UZV/Z3KVS Metody kvantitativního výzkumu. Děkuji za pozornost! a základy statistiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UZV/Z3KVS Metody kvantitativního výzkumu. Děkuji za pozornost! a základy statistiky"

Transkript

1 UZV/Z3KVS Metody kvantitativního výzkumu Děkuji za pozornost! a základy statistiky

2 Kontakt: Jitka Vaculíková Centrum výzkumu FHS (416B/U10) Děkuji za pozornost!

3 Cíle předmětu: Seznámit se základními pravidly vědecké metodologie. Seznámit s přípravou statistického šetření s ohledem na specifika výzkumu v sociální práci a ve zdravotnictví. Seznámit se základní strukturou empirické části BP. Seznámit s výzkumným způsobem uvažování. Rozvíjet spolupráci a motivaci pro obor a vědu.

4

5 Harmonogram výuky účast na seminářích a studiu v Moodle místo semináře je studium Moodle Jak se dělá věda, aneb začínáme uvažovat metodologicky Téma, výzkumný problém, cíl výzkumu, výzkumné otázky, hypotézy (U10/424) účast na semináři místo semináře je studium Moodle Proměnné ve výzkumu Výzkumný soubor a jeho výběr (U10/424) účast na semináři místo semináře je studium Moodle Vybrané metody kvantitativního výzkumu (U10/424) účast na semináři místo semináře je studium Moodle Zpracování kvantitativních dat I. (metody pro analýzu nominálních dat, ordinálních dat a metrických dat) (U10/424) účast na semináři místo semináře je studium Moodle Zpracování kvantitativních dat II. (metody pro analýzu nominálních dat, ordinálních dat a metrických dat) (U10/424) účast na semináři místo semináře je studium Moodle Statistické zpracování dat v programu Statistica

6 Požadavky na studenty: V domácím prostředí (9.10., , 6.11., , 4.12., ): Studium materiálů v prostředí Moodle (výuka, pomocné materiály, literatura, splnění testů). Pro aktuální týden se studentům odkryje další obsah. Momentálně lze v Moodle vidět pouze první výuku (9.10.), po uplynutí semináře následující týden (16.10.) se odkryje další výuka (na 23.10) atd. Povinné absolvování seminárních testů v Moodle před seminářem začínají od První Moodle výuka (9.10.) je startovací bez testu. Ve školním prostředí (16.10., , , , ): Povinná účast na seminářích. Aktivní účast na seminářích zahrnující pravidelné a včasné (skupinové nebo individuální) vypracování zadaných úkolů a jejich diskuse. Zakončení předmětu: Znalosti budou prověřeny písemným testem.

7 Bakalářské programy / ÚZV / FHS / UZV/Z3KVS Heslo pro zapsání: FHSutbUZV2017

8 Způsob zakončení předmětu: Písemný test prokazující zvládnutí probraného učiva. Bodové skoré: (tedy udělené hodnocení v podobě konečné známky) se odvíjí od průměrného skoré celé skupiny = výsledku písemného testu. Termín: termín testu bude stanoven na leden na základě dohody se studenty. Hodnocení známkou se uskutečňuje podle klasifikační stupnice, kterou tvoří šest klasifikačních stupňů: A - výborně (vynikající výsledky) = 1 B - velmi dobře (nadprůměrné výsledky) = 1, 5 C - dobře (průměrné výsledky) = 2 D - uspokojivě (přijatelné výsledky) = 2, 5 E - dostatečně (výsledky splňují pouze minimální požadavky) = 3 FX - nedostatečně (výsledky nesplňují ani minimální požadavky) = 4

9 Základní a doporučená literatura: Chráska, M. (1997). Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada. Švec, V. Hrbáčková, K. (2007). Průvodce metodologií pedagogického výzkumu. Zlín: UTB. Maňák, J., Švec, V., Švec, Š. (Ed). (2004). Slovník pedagogické metodologie. Brno: Paido. Gavora, P. (2000). Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido. Gay, L. R., Mills, G. E. Airasian, P. (2009). Educational Research: Competencies for Analysis and Applications. New Jersey: Pearson Education Inc. Hendl, J. (2006). Přehled statistických metod zpracovávání dat. Praha: Portál. Punch, K. F. (2008). Úspěšný návrh výzkumu. Praha: Portál. Ferjenčík, J. (2005). Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál. Gavora, P. (1996). Výzkumné metody v pedagogice. Brno: Paido.

10

11 Jak se dělá věda, aneb začínáme uvažovat metodologicky

12 Co je to statistika? Je věda o neurčitosti v našem poznání založeném na datech. 3 vstupy neurčitosti do našeho poznání 1.Neurčitost reálného světa heterogenita, rozmanitost, proměnlivost realita 2. Neurčitost metody způsob odrazu nepřesnost, chybovost (našimi schopnostmi se snažíme minimalizovat) 3. Neurčitost stupně poznání přesnost závěrů (1%) nejasnost závěrů, nekonzistentnost závěrů, nepřesnost závěrů úkoly statistiky 1.Neurčitost reálného světa popsat, vysvětlit, predikovat (prognóza, diagnóza) 2. Neurčitost metody vybrat metodu, která je optimální 3. Neurčitost stupně poznání sběr dat, výběr respondentů, velikost souboru, design K čemu slouží statistika? Popisuje velké soubory dat pomocí charakteristických čísel. Pomáhá při rozhodování, zda mezi sledovanými jevy (proměnnými) je, či není vztah. Hledá skryté zákonitosti v souborech dat. S pomocí teorie pravděpodobnosti ověřuje platnost hypotéz.

13 Co je to výzkum? Vědecký výzkum je systematické, kontrolovatelné, empirické a kritické zkoumání hypotetických výroků o předpokládaných vztazích mezi přirozenými jevy. V kvantitativním výzkumu pracujeme s hromadnými daty. Kvantitativní výzkumu soustředící se na to, jak mnoho něčeho ve společnosti existuje a jak něco s něčím souvisí, pracuje s hromadnými daty získaných prostřednictvím tzv. survey.

14 Dle přístupu ke zkoumanému jevu rozlišujeme: 1. kvantitativní přístup 2. kvalitativní přístup 3. smíšený přístup Druh (pojetí) výzkumu Kvantitativní výzkum se opírá o verifikaci teorie, usiluje o testování tvrzení odvozeného na základě teoretického studia. Cílem kvantitativního výzkumu je testování hypotéz (předem zformulovaných předpokladů), které stojí na začátku výzkumu. V kvalitativním výzkumu jde o vytvoření nové teorie, ve které navrhujete nebo vysvětlujete jevy. Cílem kvalitativního výzkumu je vytváření nových hypotéz, nového porozumění, vytváření teorie. Jde o zjišťování konkrétního problému, specifikace, otázky, kde jdeme do hloubky podstaty jevu.

15 Druh (pojetí) výzkumu Smíšený výzkum zahrnuje pro řešení zkoumané problematiky oba přístupy, jak kvalitativní tak kvantitativní. Výběr pojetí výzkumu je potřeba pečlivě zvážit a především odůvodnit. Pokud zdůvodníte volbu kvantitativního pojetí výzkumu tím, že potřebujete oslovit velké množství respondentů, narušíte tím sled jednotlivých kroků.

16 Kvantitativní výzkum Filozofickým základem je pozitivismus, resp. novopozitivismus a realismus. Hlavní znaky: Zdrojem poznání má být pouze objektivní a co možná nejpřesnější zkoumání reality. Postup je formalizován, jeho provádění lze popsat pomocí různých schémat a modelů, které zaručují jeho opakovatelnost a verifikovatelnost. Výsledky jsou statisticky zpracovány a prezentovány tak, aby splňovaly požadavek reliability, validity a reprezentativnosti výběru. Mezi hlavní (nejčastější) metody patří: dotazník a experiment. Opírá se o určitou vědeckou teorii, která je východiskem pro řešení výzkumného problému.

17

18 FÁZE VÝZKUMU I N FO R M AČ N Í PŘ Í PR AVA A O RG A N I Z AC E T É M A V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N Ý PRO B L É M C Í L V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N É OTÁ Z K Y H Y P OT É Z Y PRO M Ě N N É ( S O U Č Á S T Í P Ř Í Š T Í V Ý U K Y ) V Ý Z K U M N Ý S O U B O R ( S O U Č Á S T Í P Ř Í Š T Í V Ý U K Y ) M E TO DY ( S O U Č Á S T Í P Ř Í Š T Í V Ý U K Y ) Z PR ACOVÁ N Í DAT ( S O U Č Á S T Í P Ř Í Š T Í V Ý U K Y ) I N T E R PR E TAC E DAT ( S O U Č Á S T Í P Ř Í Š T Í V Ý U K Y )

19 Informační příprava a organizace Výzkum má několik etap, které jednak následují po sobě, jednak se časově překrývají promyslet, organizovat, plánovat! Výzkumná činnost může trvat několik týdnů a měsíců, při větších výzkumech i několik let. Dvě nejčastější chyby začátečníků: 1. Podcenění časové proporce výzkumu 2. Sesbírá údaje v terénu, ale potom je neumí zpracovat

20 Etapy kvantitativního výzkumu (předchází studium určité problematiky): Časový interval Stanovení tématu, výzkumného problému, cíle a otázek, hypotéz Informační příprava Příprava výzkumných metod Sběr a zpracování údajů Interpretace údajů Psaní výzkumné zprávy (závěru a diskuse)

21 Informační příprava a organizace Umožňuje orientovat se v problematice: zjistí se, co se už o dané nebo podobné problematice zkoumalo, co se zjistilo a také jak se zkoumalo. Získají se teoretické základy potřebné pro upřesnění výzkumného problému. Vyhledávání literatury: Knihovny: Národní knihovna v Praze Knihovna akademie věd ČR Katalogy lokálních a univerzitních knihoven E-zdroje knihovny UTB, TBU Dspace (Digitální knihovna závěrečných prací), E-knihy Databáze elektronické časopisy (ERIH, Scopus) Vyhledávače Google, Alta vista, Yahoo apod.

22 FÁZE VÝZKUMU I N FO R M AČ N Í PŘ Í PR AVA A O RG A N I Z AC E T É M A V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N Ý PRO B L É M C Í L V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N É OTÁ Z K Y H Y P OT É Z Y PRO M Ě N N É V Ý Z K U M N Ý S O U B O R M E TO DY Z PR ACOVÁ N Í DAT I N T E R PR E TAC E DAT

23 Stanovení výzkumného TÉMATU Stanovení tématu je východiskem pro první větší uvažování nad BP (inspirace z odborné literatury nebo reálného života). Představuje předmět výzkumu. Příklady: Postoje zdravotních sester k neformálnímu vzdělávání Vliv víry na prožívání nemoci u seniorů Individuální přístup sociálních pracovníků k pacientům Profesní kompetence sociálně zdravotních pracovníků Chyby při formulaci tématu nejsou z oblasti soc. zdrav, příliš široké! Návrh aktuálních témat (originalita, prospěšnost, atraktivita, význam) Přemýšlejte dopředu, jak jej výzkumně uchopit (realizovatelnost)!

24 FÁZE VÝZKUMU I N FO R M AČ N Í PŘ Í PR AVA A O RG A N I Z AC E T É M A V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N Ý PRO B L É M C Í L V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N É OTÁ Z K Y H Y P OT É Z Y PRO M Ě N N É V Ý Z K U M N Ý S O U B O R M E TO DY Z PR ACOVÁ N Í DAT I N T E R PR E TAC E DAT

25 Stanovení výzkumného PROBLÉMU Výzkumník ve výzkumném problému přesně formuluje, co chce zkoumat, koho chce zkoumat, kdy a v jakých situacích. Postupně se vyloupne z tématu (širší problematiky) na základě podrobnějšího studia tématu. Výzkumná problém je jasná a jednoznačná otázka (nebo výrok), na kterou hledáme prostřednictvím výzkumných metod odpověď. Nemusí mít vždy formu otázky, podstatné je, že tuto otázku v sobě implicitně obsahuje.

26 Stanovení výzkumného PROBLÉMU Výzkumná téma: Profese Zdravotně sociálního pracovníka v současné společnosti V rámci tématu je možné stanovit například tyto výzkumné problémy, které lze řešit ve výzkumu: Jaké jsou charakteristické prvky Zdravotně sociálního pracovníka jako profese? Jaká je spokojenost s profesí u mladých Zdravotně sociálních pracovníků? Jaký je pohled veřejnosti na tuto profesi?

27 Stanovení výzkumného PROBLÉMU Důležitým krokem při tvorbě VP je formulace tzv. operacionalizovaných definic. Jedná se o definování pojmů (kterými se výzkum zabývá) tak, aby byly uchopitelné (měřitelné). Například u zkoumání agresivity u dlouhodobě nemocných seniorů bude třeba jednoznačně vymezit projevy agresivity, přesně definovat věk seniorů, které hodláme zkoumat, apod. Zjistíme, zda jsou tyto jevy nějakým způsobem zachytitelné (měřitelné). Odpovědí na výzkumný problém chceme něco odhalit, předvídat nebo řešit: například zjistit vztah mezi postoji klientů k preferenci pohlaví ošetřujícího lékaře a jejich věkem, pohlaví apod.

28 Stanovení výzkumného PROBLÉMU Tři základní typy výzkumných problémů: 1. Deskriptivní jeho řešením hledáme odpověď na otázku jaké to je? Popisujeme situaci, stav nebo výskyt určitého jevu. Většinou užíváme metody pozorování, škálování, dotazník, interview, apod. Příklad: Jaké jsou postoje zdravotních sester k dalšímu vzdělávání? Jaká je spokojenost studentů pomáhajících profesí s kvalitou výuky? Jaká je úroveň života seniorů Zlínského kraje? 2. Relační dávají do vztahu jevy nebo činitele. Zjišťujeme, zda existuje vztah mezi zkoumanými jevy a jak těsný je tento vztah (zde mimo popisu zjištěné reality také formulujeme hypotézy). Zjišťuje také rozdíly dle sledovaných vlastností populace. Příklad: Jaký je vztah mezi postoji zdravotních sester k dalšímu vzdělávání a jeho finanční nákladností?

29 Stanovení výzkumného PROBLÉMU 3. Kauzální zjišťujeme kauzální příčinné vztahy. Zjišťujeme příčinu, která vedla k určitému důsledku za použití experimentu. Příklad: Jaký je vliv návštěv duchovního v nemocničním zařízení na způsob vyrovnávání se s dlouhodobou nemocí seniorů? Jak ovlivňuje realizovaný kurz práce na počítači postoje zdravotních sester k dalšímu vzdělávání? Typ VP do značné míry předurčuje výzkumné a statistické metody! - Již při jeho formulaci získáme přibližnou odpověď na otázku, jak výzkum zpracujeme. Problém by měl implikovat možnost empirického ověřování, problémy které nejsou empiricky ověřitelné nelze ve vědeckém výzkumu zkoumat.

30 Stanovení výzkumného problému CVIČENÍ Ve většině výzkumných témat se dají formulovat výzkumné problémy všech tří typů: Téma: Přístup začínajících lékařů k pacientům Jaký přístup k pacientům zaujímají začínající lékaři? (deskriptivní popisný VP) Jaký je vztah mezi přístupem lékařů k pacientům a spokojeností klientů? (relační vztahový VP) Jaká je účinnost individuálního přístupu lékařů k pacientům na utváření vzájemné důvěry? (kauzální VP)

31 Stanovení výzkumného problému Deskriptivní VP se řeší lehčeji a jednodušeji než relační a ten lehčeji než kauzální VP. na druhé straně Nejcennější výsledky přináší kauzální výzkum, potom relační a nakonec deskriptivní.

32 CVIČENÍ: Určete, zda můžeme následující otázky nebo výroky považovat za výzkumné problémy Otázky humanizace vyučování na středních školách. VP je příliš široce postavený. (humanizace je poměrně široká oblast a slovo otázky je velmi nekonkrétní. Zaměřujeme se snad na změnu obsahu vyučování z hlediska humanizace anebo se soustředíme na metody a postupy, anebo jen na zlepšení vztahu mezi učitelem a žákem). Jsou učitelé na středních zdravotních školách tvořiví? VP je příliš jednoduchý, triviální. (odpověď může být jen ano, nebo ne. Získá se jen velmi všeobecná informace, která neposouvá naše poznání dopředu. Zůstává mnoho nezodpovězených otázek: jak se projevuje tvořivost, jaký vliv má na žáky aj.). Pomáhá domácí čtení rozvoji čtenářskégramotnosti žáka? VP není hodnotný nebo smysluplný.

33 Shrnutí - TŘI TYPY výzkumných problémů popis predikce vysvětlení DESKRIPTIVNÍ (POPISNÉ) směřující k popisu reality, situace, jevu RELAČNÍ (VZTAHOVÉ) ptají se na vztah určitých jevů, faktorů, činitelů, vlastností KAUZÁLNÍ ptají se na příčinu, která vedla k určitému důsledku.

34 FÁZE VÝZKUMU I N FO R M AČ N Í PŘ Í PR AVA A O RG A N I Z AC E T É M A V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N Ý PRO B L É M C Í L V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N É OTÁ Z K Y H Y P OT É Z Y PRO M Ě N N É V Ý Z K U M N Ý S O U B O R M E TO DY Z PR ACOVÁ N Í DAT I N T E R PR E TAC E DAT

35 Stanovení výzkumných CÍLŮ Odpovídá nám na otázku: čeho chceme výzkumným šetřením dosáhnout? Příklady: Cílem výzkumu je (1-2 věty) Např. Cílem výzkumu je zmapování volnočasových středisek s nabídkou tělovýchovných a sportovních aktivit v Kolíně a zjištění zájmu o tuto platformu trávení volného času dívek staršího školního věku. Cílem bakalářské práce je zmapovat (popsat) postoje, motivaci a očekávání zdravotních sester k dalšímu vzdělávání. Zjistit vztahy mezi proměnnými (postoje, finanční nákladnost, volný čas, dobrovolnost) a jak se navzájem ovlivňují. Zmapovat prožívání nemoci věřících (spirituálních, duchovních) seniorů. Zjistit zdroje agresivního chování dlouhodobě nemocných pacientů.

36 FÁZE VÝZKUMU I N FO R M AČ N Í PŘ Í PR AVA A O RG A N I Z AC E T É M A V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N Ý PRO B L É M C Í L V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N É OTÁ Z K Y H Y P OT É Z Y PRO M Ě N N É V Ý Z K U M N Ý S O U B O R M E TO DY Z PR ACOVÁ N Í DAT I N T E R PR E TAC E DAT

37 Stanovení výzkumných OTÁZEK Výzkumné otázky konkretizují výzkumné téma. Jsou formulovány v tázací větě, aby na konci výzkumného šetření bylo možné na ně odpovědět. Při jejich formulaci dodržujeme: přiměřené naší práci (BP,DP, projekt GAČR, IGA, FRVŠ, fondy EU apod.) začněte výzkumnou otázku slovy co a jak (Creswell, 2009) ptejte se na jednu až dvě hlavní otázky, které budou doplněny maximálně pěti podotázkami. používejte výzkumná slovesa, která vyjadřují nově vznikající design: prozkoumat, popsat zkušenost apod. Členíme je stejným způsobem tak, jako výzkumný problém na: deskriptivní, relační a kauzální.

38 Stanovení výzkumných otázek Téma výzkumu: Volnočasové aktivity vysokoškoláků Výzkumné otázky: Jaké druhy volnočasových aktivit převládají u vysokoškoláků v dané lokalitě? Jaké zastoupení mají aktivní a pasivní činnosti? Jaké zastoupení mají aktivity domácího a jaké institucionálního typu? Jaké jsou v dané lokalitě institucionální podmínky na trávení volného času? Jiné zaměření výzkumu v rámci stejného výzkumného tématu: Co pro vysokoškoláky představuje pojem volný čas? Jak chápou vysokoškoláci pojem volnočasová aktivita? Jak zdůvodňují činnosti, které vykonávají ve svém volném čase? Jak by si případně chtěli změnit volnočasové aktivity? Jaké pohnutky anebo podmínky by mohly způsobit tuto změnu?

39 Stanovení výzkumných otázek Příklady: (1) Jaká je míra osvojení profesních komponent zdravotně sociálních pracovníků? (2) Jaká je souvislost mezi jednotlivými profesními komponentami zdravotně sociálních pracovníků? (3) Jaké jsou rozdíly v míře osvojení jednotlivých profesních komponent zdravotně sociálních pracovníků? (4) Jaké faktory nejvíce ovlivňují úroveň osvojení profesních komponent zdravotně sociálních pracovníků? (5) Jaké jsou rozdíly v míře osvojení profesních komponent zdravotně sociálních pracovníků dle pohlaví (věku, ročníku, oboru, zaměstnání, lokality, zájmů, motivace, délky praxe, apod.)? (6) Jaká je souvislost mezi studijní úspěšností studentů a dosažení míry osvojení profesních komponent studentů pomáhajících profesí?

40 Co už víme o.? výzkumném tématu? = jde o širší problematiku, které se ve výzkumu věnujeme. Udává pole působnosti. výzkumném problému? = jasná a jednoznačná otázka (nebo výrok), na kterou hledáme prostřednictvím výzkumných metod odpověď. = základní dělení na: deskriptivní (popisné) směřující k popisu reality, situace, jevu. relační (vztahové) ptají se na vztah určitých jevů, faktorů, činitelů. kauzální ptají se na příčinu, která vedla k určitému důsledku. výzkumném cíli? = říkáme, čeho chceme ve výzkumu dosáhnout co jsme si vytýčili za cíl? výzkumných otázkách? = jsou formulovány v tázací větě, aby na konci výzkumného šetření bylo možné na ně odpovědět.

41 FÁZE VÝZKUMU I N FO R M AČ N Í PŘ Í PR AVA A O RG A N I Z AC E T É M A V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N Ý PRO B L É M C Í L V Ý Z K U M U V Ý Z K U M N É OTÁ Z K Y H Y P OT É Z Y PRO M Ě N N É V Ý Z K U M N Ý S O U B O R M E TO DY Z PR ACOVÁ N Í DAT I N T E R PR E TAC E DAT

42 rozměňují na drobné výzkumný problém

43 Co je to hypotéza? Hypotéza je vědecký předpoklad (princip, podklad); znamená výpověď, jejíž platnost se pouze předpokládá, ale zároveň je formulovaná tak, aby ji bylo možno potvrdit nebo vyvrátit. Stanovuje se na začátku výzkumu (není možno začít sbírat údaje v terénu a v jejich průběhu stanovit hypotézy)! Příklad: VP hypotézy Teorie hypotéza přijetí teorie Teorie hypotéza vyvrácení teorie nová teorie (hypotézou výzkumník buduje nebo modifikuje starou teorii) VP: Jaký je vliv individuálního přístupu ke klientům na jejich spokojenost s poskytovanými službami? Hypotézy: H1: U lékaře, který má individuální přístup ke klientům, dosahují jeho klienti vyšší spokojenosti s poskytovanými službami než u lékaře bez individuálního přístupu.

44 Příklady VP: Jaký je vliv učitelova stylu vyučování na výkon žáků? H1: U učitele základní školy, který má nedirektivní styl vyučování, mají žáci méně vědomostí než u učitele, který má direktivní styl vyučování. H2: U učitele základní školy, který má nedirektivní styl vyučování, mají žáci pozitivnější postoj k jeho vyučovacímu předmětu, než u učitele, který má direktivní styl vyučování. H3: Styl vyučování učitele ovlivňuje postoj žáků k vyučovacímu předmětu. H4: Styl vyučování učitele se liší podle délky praxe učitele.

45 Hypotéza v žádném případě není jakýkoliv předpoklad, hádání, střílení na slepo musí vycházet z poznatků, které jsou o zkoumaném jevu známy, nebo z praktických zkušeností výzkumníka, které potvrzujeme, nebo vyvracíme. Příklad fungování hypotéz: práce očního lékaře při diagnostikování zraku pacienta Starší pacient přichází k lékaři s pocity, že hůř vidí. Na základě vědomostí, že s věkem pacienta se snižuje dalekozrakost, lékař stanoví předpoklad, že pacient je dalekozraký. Do zkušebních brýlí proto vsadí dioptrie pro dalekozrakost a ověřuje si, jak dokáže pacient číst. Když je pacient spokojen s ostrostí zraku při těchto dioptriích, lékař skončí své vyšetření. Když naopak pacient není spokojen, lékař si vytvoří další předpoklad, kterým směrem bude měnit dioptrie, a tento předpoklad opět ověřuje.

46 Formulování hypotéz zlaté pravidla 1. Hypotéza je tvrzení, vyjadřuje se oznamovací větou (naopak VP je v tázací formě). Na konci výzkumu musíme toto tvrzení přijmout (je to pravda) nebo vyvrátit (není to pravda). 2. Hypotéza vyjadřuje vztah mezi dvěma proměnnými. 3. Hypotéza se musí dát testovat (empiricky zkoumat) její proměnné se musí dát měřit nebo kategorizovat.

47 Hypotézy - cvičení H1: U učitele základní školy, který má nedirektivní styl vyučování, mají žáci pozitivnější postoj k jeho vyučovacímu předmětu, než u učitele, který má direktivní styl vyučování. Hypotéza má všechny tři vlastnosti: (1) je to tvrzení v oznamovací formě; (2) má jasně stanoveny proměnné, mezi kterými předpokládáme vztah a (3) lze ji testovat. Jedna proměnná se týká stylu vyučování (direktivní a nedirektivní styl), druhá proměnná se týká výstupu vyučování (postoje žáků k vyučovacímu předmětu). Jak budeme měřit proměnné? - styly vyučování: mají přesná kritéria (např. Flandersovy kategorie a dotazník) - postoje žáků: se dají zjišťovat na sebehodnotících škálách (např. Hrabalovým schématem na určování postojů žáků k vyučovacím předmětům)

48 Hypotézy - cvičení H2: Předpokládáme, že se ne vždy používají adekvátní formy spolupráce školy s rodinou. Hypotéza by se dala zlepšit takto: Adekvátní formy spolupráce rodiny a školy se vyskytují méně často než neadekvátní formy. Musíme zde vymezit výraz adekvátní a neadekvátní forma spolupráce.

49 Rozdíly vztahy - následky V hypotézách se mezi proměnnými vyjadřují rozdíly, vztahy nebo následky. Jsou pro ně typická takováto vyjádření: ROZDÍLY více; častěji; silněji; odlišně Př.: Žáci druhého ročníku mají školu raději než žáci pátého ročníku. VZTAHY pozitivní vztah, negativní vztah, korelace Př.: Mezi vzděláním rodičů a inteligencí dítěte je pozitivní vztah. NÁSLEDKY jestliže - pak; jak - tak; čím - tím Př.: Jestliže učitel zvýší počet pochval žáků, pak se žáci víc naučí. Často jimi říkám: že se něco liší, že existuje rozdíl, něco ovlivňuje něco.

50 Cvičení Slouží k procvičení stavení základních částí výzkumu

51 Cvičení Tvorba výzkumného problému, cíle a výzkumných otázek Téma 1: Informovanost veřejnosti o domácím násilí páchaném na ženách Stručný popis: Práce s názvem "Domácí násilí na ženách jako celospolečenský problém" se zabývá pouze problematikou týraných žen - obětí domácího násilí. Teoretická část je rozdělena do tří kapitol. První se zabývá popisem, co je násilí a co je domácí násilí, jaké jsou jeho příčiny vzniku a formy a dále jaké jsou nejčastější mýty o domácím násilí. Druhá část je zaměřena na oběti, jaké může mít domácí násilí na ženy následky. V poslední kapitole se zabývám formami pomoci pro oběti.

52 Téma: Informovanost veřejnosti o domácím násilí páchaném na ženách Výzkumný problém: Jaká je informovanost veřejnosti o domácím násilí páchaném na ženách ve Zlínském kraji? Cílem práce je: 1) Zmapovat povědomí a informovanost veřejnosti o problematice domácího násilí na ženách. 2) Zjistit míru (ochotu) a způsob pomoci veřejnosti obětem domácího násilí 3) Zjistit, jaká je zkušenost veřejnosti s domácím násilím Výzkumní otázky: Jaká je míra informovanosti veřejnosti o problematice domácího násilí na ženách? Jaká je míra ochoty veřejnosti pomoci obětem domácího násilí? Jaká existuje zkušenost veřejnosti s domácím násilím?

53 Téma 2: Zátěž sester v souvislosti s imobilním klientem Stručný popis: Práce na téma Zátěž sester v souvislosti s imobilmím klientem se zabývá významem zdravotnického povolání, druhy zátěže ve zdravotnictví. V práci je zahrnuta anatomie hybného systému a problematika pohybové aktivity v profesi zdravotní sestry. Jsou zde uvedeny i některé druhy pomůcek k usnadnění manipulace s klientem. Praktická část se zabývá analýzou získaných dat z dotazníkového šetření a statistickým vyhodnocením platnosti hypotéz.

54 Téma 2: Zátěž sester v souvislosti s imobilním klientem Výzkumný problém: Jaký je dopad profesní zátěže sester v souvislosti s imobilním klientem? Cílem práce je: 1) Zjistit spokojenost respondentů na nynějším pracovišti 2) Zjistit jak respondenti hodnotí svou zátěž 3) Zjistit možnosti zmírnění zátěže 4) Zjistit vliv pracovní zátěže respondentů na jejich osobní život 5) Zjistit vybavení oddělení pomůckami pro usnadnění manipulace s klientem 6) Zjistit výskyt spolupráce oddělení s fyzioterapeuty Výzkumní otázky: Jaká je spokojenost respondentů na nynějším pracovišti? Jak respondenti hodnotí svou zátěž? Jaké navrhují respondenti možnosti zmírnění zátěže? Jaký je vliv pracovní zátěže respondentů na jejich osobní život? Jakými vybavením disponuje oddělení pro usnadnění manipulace s klientem? Využívá oddělení možnosti spolupráce s fyzioterapeuty?

55 Téma 3: Současný výživový trend u dětí mladšího školního věku Stručný popis: Tématem práce je současný výživový trend u dětí mladšího školního věku. Cílem práce je shrnout aktuální poznatky o výživě dětí, zjistit stravovací zvyklosti dětí a zmapovat jaké potraviny se prodávají ve školních automatech a bufetech. V teoretické je popsána charakteristika výživy, metody zjišťování stavu výživy, výživa dětí, veřejné stravování, výchova dětí ke zdravému životnímu stylu, výživa a pohyb, poruchy výživy, výživa a civilizační choroby a legislativa stravování. Praktická část je rozdělena na dotazníkové šetření, ve kterém zkoumám výživový trend dětí ve 3. a 4. třídách základních škol a pozorování zaměřené na školní bufety a automat.

56 Téma 3: Současný výživový trend u dětí mladšího školního věku Výzkumný problém: Jaký je výživový trend dětí ve 3. a 4. třídách základních škol? Cílem práce je: 1) Zjistit stravovací zvyklosti dětí mladšího školního věku 2) Zmapovat jaké potraviny se prodávají ve školních automatech a bufetech 3) Zjistit, jaké je povědomí děti mladšího školního věku o zdravé výživě Výzkumní otázky: 1) Jaké stravovací zvyklosti mají děti mladšího školního věku? 2) Které potraviny lze nalézt ve školních automatech a bufetech? 3) Do jaké míry jsou děti mladšího školního věku seznámení se zdravou výživou?

57 Téma 4: Věrnost a nevěra v partnerství Stručný popis: Smyslem práce je pozastavit se nad otázkou partnerské věrnosti a nabídnout čtenářům ucelený přehled aktuálních informací. V teoretické části je zpracováno nejen téma nevěry jako takové, ale především jsou zde uvedeny možnosti její prevence v podobě volby partnera a způsobu partnerského soužití. Jako součást je zařazena také kapitola pojednávající o formách terapeutické pomoci. V další části práce je provedeno výzkumné šetření, na jehož základě jsou vyhodnoceny stanovené cíle a hypotézy. Snahou bylo zjistit aktuálnost daného jevu, faktory ovlivňující jeho vznik i dopad na partnerství a také celkový postoj veřejnosti.

58 Téma 4: Věrnost a nevěra v partnerství Výzkumný problém: Jaké jsou zdroje nevěry v partnerském vztahu? Cílem práce je: 1) Zjistit, do jaké míry je nevěra v dnešní době aktuálním pojmem 2) Zjistit zdroje nevěry v partnerském vztahu 3) Zjistit jaká je míra tolerance nevěry 4) Zjistit jaký je postoj veřejnosti k otázce nevěry v partnerském vztahu 5) Zjistit negativní dopady nevěry na život partnerů 6) Zjistit, jaký je názor veřejnosti na partnerské a manželské poradny 7) Zjistit využitelnost partnerských a manželských poraden Výzkumní otázky: 1) Jaká je současná aktuálnost pojmu nevěra? 2) Jaké jsou nejčastější zdroje nevěry v partnerském vztahu? 3) Jaká je míra tolerance nevěry? 4) Jaký je postoj veřejnosti k otázce nevěry v partnerském vztahu? 5) Jaké jsou negativní dopady nevěry na život partnerů? 6) Jaký je názor veřejnosti na partnerské a manželské poradny? 7) Jaká je využitelnost partnerských a manželských poraden?

59 Název společného projektu: Potřeby a prožívání deprese u seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb Zlínského kraje Jméno a příjmení studentů Téma: Hodnocení potřeb a výskyt deprese u seniorů pobytovém zařízení sociálních služeb

60 Výzkumný problém Základním výzkumným problémem, který je v předloženém výzkumu řešen, je zjištění důležitosti a naplnění potřeb seniorů v prostředí pobytového zařízení sociálních služeb. Dále jde o zjištění míry výskytu deprese u seniorů v prostředí pobytového zařízení sociálních služeb, příčin a možností prevence. nebo-li VP1: Jaké potřeby vnímají senioři v pobytovém zařízení sociálních služeb za důležité a jak jsou tyto potřeby uspokojovány? VP2: Jaký je výskyt deprese u seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb? VP3: Jaké jsou příčiny a možnosti prevence deprese u seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb? Výzkumný cíl Cílem výzkumu je zjistit a porovnat potřeby seniorů v prostředí pobytového zařízení sociálních služeb dle pohlaví, rodinného stavu a počtu dětí a zjistit, zda nenaplněné potřeby mají vliv na výskyt deprese u seniorů. Dalším cílem je zjistit nejčastější faktory vzniku deprese a do jaké míry jsou možnosti prevence výskytu deprese seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb hodnoceny za významné.

61 Výzkumné otázky Mezi výzkumné otázky projektu patří: 1. Do jaké míry jsou sledované potřeby vnímané seniory v pobytovém zařízení sociálních služeb za důležité? 2. Do jaké míry jsou tyto potřeby saturovány (naplněny)? 3. Jaké jsou rozdíly v míře saturace potřeb seniorů v sociálních službách dle pohlaví, věku, rodinného stavu, počtu dětí a vzdělání? 4. Jaký je výskyt deprese u seniorů pobytových zařízení sociálních služeb? 5. Jaký mají vliv sledované proměnné na výskyt deprese u seniorů pobytových zařízení sociálních služeb? 5. Jaké jsou nejčastější faktory vzniku deprese u seniorů pobytových zařízení sociálních služeb? 6. Jaké jsou rozdíly v míře prožívání deprese u seniorů dle pohlaví, věku, rodinného stavu a počtu dětí? 7. Jaká je souvislost mezi nenaplněnými potřebami a výskytem deprese u seniorů? 8. Do jaké míry jsou možnosti prevence výskytu deprese seniorů v pobytovém zařízení sociálních služeb hodnoceny za významné?

62 Výzkumné hypotézy VO3: Jaké jsou rozdíly v míře saturace potřeb seniorů v sociálních službách dle pohlaví, věku, rodinného stavu a počtu dětí? K výzkumné otázce lze formulovat následující hypotézy: H1: V míře saturace potřeb seniorů v sociálních službách mužského a ženského pohlaví je rozdíl. H2: Míra saturace potřeb seniorů v sociálních službách se liší dle dosaženého věku seniora. H3: Míra saturace potřeb seniorů v sociálních službách se liší podle rodinného stavu seniora. H4: Míra saturace potřeb seniorů v sociálních službách se liší podle počtu dětí. VO5: Jaký mají vliv sledované proměnné na výskyt deprese u seniorů pobytových zařízení sociálních služeb? K výzkumné otázce lze formulovat následující hypotézy: H5: Výskyt deprese u seniorů v pobytovém zařízení nejčastěji ovlivňuje úmrtí blízkého člena rodiny. H6: Frekvence návštěv rodiny seniora v pobytovém zařízení ovlivňuje výskyt deprese seniorů.

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Výzkumný problém. Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno 1 Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které

Více

HYPOTÉZY. Kvantitativní výzkum není nic jiného než testování hypotéz. (Disman 2002, s. 76) DEDUKCE (kvantitativní přístup)

HYPOTÉZY. Kvantitativní výzkum není nic jiného než testování hypotéz. (Disman 2002, s. 76) DEDUKCE (kvantitativní přístup) HYPOTÉZY Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě otázky explicitně, nebo implicitně vyjádřené, hypotéza

Více

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu pedagogického výzkumu 1 Příprava výzkumu Teoretický rozbor literární rešerše (úprava, vyvarování se chyb, inspirace ) Zdroje:

Více

Metodologie Kinantropologie

Metodologie Kinantropologie Metodologie Kinantropologie Sbírka studijních materiálů Mgr. Martin Sebera, Ph.D. Fakulta sportovních studií MU 2012 Doporučená literatura a zdroje Disman, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. Eco, U.

Více

Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 4 Základy zkoumání v pedagogice I Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Systémový přístup v pedagogice. Základní pedagogické kategorie: cíle, podmínky, prostředky a výsledky výchovy. Vzájemná interakce

Více

1. PŘÍPRAVA A ZADÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

1. PŘÍPRAVA A ZADÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE Diplomová práce 1. PŘÍPRAVA A ZADÁNÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE VÝBĚR TÉMATU DIPLOMOVÉ PRÁCE zájem o danou problematiku, odbornost školitele Vnese má diplomová práce do dané problematiky něco nového? Přemýšlejte

Více

Přehled výzkumných metod

Přehled výzkumných metod Přehled výzkumných metod Kateřina Vlčková Přednášky k Základům pedagogické metodologie PdF MU Brno 1 Definice výzkumné metody Výzkumná metoda Obecný metodologický nástroj k získávání a zpracování dat Systematický

Více

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 5 Základy zkoumání v pedagogice II (metody) Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Teoretická východiska empirického zkoumání pedagogických jevů. Typy výzkumů, jejich různá pojetí. Základní terminologie

Více

formulujte hypotézy z následujících výzkumných problémů

formulujte hypotézy z následujících výzkumných problémů HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými Hypotézy vychází z výzkumného problému. Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu. Ne naopak. formulujte hypotézy z následujících výzkumných

Více

Projekt výzkumu v graduační práci

Projekt výzkumu v graduační práci Projekt výzkumu v graduační práci Základní manuál Prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Fáze výzkumu Přípravná, teoretická fáze (výsledek kumulovaného poznání,precizace výzkumného úkolu, formulace vědecké

Více

Proč a jak se stát studentem

Proč a jak se stát studentem Proč a jak se stát studentem DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU PEDAGOGIKA na FHS UTB ve Zlíně CO budu studovat? Tematicky se zaměřuje na dvě oblasti: a) procesy vyučování a učení a jejich aktéři, b) sociální

Více

(pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková)

(pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková) (pracovní materiál do výuky, ot. 4, bez jazykové korektury, sestavila K. Vlčková) Rozlišovány bývají dvě základních paradigmata pedagogické metodologie, resp. kvantitativní a kvalitativní metodologie.

Více

GEN104 Koncipování empirického výzkumu

GEN104 Koncipování empirického výzkumu GEN104 Koncipování empirického výzkumu Hypotézy Proměnné Konceptualizace Operacionalizace Měření Indikátory Využity podklady Mgr. K. Nedbálkové, Ph.D. etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví,

Více

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka

Základy pedagogické metodologie. Mgr. Zdeněk Hromádka Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka 13549@mail.muni.cz Co je to metodologie? Metodologie se zabývá pravidly empirického výzkumu Pedagogická metodologie se zabývá empirickým výzkumem pedagogických

Více

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu

Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM. Příprava výzkumného projektu UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích (LS 2007) Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM část 1 Příprava výzkumného projektu Jiří Šafr jiri.safr@seznam.cz vytvořeno

Více

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování

Organizační chování. Rozvoj poznání v organizačním chování Organizační chování Rozvoj poznání v organizačním chování Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační

Více

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými.

Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Vztahy mezi proměnnými. Proces marketingového výzkumu - jednotlivé fáze, význam, stručná charakteristika. Výběr a formulace výzkumného problému. Projekt. Jednotky analýzy. Proměnné. Vztahy mezi proměnnými. Téma č. 2 Cíle marketingového

Více

Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat.

Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. 3. Kvalitativní vs kvantitativní výzkum Kvantitativní výzkum Metody přírodních věd aplikované na vědy sociální: předpoklad, že lidské chování můžeme do jisté míry měřit a předpovídat. Kvantitativní výzkum

Více

LIMITY APLIKACE STATISTICKÝCH TESTŮ VÝZNAMNOSTI V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU: SEMINÁŘ PRO NESTATISTIKY

LIMITY APLIKACE STATISTICKÝCH TESTŮ VÝZNAMNOSTI V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU: SEMINÁŘ PRO NESTATISTIKY LIMITY APLIKACE STATISTICKÝCH TESTŮ VÝZNAMNOSTI V PEDAGOGICKÉM VÝZKUMU: SEMINÁŘ PRO NESTATISTIKY Seminář ČAPV 2018 Upozornění Prezentace obsahuje pouze doprovodný text k semináři pro doktorandy v rámci

Více

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA A PORADENSTVÍ: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Základy pedagogiky a sociální pedagogiky 1. Předmět pedagogiky. Systém pedagogických

Více

Závěrečná práce. Odborný styl

Závěrečná práce. Odborný styl Závěrečná práce Odborný styl Anotace - abstrakt Anotace je napsána na samostatném listu a má rozsah 10 až 15 řádků.je stručným a komplexním popisem obsahu práce, nově objevených skutečností a z nich plynoucích

Více

Seminář k absolventské práci

Seminář k absolventské práci Seminář k absolventské práci Jak napsat a úspěšně obhájit absolventskou práci Absolventské práce - závěrečná práce studia - významný čin z hlediska celkového růstu intelektuálních zdatností a tvůrčích

Více

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1

MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 MAPA VÝZKUMU 13/03/2015 1 VÝZKUMNÁ ZPRÁVA velikost příspěvku pro vědu není tak důležitá jako kvalita práce,v níž se přínos demonstruje. S původností práce se asociují vlastnosti jako novost, nový styl

Více

Pedagogická diagnostika. Zora Syslová

Pedagogická diagnostika. Zora Syslová Pedagogická diagnostika Zora Syslová Požadavky ke zkoušce: Zkouška proběhne formou individuálního rozhovoru. Budou hodnoceny teoretické znalosti, porozumění obsahu předmětu, kritický přístup k daným tématům

Více

PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA

PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA PEDAGOGICKOPSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA Pedagogickopsychologická diagnostika je učitelův nástroj poznání podmínek, průběhu a výsledků řízeného procesu. Snaží se o poznání příčin, které učiteli umožní na základě

Více

Bakalářský seminář - 3

Bakalářský seminář - 3 - 3 JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D., vedoucí katedry financí VŠFS a externí odborný asistent katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE Obsah: Postup při vypracování samotné závěrečné bakalářské

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

Dítě v předškolním věku a naplňování klíčových kompetencí pohledem pedagogů a v porovnání s předškolním kurikulem Jarmila Hořejší

Dítě v předškolním věku a naplňování klíčových kompetencí pohledem pedagogů a v porovnání s předškolním kurikulem Jarmila Hořejší Téma disertační práce: Dítě v předškolním věku a naplňování klíčových kompetencí pohledem pedagogů a v porovnání s předškolním kurikulem Jarmila Hořejší Obsah 1. Hlavní cíl 2. Návaznost dizertační práce

Více

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda Ondřej Šimik Kontext přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ Transformace české školy - RVP ZV Člověk a jeho svět

Více

ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU. Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa)

ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU. Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa) ZÁKLADNÍ METODOLOGICKÁ PRAVIDLA PŘI ZPRACOVÁNÍ ODBORNÉHO TEXTU Martina Cirbusová (z prezentace doc. Škopa) OSNOVA Metodologie vs. Metoda vs. Metodika Základní postup práce Základní vědecké metody METODOLOGIE

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Kvalitativní, kvantitativní

Kvalitativní, kvantitativní Výzkum Kvalitativní, kvantitativní Etapy výzkumu Stanovení výzkumného problému Informační příprava výzkumu Příprava výzkumných metod Sběr a zpracování údajů Interpretace údajů Psaní výzkumné zprávy Výzkumný

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět: Marketing a management, téma: Marketingový výzkum Pracovní list vytvořila: Mgr. Radka Drobná Období vytvoření VM: duben 2012 Klíčová

Více

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Cíle výchovy a vzdělávání: Otázky spojené s konceptem klíčových kompetencí podle RVP. Učitel a cíle výuky. Pavla Zieleniecová, MFF UK 1 Obsah: 1. Tři otázky

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

Self-reportové studie: cesta do hlubin latentní kriminality?

Self-reportové studie: cesta do hlubin latentní kriminality? Self-reportové studie: cesta do hlubin latentní kriminality? Jan Tomášek seminář IKSP, 6. listopadu 2014 Význam self-reportů pro kriminologii Vznik oboru v 19. století poznatky vázané na první oficiální

Více

Autodiagnostika učitele

Autodiagnostika učitele Autodiagnostika učitele Přednáška PdF MU Jana Kratochvílová Autodiagnostika učitele Co si představíme pod daným pojmem? Autodiagnostika učitele V nejširším smyslu jako způsob poznávání a hodnocení vlastní

Více

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově

Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Metody a techniky využitelné pro sociální zjišťování na venkově Sociologický empirický výzkum (SEV) nástroj pro zjišťování odpovědí na otázky o existenci, rozsahu a vývoji společenských jevů a procesů

Více

Mediální opora v rámci vysokoškolského vzdělávání jako nástroj pro hodnocení (kvality) výuky

Mediální opora v rámci vysokoškolského vzdělávání jako nástroj pro hodnocení (kvality) výuky Mediální opora v rámci vysokoškolského vzdělávání jako nástroj pro hodnocení (kvality) výuky Tomáš Svatoš, Martina Maněnová Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové Hodnocení vyučování - historický

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

METODOLOGIE I - METODOLOGIE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU

METODOLOGIE I - METODOLOGIE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU METODOLOGIE I - METODOLOGIE KVANTITATIVNÍHO VÝZKUMU vyučující doc. RNDr. Jiří Zháněl, Dr. M I 4 Metodologie I 7. ANALÝZA DAT (KVANTITATIVNÍ VÝZKUM) (MATEMATICKÁ) STATISTIKA DESKRIPTIVNÍ (popisná) ANALYTICKÁ

Více

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA

PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA Studijní běh: 14 4. semestr Bc. PLÁN KOMBINOVANÉHO STUDIA oboru Sociální pedagogika pro období únor červen 2015 Akademický rok 2014/2015 (letní semestr) Brno 2015 PLÁN STUDIJNÍCH SOUSTŘEDĚNÍ KOMBINOVANÉHO

Více

STATISTICKÝ SOUBOR. je množina sledovaných objektů - statistických jednotek, které mají z hlediska statistického zkoumání společné vlastnosti

STATISTICKÝ SOUBOR. je množina sledovaných objektů - statistických jednotek, které mají z hlediska statistického zkoumání společné vlastnosti ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY HROMADNÝ JEV Statistika pracuje s tzv. HROMADNÝMI JEVY cílem statistického zpracování dat je podání informace o vlastnostech a zákonitostech hromadných jevů: velkého počtu jedinců

Více

Terminologie ve výzkumu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Terminologie ve výzkumu. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Terminologie ve výzkumu Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Metoda = návod, způsob, cesta, jak něco poznat, něčeho docílit Kroky vedoucí k určitému cíli musí být zdůvodnitelné Objektivně přiměřené

Více

Fáze a techniky marketingového výzkumu

Fáze a techniky marketingového výzkumu VY_32_INOVACE_MAR_91 Fáze a techniky marketingového výzkumu Ing. Dagmar Novotná Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU

KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ. Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU KURIKULUM - OBSAH VZDĚLÁNÍ Školní pedagogika Jaro 2012 H. Filová, kat. pedagogiky PdF MU VSTUPNÍ OTÁZKY: Co je vzdělávací kurikulum Co ovlivňuje podobu kurikula (edukační teorie a jejich vliv na výběr

Více

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE)

BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE) Zvyšování bezpečnosti, kvality a efektivity ve zdravotnictví Detailní výsledky celostátního průzkumu BAROMETR MEZI BUDOUCÍMI ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI 2017 (STUDENTY STŘEDNÍCH, VYŠŠÍCH ODBORNÝCH A VYSOKÝCH

Více

Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D.

Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D. Metodologie sociologického výzkumu Jiří HODNÝ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor

Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor Dvě cesty k poznání. Technické kroky ve výzkumu. Zdroje zkreslení výzkumu. Jak vytvořit výběrový soubor. Varianty výzkumu-kvalitativní a kvantitativní Kvalitativní

Více

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín

KLIMA ŠKOLY. Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy. Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha. Termín KLIMA ŠKOLY Zpráva z evaluačního nástroje Klima školy Škola Testovací škola - vyzkoušení EN, Praha Termín 29.9.2011-27.10.2011-1 - Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, milí kolegové! Dovolte, abychom

Více

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků

7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy. 7.1 Hodnocení žáků. 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků 7. Hodnocení žáků a autoevaluace školy 7.1 Hodnocení žáků 7.1.1 Způsoby hodnocení žáků Účelem hodnocení je poskytnout žákům i jejich rodičům co nejčastější zpětnou vazbu. Hodnocení současně přispívá i

Více

HODNOCENÍ ŽÁKŮ. Část F Hodnocení žáků 1. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ 1. 1 HODNOCENÍ ŽÁKA VE ŠKOLE

HODNOCENÍ ŽÁKŮ. Část F Hodnocení žáků 1. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ 1. 1 HODNOCENÍ ŽÁKA VE ŠKOLE Část F HODNOCENÍ ŽÁKŮ 1. PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ ŽÁKŮ 1. 1 HODNOCENÍ ŽÁKA VE ŠKOLE Cílem hodnocení je poskytnout žákovi a jeho zákonným zástupcům zpětnou vazbu o tom, jak žák zvládá danou problematiku,

Více

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2:

Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona III/2: Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Specifikace cíle odborného textu

Specifikace cíle odborného textu Specifikace cíle odborného textu Cíl práce Text potřebuje centrální bod, ohnisko, kolem něhož se vše "točí". Přesně formulovaný cíl práce. Cíl určuje obsah všech části textu a je v nich výslovně uváděn.

Více

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!)

Hospodářská a podnikatelská etika. Studium. Bakalářské programy. Zájem o studium nahlásit do 20.8.2014 (čím dříve tím lépe!) Studium Dálkovou formou studia je možné studovat následující studijní programy: Bakalářské programy Hospodářská a podnikatelská etika Sociální služby a poradenství Uchazeč je přijat na základě doručené

Více

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP)

Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) Základy sociologie a psychologie metodické listy (B_ZSP) AR 2007/2008 - Bakalářské studium kombinovaná forma 1. ročník (pro obor Aplikovaná informatika; ML-sociologie) Přednášející: doc. Dr. Zdeněk Cecava,

Více

Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc.

Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc. Teze přednášek z Úvodu do pedagogiky a základů pedagogického myšlení PaedDr. Bohumíra Šmahelová,CSc. 1. PEDAGOGICKÝ VÝZKUM A JEHO METODOLOGIE Pod pojmem výzkum se chápe vědecká činnost, která se zabývá

Více

Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura

Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura Veronika Krabsová Doktorská konference 2013 DP: Formativní hodnocení na 2. stupni ZŠ ve vzdělávacím oboru Český jazyk a literatura Obsah 1. Výzkumné téma 2. Cíle výzkumu 3. Výzkumné otázky 4. Výzkumné

Více

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 4 Validita a reliabilita

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 4 Validita a reliabilita Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 4 Validita a reliabilita pedagogického výzkumu 1 Validita = platnost Měříme skutečně to, co se domníváme, že měříme??? Z výsledku vědomostního testu usuzujeme

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY

Mark tingový výzkum. Téma. Marketingový výzkum. Realizace. Tomek - Vávrová Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL-ČVUT Y16MVY Marketingový výzkum Realizace Tomek - Vávrová YMVY Proces marketingového výzkumu Návrh projektu výzkumu Stanovení zdrojů a způsobu získávání informací Sběr informací Vyhodnocení výzkumu a interpretace

Více

Analýza studijních výsledků a připravenosti nastupujících studentů v oblasti ICT Informatics Education, Preparation and Results of Students

Analýza studijních výsledků a připravenosti nastupujících studentů v oblasti ICT Informatics Education, Preparation and Results of Students Analýza studijních výsledků a připravenosti nastupujících studentů v oblasti ICT Informatics Education, Preparation and Results of Students Prof. Ing. Ladislav Buřita, CSc. Ing. Pavel Rosman, Ph.D. Úvodem

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

Statistika. Základní pojmy a cíle statistiky. Roman Biskup. (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at) .

Statistika. Základní pojmy a cíle statistiky. Roman Biskup. (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at) . Statistika Základní pojmy a cíle statistiky Roman Biskup (zapálený) statistik ve výslužbě, aktuálně analytik v praxi ;-) roman.biskup(at)email.cz 12. února 2012 Statistika by Birom Statistika Pojmy a cíle

Více

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE PROJEKT BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Institut sociologických studií Katedra sociologie PŘEDPOKLÁDANÝ NÁZEV BAKALÁŘSKÉ PRÁCE: PODNIKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ A JEHO VZTAH K MOBILITĚ

Více

VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE

VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE I. Klasické pojetí II. Konstruktivistické pojetí Motivace Expozice Fixace Evokace Uvědomění si významu Reflexe Diagnóza Aplikace MOTIVACE - prostředek zvyšování efektivity

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Sociologie Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Sociologie 1. Plurality I Sociální rozměr lidské existence. Podoby sociálních seskupení. Sociální kategorie. Sociální agregáty náhodné, shluky,

Více

PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu*

PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu* PSY401 Metodologie v psychologii Designy kvantitativního výzkumu* *Pozor, následující text obsahuje ironizující výrazy. Nejsou určeny k užití v přítomnosti nezaškolených jedinců. Od výzkumného problému

Více

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS

coachpage.cz MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování ve vztahu ke koupi automobilu TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS coachpage.cz TOOLS for SUCCESS in TODAY s BUSINESS MARKETINGOVÝ VÝZKUM Faktory ovlivňující nákupní chování Faktory ovlivňující nákupní chování Hlavní cíl výzkumného projektu Výzkumný projekt si klade za

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Výzkumná otázka přiměřená naší práci (bakalářská, diplomová apod.), nelze na ni odpovědět pouze ano, či ne, v rámci teoretické přípravy k ní můžeme

Výzkumná otázka přiměřená naší práci (bakalářská, diplomová apod.), nelze na ni odpovědět pouze ano, či ne, v rámci teoretické přípravy k ní můžeme Výzkumná otázka přiměřená naší práci (bakalářská, diplomová apod.), nelze na ni odpovědět pouze ano, či ne, v rámci teoretické přípravy k ní můžeme získat dostatečné množství relevantních informací. Výzkumné

Více

Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU

Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU PSY112 / PSY452 / PSY704 METODOLOGIE PSYCHOLOGIE (KVANTITATIVNÍ PŘÍSTUP) Katedra psychologie Fakulta sociálních studií MU POUŽITÁ LITERATURA Ferjenčík, J. (2000). Úvod do metodologie psychologického výzkumu.

Více

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích...

Předmluva ke třetímu vydání Předmluva k českému vydání Co je to marketingový výzkum? Pátrání po marketingových rozhodnutích... HAUGE Paul PRŮZKUM TRHU Obsah Předmluva ke třetímu vydání... 1 Předmluva k českému vydání... 3 1. Co je to marketingový výzkum?... 5 Pátrání po marketingových rozhodnutích... 5 Trh a marketingový výzkum...

Více

Metodologie pedagogického výzkumu II

Metodologie pedagogického výzkumu II Metodologie pedagogického výzkumu II kurz pro první ročník magisterského studia oboru pedagogiky, PedF UK rozsah kurzu: 1/1 výuka probíhá blokově: sobota 2.4. v 10:00-17:30 v R208 sobota 9.4. v 10:00-17:30

Více

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU

DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Základní škola a Mateřská škola Vojkovice, okres Brno venkov, příspěvková organizace DODATEK č. 2 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Číslo jednací: 30/VIII-16 Nabývá účinnosti dne 1. 9. 2016 Schváleno školskou

Více

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání

Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání Dotazníkové šetření pro příjemce (veřejné vysoké školy - pedagogické fakulty) v rámci výzvy 02_16_038 - Pregraduální vzdělávání I. Cíle výzkumu V rámci výzvy Pregraduální vzdělávání budou organizována

Více

Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl?

Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl? 1.1 Základní statistické pojmy a metody Sázíte-li v loterii, je to hazard. Hrajete-li poker, je to zábava. Obchodujete-li na burze, je to ekonomie. Vidíte ten rozdíl? 1 Co se dozvíte Co je to statistika

Více

Program Statistica Base 9. Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.

Program Statistica Base 9. Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D. Program Statistica Base 9 Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D. OBSAH KURZU obsluha jednotlivých nástrojů, funkce pro import dat z jiných aplikací, práce s popisnou statistikou, vytváření grafů, analýza dat, výstupní

Více

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů

Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Výstupy z dotazníkového šetření mapujícího rizikové chování v pražských školách z pohledu pedagogů Průzkum realizovalo Centrum sociálních služeb Praha odd. Pražské centrum primární prevence. Ve spolupráci

Více

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Proč by měli žáci a studenti pracovat na výzkumných projektech? 1. Učí se celoživotnímu vzdělávání 2. Učí se organizačním schopnostem

Více

Návrh projektů do OP VVV pro FHS:

Návrh projektů do OP VVV pro FHS: Návrh projektů do OP VVV pro FHS: o Název projektu: Excelence v humanitních vědách (cca 15 mil. Kč) o Relevantní výzva: P. 11 ESF výzva pro VŠ (PO2 pro SC1-5), vyhlášení 18. 12. 2015 o Popis projektu:

Více

Statistika. Klíčové kompetence V rámci výuky statistiky jsou naplňovány tyto klíčové kompetence: řešení problémů, komunikativní,

Statistika. Klíčové kompetence V rámci výuky statistiky jsou naplňovány tyto klíčové kompetence: řešení problémů, komunikativní, Dodatek č. 5. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-41-M/02 Obchodní akademie, platného od 1. 9. 2012 - platnost od 1. 9. 2015 Statistika je povinný předmět pro 2. ročník,

Více

Specifikace cíle práce

Specifikace cíle práce Specifikace cíle práce Pravidlo č. 1 Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce. Cíl práce formulujeme na základě zvoleného tématu, z kterého vycházíme. Zvolit téma pro

Více

Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012. Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza. Jan Kracík

Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012. Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza. Jan Kracík Statistika, Biostatistika pro kombinované studium Letní semestr 2011/2012 Tutoriál č. 4: Exploratorní analýza Jan Kracík jan.kracik@vsb.cz Statistika věda o získávání znalostí z empirických dat empirická

Více

Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce

Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor: Evžen Řehulka Východiska: Referát čerpá z rozsáhlého

Více

Výchovné poradenství z pohledu žáků základních škol

Výchovné poradenství z pohledu žáků základních škol Výchovné poradenství z pohledu žáků základních škol Závěrečná zpráva projektu specifického výzkumu Petra Kalibová Kontakt: petra.kalibova@uhk.cz Pracoviště: Katedra sociální pedagogiky PdF UHK 2 Závěrečná

Více

I. Potřeba pedagogické diagnostiky

I. Potřeba pedagogické diagnostiky I. Potřeba pedagogické diagnostiky S platností RVP ZV od roku 2007/2008 se začíná vzdělávání a výchova v základní škole realizovat prostřednictvím kurikulárního dokumentu, jehož cílem je vybavit žáka potřebnými

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování 2. Uvedení a formulace problému. Sbírání informací 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení

Více

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová

Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová Úzkost v práci zdravotnických pracovníků v ZZS Mgr. Michaela Kubišová ZZS kraje Vysočina Pelhřimov 29.10.2010 Úzkost - subjektivní zážitek doprovázený neblahým tušením, pocitem bezmocnosti, které se váží

Více

Kritéria evaluace elektrotechnické a elektronické stavebnice

Kritéria evaluace elektrotechnické a elektronické stavebnice Kritéria evaluace elektrotechnické a elektronické stavebnice Čestmír Serafín, Lenka Partíková Souhrn Hodnocení učebních pomůcek používaných ve vyučovacím procesu patří mezi základní kompetence učitele.

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele stáže. Bílá pole označují

Více

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu

Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Sylabus předmětu: Metodologie kvantitativního výzkumu Centrum adiktologie PK VFN 1. lékařská fakulta Univerzita Karlova v Praze Ke Karlovu 11, 120 00 Praha 2 www.adiktologie.cz Název oboru: Číslo předmětu:

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ, UČIVO Vzdělání Učivo patří mezi jeden ze tří hlavních činitelů výuky. Za dva zbývající prvky se řadí žák a učitel. Každé rozhodování o výběru učiva a jeho organizaci do kurikula vychází

Více

Jak psát maturitní práci? Marie Břendová

Jak psát maturitní práci? Marie Břendová Jak psát maturitní práci? Marie Břendová Hlavní kroky Fáze koncepční Fáze návrhu a plánování Fáze empirická Fáze analytická Fáze diseminační Jak začít? KONCEPČNÍ FÁZE 1) formulace a vymezení problému ujasnit

Více

Metodologie Helena Vaďurová,

Metodologie Helena Vaďurová, Metodologie 1 25. 9. 2015 Helena Vaďurová, e-mail: vadurova@ped.muni.cz Organizační informace materiály v Isu literatura e-mail z ISu Požadavky k ukončení předmětu test Věda x zdravý rozum Každodenní znalosti

Více

Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky

Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky Metodologie výzkumu odkladů povinné školní docházky Mgr. Zuzana Svobodová Pedagogická fakulta UK, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání Název disertační práce: Odklady povinné podmíněnost školní docházky

Více

MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL

MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL MĚŘENÍ, TYPY VELIČIN a TYPY ŠKÁL Matematika a stejně i matematická statistika a biometrie s námi hovoří řečí čísel. Musíme tedy vlastnosti nebo intenzitu vlastností jedinců změřit kvantifikovat. Měřením

Více

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY

METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY BLOK 1: epistemologie BLOK 2: principy kvantitativního přístupu BLOK 3: principy kvalitativního přístupu etapy výzkumu I Formulace problému (čtu, co se ví, jak se

Více