Kompenzace osnovních sil svůrkou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kompenzace osnovních sil svůrkou"

Transkript

1 Teorie tkaní Kompenzace osnovních sil svůrkou M. Bílek 2016

2 Osnovní svůrka Osnovní svůrka plní obecně na tkacím stroji tyto funkce: vedení osnovy do tkací roviny, snímání tahové síly v osnově, kompenzace změn tahových sil v osnově při tvorbě prošlupu a reakce na proces přírazu.

3 Osnovní svůrka Vedení osnovy do tkací roviny Tuto funkci je schopna zajistit nejjednodušší osnovní svůrka, kterou tvoří přiváděcí válec s rotační vazbou na rámu stroje. Poloha přiváděcího válce je zpravidla nastavitelná. V určitých mezích lze nastavit jeho horizontální i vertikální polohu. Horizontální poloha ovlivňuje délku prošlupu, a tím protažení osnovních nití při jeho otevírání. Vertikálním nastavením lze vytvořit mírně zešikmenou tkací rovinu, a tím do určité míry kompenzovat protažení osnovních nití, které při přírazu zůstávají v horní větvi prošlupu na úkor nití jež jsou při přírazu ve tkací rovině. Osnovní svůrka ve formě přiváděcího válce není schopna zajistit snímání tahové síly v osnově, kompenzovat změny tahových sil vyvolané tvorbou prošlupu ani reagovat na proces přírazu.

4 Osnovní svůrka Snímání tahové síly v osnově Pro snímání tahové síly v osnově je používána tzv. volná osnovní svůrka s direkční pružinou. To znamená, že přiváděcí válec osnovní svůrky není upevněn na rámu stroje, ale na jednom z ramen dvojramenné páky. Na druhém rameni páky (R 2 ) je upevněna direkční pružina, která vytváří konstantní silový moment M D. Na prvním rameni (R 1 ) je vytvořen silový moment M Q, jež závisí na hodnotě tahové síly v osnově Q. V případě, že je porušena silová rovnováha na dvojramenné páce (například v důsledku zvýšení tahové síly v osnově), dojde ke změně polohy dvojramenné páky a deformaci tenzometru, jenž je upevněn na jednom z jejích ramen. Výstupní signál z tenzometru U je tedy úměrný tahové síle v osnově. Tento signál je potom využit v rámci zpětnovazebního obvodu osnovního regulátoru

5 Osnovní svůrka Snímání tahové síly v osnově V průběhu vyprazdňování osnovního válu dochází ke změně úhlu δ, a tím i výsledné síly V. Průmět této síly F Q, který určuje příslušný silový moment, je závislý na poloměru návinu osnovy r V a dochází k jeho změnám při vyprazdňování osnovního válu. Tyto změny je nutné vhodným způsobem kompenzovat tak, aby v průběhu vyprazdňování osnovního válu nedocházelo ke změnám tahové síly Q. Tento problém odstraňuje dvouválečková osnovní svůrka.

6 V průběhu tkacího cyklu generují pracovní členy mechanismů stroje svým pohybem v nitích síly, potřebné pro formování tkaniny. Pro vytvoření těchto sil však uplatní jen část své zdvihové funkce (typický příklad je přírazný pulz, jehož amplituda je menší než 5% z celkového zdvihu bidlenu). Zdvihové funkce přírazového a prošlupního mechanismu jsou projektovány tak, aby zabezpečily prostor pro zanášení útku. V průběhu vytváření prošlupu se tedy v osnovních nitích budí síly, které nejsou pro formování tkaniny bezprostředně využity. Při použití většího počtu tkacích listů jsou osnovní nitě, navedené v listech s největším zdvihem, namáhány tak, že hrozí nebezpečí poškození i destrukce nitě. Navíc diference ve zdvihu tkacích listů způsobují rozdíly v protažení a síle působící v osnovních nitích. Tato skutečnost má negativní vliv na kvalitu vazných bodů a tkaniny. Dalším zdrojem nežádoucích sil v osnovních nitích je dvojzdvižný prošlupní systém. Pokud určitý list zůstává při přírazu ve své úvrati, je síla v příslušných nitích zvětšena jak v důsledku jejich protažení vlivem polohy listu tak i přírazného pulzu. Tyto síly je nutné v průběhu tkacího cyklu udržet na úrovni, která zajistí nízké opotřebení a přetrhovost osnovních nití. Prostředkem pro eliminaci nežádoucích sil jsou obvykle pohyblivé kompenzační členy, z nichž nejznámější je osnovní svůrka.

7 Prvoplánovou funkcí svůrky je kompenzace sil v osnovních nitích, vyvolaných prošlupními změnami v intervalu tkacího cyklu. Další funkcí svůrky je ovlivnění velikosti přírazného pulzu. Svou polohou může zajistit potřebné navýšení síly v niti v intervalu přírazného pulzu. S výhodou (ale ne precizně) plní svůrka roli snímače osnovních sil a je členem regulované soustavy tkanina osnova. Tuto roli plní v rámci tkacího procesu, nikoli cyklu. Na obrázku je znázorněn typický tvar pulzů a průběh sil v osnovních nitích. Poměr amplitud přírazného a prošlupního pulzu může být odlišný. Amplituda přírazného pulzu závisí na tkacím odporu, amplituda prošlupního na zdvihu tkacího listu a tuhosti nitě. Modrou linií je vyznačen průběh sil bez kompenzace prošlupních změn, černou linií příklad kompenzace volnou svůrkou.

8 V rámci tkacího cyklu se uplatní budící signál pohybu přírazného a prošlupního mechanismu, ve tkacím procesu signál pohybu systému osnova tkanina, který je ale předmětem regulačního procesu. Všechny budící signály jsou proměnné v čase, mají tedy dynamický charakter. Abychom mohli lépe pochopit působení těchto signálů a sledovat odezvu v nitích, je užitečné nahradit tyto signály standardním tvarem s náhradní kruhovou frekvencí. Standardní tvar přírazného pulzu můžeme nahradit polovinou sinusovky s amplitudou Y: kde ω P je náhradní kruhová frekvence, která je určena vztahem: Symbol T P v rovnici představuje časový interval přírazu, T C je interval tkacího cyklu a ψ je poměr těchto časových intervalů: ψ = T P / T C.

9 Uvážíme-li, že poměr šířky přírazného pulzu a tkacího cyklu je cca 0,125 až 0,167, bude náhradní kruhová frekvence signálu přírazu šestkrát až osmkrát vyšší, než pracovní frekvence stroje. Z těchto úvah vyplývá, že je žádoucí využít co možná největší amplitudy přírazného pulzu k překonání tkacího odporu a nekompenzovat ji pohybem svůrky. Povšimněme si, že náhradní frekvence přírazného pulzu je mnohem vyšší než stroje a vlastní frekvence svůrky naopak mnohem nižší. Z hlediska velkých hmot svůrky a velkých hodnot zrychlení je každý pokus o řízenou korekci amplitudy přírazného pulzu, ať pohybem pružně uložené svůrky, nebo svůrky s nuceným pohonem, málo reálný. Svůrka by v intervalu přírazného pulzu měla zůstat v zadní poloze a nesnižovat amplitudu přírazného pulzu. Symbol T P v rovnici představuje časový interval přírazu, T C je interval tkacího cyklu a ψ je poměr těchto časových intervalů: ψ = T P / T C.

10 Standardní tvar prošlupního signálu je možné vyjádřit rovněž polovinou sinusovky s amplitudou Z: kde ω P je náhradní kruhová frekvence, která je v případě plátnové vazby určena vztahem: Amplitudu tohoto pulzu můžeme vypočítat z geometrických rozměrů prošlupu a tuhosti nití. Náhradní kruhová frekvence bude poloviční, než frekvence stroje. Zvýšení sil, ke kterému dochází v rozevřeném prošlupu, nelze pro formování tkaniny využít, neboť útek je teprve prohazován a jeho příraz probíhá až při zavřeném prošlupu. V úvratích, zejména u listů s velkým zdvihem, je proto vhodné nadbytečné hodnoty sil kompenzovat pohybem svůrky. Z hlediska frekvence stroje i vlastní frekvence svůrky je kompenzace prošlupních změn úloha mnohem reálnější, než u přírazu. Svůrka by měla s minimálním fázovým zpožděním zaujmout při maximálně otevřeném prošlupu přední polohu a snižovat prodloužení a sílu v nitích.

11 Standardní tvar pulzu regulačního procesu je ovlivněn jak malou amplitudou budícího pohybu (posuv o jednu rozteč útku během tkacího cyklu), tak nároky na náhradní frekvenci respektive rychlost regulačních zásahů, ovlivněnou vysokými hmotami a momenty setrvačnosti osnovních a zbožových válů. Tento budící signál proto není nutné v rámci tkacího cyklu kompenzovat a s funkcí svůrky je spojen jen v rámci regulované soustavy.

12 Textilně technologické vlastnosti svůrky Kompenzace sil vybuzených v osnovních nitích na tkacích strojích, vybavených dvojzdvižným prošlupem a jedinou řízenou svůrkou, je vyhovující pouze pro plátnovou vazbu. Žádná svůrka nemůže zaujmout polohu, v níž by snížila sílu v nitích setrvávajících v daném tkacím cyklu v úvrati a zároveň zvýšila sílu v nitích provazujících ve tkací rovině. Svůrka tedy zaujímá kompromisní polohu. Buď má přednost zajištění přírazné síly a dochází k přepínání osnovních nití v úvratích se všemi negativními důsledky na kvalitu tkaniny, nebo naopak. Tkalcovská praxe se s tímto kompromisem spokojuje, je vyrovnáván dvojnásobnou rychlostí dvojzdvižných systémů a zaplacen vyšší produkcí. Svou roli určitě hraje skutečnost, že tkaniny s nejvyšším tkacím odporem, resp. příraznou silou mají obvykle plátnovou vazbu a pro tyto tkaniny kompenzace vyhovuje. Tkaniny s menším počtem vazných bodů a s nižším tkacím odporem se spokojí s méně dokonalou kompenzací. Rovněž otáčky stroje bývají nižší a snižují nároky na vlastní frekvenci svůrky. Další příznivou skutečností je minimalizace rozměrů zanašečů a snížení úhlu rozevření prošlupu a neustálé zvyšování kvality nití (pevnosti a odolnosti v oděru).

13 Mechanické vlastnosti svůrky K textilně-technologickým omezením kompenzačních schopností svůrky je nutno připojit i mechanické (statické a dynamické) vlastnosti svůrky, které též nepříznivě ovlivňují její funkci. Na mnohých tkacích strojích s relativně vysokou pracovní frekvencí se stále používají volné svůrky, tzn. výkyvně uložené na rameni a pružinou spojené s rámem. Jejich pohyb, vybuzený změnami sil v osnovních nitích při vytváření prošlupu a příraznou silou při tvorbě vazných bodů a tím i kompenzační schopnosti, jsou funkcí tuhosti osnovy, tuhosti direkční pružiny a hmotnosti svůrky. Parametry tuhosti se uplatní při hodnocení svůrky statickým modelem. V dynamickém modelu se respektuje i hmotnost svůrky.

14 Statický model volné svůrky Pro posouzení statických vlastností volné svůrky a odhad její kompenzační schopnosti můžeme využít náhradní schéma vytvořené s následujícími předpoklady: Svůrka je uložena na velmi dlouhém rameni a rotačně výkyvný pohyb je nahrazen pohybem přímočarým. Tuhost tkaniny je mnohem větší než tuhost osnovy a proto je možné zanedbat změny sil ve tkanině. Vertikální budící pohyb tkacího listu u = u(t) je nahrazen transformovaným horizontálním pohybem x = x(t) bodu A. Amplituda náhradního pohybu je stejná, jako maximální absolutní prodloužení nitě v úvrati zdvihu listu.

15 Statický model volné svůrky Poloha bodu M, simulujícího svůrkový válec, je dána rovnicí statické rovnováhy. Při zanedbatelné rychlosti budícího pohybu platí, že síla ΔF v libovolném myšleném řezu soustavy je stejná a celková deformace v bodě A je součtem deformací pružin simulujících direkční pružinu a osnovu.

16 Statický model volné svůrky Pokud pro poměr tuhostí zavedeme označení λ, tj. C d = λ. C o, je změna síly ΔF vyjádřena tímto vztahem: Maximální nárůst síly pro případ, že tuhost direkční pružiny roste nad všechny meze, je určen rovností: ΔF = ΔL. C o. Svůrka je v tomto případě spojena pevně s rámem stroje a nekoná žádný kompenzační pohyb. Výsledek ideální kompenzace je interpretován nulovou hodnotou nárůstu sil (ΔF = 0). Tuto úlohu je možno splnit pouze triviálně volbou tuhosti direkční pružiny blížící se k nule. V takovém případě však přírazný mechanismus nemůže v osnovních nitích vybudit sílu potřebnou pro zatkání útku.

17 Statický model volné svůrky Pokud pro poměr tuhostí zavedeme označení λ, tj. C d = λ. C o, je změna síly ΔF vyjádřena tímto vztahem: Úlohou statické kompenzace je nalezení poměru tuhostí λ pro dané ΔL, tak aby odpovídající změna síly ΔF byla kompromisem mezi kompenzační a příraznou funkcí svůrky. Závislost změny síly na poměru tuhostí je znázorněna na obrázku

18 Dynamický model volné svůrky Kmitání soustavy dle schématu na obrázku lze popsat pohybovou diferenciální rovnicí druhého řádu: kde X 0 je amplituda budícího pohybu.

19 Dynamický model volné svůrky Pro :

20 Dynamický model volné svůrky Při předpokladu rovnosti obou tuhostí (C 0 = C d ) svůrka kompenzuje polovinu amplitudy buzení, pokud je ovšem pracovní frekvence dostatečně vzdálena rezonančnímu pásmu. Z řešení homogenní rovnice volného kmitání svůrky dostaneme vztah pro vlastní frekvenci:

21 Dynamický model volné svůrky V rezonanční oblasti (ω = Ω) bude růst amplituda pohybu svůrky a fázový posun, v důsledku toho budou nebezpečně narůstat i síly v osnovních nitích. Naladění svůrky tj. nastavení hodnoty její vlastní frekvence mimo rozsah pracovních frekvencí stroje, je velmi obtížné. Parametr C 0 (tuhost osnovy) je daný zpracovávaným materiálem a měnit ho tedy nelze, s výjimkou změny délky osnovy od přírazného bodu ke svůrce respektive změnou rozměrů tkacího stroje, což lze realizovat jen v omezené míře. Tuhost direkčních pružin vyplývá již ze statické analýzy a je kompromisem mezi schopností kompenzovat prošlupní změny a zajištěním polohy v přírazu. Hmotnost svůrky je definována pevnostními výpočty nosníku o dvou podporách zatíženého spojitým obtížením osnovními nitěmi.

22 Dynamický model volné svůrky Řešením pohybové rovnice je: a) závislost poměru dynamické a statické amplitudy pohybu svůrky na frekvenci budícího pohybu stroje a vlastní frekvenci, b) síla v osnovní niti při kinematickém buzení svůrky jako funkce frekvence budícího pohybu. Na obrázku je znázorněna kompenzační schopnost svůrky jako poměr dynamického a statického nárůstu síly osnovní nitě buzené prošlupem v závislosti na pracovní frekvenci tkacího stroje. V okolí rezonanční oblasti je kompenzace negativně ovlivněna rezonančním efektem. Dynamická výchylka svůrky roste v případě nulového tlumení nade všechny meze. V případě reálného tlumení dosahuje hodnot mnohem větších, než jsou pro kompenzaci potřeba. V nadrezonanční oblasti sice dynamická výchylka klesá na přijatelné hodnoty, dochází však k fázovému posunu o úhel π. Svůrka v tomto případě kmitá v protifázi k prošlupním změnám a působí kontraproduktivně.

23 Dynamický model volné svůrky Frekvenční vlastnosti svůrky lze ovlivnit velmi omezenými prostředky. Tuhost osnovy je definována parametry nití, tuhost direkční pružiny je dána kompromisem mezi požadavky kompenzace prošlupu a přírazného pulsu. Hmotnost svůrky rezultuje z pevnostních výpočtů průhybu svůrky, nosníku o dvou podporách, zatíženým spojitým obtížením silami osnovních nití.

24 Kompenzace sil svůrkou s nuceným pohybem Předpokládáme znalost zdvihové závislosti listů u = u(t). Cílem je navrhnout zdvihovou funkci svůrky v = v(t) tak, aby pro každé u(t) platilo:.

25 Kompenzace sil svůrkou s nuceným pohybem Jedno z často používaných řešení zdvihové závislosti v = v(t) respektive v = v(φ) (φ je úhel pootočení hlavní hřídele stroje) zanedbává rozdíl úhlů β a γ. Toto zanedbání je korektní pro b >> u (v praxi je u cca 0,05 m a b cca 1 m). Potom platí: Protažení nití v předním prošlupu ΔL1 a zadním prošlupu ΔL2 je určeno vztahy: a zdvihovou závislost svůrky v je možné vyjádřit rovností kde L = a + b.

26 Kompenzace sil svůrkou s nuceným pohybem Jedno z často používaných řešení zdvihové závislosti v = v(t) respektive v = v(φ) (φ je úhel pootočení hlavní hřídele stroje) zanedbává rozdíl úhlů β a γ. Toto zanedbání je korektní pro b >> u (v praxi je u cca 0,05 m a b cca 1 m). Potom platí: Protažení nití v předním prošlupu ΔL1 a zadním prošlupu ΔL2 je určeno vztahy: a zdvihovou závislost svůrky v je možné vyjádřit rovností kde L = a + b.

27 Kompenzace sil svůrkou s nuceným pohybem Kompenzaci změn tahových sil při tvorbě prošlupu umožňuje za určitých podmínek osnovní svůrka s nuceným pohonem. Osnovní svůrka je poháněna od hlavního hřídele pomocí kliky nebo excentru. Přiváděcí válec vykonává periodický pohyb s frekvencí, která je shodná s tkací frekvencí a amplitudou, určenou protažením osnovních nití při plně otevřeném prošlupu. Kompenzační pohyb je předepsán vypočítanou zdvihovou závislostí, která zajišťuje polohu svůrky v rámci celého procesu a zbavuje ji statické i dynamické závislosti na tuhosti uložení a frekvenčních vlastnostech.

28 Zvýšení vlastní frekvence volné svůrky Zvýšení vlastní frekvence volné svůrky snížením její hmotnosti a zvýšením tuhosti direkční pružiny. Některá řešení umožňují flexibilní změny tuhosti v rámci tkacího cyklu (při přírazu se tuhost zvyšuje

29 Shrnutí Kompenzační schopnosti svůrky jsou omezeny textilně-technologickými parametry tvorby prošlupu a statickými a dynamickými vlastnostmi svůrky. Žádný ze známých návrhů, které se zabývají zlepšením mechanických vlastností svůrky však nenabízí řešení základního technologického konfliktu, tj. dokonalou kompenzaci osnovních sil u jiných vazeb, než je vazba plátnová. Zlepšení kompenzace sil v osnově lze zřejmě očekávat až v souvislosti se zavedením systémů individuálního ovládání osnovních nití elektronickým řízením.

30 Literatura Zpracováno využitím publikací a zdrojů: Dvořák, J., Bílek, M., Tumajer, P.: Mechanické modely tkaní Tumajer, P., Bílek, M., Dvořák, J.: Základy tkaní a tkací stroje

Měření sil v osnovních nitích

Měření sil v osnovních nitích Teorie tkaní Měření sil v osnovních nitích J. Dvořák Měření sil v osnovních nitích Cíl semináře : změřit a vyhodnotit průběh sil v osnovních nitích v intervalu tkacího cyklu Obsah: 1/ definice pojmů -elastické

Více

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek

Teorie tkaní. Modely vazného bodu. M. Bílek Teorie tkaní Modely vazného bodu M. Bílek 2016 Základní strukturální jednotkou tkaniny je vazný bod, tj. oblast v okolí jednoho zakřížení osnovní a útkové nitě. Proces tkaní tedy spočívá v tvorbě vazných

Více

Prošlupní mechanismus

Prošlupní mechanismus Teorie tkaní Prošlupní mechanismus M. Bílek 2016 Prošlupní mechanismus Prošlup je klínovitý prostor pro zanesení útku. Tento prostor je vymezen paprskem a osnovními nitěmi v horní a spodní větvi prošlupu.

Více

Prostředky vnější regulace tkacího procesu

Prostředky vnější regulace tkacího procesu Teorie tkaní Prostředky vnější regulace tkacího procesu M. Bílek 2016 Autoregulační procesy však nejsou schopny vyřešit nestejnoměrnosti rezultující ze systematických variabilit a neshod procesu tkaní.

Více

Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek

Teorie tkaní. Příraz útku. M. Bílek Teorie tkaní Příraz útku M. Bílek 2016 Celkové uspořádání bezčlunkového tkacího stroje Po ukončení fáze zanášení útku je útková nit uložena v určité vzdálenosti od čela tkaniny (posledního zatkaného útku).

Více

Měření prohozní rychlosti a sil v útku

Měření prohozní rychlosti a sil v útku Teorie tkaní Měření prohozní rychlosti a sil v útku J. Dvořák Měření prohozní rychlosti a sil v útku tachografy a tenzografy Předmět a cíl semináře : A/ Měření rychlosti útku A 1/ Určení střední prohozní

Více

Zásady regulace - proudová, rychlostní, polohová smyčka

Zásady regulace - proudová, rychlostní, polohová smyčka Zásady regulace - proudová, rychlostní, polohová smyčka 23.4.2014 Schématické znázornění Posuvová osa s rotačním motorem 3 regulační smyčky Proudová smyčka Rychlostní smyčka Polohová smyčka Blokové schéma

Více

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83

Rovnice rovnováhy: ++ =0 x : =0 y : =0 =0,83 Vypočítejte moment síly P = 4500 N k osám x, y, z, je-li a = 0,25 m, b = 0, 03 m, R = 0,06 m, β = 60. Nositelka síly P svírá s tečnou ke kružnici o poloměru R úhel α = 20.. α β P y Uvolnění: # y β! x Rovnice

Více

MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS

MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS MODIFIKOVANÝ KLIKOVÝ MECHANISMUS Michal HAJŽMAN Tento materiál je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vyšetřování pohybu vybraných mechanismů v systému ADAMS

Více

Hlavní parametry mající zásadní vliv na přesnost řízení a kvalitu pohonu

Hlavní parametry mající zásadní vliv na přesnost řízení a kvalitu pohonu Hlavní parametry mající zásadní vliv na přesnost řízení a kvalitu pohonu Radomír Mendřický Elektrické pohony a servomechanismy 12.8.2015 Obsah prezentace Požadavky na pohony Hlavní parametry pro posuzování

Více

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 Obsah 1 Kmitavý pohyb 1 Kinematika kmitavého pohybu 3 Skládání kmitů 6 4 Dynamika kmitavého pohybu 7 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 6 Nucené kmity. Rezonance 10 1 Kmitavý pohyb Typy pohybů

Více

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání

Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamiky - Základní vztahy kmitání 1) Vlastnosti materiálů při dynamickém namáháni ) Základní vztahy teorie kmitání s jedním stupněm volnosti Katedra konstrukcí

Více

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport.

Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. Tuhost mechanických částí. Předepnuté a nepředepnuté spojení. Celková tuhosti kinematické vazby motor-šroub-suport. R. Mendřický, M. Lachman Elektrické pohony a servomechanismy 31.10.2014 Obsah prezentace

Více

(test version, not revised) 9. prosince 2009

(test version, not revised) 9. prosince 2009 Mechanické kmitání (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 9. prosince 2009 Obsah Kmitavý pohyb Kinematika kmitavého pohybu Skládání kmitů Dynamika kmitavého pohybu Přeměny energie

Více

Odpružená sedačka. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Odpružená sedačka. Petr Školník, Michal Menkina. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Petr Školník, Michal Menkina TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247, který je spolufinancován

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Dynamika vázaných soustav těles

Dynamika vázaných soustav těles Dynamika vázaných soustav těles Většina strojů a strojních zařízení, s nimiž se setkáváme v praxi, lze považovat za soustavy těles. Složitost dané soustavy závisí na druhu řešeného případu. Základem pro

Více

KMITÁNÍ PRUŽINY. Pomůcky: Postup: Jaroslav Reichl, LabQuest, sonda siloměr, těleso kmitající na pružině

KMITÁNÍ PRUŽINY. Pomůcky: Postup: Jaroslav Reichl, LabQuest, sonda siloměr, těleso kmitající na pružině KMITÁNÍ PRUŽINY Pomůcky: LabQuest, sonda siloměr, těleso kmitající na pružině Postup: Těleso zavěsíme na pružinu a tu zavěsíme na pevně upevněný siloměr (viz obr. ). Sondu připojíme k LabQuestu a nastavíme

Více

Rezonanční jevy na LC oscilátoru a závaží na pružině

Rezonanční jevy na LC oscilátoru a závaží na pružině Rezonanční jevy na LC oscilátoru a závaží na pružině M. Stejskal, K. Záhorová*, J. Řehák** Gymnázium Emila Holuba, Gymnázium J.K.Tyla*, SPŠ Hronov** Abstrakt Zkoumali jsme rezonanční frekvenci závaží na

Více

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9.

Obr. 9.1 Kontakt pohyblivé části s povrchem. Tomuto meznímu stavu za klidu odpovídá maximální síla, která se nezývá adhezní síla,. , = (9. 9. Tření a stabilita 9.1 Tření smykové v obecné kinematické dvojici Doposud jsme předpokládali dokonale hladké povrchy stýkajících se těles, kdy se silové působení přenášelo podle principu akce a reakce

Více

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne:

PRAKTIKUM I. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM I. Úloha č. VII Název: Studium kmitů vázaných oscilátorů Pracoval: Pavel Ševeček stud. skup.: F/F1X/11 dne: 27. 2. 2012 Odevzdal

Více

I. část - úvod. Iva Petríková

I. část - úvod. Iva Petríková Kmitání mechanických soustav I. část - úvod Iva Petríková Katedra mechaniky, pružnosti a pevnosti Osah Úvod, základní pojmy Počet stupňů volnosti Příklady kmitavého pohyu Periodický pohy Harmonický pohy,

Více

Dynamika soustav hmotných bodů

Dynamika soustav hmotných bodů Dynamika soustav hmotných bodů Mechanický model, jehož pohyb je charakterizován pohybem dvou nebo více bodů, nazýváme soustavu hmotných bodů. Pro každý hmotný bod můžeme napsat pohybovou rovnici. Tedy

Více

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY

ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY ELEKTRICKÉ STROJE - POHONY Ing. Petr VAVŘIŇÁK 2013 2.1 OBECNÉ ZÁKLADY EL. POHONŮ 2. ELEKTRICKÉ POHONY Pod pojmem elektrický pohon rozumíme soubor elektromechanických vazeb a vztahů mezi elektromechanickou

Více

Základní parametry a vlastnosti profilu vačky

Základní parametry a vlastnosti profilu vačky A zdvih ventilu B časování při 1mm zdvihu C časování při vymezení ventilové vůle D vůle ventilu Plnost profilu vačky má zásadní vliv na výkonové parametry motoru. V případě symetrického profilu se hodnota

Více

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy

FYZIKA II. Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy FYZIKA II Petr Praus 9. Přednáška Elektromagnetická indukce (pokračování) Elektromagnetické kmity a střídavé proudy Osnova přednášky Energie magnetického pole v cívce Vzájemná indukčnost Kvazistacionární

Více

1. Řešená konstrukce Statické řešení Výpočet průhybové čáry Dynamika Vlastní netlumené kmitání...

1. Řešená konstrukce Statické řešení Výpočet průhybové čáry Dynamika Vlastní netlumené kmitání... . Řešená konstrukce.... Statické řešení.... Výpočet průhybové čáry... 5. Dynamika.... Vlastní netlumené kmitání..... Jacobiho metoda rovinné rotace... 4.. Popis algoritmu... 4. Vynucené kmitání... 5 4.

Více

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák

Teorie tkaní. Prohozní systémy. s pevným zanašečem. M. Bílek, J. Dvořák Teorie tkaní Prohozní systémy s pevným zanašečem M. Bílek, J. Dvořák 2016 Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Prohozní systémy Předmětem analýzy prohozních systémů jsou kinematické parametry

Více

Nelineární problémy a MKP

Nelineární problémy a MKP Nelineární problémy a MKP Základní druhy nelinearit v mechanice tuhých těles: 1. materiálová (plasticita, viskoelasticita, viskoplasticita,...) 2. geometrická (velké posuvy a natočení, stabilita konstrukcí)

Více

Spojité regulátory Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012. Spojité regulátory. Jednoduché regulátory

Spojité regulátory Zhotoveno ve školním roce: 2011/2012. Spojité regulátory. Jednoduché regulátory Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

5. Pro jednu pružinu změřte závislost stupně vazby na vzdálenosti zavěšení pružiny od uložení

5. Pro jednu pružinu změřte závislost stupně vazby na vzdálenosti zavěšení pružiny od uložení 1 Pracovní úkoly 1. Změřte dobu kmitu T 0 dvou stejných nevázaných fyzických kyvadel.. Změřte doby kmitů T i dvou stejných fyzických kyvadel vázaných slabou pružnou vazbou vypouštěných z klidu při počátečních

Více

Skalární řízení asynchronních motorů

Skalární řízení asynchronních motorů Vlastnosti pohonů s rekvenčním řízením asynchronních motorů Frekvenčním řízením střídavých motorů lze v současné době docílit téměř vlastností stejnosměrných regulačních pohonů a lze očekávat ještě další

Více

Elektromechanický oscilátor

Elektromechanický oscilátor - 1 - Elektromechanický oscilátor Ing. Ladislav Kopecký, 2002 V tomto článku si ukážeme jeden ze způsobů, jak využít silové účinky cívky s feromagnetickým jádrem v rezonanci. I člověk, který neoplývá technickou

Více

KMS cvičení 5. Ondřej Marek

KMS cvičení 5. Ondřej Marek KMS cvičení 5 Ondřej Marek Ondřej Marek KMS 5 KINEMAICKÉ BUZENÍ ABSOLUNÍ SOUŘADNICE Pohybová rovnice: mx + b x x + k x x = mx + bx + kx = bx + kx Partikulární řešení: x = X e iωt x = iωx e iωt k m b x(t)

Více

6 Algebra blokových schémat

6 Algebra blokových schémat 6 Algebra blokových schémat Operátorovým přenosem jsme doposud popisovali chování jednotlivých dynamických členů. Nic nám však nebrání, abychom přenosem popsali dynamické vlastnosti složitějších obvodů,

Více

Konstrukční zásady návrhu polohových servopohonů

Konstrukční zásady návrhu polohových servopohonů Konstrukční zásady návrhu polohových servopohonů Radomír Mendřický Elektrické pohony a servomechanismy 2.6.2015 Obsah prezentace Kinematika polohových servopohonů Zásady pro návrh polohových servopohonů

Více

Klasické pokročilé techniky automatického řízení

Klasické pokročilé techniky automatického řízení Klasické pokročilé techniky automatického řízení Jaroslav Hlava TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Harmonické oscilátory

Harmonické oscilátory Harmonické oscilátory Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz Abstrakt Tato úloha se zabývá měřením rezonančních vlastností mechanických tlumených i netlumených oscilátorů. 1 Úvod 1. Změřte tuhost pružiny statickou

Více

Víceprošlupní tkací stroje

Víceprošlupní tkací stroje Teorie tkaní Víceprošlupní tkací stroje M. Bílek, J. Dvořák 2017 Víceprošlupní tkací stroje možnost nahrazení diskontinuálního tkacího procesu kontinuálním Řešení potřeby zvýšit otáčky stroje a snížit

Více

Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky

Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky Počítačová podpora statických výpočtů Téma: Dynamika - Úvod do stavební dynamiky 1) Úlohy stavební dynamiky 2) Základní pojmy z fyziky 3) Základní zákony mechaniky 4) Základní dynamická zatížení Katedra

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Testovací příklady MEC2

Testovací příklady MEC2 Testovací příklady MEC2 1. Určete, jak velká práce se vykoná při stlačení pružiny nárazníku železničního vagónu o w = 5 mm, když na její stlačení o w =15 mm 1 je zapotřebí síla F = 3 kn. 2. Jaké musí být

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

Třícestné regulační ventily, vyvažování portů třícestných regulačních ventilů

Třícestné regulační ventily, vyvažování portů třícestných regulačních ventilů Třícestné regulační ventily, vyvažování portů třícestných regulačních ventilů Vyvažování regulačních okruhů patří k základům metodiky vyvažování soustav jako takových. Cílem vyvážení regulačního okruhu

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 3.A

MECHANICKÉ KMITÁNÍ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 3.A MECHANICKÉ KMITÁNÍ Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - 3.A Kinematika kmitavého pohybu Mechanický oscilátor - volně kmitající zařízení Rovnovážná poloha Výchylka Kinematika kmitavého pohybu Veličiny charakterizující

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH

DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH DIPLOMOVÁ PRÁCE OPTIMALIZACE MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MECHANISMU TETRASPHERE Vypracoval: Jaroslav Štorkán Vedoucí práce: prof. Ing. Michael Valášek, DrSc. CÍLE PRÁCE Sestavit programy pro kinematické, dynamické

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 12 c = l cos0,5θ *( 8* tgθ 1 3 ) STÁLOSTI A ODOLNOSTI: Odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání při dalším zpracování : Stálosti tvaru sráživost po praní (může být také

Více

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch

ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I. Rozdělení zatížení. Aerodynamické zatížení vztlakových ploch ZATÍŽENÍ KŘÍDLA - I Rozdělení zatížení - Letová a pozemní letová = aerodyn.síly, hmotové síly (tíha + setrvačné síly), tah pohon. jednotky + speciální zatížení (střet s ptákem, pozemní = aerodyn. síly,

Více

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14 Pružnost a pevnost zimní semestr 2013/14 Organizace předmětu Přednášející: Prof. Milan Jirásek, B322 Konzultace: pondělí 10:00-10:45 nebo dle dohody E-mail: Milan.Jirasek@fsv.cvut.cz Webové stránky předmětu:

Více

Rotující soustavy, měření kritických otáček, typické projevy dynamiky rotorů.

Rotující soustavy, měření kritických otáček, typické projevy dynamiky rotorů. Rotující soustavy, měření kritických otáček, typické projevy dynamiky rotorů www.kme.zcu.cz/kmet/exm 1 Obsah prezentace 1. Rotující soustavy 2. Základní model rotoru Lavalův rotor 3. Nevyváženost rotoru

Více

Nejjednodušší, tzv. bang-bang regulace

Nejjednodušší, tzv. bang-bang regulace Regulace a ovládání Regulace soustavy S se od ovládání liší přítomností zpětné vazby, která dává informaci o stavu soustavy regulátoru R, který podle toho upravuje akční zásah do soustavy, aby bylo dosaženo

Více

6. Viskoelasticita materiálů

6. Viskoelasticita materiálů 6. Viskoelasticita materiálů Viskoelasticita materiálů souvisí se schopností materiálů tlumit mechanické vibrace. Uvažujme harmonické dynamické namáhání (tzn. střídavě v tahu a tlaku) materiálu v oblasti

Více

1. Regulace otáček asynchronního motoru - skalární řízení

1. Regulace otáček asynchronního motoru - skalární řízení 1. Regulace otáček asynchronního motoru skalární řízení Skalární řízení postačuje pro dynamicky nenáročné pohony, které často pracují v ustáleném stavu. Je založeno na dvou předpokladech: a) motor je popsán

Více

Příloha-výpočet motoru

Příloha-výpočet motoru Příloha-výpočet motoru 1.Zadané parametry motoru: vrtání d : 77mm zdvih z: 87mm kompresní poměr ε : 10.6 atmosférický tlak p 1 : 98000Pa teplota nasávaného vzduchu T 1 : 353.15K adiabatický exponent κ

Více

BIOMECHANIKA KINEMATIKA

BIOMECHANIKA KINEMATIKA BIOMECHANIKA KINEMATIKA MECHANIKA Mechanika je nejstarším oborem fyziky (z řeckého méchané stroj). Byla původně vědou, která se zabývala konstrukcí strojů a jejich činností. Mechanika studuje zákonitosti

Více

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer

Laboratorní úloha č. 2 Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon. Max Šauer Laboratorní úloha č. Vzájemná induktivní vazba dvou kruhových vzduchových cívek - Faradayův indukční zákon Max Šauer 14. prosince 003 Obsah 1 Popis úlohy Úkol měření 3 Postup měření 4 Teoretický rozbor

Více

9.7. Vybrané aplikace

9.7. Vybrané aplikace Cíle V rámci témat zaměřených na lineární diferenciální rovnice a soustavy druhého řádu (kapitoly 9.1 až 9.6) jsme dosud neuváděli žádné aplikace. Je jim společně věnována tato závěrečné kapitola, v níž

Více

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0 Kmity základní popis kmitání je periodický pohyb, při kterém těleso pravidelně prochází rovnovážnou polohou mechanický oscilátor zařízení vykonávající kmity Základní veličiny Perioda T [s], frekvence f=1/t

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE

PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH, DUKELSKÁ 13 PROTOKOL O LABORATORNÍM CVIČENÍ - AUTOMATIZACE Provedl: Tomáš PRŮCHA Datum: 23. 1. 2009 Číslo: Kontroloval: Datum: 4 Pořadové číslo žáka: 24

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Teorie frézování

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Teorie frézování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Teorie frézování Geometrie břitu frézy Aby břit mohl odebírat třísky, musí k tomu být náležitě upraven. Každý

Více

Komponenta Vzorce a popis symbol propojení Hydraulický válec jednočinný. d: A: F s: p provoz.: v: Q přítok: s: t: zjednodušeně:

Komponenta Vzorce a popis symbol propojení Hydraulický válec jednočinný. d: A: F s: p provoz.: v: Q přítok: s: t: zjednodušeně: Plánování a projektování hydraulických zařízení se provádí podle nejrůznějších hledisek, přičemž jsou hydraulické elementy voleny podle požadovaných funkčních procesů. Nejdůležitějším předpokladem k tomu

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2010/2011 SPEC. 2.p 2010 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace

Více

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů.

Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. Dimenzování pohonů. Parametry a vztahy používané při návrhu servopohonů. M. Lachman, R. Mendřický - Elektrické pohony a servomechanismy 13.4.2015 Požadavky na pohon Dostatečný moment v celém rozsahu rychlostí

Více

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m

Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,2 m. Graf závislosti dráhy s na počtu kyvů n 2 pro h = 0,3 m Řešení úloh 1. kola 59. ročníku fyzikální olympiády. Kategorie B Autoři úloh: J. Thomas (1,, 3, 4, 7), J. Jírů (5), P. Šedivý (6) 1.a) Je-li pohyb kuličky rovnoměrně zrychlený, bude pro uraženou dráhu

Více

25.z-6.tr ZS 2015/2016

25.z-6.tr ZS 2015/2016 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace Typové členy 2 25.z-6.tr ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. TEORIE ŘÍZENÍ třetí část tématu předmětu pokračuje. A oblastí

Více

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny?

Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? Trendy vývoje prošlupních zařízení- jen vzorování nebo i formování tkaniny? A-Úvod. Teze: -prošlupní zařízení jsou v současnosti limitujícím faktorem nárůstu výkonu tkacího stroje -prošlupní zařízení nelze

Více

Návod k použití programu pro výpočet dynamické odezvy spojitého nosníku

Návod k použití programu pro výpočet dynamické odezvy spojitého nosníku Návod k použití programu pro výpočet dynamické odezvy spojitého nosníku Obsah. Úvod.... Popis řešené problematiky..... Konstrukce... 3. Výpočet... 3.. Prohlížení výsledků... 4 4. Dodatky... 6 4.. Newmarkova

Více

1. Regulace proudu kotvy DC motoru

1. Regulace proudu kotvy DC motoru 1. Regulace proudu kotvy DC motoru Regulace proudu kotvy u stejnosměrných pohonů se užívá ze dvou zásadních důvodů: 1) zajištění časově optimálního průběhu přechodných dějů v regulaci otáček 2) možnost

Více

i β i α ERP struktury s asynchronními motory

i β i α ERP struktury s asynchronními motory 1. Regulace otáček asynchronního motoru - vektorové řízení Oproti skalárnímu řízení zabezpečuje vektorové řízení vysokou přesnost a dynamiku veličin v ustálených i přechodných stavech. Jeho princip vychází

Více

5. Stanovení tíhového zrychlení reverzním kyvadlem a studium gravitačního pole

5. Stanovení tíhového zrychlení reverzním kyvadlem a studium gravitačního pole 5. Stanovení tíhového zrychlení reverzním kyvadlem a studium gravitačního pole 5.1. Zadání úlohy 1. Určete velikost tíhového zrychlení pro Prahu reverzním kyvadlem.. Stanovte chybu měření tíhového zrychlení.

Více

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8

Obsah. 2 Moment síly Dvojice sil Rozklad sil 4. 6 Rovnováha 5. 7 Kinetická energie tuhého tělesa 6. 8 Jednoduché stroje 8 Obsah 1 Tuhé těleso 1 2 Moment síly 2 3 Skládání sil 3 3.1 Skládání dvou různoběžných sil................. 3 3.2 Skládání dvou rovnoběžných, různě velkých sil......... 3 3.3 Dvojice sil.............................

Více

ISŠ Nova Paka, Kumburska 846, 50931 Nova Paka Automatizace Dynamické vlastnosti členů členy a regulátory

ISŠ Nova Paka, Kumburska 846, 50931 Nova Paka Automatizace Dynamické vlastnosti členů členy a regulátory Regulátory a vlastnosti regulátorů Jak již bylo uvedeno, vlastnosti regulátorů určují kvalitu regulace. Při volbě regulátoru je třeba přihlížet i k přenosovým vlastnostem regulované soustavy. Cílem je,

Více

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil

4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil 4. Statika základní pojmy a základy rovnováhy sil Síla je veličina vektorová. Je určena působištěm, směrem, smyslem a velikostí. Působiště síly je bod, ve kterém se přenáší účinek síly na těleso. Směr

Více

Mechanika s Inventorem

Mechanika s Inventorem Mechanika s Inventorem 2. Základní pojmy CAD data FEM výpočty Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Optimalizace Tomáš MATOVIČ, publikace 1 Obsah přednášky: Lagrangeův

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

MECHANICKÉ KMITÁNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D19_Z_OPAK_KV_Mechanicke_kmitani_T Člověk a příroda Fyzika Mechanické kmitání Opakování

Více

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny

Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Výpočtová dokumentace pro montážní přípravek oběžného kola Peltonovy turbíny Parametry Jako podklady pro výpočtovou dokumentaci byly zadavatelem dodány parametry: -hmotnost oběžného kola turbíny 2450 kg

Více

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191

Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Název školy Název projektu Registrační číslo projektu Autor Název šablony Střední průmyslová škola strojírenská a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Modernizace výuky

Více

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Vlastnosti regulátorů

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Vlastnosti regulátorů Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) 7) Stabilita regulačního obvodu

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. RNDr. Zdeněk Chobola,CSc., Vlasta Juránková,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P03 MECHANIKA TUHÝCH TĚLES STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Metoda oddělených elementů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze.

Czech Technical University in Prague Faculty of Electrical Engineering. Fakulta elektrotechnická. České vysoké učení technické v Praze. Nejprve několik fyzikálních analogií úvodem Rezonance Rezonance je fyzikálním jevem, kdy má systém tendenci kmitat s velkou amplitudou na určité frekvenci, kdy malá budící síla může vyvolat vibrace s velkou

Více

OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 2010/2011

OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 2010/2011 OTÁZKY VSTUPNÍHO TESTU PP I LS 010/011 Pomocí Thumovy definice, s využitím vrubové citlivosti q je definován vztah mezi součiniteli vrubu a tvaru jako: Součinitel tvaru α je podle obrázku definován jako:

Více

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz)

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz) Provazník oscilatory.docx Oscilátory Oscilátory dělíme podle několika hledisek (uvedené třídění není zcela jednotné - bylo použito vžitých názvů, které vznikaly v různém období vývoje a za zcela odlišných

Více

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny

Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Určení hlavních geometrických, hmotnostních a tuhostních parametrů železničního vozu, přejezd vozu přes klíny Název projektu: Věda pro život, život pro vědu Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/45.0029 V

Více

Dynamické chyby interpolace. Chyby při lineární a kruhové interpolaci.

Dynamické chyby interpolace. Chyby při lineární a kruhové interpolaci. Dynamické chyby interpolace. Chyby při lineární a kruhové interpolaci. 10.12.2014 Obsah prezentace Chyby interpolace Chyby při lineární interpolaci Vlivem nestejných polohových zesílení interpolujících

Více

2. Kinematika bodu a tělesa

2. Kinematika bodu a tělesa 2. Kinematika bodu a tělesa Kinematika bodu popisuje těleso nebo také bod, který se pohybuje po nějaké trajektorii, křivce nebo jinak definované dráze v závislosti na poloze bodu na dráze, rychlosti a

Více

Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností

Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností Automatizace je proces při němž je řídicí funkce člověka nahrazována činností různých přístrojů a zařízení. (Mechanizace, Automatizace, Komplexní automatizace) Kybernetika je Věda, která zkoumá obecné

Více

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák

Teorie tkaní. Úvodní seminář. J. Dvořák Teorie tkaní Úvodní seminář J. Dvořák Cíle semináře 1/ vymezení předmětu teorie tkaní 2/ stručná analýza historie bezčlunkového tkaní 3/ prezentace československého příspěvku na vývoji tkaní 4/ prezentace

Více

Necht na hmotný bod působí pouze pružinová síla F 1 = ky, k > 0. Podle druhého Newtonova zákona je pohyb bodu popsán diferenciální rovnicí

Necht na hmotný bod působí pouze pružinová síla F 1 = ky, k > 0. Podle druhého Newtonova zákona je pohyb bodu popsán diferenciální rovnicí Počáteční problémy pro ODR2 1 Lineární oscilátor. Počáteční problémy pro ODR2 Uvažujme hmotný bod o hmotnosti m, na který působí síly F 1, F 2, F 3. Síla F 1 je přitom úměrná výchylce y z rovnovážné polohy

Více

Základy elektrotechniky

Základy elektrotechniky Základy elektrotechniky Přednáška Stejnosměrné stroje 1 Konstrukční uspořádání stejnosměrného stroje 1 - hlavní póly 5 - vinutí rotoru 2 - magnetický obvod statoru 6 - drážky rotoru 3 - pomocné póly 7

Více

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D.

Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Zadání programu z předmětu Dynamika I pro posluchače kombinovaného studia v Ostravě a Uherském Brodu vyučuje Ing. Zdeněk Poruba, Ph.D. Ze zadaných třinácti příkladů vypracuje každý posluchač samostatně

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETICKÝM MŮSTKEM Úvod: Tenzometry se používají např. pro: Měření deformací objektů. Měření síly, tlaku, krouticího momentu, momentu síly, mechanického napětí spojů. Měření zatížení

Více

Úvod do analytické mechaniky

Úvod do analytické mechaniky Úvod do analytické mechaniky Vektorová mechanika, která je někdy nazývána jako Newtonova, vychází bezprostředně z principů, které jsou vyjádřeny vztahy mezi vektorovými veličinami. V tomto případě např.

Více

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ

6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ 6 6 DYNAMIKA SOUSTAVY HMOTNÝCH BODŮ Pohyblivost mechanické soustavy charakterizujeme počtem stupňů volnosti. Je to číslo, které udává, kolika nezávislými parametry je určena poloha jednotlivých členů soustavy

Více

trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek 1: Prut namáhaný kroutícím momentem.

trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek 1: Prut namáhaný kroutícím momentem. Namáhání krutem Uvažujme přímý prut neměnného kruhového průřezu (Obr.2), popřípadě trubku o délce l. Prut (nebo trubka) bude namáhán kroutícím momentem M K [Nm]. Obrázek : Prut namáhaný kroutícím momentem.

Více

Mechanika - kinematika

Mechanika - kinematika Mechanika - kinematika Hlavní body Úvod do mechaniky, kinematika hmotného bodu Pohyb přímočarý rovnoměrný rovnoměrně zrychlený. Pohyb křivočarý. Pohyb po kružnici rovnoměrný rovnoměrně zrychlený Pohyb

Více

Ztráta stability tenkých přímých prutů - vzpěr

Ztráta stability tenkých přímých prutů - vzpěr Ztráta stability tenkých přímých prutů - vzpěr Motivace štíhlé pruty namáhané tlakem mohou vybočit ze svého původně přímého tvaru a může dojít ke ztrátě stability a zhroucení konstrukce dříve, než je dosaženo

Více

princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním generátorem,

princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním generátorem, 1 SYNCHRONNÍ INDUKČNÍ STROJE 1.1 Synchronní generátor V této kapitole se dozvíte: princip činnosti synchronních motorů (generátoru), paralelní provoz synchronních generátorů, kompenzace sítě synchronním

Více

Mechanické kmitání a vlnění, Pohlovo kyvadlo

Mechanické kmitání a vlnění, Pohlovo kyvadlo Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Mechanické kmitání a vlnění, Pohlovo kyvadlo Číslo úlohy: 10 Jméno: Vojtěch HORNÝ Spolupracoval: Jaroslav Zeman Datum : 26. 10. 2009 Číslo kroužku: pondělí 13:30 Číslo

Více