Nástroj vlastního kapitálu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nástroj vlastního kapitálu"

Transkript

1 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Finanční nástroj - smlouva, kterou vzniká finanční aktivum jedné jednotky a zároveň finanční závazek nebo nástroj vlastního kapitálu jednotky jiné. Finanční aktivum - peněžní prostředky, - smluvní nárok na získaní peněžních prostředků nebo jiného finančního aktiva jiné entity, - smluvní nárok na výměnu finančního nástroje s jinou jednotkou za potenciálně výhodných podmínek - nástroj vlastního kapitálu jiné jednotky. Finanční závazek - smluvní závazek předat peněžní prostředky nebo jiné finanční aktivum jiné jednotce, - smluvní závazek vyměnit finanční nástroj s jinou jednotkou za potenciálně nevýhodných podmínek. Nástroj vlastního kapitálu - smlouva dokládající zbytkový podíl na aktivech jednotky po odečtení všech jejích závazků

2 Finanční aktivum a) peníze, b) nástroj vlastního kapitálu jiné jednotky, c) smluvní právo i) dostat peníze nebo jiné finanční aktivum od jiné jednotky nebo ii) směnit finanční aktivum nebo finanční závazek s jinou jednotkou za podmínek, které jsou potenciálně výhodné pro jednotku, nebo d) smlouva, která bude nebo může být uhrazena nástrojem vlastního kapitálu jednotky: i) a není derivátem, jímž jednotka je nebo může být zavázána přijmout variabilní počet nástrojů vlastního kapitálu, nebo ii) je derivátem, který bude nebo může být hrazen jinak než směnou pevné částky peněz nebo jiného finančního aktiva za pevný počet nástrojů vlastního kapitálu jednotky. (Pro tento účel nástroje vlastního kapitálu jednotky nezahrnují nástroje, které jsou samy o sobě smlouvami o budoucím přijetí nebo dodání nástrojů vlastního kapitálu jednotky.)

3 Finanční závazek a) smluvní závazek i) dodat peníze nebo jiné finanční aktivum jiné jednotce nebo ii) směnit finanční aktivum nebo finanční závazek s jinou jednotkou za podmínek, které jsou potenciálně nevýhodné pro jednotku, nebo b) smlouva, která bude nebo může být uhrazena nástrojem vlastního kapitálu jednotky: i) a není derivátem, jímž jednotka je nebo může být zavázána dodat variabilní počet nástrojů vlastního kapitálu, nebo ii) je derivátem, který bude nebo může být hrazen jinak než směnou pevné částky peněz nebo jiného finančního aktiva za pevný počet nástrojů vlastního kapitálu jednotky. (Pro tento účel nástroje vlastního kapitálu jednotky nezahrnují nástroje, které jsou samy o sobě smlouvami o budoucím přijetí nebo dodání nástrojů vlastního kapitálu jednotky.)

4 Nástroj vlastního kapitálu - jakákoli smlouva, která prokazuje zbytkový podíl na aktivech jednotky po odečtení všech jejích závazků. Nástroj je nástrojem vlastního kapitálu tehdy a jen tehdy, když jsou současně splněny obě následující podmínky a) a b): a) nástroj neobsahuje žádný smluvní závazek i) dodat peníze nebo jiné finanční aktivum jiné jednotce nebo ii) směnit finanční aktivum nebo finanční závazek s jinou jednotkou za podmínek, které jsou potenciálně nevýhodné pro emitenta; b) jestliže nástroj bude nebo může být hrazen emitentovými nástroji vlastního kapitálu, tj: i) nederivát, který neobsahuje pro emitenta žádný smluvní závazek dodat variabilní počet jeho nástrojů vlastního kapitálu, nebo ii) derivát, který bude hrazen pouze emitentovou směnou peněz nebo jiného finančního aktiva za pevný počet svých nástrojů vlastního kapitálu (Pro tento účel vlastní kapitálové nástroje emitenta nezahrnují nástroje, které jsou samy o sobě smlouvami o budoucím přijetí nebo dodání vlastních kapitálových nástrojů emitenta.)

5 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Komoditní smlouvy - opravňují-li jednu ze smluvních stran vypořádat penězi nebo jiným finančním aktivem, vykazují se ú účtují se jako finanční nástroje. výjimka: - smlouva byla uzavřena pro účely koupě, prodeje nebo užívání komodity, - byla od samého počátku k tomuto účelu určena a - předpokládá se, že bude vypořádána dodáním komodity.

6 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Finanční aktiva - finanční aktiva (FA) vykazovaná ve fair value, přeceňovaná proti výsledku hospodaření a) FA k obchodování (held for trading) b) ostatní FA zařazená do této kategorie při prvotním uznání (volba omezena novelou IAS 39 v roce 2005) - investice držené do splatnosti (held to maturity) - úvěry a pohledávky - realizovatelná finanční aktiva (available for sale) Finanční závazky - finanční závazky (FZ) vykazované ve fair value, přeceňované proti výsledku hospodaření a. FZ k obchodování b. ostatní FZ zařazené do této kategorie při prvotním uznání (volba omezena novelou IAS 39 v roce 2005) - ostatní finanční závazky

7 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Derivát Finanční nástroj: - jehož hodnota se mění v závislosti na změně určité proměnné veličiny (úroková sazba, cena komodity, kurs cenného papíru, směnný kurs aj.), tzv. pokladové položky, - ve srovnání s ostatními typy smluv, v nichž je zakotvena obdobná reakce na změny tržních podmínek, vyžaduje minimální nebo nevyžaduje žádnou počáteční investici a - bude vypořádán v budoucnosti.

8 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Oceňování finančních aktiv 1) Prvotní zachycení - pořizovací náklady (včetně transakčních nákladů), tzn. fair value poskytnuté protihodnoty za finanční aktivum (plus transakční náklady 2) Změny ocenění k rozvahovým dnům a) úvěry a pohledávky, které nejsou určeny k obchodování pořizovací náklady resp. amortizované náklady b) investice držené do splatnosti amortizované náklady c) realizovatelná finanční aktiva fair value (s výjimkou e)) d) finanční aktiva ve fair value přeceňovaná proti výsledku hospodaření fair value e) finanční aktiva, u nichž není možné spolehlivě stanovit fair value, tj. taková, která jsou investicí do kapitálového nástroje nebo se váží na kapitálový nástroj, který nemá cenu kótovanou na trhu, - pořizovací náklady resp. amortizované náklady. U kategorií a), b), c), e)) se navíc v případě potřeby aplikuje vykázání ztráty z poklesu hodnoty.

9 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Oceňování finančních závazků 1) Prvotní zachycení - pořizovací náklady (včetně transakčních nákladů), tzn. fair value přijaté protihodnoty za finanční závazek (plus transakční náklady 2) Změny ocenění k rozvahovým dnům a) veškeré finanční závazky kromě b) a c) - amortizované náklady b) závazky ve fair value přeceňované proti výsledku hospodaření fair value c) finanční závazky, u nichž není možné spolehlivě stanovit fair valu, např. deriváty, které souvisí s nekótovaným kapitálovým nástrojem pořizovací náklady.

10 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Dopady změn v oceňování finančních aktiv a závazků na fair value: a) finanční aktiva a závazky ve fair value přeceňované proti výsledku hospodaření - proti výsledku hospodaření za dané účetní období b) realizovatelná finanční aktiva - proti ostatnímu vlastnímu kapitálu na aktuální amortizovanou hodnotu: c) finanční aktiva a závazky vedené v amortizovaných nákladech - proti výsledku hospodaření za dané účetní období.

11 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Investice držené do splatnosti - úmysl, - schopnost Entita nezahrne FA do této kategorie, je-li splněna alespoň jedna podmínka: a) hodlá držet FA po dobu neurčitou, b) hodlá prodat FA jako reakci na změny tržní úrokové sazby, tržních rizik, z důvodu likvidity, kvůli změnám v dostupnosti nebo výnosech alternativních investic, z důvodu změn kursových rizik apod., c) emitent má právo vypořádat FA částkou, která je výrazně nižší než jeho amortizovaná hodnota. Žádné FA jako držené do splatnosti, jestliže entita prodala, převedla nebo uplatnila prodejní opci na investici drženou do splatnosti před datem splatnosti a jestliže se jednalo o větší než nevýznamný objem. Toto nemusí platit, pokud k prodeji došlo: - těsně před datem splatnosti, - poté, co podnik inkasoval prakticky celou původní jistinu, - kvůli ojedinělé události mimo kontrolu entity. Neschopnost držet do splatnosti: a) entita nemá finanční zdroje, aby investici dále financovala, b) entita podléhá právnímu nebo jinému omezení.

12 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE - zhoršení (znehodnocení) - ostatní pokles hodnoty Pokles hodnoty aktiv Účetní řešení zhoršení aktiva FA oceněna amortizovanými náklady: - ztráta ze zhoršení = účetní hodnota čistá současná hodnota CF z FA (založená na původní úrokové sazbě); - vykazuje se proti výsledku hospodaření; - zvrat zhoršení se řeší proti výsledku hospodaření. FA oceněna pořizovacími náklady: - ztráta ze zhoršení = účetní hodnota čistá současná hodnota CF z FA (založená na aktuální úrokové sazbě obdobného aktiva); - vykazuje se proti výsledku hospodaření; - nesmí se vykázat zvrat zhoršení. Realizovatelná FA: - ztráta ze zhoršení = pořizovací cena aktuální fair value (mimo již dříve uznaných zhoršení); - celá kumulativní ztráta ze zhoršení, která byla zúčtována ve vlastním kapitálu, se z vlastního kapitálu převede do výsledku hospodaření; - zvrat zhoršení investic do kapitálových nástrojů se nesmí vykázat; - zvrat zhoršení dluhových nástrojů se vykazuje proti výsledku hospodaření. FA ve fair value přeceňovaná proti výsledku hospodaření: - ztráta ze zhoršení se nevykazuje.

13 IAS 32 Finanční nástroje: zveřejňování a prezentace Klasifikace derivátů indexovaných podle hodnoty vlastních akcií Forward (kupující) Forward (prodávající) Koupená call opce Vydaná call opce Koupená put opce Vydaná put opce Total revenue swap Úhrada na hrubé bázi Úhrada na čisté bázi Emitentova volba (zavedená praxe hrubých úhrad) Emitentova volba (není zavedena praxe hrubých úhrad) Volba protější stranou Z D Z D Z K D K D D K D K D D K D K D D K D K D D Z D Z D Z - D D K Z derivát vykazovaný v aktivech nebo závazcích vlastní kapitál závazek z odkoupení vlastních akcií (hrubá báze)

14 Kapitálové nástroje vs. finanční závazky Vypořádání penězi povinné nebo závisí na rozhodnutí držitele ano Závazek ne Kapitál ne Vypořádání proměnlivým množstvím akcií emitenta ano Emitent má reálnou možnost vyhnout se peněžní platbě ano ne Závazek Vypořádání závisí na výsledku budoucích nejistých událostí nebo na okolnostech, které jsou mimo kontrolu emitenta ne Závazek ano Pravděpodobnost, že vyrovnání bude po emitentovi požadováno penězi nebo jiným finančním aktivem je mizivá ne Závazek ano Kapitál

15 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Zajištění (hedging) - úměrná vzájemná kompenzace změn ve fair values zajišťovacího nástroje a zajištěné položky nebo - kompenzace změn peněžních toků plynoucích ze zajiťovacích nástroje a zajištěné položky (transakce). Zajišťovací nástroje: - deriváty, - jiné FA nebo FZ pouze pro zajištění rizik ze směnných kursů, - zajišťovacími nástroji nikdy nejsou vlastní akcie, většinou ani vydané opce, dále pak FA a FZ, jehož fair value nelze spolehlivě stanovit. Zajištěné položky: - aktivum nebo závazek, - mimoúčetní pevný příslib, - očekávaná budoucí transakce, která není nasmlouvaná, ale je vysoce pravděpodobná, - nefinanční aktivum nebo závazek pouze pro zajištění kursových rizik Podmínky pro aplikaci zajišťovacího účetnictví: - formální dokumentace (zajišťovací nástroj, zajištěná položka nebo transakce, zajišťované riziko, způsob posuzování účinnosti atd.), - vysoká účinnost zajištění ( %), - u zajištění peněžních toků vysoká pravděpodobnost očekávané transakce a existence zajištěného rizika, - spolehlivá měřitelnost účinnosti zajištění, - průběžné posuzování účinnosti zajištění.

16 IAS 32, IAS 39 FINANČNÍ NÁSTROJE Zajištění fair value a) zajišťovací nástroj - zisk/ztráta z přecenění na FV do výsledku; b) zajištěná položka - zisk/ztráta z přecenění na FV okamžitě do výsledku Zajištění peněžních toků a) zajišťovací nástroj - zisk/ztráta z přecenění na FV ve výši účinného zajištění do ostatního vlastního kapitálu, - zisk/ztráta z přecenění na FV ve výši neúčinného zajištění přímo do výsledku, pokud jde o derivát (výjimečně do výsledku nebo do ostatního vlastního kapitálu, pokud nejde o derivát); b) zajištěná položka (transakce) - zisk/ztráta z přecenění na současnou hodnotu budoucích peněžních toků z budoucí transakce se nevykazuje.

17 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Rozvaha a) finanční aktiva ve fair value prostřednictvím zisku a ztráty, a to odděleně ta, která jsou: i) označena takto při původním uznání ii) držená k obchodování b) investice držené do splatnosti c) úvěry a pohledávky d) realizovatelná finanční aktiva e) finanční závazky ve fair value prostřednictvím zisku a ztráty, a to odděleně ta, která jsou: i) označena takto při původním uznání ii) držená k obchodování f) finanční závazky v amortizované hodnotě (amortised cost)

18 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Finanční aktiva a závazky ve fair value prostřednictvím zisku a ztráty úvěry a pohledávky - maximální vystavení se úvěrovému riziku k datu vykázání - částku, jíž jakýkoli úvěrový derivát nebo podobný nástroj zmírní max. vystavení se úvěrovému riziku - výši změny fair value úvěrů a pohledávek za období a kumulativně, které jsou připsány úvěrovému riziku finanční závazky - výši změny fair value závazků za období a kumulativně, které jsou připsány úvěrovému riziku - rozdíl mezi účetní hodnotou finančních závazků a částkou, kterou má účetní jednotka na základě smlouvy zaplatit k datu splatnosti další - použité metody pro vysvětlení změn fair value úvěrů a pohledávek a závazků - pokud zveřejnění věrně nereprezentuje změny ve fair value z důvodu úvěrového rizika, uvedou se důvody a relevantní faktory

19 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Reklasifikace: a) z pořiz. nákladů a amortizované hodnoty na fair value b) z fair value na pořizovací náklady a amortizovanou hodnotu - částka do každé a z každé kategorie - důvod Převedená aktiva, která buď celá, nebo jejich část, nejsou vyňata z rozvahy: - povaha aktiva - povaha rizik a odměn, jimž zůstává účetní jednotka vystavena - pokud je nadále uznáváno aktivum celé, zveřejní se účetní hodnota aktiv a s nimi spjatých závazků - pokud jsou nadále uznávána aktiva v rozsahu pokračující angažovanosti, zveřejní se celková účetní hodnota původních aktiv, částka aktiv, která účetní jednotka i nadále uznává, a účetní hodnota spjatých závazků

20 Kolaterál: IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění - účetní hodnota finančních aktiv, kterou má účetní jednotka zastavenu jako kolaterál za závazky nebo podmíněné závazky - podmínky týkající se této zástavy - pokud účetní jednotka, která drží kolaterál, má povoleno jej prodat nebo dále zastavit, zveřejní: a) fair value drženého kolaterálu; b) fair value každého takového kolaterálu, který byl prodán nebo dále zastaven, a dále skutečnost, zda má povinnost jej vrátit; c) podmínky spojené s používáním kolaterálu. Účet opravných položek k pohledávkám a úvěrům: - odsouhlasení změn na účtech opravných položek pro každou třídu finančních aktiv Úvěry v prodlení a jiná porušení podmínek a) podrobnosti každého prodlení během období b) účetní hodnota úvěrů v prodlení k datu vykázání c) zda prodlení bylo vyřešeno nebo byly dohodnuty podmínky termíny splácení d) porušení dalších podmínek

21 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Výsledovka a) čisté zisky nebo čisté ztráty z: i) fin. aktiv nebo závazků ve fair value prostřednictvím zisku a ztráty, a to odděleně ty, které jsou označeny takto při původním uznání, a ty, které jsou držené k obchodování ii) u realizovatelných aktiv odděleně částku přínosu či újmy uznanou přímo proti vlastnímu kapitálu a částku, která byla převedena z vlastního kapitálu do výsledku hospodaření během období iii) z investic do splatnosti iv) z úvěrů a pohledávek v) z finančních závazků oceňovaných amortizovanou hodnotou b) celkové úrokové výnosy a celkové úrokové náklady (počítané EIR) u fin. aktiv a závazků, které nejsou ve fair value pomocí výsledku

22 c) výnosy a náklady z poplatků z i) finančních aktiv nebo závazků, které nejsou ve fair value prostřednictvím výsledku ii) svěřeneckých aktivit, které plynou v držení a investování finančních aktiv jménem jednotlivce nebo instituce d) úrok ze zhoršeného fin. aktiva (viz AG93 IAS 39) e) částka každé ztráty ze snížení hodnoty pro každou třídu fin. aktiv

23 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Hedging - popis každého typu hedgingu - popis každého zajišťovacího nástroje a jeho fair value k datu vykázání - podstata zajišťovaných rizik u zajištění peněžní toků - předpokládaná období, kdy dojde k peněžním tokům a kdy tyto peněžní toky ovlivní výsledek - popis jakékoli očekávané transakce, kvůli níž bylo užito zajišťovací účetnictví, ale u níž se již nepředpokládá, že k něčemu dojde - částka uznaná ve vlastním kapitálu během období - částka převedená z vlastního kapitálu do výsledku podle položek výsledovky za období - částka převedená z vlastního kapitálu do ocenění nefinančních aktiv odděleně: - u fair value hedge zisky a ztráty ze zajišťovacího nástroje a zajištěné položky - neefektivnost vykazovaná ve výsledovce ze zajištění peněžních toků - neefektivnost vykazovaná jako zisk nebo ztráta vzniklá ze zajištění čisté investice do zahraničních operací.

24 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Fair value - pro každou třídu fin. aktiv a závazků se zveřejní fair value tak, aby bylo možné ji srovnat s účetní hodnotou, - informace ke zveřejnění: a) metody stanovení, a pokud je použita oceňovací technika, předpoklady u každé třídy fin. položek b) zda je FV stanovena na základě kótovaných veřejných cen na aktivním trhu, nebo na základě oceňovacích technik c) zda je FV stanovena použitím oceňovacích technik, které nejsou založeny na cenách téhož nástroje z aktivního trhu; změny předpokladů vyjádřit dopad d) pokud c), pak celkový dopad změn FV na základě oceňovacích technik na výsledek období e) dopady rozdílu mezi FV k původnímu datu uznání (tj. cena transakce) a oceňovací technikou pro každou třídu aa) účetní pravidla pro uznávání rozdílu ve výsledku bb) agregovaný rozdíl k počátku a konci období a rekonciliace zůstatku

25 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Nepožaduje se zveřejnění: Fair value - pokud je účetní hodnota racionální aproximací FV (např. krátkodobé obchodní pohledávky a závazky) - u investic do nástrojů vlastního kapitálu, které nejsou kótovány na aktivním trhu, resp. u derivátů spjatých s těmito nástroji, které jsou oceňovány pořizovacími náklady - smlouva s rysem účasti na volném zvážení, pokud pro tento rys není možné FV spolehlivě stanovit - u posledních dvou zveřejnit rozsah možných rozdílů mezi účetní hodnotou a FV: a) skutečnost, že FV nelze spolehlivě stanovit, b) popis fin. nástroje, jeho účetní hodnoty a vysvětlení proč nelze spolehlivě stanovit FV c) informace o trhu pro daný nástroj d) informace o tom kdy a jak účetní jednotka hodlá pozbýt fin. nástroj e) u fin. nástroje, kde nebylo možno spolehlivě stanovit FV skutečnost, že došlo k jeho vynětí z rozvahy, účetní hodnotu k tomu datu a částku uznaných zisků a ztrát z pozbytí

26 IFRS 7 Finanční nástroje: zveřejnění Povaha a rozsah rizik z finančních nástrojů - kvalitativní zveřejnění - kvantitativní zveřejnění a) úvěrové riziko b) riziko likvidity c) tržní riziko

IAS 39: Účtování a oceňování

IAS 39: Účtování a oceňování IAS 39: Účtování a oceňování Josef Jílek člen Standards Advice Review Group březen 2007 Program Definice Zajišťovací účetnictví Vložené deriváty Deriváty na vlastní kapitálové nástroje Odúčtování aktiv

Více

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1

Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 Bankovní účetnictví Cenné papíry a deriváty Bankovní účetnictví - účtová třída 3 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky

Více

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty

Účetnictví finančních institucí. Cenné papíry a deriváty Účetnictví finančních institucí Cenné papíry a deriváty 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 3 Od klasických služeb, které představují přijímání vkladů a poskytování úvěrů, banky postupně přecházejí k službám

Více

Seznam studijní literatury

Seznam studijní literatury Seznam studijní literatury Zákon o účetnictví, Vyhlášky 500 a 501/2002 České účetní standardy (o CP) Kovanicová, D.: Finanční účetnictví, Světový koncept, Polygon, Praha 2002 nebo později Standard č. 28,

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Finanční nástroje (IAS 32 & IAS 39 & IFRS 7 & IFRS 9)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Finanční nástroje (IAS 32 & IAS 39 & IFRS 7 & IFRS 9) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Finanční nástroje (IAS 32 & IAS 39 & IFRS 7 & IFRS 9) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Základní charakteristika

Více

Použitý IAS/IFRS: IAS 32 Finančním aktivem rozumíme: hotovost; kapitálový nástroj jiné účetní jednotky;

Použitý IAS/IFRS: IAS 32 Finančním aktivem rozumíme: hotovost; kapitálový nástroj jiné účetní jednotky; fi nanční aktivum / F F Financování Financing activities Použitý IAS/IFRS: IAS 7 Financováním (dle IAS 7) rozumíme činnosti, které vedou ke změnám v rozsahu a skladbě vloženého vlastního kapitálu a zápůjček

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 Cíl publikace 1 Práce s publikací 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 Mezinárodní harmonizace účetnictví 3 1.2 Mezinárodní standardy

Více

- oceňovací základny. IAS 36 - pokles hodnoty aktiv (novela od 2004) - fair value concept u finančních aktiv a závazků (novela 2004)

- oceňovací základny. IAS 36 - pokles hodnoty aktiv (novela od 2004) - fair value concept u finančních aktiv a závazků (novela 2004) Oceňování v IAS/IFRS Koncepční rámec - majetková podstata - oceňovací základny IAS 15 - dopad změn cen (od 2005 zrušen) IAS 29 - dopad změn cen v hyperinflaci IAS 21 - dopad změn směnných kurzů (novela

Více

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR

CENNÉ PA CENNÉ PÍRY PÍR CENNÉ PAPÍRY ve finančních institucích dr. Malíková 1 Operace s cennými papíry Banky v operacích s cennými papíry (CP) vystupují jako: 1. Investor do CP 2. Emitent CP 3. Obchodník s CP Klasifikace a operace

Více

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ

AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ AKTIVA A JEJICH STRUKTURA, OCEŇOVÁNÍ 5.5 POHLEDÁVKY - podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, odlišnosti vůči mezinárodní regulaci dle IAS/IFRS Pohledávku lze charakterizovat

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Neoběžná aktiva za účelem prodeje a ukončované činnosti (IFRS 5)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Neoběžná aktiva za účelem prodeje a ukončované činnosti (IFRS 5) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Neoběžná aktiva za účelem prodeje a ukončované činnosti (IFRS 5) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Účel

Více

Obsah podle jednotlivých kapitol

Obsah podle jednotlivých kapitol podle jednotlivých kapitol Předmluva 1 CÍL PUBLIKACE 1 PRÁCE S PUBLIKACÍ 2 1 Mezinárodní harmonizace účetnictví a účetního výkaznictví 3 1.1 MEZINÁRODNÍ HARMONIZACE ÚČETNICTVÍ 3 1.2 MEZINÁRODNÍ STANDARDY

Více

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů

DERIVÁTOVÝ TRH. Druhy derivátů DERIVÁTOVÝ TRH Definice derivátu - nejobecněji jsou deriváty nástrojem řízení rizik (zejména tržních a úvěrových), deriváty tedy nejsou investičními nástroji - definice dle US GAAP: derivát je finančním

Více

český B Biologická přeměna 12 Biologické aktivum 12 Blízcí členové rodiny jednotlivce 13 C Celopodniková aktiva 13 Cizí měna 14

český B Biologická přeměna 12 Biologické aktivum 12 Blízcí členové rodiny jednotlivce 13 C Celopodniková aktiva 13 Cizí měna 14 REJSTŘÍK český A Akciová opce 9 Aktiva držená dlouhodobým fondem zaměstnaneckých požitků 9 Aktiva z průzkumu a vyhodnocení 10 Aktivní trh 11 Aktivum 11 Antizředění 11 B Biologická přeměna 12 Biologické

Více

Účetní systémy. Vykazování Závazků. 6. přednáška PS LS 10/11. Závazky = cizí zdroje financování. Krátkodobé x dlouhodobé (dle Koncepčního rámce)

Účetní systémy. Vykazování Závazků. 6. přednáška PS LS 10/11. Závazky = cizí zdroje financování. Krátkodobé x dlouhodobé (dle Koncepčního rámce) Účetní systémy 6. přednáška PS LS 10/11 Vykazování Závazků Závazky = cizí zdroje financování Krátkodobé x dlouhodobé (dle Koncepčního rámce) Závazek jako prvek účetních výkazů pro uvedení (uznání) v rozvaze

Více

Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS

Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Principy uznávání a oceňování výnosů dle IFRS a ČÚS Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního

Více

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.)

Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) 4. Účtování cenných papírů Druhy cenných papírů: - majetkové (akcie, podílové listy) - dlužné (dluhopisy, hyp.zástavní listy, směnky, ad.) Cenné papíry členění (v souladu s IAS 39) : k prodeji k obchodování

Více

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum

Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Aktivum* Aktivum široké skupiny subjektů Budoucí ekonomický prospěch* Definice Dlouhodobá aktivum Glosář pojmů Akruální báze účetnictví* Dopady transakcí a jiných událostí jsou vykazovány v době, kdy k nim dojde (nikoli v době, kdy jsou přijaty nebo placeny peníze nebo peněžní ekvivalenty) a jsou zaúčtovány

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách a zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

IAS 40 Investice do nemovitostí

IAS 40 Investice do nemovitostí Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu IAS 40 Investice do nemovitostí Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

Dopady změn měnových kurzů

Dopady změn měnových kurzů Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Dopady změn měnových kurzů Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta

Více

Fio Banka, a.s. V Celnici 1028/10 117 21 Praha 1 IČO : 61858374 Výkazy k 30.6.2013

Fio Banka, a.s. V Celnici 1028/10 117 21 Praha 1 IČO : 61858374 Výkazy k 30.6.2013 Fio Banka, a.s. V Celnici 1028/10 117 21 Praha 1 IČO : 61858374 Výkazy k 30.6.2013 Základní rozvaha - RIS15_01 - Aktiva vykazujícího subjektu v základním členění Údaj nekompenzo vaný o opravné položky

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Dopady změn měnových kurzů (IAS 21)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Dopady změn měnových kurzů (IAS 21) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Dopady změn měnových kurzů (IAS 21) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Základní principy Cizí měny v účetnictví:

Více

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1

SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2009 ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Praha, 11. února 2010 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK ČISTÝ ZISK 17,368 MLD. KČ 1 Hlavní informace: Čistý zisk vykázaný: 17,368 Čistý zisk udržitelný: 10,487 (-17 % meziročně) Provozní výnosy udržitelné:

Více

166 ŘEŠENÍ ZKOUŠKA IFRS SPECIALISTA 12/2010

166 ŘEŠENÍ ZKOUŠKA IFRS SPECIALISTA 12/2010 166 ŘEŠENÍ ZKOUŠKA IFRS SPECIALISTA 12/2010 1 (a) Konsolidovaný výkaz o finanční situaci skupiny Basta k 31. 10. 2010 Pozemky, budovy a zařízení (8 760+7 490+1100 110 výpočet (i) 158 výpočet (v) 2 300)

Více

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1

ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Vnitřní informace: Konsolidované neauditované výsledky skupiny ČSOB (IFRS) za 3. čtvrtletí 2009 Praha, 13. listopadu 2009 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA DEVĚT MĚSÍCŮ ROKU 2009 ČISTÝ ZISK 9,188 MLD KČ 1 Hlavní

Více

b) cenné papíry představující účast s rozhodujícím nebo podstatným vlivem,

b) cenné papíry představující účast s rozhodujícím nebo podstatným vlivem, 1.5.2 Oceňování k okamžiku sestavení účetní závěrky K okamžiku sestavení účetní závěrky se vybrané cenné papíry - s výjimkou cenných papírů držených do splatnosti, cenných papírů představujících účast

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy

Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu. Leasingy Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Leasingy Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu Fakulta financí a účetnictví

Více

Informace o ekonomické situaci UniCredit Bank Czech Republic, a.s. ke dni 30. 9. 2011

Informace o ekonomické situaci UniCredit Bank Czech Republic, a.s. ke dni 30. 9. 2011 Informace o ekonomické situaci UniCredit Bank Czech Republic, a.s. ke dni 30. 9. 2011 Vydáno dne 15. listopadu 2011 UniCredit Bank Czech Republic, a.s. Na Příkopě 858/20 111 21 Praha 1 Informace o ekonomické

Více

IAS 39 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 39. Finanční nástroje: účtování a oceňování

IAS 39 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 39. Finanční nástroje: účtování a oceňování IAS 39 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 39 Finanční nástroje: účtování a oceňování [Novelizace standardu - v poslední větě odstavce 11 se "v účetních výkazech" upravuje na "ve výkazu o finanční situaci", v

Více

Účtování krátkodobých a realizovatelných majetkových cenných papírů komparace české úpravy s IFRS/IAS

Účtování krátkodobých a realizovatelných majetkových cenných papírů komparace české úpravy s IFRS/IAS Účtování krátkodobých a realizovatelných majetkových cenných papírů komparace české úpravy s IFRS/IAS Jiří Strouhal 1 Abstrakt Příspěvek srovnává účetní vykazování majetkových cenných papírů přeceňovaných

Více

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60

OBSAH. 4. Výsledovka - náklady a výnosy 57 4.1 Funkce a forma výsledovky 57 4.2 Kdy se výsledovka sestavuje 60 1 1. Význam a funkce účetnictví 7 1.1 Význam a podstata účetnictví 7 1.2 Historie a vývoj účetnictví 8 1.3 Funkce a podstata účetnictví 11 1.4 Uživatelé účetních informací 11 1.5 Regulace účetnictví a

Více

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva...

Obsah. Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek... XVI Předmluva... Obsah Seznam zkratek některých použitých právních předpisů...................xv Seznam ostatních použitých pojmů a zkratek.......................... XVI Předmluva....................................................

Více

ÚČETNICTVÍ SUBJEKTŮ POSKYTU TVÍ JÍCÍCH SUBJEKTŮ POSKYTU FINANČNÍ SL FINANČNÍ UŽB

ÚČETNICTVÍ SUBJEKTŮ POSKYTU TVÍ JÍCÍCH SUBJEKTŮ POSKYTU FINANČNÍ SL FINANČNÍ UŽB ÚČETNICTVÍ SUBJEKTŮ POSKYTUJÍCÍCH FINANČNÍ SLUŽBY dr. Malíková 1 Výběr z témat 1. Charakteristické rysy účetnictví bank a finančních institucí (vymezení finančních institucí a jejich činnosti, účetní legislativa,

Více

Rozvaha a podrozvaha ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Část 1: Základní rozvaha k 30.9.2014 Datová oblast: FIS10_11 Aktiva v základním členění

Rozvaha a podrozvaha ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA. Část 1: Základní rozvaha k 30.9.2014 Datová oblast: FIS10_11 Aktiva v základním členění ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA Výkaz: FIS (ČNB) 10-12 / FISIFE10 Rozvaha a podrozvaha Část 1: Základní rozvaha k 30.9.2014 Datová oblast: FIS10_11 Aktiva v základním členění P0186 [24] - Účetní FIN0001 - Aktiva celkem

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Investice do nemovitostí (IAS 40)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Investice do nemovitostí (IAS 40) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Investice do nemovitostí (IAS 40) 1FU486 IFRS David Procházka 1 Klasifikace nemovitostí Účel pořízení

Více

Úvod do účetních souvztažností

Úvod do účetních souvztažností Obsah ČÁST I Úvod do účetních souvztažností KAPITOLA 1 Předmět a význam účetnictví...................... 1000 KAPITOLA 2 Regulace účetnictví v České republice.............. 1050 KAPITOLA 3 Harmonizace

Více

Československá obchodní banka, a. s. V Praze dne IČ:

Československá obchodní banka, a. s. V Praze dne IČ: V Praze dne 30.4.2007 Údaje ve finančních výkazech jsou nekonsolidované a neauditované, (podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví - EU IFRS -ve struktuře podle ČNB). ROZVAHA tis. Kč AKTIVA

Více

3.2 Dluhové cenné papíry v reálné hodnotě vykázané do zisku/ztráty

3.2 Dluhové cenné papíry v reálné hodnotě vykázané do zisku/ztráty 31.7.2007 Údaje ve finančních výkazech jsou nekonsolidované, neauditované. Údaje jsou uvedené podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví (EU IFRS) ve struktuře podle ČNB. ROZVAHA tis. Kč AKTIVA

Více

IAS 1 Presentace účetní závěrky

IAS 1 Presentace účetní závěrky IAS 1 Presentace účetní závěrky Úplná sada účetní závěrky obsahuje tyto součásti: (a) výkaz o finanční situaci ke konci období (b) výkaz o úplném výsledku za období (c) výkaz změn vlastního kapitálu za

Více

Hrubá částka Úprava Čistá šástka 1. Pokladní hotovost, vklady u

Hrubá částka Úprava Čistá šástka 1. Pokladní hotovost, vklady u AKTIVA ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS (v tis. Kč) 31.3.2002 31.3.2001 31.3.2000 Hrubá částka Úprava Čistá šástka 1. Pokladní hotovost, vklady u 15 420 797 15 420 797 17 272 563 15 099 359 centrálních

Více

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595

ÚČETNÍ UZÁVĚRKA. Daň z příjmů z běžné a mimořádné činnosti, Daň z příjmů splatná a odložená stanovení daně a zaúčtování - účty 591-595 ÚČETNÍ UZÁVĚRKA INVENTARIZACE - inventarizace fyzická a dokladová - inventarizace majetku (všech účtů aktiv) - inventarizace závazků (vlastní kapitál a cizí zdroje) - zjištění a vypořádání, zaúčtování

Více

IFRS 7 MEZINÁRODNÍ STANDARD ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ 7 Finanční nástroje: zveřejňování

IFRS 7 MEZINÁRODNÍ STANDARD ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ 7 Finanční nástroje: zveřejňování IFRS 7 MEZINÁRODNÍ STANDARD ÚČETNÍHO VÝKAZNICTVÍ 7 Finanční nástroje: zveřejňování [Novelizace pojmů v dodatku viz. Nařízení Komise č. 1274/2008 ze dne 17. prosince 2008, novelizace standardu - nadpis

Více

IAS 1 Prezentace účetní závěrky

IAS 1 Prezentace účetní závěrky IAS 1 Prezentace účetní závěrky Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti. Rozsah působnosti Aplikuje se při předkládání veškerých účetních závěrek

Více

Delegace naleznou v příloze dokument D051482/01 ANNEX.

Delegace naleznou v příloze dokument D051482/01 ANNEX. Rada Evropské unie Brusel 11. července 2017 (OR. en) 11144/17 ADD 1 DRS 48 ECOFIN 635 EF 159 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 6. července 2017 Příjemce: Generální sekretariát

Více

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky

Dohadné účty - pohledávky a závazky neurčité výše a období nevyfakturované nákupy nebo dodávky (odečet měřidla), nejasné pojistky P Ř E C H O D N É Ú Č T Y Věcná a časová souvislost, princip opatrnosti A K T I V A P A S I V A - náklady příštích období - výdaje příštích období - příjmy příštích období - výnosy příštích období - dohadné

Více

Údaje k uveřejnění z účetní závěrky

Údaje k uveřejnění z účetní závěrky Údaje k uveřejnění z účetní závěrky Rozvaha AKTIVA 1-14 Aktiva celkem 55 300 710 1. Pokladní hotovost a pohledávky vůči centrálním bankám 9 186 602 2. Finanční aktiva k obchodování 3 319 428 2.1 Deriváty

Více

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii

Předmluva... XI Přehled zkratek...xii Obsah Předmluva................................................... XI Přehled zkratek...............................................xii Díl 1 Úvod do účetnictví účetní jednotky a principy vedení účetnictví

Více

IFRIC 14 IFRIC INTERPRETACE 14 IAS 19 Omezení hodnoty aktiva z definovaných požitků, požadavky na minimální financování a jejich vzájemný vztah

IFRIC 14 IFRIC INTERPRETACE 14 IAS 19 Omezení hodnoty aktiva z definovaných požitků, požadavky na minimální financování a jejich vzájemný vztah IFRIC 14 IFRIC INTERPRETACE 14 IAS 19 Omezení hodnoty aktiva z definovaných požitků, požadavky na minimální financování a jejich vzájemný vztah [Novelizace interpretace Nařízení Komise (ES) č. 1263/2008

Více

UNICAPITAL Invest II a.s. Mezitímní účetní závěrka sestavená v souladu s IAS 34 - Mezitímní účetní výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií

UNICAPITAL Invest II a.s. Mezitímní účetní závěrka sestavená v souladu s IAS 34 - Mezitímní účetní výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií Mezitímní účetní závěrka sestavená v souladu s IAS 34 Mezitímní účetní výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií 31. října 2017 Mezitímní účetní závěrka za období končící 31. října 2017 Obsah MEZITIMNÍ

Více

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA

Pražská energetika, a.s. SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ ZÁVĚRKA DLE MEZINÁRODNÍCH STANDARDŮ PRO ÚČETNÍ VÝKAZNICTVÍ A ZPRÁVA NEZÁVISLÉHO AUDITORA K 31. PROSINCI 2014 Výkaz zisku a ztráty (tis. Kč) Pozn. Výnosy z prodané elektřiny a plynu

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

Opravné položky a oprávky. Údaj kompenzovaný o opravné položky a oprávky 1,2 28894 1,3 2,2 28893 2,3 3,2 1 3,3 4 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6

Opravné položky a oprávky. Údaj kompenzovaný o opravné položky a oprávky 1,2 28894 1,3 2,2 28893 2,3 3,2 1 3,3 4 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Výskyt datového souboru Kód souboru: ROCOS11 Subjekt: 47116072 Ke dni: 30.09.2007 Rozsah: S_BCPZB Typ: Provozní Stav: Platný Struktura pohledávek a závazků - ROCO11_10 - Pohledávky podle sektorů dlužníků

Více

Česká spořitelna, a.s.

Česká spořitelna, a.s. Individuální účetní závěrka sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií I. Výkaz o úplném výsledku hospodaření České spořitelny, a.s., 4 II. Výkaz

Více

Výkaz zisků a ztrát. 3.čtvrtletí 2001. Změna ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS

Výkaz zisků a ztrát. 3.čtvrtletí 2001. Změna ROZVAHA KOMERČNÍ BANKY PODLE CAS Komerční banka dosáhla podle mezinárodních účetních standardů za tři čtvrtletí roku 2002 nekonsolidovaného čistého zisku ve výši 6 308 mil. Kč. Návratnost kapitálu (ROE) banky činila 30,7 %, poměr nákladů

Více

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání.

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. Příloha k předmětové osnově IFRS/IFRS SPECIALISTA Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. A Mezinárodní

Více

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0412 Označení DUM Ročník VY_32_INOVACE_Úč24.02 První a druhý Tematická oblast a předmět Název učebního

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Výkaz peněžních toků Kontakt: Ing. David Procházka, Ph.D. katedra finančního účetnictví a auditingu

Více

AKTIVA (2003) A. Pohledávky za upsané vlastní jmění. B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) Dlouhodobý hmotný majetek

AKTIVA (2003) A. Pohledávky za upsané vlastní jmění. B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) Dlouhodobý hmotný majetek A. Pohledávky za upsané vlastní jmění B. Dlouhodobý majetek (stálá aktiva) AKTIVA (2003) B.I. B.II. B.III. Dlouhodobý nehmotný majetek Dlouhodobý hmotný majetek B.II.7. Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek

Více

Účetní osnova. Tisknuto dne: 05.10.2015 6:47. Stránka 1. demo. Platné v roce 2015. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem

Účetní osnova. Tisknuto dne: 05.10.2015 6:47. Stránka 1. demo. Platné v roce 2015. 062 Podíly v účetních jednotkách pod podstatným vlivem Platné v roce 2015 050 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý majetek 051 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý nehmotný majetek 052 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý hmotný majetek 053 Poskytnuté zálohy na dlouhodobý

Více

Rozvaha. Česká pojišťovna, a. s., Praha. nekonsolidovaná k sestaveno dle mezinárodních účetních standardů. v tisících CZK.

Rozvaha. Česká pojišťovna, a. s., Praha. nekonsolidovaná k sestaveno dle mezinárodních účetních standardů. v tisících CZK. Rozvaha nekonsolidovaná k 31.3.26 v tisících CZK Aktuální období Minulé období Aktiva Nehmotný majetek Majetkové podíly v dceřiných a přidružených společnostech a společných podnicích Finanční aktiva Finanční

Více

Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování

Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování Které CP patří do krátkodobého fin. majetku? Majetkové CP zakládající podíl na majetku vlastněné společnosti (akcie, podílové listy) Dlužné cenné papíry představují

Více

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání.

Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. PŘÍLOHA K PŘEDMĚTOVÉ OSNOVĚ IFRS/IFRS SPECIALISTA Tato příloha obsahuje detailní rozpracování předmětové osnovy předepsané pro zkoušku IFRS/IFRS specialista, ze které vychází zkouškového zadání. A Mezinárodní

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze. Leasingy (IAS 17 & IFRS 16)

Vysoká škola ekonomická v Praze. Leasingy (IAS 17 & IFRS 16) Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Leasingy (IAS 17 & IFRS 16) 1FU486 IFRS David Procházka 1 IAS 17: Základní charakteristika IAS 17

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2017,

VYHLÁŠKA. ze dne 2017, I I. N á v r h VYHLÁŠKA ze dne 2017, kterou se mění vyhláška č. 501/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky,

Více

IFRS 5 Neoběžná aktiva držená za účelem prodeje a ukončované činnosti

IFRS 5 Neoběžná aktiva držená za účelem prodeje a ukončované činnosti Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu IFRS 5 Neoběžná aktiva držená za účelem prodeje a ukončované činnosti Ing. David Procházka, Ph.D.

Více

INFORMACE O RIZICÍCH

INFORMACE O RIZICÍCH INFORMACE O RIZICÍCH PPF banka a.s. se sídlem Praha 6, Evropská 2690/17, PSČ: 160 41, IČ: 47116129, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1834 (dále jen Obchodník)

Více

Mezitímní účetní závěrka sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií

Mezitímní účetní závěrka sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií Mezitímní účetní závěrka sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií 31. října 2016 Mezitímní účetní závěrka za období končící 31. října 2016 Rozvaha

Více

účty v 21. skupině účtů (hotové peněžní prostředky a ceniny) v 22. skupině účtů (peněžní prostředky na účtech u peněžních ústavů).

účty v 21. skupině účtů (hotové peněžní prostředky a ceniny) v 22. skupině účtů (peněžní prostředky na účtech u peněžních ústavů). 6.přednáška Účtování peněžních prostředků - peněžní prostředky v naší i zahraniční měně (valuty) - peněžní prostředky v naší i zahraniční měně na účtech u peněžních ústavů. - ceniny (zástupce peněz pro

Více

Bilance aktiv a pasiv

Bilance aktiv a pasiv Bilance aktiv a pasiv AKTIVA CELKEM 86 772 880 96 286 407 108 649 471 104 817 953 1. Pokladní hotovost a vůči centrálním bankám 11 041 179 7 379 747 24 209 809 23 590 617 2. Finanční k obchodování 15 091

Více

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele

Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Účtová osnova pro podnikatele Návrh účtové osnovy, který vychází z předpisu: Opatření, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, Ministerstvo financí podle 4 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve

Více

Účtováníobchodů na PXE. 1. listopadu 2007

Účtováníobchodů na PXE. 1. listopadu 2007 Účtováníobchodů na PXE 1. listopadu 2007 Transakce na PXE Denní zúčtování cenových změn (dále variation margin či M2M ) Fyzické dodání elektrické energie Maržové vklady Poplatky burze 2 Právní rámec Mezinárodní

Více

AKTIVA. V souladu s IAS / IFRS Název a sídlo účetní jednotky : Pražská energetika, a.s. Konsolidovaná Na Hroudě 1492/4 ROZVAHA Praha

AKTIVA. V souladu s IAS / IFRS Název a sídlo účetní jednotky : Pražská energetika, a.s. Konsolidovaná Na Hroudě 1492/4 ROZVAHA Praha Konsolidovaná Na Hroudě 1492/4 ROZVAHA Praha 10 100 05 k 31.03.2009 AKTIVA Skutečnost Pozemky, budovy a zařízení 14 023 503 Nehmotná aktiva 189 707 Pohledávky z obchodních vztahů a ostatní pohledávky 47

Více

Účtová osnova pro podnikatele 2016

Účtová osnova pro podnikatele 2016 Účtová osnova pro podnikatele 2016 U účtů, které mohou být v několika řádcích výkazů, je tučně a podtženě označen řádek ve standardní definici. Účty 091, 092, 095, 096 a 391 nejsou ve standardní definici

Více

d) úrokové sazby, mzdy a ceny jsou spojeny s cenovým indexem a e) kumulativní míra inflace v průběhu tří let se blíží nebo převyšuje 100 %.

d) úrokové sazby, mzdy a ceny jsou spojeny s cenovým indexem a e) kumulativní míra inflace v průběhu tří let se blíží nebo převyšuje 100 %. IAS 29 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 29 Vykazování v hyperinflačních ekonomikách [Novelizace standardu - v odstavci 27 se "položek výsledovky" upravují na "položek výkazu o úplném výsledku", v odstavci 28

Více

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek

Majetek. MAJETEK členění v rozvaze. Dlouhodobý majetek Majetek Podnikání se bez majetku neobejde, různé druhy podnikání ovlivňují i skladbu a velikost majetku. Základem majetku jsou peníze, za které se nakupují potřebné majetkové části. Rozvaha (bilance) písemný

Více

Bilance aktiv a pasiv (v tis.kč)

Bilance aktiv a pasiv (v tis.kč) Bilance aktiv a pasiv (v tis.kč) AKTIVA CELKEM 53 231 689 53 932 923 52 360 785 44 658 793 1. Pokladní hotovost a vůči centrálním bankám 14 044 241 12 663 135 8 260 117 1 640 430 2. Finanční k obchodování

Více

Bilance aktiv a pasiv (v tis.kč)

Bilance aktiv a pasiv (v tis.kč) Bilance aktiv a pasiv (v tis.kč) AKTIVA CELKEM 71 850 238 65 718 225 76 159 208 78 648 553 1. Pokladní hotovost a vůči centrálním bankám 6 106 303 2 147 365 13 890 449 9 588 309 2. Finanční k obchodování

Více

068 - Zápůjčky a úvěry - ostatní Jiný dlouhodobý. finanční majetek. majetku Oprávky k nehmotným. výsledkům vývoje

068 - Zápůjčky a úvěry - ostatní Jiný dlouhodobý. finanční majetek. majetku Oprávky k nehmotným. výsledkům vývoje 1 Účtová třída 0 Dlouhodobý majetek 01 - Dlouhodobý nehmotný majetek 012 - Nehmotné výsledky vývoje 013 - Software 014 - Ostatní ocenitelná práva 015 - Goodwill 019 - Ostatní dlouhodobý nehmotný majetek

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 291/84 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2017/1989 ze dne 6. listopadu 2017, kterým se mění nařízení (ES) č. 1126/2008, kterým se přijímají některé mezinárodní účetní standardy v souladu s nařízením Evropského parlamentu

Více

Investiční kapitálová společnost KB, a.s. (v tis. CZK)

Investiční kapitálová společnost KB, a.s. (v tis. CZK) Čtvrtletní rozvaha - Aktiva Základní rozvaha - Aktiva vykazujícího subjektu v základním členění Údaj nekompenzovaný o opravné položky a oprávky (Σ) Opravné položky a oprávky Údaj kompenzovaný o opravné

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze

Vysoká škola ekonomická v Praze Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví katedra finančního účetnictví a auditingu Cvičení 1: Studie a příklady Cvičící: David Procházka Email: prochazd@vse.cz Web: https://webhosting.vse.cz/prochazd

Více

OBSAH. ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace. Úvod... 11

OBSAH. ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace. Úvod... 11 OBSAH Úvod...................................................... 11 ČÁST PRVNÍ: Obecná charakteristika pojišťovnictví a jeho regulace 1 Pojišťovnictví a jeho postavení v 20. a 21. století...............

Více

Opravné položky a oprávky. Údaj nekompenzova ný o opravné položky a oprávky. Údaj kompenzovaný o opravné položky a oprávky

Opravné položky a oprávky. Údaj nekompenzova ný o opravné položky a oprávky. Údaj kompenzovaný o opravné položky a oprávky Datová oblast: RIS15_01 Aktiva vykazujícího subjektu v základním členění Opravné kompenzovaný o opravné Rezidenti Nerezidenti Rezidenti Nerezidenti Všechny měny A B 1 2 3 4 5 10 Aktiva 1 3478 3478 Pokladní

Více

za rok končící sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií

za rok končící sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií Česká spořitelna, a.s. za rok končící 31. 12. 2015 sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií I. Výkaz o úplném výsledku hospodaření České spořitelny,

Více

Penze 2040 účastnický fond ING Penzijní společnosti, a.s. Pololetní zpráva k 30. červnu 2013

Penze 2040 účastnický fond ING Penzijní společnosti, a.s. Pololetní zpráva k 30. červnu 2013 Penze 2040 účastnický fond ING Penzijní společnosti, a.s. Pololetní zpráva k 30. červnu 2013 Účetní závěrka ROZVAHA k 30. 6. 2013 AKTIVA k 30. 6. 2013 Pohledávky za bankami a družstevními záložnami 310

Více

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů

IAS 21. Dopady změn směnných kurzů IAS 21 Dopady změn směnných kurzů Cíl standardu Stanovit, který směnný kurz používat při zachycení transakcí v cizích měnách u zahraničních jednotek a jak v účetní závěrce vykazovat finanční účinek změn

Více

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU)

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) 6.3 Cizí zdroje - závazky podstata, charakteristika, oceňování, postupy účtování, vykazování v rozvaze, vymezení

Více

ČÁST I / ÚČETNÍ ZÁVĚRKA PODLE ČESKÝCH PŘEDPISŮ

ČÁST I / ÚČETNÍ ZÁVĚRKA PODLE ČESKÝCH PŘEDPISŮ 2) informace o účetních zásadách, metodách oceňování a způsobech odpisování 3) doplňující informace k rozvaze a k výkazu zisku a ztráty je třeba vysvětlit každou významnou položku či skupinu položek, pohledávky

Více

Skupina ČSOB potvrzuje údaje zveřejněné v předběžných výsledcích z 22.1.2009 a doplňuje je podrobnými informacemi.

Skupina ČSOB potvrzuje údaje zveřejněné v předběžných výsledcích z 22.1.2009 a doplňuje je podrobnými informacemi. Praha, 12. února 2009 SKUPINA ČSOB VYKÁZALA ZA ROK 2008 ČISTÝ ZISK 1,034 MLD. KČ 1F Skupina ČSOB potvrzuje údaje zveřejněné v předběžných výsledcích z 22.1.2009 a doplňuje je podrobnými informacemi. Čistý

Více

Česká spořitelna, a.s.

Česká spořitelna, a.s. Individuální účetní závěrka sestavená v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví ve znění přijatém Evropskou unií I. Výkaz o úplném výsledku hospodaření České spořitelny, a.s., 2 II. Výkaz

Více

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka:

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka: A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Právní forma: Předmět činnosti: Okamžik sestavení: 5.2.2015 14:54:19 č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. USC Výkon veřejné správy A 2 Informace podle 7 odst. 4 zákona

Více

Jáchymov Property Management, a.s. Pololetní zpráva (neauditovaná)

Jáchymov Property Management, a.s. Pololetní zpráva (neauditovaná) Jáchymov Property Management, a.s. Pololetní zpráva (neauditovaná) k 30.06.2015 OBSAH POLOLETNÍ ZPRÁVY I. POPISNÁ ČÁST POLOLETNÍ ZPRÁVY 1. Popis podnikatelské činnosti. 2. Hospodářské výsledky emitenta

Více

IAS 32 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 32. Finanční nástroje: vykazování

IAS 32 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 32. Finanční nástroje: vykazování IAS 32 MEZINÁRODNÍ ÚČETNÍ STANDARD 32 Finanční nástroje: vykazování [Novelizace standardu - v odstavci 18 se "v rozvaze účetní jednotky" upravuje na "ve výkazu o finanční situaci účetní jednotky", v odstavci

Více

Detailní část provádění auditu

Detailní část provádění auditu 2) Audit finanční majetek Detailní část provádění auditu A. dlouhodobý FM = finanční investice (realizovatelné CP, majetkové účasti = CP a podíly s podstatným nebo rozhodujícím vlivem, dluhopisy, půjčky

Více

IAS 1 Prezentace účetní závěrky

IAS 1 Prezentace účetní závěrky IAS 1 Prezentace účetní závěrky Cíl standardu Stanovit základnu pro prezentaci obecné účetní závěrky pro zajištění srovnatelnosti. Rozsah působnosti Aplikuje se při předkládání veškerých účetních závěrek

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 3. května 2005

TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 3. května 2005 TISKOVÁ ZPRÁVA Vídeň, 3. května 2005 Erste Bank: Rozvaha od roku 2005 přizpůsobena novému znění Mezinárodních účetních standardů IAS č. 32 a 39 - zpětná úprava rozvahy a výkazu zisků a ztrát za rok 2004

Více

Dlouhodobé cizí zdroje a. Bankovní účetnictví - účtová třída 5 1

Dlouhodobé cizí zdroje a. Bankovní účetnictví - účtová třída 5 1 Bankovní účetnictví Dlouhodobé cizí zdroje a vlastní kapitál Bankovní účetnictví - účtová třída 5 1 BANKOVNÍ ÚČETNICTVÍ ÚČTOVÁ TŘÍDA 5 Operace spojené s vlastními a dlouhodobými cizími zdroji jsou především

Více

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka:

Příloha. ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVNÉ CELKY, SVAZKY OBCÍ, REGIONÁLNÍ RADY REGIONŮ SOUDRŽNOSTI Účetní jednotka: A 1 Informace podle 7 odst. 3 zákona (TEXT) Právní forma: Předmět činnosti: č. 5 k vyhlášce č. 410/2009 Sb. USC Výkon veřejné správy A 2 Informace podle 7 odst. 4 zákona (TEXT) A 3 Informace podle 7 odst.

Více

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů

Přílohy. Příloha č. 1. Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy. Z toho: úroky z dluhových cenných papírů Přílohy Příloha č. 1 Výkaz zisků a ztrát v bance. 1. Výnosy z úroků a podobné výnosy Z toho: úroky z dluhových cenných papírů 2. Náklady na úroky a podobné náklady Z toho: náklady na úroky z dluhových

Více