Zápis z konkrétní práce se žáky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zápis z konkrétní práce se žáky"

Transkript

1 Zápis z konkrétní práce se žáky Aktivita 01 Na správné cestě CZ.1.07/1.2.27/ Základní škola, na které se akce konala: ZŠ a MŠ Hanušovice, Hlavní 145 Datum a místo: , multimediální učebna Zaměření a průběh a poznatky a doporučení: Aktivita 01 konkrétní práce s 29 žáky se speciálními vzdělávacími potřebami se uskutečnila v rámci projektu: Na správné cestě za podpory vedení a souhlasu rodičů v pondělí 21. října 2013 v multimediální učebně Základní školy a Mateřské školy v Hanušovicích na téma: Zvládnu i náročné životní situace? Po úvodním slovu výchovné poradkyně PaedDr. Vladimíry Žídkové následovaly činnosti, aktivity, scénky spjaté s řešením daného tématu, které směřovaly k získání nových znalostí, vědomostí, dovedností i postojů. Znalosti, vědomosti: porozumět pojmům stres, konflikt, kompromis Dovednosti: rozlišovat vlastní původce stresu, tzv. stresory učit se zvládat stresové situace zamyslet se nad svými způsoby řešení konfliktů, případně hledat vhodnější varianty jejich zvládání dokázat potlačit emoce a umět převést konflikt na problém nacvičit užívání tzv. Já výroku Postoje: aplikovat získané poznatky v praxi Současná doba je hodně uspěchaná a obstát v ní klade na člověka velké nároky. A tak se stres stává často užívaným slovem. Nejen dospělé děsí různé uzávěrky, inventury, finanční potíže atd., ale i na žáky se hrne množství úkolů, písemek, zkoušení A také někdy pociťují nedostatek času, chybí odpočinek, pohyb.

2 Žáci na internetu a ve Slovníku spisovné češtiny vyhledali význam slova stres. Stres je stav organismu, který vzniká jako odezva na nepřiměřenou tělesnou a duševní zátěž. Týden před akcí výchovná poradkyně požádala žáky, aby si zapisovali všechno, co je nějakým způsobem vyvádí z míry, co je stresuje. Všechny nápady žáků zapisoval mluvčí jednotlivých skupin na interaktivní tabuli a barevně je rozlišil na stresory vnitřní a vnější. Stresory podněty způsobující stres Vnější o diktát z českého jazyka o málo času na úkoly o hlučné prostředí o ostré světlo o zima o horko o závažné životní události (ztráta někoho blízkého, stěhování, výpověď v práci, svatba, rozvod, narození dítěte ) Vnitřní o únava o nemoc o hlad o žízeň o pocit ohrožení života o pocit ohrožení prestiže o negativní emoce Poté si žáci měli představit, že jsou na návštěvě v cizí zemi a hostitelé jim přinesli k obědu chobotnici. Nechtěli je urazit, ale nenapadlo je, jak ji sníst. I velká chobotnice se dá sníst, když se rozporcuje. Stejné je to i s úkoly a problémy, které se na nás hrnou a hrozí, že nás převálcují. Ale jak říkaly už naše prababičky: Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Ve skupinové práci si žáci nakreslili přesýpací hodiny, v nichž zrníčka písku představovala úkoly a problémy, které mají řešit. Oproti klasickým přesýpacím hodinám však sami měli možnost rozhodnout, které úkoly vyřeší jako první a které nechají propadnout do spodní části hodin. Děti ve skupinách se snažily sestavit jednoduchá pravidla pro zvládání stresu: např. brát si na sebe jen tolik, kolik zvládneme; neodkládat všechno na poslední chvíli; dělat úkoly postupně: od těch nejdůležitějších a nejnaléhavějších, nebo nejprve ty, které nám jdou lépe jejich úspěšné vyřešení nás většinou povzbudí. Při vzájemné výměně názorů žáci dospěli k závěru, že nesmíme ovšem chápat každý stres pouze jako něco negativního. Přiměřený stres burcuje člověka k činnosti a zvyšuje výkonnost. Napětí vyvolané stresem by se mělo pravidelně střídat s uvolněním. Žáci na internetu vyhledali nejčastější příznaky stresu. Patří k nim: podrážděnost, negativní emoce, roztržitost, neschopnost se uvolnit, zkratkovité jednání, zrychlené dýchání, svalový třes, pocení atd.

3 Život pro každého z nás připravuje řadu zkoušek. A tak se dostáváme do situací, které můžeme zvládnout jen s velkými obtížemi. I na tyto situace se však můžeme připravit. Neznamená to, že je odvrátíme, ale určitě nám pomůže, když budeme vědět, jak se v takových situacích zachovat. S některými náročnými situacemi se vypořádáme sami, s jinými nám mohou pomoci rodiče, kamarádi, ale někdy i úplně cizí lidé. V následující aktivitě si žáci představili svůj život jako semafor a odpovídali na připravené otázky: Červená: Co jsi někdy udělal(a), přestože sis přál(a) zastavit se a už v tom nepokračovat? Co děláš, abys příště zastavil (a)? Co děláš, i když víš, že je to nezdravé? Žlutá: Na co by sis měl(a) dávat pozor? Jak ses naučil(a) být opatrný(á)? Co nepříjemného se ti přihodilo jenom proto, žes nedával(a) dobrý pozor, byl(a) jsi neopatrný (á), přecenil(a) jsi své síly? Zelená: Co jsi udělal(a) hned bez zaváhání a bylo to dobře? Co z toho, co děláš, je pro tebe prospěšné a zdravé? Do každého světla namalovaného na papíru děti napsaly tři situace. Pak o nich ve dvojici diskutovaly a připravily si kreativní odpovědi. Červená znamená STOP, tady je to nebezpečné! např. rvačka, pití alkoholu, výbuch vzteku Žlutá říká POZOR, tady by to mohlo být nebezpečné! např. jízda na kole ve velkém městě, lyžování na ledovci Zelená sděluje JEN TAK DÁL, to, co děláš je prospěšné. např. sport, radost, zdravá strava, kamarádství, pěstování koníčků Jednou ze situací, kdy se můžeme cítit nepříjemně, nebo dokonce ohroženi, je konflikt. Žáci metodou brainstormingu náhlá inspirace, okamžitý nápad, hledání nových nápadů metodou volné spontánní diskuze na dané téma napsali slovo, které je napadlo, když slyšeli daný termín. V jednotlivých skupinách uváděli všechny konflikty, se kterými se v posledním týdnu setkali a jak je řešili. Z uvedeného vyplynulo, že konflikty dělíme na intrapersonální uvnitř jedince a interpersonální mezi lidmi. Dobrou pomůckou pro řešení všech konfliktů může být rozepsání si kladů a záporů, které nám naše rozhodnutí může přinést. Výchovná poradkyně seznámila žáky se třemi základními typy chování v situaci konfliktu: 1) Útok jedna strana útočí na druhou, navzájem se nechtějí poslouchat, cílem je zvítězit, prosadit svou variantu řešení 2) Únik popření existence konfliktů, snaha vyhnout se mu. Když druhému neobjasníme, v čem spočívá problém, pravděpodobně se nic nezmění a tento jedinec se příště zachová stejně. A navíc jeho potlačené emoce i problémy vyplavou na povrch někde jinde (pohádáme se s tím, kdo není nositelem příčiny našeho rozladění).

4 3) Řešení (vyřešení) problému, snaha hovořit o problému, navzájem se neobviňovat a nenapadat. Hledat různé způsoby, jak najít řešení, volit ten způsob, který nejlépe vyhovuje všem zúčastněným, např. kompromis. Žáci ve skupinách se zamýšlí nad svými vlastními konflikty i způsoby jejich řešení. Diskutují o nich a společně hledají vhodnější možnosti. Při řešení konfliktů je důležité projevit své city a totéž umožnit partnerovi. Vhodné je užívání tzv. Já-výroku, který vyjadřuje pocity, mínění a přání a přitom neodsuzuje a neuráží druhého. Je dobré si uvědomit, že za pocity vzteku a zlosti se skrývají další pocity. Toto cvičení žáci trénovali písemně ve formě dopisu, který měl čtyři části a každá byla věnována jednomu druhu pocitů. Až napsali úplně všechny, které je napadly, přistoupili k popisování další skupiny pocitů v druhé části atd. Své vyznání pak předali dotyčné osobě, někteří je spálili, i tak se jim ulevilo. 1. Mám vztek, protože Zlobím se, že 2. Mrzí mě, že Je mi líto, že 3. Mám strach, že Bojím se, že 4. Přál(a) bych si, aby Chtěl(a) bych, aby V další části byli žáci seznámeni s výhodami a nevýhodami řešení konfliktů a s typy vyjednávání: 1) poziční, konfrontační řešení: a) tvrdé druhý musí prohrát (protihráči) b) měkké pro klid necháme vyhrát druhého (přátelé) 2) kooperativní vyjednávání (spolupracující řešitelé); zisku lze dosáhnout nejen na úkor druhého, ale také dohodou, vyjednáváním, kdy je možno docílit lepšího uspokojení zájmů, potřeb obou účastníků konfliktu než je dosaženo při kompromisu Při konkrétní práci se žáky se dospělo k těmto doporučením pro řešení konfliktů: - nutno převést konflikt na problém, tj. potlačit emoce uvažovat o všech variantách řešení - místo prosazování svých požadavků se ptát na skutečné zájmy, potřeby partnera (akceptovat je) - provádět aktivní naslouchání (parafrázování, povzbuzování, reflexe pocitů, ocenění ) - vnímat argumenty partner (hlavní mohou být maximálně tři argumenty!!!)

5 Styly řešení konfliktů, chování lidí v konfliktu (zisk Y orientace na sebe, výkon; zisk X orientace na druhé, na vztahy) 1) Y výhra, X prohra: útok (žralok) konfrontační (konkurenční) styl: agresivní, silové, konfrontační řešení, soupeřivý styl, boj, kdo s koho, jde pouze o to zvítězit (musí vynaložit mnoho energie, síly, do budoucnosti těžko udržitelné řešení) 2) Y prohra, X výhra: útěk (medvídek) přizpůsobivý, adaptační styl: pasivní ústup, žádný zisk, ale také žádný konflikt, jedinec soustředěn pouze na udržení dobrých mezilidských vztahů 3) Y prohra, X prohra: popření konfliktu, tzv. nulové řešení (želva) únikový styl: popření konfliktu, kdo nic nedělá, nic nezkazí, ale často se raduje z vítězství někdo třetí 4) 50% Y i X: kompromis (liška) kompromisní styl: každý částečně ustoupí dle hesla: Dej a ber!, bohužel většinou vnímána ztráta než výhoda polovičního zisku 5) Y výhra, X výhra: dohoda, kooperativní řešení (sova) integrační styl: vyjednáváním nalézt řešení, které je oboustranně výhodnější než kompromis, bere se maximální ohled na vztah i potřeby obou, nutno je ale znát, proto je nutno vyjednávat Styl řešení Výhody Nevýhody 1 žralok rychlé řešení, dobrý výkon, lze použít při malých i velkých problémech velký výdej energie, nelze dlouho udržet, samota, problémy ve vztazích 2 medvěd dobré mezilidské vztahy potlačení sebe, nízké výsledky 3 želva klid, pohoda, získává čas, šetří energii konflikty se neřeší, pod krunýřem to vře 4 liška je nejčastější řešení, obvykle když je málo času na vyjednávání 5 sova maximální zisky, dlouhodobě se vyplácí, je nejlepším řešením konfliktů bohužel účastníci více vnímají svou ztrátu (chápáno mnohdy jako prohra) více času, práce, námahy, bývá složité, vyjednávání vyžaduje trpělivost V připraveném dotazníku žáci vybírali tu variantu, která lépe charakterizuje jejich obvyklý způsob chování. I když ani jedna varianta nebyla pro jejich chování typická, vybrali si tu pravděpodobnější. Děti postupně uváděly klasické asociace, které v nich vyvolá pojem konflikt např. hádka, vztek, krev, pláč, ale posléze je doplnily i kladnými asociacemi uvolnění, vyřešení, úleva, kompromis, vylepšení vztahů atd. Ve dvojicích uváděly synonyma slova stejného či podobného významu ke slovu konflikt rozpor, neshoda, nedorozumění, spor, rozdílný názor, problém, hádka atd. Z řízené diskuse vyplynulo, že včas a konstruktivně i kooperativně řešený konflikt může mít i kladné stránky. Konflikty jsou kořením života a spokojení lidé se neliší od těch nespokojených tím, že by neměli v životě konflikty. Mají je také, ale ti šťastní je umí konstruktivně ne destruktivně řešit.

6 Rozloučili jsme se s poučením, že pokud se někdy člověk zapomene a místo užitečného řešení problému nechá vybuchnout svou zlost, je dost pravděpodobné, že si to druhý člověk nenechá líbit. Je proto nutné hodit zpátečku a hádku ukončit. Jak? Jedním z nejlepších pomocníků je humor, ale pozor, aby to protějšek nechápal jako výsměch. Lepší je zasmát se sám sobě než druhému. Můžeme se i omluvit, ale měli bychom to myslet upřímně. Závěrem Člověk se často dostává do situací, jejichž zvládnutí vyžaduje od něho zvýšené úsilí. Je dobré se na tyto situace připravit. Některým můžeme předejít, jiné se odvrátit nedají, může nám ale pomoci, pokud budeme vědět, jak se při nich zachovat. Jedinec se snaží z nepříjemné situace uniknout nebo na ni rezignuje. Zbaví se překážky, ale zároveň i cíle. Toto řešení může mít různé formy: regrese, sublimace, bagatelizace, izolace apod. Jde totiž o tzv. obranné frustrační mechanismy, tedy reakce na situaci, kdy nám překážka brání v uspokojení určité důležité potřeby. Tuto skutečnost označujeme cizím slovem frustrace. Společně jsme si vysvětlili přísloví, která se vztahují k uvedenému tématu: 1) V nouzi poznáš přítele: Skutečný přítel se od nás neodvrátí ani ve chvílích, kdy se nám přestane dařit, postihne nás nějaké neštěstí apod. 2) Přeskoč, přelez, ale nepodlez: Toto přísloví se vztahuje k čestnému zvládání překážek. Problémy většinou nevyřešíme tím, že od nich utečeme, ale musíme se jim postavit čelem. Slova nelze nikdy vzít zpět a někdy mohou hodně a dlouho bolet. Příloha: Prezenční listiny účastníků akce Jméno a podpis: PaedDr. Vladimíra Žídková...

Název materiálu: Konflikt a jeho zvládání Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu:

Název materiálu: Konflikt a jeho zvládání Autor materiálu: Mgr. Sosnová Daniela Datum (období) vytvoření: Zařazení materiálu: Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

ZVLÁDÁNÍ KONFLIKTU S ŽÁKY

ZVLÁDÁNÍ KONFLIKTU S ŽÁKY ZVLÁDÁNÍ KONFLIKTU S ŽÁKY Workshop k X. ročníku krajské konference k primární prevenci rizikového chování Zlín, 20. 9. 2016 Lektorka: Mgr. et Mgr. Zuzana Netočná JAKÉ PROŽITKY VE VÁS TYTO SLOVA VYVOLÁVAJÍ?

Více

ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH

ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH VY_32_INOVACE_PSY_7 ČLOVĚK V KONFLIKTNÍCH SITUACÍCH Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 STRES FRUSTRACE DEPRIVACE KONFLIKT 1) STRES zátěž, kdy je organismus nucen mobilizovat

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.Olga Čadilová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr.Olga Čadilová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Září 2009 Mgr.Olga Čadilová KONFLIKT, JEHO ŘEŠENÍ KONFLIKT Je jednou z náročných ţivotních situací Jde

Více

Dokonalé zvládání konfliktů. a kritických situací

Dokonalé zvládání konfliktů. a kritických situací Dokonalé zvládání konfliktů a kritických situací Jak si zachovat KLID v každé situaci - pokročilé techniky přístupu a kreativní řešení nejen pracovních konfliktů aneb umění zvládat konflikty způsobem,

Více

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace)

náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Objektivní stránka (problém) a subjektivní stránka (problémová situace) 9. přednáška Náročné, stresové a konfliktní životní události Náročné (zátěžové) situace náročnost vyjadřuje subjektivní stránku vztahu člověka k situaci Co se vám jeví jako náročná situace? Situace je

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti 1 Rozdělení vzdělávacího programu Vzhledem ke komplexnosti problematiky stresu na pracovišti považujeme za vhodné rozdělit

Více

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel).

Např: neúspěch u zkoušky, příliš velké pracovní napětí, rozchod s partnerem, úmrtí blízkého člověka (rodina, přítel). Otázka: Náročné životní situace Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kriss Náročné životní situace (stres,frustrace,deprivace) = situace, které brání nebo stěžují člověku dosažení cíle Např: neúspěch

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže Mia Brown mia.brown@example.com 18. ledna 2017 Dostává se Vám do rukou výstup z Dotazníku zvládání zátěže, který sleduje dvanáct základních strategií,

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Telefonická krizová intervence představuje poskytování pomoci osobám v krizi, a to prostřednictvím telefonu.

Telefonická krizová intervence představuje poskytování pomoci osobám v krizi, a to prostřednictvím telefonu. Otázka: Telefonická krizová intervence Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Nikola Petráčková TELEFONICKÁ KRIZOVÁ INTERVENCE Nejprve je třeba říci, co je vlastně krize. Krizí se rozumí situace,

Více

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS Název učební jednotky (téma) Problémy Afriky Stručná anotace učební jednotky Žáci ve dvojicích formou brainstormingu určují, co pro ně znamená

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor:

POZITIVNÍ KOMUNIKACE. Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: POZITIVNÍ KOMUNIKACE Zásady věcné argumentace aneb jak obhájit svůj názor: neurážet druhé dovolit druhé straně vyjádřit se nemluvit sprostě mluvit stručně a jasně říkat pravdu stát si za svým názorem věřit

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

Základy společenských věd - Výchova k občanství

Základy společenských věd - Výchova k občanství Příprava na vyučování předmětu Výchova k občanství Název učební (téma) Bargoti a Loteři Stručná anotace učební Žáci se učí dívat se na skupiny lidí z různých pohledů a hledisek a neposuzovat je jednostranně.

Více

Principiální a poziční vyjednávání Styly a strategie vyjednávání

Principiální a poziční vyjednávání Styly a strategie vyjednávání Principiální a poziční vyjednávání Styly a strategie vyjednávání Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Základní styly vyjednávání určitým vyjednáváním je vlastně každá

Více

Přiměřené sebeprosazování Metodický list

Přiměřené sebeprosazování Metodický list Přiměřené sebeprosazování Metodický list skupinová práce - scénky, pochvala a kritika práce s interaktivní tabulí a do sešitů - vhodné věty chvály a kritiky diskuse - umění říct ne, Obecné informace k

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Stres Anotace Pracovní list informuje žáka o podstatě a druzích stresu a o vhodných možnostech obrany před

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Skládání přísloví a práce s textem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Skládání přísloví a práce s textem Stručná anotace

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

Psychologie komunikace. Mgr. Vlčková Naděžda PaedDr. Brádková Hana

Psychologie komunikace. Mgr. Vlčková Naděžda PaedDr. Brádková Hana Psychologie komunikace Mgr. Vlčková Naděžda PaedDr. Brádková Hana To nejdůležitější na začátek cíl, realita, možnosti, volba - vůle O Cíl : O Co je cílem O Co chcete, aby se stalo realita O Jaký je současný

Více

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých.

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. 1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. Seminář je zaměřen na zvládání komunikace v rodině, rozpoznání konfliktů a jejich efektivní řešení, jak mezi pěstouny a dětmi, tak i mezi dospělými osobami

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

MEDIACE alternativní řešení konfliktů. 2. října 2014. Ing. Šárka Jarolímková

MEDIACE alternativní řešení konfliktů. 2. října 2014. Ing. Šárka Jarolímková MEDIACE alternativní řešení konfliktů 2. října 2014 Ing. Šárka Jarolímková 1 MOŽNOSTI MEDIACE (spory pro mediaci vhodné ) Strany, jejichž vztah pokračuje i v budoucnu Strany, které mají pocit odpovědnosti

Více

Konstruktivní hádka. Mgr. Jan Haase

Konstruktivní hádka. Mgr. Jan Haase Konstruktivní hádka Mgr. Jan Haase Destruktivní hádka Cílem je v tomto případě - vítězství, urážka, porážka, zesměšnění, posílení ega Chceme si vybít na partnerovi zlost ze šéfa v práci apod. Používání

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Výchova k občanství Ročník: 8.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Výchova k občanství Ročník: 8. 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vyučovací předmět: Výchova k občanství Ročník: 8. - uvede příklady nejčastějších porušování základních lidských práv a svobod, zamyslí se nad jejich příčinami a

Více

Dotazník Interpersonální styly řešení konfliktů

Dotazník Interpersonální styly řešení konfliktů Dotazník Interpersonální styly řešení konfliktů V tomto dotazníku je uvedeno dvanáct situací, s nimiž se pravděpodobně setkáte v osobním životě nebo v zaměstnání. Prostudujte každou situaci a pět možných

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

(Dotazník, jehož cílem je zjistit, jakým způsobem se stavíme ke konfliktu.)

(Dotazník, jehož cílem je zjistit, jakým způsobem se stavíme ke konfliktu.) PŘÍLOHA (Dotazník, jehož cílem je zjistit, jakým způsobem se stavíme ke konfliktu.) Thomas-Kilmannův test konfliktů Zamyslete se nad následujícími situacemi, je zřejmě, že Vaše přání se budou lišit od

Více

Civilizační onemocnění. Stres a syndrom vyhoření. SOŠ InterDACT s.r.o. Most. Bc. Jana Macho

Civilizační onemocnění. Stres a syndrom vyhoření. SOŠ InterDACT s.r.o. Most. Bc. Jana Macho Civilizační onemocnění Stres a syndrom vyhoření SOŠ InterDACT s.r.o. Most Bc. Jana Macho Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět SOŠ InterDact s.r.o. Most Bc. Jana Macho III/2_Inovace a

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Modul 4 - Komunikace s veřejností

Modul 4 - Komunikace s veřejností Název projektu: Reg. č. projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Modul 4 - Komunikace s veřejností Mgr. Liana Cihelková Komunikace

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EHIO1 ZŠ a MŠ, Čs. armády 1026 73581 Bohumín-Nový Bohumín MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2014 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2013/14 je

Více

06 Inovace, která zvýhodňuje Metodický list

06 Inovace, která zvýhodňuje Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 06 Inovace, která zvýhodňuje

Více

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE

MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Škola: Obec: Název: EFHO ZŠ, Komenského 163/2 69301 Hustopeče MAPA ŠKOLY PRO ZŠ 2011/12 SOUHRNNÉ VÝSLEDKY PRO RODIČE Tento list se stručným souhrnem výsledků z šetření Mapa školy 2011/12 je určen rodičům

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských věd

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Psychologický přístup k agresivním nemocným

Psychologický přístup k agresivním nemocným Psychologický přístup k agresivním nemocným Mgr.Alexandra Škrobánková Hematoonkologická klinika FN Olomouc Oddělení klinické psychologie FN Olomouc 25.1.2007 AGRESE chování, které je vedeno se záměrem

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň ZŠ Základní Předmět Zdravověda Téma

Více

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace Zátěžové situace frustrace, stres, deprivace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení

Více

Člověk v konfliktních situacích

Člověk v konfliktních situacích VY_32_INOVACE_PSY_8 Člověk v konfliktních situacích Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí SŠ Tematická oblast: Psychologie člověka Předmět: Psychologie Výstižný

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Dítě jako svědek a oběť domácího násilí. Eva Klimentová

Dítě jako svědek a oběť domácího násilí. Eva Klimentová Dítě jako svědek a oběť domácího násilí Eva Klimentová Práce ve skupinách: Co je to násilí? Kde podle vás násilí začíná, co ještě násilí není? Jaké byste mohli popsat formy násilí? Formy násilí v blízkých

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tématická oblast Téma Ročník 1. CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Duševní zdraví Datum tvorby 19.1.2013

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Únava a stres. Duševní hygiena a relaxační techniky. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

Tabulky s výslednými percentily

Tabulky s výslednými percentily Tabulky s výslednými y Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a em, kterého vaše škola dosáhla ve srovnání s ostatními zapojenými školami. Abyste získali jasnou představu

Více

Nabídka programu Prevence v mateřských školách Proxima Sociale o.p.s.

Nabídka programu Prevence v mateřských školách Proxima Sociale o.p.s. Příloha č.1_nabídka programu Prevence v MŠ Nabídka programu Prevence v mateřských školách Proxima Sociale o.p.s. Nabízíme Vám certifikovaný program Prevence v mateřských školách v oblasti specifické všeobecné

Více

DOTAZNÍK PRO DOBROVOLNÍKY

DOTAZNÍK PRO DOBROVOLNÍKY DOTAZNÍK PRO DOBROVOLNÍKY U každé z následujících otázek zvolte jednu odpověď (pokud není uvedeno jinak), která se shoduje se skutečností. 1. Jak dlouho jste dobrovolníkem v tomto zdravotnickém zařízení?

Více

Pátek Od h h

Pátek Od h h Zápis do 1. třídy pro školní rok 2014 2015 na ZŠ a MŠ Jižní Pátek 7.2. 2014 Od 14.00 h 18.00 h Pokud ze závažných důvodů (např. nemoc) k zápisu nemůžete, lze dohodnout individuální zápis - tel. 487 829

Více

Cvičení ze společenských věd

Cvičení ze společenských věd Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Cvičení ze společenských

Více

Model sociální služby Terapeutická komunita

Model sociální služby Terapeutická komunita Model sociální služby Terapeutická komunita Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby 4. Optimální

Více

Kuba v obrazech - Největší ostrov Karibiku

Kuba v obrazech - Největší ostrov Karibiku Kuba v obrazech - Největší ostrov Karibiku Metodika Tato prezentace v programu PowerPoint vznikla pro rychlé seznámení žáků s tímto ostrovem. Na 20 snímcích plných obrázků se žáci seznámí se základními

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

Kompetentní interní trenér

Kompetentní interní trenér Kompetentní interní trenér Vzdělávací moduly A - Rozvoj osobnosti interního trenéra B - Odborné trenérské dovednosti interního trenéra C - Nové trendy v rozvoji osobnosti a dovedností interního trenéra

Více

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Ekonomika

UČEBNÍ OSNOVA. předmětu. Ekonomika UČEBNÍ OSNOVA předmětu Ekonomika střední vzdělání s maturitní zkouškou 18-20-0/ 01 Informační technologie - Elektronické počítačové systémy Téma: Finanční gramotnost Počet hodin v UP celkem: 96 Počet hodin

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: AJLU)

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Percentilové tabulky. Základní škola (kód školy: AJLU) ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Percentilové tabulky Základní škola () Tabulky s výslednými percentily Jedním z výstupů dotazníkového šetření Mapa školy je i tabulka s otázkami a percentilem, kterého vaše

Více

Profesionální manažerská diagnostika. Vyhodnocení. Jan Novák

Profesionální manažerská diagnostika. Vyhodnocení. Jan Novák Profesionální manažerská diagnostika Vyhodnocení Jan Novák May. 2014 Čtyři úrovně Úroveň Vzorová Účastníci rozumí a přizpůsobují se celé složitosti svého prostředí, vytváří aktivní vztahy a zajišťují zvyšování

Více

V rámci projektu Kvalifikovaný pracovní tým v Auto-Poly spol. s r.o. Kurz 12 Vedení lidí. Lektor: Kateřina Novotná

V rámci projektu Kvalifikovaný pracovní tým v Auto-Poly spol. s r.o. Kurz 12 Vedení lidí. Lektor: Kateřina Novotná V rámci projektu Kvalifikovaný pracovní tým v Auto-Poly spol. s r.o. Kurz 12 Vedení lidí Lektor: Kateřina Novotná Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti 1 Smyslem projektu Kvalifikovaný pracovní tým

Více

Volitelný předmět ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Úkolem předmětu Zdravý životní styl je seznámit žáky se základy zdravého životního

Více

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE PEDAGOGICKÁ X ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání Školní psychologie

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

Emoce a škola. Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum

Emoce a škola. Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum Emoce a škola Jméno a Příjmení lektora Etická výchova, o.p.s. datum Člověk není rozumná bytost, která má emoce, ale emocionální bytost, která občas myslí. (F.Koukolík) Základní charakteristika Emočně inteligentní

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

Vzdělávání pěstounů jaro 2016

Vzdělávání pěstounů jaro 2016 Vzdělávání pěstounů jaro 2016 4hodinové dopolední v pracovní dny Místo konání: Školení se budou konat v prostorách Charitního sdružení Děčín, Zbrojnická 7, Děčín IV, budova bývalé Komerční banky, výtahem

Více

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 mentální postižení vrozené nebo do 2 let získané postižení psychických schopností člověka nemožnost dosáhnout

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Konflikty a jejich řešení

Konflikty a jejich řešení Konflikty a jejich řešení Pojem konflikt Pojem konflikt pochází z latinského slova conflictus, což znamená srážka, střet něčeho s něčím. Konfliktem tedy rozumíme proces, ve kterém strany vnímají a prožívají

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Travelling s použitím

Více

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES

Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Příloha 3 Výtvarná soutěž STRAŠÁK STRES Instruktážní materiál Pracovní stres: příčiny a projevy 2015 PŘÍČINY STRESU nadměrné pracovní vytížení a trvalý tlak (velké množství úkolů, nepřiměřená pracovní

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO KRIZOVÁ INTERVENCE Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO Cíle prezentace Definování krize Představit formy krizové intervence Nastínit prvky krizové intervence Proč je potřebné myslet na krizovou intervenci

Více

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová

Rodina se závislým partnerem. Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová ZÁVISLOST? Definice závislosti dle Světové zdravotnické organizace Když užívání nějaké látky nebo skupiny látek má u daného jedince

Více

Děti s nižší úrovní rozumových schopností. PhDr. Jarmila Burešová

Děti s nižší úrovní rozumových schopností. PhDr. Jarmila Burešová Děti s nižší úrovní rozumových schopností PhDr. Jarmila Burešová Úroveň rozumových schopností Mentální (intelektové) postižení Podstatné omezení O v intelektových schopnostech O v adaptivním chování (vyjádřeném

Více

tento rodičovský plán by Vám měl pomoci při promýšlení otázek týkajících se péče o Vaše dítě.

tento rodičovský plán by Vám měl pomoci při promýšlení otázek týkajících se péče o Vaše dítě. Vážení rodiče, tento rodičovský plán by Vám měl pomoci při promýšlení otázek týkajících se péče o Vaše dítě. Následující otázky se tematicky zabývají problémy, které Vy a druhý rodič budete ve vztahu k

Více

Výchova k občanství - Tercie

Výchova k občanství - Tercie - Tercie Výchova k občanství Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Jak najít kamaráda Časový rozsah lekce 2x 45 min. Věková skupina (ročník) 5. (lekce vhodná

Více

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Společnost: VÍTKOVICE POWER ENGINEERING Zástupce: Mgr. Pavel Řehánek Soft Skills (nebo-li měkké dovednosti ) Co jsou to Soft Skills??? Pojem "osobnost"

Více

Prarodič a krize v rodině

Prarodič a krize v rodině Prarodič a krize v rodině Motto Současný trend je žít od přítomnosti do budoucnosti, starší lidé mohou předat určité nepostradatelné historické souvislosti. Prarodiče připomínají, že jsme byli dětmi a

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová

Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová Martin Novák Michal Novák Martin Werner Martina Nepimachová Obsah: 1. Základní charakteristiky citů 2. Fyziologické základy citů 3. Klasifikace vnějších projevů citů 4. Klasifikace citů podle vztahu k

Více

Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.

Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům. Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům. Při déletrvajících výukových či výchovných obtížích nebo při náhlém výrazném zhoršení prospěchu či chování, které

Více

Školní zralost. Vážení rodiče,

Školní zralost. Vážení rodiče, Školní zralost Vážení rodiče, dítě vstupující do prvního ročníku základní školy by mělo být pro školu zralé a připravené, aby bez velkých potíží a trápení zvládlo její nároky a zátěž. Posouzení školní

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

KAPITOLY. Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v oš. týmu. Ošetřovatelský proces. Charakteristika, základní rysy moderní oš.

KAPITOLY. Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v oš. týmu. Ošetřovatelský proces. Charakteristika, základní rysy moderní oš. http://corporatecare.com.au/wp-content/uploads/about-us.jpg KAPITOLY Charakteristika, základní rysy moderní oš. péče Kategorie zdravotnických pracovníků Osobnost ošetřovatele, postavení ošetřovatele v

Více

téměř vždy = 1 bod častěji ano = 2 body někdy = 3 body spíše ne = 4 body nikdy = 5 bodů Tvrzení: Alespoň jednou denně sním teplé jídlo odpovídající

téměř vždy = 1 bod častěji ano = 2 body někdy = 3 body spíše ne = 4 body nikdy = 5 bodů Tvrzení: Alespoň jednou denně sním teplé jídlo odpovídající téměř vždy = 1 bod častěji ano = 2 body někdy = 3 body spíše ne = 4 body nikdy = 5 bodů Tvrzení: Alespoň jednou denně sním teplé jídlo odpovídající zásadám zdravé výživy. Alespoň 4 dny v týdnu spím 6-8

Více

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES

10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES 10 KROKŮ JAK ZVLÁDNOUT STRES Definice stresu : Stres je soubor reakcí organismu na vnější nebo vnitřní podněty narušující normální chod organismu. Situace mohou být spojeny s negativně laděnými emocemi

Více

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka

Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností 30. 5. 2. 6. 2011, Rekreační středisko Nová Louka Rekreační středisko Nová Louka Intenzivní výcvik sociálních dovedností (dále jen výcvik) je jednou z klíčových

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem?

SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? SYNDROM VYHOŘENÍ více než populární pojem? Realizace semináře je hrazena z prostředků OPPA v rámci Projektu podpory rodičů při slaďování pracovního a rodinného života se zaměřením na region Praha 11 Benjaminek

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 7 PROFESNÍ CHOVÁNÍ A KOMUNIKACE PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového

Více

Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno.

Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. Kdo jsme Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. Náplní naší služby je pomáhat nezaměstnaným při řešení jejich obtížné životní

Více

Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem

Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pomocné nástroje pro vyhodnocování potřeb dítěte a komunikaci s dítětem Pracovní listy upravil a navrhl Jindřich Racek a kol. Obrázky k jednotlivým pracovním listům nakreslila pro LUMOS Veronika Šiklová

Více