DELISprint základní manuál

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DELISprint základní manuál"

Transkript

1 DELISprint základní manuál

2 Obsah 1 Úvod Jak začít DELISprint instalace Načtení konfiguračního souboru Nastavení programu Nastavení tiskáren Nastavení sítě Použití DELISprintu Zobrazení a úprava dat Zadávání údajů o balíku DPD CLASSIC DPD Private Dodatkové služby DPD 10:00, DPD 12:00, DPD 18: Výměnná zásilka Dobírka Tisk štítků Procedura uzavření dne (EOD procedura) Historie balíků Doplňující funkce Správa deníku Správa adres Správa bankovních účtů Import záznamů o balících Víceuživatelská funkcionalita Důležité informace, obvyklé chyby Číselná řada je vyčerpaná Nelze se přihlásit Chyba při zadávání nového balíku Přesun lokální instalace mezi dvěma stanicemi Změna lokální instalace na síťovou Přesun síťové instalace... 26

3 1 Úvod DELISprint je program společnosti DPD umožňující tisk balíkových štítků a další související funkce nutné k zajištění správného procesu přepravy. Tento dokument uvádí pouze nejčastější úkony a nastavení, potřebné k prvnímu použití programu a rady k vyvarování se obvyklých chyb. Chcete-li se dozvědět podrobnější informace k jednotlivým funkcím, hledejte v úplném manuálu (pdf dokument je součástí instalace programu). Budete-li přesto potřebovat poradit, napište na delisprint@dpd.cz

4 2 Jak začít Chcete-li tisknout DPD balíkové štítky z programu DELISprint, potřebujete PC s operačním systémem Windows, tiskárnu (běžnou kancelářskou nebo speciální termotiskárny pro tisk štítků) a připojení k Internetu. Minimální uváděná konfigurace PC je Pentium III 800MHz, 256 RAM, 250MB volného místa na HDD, rozlišení obrazovky 1024x768. Stanice musí mít OS alespoň Windows DELISprint instalace Na stránce je k dispozici ke stažení aktuální verze programu. Spuštěním instalačního souboru dojde k instalaci. V případě, že program již nainstalován je, dojde po zvolení volby Změnit k jeho aktualizaci. Na jednom počítači může být nainstalována pouze jedna kopie programu DELISprint. V dalším kroku lze určit typ instalace. DEMO DEMO verze znamená, že program je nainstalován lokálně, s ukázkovými daty. To pouze znamená, že není nastaven pro konkrétního klienta a nelze z něj tisknout platné štítky pro přepravu. Není nijak omezen časově ani ve funkčnosti a proto umožňuje testování a seznamování téměř v plné šíři. Na ostrou verzi lze DEMO převést vložením konfiguračního souboru. Jeden uživatel (Lokální) Lokální verze znamená, že program i jeho složka s databází bude uložen na aktuálním pc, výchozí složka je C:\Program Files\DPD\DELISprint (lze změnit), resp. C:\DPD\DELISprint (na Win Vista a 7). Po instalaci program vyžaduje vložení konfiguračního souboru ihned. Takto nainstalovaný program je používán jedním uživatelem.

5 Síťová Typ instalace Síťová umožňuje určit umístění databáze odděleně od programové části. V kroku následujícím po volbě typu instalace uživatel volí umístění databáze. Tím je sdílená složka s plnými právy přístupu. Umístění dat odděleně od programu může mít dva důvody. Pokud je program nainstalován na jednom počítači a využíván jedním uživatelem, důvodem je umístění dat na disku s vyšší mírou zabezpečení (disk na serveru, jehož data se zálohují na pásku nebo jsou zrcadleny), pak při výpadku pracovní stanice není používání programu ovlivněno, pouze se na novou pracovní stanici nainstaluje program a zvolí se stejné umístění databáze jako před havárií / migrací. Pokud je zájem využívat program více uživateli současně, pak je program nainstalovaný na více počítačích a na všech je v kroku umístění databáze zvoleno shodné umístění. V kombinaci s povolením současné práce více uživatelů současně, která je záležitostí nastavení v KNF souboru, se tak jedná o víceuživatelskou instalaci (po nastavení uživatelů kapitola 4.5). 2.2 Načtení konfiguračního souboru Aby se z DEMO verze stala ostrá verze programu, je nutné vložit konfigurační soubor (KNF). Ten obdržíte od svého DPD depa, na základě dohodnutých požadavků. Vložení se provede přes menu Nastavení / Načíst konfigurační soubor Konfiguračním souborem je vložena konfigurace týkající se zákazníka, tedy údaje týkající se zákazníka, adresy, DelisID, jeho DPD depa a rozsahu číselných řad. Tyto údaje jsou zobrazeny v Nastavení / Nastavení, na kartě DPD konfigurace. Použití DELISprintu pro více zákazníků současně je umožněno tzv. multi-knf souborem, což je více KNF souborů spojených do jednoho. Vložení nové číselné řady po vyčerpání stávající, změna identifikačních údajů nebo úprava povolených služeb či funkcí se provádí vždy importem KNF souboru. 2.3 Nastavení programu Zbytek nastavení se týká vždy konkrétní stanice, na které je program instalován a používán, a na každé takové stanici musí být samostatně proveden Nastavení tiskáren V menu Nastavení / Nastavení, záložka Konfigurace tiskárny je nutné upravit vlastnosti tisku. Po instalaci jsou zde nastaveny hodnoty výchozí tiskárny Windows. Na stejnou tiskárnu je možné tisknout štítky i reporty, v takovém případě je nutné pro tisk štítků použít listy A4 se čtyřmi samolepkami. Obsluhu lze ulehčit použitím těchto listů v samostatném

6 podavači, pokud to tiskárna umožňuje, a příslušným nastavením použití podavače tiskárny v programu. Rozdílné tiskárny je možné zvolit, pokud budou štítky tisknuty na speciální termotiskárně a reporty na jiné, běžné kancelářské tiskárně. Obvyklým typem používaným v DPD CZ je tiskárna Zebra LP Pro správný tisk je nutné Ve vlastnostech tiskárny (Start Nastavení Tiskárny Zebra LP2844 Vlastnosti karta Obecné Předvolby tisku Upřesnit) je nutné zvolit velikost papíru na Label 4 x 6 V programu DELISprint, v Nastavení / Nastavení, záložka konfigurace tiskárny, je v řádku Tiskárna pro štítky nutné otevřít detail přes tlačítko [ ] a zvolit tiskárnu Zebra LP2844 a i zde vybrat velikost papíru Label 4 x 6 Na stejné kartě je nutné zvolit Formát papíru na hodnotu Štítek 98x150mm (1 štítek na stránce. Např:

7 2.3.2 Nastavení sítě V Nastavení, na záložce Konfigurace zákazníka, je nutné nastavit datové spojení mezi programem a servery DPD. To je nezbytné pro odesílání dat (denně datové soubory, například dobírkové údaje) a jejich přijímání (aktualizace směrovacích tabulek 3x ročně). V sekci Přístup k Internetu je nutné zvolit podle konkrétní situace buď Windows standardní připojení (přebírá nastavení z výchozího prohlížeče) nebo přes lokální síť (v takovém případě lze ovlivnit nastavení proxy). Tlačítkem Kontrola spojení se provede kontrola spojení. V případě neúspěšného spojení lze důvody dohledat v logu, který lze otevřít tlačítkem Deník transakcí. Pokud je spojení potvrzeno oknem se zprávou Test spojení je v pořádku, je potřeba v sekci Přenos DPD dat zaškrtnout volbu Přenos dat aktivován a přepínač způsob nastavit na HTTP. Např:

8 3 Použití DELISprintu 3.1 Zobrazení a úprava dat Hlavní okno programu zobrazuje aktuálně zadávané balíky ve formě tabulky. Spodní část okna pod tabulkou zobrazuje detail k danému řádku. Horní část okna nabízí základní ovládací ikony pro vytvoření záznamu o balíku, provedení procedury ukončení dne a historie balíků.

9 3.2 Zadávání údajů o balíku Pro zadávání nových údajů je třeba stisknout tlačítko Nový, pro editaci stávajícího záznamu dvojkliknout na daný řádek. Zobrazí se následující okno (pozn.: jednotlivé části okna a nabízené funkce se mohou lišit v závislosti na povolené konfiguraci) Do části Příjemce je nutné zadat adresu příjemce. Do části Informace o balíku můžete zadat upřesňující údaje o balíku. Pole Počet balíků určuje počet balíků směřující ke stejnému příjemci, balíky tvoří zásilku a jsou doručovány společně.

10 V části Produkty a možnosti volíte druh balíku, resp. službu. V případě že to typ balíku vyžaduje/umožňuje, lze zaškrtnutím kombinovat základní produkty s dodatkovými službami a otevření dodatečných polí slouží k zadání doplňkových dat (například dobírkových) DPD CLASSIC Základní produkt DPD CLASSIC doručení Business je výchozím zvoleným produktem. Nevyžaduje žádné dodatečné informace DPD Private Produkt DPD CLASSIC doručení Private je službou s možností proaktivní notifikace, využívanou zejména při doručení na soukromou adresu. Je nutné zvolit základní produkt CLASSIC Private a zaškrtnout volbu PRO Proaktivní zpráva, čímž je zobrazeno tlačítko PRO otevírající detail pro zadání příjemce a typu zprávy. V dialogu lze zadat typ zprávy, příjemce a událost ze životního cyklu balíku, při které je zpráva odeslána. Povolený rozsah a typ zpráv vždy konzultujte s obchodním zástupcem DPD.

11 3.2.3 Dodatkové služby Předchozí základní produkty lze kombinovat s těmito dodatkovými službami, které se navzájem doplňují nebo vylučují, podle dostupnosti v dané zemi příjemce. Jejich zobrazní programem závisí na povolení produktů ve Vaší zákaznické konfiguraci dodané DPD depem DPD 10:00, DPD 12:00, DPD 18:00 Expresní služby, lišící se časovým limitem pro doručení příjemci, obsaženým v názvu produktu. Garantovaná doba doručení u DPD 10:00 a DPD 12:00 je dostupná ve větších městech, u DPD 18:00 v celé síti DPD CZ. U těchto dodatkových služeb je povinné pole Telefon v oddíle Příjemce Výměnná zásilka Služba umožňující odeslání balíku na adresu příjemce, kde dojde k výměně a balík je přepraven zpět odesílateli. Bez nutnosti zadávat jakékoliv dodatkové údaje dojde k vytištění přepravních a servisních štítků pro cestu balíku tam i zpět.

12 Dobírka Služba umožňující výběr dobírkové částky při doručení balíku. Doplňková pole zobrazená po výběru služby umožňují zadat dobírkovou částku, způsob platby při doručení hotovostní nebo platební kartou a zadání variabilního symbolu. Pokud je povoleno upřesnění bankovních účtů, je možné zvolit z bankovního účtu uloženého v evidenci (viz samostatná kapitola), jinak je použit výchozí bankovní účet evidovaný u DPD. Při zvolení počtu balíků >1 je povinně automaticky zvolen způsob doručení CD-Kompletní doručení, balíky jsou doručovány jako zásilka, tj. společně a pole pro částku je doplněno o znak lomítka umožňující automatické rozdělení částky. To umožňuje několik variant zadání dobírkové částky. V modelovém příkladu je při počtu balíků je celková dobírková částka za zboží přepravovaném v zásilce 3000,- a varianty jsou tyto: Zadání celkové částky za zásilku a použití automatické rozdělení - celková částka 3000,- je rovnoměrně rozdělena na všechny balíky, tj. na každém balíku bude dobírková částka 1000,- a celková vybraná částka bude 3000,-

13 Zadání dílčí částky bez použití automatického rozdělení zadáná dílčí částka 1000,- je částka za jednotlivý balík, tj. na každém balíku bude dobírková částka 1000,- a celková vybraná částka bude 3000,- Zadání dílčích částek k jednotlivým balíkům, pomocí oddělení znakem /. Údaj 1200/1000/800 zajišťuje uživatelem určené rozdělení dobírkových částek podle skutečné hodnoty přepravovaných balíků, tj. na prvním balíku bude dobírková částka 1200,-, na druhém 1000, na třetím 800,- a celková vybraná částka bude 3000,-

14 3.3 Tisk štítků Záznam je možno uložit současně s vytištěním, nebo pouze uložit a tisknout následně hromadně stiskem tlačítka Tisk štítku v hlavním okně. V případě, že je nutné opakovat tisk, klikněte na řádek balíku v hlavním okně pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky zvolte Opakování tisku. Nedojde k přetištění identického štítku, protože opakované použití stejného čísla balíku není možné, ale číslo balíku je smazáno a daný záznam lze vytisknout znovu s novým číslem balíku. 3.4 Procedura uzavření dne (EOD procedura) Pro ukončení práce s programem za daný den nebo úsek pracovní doby je nutné zvolit spuštění procedury ukončení dne, tzv EOD procedury. To lze provést stiskem tlačítka Zavřít v hlavním okně programu. Spuštění této akce uzavírá proces odbavení balíků. Všechny nevytištěné balíky jsou vytištěny, uskuteční se přenos dat, následně je zobrazen dialog, kde lze zvolit vytištění Deníku a Seznamu zásilek. Všechny zpracované balíky jsou přesunuty z hlavního okna do Historie balíků. Procedura se obvykle spouští jednou denně, s dostatečným předstihem před příjezdem řidiče. Lze ji ale spustit kdykoliv, tedy vícekrát denně (například pokud potřebuji vytvořit další balíkové štítky i potom, co jsem již za daný den práci ukončil).

15 3.5 Historie balíků Ikona Historie balíků v hlavním okně zobrazuje přehled historie balíků. Rozsah dní uchovávané a tudíž zobrazitelné historie lze upravit v Nastavení, starší data jsou smazána. Standartně je uchováváno pouze 122 dní. Chceme-li zachovat starší data, je nutné buď limit zvětšit (to ale může mít negativní dopad na výkon počítače z důvodu příliš velkého souboru databáze) nebo si data vyexportovat do CSV souboru přes tlačítko Export (například vždy po skončení měsíce zafiltrovat náhled na předchozí měsíc a vyexportovat příslušná data). Výpis lze dále filtrovat podle několika parametrů. Kliknutím na tlačítko DELIStrack lze zobrazit přepravní cyklus vyhledaného balíku ve webové službě DELIStrack (chráněné části webu, jako např. zobrazení soupisky rozvozu lze zobrazit s pomocí DelisID a příslušného hesla, které je zobrazeno v Nastavení)

16 4 Doplňující funkce 4.1 Správa deníku Všechny vytvořené deníky, tedy záznamy o provedení procedury dne, jsou zobrazené v menu Balíky, Správa deníku. U procedury vyhledané podle datumu a času je zobrazen stav vytištění, přenosu dat, případně stav odeslání informačních ů. Přetisk dokumentů (pokud se tisk nezdaří, nebo je dokument zničen či ztracen) a opětovné odeslání dat (pokud přenos selže) lze opakovat stiskem tlačítek ve spodní části okna.

17 4.2 Správa adres Zadávání balíků může být ulehčen výběrem adresy příjemce z adresáře v průběhu zadávání balíku. Správu adresáře můžete provádět zobrazením vlastního okna Adresáře po spuštění z menu Zákaznická data / Adresy. Adresář lze naplnit:. - ukládáním nově použitých adres (po zaškrtnutí Založit adresu uložením při zadávání nového záznamu se automaticky uloží daná adresa do adresáře, pokud tam shodná není) - ručním zadáním v okně Adresáře - importem ze souboru 4.3 Správa bankovních účtů Dobírkové částky jsou odpláceny na výchozí bankovní účet klienta, který DPD CZ eviduje. Pokud existuje požadavek na odplácení dobírkových částek na několik rozdílných účtů, ať už v rámci CZ,

18 nebo při odesílání dobírek do SK, kdy je nutné použít účet vedený v SK v měně, je nutné tyto bankovní účty zadat v samostatné evidenci, přístupné v menu Zákaznická data / Bankovní účty, a tím je zpřístupnit pro výběr při pořizování dobírky. Při zadávání údajů je nutné dodržet konkrétní formát údajů pro jednotlivá pole, který není DELISprintem vynucován, ale který vyžadují aplikace zpracovávající platbu. Bez dodržení tohoto formátu nelze data zpracovat a odplacení na specifikovaný účet zaručit. Reference uživatele uživatelské označení pro rychlejší identifikaci účtu Kód banky nutno zadat jako čtyřmístné číslo. Například 0100 Název banky pojmenování banky, dle uvážení uživatele, ale ve tvaru max.30 znaků, povolené znaky jsou pouze velká písmena bez diakritiky, čísla, tečka, čárka. Nesmí být použita malá písmena, písmena s diakritikou, středník, apostrofy, uvozovky. Např. Komerční banka musí být zadáno jako KOMERCNI BANKA Číslo účtu předčíslí a číslo účtu, zadané jako 6 a 10 čísel, oddělených pomlčkou, kratší údaj je doplněný zleva nulami. Např musí být zadáno jako , např musí být zadáno jako Majitel účtu - pojmenování držitele účtu, dle uvážení uživatele, ale ve tvaru max.30 znaků, povolené znaky jsou pouze velká písmena bez diakritiky, čísla, tečka, čárka. Nesmí být použita malá písmena, písmena s diakritikou, středník, apostrofy, uvozovky. Např. Majitel účtu musí být zadán jako MAJITEL UCTU

19 Komentář uživatelské označení textové pro rychlejší identifikaci účtu Pole IBAN a BIC nevyplňujte Pole Reference uživatele a Komentář, jsou v podobě v jaké jsou zobrazeny v přehledu na levé straně zobrazeny stejně i v dialogu pro zadání dobírkových dat při pořízování nového balíku, což usnadňuje jejich použití. Použití volby Výchozí zajišťuje předvybrání daného účtu v pořizovacím dialogu nového balíku.

20 4.4 Import záznamů o balících Pořizování dat může ulehčit import dat o balících. Import dat v podobě souboru lze spouštět ručně nebo automaticky podle předem zvolených pravidel. Importovat data je možné s textových souborů s oddělovačem (např.csv), ze souborů aplikace Microsoft Excel (.xls) nebo přímo z databázové tabulky přes ODBC rozhraní. Formát souboru lze upravit podle vašich potřeb. Povinná pole jsou kódy typu balíku, adresa příjemce, případně dodatkové (např. dobírkové údaje). Detaily konkrétního použití naleznete v úplném manuálu (pdf dokument je součástí instalace programu), případně kontaktujte technickou podporu programu na adrese delisprint@dpd.cz 4.5 Víceuživatelská funkcionalita DELISprint lze použitím příslušně nastaveného KNF souboru zpřístupnit pro práci více uživatelů současně, především při použití síťové verze. V takovém případě je nutné se po spuštění programu přihlásit.

21 Uživatele vytváří a přidělení rolí zajišťuje Administrátor. Uživatel Administrátor slouží pouze k importu KNF souboru, provádění nastavení, nikoliv na běžnou práci s programem. Pokud je přihlášen, nemůže se přihlásit nikdo jiný. Administrátor zakládá a spravuje ostatní uživatele. Uživatel s rolí EOD správce může být ve firmě pouze jeden. Odpovídá za provedení procedury EOD, a to nad všemi vytvořenými balíky. Uživatel s rolí Skladník pouze pořizuje záznamy o balících a předává je EOD správci zamknutím zvolených zásilek. Uživatel s rolí Track & Trace má pouze pasivní práva, umožňující nahlížení do historie a použití služby DELIStrack.

22 5 Důležité informace, obvyklé chyby 5.1 Číselná řada je vyčerpaná V DPD CZ jsou balíky označovány unikátními čísly. Každé číslo lze použít v systému pouze jednou. Program přiděluje tištěným štítkům tyto unikátní čísla a zobrazuje stav zbývajícího počtu číselné řady v pravém dolním rohu hlavního okna. Tento údaj je nutné sledovat a v dostatečném předstihu před vyčerpáním přidělené číselné řady je nutné své DPD depo požádat o doručení KNF souboru s novým rozsahem číselné řady. Ve svém požadavku uveďte své číslo zákazníka a SubID tohoto čísla. Tyto údaje jsou uvedeny v Nastavení, na kartě DPD konfigurace, v sekci Zákazník. Po vyčerpání číselné řady musíte vložit novou impotem KNF souboru do programu DELISprint. Pokud číselnou řadu vyčerpáte, objeví se následující okno.

23 Tato situace předpokládá, že zadáte heslo, kterým umožníte opakování rozsahu číselné řady, což je obvyklý postup v síti DPD mimo Českou republiku. V DPD CZ opakování číselné řady povolené není, proto není možné heslo obdržet a zadat. Stiskem Storno nebo podržením klávesy Esc zrušte pokusy o tisk štítků, pro které již nezbývá číselná řada. Jakmile se zobrazí opět hlavní okno, smažte všechny nevytištěné štítky (brání importu KNF souboru), importujte nový KNF soubor a poté pokračujte v zadávání svých záznamů. 5.2 Nelze se přihlásit V případě, že program běžící v síťové verzi není korektně ukončen nebo v případě, že nastane chyba na síti, program odmítá provést přihlášení uživatele s odkazem na fakt, že už uživatel přihlášený je. Toto neaktivní přihlášení lze zrušit a nové přihlášení umožnit následujícím postupem:

24 - ukončete práci všech uživatelů v programu DELISprint - na kterékoliv ze stanic v přihlašovacím dialogu zvolte z roletového menu uživatele Administrator - zadejte jeho heslo do pole pro heslo - klikněte na tlačítko Odhlásit všechny uživatele - potvrďte že uživatel skutečně není přihlášen - pokračujte v běžné práci všech uživatelů Pokud není dostupná složka s databází, je zobrazeno toto upozornění a program nejde spustit. Ověřte funkčnost sítě. Druhá příčina problému je poškození struktur databáze, což lze opravit spuštěním opravného programu, který naleznete v menu OS Start / Programy / DELISprint / Repair & Compress of the DELISprint database 5.3 Chyba při zadávání nového balíku Je-li zobrazena tato informace, program upozorňuje na fakt, že do daného místa nelze poslat balík zvoleného typu (například DPD 10:00 do zahraničí).

25 Pokud je tato zpráva zobrazena v případě, že adresát i typ balíku jsou obvyklé a vyzkoušené (např. Normální balík v tuzemsku), důvod v zobrazení zprávy je v tom, že DELISprint nezná PSČ, které jste uvedli. Pokud je PSČ chybné, na webu pošty ( případně najděte správné PSČ a zadejte je do programu DELISprint. Pokud je PSČ správně ale DELISprint ho nezná, použijte nejbližší existující PSČ a tuto skutečnost nahlaste do DPD (delisprint@dpd.cz). 5.4 Přesun lokální instalace mezi dvěma stanicemi Pokud nastane situace, která vyžaduje migraci programu DELISprint, lze to zajistit následujícím postupem. Stanice s původní instalací je v postupu popsána jako PC1, stanice, na kterou se má instalace přesunout, PC2. 1. Na PC1 reinstalujte na poslední verzi programu DELISprint. 2. Na PC2 nainstalujte tutéž verzi programu, volba Lokální / Demo verze. 3. Z PC1 zkopírujte do PC2 složky Data a Konfiguration z adresáře programu (ve výchozím nastavení C:\Program Files\DPD\DELISprint). 4. Na PC2 zkontrolujte, zda po spuštění nabíhá s daty klienta (údaje klienta vypsané v Nastavení, stav číselné řady, obsah adresáře, historie jsou shodné na obou pc). 5. Na PC2 upravte nastavení, které závisí na dané stanici, tj. nastavení sítě a tiskáren. 6. V případě, že body 4 a 5 jsou úspěšně provedeny, odinstalujte DELISprint z PC1. V žádném případě není možné používat obě instalace současně, neboť to znamená vytištění duplicitních štítků. Balíky s duplicitním číslem jsou z přepravy vráceny, protože nemohou být doručeny. 5.5 Změna lokální instalace na síťovou V případě, že se změní podmínky pro užívání programu DELISprint, je obvyklé že klient požaduje změnu lokální instalace na síťovou, aby proces odbavení balíků mohl být zpracováván více osobami současně. Lokální instalaci lze změnit na síťovou při současném zachování dosavadních dat a to následujícím způsobem.

26 1. Zkopírováním celého adresáře DELISprint (C:\Program Files\DPD\DELISprint) do jiného adresáře v pracovní složce proveďte zálohu programu. 2. Vyžádejte si u své DPD kontaktní osoby KNF soubor, ve kterém bude povolena síťová práce více uživatelů současně. Počet současně připojených osob lze omezit a lze vyžadovat heslo. 3. Vložte KNF soubor do programu DELISprint. Od tohoto okamžiku bude po spuštění vyžadováno přihlášení. Je nastaven pouze uživatel Administrátor, heslo je dpd. 4. Vytvořte složku na serveru a nasdílejte ji s plnými právy (např. složka pojmenovaná DPD) 5. Přesuňte složky Data a Konfiguration ze stávající lokální instalace programu (C:\Program Files\DPD\DELISprint) do složky DPD na serveru. 6. Spusťte instalátor programu a místo volby Lokální zvolte Síťová, v dalším kroku určete jako cestu k databázi sdílenou složku na serveru, a to buď přes tl.procházet nebo přímým zápisem UNC cesty (v tomto případě \\server\dpd\ ). Stávající programová část bude aktualizována, napojení na databázi se přesměruje na nové umístění databáze. 7. Kontrolou správnosti provedeného postupu je fakt, že po spuštění programu jsou všechna nastavení identická se stavem před započetím přesunu, přestože se umístění databáze změnilo. Není-li tomu tak a program naběhne jako DEMO verze, nebyl správně provedený některý krok. 8. Na dalších pracovních stanicích můžete nainstalovat program, s volbou typu Síťová instalace a cestou k databázi jako v bodě Na všech pracovních místech musí po spuštění programu být shodné nastavení odpovídající klientovi, tedy zobrazené v Nastavení, na kartě DPD konfigurace, v sekci Zákazník. Zejména důležité je zachovat unikátnost číselné řady a tedy zkontrolovat její poslední použitou hodnotu. Shodné údaje musí být uvedeny také v Adresáři (je-li používán) a v Historii balíků. Shodné údaje jsou důkazem, že různé pracovní stanice jsou napojeny na stejnou databázi se společnými daty. Naopak rozdílné údaje (stav číselné řady) na různých stanicích ukazují na fakt, že není použita stejná databáze. To pak znamená, že použítá čísla balíků nejsou unikátní a nemohou být použity! Poznámka: KNF soubor se importuje pouze v bodě 3. Není nutné vkládat ho vícekrát, nebo na více stanicích. Údaje z něj se totiž zapisují do databáze, která je společná, tedy pokud je společná databáze správně použitá, údaje jsou použity na kterékoliv z pracovních stanic. Rozdílné údaje jsou vždy známkou chyby a taková instalace nesmí být použita. Balíky s duplicitním číslem jsou z přepravy vráceny, protože nemohou být doručeny. 5.6 Přesun síťové instalace Pokud nastane situace, která vyžaduje migraci databáze ze serveru 1 na server 2, lze to zajistit následujícím postupem. Server s původním umístěním databáze v postupu popsán jako S1, server s novým umístěním databáze jako S2, libovolná stanice s programem DELISprint jako PCx.

27 1. Na S2 vytvořte složku (např. DELISprint) a nasdílejte ji s plnými právy 2. Do nasdílené složky přesuňte obsah nasdílené složky ze serveru S1, tj. podadresáře Data a Konfiguration 3. Ujistěte se, že databáze je pouze v novém umístění, abyste vyloučili riziko používání nesprávných dat. 4. Na všech stanicích proveďte update programu DELISprint spuštěním instalačního programu. Dojde k udpate na poslední verzi programu DELISprint. V kroku umístění databáze změňte stávající hodnotu na nové umístění zadáním cesty např. \\S2\DELISprint nebo zvolením sdílené složky na S2 přes tlačítko Procházet

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál DPD CZ Obsah 1. Úvod... 3 2. Přihlášení... 3 Přihlášení... 3 Nový uživatel, zapomenuté heslo... 5 3. Nastavení... 6 Nastavení uživatele... 6 Nastavení bankovních účtů...

Více

Uživatelský manuál.

Uživatelský manuál. Uživatelský manuál www.dpd.cz/objednavkaprepravy Obsah 1 Úvod 1 2 Přihlášení 1 2.1 Nový uživatel, zapomenuté heslo 1 3 Nastavení 2 3.1 Nastavení 2 3.2 Uživatelé 3 3.3 Bankovní účty 4 3.4 Adresář 5 3.4.1

Více

www.dpd.cz/objednavkysvozu Uživatelský manuál

www.dpd.cz/objednavkysvozu Uživatelský manuál www.dpd.cz/objednavkysvozu Uživatelský manuál DPD CZ Obsah 1. Úvod... 3 2. Přihlášení... 3 Přihlášení... 3 Nový uživatel, zapomenuté heslo... 3 3. Nastavení... 4 Nastavení... 4 Uživatelé... 5 Bankovní

Více

Uživatelský manuál.

Uživatelský manuál. Uživatelský manuál www.dpd.cz/objednavkaprepravy Obsah 1 Úvod 1 2 Přihlášení 1 2.1 Nový uživatel, zapomenuté heslo 1 3 Nastavení 2 3.1 Nastavení 2 3.2 Uživatelé 3 3.3 Bankovní účty 4 3.4 Adresář 5 4 Zadání

Více

Self Service Application. Instalační manuál

Self Service Application. Instalační manuál OBSAH 1 Úvod... 2 2 Jak začít... 2 2.1 Technické parametry... 2 2.2 Instalace Self Service Application... 2 3 Poradce při potížích... 3 4 Nastavení tiskáren... 4 1 z 5 1 ÚVOD Self Service Application dále

Více

www.dpd.cz/objednavkysvozu Návod k aktivaci

www.dpd.cz/objednavkysvozu Návod k aktivaci www.dpd.cz/objednavkysvozu Návod k aktivaci DPD CZ Kliknutím na záložku Žádost o aktivaci DelisID otevřete sekci, ve které požádáte o aktivaci přístupu. Je nezbytné správně vyplnit všechny údaje, které

Více

www.dpd.cz/objednavkaprepravy Návod k aktivaci

www.dpd.cz/objednavkaprepravy Návod k aktivaci www.dpd.cz/objednavkaprepravy Návod k aktivaci DPD CZ Kliknutím na záložku Žádost o aktivaci DelisID otevřete sekci, ve které požádáte o aktivaci přístupu. Je nezbytné správně vyplnit všechny údaje, které

Více

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor

Návod pro použití Plug-in SMS Operátor Verze: 1.06 Strana: 1 / 17 Návod pro použití Plug-in SMS Operátor 1. Co to je Plug-in modul SMS Operátor? Plug-in modul (zásuvkový modul) do aplikace MS Outlook slouží k rozšíření možností aplikace MS

Více

Archiv elektronických dokumentů Zela

Archiv elektronických dokumentů Zela Archiv elektronických dokumentů Zela Instalace po rozbalení servisního balíčku 38 se automaticky spustí instalační program, který nainstaluje potřebné moduly pro provoz archivu dokumentů. Tyto moduly je

Více

Elektronické výpisy v BankKlientovi

Elektronické výpisy v BankKlientovi Elektronické výpisy v BankKlientovi Nastavení oprávnění pro změnu parametru účtu Nově Vám v BankKlientu přibylo oprávnění pro změnu parametru účtu. Toto oprávnění Vám dává možnost měnit nastavení účtu

Více

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4 Úvod k instalaci Tato instalační příručka je určena uživatelům objednávkového modulu Offline VetShop verze 3.4. Obsah 1. Instalace modulu Offline VetShop...

Více

Zákaznická SW řešení Obecný úvod

Zákaznická SW řešení Obecný úvod Zákaznická SW řešení Obecný úvod Verze 2015-04-10 Obsah 1 Úvod...3 2 Tisk přepravních štítků z vlastního SW...4 2.1 Přepravní štítek...4 2.2 Datový soubor MPSEXPDATA...4 2.3 Identifikace klienta...5 2.4

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.21.32 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 20.2.2015, verze 1.00 Konfigurace

Více

ČSOB Business Connector

ČSOB Business Connector ČSOB Business Connector Instalační příručka Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod... 3 2 Instalace aplikace ČSOB Business Connector... 3 3 Získání komunikačního certifikátu... 3 3.1 Vytvoření žádosti o certifikát

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s. PPF banka a.s., Evropská 2690/17, P.O. Box 177, 160 41 Praha 6 1/16 Obsah: 1. Úvod...3 2. Manuální export...3 3. Automatický export výpisů a privátních

Více

26 Evidence pošty. Popis modulu. Záložka Evidence pošty

26 Evidence pošty. Popis modulu. Záložka Evidence pošty 26 Evidence pošty Uživatelský modul Evidence pošty realizuje podrobnou evidenci všech došlých a odesílaných poštovních zásilek s možností přidělovat tyto zásilky uživatelům informačního systému k vyřízení,

Více

Zadání příkazu k převodu do zahraničí a v cizí měně do tuzemska ve službě ČSOB BusinessBanking 24

Zadání příkazu k převodu do zahraničí a v cizí měně do tuzemska ve službě ČSOB BusinessBanking 24 Zadání příkazu k převodu do zahraničí a v cizí měně do tuzemska ve službě ČSOB BusinessBanking 24 Obsah 1. Příkaz k převodu do zahraničí... 2 1.1. Zadání příkazu k převodu do zahraničí... 2 1.2. Tvorba

Více

Faxový server společnosti PODA s.r.o.

Faxový server společnosti PODA s.r.o. Faxový server společnosti PODA s.r.o. Vážení zákazníci, jako doplněk k poskytovaným službám VoIP jsme pro vás zprovoznili službu faxového serveru. Tento server vám umožní pohodlně odesílat a přijímat faxy

Více

IFTER-EQU Instalační manuál

IFTER-EQU Instalační manuál IFTER-EQU Instalační manuál Revize: Únor 2016 1 / 30 Obsah: 1 IFTER EQU Instalace softwaru 1.1 Rychlá instalace 1.1.1 Instalace na jeden počítač 1.1.2 Instalace na více počítačů 1.2 Pokročilá instalace

Více

Návod k instalaci S O L U T I O N S

Návod k instalaci S O L U T I O N S Návod k instalaci SOLUTIONS Návod k instalaci Hasičská 53 700 30 Ostrava-Hrabůvka www.techis.eu www.elvac.eu +420 597 407 507 Obchod: +420 597 407 511 obchod@techis.eu Podpora: +420 597 407 507 support@techis.eu

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

Certifikační autorita PostSignum

Certifikační autorita PostSignum Certifikační autorita PostSignum Generování klíčů pomocí programu PostSignum Tool Plus verze 2.0.1 Uživatelská dokumentace Červenec 2011 Strana 1 (celkem 21) 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 2.1 Informace

Více

Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD

Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD Jak přenést program na nový počítač UŽIVATELS KÝ NÁVOD Jak přenést program na nový počítač Pokud máte zakoupenou službu MEDICAL NET, je třeba provést převod dat za pomoci naší technické podpory, kterou

Více

Jazz pro Účetní (export) Příručka uživatele

Jazz pro Účetní (export) Příručka uživatele JAZZ pro Účetní - export (SQL/E1) Příručka uživatele 1 / 8 JAZZ pro Účetní export (SQL/E1) Příručka uživatele 2019 Václav Petřík JAZZWARE.CZ Příručka k programu Jazz pro Účetní - export (SQL/E1) pro Windows

Více

Úvod 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera

Úvod 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera Moje DPD Víkendová aktualizace 21. 1. 2017 Obsah 1 Úvod 1 2 Snížení intervalu pro automatický import zásilek 2 3 Možnost použít jiné jméno odesílatele na štítku 3 4 Podporujeme i webový prohlížeč Opera

Více

Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center

Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center Návod k použití pro uživatele Systému monitoringu návštěvnosti oficiálních turistických informačních center Systém monitoringu návštěvnosti a využívání služeb TIC Projekt: Marketingové aktivity ke zvýšení

Více

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Obsah 1. Instalace SecureStore... 2 2. Nastavení Internet Exploreru... 3 3. První přihlášení...

Více

Návod na obsluhu softwaru Amobile Sale objednávkový a prodejní software pro PDA a tablety s OS Android.

Návod na obsluhu softwaru Amobile Sale objednávkový a prodejní software pro PDA a tablety s OS Android. Návod na obsluhu softwaru Amobile Sale objednávkový a prodejní software pro PDA a tablety s OS Android. Úvod popis funkcí softwaru. Nový doklad Ceník Kontakty Doklady Nastavení Reporty Import Export Přihlášení

Více

Manuál pro majitele Korporátní karty. Manuál pro majitele Korporátní karty

Manuál pro majitele Korporátní karty. Manuál pro majitele Korporátní karty Manuál pro majitele Korporátní karty Obsah příručky 1 MojeBanka Business...3 1.1 Přihlášení do aplikace MojeBanka Business...3 1.2 Elektronické výpisy v sekci evýpisy...3 1.3 Výpisy v sekci Výpisy transakcí...4

Více

Objednávky přepravy Uživatelská příručka

Objednávky přepravy Uživatelská příručka Objednávky přepravy Uživatelská příručka Objednávka zadání objednávky Přihlášení a spuštění modulu Objednávky Otevřete www prohlížeč na adrese www.eschenker.dbschenker.com Přihlaste se vašim SIMS ID a

Více

Nastavení prohlížeče Internet explorer

Nastavení prohlížeče Internet explorer WEBOVÁ APLIKACE PPL Nastavení prohlížeče Internet explorer Otevřete si Internet Explorer a zadejte adresu aplikace http://klient.ppl.cz Zvolte menu "Nástroje" a pak "Možnosti internetu". Následně vyberte

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze: 1.0.0 2 Obsah 0 Část I Předmluva 1 Vítejte 3... 3 Část II Instalace 4 Část III Aktivace programu 8 Část IV Obsluha programu 9 1 Menu... 9 Soubor... 9 Otevřít test... 9 Zobrazit

Více

Příručka aplikace INVIO pro administrátory Str. 1/22

Příručka aplikace INVIO pro administrátory Str. 1/22 Str. 1/22 Obsah 1. Popis aplikace... 2 2. Programové verze aplikace... 4 Specifika instalace verze databáze SQL 2005 Express... 4 Specifika instalace verze databáze SQL 2008 R2 Express... 5 3. Instalace

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

FIO API PLUS. Verze 1.1.1

FIO API PLUS. Verze 1.1.1 FIO API PLUS Verze 1.1.1 www.fio.cz Verze 29. 5. 2015 OBSAH: 1 FUNKČNÍ POPIS... 2 2 INSTALACE APLIKACE... 2 3 ZÍSKÁNÍ TOKENU... 2 4 PŘIDÁNÍ ÚČTU / TOKENU DO APLIKACE... 3 5 STAŽENÍ DAT... 3 Periodické

Více

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál

Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek. Uživatelský manuál Evidence přítomnosti dětí a pečovatelek Uživatelský manuál Obsah První spuštění, přihlašování... 3 První spuštění... 3 Přihlášení... 5 Agenda Osoby... 6 Vytvoření nové osoby... 6 Tabletová aplikace...

Více

Moje DPD Importy zásilek a adres příjemců

Moje DPD Importy zásilek a adres příjemců Moje DPD Importy zásilek a adres příjemců Obsah 1 Obecný úvod 2 2 Úvod do importu dat 3 3 Nastavení šablony pro import dat 4 3.1 Povinná pole pro import kompletních zásilek 5 3.2 Seznam ID produktů 6 4

Více

POPTÁVKOVÝ A OBJEDNÁVKOVÝ ONLINE SYSTÉM USERGUIDE

POPTÁVKOVÝ A OBJEDNÁVKOVÝ ONLINE SYSTÉM USERGUIDE USERGUIDE Obsah Vaše výhody na první pohled... 3 Přihlášení... 3 Cenová nabídka... 4 Jak si poradit s chybou krok 1... 7 Jak si poradit s chybou krok 2... 10 Jak vygenerovat z nabídky novou objednávku...

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA do spojů ALCOMA Verze dokumentu: 1.6 Datum vydání: 19.10.2010 Poslední úprava: 13.01.2014 www.alcoma.cz OBSAH str. 1. DEFINICE PROBLÉMU... 1 2. BLOKOVÉ SCHÉMA POSTUPU... 2 3. PODROBNÝ POPIS POSTUPU:...

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2015 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2015 Copyright 2015 Altair CUZAK s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Express Import systém

Express Import systém Express Import systém Návod pro příjemce Express Import systém TNT Express Import systém umožňuje snadné objednání vyzvednutí zásilek na žádost příjemce, a to ze 168 zemí světa. Vy - jako příjemce zboží

Více

Instalační Příručka. Verze 10

Instalační Příručka. Verze 10 Instalační Příručka Verze 10 Vytvořeno 30. listopadu 2009 Obsah Instalační příručka 1 Předpoklady... 1 Spuštění instalačního průvodce... 2 Uvítací okno... 4 Licenční ujednání... 5 Údaje o vás... 6 Instalace

Více

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014

CUZAK. Uživatelská příručka. Verze 2.0 2014 CUZAK Uživatelská příručka Verze 2.0 2014 Copyright 2014 Altair Software s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Všechna práva vyhrazena. Všechna informace, jež jsou publikována na v tomto dokumentu, jsou chráněna

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN.

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN. Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN http://lcr.csystem.cz/ 1 1. Přihlášení do objednávkového portálu Po přihlášení se objeví úvodní stránka. Vpravo nahoře je uvedeno Jméno a příjmení

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více

Web SubmissionCan21. Návod k obsluze. ImagePress Helix Web Submission WEB PRINT

Web SubmissionCan21. Návod k obsluze. ImagePress Helix Web Submission WEB PRINT Web SubmissionCan21 Návod k obsluze Produkčního tiskového řešení Canon ImagePress Helix Web Submission PDF WEB PRINT Dvě metody pro odesílání 1-Poslat PDF soubor metodou přihlášení k webu http://uniflow.can21.cz

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Manuál pro správu uživatelských účtů aplikace MoneyWeb

Manuál pro správu uživatelských účtů aplikace MoneyWeb Manuál pro správu uživatelských účtů aplikace MoneyWeb Poznámka: Tento manuál byl vytvořen za použití Microsoft Internet Exploreru verze 6 cs. Používáte-li jinou verzi MS Internet Exploreru nebo jiný prohlížeč

Více

AUTOMATICKÉ ZÁLOHOVÁNÍ DATABÁZE PRO SQL Express 2005

AUTOMATICKÉ ZÁLOHOVÁNÍ DATABÁZE PRO SQL Express 2005 AUTOMATICKÉ ZÁLOHOVÁNÍ DATABÁZE PRO SQL Express 2005 POZOR! Celý postup je nutné aplikovat přímo na počítači, kde je nainstalován SQL server! 1. Vytvoření souboru s SQL scriptem 1.1. Vytvořte textový soubor

Více

PŘÍKAZ K ZADÁNÍ SEPA PLATBY V APLIKACI MULTICASH KB

PŘÍKAZ K ZADÁNÍ SEPA PLATBY V APLIKACI MULTICASH KB V rámci instalace MultiCash KB je SEPA modul její součástí od poloviny roku 2010 (v3.21 a vyšší). Dodavatel softwaru (fy. MD Praha) doporučuje minimálně verzi 3.22 a vyšší. Pokud máte verzi nižší, kontaktujte

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

CGMesky. Rozšiřující služba

CGMesky. Rozšiřující služba CGMesky Rozšiřující služba Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 15.7.2015 CGMesky Služba CGMesky umožňuje odesílat textové SMS zprávy přímo z prostředí Vašeho programu. Rychle a efektivně můžete informovat

Více

Popis nejčastějších funkčností v aplikaci MojeBanka

Popis nejčastějších funkčností v aplikaci MojeBanka Tento dokument popisuje následující funkčnosti aplikace. Kliknutím na odkaz vyberte příslušnou kapitolu. zadání tuzemského příkazu v úhradě v CZK zadání zahraniční platby ověření stavu odeslané transakce

Více

Envis LIMS Klient distribučního portálu

Envis LIMS Klient distribučního portálu LIMS - Klient distribučního portálu Stručný návod k obsluze Envis LIMS Klient distribučního portálu Stručný návod k obsluze Tento stručný návod k obsluze je zkrácenou verzí návodu k obsluze Klienta distribučního

Více

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA do spojů ALCOMA Verze dokumentu: 1.7 Datum vydání: 19.10.2010 Poslední úprava: 18.10.2017 www.alcoma.cz OBSAH str. 1. ÚVOD... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. 2. FACTORY TIME... 4 3. BLOKOVÉ SCHÉMA POSTUPU...

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Nápověda pro možnosti Fiery 1.3 (klient)

Nápověda pro možnosti Fiery 1.3 (klient) 2015 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 5. února 2015 Obsah 3 Obsah...5 Aktivace možnosti Fiery...6 Automatická aktivace

Více

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s.

SME Terminál + SmeDesktopClient. Instalace. AutoCont CZ a.s. SME Terminál + SmeDesktopClient Instalace AutoCont CZ a.s. Strana 1 / 6 1 Úvod Tento dokument popisuje postup nasazení aplikace SMETerminal CIS STK jedná se o webovou část aplikace, která běží na internetovém

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Systém WAK INTRA podporuje elektronickou evidenci tržeb (EET) v rámci evidence pokladních dokladů (PD). V souvislosti se zavedením podpory EET byla do systému doplněna možnost realizace úhrad PD alternativními

Více

Informační manuál PŘIHLÁŠENÍ DO SÍTĚ NOVELL (ZAMĚSTNANEC, DOKTORAND)

Informační manuál PŘIHLÁŠENÍ DO SÍTĚ NOVELL (ZAMĚSTNANEC, DOKTORAND) Informační manuál PŘIHLÁŠENÍ DO SÍTĚ NOVELL (ZAMĚSTNANEC, DOKTORAND) Obsah 1) Přihlášení do sítě při startu PC... 1 2) Dodatečné přihlášení do sítě Novell (z Windows)... 2 3) Odhlášení ze sítě... 2 4)

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Výpis z Insolvenčního rejstříku Vytvořeno dne: 26.3.2009 Aktualizováno: 18.9.2009 Verze: 1.1 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do Centrály Czech

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix. Instalace aplikace easyeldp Aplikaci easyeldp je třeba instalovat na počítač, který splňuje příslušné systémové požadavky. Při instalaci postupujte následovně: 1) Spusťte instalaci aplikace easyeldp z

Více

Návod k práci s programem MMPI-2

Návod k práci s programem MMPI-2 Návod k práci s programem MMPI-2 Výchozím vstupním heslem je název programu psaný malými písmeny, tedy mmpi-2. Po zadání hesla stiskněte Enter nebo tlačítko Dále. Hlavní obrazovka programu zobrazuje přehled

Více

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re

Obsah. KELOC CS, s.r.o... v ý v o j a p r o d e j e k o n o m i c k é h o s o f t w a re Obsah Nastavení TCP/IP na PC na serveru... 2 Nastavení brány firewall na serveru... 3 Nastavení služby SQL Server Browser na serveru... 5 Nastavení ODBC na klientské stanici... 6 Místní a jazykové nastavení

Více

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka

Univerzální rezervační systém. Uživatelská příručka Univerzální rezervační systém Uživatelská příručka Obsah I. Instalace... 3 II. První spuštění aplikace... 4 III. Hlavní okno aplikace... 5 IV. Nastavení aplikace... 6 1. Přidání místností... 6 2. Uživatelské

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8.

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8. Nápověda a postupy Zde najdete návody a tipy pro práci, které Vám mohou usnadnit práci s produkty PDF-XChange. V případě, že si myslíte, že by zde neměl některý dotaz nebo problematika chybět, napište

Více

Fides Software Storage Administrator

Fides Software Storage Administrator Trade FIDES, a.s. Fides Software Storage Administrator 1.0.2.0 (aktualizace - 7/2014) Popis programu Manuál správce systému 2 Fides Software Storage Administrator manuál správce Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Popis

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

ČSOB Business Connector Instalační příručka

ČSOB Business Connector Instalační příručka ČSOB Business Connector Instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu do počítače...

Více

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál

Tabletová aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace... 4 Instalace a přihlášení... 5 Verze CLOUD... 5 Verze SERVER... 8 Verze DEMO... 10 Nastavení displeje, tlačítek... 11 Obecná konfigurace... 11 GPS pozice...

Více

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti.

Přístup k poště MS Office 365 mají pouze studenti 1. a 2. ročníku EkF prezenčního studia. Přístup k ostatním službám mají všichni studenti. Obsah Přihlášení k Office 365... 1 Nastavení přeposílání (předávání) doručené pošty... 2 Instalace plného balíku aplikací Office 365 Pro Plus pro studenty... 3 Přihlášení v plné verzi Office 365 Pro Plus

Více

Návod k webovému rozhraní GClient 3/2013

Návod k webovému rozhraní GClient 3/2013 Návod k webovému rozhraní GClient 3/2013 1. Přihlášení a. Link: http://gclient.geis.cz/ b. Prosím doplňte pole dle nastavení aplikace c. Při prvním přihlášení - dle údajů zaslaných OM Geis 2. Menu a ovládání

Více

ŘADA LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP. Průvodce instalací softwaru

ŘADA LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP. Průvodce instalací softwaru ŘADA LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP Průvodce instalací softwaru Řada HP LaserJet Enterprise M4555 MFP Průvodce instalací softwaru Autorská práva a licence 2011 Copyright Hewlett-Packard Development Company,

Více

NASTAVENÍ PROGRAMU EVIDENCE AUTOBAZARU PRO OS VISTA, WIN7 a WIN8 LOKÁLNÍ INSTALACE (PRO 1 POČÍTAČ)

NASTAVENÍ PROGRAMU EVIDENCE AUTOBAZARU PRO OS VISTA, WIN7 a WIN8 LOKÁLNÍ INSTALACE (PRO 1 POČÍTAČ) NASTAVENÍ PROGRAMU EVIDENCE AUTOBAZARU PRO OS VISTA, WIN7 a WIN8 LOKÁLNÍ INSTALACE (PRO 1 POČÍTAČ) Pro správný provoz programu na OS MS VISTA a WIN7 je po nainstalování programu nutno provést, případně

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka

INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka INISOFT UPDATE - SLUŽBA AUTOMATICKÝCH AKTUALIZACÍ Uživatelská příručka Popis funkce Softwarový nástroj INISOFT Update je univerzálním nástrojem pro stahování, údržbu a distribuci programových aktualizací

Více

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce.

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce. Fiery Remote Scan Program Fiery Remote Scan umožňuje spravovat skenování na serveru Fiery server a na tiskárně ze vzdáleného počítače. Prostřednictvím programu Fiery Remote Scan můžete provádět tyto akce:

Více

SKYLA Pro II. Popis instalace programu

SKYLA Pro II. Popis instalace programu SKYLA Pro II Popis instalace programu Rev. 30.07.2014 O manuálu Dokument popisuje celý proces instalace programu Skyla Pro II, který se v některých ohledech liší od instalace předchozích verzí a upozorňuje

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka B2B CENTRUM a.s. 3.2011 Obsah Začínáme... 3 Přihlášení a zapomenuté heslo... 3 Vytvoření uživatele... 3 Editace osobních údajů... 5 Vkládání souborů... 6 Elektronický podpis... 8 Stavební deník... 11 Identifikační

Více

MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ

MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ MONITORING OBCHODNÍCH PARTNERŮ NÁVOD PRO APLIKACI 1 Obsah: 1. Prvotní spuštění aplikace Část monitoring insolvenčního rejstříku 2. Hlavní okno 3. Monitorované subjekty 3.1 Skupiny monitorovaných subjektů

Více

Popis nejčastějších funkcí aplikace MojeBanka business

Popis nejčastějších funkcí aplikace MojeBanka business Tento dokument popisuje následující funkčnosti aplikace MojeBanka. Kliknutím na odkaz vyberte příslušnou kapitolu. zadání jednorázového příkazu k úhradě zadání zahraniční platby odeslání dávkového příkazu

Více

Dealer Extranet 3. Cenové nabídky

Dealer Extranet 3. Cenové nabídky Dealer Extranet 3 Cenové nabídky Obsah Vytvoření cenové nabídky se slevou Velux 3 Vytvoření klientské cenové nabídky ze stávající cenové nabídky 10 Vytvoření klientské cenové nabídky pomocí Konfigurátoru

Více

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW.

1. Úvod. 2. CryptoPlus jak začít. 2.1 HW a SW předpoklady. 2.2 Licenční ujednání a omezení. 2.3 Jazyková podpora. Požadavky na HW. CryptoPlus KB verze 2.1.2 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA říjen 2013 Obsah Obsah 2 1. Úvod 3 2. CryptoPlus jak začít... 3 2.1 HW a SW předpoklady... 3 2.2 Licenční ujednání a omezení... 3 2.3 Jazyková podpora...

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO HOMEBANKING PPF banky a.s. PPF banka a.s., Evropská 2690/17, P.O. Box 177, 160 41 Praha 6 1/13 Obsah: 1. Úvod... 3 2. Vygenerování Transportního klíče a žádost o vygenerování Transportního

Více

Přístup do cloudu ESO9 z OS Windows

Přístup do cloudu ESO9 z OS Windows Přístup do cloudu ESO9 z OS Windows E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 9) Úvod... 3 Vystavení žádosti o vydání klientského certifikátu... 3 Stažení

Více

Příručka nastavení funkcí snímání

Příručka nastavení funkcí snímání Příručka nastavení funkcí snímání WorkCentre M123/M128 WorkCentre Pro 123/128 701P42171_CS 2004. Všechna práva vyhrazena. Uplatňovaná ochrana autorských práv se vztahuje na všechny formy a záležitosti

Více

GeoPlan. Administrátorská příručka. Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056. Verze 1.0

GeoPlan. Administrátorská příručka. Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056. Verze 1.0 GeoPlan Administrátorská příručka Verze Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056 2 Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Systémové požadavky... 4 2 Instalace systému... 5 2.1 Instalace

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více