108/2006 Sb. definuje služby sociální péče takto: Služby sociální péče napomáhají osobám zajistit jejich fyzickou a psychickou soběstačnost, s cílem umožnit jim v nejvyšší možné míře zapojení do běžného života společnosti, a v případech, kdy toto vylučuje jejich stav, zajistit jim důstojné prostředí a zacházení. Každý má právo na poskytování služeb sociální péče v nejméně omezujícím prostředí. Definování sociální služby domov pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Definování sociální služby domov se zvláštním režimem. V domovech se zvláštním režimem se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu chronického duševního onemocnění nebo závislostí na návykových látkách a osobám se stařeckou, Alzheimerovou demencí a ostatními typy demencí, které mají sníženou soběstačnost z důvodu těchto onemocnění, jejichž situace vyžadují pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby. Režim v těchto zařízeních při poskytování sociálních služeb je přizpůsoben specifickým potřebám těchto osob. Je důležité, aby služby DS a DZR byly rozlišené, a aby poskytovatelé měli jasno v tom, v čem jsou domovy se zvláštním režimem specifické. Toto rozlišení by mělo být zřejmé pro zájemce o službu. Účastníci se shodli, že sociální služba má splňovat podmínky a naplnění účelu, pro který byla zřízena a má především reagovat na nepříznivou sociální situaci člověka, který ji potřebuje a ve spolupráci směřovat k jejímu řešení. Podněty:

3 Jaká jsou specifika sociální služby domov se zvláštním režimem (pokud novelou zákona nebudou sloučeny). Nepříznivá sociální situace jak na ni sociální služby DS a DZR reagují a pojetí řešení nepříznivé sociální situace. Diskuze na téma: personální zajištění služby a prestiž sociálních služeb Strategie stabilizace personálu co dělat, aby se zvyšovala kvalita práce personálu téma prestiže, hrdosti práce v sociálních službách se potýká s malou prestiží (prestiž je i v tom, jak zařízení působí a komunikuje uvnitř organizace mezi sebou i s veřejností), zviditelňovat se dobrý management - zásadní je kvalitní řízení vedoucími pracovníky, kteří vnášejí do zařízení atmosféru a mají vliv na kulturu organizace finanční ocenění (rozdíly v platech, práce by měla zaměstnance uživit, pracovat s pohyblivou složkou platu) vzdělávání ve vztahu k požadavkům (zvýšit hodinovou dotaci na kvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách; spojit teorii s praxí vyhledávat kvalitní vzdělávací instituce a lektory) měnit kolosy na menší zařízení; ve větších zařízeních zavádět a podporovat práci v menších týmech (větší pružnost, adresná zodpovědnost ad.) chování vedoucích k řadovým pracovníkům, jasná komunikace vedoucích pracovníků s přímými podřízenými zaměstnanci; (toto souvisí s dobrým řízením organizace) profesionalita (mít práci rád, umět jednat s lidmi) systémově rozvíjet spolupráci s dobrovolníky a využívat jejich potenciál počítat s nimi odpovídající personální zajištění s ohledem na potřeby klientů Podnět k zamyšlení: každý začít sám u sebe, být hrdý na svou práci, mít svou práci rád a mít chuť pracovat Úkol byl zaměřený na následující identifikované oblasti, které mají vliv na stabilitu personálu: 1. co přispívá k efektivitě řízení organizace 2. co přispívá ke zvyšování prestiže sociální služby 3. pohled na finanční oceňování zaměstnanců v kontextu financování sociálních služeb 4. systém efektivního vzdělávání zaměstnanců 1. Management řízení vede ke stabilitě personálu: definování osobnosti a role vedoucího pracovníka; (bez ohledu na velikost pracovního týmu) respekt k zaměstnancům, vážit si lidí; mít o ně zájem; být s nimi v kontaktu; být u výběru pracovníků; být schopen si je vybrat být si vědom toho, že vedoucí ředitel reprezentuje organizaci, vytváří obraz služby kultura zařízení vedoucí pracovník vytváří a nese kulturu organizace dokáže ocenit kvalitní práci zaměstnanců větší zařízení rozčlenit na menší týmy; hledá se pak lépe identita (vyplácí se pracovat na identitě každého pracovníka)

4 střední management: počet přímých podřízených osvědčuje se nejvýše 10 pracovníků důležitá dobrá atmosféra v kolektivu, která má vliv i na pracovní výkon, vytvářet prostor pro vzájemnou respektující komunikaci univerzální ředitel - vedoucí nemusí mít sociální vzdělání, ale musí mít rád svou práci uměním kvalitního řízení je i jasné rozdělení kompetencí = Chtít, umět, moci to dělat 2. Prestiž - vede ke stabilitě personálu: vydefinovat sami u sebe, co děláme pro zvýšení prestiže otevřenost k veřejnosti zveřejňování konkrétní příkladů své praxe (web, zveřejňování v mediích); pořádání neformálních společných akcí přístupných pro občany obce, být otevřeným zařízením brát vážně význam postavení ředitele/vedoucího služby; ředitel by měl být ve službě posilování sebevědomí skrz profesionalitu (v duchu - mám rád svou práci, dělám ji dobře a kvalitně) mít důstojné podmínky pro získávání financí; shánění dotací z roku na rok bez perspektivy ubírá energii, systémově stabilizovat financování služeb inspekce, kontroly, aby byly prováděny bez despektu, ale s respektem k poskytovatelům i zaměstnancům dávat veřejnosti na vědomí konkrétními informacemi, že sociální služby jsou stále většími zaměstnavateli pro rozvoj služby se jeví jako překážka i často měnící se legislativa když o někoho pečuji, tak i o mne musí být pečováno mít podporu moci udělat chyby (s tím, že následky budou přiměřené pochybení) 3. Systém financování, oceňování personálu vede ke stabilitě personálu: stanovení minimálních finančních standardů - zaručené minimum, které poskytovatelé dostanou ; garantovaný příjem, vydefinování zakázky pro donátora finanční ocenění podle kompetencí, zodpovědnosti a nároků průběžné hodnocení práce každého zaměstnance benefity individualizace (např. na základě hodnocení zaměstnanců) jsem slyšen (nadřízený se zajímá o můj názor); mít odvahu uplatňovat i jiné způsoby a formy oceňování vedle finančního závazek obcí ke spolufinancování sociálních služeb transparentnost při vyjednávání ceny ochota zajišťovat službu na základě zadání a potřeb ze strany obce a kraje; předpokladem je vyjednání transparentních podmínek 4. Vzdělávání zaměstnanců vede ke stabilitě personálu: Pojetí vzdělávání zaměstnanců ve dvou provázaných rovinách: externí a interní Externí vzdělávání: mít nastavený vlastní vzdělávací program (kurz šitý na míru pro pracovníka) akreditované programy (dbát na výběr lektorů, garantů) požadavky na vzdělání, delší praxe, praxi provádět pod dohledem; s odborníkem, tutorem, facilitátorem) výběr adeptů do vzdělávacích programů

5 psychotesty při nástupu nových zaměstnanců - práce s lidmi, psychická odolnost, stresové situace dostupnost pro vzdělávání (24hod/rok/pracovník) mít podporu od zaměstnavatele (i finanční) Interní vzdělávání (uvnitř organizace): zvnitřňování standardů kvality, aby byly oporou, nástrojem pro poskytování kvalitní služby vybudovat systém vzdělávání, hodnocení, průběžných kontrol práce vybudovat systém v zavádění a praktikování získaných dovedností, např. metod bazální stimulace, biografický model aj. vzdělávání ve vztahu k potřebám cílové skupiny klientů; specializace vzdělávání zajištění běžného poskytování a provozu služby během vzdělávání promyšlený systém porad individuální plány, zpětná vazba (i zde je prostor pro vzdělávání) garance supervize intervize organizace stáží spolupráce s odborníky Téma druhého setkání diskuzního fóra: Aktuálně bude zařazeno téma Jednání se zájemci o pobytovou službu a jejich přijetí do Domova pro seniory a do Domova se zvláštním režimem, aneb kdy nastává ten správný čas. Rovněž se bude diskutovat téma doprovázení umírajícího. Využijeme přítomnosti povolaného odborníka Mgr. Jana Lormana, ředitele organizace ŽIVOT 90. Avizované téma financování bude přesunuto na následující termín.

Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby

Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby Diskusní fórum pracovní skupiny č. 5 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 1. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře

Více

Zápis ze 4. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem

Zápis ze 4. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem Diskusní fórum pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis ze 4. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory,

Více

Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče

Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče Diskusní fórum pracovní skupiny č. 3 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra skupiny č. 3 Sociálně

Více

Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 8. diskusního fóra pracovní skupiny č.

Více

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci

Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci Zápis z 3. diskusního fóra pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Dne 8. 3. 2017 Domovy pro seniory,

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

Strategické cíle organizace na léta 2010 2012

Strategické cíle organizace na léta 2010 2012 Domov pro seniory sv. Hedviky Kravaře, příspěvková organizace Sestavil: Maria Melecká, ředitelka Zaměstnanci úseku přímé a výchovné péče Schválil: Bc. Maria Melecká, ředitelka Platnost od: 1. 1. 2010 Strategické

Více

Zápis ze 7. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem

Zápis ze 7. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem Diskusní fórum pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis ze 7. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory,

Více

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zpracoval(a): Mgr. Jaroslava Krömerová Datum: 30. 11. 2016 Kdo sociální služby zřizuje? Zřizovatelé MPSV, kraje, obce Nestátní neziskové organizace Podnikatelské subjekty (FO,

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Supervize a koučování v kontextu sociální práce Adéla Mojžíšová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Cílem koučování

Více

Zápis z 6. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem

Zápis z 6. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem Diskusní fórum pracovní skupiny č. 9 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 6. diskusního fóra č. 9 domovy pro seniory,

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Příloha č. 2: Domov pro seniory Zahradní Město (charakteristika)

Seznam příloh. Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Příloha č. 2: Domov pro seniory Zahradní Město (charakteristika) Seznam příloh Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Příloha č. 2: Domov pro seniory Zahradní Město (charakteristika) Přílohy Příloha č. 1: Hodnotící tabulka (tabulka) Sezení č.: Reminiscenční skupina

Více

Systém sociálních služeb v České republice

Systém sociálních služeb v České republice WORKSHOP ZAMĚŘENÝ NA SYSTÉM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Systém sociálních služeb Otrokovice 10. září 2009 Ing. Alena Havlíková vedoucí oddělení sociálních služeb sociální odbor MěÚ Otrokovice Co rozumíme pod pojmem

Více

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná

SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRO OSOBY SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM sociální služba dle zákona 108/2006 Sb.,o sociálních službách - veřejně garantovaná Studijní materiál pro účastníky kurzu Osvětový pracovník a konzultant

Více

zjištění potřeb a zajištění souladu poslání, cílů a role daného typu sociální služby se zjištěnými potřebami.

zjištění potřeb a zajištění souladu poslání, cílů a role daného typu sociální služby se zjištěnými potřebami. Zápis z 1. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Azylové domy (AD), Nízkoprahová denní centra (NDC), Noclehárny, Domy na půl cesty (DPC) Termín konání: 27. 9. 2016 Místo konání: KÚ MSK, místnost F527 Facilitátoři:

Více

Model sociální služby Centrum denních služeb

Model sociální služby Centrum denních služeb Model sociální služby Centrum denních služeb Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Služby sociální péče a služby sociální prevence

Služby sociální péče a služby sociální prevence Služby sociální péče a služby sociální prevence Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů upravuje tyto formy sociálních služeb: Podle typu sociální situace rozlišujeme

Více

Standard č. 9. Personální a organizační zajištění Terénní osobní asistence

Standard č. 9. Personální a organizační zajištění Terénní osobní asistence Standard č. 9 Personální a organizační zajištění Terénní osobní asistence Počet zaměstnanců, jejich vzdělání a dovednosti odpovídají potřebám uživatelů a plně umožňují naplňování standardů kvality námi

Více

Zápis z 5. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby

Zápis z 5. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře a sociálně zdravotní služby Diskusní fórum pracovní skupiny č. 5 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra č. 5 - denní stacionáře

Více

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová

KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE. Radka Michelová KVALITA SOCIÁLNÍ PRÁCE Radka Michelová Kvalita??? Jak hodnotit kvalitu sociální práce? Subjektivní x objektivní hodnocení. Hodnotící kritéria. Hodnotitelé. Vnitřní hodnocení Kdo? Jak často? Kritéria? Výstupy?

Více

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb PhDr. Hana Janečková, PhD. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha 16.2.2006 Význam vzdělávání v dějinách

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR

PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR Řízení lidských zdrojů (HR management) je jednou z klíčových součástí managementu každé instituce. Zaměstnanci pro knihovnu představují stejný potenciál

Více

Co vyplynulo z procesu sebehodnocení kvality sociálních služeb

Co vyplynulo z procesu sebehodnocení kvality sociálních služeb Co vyplynulo z procesu sebehodnocení kvality sociálních služeb Ostrava duben květen 2014 lektoři Mgr. Jaroslava Krömerová Mgr. Květa Staňková Zpráva Shrnuje výsledky spolupráce 14 poskytovatelů sociálních

Více

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje

Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje Zpracoval: D. Vrána Datum: 27. 4. 2016 Proč všechny ty změny. Kraj je dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ), odpovědný

Více

STANDARD Č. 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY

STANDARD Č. 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY Domov pro seniory Skalice, p.o. Skalice 1, 671 71 Hostěradice Sociální služba Domov se zvláštním režimem STANDARD Č. 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY Domov pro seniory Skalice, p.o. je pobytové zařízení

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Závěr života 75% osob umírá v institucionální péči Volby Informace Kvalita Kompetence Nástroje Role kraje Role kraje, obcí Zjišťování potřeb

Více

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty)

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší. (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 Služby bez přístřeší (Azylové domy, Nízkoprahová denní centra, Noclehárny, Domy na půl cesty) Termín konání: 23. 05. 2017 Místo konání: Ostrava prostory DTO

Více

Příloha č. 3 Dokumentace programu 113 310

Příloha č. 3 Dokumentace programu 113 310 Obsah standardů kvality sociálních služeb 1. Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby a okruh osob,

Více

Projekt PODPORA ODBORNÝCH PARTNERSTVÍ ZAMĚŘENÝCH NA PODPORU SENIORŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI

Projekt PODPORA ODBORNÝCH PARTNERSTVÍ ZAMĚŘENÝCH NA PODPORU SENIORŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI Projekt PODPORA ODBORNÝCH PARTNERSTVÍ ZAMĚŘENÝCH NA PODPORU SENIORŮ V PLZEŇSKÉM KRAJI NÁVRHY KLÍČOVÝCH DOPORUČENÍ/CÍLŮ A OPATŘENÍ Následující doporučení vycházejí z analýz a jednání odborných koalic, které

Více

Příloha 2. Obsah standardů kvality sociálních služeb

Příloha 2. Obsah standardů kvality sociálních služeb Příloha 2 Obsah standardů kvality sociálních služeb 1. Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno ano poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby

Více

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb

ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb ČÍSLO STANDARDU 1 Cíle a způsoby poskytování sociálních služeb 2 Ochrana práv osob POPIS KRITÉRIÍ a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované a okruh osob, kterým

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č.j.: 718/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 535 ze dne 09.09.2014 Sloučení příspěvkových organizací Pečovatelská služba Praha 3 a Ošetřovatelský domov Praha 3 a

Více

Základní prohlášení Domova pro seniory Krč

Základní prohlášení Domova pro seniory Krč Základní prohlášení Domova pro seniory Krč Obsah 1. Smysl dokumentu... 2 2. Seznámení zaměstnanců a klientů se Základním prohlášením... 2 3. Základní prohlášení Domova pro seniory Krč... 3 3.1. Poslání...

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

DETAILNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU ZAKÁZKY ČÁST B- MĚKKÉ, MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI

DETAILNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU ZAKÁZKY ČÁST B- MĚKKÉ, MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI DETAILNÍ VYMEZENÍ PŘEDMĚTU ZAKÁZKY ČÁST B- MĚKKÉ, MANAŽERSKÉ DOVEDNOSTI Vzdělávací kurz Cílová skupina Počet účastníků Počet skupin Kurz / uzavřený či otevřený Rozsah školení na 1 skupinu v hod. Rozsah

Více

Efektivita a profesionalita v sociální práci. Mgr. Petr Antoni Mezinárodní den sociální práce Brno

Efektivita a profesionalita v sociální práci. Mgr. Petr Antoni Mezinárodní den sociální práce Brno Efektivita a profesionalita v sociální práci Mgr. Petr Antoni Mezinárodní den sociální práce Brno 20.3.2018 rovnice na úvod Profesionalita = kvalita = efektivita Znaky profese a profesionality Sociální

Více

Základní zásady základní sociální

Základní zásady základní sociální Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné správy a inspekci soc.. služeb Předpoklady pro

Více

Podporovat v udržení v soběstačnosti klienta v základních úkonech sebeobsluhy.

Podporovat v udržení v soběstačnosti klienta v základních úkonech sebeobsluhy. Poslání: "Podporujeme seniory zachovávat důstojný život a soběstačnost." Domov pro seniory Posláním Domova pro seniory je odborně poskytovat pomoc, podporu a péči lidem se sníženou soběstačností zejména

Více

Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS)

Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS) Struktura a pracovní profily pracovních míst v rámci terénních programů LRS (personální standard č. 9 Standardů kvality sociálních služeb LRS) Vedoucí projektu Účetní Asistent Koordinátor terénních pracovníků

Více

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název:

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Metodika ke spolupráci odboru SVZ s Centrem sociálních služeb Naděje Broumov a k provádění kontroly a hodnocení činností jím

Více

DATUM JMÉNO A PŘÍJMENÍ PODPIS PRACOVNÍKA

DATUM JMÉNO A PŘÍJMENÍ PODPIS PRACOVNÍKA STANDARD Č. 10: ZÁVAZNÉ PRO: Profesní rozvoj zaměstnanců všechny zaměstnance sociální služby studenty odborné praxe, dobrovolníky, praktikanty ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: kolektiv zaměstnanců Bc. Miroslav Nosek

Více

Priorita VII. - Podpora pobytových služeb

Priorita VII. - Podpora pobytových služeb Opatření VII.1.: Udržení a rozvoj kapacity domova pro seniory. Dům seniorů Mladá Boleslav v současné době poskytuje pobytovou službu osobám, které v důsledku složitého zdravotního stavu, omezené soběstačnosti,

Více

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta zdravotnických studií, Ústí nad Labem PhDr. Hana Plachá Výběr tématu Důvod výběru: Práce v oboru více jak 35 let Zájem o problematiku profese

Více

Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Meziresortní setkání, KÚ MSK Ostrava, 8. 10. 2014 Mgr. Jaroslava Krömerová

Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Meziresortní setkání, KÚ MSK Ostrava, 8. 10. 2014 Mgr. Jaroslava Krömerová Sociální služby jako součást systémového pojetí sociální práce Meziresortní setkání, KÚ MSK Ostrava, 8. 10. 2014 Mgr. Jaroslava Krömerová Co je sociální práce? Co je to sociální práce? SOCIÁLNÍ PRÁCE JAKO

Více

Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016

Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016 Správa v oblasti sociálních služeb SOCIÁLNÍ SPRÁVA ZS 2016 Co jsou sociální služby? Sociální služby jsou jedním z nástrojů, systémů pomoci lidem, kteří se ocitli ve složité sociální situaci z důvodu: dlouhodobého

Více

Domov se zvláštním režimem

Domov se zvláštním režimem Účinnost od: 1. 7.2018 Strana / Počet stran: 1/5 Verze číslo: 4 Garant: Vedoucí služby DZR Ověřovatel: Správce dokumentace Schvalovatel: Představitel vedení pro kvalitu Návazná legislativa: Zákon 108/2006

Více

Výstupy a shrnutí. Veřejného projednání na téma. Komunitní plán rozvoje sociálních služeb

Výstupy a shrnutí. Veřejného projednání na téma. Komunitní plán rozvoje sociálních služeb Výstupy a shrnutí Veřejného projednání na téma Komunitní plán rozvoje sociálních služeb 1. ÚVOD MČ Praha 14 na svém území uplatňuje principy místní Agendy 21 a významnou části zapojuje veřejnost do procesu

Více

Ing. Mgr. Alice Švehlová Odborný garant projektu

Ing. Mgr. Alice Švehlová Odborný garant projektu CZ 03.2.63/0.0/0.0/17_071/0007696 Operační program Zaměstnanost číslo výzvy 03_17_071 Název výzvy: Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce Název projektu: Sociální služby odborně Social

Více

Krycí list standardů kvality sociálních služeb

Krycí list standardů kvality sociálních služeb Krycí list standardů kvality sociálních služeb a) Poskytovatel má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle a zásady poskytované sociální služby a okruh osob, kterým je určena, a to v souladu se zákom

Více

Sociální služby v ČR. Mirka Wildmannová

Sociální služby v ČR. Mirka Wildmannová Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová 12.11.2010 19.11.2010 Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným, a to s cílem zlepšit

Více

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová Proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji v letech 2015 2020 v kontextu návaznosti na rozvoj a strategii komunitního plánování sociálních služeb v Ostravě IP Podpora

Více

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze

Přeji nám všem hodně zdaru. prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng., rektor ČVUT v Praze 3 Vážené kolegyně, vážení kolegové, Strategie ČVUT, kterou právě otevíráte, je výsledkem mnoha měsíců práce a diskuse všech, kteří měli povinnost, zájem a chuť podílet se na formulování dlouhodobých cílů

Více

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty Veřejný závazek Veřejný závazek Chráněného bydlení Vejprty je základní charakteristikou této registrované sociální služby a určuje pravidla jejího fungování. Všichni zaměstnanci se řídí tímto Veřejným

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie jako Pověřená osoba v oblasti náhradní rodinné péče má zpracovanou METODIKU - funkční systém vnitřních

Více

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší)

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší) Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 1 (sociální služby pro osoby bez přístřeší) Termín konání: 26. 9. 2017 Místo konání: DTO CZ, Mariánské Hory Facilitátoři: Josef Veselka, MBA, Mgr. Daniel

Více

Pečovatelská služba CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY SPOLEČNĚ PROTI ČASU o.p.s.

Pečovatelská služba CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY SPOLEČNĚ PROTI ČASU o.p.s. Pečovatelská služba CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY SPOLEČNĚ PROTI ČASU o.p.s. Obsah směrnice: I. Smysl směrnice II. Veřejný závazek III. Ochrana osob před předsudky a negativním hodnocením

Více

Strategie Královéhradeckého kraje

Strategie Královéhradeckého kraje Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb 2018-2026 http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz Regionální setkání, březen 2017 Cíle setkání Představit cíle dokumentu, strukturu dokumentu

Více

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02 ZVYŠOVÁNÍ KVALITY POSKYTOVANÉ SOIÁLNÍ SLUŽBY Nahrazuje: Proces II SQ 15/2015 - Zvyšování kvality poskytované sociální služby, verze 01 Jméno a příjmení Funkce Podpis Domov pro seniory Karolinka Pod Obecnicu

Více

výstupy pracovních skupin role sociálního pracovníka den 1

výstupy pracovních skupin role sociálního pracovníka den 1 výstupy pracovních skupin role sociálního pracovníka den 1 Role SPk v multidisciplinárním týmu shoda napříč oblastmi Koordinátor Případový manager Mediátor Facilitátor Kontrolor a hodnotitel naplnění výstupů

Více

Zřizovatel a škola. aneb starosta a ředitel. PhDr. Bc. Miloš Beneš

Zřizovatel a škola. aneb starosta a ředitel. PhDr. Bc. Miloš Beneš Zřizovatel a škola aneb starosta a ředitel PhDr. Bc. Miloš Beneš OBEC - zřizovatel Zřizuje ruší školu - zřizovací listina, zápis do školského rejstříku - určuje statutární orgán, který jedná jménem školy

Více

DOMOV PRO SENIORY, Kabelíkova 3217/14a, Přerov

DOMOV PRO SENIORY, Kabelíkova 3217/14a, Přerov DOMOV PRO SENIORY, Kabelíkova 3217/14a, 750 02 Přerov Realizace poskytování sociální služby DOMOV PRO SENIORY Domov pro seniory - poskytuje sociální službu seniorům od 60 let se sníženou soběstačností,

Více

Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře

Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře Název textu práce: Vzdělávání dospělých ve státní sféře Prezentace bakalářské / diplomové práce Jméno prezentovaného Úvod (shrnutí toho, o čem text práce je) vzdělávání a rozvoj jedince je celoživotním

Více

a) Podporujeme soběstačnost a samostatnost klientů a nevytváříme závislost na službě

a) Podporujeme soběstačnost a samostatnost klientů a nevytváříme závislost na službě 1. Poslání Domova pro seniory Bechyně V našem domově poskytujeme klientům sociální pobytovou službu. Zajišťujeme jim zde prožití klidného stáří v příjemném a bezpečném prostředí. Naše služba patří seniorům,

Více

Pečovatelská služba. Plán činností 2017

Pečovatelská služba. Plán činností 2017 příspěvková organizace Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Pečovatelská služba Závodní 1667, 735 06 Karviná-Nové Město, Pečovatelská služba Plán činností 2017 OBSAH: Údaje o organizaci a PS... 3

Více

Model sociální služby Osobní asistence

Model sociální služby Osobní asistence Model sociální služby Osobní asistence Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též nestátními neziskovými organizacemi, církvemi, samosprávou

Více

Standardy kvality sociálních služeb

Standardy kvality sociálních služeb Standardy kvality sociálních služeb Standardy kvality sociálních služeb doporučované MPSV od roku 2002 se staly právním předpisem závazným od 1. 1. 2007, znění kritérií Standardů je obsahem přílohy č.

Více

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy dále jen TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková

Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 15 (Terénní programy dále jen TP) Mgr. Lucie Škvaridlová, Ing. Mgr. Štěpánka Syrovátková Diskusní fórum pracovní skupiny č. 15 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z diskusního fóra pracovní skupiny č. 15

Více

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i

Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i Manuál o rané péči v M o r av s k o s l e z s k é m k r a j i R a n á p é č e t e r é n n í s o c i á l n í s l u ž b a Péče o rodinu s dítětem s postižením je jednou z priorit sociální politiky, proto

Více

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI ZAČÁTEK Slavnostní zahájení 20.5.2003. Cílem kpss je zajistit dostupné sociální služby pro lidi, kteří je opravdu potřebují. Motto: Komunitním plánováním

Více

30 Základní prohlášení organizace

30 Základní prohlášení organizace Domov pro seniory Havlíčkův Brod, p.o. 580 01 Havlíčkův Brod, Husova 2119 tel.569 333 150-161, e-mail: h.hlavackova@ddhb.cz Domov pro seniory Havlíčkův Brod, p. o. 30 Základní prohlášení organizace Domov

Více

Sociální služby příspěvek k aktivnímu začleňování. v České republice

Sociální služby příspěvek k aktivnímu začleňování. v České republice Sociální služby příspěvek k aktivnímu začleňování v České republice Ministerská konference o sociálních službách Praha 22. 23. dubna 2009 (panel III. 23. 4. 2009 od 11:15 hod.) (návrh vystoupení náměstka

Více

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SO ORP LITOVEL

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SO ORP LITOVEL ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB SO ORP LITOVEL 2015 ZPRACOVÁNO PRO STŘEDNĚDOBÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA LITOVELSKU Zpracovala: Ing. Ludmila Zavadilová 1. PŘEDMĚT A CÍL ANALÝZY POSKYTOVATELŮ

Více

Název a adresa právnické osoby vykonávající činnost školského zařízení: Základní škola a mateřská škola Bečov, okres Most, příspěvková organizace

Název a adresa právnické osoby vykonávající činnost školského zařízení: Základní škola a mateřská škola Bečov, okres Most, příspěvková organizace Školní vzdělávací program školního klubu ZŠ Bečov Školní vzdělávací program školního klubu je v souladu se zákonem č.561/2004 Sb. 28 ods.1. Formuluje konkrétní cíle vzdělávání i jeho obsah, navrhuje odpovídající

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

Zápis ze zasedání pracovní skupiny Služby pro seniory k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov

Zápis ze zasedání pracovní skupiny Služby pro seniory k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Zápis ze zasedání pracovní skupiny Služby pro seniory k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Datum konání: 13. 3. 2018 Místo konání: Zasedací místnost budovy č. 1 Městského úřadu Pelhřimov

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

DS Říčany s.r.o. Krabošická Říčany Voděrádky IČ: DIČ: CZ V Říčanech Voděrádkách dne

DS Říčany s.r.o. Krabošická Říčany Voděrádky IČ: DIČ: CZ V Říčanech Voděrádkách dne DS Říčany s.r.o. Krabošická 84 251 01 Říčany Voděrádky IČ: 05027489 DIČ: CZ05027489 V Říčanech Voděrádkách dne 4. 4. 2018 NABÍDKA PRACOVNÍCH POZIC PRO OBSOLVENTY STŘEDNÍCH ŠKOL, VYŠŠÍCH A VYSOKÝCH ŠKOL

Více

Priorita IV. - Udržení transparentního systému financování sociálních služeb z rozpočtu MB a udržení metody KPSS

Priorita IV. - Udržení transparentního systému financování sociálních služeb z rozpočtu MB a udržení metody KPSS z rozpočtu MB a udržení metody KPSS Opatření IV. 1.: Udržení aktualizace transparentního systému rozdělování finančních prostředků. V současné době poskytuje město Mladá Boleslav finanční prostředky na

Více

Plánování a financování sociálních služeb. Konference samospráv Olomouc 13.května 2019

Plánování a financování sociálních služeb. Konference samospráv Olomouc 13.května 2019 Plánování a financování sociálních služeb Konference samospráv Olomouc 13.května 2019 Legislativní rámec Základní: Zákon o obcích a zákon o krajích obec a kraj pečuje o všestranný rozvoj svého území a

Více

Priority v oblasti odborného a technického kvalifikačního školství šance pro budoucnost

Priority v oblasti odborného a technického kvalifikačního školství šance pro budoucnost Priority v oblasti odborného a technického kvalifikačního školství šance pro budoucnost Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi pozdravit Vás a toto setkání jménem Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Všichni

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 10: Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Řízení vzdělávání a rozvoje pracovníků v organizaci 2. Koncepce přípravy

Více

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 14 (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež)

Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č. 14 (Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež) Diskusní fórum pracovní skupiny č. 14 v rámci projektu Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK, reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0000969 Zápis z 5. diskusního fóra pracovní skupiny č.

Více

Elektronické formy vzdělávání úředníků

Elektronické formy vzdělávání úředníků Marbes consulting = správný partner na cestě k efektivnímu vzdělávání Pro: Krajský rok informatiky Ústí nad Labem Datum: 26.9.2012 Marian Kudela MARBES CONSULTING s.r.o. Tel.: 378 121 500 Brojova 16 326

Více

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby

Standard č. 1. Cíle a způsob poskytování služby Standard č. 1 Cíle a způsob poskytování služby Obsah 1 KRITERIUM 1a... 3 1.1 Poslání... 3 1.2 Cíle... 3 1.3 Zásady... 4 1.4 Okruhy osob... 4 1.5 Věková struktura:... 5 1.6 Podmínky pro poskytování služby...

Více

Zápis ze zasedání pracovní skupiny Duševní zdraví k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov

Zápis ze zasedání pracovní skupiny Duševní zdraví k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Zápis ze zasedání pracovní skupiny Duševní zdraví k projektu Plánování sociálních služeb v ORP Pelhřimov Datum konání: 20. 3. 2018 Místo konání: Zasedací místnost budovy č. 1 Městského úřadu Pelhřimov

Více

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ ODLEHČOVACÍ SLUŽBY Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 6 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Vymezení typických

Více

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42)

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42) REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42) Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Poznáváme,, na

Více

Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců

Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců UČEBNÍ TEXT KE KULATÉMU STOLU NA TÉMA: Kvalita výkonu OSPOD v závislosti na kvalitě zaměstnanců Cílová skupina: pracovníci SPOD Obsah kulatého stolu: Teoretický úvod k tématu Standardů č. 4, 5, 6 (Personální

Více

Celoživotní vzdělávání ve vztahu k výkonu sociální práce. Jihlava 30. 10. 2014 PaedDr. Marie Vorlová

Celoživotní vzdělávání ve vztahu k výkonu sociální práce. Jihlava 30. 10. 2014 PaedDr. Marie Vorlová Celoživotní vzdělávání ve vztahu k výkonu sociální práce Jihlava 30. 10. 2014 PaedDr. Marie Vorlová Sociální práce Sociální pracovník Profese sociální práce podporuje sociální změnu, řešení problémů v

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s.

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY Předmětem

Více

Model sociální služby Chráněné bydlení

Model sociální služby Chráněné bydlení Model sociální služby Chráněné bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

STANDARD č. 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY

STANDARD č. 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY Domov pro seniory Skalice, p.o. Skalice 1, 671 71 Hostěradice Sociální služba Domov pro seniory Skalice STANDARD č. 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY Domov pro seniory Skalice, p.o. je pobytové zařízení

Více

CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Zřizovatel: Právo na život IČ: 270 32 558 Zařízení: Domov Slunce, Francouzská 16, Brno, 602 00 Tel.: 545 213 641, 545 213 564 www.slunce.pravonazivot.cz CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB O NÁS

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ IČ:

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ IČ: Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Podpora samostatného bydlení v rámci projektu Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském

Více

Kvalita sociálních služeb versus současné dotace. Martin Bednář

Kvalita sociálních služeb versus současné dotace. Martin Bednář Kvalita sociálních služeb versus současné dotace Martin Bednář Cíl workshopu Jak souvisí kvalita a finanční náročnost? Lze poskytovat kvalitní službu i s nedostatkem finančních prostředků? Standardy kvality

Více