OLOVNÉ AKUMULÁTORY Ah

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OLOVNÉ AKUMULÁTORY 1.3-26Ah"

Transkript

1 OLOVNÉ AKUMULÁTORY Ah OBSAH 1. Pehled vlastností 2. Použití 3. Konstrukce baterie 4. Elektrochemický proces 5. Skladování 6. Vybíjecí charakteristiky 7. Nabíjení baterie 8. Životnost baterií 9. Prodloužení životnosti baterie 10. Skladování 11. Další opatení 1. Pehled vlastností 1.1 Stabilní kvalita & Vysoká spolehlivost Baterie Elnika/ACCU plus jsou známi svojí kvalitou a spolehlivostí. Baterie Elnika/ACCU plus se vyznaují nízkými nároky na údržbu, tak i bezpeným provozem v zaízeních, která jsou jimi napájena. Baterie jsou schopné odolávat pebíjení, hlubokému vybití, vibracím a otesm. Jsou vhodné i pro delší skladování. 1.2 Konstrukce obalu Baterie Elnika/ACCU plus mají jedinenou konstrukci obalu baterie, zamezující jakýmkoli uniku elektrolytu kolem konektor nebo jinde z baterií. Konstrukce zaruuje bezpený a efektivní provoz baterií v jakékoli provozní poloze. Baterie jsou klasifikovány jako "nevytékající" a vyhovují všem požadavkm IATA - mezinárodní asociace leteckých dopravc. 1.3 Dlouhá životnost, udržovací a cyklický režim Baterie Elnika/ACCU plus mají dlouhou životnost v cyklickém i udržovacím (plovoucím) režimu provozu. Oekávaná životnost baterií v udržovacím režimu provozu je uvedena v grafu 10, životnost pi cyklickém režimu provozu je uvedena v grafu Bez údržbové baterie Pi udržovacím (plovoucím) režimu provozu baterií Elnika/ACCU plus není teba kontrolovat hustotu elektrolytu nebo doléhat destilovanou vodu. Tato skutenost znamená, že není teba zajišovat provozní údržbu baterií Elnika/ACCU plus. 1.5 Bezpenostní ventily Baterie Elnika/ACCU plus jsou vybaveny nízkotlakými bezpenostními ventily pracujícími s tlaky od 1 do 6 psi. Systém ventil je konstruován tak, aby uvoloval pebytený plyn v pípadech, kdy vnitní tlak v baterii pekroí stanovenou mez. Poté co se tlak v baterii vrátí na svoji pvodní hodnotu, bezpenostní ventily se automaticky opt uzavou. Tento systém zamezuje vzniku nebezpeného petlaku v bateriích Elnika/ACCU plus. Systém bezpenostních ventil spolu s rekombinací plyn v baterii dlá z baterií Elnika/ACCU plus jedny z nejbezpenjších dostupných produkt v dané kategorii. 1.6 Masivní mížka Masivní mížka vyrobená ze slitiny olova a vápníku je zárukou dlouhé životnosti baterií Elnika/ACCU plus v obou režimech provozu, dokonce i v pípadech hlubokého vybití. 1.7 Nízké samovybíjení Protože v bateriích Elnika/ACCU plus je jako matriál pro výrobu mížek použita kvalitní slitina olova a vápníku, mohou být tyto baterie skladovány po dlouhou dobu bez nutnosti dobíjení. 1.8 U.L. certifikát Všechny baterie Elnika/ACCU plus prošli úspšn certifikací U.L. (test report MH25860).

2 2. Použití Systémy EZS Kabelové TV Komunikaní zaízení Ovládací jednotky Poítae Platební terminály Mící a testovací pístroje Elektricky napájená kola a mopedy Elektrické vozíky Nouzová osvtlení Systémy EPS Geofyzikální zaízení Medicínské pístroje Lodní zaízení Mikroprocesorové jednotky Penosné lampy a osvtlení Runí náadí Solární systémy Telekomunikaní zaízení TV a video rekordéry Hraky Systémy UPS Parkovací automaty 3. Konstrukce baterií SLA 3.1 Anoda Anoda - kladná elektroda je tvoena slitinou olova a vápníku. 3.2 Katoda Katoda - záporná elektroda je tvoena slitinou olova a vápníku. 3.3 Separátor Separátor v bateriích je vyroben speciální technologií ze skelných vláken. To zajišuje vysokou pórovitost takového matriálu, která je schopna pohltit a zadržet dostatené množství elektrolytu pro zajištní elektrochemické reakce mezi pláty anody a katody. 3.4 Bezpenostní ventil Bezpenostní ventil je navržen na tlak 1-6 psi (0,07-0,43 kg/cm 2 ).Otevením udržuje optimální tlak uvnit baterie a zárove plní bezpenostní aspekt. Tím je ochránna katoda proti okysliení vzdušným kyslíkem. Bezpenostní ventily jsou stoprocentn vizuáln kontrolovány již pi výrob.pokud je pi pebíjení pekroen vnitní tlak v baterii, bezpenostní ventil se oteve a uvolní petlak v baterii. Po poklesu tlaku se opt automaticky uzave a je pipraven pro opakované otevení petlakem v baterii. 3.5 Konektory Podle typu baterie jsou použity rzné typy konektor F1, F2, F3, F4. Kvalitní zatavení konektor k plátm je samozejmostí. 3.6 Pláš baterie Plášt baterií Elnika/ACCU plus jsou vyrobeny z plastu na bázi pryskyic ABS. 4. Elektrochemický proces Anoda: Pb0 2 + SO 4 = + 4H + +2e - = PbS H 2 O Katoda: Pb + SO 4 = PbS0 4 +2e - Reakce: Pb S H + + Pb=2PbS H 2 O Proces zplyování a ztráty vody lze popsat následovn: Anoda: H 2 O = 2H + +1/ e - Katoda: 2H + + 2e - = H 2 Reakce: H 2 O = H 2 + 1/2 O 2... (1)

3 Pokud je baterie pebíjena a nebo je nabíjení provádno pi nižších teplotách, než-li je doporuováno, nedochází k úplné absorpci uvolnného kyslíku, ale k nárstu vnitního tlaku a tím i k aktivaci bezpenostního ventilu. Uvolnný plyn na katod obsahuje mimi kyslíku rovnž vodík. Moderní konstrukce lánk dokonale využívá principu rekombinace kyslíku uvolovaného na anod s následným pohlcováním na katod. Tuto reakci lze popsat následující rovnicí: Pb + 1/2 O 2 + H 2 SO 4 = PbSO 4 + H 2 O PbS H + + 2e - = Pb + H 2 SO 4 1/ H + +2e - =H 2 O.....(2) Protože k uvolování kyslíku na anod s následným pohlcováním na katod dochází až v poslední fázi nabíjení, nedochází k vzniku petlaku uvnit baterie. Pokud je nabíjecí proud vtší než je jeho doporuená hodnota, nemže být již všechen uvolnný plyn rekombinován (rovnice 1). Dochází k otevírání bezpenostních ventil baterie. Plyny obsahující kyslík unikají bezpenostními ventily z baterie. Vodík je uvolován na katod (spolu s kyslíkem) pi elektrolýze pi pebíjení. Katoda 2H + + 2e --> H (3) [ionty vodíku] [Elektrony] [Vodík] Je teba poznamenat, že pi aktivaci bezpenostního ventilu, ke které dochází pi pebíjení baterie, ubývá elektrolytu a následn se zhoršují vlastnosti akumulátoru. Proto je lépe se tmto mezním stavm, a zvlášt pak pebíjení, vyhýbat. 5. Skladování Baterie Elnika/ACCU plus mají výborné nabíjecí/vybíjecí (zádržné) charakteristiky, nízké samovybíjení (bžn mén než 3% za msíc pi teplot 20 C). Jistá opatení, i vzhledem k nízkému samovybíjení, je teba zajistit. A to hlavn s ohledem na možné hluboké samovybití pi dlouhém skladování. Je nutné si uvdomit, co je myšleno pod pojmem "plné vybití". Tento stav lze urit mením naptí baterie. Naptí, které lze považovat za plné vybití závisí na vybíjecím proudu. Napíklad: Pi vyšším vybíjecím proudu bude baterie díve pln vybita a namíte menší naptí baterie. Po každém vybití by mla být baterie opt nabita. 5.1 Doporuené konené vybíjecí naptí Vybíjecí proud: Doporuené konené vybíjecí naptí: Do 0.1 CA CA CA CA CA 1.30 Nejpomalejší možné vybíjení baterie je její samovybíjení. Protože proud je velice malý, naptí na baterii resp. vybíjecí kivka má plochý charakter (2,00 až 2,03V). Proto je nutné pi skladování baterií zajistit, aby byly baterie dobíjeny na toto naptí. 5.2 Doplkové nabíjení Skladovací teplota: Nabíjecí interval: 20 C nebo nižší Každých devt msíc C Každých šest msíc C Každé ti msíce Pi vybíjení dochází k tvorb olovného sulfátu. Pokud je baterie okamžit po vybití optovn nabita, sulfát se pemní zpt na aktivní hmotu. Pokud je baterie hluboce vybita, tj. pod doporuenou hodnotu, je mnohem pravdpodobnjší, že dojede k nevratné tvorb sulfátu, tj. k zniení baterie.

4 5.3 Opatení k zamezení stavu hlubokého vybití a. Baterie by mli být skladovány na suchých a chladných místech. b. Baterie by nemli být vystaveny pímému slunenímu záení. c. Baterie by nemli být umísovány do blízkosti tepelných zdroj. d. Pi skladování baterií by mlo být pravideln meno naptí. 5.4 Opatení ped finální instalací baterie Pi dodržení následujících opatení se vyhnete nežádoucímu stavu hlubokého vybití baterie instalované do koneného výrobky, ped jeho finální montáží. a. Mli by jste použít pouze nové nebo práv nabité batrie. b. Nkterý z napájecích vodi musí být odpojen. Jakékoli jiné vybíjení, nežli samovybíjení, má za následek tvorbu sulfátu. Pokud tedy nedojde k vasnému nabití baterie, hrozí její zniení. c. Do návodu k výrobku, vložte upozornní, že ped prvním použitím výrobku musí být baterie vždy pln nabita. 5.5 Kivky samovybíjení baterií (graf 1) 5.6 Graf závislosti naptí baterie naprázdno a zbytkové kapacity (graf 2)

5 5.7 Dobíjení samovybité baterie Pokud je teba, dobíjte samovybitou baterii tak, jak je dále popsáno: 1. Zajistte, aby naptí baterie naprázdno pi jejím skladování bylo vtší než 2V na lánek (2V/), pokud je nižší dobíjte ji. 2. Dobíjení konstantním naptím je obzvlášt vhodné. Doba skladování Doporuené nabíjení Mén než 6 msíc od data výroby nebo od pedchozího dobíjení Konstantním naptím 2,4V/; maximáln 20 hod. Do 12 msíc od data výroby nebo od pedchozího dobíjení Konstantním naptím 2,4V/; maximáln 24 hod. Poznámka: Rychlejší dobíjení lze provést dobíjením konstantním proudem. To však vyžaduje vtší dohled nad dobíjením procesem. Mén než 6 msíc (jak je výše uvedeno) Konstantním proudem 0,1CA; maximáln 6 hod. Do 12 msíc (jak je výše uvedeno) Konstantním proudem 0,1CA; maximáln 10hod. 6. Vybíjecí charakteristiky Kapacita baterií je závislá na vybíjecím proudu. Baterie Elnika/ACCU plus jsou navrženy s ohledem na 20 hodinový vybíjecí cyklus tj. vybíjení baterie po dobu 20 hodin na konené naptí 1,75V/ pi teplot 25 C. 6.1 Charakteristiky Vybíjecí charakteristiky (graf 3) ukazují prbh základních veliin (naptí, vybíjecí proud a as) pln nabitých baterií Elnika/ACCU plus po instalaci. Plného nabití lze dosáhnout následovn: - Udržovacím (plovoucím) nabíjením - jeden msíc po instalaci a dobíjení. - Cyklickým nabíjením - Bhem tí až pti cykl po prvotním nabití a uvedení do provozu. 6.2 Pojmy 1 Kapacita malých SLA baterii je udávána podle celosvtové konvence v amperhodinách pi 20 hodinovém vybíjení C20 pi teplot 25 C. Nap. pro baterii s kapacitou 4,5Ah to znamená, že bude schopna dodávat proud 225mA po dobu 20 hod. tj. do dosažení koneného vybíjecího naptí 1,75V/, tedy 10,5 V na baterii. 2 Vybíjecí proud se udává jako násobek C, kde C je kapacita baterie pi teplot 25 C. V dalším textu budeme uvažovat baterii s kapacitou 4,5Ah 3 Uvedené konené vybíjecí naptí je poítáno na lánek (V/) - jedná se o naptí, pod které by baterie (lánek) nemla být dále vybíjena s ohledem na životnost baterie. Platí následující: velký vybíjecí proud a krátký as vybíjení - lze akceptovat nižší konené vybíjecí naptí (1,3V/ pi I=3C); malý proud a dlouhý vybíjecí as vyžaduje vyšší konené vybíjecí naptí (1,75V/ pi I=0,05C).

6 6.3 Výbr baterie Graf. 3 - vybíjecí charakteristiky - vám mohou pomoci s výbrem vhodného typu baterie. I když je teba zkontrolovat takto zvolený typ podle charakteristik a parametr uvedených u jednotlivých typ baterií. 6.4 Vliv teploty na kapacitu baterie. Jmenovitá kapacita baterie je udávána pro teplotu 25 C. Zvýšení teploty (do urité meze) se projeví nárstem kapacity. Baterie je teba provozovat v teplotním rozsahu uvádném pro konkrétní typ. Teploty pod 25 C kapacitu snižují. Výrazný pokles kapacity se projeví pi teplotách pod 0 C a pi velkých vybíjecích proudech. V grafu 4 je dobe patrný pokles kapacity spojený s poklesem teploty. Kapacita akumulátoru by mla být pepoítána vždy, pokud provozní teplota bude nižší než 20 C.

7 Poznámka ke grafu: Je nezbytné zajistit správné nabíjecí naptí. Pokud je píliš vysoké, má to za následek zvýšení koroze na mížkách anody, to se projeví snížením životnosti baterie. Pokud je naopak nabíjecí naptí píliš malé, dochází ke zvýšené tvorb sulfátu spojené se ztrátou kapacity a snížením životnosti baterie. 7. Nabíjení baterie Správné nabíjení baterií se pozitivn odrazí na životnosti. Existují tyi hlavní metody nabíjení: Nabíjení konstantním naptím Nabíjení konstantním proudem Dvoustavové nabíjení konstantním naptím Kapkové (pulzní) nabíjení 7.1 Nabíjení konstantním naptím Je to doporuovaná metoda nabíjení SLA baterií. Je nutné správn nastavit a sledovat naptí, které musí být v rozsahu: - Udržovací provoz: 2,27-2,30 V/ pi 25 C. - Cyklický provoz: 2,40-2,45 V/ pi 25 C. Doporuujeme, aby poátení proud byl omezen na 0,4 CA. Na grafu 6 je patrná doba pro plné nabití baterie. Je teba vzít v potaz, že graf je platný pro pln vybitou baterii, tj. baterii vybitou na doporuené konené vybíjecí naptí. Okamžitá hodnota proudu udává stav plného nabití, je to asi 5mA/Ah pi naptí 2,3V/. 7.2 Nabíjení konstantním proudem Tato metoda není bžn doporuována pro nabíjení SLA baterií. Je teba si uvdomit, že pokud nejsou baterie po nabití odpojeny od nabíjee hrozí zniení baterie v dsledku pebíjení. 7.3 Dvoustavové nabíjení konstantním naptím Tato metoda nabíjení by nemla být používána v pípadech, kdy jsou baterie a zátž zapojeny paraleln. Pokud hodláte tuto metodu použít, kontaktujte odborníky na danou problematiku. 7.4 Kapkové (pulzní) nabíjení Tato metoda není doporuována pro nabíjení SLA baterií. Pokud hodláte tuto metodu nabíjení použít, kontaktujte odborníky na danou problematiku. 7.5 Vliv teploty na nabíjecí naptí S nárstem teploty dochází k urychlení elektrochemických proces v baterii a naopak. Proto by se zvyšující teplotou mlo dojít ke snížení nabíjecího naptí k eliminaci možného pebíjení a naopak nedobití v pípad poklesu teploty. Pokud chcete využit maximální životnost baterie, teplotn kompenzovaný nabíje je vele doporuován. Doporuený teplotní kompenzaní initel je -3mV/ C/lánek (udržovací režim) nebo -4mV/ C/lánek (cyklický režim). Teplota, od které se doporuuje provádt kompenzaci je 20 C. Graf 8 ukazuje vztah teploty a nabíjecího naptí pro oba režimy provozu.

8 7.6 Vliv naptí na vývin plyn v baterii Akoli využívají principu rekombinace, je vliv naptí na množství vyvíjeného plynu neopomenutelný. Pokud je nabíjecí naptí zvyšováno, dochází vždy k vyvinu plynu navzdory principu rekombinace. K tomuto jevu nedochází pokud je baterie provozována v udržovacím (plovoucím) režimu nebo je dobíjena konstantním naptím 2,27 až 2,3 V/ pi 25 C. K omezenému vyvinu plynu dochází i pi cyklickém dobíjení. Z uvedeného grafu vyplývá, že vyšší naptí a nabíjení konstantním proudem podstatn zvyšuje objem vyvíjených plyn. 8. Životnost baterií Životnost baterií se odvíjí od nkolika klíových faktor: Provozní teplotou baterie Zvolené nabíjecí metody Použití resp. režimem použití (cyklický, udržovací - Stand-by,...) 8.1 Udržovací (plovoucí) režim Odhadovaná životnost baterie v udržovacím režimu je 3-5 let. Na životnost mají vliv výše popsané faktory, poet a hloubka nadmrného vybití - to vše zkracuje životnost baterie.

9 8.2 Cyklický režim Vzhled k výše popsaným faktorm ovlivujícím životnost baterie, závisí doba životnosti na hloubce vybití v každém cyklu. Hluboké vybití v každém cyklu ješt více zkracuje životnost baterie. 9. Prodloužení životnosti baterie Nabíjecí podmínky 1 Baterii vždy dobíjejte okamžit po jejím vybití. 2 Doporuujeme nabíjení konstantním naptím 2,27 až 2,30 V/, pi teplot 25 C pro udržovací nabíjení a 2,40 až 2,45 V pi stejné teplot pro cyklické nabíjení. 3 Maximální velikost proudu pi zaátku nabíjení by mla být 0,4CA. 4 Pokud baterie adíte sériov nebo paraleln, neopomete dostaten dimenzovat pívodní kabely. 5 Baterie nenabíjejte v pevrácené poloze. 6 Baterie potebují asi 110% celkové vybíjecí energie pro jejich plné nabití. Doporuení pro doplkové nabíjení Skladovací teplota Interval nabíjení 20 C nebo nižší Každých 9 msíc C Každých 6 msíc C Každé 3 msíce

10 Vybíjecí podmínky 1 Nikdy nenechávejte baterii vybíjet až k nulovému naptí - používejte odpojovae. 2 Nedovolte, aby naptí baterie pi skladování kleslo pod 2V/. Nebude možné dosáhnout okamžit plné kapacity. 3 Maximální trvalý vybíjecí proud je 5CA. 4 Vyvarujte se hlubokého vybití baterie. 5 Pi skladování baterii by jste mli baterie v pravidelných intervalech dobíjet. 6 Zajistte, aby provozní teplota byla nižší než 40 C. 10. Skladování 1 Pi skladování baterie vždy odpojte od pístroje nebo zátže. Skladujte je na suchém a vtraném míst pi nižších teplotách 2 Baterie dobíjejte minimáln jedenkrát za šest msíc. 3 Parametry baterii se bhem delšího skladování postupn zhoršují. 11. Další opatení 1 Baterii istte vlhkým mkkým hadíkem. Nikdy nepoužívejte olej, polyvinil-chlorid, organická rozpouštdla (benzín, edidla). 2 V nkterých pípadech se z baterie mže uvolovat holavý plyn. Baterie nevystavujte vlivu plamene nebo jiných tepelných zdroj. Nezkratujte svorky. 3 Nezkoušejte baterie kuchat! Hrozí unik kyseliny. Pi potísnní kže nebo odvu ji okamžit omyjte vodou a odv vyperte. Pi zasažení oka kyselinou, oko dkladn omyjte velkým množstvím tekoucí vody a vyhledejte lékaskou pomoc. 4 Baterie exploduje pokud je vhozena do ohn. Proto ji tam nikdy nevhazujte. 5 Nikdy nekombinujte baterie rzných kapacit, typ, výrobc a dokonce ani nespojujte kusy, které neprošly stejnými nabíjecími a vybíjecími cykly. 6 Akoli jsou naše baterie spolehlivé a bezpené, nepožívejte je v medicínských pístrojích zabezpeující základní životní funkce s výjimkou pípad, kdy je k dispozici záložní zdroj napájení (baterie, UPC,...) 7 Když se baterie blíží ke konci své životnosti, zkracuje se její vybíjecí cyklus. Nakonec baterie ztratí svoji prmrnou kapacitu, dojde k vnitním zkratm a/nebo k vyschnutí elektrolytu. Berte tento stav na vdomí vzhledem ke konstrukci nabíjee, protože na konci životnosti mže baterie vykazovat zkrat na výstupních svorkách.

1. Přehled vlastností bezúdržbových olověných akumulátorů

1. Přehled vlastností bezúdržbových olověných akumulátorů 1. Přehled vlastností bezúdržbových olověných akumulátorů 1.1 Stabilní kvalita & Vysoká spolehlivost Bezúdržbové olověné akumulátory POWER ACCU / ACCU plus jsou známé svojí kvalitou a spolehlivostí. Bezúdržbové

Více

Akumulátory ACCU PLUS / POWER ACCU

Akumulátory ACCU PLUS / POWER ACCU Akumulátory ACCU PLUS / POWER ACCU Důležitá upozornění: Likvidace akumulátorů S akumulátory určenými k likvidaci je nutno zacházet jako se zvláštním a nebezpečným odpadem, který je škodlivý a který má

Více

Gel. AGM baterie. baterie % baterie %

Gel. AGM baterie. baterie % baterie % ové a AGM www.victronenergy.com 1. VRLA technologie VRLA je zkratkou pro Valve Regulated Lead Acid, což znamená, že jsou uzavřené. Plyn uniká přes bezpečnostní ventily pouze v případě selhání článku nebo

Více

Sekundární elektrochemické články

Sekundární elektrochemické články Sekundární elektrochemické články méně odborně se jim říká také akumulátory všechny elektrochemické reakce jsou vratné (ideálně na 100%) řeší problém ekonomický (vícenásobné použití snižuje náklady) řeší

Více

AKUMULÁTORY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 3. 2012. Ročník: devátý

AKUMULÁTORY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 15. 3. 2012. Ročník: devátý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková AKUMULÁTORY Datum (období) tvorby: 15. 3. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemické reakce 1 Anotace: Žáci se seznámí se zdroji elektrického

Více

Akumulátory. Ing. Dušan Pauček

Akumulátory. Ing. Dušan Pauček Akumulátory Ing. Dušan Pauček Při výrobě elektrické energie pomocí netradičních zdrojů výroby, jako je třeba vítr nebo slunce, je nutno řešit problém co s vyrobenou energií. Kde ji uchovat než dojde k

Více

CM-TCS.11, CM-TCS.12, TM-TCS.13 CM-TCS.21, CM-TCS.22, TM-TCS.23. Návod k obsluze a montáži. Teplotní monitorovací relé ady CM

CM-TCS.11, CM-TCS.12, TM-TCS.13 CM-TCS.21, CM-TCS.22, TM-TCS.23. Návod k obsluze a montáži. Teplotní monitorovací relé ady CM CM-TCS.11, CM-TCS.12, TM-TCS.13 CM-TCS.21, CM-TCS.22, TM-TCS.23 Návod k obsluze a montáži Teplotní monitorovací relé ady CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace

Více

Baterie OPzS. Řešení pro nejvyšší nároky

Baterie OPzS. Řešení pro nejvyšší nároky Baterie OPzS Řešení pro nejvyšší nároky Baterie OPzS T I radice a novace Tato bateriová řada s pancéřovými kladnými deskami (podle DIN: OPzS) je vyráběna podle unikátního know-how výrobce. Sofistikovaná

Více

Návod k obsluze a montáži

Návod k obsluze a montáži Návod k obsluze a montáži Trojfázové relé pro monitorování napájení sít, ada CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace ke všem typm této výrobkové ady a nebere v úvahu

Více

Elektrochemický zásobník energie. Nominální napětí různých technologií: AUTOBATERIE Zpravidla 6 sériově zapojených olověných článků.

Elektrochemický zásobník energie. Nominální napětí různých technologií: AUTOBATERIE Zpravidla 6 sériově zapojených olověných článků. Elektrochemický zásobník energie Nominální napětí různých technologií: NiCd, Ni MH 1,2 V LiFePO4 3,7 V Li-ion 3,2 V Olověné 2 V AUTOBATERIE Zpravidla 6 sériově zapojených olověných článků. Konstrukce Pb

Více

NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE

NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE NEUSTÁLE NAPLNO S NABÍJEČKOU EXIDE NOVÁ NABÍJEČKA OD SVĚTOVÉHO LÍDRA EXIDE STÁLE POD KONTROLOU S nabíječkou EXIDE se nebudete muset nikdy obávat, zda váš vůz nastartuje, nebo zda je vaše motocyklová baterie

Více

Malé trakční baterie powerbloc powerbloc dry

Malé trakční baterie powerbloc powerbloc dry Malé trakční baterie powerbloc powerbloc dry Více energie pro malé trakční powerbloc powerbloc dry Powerbloc a powerbloc dry jsou konstrukční řady blokových baterií pro všechny druhy použití s malou trakcí,

Více

Baterie LiFePO 4. Specifikace. Obsah

Baterie LiFePO 4. Specifikace. Obsah Baterie LiFePO 4 Specifikace NÁZEV Baterie LiFePO 4 MODEL C-100 VLASTNOSTI 3,2 V / 100 Ah Obsah Úvod... 2 Parametry... 2 Zkušební stavy... 2 Elektrické charakteristiky... 3 Mechanické charakteristiky...

Více

1. Systém domácího videovrátného. 2. Obsah dodávky. 3. Technická specifikace

1. Systém domácího videovrátného. 2. Obsah dodávky. 3. Technická specifikace 1. Systém domácího videovrátného Umožuje audiovizuální spojení s elektrickým videovrátným a ovládání dveního zámku. Základním pínosem tohoto systému je zvýšení komfortu a bezpenosti bydlení. Základní funkce

Více

Elektrochemické akumulátory. přehled

Elektrochemické akumulátory. přehled Elektrochemické akumulátory přehled Porovnání měrných parametrů akumulátorů SEKUNDÁRNÍ ČLÁNKY - AKUMULÁTORY Vsoučasnosti jsou nejrozšířenější akumulátory na bázi olova, niklu a lithia Podle acidity elektrolytu

Více

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products 2 703 Prostorová jednotka QAW910 Bezdrátová prostorová jednotka Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, obousmrn) Ovládání a zobrazení funkcí vytápní místnosti Snímání prostorové teploty Bateriové napájení

Více

Prostorové teplotní idlo

Prostorové teplotní idlo 2 701 Prostorové teplotní idlo QAA910 Bezdrátové idlo pro snímání prostorové teploty Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti AA Použití Pro

Více

Automatické adaptérové nabíječe řady MAC (Mini Automatic Changer)

Automatické adaptérové nabíječe řady MAC (Mini Automatic Changer) Automatické adaptérové nabíječe řady MAC (Mini Automatic Changer) MAC46/12G MAC612 MAC812 MAC1012 MAC1212 MAC524 MAC824 Obsah 1. Komplet nabíječe 2. Postup pro zapojení nabíječe k akumulátoru a nabíjení

Více

Regulátor nabíjení HP2430-HP A

Regulátor nabíjení HP2430-HP A Regulátor nabíjení HP2430-HP4840 30-60A Úvod : 1. 12V / 24 V systémové napětí je automaticky rozpoznáno 2. nabíjecí program pro hermetické, gelové, zaplavené olověné baterie a lithiové baterie je k dispozici

Více

N V13-28/12/2015 NÁVOD K OBSLUZE

N V13-28/12/2015 NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE Tento návod k obsluze obsahuje pokyny o různých funkcích zařízení a bezpečnostní opatření. Předtím, než zapnete zařízení poprvé, přečtetě si pozorně návod k obsluze. Uschovejte si tento

Více

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL

ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL ZDROJE ELEKTRICKÉ ENERGIE MOTOROVÝCH VOZIDEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeněk Vala. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z

Více

Stacionární akumulátory OPzS TAB Mežica Slovinsko Technická specifikace

Stacionární akumulátory OPzS TAB Mežica Slovinsko Technická specifikace Stacionární akumulátory TAB Mežica Slovinsko Technická specifikace Odvětrávané akumulátory s malou údržbou Stacionární bloky a články, vyráběné klasickou technologií olovo-kyselina. Akumulátory se vyznačují:

Více

Baterie NELUMBO SG. Specifikace. Obsah

Baterie NELUMBO SG. Specifikace. Obsah Baterie NELUMBO SG Specifikace NÁZEV MODEL VLASTNOSTI Gelová baterie NELUMBO SG 1000H; SG 1500H a SG 2000H 12 V / 100 Ah; 150 Ah a 200 Ah Obsah Úvod... 2 Parametry... 2 Elektrické charakteristiky... 3

Více

SIMPLY CLEVER Výsledky testu baterie Economy 72 Ah

SIMPLY CLEVER Výsledky testu baterie Economy 72 Ah SIMPLY CLEVER SIMPLY CLEVER Výsledky testu baterie Economy 72 Ah Economy baterie jsou přizpůsobeny požadavkům starších vozidel. Startovací baterie Economy jsou navrženy speciálně pro vozidla koncernových

Více

Manuál nabíječka Ctek D250TS

Manuál nabíječka Ctek D250TS Manuál nabíječka Ctek D250TS GRATULUJEME Gratulujeme k zakoupení víceúčelové nabíječky, 12 V konvertoru a bateriového ekvalizéru. Tato nabíječka je součástí řady profesionálních nabíječek společnosti Ctek.

Více

Obsah. 1. Úvod Bezpenostní pokyny Popis ovládacích prvk a indikátor Specifikace... 8

Obsah. 1. Úvod Bezpenostní pokyny Popis ovládacích prvk a indikátor Specifikace... 8 Obsah 1. Úvod. 2 2. Bezpenostní pokyny... 3 3. Popis ovládacích prvk a indikátor...5 3-1. Popis pístroje... 5 3-2. Popis tlaítek... 6 3-3. LCD displej. 7 4. Specifikace... 8 4-1. Obecná specifikace.....

Více

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE

1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Údaje o výrobku: Obchodní název pípravku: Použití látky/pípravku: Hasicí sprej pro hašení malých požár tídy A a B, vetn požár elektrických zaízení

Více

SolarFam SX12V150Ah. Návod & specifikace

SolarFam SX12V150Ah. Návod & specifikace SolarFam SX12V150Ah Návod & specifikace Vážení zákazníci, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení výrobku do

Více

Nabíjení akumulátorů

Nabíjení akumulátorů Nabíjení akumulátorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeněk Vala. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Návod k sestavě akumulátorů. www. evbattery.cz

Návod k sestavě akumulátorů.   www. evbattery.cz Návod k sestavě akumulátorů http:// www. evbattery.cz e-mail: evbattery@evbattery.cz Obsah Parametry Bezpečnostní pokyny Montážní pokyny Funkce BMS Nabíjení Schéma zapojení Výstupní relé Záruka Parametry

Více

Návod k LiFePO4 akumulátorům. www. evbattery.cz

Návod k LiFePO4 akumulátorům.  www. evbattery.cz Návod k LiFePO4 akumulátorům http:// www. evbattery.cz e-mail: evbattery@evbattery.cz Obsah Parametry Bezpečnostní pokyny Montážní pokyny Skladování Záruka Parametry Napětí článku: 3,2V Maximální nabíjecí

Více

Kompaktní elektronické váhy 500 g Kat. íslo 112.4074

Kompaktní elektronické váhy 500 g Kat. íslo 112.4074 Kompaktní elektronické váhy 500 g Kat. íslo 112.4074 OBSAH 1. TECHNICKÉ ÚDAJE 2 2. PROHLÁŠENÍ O SHOD 3 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE 4 3.1 Urení 4 3.2 Nevhodné použití 4 3.3 Záruka 4 3.4 Mení kalibraních závaží

Více

Stabilizované zálohované napájecí zdroje POW12-1,2A POW12-1,7A

Stabilizované zálohované napájecí zdroje POW12-1,2A POW12-1,7A Stabilizované zálohované napájecí zdroje POW12-1,2A POW12-1,7A Návod pro instalaci Popis zdroje POW12-1,x_rev1.doc - strana 1 (celkem 5) Rozsah použití Zálohovaný napájecí zdroj je určen pro napájení slaboproudých

Více

2. Příslušenství a porty

2. Příslušenství a porty 1. Úvod Systém je vybaven digitálním displejem, nabíjecím vstupem (nabíječka 12V, solární panel max. 18V, max. dobíjecí proud 10A), USB portem (pro napájení telefonů, tabletů, atd.). Výstupy S1, S2, S3

Více

Technické údaje podle EN/IEC 61557-1 CM-IWS.1 CM-IWS.2 Krytí: pouzdro svorky

Technické údaje podle EN/IEC 61557-1 CM-IWS.1 CM-IWS.2 Krytí: pouzdro svorky CM-IWS.1 CM-IWS.2 Návod k obsluze a montáži Izolaní monitorovací relé ady CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace o všech typech této výrobkové ady a nemže si také

Více

FULLOAD 750 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory

FULLOAD 750 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory FULLOAD 750 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie PŘÍRUČKA OBSAHUJE DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ A PROVOZNÍ POKYNY PRO POUŽITÍ NABÍJEČKY

Více

QAC910. Meteorologické idlo. Building Technologies HVAC Products

QAC910. Meteorologické idlo. Building Technologies HVAC Products 2 702 Meteorologické idlo QAC910 Bezdrátové idlo pro snímání venkovní teploty a atmosférického tlaku Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžn dostupnými lánky 2x 1.5

Více

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 -

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - HERMES Elektromechanický servopohon pro otoné brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - Bezpenostní výstrahy Tento návod je uren pouze pro osoby s pedepsanou technickou kvalifikací a pouze pro

Více

STAND BY ENERGY s.r.o. Železniční 2662/ Plzeň. rail power line. Akumulátory energie pro drážní zařízení

STAND BY ENERGY s.r.o. Železniční 2662/ Plzeň. rail power line. Akumulátory energie pro drážní zařízení STAND BY ENERGY s.r.o. Železniční 2662/15 326 00 Plzeň rail power line Akumulátory energie pro drážní zařízení Akumulátory energie pro drážní aplikace Veškeré technologie pro uchovávání energie od jednoho

Více

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 85 23 05

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 85 23 05 NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 85 23 05 Kompaktní nabíječka olověných akumulátorů (autobaterií) s jmenovitým napětím 12 V nebo 24 V s nastavitelným nabíjecím proudem do 30 A (2 polohy přepínače)

Více

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži)

NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) NÁVOD K OBSLUZE (k montáži) Obj. č.: 19 07 48 Tento speciální modul ve spojení s obyčejnou nabíječkou olověných akumulátorů (automobilových baterií) vytvoří z této nabíječky univerzální přístroj s automatickou

Více

17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek

17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek 17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek Polovodie se od kov liší pedevším tím, že mají vtší rezistivitu (10-2.m až 10 9.m) (kovy 10-8.m až 10-6.m). Tato rezistivita u polovodi

Více

SK - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj..: 12 77 37 www.conrad.sk. Obj..: 12 77 37

SK - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj..: 12 77 37 www.conrad.sk. Obj..: 12 77 37 1 SK - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U : Obj..: 12 77 37 www.conrad.sk Obj..: 12 77 37 Tento pístroj slouží k zjišování obsahu kyslíku v mg/l v rozsahu od 0 až do 20 mg/ l v kapalinách. (mimo

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

Inteligentní regulátor solárního nabíjení. Uživatelský manuál

Inteligentní regulátor solárního nabíjení. Uživatelský manuál Inteligentní regulátor solárního nabíjení Uživatelský manuál Předtím než začnete tento produkt používat, pozorně si přečtěte tento manuál. Obsah 1. Úvod k produktu 2. Instalace 3. Provoz 4. Běžné závady

Více

Startovací baterie pro osobní vozidla EXIDE CLASSIC

Startovací baterie pro osobní vozidla EXIDE CLASSIC EXIDE CLASSIC K použití - v osobních vozech s běžnými požadavky na provoz za normálních podmínek. Centrální odplynování typu CAMINA - zajišťuje systém víka a zátek propojený labyrintem kanálků, který snižuje

Více

OLOVĚNÉ AKUMULÁTORY. Svět zdrojů energie.

OLOVĚNÉ AKUMULÁTORY. Svět zdrojů energie. Svět zdrojů energie www.omnitron.cz OLOVĚNÉ AKUMULÁTORY Dobíjecí akumulátory Bezúdržbové hermeticky uzavřené Nízké samovybíjení Dlouhá životnost Jednoduché nabíjení Bezpečné Společnost Guangzhou NPP Power

Více

B E Z P E N O S T N Í L I S T Datum vydání: Strana 1 z 5 Datum revize: Název výrobku: Alchemix PU 3660SA

B E Z P E N O S T N Í L I S T Datum vydání: Strana 1 z 5 Datum revize: Název výrobku: Alchemix PU 3660SA Datum vydání: 4.10.2007 Strana 1 z 5 1. Identifikace látky nebo pípravku a výrobce nebo dovozce 1.1 Identifikace pípravku Chemický název: Obchodní název: Použití: Složka pro polyurethany 1.2 Identifikace

Více

Solární regulátor 12V/24V 30A G921A Návod k použití

Solární regulátor 12V/24V 30A G921A Návod k použití LVR Udržovací napětí Nabíjení konst. napětím Ochrana před přepětím 12.6V ADJ 11V.13.5V; 2/24V; 13.8V ADJ 13V.15V; 2/24V; 14.4V ; 2/24V;Při napětí baterie menším než 12V se na 2hod. nabíjení zapne 16.5V

Více

BATERIE OPTIMA. Autobaterie OPTIMA jsou nejrozšířenější startovací akumulátory na světě, prodávají se v nejvíce státech světa.

BATERIE OPTIMA. Autobaterie OPTIMA jsou nejrozšířenější startovací akumulátory na světě, prodávají se v nejvíce státech světa. BATERIE OPTIMA Autobaterie OPTIMA jsou nejrozšířenější startovací akumulátory na světě, prodávají se v nejvíce státech světa. Technologie Každý článek baterie OPTIMA se skládá ze dvou, do svitků stočených

Více

Testování akumulátorových baterií na bázi Lithia v aplikaci pro PZS

Testování akumulátorových baterií na bázi Lithia v aplikaci pro PZS Testování akumulátorových baterií na bázi Lithia v aplikaci pro PZS Ivan Konečný, ZČU Plzeň 1. Úvod Pro zabezpečení nepřetržitého napájení zabezpečovacích zařízení se na železnici používaly do počátku

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky A) Elektrický obvod je vodivé spojení elektrických prvků (součástek) plnící zadanou funkci např. generování elektrického signálu o určitých vlastnostech, zesílení el. signálu, přeměna el. energie na jiný

Více

Návrh akumulačního systému

Návrh akumulačního systému Návrh akumulačního systému Charakter výroby hybridního zdroje elektrické energie s využitím větrné a fotovoltaické elektrárny vyžaduje pro zajištění ostrovního provozu doplnění celého napájecího systému

Více

Malé trakční baterie powerbloc powerbloc dry Hawker XFC TM

Malé trakční baterie powerbloc powerbloc dry Hawker XFC TM Malé trakční baterie powerbloc powerbloc dry Hawker XFC TM Více energie pro malé trakční baterie Powerbloc Powerbloc dry Hawker XFC TM Powerbloc, powerbloc dry a Hawker XFC jsou konstrukční řady malých

Více

NÁVOD K INSTALACI OBSLUZE A ÚDRŽBĚ

NÁVOD K INSTALACI OBSLUZE A ÚDRŽBĚ NÁVOD K INSTALACI OBSLUZE A ÚDRŽBĚ I.Úvod Pro správné a bezpečné užití staniční baterie fgforte si prosím pozorně přečtěte a prostudujte tento technický návod a další data související s baterií, bezpečně

Více

SOLÁRNE OSVETLENIE ÍSLA DOMU Obj..: 571 650

SOLÁRNE OSVETLENIE ÍSLA DOMU Obj..: 571 650 S K - N Á V O D N A M O N T Á Ž A O B S L U H U: obj..: 57 16 50 www.conrad.sk SOLÁRNE OSVETLENIE ÍSLA DOMU Obj..: 571 650 Úelové použitie Toto solární osvtlení domovního ísla v atraktivním provedení upoutá

Více

G493A - Nabíječka Pb aku CARSPA EBC2420, 24V/20A

G493A - Nabíječka Pb aku CARSPA EBC2420, 24V/20A Návod k obsluze G493A - Nabíječka Pb aku CARSPA EBC2420, 24V/20A Vážení zákazníci, děkujeme Vám za Vaši důvěru a za nákup tohoto produktu. Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny

Více

BAREVNÁ VENKOVNÍ KAMEROVÁ JEDNOTKA DRC-4CP NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ DOMÁCÍ VIDEOVRÁTNÝ

BAREVNÁ VENKOVNÍ KAMEROVÁ JEDNOTKA DRC-4CP NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ DOMÁCÍ VIDEOVRÁTNÝ BAREVNÁ VENKOVNÍ KAMEROVÁ JEDNOTKA DRC-4CP NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ DOMÁCÍ VIDEOVRÁTNÝ 1. Obsah dodávky Po otevení krabice se doporuuje zkontrolovat její obsah dle následujícího seznamu: 1x hlavní kamerová

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 20 03

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 85 20 03 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 85 20 03 Účel použití nabíječky Tato nabíječka, kterou zapojíte do síťové zásuvky se střídavým napětím 230 V, slouží k nabíjení automobilových nebo motocyklových baterií (olověných

Více

Paralelní kompenzace elektrického vedení (Distribuce Elektrické Energie - BDEE)

Paralelní kompenzace elektrického vedení (Distribuce Elektrické Energie - BDEE) FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKANÍCH TECHNOLOGIÍ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V BRN Paralelní kompenzace elektrického vedení (Distribuce Elektrické Energie - BDEE) Autor textu: Ing. Martin Paar, Ph.D. Ing.

Více

MOVIDRIVE M!ni" pro pohony Dodatek k návodu k obsluze. 1 Podporované typy p#ístroj$ 2 Montáž volitelné, dopl%kové desky

MOVIDRIVE M!ni pro pohony Dodatek k návodu k obsluze. 1 Podporované typy p#ístroj$ 2 Montáž volitelné, dopl%kové desky Tato informace nenahrazuje podrobný návod k obsluze! Instalaci provádí pouze specializovaný elektrotechnický personál, jenž dbá na dodržování platných bezpe"nostních p#edpis$ a návodu k obsluze! 1 Podporované

Více

CM-IWN.1. Návod k obsluze a montáži. Izolaní monitorovací relé ady CM

CM-IWN.1. Návod k obsluze a montáži. Izolaní monitorovací relé ady CM CM-IWN.1 Návod k obsluze a montáži Izolaní monitorovací relé ady CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace o všech typech této výrobkové ady a nemže si také všímat

Více

Vaše uživatelský manuál DYMO LABELMANAGER 360D http://cs.yourpdfguides.com/dref/2817005

Vaše uživatelský manuál DYMO LABELMANAGER 360D http://cs.yourpdfguides.com/dref/2817005 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro DYMO LABELMANAGER 360D. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se DYMO LABELMANAGER

Více

Zdroj zajištěného napájení MEg103

Zdroj zajištěného napájení MEg103 Zdroj zajištěného napájení MEg103 Měřící Energetické Aparáty Měřící Energetické Aparáty Zdroj zajištěného napájení MEg103 1/ Charakteristika Zdroj zajištěného napájení MEg103 je určen k napájení indikátorů

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Intelligent Solar Charge Controller Uživatelská příručka Před použitím si přečtěte tento návod. Obsah 1. Informace o výrobku 3 2. Instalace 4 3. Provoz 5 4. Závady a jejich odstranění 10 5. Technická data

Více

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE K ZAÍZENÍ KEEPER 3 M 1 1 POUŽITÍ Zaízení KEEPER 3 M je ureno k limitnímu mení výšky hladiny v nádržích s ropnými produkty a k indikaci pítomnosti pohonných hmot a vody v prostorách,

Více

DANDO S.R.O č.t. 0902 331 936 X-BAR. Elektromechanická závora. Návod k inštalácii a obsluhe

DANDO S.R.O č.t. 0902 331 936 X-BAR. Elektromechanická závora. Návod k inštalácii a obsluhe X-BAR Elektromechanická závora Návod k inštalácii a obsluhe 1. Kontrola p_ed montáží Než p_ikro_íte k instalaci, zkontrolujte vhodnost zvoleného modelu závory a podmínky pro montáž Ujist_te se, že všechny

Více

Spínaný zálohovaný napájecí zdroj POW12-6A

Spínaný zálohovaný napájecí zdroj POW12-6A Spínaný zálohovaný napájecí zdroj POW12-6A Návod pro instalaci Popis zdroje POW12-6_rev1.doc - strana 1 (celkem 5) Rozsah použití Zálohovaný napájecí zdroj je určen pro napájení slaboproudých zařízení,

Více

Manuál a záruční list

Manuál a záruční list Manuál a záruční list Poděkování Vážený zákazníku, stal jste se majitelem moderní baterie. Děkujeme Vám, že jste se rozhodl právě pro značku OPTIMA. Jsme přesvědčeni, že Vaše nová baterie Vám bude spolehlivě

Více

Cenová nabídka FV Elektrárny SYSTÉM Grid-off Typ FVE Grid-off výkon: 3000W/230V

Cenová nabídka FV Elektrárny SYSTÉM Grid-off Typ FVE Grid-off výkon: 3000W/230V Solar-C David Jakubec Křtomil 69 751 14 Dřevohostice IČ:73275344 DIČ:8005295683 tel:+420 777 324 279 www.solar-c.cz e-mail:info@batterychargercz Cenová nabídka FV Elektrárny SYSTÉM Grid-off Typ FVE Grid-off

Více

TE04-0242 NÁVOD K POUŽITÍ

TE04-0242 NÁVOD K POUŽITÍ PROFI AUTONABÍJEČKA AUTO/MOTO BATERIÍ CZ Model: TE04-0242 NÁVOD K POUŽITÍ Vážení zákazníci, děkujeme Vám za Vaši důvěru, kterou jste nám projevili nákupem tohoto výrobku. Tento návod k obsluze je součástí

Více

SOUČASNÉ MOŽNOSTI AKUMULACE ELEKTRICKÉ ENERGIE VE FOTOVOLTAICKÝCH APLIKACÍCH

SOUČASNÉ MOŽNOSTI AKUMULACE ELEKTRICKÉ ENERGIE VE FOTOVOLTAICKÝCH APLIKACÍCH SOUČASNÉ MOŽNOSTI AKUMULACE ELEKTRICKÉ ENERGIE VE FOTOVOLTAICKÝCH APLIKACÍCH Petr Křivák, (Petr Bača) Ústav elektrotechnologie, Vysoké učení technické v Brně, Údolní 53, 602 00 Brno, krivak@feec.vutbr.cz

Více

Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva

Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva 2 719 Synco living Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva KRF961-E Zásuvkový adaptér ovládaný rádiovým signálem pro spínání a stmívání elektrického osvtlení do 300 W Rádiová komunikace protokolem KNX RF

Více

NEOSOLAR. Důležité! BlueSolar Regulátor nabíjení 12V 24V 20A. Uživatelská příručka. Vždy nejprve připojte baterie.

NEOSOLAR. Důležité! BlueSolar Regulátor nabíjení 12V 24V 20A. Uživatelská příručka. Vždy nejprve připojte baterie. Příloha NEOSOLAR Uživatelská příručka Důležité! Vždy nejprve připojte baterie. Pro 12V baterie používejte pouze 12V (36 článkové) solární panely. Pro 24V baterie používejte pouze 24V (72 článkové) solární

Více

Model: DO CFJS007A Startovací stanice

Model: DO CFJS007A Startovací stanice Model: DO CFJS007A CZ Startovací stanice Návod k obsluze BEZPEČNOSTNÍ POKYNY UPOZORNĚNÍ!!! PO ZAKOUPENÍ STARTOVACÍ STANICE JE NUTNO BEZPRODLENĚ PLNĚ NABÍT AKUMULÁTOR STARTOVACÍ STANICE. AKUMULÁTOR ZNOVU

Více

STANDARDNÍ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ HAWKER PERFECT PLUS VÝKONNÉ

STANDARDNÍ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ HAWKER PERFECT PLUS VÝKONNÉ STANDARDNÍ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ HAWKER PERFECT PLUS VÝKONNÉ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ STANDARDNÍ BATERIOVÉ ŘEŠENÍ OPTIMALIZOVANÉ ROZMĚRY PROČ PLUS? V porovnání s dřívější řadou Perfect poskytují články Hawker Perfect

Více

Phocos CA. Solární regulátory nabíjení. Uživatelská příručka. Vážená zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil tento

Phocos CA. Solární regulátory nabíjení. Uživatelská příručka. Vážená zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil tento Phocos CA Solární regulátory nabíjení Uživatelská příručka Vážená zákazníku, děkujeme, že jste si zakoupil tento výrobek firmy Phocos. Přečtěte si prosím pozorně a důkladně tento návod před tím, než začnete

Více

Důležité! PWM BlueSolar regulátor LIGHT 12V 24V 5A 12V 24V 10A. Uživatelská příručka. Vždy nejprve připojte baterie.

Důležité! PWM BlueSolar regulátor LIGHT 12V 24V 5A 12V 24V 10A. Uživatelská příručka. Vždy nejprve připojte baterie. EN CZ Příloha Uživatelská příručka Důležité! Vždy nejprve připojte baterie. Pro 12V baterie používejte pouze 12V (36 článkové) solární panely. Pro 24V baterie používejte pouze 24V (72 článkové) solární

Více

FULLOAD NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory. Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie

FULLOAD NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory. Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie FULLOAD 1000 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie PŘÍRUČKA OBSAHUJE DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ A PROVOZNÍ POKYNY PRO POUŽITÍ NABÍJEČKY

Více

návod na Použití 12 V olovo-kyselinové baterie 20-300 ah

návod na Použití 12 V olovo-kyselinové baterie 20-300 ah návod na Použití 12 V olovo-kyselinové baterie 20-300 ah cz Děkujeme Vám, že jste si vybrali nabíječku od Exide Technologies Vaše nová nabíječka Vám umožní udržet baterii ve stavu plného nabití, optimalizovat

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA

ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA POKYNY K INSTALACI A OBSLUZE ITTEC spol. s r.o. zastoupení RAIN BIRD pro R a SR Areál obchodu a služeb, Modletice 106, 251 01 íany tel : +420 323 616 222 fax: +420 323

Více

Dkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek od firmy

Dkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek od firmy !"# Dkujeme Vám, že jste si zakoupili výrobek od firmy jehož souástí je i píruka uživatele, kterou práv držíte v ruce. Píruka si klade za cíl seznámit Vás se vším, co potebujete znát k pohodlné a bezpené

Více

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.:

NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 51 20 07 Tento inteligentní mikroprocesorem řízený přístroj s funkcí nabíjení, vybíjení a testování olověných baterií (akumulátorů) je dále vybaven funkcí diagnostiky a automatického

Více

Návod k použití. ACT CHROME Inteligentní tester 12V akumulátorů. ADI Global Distribution.

Návod k použití. ACT CHROME Inteligentní tester 12V akumulátorů. ADI Global Distribution. ACT CHROME Inteligentní tester 12V akumulátorů Návod k použití ADI Global Distribution Havránkova 33 619 00 BRNO Tel.: +420 543 558 111 Fax: +420 543 558 117 obchod.cz@adiglobal.com www.adiglobal.com/cz

Více

NABÍJEČKA SHORAI BMS01 - MANUÁL

NABÍJEČKA SHORAI BMS01 - MANUÁL NABÍJEČKA SHORAI BMS01 - MANUÁL SYSTÉM ŘÍZENÍ NABÍJENÍ A ÚDRŽBY LFX LITHIUM-IRON BATERIÍ Manuál je uložen i na stránkách www.shorai.cz, v sekci Manuály. Zde také naleznete návody na instalaci a použití

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

Automatická programovatelná spínaná nabíječka. olověné akumulátory

Automatická programovatelná spínaná nabíječka. olověné akumulátory Automatická programovatelná spínaná nabíječka pro olověné akumulátory Návod k použití 7673-8112-0000 1. Úvod Tato řada nabíječek je určena k nabíjení všech typu olověných baterií včetně baterií s gelovým

Více

Návod k obsluze nabíječe NB10M automatic 12/10-24/8 (s přepínačem)

Návod k obsluze nabíječe NB10M automatic 12/10-24/8 (s přepínačem) Návod k obsluze nabíječe NB10M automatic 12/10-24/8 (s přepínačem) Obsah: 1. Technické parametry.... 1 2. Předpokládané použití nabíječe.... 2 3. Nabíjecí charakteristika.... 2 4. Nabíjení.... 2 5. Signalizační

Více

pbq VRLA akumulátory Akumulátory pbq VRLA (ventilom riadené olovené akumulátory s kyslým elektrolytom) Obecné informácie Revize

pbq VRLA akumulátory Akumulátory pbq VRLA (ventilom riadené olovené akumulátory s kyslým elektrolytom) Obecné informácie Revize Akumulátory pbq VRLA (ventilom riadené olovené akumulátory s kyslým elektrolytom) Obecné informácie Revize 06-2006 1 OBECNÉ VLASTNOSTI Vysoká kvalita a spoľahlivosť VRLA akumulátory vyráběné společností

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

Návod k použití. ACT 612 Inteligentní tester 6V / 12V akumulátorů. ADI Global Distribution.

Návod k použití. ACT 612 Inteligentní tester 6V / 12V akumulátorů. ADI Global Distribution. ACT 612 Inteligentní tester 6V / 12V akumulátorů akumulátor Návod k použití ADI Global Distribution Havránkova 33 619 00 BRNO Česká republika Tel.: +420 543 558 111 Fax: +420 543 558 117 obchod.cz@adiglobal.com

Více

BS20 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie

BS20 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie BS20 NABÍJEČKA BATERIÍ Pro olověné akumulátory Návod k použití profesionální nabíječky pro startovací a trakční baterie PŘÍRUČKA OBSAHUJE DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ A PROVOZNÍ POKYNY PRO POUŽITÍ NABÍJEČKY BATERIÍ

Více

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny)

Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Počítačové laboratoře bez tajemství aneb naučme se učit algoritmizaci a programování s využitím robotů Lekce 1 FisherTechnik (3,5 vyuč. hodiny) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

CM-SRS.11; CM-SRS.12 CM-SRS.21; CM-SRS.22. Návod k obsluze a montáži. Jednofázové proudové monitorovací relé ady CM

CM-SRS.11; CM-SRS.12 CM-SRS.21; CM-SRS.22. Návod k obsluze a montáži. Jednofázové proudové monitorovací relé ady CM CM-SRS.11; CM-SRS.12 CM-SRS.21; CM-SRS.22 Návod k obsluze a montáži Jednofázové proudové monitorovací relé ady CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace o všech typech

Více

Akumulátor pro elektrický pohon jízdního kola EVBAT36V7A

Akumulátor pro elektrický pohon jízdního kola EVBAT36V7A NÁVOD K INSTALACI A OBSLUZE Akumulátor pro elektrický pohon jízdního kola EVBAT36V7A Děkujeme, že jste si zakoupili výrobek EVBIKE a věříme, že s jeho používáním budete nadmíru spokojen. Před instalací

Více

PROSPEKT PzS. Články jsou navrženy pro vysokou životnost 1500 cyklů.

PROSPEKT PzS. Články jsou navrženy pro vysokou životnost 1500 cyklů. PzS je řada trakčních baterií určených pro všechny typy vysokozdvižných vozíků, plošinové vozíky a čistící stroje. Baterie jsou sestaveny z vysoce kvalitních článků řady PzS. Články jsou navrženy pro vysokou

Více

Vaše uživatelský manuál BLAUPUNKT BT DRIVE FREE 211

Vaše uživatelský manuál BLAUPUNKT BT DRIVE FREE 211 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro BLAUPUNKT BT DRIVE FREE 211. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se BLAUPUNKT BT

Více