MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA"

Transkript

1 MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA EKONOM: Proč centrální banky nakupují zlato Náklad: Tomáš Plachý říjen 2013 DRAHÉ KOVY Jedni odhadují, že cena zlata dosáhne během dvou let až 3000 dolarů za trojskou unci, na druhé straně stojí názor, že cena může spadnout až na hranici tisíce dolarů. Zlato tento rok, a zejména v poslední době, prochází vysokou cenovou volatilitou, výjimkou nejsou ani výkyvy v rozmezí 50 dolarů během 24 hodin v ceně za trojskou unci. Predikce od velkých investorů pokrývají oba póly extrémů. Jedni odhadují, že cena zlata dosáhne během dvou let až 3000 dolarů za trojskou unci, na druhé straně stojí názor, že cena může spadnout až na hranici tisíce dolarů. I když na vývoj zlata není jednotný názor, centrální banky hlavních ekonomik světa realizují poměrně silná opatření ve prospěch tohoto drahého kovu. Je k tomu několik důvodů. Zlato plní roli diverzifikace v investičním portfoliu bank, může také posloužit k vyrovnávání makroekonomických šoků a tlumit dopady na národní měny, a v neposlední řadě je to klíčový nástroj likvidity v čase ekonomické turbulence Podíváme-li se na globální poptávku po zlatě, nákupy centrálních bank představují zhruba 12 procent, což je třetí největší podíl v celkové poptávce. V minulém roce toto procento představovalo více než 500 tun zlata. V současné době je nadále největším držitelem zlata americký Fed s více než 8000 tunami zlata, v celkových rezervách tento kov zastává 73procentní podíl. Na druhém místě je Německo s téměř 3400 tunami tohoto kovu, které činí 70 procent všech rezerv německé národní banky. Naproti tomu ruská centrální banka drží přes 1000 tun zlata, což je ale pouze 8,9 procenta celkových rezerv, nicméně za poslední rok má tento podíl výraznou rostoucí tendenci. ČNB s 10,8 tuny zlata, které tvoří 1,1 procenta rezerv, zaujímá 69. místo. Mezi nejaktivnější centrální banky za tento rok patří banky Turecka a Ruska, které si k září za celý rok připsaly již 127,5 tuny, respektive 57,9 tuny zlata. Nárůsty zlata v rezervách centrálních bank hlavních ekonomik jsou signálem, že zlato zůstává aktivem vnímaným jako bezpečný přístav především v době, kdy pokračují nejasnosti kolem dluhového stropu v USA. O autorovi Tomáš Plachý, generální ředitel společnosti SAFINA

2 Stejný článek byl publikován také na portálu: EKONOM.CZ BANKOVNICTVÍ: Před prodejem je slitky nutné certifikovat Libor Křapka Od prvního května 2004, kdy Česká republika vstoupila do Evropské unie, bylo nutno v souladu s evropskou legislativou novelizovat i zákon o dani z přidané hodnoty -zák. 235/2004 Sb. Tato novela upřesnila definici investičního zlata a po vzoru ostatních členů unie jeho prodej osvobodila od DPH, zvláštní režim pro investiční zlato upravuje 92. Podle tohoto paragrafu se investičním zlatem rozumí zlato ve tvaru uzančních slitků o hmotnosti připouštěné na trhu zlata a ryzosti nejméně 995 tisícin. Podobnými podrobnosti jsou taktéž definovány zlaté mince, které lze považovat za investiční zlato. Je tedy jasné, že ne každý kus zlata lze považovat za investiční zlato. Musí být certifikován u renomované a akreditované společnosti, která slitek tzv. opuncuje, tedy uvede na něj ryzost vyjádřenou ve čtyřčíselném kódu, dále doplní hmotnost, svoji značku, unikátní číslo slitku a případné další důležité údaje. V České republice nemá nikdo oprávnění provádět certifikaci zlata na investiční.

3 Naše společnost dodává slitky vyrobené v závodě ve Vestci na certifikaci do švýcarské rafinérie PAMP, s níž dlouhodobě exkluzivně spolupracuje. Ačkoliv se naše společnost při výrobním procesu několikráte přesvědčuje o ryzosti slitků, finální osvědčení je uděleno až ve Švýcarsku, kde je na slitek vyraženo unikátní číslo slitku a také nezaměnitelný a po celém světě známý motiv bohyně štěstí a hojnosti, Fortuny. Slitek je následně vložen do pouzdra, které je zataveno a opatřeno certifikátem o ryzosti, hmotnosti a s identifikačním číslem slitku. Kvalita uzančních slitků, které projdou certifikací v PAMPu, je ověřována nezávislými puncovními odborníky akreditovanými u švýcarského Federálního úřadu pro kontrolu drahých kovů (Assayer Fondeur). Tyto slitky navíc také splňují veškeré standardy London Bullion Market Association (LBMA), takže jsou přijímány ke zpětnému odkupu po celém světě. Aby slitky byly uznány investičními, nemusí být nutně certifikovány u společnosti z LBMA a přijímány na komoditní burze v Londýně (LME), mohou být certifikovány u jiné rafinérie, která je členem některé z mezinárodně uznávaných burz s drahými kovy na světě. Naše společnost má například v Číně joint venture s čínskou majetkovou účastí ve společnosti Guoda-SAFINA, která je členem burzy v Šanghaji (Shanghai Gold Exchange). Tato společnost vyrábí certifikované investiční slitky pro asijský trh.

4 MARKETING&MEDIA: Personálie Náklad: Michael Oechsle, vedoucí strategických projektů, Safina Společnost Safina rozšířila svůj expertní tým o Michaela Oechsleho, který je vedoucím strategických projektů. Michael Oechsle působil v rámci své profesní kariéry řadu let v zahraničí. Zastával pozici vedoucího výzkumu v německé společnosti Centrotherm. Obdobnou pozici měl předtím ve společnosti GfE Fremat, součásti skupiny AMG. Znalost drahých kovů posiloval i ve společnosti Umicore. E15: Lidé Náklad: Michael Oechsle, Safina Stal se vedoucím strategických projektů. Před nástupem do společnosti Safina v České republice působil řadu let v zahraničí. Znalosti v oblasti zpracování drahých kovů získal nejen v rodném Německu, ale také v Belgii, na Tchaj-wanu nebo v USA. Působil například v pozici vedoucího výzkumu v německé společnosti Centrotherm, obdobný post zastával také ve společnosti GfE Fremat. Znalost drahých kovů posiloval i ve společnosti Umicore, kde pracoval v letech

5 Zveřejněno také na serveru vilimkovadudak.cz HOSPODÁŘSKÉ NOVINY: Kdo kam Náklad: Monika Ďuríčková Oechsle vede strategické projekty v SAFINĚ Společnost SAFINA rozšířila svůj expertní tým o Michaela Oechsleho, který je nyní vedoucím strategických projektů. Znalosti v oblasti zpracování drahých kovů získal v rodném Německu, Belgii, na Tchaj-wanu nebo v USA. V minulosti zastával pozici vedoucího výzkumu v německé společnosti Centrotherm, globálním technologickém poskytovateli řešení v oblasti fotovoltaiky, polovodičů a mikroelektroniky. Působil také ve společnostech GfE Fremat nebo UMICORE. Vystudoval Technickou univerzitu v Mnichově, kde získal později rovněž doktorský titul. SAFINA je vedoucí zpracovatel materiálu s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě.

6 LIDOVÉ NOVINY: Manažeři v pohybu Náklad: Michael Oechsle vede strategické projekty v Safině Společnost Safina, a. s., vedoucí zpracovatel materiálu s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, rozšířila svůj expertní tým o Michaela Oechsleho (46), který je vedoucím strategických projektů. Před nástupem do firmy působil řadu let v zahraničí. Své široké znalosti v oblasti zpracování drahých kovů získal nejen v rodném Německu, ale také v Belgii, na Tchaj-wanu nebo ve Spojených státech amerických. Jeho současným úkolem je vést oddělení strategických projektů. Oechsle vystudoval Technickou univerzitu v Mnichově, kde získal později rovněž doktorský titul.

7 CIANEWS.CZ: SAFINA Nové jmenování Michael Oechsle vede strategické projekty v SAFINĚ Společnost SAFINA, a.s., vedoucí zpracovatel materiálu s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, s potěšením oznamuje, že rozšířila svůj expertní tým o Michaela Oechsleho (46), který je vedoucím strategických projektů. Dříve než Michael Oechsle nastoupil do společnosti SAFINA v České republice, působil v rámci své profesní kariéry řadu let v zahraničí. Své široké znalosti v oblasti zpracování drahých kovů získal nejen v rodném Německu, ale také v Belgii, na Tchaj-wanu nebo ve Spojených státech amerických. Jeho současným úkolem je vést oddělení strategických projektů, což vyžaduje kromě hlubokých technických znalostí také kvalitní manažerské schopnosti. V minulosti zastával pozici vedoucího výzkumu v německé společnosti Centrotherm, významném globálním technologickém poskytovateli řešení v oblasti fotovoltaiky, polovodičů a mikroelektroniky. Oechsle byl zodpovědný za konsolidaci obchodních aktivit a implementaci nové strategie. Obdobnou pozici měl předtím ve společnosti GfE Fremat, součásti skupiny AMG, která se zaměřuje na metalurgická řešení pro energetický průmysl, oblasti výzkumu vesmíru a infrastruktury. Znalost drahých kovů posiloval i ve společnosti UMICORE, kde působil v letech , vybrané etapy strávil v zahraničních pobočkách. Pro Oechsleho je práce v SAFINĚ první pracovní zkušeností v České republice a je odhodlán se plně zapojit nejen do vývoje technologických procesů probíhajících v SAFINĚ, ale být aktivní i při utváření rozvoje a přidané hodnoty společnosti. Michael Oechsle vystudoval Technickou univerzitu v Mnichově, kde získal později rovněž doktorský titul. Mezi jeho zájmy patří outdoorové aktivity, nejvíce jízda na horském kole, vysokohorská turistika a běh na lyžích. Michael Oechsle je jedním z našich předních zahraničních odborníků. Jsme velmi rádi, že se stal členem našeho týmu a přijal pozici vedoucího strategických projektů, což ještě upevnilo pozici SAFINY jako lídra v inovacích v oblasti drahých kovů, řekl Tomáš Plachý, generální ředitel SAFINA.

8 TECHNICKÝ TÝDENÍK: Jak si vede trh s drahými kovy Náklad: Společnost SAFINA, přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, představuje svoji analýzu trhu s drahými kovy včetně vlastních prodejů za třetí čtvrtletí. SAFINA je i nadále lídrem na českém trhu v prodeji investičního zlata, ve třetím čtvrtletí prodala více než 150 kg a od začátku roku téměř 600 kg tohoto kovu. V meziročním srovnání je to 25% nárůst. PODNIKATEL: Český Patron Projekt, který má upozornit na vynikající české firmy, nese své ovoce Koncem letošního září udělila Hospodářská komora ČR ocenění v rámci prestižní soutěže pro domácí podnikatele Český Patron za rok Absolutním vítězem se stala společnost Aero Vodochody. HK ČR začala před třemi lety realizovat projekt, který má upozornit na řadu vynikajících českých firem. Myslím, že se to daří a soutěž Český Patron už má mezi podnikateli svou váhu, řekl krátce po oznámení výsledků prezident HK ČR Petr Kužel. Soutěž byla vyhlášena v květnu t. r. Porota jmenovaná z řad odborníků, významných osobností podnikatelské sféry v ČR a zástupců vyhlašovatele vybrala oceněné společnosti ve čtyřech základních kategoriích. Těší mě, že se k projektu Český Patron významně připojila i Rusko Česká smíšená obchodní komora, která udělila v rámci slavnostního večera zvláštní cenu společnosti T-Machinery, za úspěchy na náročném trhu Ruské federace, dodal prezident Kužel. Zvláštní cenu předal i zástupce Hospodářské komory hl. m. Prahy, která ocenila originálního českého výrobce zámkové techniky Witte Automotive. Výsledky soutěže Český Patron 2012 V jednotlivých kategoriích vyhlášených pro rok 2012 byli oceněni: Ekologický přínos * Žatecká teplárenská, a.s. - výrobce a dodavatel tepla pro město Žatec za použití špičkových a ekologicky šetrných technologií. Společnost zavedla a používá systém managementu kvality v oboru příjem, skladování a analýza dřevní štěpky podle požadavků normy ČSN EN ISO 9001:2009. * Ing. František Veverka Agro*bio -Ing. Veverka drží vlastní patenty na výrobu pesticidů k ochraně rostlin. Pesticidy z jeho produkce nejsou toxické. Unikátní výroba výhradně z přírodních potravinářských surovin domácí produkce patří k jedinečným v rámci celé EU.

9 * Infraclima, a.s. nízko potenciální systém INFRACLIMA určený pro plnoplošnou aplikaci umožňuje kontrolované udržování celoroční tepelné pohody. Kapilárními rohožemi instalovanými do podlahy, stěn a stropu místnosti proudí teplonosná látka o teplotě C po celý rok, která nahřívá (v zimě)/chladí (v létě) povrch stavebních konstrukcí. Služby retailu * M &M Reality holding, a.s. - prodej, nákup nemovitostí a veškeré právní i finanční poradenství spojené s oblastí realit. Během 7 let se vypracovala k respektovaným a informačně otevřeným zástupcům svého oboru s širokou sítí poboček a služeb. * Prezent. CZ, s.r.o. - firma se sídlem v Blansku vznikla v roce Během následujících let se stala významným dodavatelem osvětlení a svítidel do velkých obchodních řetězců nejen v České republice, ale také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. * Aukční poradenské centrum, s.r.o. -vznikla na základě zkušeností s využívání elektronických aukcí. Zákazníkům nabízí komplexní služby spojené s nákupem a prodejem majetku včetně možnosti e-aukcí bez nutnosti hlubších analýz a zakoupení softwarového vybavení. Nejlepší zaměstnavatel * AERO Vodochody, a.s. - největší výrobce letecké techniky v ČR. Zaměřuje se především na spolupráci s předními leteckými výrobci v rámci mezinárodních kooperačních projektů - např. Sikorsky Aircraft Corporation (vrtulník S-76C), Latecoere (podsestavy Embraer 170/190), Saab (závěsníky JAS-39 Gripen), Spirit Aerosystems (díly a podsestavy B767), EADS (podsestavy A320/340) atd. Vrámci svého vojenského programu je Aero historicky největším výrobcem proudových cvičných letadel na světě. * ABY servis, s.r.o. - na trhu bezpečnostních služeb a facility managementu se pohybuje od roku Dodržuje a uplatňuje systém managementu kvality ve shodě s požadavky normy ČSN EN ISO Je dceřinou společností ryze české firmy SaJ, a.s., která patří k největším úklidovým firmám v ČR. * SAFINA, a.s. - zpracování drahých a neželezných kovů s následnou výrobou širokého sortimentu zboží. Kovy získává rafinováním z odpadního materiálu obsahujícího především zlato, stříbro, platinu, palladium a rhodium. Z naší země * Vinné sklepy Skalák - vinařství je především zaměřeno na výrobu vín starších ročníků, nabízí i vína mladá a typu barrique. * Krchlebské koláče - Helena Konopíková. Rodinné pekařství začínalo v roce 1990 bez strojního vybavení a zázemí. Paní Konopíková svůj sen, prodávat kvalitní a tradiční koláče, dovedla až k proslulé značce Krchlebské koláče. * Tvarůžková cukrárna - Ing. Zbyněk Poštulka. Manželé Poštulkovi připravují z Olomouckých tvarůžků a listového těsta vlastní výroby Poštulkovy tvarůžkové moučníky v podobě koláčků, šátečků, vdolků, kremrolí, dortíků a dortů. V roce 2010 pro ně získali certifikát Haná regionální produkt.

10 FP NEWS (Newsletter): Safina: Prodej investičního zlata vzrostl o čtvrtinu Společnost Safina ve třetím čtvrtletí zvýšila prodej investičního zlata meziročně o čtvrtinu a celkem od začátku roku prodala téměř 600 kilogramů tohoto drahého kovu. Významnou roli na trhu hrály centrální banky, což podle společnosti ukazuje na to, že zlato zůstává bezpečným investičním nástrojem. Investoři se ale rozcházejí v pohledu na další vývoj. Safina v samotném třetím čtvrtletí prodala přes 150 kilogramů tohoto žlutého kovu. Stejný čtvrtinový nárůst zaznamenala i na polském trhu a trhu pobaltských republik, kde je exkluzivním prodejcem investičních slitků od rafinérie PAMP.

11 BANKOVNICTVÍ (Newsletter): Safina: Prodej investičního zlata vzrostl o čtvrtinu Společnost Safina ve třetím čtvrtletí zvýšila prodej investičního zlata meziročně o čtvrtinu a celkem od začátku roku prodala téměř 600 kilogramů tohoto drahého kovu. Významnou roli na trhu hrály centrální banky, což podle společnosti ukazuje na to, že zlato zůstává bezpečným investičním nástrojem. Investoři se ale rozcházejí v pohledu na další vývoj. Safina v samotném třetím čtvrtletí prodala přes 150 kilogramů tohoto žlutého kovu. Stejný čtvrtinový nárůst zaznamenala i na polském trhu a trhu pobaltských republik, kde je exkluzivním prodejcem investičních slitků od rafinérie PAMP. RESPEKT: Minulý týden Náklad: Ivan Lamper Nezbankrotovaly Spojené státy a Kanada se chystá zrušit víza pro Čechy. Neznámý šťastlivec vyhrál v Sazce 126 milionů korun. Obce začaly vydávat volební průkazy. Daňová správa zabavila majetek v řádu miliard distributorovi benzinu, u něhož vyhodnotila vysoké riziko, že ze svých obchodů nezaplatil řádně DPH; Berňák začal lovit velké ryby, glosovaly to Lidové noviny. Na Soukenném náměstí v Liberci někdo v noci rozvěsil deset plakátů s oslavným textem o Klementu Gottwaldovi, který v roce 1986 napsal lídr Babišova hnutí ANO a někdejší novinář Martin Komárek. Bylo mi 25 let a udělal jsem ústupek tehdejšímu majiteli. Přiznám se, že se za to stydím, vysvětlil deníku Právo svou oslavu komunistického vraha Komárek, jehož heslem na předvolebních plakátech je Nejsme jako politici. Makáme.. Organizace na ochranu lidských práv Walk Free Foundation upozornila světovou veřejnost, že na Zemi dodnes žije 30 milionů lidských otroků. Mezinárodní měnový fond oznámil, že střední Evropa se začíná zotavovat z krize. V Praze koncertoval Peter Gabriel. Potomci podnikatele Jana Bati požádali české ministerstvo financí o vyplacení několika desítek miliard korun náhradou za majetek, který panu Baťovi po válce bezdůvodně zkonfiskoval český stát. Už jsme si tak zvykli na nepřítomnost spravedlnosti, že když nevinný dostane podmínku, radujeme se, citovala zdejší média slova, kterými v Moskvě tamní opoziční lídr Alexej Navalnyj komentoval rozsudek, jímž mu ruský soud změnil původní pětiletý kriminál za údajný podvod na pětiletou podmínku; i ta všem znamená, že Navalnyj coby odsouzený zločinec nemůže příští rok kandidovat v prezidentských volbách proti

12 stávajícímu vládci Kremlu Vladimiru Putinovi. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek vyzval Čechy, aby v zájmu dobrých obchodů přestali exhibicionisticky kritizovat kvalitu demokracie a lidských práv v Rusku. Mezinárodní tým vědců objevil na Sibiři úlomky kostí dosud neznámých prehistorických stvoření, nacházejících se vývojově mezi rybami a suchozemskými tvory. Začal výlov rybníka Rožmberk. Na základě zákona o restitucích požádaly církve Národní galerii o vydání Vyšebrodského oltáře a obrazů Petera Paula Rubense. Nebojím se stáří, surfuju, lovím ryby na Aljašce, učím ve škole. Jsem věřící, augustinián, přijal jsem slib chudoby, čistoty a poslušnosti a nebojím se ničeho, citovala Mladá fronta DNES odpověď, kterou na celosvětovou anketní otázku Čeho se nejvíce obáváte na přicházejícím stáří? dal agentuře AP americký respondent Richard Hardick (74). Strašně se bojím té absolutní chudoby, která postihne mou rodinu, pokud já jako jediný vydělávající ztratím práci řidiče rikši. Staří lidé v mé zemi jsou zcela závislí na svých potomcích, odpověděl na stejnou otázku Muhammad (65) z indického Dillí. Vzrostl prodej aut a Škodovka zavedla mimořádné směny. Rozsudek Městského soudu v Praze prohlásil za nevinného bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho a označil jeho stíhání pro pomluvu kolegů (kvůli němuž byl Lessy sesazen z prezidentské funkce a vyhozen od policie) za od začátku nezákonné. Společnost Safina zvýšila prodej investičního zlata. Povodí Odry začalo kvůli léta diskutované protipovodňové přehradě bourat Nové Heřminovy na Bruntálsku, tamní radnice proti tomu ostře protestovala. Po staletích bloudění se vracíme tam, kde jsme začali. Domů, řekl Lidovým novinám Jan Lorman, ředitel nového projektu Žít déle doma, jehož cílem je umožnit co největšímu počtu zdejších seniorů splnění jejich snu: zemřít doma; podle dlouhodobé statistiky po tom touží devět starých lidí z deseti, ale skutečnost je naopak taková, že devět z deseti českých seniorů zemře v ústavu. Na soše Tomáše G. Masaryka v Jihlavě odpadl kus kníru. Urodilo se málo brambor. Meteorologové upozornili veřejnost, že nás ještě čekají teplé dny.

13 Stejný článek byl publikován také na portálu: RESPEKT.CZ PARLAMENTNILISTY.CZ: SAFINA zaznamenala ve třetím čtvrtletí meziroční nárůst prodeje investičního zlata o 25 % Společnost SAFINA, a.s., přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, představuje svoji analýzu trhu s drahými kovy včetně vlastních prodejů za třetí čtvrtletí. Významnou roli na trhu hrály centrální banky a později také nejasná situace kolem dluhového stropu Spojených států amerických. SAFINA je i nadále lídrem na českém trhu v prodeji investičního zlata, ve třetím čtvrtletí prodala více než 150 kg a od začátku roku téměř 600 kg tohoto kovu. V meziročním

14 srovnání je to 25% nárůst. Stejný nárůst byl dosažen i v prodejích na polském trhu a trhu pobaltských republik, kde SAFINA také exkluzivně prodává investiční slitky od rafinérie PAMP. Cena zlata je v současné době stále charakteristická vysokou volatilitou, pokračuje tedy trend, který byl již naznačen v předchozím čtvrtletí. Bylo možné pozorovat i výrazné cenové výkyvy, a to až v rozmezí 50 dolarů za troyskou unci během 24 hodin. Vzhledem k nejistému vývoji ohledně aktuální ekonomické situace administrativy Spojených států amerických se investoři taktéž velmi rozcházejí v predikcích vývoje v dalším období. Zlaté rezervy centrálních bank se rozšiřují Již jsme dříve avizovali, že v letních měsících dochází spíše ke sníženým nákupům investičních drahých kovů. Důvod je nasnadě. Investoři jsou častěji na cestách, užívají si dovolených a do svého standardního režimu se často dostávají znovu až v září. Odpočinkovou náladu jsme ovšem neznamenali u centrálních bank. Pro nás je to signál, že zlato zůstává aktivem vnímaným jako bezpečný přístav a vhodný nástroj na diverzifikaci rezerv národních bank, především v době, kdy pokračují nejasnosti kolem kvantitativního uvolňování a inflační tlaky způsobené nekončícím tištěním peněz, vysvětluje Libor Křapka, obchodní manažer pro investiční drahé kovy, SAFINA. V červenci nakoupilo zlato do svých rezerv celkem 15 centrálních nebo národních bank. Nejvýrazněji se na nákupech zlata podílely centrální banky Ruské federace, Turecka, Jižní Koreje a Ázerbájdžánu. Další menší nákupy provedly například národní banky Francie, Mozambiku, Kazachstánu nebo Guatemaly. V případě Turecka šlo o situaci, kdy místní centrální banka dovolila komerčním bankám držet část rezerv denominovaných v tureckých lirách ve formě zlata. Došlo tak k navýšení o přibližně 22 tun. Podle tiskového prohlášení turecké vlády došlo ke zvýšení horní hranice z 25 na 30 %. Turecko tak je podle přehledu World Official Gold Holdings datovaného k říjnu 2013 na třináctém místě (jedenáctém mezi státy) v množství drženého zlata. Rusko nakoupila cca 6,2 tuny a je na osmé pozici (sedmé mezi státy). Zlaté rezervy Ruské federace kontinuálně stoupají již deset měsíců. Ázerbájdžán zvýšil svoje rezervy přibližně o dvě tuny. Ve zbytku sektoru je určující poptávka z Číny a Indie. Čína se pravděpodobně v tomto roce dostane na první místo v dovozu zlata. Dovoz do Číny se meziročně skoro zdvojnásobil, ke konci září dosáhl 864 tun, dodává Tomáš Plachý, generální ředitel, SAFINA, navíc podle nás do konce roku stoupne až na tun. Dojde tak k situaci, že se největší těžař stane zároveň největším importérem. Nás samozřejmě zvýšená poptávka po zlatě v Číně těší, jelikož tam máme joint venture s čínskou majetkovou účastí - společnost GUODA-SAFINA. Ostatní drahé kovy Ostatní drahé kovy následují vývoj ceny zlata. Nejdražší zůstává stále platina - jejíž průměrná cena za 3. čtvrtletí byla 1450,8 USD/toz, následuje zlato - s průměrnou cenou za 3. čtvrtletí 1327,54 USD/toz, rhodium ,11 USD/toz, palladium - 722,57 USD/toz a nakonec stříbro, u něhož je již tradičně volatilita největší. Jeho průměrná cena byla ve 3. čtvrtletí byla 21,3 USD/toz. Došlo k jistému nárůstu ceny, ovšem původní očekávání se nenaplnila. Naopak poslední čísla naznačují meziroční pokles výroby v automobilovém průmyslu, což má negativní dopad na ceny průmyslově využívaných drahých kovů. Co bude dál? Mezi velkými investory panují velmi rozdílné názory na budoucí vývoj ceny. Výjimkou nejsou predikce ceny kolem USD/toz během nadcházejících dvou let, ale také předpovědi, že cena spadne až na hranici USD/toz. V současné době je však trh spíše v režimu očekávání - podstatné je, jak rychle a jakým způsobem bude vyřešen dluhový strop v USA. Předpokládáme, že bude zvýšen, a to by mělo nahrávat zlatu, protože nový přísun peněz do ekonomiky vyvolá nové inflační očekávání a zlato je

15 tradiční nástroj k zajištění se proti inflaci, říká Libor Křapka. Dalším výrazným faktorem bude jmenování a nástup nového guvernéra FEDu. S platností od se jí pravděpodobně stane Janet Yellen, kterou na pozici nominoval Barack Obama. Pokud bude její jmenování potvrzeno Senátem, bude to příznivá zpráva pro trh se zlatem. Paní Yellen je známá svojí výraznou podporou stimulace ekonomiky. Je přesvědčena, že mírná inflace prospívá ekonomice a že pomáhá předcházet krizím, vysvětluje dále Libor Křapka. Negativní dopad na cenu drahých kovů a především zlata pak může mít také fakt, že rada guvernérů FEDu bude hlasovat o pokračování tzv. kvantitativního uvolňování a začne tisk peněz brzdit. Je otázka, jestli k tomuto FED přistoupí již na svém příštím zasedání, protože Mezinárodní měnový fond vydal nedávno varování před riziky, která může zpřísňování měnové politiky v USA vyvolat. Varoval především před náhlým růstem úrokových sazeb, a tím pádem sníženou likviditou na finančních trzích. Hodnocení situace bank především v jižní části eurozóny není také pozitivní, což jsou signály, které ukazují, že celosvětové oživení ekonomiky není takové, jaké bylo v průběhu druhého čtvrtletí avizováno, dodává Tomáš Plachý, v současné situaci proto i nadále platí naše doporučení o rozloženém nákupu v čase. Nakupovat slitky v nižších gramážích, ovšem opakovaně. Klient tak získá lepší průměrnou cenu. Důležité také je, že bude vlastnit nějaké zlato, které je pojistkou v nejistých dobách. SAFINA, a.s. je společností s uceleným výrobním programem v oblasti zpracování a výroby produktů z drahých a neželezných kovů, včetně jejich recyklace. Hlavní průmyslová zaměření společnosti jsou výroba a recyklace pro elektrotechnický, automobilový, chemický a sklářský průmysl. Klíčovou činností společnosti je také výroba a prodej investičních drahokovových destiček a slitků, které se vyrábí především z kovů jako je zlato, stříbro a platina. Výroba SAFINY je založena na environmentálním managementu a nejnovějších inovacích v oboru. Své obchodní aktivity směřuje nejen na evropský kontinent, který je prioritní, ale orientuje se i na další teritoria, především Asii, Severní Ameriku a Ruskou federaci. SAFINA zaměstnává celkem 225 osob a její obrat v roce 2012 tvořil 4,7 mld. Kč. SAFINA, a.s. sídlí v obci Vestec u Prahy, kde se nachází centrála a výrobní komplex společnosti. Společnost SAFINA se opakovaně umístila v prestižním žebříčku Czech Top 100 a v roce 2012 získala významné postavení v soutěži Exportér roku. Rovněž obsadila třetí místo v kategorii Nejlepší zaměstnavatel v soutěži Český patron SAFINA, a.s. je členem švýcarské skupiny SAFICHEM GROUP, společně s dalšími firmami Chemoprojekt, a.s., CHEMOPROJECT NITROGEN a.s., TECHNOEXPORT, a.s., VUAB Pharma a.s., a PACOVSKÉ STROJÍRNY, a.s. Stručná informace o tomto článku byla publikována na portálech: LINKSTIP.COM BIZINET.CZ CLANKY.KECTENI.CZ

16 investicniho-zlata-o-25- CTUSI.INFO irocn237_n225rust_prodeje_investicn237ho_zlata_o_25_/ KURZY.CZ TRAFIKA.CZ POLITICKE-LISTY.CZ NOVINA.CZ LIDOVÉ NOVINY: Zprávy dne / investiční zlato Náklad: Zájem podle lídra domácího trhu roste PRAHA Společnost Safina ve třetím čtvrtletí zvýšila prodej investičního zlata meziročně o čtvrtinu a celkem od začátku roku prodala téměř 600 kilogramů drahého kovu. Významnou roli na trhu hrály centrální banky, což podle společnosti ukazuje na to, že zlato zůstává bezpečným investičním nástrojem. Jeho cena přitom vykazuje nadále výrazné výkyvy, a to až v rozmezí 50 dolarů za troyskou unci během 24 hodin. Vzhledem k nejistému vývoji ohledně aktuální situace v USA se investoři zároveň rozcházejí v predikcích vývoje v dalším období. Výjimkou nejsou odhady kolem 3000 dolarů za unci během nadcházejících dvou let, ale také předpovědi pádu na tisíc dolarů za unci.

17 HR FORUM: Moje tipy na sebevzdělávání Co doporučují personalisté z praxe Žijeme v období neustálých změn, kdy se může zdát, že jedinou jistotou je nejistota. Domnívám se, že jedním z účinných nástrojů, jak se v této době neztratit a být úspěšný, je právě vzdělávání a neustálý rozvoj. Osobní rozvoj se tak stává nejen nezbytností, ale zároveň i tou nejlepší investicí, kterou můžeme poskytnout nejen sami sobě, ale i ostatním lidem ve svém okolí. Pro profesi personalisty mne v oblasti teorie v samém počátku nejvíce vybavilo pětileté vysokoškolské studium andragogiky a sociální i obecné psychologie. Tyto dvě vědy se vzájemně výborně doplňují a prolínají a byly také po celou dobu mým nejoblíbenějším a zároveň i státnicovým předmětem. Za zmínku ale určitě stojí fakt, že ke studiu mě paradoxně přivedla praxe. Ve skutečnosti jsem už sice řešila vedení, vzdělávání a rozvoj svého týmu, ale každodenní zkušenost mne přesvědčovala o tom, že se potřebuji a chci v této problematice vzdělat i teoreticky, formálně. A musím říci, že i dnes se průběžně vracím ke skriptům či vydaným publikacím svých tehdejších profesorů Jana Bartáka, Marie Farkové a dalších. Asi nejvíce mě svojí komplexností oslovila kniha Michaela Armstronga Řízení lidských zdrojů, která je mezi andragogy považována za jakousi bibli personalistiky. Pro mě osobně je neustálým zdrojem podnětů a zároveň průvodcem při hledání a následném objevování těch správných cest napříč personálními procesy. Zajímavá je především tím, že je založena na bezprostředních praktických zkušenostech, které Michael Armbyla strong získal jako personalista. Dlouhou dobu pracoval v odvětví strojírenství jako specialista na pracovní vztahy a rozvoj pracovníků. Není to tedy kniha plná teorie a pouček, ale naopak souhrn zkušeností a poznatků nejen z praxe, ale i z výzkumných projektů zabývajících se přínosem personální práce pro ekonomické výsledky firem, strategickým řízením lidských zdrojů, hodnocením práce, týmovým odměňováním apod. Před vysokoškolským studiem i po něm jsem v rámci svého profesního působení prošla celou řadou zajímavých, kvalitních, ale i méně zajímavých či méně kvalitních vzdělávacích kurzů, tréninků nebo workshopů. Tou skutečnou celoživotní školou personálního řízení je ale samozřejmě každodenní praxe. Nejvíce se člověk naučí, když narazí na novou skutečnost, kterou dosud neznal či předtím neřešil. V takových situacích je třeba začít objevovat cesty jak a kudy dál, ptát se a hledat správné lidi

18 kolem sebe. Pokud bych tedy měla uvést největší inspiraci během své kariéry, tak to byli zcela jednoznačně ti správní lidé kolem mě. Měla jsem a stále mám až neuvěřitelné štěstí, že mi do mého (nejen profesního) života přicházejí v pravý čas ti praví lidé. A opravdu nejvíce jsem se během své profesní dráhy naučila od svých přímých nadřízených. Všichni, bez výjimky, jsou to velmi inteligentní lidé, odborníci ve svém oboru, ale i s přesahem mimo něj. Jako velkou přidanou hodnotu vnímám jejich kvalitní charakterové vlastnosti a přirozenou lidskost. Oni byli a stále jsou jedním z podstatných zdrojů mé motivace a touhy po sebevzdělávání, rozvoji, zdokonalování se a nespokojeností se současným stavem. Jsou pro mne zároveň vzorem, který mne různými způsoby a mnohdy nelehkými cestami pomáhá posunout se ještě o kousek dál. Člověk by se měl rozvíjet po celý život. Myslím, že není třeba stále stoupat vzhůru, ale využívat příležitosti a posouvat se novými směry. Mgr. Lucie Svobodová (38) v květnu letošního roku povýšena na pozici vedoucí personálního odboru společnosti SAFINA, a.s. Je zodpovědná za realizaci všech aspektů personální politiky společnosti, která dnes čítá 222 zaměstnanců. V SAFINĚ pracuje již od roku Vystudovala andragogiku a vzdělávání lidských zdrojů na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze.

19 LIBERECKÝ DENÍK: Měď mezi drahé kovy nepatří, rhodium však ano Náklad: Jaké konkrétní kovy řadí obyvatelé Ústeckého kraje do skupiny drahých kovů? Na prvním místě správně označilo 97,5 procenta tázaných Severočechů zlato a 77,5 procenta stříbro. Procentuální znalost dalších drahých kovů ale výrazně klesá 35 procent správně označilo paladium, 20 procent iridium a 17,5 procenta rhodium. Naopak 40 procent respondentů chybně označilo jako drahý kov měď. Ačkoli jsou drahé kovy všude kolem nás, na Ústecku panuje, podobně jako i v ostatních krajích, poměrně nízké povědomí o tom, v jakých předmětech denní potřeby drahé kovy nacházejí své využití. Pětasedmdesát procent dotázaných by drahé kovy úspěšně hledalo v mobilních telefonech a 65 procent v počítačích, 60 procent v televizorech, 42,5 procenta v DVD a 40 procent v automobilech. Více než půlka dotazovaných ví o využití drahých kovů při výrobě katalyzátoru a pouhých 2,5 procenta by je hledalo v airbagu, kde se ale také nacházejí. Žádný z respondentů ale neví, že se drahé kovy nacházejí také v okenních tabulích a 20 procent sena opak domnívá, že je najde v žárovce. Překvapivě dopadl průzkum na Liberecku, kde 34,8 procenta dotazovaných správně udalo, že rhodium patří mezi drahé kovy (například na Plzeňsku jej mezi drahé kovy zařadilo jen 3,6 procenta respondentů). Ačkoli člověka drahé kovy obklopují již několik tisíc let, a v dnešním světě jde o kontakt každodenní, je z výsledků průzkumu vidět, že si Češi stále nejsou jisti, které kovy se počítají mezi ty drahé, a ani kde jsou využívány. Ve většině případů totiž nejsou na první pohled viditelné, třebaže mají mnohdy klíčovou roli, komentuje výsledky výzkumu agentury IPSOS Tomáš Plachý, generální ředitel společnosti SAFINA. Stejný článek byl publikován také v dalších 9 vydáních Deníku z regionu Severní Čechy:

20 ČESKOLIPSKÝ DENÍK ÚSTECKÝ DENÍK DĚČÍNSKÝ DENÍK CHOMUTOVSKÝ DENÍK LITOMĚŘICKÝ DENÍK ŽATECKÝ A LOUNSKÝ DENÍK MOSTECKÝ DENÍK TEPLICKÝ DENÍK JABLONECKÝ DENÍK FINEXPERT.CZ: Trh s drahými kovy zažívá výraznou cenovou volatilitu Společnost SAFINA, a.s., přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, představuje svoji analýzu trhu s drahými kovy včetně vlastních prodejů za třetí čtvrtletí. Významnou roli na trhu hrály centrální banky a později také nejasná situace kolem dluhového stropu Spojených států amerických. SAFINA je i nadále lídrem na českém trhu v prodeji investičního zlata, ve třetím čtvrtletí prodala více než 150 kg a od začátku roku téměř 600 kg tohoto kovu. V meziročním srovnání je to 25% nárůst. Stejný nárůst byl dosažen i v prodejích na polském trhu a trhu pobaltských republik, kde SAFINA také exkluzivně prodává investiční slitky od rafinérie PAMP. Cena zlata je v současné době stále charakteristická vysokou volatilitou, pokračuje tedy trend, který byl již naznačen v předchozím čtvrtletí. Bylo možné pozorovat i výrazné cenové výkyvy, a to až v rozmezí 50 dolarů za troyskou unci během 24 hodin. Vzhledem k nejistému vývoji ohledně aktuální ekonomické situace administrativy Spojených států amerických se investoři taktéž velmi rozcházejí v predikcích vývoje v dalším období. Zlaté rezervy centrálních bank se rozšiřují Již jsme dříve avizovali, že v letních měsících dochází spíše ke sníženým nákupům investičních drahých kovů. Důvod je nasnadě. Investoři jsou častěji na cestách, užívají si dovolených a do svého standardního režimu se často dostávají znovu až v září. Odpočinkovou náladu jsme ovšem neznamenali u centrálních bank. Pro nás je to signál, že zlato zůstává aktivem vnímaným jako bezpečný přístav a vhodný nástroj na diverzifikaci rezerv národních bank, především v době, kdy pokračují nejasnosti kolem kvantitativního uvolňování a inflační tlaky způsobené nekončícím tištěním peněz, vysvětluje Libor Křapka, obchodní manažer pro investiční drahé kovy, SAFINA. V červenci nakoupilo zlato do svých rezerv celkem 15 centrálních nebo národních bank. Nejvýrazněji se na nákupech zlata podílely centrální banky Ruské federace, Turecka, Jižní Koreje a Ázerbájdžánu. Další menší nákupy provedly například národní banky Francie, Mozambiku, Kazachstánu nebo Guatemaly. V případě Turecka šlo o situaci, kdy místní centrální banka dovolila komerčním bankám držet část rezerv denominovaných v tureckých lirách ve formě zlata. Došlo tak k navýšení o přibližně 22 tun. Podle tiskového prohlášení turecké vlády došlo ke zvýšení horní hranice z 25 na 30 %. Turecko tak je podle přehledu World Official Gold Holdings datovaného k říjnu 2013 na třináctém místě (jedenáctém mezi státy) v množství drženého zlata. Rusko nakoupila cca 6,2 tuny a je na osmé pozici (sedmé mezi státy). Zlaté rezervy Ruské federace kontinuálně stoupají již deset měsíců. Ázerbájdžán zvýšil svoje rezervy přibližně o dvě tuny.

21 Ve zbytku sektoru je určující poptávka z Číny a Indie. Čína se pravděpodobně v tomto roce dostane na první místo v dovozu zlata. Dovoz do Číny se meziročně skoro zdvojnásobil, ke konci září dosáhl 864 tun, dodává Tomáš Plachý, generální ředitel, SAFINA, navíc podle nás do konce roku stoupne až na tun. Dojde tak k situaci, že se největší těžař stane zároveň největším importérem. Nás samozřejmě zvýšená poptávka po zlatě v Číně těší, jelikož tam máme joint venture s čínskou majetkovou účastí společnost GUODA-SAFINA. Ostatní drahé kovy Ostatní drahé kovy následují vývoj ceny zlata. Nejdražší zůstává stále platina jejíž průměrná cena za 3. čtvrtletí byla 1450,8 USD/toz, následuje zlato s průměrnou cenou za 3. čtvrtletí 1327,54 USD/toz, rhodium 1014,11 USD/toz, palladium 722,57 USD/toz a nakonec stříbro, u něhož je již tradičně volatilita největší. Jeho průměrná cena byla ve 3. čtvrtletí byla 21,3 USD/toz. Došlo k jistému nárůstu ceny, ovšem původní očekávání se nenaplnila. Naopak poslední čísla naznačují meziroční pokles výroby v automobilovém průmyslu, což má negativní dopad na ceny průmyslově využívaných drahých kovů. Co bude dál? Mezi velkými investory panují velmi rozdílné názory na budoucí vývoj ceny. Výjimkou nejsou predikce ceny kolem USD/toz během nadcházejících dvou let, ale také předpovědi, že cena spadne až na hranici USD/toz. V současné době je však trh spíše v režimu očekávání podstatné je, jak rychle a jakým způsobem bude vyřešen dluhový strop v USA. Předpokládáme, že bude zvýšen, a to by mělo nahrávat zlatu, protože nový přísun peněz do ekonomiky vyvolá nové inflační očekávání a zlato je tradiční nástroj k zajištění se proti inflaci, říká Libor Křapka. Dalším výrazným faktorem bude jmenování a nástup nového guvernéra FEDu. S platností od se jí pravděpodobně stane Janet Yellen, kterou na pozici nominoval Barack Obama. Pokud bude její jmenování potvrzeno Senátem, bude to příznivá zpráva pro trh se zlatem. Paní Yellen je známá svojí výraznou podporou stimulace ekonomiky. Je přesvědčena, že mírná inflace prospívá ekonomice a že pomáhá předcházet krizím, vysvětluje dále Libor Křapka. Negativní dopad na cenu drahých kovů a především zlata pak může mít také fakt, že rada guvernérů FEDu bude hlasovat o pokračování tzv. kvantitativního uvolňování a začne tisk peněz brzdit. Je otázka, jestli k tomuto FED přistoupí již na svém příštím zasedání, protože Mezinárodní měnový fond vydal nedávno varování před riziky, která může zpřísňování měnové politiky v USA vyvolat. Varoval především před náhlým růstem úrokových sazeb, a tím pádem sníženou likviditou na finančních trzích. Hodnocení situace bank především v jižní části eurozóny není také pozitivní, což jsou signály, které ukazují, že celosvětové oživení ekonomiky není takové, jaké bylo v průběhu druhého čtvrtletí avizováno, dodává Tomáš Plachý, v současné situaci proto i nadále platí naše doporučení o rozloženém nákupu v čase. Nakupovat slitky v nižších gramážích, ovšem opakovaně. Klient tak získá lepší průměrnou cenu. Důležité také je, že bude vlastnit nějaké zlato, které je pojistkou v nejistých dobách.

22 ČTK: Prodej investičního zlata vzrostl o čtvrtinu Safina: Prodej investičního zlata vzrostl o čtvrtinu Ke zpravodajství: GRAFIKA Praha 16. října (ČTK) - Společnost SAFINA ve třetím čtvrtletí zvýšila prodej investičního zlata meziročně o čtvrtinu a celkem od začátku roku prodala téměř 600 kilogramů tohoto drahého kovu. Významnou roli na trhu hrály centrální banky, což podle společnosti ukazuje na to, že zlato zůstává bezpečným investičním nástrojem. Investoři se ale rozcházejí v pohledu na další vývoj. Safina, lídr českého trhu v prodeji investičního zlata, v samotném třetím čtvrtletí prodala přes 150 kilogramů tohoto žlutého kovu. Stejný čtvrtinový nárůst zaznamenala i na polském trhu a trhu pobaltských republik, kde je exkluzivním prodejcem investičních slitků od rafinérie PAMP. Pokles investičních nákupů podle očekávání zaznamenala v letních měsících, odpočinková nálada ale podle ní nebyla znát u centrálních bank. "Pro nás je to signál, že zlato zůstává aktivem vnímaným jako bezpečný přístav a vhodný nástroj na diverzifikaci rezerv národních bank, především v době, kdy pokračují nejasnosti kolem kvantitativního uvolňování a inflační tlaky způsobené nekončícím tištěním peněz," uvedl obchodní manažer pro investiční drahé kovy Libor Křapka. V červenci nakoupilo zlato do svých rezerv celkem 15 centrálních nebo národních bank. Nejvýrazněji se na nákupech zlata podílely centrální banky Ruské federace, Turecka, Jižní Koreje a Ázerbájdžánu. Další menší nákupy provedly například národní banky Francie, Mozambiku, Kazachstánu nebo Guatemaly. Cena zlata vykazuje nadále výrazné výkyvy, a to až v rozmezí 50 dolarů za troyskou unci během 24 hodin. Vzhledem k nejistému vývoji ohledně aktuální situace v USA se investoři zároveň rozcházejí v predikcích vývoje v dalším období. Výjimkou nejsou odhady kolem 3000 USD/toz během nadcházejících dvou let, ale také předpovědi, že cena spadne až na hranici 1000 USD/toz. "Předpokládáme, že (dluhový strop v USA) bude zvýšen, a to by mělo nahrávat zlatu, protože nový přísun peněz do ekonomiky vyvolá nové inflační očekávání a zlato je tradiční nástroj k zajištění se proti inflaci," dodal Křapka. Dalším výrazným faktorem bude jmenování a nástup nového guvernéra FED. Negativní dopad na cenu drahých kovů a především zlata podle Safiny naopak může mít fakt, že rada guvernérů FED bude hlasovat o pokračování tzv. kvantitativního uvolňování a začne tisk peněz brzdit. "V současné situaci proto i nadále platí naše doporučení o rozloženém nákupu v čase. Nakupovat slitky v nižších gramážích, ovšem opakovaně. Klient tak získá lepší průměrnou cenu. Důležité také je, že bude vlastnit nějaké zlato, které je pojistkou v nejistých dobách," poznamenal generální ředitel Safiny Tomáš Plachý. Ve zbytku sektoru je určující poptávka z Číny a Indie. "Čína se pravděpodobně v tomto roce dostane na první místo v dovozu zlata. Dovoz do Číny se meziročně skoro zdvojnásobil, ke konci září dosáhl 864 tun," uvedl Plachý. Do konce roku podle něj stoupne až na 1000 tun, a dojde tak k

23 situaci, že se největší těžař stane zároveň největším importérem. "Nás samozřejmě zvýšená poptávka po zlatě v Číně těší, jelikož tam máme joint venture s čínskou majetkovou účastí - společnost GUODA-SAFINA," doplnil šéf společnosti. Mezi ostatními drahými kovy nadále nejdražší zůstává platina, jejíž průměrná cena za třetí čtvrtletí byla 1450,8 USD/toz. Následovalo zlato s průměrnou cenou 1327,54 USD/toz, rhodium ,11 USD/toz, palladium - 722,57 USD/toz a nakonec stříbro, u něhož jsou tradičně největší výkyvy - ve 3. čtvrtletí byla průměrná cena 21,3 USD/toz. SAFINA zaměstnává celkem 225 osob a její loňský obrat činil 4,7 miliardy korun. Firma sídlí v obci Vestec u Prahy, kde se nachází centrála a výrobní komplex. Je členem švýcarské skupiny SAFICHEM GROUP, společně s dalšími firmami Chemoprojekt, a.s., CHEMOPROJECT NITROGEN a.s., TECHNOEXPORT, a.s., VUAB Pharma a.s., a PACOVSKÉ STROJÍRNY. CIANEWS.CZ: SAFINA zaznamenala ve třetím čtvrtletí meziroční nárůst prodeje investičního zlata o 25 % Trh s drahými kovy zažívá výraznou cenovou volatilitu a je v režimu očekávání s USA v hlavní roli 16. října Společnost SAFINA, a.s., přední zpracovatel materiálů s obsahem drahých kovů ve střední a východní Evropě, představuje svoji analýzu trhu s drahými kovy včetně vlastních prodejů za třetí čtvrtletí. Významnou roli na trhu hrály centrální banky a později také nejasná situace kolem dluhového stropu Spojených států amerických. SAFINA je i nadále lídrem na českém trhu v prodeji investičního zlata, ve třetím čtvrtletí prodala více než 150 kg a od začátku roku téměř 600 kg tohoto kovu. V meziročním srovnání je to 25% nárůst. Stejný nárůst byl dosažen i v prodejích na polském trhu a trhu pobaltských republik, kde SAFINA také exkluzivně prodává investiční slitky od rafinérie PAMP. Cena zlata je v současné době stále charakteristická vysokou volatilitou, pokračuje tedy trend, který byl již naznačen v předchozím čtvrtletí. Bylo možné pozorovat i výrazné cenové výkyvy, a to až v rozmezí 50 dolarů za troyskou unci během 24 hodin. Vzhledem k nejistému vývoji ohledně aktuální ekonomické situace administrativy Spojených států amerických se investoři taktéž velmi rozcházejí v predikcích vývoje v dalším období. Zlaté rezervy centrálních bank se rozšiřují Již jsme dříve avizovali, že v letních měsících dochází spíše ke sníženým nákupům investičních drahých kovů. Důvod je nasnadě. Investoři jsou častěji na cestách, užívají si dovolených a do svého standardního režimu se často dostávají znovu až v září. Odpočinkovou náladu jsme ovšem neznamenali u centrálních bank. Pro nás je to signál, že zlato zůstává aktivem vnímaným jako bezpečný přístav a vhodný nástroj na diverzifikaci rezerv národních bank, především v době, kdy pokračují nejasnosti kolem kvantitativního uvolňování a inflační tlaky způsobené nekončícím tištěním peněz, vysvětluje Libor Křapka, obchodní manažer pro investiční drahé kovy, SAFINA. V červenci nakoupilo zlato do svých rezerv celkem 15 centrálních nebo národních bank. Nejvýrazněji se na nákupech zlata podílely centrální banky Ruské federace, Turecka, Jižní Koreje a Ázerbájdžánu. Další menší nákupy provedly například národní banky Francie, Mozambiku, Kazachstánu nebo Guatemaly. V případě Turecka šlo o situaci, kdy místní centrální banka dovolila komerčním bankám držet část rezerv denominovaných v tureckých lirách ve formě zlata. Došlo tak k navýšení o přibližně 22 tun.

24 Podle tiskového prohlášení turecké vlády došlo ke zvýšení horní hranice z 25 na 30 %. Turecko tak je podle přehledu World Official Gold Holdings datovaného k říjnu 2013 na třináctém místě (jedenáctém mezi státy) v množství drženého zlata. Rusko nakoupila cca 6,2 tuny a je na osmé pozici (sedmé mezi státy). Zlaté rezervy Ruské federace kontinuálně stoupají již deset měsíců. Ázerbájdžán zvýšil svoje rezervy přibližně o dvě tuny. Ve zbytku sektoru je určující poptávka z Číny a Indie. Čína se pravděpodobně v tomto roce dostane na první místo v dovozu zlata. Dovoz do Číny se meziročně skoro zdvojnásobil, ke konci září dosáhl 864 tun, dodává Tomáš Plachý, generální ředitel, SAFINA, navíc podle nás do konce roku stoupne až na tun. Dojde tak k situaci, že se největší těžař stane zároveň největším importérem. Nás samozřejmě zvýšená poptávka po zlatě v Číně těší, jelikož tam máme joint venture s čínskou majetkovou účastí společnost GUODA-SAFINA. Ostatní drahé kovy Ostatní drahé kovy následují vývoj ceny zlata. Nejdražší zůstává stále platina jejíž průměrná cena za 3. čtvrtletí byla 1450,8 USD/toz, následuje zlato s průměrnou cenou za 3. čtvrtletí 1327,54 USD/toz, rhodium 1014,11 USD/toz, palladium 722,57 USD/toz a nakonec stříbro, u něhož je již tradičně volatilita největší. Jeho průměrná cena byla ve 3. čtvrtletí byla 21,3 USD/toz. Došlo k jistému nárůstu ceny, ovšem původní očekávání se nenaplnila. Naopak poslední čísla naznačují meziroční pokles výroby v automobilovém průmyslu, což má negativní dopad na ceny průmyslově využívaných drahých kovů. Co bude dál? Mezi velkými investory panují velmi rozdílné názory na budoucí vývoj ceny. Výjimkou nejsou predikce ceny kolem USD/toz během nadcházejících dvou let, ale také předpovědi, že cena spadne až na hranici USD/toz. V současné době je však trh spíše v režimu očekávání podstatné je, jak rychle a jakým způsobem bude vyřešen dluhový strop v USA. Předpokládáme, že bude zvýšen, a to by mělo nahrávat zlatu, protože nový přísun peněz do ekonomiky vyvolá nové inflační očekávání a zlato je tradiční nástroj k zajištění se proti inflaci, říká Libor Křapka. Dalším výrazným faktorem bude jmenování a nástup nového guvernéra FEDu. S platností od se jí pravděpodobně stane Janet Yellen, kterou na pozici nominoval Barack Obama. Pokud bude její jmenování potvrzeno Senátem, bude to příznivá zpráva pro trh se zlatem. Paní Yellen je známá svojí výraznou podporou stimulace ekonomiky. Je přesvědčena, že mírná inflace prospívá ekonomice a že pomáhá předcházet krizím, vysvětluje dále Libor Křapka. Negativní dopad na cenu drahých kovů a především zlata pak může mít také fakt, že rada guvernérů FEDu bude hlasovat o pokračování tzv. kvantitativního uvolňování a začne tisk peněz brzdit. Je otázka, jestli k tomuto FED přistoupí již na svém příštím zasedání, protože Mezinárodní měnový fond vydal nedávno varování před riziky, která může zpřísňování měnové politiky v USA vyvolat. Varoval především před náhlým růstem úrokových sazeb, a tím pádem sníženou likviditou na finančních trzích. Hodnocení situace bank především v jižní části eurozóny není také pozitivní, což jsou signály, které ukazují, že celosvětové oživení ekonomiky není takové, jaké bylo v průběhu druhého čtvrtletí avizováno, dodává Tomáš Plachý, v současné situaci proto i nadále platí naše doporučení o rozloženém nákupu v čase. Nakupovat slitky v nižších gramážích, ovšem opakovaně. Klient tak získá lepší průměrnou cenu. Důležité také je, že bude vlastnit nějaké zlato, které je pojistkou v nejistých dobách. SAFINA, a.s. je společností s uceleným výrobním programem v oblasti zpracování a výroby produktů z drahých a neželezných kovů, včetně jejich recyklace. Hlavní průmyslová zaměření společnosti jsou výroba a recyklace pro elektrotechnický, automobilový, chemický a sklářský průmysl. Klíčovou

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012 MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA, a.s. prosinec 2012 CT24.cz: Zlato a brilianty lákají české investory 27. 12. 2012 kat Zájem o zlato, stříbro a luxusní šperky trhá v Česku rekordy. Jen za zlaté investiční

Více

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA

MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA MEDIÁLNÍ POKRYTÍ SPOLEČNOST SAFINA listopad 2013 FINANČNÍ MANAGEMENT: 2013: rok plný zlatých turbulencí 26. 11. 2013 Náklad: 6 700 Mgr. Libor Křapka Korekce cen zlata nepotvrdila předpovědi z konce loňského

Více

SAFINA utržila za první čtvrtletí více než 150 mil. Kč v segmentu investičních drahých kovů

SAFINA utržila za první čtvrtletí více než 150 mil. Kč v segmentu investičních drahých kovů Tisková zpráva SAFINA utržila za první čtvrtletí více než 150 mil. Kč v segmentu investičních drahých kovů -Společnost rovněž hodnotí hlavní trendy ve vývoji trhu s investičními drahými kovy za dané období-

Více

Pro Service Czech Republic s.r.o. IČ: 243 05 863. Kaprova 42/14 110 00 Praha

Pro Service Czech Republic s.r.o. IČ: 243 05 863. Kaprova 42/14 110 00 Praha Pro Service Czech Republic s.r.o. IČ: 243 05 863 Kaprova 42/14 110 00 Praha Telefon: (+420) 723 746 846 E-mail: info@proservicegroup.cz Web: www.proservicegroup.cz Představte si, že máte možnost mít v

Více

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny

Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny Bulletin pro obchodní partnery Pojišťovny České spořitelny FLEXI životní pojištění Pozn.: Data uvedená v Bulletinu lze využít i pro potřeby produktů FLEXI INVEST 2008 a H-FIX, zejména pro případ mimořádných

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2009 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Prosinec 2009 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna vzrostly spotřebitelské ceny během prosince o 0,2 procenta. V meziročním

Více

Co ovlivňuje cenu zlata? Proč zlato v roce 2013 oslabilo o téměř 30 procent a co ho čeká v roce 2014?

Co ovlivňuje cenu zlata? Proč zlato v roce 2013 oslabilo o téměř 30 procent a co ho čeká v roce 2014? Co ovlivňuje cenu zlata? Proč zlato v roce 2013 oslabilo o téměř 30 procent a co ho čeká v roce 2014? Investice do zlata a stříbra 2014 12.2.2014 BRNO hotel Continental Rok 2014 2014: 7x2 =14 bez 0 70.

Více

ERGO pojišťovna, a.s.

ERGO pojišťovna, a.s. ERGO pojišťovna, a.s. za rok 2015 Řádná valná hromada 27. dubna 2016 v Praze Obsah Orgány společnosti... 3 Zpráva dozorčí rady... 4 Úvodní slovo předsedy představenstva... 5 Ekonomika 2015... 6 Pojišťovnictví

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2010 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Únor 2010 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem února vzrostly spotřebitelské ceny během ledna o 1,2 procenta. V meziročním

Více

Q1 2012. Manpower Index trhu práce Česká republika

Q1 2012. Manpower Index trhu práce Česká republika Q1 212 Manpower Index trhu práce Česká republika Výsledky průzkumu 1. čtvrtletí 212 Manpower Index trhu práce Česká republika Obsah Q1/12 Index trhu práce v České republice 1 Regionální porovnání Porovnání

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světové ekonomiky v roce 2008 byl významně poznamenán vážnou hospodářskou recesí. Nejsilnější ekonomika světa USA zaznamenala četné a významné otřesy na finančních

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Prosinec 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Prosinec 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem ledna poklesly spotřebitelské ceny během prosince o 0,3 procenta. V meziročním

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Duben 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Duben 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Ministerstvo financí zvýšilo koncem dubna odhad letošního tempa růstu české ekonomiky na 5,3 procenta z 5,0

Více

Databáze CzechTourism. Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003

Databáze CzechTourism. Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003 Analýza příjezdového cestovního ruchu 1992-2003 Březen 2004 Obsah Strana 1. Podíl cestovního ruchu na ekonomice státu 3 1.1. Devizové příjmy z cestovního ruchu 3 1.2. Podíl cestovního ruchu na základních

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Listopad 2008 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Listopad 2008 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem prosince poklesly spotřebitelské ceny během listopadu o 0,5 procenta.

Více

1. Vnější ekonomické prostředí

1. Vnější ekonomické prostředí 1. Vnější ekonomické prostředí Vývoj světového hospodářství a světových trhů se v roce 2009 odehrával ve znamení mírného hospodářského poklesu. Nejvýznamnější ekonomiky světa zaznamenaly prudkou negativní

Více

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003

Sojové boby long. Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu. Únor 2003 Sojové boby long Nákup sojových bobů spekulace na růst kurzu Únor 2003 1 Sojové boby na vzestup Trh sojových bobů se nacházel v dlouhodobém sestupném trendu. Podle všech ukazatelů utvořil na začátku minulého

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Září 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Září 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika V září vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3,4 procent po růstu o 3,3 procent v srpnu. Vývoj inflace byl

Více

Zpráva z trhů za srpen 2013 od společnosti ING Investment Management

Zpráva z trhů za srpen 2013 od společnosti ING Investment Management Zpráva z trhů za srpen 2013 od společnosti ING Investment Management Devizové trhy Česká koruna v průběhu minulého měsíce mírně posilovala s tím, jak se trh více uklidňoval ohledně možné intervence. Ačkoli

Více

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014:

- 1 - Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014: - 1-1 Makrodata v ČR zveřejněná v srpnu 2014: Průmyslová produkce za červen rostla o 8,1% y/y Maloobchodní tržby za červen vzrostly o 8,2% y/y Nezaměstnanost v červenci stagnovala na úrovni 7,4% Inflace

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ. Statistika. Semestrální práce

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ. Statistika. Semestrální práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA DOPRAVNÍ Statistika Semestrální práce Vypracovali: Tomáš Mojžyšek, Petr Kalivoda Skupina: 2 40 Akademický rok: 2012-2013 Obsah Úvod... - 3 - Vývoj měny... -

Více

ŽIVOT CIZINCŮ V ČR. Zpracoval: Odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí

ŽIVOT CIZINCŮ V ČR. Zpracoval: Odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí ŽIVOT CIZINCŮ V ČR 2015 Cizinci Praha, prosinec 2015 Kód publikace: 290026-15 Č. j.: 02449 / 2015-64 Zpracoval: Odbor statistiky trhu práce a rovných příležitostí Ředitel odboru: Mgr. Dalibor Holý Kontaktní

Více

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu

Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Credendo Group otevírá pojištění pohledávek do Íránu Uvolnění sankcí spojených s nukleárním programem povede k rychlému oživení íránské ekonomiky. Vyplývá to z lednové analýzy skupiny Credendo Group, která

Více

Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc, MBA, Dr.h.c.

Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD, CSc, MBA, Dr.h.c. Master of Business Administration - General Management Specializace: Strategické řízení malých a středních firem Exkluzivně zajištěné e-lerningové on-line studium. Garant: prof. Ing. O. Kratochvíl, PhD,

Více

Trhy pokračují ve vítězném tažení!

Trhy pokračují ve vítězném tažení! Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST Klíčové události Vývoj finančních trhů Trhy pokračují ve vítězném tažení! Mají za sebou nejlepší leden od roku 1989. Kapitálové trhy vstoupily do nového

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013)

Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013) Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben 2013) Ing. Jana Šubrtová 31.05.2013 Obsah Vyhodnocení dotazníků z průzkumu podnikatelského prostředí v Děčíně (únor duben

Více

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22

7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů 7. Vydavatelství, tisk a rozmnožování nahraných nosičů OKEČ 22 7.1. Charakteristika odvětví Polygrafický průmysl se člení na vydavatelské činnosti, tisk

Více

Tisková zpráva. Evropany nejvíce trápí hospodářské problémy mezi nimi je na prvním místě nezaměstnanost. Studie GfK Verein nazvaná Výzvy Evropy 2012

Tisková zpráva. Evropany nejvíce trápí hospodářské problémy mezi nimi je na prvním místě nezaměstnanost. Studie GfK Verein nazvaná Výzvy Evropy 2012 Tisková zpráva June 19, 2012 Sandra Lades GfK Verein press Tel. +49 911 395 3606 sandra.lades@gfk-verein.org Ronald Frank GfK Verein studies Tel. +49 911 395 3004 ronald.frank@gfk-verein.org Evropany nejvíce

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Únor 2013 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Únor 2013 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle konečných čísel klesl HDP meziročně o 1,7 procent a mezi-čtvrtletně o 0,2 procent ve 4. čtvrtletí a potvrdil

Více

Nemovitosti v Chorvatsku po přistoupení Chorvatska do Evropské unie

Nemovitosti v Chorvatsku po přistoupení Chorvatska do Evropské unie Nemovitosti v Chorvatsku po přistoupení Chorvatska do Evropské unie Je to mýtus, že vstup Chorvatska do EU znamená, že ceny nemovitostí začnou stoupat Po vstupu do EU, Estonsko, Lotyšsko, Slovinsko a Česká

Více

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD.

VYBRANÁ TÉMATA 17/2011. Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně. Ing. Marcela Cupalová, PhD. VYBRANÁ TÉMATA 17/2011 Dluhová krize v Itálii a perspektivy jejího šíření v eurozóně Ing. Marcela Cupalová, PhD. srpen 2011 Vybraná témata 17/2011 2 Světová ekonomická krize, která byla spuštěna finanční

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Červenec 2012 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Investiční oddělení Červenec 2012 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Po růstu o 3,5 procenta v červnu vzrostly spotřebitelské ceny v červenci meziročně o 3,1 procenta. Vývoj

Více

I. ZPRÁVA O HOSPODAØENÍ ÈNB 3. I.1 Bilance ÈNB, úèetní závìrka, zpráva auditora 5 II. ORGANIZAÈNÍ ZMÌNY 11. II.1 Organizaèní schéma 12

I. ZPRÁVA O HOSPODAØENÍ ÈNB 3. I.1 Bilance ÈNB, úèetní závìrka, zpráva auditora 5 II. ORGANIZAÈNÍ ZMÌNY 11. II.1 Organizaèní schéma 12 1998 VÝROČNÍ ZPRÁVA OBSAH: ÚVODNÍ SLOVO GUVERNÉRA ÈNB 1 I. ZPRÁVA O HOSPODAØENÍ ÈNB 3 I.1 Bilance ÈNB, úèetní závìrka, zpráva auditora 5 II. ORGANIZAÈNÍ ZMÌNY 11 II.1 Organizaèní schéma 12 III. MÌNOVÁ

Více

CFA / OVB Forecasting Survey

CFA / OVB Forecasting Survey Donath-Burson-Marsteller Factum Invenio / Forecasting Survey Závěrečná zpráva z průzkumu únor 2010 Obsah O průzkumu 3 Hlavní zjištění 4 Světová ekonomika 5 Česká ekonomika 8 Letošní volby v ČR 12 Vstup

Více

Mù¾e se Èeská republika ocitnout v postavení Argentiny? Miroslav Cvrèek, Petr Holec REFLEX

Mù¾e se Èeská republika ocitnout v postavení Argentiny? Miroslav Cvrèek, Petr Holec REFLEX Mù¾e se Èeská republika ocitnout v postavení Argentiny? Miroslav Cvrèek, Petr Holec REFLEX Jak se dìlá státní bankrot? Byl leden 2003. Pod azurovou oblohou se tetelil horký vzduch argentinského léta. Stál

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 3/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 3/2009 205-05-04 00:00:00 2 Po celý rok 2008 dle údajů NBP (Polské národní banky) - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 50 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních

Více

Q1 2014. Manpower Index trhu práce Česká republika

Q1 2014. Manpower Index trhu práce Česká republika Q1 214 Manpower Index trhu práce Česká republika Výsledky průzkumu 1. čtvrtletí 214 Manpower Index trhu práce Česká republika Obsah Q1/14 Index trhu práce v České republice 1 Regionální porovnání Porovnání

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Leden 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Leden 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Česká republika má konečně vládu. Poslanecká sněmovna dala v lednu, osm měsíců po parlamentních volbách, důvěru

Více

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29

14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 Výroba a opravy strojů a zařízení VÝROBA A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ DK 14. Výroba a opravy strojů a zařízení - OKEČ 29 14.1. Charakteristika odvětví Významným odvětvím českého zpracovatelského průmyslu

Více

Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy

Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy (Patrik Hudec, Head of Fund Portfolio Management) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. květen 2016 2 Globální

Více

Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013

Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013 Burzovní zpravodajství - VEPŘOVÉ MASO 2013 24.06.2013 Vepřové půlky v pátek korigovaly Futures kontrakty na vepřové půlky v uplynulém týdnu vydatně nabíraly zisky a sáhly si díky tomu až na dvouletá maxima.

Více

Studie uživatelů modelu CAF

Studie uživatelů modelu CAF Studie uživatelů modelu CAF Úvod Vážené dámy, vážení pánové, Chtěli bychom Vás touto cestou požádat o vyplnění dotazníku, souvisejícího se Společným hodnotícím rámcem (model CAF). Cílem tohoto dotazníku

Více

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 6/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 6/2009 205-05-04 00:00:00 2 V březnu 2009 - dle údajů NBP - činil příliv přímých zahraničních investic do Polska celkem 407 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních investic V březnu

Více

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR Statistické šetření SPČR a ČNB v nefinančních podnicích Výsledky za 4. Vyhodnocení a komentáře 2 O šetření Pravidelné čtvrtletní šetření SPČR a ČNB Od roku 2011, dodnes celkem

Více

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika

Investiční oddělení ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ. Říjen 2007 MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ. Česká republika Investiční oddělení Říjen 2007 ZPRÁVA Z FINANČNÍCH TRHŮ MAKROEKONOMICKÝ VÝVOJ Česká republika Podle údajů zveřejněných začátkem listopadu stouply spotřebitelské ceny v říjnu o 4,0 procenta meziročně, což

Více

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii

3. Nominální a reálná konvergence ČR k evropské hospodářské a měnové unii . Nominální a reálná konvergence k evropské hospodářské a měnové unii Česká republika podle výsledků za rok a aktuálně analyzovaného období (duben až březen ) plní jako jediná ze čtveřice,, a tři ze čtyř

Více

NEWSLETTER. Číslo 1, 2012 NOVÝM PRACOVNÍKŮM IICG POMŮŽE S ORIENTACÍ SPECIÁLNÍ UVÍTACÍ BALÍČEK

NEWSLETTER. Číslo 1, 2012 NOVÝM PRACOVNÍKŮM IICG POMŮŽE S ORIENTACÍ SPECIÁLNÍ UVÍTACÍ BALÍČEK inter ikea centre group NEWSLETTER Číslo 1, 2012 MILÍ PŘÁTELÉ, přinášíme vám první elektronický newsletter roku 2012 o novinkách developera Inter IKEA Centre Group Česká republika a Slovensko, který patří

Více

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 06/2008 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 06/008 05-05-04 00:00:00 Květen byl dalším měsícem tohoto roku, ve kterém byl zaznamenán pokles počtu nezaměstnaných. K poklesu nezaměstnanosti přispěl postupně zvyšující se počet

Více

Domácnosti v ČR: příjmy, spotřeba, úspory a dluhy 1993-2012 Červen 2013

Domácnosti v ČR: příjmy, spotřeba, úspory a dluhy 1993-2012 Červen 2013 Domácnosti v ČR: příjmy, spotřeba, úspory a dluhy 1993-2012 Červen 2013 6. Zadluženost českých domácností 6.1. Úvěry domácnostem od bank Dominance úvěrů na bydlení Zadluženosti českých domácností dominují

Více

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část)

Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období. (textová část) I. Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2015 a predikce na další období (textová část) Obsah strana Metodika a zdroje použitých dat... 1 A. Základní charakteristika příjmové a výdajové situace

Více

Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020

Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020 Strategie společnosti PTC Praha a.s. na období let 2016 2020 2015 Vážení akcionáři, Představenstvo společnosti Vám předkládá k projednání a k následnému rozhodnutí dokument Strategie společnosti PTC Praha

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905}

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 20.5.2008 KOM(2008) 307 v konečném znění ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o odvětví lnu a konopí {SEK(2008) 1905} CS CS ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU

Více

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s.

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. ZDROJE INFORMACÍ, ZPRACOVATELÉ PODKLADŮ: MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. Odbor živočišných

Více

Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny

Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny Live Cattle long Nákup hovězího spekulace na vzestup ceny srpen 2002 1 Úvod Díky rozlehlým pastvinám a velké nabídce obilnin se ve Spojených státech postupně vytvořil silný sektor chovu hovězího. USA se

Více

Sníží ČNB inflační prognózu a překvapí trhy? Polsko. Výhled na týden. Polští konzervativci získali ve volbách většinu 2 2

Sníží ČNB inflační prognózu a překvapí trhy? Polsko. Výhled na týden. Polští konzervativci získali ve volbách většinu 2 2 www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 30. října 2015 Polsko Polští konzervativci získali ve volbách většinu 2 2 Výhled na týden Nová data potvrdí výbornou kondici české ekonomiky 5 6 Sníží ČNB inflační prognózu

Více

Společenská odpovědnost středních a velkých firem v sociální oblasti v Kraji Vysočina. Mgr. Daniel Hanzl, SVOŠ sociální Jihlava

Společenská odpovědnost středních a velkých firem v sociální oblasti v Kraji Vysočina. Mgr. Daniel Hanzl, SVOŠ sociální Jihlava Společenská odpovědnost středních a velkých firem v sociální oblasti v Kraji Vysočina Mgr. Daniel Hanzl, SVOŠ sociální Jihlava Definice společenské odpovědnosti firem I Společenská odpovědnost firem je

Více

Polsko pádí vpřed s nebezpečně vysokými schodky

Polsko pádí vpřed s nebezpečně vysokými schodky www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 23. července 2010 Česká republika Auta táhnou ekonomiku vzhůru, ale jak dlouho ještě? 2 Polsko pádí vpřed s nebezpečně vysokými schodky Dnes Změna 7 dní Další týden Další

Více

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Český statistický úřad Úvod Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Březen 2013 Analýza se věnuje vývoji malých a středních firem v České republice po převážnou část minulé dekády zahrnující

Více

Deflace se prohlubuje - jak tolerantní bude ČNB a NBP?

Deflace se prohlubuje - jak tolerantní bude ČNB a NBP? www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 30. ledna 2015 Česká republika Koruna vůči dolaru slábne bude to však stačit? 2 2 Výhled na týden Pozitivní trend potvrdí i nová čísla z české ekonomiky 5 6 Deflace se prohlubuje

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Soutěžní práce SVOČ. Kategorie: magisterská. Nejzávažnější změny v zákoně o daních z příjmů od roku 1993. Autor: Bc.

Soutěžní práce SVOČ. Kategorie: magisterská. Nejzávažnější změny v zákoně o daních z příjmů od roku 1993. Autor: Bc. Soutěžní práce SVOČ Kategorie: magisterská Nejzávažnější změny v zákoně o daních z příjmů od roku 1993 Autor: Bc. Zuzana Virglerová ZuzanaVirglerova@seznam.cz Školitel: Mgr. Eva Kolářová, Ph.D SVOČ 2008

Více

Souhrn dění prosinec 2013

Souhrn dění prosinec 2013 MĚSÍČNÍ REPORT Zpravodajství z kapitálových trhů 1.12. 31.12.2013 Souhrn dění prosinec 2013 Souhrn Riziková aktiva se v prosinci vyvíjela smíšeně, přičemž rostly akciové indexy na rozvinutých trzích, ovšem

Více

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016

TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 TÝDENÍK EKONOMICKÝCH AKTUALIT 4. týden 25. až 29. ledna 2016 Důvěra v českou ekonomiku je nejsilnější od června 2008 V české ekonomice se na začátku roku důvěra zlepšila, když souhrnný indikátor důvěry

Více

ARI-CACE: STANOVISKO K ADJUDIKACI RADÁM PRO ŘEŠENÍ SPORŮ

ARI-CACE: STANOVISKO K ADJUDIKACI RADÁM PRO ŘEŠENÍ SPORŮ ARI-CACE: STANOVISKO K ADJUDIKACI RADÁM PRO ŘEŠENÍ SPORŮ Praha, 24. listopadu 2014 Asociace pro rozvoj infrastruktury (ARI) a Česká asociace konzultačních inženýrů (CACE) vydávají toto společné stanovisko

Více

Autodopravci upozorňují na problém s německou minimální mzdou... 2. D1 bude pro řidiče bezpečnější... 3

Autodopravci upozorňují na problém s německou minimální mzdou... 2. D1 bude pro řidiče bezpečnější... 3 PŘEHLED ZPRÁV Autodopravci upozorňují na problém s německou minimální mzdou... 2 D1 bude pro řidiče bezpečnější... 3 Opatrně na zúžené D1, do prázdnin je zavřený sjezd na Jihlavu... 3 Dálnice SRN: od roku

Více

Koncernové pojistné stabilní s výškou 8,2 miliard EUR (plus 1,2 procenta)

Koncernové pojistné stabilní s výškou 8,2 miliard EUR (plus 1,2 procenta) Č. 02/2010 26. ledna 2010 Vienna Insurance Group v roce 2009: 1 Stabilita i během složitého období Koncernové pojistné stabilní s výškou 8,2 miliard EUR (plus 1,2 procenta) Zisk koncernu (před zdaněním)

Více

Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v

Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v Mìsíèní zpráva klientùm Razantní snížení úrokových sazeb a další slabá data z reálné ekonomiky Zmìna akcionáøské struktury u ECM Realitní trhy ruku v ruce s akciovými Chladné poèasí žene ceny obilovin

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 27.11.2007 KOM(2007) 756 v konečném znění SDĚLENÍ KOMISE RADĚ, EVROPSKÉMU PARLAMENTU, EVROPSKÉMU HOSPODÁŘSKÉMU A SOCIÁLNÍMU VÝBORU, VÝBORU REGIONŮ

Více

Levné peníze z ECB dávají středoevropským měnám křídla

Levné peníze z ECB dávají středoevropským měnám křídla www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 2. března 212 Polsko Polsko (opět) ukázalo zbytku střední Evropy záda 2 Výhled na týden NBP zachová sazby na 4,5 % 5 Levné peníze z ECB dávají středoevropským měnám křídla

Více

III. Charakteristika výsledků 4. čtvrtletí 2005

III. Charakteristika výsledků 4. čtvrtletí 2005 III. Charakteristika výsledků 4. čtvrtletí 2005 Prezentované výsledky šetření charakterizují (v souladu s uplatněnými mezinárodními metodickými přístupy) populaci žijící pouze ve vybraných bytech. Situace

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z VÝZKUMU SPOKOJENOSTI KLIENTŮ EVROPSKÉ SÍTĚ NA PODPORU PODNIKÁNÍ ENTERPRISE EUROPE NETWORK (EEN) V ČESKÉ REPUBLICE 2009 ÚVODEM

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z VÝZKUMU SPOKOJENOSTI KLIENTŮ EVROPSKÉ SÍTĚ NA PODPORU PODNIKÁNÍ ENTERPRISE EUROPE NETWORK (EEN) V ČESKÉ REPUBLICE 2009 ÚVODEM ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z VÝZKUMU SPOKOJENOSTI KLIENTŮ EVROPSKÉ SÍTĚ NA PODPORU PODNIKÁNÍ ENTERPRISE EUROPE NETWORK (EEN) V ČESKÉ REPUBLICE 2009 ÚVODEM Síť Enterprise Europe Network (EEN) působí v České republice

Více

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry

Energetická transformace Německá Energiewende. 8 Klíčové závěry 8 Klíčové závěry Energetická transformace Německá Energiewende Craig Morris, Martin Pehnt Vydání publikace iniciovala Nadace Heinricha Bölla. Vydáno 28. listopadu 2012. Aktualizováno v červenci 2015. www.

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden červen 2015

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden červen 2015 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden červen 2015 Zelená linka pro export (dále ZLPE) byla zřízena Ministerstvem průmyslu a obchodu v květnu roku 2006, přičemž vycházela z Exportní

Více

Makrodata v ČR zveřejněná v září:

Makrodata v ČR zveřejněná v září: Makrodata v ČR zveřejněná v září: HDP podle konečných údajů vzrostla ve druhém čtvrtletí česká ekonomika oproti prvnímu čtvrtletí o 0,9 % (odhad 0,8 %). Meziročně o 2,4 % (odhad 2,2 %). Průmyslová produkce

Více

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel

Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Informace, statistiky a zajímavosti z oblasti prodeje ojetých vozidel Hlavní informace... 2 Původ ojetých vozidel... 3 Podíl stočených a omlazených vozidel... 4 Prodejní cena... 6 Stáří ojetých vozidel...

Více

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24.

Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Co se děje v ČR?! Orley Clark Ashenfelter profesor ekonomie na Princeton University v USA byl hostem pořadu ČT24. Na otázku, zda má Česko přistoupit do měnové unie a přijmout Euro odpověděl: Tuto otázku

Více

Studie k problematice souběhu funkcí jednatelů a členů představenstev Červenec 2014

Studie k problematice souběhu funkcí jednatelů a členů představenstev Červenec 2014 Studie k problematice souběhu funkcí jednatelů a členů představenstev Červenec 2014 Autoři prof. Ing. Zuzana Dvořáková, CSc., VŠE v Praze Mgr. Kateřina Háblová, AGROFERT, a.s. Bc. Darja Krasnikova, VŠE

Více

Příspěvek pana Joachima Schäfera, jednatele veletržní společnosti Messe Düsseldorf GmbH, k evropským tiskovým konferencím konaným před zahájením veletrhů wire 2010 a Tube 2010 V termínu 12. až 16. dubna

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

Česká koruna se opět utrhla ze řetězu a posiluje

Česká koruna se opět utrhla ze řetězu a posiluje www.csob.cz www.csob.cz/analyzy 30. července 2010 Česká republika Může koruna dál porážet polský zlotý? 2 Výhled na týden ČNB sazby nezmění, ale zmíní korunu jako protiinflační faktor 4 Česká koruna se

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Ekonomické trháky roku 2016

Ekonomické trháky roku 2016 Ekonomické trháky roku 2016 Letem českým světem l 2 Finanční trhy l 2015 l 3 Finanční trhy l 2015 l 4 Finanční trhy l 2015 l 5 Finanční trhy l 2015 l 6 Finanční trhy l 2015 l 7 Finanční trhy l 2015 l 8

Více

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU

5. CZ-NACE 16 - ZPRACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5. - RACOVÁNÍ DŘEVA, VÝROBA DŘEVĚNÝCH, KORKOVÝCH, PROUTĚNÝCH A SLAMĚNÝCH VÝROBKŮ, KROMĚ NÁBYTKU 5.1 Charakteristika odvětví Výroba dřevěných a korkových výrobků, proutěného zboží a slaměných výrobků, kromě

Více

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova.

Vaše náměty. Počasí. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz. Přihlášení» Registrace» reklama. zpravy@nova. TN.cz Prásk.tv Nova.cz Novaplus.cz Voyo.cz FANDA.tv Krásná.cz Doma.cz Blog.cz Přihlášení» Registrace» reklama Vaše náměty 606 09 09 09 zpravy@nova.cz Hledat článek, osobnost Hledat článek, osobnost Hledat

Více

Těžká práce, ponižování i sex. Moderních otroků jsou desítky milionů, říká nová studie

Těžká práce, ponižování i sex. Moderních otroků jsou desítky milionů, říká nová studie DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO PENÍZE NA DOVOLENOU SPOŘICÍ ÚČTY A DŮCHODOVÉ FONDY PROBLÉMY OKD FOTO: NOVÁ TVÁŘ PRAHY UŠETŘI PENÍZE Těžká práce, ponižování i sex. Moderních otroků

Více

5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62)

5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62) 5 Analýza letecké dopravy (OKEČ 62) 5.1 Popis letecké dopravy 5.1.1 Činnosti v letecké dopravě Do odvětví letecké dopravy se zařazují následující odvětvové činnosti: Pravidelná letecká doprava (OKEČ 62.1);

Více

Vývoj fondů GENERALI INVESTMENTS

Vývoj fondů GENERALI INVESTMENTS Prosinec 2015 Praha Patrik Hudec Senior portfolio manažer Working with you since 1831 Fond konzervativní Prosinec + 0,02% Celý rok + 0,88% Státní dluhopisy: stále velmi drahé, jak z historického, tak i

Více

lní banky v současn asné krizi IV. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny Dopady finanční krize Ing. Pavel Řežábek 21. dubna 2009

lní banky v současn asné krizi IV. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny Dopady finanční krize Ing. Pavel Řežábek 21. dubna 2009 Role státu tu a centráln lní banky v současn asné krizi IV. Mezinárodní finanční fórum Zlaté koruny Dopady finanční krize Ing. Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB 21. dubna 2009 Úvodní

Více

Institut dětí a mládeže MŠMT ČR Sámova 3, Praha 10

Institut dětí a mládeže MŠMT ČR Sámova 3, Praha 10 Institut dětí a mládeže MŠMT ČR Sámova 3, Praha 10 Vzdělanostní profil vybraných skupin pracovníků s dětmi a mládeží ve volném čase Závěrečná zpráva z výzkumu Zpracoval PhDr. František Pelka prosinec 1999

Více

Obsah. Zpráva představenstva 4. Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře společnosti J&T FINANCE GROUP SE 10. Konsolidovaný výkaz zisku a ztráty 12

Obsah. Zpráva představenstva 4. Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře společnosti J&T FINANCE GROUP SE 10. Konsolidovaný výkaz zisku a ztráty 12 Zpráva o činnosti J&T FINANCE GROUP za rok 2014 Obsah Obsah Zpráva představenstva 4 Zpráva nezávislého auditora pro akcionáře společnosti J&T FINANCE GROUP SE 10 Konsolidovaný výkaz zisku a ztráty 12 Konsolidovaný

Více

1 Úvod. Rozbor zahraničního obchodu České republiky s Čínou je orientován především na:

1 Úvod. Rozbor zahraničního obchodu České republiky s Čínou je orientován především na: 1 Úvod Zahraniční obchod České republiky s Čínou patřil v letech 2005 až 2012 v rámci celkových zahraničněobchodních vztahů České republiky k poměrně významným. Na celkovém obratu zahraničního obchodu

Více

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost.

Trh. Tržní mechanismus. Úroková arbitráž. Úroková míra. Úroková sazba. Úrokový diferenciál. Úspory. Vnitřní směnitelnost. Slovník pojmů Agregátní poptávka Apreciace Bazický index Běžný účet platební bilance Cena Cenný papír Cenová hladina Centrální banka Centrální košová parita Ceteris paribus Černý trh Čistá inflace Daň

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 01/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 01/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

S 180/2008/KS-14558/2008/840 V Brně dne 21. července 2008

S 180/2008/KS-14558/2008/840 V Brně dne 21. července 2008 Toto rozhodnutí nabylo právní moci dne 25.7.2008 S 180/2008/KS-14558/2008/840 V Brně dne 21. července 2008 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. S 180/2008, zahájeném dne 19.

Více

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld.

Tisková zpráva Praha, 28. října 2011. Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Tisková zpráva Praha, 28. října 2011 Česka spořitelna zvýšila za tři čtvrtletí 2011 konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 15,4 % na 9,56 mld. Kč Česká spořitelna vykázala za tři čtvrtletí 2011 neauditovaný

Více

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem.

ČÁST PRVNÍ Základní ustanovení. (1) Česká národní banka je ústřední bankou České republiky a orgánem vykonávajícím dohled nad finančním trhem. 6/1993 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17. prosince 1992 o České národní bance ve znění zákonů č. 60/1993 Sb., č. 15/1998 Sb., č. 442/2000 Sb., nálezu Ústavního soudu č. 278/2001 Sb., zákonů č. 482/2001

Více

Perspektivní obory pro vývoz do Číny

Perspektivní obory pro vývoz do Číny Perspektivní obory pro vývoz do Číny 1) Úvod Již ve třicátých letech minulého století dodávalo Československo do Číny investiční celky, např. cukrovary. Značného objemu ve vývozu investičních celků do

Více