64 Základní principy. Masáž bříška

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "64 Základní principy. Masáž bříška"

Transkript

1 64 Základní principy Masáž bříška V mnoha tradičních kulturách se masíruje břicho těhotné nebo již rovnou rodící ženy, aby se dítěti pomohlo dostat se do správné pozice a pomohlo mu pohnout se, pokud na cestě ven uvázlo. Ženy ve starších kulturách mají své břicho silné a vytrénované, protože se nevyhýbají aktivní činnosti, například práci na poli, nošení vody či praní prádla v řece. Toto je pro moderní ženu téměř nepředstavitelné, protože v poslední době těhotné ženy sedí doma, snaží se těžké práci vyhýbat a vozí se v autech. Proto nemají pořádně posílené břišní svaly. Masáž je velmi dobrý pomocník, jak s břišními svaly dobře naložit a jak docílit většího propojení mezi matkou a jejím dítětem. Málokdy si žena v naší kultuře nechá masírovat své břicho, ale pokud je těhotná, najednou nejen ona, ale i ostatní lidé kolem mají tendenci, jakousi skrytou touhu, bříška se dotýkat. Je to jen dobře. Navozují tak mezi sebou a miminkem pocit sounáležitosti. Těhotné ženy si instinktivně hladí bříško a jemně ho mnou. Čím je děťátko větší, tím častěji. Občas jsou nejen ony, ale i jejich partneři nejistí, zda to není něco špatného. Obvykle se bojí, aby miminku nějak neublížili. Ve skutečnosti je dítě velmi dobře chráněno, a to plodovou vodou, dělohou a břišní stěnou, takže by skutečně musela existovat nějaká vada v těchto ochranných systémech, aby se dítěti při masáži něco přihodilo. Stejně tak porodní asistentka musí dobře vědět, co dělá, protože ve třetím trimestru po hmatu zkouší polohu dítěte a někdy jde skutečně do hloubky.

2 Masáž bříška 65 Během těhotenství Do této masáže bříška kromě sebe zapojte i partnera a děti, alespoň se všichni propojíte s miminkem ještě dříve, než se narodí. Můžete masírovat holé bříško olejíčkem anebo přes oblečení. Z olejíčku by bylo nejlepší použít takový, který je bohatý na vitamin E, například s pšeničnými klíčky, který dodá spoustu živin. Pokud dítě není ve správné poloze, můžete ho zlehka hladit a vyvíjet lehký tlak, aby se správně natočilo. Ne však násilně! Je dobré to zkombinovat s hloubkovým dýcháním, navíc můžete ke svému miminku také mluvit, ať už nahlas nebo jen ve své mysli. Tento druh činnosti je velmi efektivní a dítěti pomůže. Během porodu Jsou dvě možnosti. Buď bude rodička z masáže během porodu nadšená, anebo ji nesnese. V prvním případě ji dlaně na bříšku uklidní a bude se moci lépe koncentrovat na dýchání a na děťátko. Pomůže jí to zbavit se na chvíli nepříjemného pocitu z kontrakcí a může taktéž použít tyto metody masírování, aby se dítě dalo lépe do pohybu.

3 66 Základní principy CELKOVÝ BŘIŠNÍ TLAK Tato jemná, ale účinná technika je velmi efektivní, neboť jak matka, tak partner se spojí s miminkem. Je to také jedna z mála technik, kterou může žena provádět sama. Postup Kromě pozice na všech čtyřech lze tuto masáž praktikovat i v jiných polohách. Žena může ležet na levém či pravém boku, může sedět nebo i stát. Pro partnera je důležité, aby se cítil uvolněný, aby byl blízko ženina těla a tak se snadno dostal k jejímu břichu. Jedna z nejjednodušších pozic je ta, kdy žena sedí a partner sedí za ní.

4 Masáž bříška 67 Masáž se může provádět přes oblečení nebo rovnou na holou kůži, ale v tom případě s olejíčkem, který nejdříve musíte zahřát ve svých dlaních, aby partnerku nestudil a bylo jí to příjemné. Rozmažte ho v krouživých pohybech po směru hodinových ručiček. Tento pohyb je důležitý, protože budete opisovat pohyb střev. Nyní jednu dlaň položte na její bříško a druhou na spodní část zad. Partnerka vám upřesní, kde je jí to nejpříjemnější. Pokud bude cítit teplo vaší ruky zespod i shora, bude se cítit chráněná a teplo vašich dlaní bude skrze její bříško proudit jako teplý proud. Ruce nechte přizpůsobit tvaru jejího těla a na chvíli tak v klidu zůstaňte. Vnímejte miminko, které se k vám přibližuje a vzdaluje, jak partnerka dýchá. S výdechem se vaše ruce přiblíží a s nádechem oddálí. Po chvilce při jejím výdechu zkuste jemně ruce zatlačit proti sobě a při nádechu sevření uvolnit, ale nepouštět se ani břicha, ani zad. Pokud chcete změnit místo, kde se na bříšku dotýkáte, dvěma či třemi krouživými pohyby po směru hodinových ručiček se na nové místo přesuňte a můžete opět jemně tlačit ruce k sobě při jejím výdechu. Síla se však u každého nového místa změní podle potřeby partnerky. Je důležité, abyste se jejího těla nepouštěl. Některá místa vás budou sama vybízet, abyste se na nich zdržel trochu déle, a některá vás budou naopak ponoukat, abyste se přemístil jinam. Může se stát, že dítě bude pohyb vaší dlaně sledovat a občas vás i kopne. Bude tak reagovat na tlak, který rukou na břicho vyvinete. Při porodu Masírování bříška je velmi příjemné, zejména v počátečních fázích porodu, kdy ženu uklidní a ona se tak bude moci lépe soustředit na správné dýchání a na své miminko. Myšlenky tak od bolesti z kontrakcí odplují pryč. Pokud je dítě zvyklé na dotyk již v době těhotenství, je to uklidňující i pro něho. Tlak z venku mu může pomoci lépe se prodrat na svět. Opět záleží na individuálních potřebách rodičky. Některé si nemohou vynachválit, že jim partner hladil břicho během celého porodu, a některé zase na sebe nenechají ani sáhnout. Masírování sebe sama Takováto masáž je skvělým prostředkem, jak se dostat do kontaktu se svým miminkem. Pokuste se odhadnout, jaké části těla miminka se dotýkáte. Zřejmě nepoznáte, zda jde o nožku či ruku, ale možná budete schopna rozeznat malé končetiny, kterými do vás strká. Možná nerozeznáte hlavičku od zadečku, ale možná se vám povede ucítit jeho páteř. Na vaše dotyky bude miminko jistě reagovat. Pokud je vaše dítě otočené zadečkem dolů, můžete se poradit s porodní asistentkou, aby vám vysvětlila, jak poznat, v jaké poloze dítě právě je, a pomocí masáží mu můžete pomoci nasměrovat se do té správné polohy (strana 116). Nesmíte však silně tlačit, spíše používat svou intuici. Pokud má miminko páteř u vaší páteře, můžete jemně provádět tahy zezadu dopředu, zatímco si s miminkem povídáte. Pokud se vám podaří navázat dobré spojení s miminkem, vycítíte, jak masírovat a jaké tahy provádět.

5 68 Základní principy Předtím, než se masáže zhostí váš partner, možná budete cítit potřebu nejprve si bříško promasírovat sama a nastolit tak spojení s človíčkem uvnitř. Přitom vyzkoušejte techniku, která je na straně 17, kdy si ruce položíte na břicho a s každým výdechem a stažením břicha se pokusíte přiblížit ruce k dítěti, jak jen to půjde. Ale ne silou. Zapojení ledvin Toto cvičení je podobné předešlému s tím rozdílem, že ruku nahoře položíte na jednu nebo druhou z ledvin. Postup Ledviny jsou umístěny ve spodní části zad pod žebry po stranách páteře. Tam také umístěte jednu dlaň a druhou dolů na břicho. Představte si, že se pod vaší rukou objeví energie, která od ledviny proudí dolů do břicha, a vy svou spodní rukou jemně zatlačíte tak jako u předchozího cvičení. Poté se přesuňte ke druhé ledvině a opakujte totéž. Při porodu V čínské medicíně jsou ledviny spojeny s blahodárnou silou energie proudící do dělohy, což má během komplikovanějšího porodu velký význam. Je to užitečné zejména ve chvílích, kdy je rodička už absolutně vyčerpaná a kdy kontrakce nemají žádný efekt. Taktéž se to dá použít k uklidnění dítěte.

6 Masáž bříška 69 Práce s pletencem pánevním Tuto techniku můžete vyzkoušet v různých polohách, ale zřejmě ta nejlepší je v pozici na všech čtyřech, kdy se matka může opírat o míč. Pracovat můžete s olejíčkem na holé kůži nebo přes oblečení. Postup Postavte se nebo si klekněte (podle své výšky) těsně za partnerku, protože podporu teď bude dávat vaše břicho. Rukama obejměte její břicho a položte je buď nad, nebo pod pupík, podle toho, co jí bude příjemnější. V tomto místě se bříško asi nejvíce kulatí a jsou zde nataženy všechny svaly a vazy nad pánevní kostí, takže je to pro maminku velmi příjemné. Při jejím výdechu ruce jemně přitáhněte k jejím zádům. Aniž byste tlačili, provádějte jemné tahy nebo kroužky a poté ruce pomalým tahem přesuňte přes boky až ke druhému až třetímu bedernímu obratli. Mezitím si představujte, že posunujete energii z přední části pánve dozadu. Soustřeďte se jak na vnitřní, tak vnější část těla partnerky a potom i na miminko. Ruce nyní spočinou na křížové kosti, což je poslední fáze. Po ní udělejte vše stejně, ale pozpátku, takže své ruce táhněte směrem k pupíku. Některé maminky si přejí pouze pohyb v jednom směru, ale některé si přejí směry oba. U žen s problémy spojenými se sponou stydkou je nejlepší provádět pohyb odzadu dopředu s přesunem energie ve stejném směru, protože ji na kritickém místě chybí. Přesun energie provádějte podle potřeby rodičky. Při porodu Toto je velmi uklidňující technika, která ženě poskytuje prostor soustředit se na dýchání a na miminko. Pokud cítí bolest v přední části, pak přesuňte energii zepředu dozadu. Pokud jsou však krutější bolesti v zadní části, rukama přesuňte bolest po bocích dopředu. Vše, co budete provádět, záleží na ženě. Některá upřednostňuje takovéto objetí během celého porodu, některá by se bez toho i obešla. Jindy je to příjemné mezi kontrakcemi, anebo naopak během nich.

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne

KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK KLIK S ROZPAŽENÍM. Lze provádět od 2. týdne. Lze provádět od 7. týdne KLIKY VARIACE TŘÍČTVRTEČNÍ KLIK POČET OPAKOVÁNÍ 0 INTENZITA střední Lze provádět od. týdne Začněte na všech čtyřech, pak přeneste váhu vpřed, tak, aby byla téměř celá na pažích. Pokrčte a překřižte nohy.

Více

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU

CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU Zpracovala: Monika Zábojníková, Ing., (Zlín, 2012) Zdroj: Pilatesova metoda cvičení 1, Doc. PhDr. Eva Blahušová, CSc. (Praha, 2002) CVIKY NA ODSTRANĚNÍ BOLESTI V OBLASTI KRKU 1 2 Seďte zpříma, zkřižmo.

Více

Cviky na uvolnění páteře

Cviky na uvolnění páteře Cviky na uvolnění páteře Nabízím Vám několik základních uvolňovacích cviků. Při cvičení je ale třeba řídit se určitými pravidly: Cvičení provádějte pravidelně, nejlépe 2x denně alespoň 10 minut. Cvičte

Více

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství

Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Péče po porodu aneb z lásky k mateřství Anna Krause 6 hodin po porodu Po porodu časně vstávat a již první den cvičit na lůžku Od prvního dne po porodu ležte co nejčastěji na břiše. Pod břicho si můžete

Více

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů Velká většina těhotných žen trpí bolestmi nejčastěji v oblasti hrudní a bederní páteře. V důsledku stále rostoucí dělohy dochází k nepřirozenému prohýbání

Více

CVIČTE SPRÁVNĚ Pohyb provádějte vždy v plném rozsahu. VYHNĚTE SE Nepřiměřeně rychlému cvičení. Spouštějte nohy, dokud nejsou

CVIČTE SPRÁVNĚ Pohyb provádějte vždy v plném rozsahu. VYHNĚTE SE Nepřiměřeně rychlému cvičení. Spouštějte nohy, dokud nejsou Cviky a protažení TRICEPSOVÉ KLIKY CVIČTE SPRÁVNĚ Pohyb provádějte vždy v plném rozsahu. VYHNĚTE SE Nepřiměřeně rychlému cvičení. 2 Položte ruku na každou tyč, odtlačte se a úplně natáhněte paže. 1 Postavte

Více

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením...

Krční páteř vsedě. Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky. Před cvičením... Stránka 1 z 11 Stránka 2 z 11 Ať už záda nebolí - uvolňovací cviky Pochází z letáku firmy Boehringer-Ingelheim k preparátu Movalis. Před cvičením... Krční páteř vsedě Cviky provádějte vsedě na židli s

Více

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního

AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE. nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře. = větší riziko poranění zadního svalu stehenního AC SPARTA PRAHA ANTEVERZE PÁNVE nadměrné prohnutí v oblasti bederní páteře = větší riziko poranění zadního svalu stehenního = větší riziko poranění tkání v oblasti třísel = bolesti v bederní části páteře

Více

112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE CVIČENÍ BEDERNÍ PÁTEŘE

112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE CVIČENÍ BEDERNÍ PÁTEŘE 112 CVIČENÍ PRO ZDRAVÁ ZÁDA ANATOMIE 113 Bolest bederní neboli dolní části zad je jedním z nejběžnějších problémů, se kterým se potýká v některé části svého života většina dospělých. Těm z nás, kteří se

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

Soubor kompenzačních cvičení

Soubor kompenzačních cvičení Soubor kompenzačních cvičení součást přípravy každého sportovce - silné a protažené svaly - rovnováha - pohyb, jako dárek pro každý den - způsob, jak mohu předcházet zranění soustředění plynulost kontrola

Více

MASÁŽE NASTÁVAJÍCÍCH MAMINEK A MIMINEK

MASÁŽE NASTÁVAJÍCÍCH MAMINEK A MIMINEK Hlava a obličej Hlava děťátka je velmi křehkou a citlivou částí těla, ještě po porodu se dále vyvíjí. Mezera mezi lebečními kostmi v horní části lebky je pokryta vazivovou membránou (nazývá se fontanela),

Více

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby:

Paraple 1 / PROTAŽENÍ BOČNÍ STRANY ŠÍJE. Provedení pohybu: Výchozí poloha: Poznámky: Chyby: C V I Č E N Í N A D O M A M A G A Z Í N Chceme vám pravidelně představovat série cviků pro domácí využití. Jako první jsme zvolili základní cviky používané na našich rozcvičkách, zaměřené na protažení

Více

Ásany prováděné vestoje

Ásany prováděné vestoje 46 GITA SUINI Ásany prováděné vestoje Tadásana (Hora) Výchozí postavení 1. Postavte se, chodidla si nechte v jedné rovině a snažte se je co nejtěsněji přitisknout k zemi. Při každém nádechu si uvědomujte

Více

Doporučené cviky po svalových skupinách

Doporučené cviky po svalových skupinách Horní část těla prsní sval Dolní část těla lýtkové svaly - šíjové svaly (trapéz. sval) - svaly ramene - svaly paží a zápěstí - hamstringy (zadní str. st.) - dolní část trupu - quadriceps (přední strana

Více

Funkční hýžďové svaly

Funkční hýžďové svaly Funkční hýžďové svaly uleví od bolesti a zvýší výkon TEXT: DAGMAR MOSTECKÁ, WWW.BEBALANCED.CZ CHCETE ZVÝŠIT VÝKONNOST, PŘI BĚHU LÉPE VYPADAT A JEŠTĚ ULEVIT KYČLÍM A ZÁDŮM? PAK SE NAUČTE SPRÁVNĚ ZAPOJOVAT

Více

Pěnový válec. uvolní a posílí svaly ZDRAVÍ

Pěnový válec. uvolní a posílí svaly ZDRAVÍ Pěnový válec uvolní a posílí svaly TEXT: JANA ČECHOVÁ KAŽDÝ ZNÁ POCIT TĚŽKÝCH, UNAVENÝCH NOHOU A ZATUHLÝCH SVALŮ. ROZBĚHNOUT SE V TOMTO STAVU DRUHÝ DEN PO NÁROČNÉM TRÉNINKU NENÍ ŽÁDNÁ LAHODA A TRVÁ CHVÍLI,

Více

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ

ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ ZÁKLADNÍ REHABILITAČNÍ CVIČENÍ INFORMACE PRO PACIENTY www.nemocnicesumperk.cz Obsah Praktické rady při cvičení.... 4 Cvičení vleže na zádech... 5-7 Cvičení vleže na břiše... 8-9 Cvičení na čtyřech... 9-10

Více

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2.

Strečink - ohybače kyčlí a hýžďové svaly - 2. svaly - 1. Položte se na záda na kraj lavice tak, aby bérce obou kolenou pokrčených dolních končetin - visely dolů. S nádechem zvedněte jedno koleno k hrudníku. S dalším nádechem oběma rukama přitáhněte

Více

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný

Zklidňuj. MUDr.Petr Možný Zklidňuj ující dýchání MUDr.Petr Možný Příznaky hyperventilace Bušení srdce, zrychlená činnost srdce, pálení u srdce Závratě, točení hlavy; zhoršená koncentrace; rozostřené vidění; mravenčení nebo necitlivost

Více

Správné držení těla a uvolnění

Správné držení těla a uvolnění 1 5. Dýchání a hlas Správné držení těla a uvolnění Stůjte/seďte vzpřímeně využijete lépe kapacitu plic Uvolněte krk a ramena kroužení hlavou a rameny, masáž, zvednout ramena a nechat spadnout Uvolněte

Více

Milá maminko! Začínáme opatrně, nejdříve 6 týdnů po porodu, 3x denně

Milá maminko! Začínáme opatrně, nejdříve 6 týdnů po porodu, 3x denně Poporodní cvičení Milá maminko! Rychlý návrat k původní postavě a kondici je možný, ale vyžaduje trochu úsilí, disciplíny, ale zároveň i umírněnosti. Níže uvedené cviky a doporučení vám pomohou tohoto

Více

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011

TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 TÝMOVÝ STREČINK PRO DRUŽSTVO JUNIORŮ pro sezónu 2010/2011 Každý hráč, který začíná od 01.06.10 s letní přípravou u týmu či juniorů, bude mít tento strečink nastudovaný Při strečinku je důležitá výdrž,

Více

Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru

Protahování patří k posilování jako k fotbalistovi umění ovládat míč a číst hru Cílem programu je zpevnit břišní, hýžďové a zádové (mezilopatkové svaly). Tyto svaly rády ochabují. Tato cvičení jsou určeny předstupně anebo doplňkem k posilování na strojích a s činkami, plyometrii,

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE NA POSÍLENÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA A MOČOVÉ TRUBICE SOUBOR ŠESTI ZÁKLADNÍCH CVIKŮ

CVIČENÍ PRO MUŽE NA POSÍLENÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA A MOČOVÉ TRUBICE SOUBOR ŠESTI ZÁKLADNÍCH CVIKŮ SOUBOR ŠESTI ZÁKLADNÍCH CVIKŮ při problémech s inkontinencí (nekontrolovatelným únikem moči) pro správné držení těla a vzhled břicha pro zpevnění ochablého svalstva měsících cvičení se muž může nechtěného

Více

cviceni pro zivot bez bolesti_zlom new_sestava 1 3/4/14 10:18 AM Stránka 154 Klidové vyšetření

cviceni pro zivot bez bolesti_zlom new_sestava 1 3/4/14 10:18 AM Stránka 154 Klidové vyšetření cviceni pro zivot bez bolesti_zlom new_sestava 1 3/4/14 10:18 AM Stránka 154 Klidové vyšetření n Lehněte si na zem, horní a dolní končetiny natáhněte a uvolněte, dlaně míří vzhůru. Nadechněte se a uvolněte

Více

POSILOVÁNÍ S GUMOVÝMI PÁSY

POSILOVÁNÍ S GUMOVÝMI PÁSY POSILOVÁNÍ S GUMOVÝMI PÁSY Následující cvičení jsou zaměřena zejména na posílení břišních svalů, mezilopatkových svalů a hýždě. 1. Upažení vzhůru v sedu svalstvo ramen a trupu. sedněte si do středu nataženého

Více

Cvičení s expanderem

Cvičení s expanderem 38 MÍČ A EXPANDER Cvičení s expanderem Výchozí pozice 1Posaďte se na podlahu s míčem za zády. Ujistěte se, že upínací očka pro expander jsou po stranách vašeho těla. 2Uchopte expander mezi palce a dlaně

Více

Obrázek č. 96 Obrázek č. 97. Rty a ústa

Obrázek č. 96 Obrázek č. 97. Rty a ústa 84 Obrázek č. 96 Obrázek č. 97 Rty a ústa Ústa a rty jsou pracovní oblastí tváře, protože právě zásluhou rtů a úst mnohdy projevujeme své emoce, mluvíme nebo žvýkáme potravu. Během let svaly úst, ale i

Více

Zahřívací a protahovací cviky vestoje

Zahřívací a protahovací cviky vestoje Kapitola 2 Zahřívací a protahovací cviky vestoje Zahřívací cviky vestoje a protahovací série v této kapitole tvoří základ pro ostatní cviky, protože připravují vaši mysl a tělo na různé pozice pro cvičení

Více

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě

Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Centrum zdravotnických služeb oddělení fyziologie a psychologie práce Cviky pro uvolnění pohybového aparátu Vytřepávat ruce u těla a nad hlavou Uvolnění zápěstí Uvolněně

Více

/Předmluva...str.3. /Proč cvičit...str.4. /Gymnastika obličeje.. str.6. Rozehřívání a uvolnění. str.6. Krk..str.6

/Předmluva...str.3. /Proč cvičit...str.4. /Gymnastika obličeje.. str.6. Rozehřívání a uvolnění. str.6. Krk..str.6 Obsah /Předmluva....str.3 /Proč cvičit.....str.4 /Co získáte a ztratíte obličejovou gymnastikou... str.5 /Gymnastika obličeje.. str.6 Rozehřívání a uvolnění. str.6 Krk..str.6 Pro hladší krk..str.6 Co dělat

Více

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce.

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce. PILATES CVIČENÍ PRO USNADNĚNÍ POČETÍ, ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ, LEHKÝ POROD A PEVNÉ PÁNEVNÍ DNO 3. Protažení páteře PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) 3/1 ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme

Více

Udržovat správnou formu a cviky vykonávejte pomalu a kontrolovaně. Lokty, kolena a ramena by měly být vždy uvolněné.

Udržovat správnou formu a cviky vykonávejte pomalu a kontrolovaně. Lokty, kolena a ramena by měly být vždy uvolněné. Seznámení s Pilates Pilates formuje a posiluje střední svaly v těle. Zaměřuje se na základní posturální svaly, které udržují tělo v rovnováze poskytují podporu pro páteř. Zejména se při cvičení pilates

Více

Cvičení na vytrvalost

Cvičení na vytrvalost Cvičení na vytrvalost Vytrvalost přesahuje oddělené výbuchy síly, každodenní vytrvalé a výkonné využití kardiovaskulárního systému nám umožňuje cítit se silnějšími a lépe fungovat. Následující cvičení

Více

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu.

Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. PŘÍTAHY Stejně jako kliky jsou přítahy cvičení, které lidstvo používá už tisíciletí. Kliky a přítahy jsou jako jin a jang pro správnou funkci trupu. Táhnout a tlačit. Přítahy jsou jedny z nejobávanějších

Více

Běžné denní aktivity hráče

Běžné denní aktivity hráče Běžné denní aktivity hráče Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 31.8 2017 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je

Více

Mgr. Kateřina Neubauerová

Mgr. Kateřina Neubauerová Jeden ze základních úvazů pro novorozence, který je vhodný od narození do chvíle, než Vám miminko sovu výškou překáží na hradníku. Vyvraťme si předsudky:,,bude mít křivá záda! Nebude, pokud bude správné

Více

Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči.

Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči. cvik 1 Jestliže pro zahřátí zvolíte pohupování nebo pochodování vsedě na velkém míči, je nutné dodržet správný sed na míči. Správný sed (nejen) na míči: kyčelní klouby jsou o trochu výše než klouby kolenní

Více

achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko

achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko achylovka Ze strany na stranu překlápět kotník, nohy přes sebe Opřít koleno a křoužek lýtko Opřít koleno a pohyb po celém lýtku nebo různé kroužky s pohybem po celém lýtku bérec Kočka a roluji pod sebe

Více

Procvičování kloubů LK - 01

Procvičování kloubů LK - 01 Procvičování kloubů LK - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Posilování, rozvoj a zlepšování svalů ramen. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití: Přidržte

Více

Obsah. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán. Computer Press, a. s., 2009. Vydání první.

Obsah. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán. Computer Press, a. s., 2009. Vydání první. Masáže nastávajících maminek a miminek Caty Guzmán Obsah Computer Press, a. s., 2009. Vydání první. Překlad: Romana Čadová Jazyková korektura: Martina Kotulová Ilustrace: Carles Baró, Minuca Sostres Fotografie:

Více

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez )

TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) TĚHOTENSTVÍ V. (porod, porodní doby, císařský řez ) Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Jitka Fuchsová Úvod Těhotenství je

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení - posilovací Označení materiálu: Datum vytvoření:

Více

Datum: Osoba, která provedla poučení: Podpis osoby, která provedla poučení: Vlastnoruční podpis pacienta /tky:...

Datum: Osoba, která provedla poučení: Podpis osoby, která provedla poučení: Vlastnoruční podpis pacienta /tky:... Příloha č. 1 INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.2/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně č. 96/21, Vás žádám o souhlas k vyšetření a následné

Více

Cvičení 5 Tibeťanů. Harmonizační cvičení

Cvičení 5 Tibeťanů. Harmonizační cvičení Cvičení 5 Tibeťanů Harmonizační cvičení Historie: Na 19.stol se vysloužilý důstojník britské koloniální armády plukovník Bradford odjel do tibetského kláštera s cílem najít tajemství věčného mládí. Po

Více

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje

Manuál držení těla. Regionální akademie Pardubického kraje Manuál držení těla Regionální akademie Pardubického kraje Vypracoval: Radek Baťa Dis., Mgr. Tomáš Hák V Pardubicích 18. 12. 2016 Kontakt: bata.radek@seznam.cz, tomashak@seznam.cz Tento dokument je majetkem

Více

OBSAH PŘEDMLUVA 5 ÚVOD 7 I. TRIMESTR 9

OBSAH PŘEDMLUVA 5 ÚVOD 7 I. TRIMESTR 9 OBSAH PŘEDMLUVA 5 ÚVOD 7 I. TRIMESTR 9 Překážky ve cvičení 9 Ranní nevolnost, nauzea, zvracení 9 Vyčerpání, nespavost, strach 10 Co máte dělat v tomto období 10 Kdy nesmíte v žádném případě cvičit 11 Cvičení

Více

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím

Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Příloha č.1 Cviky podle L. Mojžíšové (1985, 1987) Rady cvičícím Cviky provádějte raději z počátku s odborně vyškoleným fyzioterapeutem, který má osvědčení pro práci metodou Mojžíšové, vyvarujete se chyb

Více

6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech

6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech 6 věcí které jste nevěděli o břišních svalech Není žádné překvapení, že výraz six pack hledá na googlu měsíčně 1,2 milionů lidí, to stejné platí u slov pevné břicho, břišní svaly a několika dalších spojeních.

Více

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci.

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Staby pružná tyč Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Znázornění polohy postoje při cvičení 1 v šíři boků 2 v šíři ramen 3 ve výpadu 4 na jedné noze 5 v sedě

Více

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se.

CVIČENÍ PRO MUŽE. Plynulost pohybu dbejte na to, aby byl pohyb plynulý, spíše pomalý než rychlý. Cvik provádějte tahem, ne švihem a neodrážejte se. CVIČENÍ PRO MUŽE Tréninkový plán vychází z potřeby zpevnit svalový korzet v průběhu úvodních 3 měsíců. Ve 4. A 5. měsíci se změní trénink ze zpevňovacího na kruhový, který zvyšuje vytrvalost. Zvýšený podíl

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Kompenzační cvičení uvolňovací a dechová Označení materiálu: Datum

Více

CVIKY KE SNIŽOVÁNÍ HMOTNOSTI

CVIKY KE SNIŽOVÁNÍ HMOTNOSTI CVIKY KE SNIŽOVÁNÍ HMOTNOSTI Provádět tělesná cvičení efektivně je základem funkčního tréninku. Prostudujte si proto následující cviky dříve, než budete přidávat zátěž nebo provádět cvičení proti odporu.

Více

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu

2. Cviky s činkami. Cviky na šíji a ramena. K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu Cviky na šíji a ramena 39 K 10: Tlak s jednoručními činkami v sedu ramenní svaly, především jejich boční část šíjové svaly a svaly zadní části paže Posaďte se vzpřímeně na židli. Paže zvedněte a ohněte

Více

Škola zad. Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře

Škola zad. Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře Škola zad Cvičení proti bolestem hrudní a bederní páteře 2 Proč nás v kanceláři bolí záda? Při dlouhém sezení, které je pro dnešní kancelářskou práci více než typické, záda zabolí čas od času téměř každého.

Více

13. Osmička pánví. Vyzkoušejte změnu poloh boků několikrát a spojte jednotlivé fáze do plynulého pohybu, který vytvoří osmič ku, opakujte 8x.

13. Osmička pánví. Vyzkoušejte změnu poloh boků několikrát a spojte jednotlivé fáze do plynulého pohybu, který vytvoří osmič ku, opakujte 8x. 13. Osmička pánví Výchozí pozice: Položte se na záda, paže nechte položené podél trupu, pokrčte dolní končetiny a opřete se o chodidla. Pomalu a postupně zvedněte pánev od podložky, až stehna a trup budou

Více

Osm Kusů Brokátu. Vyprávění cestovatele po mořích a horách.

Osm Kusů Brokátu. Vyprávění cestovatele po mořích a horách. Vyprávění cestovatele po mořích a horách. Osm Kusů Brokátu Zeptal jsem se, k čemu se používá. Řekl na to : "K zahnání nemoci - to je první použití. Nikdy neonemocnět - druhé. Celý život být silný muž -

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Strečink a cvičení s míčem

Strečink a cvičení s míčem Strečink a cvičení s míčem Strečink pro hráče ledního hokeje Strečink je účinná metoda pro zlepšení pohyblivosti svalů a vazivových tkání, snižuje riziko poranění, zmenšuje svalovou bolestivost po tréninku,

Více

Kokyu. Stejný pohyb jako při nádechu z prvního pohybu dýchání. Když už jsou paže nahoře, provedou cirkulární pohyb při výdechu.

Kokyu. Stejný pohyb jako při nádechu z prvního pohybu dýchání. Když už jsou paže nahoře, provedou cirkulární pohyb při výdechu. Kokyu 1. Dýchání Cvičení dýchání lze rozdělit do 3 fází: První fáze zahrnuje 3 pohyby Druhý pohyb Třetí část, která má stimulovat respirační, krevní a neurovegetativní systém. 1.1 První fáze: Su no Kokyu

Více

Aeron Chairs. Návod k použití! AERON - 8 jednoduchých kroků. 1. krok # # - plochá páčka na pravé straně - + !!!

Aeron Chairs. Návod k použití! AERON - 8 jednoduchých kroků. 1. krok # # - plochá páčka na pravé straně - + !!! AERON - 8 jednoduchých kroků 1. krok # # Výška sedáku! - plochá páčka na pravé straně Zvýšení sedáku! Snížení sedáku! - nadlehčete se a zvedněte páčku směrem nahoru - zůstaňte sedět a zvedněte páčku směrem

Více

Rozcvičení prevence před zraněním

Rozcvičení prevence před zraněním Rozcvičení prevence před zraněním K vybudování dokonalé postavy je jasné, že budete potřebovat efektivní cvičení. Důležitým faktorem pro to, abyste z cvičení měli radost a vše šlo hladce, je rozcvičení.

Více

Procvičování kloubů CX - 01

Procvičování kloubů CX - 01 Procvičování kloubů CX - 01 Typ produktu: Cvičení a relaxace Funkce: Procvičování, posilování a rozvoj svalů ramen a rukou. Zlepšuje celkovou ohebnost kloubů ramen, zápěstí, loktů a klíčních kostí. Použití:

Více

Záda (vzpřimovače trupu)

Záda (vzpřimovače trupu) Strečink - Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené a nejsou ještě zcela vystydlé, pokud ano,

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ Jak používat PAIN GONE PAIN GONE je připraven k okamžitému použití a nevyžaduje žádnou přípravu. Vezměte PAIN GONE do ruky a pevně obepněte ukazováček kolem kovového kroužku. Přiložte PAIN

Více

Florbalová škola Teiwaz

Florbalová škola Teiwaz Florbalová škola Teiwaz Protahování Strečink =protahování Strečink pomáhá rychlejší regeneraci svalů Strečink zvyšuje rozsah kloubní pohyblivosti a pružnosti svalů i šlach Strečink pomáhá snižovat svalovou

Více

Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla.

Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla. Uvolňovací a posilovací cvičení celého těla. Po dlouhém sezení např. v zaměstnání, v autě, každého z nás občas zabolí záda nebo šíje. K odstranění uvedených potíží je dobré si zacvičit a uvolnit se. Slouží

Více

Řekněte nahlas mantry, které vás propojí s vašimi čakrami od shora dolů: Sedněte si na kolena s rovnými zády, uvolněte se, ruce položte na stehna.

Řekněte nahlas mantry, které vás propojí s vašimi čakrami od shora dolů: Sedněte si na kolena s rovnými zády, uvolněte se, ruce položte na stehna. Tyto meditace se k nám dostaly od účastnice tohoto semináře. Markéta je přeložila, a tak se o ně s vámi můžeme podělit. Nechť přinesou harmonii do vašich dní. Meditace KATA: Řekněte nahlas mantry, které

Více

49 shi jing-luo Dong GONG závěr cvičení

49 shi jing-luo Dong GONG závěr cvičení 49 shi jing-luo Dong GONG závěr cvičení Oddíl IV Gui-yuan - Obnovení 42. Zhuge Liang hraje na čínský historický nástroj (Zhuge Liang hlavní stratég bitvy Tří armád viz. film Rudé útesy) a- Nádech. Předpažte

Více

Elipsovité zařízení SF - 05

Elipsovité zařízení SF - 05 Elipsovité zařízení SF - 05 Cvičební a rozvoj koordinace těla Zvyšuje pohyblivost horních i dolních končetin a zlepšuje ohebnost kloubů. Pevně uchopte rukojeti oběma rukama a postavte se na pedály. Pohybujte

Více

Kam s tou rukou. Jakub Běžel Učitel plavání

Kam s tou rukou. Jakub Běžel Učitel plavání Kam s tou rukou Jakub Běžel Učitel plavání Kam s tou rukou? Kraul metodou úplného ponoření znáte a už celkem dobře kraulem plavete? Tedy při plavání máte uvolněné tělo, udržíte se v poloze natočení tak

Více

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše

Narovnej se! 3 prostě a jednoduše Narovnej se! Kolikrát jsme všichni slyšeli tato slova od svých rodičů a kolikrát je říkáme našim dětem. Stále jsou aktuální a možná v současnosti ještě více. Statistiky říkají, že třetina našich školáků

Více

TRINFIT Ultra TRN Návod k použití

TRINFIT Ultra TRN Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Ultra TRN-110-00 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem. Posouzení

Více

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Výchozí poloha: leh pokrčmo, kolena a chodidla asi 20 cm od sebe, paže volně podél těla Průběh: přitisknout bederní páteř, aktivace přímého břišního svalů

Více

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit.

Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. PB3 KOMPENZACE Vyhledej test, který jsi v části PB3 nesplnil a zde nalezneš tipy, jak to opravit. ANATOMIE Pozice kolen + profil boků Pokud jsou tvá kolena jiného než rovného tvaru a zároveň máš vpadlá

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc

Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc Psychomotorický vývoj dítěte - 10. měsíc CO BY MĚLO DĚŤÁTKO UMĚT Znovu opakuji to, co v textu k minulým měsícům. Je třeba zdůraznit, že každé miminko je jiné. Následující řádky jsou pro vás informací,

Více

Základní cvičení v obličejovém liftingu jsou. Část čtvrtá. Základy obličejového liftingu; procvičování jednotlivých oblastí

Základní cvičení v obličejovém liftingu jsou. Část čtvrtá. Základy obličejového liftingu; procvičování jednotlivých oblastí 67 Část čtvrtá Základy obličejového liftingu; procvičování jednotlivých oblastí Po rozcvičení přejdeme k základním cvikům. Základní cvičení v obličejovém liftingu jsou zaměřena na procvičování svalstva

Více

Návod. Jak dostat dítě do nosítka

Návod. Jak dostat dítě do nosítka Návod Jak dostat dítě do nosítka Jestliže nemáte zkušenosti s nošením (ať už v šátku nebo v nosítku), možná vás při prohlížení fotek napadlo, jak se vlastně to dítko do nosítka dostane? A jak se s nosítkem

Více

ComfortControl 01 ARETACE POLOHY 05 VÝŠKA OPĚRADLA 02 NASTAVENÍ TUHOSTI POHYBU 06 ÚHEL OPĚRADLA 03 HLOUBKA SEDÁKU 07 OPĚRKA RUKY VÝŠKA 04 VÝŠKA SEZENÍ

ComfortControl 01 ARETACE POLOHY 05 VÝŠKA OPĚRADLA 02 NASTAVENÍ TUHOSTI POHYBU 06 ÚHEL OPĚRADLA 03 HLOUBKA SEDÁKU 07 OPĚRKA RUKY VÝŠKA 04 VÝŠKA SEZENÍ Krok 1: Odjistěte křeslo. 01 ARETACE POLOHY Krok 2: Nastavte křeslo podle své postavy. 02 NASTAVENÍ TUHOSTI POHYBU 03 HLOUBKA SEDÁKU 04 VÝŠKA SEZENÍ Krok 3: Nastavte křeslo podle způsobu vaší práce. 05

Více

Mantak Chia: Energy Balance through the Tao. Obr. 1.1 Poloha na začátku cvičení: V leže na zádech s normální páteří

Mantak Chia: Energy Balance through the Tao. Obr. 1.1 Poloha na začátku cvičení: V leže na zádech s normální páteří D Ý C H Á N Í C E L Ý M T Ě L E M Mantak Chia: Energy Balance through the Tao Obr. 1.1 Poloha na začátku cvičení: V leže na zádech s normální páteří Začneme tuto sérii s dechem, protože všechna cvičení

Více

AC SPARTA PRAHA STREČINK

AC SPARTA PRAHA STREČINK AC SPARTA PRAHA STREČINK Význam strečinku: Zvyšování výkonnosti (projevuje se ve zvyšování efektivnosti prováděných pohybů) Udržování pružnosti svalů a šlach Předcházení svalové nerovnováze (protažení

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_I.2.2 Autor Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky

Více

Sexuální fantasie. Valentová a Kateřina Klapilová

Sexuální fantasie. Valentová a Kateřina Klapilová Sexuální fantasie Workshop JkbBi Klá Bá á J k Jakub Binter, Klára Bártová, Jarka Valentová a Kateřina Klapilová Zaměření Průběh vytváření dotazníku (a jejich jj chyby) y) Vytváření výroků Vytváření otázek

Více

BRES Power Worker - Podporuje posilování svalů všech hlavních svalových skupin

BRES Power Worker - Podporuje posilování svalů všech hlavních svalových skupin BRES Power Worker - Podporuje posilování svalů všech hlavních svalových skupin Česky Jen 5 minut denně k dokonalé fyzičce! Power Worker je jediné zařízení, které potřebujete k procvičení každého svalu

Více

Škola zad. Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání

Škola zad. Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání Škola zad Cvičení proti bolestem zad při sedavém zaměstnání 2 Proč nás v kanceláři bolí záda? Při dlouhém sezení, které je pro dnešní kancelářskou práci více než typické, záda zabolí čas od času téměř

Více

Nošení dětí není škodlivé

Nošení dětí není škodlivé Nošení dětí není škodlivé Kde se nošení dětí vzalo Nošení dětí není novinkou z posledních let. Miminka jsou na těle nošena od pradávna, v některých koutech světa dodnes přetrvává nošení jako jediný způsob

Více

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken.

Pohyby se provádějí plynule, tahem bez trhání a švihu. Vedený pohyb je účinný a zabrání možnému poškození svalových vláken. Kalanetiku pod názvem The Callanetics Excercise Method uvedla do světa v roce 1980 Callan Pinckneyová. Tato velmi individuální a specifická metoda využívá přesné polohy těla k izolování specifických svalových

Více

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití

TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX3 TRN-113-LX3 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

ZVEDÁNÍ NOHOU NA BOKU

ZVEDÁNÍ NOHOU NA BOKU 98 POSILOVÁNÍ STŘEDU TĚLA ZVEDÁNÍ NOHOU NA BOKU CVIKY NA ZVÝŠENÍ SÍLY SVALŮ STŘEDU TĚLA Lehněte si na levý bok, pravou paži si položte pod hlavu a levou paži položte na pravé stehno. Nohy k sobě pevně

Více

CVIČENÍ S ODPOROVOU GUMOU A PROTAŽENÍ

CVIČENÍ S ODPOROVOU GUMOU A PROTAŽENÍ 67 CVIČENÍ S ODPOROVOU GUMOU A PROTAŽENÍ V šechny následující cviky využívají odporové gumy, díky kterým se zapojí hlavní běžecké svaly včetně takových, jako jsou svaly kyčlí, stehen, lýtek a kotníků.

Více

POSILOVAČ BŘICHA AB ROLLER

POSILOVAČ BŘICHA AB ROLLER POSILOVAČ BŘICHA AB ROLLER Seznam součástek Díl Popis Počet 1 Držadlo 1 2 Tylní opěrka 1 3 Opěrka paží 2 4 Polstrování pod týl 1 5 Zajišťovací pevnostní šroub 4 6 Zajišťovací objímka 4 7 šroub 2 8 Počítač

Více

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití

TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7. Návod k použití www.trinfit.cz TRINFIT Vario LX7 TRN-117-LX7 Návod k použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte s lékařem.

Více

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II.

Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 2. - vsedě II. Strečink - hamstringy svaly zadní strany stehna - 1. - vsedě I. Sedíme na zemi, pokrčíme jednu dolní končetinu tak, aby se její chodidlo dotýkalo zevnitř druhého stehna. Vnější stranu lýtka a stehna bychom

Více

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití

w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN Návod na použití w w w. t r i n f i t. c z TRINFIT Power Tower TRN-158-00 Návod na použití www.trinfit.cz info@trinfit.cz 702 030 255 POKYNY KE CVIČENÍ VAROVÁNÍ: Před zahájením jakéhokoliv cvičebního programu se poraďte

Více

Dech proud životní energie

Dech proud životní energie Koloběhy přírody Dech proud životní energie Každý správně provedený nádech dělá ze včerejška sen o štěstí a ze zítřka dokonalou extázi. Mary Burmeister Životní energie je tělem přijímána různými způsoby:

Více