Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek"

Transkript

1 Teorie tkaní Příraz útku M. Bílek 2016

2 Celkové uspořádání bezčlunkového tkacího stroje

3 Po ukončení fáze zanášení útku je útková nit uložena v určité vzdálenosti od čela tkaniny (posledního zatkaného útku). Následuje fáze přírazu útku, ve které je útková nit dopravena paprskem k čelu tkaniny a zatlačena do tkaniny tak, aby rozestup B mezi útkovými nitěmi odpovídal požadované útkové dostavě du (B = 1 / du). Současně dochází k zavírání prošlupu a v poloze zástupu nitěnek je přirážený útek provázán s snovními nitěmi. Tím dojde k dokončení tkacího cyklu.

4 Z hlediska formování tkaniny je přírazný proces nejdůležitější fází tkacího cyklu. Obvykle je tento proces spojován výhradně se svou dominantní funkcí, tj. přírazem útku do čela tkaniny a formováním vazných bodů. Ve skutečnosti jsou zdvihové závislosti výstupních členů přírazných mechanismů projektovány také s ohledem na podporu prohozu útku a zajištění transportu útku z prohozní do přírazné polohy. Pro plnění těchto sekundárních funkcí je zpravidla využita nepoměrně větší část zdvihu než pro vlastní příraz. Předmětem této kapitoly je zkoumání vztahů mezi pohybem paprsku jako výstupního členu přírazného mechanismu, přírazné síly a tkacího odporu. Tkací odpor zde chápeme jako sílu, kterou tkanina působí proti vtlačování útku. Přírazná síla představuje silové působení paprsku, které útek do tkaniny vtlačuje. Ze zákona akce a reakce vyplývá rovnováha mezi příraznou silou a tkacím odporem

5 Prostředky pro příraz útku

6 Části přírazného mechanismu Paprsek Hlavní částí paprsku jsou třtiny, které jsou v průběhu tkacího procesu v kontaktu s textilním materiálem. Třtiny jsou vzájemně propojeny kovovými vazebními vložkami půlkruhového průřezu a ocelovou pružinou. Horní a spodní vazbu paprsku tvoří hliníkový U profi l. Přečnívající konce třtin jsou zasunuty do drážek těchto profilů. Vzájemné spojení třtin, vazebních vložek i nosných drátů s vazbami paprsku je realizováno epoxidovou pryskyřicí. Rám paprsku uzavírají sloupky z ploché oceli.

7 Části přírazného mechanismu Paprsek kromě přírazu zajišťuje také vedení osnovních nití v požadované dostavě. Proto je jeho důležitým parametrem číslo paprsku, které udává počet zubů (mezer mezi třtinami) připadajících na 10 cm jeho délky. Standardně se vyrábějí paprsky s normalizovanými čísly v rozsahu od 15 (nejnižší číslo vlnařského paprsku) až do 300 (nejvyšší číslo hedvábnického paprsku). Délka paprsku, respektive jeho pracovní šíře, určuje paprskovou šíři tkaniny. V současnosti se paprskové šíře standardních tkacích strojů pohybují nejčastěji v rozsahu od 2 m do 3 m, čemuž také odpovídají pracovní šíře nejčastěji vyráběných paprsků. Maximální pracovní šíře běžně vyráběných paprsků se potom pohybují v rozsahu od 5 m do 6 m. Posledním parametrem, který charakterizuje paprsek, je jeho světlost, což je vzdálenost mezi spodní a horní vazební vložkou. Paprsek musí mít dostatečnou světlost tak, aby při maximálním otevření prošlupu nedocházelo ke kontaktu osnovních nití s vazebními vložkami v horní i spodní části paprsku.

8 Části přírazného mechanismu Bidlen Bidlen je výstupní pracovní člen přírazného mechanismu, který umožňuje upevnění paprsku a svým rotačním vratným pohybem realizuje příraz útku. Bidlen je složen z podbidelnice, což je ocelová tyč kruhového průřezu. Na podbidelnici jsou uchyceny mečíky, které jsou vyrobeny z oceli. Někteří výrobci nahrazují klasické ocelové mečíky kontinuálním prizmatickým nosníkem z kompozitních materiálů. V horní části bidla (na mečících nebo nosníku) je upevněn trámec, což je lišta s U profilem. Do drážky trámce je zasunuta spodní vazba paprsku a upevněna pomocí šroubů. Bidlen se jako celek musí vyznačovat dostatečnou tuhostí (z důvodu správné funkce přírazu) a nízkou hmotností (z důvodu minimalizace dynamických sil). Bidlen stroje ZAX firmy Tsudakoma Bidlen stroje Vera firmy VUTS Liberec

9 Části přírazného mechanismu Bidlen Bidlen vykonává rotační vratný pohyb s periodou jednoho tkacího cyklu. Pro pohon bidlenu se používá kloubový mechanismus (například čtyřčlenný kloubový mechanismus) nebo mechanismus s komplementárními vačkami. Čtyřčlenný kloubový mechanismus je složen z klikové hřídele, ojnice a bidlenu. Průběh zdvihu bidlenu je možné ovlivnit pouze omezeně, volbou poměru mezi délkou kliky a ojnice. Proto kloubový mechanismus není schopen vytvořit klidovou polohu bidla v zadní úvrati. Jeho použití však minimalizuje dynamické síly, které jsou generovány přírazným mechanismem za chodu stroje, a tím umožňuje dosažení vyšších tkacích frekvencí. U přírazných mechanismů s komplementárními vačkami je průběh zdvihu bidlenu určen tvarem vaček. Tvar vaček je navržen tak, že bidlen má ve své zadní úvrati klidový úhel, což zvyšuje zrychlení a zpravidla i dynamické síly generované přírazným mechanismem za chodu stroje.

10 Pohon přírazného mechanismu Volba mechanismu pro pohon bidlenu závisí na použitém prohozním mechanismu. Vzduchové tkací stroje nevyžadují klidovou polohu bidlenu v zadní úvrati. Trysky (hlavní i štafetové) jsou upevněny na bidlenu a útek je možné zanášet při pohybu bidlenu. Proto lze na vzduchových strojích použít kloubový přírazný mechanismus. Ostatní systémy (jehlový, skřipcový) mají prohozní mechanismus upevněn na rámu stroje takovým způsobem, že pro zanesení útku je nutné vytvoření klidové polohy bidlenu v zadní úvrati (útek nelze zanášet při pohybu bidlenu). Proto jsou na těchto strojích používány přírazné mechanismy s komplementárními vačkami. Části přírazného mechanismu

11 Pohon přírazného mechanismu Volba mechanismu pro pohon bidlenu závisí na použitém prohozním mechanismu. Vzduchové tkací stroje nevyžadují klidovou polohu bidla v zadní úvrati. Trysky (hlavní i štafetové) jsou upevněny na bidlenu a útek je možné zanášet při pohybu bidlenu. Proto lze na vzduchových strojích použít kloubový přírazný mechanismus. Ostatní systémy (jehlový, skřipcový) mají prohozní mechanismus upevněn na rámu stroje takovým způsobem, že pro zanesení útku je nutné vytvoření klidové polohy bidlenu v zadní úvrati (útek nelze zanášet při pohybu bidlenu). Proto jsou na těchto strojích používány přírazné mechanismy s komplementárními vačkami. Části přírazného mechanismu

12 Silové působení mezi paprskem a čelem tkaniny Fáze přírazu je realizována ve dvou etapách: - Nejprve je útek transportován paprskem k čelu tkaniny (transportní etapa) - Potom je zatlačen do tkaniny na rozestup určený požadovanou útkovou dostavou (přírazná etapa). V přírazné etapě dochází ke vzájemnému silovému působení mezi paprskem a čelem tkaniny. Velikost působících sil je závislá na požadované útkové dostavě. Časový interval, ve kterém tyto vazby působí, nazýváme šířkou přírazného pulzu. Pozn.: Současné prostředky umožňují pouze přibližné nastavení síly a kontrola její hodnoty je prakticky nemožná. Síly působící v transportní etapě přírazného procesu nemají z hlediska formování tkaniny žádný význam. Obecně platí, že přírazný proces můžeme kontrolovat jedině prostřednictvím sil v osnově.

13 Silové působení mezi paprskem a čelem tkaniny Porovnání standardního přírazu kývavým pohybem paprsku a příraz zvýšeným překřížením osnovních nití.

14 Silové působení mezi paprskem a čelem tkaniny Porovnání standardního přírazu kývavým pohybem paprsku a příraz zvýšeným překřížením osnovních nití. Znázornění silového působení na element útku: V tkací rovině působí síla R respektive F P, jež představuje složku výslednice V. Směr síly působící v tkací rovině je určen poměrem úhlu provázání osnovy na přiráženém útku Φ 2 a úhlu překřížení osnovy v prošlupu Φ 1. Existující tkací stroje přirážejí útek v časovém intervalu, ve kterém dochází ke vzájemnému křížení osnovních nití (v poloze zástupu nitěnek). Úhel překřížení osnovy v prošlupu Φ 1 je tedy v tomto případě blízký nule a úhel provázání osnovy na přiráženém útku Φ 2 je větší než nula (Φ 2 > Φ 1 ). Proto je síla R působící v tkací rovině orientována proti tkacímu paprsku a má tedy charakter tkacího odporu. Tkací odpor je nutné překonat příraznou silou F P jež posune útek na požadovanou rozteč a zajistí jeho deformaci ve vazném bodě. Pokud se poměr úhlu překřížení osnovy v prošlupu Φ 1 a úhlu provázání osnovy na přiráženém útku Φ 2 obrátí (Φ 2 < Φ 1 ), útek se posune do tkaniny sám bez působení paprsku

15 Matematický model přírazné síly Náhradní schéma pro modelování přírazné síly předpokládá pevnou vazbu (bez prokluzu) mezi osnovou a svůrkou i mezi tkaninou a drsným válcem odtahu. Elastické vlastnosti osnovy jsou simulovány pružinou s konstantou tuhosti C 1, pro kterou z Hookova zákona vyplývá vztah: kde E 1 je Youngův modul osnovy, S 1 je plocha průřezu osnovy a l 1 je délka osnovy na tkacím stroji (vzdálenost svůrky od čela tkaniny). Elastické vlastnosti tkaniny jsou simulovány pružinou s konstantou tuhosti C2, pro kterou opět z Hookova zákona platí: kde E 2 je Youngův modul tkaniny, S 2 je plocha průřezu tkaniny a l 2 je délka tkaniny na tkacím stroji (vzdálenost čela tkaniny od drsného válu odtahu). parametry přírazného pulzu: YM amplituda přírazného pulzu a TP šířka přírazného pulzu.

16 Matematický model přírazné síly Obě pružiny leží v tkací rovině. Rozhraní mezi osnovou a tkaninou je simulováno přiráženým útkem. Útek má silovou vazbu s paprskem, tj. pohyb útku je totožný s pohybem paprsku. Dále model předpokládá dostatečně velké adhezní síly mezi přiráženým útkem a osnovou, které zabrání skluzu útku po osnově. To znamená, že celý přírazný pulz y je využit pouze na protažení osnovy a zkrácení tkaniny. parametry přírazného pulzu: YM amplituda přírazného pulzu a TP šířka přírazného pulzu.

17 Matematický model přírazné síly Rovnice statické rovnováhy Po úpravě získáváme vztah Závislost přírazné síly F P na protažení osnovy a zkrácení tkaniny x je tedy vyjádřena lineární funkcí se směrnicí určenou součtem tuhosti osnovy C 1 a tuhosti tkaniny C 2.

18 Matematický model přírazné síly Obrázek představuje grafickou interpretaci přírazné síly. Jsou zde vyznačeny přímky se směrnicemi C 1 (tuhost osnovy) a C 2 (tuhost tkaniny), které reprezentují závislost tahové síly v osnově Q 1 i ve tkanině Q 2 na souřadnici x. Obě charakteristiky jsou zakresleny v souladu se změnami opačného smyslu sil při budícím pohybu x a protínají se na úrovni předpětí Q P. Souřadnice průsečíku přímek na vodorovné ose potom odpovídá počátku přírazného pulzu (x = 0). V průběhu přírazného pulzu je přírazná síla určena rozdílem tahové síly v osnově a ve tkanině.

19 Matematický model přírazné síly Pokud by byl přírazný proces dostatečně deterministický, stačilo by znát tkací odpor konkrétní tkaniny a k této hodnotě určit a nastavit odpovídající velikost přírazné síly. Takový postup však selhává, protože nejsme schopni predikovat tkací odpor konkrétní tkaniny a tkací stroje neposkytují prostředky k exaktnímu nastavení přírazné síly. Tuhost tkaniny C 2 na tkacím stroji nejsme schopni ovlivnit vůbec a tuhost osnovy C 1 jen velmi omezeně nastavením osnovní svůrky v horizontálním směru (změnou délky l 1 ). Potřebnou velikost protažení osnovy a zkrácení tkaniny x také neznáme. Jediným prostředkem je empirické nastavení čela tkaniny vůči paprsku pomocí spřažených regulátorů pro podávání osnovy a odtah tkaniny. Jedinou veličinou, kterou lze exaktně nastavit, je předpětí v soustavě osnova tkanina (síla Q P ).

20 Seřízení stroje pro tkaninu s konkrétním tkacím odporem R se tedy soustřeďuje na jediný exaktně nastavitelný parametr, tj. předpětí Q P nastavitelné osnovním regulátorem. Z hlediska vzájemného vztahu velikosti předpětí Q P, přírazné síly F P a tkacího odporu R mohou nastat tři situace: Matematický model přírazné síly

21 Matematický model přírazné síly Situace A: Předpětí Q P i přírazná síla F P jsou menší než tkací odpor R dané tkaniny. V průběhu přírazu dojde k poklesu síly ve tkanině Q 2 až na nulovou hodnotu. Tkanina není schopna přenášet tlak, a proto se zbortí. Útek nelze zatkat. Tato situace je označována jako příraz s bubnováním.

22 Matematický model přírazné síly Situace B: Na stroji je nastaveno větší předpětí Q P než je tkací odpor R, ale přírazná síla F P je menší než tkací odpor R. I když je předpětí větší než tkací odpor a síla ve tkanině Q 2 nepoklesne v průběhu celé přírazné etapy na nulovou hodnotu, přírazná síla nedosahuje požadované hodnoty tkacího odporu. Zvýšení předpětí Q P nemá v této situaci význam, pouze by docházelo ke zvýšenému namáhání osnovních nití. Útek je v důsledku převahy tkacího odporu vytlačován z tkaniny směrem k paprsku. V následujícím tkacím cyklu tedy dojde ke změně polohy čela tkaniny a tím se samovolně zvýší amplituda přírazného pulzu Y M.

23 Matematický model přírazné síly Situace C: Na stroji je nastaveno větší předpětí Q P než je tkací odpor R a přírazná síla F P je rovna tkacímu odporu R. V důsledku zvýšení amplitudy přírazného pulzu Y M dochází ke zvýšení protažení osnovy a zkrácení tkaniny o hodnotu ΔX. Tím dojde k nárůstu velikosti přírazné síly a její hodnota je potom rovna požadovanému tkacímu odporu (F P = R). Samovolná změna polohy čela tkaniny, která vytváří rovnováhu mezi příraznou silou a tkacím odporem je nazývána autoregulačním procesem čela tkaniny.

24 Příraz útku Shrnutí: Přírazná síla zajišťuje formování vazných bodů ve tkanině. Současně představuje vnější zatížení přírazného mechanismu stroje. Přes formální jednoduchost výpočtu je její velikost obtížně predikovatelná i měřitelná. Setrvačné síly přírazného mechanismu jsou od pracovní frekvence 600 ot. min -1 výše několikanásobně (až řádově) větší, než přírazná síla. Při pevnostním výpočtu mechanismu se přírazná síla zanedbávám zejména proto, že tkací odpor některých tkanin je velmi malý.

25 Literatura Zpracováno využitím publikací Dvořák, J., Bílek, M., Tumajer, P.: Mechanické modely tkaní Tumajer, P., Bílek, M., Dvořák, J.: Základy tkaní a tkací stroje. 2015

Měření sil v osnovních nitích

Měření sil v osnovních nitích Teorie tkaní Měření sil v osnovních nitích J. Dvořák Měření sil v osnovních nitích Cíl semináře : změřit a vyhodnotit průběh sil v osnovních nitích v intervalu tkacího cyklu Obsah: 1/ definice pojmů -elastické

Více

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek Teorie tkaní Modely vazného bodu M. Bílek 2016 Základní strukturální jednotkou tkaniny je vazný bod, tj. oblast v okolí jednoho zakřížení osnovní a útkové nitě. Proces tkaní tedy spočívá v tvorbě vazných

Více

Kompenzace osnovních sil svůrkou

Kompenzace osnovních sil svůrkou Teorie tkaní Kompenzace osnovních sil svůrkou M. Bílek 2016 Osnovní svůrka Osnovní svůrka plní obecně na tkacím stroji tyto funkce: vedení osnovy do tkací roviny, snímání tahové síly v osnově, kompenzace

Více

Prošlupní mechanismus

Prošlupní mechanismus Teorie tkaní Prošlupní mechanismus M. Bílek 2016 Prošlupní mechanismus Prošlup je klínovitý prostor pro zanesení útku. Tento prostor je vymezen paprskem a osnovními nitěmi v horní a spodní větvi prošlupu.

Více

Měření prohozní rychlosti a sil v útku

Měření prohozní rychlosti a sil v útku Teorie tkaní Měření prohozní rychlosti a sil v útku J. Dvořák Měření prohozní rychlosti a sil v útku tachografy a tenzografy Předmět a cíl semináře : A/ Měření rychlosti útku A 1/ Určení střední prohozní

Více

Prostředky vnější regulace tkacího procesu

Prostředky vnější regulace tkacího procesu Teorie tkaní Prostředky vnější regulace tkacího procesu M. Bílek 2016 Autoregulační procesy však nejsou schopny vyřešit nestejnoměrnosti rezultující ze systematických variabilit a neshod procesu tkaní.

Více

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák Teorie tkaní Prohozní systémy s pevným zanašečem M. Bílek, J. Dvořák 2016 Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Předmětem analýzy prohozních systémů jsou kinematické parametry

Více

Víceprošlupní tkací stroje

Víceprošlupní tkací stroje Teorie tkaní Víceprošlupní tkací stroje M. Bílek, J. Dvořák 2017 Víceprošlupní tkací stroje možnost nahrazení diskontinuálního tkacího procesu kontinuálním Řešení potřeby zvýšit otáčky stroje a snížit

Více

6. Viskoelasticita materiálů

6. Viskoelasticita materiálů 6. Viskoelasticita materiálů Viskoelasticita materiálů souvisí se schopností materiálů tlumit mechanické vibrace. Uvažujme harmonické dynamické namáhání (tzn. střídavě v tahu a tlaku) materiálu v oblasti

Více

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport.

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. R. Mendřický, M. Lachman Elektrické pohony a servomechanismy 31.10.2014 Obsah prezentace

Více

VÝPOČET VLASTNÍCH FREKVENCÍ RÁMU

VÝPOČET VLASTNÍCH FREKVENCÍ RÁMU VÝPOČET VLASTNÍCH FREKVENCÍ RÁMU MODELOVÁNÍ MECHANICKÝCH SOUSTAV Martin Bílek 0.3.05 Brdový list Náběh Horní činek Krajnice Nosný drát Nítěnka Dolní činek Závěs 5.5.05 Výpočet vlastních frekvencí pružně

Více

Teorie tkaní. Prohozní systémy. tryskové. M. Bílek, J. Dvořák

Teorie tkaní. Prohozní systémy. tryskové. M. Bílek, J. Dvořák Teorie tkaní Prohozní systémy tryskové M. Bílek, J. Dvořák 2016 Hydraulický prohoz Hydraulický tryskový prohoz přinesl výraznou změnu poměru hmotností zanašeče a útku (o 2 řády oproti mechanickým systémům).

Více

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83 Vypočítejte moment síly P = 4500 N k osám x, y, z, je-li a = 0,25 m, b = 0, 03 m, R = 0,06 m, β = 60. Nositelka síly P svírá s tečnou ke kružnici o poloměru R úhel α = 20.. α β P y Uvolnění: # y β! x Rovnice

Více

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák Teorie tkaní Úvodní seminář J. Dvořák Cíle semináře 1/ vymezení předmětu teorie tkaní 2/ stručná analýza historie bezčlunkového tkaní 3/ prezentace československého příspěvku na vývoji tkaní 4/ prezentace

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14 Pružnost a pevnost zimní semestr 2013/14 Organizace předmětu Přednášející: Prof. Milan Jirásek, B322 Konzultace: pondělí 10:00-10:45 nebo dle dohody E-mail: Milan.Jirasek@fsv.cvut.cz Webové stránky předmětu:

Více

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů.

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. M. Lachman, R. Mendřický - Elektrické pohony a servomechanismy 13.4.2015 Požadavky na pohon Dostatečný moment v celém rozsahu rychlostí

Více

Úvod do analytické mechaniky

Úvod do analytické mechaniky Úvod do analytické mechaniky Vektorová mechanika, která je někdy nazývána jako Newtonova, vychází bezprostředně z principů, které jsou vyjádřeny vztahy mezi vektorovými veličinami. V tomto případě např.

Více

b) Po etní ešení Všechny síly soustavy tedy p eložíme do po átku a p ipojíme p íslušné dvojice sil Všechny síly soustavy nahradíme složkami ve sm

b) Po etní ešení Všechny síly soustavy tedy p eložíme do po átku a p ipojíme p íslušné dvojice sil Všechny síly soustavy nahradíme složkami ve sm b) Početní řešení Na rozdíl od grafického řešení určíme při početním řešení bod, kterým nositelka výslednice bude procházet. Mějme soustavu sil, která obsahuje n - sil a i - silových dvojic obr.36. Obr.36.

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze

Více

Průmyslová střední škola Letohrad. Ing. Soňa Chládková. Sbírka příkladů. ze stavební mechaniky

Průmyslová střední škola Letohrad. Ing. Soňa Chládková. Sbírka příkladů. ze stavební mechaniky Průmyslová střední škola Letohrad Ing. Soňa Chládková Sbírka příkladů ze stavební mechaniky 2014 Tento projekt je realizovaný v rámci OP VK a je financovaný ze Strukturálních fondů EU (ESF) a ze státního

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

4. Napjatost v bodě tělesa

4. Napjatost v bodě tělesa p04 1 4. Napjatost v bodě tělesa Předpokládejme, že bod C je nebezpečným bodem tělesa a pro zabránění vzniku mezních stavů je m.j. třeba zaručit, že napětí v tomto bodě nepřesáhne definované mezní hodnoty.

Více

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání 1) Vlastnosti materiálů při dynamickém namáháni ) Základní vztahy teorie kmitání s jedním stupněm volnosti Katedra konstrukcí

Více

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií

1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1. Mechanické vlastnosti šitých spojů a textilií 1.1 Teoretická pevnost švu Za teoretickou hodnotu pevnosti švu F š(t), lze považovat maximálně dosažitelnou

Více

Přednáška 8: Tryskový prohoz. 1. Hydraulický 2. Pneumatický

Přednáška 8: Tryskový prohoz. 1. Hydraulický 2. Pneumatický Přednáška 8: Tryskový prohoz 1. Hydraulický 2. Pneumatický 1 2 97 Hydraulický prohoz- prostředky, určení rychlosti Konfigurace hydraulického prohozu: Útek z předlohy na odměřovač, do trysky, voda z potrubí

Více

Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny

Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny Měření modulů pružnosti G a E z periody kmitů pružiny Online: http://www.sclpx.eu/lab2r.php?exp=2 V tomto experimentu vycházíme z pojetí klasického pokusu s pružinovým oscilátorem. Z periody kmitů se obvykle

Více

C Transportní a upínací přípravky

C Transportní a upínací přípravky A Vodicí sloupkové stojánky B Broušené desky a lišty C Transportní a upínací přípravky D Vodicí prvky E Přesné díly F Pružiny Šroubové, talířové, plynové a polyuretanové, pružinové a distanční jednotky

Více

Přetvořené ose nosníku říkáme ohybová čára. Je to rovinná křivka.

Přetvořené ose nosníku říkáme ohybová čára. Je to rovinná křivka. OHYBOVÁ ČÁRA ZA PROSTÉHO OHYBU - rovinné průřez zůstávají po deformaci rovinnými, avšak natáčejí se. - při prostém ohbu hlavní centrální osa setrvačnosti všech průřezů leží v rovině vnějších sil, která

Více

Betonové konstrukce (S) Přednáška 3

Betonové konstrukce (S) Přednáška 3 Betonové konstrukce (S) Přednáška 3 Obsah Účinky předpětí na betonové prvky a konstrukce Silové působení kabelu na beton Ekvivalentní zatížení Staticky neurčité účinky předpětí Konkordantní kabel, Lineární

Více

Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky

Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky 1) Úlohy stavební dynamiky 2) Základní pojmy z fyziky 3) Základní zákony mechaniky 4) Základní dynamická zatížení Katedra

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti

Nauka o materiálu. Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Nauka o materiálu Přednáška č.4 Úvod do pružnosti a pevnosti Teoretická a skutečná pevnost kovů Trvalá deformace polykrystalů začíná při vyšším napětí než u monokrystalů, tj. hodnota meze kluzu R e, odpovídající

Více

Pružnost a pevnost I

Pružnost a pevnost I Stránka 1 teoretické otázk 2007 Ing. Tomáš PROFANT, Ph.D. verze 1.1 OBSAH: 1. Tenzor napětí 2. Věta o sdruženosti smkových napětí 3. Saint Venantův princip 4. Tenzor deformace (přetvoření) 5. Geometrická

Více

Příloha-výpočet motoru

Příloha-výpočet motoru Příloha-výpočet motoru 1.Zadané parametry motoru: vrtání d : 77mm zdvih z: 87mm kompresní poměr ε : 10.6 atmosférický tlak p 1 : 98000Pa teplota nasávaného vzduchu T 1 : 353.15K adiabatický exponent κ

Více

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. 15.20 Kinematické mechanismy - řešení, hodnocení

Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. 15.20 Kinematické mechanismy - řešení, hodnocení Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 2010/2011

OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 2010/2011 OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 010/011 Pomocí Thumovy definice, s využitím vrubové citlivosti q je definován vztah mezi součiniteli vrubu a tvaru jako: Součinitel tvaru α je podle obrázku definován jako:

Více

Základní výměry a kvantifikace

Základní výměry a kvantifikace Základní výměry a kvantifikace Materi l Hmotnost [kg] Povrch [m 2 ] Objemov hmotnost [kg/m 3 ] Objem [m 3 ] Z v!sy 253537,3 1615,133 7850,0 3,2298E+01 S 355 Ðp" #n ky a pylony 122596,0 637,951 7850,0 1,5617E+01

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MECHANISMU TETRASPHERE Vypracoval: Jaroslav Štorkán Vedoucí práce: prof. Ing. Michael Valášek, DrSc. CÍLE PRÁCE Sestavit programy pro kinematické, dynamické

Více

graficky - užití Cremonova obrazce Zpracovala: Ing. Miroslava Tringelová

graficky - užití Cremonova obrazce Zpracovala: Ing. Miroslava Tringelová Statické řešení zadané rovinné prutové soustavy graficky - užití Cremonova obrazce Zpracovala: Ing. Miroslava Tringelová Určení sil v prutech prutové soustavy - graficky U příkladu viz obr. (1) graficky

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 2.1 OBECNÉ ZÁKLADY EL. POHONŮ 2. ELEKTRICKÉ POHONY Pod pojmem elektrický pohon rozumíme soubor elektromechanických vazeb a vztahů mezi elektromechanickou

Více

BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH

BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH Ústav železničních konstrukcí a staveb 1 BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH Otto Plášek Bezstyková kolej na mostech 2 Obsah Vysvětlení rozdílů mezi předpisem SŽDC S3 a ČSN EN 1991-2 Teoretický základ interakce

Více

Hydromechanické procesy Hydrostatika

Hydromechanické procesy Hydrostatika Hydromechanické procesy Hydrostatika M. Jahoda Hydrostatika 2 Hydrostatika se zabývá chováním tekutin, které se vzhledem k ohraničujícímu prostoru nepohybují - objem tekutiny bude v klidu, pokud výslednice

Více

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2.

Kapitola 2. o a paprsek sil lze ztotožnit s osou x (obr.2.1). sil a velikost rovnou algebraickému součtu sil podle vztahu R = F i, (2. Kapitola 2 Přímková a rovinná soustava sil 2.1 Přímková soustava sil Soustava sil ležící ve společném paprsku se nazývá přímková soustava sil [2]. Působiště všech sil m i lze posunout do společného bodu

Více

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky

3.1. Newtonovy zákony jsou základní zákony klasické (Newtonovy) mechaniky 3. ZÁKLADY DYNAMIKY Dynamika zkoumá příčinné souvislosti pohybu a je tedy zdůvodněním zákonů kinematiky. K pojmům používaným v kinematice zavádí pojem hmoty a síly. Statický výpočet Dynamický výpočet -

Více

1. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli z protažení drátu. 2. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli a duralu nebo mosazi z průhybu trámku.

1. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli z protažení drátu. 2. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli a duralu nebo mosazi z průhybu trámku. 1 Pracovní úkoly 1. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli z protažení drátu. 2. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli a duralu nebo mosazi z průhybu trámku. 3. Výsledky měření graficky znázorněte, modul

Více

Zásady regulace - proudová, rychlostní, polohová smyčka

Zásady regulace - proudová, rychlostní, polohová smyčka Zásady regulace - proudová, rychlostní, polohová smyčka 23.4.2014 Schématické znázornění Posuvová osa s rotačním motorem 3 regulační smyčky Proudová smyčka Rychlostní smyčka Polohová smyčka Blokové schéma

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových charakteristik, oficiální přehled

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 12 c = l cos0,5θ *( 8* tgθ 1 3 ) STÁLOSTI A ODOLNOSTI: Odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání při dalším zpracování : Stálosti tvaru sráživost po praní (může být také

Více

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST

Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Ing. Jan BRANDA PRUŽNOST A PEVNOST Výukový text pro učební obor Technik plynových zařízení Vzdělávací oblast RVP Plynová zařízení a Tepelná technika (mechanika) Pardubice 013 Použitá literatura: Technická

Více

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny?

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? A-Úvod. Teze: -prošlupní zařízení jsou v současnosti limitujícím faktorem nárůstu výkonu tkacího stroje -prošlupní zařízení nelze

Více

Náhradní ohybová tuhost nosníku

Náhradní ohybová tuhost nosníku Náhradní ohybová tuhost nosníku Autoři: Doc. Ing. Jiří PODEŠVA, Ph.D., Katedra mechaniky, Fakulta strojní, VŠB - Technická univerzita Ostrava, e-mail: jiri.podesva@vsb.cz Anotace: Výpočty ocelových výztuží

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů vazby, typy mechanismů,

úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů vazby, typy mechanismů, Pohyb mechanismu Obsah přednášky : úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů vazby, typy mechanismů, Doba studia : asi,5 hodiny Cíl přednášky : uvést studenty do problematiky mechanismů, seznámit

Více

úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů vazby, typy mechanismů,

úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů vazby, typy mechanismů, Mechanismy - klasifikace, strukturální analýza, vazby Obsah přednášky : úvod do teorie mechanismů, klasifikace mechanismů vazby, typy mechanismů, Mechanismy - úvod Mechanismus je soustava těles, spojených

Více

7 Lineární elasticita

7 Lineární elasticita 7 Lineární elasticita Elasticita je schopnost materiálu pružně se deformovat. Deformace ideálně elastických látek je okamžitá (časově nezávislá) a dokonale vratná. Působí-li na infinitezimální objemový

Více

PRŮŘEZOVÉ CHARAKTERISTIKY

PRŮŘEZOVÉ CHARAKTERISTIKY . cvičení PRŮŘEZOVÉ CHRKTERISTIKY Poznámka Pojem průřezu zavádíme u prutových konstrukčních prvků. Průřez je rovinný obrazec, který vznikne myšleným řezem vedeným kolmo k podélné ose nedeformovaného prutu,

Více

VY_32_INOVACE_C 07 03

VY_32_INOVACE_C 07 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Organizace a osnova konzultace III-IV

Organizace a osnova konzultace III-IV Organizace a osnova konzultace I-IV Konzultace : 1. Zodpovězení problémů učební látky z konzultace I 2. Úvod do učební látky Části strojů umožňujících pohyb 3. Úvod do učební látky Mechanické převody a

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

21.6.2011. Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 - TP ing.jan Šritr ing.jan Šritr 2 1 KOLÍKY

Více

Praktikum I úloha IX. Měření modulu pružnosti v tahu

Praktikum I úloha IX. Měření modulu pružnosti v tahu Praktikum I úloha IX. Měření modulu pružnosti v tahu Štěpán Roučka úkol 1. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli z protažení drátu. 2. Změřte modul pružnosti v tahu E oceli a duralu nebo mosazi z průhybu

Více

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 6 6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Pohyblivost mechanické soustavy charakterizujeme počtem stupňů volnosti. Je to číslo, které udává, kolika nezávislými parametry je určena poloha jednotlivých členů soustavy

Více

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt

JEDNOTKY. E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze. Abstrakt SIMULAČNÍ MODEL KLIKOVÉ HŘÍDELE KOGENERAČNÍ JEDNOTKY E. Thöndel, Ing. Katedra mechaniky a materiálů, FEL ČVUT v Praze Abstrakt Crankshaft is a part of commonly produced heat engines. It is used for converting

Více

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Statické řešení výztuže podzemních děl

MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Statické řešení výztuže podzemních děl STUDIJNÍ PODPORY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO PROGRAMU STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ -GEOTECHNIKA A PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ MECHANIKA PODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ Statické řešení výztuže podzemních

Více

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I Rozdělení zatížení - Letová a pozemní letová = aerodyn.síly, hmotové síly (tíha + setrvačné síly), tah pohon. jednotky + speciální zatížení (střet s ptákem, pozemní = aerodyn. síly,

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 Obsah 1 Kmitavý pohyb 1 Kinematika kmitavého pohybu 3 Skládání kmitů 6 4 Dynamika kmitavého pohybu 7 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 6 Nucené kmity. Rezonance 10 1 Kmitavý pohyb Typy pohybů

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Regulační pohony. Radomír MENDŘICKÝ. Regulační pohony

Regulační pohony. Radomír MENDŘICKÝ. Regulační pohony Radomír MENDŘICKÝ 1 Pohony posuvů obráběcích strojů (rozdělení elektrických pohonů) Elektrické pohony Lineární el. pohon Rotační el. pohon Asynchronní lineární Synchronní lineární Stejnosměrný Asynchronní

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem Mechanika s Inventorem 2. Základní pojmy CAD data FEM výpočty Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Optimalizace Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Lagrangeův

Více

10.1. Spoje pomocí pera, klínu. hranolového tvaru (u klínů se skosením na jedné z ploch) kombinaci s jinými druhy spojů a uložení tak, aby

10.1. Spoje pomocí pera, klínu. hranolového tvaru (u klínů se skosením na jedné z ploch) kombinaci s jinými druhy spojů a uložení tak, aby Cvičení 10. - Spoje pro přenos kroutícího momentu z hřídele na náboj 1 Spoje pro přenos kroutícího momentu z hřídele na náboj Zahrnuje širokou škálu typů a konstrukcí. Slouží k přenosu kroutícího momentu

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. RNDr. Zdeněk Chobola,CSc., Vlasta Juránková,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0

b) Maximální velikost zrychlení automobilu, nemají-li kola prokluzovat, je a = f g. Automobil se bude rozjíždět po dobu t = v 0 fg = mfgv 0 Řešení úloh. kola 58. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie A Autoři úloh: J. Thomas, 5, 6, 7), J. Jírů 2,, 4).a) Napíšeme si pohybové rovnice, ze kterých vyjádříme dobu jízdy a zrychlení automobilu A:

Více

Řemenové převody Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát

Řemenové převody Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012 Jméno zhotovitele: Ing. Hynek Palát Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 74601 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 1 Čepy,

Více

Funkce pružiny se posuzuje podle průběhu a velikosti její deformace v závislosti na působícím zatížení.

Funkce pružiny se posuzuje podle průběhu a velikosti její deformace v závislosti na působícím zatížení. Teorie - základy. Pružiny jsou konstrukční součásti určené k zachycení a akumulaci mechanické energie, pracující na principu pružné deformace materiálu. Pružiny patří mezi nejvíce zatížené strojní součásti

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

Statika. fn,n+1 F = N n,n+1

Statika. fn,n+1 F = N n,n+1 Statika Zkoumá síly a momenty působící na robota v klidu. Uvažuje tíhu jednotlivých ramen a břemene. Uvažuje sílu a moment, kterou působí robot na okolí. Uvažuje konečné tuhosti ramen a kloubů. V našem

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady.

Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Pružnost a pevnost (132PRPE), paralelka J2/1 (ZS 2015/2016) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových

Více

100 - Pružinové klece

100 - Pružinové klece Použití pružinových závěsů a podpěr je nutné v případech, kde pomocí pevných prvků není možné zachytit posuvy vznikající např. vlivem teplotní roztažnosti. Aplikace se doporučuje pro posuvy potrubí (nejčastěji

Více

trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek 1: Prut namáhaný kroutícím momentem.

trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek 1: Prut namáhaný kroutícím momentem. Namáhání krutem Uvažujme přímý prut neměnného kruhového průřezu (Obr.2), popřípadě trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek : Prut namáhaný kroutícím momentem.

Více

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5.1 Analýza konstrukce 5.1.1 Modelování konstrukce V článku 5.1 jsou uvedeny zásady a aplikační pravidla potřebná pro stanovení výpočetních modelů, které

Více

Výpočet sedání kruhového základu sila

Výpočet sedání kruhového základu sila Inženýrský manuál č. 22 Aktualizace 06/2016 Výpočet sedání kruhového základu sila Program: MKP Soubor: Demo_manual_22.gmk Cílem tohoto manuálu je popsat řešení sedání kruhového základu sila pomocí metody

Více

Pevnost v tahu vláknový kompozit. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Pevnost v tahu vláknový kompozit. Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Pevnost v tahu vláknový kompozit Technická univerzita v Liberci Kompozitní materiály, 5. MI Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Předpoklady výpočtu Vycházíme z uspořádání Voigtova modelu Všechna vlákna mají

Více

2. Kinematika bodu a tělesa

2. Kinematika bodu a tělesa 2. Kinematika bodu a tělesa Kinematika bodu popisuje těleso nebo také bod, který se pohybuje po nějaké trajektorii, křivce nebo jinak definované dráze v závislosti na poloze bodu na dráze, rychlosti a

Více

Pevnost kompozitů obecné zatížení

Pevnost kompozitů obecné zatížení Pevnost kompozitů obecné zatížení Osnova Příčná pevnost v tahu Pevnost v tahu pod nenulovým úhlem proti vláknům Podélná pevnost v tlaku Příčná pevnost v tlaku Pevnost vláknových kompozitů - obecně Základní

Více

Zjednodušená deformační metoda (2):

Zjednodušená deformační metoda (2): Stavební mechanika 1SM Přednášky Zjednodušená deformační metoda () Prut s kloubově připojeným koncem (statická kondenzace). Řešení rovinných rámů s posuvnými patry/sloupy. Prut s kloubově připojeným koncem

Více

MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO

MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO MANUÁL PRO VÝPOČET ZBYTKOVÉHO PRODLOUŽENÍ VE ŠROUBECH 0 25.05.2016 Doporučení pro výpočet potřebného prodloužení šroubu, aby bylo dosaženo požadovaného předpětí ve šroubech předepínaných hydraulickým napínákem

Více

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla

Dynamika. Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamis = řecké slovo síla Dynamika Dynamika zkoumá příčiny pohybu těles Nejdůležitější pojmem dynamiky je síla Základem dynamiky jsou tři Newtonovy pohybové zákony Síla se projevuje vždy při

Více

(test version, not revised) 9. prosince 2009

(test version, not revised) 9. prosince 2009 Mechanické kmitání (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 9. prosince 2009 Obsah Kmitavý pohyb Kinematika kmitavého pohybu Skládání kmitů Dynamika kmitavého pohybu Přeměny energie

Více

Statické tabulky profilů Z, C a Σ

Statické tabulky profilů Z, C a Σ Statické tabulky profilů Z, C a Σ www.satjam.cz STATICKÉ TABULKY PROFILŮ Z, C A OBSAH PROFIL PRODUKCE..................................................................................... 3 Profi ly Z,

Více

Dynamické chyby interpolace. Chyby při lineární a kruhové interpolaci.

Dynamické chyby interpolace. Chyby při lineární a kruhové interpolaci. Dynamické chyby interpolace. Chyby při lineární a kruhové interpolaci. 10.12.2014 Obsah prezentace Chyby interpolace Chyby při lineární interpolaci Vlivem nestejných polohových zesílení interpolujících

Více

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Parametry Jako podklady pro výpočtovou dokumentaci byly zadavatelem dodány parametry: -hmotnost oběžného kola turbíny 2450 kg

Více

Kapitola 4. Tato kapitole se zabývá analýzou vnitřních sil na rovinných nosnících. Nejprve je provedena. Každý prut v rovině má 3 volnosti (kap.1).

Kapitola 4. Tato kapitole se zabývá analýzou vnitřních sil na rovinných nosnících. Nejprve je provedena. Každý prut v rovině má 3 volnosti (kap.1). Kapitola 4 Vnitřní síly přímého vodorovného nosníku 4.1 Analýza vnitřních sil na rovinných nosnících Tato kapitole se zabývá analýzou vnitřních sil na rovinných nosnících. Nejprve je provedena rekapitulace

Více

Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí

Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí Síla Základní pojmy Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí vzájemné působení těles, které mění jejich pohybový stav nebo tvar zobrazuje se graficky jako úsečka se šipkou ve zvoleném měřítku m f je vektor,

Více