Bezpečné prostředí centra nabízí svým členům možnost získat nové dovednos a schopnos, o které v důsledku poškození mozku mohli přijít.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečné prostředí centra nabízí svým členům možnost získat nové dovednos a schopnos, o které v důsledku poškození mozku mohli přijít."

Transkript

1

2 Co je to clubhouse? Clubhouse je pracovní komunitní centrum pro lidi žijící s následky získaného poškození mozku, kteří by se rádi zapojili do ak vního života, jehož součás je i zaměstnání. Centrum je založeno na modelu, který byl před 70 lety ve Spojených státech vyvinut původně pro lidi s mentálním pos žením. Lidem s různými následky a typy pos žení způsobenými poškozením mozku toto centrum poskytuje bezpečné prostředí a rovné zacházení založené na důstojnos a úctě. V HovedHusetu mě berou jako člověka. Konečně mám pocit, že mě ostatní přijímají. An, člen Členové centra (lidé po získaném poškození mozku) mohou v jeho prostorách pracovat společně s personálem. V centru nejsou žádní pacien ani klien. Princip členství je velice důležitým prvkem tohoto modelu a je třeba zdůraznit, že členové se součás komunity centra stávají zcela dobrovolně. Centrum je spravováno svými členy a zaměstnanci, kteří společnými silami zajišťují jeho běžný chod. Ten zahrnuje činnos jako vyřizování pošty, účetnictví, přípravu kávy, organizaci schůzek, úklid, zalévání kvě n či práci na recepci. Při plnění různých úkolů mohou členové sami zjis t, jaká činnost jim vyhovuje a co jim jde nejlépe.

3 Bezpečné prostředí centra nabízí svým členům možnost získat nové dovednos a schopnos, o které v důsledku poškození mozku mohli přijít. Kromě toho členové rozvíjejí a zlepšují své sociální kompetence a chování nezbytné k tomu, aby se stali úspěšnými na trhu práce. Mezi další cíle centra patří pomáhat svým členům ujasnit si, jaké jsou jejich možnos, cíle a dovednos v souvislos s jejich pracovním uplatněním, a podpořit je v návratu ke smysluplnému zaměstnání. Uvědomíte si, co všechno ve vás je a jaké máte možnos. Nebýt HovedHusetu, nikdy bych se o nich nedozvěděla. Bente, členka

4 Pět základních hodnot centra Clubhouse je pracovní komunita založená na pě principech, které jejím členům zajišťují příležitost rozvíjet se jak po pracovní, tak po osobní stránce. K těmto principům patří: 1. účast 2. rovnost 3. prostředí pracovní komunity 4. možnos jsou důležitější než omezení 5. dobrovolnost V praxi to znamená, že členové a personál pracují na všech činnostech společně a rovným dílem se podílí na rozhodovacích procesech. Setkala jsem se tu s úžasnou laskavos a úctou. Bodil, členka Princip centra vychází z přesvědčení, že každý člen má určité možnos, které lze v pracovní komunitě využít. Každý člen je žádoucí, očekávaný a potřebný. Žádoucí proto, že centrum je místem pro členy, očekávaný, protože se s jeho příchodem počítá, a potřebný, protože jeho práce je pro chod centra nezbytná. Jak to funguje v praxi? Centrum bývá obvykle rozděleno na čtyři hlavní oblas či oddělení: běžný chod (kam patří například vaření či administra va), zaměstnání, vzdělávání a večerní/víkendové ak vity. Členové sami rozhodují o denních ak vitách, a jakého úkolu se zhos. Jako na jakémkoli jiném pracoviš existují nicméně i zde ru nní každodenní povinnos, jichž se členové musí účastnit. Členové (společně

5 s personálem) si obvykle vyberou, s kým chtějí pracovat a jakým způsobem chtějí centrum využívat. Úlohou zaměstnanců je podporovat členy při plnění každodenních povinnos, poskytovat jim poradenství při hledání zaměstnání, pomáhat jim orientovat se v systému sociálních dávek a při pátrání po smysluplném zaměstnání či ak vitách mimo centrum. Kromě toho zaměstnanci zajišťují i finanční prostředky pro chod centra a starají se o jejich využi. Centrum se primárně zaměřuje na schopnos, nadání a dovednos spíše než na omezení. Lidé postupně rozvíjejí své dovednos a nabývají sebevědomí nutné pro opětovné získání kontroly nad smysluplným a produk vním životem. Centrum podporuje opětovné zařazení do společnos, budování společenských vztahů a získávání dovednos nezbytných pro návrat do ak vního života či do zaměstnání. Než jsem začala pracovat v HovedHusetu, vůbec jsem si nevěřila. Ale jak člověk pracuje a zjišťuje, co všechno dokáže, jeho sebevědomí postupně roste. Bente, členka Veškerá práce pro centrum vychází výhradně z potřeb samotného centra a jeho komunity. Práce pro externí jednotlivce či agentury, ať už placená či nikoli, je tedy nepřípustná. Za práci odvedenou pro centrum nedostávají členové žádnou finanční odměnu, ani tu neexistuje žádný jiný uměle vytvořený odměňovací systém.

6 Dánské centrum HovedHuset Ve světě v současnos existuje několik center pro lidi se získaným poškozením mozku. První evropské centrum vzniklo v roce 2005 v Kodani. S podporou z Evropského sociálního fondu ho založila Dánská asociace pro poškození mozku (Hjerneskadeforeningen) a jeho členové ho pojmenovali HovedHuset (doslova HlavaDům). Rádi bychom Vám HovedHuset blíže představili: Komu je HovedHuset určen? Lidem se získaným požkozením mozku ve věku od 18 do 65 let, kteří: chtějí po určité době strávené v centru nalézt smysluplné zaměstnání mimo HovedHuset jsou připraveni nést odpovědnost za řešení úkolů a ak vně pracovat pro komunitu HovedHusetu se mohou účastnit činnos HovedHusetu nejméně dva dny v týdnu jsou soběstační (doprava, hygiena). Členové s sebou mohou mít své osobní asistent (k)y, kteří jim v těchto věcech mohou pomáhat nejsou závislí na návykových látkách jako alkohol, drogy apod. netrpí žádnou jinou neléčenou nemocí/diagnózou (např. psychiatrickou poruchou)

7 Co centrum lidem po poškození mozku přináší? Pobyt v HovedHusetu svým členům poskytuje zaměstnání nebo činnost, která je pro ně smysluplná lepší znalost svých současných schopnos, možnos a pracovního potenciálu informace o následcích poškození mozku a možné kompenzační strategie novou sociální síť v podobě kolegů, s nimiž vykonávají každodenní činnos v centru důvod, proč ráno vstát a větší životní spokojenost možnost vyměňovat si zkušenos s ostatními lidmi, kteří se nacházejí v podobné situaci zjištění, že dokážou být užiteční, a z toho vyplývající zvýšení sebedůvěry HovedHuset dal mému životu smysl. Jeanne, členka

8 Jak jsou členové podporováni v návratu ke smysluplnému zaměstnání mimo HovedHuset? Pro členství v HovedHusetu je důležité, aby člověk sám usiloval o opětovné začlenění do ak vního života výhledově spojeného se smysluplným zaměstnáním mimo HovedHuset. Smysluplné zaměstnání může znamenat: běžné zaměstnání (plný nebo částečný úvazek) pružné zaměstnání 1 zaměstnání přizpůsobené členově nemoci či schopnostem (chráněné zaměstnání) zkušební dobu a zjišťování členovy pracovní kapacity (pracovní hodnocení) dobrovolnou práci školení a vzdělávací kurzy Členové nejprve díky práci pro centrum rozvinou své dovednos. Po určité době strávené v HovedHusetu začnou hledat nové pracovní a vzdělávací možnos, přičemž jsou ak vně podporováni pracovním poradcem. Pracovní poradce HovedHusetu pomáhá Bez podpory HovedHusetu bych nikdy nezačal zase pracovat. Mikkel, člen 1 Pružné zaměstnání dává zaměstnancům s pos žením příležitost zůstat na trhu práce. Zaměstnanec pracuje hodin týdně v závislos na svých pracovních možnostech. V Dánsku je % zaměstancovy běžné mzdy hrazeno zaměstnavatelům z veřejných zdrojů (prostřednictvím obcí). Zaměstnanec tak dostává běžný plat a zároveň nepředstavuje pro zaměstnavatele ekonomickou zátěž.

9 členům vyjasnit si plány týkající se zaměstnání, nalézt pracovní místo, získat ho a udržet si ho. Může se jednat o smysluplné zaměstnání ve firmě, odbornou přípravu na povolání, dobrovolnickou práci či jiné formy produk vní práce ve své komunitě. Velice důležitým prvkem centra je skutečnost, že členové využívají své dovednos a schopnos ve prospěch komunity HovedHusetu a mohou se navzájem podělit o své zkušenos. Tímto způsobem si neustále vyměňují poznatky a učí se nové věci. Jeden člen může ostatní naučit některou svou dovednost a tak je oboha t. Pokud se například někdo vyzná v počítačích, může ostatní členy naučit lépe pracovat s počítačem. Další ak vity, které mohou členové v centru HovedHuset provozovat vedle každodenní práce: pracovní klub (jednou týdně) výměna zkušenos (jednou za tři měsíce se již zaměstnaní členové přicházejí do HovedHusetu podělit s novými členy o své zkušenos ) společné akce (například výlety) hlasová cvičení, meditace, výtvarný kroužek další ak vity, například kurz práce s počítačem apod.

10 Dánská zkušenost HovedHusetu ukazuje, že: 2 přibližně 80 % lidí, kteří absolvovali pobyt v HovedHusetu, nalezlo smysluplné zaměstnání přibližně 90 % lidí přinesl vstup do HovedHusetu ak vnější život přibližně 85 % z těch, kteří našli smysluplné zaměstnání, si myslí, že HovedHuset na tom měl rozhodující podíl přibližně 90 %lidí se díky pobytu v HovedHusetu zvýšilo sebevědomí přibližně 60 % lidí má pocit, že se zlepšil jejich společenský život, například mají více přátel a lidí, na které se mohou spolehnout Dokážu víc, než jsem si myslela. Ane e, členka Zaměstnavatelé si myslí, že: lidé po poškození mozku by bez pomoci HovedHusetu zaměstnání u nich nezískali nebo si ho neudrželi budou členy HovedHusetu nadále zaměstnávat Od poranění mozku jsem pracoval na pě až šes různých místech. Nikde to nefungovalo, protože nikdo neznal nebo nechápal následky mého poranění. Andreas, člen 2 Data vycházející ze studie provedené v roce 2008.

11 Mezinárodní aliance center pro osoby po poškození mozku (Interna onal Brian Injury Clubhouse Alliance, IBICA) vypracovala standardy pro provoz, služby a cíle všech center pro osoby se získaným poškozením mozku. Tyto standardy jsou k dispozici ke stažení na adrese: adresa dánského centra HovedHuset: V HovedHusetu jeho členové rozkvétají. Claus, člen

12 CEREBRUM - Sdružení osob po poranění mozku a jejich rodin je občanské sdružení, jehož posláním je přispívat k porozumění problema ce poranění mozku, poskytovat informace a zejména podporovat občany, kteří utrpěli trauma cké či jiné poškození mozku, jejich rodinné příslušníky a pečující. Sdružení CEREBRUM bylo založeno v roce 2007 a je členem Evropské konfederace osob po poranění mozku a jejich rodin - Brain Injured & Families European Confedera- on (BIF - EC). Naše hlavní cíle: zvyšovat povědomí české veřejnos o širokém spektru následků poranění mozku a možnostech rehabilitace sdružovat občany po poranění mozku, jejich rodiny, pečující a hájit jejich zájmy podporovat rodiny v podpůrných terapeu ckých programech poskytovat informace a mapovat služby, které jsou určené lidem po poranění mozku prosazovat systémové změny v organizaci péče a rehabilitace osob po poranění mozku v České republice spolupracovat se zahraničními asociacemi na prosazování zájmů osob po poranění mozku Sdružení CEREBRUM nabízí široké spektrum služeb osobám po poškození mozku i jejich rodinným příslušníkům. Zaměřujeme se především na obnovu a rozvíjení ztracených nebo poškozených schopnos a dovednos a také na posílení samostatnos našich klientů při řešení běžných denních problémů.

13 V Praze pořádáme Rekondičně-rehabilitační program a další volnočasové ak vity, v každém roce obvykle realizujeme 1 týdenní a 2 víkendové rekondiční pobyty. Zprostředkováváme zdroje informací a sami poskytujeme cenné rady rodinám a všem dalším osobám pečujícím o osoby po poškození mozku ohledně správného postupu a přístupu k nim. V rámci projektu poradenství poskytujeme podporu formou osobních konzultací s psycholožkou, telefonických konzultací a internetového poradenství. Poradenská linka: tel.: , (pondělí-pátek, hodin) poradna@cerebrum2007.cz web: Informovanost o následcích poškození mozku a možnostech terapie či péče dále zvyšujeme prostřednictvím pravidelných přednášek s odborníky pracujícími s lidmi po poškození mozku a jejich rodinami. Vydáváme publikace o problema ce poškození mozku, jakými jsou brožury, knihy, občasník Makovice, informační letáky, sborníky z našich akcí a další. Tato publikace byla vydána v rámci projektu Přenos dobré praxe a zkušenos v sociálním začleňování osob po poranění mozku, který je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

14

ZAHRADA2000 o.s., Jeseník. Komplexní model péče o osoby se zdravotním postižením

ZAHRADA2000 o.s., Jeseník. Komplexní model péče o osoby se zdravotním postižením ZAHRADA2000 o.s., Jeseník Komplexní model péče o osoby se zdravotním postižením 2014 Sociálně rehabilitační centrum založeno 1998 pro potřeby zdravotně hendikepovaných, především duševně nemocných lidí,

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM

MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM MOŽNOSTI UPLATNĚNÍ DOSPĚLÝCH S WILLIAMSOVÝM SYNDROMEM SOCIÁLNÍ SFÉRY - Práce - Bydlení - Volný čas - Partnerské vztahy - Rodina PRACOVNÍ UPLATNĚNÍ Pracovní trh Sociální služby Možnosti mimo systém LEGISLATIVA

Více

Zpráva o činnosti Agentury pro občany za rok 2012

Zpráva o činnosti Agentury pro občany za rok 2012 Zpráva o činnosti Agentury pro občany za rok 2012 Agentura pro občany navazuje svou činností na poslání Občanského sdružení KROK "nabídnout lidem podporu osobního růstu pro změnu života". Pomáhá lidem

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O SLUŽBU SOCIÁLNÍ REHABILITACE KOLLÁROVA

INFORMACE PRO ZÁJEMCE O SLUŽBU SOCIÁLNÍ REHABILITACE KOLLÁROVA INFORMACE PRO ZÁJEMCE O SLUŽBU SOCIÁLNÍ REHABILITACE KOLLÁROVA OBSAH: POSLÁNÍ SLUŽBY KOMU JE SLUŽBA URČENA CÍLE SLUŽBY ZÁSADY PŘI POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY ROZSAH A KAPACITA POSKYTOVANÉ SOCIÁLNÍ SLUŽBY KDE A

Více

Návrh modelu sociální služby TÝDENNÍ STACIONÁŘE

Návrh modelu sociální služby TÝDENNÍ STACIONÁŘE Návrh modelu sociální služby TÝDENNÍ STACIONÁŘE Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 10 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Týdenní stacionář

Více

Pracovní skupina č.3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče

Pracovní skupina č.3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče Pracovní skupina č.3 Sociálně terapeutické dílny, Centra denních služeb, Služby následné péče Projekt: Plánování lll (Efektivní naplňování střednědobého plánu v podmínkách MSK) Facilitátoři: Markéta Surynková,

Více

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob

Priorita VI. - Řešení/podpora zaměstnávání ohrožených osob Opatření VI. 1.: Podpora zaměstnávání ohrožených osob Ze sociologického šetření prováděného v rámci komunitního plánování v Mladé Boleslavi vyplynulo, že problém získat a udržet si práci je pro dotazované

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

Základní veřejné prohlášení

Základní veřejné prohlášení Domov sociálních služeb Slatiňany Základní veřejné prohlášení Domova sociálních služeb Slatiňany Druh sociální služby Chráněné bydlení Poslání sociální služby Motto: Ukaž mi směr, cestu už najdu sám Posláním

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

MODEL KOMUNITNÍ PÉČE O CHRONICKY DUŠEVNĚ NEMOCNÉ V JESENICKÉM REGIONU. 33. KONFERENCE SOCIÁLNÍ PSYCHIATRIE 20. 22. listopad 2014 Přerov

MODEL KOMUNITNÍ PÉČE O CHRONICKY DUŠEVNĚ NEMOCNÉ V JESENICKÉM REGIONU. 33. KONFERENCE SOCIÁLNÍ PSYCHIATRIE 20. 22. listopad 2014 Přerov MODEL KOMUNITNÍ PÉČE O CHRONICKY DUŠEVNĚ NEMOCNÉ V JESENICKÉM REGIONU 33. KONFERENCE SOCIÁLNÍ PSYCHIATRIE 20. 22. listopad 2014 Přerov CHARAKTERISTIKA ORGANIZACE Zahrada 2000 vznikla v roce 1998 jako sociálně

Více

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc

Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením. Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc Raná péče v ČR-preventivní komunitní služba pro rodiny dětí s postižením Mgr. Pavla Matyášová Společnost pro ranou péči 3. března 2012, Olomouc V ČR raná péče v systému sociálních služeb Raná péče je terénní

Více

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/ Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/13.00059 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace realizovaných vzdělávacích programů: Modul 1, vzdělávací program 1: Akademie trénování pamě : Techniky zvyšování kogni

Více

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb Samota 224, 270 33 Jesenice, IČ 71209867 Tel.: 313 599 219, e-mail: sunkovsky@domovjesenice.cz, www.domovjesenice.cz -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Jak používat zdroje ESF na zlepšování demografické situace pro podporu programů místních neziskových organizací?

Jak používat zdroje ESF na zlepšování demografické situace pro podporu programů místních neziskových organizací? Jak používat zdroje ESF na zlepšování demografické situace pro podporu programů místních neziskových organizací? V4 Konference Praha 130612 Ministerstvo národních zdrojů, Maďarsko Odbor pro rodinnou politiku

Více

ZAPOJOVÁNÍ PEER KONZULTANTŮ DO SLUŽEB - zkušenosti z projektu. MUDr. Zuzana Foitová

ZAPOJOVÁNÍ PEER KONZULTANTŮ DO SLUŽEB - zkušenosti z projektu. MUDr. Zuzana Foitová ZAPOJOVÁNÍ PEER KONZULTANTŮ DO SLUŽEB - zkušenosti z projektu MUDr. Zuzana Foitová Zotavení znamená žít spokojeně se symptomy nemoci nebo bez nich Peer zkušenost a zotavení Byl jsem tam Já jsem důkaz Roviny

Více

Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta

Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta Transformační plán Zámku Nová Horka, p. o. na léta 2016-2020 Poskytovatel název poskytovatele Zámek Nová Horka, příspěvková organizace statutární zástupce Mgr. Lukáš Spurný právní forma Příspěvková organizace

Více

Rodinná pohoda, o.s.

Rodinná pohoda, o.s. Výroční zpráva 2008 Rodinná pohoda, o.s. Se sídlem : Morávkova 35 68201 Vyškov Kancelář: Brněnská 41c 68201 Vyškov Bankovní spojení: 196976514/0300 IČO: 26999030 Kontakt: mobil 605 473 698 E-mail: rodinna.pohoda@centrum.cz

Více

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví

Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví Konference ČAS Jak mohou české sestry více ovlivnit zdraví populace? 22. 5. 2014 Praha Společný cíl zdravá populace Rozvoj lidských zdrojů ve zdravotnictví zahrnuje:

Více

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta Popis realizace sociální služby Název: Štafeta Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Provozovatel: Rodina v centru, o.s. Smetanova

Více

ZO ČSOP Vlašim Oblasti kde můžete pomoci: Kontakt a informace: Dagmar Tlustošová www.csopvlasim.cz

ZO ČSOP Vlašim Oblasti kde můžete pomoci: Kontakt a informace: Dagmar Tlustošová www.csopvlasim.cz ZO ČSOP Vlašim Český svaz ochránců přírody Vlašim je občanské sdružení, které se od roku 1990 věnuje péči o přírodu a krajinu Podblanicka. Věnujeme se praktické ochraně přírody (péči o přírodovědně cenné

Více

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb:

1. Základní informace o sociálních službách: 2. Základní pojmy v oblasti sociálních služeb a komunitního plánování sociálních služeb: 1. Základní informace o sociálních službách: V lednu roku 2007 vstoupil v platnost zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, který upravuje podmínky poskytování pomoci a podpory fyzickým osobám v nepříznivé

Více

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE Případová studie Komplexní program na podporu zahájení podnikání Studie je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

IP1 DŮM NA PŮL CESTY

IP1 DŮM NA PŮL CESTY Projekt Dům na půl cesty je podpořen z projektu IP1 Služby sociální prevence v Libereckém kraji, který je financován z Evropského sociálního fondu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora

27. Speciální pedagog. Anotace. Téma: systémová podpora 27. Speciální pedagog Téma: systémová podpora Anotace Činnost speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Školní speciální pedagog

Více

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD)

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) SEMINÁŘ PRO MAS PRAHA 29. 7. 2015 VĚCNÉ ZAMĚŘENÍ OPZ IP 2.3 CLLD Specifický cíl 2.3.1: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti

Více

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011

Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Vyhodnocení dotazníkového šetření ČUPZ za rok 2010, září 2011 Shrnutí Dotazníkového šetření se zúčastnilo 23 ze 36 oslovených poskytovatelů PZ (včetně jejich poboček) Poskytovatelé PZ zastoupeni ve 13

Více

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ

KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ (projekt je spolufinancován z prostředků ESF a Státního rozpočtu ČR) Příjemce podpory: Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava WWW.SVOSS.CZ

Více

Maďarsko - Budapešť Studijní cesta

Maďarsko - Budapešť Studijní cesta Maďarsko - Budapešť 17. 20.6. 2013 Studijní cesta Domov pro osoby se zdravotním postižením Nadace LÁMPÁS 5 klientek s mentálním postižením. 4 zaměstnanci 24 hod. služba. Byt v obytném domě v centru Budapešti.

Více

NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT

NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NA SVÉM ZÁKLADU MŮŢETE STAVĚT CZ 1.04/2.1.00/13.00061 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené

CZ.1.04/3.3.05/31.00229. Podporované zaměstnávání cílené Název projektu: Podporované zaměstnávání metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením Zkrácený název projektu: Registrační číslo: CZ.1.04/3.3.05/31.00229 Období realizace: 1. 2. 2010

Více

Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě. Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová

Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě. Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová Služby a podpora osob po poškození mozku v komunitě Mgr. Marcela Janečková Mgr. Tereza Žílová Obsah prezentace Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní rozdělení služeb v komunitě

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub

Školní vzdělávací program pro školní klub Školní vzdělávací program pro školní klub Ředitel : Mgr. Miloš Sobotka Zástupce ředitele : Mgr. Dana Černíková Vychovatelka školního klubu : Mgr. Petra Plšková Charakteristika, umístění a vybavení školního

Více

S O C I Á L N Í R E H A B I L I T A C E

S O C I Á L N Í R E H A B I L I T A C E S O C I Á L N Í R E H A B I L I T A C E bydlení hospodaření finance volný čas samostatnost získání dovedností poradenství nácviky vztahy práce PRO KOHO TU JSME osoby, které vedou rizikový způsob života

Více

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby

Základní škola, Most, Svážná 2342, příspěvková organizace. Poradenské služby Poradenské služby Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, v platném znění Poskytování poradenských služeb (1) Poradenské služby ve

Více

Model sociální služby Osobní asistence

Model sociální služby Osobní asistence Model sociální služby Osobní asistence Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Centrum andragogiky s.r.o., Hradec Králové. Komplexní služby v oblasti vzdělávání a rozvoje dospělých:

Centrum andragogiky s.r.o., Hradec Králové. Komplexní služby v oblasti vzdělávání a rozvoje dospělých: Centrum andragogiky s.r.o., Hradec Králové Komplexní služby v oblasti vzdělávání a rozvoje dospělých: 1) služby v oblasti personalistiky 2) řízení lidských zdrojů 3) poradenské služby 4) konzultace v oblasti

Více

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM

ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM PROČ SE ZAPOJIT DO PRACOVNÍHO PROCESU? Pocit užitečnosti. Překonání handicapu uvnitř sebe sama. Alespoň částečná finanční nezávislost. Aktivní zapojení do formování

Více

Diakonie ČCE středisko Ratolest v Praze 10. Poskytovaná sociální služba raná péče. Informace o službě rané péče

Diakonie ČCE středisko Ratolest v Praze 10. Poskytovaná sociální služba raná péče. Informace o službě rané péče Diakonie ČCE středisko Ratolest v Praze 10 Poskytovaná sociální služba raná péče Informace o službě rané péče Posláním terénních sociálních služeb rané péče Diakonie ČCE střediska Ratolest je podporovat

Více

Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled

Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled Vzděláním k úspěchu bez bariér Vzdělávání osob se specifickými vzdělávacími potřebami a jejich následné zaměstnávání vhled Jan Podola jpodo@rek.zcu.cz Projekt Vzděláním k úspěchu bez bariér reg. č. CZ.02.3.62/0.0/0.0/16_037/0003942

Více

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020

Problémový okruh č. 1 Kultura a společenský život 2014-2020 Výstupy z jednání pracovní skupiny MAS Bohumínsko SPOLEČNOST, 6. srpna 2013 od 15,30h v Petrovicích u Karviné Příprava Integrované strategie území MAS Bohumínsko - Strategický pilíř SPOLEČNOST Tento strategický

Více

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, 602 00 Brno Realizace Terénní osobní asistence 1 TERÉNNÍ OSOBNÍ ASISTENCE Identifikační číslo: 276 818 66 Identifikátor: 66 144 16 Název zařízení:

Více

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce výstup projektu Rozvoj sociální firmy Výroční konference CIP Equal Praha, 22.-23.4.2008 Ing. Markéta Würtherlová, Fokus Praha, o.s.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI A ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI A ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2017 Spolek přátel Domova Jitřenka Tyršova 683, 51773 Opočno VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI A ROZBOR HOSPODAŘENÍ ZA ROK 2017 duben 2018 Informace o nás Spolek přátel Domova Jitřenka vznikl transformací Občanského

Více

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová

Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku. Mgr. Tereza Ţílová Doporučení v oblasti rozvoje komunitní péče pro lidi po poškození mozku Mgr. Tereza Ţílová Obsah prezentace Současná situace komunitní péče Principy a předpoklady poskytování služeb v komunitě Základní

Více

SAZEBNÍK ÚHRAD PLATNÝ OD 1. 3. 2012. Poskytnutí ubytování, které má znaky domácnosti, včetně praní a drobných oprav ložního prádla a ošacení, žehlení.

SAZEBNÍK ÚHRAD PLATNÝ OD 1. 3. 2012. Poskytnutí ubytování, které má znaky domácnosti, včetně praní a drobných oprav ložního prádla a ošacení, žehlení. SOCIÁLNÍ SLUŽBY KARVINÁ Chráněné bydlení V Aleji 434, 734 01 Karviná - Ráj ------------------------------------------------------------------------------------------------- SAZEBNÍK ÚHRAD PLATNÝ OD 1.

Více

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD

Příloha č. 2 Legislativa. Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Příloha č. 2 Legislativa materiálu Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v ČR podklad pro teoretickou část výukového DVD Pracovní materiál vytvořený v rámci KA č. 1 projektu Diverzita pro OZP, OP

Více

Služby sociální péče a služby sociální prevence

Služby sociální péče a služby sociální prevence Služby sociální péče a služby sociální prevence Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů upravuje tyto formy sociálních služeb: Podle typu sociální situace rozlišujeme

Více

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti informace v prezentaci jsou aktuální k 1. 10. 2014 flexibilní mosty v sociálních službách Historie a poslání Ponton

Více

Národní cena kariérového poradenství 2010

Národní cena kariérového poradenství 2010 Národní cena kariérového poradenství 2010 2. ročník soutěže NCKP 17 příspěvků Poradenské instituce + zaměstnavatelé poskytující kariérové poradenství na pracovišti Ocenění vítězům Studijní pobyt do institucí

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

ŽIVOT RODINY S POSTIŽENÝM DÍTĚTEM

ŽIVOT RODINY S POSTIŽENÝM DÍTĚTEM ŽIVOT RODINY S POSTIŽENÝM DÍTĚTEM Přivést na svět nový život znamená pro rodiče vždy jednu z nejradostnějších událostí jejich života. Tato událost ve větší či menší míře u každého jedince pozměňuje vztahy

Více

Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 2015

Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 2015 Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 205 Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: území

Více

Pečovatelská služba pro město Chomutov a přilehlé obce

Pečovatelská služba pro město Chomutov a přilehlé obce Seznamte se s výhodami státem registrované terénní sociální služby Společnosti Společně proti času o.p.s. Váš partner pro spokojené stáří ve Vašem domácím prostředí Společně s naší péči a pomocí při každodenních

Více

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí

Priorita V. - Podpora setrvání občanů v domácím prostředí Opatření V. 1.: Udržení a rozvoj současných kapacit pečovatelských služeb V současné době v Mladé Boleslavi a přilehlých obcích zajišťují pečovatelskou službu pro občany tři organizace, a to PS města Mladá

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2016/2017 vypracovala: Mgr. Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č.

Více

Služby pro osoby s duševním onemocněním v Karlovarském kraji - rok první

Služby pro osoby s duševním onemocněním v Karlovarském kraji - rok první Služby pro osoby s duševním onemocněním v Karlovarském kraji rok první Ing. Stanislava Správková, Jaroslav Hodboď, Zuzana Habrichová Dis., Milan Kubík Dis. Kdo se podílel na vzniku služeb o.s. Fokus Mladá

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA

TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA TRÉNINKOVÁ PRACOVNÍ MÍSTA V KONTEXTU KOMPLEXNÍ REHABILITACE ANEB JAK JSME SE TO UČILI Jan König Jan.Konig@ergoaktiv.cz Alice Dubnová Alice.Dubnova@ergoaktiv.cz OBSAH Co jsou ta tréninková místa Proč je

Více

Podpora Neformálně pečujících osob na trhu práce starám se a pracuji

Podpora Neformálně pečujících osob na trhu práce starám se a pracuji Podpora Neformálně pečujících osob na trhu práce starám se a pracuji Projekt realizuje Byznys pro společnost z prostředků Evropského sociálního fondu a v rámci Operačního programu zaměstnanost Starám se

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro osoby se zdravotním postižením v regionu Zlín Zjišťování názorů a postojů osob se zdravotním postižením ohledně zaměstnávání a hledání zaměstnání. Zjištění potřeb

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy Kadaň. Mírové náměstí 120, 432 01 Kadaň

Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy Kadaň. Mírové náměstí 120, 432 01 Kadaň Poradna pro rodinu a mezilidské vztahy Kadaň Mírové náměstí 120, 432 01 Kadaň Závěrečná zpráva o činnosti 2014 Obsah Kontaktní údaje... 3 Adresa:... 3 Úvodní slovo... 3 Přehled činnosti... 5 Statistika

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE 2013

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE 2013 CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ VŠEM V ROCE Centrum vzdělávání všem zahájilo svoji činnost v březnu jako instituce pro informační a poradenské služby v oblasti vzdělávání dospělých s

Více

Strategie podpory rozvoje dobrovolnictví Ústeckého kraje

Strategie podpory rozvoje dobrovolnictví Ústeckého kraje Ústeckého kraje 2019 2020 Dvouletá podpora dobrovolnických center Ústeckého kraje v sociální oblasti Předkládá: RADA dobrovolnických center Ústeckého a Karlovarského kraje (neformální rada, přehled členů

Více

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky Hospodářská komora České republiky Proč a jak zaměstnávat OZP, kde hledat motivované pracovníky Michal Vokurka Cíl prezentace Uvedení souvislostí zaměstnávání OZP Rekapitulace důvodů proč zaměstnávat OZP

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická Brno, Olomoucká, příspěvková organizace Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01092016 Verze: 1.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument

Více

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77. Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu Michal Růžička, Julie Wittmannová Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.00377 Mezinárodní spolupráce P- Centrum FOUNDATION66 HUM London Build on Belief

Více

Sociální podnikání zaměstnanecká družstva. Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative

Sociální podnikání zaměstnanecká družstva. Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative Sociální podnikání zaměstnanecká družstva Mgr. Ivo Škrabal BEC Družstvo Business and Employment Co-Operative Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Sociální inovace Koncept BEC BEC Družstvo Šumperk

Více

Co může projekt Rehabilitace-Aktivace-Práce přinést účastníkům? Cílové skupiny osoby částečně a plně invalidní, osoby se zdravotním postižením

Co může projekt Rehabilitace-Aktivace-Práce přinést účastníkům? Cílové skupiny osoby částečně a plně invalidní, osoby se zdravotním postižením Svaz průmyslu a dopravy je partnerem projektu EQUAL II Rehabilitace- Aktivace-Práce. Projekt "Rehabilitace-aktivace-práce", ve kterém je náš svaz aktivně zapojen, je jedním z projektů, který je realizován

Více

Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s.

Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s. Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s. Naše činnost Medializace a propagace dobrovolnictví Vyhledávání dobrovolníků a jejich výcvik Koordinace dobrovolnictví Spolupráce s přijímajícími organizacemi Realizace

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2017/2018 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2017/2018 vypracovala: Mgr.Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č. 561/2004

Více

STANDARD KVALITY č. 1

STANDARD KVALITY č. 1 STANDARD KVALITY č. 1 1 CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ SLUŽBY SR Název Cíle a způsoby poskytování služby SR verze 9 Druh služby Sociální rehabilitace Týká se zaměstnanců SR Vypracoval kolektiv pracovníků SR,

Více

Úřad práce a celoživotní vzdělávání

Úřad práce a celoživotní vzdělávání Úřad práce a celoživotní vzdělávání Nezaměstnanost Česká republika Středočeský kraj Vývoj počtu nezaměstnaných a volných pracovních míst Zaměstnanost ZAMĚSTNANOST Zprostředkování zaměstnání Evidence uchazečů

Více

Služby pracovní rehabilitace ve FOKUSu

Služby pracovní rehabilitace ve FOKUSu Služby pracovní rehabilitace ve FOKUSu Bc. Jana Horáková, DiS. Bc. Pavlína Kadlecová Růžičková Služby pracovní rehabilitace FOKUSu Lidé s duševním onemocněním Havlíčkův Brod: - Sociálně terapeutická dílna

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropa pro občany Cílem programu Evropa pro občany (2007-2013) je přiblížit Evropskou unii občanům členských států a zároveň občany podpořit,

Více

6. Zařízení sociálních služeb

6. Zařízení sociálních služeb 6. Zařízení sociálních Hlavním smyslem sociálních je zajištění pomoci při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoci při zabezpečení chodu domácnosti, ošetřování, pomoc s výchovou, poradenství,

Více

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování a zvýšení uplatnitelnosti na trhu práce Deinstitucionalizací služeb se transformuje institucionální péče v péči komunitní. Řízeně

Více

VEŘEJNÝ ZÁVAZEK GERIATRICKÉHO CENTRA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ

VEŘEJNÝ ZÁVAZEK GERIATRICKÉHO CENTRA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ VEŘEJNÝ ZÁVAZEK GERIATRICKÉHO CENTRA TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ Posláním Geriatrického centra Je nabízet a zajistit takovou míru podpory seniorům, kterou skutečně potřebují při řešení nepříznivých sociálních situací

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SOCIÁLNÍ ODBOR VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: SOC/415/07 Krajský úřad Jihomoravského kraje VYŘIZUJE: Mgr. Josef Mauler TEL.: 519441029 Žerotínovo

Více

Další vzdělávání v projektech FDV

Další vzdělávání v projektech FDV Konference AIVD Další vzdělávání v projektech FDV 14. 12. 2016 Matěj Bulant Cíl prezentace Představit klíčové aktivity FDV v oblasti dalšího vzdělávání Informovat o možnostech spolupráce s členy AIVD Oblast

Více

Koncepce rozvoje školy

Koncepce rozvoje školy Střední škola technická a ekonomická, Brno, Olomoucká 61 Příručka kvality - příloha č. 7.51 ON_35/01022014 Verze: 2.0 Počet stran: 4 Počet příloh: 0 Koncepce rozvoje školy Dokument v listinné podobě je

Více

Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Podpořený Nadací OKD

Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Podpořený Nadací OKD Program 5P (Potřebného a Přínosného Propojení Péče a Podpory) Projekt č. 12110298 Podpořený Nadací OKD V rámci grantového programu PRO ZDRAVÍ Komu je Program 5P určen? Osobám s chronickým duševním onemocněním

Více

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty Veřejný závazek Veřejný závazek Chráněného bydlení Vejprty je základní charakteristikou této registrované sociální služby a určuje pravidla jejího fungování. Všichni zaměstnanci se řídí tímto Veřejným

Více

Název projektu: Komplexní odborná terénní a ambulantní pomoc ohroženým rodinám s dětmi na území města Česká Lípa 8 / / /

Název projektu: Komplexní odborná terénní a ambulantní pomoc ohroženým rodinám s dětmi na území města Česká Lípa 8 / / / Granty 2014 návrh výboru pro sociální politiku mimořádné řízení Poř. č.: 1. Žadatel: Centrum pro zdravotně postižené Libereckého kraje, o. p. s. Zahradní 415/10 Liberec listiny) ze dne: O 485 KS Ústí nad

Více

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Standard č. 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby Vydal: Mgr. Bc. Romana Svobodová Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Datum: 11. 12. 2014 Revize č.: Stran: 1-5 Kritérium 1a Pověřená

Více

Indikátory sociálního podniku.

Indikátory sociálního podniku. Indikátory sociálního podniku http://www.ceske-socialnipodnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory Podpora sociálního podnikání Nutné zkontrolovat, jestli náš podnák je sociálním podnikem: http://www.ceske-socialnipodnikani.cz/cz/socialni-podnikani/indikatory

Více

Co je to ergoterapie?

Co je to ergoterapie? Co je to ergoterapie? Ergoterapie je profese, která prostřednictvím smysluplného zaměstnávání usiluje o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových

Více

Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle

Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle Východiska pro strategickou část - problémové oblasti, priority a cíle Na základě zapojení aktérů a vyhodnocení existujících materiálů byly určeny následující oblasti a v nich tyto klíčové problémy. Problémová

Více

Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu

Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu Možnosti podpory pečujících o seniory se sníženou soběstačností ze strany obce a státu Mgr. Petr Wija, Ph.D. Institut důstojného stárnutí, Diakonie ČCE Možnosti zlepšení podpory pečujících o Zpracovat

Více