Kohorta přestavuje stejnověkou populaci např. semenáčků dubu a ohnice z uzrálých žaludů a semen z léta vyklíčených na jaře příštího roku.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kohorta přestavuje stejnověkou populaci např. semenáčků dubu a ohnice z uzrálých žaludů a semen z léta vyklíčených na jaře příštího roku."

Transkript

1 Změny velikosti populace Pod pojmem velikost populace nejčastěji rozumíme počet jedinců, kteří populaci tvoří. Počet jedinců populace na jednotku plochy určuje hustotu (denzitu) populace. Při studiu hustoty populace se počítají jednotlivé nadzemní prýty (jedinci) určitého druhu v sérii velkého počtu malých plošek náhodně rozložených po stanovišti. Z výsledků se vypočítá průměrný počet jedinců na plochu. Soubor semenáčků rostlin téhož druhu, které vyklíčí na určitém místě (ploše) v určitém krátkém časovém rozsahu se v populační ekologii nazývá kohorta. Kohorta přestavuje stejnověkou populaci např. semenáčků dubu a ohnice z uzrálých žaludů a semen z léta vyklíčených na jaře příštího roku. Nejjednodušší model vyjadřující změny velikosti populace v čase vychází ze tří populačních parametrů : - natality (A), tvorby nových jedinců, - mortality (M),úhynu jedinců, - migrace : imigrace (I), přísun nových jedinců emigrace (E), vymizení jedinců z populace Jako migraci můžeme u rostlin označit pasivní transport např. vodou, větrem, živočichy, kdy jsou noví jedinci do stávající populace buď zaneseni, nebo případně z ní odneseni. Rozdělení úhynu (mortality) jedinců populace v průběhu času je u různých druhů rostlin různé např. jednoletky, víceleté byliny a dřeviny. Mortalita jedinců populace je určována podmínkami stanoviště (abiotickými a biotickými vlivy prostředí, významné jsou také vlivy antropogenní (změny chemizmu prostředí např. působením kyselých atmosferických depozic apod. Velikost populace vytrvalých rostlin se mění v čase tak, že jedinci zároveň přibývají a ubývají, počet uhynulých jedinců se zhruba rovná počtu nově narostlých. V takovém případě velikost populace jen málo kolísá a zůstává víceméně nezměněná.

2 Struktura populace Z populační analýzy rostlin vyplývá, že jedinci ve stejnověké populaci (kohortě) nebudou navzájem rovnocennní. Mohou se lišit v rychlosti růstu, tvorbě biomasy, takže např. někteří jedinci jsou vyšší a mají více větví a listů než jiní, mohou se lišit i v různých fázích ontogenetického vývoje (vegetativních i generativních fázích ). Strukturu populací můžeme zjišťovat : 1. Jednorázově v určitém časovém bodě, kdy stanovíme tzv. statickou strukturu. Používá se především u populací dlouhověkých rostlin, kde prakticky není možno sledovat změny populace v průběhu celého jejího životního cyklu. Nejčastěji se v rámci této analýzy zaměřujeme na : - věkovou strukturu (jedince rozdělíme podle věkových tříd a zjistíme jejich frekvenci četnost v těchto třídách), - velikostní strukturu (podle výšky, růstu jedinců v populaci), - ontogenetickou strukturu (z hlediska vývojových fází jedinců populace), - sexuální strukturu (poměr pohlaví jedinců např. u dvoudomých rostlin). Analýza věkové skladby se používá v lesnictví k posouzení stavu ve struktuře přirozeného porostu a jeho vyvážení z hlediska jeho přirozené obnovy. 2. V průběhu celého životního cyklu populace, kdy stanovíme tzv. dynamickou strukturu. Sledují se změny od vyklíčení až po úhyn posledních jedinců populace, a to v určitých časových intervalech (dnů, týdnů, měsíců). Tento způsob je prakticky možný jen u populací s poměrně krátkým životním cyklem, nejlépe u jednoletých a dvouletých rostlin. V průběhu životního cyklu populace se v jednotlivých datech sledují a stanovují některé základní charakteristiky populace jako např. počet žijících jedinců, počet uhynulých jedinců, průměrný počet uhynulých jedinců za den apod. Hlavní pozornost je věnována vztahu mezi počtem přežívajících a stářím jedinců. Současně se s touto analýzou také zaznamenává plodnost jedinců populace ve vztahu ke stáří, počet semen v populaci a na jedince a výsledky takovéto analýzy tvoří tzv. dynamickou životní tabulku.

3 Vzájemné vztahy mezi jedinci a populacemi rostlin V každé biocenóze se vytvářejí těsnější nebo volnější vzájemné vztahy (interakce, koakce) mezi jednotlivými rostlinnými populacemi i mezi jedinci jedné populace a rovněž tak mezi rostlinnou a živočišnou složkou biocenózy. Tyto interakce jsou často výsledkem dlouhodobé společné evoluce těchto organizmů v jedné biocenóze. Jsou různého druhu a projevují se různými mechanismy, avšak všechny jsou důležité pro utváření struktury a funkce biocenózy. V převážné většině případů se interakce uskutečňují tak, že jeden organismus změnou chemických nebo fyzikálních vlastností svého prostředí mění podmínky pro druhý, sním v tomto prostředí žijící organismus. V zásadě se rozlišují čtyři základní typy interakcí, ačkoli v přírodě není zpravidla možné vždy vymezit jasné hranice mezi nimi. V závislosti na změnách vnějšího prostředí jeden způsob interakce může plynule přecházet v jiný. Rovněž interakce se mohou různým způsobem kombinovat. 1. Soutěž o limitující faktor stanoviště, které je zdrojem výživy, (minerální látky v půdě, půdní vlhkost, zdroj energie nebo prostor se nazývá konkurence, kompetice. Je základní trofický a prostorový vztah. 2. Interakce způsobené specifickými chemickými látkami, které rostliny vylučují do svého prostředí nadzemními nebo pozemními orgány. Pro utváření biocenózy mohou mí tyto vylučované látky tuto funkci : a) regulační funkci, kdy chemickými látkami vylučovanými jednou rostlinou je ovlivňován růst a vývoj druhé rostliny. Tato interakce se nazývá alelopatie, b) obrannou funkci, spočívající v biochemickém působení vylučovaných látek proti napadení jiným organismem např. parazitem,

4 c) komunikační funkci těchto chemických látek vylučovaných rostlinami, projevující se v lákání např. živočichů - opylovačů (zoogamie), nebo roznašečů semen (zoochorie). 3. Vztahy na trofické úrovni, které se projevují většinou tak, že nespecifické látky vytvářené jedním organismem se stávají zdrojem výživy a energie pro druhý organismus. Projevem interakce tohoto druhu je mykorhyza, symbiotický vztah hlízkových bakterií a kořenů, parazitismus, lichenismus a saprofitismus. 4. Interakce založená na volném netrofickém fyyickém vytahu jedné rostliny s druhou se nazývá epifytismus. Při změně podmínek prostředí, nebo při změně koncentrace chemické látky vylučované do prostředí mohou interakce u týchž organismů přecházet ze vztahů kladných (tj. prospěšných pro jejich růst a vývoj) do vztahů negativních, kdy se organismy začnou ve svém růstu a vývoji vzájemně inhibovat, nebo jeden z nich má ve vztahu prospěch na úkor druhého. Přechod z kladných do negativních interakcí a obráceně vzniká v přírodě často. Konkurence Konkurence je soutěž mezi jedinci nebo populacemi o omezený (limitující) zdroj výživy a omezený společný prostor. Ke konkurenci dochází tehdy, není-li dostatek zdrojů výživy, popř. prostoru pro dva či více jedinců, či populací rostoucích ve společném prostoru. Některý z nich má větší nedostatek než ostatní, a je tedy inhibován ve svém růstu a vývoji, popřípadě odumírá. Konkurenci můžeme vyjádřit také jako aktivní současný požadavek dvou nebo více jedinců stejného druhu nebo jedinců dvou nebo více druhů na společné zdroje, které jsou aktuálně nebo potenciálně limitující, tj. nedostačují zcela pro všechny zůčastněné zájemce. Důsledkem konkurenčního potlačování jsou růstové reakce jedinců, např. zastavení růstu a posléze i úhyn jedince.

5 Konkurence také inhibuje vývoj jedince tak, že u něj nedojde ke generativní fázi vývoje a jeho rozmnožování. Schopnost konkurence určitého druhu rostliny závisí především na těch vlastnostech, které mohou pozměňovat abiotické prostředí sousední rostliny (odebírat potřebné záření, odebírat minerální živiny a vodu z půdy apod.). Hlavní vlastnosti, které se při konkurenci uplatňují, jsou : 1. Schopnost rychlého klíčení a rychlého růstu v raných fázích vývoje, který umožňuje rychlé obsazení stanoviště. 2. Délka vegetačního období. Rostliny, které mají po delší dobu obsazený jak nadzemní, tak podzemní kořenový prostor, jsou konkurenčně schopnější. 3. Délka života. Rostliny jednoleté jsou konkurenčně potlačovány vytrvalými rostlinami. 4. Konečná výška rostliny. Rostliny vyšší potlačují nižší. 5. Tvorba biomasy. Rostliny produkčně výkonnější, potlačují rostliny s menší biomasou. 6. Způsob reprodukce. Za určitých podmínek umožňuje schopnost vegetativního růstu rychlé rozšíření, a tím obsazení prostoru na úkor druhého druhu. 7. Regenerační kapacita nadzemního systému rostlin. Schopnost regenerace mechanicky porušených nadzemních orgánů umožňuje konkurenční prosazování. 8. Růst a aktivita kořenového systému. Uplatňuje se především při minerální výživě rostlin a jejich zásobování vodou. Rostliny s větším absorpčním povrchem kořenů a s vyšším savým potenciálem jsou konkurenčně zvýhodněny. 9. Schopnost adaptace na nepříznivé podmínky.

6 Trofické interakce V přírodě se velmi často vytváří vzájemně prospěšný vztah na trofické úrovni mezi kořeny vyšších rostlin a některými mikroorganismy, nebo houbami. Tento vztah je podmíněn tím, že na povrch kořenů rostlin jsou stále uvolňovány kořenové výměšky (exudáty), takže povrch kořene je vždy pokryt gelovitou vrstvičkou, označovanou jako mucigel, která se postupně rozpouští a přechází do půdy. Exudáty tvoří organické látky (sacharidy, aminokyseliny, organické kyseliny, enzymy a mnoho dalších látek), které pak slouží jako živné substráty prorůst půdních bakterií a hub. Část půdy přiléhající ke kořenům s těmito výměšky se nazývá rhizosféra. Přechod mezi rhizosférou a okolní půdou bývá plynulý bez ostrých hranic. 1. Mikroorganismy žijící v rhizosféře ovlivňují podstatně příjem nejrůznějších živin kořeny. Nejznámější příklad tohoto vzájemného prospěšného soužití (mutualismu) je symbióza nitrogenních mikroorganismů (hlízkových bakterií) s kořeny rostlin. Množství takto fixovaného vzdušného dusíku závisí na intenzitě fotosyntézy. 2. Velmi významná symbióza, která se odehrává v rhizosferní vrstvě kořenů, je soužití houby s kořeny vyšších rostlin a nazývá se mykorhiza. Velké množství druhů rostlin vyžaduje pro svůj dobrý vzrůst mykorhizu, jako je tomu u většiny našich dřevin (stromů a keřů). Rozlišujeme ektotrofní a endotrofní mykorhizu. Ektotrofní mykorhiza, hyfy hub obalují především povrch primárních kořenů. Pokud pronikají do kořene, pak jen mezibuněčnými prostorami do povrchu kůry. Zvětšují mnohonásobně aktivní povrch savých kořenů, a tím i zvětšují příjem vody a minerálních látek kořeny. Houba pak naopak získává z kořenů část asimilátů a růstových látek. Tento typ mykorhizy se vyskytuje u našich lesních ekologických dominant, jako jsou např. dub, buk, jedle, smrk, habr, borovice. Endotrofní mykorhiza, hyfy hub pronikají až do kořenových buněk odkud čerpají produkty fotosyntézy. Hyfy hub jsou naproti tomu samy stravovány rostlinou, která z nich odebírá dusíkaté sloučeniny a fosfor. Fosfor je tak rychleji uvolňován i z těžko rozpustných komplexů.

7 3. Parazitismus je taková interakce, kdy jeden organismus (parazit) má z tohoto vztahu trofický prospěch, u druhého organismu, který bývá obvykle větších rozměrů (hostitel), se tento vztah projevuje inhibičně. U některých vyšších rostlin bývají vytvořeny v některých částech, např. v cibulích, kořenech, listech, specifické chemické látky fytoncidy, které působí toxicky na bakterie a plísně a ochraňují tyto rostliny před parazity (cibule, česnek). 4. Soužitím heterotrofního organismu (houba) s autotrofním mikroorganismem (zelená řasa nebo sinice) se vytváří nový samostatný organismus lišejník. Tento specifický druh vztahu se nazývá lichenismus. Epifytismus Epifytismus je vztah, kdy jedna rostlina (epifyt) roste na orgánu druhé rostliny, která je obvykle větších rozměrů, přičemž epifyt používá hostitelskou rostlinu jen jako pasivní substrát., aniž dochází k trofickému či metabolickému propojení obou rostlin. Pro epifytní rostlinu je tento vztah kladný, umožňuje rostlině růst v podmínkách pro ni příznivých např. (dostatek slunečního záření, vyloučení kořenové konkurence). Na hostitelské rostlině se tento vztah projevuje neutrálně. Vzájemné vztahy mezi rostlinami a živočichy Skladba biocenózy je výsledkem nespočetného množství vzájemných vztahů nejen mezi jednotlivými rostlinnými populacemi, ale i mezi populacemi živočichů a rostlin. některé z těchto vzájemných vztahů živočichů a rostlin se dlouhým vývojem staly pro život rostlin nutné, jiné jsou často jen náhodné a přechodné. Všechny jsou však důležitým faktorem pro formování struktury a funkcí rostlinného společenstva. Tyto vztahy mohou být přímé trofické, nebo nepřímé, vzniklé změnou prostředí. Vzájemné vztahy mezi rostlinami a živočichem se mohou projevovat na rostlinách různým způsobem : a) kladně, to je tehdy, kdy rostliny jsou tímto vztahem ve svém růstu a vývoji podporovány (např. opylování, rozšiřování semen a plodů apod.), b) negativně, v případě poškození nadzemní nebo podzemní biomasy (okusem, sešlapem, rytím apod.), c) indiferentně, jestliže se vliv na růstu a vývoji rostliny neprojeví.

8 Trofické vztahy Základní vztah mezi populacemi rostlin a živočichů je trofický vztah. Rostliny jako primární producenti jsou potravou, a tedy zdrojem energie pro heterotrofní organismy (herbivory) první trofické úrovně v trofickém řetězci. Živočichové především okusem rostlinných částí omezují růst i vývoj rostlin. Většina rostlin má schopnost regenerovat své poškozené části. Vliv pastvy Vliv pastvy živočichů (divoce žijících zvířat stejně jako domácích zvířat) se velmi významně projevuje na skladě společenstva rostlin. Pastva se projevuje nejenom přímo okusem nadzemních částí, ale také nepřímo sešlapem, který způsobuje mechanické porušování rostlin a změny ve struktuře povrchu půdy. Významný je i vliv hnojení trusem pasoucích se zvířat, kterým se mění chemické složení půdy. Především se zvyšuje obsah dusíku a fosforu. Podle reakce na pastvu můžeme rozdělit rostliny do tří skupin : 1. Ustupující druhy, jsou ty druhy původního společenstva, která jsou citlivá i na mírné zásahy spásáním. Jejich biomasa i pokryvnost ve společenstvu se snižuje, popř. ze společenstva postupně mizí. 2. Rozrůstající se druhy, jsou takové druhy původního společenstva, která jsou však vůči spásání rezistentní a jsou ještě navíc jím podporovány v růstu. 3. Invazní druhy jsou druhy, které nerostly v původním společenstvu vlivem a které se rozšířily do společenstva vlivem pastvy jako reakci na ni.

9 Vliv fytofágního hmyzu Na vegetaci působí destruktivně také různé druhy fytofágního hmyzu, který parazituje na rostlinách. Některé druhy přímo požírají části rostlin (např.sarančata, obaleči, apod.) nebo působí na rostliny tak, že nakladou vajíčka do plodů nebo vegetačních vrcholů rostlin a vylíhlé larvy pak tyto části rostlin požírají. Některý hmyz nabodává rostlinné orgány a odsává z nich přímo potřebné výživné látky (např. mšice, bejlomorky, třásněnky apod.). V některých případech může dojít k explozi populací fytofágního hmyzu, čímž se může zcela narušit rovnováha rostlinného společenstva, zvláště jsou-li rostliny oslabeny (např. imisní zátěží apod.). Dochází pak vlivem této exploze zpravidla k celkové kalamitě a úhynu porostů jako např. v minulosti k úhynu smrkových porostů v Jizerských horách, nebo na Šumavě. Masožravé rostliny Speciální metabolické vztahy existují mezi masožravými rostlinami a drobnými živočichy. tyto rostliny mají schopnost vylučovat trávicí látky, především proteolytické enzymy. Jimi rozkládají zachycené živočišné organismy, uzavřené na svých listech nebo listových útvarech (láčkách). Někdy se tyto enzymy uvolňují také druhotně z bakterií a hub, které v láčkách žijí. Tímto způsobem je výživa masožravých rostlin obohacována o dusíkaté sloučeniny, fosfor i draslík. Netrofické vztahy Živočichové působí na změny rostlinného společenstva velmi často i bez přímého trofického vztahu, a to buď destrukcí rostlin, nebo změnami prostředí. 1. Velmi početné skupiny živočichů si z nadzemních částí rostlin dělají hnízdiště nebo úkryt např. ptačí kolonie racků může zničit velkou část biomasy pobřežní vegetace.

10 2. Důležité nepřímé vlivy živočichů se odehrávají v půdním prostředí. Velký význam má činnost hlodavců (hrabošovytých, např. hryzců) a hrabavých hmyzožravců např. krtků, kteří rozrývají půdu, narušují kořeny rostlin a roznášejí diarpory.činností a pohybem půdní fauny se půda kypří, a tím se zvyšuje i obsah kyslíku v půdě. Odumřelá těla půdních organismů jsou bezprostředně součástí detritového řetězce a obohacují půdu o humus a minerální látky. Vliv člověka na populace Trvalé vlivy člověka (antropické vlivy) na vegetaci se datují již od neolitu (u nás asi let př.n.l.), kdy si člověk začal úmyslně a trvale uvolňovat půdu pro pastvu a pěstování užitkových rostlin. Tuto půdu získával většinou vypalováním (žďářením) na úkor původních lesů. Těmito zásahy docházelo a stále ještě dochází k hlubokému porušení biologické a ekologické rovnováhy krajiny. Taková vegetace která se vytvořila bez zásahu člověka a je v rovnováze se svým přirozeným prostředím označujeme jako původní vegetace. U nás jí tvoří až na malé vyjímky lesní společenstva (Boubínský prales). Častěji se v naší krajině vyskytuje přirozená vegetace, která je složena z druhů dřevin, jejichž ekologické nároky odpovídají podmínkám stanoviště, ale jsou částečně ovlivňovány různými hospodářskými zásahy. Převážnou většinu vegetace tvoří druhotné kulturní porosty, lesní, luční, nebo polní, tj. takové, kde pěstované druhy rostlin často neodpovídají komplexu stanovištních podmínek a jejich porosty nejsou samy v rovnováze s jejich přirozeným prostředím. Jejich existence je umožněna pouze činností člověka. Z lesních porostů to jsou např. kulturní smrčiny, porosty akátu, borovice černé a dále zemědělské polní a luční kultury (porosty obilovin, okopanin, pícnin, apod.). Zemědělská půda (pole, louky, pastviny) je v převážné většině na místech, která původně pokrýval les. Jen činností člověka, především orbou, kultivací, kosením, pastvou a s využitím dodatkové energie jsou tyto plochy udržovány na úrovni bylinného porostu.

11 Jestliže kulturní porosty přestanou být hospodářskými zásahy ovlivňovány, začne se vegetace přeměňovat směrem k původnímu složení. Takovýto vývoj vegetace se označuje jako ekologická sukcese a můžeme ho sledovat na opuštěných polích, nekosených loukách, na pastvinách kde se již přestalo pást, ale také na výsypkách, skrývkách, náspech, stavbách, skládkách apod. Vlivy člověka se tak odrážejí ve skladbě původní vegetace i v její rozloze. Za hlavní příčiny těchto změn se uvádějí tyto : 1. Především snížení počtu biotopů,(zábor půdy pro výstavbu, těžbu, industrializaci apod.) na nichž původní společenstva, či populace měly možnost růst. Některé typy biotopů mizí nebo již zcela vymizely. 2. Změny stanovištních podmínek, tj. ekologické změny biotopu vznikající jako následek zásahů člověka do krajiny (úpravy vodního režimu, změny chemismu půdy, vody, ovzduší apod.). 3. Přímé vlivy člověka, destrukce rostlin sešlapem, sběrem semen a plodů, apod. Rostliny, které se šíří v důsledku činnosti člověka (tj. plevele,ruderální-rumištní rostliny) označujeme jako synantropní rostliny, tvořící často celá synantropní společenstva. Synantropní vegetace mohou být dvojího původu : A. Naše druhy, které se činností člověka šíří spontánně je to např. kopřiva dvoudomá, pýr plazivý apod. a nazývají se (apofyty). B. Rostliny cizího původu, člověkem k nám zanesené nebo zavlečené (antropofyty). Tyto druhy představují v současné době procent naší flóry. Synantropní společenstva vznikají většinou spontánně na místech s velkou koncentrací obyvatelstva a hospodářskou činností. Stávají se důležitou složkou životního prostředí, třeba i jen na omezenou dobu. Jejich význam a funkce jsou tyto :

12 1. Půdoochranná a mikroklimatická funkce. Rostliny zpevňují povrch půdy a tím omezují působení vodní a větrnné eroze. Omezují extrémní výkyvy teplot přízemní vrstvy vzduchu a vlhkosti vzduchu při povrchu půdy, čímž zlepšují mikroklimatické podmínky nejbližšího okolí. 2. Hygienická funkce, snižuje prašnost prostředí, tím že tyto rostliny zachycují na svém povrchu velké množství prachu. 3. Důležitá je i funkce zvukové clony(společenstva vysokých merlíků, lebedy, komonice podél komunikací). 4. Estetická funkce, touto vegetací porostlé devastované plochy působí vizuálně příjemněji, než obnažené substráty. Kromě pozitivních funkcí mají synantropní společenstva také některé negativní vlivy : 1. Mohou být ohnisky vývoje některých parazitů kulturních rostlin, především plísní a hub, nebo hmyzu a drobných savců. 2. Mohou se také negativně uplatňovat svou produkcí pylů na průběhu alergických onemocnění. 3. Fungují jako potenciální ohniska šíření některých obtížných plevelů. 4. Mohou ztěžovat provoz na železničních vlečkách, tratích, nádražích apod. Strategie populací rostlin Jednou ze stěžejních otázek ekologie rostlin je, jaké jsou vlastnosti populací (druhu), které umožnily jejich úspěšnou existenci (růst, vývoj a rozmnožování na jednotlivých, často velmi odlišných typech stanovišť. Termínem strategie rozumíme tedy soubory vlastností, které se v evoluční selekci osvědčily jako výhodné pro úspěšnou existenci dané populace, tj.pro její přežívání v čase a šíření se v prostoru. V různých modelech strategií populací se tedy uplatňují soubory specifických vlastností, které jsou výsledkem dlouhodobých fylogenetických adaptací k prostředí a jsou geneticky pro každý taxon zakódovány.

13 Tyto vlastnosti mají různý charakter a jsou to především tyto : 1. metabolické (rychlost tvorby biomasy), 2. trofické (nároky na výživu), 3. morfologické (např. výška rostliny, její větvení a morfologické adaptace na nedostatek vody, minerálních živin apod.), 4. propagační (vegetativní propagace), 5. reprodukční kapacita (produkce plodů a semen), 6. schopnost regenerace (z adventivních pupenů nebo druhotných a náhradních meristrémů), 7. alelopatické působení (obsah toxických látek), 8. fenologické (sezonní rytmy), 9. životní cyklus. Úspěšný život (růst, vývoj, rozmnožování, přežívání a šíření) populace závisí na tom, jak populace může reagovat na ty faktory prostředí, které její život na příslušném stanovišti omezují (Grime 1979). Negativní stanovištní faktory omezující tvorbu biomasy můžeme shrnout do tří skupin : 1. První skupinou jsou ty faktory, které limitují přísun živin rostlinám. je to především nedostatek vody, minerálních živin, omezené záření, příliš nízké nebo příliš vysoké teploty apod. Tento nedostatek pro život nezbytných faktorů označujeme jako stres. Stresem rozumíme všechny od normy se odchylující situace, které organismus nadměrně zatěžují. Na tuto zátěž reagují organismy specificky. 2. Druhou skupinu negativních vnějších faktorů, nazývanou narušování (disturbance), tvoří ty, s jejichž působením je spojena částečná nebo celková destrukce již vytvořené rostlinné biomasy. je výsledkem aktivity herbivorů, parazitů nebo člověka (sešlapáním, pasením, orbou), nebo vzniká důsledkem takových jevů, jako je půdní a větrná eroze, oheň, velké záplavy apod.). Podle toho, které ze dvou jmenovaných skupin limitujících faktorů se spolu na stanovišti uplatňují a v jaké míře, rozlišil Grime čtyři teoreticky možné kombinace : (A) malý stres a velké narušování (B) malý stres a velké narušování (C) velký stres a malé narušování (D) velký stres a velké narušování

14 Při kombinaci (D) nemohou rostliny trvale růst. Kombinace (B) negativních faktorů představuje stanovištní typ s příznivými podmínkami pro růst a vývoj pro většinu populací. Limitujícím faktorem rozvoje populace je pouze konkurence ostatních populací, tedy skutečnost že záření, voda, minerální látky nebo životní prostor nejsou na daném stanovišti neomezeně k dispozici, ale že se o ně musí populace dělit s ostatními populacemi. Tři hlavní typy primárních strategií populací jsou zvoleny podle toho, která z uvedených tří kombinací skupin faktorů (A,B,C), omezujících úspěch určité populace na daném stanovišti, je rozhodující : 1. Ruderální stratégové (R - stratégové) snášejí malý stres, ale odolávají vysokému narušování biomasy (kombinace A). 2. Konkurenční stratégové (C stratégové) využívají podmínky malého stresu a malého narušování biomasy při vlivu vysoké konkurence (kombinace B). 3. Stratégové snášející stres (S stratégové) snášejí velký stres, avšak za nízkého narušování biomasy (kombinace C). 1. Ruderální (rumištní) stratégové (R stratégové) jsou ty druhy rostlin, které jsou adaptovány na vysoké narušování (disturbanci) biomasy a snášejí malý stres. při této strategii se uplatňují především tyto vlastnosti : a) velká reprodukční kapacita a rychlá klíčivost. Semena a plody mohou dlouho setrvávat v půdě v zásobě semen, b) rychlá tvorba biomasy, velká relativní rychlost růstu, vysoká produkce, c) druhy s krátkým životním cyklem, především jednoleté, nebo krátce žijící vytrvalé rostliny, d) rychlý růst populace se odehrává v exponenciální části růstové křivky populace, e) vysoký podíl roční produkce je obsažen v generativních orgánech (semenech a plodech), f) přežívají ve formě semen a plodů, g) mají relativně malé množství odumřelé biomasy. Tato strategie je optimální pro stanoviště, která jsou dostatečně zásobena živinami, energií a vodou (případný stres je minimální) a vegetace je mechanicky narušována, čímž je výrazně snižována nadzemní biomasa a začíná osídlování (jednoleté plevele, divoký mák, hořčice rolní, kokoška pastuší

15 tobolka, nebo rumištní dvouleté plevele, merlík, lebeda a dále i některé jednoleté kulturní rostliny. 2. Konkurenční stratégové (C stratégové) jsou rostlinné druhy s vysokou konkurenční schopností. Mají tyto vlastnosti : a) relativně značná výška, b) velká plocha asimilačního aparátu, c) schopnost větvení v nadzemních i podzemních částech (kořenech i oddencích) rostlin, d) relativně velké listy, které poměrně krátce vytrvávají, e) schopnost intenzivně využívat zdroje výživy pouze v době vegetačního růstu, f) velká potenciální relativní růstová rychlost a tvorba biomasy, g) dlouhověkost (vytrvalé rostliny, stromy, keře), h) malý podíl roční produkce věnovaný semenům, i) většina asimilátů a minerální výživy je rychle přemísťována do vegetativních částí a rezervních orgánů rostlin, j) na stres reaguje rychlou reakcí biomasy k) tvoří se velké množství odumřelé biomasy. Optimum růstu těchto stratégů je na stanovištích s dostatečnou zásobou minerálních látek a vody a bez narušování (disturbance) jejich biomasy. Za takových podmínek jsou C stratégové konkurenčně nejsilnější. V našich podmínkách jsem zařazujeme některé lesní ekologické dominanty (edifikátory), dub, buk, jasan. 3. Stres snášející stratégové (S stratégové) jsou ty druhy rostlin, které jsou schopny růst na stanovištích pod vlivem stresu, tj. na takových, která se ve zdrojích výživy, záření, vody odchylují od průměrných hodnot tak, že výživa je limitujícím faktorem pro tvorbu jejich biomasy, kde však vytvořená biomasa není ničím narušována. S srtatégové mají takový komplex vlastností, které jsou adaptacemi k trvale nepříznivým podmínkám prostředí. Jejich společnými znaky jsou tyto vlastnosti : a) mají pomalou rychlost růstu, b) mají nízkou produkci, c) jsou to rostliny vytrvalé (stromy, keře, vytrvalé byliny apod.), d) květy a semena netvoří každým rokem, e) mají malé listy, často jehlice, nebo listy neopadavé, vždyzelené, mají možnost být aktivní prakticky průběhem celého roku a tím si prodlužovat období fotosyntetické aktivity, f) poměr roční produkce v semenech je malý, g) šíří se často také vegetativně.

16 S stratégové mají optimum svého růstu na neproduktivních stanovištích, s některým limitujícím faktorem. Vyskytují se i na stanovištích, kde zdroje výživy byly sníženy růstem a odčerpáním jinými rostlinami. Mezi stratégy snášející stres patří z naší flóry druhy rodu borovice, smrk, jalovec, brusnice, vřes, tedy druhy, které jsou schopny růst i na velmi málo úrodných stanovištích.

Formy ekologické stability: minimalizací změn (buk + podrost) resilience (pružnost) jako guma, zajištění stability optimalizací změn (bříza + plevele)

Formy ekologické stability: minimalizací změn (buk + podrost) resilience (pružnost) jako guma, zajištění stability optimalizací změn (bříza + plevele) schopnost ekologického kl ikéh systému vyrovnávat vnější rušivé vlivy vlastními spontánními mechanismy (autoregulace) koeficient ekologické stability (KES) poměr ploch relativně stabilních proti plochám

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 09 VY 32 INOVACE 0115 0309

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 09 VY 32 INOVACE 0115 0309 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 09 VY 32 INOVACE 0115 0309 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

4.3. Vztahy rostlinstva a prostředí T Vzájemné vztahy mezi rostlinami (1/51)

4.3. Vztahy rostlinstva a prostředí T Vzájemné vztahy mezi rostlinami (1/51) "Učení nás bude více bavit aneb moderní výuka oboru lesnictví prostřednictvím ICT ". 4.3. Vztahy rostlinstva a prostředí T - 4.3.9. Vzájemné vztahy mezi rostlinami (1/51) Obecné postavení rostlinstva v

Více

Je-li rostlinné společenstvo tvořeno pouze jedinci jedné populace, mluvíme o monocenóze nebo také o čistém prostoru.

Je-li rostlinné společenstvo tvořeno pouze jedinci jedné populace, mluvíme o monocenóze nebo také o čistém prostoru. EKOLOGIE SPOLEČENSTVA (SYNEKOLOGIE) Rostlinné společenstvo (fytocenózu) můžeme definovat jako soubor jedinců a populací rostlin rostoucích společně na určitém stanovišti, které jsou ovlivňovány svým prostředím,

Více

a) zkonzumují za život velké množství jedinců, avšak nespotřebují jedince celého, nezpůsobují jeho smrt, i když mu svou aktivitou škodí

a) zkonzumují za život velké množství jedinců, avšak nespotřebují jedince celého, nezpůsobují jeho smrt, i když mu svou aktivitou škodí 1. Praví predátoři: a) zkonzumují za život velké množství jedinců, avšak nespotřebují jedince celého, nezpůsobují jeho smrt, i když mu svou aktivitou škodí b) konzumují část kořisti, kořist zpravidla neusmrtí,

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 255 Jméno autora Jana Malečová Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 11. 5. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 9. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Člověk a příroda

Více

Struktura a funkce lučních ekosystémů

Struktura a funkce lučních ekosystémů Struktura a funkce lučních ekosystémů Louka Z různých definic a pohledů lze luční porost chápat různě: Městský člověk květnatá louka Zemědělec pícní porost Ekolog fytocenóza, geobiocenóza, ekosystém Producenti

Více

Podmínky působící na organismy: abiotické - vlivy neživé části prostředí na organismus biotické - vlivy ostatních živých organismů na život jedince, m

Podmínky působící na organismy: abiotické - vlivy neživé části prostředí na organismus biotické - vlivy ostatních živých organismů na život jedince, m Přednáška č. 4 Pěstitelství, základy ekologie, pedologie a fenologie Země Podmínky působící na organismy: abiotické - vlivy neživé části prostředí na organismus biotické - vlivy ostatních živých organismů

Více

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava

Invazní druhy rostlin NP Šumava. Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Invazní druhy rostlin NP Šumava Eva Buršíková, Romana Roučková Správa Národního parku Šumava Rostlinné invaze v Národním parku Šumava Národní park Šumava 2 Lupina mnoholistá Lupinus polyphyllus Bobovité

Více

věda zkoumající vzájemné vztahy mezi organismy a vztahy organismů k prostředí základní biologická disciplína využívá poznatků dalších věd - chemie, fyzika, geografie, sociologie rozdělení ekologie podle

Více

Amensalismus Komensalismus Mutualismus

Amensalismus Komensalismus Mutualismus Amensalismus Komensalismus Mutualismus Interspecifické interakce = vzájemné působení dvou a více populací/druhů/organismů Klasifikace působení na velikost populace, populační růst, fitness jedince +, -,

Více

Dynamika populace. - výkyvy populační hustoty (jakékoliv změny početnosti populace) - rozhodující faktory jsou natalita, mortalita, příp.

Dynamika populace. - výkyvy populační hustoty (jakékoliv změny početnosti populace) - rozhodující faktory jsou natalita, mortalita, příp. POPULAČNÍ DYNAMIKA Dynamika populace - výkyvy populační hustoty (jakékoliv změny početnosti populace) - rozhodující faktory jsou natalita, mortalita, příp. migralita velikost populace N t+1 = N t + N a

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 25.1.2013

Více

Ekologie a její obory, vztahy mezi organismy a prostředím

Ekologie a její obory, vztahy mezi organismy a prostředím Variace 1 Ekologie a její obory, vztahy mezi organismy a prostředím Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz.

Více

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu

Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu Před dvěma tisíci lety zabíraly lesy většinu Evropy, Ameriky a Asie, ale značnáčást z nich byla vykácena. Dnes lesy pokrývají asi jednu třetinu zemského povrchu. Hlavní příčinou odlesňování je po staletí

Více

1. Ekologie zabývající se studiem jednotlivých druhů se nazývá: a) synekologie b) autekologie c) demekologie

1. Ekologie zabývající se studiem jednotlivých druhů se nazývá: a) synekologie b) autekologie c) demekologie 1. Ekologie zabývající se studiem jednotlivých druhů se nazývá: a) synekologie b) autekologie c) demekologie 2. Plocha lesa v ČR dle statistiky ročně: a) stoupá o cca 2 tis. ha b) klesá o cca 15 tis. ha

Více

Problematika škod na lesních porostech v Jizerských horách. Mgr. Petra Kušková, Centrum pro otázky životního prostředí UK,

Problematika škod na lesních porostech v Jizerských horách. Mgr. Petra Kušková, Centrum pro otázky životního prostředí UK, Problematika škod na lesních porostech v Jizerských horách Mgr. Petra Kušková, Centrum pro otázky životního prostředí UK, petra.kuskova@czp.cuni.cz CHKO Jizerské hory Založena 1968 (patří mezi nejstarší

Více

Vztahy mezi populacemi

Vztahy mezi populacemi I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 6 Vztahy mezi populacemi Pro potřeby

Více

Populace 2. = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové.

Populace 2. = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové. Populace 2 = soubor jedinců téhož druhu vyskytující se v určitém prostoru, má atributy jednotlivců i speciální skupinové. = homotypický soubor jedinců všech vývojových stádií v určitém prostoru, ten lze

Více

Ekologie rostlin. Zdeňka Lososová

Ekologie rostlin. Zdeňka Lososová Ekologie rostlin Zdeňka Lososová Témata: Populační ekologie rostlin problém individuality rostlin demografie rostlinných populací životní vzorce a strategie růstové formy rostlin výběr prostředím výběr

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ [1] [3] [2] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Základy obecné

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr.Petra Siřínková

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr.Petra Siřínková Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 12.2.2010 Mgr.Petra Siřínková BIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA Populace Biocenóza Ekosystém Biosféra POPULACE

Více

Ekologická společenstva

Ekologická společenstva Ekologická společenstva Společenstvo Druhy, které se vyskytují společně v prostoru a čase Složená společenstva jsou tvořena dílčími společenstvy soubory druhů spojené s nějakým mikroprostředím nebo zdrojem

Více

Populace, populační dynamika a hmyzí gradace

Populace, populační dynamika a hmyzí gradace Populace, populační dynamika a hmyzí gradace Zdeněk Landa sekce rostlinolékařství KRV ZF JU Populace definice Skupina jedinců téhož druhu Subjednotka druhu Odlišnosti populace od druhu: omezení areálem

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

NIKA A KOEXISTENCE. Populační ekologie živočichů

NIKA A KOEXISTENCE. Populační ekologie živočichů NIKA A KOEXISTENCE Populační ekologie živočichů Ekologická nika nároky druhu na podmínky a zdroje, které organismu umožňují přežívat a rozmnožovat se různé koncepce: Grinell (1917) stanovištní nika, vztah

Více

Ekologie. (obecná ekologie, ochrana životního prostředí, globální problémy)

Ekologie. (obecná ekologie, ochrana životního prostředí, globální problémy) Modelové otázky z biologie pro přijímací zkoušky na 2. lékařskou fakultu UK (starší vydání, 2006) - Zdeněk Kočárek, Zdeněk Sedláček, Petr Goetz, Jaroslav Mareš, Taťána Maříková, Miloslav Kuklík, 1 až 4

Více

Aplikovaná ekologie. 2.přednáška. Ekosystém, vztahy na stanovišti, vývoj

Aplikovaná ekologie. 2.přednáška. Ekosystém, vztahy na stanovišti, vývoj Aplikovaná ekologie 2.přednáška Ekosystém, vztahy na stanovišti, vývoj Životní prostředí ÚVOD základní pojmy životní prostředí, ekologie z čeho se skládá biosféra? ekosystém potravní závislosti, vztahy

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry

Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Nejnebezpečnější invazní druhy naší flóry Invaze a její důsledky invazní (zavlečené, nepůvodní, introdukované) rostliny nejsou na daném území původní (domácí) a byly do něho člověkem úmyslně nebo neúmyslně

Více

VY_32_INOVACE_008. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_008. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_008 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Vztahy mezi organismem a prostředím Vyučovací

Více

Příčiny krajinného uspořádání. abiotické faktory, biotické interakce, antropogenní změny (land use, land cover change)

Příčiny krajinného uspořádání. abiotické faktory, biotické interakce, antropogenní změny (land use, land cover change) Příčiny krajinného uspořádání abiotické faktory, biotické interakce, antropogenní změny (land use, land cover change) 65 KRAJINA - podoba dnešní krajiny je výsledkem působení abiotických podmínek (např.

Více

6. Tzv. holocenní klimatické optimum s maximálním rozvojem lesa bylo typické pro a) preboreál b) atlantik c) subrecent

6. Tzv. holocenní klimatické optimum s maximálním rozvojem lesa bylo typické pro a) preboreál b) atlantik c) subrecent 1. Ekologie zabývající se studiem populací se nazývá a) synekologie b) autekologie c) demekologie 2. Plocha lesa na planetě dle statistiky ročně: a) stoupá cca o 11 mil. ha b) klesá cca o 16 mil. ha c)

Více

2.1. EKOSYSTÉMY. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

2.1. EKOSYSTÉMY. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 2.1. EKOSYSTÉMY Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky 1) Ekosystém, zákl. pojmy 2) Ekologické faktory, nika, valence 3)

Více

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

Každý ekosystém se skládá ze čtyř tzv. funkčních složek: biotopu, producentů, konzumentů a dekompozitorů:

Každý ekosystém se skládá ze čtyř tzv. funkčních složek: biotopu, producentů, konzumentů a dekompozitorů: 9. Ekosystém Ve starších učebnicích nalezneme mnoho názvů, které se v současnosti jednotně synonymizují se slovem ekosystém: mikrokosmos, epigén, ekoid, biosystém, bioinertní těleso. Nejčastěji užívaným

Více

Zkoumá: Obory ekologie:

Zkoumá: Obory ekologie: Základy ekologie Ekologie se zabývá vzájemnými vztahy mezi organismy a prostředím. Zkoumá: - vliv organismu na prostředí a zpětný vliv prostředí na celkový stav a způsob života organismu - vztahy v prostředí,

Více

DYNAMIKA KRAJINY. ČVUT FSv - katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství

DYNAMIKA KRAJINY. ČVUT FSv - katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství DYNAMIKA KRAJINY Dnešní stav krajiny je výsledkem spolupůsobení 5 základních faktorů přírodního původu : 1. Reliéf krajiny 2. Podnebí 3. Osídlení rostlinnými a živočišnými druhy (klima, migrace) 4. Vývoj

Více

Fyziologie rostlin - maturitní otázka z biologie (3)

Fyziologie rostlin - maturitní otázka z biologie (3) Otázka: Fyziologie rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): Isabelllka FOTOSYNTÉZA A DÝCHANÍ, VODNÍ REŽIM ROSTLINY, POHYBY ROSTLIN, VÝŽIVA ROSTLIN (BIOGENNÍ PRVKY, AUTOTROFIE, HETEROTROFIE) A)VODNÍ REŽIM VODA

Více

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 6:

EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 6: EKOLOGIE LESA Pracovní sešit do cvičení č. 6: Prezentace vybraných významných biotických interakcí v lesních ekosystémech aplikace v lesním hospodářství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN FYZIOLOGIE ROSTLIN Fyziologie rostlin, Biologie, 2.ročník 25 Podobor botaniky, který studuje životní funkce a individuální vývoj rostlin. Využívá poznatků z dalších odvětví biologie jako je morfologie,

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ [1] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Základy obecné ekologie

Více

ŽP - EKOLOGIE (K143EKOL)

ŽP - EKOLOGIE (K143EKOL) ŽP - EKOLOGIE (K143EKOL) Vztahy mezi jedinci a druhy konkurence vnitrodruhová x mezidruhová vývoj společenstev sukcese + klimax vztahy jednotlivci druhy populace koexistence predace parazitizmus symbióza

Více

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a

Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a I. Les provází člověka od počátku dějin, pouze v tomto období však byl přírodním výtvorem. S proměnou člověka v zemědělce docházelo k masivnímu kácení a žďáření (vypalování) lesů, na jejichž místě byla

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_2.3.13.4._PŘ TÉMA: společenstva lesů ČÍSLO PROJEKTU:

Více

Biotické interakce. Biotické interakce (vztahy) = vztahy a vazby mezi organismy v ekosystému. Postavení živocichu v lesním ekosystému

Biotické interakce. Biotické interakce (vztahy) = vztahy a vazby mezi organismy v ekosystému. Postavení živocichu v lesním ekosystému Biotické interakce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpoctem CR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Biotické interakce (vztahy) = vztahy a vazby mezi organismy v ekosystému

Více

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy Dýchání 2/38 DÝCHÁNÍ Asimiláty vzniklé v rostlinných buňkách fotosyntézou mají různé funkce: stavební, zásobní, enzymatické aj. Zásobní látky jsou v případě potřeby využívány (energie, uložená v nich fotosyntézou,

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 26.2.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 26.2.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 26.2.2010 Mgr. Petra Siřínková ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ TEPLO VZDUCH VODA PŮDA SLUNEČNÍ

Více

1. Ekologie zabývající se studiem společenstev se nazývá a) autekologie b) demekologie c) synekologie

1. Ekologie zabývající se studiem společenstev se nazývá a) autekologie b) demekologie c) synekologie 1. Ekologie zabývající se studiem společenstev se nazývá a) autekologie b) demekologie c) synekologie 2. Obor ekologie lesa se zabývá zejména: a) vzájemnými vztahy organismů s prostředím a mezi sebou b)

Více

10.5.2011 TRVALÉ TRAVNÍ POROSTY. I. Produkční funkce TTP. Rozdělení TTP podle způsobu využívání. II. Mimoprodukční funkce TTP

10.5.2011 TRVALÉ TRAVNÍ POROSTY. I. Produkční funkce TTP. Rozdělení TTP podle způsobu využívání. II. Mimoprodukční funkce TTP TRVALÉ TRAVNÍ POROSTY Trvalé smíšené společenstvo rostlin, které se udržuje pravidelným využíváním VYUŽTÍ A INTEZIFIKACE TRVALÝCH TRAVNÍCH POROSTŮ NA BIOPLYN Agrobotanické složky Trávy Jeteloviny Ostatní

Více

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček

Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu. Ing. Petr Trávníček Příprava pozemků před výsevem, setí, osiva v osevním postupu Ing. Petr Trávníček Osevní postup Nejdůležitější opatření v rostlinné produkci v EZ. Udržuje a zlepšuje přirozenou úrodnost půdy Zvyšuje mikrobiální

Více

Letní škola Hostětín 2014. Jan Hladký Vliv kořenového systému na půdu

Letní škola Hostětín 2014. Jan Hladký Vliv kořenového systému na půdu Letní škola Hostětín 2014 Jan Hladký Vliv kořenového systému na půdu Kořeny Kořeny jsou podzemní orgány, které zajišťují zásobování rostlin vodou a v ní obsaženými minerálními látkami, případně organickými

Více

J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně

J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Hospodaření zemědělce v krajině a voda J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně lestina@vurv.cz tel. 737 233 955 www.vurv.cz ZEMĚDĚLSTVÍ A VODA Zemědělská výroba má biologický

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - organismy V této kapitole se dozvíte: Co je to organismus. Z čeho se organismus skládá. Jak se dělí

Více

Kompetice a mortalita

Kompetice a mortalita Kompetice a mortalita Nauka o růstu lesa Michal Kneifl Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Úvod vnitrodruhové a mezidruhové

Více

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje.

Látky jako uhlík, dusík, kyslík a. z vnějšku a opět z něj vystupuje. KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE Látky jako uhlík, dusík, kyslík a voda v ekosystémech kolují. Energii se do ekosystémů dostává z vnějšku a opět z něj vystupuje. Základní podmínky pro život na Zemi. Světlo

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

Čím se ekologie zabývá

Čím se ekologie zabývá Čím se ekologie zabývá Čím se ekologie zabývá Ekologie je věda zabývající se studiem vztahů mezi organismy a jejich prostředím a mezi organismy navzájem. Obsahové příklady tolerance organismů k prostředí

Více

Nadaní žáci Pracovní sešit

Nadaní žáci Pracovní sešit Nadaní žáci 2017 Pracovní sešit ŽIVOT V PŮDĚ Zpracovali Valerie Vranová a Aleš Kučera, Ústav geologie a pedologie, LDF MENDELU Tento pracovní sešit vznikl jako součást vzdělávacího programu, který je realizován

Více

PŘÍRODOVĚDNĚ INSTRUMENTÁLNÍ POHLED. Doporučení pro předmět: přírodopis (biologie), ekologie, ekologický seminář

PŘÍRODOVĚDNĚ INSTRUMENTÁLNÍ POHLED. Doporučení pro předmět: přírodopis (biologie), ekologie, ekologický seminář Vysvětlivky: červeně černě modře zeleně Náměty pro VH Téma: motivační a výkladová část učební úlohy, otázky odpovědi, internetové odkazy doporučená vyučovací metoda PŘÍRODOVĚDNĚ INSTRUMENTÁLNÍ POHLED Doporučení

Více

J i h l a v a Základy ekologie

J i h l a v a Základy ekologie S třední škola stavební J i h l a v a Základy ekologie 12. Půda a její vlastnosti Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Tomáš Krásenský

Více

DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ

DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ DEKOMPOZICE, CYKLY LÁTEK, TOKY ENERGIÍ Vše souvisí se vším Živou hmotu tvoří 3 hlavní organické složky: Bílkoviny, cukry, tuky Syntézu zajišťuje cca 20 biogenních prvků Nejdůležitější C, O, N, H, P tzv.

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

Ekosystém. tok energie toky prvků biogeochemické cykly

Ekosystém. tok energie toky prvků biogeochemické cykly Ekosystém tok energie toky prvků biogeochemické cykly Ekosystém se sestává z abiotického prostředí a biotické složky (společenstva) a jejich vzájemných interakcí. Ekosystém si geograficky můžeme definovat

Více

Systémový přístup v pohledu na stromy

Systémový přístup v pohledu na stromy Systémový přístup v pohledu na stromy Petr Horáček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Obsah Strana 3 1 Východiska 2 Současnost

Více

Předmět: Hospodářská úprava lesů II

Předmět: Hospodářská úprava lesů II Předmět: Hospodářská úprava lesů II Komplexní analýza přírodního prostředí 1.1 Přírodní prostředí a jeho složky Prostředí organizmu - vše co působí z okolního prostoru na organizmus faktory - abiotické

Více

KRAJINA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY. 1. část

KRAJINA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY. 1. část 11.11. 2009 ŠOV Klenčí pod Čerchovem KRAJINA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY 1. část Ing. Jiří Hladík Ph.D., VÚMOP Krajina a pozemkové úpravy Ing. Jiří Hladík, Ph.D. Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i.

Více

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny

Metodický list č. 1. TÉMA: Ekologicky šetrné zemědělství PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN. Ochrana krajiny 32 TÉMA: Cíl: uvědomit si vazby mezi zemědělstvím, přírodou a životním prostředím, seznámit žáky s prioritami současné zemědělské výroby v souladu s ochranou životního prostředí Základní pojmy: meliorace,

Více

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině travní porosty na orné půdě (pícní + semenářské) jetelovinotrávy na orné půdě LOUKY (TTP se sečným využitím) PASTVINY (TTP

Více

SSOS_ZE_1.14 Jedinec, druh, populace

SSOS_ZE_1.14 Jedinec, druh, populace Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 02 Přírodovědné předměty Hana Gajdušková 1 Viry

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Pozor na chybné definice!

Pozor na chybné definice! Pozor na chybné definice! Jakrlová, Pelikán (1999) Ekologický slovník Potravnířetězec dekompoziční: vede od odumřelé organické hmoty přes četné následné rozkladače (dekompozitory) až k mikroorganismům.

Více

Ekologická stabilita lesních ekosystémů v krajině

Ekologická stabilita lesních ekosystémů v krajině Ekologická stabilita lesních ekosystémů v krajině Ústav pro hospodářskou úpravu lesa Brandýs nad Labem, Mgr. Martin Polívka DiS. MZe Územní systém ekologické stability (ÚSES) a jeho prvky jsou typem území

Více

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína Táboritská 941 379 01 TŘEBOŇ EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína Táboritská 941 379 01 TŘEBOŇ EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ EKOLOGICKÁ SOUTĚŽ 1. Vyberte, co nepatří mezi význam zeleně v okolí: a) tlumí hlučnost b) zvyšuje množství oxidu uhličitého c) pohlcuje teplo 2. Půda je úrodná, pokud obsahuje dostatek vody, vzduchu, rozpustných

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy

Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy Nařízení Rady 834/2007 a související předpisy ze dne 28. června 2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 Nařízení se vztahuje na následující

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŮDA 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - půda V této kapitole se dozvíte: Jak vznikla půda. Nejvýznamnější škodliviny znečištění půd. Co je to

Více

Lapací zařízení vznikla přeměnou jednoho orgánu rostliny. Jde o orgánu).

Lapací zařízení vznikla přeměnou jednoho orgánu rostliny. Jde o orgánu). Ekologie rostlin praktické cvičení Materiál: stonek hluchavky, lodyha prustky, stonek rozchodníku, list rozchodníku, list divizny, list puškvorce, jehlice borovice, list břečťanu Pomůcky: mikroskop, lupa,

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy

Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy Otázky k předmětu Globální změna a lesní ekosystémy 1. Jaké jsou formy šíření energie v klimatickém systému Země? (minimálně 4 formy) 2. Na čem závisí množství vyzářené energie tělesem? (minimálně 3 faktory)

Více

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová

Rozptyl a migrace. Petra Hamplová Rozptyl a migrace Petra Hamplová Terminologie Rozptyl a migrace jsou dva nejčastější termíny k označení prostorových pohybů ROZPTYL Krátká vzdálenost Individuální Zpravidla bez návratu Nesměrované Nepravidelné

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses

World of Plants Sources for Botanical Courses Prostorové šíření organismů Bariéry šíření a prostory pro šíření Bariéry šíření veškeré jevy znesnadňující prostorové šíření nemusí nutně znemožňovat šíření působí jako filtr závisí na prostředí závisí

Více

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006

Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 Název školy Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.0006 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Regulace růstu a vývoje

Regulace růstu a vývoje Regulace růstu a vývoje REGULACE RŮSTU A VÝVOJE ROSTLINNÉHO ORGANISMU a) Regulace na vnitrobuněčné úrovni závislost na rychlosti a kvalitě metabolických drah, resp. enzymů a genů = regulace aktivity enzymů

Více

Vznik půdy. Jak půdu ničíme

Vznik půdy. Jak půdu ničíme Půda Půda je základní podmínkou pro život rostlin, živočichů i hub. Půda tvoří jen tenkou vrstvu na povrchu pevnin. Půda zadržuje v krajině vodu (vsakuje ji). Půda obsahuje: zvětralé částečky hornin rozložené

Více

Odhad biomasy a produkce

Odhad biomasy a produkce Odhad biomasy a produkce Rostlinná biomasa a primární Primární produkce produkce GPP vše vyprodukované fotosyntézou NPP GPP-respirace zpravidla měříme NPP přírůstek biomasy, bilance uhlíku, na základě

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014, pokud

Více

Jak funguje zdravá krajina? Prof. RNDr. Hana Čížková, CSc.

Jak funguje zdravá krajina? Prof. RNDr. Hana Čížková, CSc. Jak funguje zdravá krajina? Prof. RNDr. Hana Čížková, CSc. Obsah přednášky 1. Tradiční pohled na zdravou krajinu 2. mechanismy pohybu látek postupně od úrovně celé rostliny přes porosty, ekosystémy až

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/5 3.2.08.19 Společenstvo luk, pastvin a travnatých strání - člověk nahradil lesní společenstva loukami a pastvinami /hnojí, kosí, hospodářská zvířata ji spásají - rozmanitý ekosystém /liší se obsahem

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ107/1400/213149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č materiálu: VY_52_INOVACE_033 Irena

Více