Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV"

Transkript

1 Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

2 JAVOR 1. část Modrá barva ve znaku Voděrad je podle potoku Javor. Javor se nachází na jihozápadě od Voděrad a těsně sousedí s usedlostmi čp Ševčík a čp. 28 a čp. 30 Felzmann. Jedná se o listnatý a smíšený les o rozloze zhruba 4ha, ale v posledních letech byly zalesněny i přilehlé louky, takţe přesná velikost se dá jen stěţí určit. Samotný les je na velice členitém terénu. V jeho nejzápadnější části pramení potok Javor, který za léta vytvořil středem lesa hluboké koryto. Tento potok po léta podemílá kořeny stromů a ve zhruba polovině lesa se vytvořil jakýsi vodopád, který přívalové sráţky a jarní tání stále prohlubují. Převýšení je zde 2-3 m. Další zajímavostí Javora je Skála (lom kamene), který se nachází v jihozápadní části lesa. Další lom zvaný starý lom se nachází v jihovýchodní části nedaleko usedlosti čp. 28 Kystuf-Felzmann. V tomto lomu se těţilo převáţně do hloubky a poté slouţil kamenolom jako skládka. Od usedlosti čp. 28 Krystuf-Felzmann vede cesta, která byla cestou přes Javor.

3 V západní části lesa Javora v místech, kde pramení potok, se nachází rozsáhlá usedlost z konce dvacátého století, která se v poslední době stále rozrůstá. Les Javor byl soukromým majetkem, nacházel se v něm lom kamene, pouţívaný ke stavebním účelům v regionu. Dodnes je v lomu zbytek kolejí a točna, která slouţila jako zatáčka. Koleje dále pokračovaly lesem směrem k nemovitosti čp. 28 (tehdy Krystufovi) po horizontu. Ještě v lese někde u starého lomu koleje vystupovaly nad úroveň cesty. Tam probíhala překládka na povozy. Ještě v 80. letech minulého století zde byly pozůstatky lomového vozíku, korba a podvozek. Zřejmě je ale lovci ţeleza jiţ prodali k recyklaci. V Text a foto: Tereza Panenková + rodinný tým spolupracovníků

4 Z HISTORIE FOTOBALOVÉHO HŘIŠTĚ VE VODĚRADECH Většina větších obcí se pyšní sportovními areály a zvláště fotbalovými hřišti. Nejiné to bylo i ve Voděradech. Přesto historie nesahá příliš daleko. Voděrady svoji polohou a hornatým terénem mělo dlouho problémy sehnat rovnou plochu, kde by se hřiště na fotbal dalo vybudovat. V meziválečném a poválečném období touto plochou byla louka mezi lesy směrem k Houdkovicím. Někdy v padesátých letech se začal hrát fotbal na louce s dřevěnými brankami pode vsí k Houdkovicím u rybníčka. Novější fotbalové hřiště se začalo budovat ke konci 60. let v horní části obce. Tato hrací plocha byla slavnostně předána místní sportovní organizaci TJ Sokol Voděrady a otevřena 28. června Samotné vybudování představovalo velmi nákladnou stavbu. Bylo zapotřebí přemístit obrovské mnoţství zeminy. O to se postarala firma Stavostroj z Nového Města nad Metují. V té době začala tato firma vyrábět pro armádu ÚŢAS (univerzální ţenijní a stavební stroj), který bylo potřeba někde otestovat. Vojáci proto vyuţili pozvání tehdejšího starosty naší obce a za minimální cenu provedli základní zemní práce budoucího hřiště. Zbytek byl dokončen v rámci zkušebního provozu p. Chalupným ze Semechnic strojem KN. Plocha byla nakonec oseta a do roka se dalo se pouţívat. Pro malé rozměry 99 m x 46 m a neustálé stíţnosti ze strany soupeřících muţstev došlo na přelomu 70. a 80. let k rozšíření stávajícího fotbalového hřiště do současné podoby. Pod tímto hřištěm se vybudovala malá travnatá plocha. Při větších akcích slouţí jako parkoviště, jinak ho vyuţívá základní škola. V roce 1999 začaly přípravné práce spojené s výstavbou nového fotbalového hřiště, plánované atletické dráhy a kabin.

5 Vykupovaly se pozemky od stávajících majitelů, prováděla se výměra a pozemní práce. Od roku 1999 se tedy začalo budovat a v roce 2005 bylo slavnostně zprovozněno fotbalové hřiště o rozměrech 100 m x 60 m, běţecká dráha a doskočiště. Také bylo instalováno zavlaţovací zařízení, voda se zachytává do velkoobjemových nádrţí a v době sucha je moţné zavlaţovat obě hřiště. Sportovní areál, jehoţ součástí jsou kabiny, restaurace a pergola, je vyuţíván fotbalovým oddílem, základní školou, veřejností, ale i sportovními oddíly, které tráví svůj čas při soustředění na ubytovně v naší obci. Konají se zde různé sportovní a kulturní akce. Sokol Voděrady zde kaţdoročně pořádá VRŠOVAN CUP turnaj v malé kopané. Této soutěţe se účastní mnoho týmů nejen z Čech, ale i z Polska nebo Slovenska. Chybí jiţ jen víceúčelové hřiště za jednou brankou, pro kterou jiţ byly v rámci zemních prací místním Sokolem provedeny přípravné práce. Ve vesnici bylo vybudováno zázemí pro sportovní nadšence s nádherným výhledem na Orlické hory. (text a foto: D. Toman)

6 PŘÍRODOVĚDNÝ PODZIM NA ZŠ VODĚRADY Podzim i začátek zimy u nás letos přál vycházkám do přírody. V rámci přírodopisné části projektu se ţáci podíleli na vzniku několika sad pracovních listů, které se stanou součástí učebnice o našem kraji a budeme je dále vyuţívat při výuce. Objevila se při tom navíc celá řada nových námětů, z nichţ některé jiţ jsou téţ rozpracovány a v průběhu následujících měsíců by se nám je mělo podařit dotáhnout do ucelené podoby. Mapování listnáčů v okolí školy sběr poloţek do podzimního herbáře (foto: J. Novotný) Hledání mechu ploníku před mikroskopováním jeho buněk (foto: K. Prokešová) Při práci jiţ naplno vyuţíváme techniku, která nám byla díky účasti v projektu Školy pro venkov poskytnuta. Velmi se osvědčil mikroskop s LCD displejem a moţností pořizovat snímky (i videa) zdařilých preparátů díky němu máme dost vlastních podkladů hned k několika sadám pracovních listů, které by mohly dětem slouţit jako úvod k jakékoliv práci s optickými mikroskopy. Fotografování rostlinných.buněk (foto: K.Prokešová) Mikroskop s LCD displejem (foto: výrobce) Pozorovali a fotografovali jsme jiţ několik typů rostlinných buněk, prvoky, řadu drobných ţivočichů, ale i krystalky některých minerálů. Většinu přírodnin přitom děti nasbíraly samy v blízkém okolí školy bezprostředně před mikroskopováním, coţ během přírodovědných laboratorních cvičení rozhodně nelze uskutečnit na všech školách.

7 Snímky pořízené školním mikroskopem Shluky jednobuněčných řas zrněnek zvětš. 400x (foto: A. Chytka, 7. tř.) Nálevník (prvok v "senném nálevu") zvětš. 400x (foto: J. Burket, 7. tř.) Mech ploník ob. (pilovitá špička lístku) zvětš. 100x (foto: ţáci 7. tř.) Buňky (s chloroplasty) - okraj téhoţ lístku zv. 400x (foto: ţáci 7. tř.) Máme také k dispozici kvalitní fotoaparát a pomalu se učíme vyuţívat jeho moţností. Naplno by měl letos poslouţit při dokončování botanického fotokalendáře (sezónního fotoherbáře) - během jara a léta loňského roku jiţ totiţ vznikla databáze fotografií bylin, které postupně vykvétaly přímo pod okny školy na zahradě za farou, kam jsme se s dětmi často vydávali. Ve škole a v jejím okolí lze ale potkat mnohem víc přírodních pozoruhodností Naši ţáci se přírody nebojí - tropická strašilka (foto: J. Novotný)

8 PODZIMNÍ HERBÁŘ listy stromů v okolí školy (z podzimních pracovních listů ZŠ Voděrady) Během několika podzimních vycházek jsme zmapovali volně rostoucí listnaté dřeviny v okolní krajině vznikl tak herbář listů zdejších volně rostoucích stromů a malý pracovní sešit, který obsahuje např. i mapu s vyznačenou trasou, na které se lze se všemi druhy setkat, řešit řadu úkolů a zhotovit si vlastní podzimní herbář. Vznikl také interaktivní přehled listů. bříza bělokorá buk lesní dub červený dub letní habr obecný jasan ztepilý javor babyka javor klen (horský) javor mléč

9 jeřáb obecný (ptačí) jírovec maďal lípa srdčitá líska obecná olše lepkavá topol osika (foto: J. Novotný a ţáci 5.r.) trnovník akát vrba bílá

10 NAD KRONIKAMI OBCE Ţáci 6. a 7. ročníku se sešli na Obecním úřadě ve Voděradech s paní Panenkovou, která řadu let pracovala na úřadě (spolupracovala s dřívějšími předsedy a dnešními starosty p. Brandejsem, p. Tošovským, p. Poláčkem a p. Šmídou). Jejím koníčkem a zájmem je historie. Ta voděradská obzvlášť. Děti zajímala postava voděradského Rudly. Narodil se r. 1904, otec pocházel z Voděrad, jeho maminka byla Němka. Dětství neměl lehké, a to se na jeho osobě projevovalo. Přišel do obce mezi válkami, starala se o něho rodina obecního sluhy. Lidem v obci pomáhal např. nosil vodu z tehdy jediné obecní studny u fary. Lidé ho zlobili, dělali si z něho legraci, ale ve skutečnosti ho měli rádi a do Voděrad Rudla prostě patřil. Nestalo se, aby v době posvícení nedostal do uzlíčku koláč nebo jinou dobrotu. Kdyţ se dostal na sklonku ţivota do nemocnice, paní Kašparová mu upekla k svátku velikonočního beránka, s kterým se veškerému personálu musel pochlubit. Zemřel na infarkt v roce 1976.

11 Verše voděradského rodáka básníka p. Vladimíra Brandejse nám Rudlu představují takto: Neškodný blázen starý jak paměť sama (uţ je to dávno co z jediné studny všem roznášel vodu) chodí sem s pohřby a troubí na hřeben. Pak se pečlivě češe na pěšinku a docela moudře počítá desetníky na dně kašny (báseň Vesnická ze sbírky Stromy) (text: B. Jarkovská, foto: B. Jarkovská, archiv) KŘÍŢOVKA 1. dominanta Voděrad 2. vesnice vzdálená 2 km od Voděrad 3. místní tělovýchovná organizace 4. představitel obce v letech nejvyšší vrchol Orlických hor 6. úspěšný fotbalista, absolvent voděradské školy 7. název rozhledny u Vojenic 8. nejvyšší místo Vrchů u vesnice. 9. představitel obce v letech sestry Jakubcovy hrají úspěšně. 11. závod v Kvasinách 12. postava z Vrchů, známá generaci našich babiček 13. současný starosta 14. blízký les, název od listnatého stromu zde rostoucího 15. zámek Coloredo Mansfeldů je v 16. časté příjmení ve Voděradech 17. místní název pro Voděrady a okolí 18. křestní jméno básníka pocházejícího z Voděrad 19. vodní zdroj

12 KŘÍŽOVKA TAJENKA: komu je zasvěcený kostel ve Voděradech

Foto katalog alergologicky rizikových lokalit v zájmových oblastech území města Olomouce

Foto katalog alergologicky rizikových lokalit v zájmových oblastech území města Olomouce Foto katalog alergologicky rizikových lokalit v zájmových oblastech území města Olomouce Jonáš Gazdík 2014 0 Oblast 5, Envelopa Obr. 1 výsadba lip srdčitých na tř. Kosmonautů (22. 6. 2014) Obr. 2 vrby

Více

OBCE S E L O U T K Y

OBCE S E L O U T K Y ÚZEMNÍ PLÁN OBCE S E L O U T K Y A. TEXTOVÁ ČÁST Vyhodnocení dopadu řešení ÚPn na ZPF a PUPFL půdní fond a na pozemky určené k plnění funkce lesa Pořizovatel: Obec Seloutky Zpracovatel: ing.arch.petr Malý

Více

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

49 35'36.19"N 18 7'31.81"E. GPS poloha:

49 35'36.19N 18 7'31.81E. GPS poloha: Rozhledna Bílá hora Rozhledna 49 35'36.19"N 18 7'31.81"E Rozhledna Bílá hora stojí u vrcholku stejnojmenného kopce Bílá hora ( 556 m.n.m.), který se zvedá mezi městy Štramberk a Kopřivnice. Již počátkem

Více

OBEC VODĚRADY. Veřejná vyhláška OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY: ÚZEMNÍ PLÁN VODĚRADY

OBEC VODĚRADY. Veřejná vyhláška OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY: ÚZEMNÍ PLÁN VODĚRADY OBEC VODĚRADY Číslo opatření obecné povahy: 1/09 Dne: 25.06.2009 Veřejná vyhláška OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY: ÚZEMNÍ PLÁN VODĚRADY Zastupitelstvo obce, příslušné podle 6 odst. 5) písm. c) zákona č. 183/2006

Více

Obecní výlet po trase Jeřmanice Milíře a okolí - Rádlo - dne 4. 10. 2014

Obecní výlet po trase Jeřmanice Milíře a okolí - Rádlo - dne 4. 10. 2014 Obecní výlet po trase Jeřmanice Milíře a okolí - Rádlo - dne 4. 10. 2014 Obec Radimovice Vás zve na pěší výlet po trase Jeřmanice Milíře a okolí - Rádlo - Datum: sobota 4.10.2014 - Odjezd z vlakového nádraží

Více

Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny

Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny Staré mapy jako cenný zdroj informací o stavu a vývoji krajiny Mostecko na starých mapách Vladimír Brůna, Kateřina Křováková Místo úvodu Našimi vedoucími myšlenkami při tomto všeobecně užitečném opatření

Více

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U

Text: Jan Moravec. Co cestou uvidíme? Především velice pestrou ukázku vesměs teplomilných přírodních společenstev. V S O U L A D U S P Ř Í R O D O U Text: Jan Moravec Chlum je v naší republice poměrně běžné jméno, znamená totiž zalesněné návrší. Tak i naučných stezek s tímto názvem najdeme několik. Ta asi nejznámější vede dějištěm Bitvy u Hradce Králové,

Více

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu)

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) (Zemědělská příloha) OBSAH: 1. Údaje o pozemcích dotčené

Více

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku

Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Soukromé reálné gymnázium Přírodní škola, o.p.s. Praha 2004 Expedice Tepelsko 2004 Botanický průzkum zaniklých vesnic na Tepelsku Alena Švarcová, Alexandra Brabcová, Jan Dernovšek, Barbora Jindrová, Kateřina

Více

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov

Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Památné stromy pověřeného úřadu Sokolov Zpracovala: Bc. Linda Tomeszová, referent odboru životního prostředí V Sokolově, 2012 (poslední aktualizace: 23.2.2015) Bernovský klen Druh dřeviny: javor klen (Acer

Více

Průvodce "Zadní Doubice"

Průvodce Zadní Doubice Bývalá osada zadní Doubice je poslední dobou středem zájmů a míří sem stovky turistů.výlety z Kyjova podél řeky Křinice a nebo z osady Kopec podél Brtnického potoka,je skutečným zážitkem.osada, kdysi ležící

Více

Strategický rozvojový plán Obce Ústí

Strategický rozvojový plán Obce Ústí Strategický rozvojový plán Obce Ústí Schváleno zastupitelstvem obce dne: Zpracovatel: PL realizace s. r. o, v XI/2015 Obsah 1 Základní údaje o obci 2 1.1 Základní údaje 2 1.2 Identifikační a kontaktní

Více

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m

Trasa č. 2. Popis trasy: Délka: 31,22 km Převýšení: 845 m Trasa č. 2 Janov nad Nisou - Maliník (Bedřichov) - Česká chalupa (Rudolfov) Lidové Sady (Liberec) Ruprechtice (Liberec) Rudolfov - Vodní nádrž Bedřichov Bedřichov Janov nad Nisou Popis trasy: Délka: 31,22

Více

V Ř E S K O V Á K duben 2010

V Ř E S K O V Á K duben 2010 V Ř E S K O V Á K duben 2010 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, několikrát jsem již psal o pálení dřevního odpadu ze zahrad. Toto pálení by se uskutečnilo v měsíci květnu za účasti našich hasičů. Prosím

Více

Podtéma: Stromy. Název práce: Javory x-krát jinak. Členové Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem

Podtéma: Stromy. Název práce: Javory x-krát jinak. Členové Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem GYMNÁZIUM DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM Odborná práce Přírodovědného kroužku Klubu NATURA při Gymnáziu ve Dvoře Králové nad Labem Člověk a příroda versus Příroda a člověk Podtéma: Stromy Název práce: Javory x-krát

Více

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva

očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z znát přírodní podmínky ČR, popsat povrch a jeho členitost - uvést hlavní údaje o rozmístění obyvatelstva č. 7 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 6. Podmínky ČR, rozmístění obyvatelstva, vesnice a města V pracovních listech žáci poznávají

Více

Junák- středisko Jestřáb Pačejov

Junák- středisko Jestřáb Pačejov Junák- středisko Jestřáb Pačejov Historie skautského hnutí na Pačejovsku Kořeny počátku skautského hnutí na Pačejovsku spadají do května roku 1945. Zakladatelem tohoto hnutí zde byl bratr Barborka, který

Více

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m.

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. LOUKY nad Dřevnicí Poloha obce Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. Podnebí je zde podle místní kroniky pro zdraví lidí i zvířectva jakož i pro rostlinstvo

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

JIŘETÍN POD JEDLOVOU

JIŘETÍN POD JEDLOVOU JIŘETÍN POD JEDLOVOU ÚZEMNÍ PLÁN ETAPA: NÁVRH POŘIZOVATEL: Městský úřad Varnsdorf PROJEKTANT: AUA - Agrourbanistický ateliér Praha 6 Šumberova 8 Název územně plánovací dokumentace - ÚPD: Jiřetín pod Jedlovou

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁMEK BLATNÁ Autor práce: Tereza Fořtová, IX. tř. Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013 Úvod Zámek Blatná

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Stavby v rybářství

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Stavby v rybářství Ing. JOSEF POKORNÝ, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Stavby v rybářství PRAHA 2009 OBSAH PŘEDMLUVA....................................... 9 1 ÚVODEM........................................... 10 1.1 Hydrosféra...........................................

Více

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic

8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic VLASTIVÌDNÉ VYCHÁZKY PRAHOU 8. Za památnými stromy Újezdu nad Lesy a Klánovic Celková délka trasy: 5,5 km Poèet stromù: 4 Trasa vycházky Hranice chránìného území Památný strom Významný nepamátný strom

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

Milí návštěvníci Šumavy,

Milí návštěvníci Šumavy, Milí návštěvníci Šumavy, existuje poměrně velká skupina turistů, kteří cestují po vlastech českých a dokonce vyráží i do světa, přestože se potýkají s nějakým omezením. Každý handicap cestování značně

Více

B. KONCEPCE ROZVOJE ÚZEMÍ OBCE, OCHRANY A ROZVOJE JEHO HODNOT

B. KONCEPCE ROZVOJE ÚZEMÍ OBCE, OCHRANY A ROZVOJE JEHO HODNOT A. VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 1) Řešeným územím Územního plánu Budišovice je správní území obce Budišovice, které je tvořeno katastrálním územím Budišovice. Celková rozloha řešeného území je 702 ha. 2)

Více

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND

ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND ZEMĚDĚLSKÝ PŮDNÍ FOND Část ZPF byla zpracována pro potřeby ÚPO Svojanov v souladu se zákonem č. 334/1992 o ochraně ZPF a vyhláškou Ministerstva životního prostředí č. 13/1994, kterou se upravují některé

Více

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva

evo lení d eva - d evo jehli natých d evin - d evo listnatých d evin Hustota d eva Dřevo Dřevo je pevné pletivo stonků vyšších rostlin, které označujeme jako dřeviny. Dřevo je zahrnováno mezi obnovitelné zdroje energie, jako jeden z druhů biomasy. Je to snadno dostupný přírodní materiál,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 1001/180/2015

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 1001/180/2015 ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 1001/180/2015 NEMOVITÁ VĚC: Pozemky, spoluvl. podíl id. 1/2 na pozemcích st.p.č. 118, p.č. 805/3, 833/2, 864/2, 867/1, 867/5, 868, 869/1, 869/3, 874/1, 874/2, 875,

Více

Výroční zpráva o činnosti TJ Sokol Město Touškov za 2014

Výroční zpráva o činnosti TJ Sokol Město Touškov za 2014 Výroční zpráva o činnosti TJ Sokol Město Touškov za 1. Základní údaje o TJ Název TJ TJ. Sokol Město Touškov Adresa TJ Sportovní 476, Město Touškov 330 33 IČO 14703271 Bankovní spojení E-mail Facebook Adresa

Více

Tel.: + 420 604 73 75 00 e-mail: info@jedigardens.cz www.jedigardens.cz - IČO: 45704091 - č.ú.: 1929110369/0800

Tel.: + 420 604 73 75 00 e-mail: info@jedigardens.cz www.jedigardens.cz - IČO: 45704091 - č.ú.: 1929110369/0800 Ostrovní 1448/24 AKCE: NOVÉ ZALOŽENÍ A ČÁSTEČNÁ OBNOVA PAMÁTNÉHO PARKU U ROZHLEDNY A PAMÁTNÍKU NA KŘÍŽKÁCH PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1. ÚVOD: ZÁJMOVÉ ÚZEMÍ ZPRACOVÁVANÉ PROJEKTEM SE NACHÁZÍ V INTRAVILÁNU V NÁVRHU

Více

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44

06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 06382 KARVINÁ - Fryštát 15-44 Město Fryštát, t.j. historické jádro Karviné, bylo založeno v 1. polovině 14. století na mírném návrší nad potokem Mlýnkou. V jižní části jeho oválné půdorysné dispozice je

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. Husitská 692/3 415 01 Teplice

ZNALECKÝ POSUDEK. Husitská 692/3 415 01 Teplice ZNALECKÝ POSUDEK č. 8288-225/2011 o ceně souboru nemovitostí - ideálního podílu 1/6 pozemků parc.č. 334/2, 335/2, 633/54, 633/55, 633/58, zapsaných na LV č. 231 v k.ú. Bystřany-Světice, ideálního podílu

Více

Mlýn v Hrušovanech. Ve Vlastivědě Moravské, se o mlýnu píše:

Mlýn v Hrušovanech. Ve Vlastivědě Moravské, se o mlýnu píše: Mlýn v Hrušovanech. Tyto řádky jsou přílohou rodopisu Jabůrkové ze Lhoty Dlouhé a Dolní, kterou sestavuji pro vlastní potěšení, případně pro potomky, bude li to některého z nich zajímat. Tato příloha je

Více

Výroční zpráva o činnosti za rok 2015 LACERTA PETA. kmen Ligy lesní moudrosti

Výroční zpráva o činnosti za rok 2015 LACERTA PETA. kmen Ligy lesní moudrosti Výroční zpráva o činnosti za rok 2015 LACERTA PETA kmen Ligy lesní moudrosti Kmen Kmen vznikl 18. června roku 2011 a je součástí Ligy lesní moudrosti, z.s. Jsme rodinný kmen sdružující členy z Mělníka,

Více

Račice - Pístovice. studánka

Račice - Pístovice. studánka 1 47 místní název: U chaty ČSOP Vyškov N 49 17 42,1 EO 16 51 49,3 347 m n.m. katastr Račice Pístovice při potoku Rakovci cca 1,4 km SZ od rybníka Valcha asi 300 m J po lesní cestě od chaty ČSOP Vyškov

Více

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území

Návrh. na vyhlášení zvláště chráněného území Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní rezervace Libochovka

Více

Složitá historie zhořského hřbitova

Složitá historie zhořského hřbitova Jindřich Coufal, Zhoř Složitá historie zhořského hřbitova Úvod Smrtí člověka se vždy zakončuje pozemský život... Pro pozůstalé zde zůstává mrtvé tělo se kterým se v různých dobách i různě nakládalo. V

Více

Místní klima Sloupnice a okolí

Místní klima Sloupnice a okolí UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA GEOGRAFIE Místní klima Sloupnice a okolí Olomouc Jiří Komínek 27. 12. 2013 1. Ročník RG Obsah 1 Úvod... 3 2 Konstrukce mapy... 4 3 Klimatické

Více

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb.

Zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje území (Zpracováno v souladu s požadavky 4, odst. 1, části. 1. bodu b) vyhlášky č. 500/2006 Sb. Střížov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností České Budějovice. Vybavenost obce Požární

Více

Současnost (březen 2016)

Současnost (březen 2016) Současnost (březen 2016) Obec Velká Polom se nachází v Moravskoslezském kraji a od 1. ledna 2007 tvoří jednu z okrajových částí okresu Ostrava město. K 1. lednu 2016 je počet obyvatel 2043. 1 Se svou rozlohou

Více

č. 1/2006 o závazné části územního plánu obce Albrechtice

č. 1/2006 o závazné části územního plánu obce Albrechtice OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE ALBRECHTICE č. 1/2006 o závazné části územního plánu obce Albrechtice Zastupitelstvo obce Albrechtice se usneslo vydat na základě ustanovení 84 odst. 2) písm. b) zákona č.

Více

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY ÚZEMNÍ PLÁN JANKOV vydaný Zastupitelstvem obce Jankov formou OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Projektant: Ing. arch. Dana Pavelková, ČKA 01633 architektonický ateliér ARSPRO Tovární 118, 381 01 Český Krumlov arspro.ck@worldonline.cz

Více

Prácheň Panská skála Zdeněk Táborský

Prácheň Panská skála Zdeněk Táborský Čas: 1 den Zdeněk Táborský Liberecký kraj GPS: 50 46 10 N, 14 29 5 E Kamenický Šenov Panská skála 1 3. 2. 1. 1. Panská skála 2. Horní Prysk, Klučky 3. lom Zlatý vrch 2 Úvod Unikátní příklad sloupcové odlučnosti

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 Krušnohorská bílá stopa, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 Krušnohorská bílá stopa, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 Krušnohorská bílá stopa, o.s. - 1 - Váţení a milí přátelé, tak jako v předchozím roce zajišťovalo občanské sdruţení Krušnohorská bílá stopa pro návštěvníky a turisty kvalitní zázemí

Více

Mgr. Gabriela Burešová

Mgr. Gabriela Burešová Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12 Název vzdělávacího materiálu Stromy listnaté, jehličnaté Člověk a příroda Jméno autora Anotace

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 9963-114/2015

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 9963-114/2015 ZNALECKÝ POSUDEK č. 9963-114/2015 o ceně nemovitých věcí pozemků parc.č. 93/3, 94, 196/2, 199/1, 199/4 v k.ú. a obci Kostelec u Křížků, okres Praha-východ, kraj Středočeský Objednatel znaleckého posudku:

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka

Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř. Závěrečná zpráva. projektu Voda živá tok Barovka Gymnázium Chotěboř, Jiráskova 637, 583 01 Chotěboř Závěrečná zpráva projektu Voda živá tok Barovka 1 Předmluva Vážení čtenáři, právě čtete závěrečnou zprávu obsahující naše poznatky z výzkumu na toku Barovka,

Více

PŘEROV VIII HENČLOV. TKR Henčlov v katastrálním území Henčlov u Přerova. Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu

PŘEROV VIII HENČLOV. TKR Henčlov v katastrálním území Henčlov u Přerova. Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu č.j. NZ 38/07 PŘEROV VIII HENČLOV TKR Henčlov v katastrálním území Henčlov u Přerova Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu ARCHAIA Olomouc o.p.s. Feat. ARCHAIA Brno o.p.s. 2007 2 Tato práce,

Více

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let.

Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří je odhadováno na 100 let. PAMÁTNÉ STROMY VALAŠSKOMEZIŘÍČSKA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Lípa ve Valašském Meziříčí Lípa velkolistá (Tilia platyphyllos) roste na ulici Poláškova nedaleko náměstí. Obvod kmene má 343 cm a výšku 18 m, stáří

Více

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň

Bučin. tj. vyšších středních poloh. Dřeviny Širší stupeň Dřeviny Širší stupeň Bučin tj. vyšších středních poloh Pozn.: Do širšího stupně bučin v přírodě zasahují dřeviny nižších poloh i druhy smrčin, uvedené v dalších souborech. V tomto souboru jsou uvedeny

Více

MALOPLOŠNÁ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ Přírodní památka Jílovské tisy Na pravém břehu Jílovského potoka nedaleko obce Jílové, v těžko přístupných, strmých skalnatých a suťovitých svazích vrchu Výrovna, je v lesních

Více

Historie v kostce. Z historie obce Trstěnice

Historie v kostce. Z historie obce Trstěnice Historie v kostce Z historie obce Trstěnice Obec Trstěnice leží vzdušnou čarou 4 km jihozápadně od Mariánských Lázní, v nadmořské výšce 550, na hlavní silnici E 21 spojující města Cheb a Plzeň. První písemná

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4461-30/15. Objednavatel znaleckého posudku: Mgr. Marcela Petrošová-soudní exekutor U Tržiště 9 690 02 Břeclav

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 4461-30/15. Objednavatel znaleckého posudku: Mgr. Marcela Petrošová-soudní exekutor U Tržiště 9 690 02 Břeclav ZNALECKÝ POSUDEK č. 4461-30/15 O ceně nemovitostí - pozemků 577/13,577/28,583/16,583/35, 585/14,659/3,2708 a 2790 zapsaných na LV 245 a 479 v k.ú. Klentnice, Objednavatel znaleckého posudku: Exekutorský

Více

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU

TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU TURISTICKÉ CÍLE NA ŽAMPACHU Obec Žampach je malou obcí v regionu Pardubického kraje ve východní části České republiky. Nachází se nachází 12 km severovýchodně od Ústí nad Orlicí mezi hrady Lanšperkem,

Více

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 698/04/16

ZNALECKÝ POSUDEK. č. 698/04/16 ZNALECKÝ POSUDEK č. 698/04/16 o ceně nemovitosti - pozemků uvedených na LV č.369 a č.511 v k.ú.načešice a pozemků uvedených na LV č.187, č.346 a č.375 v k.ú.kostelec u Heřmanova Městce Objednavatel znaleckého

Více

Zápis z jednání komise životního prostředí ze dne 24.3.2011

Zápis z jednání komise životního prostředí ze dne 24.3.2011 Zápis z jednání komise životního prostředí ze dne 24.3.2011 Členové komise: Ota Dračka, Ing. Josef Kruml, Mgr. Martina Rejmanová, Kateřina Štěpánková, Mgr. Jiří Špička Projednáno bylo: 1. Úkoly a žádosti

Více

Průvodce "Bělá, Jeseníky"

Průvodce Bělá, Jeseníky Chata Chata Švýcárna 50 5'56.97"N 17 12'56.21"E Na nejfrekventovanější části hlavní hřebenové trasy Jeseníků, mezi Červenohorským sedlem a nejvyšší horou Moravy - Pradědem, leží na svahu Malého Děda v

Více

50 8'18.77"N 15 6'25.49"E. GPS poloha:

50 8'18.77N 15 6'25.49E. GPS poloha: Park Poděbradská obora 50 8'18.77"N 15 6'25.49"E Poděbradská obora se nachází na levém břehu řeky Labe, jižně od čtvrti Poděbrad, zvané Polabec a severně od Pražské silnice. Na její východní straně začíná

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu.

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu. Významné objevy pravěkých archeologických lokalit v okolí povodí Husího potoka na Fulnecku. Daniel Fryč V průběhu let 1996 2007 autor článku a předseda Archeologického klubu v Příboře Jan Diviš při povrchovém

Více

PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Mgr. Ludmila Svobodová & kolektiv PRACOVNÍ LISTY pro II. stupeň základních škol a víceletá gymnázia ČÁST BOTANICKÁ Připravili jsme pro vás pracovní listy s mnoha zajímavými úkoly. Můžete si tak ověřit

Více

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou

KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY. Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou KRÁLOVSTVÍ PANÍ PŘÍRODY Přírodní zahrada při Mateřské škole Jaroměřice nad Rokytnou Přírodní zahrada v mateřské škole Přírodní zahrada je velmi hodnotným životním prostorem. Představuje pestrý a biologicky

Více

Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska

Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska Soubor pracovních listů pro BOTANICKOU ČÁST EXPOZICE Příroda a krajina Ostravska Doporučeno pro žáky 2. stupně ZŠ, nižších ročníků víceletých gymnázií a 1. a 2. ročníků čtyřletých gymnázií. Pracovní listy

Více

BŘEZEN. Malba a kresba indických ornamentů. Hokejový turnaj Crosby cup Turnaj v Peckách Nejlepší sportovní hvězda

BŘEZEN. Malba a kresba indických ornamentů. Hokejový turnaj Crosby cup Turnaj v Peckách Nejlepší sportovní hvězda BŘEZEN Malba a kresba indických ornamentů KDY: 8. 3. 2011, 9. 3. 2011 KDE: Jídelna Šumbark, Počítačová učebna Šumbark VEDOUCÍ: Erika Gaurová ÚČASTNÍCI: 11 chlapců a děvčat, druhý den také 11 chlapců a

Více

ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY

ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY - 21 - - 22 - ZLIV ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ZÁSTAVBY Urbanistická struktura a rozvoj obce Císařský otisk z roku 1827 Letecký snímek ze současnosti (2008) URBANISTICKÉ REGULATIVY Uspořádání pozemků a doporučené regulativy

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 5 Části kmene Příčný

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

Využití školních zahrad a pozemků - praktická ekologie

Využití školních zahrad a pozemků - praktická ekologie Využití školních zahrad a pozemků - praktická ekologie Ing. Václav Kugler lesní inženýr se zálibou v botanice předseda Správní rady, ENVIRA, o.p.s. fundraiser, poradce a projektový konzultant kugler@toulcuvdvur.cz;

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PETROVIČKY I. ETAPA - URBANISTICKÉ STUDIE (s náležitostmi konceptu územního plánu)

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PETROVIČKY I. ETAPA - URBANISTICKÉ STUDIE (s náležitostmi konceptu územního plánu) ÚZEMNÍ PLÁN OBCE PETROVIČKY I. ETAPA - URBANISTICKÉ STUDIE (s náležitostmi konceptu územního plánu) Královéhradecký kraj Pořizovatel : Obec Petrovičky Zpracovatel : JENA CZ s.r.o., Turnov Odborný garant

Více

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ

ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ ZNALECKÝ POSUDEK O CENĚ OBVYKLÉ číslo 715/68/2014 NEMOVITOST: Pozemky, zapsané na LV č. 3877 pro k.ú. Hořejší Vrchabí a obec Vrchlabí, vedené u KP Trutnov Katastrální údaje : Kraj Královéhradecký, okres

Více

SYSTÉMY LESNÍHO OBHOSPODAŘOVÁNÍ LUŽNÍHO LESA V CHKO LITOVELSKÉ POMORAVÍ NA PŘÍKLADU LESA V MAJETKU STÁTU

SYSTÉMY LESNÍHO OBHOSPODAŘOVÁNÍ LUŽNÍHO LESA V CHKO LITOVELSKÉ POMORAVÍ NA PŘÍKLADU LESA V MAJETKU STÁTU SYSTÉMY LESNÍHO OBHOSPODAŘOVÁNÍ LUŽNÍHO LESA V CHKO LITOVELSKÉ POMORAVÍ NA PŘÍKLADU LESA V MAJETKU STÁTU Jiří Eichler Abstrakt Příspěvek popisuje systémy lesnického hospodaření a obnovu lesa v lužních

Více

OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 3 Genové základny... 23

OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 3 Genové základny... 23 OBSAH 1 Úvod... 3 2 Uznané zdroje reprodukčního materiálu lesních dřevin... 5 2.1 Rejstřík uznaných zdrojů reprodukčního materiálu... 5 2.1.1 Zdroje reprodukčního materiálu kategorie identifikovaný...

Více

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod

Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Kulturní a přírodní dědictví regionu Místní akční skupiny Havlíčkův kraj III. Lidová architektura Havlíčkova Borová, okres Havlíčkův Brod Rodný dům Karla Havlíčka Borovského Rejstříkové číslo kulturní

Více

EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl

EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl EXPEDIČNÍ DENÍK: expedice LACERTA 2, ŘECKO 2005 5. Díl 5. 5. ČTVRTEK Dnešní den trávíme v táboře, v muzeu a na loukách plných rozkvetlých orchidejí. I přesto, že dnešní den přinesl spoustu zajímavého,

Více

Vydalo Město Mšeno ve spolupráci s CHKO Kokořínsko a ZŠ Mšeno. Vydáno: r. 2010 (ke stažení na stránkách CHKO Kokořínsko)

Vydalo Město Mšeno ve spolupráci s CHKO Kokořínsko a ZŠ Mšeno. Vydáno: r. 2010 (ke stažení na stránkách CHKO Kokořínsko) Vydalo Město Mšeno ve spolupráci s CHKO Kokořínsko a ZŠ Mšeno. Vydáno: r. 2010 (ke stažení na stránkách CHKO Kokořínsko) www.mseno.eu; www.kokorinsko.nature.cz Odpovědi na otázky z pracovních listů Pracovní

Více

Salesiánský klub mládež Rumburk Jiříkov. občanské sdruţení. Výroční zpráva 2007

Salesiánský klub mládež Rumburk Jiříkov. občanské sdruţení. Výroční zpráva 2007 Salesiánský klub mládež Rumburk Jiříkov občanské sdruţení Výroční zpráva 2007 Úvodní slovo Váţení přátelé, kolegové a spolupracovníci, v roce 2007 došlo v činnosti střediska k zásadní změně, a to k transformaci

Více

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA

HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA HISTORIE OBCÍ MNÍŠEK A FOJTKA První usedlosti v naší obci vznikaly ještě před husitskými válkami. Byly budovány podél lesní stezky, ze které později vznikla říšská silnice z Liberce do Frýdlantu. Obec

Více

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený

KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologický rok: 00 KALENDÁŘ PŘÍRODY - LEDEN Rostlina měsíce - vhodná k pozorování: vřesovec červený Fenologická fáze: ZIMA Všechny rostliny, kromě mrazuvzdorných, mají vegetační klid, organismy hybernují.

Více

JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy?

JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy? JEHLIČNATÉ A LISTNATÉ STROMY 1. Poznáš následující stromy podle nápovědy? 1. Roste v mírném pásmu severní polokoule Roste na světlejších místech s písčitou půdou Jehlice vyrůstají po dvou Kořeny vrůstají

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Podle svého 124 DŮM a zahrada

Podle svého 124 DŮM a zahrada Podle svého 124 DŮM a zahrada Hledání přesných formulací vlastních požadavků, zájem na maximálně uspokojivém řešení a potřeba mít vše pod kontrolou, to vše bylo natolik intenzivní, že si investoři studii

Více

Znalecký posudek č. 1048-40/2015

Znalecký posudek č. 1048-40/2015 Znalecký posudek č. 1048-40/2015 č.j. 030 EX 31650/07 O obvyklé ceně nemovitostí pozemků na p.p.č. 1583 o ploše 1542 m 2, trvalý travní porost s příslušenstvím, vše zapsáno na LV 445 v katastrálním území

Více

Strategický plán rozvoje obce Lazinov

Strategický plán rozvoje obce Lazinov Obsah verze: říjen 2011 1 Účel a určení dokumentu... 1 2 Stávající stav... 2 3 Analytická část... 3 4 Návrhová část... 4 4.1 Úpravy a obnova kulturní krajiny v katastru obce... 4 4.2 Navrhované stavební

Více

Jedovnické rybníky do roku 1450

Jedovnické rybníky do roku 1450 Jedovnické rybníky do roku 1450 Titulní kresba Mgr. Jitky Vávrové ukazuje, jak asi vypadaly Jedovnice a blízké okolí v 15. století. Za grafickou úpravu titulního obrázku (mapky) děkuji Ing. Marku Audymu.

Více

ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU OBRATAŇ

ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU OBRATAŇ ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU OBRATAŇ Podle zákona č.183 / 2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen stavební zákon ) a v souladu s vyhláškou č. 500 / 2006 Sb., o územně

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

Územní plán PLEŠE. Záznam o účinnosti. Zpracovatel: vydávající správní orgán: Zastupitelstvo obce Pleše. číslo jednací: VÚP 24768/12/Pb

Územní plán PLEŠE. Záznam o účinnosti. Zpracovatel: vydávající správní orgán: Zastupitelstvo obce Pleše. číslo jednací: VÚP 24768/12/Pb Územní plán PLEŠE Záznam o účinnosti vydávající správní orgán: Zastupitelstvo obce Pleše datum vydání: oprávněná úřední osoba pořizovatele jméno a příjmení: Ivana Přibylová funkce: referent Městského úřadu

Více

Služby města Jindřichův Hradec s.r.o.

Služby města Jindřichův Hradec s.r.o. 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA Služby města Jindřichův Hradec s.r.o. 2 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Společnost Služby města Jindřichův Hradec s.r.o. patří již k zavedeným a dobře fungujícím firmám v Jindřichově Hradci, která

Více

2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY

2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ OCHRANY ENVICONS s.r.o. Hradecká 569 533 52 Pardubice - Polabiny IČ 275 600 15 DIČ CZ 275 600 15 info@envicons.cz www.envicons.cz 2. MÍRA POVODŇOVÉHO OHROŽENÍ INTRAVILÁNU PÍŠTĚ A STANOVENÍ ÚROVNĚ PROTIPOVODŇOVÉ

Více

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D K D Y N Ě stavební odbor

M Ě S T S K Ý Ú Ř A D K D Y N Ě stavební odbor M Ě S T S K Ý Ú Ř A D K D Y N Ě stavební odbor Náměstí čp. 1, 345 06 Kdyně Naše značka: 349/10/V/Pa Ve Kdyni, dne 15.11.2010 Vyřizuje: E-mail: Palečková, 379 413 528 paleckova@radnice.kdyne.cz Výroková

Více

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1)

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) V blízkosti brány do zámeckého parku, nedaleko od bývalého pivovaru, se nalézá dům č.2 komplex bývalého zahradnictví. Fotografie z roku 1996. Dům č.2, stejně tak

Více

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz

Květen 2011, číslo 9 Základní škola Jihlava, Nad Plovárnou 5 www.zsplovarna.ji.cz Úvod Dobrý den, váţení čtenáři, je tady konec dalšího měsíce a s ním i předposlední číslo našeho školního časopisu Plováček. Doufám, ţe se těšíte na příští měsíc. Já děsně. A víte proč?? Pokud nevíte,

Více

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí

Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Hrad Lanšperk Hrad Litice Hrad Potštejn Hrad Žampach Zámky v našem regionu Nový zámek Kostelec nad Orlicí Hrady v našem regionu Hrad Kunětická hora Mohutný pozdně gotický hrad na Kunětické hoře tvoří impozantní dominantu a symbol zdejšího kraje.až do husitských válek byla Kunětická hora v majetku blízkého

Více

Změna č. 1 ÚZEMNÍ PLÁNU MISTROVICE

Změna č. 1 ÚZEMNÍ PLÁNU MISTROVICE Změna č. 1 ÚZEMNÍ PLÁNU MISTROVICE 1 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY č. 1/2011 o vydání Změny č. 1 územního plánu Mistrovice Zastupitelstvo obce Mistrovice příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006

Více

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POHOROVICE NA ROKY 2014 2018

STRATEGIE ROZVOJE OBCE POHOROVICE NA ROKY 2014 2018 STRATEGIE ROZVOJE OBCE POHOROVICE NA ROKY 2014 2018 Tato Strategie rozvoje obce Pohorovice na období let 2014 2018 byla schválena zastupitelstvem obce Pohorovice dne 14.11.2014 Obsah programu 1. Shrnutí

Více

PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost hráze - studie, rok zpracování 2014-2015

PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost hráze - studie, rok zpracování 2014-2015 PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost hráze - studie, rok zpracování 2014-2015 Základní identifikační údaje o projektu Název akce: PPV, PKP Vliv vegetace na funkci, stabilitu a bezpečnost

Více