Zakládání staveb. 16. ZÁKLADY zpevňování základové půdy. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zakládání staveb. 16. ZÁKLADY zpevňování základové půdy. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony"

Transkript

1 S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 16. ZÁKLADY zpevňování základové půdy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 ZPEVŇOVÁNÍ ZÁKLADOVÉ PŮDY

3 Zvláštní podmínky staveniště Zvláštní podmínky mají zejména staveniště: 1. S organickými zeminami 2. S prosedavými zeminami 3. Se sypaným zemním materiálem: 4. Na úložištích 5. V seizmických 6. Na poddolovaném území:

4 Zvláštní podmínky staveniště Zvláštní podmínky mají zejména staveniště: S organickými zeminami: - zvýšená stlačitelnost základové půdy sednutí. Způsob využití staveniště - závisí na uvedeném typu organické zeminy, mocnosti a uložení organické vrstvy vzhledem k základové spáře. S prosedavými zeminami: - u jemnozrných zemin eolického původu (zejména spraše)- obsah prachu je vyšší než 60% a jílové složky menší než 15% hmotnosti suché zeminy. Prosedání - dosahuje několika procent mocnosti prosedavé vrstvy - nebezpečné pro stavbu - lokálními rozdíly hodnot sednutí. Metodu pro zakládání představuje hlubinné zakládání pod úroveň prosedavé zeminy.

5 Se sypaným zemním materiálem: a) záměrně vytvořené hutněné sypaniny - násypy, zásypy a podsypy dle PD uplatňují zejména k náhradě nevhodných základových půd a) nezhutněná násypová tělesa - ve staré městské zástavbě nebo průmyslové zástavbě s proměnlivým složením a ulehlostí násypová tělesa - úložiště různorodých domovních, stavebních nebo průmyslových odpadů Na úložištích odpadu: úložiště tvoří tzv. výsypky - v oblasti vytěžených povrchových dolů rekultivace - znovu zasypány skrývkovým materiálem V seizmických oblastech: zakládání se týká nejen samotných základů stavby, ale i celé nadzákladové konstrukce Seizmické účinky - přírodní (zemětřesení) - účinky dopravy, strojního zatížení, průmyslové exploze, výbuchy, apod. Na poddolovaném území: území v dosahu účinků hlubinné těžby užitkových nerostů. nerovnoměrné přetvoření základové půdy O jejich využitelnosti pro zakládání rozhoduje posouzení inženýrsko geologického průzkumu (IGP).

6

7 KOTVENÁ PILOTOVÁ STĚNA - MOSTY U JABLUNKOVA OBDOBNĚ - JIHLAVA CITI PARK

8 Zlepšování základové půdy Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním jinou zeminou (tzv. polštáře), mechanickými změnami stavu zeminy (odvodňování, zhutňování), přísadami do základové půdy (injektáže, stabilizace) nebo také vysoušením a vypalováním. 1.Konstrukce štěrkopískových polštářů: 2.Termické zpevňování podloží (tzv. vypalování půdy): 3.Injektování podloží: 4.Odvodnění podloží 5.Vyztužování zemin 6.Jiné možnosti:

9 ZEMINA A PODLOŽÍ - VÝRAZNĚ OVLIVŇUJÍ ZPŮSOB ZAKLÁDÁNÍ, VHODNÁ A NEVHODNÁ ZEMINA ROZLIŠUJEME TŘI ZÁKLADNÍ TYPY STAVENIŠTĚ: staveniště vhodné: základová půda je únosná, málo stlačitelná hladina podzemní vody leží pod úrovni základů základové poměry neovlivňují uspořádání objektů a návrh konstrukce staveniště podmínečně vhodné: základová půda je únosná nebo neúnosná, silně nebo nestejnoměrně stlačitelná hladina podzemní vody vyžaduje čerpání během výkopů a provedení hydroizolace základů staveniště nevhodné: únosná půda je ve velkých hloubkách podzemní voda je agresivní a dosahuje téměř povrchu území, staveniště je ohroženo sesuvem poddolováním, aj.

10 Zpevňování základové půdy Proč zpevňujeme základovou půdu???? zvýšení pevnosti zmenšení deformace (sedání) zmenšení propustnosti

11 ČSN rozděluje základové poměry staveniště na: jednoduché: základová půda v rozsahu celého objektu nemění jednotlivé vrstvy mají zhruba stálou mocnost vrstvy jsou uloženy vodorovně hladina podzemní vody neovlivňuje uspořádání objektu a návrh konstrukce objektu; složité: základová půda se v rozsahu objektu mění vrstvy mají proměnlivou mocnost hladina podzemní vody je zvýšená a ovlivňuje koncepční uspořádání objektu. Kromě složitosti základových poměrů má na rozsah průzkumu vliv náročnost konstrukcí objektů (nadzákladové konstrukce).

12 Zlepšování základové půdy Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti zmenšení deformací zmenšení propustnosti Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním jinou zeminou (tzv. polštáře) mechanickými změnami stavu zeminy (odvodňování, zhutňování) přísadami do základové půdy (injektáže, stabilizace) vysoušením a vypalováním. Konstrukce štěrkopískových polštářů: Termické zpevňování podloží (tzv. vypalování půdy): Injektování podloží: Odvodnění podloží: Vyztužování zemin: Jiné možnosti:

13 Nejpoužívanější metody Výměna neúnosné vrstvy odstraněním a nahrazením neúnosné vrstvy: zhutněným pískem zhutněnou zeminou zlepšenou zeminou (např. odstraněnou nou zeminu promísíme s cementem, zvlhčíme, uložíme zpátky a zhutníme)

14 Injektování zeminy: do základové půdy se pod tlakem vhání injektážní látka jílové injekce (bentonit) - těsnění zemin proti průsaku cementojílové injekce - zpevňují a zároveň utěsňují zeminu cementové injekce - pro zpevnění základové půdy chemické injekce - pro zpevňování jemných písků, kdy se v pórech zeminy vytvoří nepropustná vrstva, která ucpe póry a stmelí zrna písčité zeminy

15 Zlepšování základové půdy především zvětšení smykové pevnosti zmenšení deformací zmenšení propustnosti Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním jinou zeminou (tzv. polštáře), mechanickými změnami stavu zeminy (odvodňování, zhutňování), přísadami do základové půdy (injektáže, stabilizace) nebo také vysoušením a vypalováním. 1. Konstrukce štěrkopískových polštářů: 2. Termické zpevňování podloží (tzv. vypalování půdy): 3. Injektování podloží: 4. Odvodnění podloží: 5. Vyztužování zemin: 6. Jiné možnosti:

16 Zlepšování základové půdy 1.Konstrukce štěrkopískových polštářů: - základní podmínka pro správnou funkci štěrkopískového polštáře je jeho hutnění - zhutňuje se po vrstvách tloušťky cca 300 mm deskovými vibrátory nebo vibroválcováním. Štěrkopísek vytváří porézní vrstvu, která působí v podzákladí jako drén. Rozměry průřezu štěrkopískového polštáře se stanovují podobně jako rozměry základových pásů nebo patek, protože polštář představuje spodní stupeň vlastního základu. 2.Termické zpevňování podloží (tzv. vypalování půdy): - způsob zlepšování základové půdy pro soudržné zeminy - princip vypalování půdy spočívá na fyzikálně mechanických přeměnách vlastností a složení zemin po jejich zahřátí proudem horkých plynů, zaváděných do svislých, šikmých nebo i horizontálních vrtů. Horké plyny se vytlačují z vypalovací pece. Zemina, která se zahřívá nad 600oC pozbude trvale plasticitu a rozbřídavost a při dalším zvyšování teploty, zpravidla až na 800o-900oC se její jednotlivé částice spojí chemickými reakcemi v pevný celek. Vznikne keramická hmota s příznivějšími vlastnostmi. 3.Injektování podloží: injektování podloží - ke zvýšení pevnosti sypkých zemin nebo jejich utěsnění proti vodě - injektáže jsou tím účinnější, čím je zemina propustnější. Injektážní hmota se vhání do základové půdy pod tlakem (0,2 2 MPa) pomocí injekčních jehel, zasunutých do pažnic z ocelových trub - rozmístění jehel a velikost tlaku - podle složení zeminy a požadované míry jejího zhutnění, ( tak, aby se injektována pásma překrývala.) 4.Odvodnění podloží: - únosnost zvodnělé základové půdy se může zvýšit zmenšením obsahu vody, tj.trvalým snížením hladiny podzemní vody. 5.Vyztužování zemin: - speciální rohože - zvyšuje se smyková pevnost zemin, stabilitu a spolupůsobení. Výztužné vložky zamezují posunutí a vytlačování zeminy z podloží, snižují příčné deformace a tím celkově snižují sedání. Používají se pásy hliníkové, z oceli, umělých hmot. Do této skupiny řadíme i vyztužování zemin geotextiliemi. 6.Jiné možnosti: stabilizace jinou zeminou, cementem, asfaltem nebo dehtem, chemické látky, stabilizace vápennými nebo štěrkopískovými pilotami.

17

18

19

20

21 Zdroje a použitá literatura A.Erben, Petrůj, Medek Stavitelství II, kniha 1první VUT Brno Hans Nestle a kolektiv Moderní stavitelství pro školu a praxi, Europa-Sobotáles cz., Praha 2005 J. Toman, Technické kreslení podle ČSN a mezinárodních norem, díl II. Pravidla tvorby výkresů ve stavitelství, Vyd. Montanex a.s, 1995, ISBN V. Hájek a kol., Pozemní stavitelství II: pro 2. ročník SPŠ stavebních, Vyd. Sobotáles Praha, 2002, ISBN X. M. Hanák, Pozemní stavitelství: cvičení 1, Vyd. ČVUT Praha, 2002, ISBN D. Matoušková, Pozemní stavitelství 1, Vyd. CERM Brno, 1994, ISBN X. D. Matoušková, Pozemní stavitelství 2, Vyd. CERM Brno, 1994, ISBN V. Hájek, L. Novák, Šmejcký J., Konstrukce pozemních staveb 30: Kompletační konstrukce, Vyd. ČVUT Praha, 1996, ISBN M. Hanák, Pozemní stavitelství: cvičení 2, Vyd. ČVUT Praha, 2002, ISBN F. Rambousek a kol., Stavební konstrukce I: pro 2. ročník SPŠ stavebních, Vyd. Snakladatelství techn. Praha, J. Kos a kol., Konstrukce pozemních staveb III: návody pro cvičení, Vyd. CERM Brno, 1997, ISBN J. Witzany a kol., Konstrukce pozemních staveb 20, Vyd. ČVUT Praha, 2001, ISBN D. Skulinová, I. Skotnicová, Vodorovné konstrukce, Vyd. Ediční VŠB-TUO, 1998, ISBN F. Pšenička, Pozemní stavitelství: nosné konstrukce zastřešení, Vyd. ČVUT Praha, 2003, ISBN J. Michálek, Konstrukce pozemních staveb 15: pomůcka pro cvičení, Vyd. ČVUT Praha, 2002, ISBN Verlag-Dashofer technické požadavky na výstavbu Verlag-Dashofer Stavební zákon Profesní informační systém ČKAIT rok 2009,2010,2011 Normalizační institut ČSN platné

22 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je : ing.jaroslava Lorencová Při tvorbě byly použity volně přístupné internetové zdroje. Autor souhlasí se sdílením vytvořených materiálů a jejich umístěním na Tvorba materiálů byla financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední školou stavební Jihlava.

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

Zakládání staveb. 05. Zemní práce, NÁZVOSLOVÍ

Zakládání staveb. 05. Zemní práce, NÁZVOSLOVÍ S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 05. Zemní práce, NÁZVOSLOVÍ Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Zakládání staveb. 04. Zemní práce ve stavební praxi

Zakládání staveb. 04. Zemní práce ve stavební praxi S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 04. Zemní práce ve stavební praxi Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 04. Dřevěné trámové stropy - druhy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 14. Aplikace prefa stropů nové typy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 08. ŽB monolitické stropy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Proflzlepšovat zeminy

Proflzlepšovat zeminy Zlepšování zemin Proflzlepšovat zeminy Využitínevhodných místních materiál Zlepšení zpracovatelnosti zemin Zlepšení zhutnitelnosti Využitípro pojíždfiní staveništnídopravou Poskytnutíkvalitního podkladu

Více

Zakládání staveb. 06. Vlastnosti hornin, vytýčení objektu

Zakládání staveb. 06. Vlastnosti hornin, vytýčení objektu S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 06. Vlastnosti hornin, vytýčení objektu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Zakládání staveb. 08. Zemní práce přehled stavebních strojů 2. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

Zakládání staveb. 08. Zemní práce přehled stavebních strojů 2. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 08. Zemní práce přehled stavebních strojů 2 Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Zakládání staveb. 02. Zemní práce, druhy hornin

Zakládání staveb. 02. Zemní práce, druhy hornin S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 02. Zemní práce, druhy hornin Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Zakládání staveb. 15. ZÁKLADY speciální technologie zakládání

Zakládání staveb. 15. ZÁKLADY speciální technologie zakládání S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 15. ZÁKLADY speciální technologie zakládání Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Zakládání staveb. 14. ZÁKLADY hlubinné zakládání

Zakládání staveb. 14. ZÁKLADY hlubinné zakládání S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 14. ZÁKLADY hlubinné zakládání Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Zakládání staveb 11. ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE PŘEDPOKLAD NÁVRHU

Zakládání staveb 11. ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE PŘEDPOKLAD NÁVRHU S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 11. ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE PŘEDPOKLAD NÁVRHU Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Pozemní stavitelství I. Základové konstrukce. Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing.

Pozemní stavitelství I. Základové konstrukce. Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. Pozemní stavitelství I. Základové konstrukce Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. Funkce základové konstrukce Návrh základové konstrukce Základové konstrukce Úvod 2 Rozdělenídle způsobu přenášení zatížení Základy

Více

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC. ING. MILOSLAV PAVLÍK, CSC. Základové konstrukce Hlavní funkce: přenos zatížení do základové půdy ochrana před negativními účinky základové půdy ornice

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 15. Předsazené konstrukce - názvosloví Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

STŘECHY ŠIKMÉ. 01. Úvod, názvosloví střech. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

STŘECHY ŠIKMÉ. 01. Úvod, názvosloví střech. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava STŘECHY ŠIKMÉ 01. Úvod, názvosloví střech Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN VÝMĚNA ZEMINY Rozsah prací:!"podsyp - štěrk (do 0,2 m) pod základem; ochrana proti klimatu!"plomba - výměna neúnosné zeminy v omezené části půdorysu!"polštář - náhrada pod celým

Více

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB Při navrhování základových konstrukc inženýrsko geologického průzkumu (IGP); konstrukční řešení objektu

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB Při navrhování základových konstrukc inženýrsko geologického průzkumu (IGP); konstrukční řešení objektu ZAKLÁDÁNÍ STAVEB Při navrhování základových konstrukcí vycházíme z výsledků inženýrsko geologického průzkumu (IGP); zohledňujeme konstrukční řešení objektu a jeho význam, technologie provozu v daném objektu,

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 03. Dřevěné trámové stropy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Základové konstrukce (3)

Základové konstrukce (3) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Základové konstrukce (3) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH ZAKLÁDÁNÍ NA NÁSYPECH Skladba násypů jako: zeminy, odpad z těžby nerostů nebo průmyslový odpad. Důležité: ukládání jako hutněný nebo nehutněný materiál. Nejnebezpečnější

Více

Sylabus 19. Zlepšování zemin proctorova zkouška

Sylabus 19. Zlepšování zemin proctorova zkouška Sylabus 19 Zlepšování zemin proctorova zkouška Zlepšováním zemin se rozumí především: - zvýšení smykové pevnosti - zmenšení deformací (zvýšení parametrů stlačitelnosti) - zmenšení propustnosti Zlepšováním

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. PROF.ING.MILOŠ PAVLÍK, DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. PROF.ING.MILOŠ PAVLÍK, DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ HLUBINNÉ ZÁKLADY POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. PROF.ING.MILOŠ PAVLÍK, DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ TYPY HLUBINNÁÝCH ZÁKLADŮ o o o o o piloty velkoprůměrové (opřené, opření+smyk) piloty maloprůměrové (mikropiloty)

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 05. Stavba zemního tělesa Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

11. PŘÍČINY PORUCH ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ

11. PŘÍČINY PORUCH ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ 11. PŘÍČINY PORUCH ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ VLIV ZÁKLADOVÉ PŮDY NA STAVEBNÍ OBJEKT - stabilita území - dostatečná únosnost základové půdy - sedání a konsolidace - proudění vody pod základy, ochrana proti

Více

ROZDĚLENÍ ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ

ROZDĚLENÍ ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ 9. ZAKLÁDÁNÍ STAVEB ZAKLÁDÁNÍ STAVEB JE OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ NÁVRHEM A POSOUZENÍM ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE OBJEKTU. TVAR A KONSTRUKČNÍ USPOŘÁDÁNÍ ZÁKLADOVÝCH KONSTRUKCÍ JSOU OVLIVNĚNY ZEJMÉNA KONSTRUKČNÍM

Více

Bratislava Rača Trnava

Bratislava Rača Trnava MODERNIZACE ŽELEZNIČNÍ TRATĚ Bratislava Rača Trnava UČS S 06 Pezinok Šenkvice ŠENKVICKÁ PRELOŽKA Kristina Nachtneblová LOKALIZACE STAVBY PEZINOK-ŠENKVICE SITUACE GEOLOGICKÉ POMĚRY Kvartér (horní část)

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 17. Předsazené konstrukce lodžie, terasy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN

ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN ZLEPŠOVÁNÍ VLASTNOSTÍ ZEMIN VÝMĚNA ZEMINY Rozsah prací: podsyp - štěrk (do 0,2 m) pod základem; ochrana proti klimatu plomba - výměna neúnosné zeminy v omezené části půdorysu polštář - náhrada pod celým

Více

Přednáška 4 Základové konstrukce

Přednáška 4 Základové konstrukce BH 02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 4 Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 13. 10. 2014 Návrh základů Ústav pozemního stavitelství 1 NÁVRH ZÁKLADŮ Základ musí být navržen tak, aby bezpečně přenesl

Více

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze

ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy. Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz KPG Fakulta stavební ČVUT v Praze ZÁKLADOVÁ KONSTRUKCE část nosné konstrukce přenášející zatížení od stavby do základové půdy základová

Více

Hydroizolace spodní stavby

Hydroizolace spodní stavby Pozemní stavitelství I. Hydroizolace spodní stavby Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. Hydroizolace Úvod: oxidovanéasfalty s lepenkovou vložkou nastavitelné pásy 50. léta 20. století plastovéfólie 60. léta

Více

Pozemní stavitelství I. Základy. Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing.

Pozemní stavitelství I. Základy. Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. Pozemní stavitelství I. Základy Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. Rozdělení základů dle způsobu přenášení zatížení: základy plošné základy hlubinné Základy Úvod 2 Základy plošné: základovépatky základovépásy

Více

Principy zakládání budov

Principy zakládání budov ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Principy zakládání budov doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní

Více

Přednáška 3 Zatížení, příprava stavby, zemní práce

Přednáška 3 Zatížení, příprava stavby, zemní práce BH 02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 3 Zatížení, příprava stavby, zemní práce Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 06. 10. 2014 Zatížení působící na objekty Příprava stavby Postup výstavby Ústav

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ, CSc

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ, CSc POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC.ING.VLADIMÍR DAŇKOVSKÝ, CSc Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2014-2015 Str. 1 ZÁKALADNÍ FUNKCE Přenos zatížení do základové půdy Eliminace nepřiměřeného sedání stavby Ochrana

Více

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek Navrhování základových konstrukcí Základy jsou konstrukční nosné prvky stavebních objektů, které zabezpečují přenášení účinků stavby (svislých nosných konstrukcí = zatížení) do základové půdy. Základy

Více

Materiál zemních konstrukcí

Materiál zemních konstrukcí Materiál zemních konstrukcí Kombinace powerpointu a informací na papíře Materiál zemních konstrukcí: zemina kamenitá sypanina druhotné suroviny lehké materiály ostatní materiály Materiál zemních konstrukcí:

Více

Vodorovné nosné konstrukce

Vodorovné nosné konstrukce S třední škola stavební Jihlava Vodorovné nosné konstrukce 13. U-boot, transform Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku bakalářského studia oboru Konstrukce

Více

Zakládání staveb. 01. Průzkumy staveniště. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

Zakládání staveb. 01. Průzkumy staveniště. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava Zakládání staveb 01. Průzkumy staveniště Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/ Pozemní stavitelství a technologie provádění I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Pozemní stavitelství a technologie provádění I 1. Rozdělení konstrukcí pozemních staveb Konstrukční systémy

Více

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN Stanovení vlhkosti zemin ČSN ISO/TS 17892-1 Vlhkost zeminy Základní zkouška pro zatřídění, pojmenování a popis Příklady dalšího použití: stanovení

Více

8. ZEMNÍ PRÁCE 1.GEOLOGICKÝ A HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM ZAKLÁDÁNÍ STAVEB SE ZABÝVÁ NAVRHOVÁNÍM A ZPŮSOBEM ZALOŽENÍ ZÁKLADŮ. ÚČELEM GEOLOGICKÉHO

8. ZEMNÍ PRÁCE 1.GEOLOGICKÝ A HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM ZAKLÁDÁNÍ STAVEB SE ZABÝVÁ NAVRHOVÁNÍM A ZPŮSOBEM ZALOŽENÍ ZÁKLADŮ. ÚČELEM GEOLOGICKÉHO 8. ZEMNÍ PRÁCE 1.GEOLOGICKÝ A HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM ZAKLÁDÁNÍ STAVEB SE ZABÝVÁ NAVRHOVÁNÍM A ZPŮSOBEM ZALOŽENÍ ZÁKLADŮ. ÚČELEM GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU JE ZJIŠTĚNÍ ZÁKLADOVÝCH PODMÍNEK V MÍSTĚ VYBRANÉHO

Více

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU

1 TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU TECHNICKÁ ZPRÁVA KE STATICKÉMU VÝPOČTU ÚVOD Předmětem tohoto statického výpočtu je návrh opěrných stěn, které budou realizovány v rámci projektu Chodník pro pěší Pňovice. Statický výpočet je zpracován

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 06. Konstrukce a stavba vozovek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB.1.09

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_PB.1.09 CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_PB.1.09 Ročník: ZD 3 Tematická oblast: Přestavby budov Tematický okruh: Základy budov Téma: 3 / 3 Rozšiřování základů, zpevňování základové půdy Zpracoval: Robert Sventek

Více

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ GEOTEXTILIE VE STAVBÁCH POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ J a n V a l á š e k a T a d e á š Z ý k a, J U T A a. s. D a t u m : 28. 11. 2018 Umístění geotextilií v konstrukci Funkce geotextilií Typy geotextilií Umístění

Více

Geotextilie při zakládání štěrkopískovými pilotami

Geotextilie při zakládání štěrkopískovými pilotami Geotextilie při zakládání štěrkopískovými pilotami Ing. Dalibor Grepl Ve středním Polsku se staví rychlostní komunikace R15; v rámci výstavby se řešil obchvat historického města Gniezna Vzhledem k optimálnímu

Více

STŘECHY ŠIKMÉ. 03. Tesařské spoje střešních konstrukcí. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony

STŘECHY ŠIKMÉ. 03. Tesařské spoje střešních konstrukcí. Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony S třední škola stavební Jihlava STŘECHY ŠIKMÉ 03. Tesařské spoje střešních konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován

Více

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT Sanace spodních staveb injektážemi Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT marek.novotny.izolace@email.cz +420 724 258 500 Základní systémy injektáže do země - na vnější stranu

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring přehradních hrází doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Výpočet konsolidace pod silničním náspem

Výpočet konsolidace pod silničním náspem Inženýrský manuál č. 11 Aktualizace: 02/2016 Výpočet konsolidace pod silničním náspem Program: Soubor: Sedání Demo_manual_11.gpo V tomto inženýrském manuálu je vysvětlen výpočet časového průběhu sedání

Více

09. Druhy plochých střech, návrh

09. Druhy plochých střech, návrh S třední škola stavební Jihlava STŘECHY PLOCHÉ 09. Druhy plochých střech, návrh Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

KONSOLIDACE ZEMIN. Pod pojmem konsolidace se rozumí deformace zeminy v čase pod účinkem vnějšího zatížení.

KONSOLIDACE ZEMIN. Pod pojmem konsolidace se rozumí deformace zeminy v čase pod účinkem vnějšího zatížení. KONSOLIDACE ZEMIN Pod pojmem konsolidace se rozumí deformace zeminy v čase pod účinkem vnějšího zatížení. Konsolidace je reologický proces postupného zmenšování objemu póru zeminy a změny struktury zeminy

Více

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha Poklesové kotliny 1 Úvod Projekt musí obsahovat volbu tunelovací metody a případných sanačních opatření, vedoucích ke snížení deformací předpověď poklesu terénu nad výrubem stanovení mezních hodnot deformací

Více

Mechanika zemin II 8 Zhutňování. 1. Zlepšování 2. Zhutňování laboratorní křivka: hustota vs vlhkost 3. Kontrola zhutnění

Mechanika zemin II 8 Zhutňování. 1. Zlepšování 2. Zhutňování laboratorní křivka: hustota vs vlhkost 3. Kontrola zhutnění Mechanika zemin II 8 Zhutňování 1. Zlepšování 2. Zhutňování laboratorní křivka: hustota vs vlhkost 3. Kontrola zhutnění 1 Zlepšování zemin Nevhodná zemina stavět jinde, nebo stavět jinak, nebo zlepšení

Více

BH02 Úvod do navrhování pozemních staveb

BH02 Úvod do navrhování pozemních staveb BH02 Úvod do navrhování pozemních staveb Ing. Táňa Švecová (Juráková) Zemní práce Základové konstrukce Roznášení zatížení v základové půdě Návrh základů vychází z celkového zatížení (stálého a nahodilého)

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Výpočet konsolidace pod silničním náspem

Výpočet konsolidace pod silničním náspem Inženýrský manuál č. 11 Aktualizace: 06/2018 Výpočet konsolidace pod silničním náspem Program: Soubor: Sedání Demo_manual_11.gpo V tomto inženýrském manuálu je vysvětlen výpočet časového průběhu sedání

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 6. Prostý beton Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a

Více

Návrh a posouzení směsí recyklátů a vedlejších energetických produktů upravených pojivy Dušan Stehlík

Návrh a posouzení směsí recyklátů a vedlejších energetických produktů upravených pojivy Dušan Stehlík Návrh a posouzení směsí recyklátů a vedlejších energetických produktů upravených pojivy Dušan Stehlík 15.11.2016 STAVBA FULL-SCALE MODELU A JEHO VYUŽITÍ PŘI SIMULACI UŽITNÉHO CHOVÁNÍ KONSTRUKCE VOZOVKY

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 13. Vlastnosti betonů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi.

V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Inženýrský manuál č. 2 Aktualizace: 02/2016 Návrh úhlové zdi Program: Úhlová zeď Soubor: Demo_manual_02.guz V tomto inženýrském manuálu je popsán návrh a posouzení úhlové zdi. Zadání úlohy: Navrhněte úhlovou

Více

GEOMAT s.r.o. tel: Brno fax: Česká republika

GEOMAT s.r.o. tel: Brno fax: Česká republika V případě zájmu o další literaturu týkající se výrobků Tensar a jejich využití, kontaktujte prosím GEOMAT s.r.o. nebo Tensar International. Na vyžádání jsou rovněž k dispozici technické specifikace výrobků,

Více

Pilíře BMC. Pilíře BMC. Popis

Pilíře BMC. Pilíře BMC. Popis - Expert ve zlepšování zemin, sanace půd a podzemních vod Pilíře BMC Pilíře BMC Strona główna Zlepšení podloží Technologie Pilíře BMC Technologie pilířů Bi-Modulus Column BMC doplňuje technologii betonových

Více

T E R M I N O L O G I E

T E R M I N O L O G I E 800-2 Zvláštní zakládání objektů T E R M I N O L O G I E A Armokoš pro provázání betonových konstrukcí je výztuž, která není staticky posuzována z hlediska únosnosti vlastní piloty a slouží pro spojení

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 01. Rozdělení konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

Stavební jámy. Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi

Stavební jámy. Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi Mechanika zemin a zakládání staveb, 2 ročník bakalářského studia Stavební jámy Pažící konstrukce Rozpěrné systémy Kotevní systémy Opěrné a zárubní zdi Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Fakulta

Více

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. jpasek@bivs.cz Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Nosné konstrukce 1. Svislé konstrukce 2. Vodorovné konstrukce 3. Konstrukční

Více

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN

APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN APLIKAČNÍ MANUÁL Drenážní rohož PETEXDREN Obsah: Úvod... 2 Charakteristika výrobku... 2 Vlastnosti výrobku... 3 Použití rohože... 5 1. Dopravní stavby... 5 2. Ekologické stavby... 6 3. Skládky... 7 4.

Více

NÁSLEDKY POVODNÍ V ROCE 2002

NÁSLEDKY POVODNÍ V ROCE 2002 Ing.Jaroslav Ryšávka, Ing. Petr Ondrášek UNIGEO a.s. Ostrava, 596706251, E mail: rysavka.jaroslav@unigeo.cz ondrasek.petr@unigeo.cz Prof.Ing. Josef Aldorf, DrSc., VŠB-TU Ostrava, 597321944, E mail: josef.aldorf@vsb.cz

Více

Obsah Úvod... 3 Základové konstrukce... 7 Zvyšování kvality podloží Zdroje... 22

Obsah Úvod... 3 Základové konstrukce... 7 Zvyšování kvality podloží Zdroje... 22 F Zakládání staveb Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Funkce... 3 1.2 Základní názvosloví... 3 1.3 Požadavky... 4 1.3.1 Statické požadavky... 4 1.3.2 Izolační požadavky... 6 1.3.3 Ekonomické požadavky... 6 1.4 Dělení

Více

Pilotové základy úvod

Pilotové základy úvod Inženýrský manuál č. 12 Aktualizace: 04/2016 Pilotové základy úvod Program: Pilota, Pilota CPT, Skupina pilot Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit praktické použití programů GEO 5 pro výpočet

Více

Proudění podzemní vody

Proudění podzemní vody Podpovrchová voda krystalická a strukturní voda vázaná fyzikálně-chemicky adsorpční vázaná molekulárními silami na povrchu částic hygroskopická (pevně vázaná) obalová (volně vázaná) volná voda kapilární

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 1. Konstrukční systémy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Katedra geotechniky

Více

Změna dopravního režimu na sídlišti Příbram -

Změna dopravního režimu na sídlišti Příbram - Příbram - Drkolnov DOKUMENTACE PRO STANOVENÍ DOPRAVNÍHO ZNAČENÍ 1. Technická zpráva Razítko a podpis : (firemní, autorizační) 1. stránka z 5 D.1.1.1 Technická zpráva k profesní části projektu stavby Údaje

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 12. Dávkování, zkoušky zpracovatelnosti betonové směsi Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Chyby a nedostatky při používání geosyntetik ve stavební praxi 9. duben 2008 Praha, 10. duben Brno

Chyby a nedostatky při používání geosyntetik ve stavební praxi 9. duben 2008 Praha, 10. duben Brno Chyby a nedostatky při používání geosyntetik ve stavební praxi 9. duben 2008 Praha, 10. duben 2008 - Brno SPRÁVNÁ APLIKACE MAXIMÁLNÍ VYUŽITELNOST Přednáší: Ing. Václav Trávníček, Ing. Dalibor Grepl International

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Konsolidace zemin

Více

5 Úvod do zatížení stavebních konstrukcí. terminologie stavebních konstrukcí terminologie a typy zatížení výpočet zatížení od vlastní tíhy konstrukce

5 Úvod do zatížení stavebních konstrukcí. terminologie stavebních konstrukcí terminologie a typy zatížení výpočet zatížení od vlastní tíhy konstrukce 5 Úvod do zatížení stavebních konstrukcí terminologie stavebních konstrukcí terminologie a typy zatížení výpočet zatížení od vlastní tíhy konstrukce 5.1 Terminologie stavebních konstrukcí nosné konstrukce

Více

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 J I H L A V A J I H L A V A D.1.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ

Více

141 HYA (Hydraulika)

141 HYA (Hydraulika) ČVUT v Praze, fakulta stavební katedra hdraulik a hdrologie (K141) Přednáškové slid předmětu 141 (Hdraulika) verze: 9/28 K141 FSv ČVUT Tato webová stránka nabízí k nahlédnutí/stažení řadu pdf souborů složených

Více

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb

Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Stavební fakulta ČVUT Praha Katedra geotechniky Rok 2004/2005 Obor, ročník: Posluchač/ka: Stud.skupina: Program cvičení z mechaniky zemin a zakládání staveb Příklad 1 30g vysušené zeminy bylo podrobeno

Více

Posouzení piloty Vstupní data

Posouzení piloty Vstupní data Posouzení piloty Vstupní data Projekt Akce Část Popis Vypracoval Datum Nastavení Velkoprůměrová pilota 8..07 (zadané pro aktuální úlohu) Materiály a normy Betonové konstrukce Součinitele EN 99 Ocelové

Více

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE ZDIVA VÁCLAV PŘEHNAL 2.S

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE ZDIVA VÁCLAV PŘEHNAL 2.S DODATEČNÁ HYDROIZOLACE ZDIVA VÁCLAV PŘEHNAL 2.S HYDROIZOLACE ZDIVA Nerozumnější je si vybrat firmu, která dodatečnou hydroizolace provede. Ta zajistí průzkum zdiva i okolí budovy. Vyhodnotí situaci a určí

Více

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet 231/2018 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Botanická 256, 362 63 Dalovice - Karlovy Vary IČO: 25 22 45 81, mobil: +420 602 455 293, +420 602 455 027, =================================================

Více

Návrh rozměrů plošného základu

Návrh rozměrů plošného základu Inženýrský manuál č. 9 Aktualizace: 04/2018 Návrh rozměrů plošného základu Program: Soubor: Patky Demo_manual_09.gpa V tomto inženýrském manuálu je představeno, jak jednoduše a efektivně navrhnout železobetonovou

Více

Pro zpracování tohoto statického výpočtu jsme měli k dispozici následující podklady:

Pro zpracování tohoto statického výpočtu jsme měli k dispozici následující podklady: Předložený statický výpočet řeší založení objektu SO 206 most na přeložce silnice I/57 v km 13,806 přes trať ČD v km 236,880. Obsahem tohoto výpočtu jsou pilotové základy krajních opěr O1 a O6 a středních

Více

ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:

ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory: ZHUTŇOVÁNÍ ZEMIN Zhutnitelnost zeminy závisí na granulometrickém složení, na tvaru zrn, na podílu a vlastnostech výplně z jemných částic, ale zejména na vlhkosti. Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:

Více

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik

Stabilenka. Tkaniny k vyztužování a separaci. Výstavba s pomocí geosyntetik HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK SKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHU HUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSKHUSK

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10; 93.080.01 Únor 2010 ČSN 73 6133 Návrh a provádění zemního tělesa pozemních komunikací Road earthwork Design and execution Nahrazení předchozích norem Touto normou se

Více

Plošné základy a soklová oblast budov

Plošné základy a soklová oblast budov ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Plošné základy a soklová oblast budov doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti

Více

Vysoké učení technické Wroclaw Institut geotechniky a hydrotechniky. Dr. Ing. Olgierd Pula Dr. Ing. Andrzej Piotrowski

Vysoké učení technické Wroclaw Institut geotechniky a hydrotechniky. Dr. Ing. Olgierd Pula Dr. Ing. Andrzej Piotrowski Vysoké učení technické Wroclaw Institut geotechniky a hydrotechniky ANALÝZA VHODNOSTI POUŽITÍ GEOBUNĚČNÉ STRUKTURY TABOSS PŘI STAVBĚ SILNIC A CEST Dr. Ing. Olgierd Pula Dr. Ing. Andrzej Piotrowski ANALÝZA

Více

Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb

Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb Stavební fakulta ČVUT Praha Program, ročník: S+A, 3. Katedra geotechniky K135 Posluchač/ka: Akademický rok 2018/2019 LS Stud. skupina: Příklady ke cvičení Mechanika zemin a zakládání staveb Příklad 1 30

Více