Finanční analýza celkových nákladů osobní železniční dopravy v ČR 1

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Finanční analýza celkových nákladů osobní železniční dopravy v ČR 1"

Transkript

1 Finanční analýza celkových nákladů osobní železniční dopravy v ČR 1 TOMEŠ, Zdeněk POSPÍŠIL, Tomáš; Masarykova univerzita Brno Abstrakt: V příspěvku se snažíme kvantifikovat veškeré náklady spojené s provozováním osobní železniční dopravy v ČR. Pojmem náklady máme na mysli vyčíslení veškerých spotřebovaných zdrojů, které sebou provozování osobní železniční dopravy přináší. Analýza se tak neomezuje pouze na náklady železničních dopravců, ale také na podílovou kvantifikaci nákladů osobní železniční dopravy přítomnou v účetnictví Správy železniční dopravní cesty, Státního fondu dopravní infrastruktury a ve veřejných rozpočtech státu, kraje a obcí. Po vyčíslení celkových nákladů, vyvozujeme závěry o dlouhodobé udržitelnosti financování osobní železniční dopravy a hledáme optimální model finančních vztahů státu a provozovatelů osobní železniční dopravy. Abstract: We are trying to quantify all relevant costs connected with the railways operation in the Czech Republic. We start with the direct costs of railway operation present in the accounting of the rail operator Cźech Rails. Then we continue the analyses with the more hidden costs of railways present in the accounting of rail track operator, State Fund of Transport Infrastructure and directly in the state budget. After the evaluation of the total costs of railway transport we are trying to formulate recommodation for public policy in the railway sector. Úvod Železniční osobní doprava představuje tradiční způsob přepravy. Po velkém období rozmachu v devatenáctém a na počátku dvacátého století, přišlo období stagnace a následně poklesu. V současnosti je ve většině vyspělých zemí železniční doprava silně dotována z veřejných zdrojů. Bez těchto dotací by pravděpodobně železniční osobní doprava nebyla schopna konkurovat osobní dopravě silniční. Každé takové použití veřejných zdrojů ovšem vzbuzuje otázky ohledně jejich oprávněnosti a odůvodněnosti v konkurenci dalších veřejných výdajů. V neposlední řadě jsou dotace do železnice (spolu s mnoha dalšími dotacemi) překážkou pro snižování daní. V rámci našeho příspěvku jsme se snažili dosáhnout dvou cílů. Za prvé kvantifikovat celkový objem veřejných zdrojů plynoucích do železniční dopravy v ČR a za 1 Tento článek vznikl s podporou grantového záměru GAČR 402/04/2128: Železniční doprava institucionální postavení, hospodářská politika a ekonomická teorie.

2 druhé formulovat doporučení, které z takto nastaveného systému plynou pro hospodářskou politiku ve vztahu k železnicím. Osobní železniční doprava Výkony osobní železniční dopravy v rámci českých zemí klesají již od dob Velké hospodářské krize. Příčinou je především silný nástup osobní silniční dopravy, který má za podmínek rozvinuté silniční sítě a dostatečné vybavenosti motorovými vozidly značné konkurenční výhody oproti železniční dopravě. Dlouhodobý strukturální pokles železniční dopravy akceleroval v posledních letech, jak dokládá následující tabulka. Tabulka 1: Osobní doprava Českých Drah Přeprava osob mil. osob 178,82 171,98 174,98 188,28 182,55 175,02 181,98 202,88 Počet osob na vlak os/vlak 59,95 59,81 64,22 72,01 73,8 73,13 75,55 79,15 Přepravní výkon mil. oskm Zdroj: Výroční zpráva ČD , údaje za ČD s.o., údaje za ČD a.s. Poklesy přepravního výkonu osobní železniční dopravy se pak promítají do nepříznivého hospodaření hlavního železničního dopravce. Podíl tržeb k nákladům osobní dopravy se pohybuje v rozmezí 25-35%, což dává katastrofální ukazatele rentability 2. Tabulka 2: Tržby, náklady a dotace osobní dopravy Českých Drah Tržby za osobní dopravu mil. Kč Náklady na osobní dopravu mil. Kč Ztráta z osobní dopravy (bez dotace) mil. Kč Dotace do osobní dopravy celkem (*) mil. Kč Ztráta z osobní dopravy (včetně dotace) mil. Kč Zdroj: Výroční zpráva ČD , údaje za ČD s.o., údaje za ČD a.s. (*) Dotace na pokrytí ztrát z osobní přepravy zahrnuje dotaci ze státního rozpočtu na úhradu nákladů dopravní cesty v podílu osobní dopravy, dotaci na úhradu nákladů řízení provozu dráhy v podílu osobní dopravy a dotaci na úhradu ztráty z provozování osobní dopravy. Dotace do osobní dopravy celkem zahrnují vedle dotací ze státního rozpočtu na pokrytí ztrát z osobní přepravy také dotace od regionů a jiné účelové dotace určené pro osobní dopravu. Státní dotace Existenci osobní železniční dopravy tak při životě udržují státní dotace. I tak jsou ovšem nedostačující a na krytí ztrát osobní dopravy České dráhy rozpouští zisk nákladní dopravy a přijímají úvěry. Žádoucího vyrovnání provozního hospodaření osobní dopravy je možné teoreticky dosáhnout pomocí zvýšení tržeb či snížení nákladů. Zvýšení tržeb pomocí zvýšení 2 Standardní poměr je 100% plus zisková marže.

3 ceny železničního lístku by při vysoké cenové elasticitě poptávky pravděpodobně znamenalo odliv cestujících a pokles tržeb. Zvýšení tržeb pomocí zlepšeného marketingu Českých drah by pravděpodobně mohlo ovlivnit tržby dopravce, ovšem nikoliv zásadním způsobem. Snížení nákladů naráží na odpor odborů a na nároky na bezpečnost provozu. Státní dotace do osobní dopravy je tak klíčovým parametrem fungování osobní železniční dopravy. Bez její existence by pravděpodobně provozování osobní železniční dopravy nebylo možné. Otázkou však je, zda je nutné, aby byla tak vysoká, zda její část nejde místo na nezbytné dotování ztrátovosti osobní železniční dopravy na podporu neefektivního fungování Českých drah. Zvláště, když dotace do osobní dopravy nejsou jediným typem dotace do železnice, protože stát dotuje ještě investiční akce na železnici. Poměr investičních dotací a dotací na osobní dopravu se pohybuje v poměru 60:40 vzhledem k celkovým dotacím. Po vzniku SŽDC 3 se příjemcem investiční dotací stala tato organizace, což bylo příčinou prudkého poklesu investiční dotace do ČD v letech 2003 a Podíl celkových dotací na obratu ČD trvale rostl do roku 2002 vyjma roku Až dosáhl 92 % celkového obratu právě v roce Dotace do osobní dopravy vzhledem k přepravnímu výkonu tohoto druhu dopravy trvale do roku 2002 rostly. Tabulka 3: Dotace do Českých drah jednotka Investiční dotace mil. Kč Dotace do osobní dopravy celkem (*) mil. Kč Dotace celkem^ mil. Kč Vlastní investice mil. Kč Obrat mil. Kč Podíl celk.dotací na obratu % 23,3 22,5 92,0 66,7 52,3 49,2 39,5 37,6 20,3 22,4 Dotace (OD) vzhledem k přepr. výkonu os. dopravykč/oskm 1,10 1,12 1,48 1,28 1,04 0,96 0,86 0,70 0,64 0,65 Zdroj: vlastní výpočty, Výroční zprávy ČD , údaje za ČD s.o., údaje za ČD a.s. ^ Dotace celkem: Investiční + do osobní dopravy + účelové dotace do nákladní dopravy, roky 1995 a 1996 bez investičních dotací, rok 1995 i bez účelových dotací do nákladní dopravy Celkové dotace na železniční dopravu se zvyšují a to jak nominálně tak i reálně. Tempo růstu dotací vyjádřené nominálně i reálně překračuje v některých letech 30%, a to v kontextu poklesu přepravního výkonu osobní i nákladní dopravy. 3 Správa železniční dopravní cesty, s.o.

4 Tabulka 4: Dotace do železniční dopravy 4 Jednotka Dotace ČD^ mil.kč Dotace SŽDC mil.kč Dotace celkem mil.kč Inflace průměrná % 2,8 0,1 1,8 4,7 3,9 2,1 10,7 8,5 8,8 9,1 Tempo růstu dotací nomin. % 2,21 4,50 30,35 24,76 10,85 18,69 9,26 91,33 0,15-8,40 Dotace inflačně očištěné mil.kč Tempo růstu dotací reál. % -0,6 6,3 34,3 23,7 8,8 30,1 6,6 92,0 0,5-7,5 Zdroj: vlastní výpočty, Výroční zprávy ČD , údaje za ČD s.o., údaje za ČD a.s., Výroční zprávy SŽDC za 2003, 2004 ^ Dotace ČD: Investiční + do osobní dopravy + účelové dotace do nákladní dopravy, roky 1995 a 1996 bez investičních dotací, rok 1995 i bez účelových dotací do nákladní dopravy Investice Z jakých zdrojů je dotována veřejná osobní doprava v ČR? Hlavními zdroji dotací jsou rozpočty státní a municipální. Mezi důležité přispěvovatele patří i Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). SFDI vznikl na základě zákona č. 104/2000 Sb. ze dne 4. dubna 2000 s účinností k Účelem fondu je distribuce vlastních příjmů ve prospěch rozvoje, výstavby, údržby a modernizace silnic a dálnic, železničních dopravních cest a vnitrozemských vodních cest v rozsahu stanoveném v 2 zákona č. 104/2000 Sb. SFDI dále poskytuje příspěvky na průzkumné a projektové práce, studijní a expertní činnosti zaměřené na dopravní infrastrukturu. 5 Na investice na železnici jde z SFDI ročně víc než 10 miliard korun, z toho 1 miliarda přímo Českým drahám, a to většinou na rekonstrukce a dalších 5,4 miliardy na údržbu. Na III. a IV. koridor jsou náklady vyčísleny na více než 100 miliard korun. Jde o trasu západ - východ (z Chebu na Prahu a Přerov) a sever - jih, což je především železniční trať na České Budějovice a dále na hranice s Rakouskem. Sto miliard je ohromná částka, i proto není reálné dokončení těchto koridorů dřív než v letech Financování je možné ze tří zdrojů - z prostředků SFDI, evropských fondů a z úvěrů. 4 Dotace soukromým železničním dopravců zanedbáváme vzhledem velmi malému významu (podíl na celkových dotacích méně než 0,5 %) 5

5 Tabulka 6 : Vybrané ukazatele vlivu železniční dopravy na rozpočet SFDI (v mil. Kč) pozemní komunikace železnice Výdaje celkem Podíl železniční dopravy na výdajích SFDI 33,75% 41,46% 37,59% 31,17% Tempo růstu celkových výdajů 31,18% 2,63% 26,16% Tempo růstu výdajů na železnice 61,15% -6,96% 4,61% Zdroj: vlastní výpočty, Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka Státního fondu dopravní infrastruktury za rok Největší investicí na českých železnicích je modernizace koridorových tratí. Dle výroční zprávy ČD z roku 1999 byla výstavba koridorů hrazena ze státních dotací, úvěrů a předstrukturálních fondů EU. Stát se podílel více než 45 %, úvěry 50 % a 5 % fond Phare na financování výstavby I. a II. železničního koridoru. Tabulka 5: Náklady na I. a II. koridor zaplacené budoucí odhadované celkové I. koridor II. koridor Celkem Zdroj: Výroční zpráva SŽDC s.o. za rok 2004 Investiční výdaje na železnice vykazují rostoucí trend, přitom tvorba HDP v tomto druhu dopravy klesala do roku Tudíž zatímco v roce 1995 představovaly tyto výdaje pouze 25 % tvorby HDP na železnicích, v roce 2002 to již bylo takřka 107 %. V roce 2003 tento podíl klesl v důsledku zdvojnásobení tvorby HDP v železniční dopravě. Tento ukazatel u silniční dopravy stagnoval až mírně klesal a v roce 2003 dosáhl výše 28 %. Ještě větší snížení tohoto poměrového ukazatele zaznamenala, v důsledku růstu tvorby HDP, letecká doprava, kdy investice v roce 1995 představovaly 78 % tvorby HDP v tomto druhu dopravy a v roce 2003 to bylo pouze 25 %. Investiční boom zaznamenala vnitrozemská vodní doprava. Investice do tohoto druhu dopravy byly v roce 2002 takřka dvakrát vyšší než tvorba HDP na lodích a v následujícím roce tento podíl poklesl na 1,5 násobek. Tabulka 6: Investiční výdaje vzhledem k tvorbě HDP v jednotlivých druzích dopravy Železniční 25,1 32,5 50,5 47,9 50,3 100,9 85,8 106,9 47,6 Silniční 29,6 28,1 30,6 28,9 26,4 19,9 15,8 26,1 28,0 Vnitrozemské vodní cesty 3,2 2,2 13,3 31,9 14,7 81,9 160,5 190,0 149,9 Letecká 78,3 86,0 58,8 15,4 9,0 15,3 30,0 15,7 25,3 Zdroj: vlastní výpočty, MD ČR : Ročenka dopravy

6 Závěry: Z analýzy finančního hospodaření hlavních subjektů železniční dopravy v ČR vyplývá, že osobní železniční doprava je kriticky závislá na dotacích z veřejných zdrojů. Je bez nich nemyslitelná nejenom investiční činnost, ale i provozní operace hlavního železničního přepravce. Jejich objem se na celkových příjmech z osobní železniční dopravy podílí takovým objemem, že bez nich by s vysokou pravděpodobností osobní železniční dopravu nebylo vůbec moci provozovat. Zásadní otázkou pro budoucí politiku státu ve vztahu k osobní železniční dopravě je najít optimální model financování ztrátovosti osobní dopravy. Ta bude pravděpodobně vždy vyžadovat dotační angažmá státu pro zachování osobní železniční dopravy. Je však žádoucí zabudovat do těchto dotací jasná kontrolní pravidla, která by zabezpečila, že dotace budou použity na krytí ztrátovosti osobní dopravy a nikoliv na financování vnitřních neefektivit Českých drah. Tento krok však vzhledem k pozici ČD vůči tvůrcům hospodářské politiky státu nebude nijak snadný. Literatura: [1] Výroční zpráva ČD s.o. za , [2] Výroční zpráva ČD a.s. za , [3] Výroční zpráva ŠZDC s.o. za , [4] Závěrečný účet MD ČR za rok 2004, [5] Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka Státního fondu dopravní infrastruktury za rok , [6] Ministerstvo dopravy ČR : Ročenka dopravy

Analýza dotací do železniční dopravy v ČR

Analýza dotací do železniční dopravy v ČR Analýza dotací do železniční dopravy v ČR TOMEŠ, Zdeněk POSPÍŠIL, Tomáš; Masarykova univerzita Brno Abstrakt: V příspěvku se snažíme kvantifikovat veškeré náklady spojené s provozováním osobní železniční

Více

ANALÝZA FINANCOVÁNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE

ANALÝZA FINANCOVÁNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE ANALÝZA FINANCOVÁNÍ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČESKÉ A SLOVENSKÉ REPUBLICE TOMEŠ, Zdeněk - POSPÍŠIL, Tomáš 1 Summary: We are trying to quantify all relevant costs connected with the railways operation in the

Více

KONKURENCE NA ŽELEZNICI. Zdeněk Tomeš

KONKURENCE NA ŽELEZNICI. Zdeněk Tomeš KONKURENCE NA ŽELEZNICI Zdeněk Tomeš tomes@econ.muni.cz Která konkurence? 1) Intermodální konkurence (železnice x silnice) 2) Intramodální konkurence (ČD x Viamont) 1) Intermodální (Železnice x silnice)

Více

Zázračná moc unbundlingu

Zázračná moc unbundlingu Zázračná moc unbundlingu Analýza výsledků unbundlingu na české železnici Tomáš Otáhal Tomáš Pospíšil NEWTON College ESF MU Brno Úvod Co je unbundling? Oddělení železniční přepravy od železniční infrastruktury.

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2016 Praha, 31. srpna 2016 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 16 330 16 326 Ostatní provozní výnosy 2 442 1 635 Náklady -14 366-14 127

Více

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele

Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě. Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele S O U B O R I N D I K Á T O R Ů D O P R AV N Í P O L I T I K Y Indikátory budou hodnoceny k rokům 2010 a 2013 v porovnání k roku 2005 (L = limity, T = trendy). Dosažení vhodné dělby přepravní práce mezi

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2016

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2016 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2016 Praha, 28. dubna 2017 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 33 292 33 083 Ostatní provozní výnosy 4 431 4 544 Náklady -29 401-30 702 - výkonová

Více

Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013

Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013 Praha, Vysoká škola ekonomická 25.10.2013 Potenciál rozvoje nákladní železniční dopravy v konkurenčním prostředí Development potential of freight railway transport in a competitive environment Ing. Milan

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015 Praha, 31. srpna 2015 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 16 326 16 468 Ostatní provozní výnosy 1 803 1 721 Náklady -14 327-14 191

Více

Česká železnice na křižovatce

Česká železnice na křižovatce Česká železnice na křižovatce Ing. Petr Žaluda předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Prague Marriott Hotel, 7. září 2010 Orientace na zákazníka dopravce ČD, a.s., je v přímém kontaktu se

Více

Nákladní železniční doprava: význam pro národní hospodářství

Nákladní železniční doprava: význam pro národní hospodářství Nákladní železniční doprava: význam pro národní hospodářství Tomáš Pospíšil 1 Abstrakt: V tomto příspěvku si zhodnotíme vývoj nákladní železniční dopravy v 90. letech 20. století a na začátku 21. století.

Více

Jak si stojí České dráhy v evropské konkurenci

Jak si stojí České dráhy v evropské konkurenci Jak si stojí České dráhy v evropské konkurenci POSPÍŠIL, Tomáš; Masarykova univerzita Brno 1 Abstrakt:Cílem příspěvku je analýza srovnatelných ukazatelů týkajících se železniční dopravy v EU. Na úvod se

Více

Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025. ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST

Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025. ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025 ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST Obsah Superstrategie finanční část Finanční model obsahuje Podrobnou strukturu

Více

DOPRAVA A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

DOPRAVA A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI DOPRAVA A ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI KVANTIFIKACE A PŘÍKLADY MOŽNÝCH OPATŘENÍ JiříJedlička, I. Dostál, L. Špička, K. Pospíšil, V. Adamec OBSAH Charakteristika dopravy a dopravní infrastruktury

Více

VEŘEJNÉ DOTACE DO ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČR

VEŘEJNÉ DOTACE DO ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČR VEŘEJNÉ DOTACE DO ŽELEZNIČNÍ DOPRAVY V ČR Zdeněk Tomeš Úvod Železniční doprava se na evropském kontinentu rozvíjela především v 19. století a na počátku 20. století, kdy představovala dominantní vnitrozemský

Více

Proč podnikat v železniční osobní dopravě. Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno

Proč podnikat v železniční osobní dopravě. Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno železniční osobní Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno Struktura příspěvku 1. Formy podnikání v osobní železniční 2. Klíčové finanční indikátory 3. Zhodnocení podnikání v závazkové (dotované)

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2015 Praha, 29. dubna 2016 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 33 083 33 036 Ostatní provozní výnosy 4 679 3 701 Náklady -31 353-28 989 - výkonová

Více

SOUBOR INDIKÁTORŮ DOPRAVNÍ POLITIKY

SOUBOR INDIKÁTORŮ DOPRAVNÍ POLITIKY Příloha č. 2 SOUBOR INDIKÁTORŮ DOPRAVNÍ POLITIKY Indikátory budou hodnoceny v letech 2010 a 2013 v porovnání k roku 2005 (L = limity, T = trendy). Dosažení vhodné dělby přepravní práce mezi druhy dopravy

Více

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR

Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Koncepce modernizace železniční sítě v ČR Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Praha, 27. listopadu 2014 Vstupy do koncepce požadavky na infrastrukturu z dopravního trhu nákladní doprava osobní regionální

Více

Příloha č. 1 Výpočet měrných provozních nákladů

Příloha č. 1 Výpočet měrných provozních nákladů Příloha č. 1 Výpočet měrných provozních nákladů 1. Výpočet měrných nákladů na energii Pro výpočet spotřeby energií jsem stanovil měrné trakční odpory a účinnost vozby a z nich jsem vypočetl měrnou spotřebu

Více

Ekonomická analýza české železnice. Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno

Ekonomická analýza české železnice. Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno Ekonomická analýza české železnice Tomáš Pospíšil Ekonomicko-správní fakulta MU Brno Vymezení české železnice a její pozice na dopravním trhu Česká železnice Skupina ČD SŽDC Pozice na dopravním trhu Nákladní

Více

Požadavky dopravce na dopravní cestu

Požadavky dopravce na dopravní cestu Přednášející: Bc. Marek Binko České dráhy, a.s., www.cd.cz Úvod dopravce je vázán na disponibilní infrastrukturu dopravce není schopen často plnit požadavky zákazníků z důvodu nízké kvality nebo kapacity

Více

1993-1998. Hans Strelow

1993-1998. Hans Strelow Doprava v zemích střední Evropy 1993-1998 Hans Strelow Polsko, Rumunsko a Česká republika dohromady představují 62% celkové délky železničních tratí zemí střední Evropy. Silnice a železnice jsou dominantními

Více

Autobus nebo vlak? Ekonomický pohled na optimalizaci modálního splitu. Martin Kvizda

Autobus nebo vlak? Ekonomický pohled na optimalizaci modálního splitu. Martin Kvizda Autobus nebo vlak? Ekonomický pohled na optimalizaci modálního splitu Martin Kvizda Louny, říjen 2015 1 Cíl na základě čeho se rozhodnout, zda zaplatit za vlak nebo autobus? jak najít optimum z hlediska

Více

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR

Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR Vladimíra Bartejsová, Manažerka investičních produktů Praha, 2. květen 2016 Agenda dnešního online semináře Přetrvávající nízkoúrokové prostředí v ČR 1. Politika

Více

Operační program doprava Přehled priorit a opatření

Operační program doprava Přehled priorit a opatření Operační program doprava Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Modernizace železniční sítě TEN-T... 2 Prioritní osa 2 - Výstavba a modernizace dálniční silniční

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 30. dubna 2015

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 30. dubna 2015 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014 Praha, 30. dubna 2015 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 33 036 32 861 Ostatní provozní výnosy 3 701 4 061 Náklady 28 989 31 369 výkonová spotřeba

Více

Project BOHEMIA EXPRESS Building shuttle train system of intermodal transport lines

Project BOHEMIA EXPRESS Building shuttle train system of intermodal transport lines Project BOHEMIA EXPRESS Building shuttle train system of intermodal transport lines Vize: Převádění toku zboží ze silnice na železnici založené na vzájemně výhodné spolupráci silničních dopravců se železnicí

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 1. září 2014

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014. Praha, 1. září 2014 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2014 Praha, 1. září 2014 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti dosáhly meziročního nárůstu o 131 mil. Kč (1 %): v osobní dopravě pokračoval

Více

Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel. Praha, 1.3.2011

Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel. Praha, 1.3.2011 Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel Praha, 1.3.2011 OHLÉDNUTÍ ZPĚT Vývoj stavebnictví v roce 2010 potvrzuje pokračování trendu roku 2009 Celoroční výsledek 2010 je nejhorší od

Více

Nástroje financování nádraží a železniční infrastruktury. Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI

Nástroje financování nádraží a železniční infrastruktury. Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI Nástroje financování nádraží a železniční infrastruktury Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel SFDI Financování dopravní infrastruktury Představení Státního fondu dopravní infrastruktury Financování dopravní infrastruktury

Více

Konference ČESKO JEDE. Financování (nejen) cyklistické infrastruktury. Ing. Milan Dont, Ph.D. Vedoucí Oddělení příspěvkových programů

Konference ČESKO JEDE. Financování (nejen) cyklistické infrastruktury. Ing. Milan Dont, Ph.D. Vedoucí Oddělení příspěvkových programů Konference ČESKO JEDE Financování (nejen) cyklistické infrastruktury Ing. Milan Dont, Ph.D. Vedoucí Oddělení příspěvkových programů 2. 11. 2016 Žďár nad Sázavou Příspěvky SFDI I. Příspěvky na zvyšování

Více

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví

Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví Vývoj českého stavebnictví v evropském kontextu Fórum českého stavebnictví 5. 3. 2013 Současná situace: Jak na tom jsme? Současná situace ve stavebnictví Jediné odvětví v ČR již pátým rokem v recesi V

Více

1. Hlavní město Praha celkem

1. Hlavní město Praha celkem 1. Hlavní město Praha celkem 1. Úvod Hospodaření hlavního města Prahy jako celku (obce i kraje současně) skončilo k 31. 12. 2014 přebytkem hospodaření ve výši 1 926 716,03 tis. Kč, na kterém se podílí

Více

ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku

ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb Odbyt = završení podnikového reprodukčního

Více

Geografie České republiky. Doprava

Geografie České republiky. Doprava Geografie České republiky Doprava Doprava Poloha ČR uvnitř Evropy usnadňuje rozvoj dopravy a dopravních cest Rozsáhlá dopravní infrastruktura co do rozsahu dopravních sítí (výsledek roztříštěnosti sídelní

Více

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela?

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? Konference Fórum e-time 2011 květen 2011 Globální kontexty krize Dopad na českou ekonomiku a firemní sektor Odvětví informačních a komunikačních činností Telekomunikace

Více

Železnice a dopravní infrastruktura ČD Cargo, a.s Žofínské fórum 10. listopadu 2011, Praha

Železnice a dopravní infrastruktura ČD Cargo, a.s Žofínské fórum 10. listopadu 2011, Praha Železnice a dopravní infrastruktura ČD Cargo, a.s. 123. Žofínské fórum 10. listopadu 2011, Praha 1 ČD Cargo v roce 2011 Strategické záměry společnosti Nákladní doprava a rozvoj infrastruktury Významné

Více

Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu

Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu V tomto textu je představena reflexe dílčích a celkových výstupů projektu WB-32-04: Dopravní obslužnost a technologie ve

Více

Informace ze zdravotnictví Středočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Středočeského kraje Informace ze zdravotnictví Středočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 2 6.5.2004 Hospodářské výsledky vybraných zdravotnických zařízení Středočeského kraje za

Více

Možnosti financování dopravních sítí ČR. Ing. Karel Havlíček ředitel odboru řízení výdajů

Možnosti financování dopravních sítí ČR. Ing. Karel Havlíček ředitel odboru řízení výdajů Možnosti financování dopravních sítí ČR Ing. Karel Havlíček Ing. Karel Havlíček ředitel odboru řízení výdajů Představení SFDI Právnická osoba zřízená platnou legislativou ČR Výbor SFDI je jmenován Vládou

Více

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2012. Praha, 29.dubna 2013

Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2012. Praha, 29.dubna 2013 Prezentace výsledků hospodaření Skupiny ČD za rok 2012 Praha, 29.dubna 2013 Hlavní ukazatele pro Skupinu ČD Finanční ukazatele dle IFRS v mil. Kč 2012 2011 Rozdíl Index Skupiny ČD EBITDA upravená * 6 097

Více

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči

75,9 71,9 21,8% 20,7% 20,7% 21,4% absolutně -mld. Kč připadající na 1 obyv. (tis. Kč) % z celk. výdajích na zdravotní péči 3.4 Výdaje za léky Tato kapitola podává přehled základních údajů o celkových výdajích na léky od roku 21. Poskytuje především podrobné údaje o výdajích na léky dle místa spotřeby a zdroje financování.

Více

Operační program Doprava 2014-2020

Operační program Doprava 2014-2020 Operační program Doprava 2014-2020 Ministerstvo dopravy ČR Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle OPD 2014-2020 navazuje na OPD 2007-2013, struktura bude jiná, přidány nové podporovatelné oblasti

Více

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2017

Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2017 Prezentace pololetních výsledků hospodaření Skupiny ČD 2017 Praha, 31. srpna 2017 Hospodaření Skupiny ČD Tržby z hlavní činnosti 16 731 16 330 Ostatní provozní výnosy 2 040 3 168 Náklady -14 861-15 128

Více

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití

Data o dopravě. 22. dubna Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití Data o dopravě 22. dubna 2015 Z0081 Prostorové sociálně ekonomické informace a jejich využití ČSÚ Statistiky Doprava, informační a komunikační činnosti Rychlé informace - přesměrování pod Služby - čtvrtletně,

Více

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s.

Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století. Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. Ochrana ovzduší ve státní správě XII. Role regionální železnice ve 21. století Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě, z.s. // prezident www.svazcestujicich.cz www.facebook.com/svazcestujicich

Více

Stavebnictví v roce 2007 a 2008

Stavebnictví v roce 2007 a 2008 Stavebnictví v roce 2007 a 2008 Jaké bylo české stavebnictví v roce 2007? Celková čísla vyznívají příznivě růst celkové produkce + 6,7 % stavební práce přesáhly poprvé 500 miliard Kč průměrná mzda vzrostla

Více

Moderní dopravní služby

Moderní dopravní služby Veřejná doprava budou jasně nastavena nová pravidla podílu státu a krajů na financování regionální autobusové a především železniční dopravy (dosavadní vládou posvěcený model platí pro roky 2010-2019),

Více

Finanční zajištění oprav a údržby dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI Metodika pro správu změn díla (variací) u stavebních zakázek

Finanční zajištění oprav a údržby dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI Metodika pro správu změn díla (variací) u stavebních zakázek Finanční zajištění oprav a údržby dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI Metodika pro správu změn díla (variací) u stavebních zakázek Ing. Zbyněk Hořelica Celkové financování dopravní infrastruktury v

Více

QUO VADIS, dopravní cesto? Tomáš Pospíšil Ekonomicko správní fakulta Masarykova univerzita Brno

QUO VADIS, dopravní cesto? Tomáš Pospíšil Ekonomicko správní fakulta Masarykova univerzita Brno cesto? Tomáš Pospíšil Ekonomicko správní fakulta Masarykova univerzita Brno Struktura příspěvku 1. Současnost manažer infrastruktury a dopravce 2. Současný princip zpoplatnění použití dopravní cesty 3.

Více

Požadavky na vysokorychlostní železniční systém z pohledu dopravce

Požadavky na vysokorychlostní železniční systém z pohledu dopravce Požadavky na vysokorychlostní železniční systém z pohledu dopravce listopad 2007 Bc. Marek Binko Má-li mít vysokorychlostní železniční systém vůbec nějaký smysl, musí být navržen tak, aby byl obchodně

Více

Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku

Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.6.2014 COM(2014) 435 final Doporučení pro ROZHODNUTÍ RADY, kterým se zrušuje rozhodnutí 2010/282/EU o existenci nadměrného schodku v Rakousku CS CS Doporučení pro ROZHODNUTÍ

Více

NDCon s.r.o Ostatní příjmy/náklady. Ekonomická analýza. Rezerva

NDCon s.r.o Ostatní příjmy/náklady. Ekonomická analýza. Rezerva Úvod Jazyk Česky Verze 1.3 Tento model slouží jako podklad pro zpracování CBA projektů na vodní infrastruktuře. Model je založen na analýze výnosů a nákladů a je plně v souladu s metodikou současné Evropské

Více

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA SPOLUFINANCOVANÁ ZE SF / FS A NÁRODNÍCH ZDROJŮ ÚNOR 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR

Více

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH A DIPLOMOVÝCH PRACÍ OBCHOD A MARKETING Odbor řízení značky O29 SMS ticket O29 po dohodě s vedoucím práce, u diplomové práce cca 30 stran, u bakalářské práce cca 15 stran Koncepce zavedení

Více

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými

Více

Porovnání výsledků dosažených v příjmové a výdajové části s rokem 2011 a 2012 je v následující tabulce:

Porovnání výsledků dosažených v příjmové a výdajové části s rokem 2011 a 2012 je v následující tabulce: II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hlavního města Prahy na rok 2013 byl zpracován ve vazbě na zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, na zákon

Více

DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY

DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY DOPRAVNÍ POLITIKA A STATISTIKA DOPRAVY Co to je dopravní politika deklaruje co stát (EU atd.) musí a chce v oblasti dopravy udělat vytváří se na delší plánovací období (např. ČR 2007 2013, EU 2001 2010)

Více

Úhrada prokazatelné ztráty v železniční dopravě a její dopady na ekonomické jednání dopravce Ing. Tomáš Pospíšil

Úhrada prokazatelné ztráty v železniční dopravě a její dopady na ekonomické jednání dopravce Ing. Tomáš Pospíšil Úhrada prokazatelné ztráty v železniční dopravě a její dopady na ekonomické jednání dopravce Ing. Tomáš Pospíšil Masarykova Univerzita Ekonomicko správní fakulta Katedra ekonomie Lipová 41a, 602 00 Brno

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Usnesení ze 153. jednání Výboru Státního fondu dopravní infrastruktury procedurou per rollam Dne 3. prosince Usnesení č.

Usnesení ze 153. jednání Výboru Státního fondu dopravní infrastruktury procedurou per rollam Dne 3. prosince Usnesení č. Usnesení ze 153. jednání Výboru Státního fondu dopravní infrastruktury procedurou per rollam Dne 3. prosince 2018 Usnesení č. 1213 Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury I. Schvaluje předložený návrh

Více

SrovnáníVaK Zlín s okolními vodárnami a trhem

SrovnáníVaK Zlín s okolními vodárnami a trhem SrovnáníVaK Zlín s okolními vodárnami a trhem VaK Zlín je největšívodárnou Vodovody Kroměříž Vsetín U.Hradiště Zlín Počet úpraven vody 1 3 3 7 Počet čerpacích stanic 41 10 48 79 Počet vodojemů 42 82 63

Více

ADVANCED WORLD TRANSPORT

ADVANCED WORLD TRANSPORT ADVANCED WORLD TRANSPORT STOJÍME NA PEVNÝCH ZÁKLADECH 1952 vznik společností OKD, Doprava a Čechofracht 2010 spojení zkušeností z oboru železniční dopravy a přepravy a vytvoření jedné silné entity pod

Více

Vysokorychlostní tratě v USA Kalifornie

Vysokorychlostní tratě v USA Kalifornie Vysokorychlostní tratě v USA Kalifornie Stát Kalifornie se nachází na západním pobřeží Spojených států amerických. Svojí rozlohou, která činí 411 047 km 2, zaujímá třetí pozici v rámci USA. Naproti tomu

Více

Důvodová zpráva. Zastupitelstvo Olomouckého kraje Strana 1 (celkem 464) 8. - Rozpočet Olomouckého kraje 2009 závěrečný účet

Důvodová zpráva. Zastupitelstvo Olomouckého kraje Strana 1 (celkem 464) 8. - Rozpočet Olomouckého kraje 2009 závěrečný účet Důvodová zpráva Na základě ustanovení 20 odst. 2 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, se závěrečný účet Olomouckého kraje za rok 2009 předkládá k projednání na schůzi Rady Olomouckého

Více

Tisková zpráva 24. listopadu Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018

Tisková zpráva 24. listopadu Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018 Tisková zpráva 24. listopadu 2017 Cenová rozhodnutí ERÚ pro regulované ceny v elektroenergetice a plynárenství pro rok 2018 Energetický regulační úřad v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách

Více

PKP CARGO spojuje své síly s AWT

PKP CARGO spojuje své síly s AWT PKP CARGO spojuje své síly s AWT PKP CARGO připraveno expandovat do Evropy 1 2 3 4 Druhý dopravce v EU Licence na dopravu v devíti zemích EU Komplexní logistické služby v rámci skupiny PKP CARGO Dobrá

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Vývoj hospodaření vlastního hl. m. Prahy od roku 2008 mapuje bilanční tabulka:

Vývoj hospodaření vlastního hl. m. Prahy od roku 2008 mapuje bilanční tabulka: II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hlavního města Prahy na rok 2014 byl zpracován ve vazbě na zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, na zákon

Více

Hrubý domácí produkt na obyvatele

Hrubý domácí produkt na obyvatele 2.3. Popis indikátorů a jejich vývoj Hrubý domácí produkt na obyvatele Hrubý domácí produkt na obyvatele v tis. Kč běžné ceny Popis Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků

Více

Životní cyklus podniku

Životní cyklus podniku Životní cyklus podniku Příjmy / výdaje Stabilizace Krize Růst Zánik Založen ení,, vznik Čas Základní fáze životního cyklu podniku: založení, růst, stabilizace, krize a zánik Jsou odrazem - vývoje makroekonomického

Více

Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice

Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice Fakulta dopravní ČVUT Ústav řízení dopravních procesů a logistiky Role IDS v období liberalizace a segmentace železnice doc. Dr. Ing. Roman Štěrba 25. ročník konference INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Žďár

Více

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl =

Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = Dopravní společnost působící na trhu od r. 1990 190 zaměstnanců, 135 vlastních provozovaných motorových vozidel + přípoje Strategický cíl = poskytovat zákazníkům produkt požadované kvality s maximálním

Více

UNISTAV CONSTRUCTION a. s.

UNISTAV CONSTRUCTION a. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA UNISTAV CONSTRUCTION a. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA UNISTAV CONSTRUCTION a.s. za rok 2016 OBSAH Úvodní slovo předsedy představenstva 2 Základní údaje 4 Statutární orgány 5 Zpráva vedení a analýza

Více

Časová dostupnost krajských měst České republiky

Časová dostupnost krajských měst České republiky Časová dostupnost krajských měst České republiky Jedním z významných faktorů ovlivňujících konkurenceschopnost dopravního módu je cestovní doba mezi zdrojem a cílem cesty. Úkolem tohoto dokumentu je proto

Více

AUTOBUS A VLAK: KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? 8. Října 2015, Louny AUTOBUS NEBO VLAK: FAKTORY PRO MULTIMODALNÍ VÝBĚR

AUTOBUS A VLAK: KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? 8. Října 2015, Louny AUTOBUS NEBO VLAK: FAKTORY PRO MULTIMODALNÍ VÝBĚR AUTOBUS A VLAK: KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? 8. Října 2015, Louny AUTOBUS NEBO VLAK: FAKTORY PRO MULTIMODALNÍ VÝBĚR Peter Köhler, generální ředitel LEO Express pro region střední a východní Evropy peter.koehler@le.cz

Více

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl)

Zahraniční obchod s vínem České republiky. Bilance vína v ČR (tis. hl) Zahraniční obchod s vínem České republiky (III.a - rok 211) V roce 211 pokračoval trend narůstajícího dovozu vína zavedený vstupem ČR do EU. Nárůst je víceméně lineární. Zřejmě i proto, že sklizeň 29 nebyla

Více

Veřejná logistická centra

Veřejná logistická centra Veřejná logistická centra Ing. Emanuel Šíp, náměstek ministra Sekce dopravní politiky a životního prostředí Den dopravy Praha, Hotel Olympik, 28. února 2008 Výchozí situace - Evropa 14,2% 7,4% 5,3% 13,8%

Více

II. Vlastní hlavní město Praha

II. Vlastní hlavní město Praha II. Vlastní hlavní město Praha 1. Úvod Rozpočet vlastního hl. m. Prahy na rok 2017 byl schválen s příjmy v objemu 48 2 752,90 tis. Kč a výdaji v objemu 65 193 281,00 tis. Kč. Během roku 2017 byly na základě

Více

AKTUÁLNÍ STAV STAVEBNICTVÍ

AKTUÁLNÍ STAV STAVEBNICTVÍ AKTUÁLNÍ STAV STAVEBNICTVÍ PODKLAD PRO JEDNÁNÍ 132. PS RHSD DNE 17. ŘÍJNA 2016 Předkládá Ing. Václav Matyáš prezident Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR V Praze dne 17. října 2016 AKTUÁLNÍ STAV VÝVOJE

Více

5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62)

5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62) 5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62) 5.1 Popis letecké dopravy 5.1.1 Činnosti v letecké dopravě Do odvětví letecké dopravy se zařazují následující odvětvové činnosti: Pravidelná letecká doprava (OKEČ 62.1);

Více

Vývoj příjmů a výdajů

Vývoj příjmů a výdajů Hospodaření města sledované z hlediska příjmů a výdajů celkem byla ve sledovaném období 2000-2006 ztrátové ve výši 17,2 mil. Kč. Celkové výdaje převýšily příjmy zejména v letech 2000-2003. V letech 2004

Více

Náklady a přínosy vysokorychlostní dopravy v podmínkách ČR

Náklady a přínosy vysokorychlostní dopravy v podmínkách ČR Náklady a přínosy vysokorychlostní dopravy v podmínkách ČR Ing. Jindřich Kušnír, Ministerstvo dopravy Česká železniční síť Železniční síť v České republice v podobě, v jaké ji známe dnes, byla vytvořena

Více

Stanovení ekonomických dopadů vstupu MHD do integrovaného dopravního systému

Stanovení ekonomických dopadů vstupu MHD do integrovaného dopravního systému založeno 1995 20 let práce v oblasti dopravy Stanovení ekonomických dopadů vstupu MHD do integrovaného dopravního systému Ing. Tomáš Matras, Ph.D. technický ředitel t.matras@czechconsult.cz Stanovení ekonomických

Více

Integrované dopravní systémy-m

Integrované dopravní systémy-m Integrované dopravní systémy-m 11. Financování MHD doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava Dopravní obslužnost Nedotovaná - komerční Dotovaná -

Více

6.1 Karta jevu (procesu): Úroveň dopravní infrastruktury

6.1 Karta jevu (procesu): Úroveň dopravní infrastruktury 6 DOPRAVNÍ A TECHNICKÁ INFRASTRUKTURA 6.1 Karta jevu (procesu): Úroveň dopravní infrastruktury Pilíř: Sledovaná složka/objekt: Ekonomický Dopravní infrastruktura Kriteria jevu (procesu): Název jevu (procesu):

Více

Hospodaření Městské knihovny Kutná Hora vybrané ekonomické ukazatele

Hospodaření Městské knihovny Kutná Hora vybrané ekonomické ukazatele Hospodaření Městské knihovny Kutná Hora vybrané ekonomické ukazatele Rok 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Ekonomické ukazatele činnosti Městské knihovny Kutná Hora rok 2005 (výběr

Více

KALKULACE NÁKLADŮ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ

KALKULACE NÁKLADŮ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ KALKULACE NÁKLADŮ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ 2017 KALKULACE NÁKLADŮ V SILNIČNÍ DOPRAVĚ Autor publikace: Ing. Jan Tichý, Ph.D. Obálku navrhl: Ing. arch. Vladimír Schmid Počet výtisků: 100 kusů Rozsah publikace:

Více

Mýtný systém v ČR a jeho budoucnost. Všechny údaje obsažené v dokumentu jsou informativní

Mýtný systém v ČR a jeho budoucnost. Všechny údaje obsažené v dokumentu jsou informativní Mýtný systém v ČR a jeho budoucnost Všechny údaje obsažené v dokumentu jsou informativní Aktuální organizace mýtného systému v ČR Stát si objednal dodávku a provozování mýtného systému na klíč Projekt

Více

IV. Měnově politická úvaha a doporučení 1. Měnově politická úvaha Oproti předpokladům zformulovaným pro toto čtvrtletí ve 4. situační zprávě se opožďu

IV. Měnově politická úvaha a doporučení 1. Měnově politická úvaha Oproti předpokladům zformulovaným pro toto čtvrtletí ve 4. situační zprávě se opožďu IV. Měnově politická úvaha a doporučení 1. Měnově politická úvaha Oproti předpokladům zformulovaným pro toto čtvrtletí ve 4. situační zprávě se opožďuje okamžik změny trendu čisté inflace. Od května měly

Více

Hospodaření Městské knihovny Kutná Hora vybrané ekonomické ukazatele

Hospodaření Městské knihovny Kutná Hora vybrané ekonomické ukazatele Hospodaření Městské knihovny Kutná Hora vybrané ekonomické ukazatele Rok 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 Ekonomické ukazatele činnosti Městské knihovny Kutná Hora rok 2005 (výběr

Více

Čína vykazuje nejvyšší objem firemních pohledávek po splatnosti od roku 2010

Čína vykazuje nejvyšší objem firemních pohledávek po splatnosti od roku 2010 Praha, 9. dubna 2014 Čína vykazuje nejvyšší objem firemních pohledávek po splatnosti od roku 2010 Na základě průzkumu řízení úvěrových rizik u firemní klientely v Číně, který společnost Coface provedla

Více

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti

5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti 5. Vybrané faktory konkurenceschopnosti Schopnost dané země konkurovat na mezinárodních trzích ovlivňují cenové a necenové faktory. Následující výběr je soustředěn na změnu podílu na světovém exportu zboží

Více

PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ TÝKAJÍCÍCH SE PŮ SOBNOSTI MINISTERSTVA DOPRAVY

PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ TÝKAJÍCÍCH SE PŮ SOBNOSTI MINISTERSTVA DOPRAVY Příloha č. 1 PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ TÝKAJÍCÍCH SE PŮ SOBNOSTI MINISTERSTVA DOPRAVY Stručný přehled I. Železniční doprava a) vnitrostátní předpisy: Zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění zákona č.

Více

Informace ze zdravotnictví Středočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Středočeského kraje Informace ze zdravotnictví Středočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 2 22.8.2003 Hospodářské výsledky nemocnic Středočeského kraje za rok 2002 a 1. pololetí

Více

Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR. Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy

Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR. Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy Rozvoj železnice v ČR v návaznosti na novou dopravní politiku ČR Ing. Vojtech Kocourek, Ph.D. náměstek ministra dopravy 1 Transevropské dopravní sítě původní rozhodnutí EP a Rady č. 1692/96/ES nové rozhodnutí

Více

Role autobusu a vlaku v mobilitě obyvatelstva

Role autobusu a vlaku v mobilitě obyvatelstva AUTOBUS A VLAK - KONKURENCE NEBO SPOLUPRÁCE? Role autobusu a vlaku v mobilitě obyvatelstva Miroslav Vyka // Svaz cestujících ve veřejné dopravě // Prezident 1 MOBILITA OBYVATELSTVA HYBNOST OBYVATEL ROSTE

Více

Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020

Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020 Financování dopravy z Operačního programu Doprava 2014-2020 Ministerstvo dopravy ČR Operační program Doprava 2014-2020 hlavní cíle OPD 2014-2020 navazuje na OPD 2007-2013, struktura je však odlišná, přidány

Více

Hrubý domácí produkt

Hrubý domácí produkt MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ EKONIMICKO-SPRÁVNÍ FAKULTA Hrubý domácí produkt (seminární práce k předmětu Regionální informace) Autoři: Tomáš Kenis Marek Smatana Akademický rok: 2003/04 HDP jeho konstrukce

Více