Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/"

Transkript

1 Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/ Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Název výukového materiálu: Unit 1 doplňková cvičení a kartičky k rozstříhání Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Stručná anotace: Reedukační materiál slouží k upevnění základních cílových dovedností pro žáky se specifickými poruchami učení - dyslexie, dysortografie, poruchy komunikace, poruchy pozornosti. Materiál je určen pro žáky ve věku let. Použitá slovní zásoba a cílové dovednosti žáka se odvíjejí od plánu pro 6. ročník podle ŠVP Základní školy M. Choceňského Škola, klíč k životu. Jde o doplňková cvičení k učebnici Your Space 1 (Cambridge Fraus 2014), lekce 1. Datum vytvoření:

2 Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Unit 1 doplňková cvičení a kartičky k rozstříhání Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Datum vzniku: Obsah: Krycí list, pracovní listy, klíč s řešením pracovních listů s metodikou použití, prameny Cílová skupina: Zaměřeno na: 1. Žáci ve věku let, kteří mají problémy při osvojování anglického jazyka, způsobené specifickými poruchami učení (dyslexie, dysortografie, poruchy komunikace, poruchy pozornosti). 2. učitelé, asistenti pedagoga, kteří pracují s žáky se specifickými poruchami učení 3. rodiče žáků se spec. poruchami učení, kteří s nimi doma pracují na odstranění těchto problémů Žáky sociálně znevýhodněné* Žáky se specifickými poruchami učení* - dyslexie, dysortografie, poruchy komunikace, poruchy pozornosti Žáci se zdravotním postižením* ANOTACE Výukový materiál je určen žákům s vývojovou poruchou učení - dyslexií, dysortografií a s poruchami komunikativními. Obsahuje pět pracovních listů a dále klíč s řešením jednotlivých úloh a krátké metodické pojednání, jak s výukovým materiálem pracovat. Pracovní list je věnován vždy jedné dovednosti, ostatní úkoly tuto dovednost dále využívají a rozvíjejí. VZDĚLÁVACÍ CÍL Metodický materiál je věnován žákům s obtížemi ve výuce angličtiny. Je vhodný i pro žáky s problémem komunikace. Klade si za cíl docvičit základní kompetence žáků a upevnit základní učivo pro 6. ročník základní školy, vždy se zřetelem na komunikativní dovednosti. Pomůcka slouží také k zábavnému osvojování slovní zásoby v angličtině obrázkové i textové kartičky pro manipulaci slouží i pro motivaci žáků. Nejprve žáci nacvičují správné čtení spolu s učitelem (reedukačním asistentem) - tzv. párové čtení, které vede žáky ke správnému čtení s výraznou a přesnou intonací. Kromě zdokonalování čtenářských dovedností učíme žáky orientaci v textu a práci s ním. Následují další úkoly, které na práci s textem navazují a vedou žáka k využití jazyka pro komunikaci. Výukový materiál podporuje rozvoj paměti, slovní zásoby a logického myšlení žáka. Cvičení pomáhají sekundárně rozvíjet sluchové a zrakové vnímání, proto je možné využít je při odstraňování některých dysortografických problémů. Tyto úlohy upevňují správnou výslovnost i pravopis slov i vět a jejich použití pro komunikaci.

3 Úlohy napomáhají rozvoji čtenářské gramotnosti a porozumění psanému textu i mluvenému slovu. Cílem je zaujmout žáky pro předmět a upevnit základní jazykové dovednosti: poslech, mluvení, čtení a psaní. METODY A FORMY PRÁCE Výukový materiál je možné využívat k individuální práci žák učitel a také ke skupinové práci s žáky s obdobnými vývojovými poruchami učení. Při práci je vždy pomocníkem učitel, který žáka vede, kladně ho při práci motivuje. Učitel využívá hlasité párové čtení žák a učitel. Dbá na správnou výslovnost a také na pochopení čteného textu. Metoda PÁROVÉHO ČTENÍ neboli čtení v duetu: používá se u dětí s již rozvinutou dovedností čtení, ale s nepřesností a domýšlením. Metoda spočívá ve společném čtení rodiče ( nebo učitele, průvodce) s dítětem. Rychlost je uzpůsobena dítěti, které má text aktivně sledovat. K tomu slouží kontrolní chyby, které rodič dělá př. záměna slov (nejlépe podobným významem), vynechání slova. Doporučená délka čtení je asi 2 3 minuty s opakováním během dne. Čtení bez kontrolních chyb: dospělý čte o zlomek vteřiny před dítětem, čímž mu jakoby napovídá, posléze může hlas zeslabovat do ztracena, může pomáhat pouze se začátky těžkých slov. Během párového čtení má dítě možnost naposlouchat správnou intonaci od dospělého. Proto si vždy uvědomujte, že jste jeho čtenářský vzor! Při čtení žák pracuje se záložkou. Texty jsou psány bezpatkovým písmem a podbarveny pastelovými barvami pro lepší čitelnost. Ve cvičeních na rozšíření zrakové percepce pracuje učitel se žákem tak, že nechá žáka přečíst řádek, který je označen kartičkou, pak řádek opět zakryje a žák má za úkol zopakovat, co přečetl, zároveň si udělá kontrolu se skutečností. Při učení je vhodné použití multisenzorického přístupu, her a prvků tvořivé dramatiky (kreslení, pantomima, hraní rolí, dramatizace, ), což výrazně žáky motivuje k práci. Úkoly nejsou zapsány jen lineárně, ale jsou využity sloupce, tabulky, kartičky, křížovky. Důvodem je rozvoj a rozšíření zrakové percepce. Při práci s kartičkami je možné využít celou škálu možných metod a plně využít jejich potenciál detailně popsáno v metodice. Zadání pro žáka je doprovázeno piktogramy pro lepší srozumitelnost. Ověření stavu žáky před a po reedukaci viz. metodika na konci.

4 1. OUR CLASSROOM Prohlédni si obrázek. Poslechni si povídání o třídě. Ukazuj na obrázku slovíčka, která v textu uslyšíš. Hi, my name is Marek. I am 12 years old and I go to school in Choceň. My class is 6.B. I like our teacher, she is cool! We have got a nice classroom. There are 4 windows. There is a blackboard with white chalk and a pink sponge. There is a map of the Czech Republic. I have got 20 classmates, so there are 11 desks and 21 chairs. Every pupil has got a pencil case with a pen, some pencils and crayons. We also need exercise books or notebooks. Today, we have got a Geography lesson and I have got a globe on my desk. Ukaž na obrázku Marka.

5 2. THERE IS, THERE ARE... Pročti věty o třídě spolu s učitelem. Rozstříhej kartičky a znovu je sestav. THERE IS A BLACKBOARD. JE TADY TABULE. THERE IS A TEACHER. JE TADY UČITEL. THERE IS A MAP. JE TADY MAPA. THERE IS A GLOBE. JE TADY GLOBUS. THERE IS A CHALK. JE TADY KŘÍDA. THERE S A SPONGE. JE TADY HOUBA. THERE S A PENCIL CASE. JE TADY PENÁL. THERE S A PEN. JE TADY PERO. THERE S A PENCIL. JE TADY TUŽKA. THERE ARE 11 DESKS. JE TADY 11 LAVIC. THERE ARE 22 CHAIRS. JE TADY 22 ŽIDLÍ. THERE ARE 4 WINDOWS. JSOU TADY 4 OKNA. THERE RE 4 CRAYONS. JSOU TADY 4 PASTELKY. THERE RE 22 NOTEBOOKS. JE TADY 22 BLOKŮ. THERE RE 20 CLASSMATES. JE TADY 20 SPOLUŽÁKŮ.

6 3. WORDS, WORDS, WORDS Poslouchej slova a ukazuj obrázky. Obtáhni slova. Rozstříhej kartičky a hraj si. BAG CRAYONS POSTER KEYS MONEY JACKET MARKERS CHALK SCISSORS BLACKBOARD NOTEBOOK SPONGE CLASSMATES GLOBE

7 4. SPEAKING AND WRITING Prohlédni si obrázek. Popiš, co vidíš. Použij THERE IS..., THERE ARE... Napiš alespoň 6 vět o obrázku. BONUS: Slovíčka, která neznáš, vyhledej ve slovníku a zapiš k obrázku.

8 5. WORDSEARCH: OUR CLASSROOM Vyhledej slovíčka v osmisměrce a ze zbylých písmen vylušti tajnou zprávu. Y S P O N G E A D I A R Y D R A O B K C A L B O C E G O A K O R N E P T O T S D K S N I J I O A M A K C R E O A O N B L P M L B I D E H O O I U U S A O T S T C S Y B C T S H O R E S L E A A L E A C K B E K O I R A A R L T C I B K C R C U C C C E A O O D R A S N L A G H S T L N H A J A E E S A E E G N K Y M O U P R E B B U R P O S T E R BAG BIN BLACKBOARD BOOKCASE CALCULATOR CASE CHAIR CHALK CLASSMATE COMPUTER CRAYON DESK DIARY DICTIONARY ERASER GLOBE JACKET MARKER NOTEBOOK PEN PENCIL POSTER RUBBER RULER SCISSORS SPONGE TEACHER!!

9 METODIKA PRO UČITELE A KLÍČ Cíle pro aktivity 1, 2, 3, Žák si poslechne text (čte učitel) a prokáže porozumění obsahu. (Popřípadě žák text samostatně přečte s porozuměním.) Žák nacvičí vazbu THERE IS/ THERE ARE a vyvodí pravidlo pro její použití. Žák si hravou formou osvojí novou slovní zásobu na téma naše třída + věci do školy. Získané dovednosti propojí při ústním i písemném popisu obrázku. Žák používá dvojjazyčný slovník. V doplňkové aktivitě (osmisměrka) si připomene psanou formu slovíček z 1. a 2. reedukace a vyluští tajenku. Pozor - osmisměrka není vhodná pro všechny žáky s SPU, ale lze vyzkoušet. 1. OUR CLASSROOM Prohlédni si obrázek. Poslechni si povídání o třídě. Ukazuj na obrázku slovíčka, která v textu uslyšíš. Žák si prohlédne obrázek. (1 minuta) Učitel přečte (podle potřeby opakovaně) žákovi Markovo povídání o třídě. Žák může vykonávat tyto aktivity: a) sleduje text v rámečku při učitelově čtení ukazuje záložkou b) ukazuje na obrázku slova, která v textu slyší c) čte párově s učitelem d) čte samostatně (potichu nebo nahlas) a ukazuje zvýrazněná slovíčka na obrázku. Nakonec ukáže na obrázku Marka. Ptáme se: Where s Mark? (Učitel pozná, že žák dočetl do konce a spojil si informaci z textu s obrázkem.) Ověření stavu žáka před a po reedukaci: Nečteme na rychlost, v angličtině jde hlavně o přesnost a porozumění. Na začátku reedukace necháme žáka přečíst text vlastním tempem a zaznamenáváme si počet nepřesností (výslovnost, záměna písmen). Po přečtení textu položíme 2 3 otázky a zaznamenáme si, jak žák odpověděl. Stejný postup zopakujeme po práci s reedukačním materiálem a zaznamenáme posun žáka. 2. THERE IS, THERE ARE... Pročti věty o třídě spolu s učitelem. Tuto aktivitu lze propojit s předchozím obrázkem a textem. Při prvním pročítání lze věty přiřazovat k obrázku nebo textu a posoudit jejich pravdivost. Všechny věty lze považovat za pravdivé (podle obrázku nebo textu), kromě: There are 22 chairs. (21) There are 22 notebooks. (Na obrázku je 1 a v textu se výslovně neříká, že má každý žák.) S žákem vyvodíme pravidlo pro použití THERE IS s jednotným číslem a THERE ARE s množným číslem.

10 Rozstříhej kartičky a znovu je sestav. Po dobrém zvládnutí pravidel i významu si žák kartičky rozstříhá a zkusí je opětovně sestavit. Klademe důraz na správné užití pro jednotné a množné číslo + český význam. Záměna There is / There s a There are / There re je samozřejmě v pořádku. Žáka pobídneme k hlasitému přečtení sestavených vět. 3. WORDS, WORDS, WORDS Kartičky jsou určeny na procvičení základní slovní zásoby z učebnice Your Space 1, lekce 1. Slouží pro nácvik mluvené i psané podoby slov a k přímému propojení s obrázkem v mozku žáka. S kartičkami lze provozovat různé aktivity. Poslouchej slova a ukazuj obrázky. a) Žák poslouchá učitele, ukazuje obrázky. b) Žák poslouchá a opakuje slova. Obtáhni slova. a) Žák obtáhne šedě psaná slova perem nebo fixem. Každé slovo při tom nahlas vysloví. Učitel poslouchá a pomáhá s výslovností. Rozstříhej kartičky a hraj si. Kartičky poslouží k různým aktivitám a hrám: a) Žák přiřazuje slovíčka k obrázkům. b) Pexeso. Kartičky vytiskneme na pevnější papír a hrajeme jako pexeso. c) Slovíčko a obrázek se neodstřihnou od sebe, ale přehnou podle čáry a slepí zadní stranou k sobě. Vzniknou kartičky na samostatné zkoušení ve dvou variantách: Žák vidí slovo anglicky, řekne česky a podle obrázku na druhé straně si zkontroluje. Žák vidí obrázek, řekne slovo a na druhé straně si zkontroluje. d) Použijeme pouze obrázky. Rozložíme obrázkem nahoru na sekund. Žák se snaží zapamatovat co nejvíc obrázků. Následně obrátíme obrázkem dolů. Žák ukazuje na kartičky a snaží se vzpomenout, co na nich bylo a anglicky to pojmenovat. Smí si ponechat pouze správně pojmenované obrázky. e) Žák používá slova v krátké větě. Například: I have got a new bag. Můžeme si například zahrát na pravdu nebo lež TRUE or FALSE: Žák si vybere kartičku a řekne např.: I have got 24 crayons.. Učitel hádá: False? Žák: Yes, false. I ve got 12 (crayons).

11 f) Hra: What s missing? (Co chybí?) Využijeme obrázky, rozložíme je po lavici, žák je pojmenuje. Žák se otočí nebo zavře oči, učitel odebere 1 nebo více věcí. Učitel se ptá: What s missing?, žák hádá. g) Jiné hádanky: Učitel popíše věc na kartičce, źák hádá. Např.: Učitel: You can clean the blackboard with it. Žák: A sponge. Tato aktivita buduje hlubší porozumění mluvenému jazyku, podporuje u žáka odvození významu z kontextu a dále rozvíjí jeho slovní zásobu. h) Spojíme kartičky s vazbou THERE IS / THERE ARE. Žák přiřadí správně kartičky se slovíčky k vazbě THERE IS / THERE ARE. There is + jednotné číslo, There are + množné číslo. Může doplnit A (j.č.) nebo SOME (mn.č.), pokud zvládne. POZOR: There is (some) money. (není mn. č.)!!! 4. SPEAKING AND WRITING Prohlédni si obrázek. Popiš, co vidíš. Použij THERE IS..., THERE ARE... Napiš alespoň 6 vět o obrázku. Žák prokáže propojení nových znalostí při popisu obrázku. Důležitější je mluvená forma, psaní je druhotné, ale lze vyzkoušet. Podpoříme žáka i v popisu místnosti, kde se reedukace odehrává! BONUS: Slovíčka, která neznáš, vyhledej ve slovníku a zapiš k obrázku. Žák si vyzkouší hledání v česko-anglickém slovníku. paper clip kancelářská sponka, stapler sešívačka, staples sponky do sešívačky, binder šanon, folder desky na papíry 5. WORDSEARCH: OUR CLASSROOM Klíč k osmisměrce je na následující straně. Před luštěním přečteme s žákem nahlas všechna slova a ověříme porozumění. Žák by měl slova kroužkovat (nejlépe barevně), nikoliv škrtat. Pokud žák tuto aktivitu nemá rád, nenutíme ho. Varianta 2: zadáme jako skupinovou práci pro 2 3 žáky. Varianta 3: s větším počtem žáků luštíme přímo na interaktivní tabuli. Tajenka: A GOOD JOB! THANK YOU!

12 Ověření stavu žáka před a po reedukaci: Na začátku reedukace necháme žáka pojmenovat obrázky na kartičkách (ústně nebo písemně). Zaznamenáme počet slov, která žák ovládá. Na konci zkusíme stejné cvičení a změříme posun žáka. OUR CLASSROOM: klíč Y S P O N G E A D I A R Y D R A O B K C A L B O C E G O A K O R N E P T O T S D K S N I J I O A M A K C R E O A O N B L P M L B I D E H O O I U U S A O T S T C S Y B C T S H O R E S L E A A L E A C K B E K O I R A A R L T C I B K C R C U C C C E A O O D R A S N L A G H S T L N H A J A E E S A E E G N K Y M O U P R E B B U R P O S T E R (Over,Down,Direction) BAG(4,13,N) BIN(7,5,N) BLACKBOARD(10,2,W) BOOKCASE(12,5,SW) CALCULATOR(3,10,NE) CASE(3,10,S) CHAIR(2,7,NE) CHALK(8,8,NE) CLASSMATE(5,10,NE) COMPUTER(12,2,SW) CRAYON(1,10,NE) DESK(1,6,NE) DIARY(9,1,E) DICTIONARY(10,10,NW) ERASER(6,10,NW) GLOBE(7,12,NE) JACKET(12,11,N) MARKER(11,12,N) NOTEBOOK(9,11,NW) PEN(9,3,W) PENCIL(1,13,N) POSTER(8,13,E) RUBBER(7,13,W) RULER(2,9,S) SCISSORS(13,3,S) SPONGE(2,1,E) TEACHER(1,7,SE) A GOOD JOB! THANK YOU!

13 Prameny a použití: Použité obrázky jsou z klipartu Microsoft Word. Použitá slovní zásoba a cílové dovednosti žáka se odvíjejí od plánu pro 6. ročník podle ŠVP Základní školy M. Choceňského Škola, klíč k životu. Reedukační materiál slouží k upevnění základních cílových dovedností pro žáky se specifickými poruchami učení - dyslexie, dysortografie, poruchy komunikace, poruchy pozornosti. Materiál je určen pro žáky ve věku let. Jde o doplňková cvičení k učebnici Your Space 1 (Cambridge Fraus 2014), lekce 1. K výrobě osmisměrky byl využit online software: Metoda párového čtení inspirována radami z webových stránek:

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/ Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Název

Více

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Název

Více

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/ Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Název

Více

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/

Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/ Podpora integrace a inkluze ve školách a školských zařízeních Města Choceň RČ: CZ.1.07/1.2.00/47.0005 Výukové materiály pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a žáky sociálně znevýhodněné Název

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc se zápisem a porovnáváním přirozených čísel Mgr.

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc se zápisem a porovnáváním přirozených čísel Mgr. Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Název: Autor: Reedukační výukový materiál pro pomoc se zápisem a porovnáváním přirozených čísel Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 13. 6. 2015 Obsah: Krycí list,

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Číselný obor do 20 Rozklad čísel na jednotky a desítky Autor: Mgr. Lucie Fajforvá Datum vzniku: 13. 4. 2015

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s vytvářením pojmu přirozeného čísla Mgr.

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s vytvářením pojmu přirozeného čísla Mgr. Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Název: Autor: Reedukační výukový materiál pro pomoc s vytvářením pojmu přirozeného čísla Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 12. 6. 2015 Obsah: Krycí list, digitální

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Luisa a Lotka Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 9.11.2014 Obsah: Krycí

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Děti z Bullerbynu

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Děti z Bullerbynu Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Děti z Bullerbynu Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 19.11.2014 Obsah:

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s pamětným sčítáním přirozených čísel Mgr.

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Reedukační výukový materiál pro pomoc s pamětným sčítáním přirozených čísel Mgr. Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Název: Autor: Reedukační výukový materiál pro pomoc s pamětným sčítáním přirozených čísel Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 13. 6. 2015 Obsah: Krycí list, digitální

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Poplach v kovářské uličce Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 10.11.2014

Více

Vzdělávací oblast: Inovace a zkvalitnění Vzdělávací obor: žáci SOU všechny obory výuky cizích jazyků na středních školách

Vzdělávací oblast: Inovace a zkvalitnění Vzdělávací obor: žáci SOU všechny obory výuky cizích jazyků na středních školách STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Pravolevá orientace Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 31.3.2015 Obsah: Krycí list, Smart Notebook

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_18_16_Prověrka 2.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 utor: Jana Vlčková Název: V_32_INOVCE_18_16_Prověrka 2.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva na konci čtvrtého

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Reedukační pracovní listy ke knize Devatero pohádek - Pohádka vodnická Autor: Mgr. Pavel Novák Datum vzniku:

Více

Přehledvzdělávacích materiálů

Přehledvzdělávacích materiálů Přehledvzdělávacích materiálů Název školy Název a číslo OP Název šablony klíčové aktivity Název sady vzdělávacích materiálů Jméno tvůrce vzdělávací sady Číslo sady Anotace Základní škola Želiv Novými materiály

Více

9. ročník. -Uvědomuje si rozdíly, výhody a nevýhody podnikání, zaměstnání.orientuje se v různých druzích podnikání.

9. ročník. -Uvědomuje si rozdíly, výhody a nevýhody podnikání, zaměstnání.orientuje se v různých druzích podnikání. Pracovní činnosti 9. ročník -Uvědomuje si rozdíly, výhody a nevýhody podnikání, zaměstnání.orientuje se v různých druzích podnikání. Průřezová témata, přesahy, souvislosti VÝCHOVA DEMOKRATICKÉHO OBČANA

Více

Příprava na hodinu. Předmět: anglický jazyk Ročník: 4. r. Téma hodiny: Animals (zvířata), Yes/No question (zjišťovací otázka)

Příprava na hodinu. Předmět: anglický jazyk Ročník: 4. r. Téma hodiny: Animals (zvířata), Yes/No question (zjišťovací otázka) Příprava na hodinu Předmět: anglický jazyk Ročník: 4. r. Téma hodiny: Animals (zvířata), Yes/No question (zjišťovací otázka) Úvodní č. h.: Good morning, boys and girls. U zadává různé pokyny, děti je plní.

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (5. ročník Komunikační dovednosti a informatika) Obsahové,

Více

VY_32_INOVACE_5 Anglický jazyk Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Téma: 5.37 Test 4-1 Opakování Theme 1 Vznik: září 2012 Číslo projektu:

VY_32_INOVACE_5 Anglický jazyk Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Téma: 5.37 Test 4-1 Opakování Theme 1 Vznik: září 2012 Číslo projektu: VY_32_INOVACE_5 Anglický jazyk Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Téma: 5.37 Test 4-1 Opakování Theme 1 Vznik: září 2012 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2787 ANOTACE: test pro ověření znalosti učiva

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Přispějme k ještě kvalitnější a modernější výuce na ZŠ Chotěboř Buttulova Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC

ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Osobnostní a sociální

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Osobnostní a sociální Anglický jazyk - 1. a 2. ročník Rozumí jednoduchým pokynům a Žák si osvojí: otázkám učitele, které jsou sdělovány zvukovou a grafickou podobu jazyka výchova pomalu a s pečlivou výslovností, a reaguje na

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

Předmět:: Anglický jazyk

Předmět:: Anglický jazyk 7 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s pečlivou výslovností 10 se zapojí do jednoduchých rozhovorů 7 rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány

Více

VY_22_INOVACE_CJ_III/2.21

VY_22_INOVACE_CJ_III/2.21 Kód DUM : Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: VY_22_INOVACE_CJ_III/2.21 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Carl is for the first time in a new school. The teacher is asking Carl.

Více

Příloha č. 5 ANGLICKÝ JAZYK

Příloha č. 5 ANGLICKÝ JAZYK Žák vyslovuje foneticky správně odlišné hlásky. Umí se pozdravit při setkání a rozloučení. Popíše barvy ve svém okolí. Rozumí a reaguje na základní rozkazy a dokáže popsat školní věci, které má ve školní

Více

Anglický jazyk 2. ročník

Anglický jazyk 2. ročník ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov Anglický jazyk 2. ročník Birthday, toys opakování z 1. třídy Vypracovala: Mgr. Lenka Šťovíčková 1 Pořadové číslo projektu Nově a lépe s počítači Šablona č.: III/2 Datum

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * c Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Sluchové vnímání Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 4.11.2014 Obsah: Krycí list, Smart Notebook prezentace

Více

SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY)

SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY) SLOVNÍ ZÁSOBA SCHOOL OBJECTS = ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY (POMŮCKY) a teacher = učitel, učitelka a map = mapa a blackboard = tabule a door = dveře a picture = obraz a window = okno a radio = rozhlas a clock = hodiny

Více

Přehled aplikací pro výuku - 1. stupeň. Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51.

Přehled aplikací pro výuku - 1. stupeň. Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51. Přehled aplikací pro výuku - 1. stupeň Kooperativní model rozvoje ICT dovedností učitelů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.00/51.0013 Joulinka a Android Aplikace seznámí žáky se 4 základními zdroji

Více

High numbers, Who s and What s in the house? Upevňování správných návyků a dodržování stanovených pravidel při práci s PC

High numbers, Who s and What s in the house? Upevňování správných návyků a dodržování stanovených pravidel při práci s PC Jméno autora práce Rybecká Petra Název práce High numbers, Who s and What s in the house? Zaměření, cíle práce Chápání číselných pojmů Určování (pojmenovávání) rodinných členů a místností v domě. Popis

Více

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník (tab. 2) Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Vyslovuje foneticky správně anglickou abeceda

Anglický jazyk - 1. a 2. ročník (tab. 2) Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Vyslovuje foneticky správně anglickou abeceda Anglický jazyk - 1. a 2. ročník (tab. 2) Vyslovuje foneticky správně anglickou abeceda Osobnostní a sociální výchova abecedu - seznamuje se s rozdíly v české abecedě a anglické Rozvoj schopností poznávání

Více

Proč se učit anglicky?

Proč se učit anglicky? Hooked on English Proč se učit anglicky? - anglicky hovoří a rozumí 1 ze 4 lidí planety a poptávka po angličtině rychle stoupá - s rostoucí globalizací jsou obchody stále častěji uzavírány v anglickém

Více

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1.

6.1 I.stupeň. Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 6.1 I.stupeň Vzdělávací oblast: Cizí jazyk 6.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování

Více

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007

Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Dodatek č. 1: Výuka anglického jazyka od 1.ročníku č.j.: 385/2007 Ve školním roce 2012/2013 bude zahájena výuka anglického jazyka od 1.ročníku. ad 4.1. Tabulace učebního plánu 1. stupně Vyučovací předmět

Více

ŠKOLA. - pozdrav - začínáme s angličtinou - čísla pokyny učitele - školní potřeby - barvy - moje třída slovesa To je.., Já mám DOMÁCÍ ZVÍŘATA

ŠKOLA. - pozdrav - začínáme s angličtinou - čísla pokyny učitele - školní potřeby - barvy - moje třída slovesa To je.., Já mám DOMÁCÍ ZVÍŘATA Anglický jazyk 3. ročník ŠKOLA pozdraví a představí se kamarádovi, vyjádří souhlas a nesouhlas, záliby používá slovesný tvar Já jsem / I am /, čísla 0-12 reaguje na jednoduché pokyny učitele čte jednoduchá

Více

ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 3. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky What s your

Více

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu Název projektu Kvalitní výuka za podpory ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3646 Název školy Základní škola Ohrazenice, okres Semily

Více

Software pro děti se speciálními potřebami. Specifické poruchy učení

Software pro děti se speciálními potřebami. Specifické poruchy učení Software pro děti se speciálními potřebami Text obsahuje výběr programů (nejen pro děti) s odkazy na výrobce/dodavatele. Nejsou zde obsaženy programy pro osoby s vadami zraku a sluchu. Bližší popis programů

Více

My toys DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_STE_03-15_AJ- 3

My toys DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_STE_03-15_AJ- 3 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 My toys

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

Anglický jazyk

Anglický jazyk 5.1.2. Anglický jazyk Vzdělávání v předmětu Anglický jazyk směřuje: - k objevování skutečností, které přesahují oblast zkušeností zprostředkovaných mateřských jazykem, - k utváření schopností žáka dorozumět

Více

Angličtina hravě - první stupeň

Angličtina hravě - první stupeň INV E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme šanci

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 4. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZV č. 4. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Dodatek k ŠVP ZV č. 4 Název školního vzdělávacího programu: Škola pro děti - děti pro školu Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: Základní škola Olomouc, Gagarinova 19, příspěvková organizace

Více

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I.

1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim. a/ s _ i b/ s t _ c/ d e. Yes, I.. No, I. 1/ Napiš, o jakou sportovní aktivitu se jedná: Sloveso je ve tvaru infinitivu (bez to ) -např. swim a/ s _ i b/ s t _ c/ d e 2/ Dokonči odpověď na otázku: Can you play the piano? Yes, I.. No, I. Otázku

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: Mateřská škola a Základní škola Suchohrdly u Miroslavi, okres Znojmo Ředitelka školy:

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny Název: Autor: Angličtina není dřina V Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 30.5.2015 Obsah: Krycí list, Smart Notebook prezentace,

Více

Poř. číslo Název mat. Autor Použitá literatura a zdroje Metodika II-2- AJ-I-I- 1-4.r.

Poř. číslo Název mat. Autor Použitá literatura a zdroje Metodika II-2- AJ-I-I- 1-4.r. 1-4.r. Časování sloves Milena Kelly English 4 /učebnice + pracovní sešit/4.roč. 2-4.r. 3-4.r. 4-4.r. 5-4.r. 6-5.r. Osobní a přivlastňovací zájmena Čísla 20-100 Čísla 20-100 Předložky - in, to Lidské tělo

Více

Screeningový dotazník specifické poruchy učení

Screeningový dotazník specifické poruchy učení Screeningový dotazník specifické poruchy učení Přečtěte si pozorně následující tvrzení a na uvedené škále označte variantu, která Vás nejlépe vystihuje. Měl/a jste uzpůsobené podmínky konání státní maturitní

Více

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti

Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, mezipředmětové vztahy apod.) Řečové dovednosti Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu anglický jazyk pro 1. stupeň: 3. ročník Očekávané výstupy RVP Školní výstupy Učivo Poznámky (průřezová témata, Řečové dovednosti CJ-3-1-01 rozumí jednoduchým pokynům

Více

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne

Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník. Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Dobré odpoledne Anglický jazyk 1. lekce Jméno. 2. ročník Správně spoj. Použij k tomu různé pastelky. Hello Bye Good morning Children Yes No Good afternoon Good night Good evening Dobrý den děti Ahoj Ano Dobrou noc Dobré

Více

Komentář k pracovnímu listu Ve třídě

Komentář k pracovnímu listu Ve třídě Komentář k pracovnímu listu Ve třídě Tento PL byl vytvořen pro žákyni s OMJ ve druhém ročníku ZŠ. Žákyně je na úrovni pokročilého začátečníka začíná skloňovat podstatná jména. Použit byl pro její samostatnou

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: XVUFOKXS) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 08 07 02 Obecná škola Otázka

Více

Anglický jazyk 3.ročník 2007/2008. učivo - témata kompetence (čtení,psaní,poslech, dialog) pomůcky

Anglický jazyk 3.ročník 2007/2008. učivo - témata kompetence (čtení,psaní,poslech, dialog) pomůcky Anglický jazyk 3.ročník 2007/2008 učivo - témata kompetence (čtení,psaní,poslech, dialog) pomůcky Úvod do jazyka Barvy Výslovnost Sloveso "have" neurčitý člen- a žák se seznamuje s cizím jazykem- s jeho

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Co v přírodě nevidíme

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Reedukační pracovní listy ke knize Co v přírodě nevidíme Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Reedukační pracovní listy ke knize Co v přírodě nevidíme Mgr. Pavel Novák Datum vzniku: 20.4.2015 Obsah:

Více

ON YOUR MARK, GET SET, GO!

ON YOUR MARK, GET SET, GO! Autor: Mgr. Jakub Vilánek Škola: ZŠ a MŠ Vacov ON YOUR MARK, GET SET, GO! Mezipředmětové vztahy: TV, AJ Časová dotace: 45 min Ročník: 6. - 7. Cíle: IKT: hlavním cílem hodiny je zopakovat nízký start z

Více

Happy House 2 - Unit 2

Happy House 2 - Unit 2 www.jazyky-bez-barier.cz - KNIHOVNA NÁHLED souboru / titulu Happy House - Unit (hh_unit.jbb) Happy House - Unit Lekce: Unit Cvičení: Strana - poslech Good morning, everybody! Dobré ráno, všichni! Hello,

Více

Bydlení a každodenní život, denní režim

Bydlení a každodenní život, denní režim Bydlení a každodenní život, denní režim Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 1.

Předmět: ANGLICKÝ JAZYK Ročník: 1. Ročník: 1. ŘEČOVÉ DOVEDNOSTI výslovností, a reaguje na ně verbálně i neverbálně - zopakuje a použije slova a slovní spojení, se kterými se v průběhu výuky setkal - rozumí obsahu jednoduchého krátkého mluveného

Více

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3 Příloha č. 3 Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce Charakteristiky jednotlivých pomůcek byly většinou převzaty ze stránek výrobce či prodejce, kteří jsou pod každou pomůckou uvedeni jako zdroj. Příloha

Více

Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře

Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře Lidské tělo, zdraví, návštěva lékaře Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné předměty CZ.1.07/1.1.28/02.0034 I.

Více

Kód DUM : VY_22_INOVACE_CJ_III/2. 19 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, Dobronín

Kód DUM : VY_22_INOVACE_CJ_III/2. 19 Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162 / 4, Dobronín Kód DUM : VY_22_INOVACE_CJ_III/2. 19 Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace, Polenská 162

Více

Ročník II. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník II. Anglický jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Úvod Pozdravy Zvířata IX. X. Opakování učebnice Happy House 1 Představení nové učebnice Happy House2 Pozdravy Abeceda A-G Hláskování a hádání slov, názorné obrázky Způsobové slovesa I can, I can t Abeceda

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : My family, my hobbies Present simple and continuous, Wh- questions

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : My family, my hobbies Present simple and continuous, Wh- questions PSNÍ Jazyk Úroveň utor Kód materiálu nglický jazyk 5. třída Eva Prokšová j5-doc-pro-psa-01 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Johny, My name s Pavel Novák and I m twelve years old. I m from Prague which

Více

P L U R A L N O U N S

P L U R A L N O U N S VY_22_INOVACE_AJ5_2_15 Šablona II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků P L U R A L N O U N S VY_22_INOVACE_AJ5_2_15 Základní škola Moravany,okres Brno-venkov, příspěvková

Více

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060 5.1.4 FRANCOUZSKÝ JAZYK 5.1.4.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Francouzský jazyk vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávacího oboru Další cizí jazyk. Ruský jazyk je předmět nabízený

Více

Základní škola pro žáky s vadami řeči v Praze 8

Základní škola pro žáky s vadami řeči v Praze 8 Základní škola pro žáky s vadami řeči v Praze 8 Škola má jen první stupeň. V charakteristice předmětu Český jazyk jsou popsány metody, pomůcky a formy práce. Očekávané výstupy se neupravují, ale je uvedeno,

Více

Zkrácené formy s apostrofem - příprava na hodinu AJ

Zkrácené formy s apostrofem - příprava na hodinu AJ Zkrácené formy s apostrofem - příprava na hodinu AJ VY_22_INOVACE_AJC1_11_3B Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Anglický jazyk Anotace: Vzdělávací cíl: Kompetenční cíl: Žáci si uvědomí a zopakují známá slova

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT. Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny Podpůrný výukový materiál s využitím ICT Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny Název: Autor: Angličtina není dřina! (II) Mgr. Iva Brandýská Datum vzniku: 21.5.2015 Obsah: Krycí list, Smart Notebook

Více

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026)

Manuál č. 6. Projekt Vzdělávání pedagogů k realizaci kurikulární reformy (CZ.1.07/1.3.05/11.0026) Manuál č. 6 NÁZEV HODINY/TÉMA: MENU Časová jednotka (vyuč.hod.): 1 h (45 minut) Vyučovací předmět: Anglický jazyk Ročník: třetí Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Myšlenková mapa, Alfa box, Pětilístek

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 3. G. GREGOVSKA

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK 3. G. GREGOVSKA je schopen používat odpovídající kultivovaný pozdrav osvojená slovíčka vyslovuje foneticky správně, dbá správné artikulace rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s

Více

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. Metodika projektu CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka 2014 Zpracoval garant projektu Mgr.Radek Procházka s kolektivem Z Š a

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_09_16_Prověrka 1.pololetí Téma: Prověrka z probraného učiva po pololetí

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Mgr. Iveta Milostná VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Závěrečná písemná práce pro 5. ročník z anglického jazyka Autor: Mgr. Iveta Milostná Sada: VY_32_INOVACE_A19 Pořadové číslo: 19. Ročník: 5. ročník Datum vytvoření: 10. června

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

1.1 Představování. What i s your name? What s your name? My name i s Tom. My names Tom. a m Tom. i m Tom. Cvičení: Já jsem Jirka.

1.1 Představování. What i s your name? What s your name? My name i s Tom. My names Tom. a m Tom. i m Tom. Cvičení: Já jsem Jirka. 1.1 Představování V angličtině se zeptáme: What is your name? Doslova to znamená: Jaké je tvoje jméno? A odpovíme: I am Tom. (Já jsem Tom.) Nebo: My name is Tom. (Moje jméno je Tom.) Angličtina některé

Více

Základní škola Nový Bor,

Základní škola Nový Bor, Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Obsah. Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2

Obsah. Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ ŠKOLKA VOLÁ - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 Obsah Obsah... 1 I. ŠKOLA VOLÁ - ZÁŘÍ... 2 7.ZÁŘÍ "ŠKOLKA VOLÁ" - JÁ A MOJI KAMARÁDI... 2 A) Básnička s pohybem - ČJ - Září klepe na vrátka... 2 B) Pracovní list... 2 C) Tvorba s dětmi - Hrneček... 4 D)

Více

Mut goes shopping VY_22_INOVACE_27. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Anglický jazyk. Ročník: 6

Mut goes shopping VY_22_INOVACE_27. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Anglický jazyk. Ročník: 6 Mut goes shopping VY_22_INOVACE_27 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Ročník: 6 1.Find the hidden words in the word search and write their meaning: A O U P T

Více

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ)

I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) I. 2 AJ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Anglický jazyk (AJ) Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Výuka anglického jazyka je zaměřena na komunikační

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny *

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Nácvik čtení Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 4.4.2015 Obsah: Krycí list, Smart Notebook prezentace,

Více

Czenglish 1 ( )

Czenglish 1 ( ) 1 1 I am Czech. Jsem Češka. 2 I am Czech. Jsem Čech. 3 Is he English? Je to Angličan? 4 He is English. Je Angličan. 5 She is English. Je Angličanka. 6 What is it? Co to je? 7 It is a good book. Je to dobrá

Více

Ročník VI. Ruský jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed.

Ročník VI. Ruský jazyk. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. Předazbukové období IX. Výslovnost hlásek odlišných od češtiny. Pozdravy. Jednoduché pokyny. Seznámení s učebnicí. Nácvik výslovnosti, rozhovor. Pohybové hry.fonetická rozcvička. Nacvičí výslovnost hlásek

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona Tématická oblast DUM č. CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Anglický jazyk pro obor podnikání

Více

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Present simple "to have, to be"

Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup. Present simple to have, to be Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Present simple "to have, to be" Anotace Pracovní list k procvičování tvarů přítomného času prostého sloves

Více

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk)

Cizí jazyk. Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Cizí jazyk Předmět: Další cizí jazyk ( anglický jazyk, německý jazyk) Charakteristika vyučovacího předmětu Další cizí jazyk je doplňující vzdělávací obor, jehož obsah je doplňující a rozšiřující. Konkrétním

Více

VY_32_INOVACE_AJ0518 Yesterday,today,tomorrow.notebook. July 08, Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

VY_32_INOVACE_AJ0518 Yesterday,today,tomorrow.notebook. July 08, Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady:5.sada Ověřeno ve výuce:11.5.2012 Třída:5. Datum:5.5.2012 1 YESTERDAY-TODAY-TOMORROW

Více

Výuka obvykle probíhá v běžných třídách, v jazykové učebně, v multimediální učebně, v učebně s interaktivní tabulí nebo na jiném vhodném místě.

Výuka obvykle probíhá v běžných třídách, v jazykové učebně, v multimediální učebně, v učebně s interaktivní tabulí nebo na jiném vhodném místě. 7.1.2 Anglický jazyk (AJ BVJ, AJ - RVJ) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět má časovou dotaci v 2. ročníku 2 disponibilní hodiny týdně, ve 3., 4. a 5. ročníku po 3 hodinách týdně. Ve 4.

Více

Metody výuky jako podpůrná opatření

Metody výuky jako podpůrná opatření Metody výuky jako podpůrná opatření Mgr. Anna Doubková PaedDr. Karel Tomek Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz; www.kareltomek.cz Mgr. Anna Doubková, PaedDr. Karel Tomek www.annadoubkova.cz;

Více

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu Název projektu Kvalitní výuka za podpory ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3646 Název školy Základní škola Ohrazenice, okres Semily

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona Tématická oblast DUM č. CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Anglický jazyk pro obor podnikání

Více

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013

Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Školní rok 2009/2010 Školní rok 2012/2013 Proč? Je snadné využívat technologické nástroje, které se neustále vyvíjejí. Je důležité si uvědomit, že revoluci nepředstavují Technologie, ale Informace a komunikace.

Více

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

PSANÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : PSANÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Hana Stryalová Aj5-kap-str-psa-05 Z á k l a d o v ý t e x t : Dear Judy, My name s Caroline and I m from Leeds. I m 11 years old. I ve got

Více

www.czenglish.net/czenglish-1/ctyri/ Czenglish 1 (301-400)

www.czenglish.net/czenglish-1/ctyri/ Czenglish 1 (301-400) 1 301 Larry is a kind boy. Larry je milý chlapec. 302 Julian's an undisciplined boy. Julian je neukázněný chlapec. 303 David is a nice boy. David je milý chlapec. 304 Tina's a nice girl. Tina je milá dívka.

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více