Víceprošlupní tkací stroje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Víceprošlupní tkací stroje"

Transkript

1 Teorie tkaní Víceprošlupní tkací stroje M. Bílek, J. Dvořák 2017

2 Víceprošlupní tkací stroje možnost nahrazení diskontinuálního tkacího procesu kontinuálním Řešení potřeby zvýšit otáčky stroje a snížit jeho hlučnost Prvním řešením bylo drastické snížení hmotnosti zanašeče. Princip prohozu zůstal zachován. Zanašeč je nadále tuhé těleso, má silovou vazbu s prohozním mechanismem. Tomuto systému se někdy říká balistický, připomíná výstřel projektilu. Snížení hmotnosti bylo dosaženo na úkor útkové zásoby, ta zcela mizí a útek je stahován z cívky pevně uložené na rámu stroje. Cenou, zaplacenou za snížení hmotnosti zanašeče, je nemožnost dosažení pravého, pevně zavázaného kraje tkaniny. Tento systém prohozu se nazývá skřipcovým. Druhé řešení snižuje rázy a hluk nahrazením silové vazby zanašeče a prohozního mechanismu vazbou kinematickou. Po celý interval provozu stroje je zanašeč součástí výstupního členu prohozního mechanismu a jeho kinematické veličiny jsou předepsány zdvihovou závislostí. Samotný zanašeč má tvar jehly a zásobu útku stahuje z cívky pevně uložené na rámu stroje. Tento systém se nazývá jehlovým

3 Víceprošlupní tkací stroje Třetí řešení mění fyzikální princip prohozu. Tuhé těleso zanašeče a mechanické vazby jsou nahrazeny proudem media. Silové účinky, vyvolané přenosem hybnosti z proudící kapaliny na útek, udělí niti potřebné zrychlení a rychlost. Medium může mít konstantní hustotu (nestlačitelná voda) nebo proměnnou hustotu (stlačitelný vzduch). Nit je rovněž stahována z pevné cívky na rámu stroje. Její délka musí být před prohozem odměřena. Hmotnost dávky vody respektive vzduchu pro jeden prohoz je o několik řádů menší, než hmotnost pevných zanašečů. Tento prohozní systém se nazývá tryskovým dle trysky, rotačně souměrného tělesa s kanálem, přeměňující tlakovou energii media na energii kinetickou. Čtvrté řešení si klade za cíl odstranit přímočaře vratný (oscilační) pohyb zanašeče s exponovanými nestacionárními úseky (zrychlení, zastavení) kontinuálním rotačním pohybem. Útek se zatkává ve tvaru spirály. Realizačním výstupem je kruhový tkací stroj. Jednodušší je jednoprošlupní tkací stroj pro výrobu zboží ve tvaru hadic. Sofistikovanějším výstupem měl být víceprošlupní sekcionální kruhový stav. Tkanina je zde vyráběna jako plošný útvar v několika pásech.

4 Víceprošlupní tkací stroje Víceprošlupní tkací stroje si kladou za cíl řešit základní konflikt tkaní. Tím je rozpor mezi rovnováhou významu elementů osnovního a útkového subsystému pro mechanické i užitné vlastnosti tkaniny v hotové tkanině a nerovnováhou těchto subsystémů v procesu tvorby tkaniny. Konflikt má technickoekonomické i fyzikální dimenze. Procesy přípravy útku a osnovy mají svou odezvu v nákladech na jednotku tkaniny paradoxně vyšší, než samotný tkací proces, přičemž příprava osnovy je mnohem pracnější a nákladnější než příprava útku. Fyzikální konflikt začíná již rozdílem počtu nití obou subsystémů, z rovnice kontinuity rezultují jejich rozdílné rychlosti, z nich rozdílné odporové, setrvačné a rázové síly, z nich rozdílné deformace, oba subsystémy vyžadují rozdílné kinematické buzení sil a jejich kontrolu. Vyšším počtem instalovaných prohozních systémů snižují víceprošlupní stroje rozpor mezi počtem nití obou subsystémů a technický progres by měl být zaručen zvýšením výkonu stroje, korespondujícím s násobkem výkonu jednotlivých prohozních systémů. Technická praxe však ukazuje, že víceprošlupní stroje neplní požadovaný předpoklad zvýšení výkonu a nedokázaly zaujmout adekvátní pozici na trhu tkacích strojů. Dá se říci, že projekty víceprošlupních tkacích strojů nebyly zakončeny úspěšně a dají se vznést oprávněné pochyby o tom, zda mohou být kategorickým řešením generálního konfliktu subsystémů.

5 Víceprošlupní tkací stroje Vztah výkonu víceprošlupních strojů a střední prohozní rychlosti útku Z tabulky je zřejmé, že výkon jakéhokoli víceprošlupního stroje je závislý na šíři stroje, na počtu zanašečů a na jejich rychlosti.

6 Jednoprošlupní kruhový tkací stroj Víceprošlupní tkací stroje Klasické uspořádání jednoprošlupního kruhového tkacího stroje pro tkaní uzavřených tkanin hadic je uvedeno na obrázku. Osnovní nitě jsou spodem přiváděny z cívečnice a tkanina je odváděna z horní části stroje. Klasické kruhové stroje obvykle pracují s jedním zanašečem, mohou ale použít i větší počet. Zanašeče si udržují formu člunků se zásobou pro relativně velký počet prohozů. Tomu odpovídá i jejich rozměr a hmotnost, které omezují jak počet zanašečů na stroji tak i otáčky stroje. Zanašeče jsou vedeny v kruhové dráze, jejich pohyb je řízen rotujícím ramenem. Styk ramene a člunku zajišťují obvykle rolny.

7 Víceprošlupní kruhový tkací stroj Víceprošlupní tkací stroje Jedno z možných uspořádání kruhového víceprošlupního tkacího stroje je uvedeno na obr. Osnova může být vedena shora (viz schéma) nebo zdola (viz fotografie). Principiální rozdíl víceprošlupních kruhových a klasických kruhových strojů spočívá v sekcionální koncepci víceprošlupního stroje. Při jakémkoli uspořádání stroje se osnova přivádí v několika oddělených sekcích, obvykle osnovních válů a tkanina se vždy navíjí na jednotlivé sekční zbožové vály, umístěné na opačné části stroje. Tkanina je standardní plochá, nemá tvar hadice. Zanašeče mají sice formu člunku, ale se zásobou omezenou obvykle jen na šíři jedné sekce. V mezerách mezi sekcemi jsou zanašeče zásobovány nasoukanou útkovou nití s odměřenou délkou, pro další sekci. Rozměry zanašeče a jeho hmotnost umožňují instalaci relativně velkého počtu současně pracujících zanašečů a podstatné zvýšení pracovní frekvence stroje, v porovnání s klasickým kruhovým strojem.

8 Sériové víceprošlupní tkací stroje Víceprošlupní tkací stroje Rovinné víceprošlupní tkací stroje mohou mít prohozní systémy uspořádány vedle sebe nebo za sebou. Odtud vyplývá název paralelní a sériový stroj. Aby označení bylo jednoznačné, je nutno rozhodnout, kterému subsystému, osnově či útku, dáme při posuzování přednost. Jak je v oblasti tkaní obvyklé, dáváme přednost osnově. Pokud se na jedné osnovní niti tvoří současně více prošlupů za sebou, mluvíme o sériovém stroji. Ústředním členem sériového stroje je tkací rotor, na jehož obvodu jsou s určitou roztečí rozmístěny jednotlivé prohozní systémy. Na rozdíl od kruhových a paralelních víceprošlupních strojů, sériový stroj může teoreticky použít jakýkoli známý prohozní systém (snad s výjimkou hydraulického). V praxi se však historicky uplatnil jednostranný jehlový a později pneumatický tryskový prohoz. sériový víceprošlupní tkací stroj Sulzer M8300

9 Sériové víceprošlupní tkací stroje Víceprošlupní tkací stroje Prohozní systémy jsou rozmístěny na obvodu rotoru s určitou roztečí. Ve sledovaném případě je nainstalováno 12 systémů, z nichž pouze 4 jsou současně činné. Poměr činných a instalovaných prohozů závisí především na velikosti úhlu kruhové výseče, v níž je přiváděna osnova. Prohoz útku zajišťují známé prostředky. Hlavní trysky jsou umístěny na rámu stroje, štafetové na tkacím rotoru, prohozní kanál je vytvořen v lamelách. Příraz útku je rotační, nosem přírazné lamely. Tvorbu prošlupu zajišťují tyče s příčným oscilačním pohybem, které navlékají nitě buď na výřezy lamel nebo je ukládají mezi lamely. Odtah a navíjení zboží je klasické.

10 Sériové víceprošlupní tkací stroje Víceprošlupní tkací stroje Prohozní lamela Přírazná lamela Prohozní kanál Štafetová tryska Handicapy stroje: nedosaženi projektovaneho vykonu (je nižši než přislušny násobek vykonu jednoprošlupnich strojů), nedostatečna universalnost, nizka flexibilita (změna dostavy znamena vyměnu rotoru), vysoka cena, nestabilita provozu, nizka kvalita tkaniny.

11 Paralelní víceprošlupní tkací stroje Víceprošlupní tkací stroje Paralelní víceprošlupní stroj vytváří několik prošlupů vedle sebe, pohyb nitěnek nebo sekcí vzájemně spojených nitěnek je fázově posunut. Vzniká tak efekt vlny postupující napříč osnovou. Originálním efektem paralelních strojů je skutečnost, že tkanina není ortogonální. Úhel osnovy a útku je dán poměrem rychlostí zanašeče a rychlostí odtahu zboží. Zanašeče jsou člunky se zásobou na jeden prohoz. Po prohozu je na cívku nasoukán nový útek. Soukací hlavy jsou umístěny na pohyblivém karuselu, aby se dodržela kontinuita jejich pohybu. Po nasoukání jsou zanašeče dopravníkem přiváděny na vstupní stranu stroje. Pohyb zanašečů v prošlupu je odvozen od pohybu kladky spojené s nekonečným řemenem. Reakční síly zachycuje vedení, kladka působí na zanašeče přes osnovní nitě.

12 Paralelní víceprošlupní tkací stroje Víceprošlupní tkací stroje Transport útku z prohozní do přírazné polohy je realizován šroubovitou drážkou v lamelách rotačního paprsku, nos lamely zajišťuje příraz do tkaniny. Přenos útku je však zdrojem další komplikace. I když zajistíme brzdou v zanašeči požadované napětí, tak se při přenášení šikmo uloženého elementu útku v přeponě trojúhelníku tento element zkrátí v přírazné poloze, tvořící odvěsnu trojúhelníku, na hodnotu: Δl. cos(α). Při tom dojde k poklesu napětí, který ovlivní (zvýší) zvlnění útku ve vazném bodu. Tento problém je někdy popisován pod pojmem naddodávka útku. Komplikovaný pohon zanašečů znemožňoval dosažení plánovaných rychlostí (rychlost zanašečů dosahovala hodnot 1 až 2 m. s-1). Počet zanašečů byl omezován jejich rozměrem i efektivní délkou sekce nitěnek. K dalším hendikepům patří nedosažení projektovaného výkonu, nízká versatilita, flexibilita, spolehlivost, kvalita tkaniny, velké výrobní náklady, nemožnost párání útku.

13 Víceprošlupní tkací stroje Odhad parametrů stroje v závislosti na počtu prohozních systémů Technická praxe ukazuje, že víceprošlupní stroje neplní požadovaný předpoklad zvýšení výkonu a nedokázaly zaujmout adekvátní pozici na trhu tkacích strojů. Dá se říci, že projekty víceprošlupních tkacích strojů nebyly zakončeny úspěšně a dají se vznést oprávněné pochyby o tom, zda mohou být řešením hlavního konfliktu subsystémů. Pro odhad poklesu střední rychlosti jednotlivého prohozního systému v závislosti na počtu systémů instalovaných, respektive současně činných na víceprošlupním stroji, můžeme použít analogii s poklesem rychlosti hmotného tělesa v závislosti na rostoucí odlehlosti v prostředí s viskózním a adhezním odporem. V analogickém vztahu pro popis poklesu střední prohozní rychlosti, resp. výkonu zanášecího systému, by symbol m (v původním vztahu hmotnost) mohl reprezentovat schopnost systému zachovat si výkon i při přenosu do jiného prostředí (setrvačnost), koeficient α (v původním vztahu viskózní odpor) vliv silnějších negativních nelineárních interakcí prostředí na výkon a koeficient β (v původním vztahu adhezní odpor) negativní vliv slabších lineárních interakcí. Počet systémů je analogický s dráhou x. Výkon víceprošlupního stroje by potom byl nikoli součinem počtu prohozních systémů i a rychlosti prohozního systému dosahované v prostředí jednoprošlupního stroje, ale rychlosti v(i) vypočítané pro daný počet systémů

14 Víceprošlupní tkací stroje Odhad střední rychlosti prohozního systému v závislosti na počtu systémů

15 Víceprošlupní tkací stroje Odhad výkonu stroje v závislosti na počtu systémů

16 Víceprošlupní tkací stroje Příkladem axiomu snížení středního výkonu prohozního systému v komplikovanějším prostředí je snížení střední prohozní rychlosti pneumatického prohozu na sériovém víceprošlupním stroji. Rychlost prohozu je silně závislá na zaplnění kanálu tkacího paprsku (poměru tloušťky třtiny a šířky mezery). Třtiny paprsku musí být tak tlusté, aby vytvořily kvalitní rychlostni pole pro pohyb utku a mezery tak velke, aby umožnily pohyb osnovnich niti při tvorbě prošlupu. Potřebny kompromis lze u jednoprošlupnich strojů v širokem rozsahu uspokojivě splnit a dosahnout rychlosti bližici se k 100 m. s-1. Lamela viceprošlupniho stroje musi ale plnit dalši funkce vytvařet prošlup, provadět rotačni přiraz ozubem na svem obvodu. Rotačni paprsek navic nemůže byt uzavřen a zpevněn horni vazbou. Tyto dalši funkce vyžaduji větši tuhost lamely i větši rozteče lamel.

17 Víceprošlupní tkací stroje Shrnutí: Víceprošlupní tkací stroje mají své zaručené místo v historii a potenciální místo v budoucnosti tkaní. Kritické poznámky v této publikaci si kladou za cíl přispět k analýze stávajících konfliktů. Úvahy o nových koncepcích řešení by měly následovat.

18 Literatura Zpracováno využitím publikací a zdrojů: Dvořák, J., Bílek, M., Tumajer, P.: Mechanické modely tkaní Tumajer, P., Bílek, M., Dvořák, J.: Základy tkaní a tkací stroje

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák Teorie tkaní Úvodní seminář J. Dvořák Cíle semináře 1/ vymezení předmětu teorie tkaní 2/ stručná analýza historie bezčlunkového tkaní 3/ prezentace československého příspěvku na vývoji tkaní 4/ prezentace

Více

Měření prohozní rychlosti a sil v útku

Měření prohozní rychlosti a sil v útku Teorie tkaní Měření prohozní rychlosti a sil v útku J. Dvořák Měření prohozní rychlosti a sil v útku tachografy a tenzografy Předmět a cíl semináře : A/ Měření rychlosti útku A 1/ Určení střední prohozní

Více

Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek

Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek Teorie tkaní Příraz útku M. Bílek 2016 Celkové uspořádání bezčlunkového tkacího stroje Po ukončení fáze zanášení útku je útková nit uložena v určité vzdálenosti od čela tkaniny (posledního zatkaného útku).

Více

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek Teorie tkaní Modely vazného bodu M. Bílek 2016 Základní strukturální jednotkou tkaniny je vazný bod, tj. oblast v okolí jednoho zakřížení osnovní a útkové nitě. Proces tkaní tedy spočívá v tvorbě vazných

Více

Teorie tkaní. Prohozní systémy. tryskové. M. Bílek, J. Dvořák

Teorie tkaní. Prohozní systémy. tryskové. M. Bílek, J. Dvořák Teorie tkaní Prohozní systémy tryskové M. Bílek, J. Dvořák 2016 Hydraulický prohoz Hydraulický tryskový prohoz přinesl výraznou změnu poměru hmotností zanašeče a útku (o 2 řády oproti mechanickým systémům).

Více

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák Teorie tkaní Prohozní systémy s pevným zanašečem M. Bílek, J. Dvořák 2016 Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Předmětem analýzy prohozních systémů jsou kinematické parametry

Více

Kompenzace osnovních sil svůrkou

Kompenzace osnovních sil svůrkou Teorie tkaní Kompenzace osnovních sil svůrkou M. Bílek 2016 Osnovní svůrka Osnovní svůrka plní obecně na tkacím stroji tyto funkce: vedení osnovy do tkací roviny, snímání tahové síly v osnově, kompenzace

Více

Prostředky vnější regulace tkacího procesu

Prostředky vnější regulace tkacího procesu Teorie tkaní Prostředky vnější regulace tkacího procesu M. Bílek 2016 Autoregulační procesy však nejsou schopny vyřešit nestejnoměrnosti rezultující ze systematických variabilit a neshod procesu tkaní.

Více

Měření sil v osnovních nitích

Měření sil v osnovních nitích Teorie tkaní Měření sil v osnovních nitích J. Dvořák Měření sil v osnovních nitích Cíl semináře : změřit a vyhodnotit průběh sil v osnovních nitích v intervalu tkacího cyklu Obsah: 1/ definice pojmů -elastické

Více

Prošlupní mechanismus

Prošlupní mechanismus Teorie tkaní Prošlupní mechanismus M. Bílek 2016 Prošlupní mechanismus Prošlup je klínovitý prostor pro zanesení útku. Tento prostor je vymezen paprskem a osnovními nitěmi v horní a spodní větvi prošlupu.

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Stejnosměrné stroje 1 Konstrukční uspořádání stejnosměrného stroje 1 - hlavní póly 5 - vinutí rotoru 2 - magnetický obvod statoru 6 - drážky rotoru 3 - pomocné póly 7

Více

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83 Vypočítejte moment síly P = 4500 N k osám x, y, z, je-li a = 0,25 m, b = 0, 03 m, R = 0,06 m, β = 60. Nositelka síly P svírá s tečnou ke kružnici o poloměru R úhel α = 20.. α β P y Uvolnění: # y β! x Rovnice

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

Hydromechanické procesy Hydrostatika

Hydromechanické procesy Hydrostatika Hydromechanické procesy Hydrostatika M. Jahoda Hydrostatika 2 Hydrostatika se zabývá chováním tekutin, které se vzhledem k ohraničujícímu prostoru nepohybují - objem tekutiny bude v klidu, pokud výslednice

Více

Teoretické otázky z hydromechaniky

Teoretické otázky z hydromechaniky Teoretické otázky z hydromechaniky 1. Napište vztah pro modul pružnosti kapaliny (+ popis jednotlivých členů a 2. Napište vztah pro Newtonův vztah pro tečné napětí (+ popis jednotlivých členů a 3. Jaká

Více

Koncept tryskového odstředivého hydromotoru

Koncept tryskového odstředivého hydromotoru 1 Koncept tryskového odstředivého hydromotoru Ing. Ladislav Kopecký, květen 2017 Obr. 1 Návrh hydromotoru provedeme pro konkrétní typ čerpadla a to Čerpadlo SIGMA 32-CVX-100-6- 6-LC-000-9 komplet s motorem

Více

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny?

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? A-Úvod. Teze: -prošlupní zařízení jsou v současnosti limitujícím faktorem nárůstu výkonu tkacího stroje -prošlupní zařízení nelze

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 2.1 OBECNÉ ZÁKLADY EL. POHONŮ 2. ELEKTRICKÉ POHONY Pod pojmem elektrický pohon rozumíme soubor elektromechanických vazeb a vztahů mezi elektromechanickou

Více

11 Manipulace s drobnými objekty

11 Manipulace s drobnými objekty 11 Manipulace s drobnými objekty Zpracování rozměrově malých drobných objektů je zpravidla spojeno s manipulací s velkým počtem objektů, které jsou volně shromažďovány na různém stupni uspořádanosti souboru.

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice. - laminární tok - Počítačová dynamika tekutin (CFD) Základní rovnice - laminární tok - Základní pojmy 2 Tekutina nemá vlastní tvar působením nepatrných tečných sil se částice tekutiny snadno uvedou do pohybu (výjimka některé

Více

Hydrodynamické mechanismy

Hydrodynamické mechanismy Hydrodynamické mechanismy Pracují s kapalným médiem (hydraulická kapalina na bázi ropného oleje) a využívají silových účinků, které provázejí změny proudění kapaliny. Zařazeny sem jsou pouze mechanismy

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

Fyzika - Kvinta, 1. ročník

Fyzika - Kvinta, 1. ročník - Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence k učení Učivo fyzikální

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

2. Kinematika bodu a tělesa

2. Kinematika bodu a tělesa 2. Kinematika bodu a tělesa Kinematika bodu popisuje těleso nebo také bod, který se pohybuje po nějaké trajektorii, křivce nebo jinak definované dráze v závislosti na poloze bodu na dráze, rychlosti a

Více

15.14 Vačkové mechanismy

15.14 Vačkové mechanismy Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny Mechanika tekutin Tekutiny = plyny a kapaliny Vlastnosti kapalin Kapaliny mění tvar, ale zachovávají objem jsou velmi málo stlačitelné Ideální kapalina: bez vnitřního tření je zcela nestlačitelná Viskozita

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport.

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. R. Mendřický, M. Lachman Elektrické pohony a servomechanismy 31.10.2014 Obsah prezentace

Více

1 OBSAH 2 STEJNOSMĚRNÝ MOTOR. 2.1 Princip

1 OBSAH 2 STEJNOSMĚRNÝ MOTOR. 2.1 Princip 1 OBSAH 2 STEJNOSMĚRNÝ MOTOR...1 2.1 Princip...1 2.2 Běžný komutátorový stroj buzený magnety...3 2.3 Komutátorový stroj cize buzený...3 2.4 Motor se sériovým buzením...3 2.5 Derivační elektromotor...3

Více

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin

Mechanika kontinua. Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin Mechanika kontinua Mechanika elastických těles Mechanika kapalin a plynů Kinematika tekutin Hydrostatika Hydrodynamika Kontinuum Pro vyšetřování

Více

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole

1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY. 1.1 Vytvoření točivého magnetického pole 1 ELEKTRICKÉ STROJE - ZÁKLADNÍ POJMY V této kapitole se dozvíte: jak jde vytvořit točivé magnetické pole, co je výkon a točivý moment, jaké hodnoty jsou na identifikačním štítku stroje, směr otáčení, základní

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ SZ _ 20. 12. Autor: Ing. Luboš Veselý Datum vypracování: 28. 02. 2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

Připravil: Roman Pavlačka, Markéta Sekaninová Dynamika, Newtonovy zákony

Připravil: Roman Pavlačka, Markéta Sekaninová Dynamika, Newtonovy zákony Připravil: Roman Pavlačka, Markéta Sekaninová Dynamika, Newtonovy zákony OPVK CZ.1.07/2.2.00/28.0220, "Inovace studijních programů zahradnických oborů s důrazem na jazykové a odborné dovednosti a konkurenceschopnost

Více

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje);

Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); Newtonovy pohybové zákony: Hmotný bod - model (modelové těleso), který je na dané rozlišovací úrovni přiřazen reálnému objektu (součástce, části stroje); předpokládáme soustředění hmoty tělesa a všech

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

1141 HYA (Hydraulika)

1141 HYA (Hydraulika) ČVUT v Praze, fakulta stavební katedra hydrauliky a hydrologie (K4) Přednáškové slidy předmětu 4 HYA (Hydraulika) verze: 09/008 K4 Fv ČVUT Tato webová stránka nabízí k nahlédnutí/stažení řadu pdf souborů

Více

VY_32_INOVACE_C 08 19. hřídele na kinetickou a tlakovou energii kapaliny. Poháněny bývají nejčastěji elektromotorem.

VY_32_INOVACE_C 08 19. hřídele na kinetickou a tlakovou energii kapaliny. Poháněny bývají nejčastěji elektromotorem. Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

BIOMECHANIKA. 9, Energetický aspekt pohybu člověka. (Práce, energie pohybu člověka, práce pohybu člověka, zákon zachování mechanické energie, výkon)

BIOMECHANIKA. 9, Energetický aspekt pohybu člověka. (Práce, energie pohybu člověka, práce pohybu člověka, zákon zachování mechanické energie, výkon) BIOMECHANIKA 9, Energetický aspekt pohybu člověka. (Práce, energie pohybu člověka, práce pohybu člověka, zákon zachování mechanické energie, výkon) Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující:

Více

Proč funguje Clemův motor

Proč funguje Clemův motor - 1 - Proč funguje Clemův motor Princip - výpočet - konstrukce (c) Ing. Ladislav Kopecký, 2004 Tento článek si klade za cíl odhalit podstatu funkce Clemova motoru, provést základní výpočty a navrhnout

Více

Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky

Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky 1) Úlohy stavební dynamiky 2) Základní pojmy z fyziky 3) Základní zákony mechaniky 4) Základní dynamická zatížení Katedra

Více

Řešení úloh 1. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů. = 30 s.

Řešení úloh 1. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů. = 30 s. Řešení úloh. kola 60. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie D Autor úloh: J. Jírů.a) Doba jízdy na prvním úseku (v 5 m s ): t v a 30 s. Konečná rychlost jízdy druhého úseku je v v + a t 3 m s. Pro rovnoměrně

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů

ρ 490 [lb/ft^3] σ D 133 [ksi] τ D 95 [ksi] Výpočet pružin Informace o projektu ? 1.0 Kapitola vstupních parametrů N pružin i?..7 Vhodnost pro dynamické excelentní 6 [ F].. Dodávané průměry drátu,5 -,25 [in].3 - při pracovní teplotě E 2 [ksi].5 - při pracovní teplotě G 75 [ksi].7 Hustota ρ 4 [lb/ft^3]. Mez pevnosti

Více

Odpružená sedačka. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Odpružená sedačka. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Petr Školník, Michal Menkina TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován

Více

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině.

Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Dynamika tekutin popisuje kinematiku (pohyb částice v času a prostoru) a silové působení v tekutině. Přehled proudění Vazkost - nevazké - vazké (newtonské, nenewtonské) Stlačitelnost - nestlačitelné (kapaliny

Více

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA

2. DOPRAVA KAPALIN. h v. h s. Obr. 2.1 Doprava kapalin čerpadlem h S sací výška čerpadla, h V výtlačná výška čerpadla 2.1 HYDROSTATICKÁ ČERPADLA 2. DOPRAVA KAPALIN Zařízení pro dopravu kapalin dodávají tekutinám energii pro transport kapaliny, pro hrazení ztrát způsobených jejich viskozitou (vnitřním třením), překonání výškových rozdílů, umožnění

Více

Stejnosměrné stroje Konstrukce

Stejnosměrné stroje Konstrukce Stejnosměrné stroje Konstrukce 1. Stator část stroje, která se neotáčí, pevně spojená s kostrou může být z plného materiálu nebo složen z plechů (v případě napájení např. usměrněným napětím) na statoru

Více

Statika soustavy těles.

Statika soustavy těles. Statika soustavy těles Základy mechaniky, 6 přednáška Obsah přednášky : uvolňování soustavy těles, sestavování rovnic rovnováhy a řešení reakcí, statická určitost, neurčitost a pohyblivost, prut a jeho

Více

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják Předmět: Stavba a provoz strojů Ročník: 4. Anotace: Digitální učební materiál zpracovaný na téma zdvihadla, představuje základní přehled o stavbě a rozdělení zvedáků, kladkostrojů a navijáků. Rovněž je

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun

TEXTILNÍ STROJE. Úvod do strojírenství (2009/2010) 10/1 Stanislav Beroun TEXTILNÍ STROJE Umění zpracovávat vlákna do vhodných útvarů pro potřeby člověka 4000 let před n.l. Vlákna: Přírodní - rostlinná ze semen (bavlna, kokos, ) lýková (len, konopí, juta, ) z listů (sisal, konopí,

Více

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů.

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. M. Lachman, R. Mendřický - Elektrické pohony a servomechanismy 13.4.2015 Požadavky na pohon Dostatečný moment v celém rozsahu rychlostí

Více

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Tomáš Kostka

VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Tomáš Kostka VĚTRNÉ ELEKTRÁRNY Tomáš Kostka VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA Větrná elektrárna (větrná turbína) využívá k výrobě elektrické energie kinetickou energii větru. Větrné elektrárny řadíme mezi obnovitelné zdroje energie.

Více

Rotační výsledkem je otáčivý pohyb (elektrické nebo spalovací #5, vodní nebo větrné

Rotační výsledkem je otáčivý pohyb (elektrické nebo spalovací #5, vodní nebo větrné zapis_energeticke_stroje_vodni08/2012 STR Ga 1 z 5 Energetické stroje Rozdělení energetických strojů: #1 mění pohyb na #2 dynamo, alternátor, čerpadlo, kompresor #3 mění energii na #4 27. Vodní elektrárna

Více

Přednáška 8: Tryskový prohoz. 1. Hydraulický 2. Pneumatický

Přednáška 8: Tryskový prohoz. 1. Hydraulický 2. Pneumatický Přednáška 8: Tryskový prohoz 1. Hydraulický 2. Pneumatický 1 2 97 Hydraulický prohoz- prostředky, určení rychlosti Konfigurace hydraulického prohozu: Útek z předlohy na odměřovač, do trysky, voda z potrubí

Více

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti

Stejnosměrné generátory dynama. 1. Princip činnosti Stejnosměrné generátory dynama 1. Princip činnosti stator dynama vytváří budící magnetické pole v tomto poli se otáčí vinutí rotoru s jedním závitem v závitech rotoru se indukuje napětí změnou velikosti

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 1 Mechanika 1.1 Pohyby přímočaré, pohyb rovnoměrný po kružnici 1.2 Newtonovy pohybové zákony, síly v přírodě, gravitace 1.3 Mechanická

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

Odstředivý tryskový motor

Odstředivý tryskový motor Odstředivý tryskový motor - 1 - Odstředivý tryskový motor (c) Ing. Ladislav Kopecký Inspirací pro tuto konstrukci hydromotoru byl legendami opředený Clemův motor a práce Viktora Schaubergera. Od konstrukcí

Více

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky.

Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Základní otázky pro teoretickou část zkoušky. Platí shodně pro prezenční i kombinovanou formu studia. 1. Síla současně působící na elektrický náboj v elektrickém a magnetickém poli (Lorentzova síla) 2.

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MECHANISMU TETRASPHERE Vypracoval: Jaroslav Štorkán Vedoucí práce: prof. Ing. Michael Valášek, DrSc. CÍLE PRÁCE Sestavit programy pro kinematické, dynamické

Více

Elektrický výkon v obvodu se střídavým proudem. Účinnost, účinník, činný a jalový proud

Elektrický výkon v obvodu se střídavým proudem. Účinnost, účinník, činný a jalový proud Elektrický výkon v obvodu se střídavým proudem Účinnost, účinník, činný a jalový proud U obvodu s odporem je U a I ve fázi. Za předpokladu, že se rovnají hodnoty U,I : 1. U(efektivní)= U(stejnosměrnému)

Více

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení:

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 4 otázky za 2 body = 8 bodů Datum: 1 příklad za 3 body = 3 body Body: 1 příklad za 6 bodů = 6 bodů Celkem: 30 bodů příklady: 1) Sportovní vůz je schopný zrychlit

Více

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D.

ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov. Modelování termohydraulických jevů 3.hodina. Hydraulika. Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov Modelování termohydraulických jevů 3.hodina Hydraulika Ing. Michal Kabrhel, Ph.D. Letní semestr 008/009 Pracovní materiály pro výuku předmětu.

Více

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony.

Nelineární obvody. V nelineárních obvodech však platí Kirchhoffovy zákony. Nelineární obvody Dosud jsme se zabývali analýzou lineárních elektrických obvodů, pasivní lineární prvky měly zpravidla konstantní parametr, v těchto obvodech platil princip superpozice a pro analýzu harmonického

Více

Konstrukční zásady návrhu polohových servopohonů

Konstrukční zásady návrhu polohových servopohonů Konstrukční zásady návrhu polohových servopohonů Radomír Mendřický Elektrické pohony a servomechanismy 2.6.2015 Obsah prezentace Kinematika polohových servopohonů Zásady pro návrh polohových servopohonů

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 1.5.2 DERIVAČNÍ MOTOR SCHÉMA ZAPOJENÍ 1.5.2 DERIVAČNÍ MOTOR PRINCIP ČINNOSTI Po připojení zdroje stejnosměrného napětí na svorky motoru začne procházet

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

Výsledný tvar obecné B rce je ve žlutém rámečku

Výsledný tvar obecné B rce je ve žlutém rámečku Vychází N-S rovnice, kterou ovšem zjednodušuje zavedením určitých předpokladů omezujících předpokladů. Bernoulliova rovnice v základním tvaru je jednorozměrný model stacionárního proudění nevazké a nestlačitelné

Více

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C 26. března 2015 1 Elektro-motor AC DC Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory AC brushed Univerzální Vícefázové Jednofázové Sinusové Krokové Brushless Reluktanční Klecový stroj Trvale připojeny C Pomocná

Více

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C

Elektro-motor. Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory. Vinutý rotor. PM rotor. Synchron C 5. října 2015 1 Elektro-motor AC DC Asynchronní Synchronní Ostatní DC motory AC brushed Univerzální Vícefázové Jednofázové Sinusové Krokové Brushless Reluktanční Klecový stroj Trvale připojeny C Pomocná

Více

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy FYZIKA II Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy Osnova přednášky Energie magnetického pole v cívce Vzájemná indukčnost Kvazistacionární

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ 3. týden doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Ostrava 3 doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 12 c = l cos0,5θ *( 8* tgθ 1 3 ) STÁLOSTI A ODOLNOSTI: Odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání při dalším zpracování : Stálosti tvaru sráživost po praní (může být také

Více

Pohonné systémy OS. 1.Technické principy 2.Hlavní pohonný systém

Pohonné systémy OS. 1.Technické principy 2.Hlavní pohonný systém Pohonné systémy OS 1.Technické principy 2.Hlavní pohonný systém 1 Pohonný systém OS Hlavní pohonný systém Vedlejší pohonný systém Zabezpečuje hlavní řezný pohyb Rotační Přímočarý Zabezpečuje vedlejší řezný

Více

Hydromechanické procesy Obtékání těles

Hydromechanické procesy Obtékání těles Hydromechanické procesy Obtékání těles M. Jahoda Klasifikace těles 2 Typy externích toků dvourozměrné osově symetrické třírozměrné (s/bez osy symetrie) nebo: aerodynamické vs. neaerodynamické Odpor a vztlak

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

Kontrola technického ho stavu brzd. stavu brzd

Kontrola technického ho stavu brzd. stavu brzd Kontrola technického ho stavu brzd Kontrola technického ho stavu brzd Dynamická kontrola brzd Základní zákon - Zákon č. 56/001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích v platném znění

Více

Úvod do analytické mechaniky

Úvod do analytické mechaniky Úvod do analytické mechaniky Vektorová mechanika, která je někdy nazývána jako Newtonova, vychází bezprostředně z principů, které jsou vyjádřeny vztahy mezi vektorovými veličinami. V tomto případě např.

Více

Komponenta Vzorce a popis symbol propojení Hydraulický válec jednočinný. d: A: F s: p provoz.: v: Q přítok: s: t: zjednodušeně:

Komponenta Vzorce a popis symbol propojení Hydraulický válec jednočinný. d: A: F s: p provoz.: v: Q přítok: s: t: zjednodušeně: Plánování a projektování hydraulických zařízení se provádí podle nejrůznějších hledisek, přičemž jsou hydraulické elementy voleny podle požadovaných funkčních procesů. Nejdůležitějším předpokladem k tomu

Více

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor.

Fázorové diagramy pro ideální rezistor, skutečná cívka, ideální cívka, skutečný kondenzátor, ideální kondenzátor. FREKVENČNĚ ZÁVISLÉ OBVODY Základní pojmy: IMPEDANCE Z (Ω)- charakterizuje vlastnosti prvku pro střídavý proud. Impedance je základní vlastností, kterou potřebujeme znát pro analýzu střídavých elektrických

Více

Stabilizátory (pérování)

Stabilizátory (pérování) Stabilizátory (pérování) Funkce: Omezují naklánění vozidla při jízdě zatáčkou nebo při najetí na překážku. Princip: Propojují obě kola téže nápravy. Při souměrném propružení obou kol vyřazeny z funkce,

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium Studijní program Fyzika obor Učitelství fyziky matematiky pro střední školy

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium Studijní program Fyzika obor Učitelství fyziky matematiky pro střední školy Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 013 Studijní program Fyzika obor Učitelství fyziky matematiky pro střední školy Studijní program Učitelství pro základní školy - obor Učitelství fyziky

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření průtoku 17.SPEC-t.4 ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další pokračování o principech měření Průtok je určen střední

Více

1-beran 2-stůl 3-stojan (rám) 4-klika 5-ojnice 6-setrvačník 7-tvářené těleso 1,4,5-klikový mechanismus

1-beran 2-stůl 3-stojan (rám) 4-klika 5-ojnice 6-setrvačník 7-tvářené těleso 1,4,5-klikový mechanismus MECHANICKÉ LISY Mechanické lisy patří mezi nejvíce používané tvářecí stroje. Jejich nevýhodou je největší tvářecí síla, které dosáhnou až těsně u dolní úvrati (DÚ). Lis může být zatížen pouze tak velkou

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) (И) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) (SI) Int Cl* G 21 G 4/08

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ. (Bl) (И) ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) (SI) Int Cl* G 21 G 4/08 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1S ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ 262470 (И) (Bl) (22) přihláženo 25 04 87 (21) PV 2926-87.V (SI) Int Cl* G 21 G 4/08 ÚFTAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY (40)

Více

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Obsah přednášky Lineární a nelineární úlohy Typy nelinearit (geometrická, materiálová, kontakt,..) Příklady nelineárních problémů Teorie kontaktu,

Více

Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední

Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední a ta jej zase předá svému sousedovi. Částice si tedy

Více

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2.

PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -2. PŘÍKLADY Z HYDRODYNAMIKY Poznámka: Za gravitační zrychlení je ve všech příkladech dosazována přibližná hodnota 10 m.s -. Řešené příklady z hydrodynamiky 1) Příklad užití rovnice kontinuity Zadání: Vodorovným

Více

Rotující soustavy, měření kritických otáček, typické projevy dynamiky rotorů.

Rotující soustavy, měření kritických otáček, typické projevy dynamiky rotorů. Rotující soustavy, měření kritických otáček, typické projevy dynamiky rotorů www.kme.zcu.cz/kmet/exm 1 Obsah prezentace 1. Rotující soustavy 2. Základní model rotoru Lavalův rotor 3. Nevyváženost rotoru

Více

Přijímací zkoušky FYZIKA

Přijímací zkoušky FYZIKA Přijímací zkoušky 2014 2015 FYZIKA 1. Soustava SI je: a) mezinárodní soustava fyzikálních jednotek a veličin b) skupina prvků s podobnými vlastnostmi jako křemík c) přehled fyzikálních vzorců 2. 500 cm

Více