Hygiena zubů a dutiny ústní

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hygiena zubů a dutiny ústní"

Transkript

1 Hygiena zubů a dutiny ústní

2 Zdraví vs orální zdraví Orální zdraví a zdraví celého organizmu spolu úzce souvisí Infekce v dutině ústní mohou vést k rozvoji zánětu zubů nebo dásní. Lidské zdraví je nedělitelné, stav jednoho orgánu ovlivňuje celý organizmus. Zvýšenou pozornost orální hygieně by měli věnovat děti, senioři a osoby s onemocněními ovlivńujícími funkci imunitního systému ( AIDS, autoimunitní choroby )

3 Význam edukace klienta Základním cílem je kontrola tvorby zubního plaku Ten stojí na počátku mnoho onemocnění zubů a dásní Významně se tím sníží riziko vzniku a rozvoje zubní kazu

4 Samopozorování je důležitým nástrojem Sledování stavu chrupu doma před zrcadlem nebo spoluvyšetření rodinným příslušníkem je nástrojem správné hygieny. Vždy sledovat změny barvy zubů a dásní, bolestivost Dobře vzdělaný pacient se dokáže samostatně starat o svůj chrup a dentální hyginenu či zubní ambulanci navštěvuje jen v rámci pravidených prohlídek.

5 Doby prořezávání zubů

6 Složení zubu Část zubu, která je viditelná v ústech se nazývá korunka. Je pokryta sklovinou ( enamel ) nejtvrdší tkání lidského těla. Pod korunkou a dále v části zanořené do dásně je zub tvořen zubovinou dentinem. Zubovina je rovněž velmi tvrdá tvrdší než koset. Část zanořenou do dásně nazýváme kořen. Je krytý cementem. Na konci je zakončený hrotem s otvorem pro vstup nervů a cév. Uvnitř zubu se nachází dutina, ve které je zubní dreň. V ní prostupují nervy a cévy. Zub je uložen do zubního lůžka. Zubní lužko je tvořeno kostí, vazy a částečně i sliznicí přecházející z dásně.

7 Stavba zubu

8 Ústa: zdravá vs. nemocná

9 Zubní kaz Jak vzniká zubní kaz? I když je sklovina velmi odolná, nepředstavuje absolutní ochranu před některými látkami přicházejícími ze stravy. Sliny obsahují určité procento iontů ( především vápníku ), které mají pozitivní vliv na stav skloviny. Kyseliny ze stravy reagují s ionty za vzniků solí. Ty již nemají význam pro zpevnění skloviny a naopak se může plně uplatnit nežádoucí vliv kyselin. Zubní plak je postupně se vyvíjející mikrobiální povlak biofilm vznikající činností bakterií. Pokud není plak pravidelně odstraňován nejlépe v intervalu 12 hodin, brání přístup slin s minerály ke sklovině. Naopak kyseliny plakem obře prostupují, naleptávají skloviny a významně se podílí na jejím narušení. Sklovinu nejvíce poškozují rozladné produkty jednoduchých cukrů. Narušená sklovinaumožní půrůnik dráždivých látek do dalších částí zubů. Vzniká kaz.

10 Zubní kaz II Suchost v ústech: Xerostemie ( suchost v ústech ) se může objevit v průběhu některých systémových infekcí ( HIV ) nebo jako důsledek drogové závislosti na opiátech. Nastává snížení produkce slin. To dlouhodobě vede k větší kazivosti zubů(dry mouth) Xerostomie může být pozitivně ovlivněna žvýkaním. Na druhé straně žvýkačky obsahují sacharózu nebo její náhrady a ty mají negativní vliv na stav skloviny.

11 Zvýšená citlivost zubů Objevuje se při narušení skloviny nebo ústupu dásně. Dráždivé látky narušují zubovinu Typická je reakce na různé vnější podněty: teplé studené sladké jiné ( kyseliny, zvýšený tlak přo žvýkání nebo kousání ) Tento stav ještě neznačí přímo rozvoj kazu nebo nevratné postižení dásní či závěsného aparátu. Lze ho vyřešit ve spolupráci s dentálním hygienistou nebo zubním lékařem vyřešit.

12 Zápach z úst Zápach z úst může být způsobený rozkladnými produkty bakterií přispění následujících 1) Části potravy zůstávající v ústech 2) Sucho v ústech 3) Produkty tabákového kouře 4) Vnitřní onemocnění

13 Vztah plaku a zubního kamene k zánětu dásní Co je plak? Plak je lepivý bezbarvý kryt zubů a dásní, který se tvoří v důsledku metabolické činnosti bakterií. Některé produkty slin, potravy a tekutiny dohromady vytvářejí základní podmínku pro rozvoj zubního plaku, který je limitujícím faktorem mnoha chorob zubů a dásní. Plak se tvoří postupně v průběhu 4 až 12 hodin po posledním čištění. Proto je nezbytné čistit zuby 2x denně a 1x denně používat mezizubní kartáček.

14 Zubní kámen ( calculus ) Co tvoří zubní kámen? Nepravidelně odstraňovaný zubní plak postupně výrazněji adheruje na povrchu zubů a fixuje na něj některé minerální látky z stravy. Ze špatně hygienicky ošetřovaného zubní plaku vzniká minerální povlak. Zpočátku jemný povlak se zesiluje a vytváří se klasický zubní kámen. Bez optimálního čištění se zubní kámen rozšiřuje a překračuje hranici volné dásně, postupuje směrem ke kořeni a při tom dráždí dáseň: Rozvíjí se postupně stav zánětu dásní a zánětu periodontálních tkání ( gingivitida až periodontida ).

15 Gingivitis Gingivitida je stav zánětu dásní, který se projevuje jejich zarudnutím a otokem. Dáseň snadno krvácí. Gingivitidu lze úspěšně vyléčit správným čištěním zubu a mezizubních prostor v kombinaci s pravidelnou péčí v ambulanci dentální hygieny nebo zubního lékaře. Neléčená gingivitida přechází v periodontitidu.

16 Periodontitis Jedná se o stav, při kterém se plak rozšířil podél kořene na závěsný aparát zubu. Zubní kámen mechanicky dráždí okolním tkáně a současně je dobrým adheretním prostředím pro bakterie. Postižena může být nejen dáseň, ale i vlákna upevňující zuby a dokonce i alveolární kost. Dáseň se často oddělí o zubu a ustupuje směrem ke kořenu. Objevují se kapsy ( recesy ), ve kterých ulpívá potravy a shromažďuje se plak. V případě výrazného postižení konkérního zubů / zubů je vhodnější jejich odstranění jako prevence rozšíření choroby.

17 Pokročilá periodontitida V tomto stavu se již dáseň prakticky celá oddělila a ustoupila významně směrem ke kořenu zubu Může se objevit hnis Je narušena kost

18 Deset varovných známek chorob periodontu ( vazy, dáseň, kost ) 1) Máte divný pocit chuti v ústech? 2) Trápí vás zápach z úst? 3) Jsou vaše dásně červené a oteklé? 4) Jsou vaše dásně citlivé? 5) Krvací vaše dásně během čištění? 6) Uvolňují se vaše zuby nebo přímo vypadávají? 7) Jsou vaše zuby citlivé? 8) Jsou vaše zuby bolestivé při kousání? 9) Vidíte kolem hranice dásně a zubu hnis?? 10) Vidíte na zubu tvorbu zubního kamene krémově hnědé nánosy na zubech?

19 Prevence zubního kazu a periodontálních onemocnění Nejlepší prevencí proti kazu a chorobám periodontu je taková péče, která zabrání tomu, aby vůbec vznikly. Osobní domácí péče je nenahraditelná Čištění zubů Čištění mezizubních protor Výplach úst / ústní sprchy Vhodná strava Zuby a okolní dáseň si čistíme proto, abychom je udrželi v čišstotě, odstranily zbytky jídel, a bakteriální povlak. Pokud je čištění nedostatečné nebo nesprávné, znamená to významné ohrožení zdraví nejen dutiny ústní, ale celého organizmu. Dlouhodobé podceňování prevence chorob dutiny ústní může vést k nevratenému poškození zdraví.

20 Ochrana proti rozvoji kazu a onemocnění periodontu Čistěte si zuby 2x denně pastou s fluoridy. Kartáček si měňte každé 2 až 3 měsíce. Mezizubní prostory si denně čištěte mezizubním kartáčkem nebo nití. To pomáhá udržovat zuby bez zubního plaku a kousků stravy. Jezte vyváženou stravu, omezte konzumaci pochutin mezi běžným jídlem. Pravidelně 1x za 2 měsíce navštivte dentální hygienu a 2x za rok zubního lékaře. Antimikrobiální ústní vody a pasty pomáhají omezit počet bakterií v ústech. Používejte je jen na doporučení dentální hygienistky nebo zubního lékaře. Fluoridované přípravky ústní hygieny pomáhají omezit vznik a rozvoj zubního kazu.

21 Správná technika čištění zubů Jak správně používat zubní kartáček? Přiložte kartáček k dásni pod úhlem 45 stupňů. Pohybujte kartáčkem ze strany na stranu v rozsahu jednoho až dvou zubů. Setřete rychlým mírným pohybem plochu zubu od dásně ke korunce. Dotéž proveďte na vnitřní straně zubů. Takto si čistěte zuby nejméně 2x denně.

22 Správná technika pro použití zubní nitě Jak správně čistit zuby zubní nití? Dentální nití se obmotají oba prostředníky a nit se mizi nimi napne. Čisticí vzdálenost mezi prsty musí být do 3 mm. Vložte nit mezi zuby mírným posuvným pohybem. Nikdy nezařezávejte nit do dásně. Jakmile se nit dostane do úrovně dásně, vytvarujte ji do tvaru C proti hraně zubu. Lehce jí pohybujte mezí dásní a zubem. Držte nit pevně proti zubu. Lehce čistěte boční stranu zubu pohybem, kdy pohybujete nití od dásně nahoru a dolů. Tento postup opakujte u všech zubů. Nezapomeňte na zadí strany zubů.

23 Péče o protézy Zubní prtoézu vždy vyjímejte na noc z úst. Pokud tak neučníte, může to postupně vést k zánětu dásní včetně bakteriálních a plísňových infekcí. Dbejte na to, aby vaše zubní protéza byla plně uzůsobena tvaru dásní, zubů a patra. Pokud tomu tak není, požádejte zubního lékaře o její uzpůsobení. Zubní protézu udržujte v čistém stavu.

24 Výživová pyramidy

25 Výsledky zubní péče Při řádné hygieně zubů a dutiny ústní dosáhnete nejen zářivého úsměvu, ale především zdravých zubů a dásní. Pamatujte, že stačí:řádné čištění zubů a mezizubních prostor, vyvážená strava, pravidelné návštěvy dentální hygieny a zubního lékaře.

26 Nejčastějí infekce dutiny ústní Typ: Plísňové infekce: kandidáza Infekční koutky úst Virové infekce: Cytomegalovirus Herpes simplex typu 1 Herpes zoster virus bradavice leukoplakie Bakteriální infekce: - Nekrotizující ulcerózní periodontitida a gingivitida - Lineární gingivální erytém Maligní nádory: Kaposiho sarkom Non-Hodgkinův lymfom

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech

Soustava trávicí. mechanické = rozmělňování potravy žvýkáním a svalovými pohyby v žaludku a střevech Soustava trávicí zajišťuje příjem potravy trávení = zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy odstraňování nestravitelných zbytků

Více

Chrup člověka EU peníze středním školám Didaktický učební materiál

Chrup člověka EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Chrup člověka EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.19 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum vytvoření:

Více

TePe mezizubní kartáčky Angle

TePe mezizubní kartáčky Angle TePe mezizubní kartáčky Original / Extra Soft TePe mezizubní kartáčky Angle AKCE 20 + 4 cena za ks 99,335,- Ordinační kit - 25 ks TePe Supreme Nova integruje jednosvazkový kartáček s normálními štětinami.

Více

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy

- příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy Trávicí soustava - příjem a zpracování potravy, rozklad na tělu potřebné látky, které jsou z TS převedeny do krve nebo lymfy děje probíhající v TS: 1) mechanické zpracování potravy - rozmělnění potravy

Více

Přehled zubních ordinací

Přehled zubních ordinací Přehled zubních ordinací 2/2016 Výběr zubních ordinací Sofident Nabízíme Vám komplexní zubní péči od vstupního vyšetření až po složité chirurgické zákroky. Celé spektrum zákroků je prováděno na jednom

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Corsodyl 2 mg/ml roztok pro ústní výplach chlorhexidini digluconas

Příbalová informace: informace pro pacienta. Corsodyl 2 mg/ml roztok pro ústní výplach chlorhexidini digluconas sp.zn. sukls108682/2012 a sp.zn. sukls64237/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Corsodyl 2 mg/ml roztok pro ústní výplach chlorhexidini digluconas Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci

Více

Otazníky)zdraví! možnos1)zvyšování)zdravotní)gramotnos1)dě6)a)mládeže)

Otazníky)zdraví! možnos1)zvyšování)zdravotní)gramotnos1)dě6)a)mládeže) Otazníky)zdraví! možnos1)zvyšování)zdravotní)gramotnos1)dě6)a)mládeže) Název)operačního)programu:)OP!Vzdělávání!pro!konkurenceschopnost) Název)výzvy:)OPVK)8!Ipo!8!Oblast!podpory!1.1,!výzva!č.!53! Registrační)číslo:))CZ.1.07/1.1.00/53.0008!

Více

Co byste měli vědět o čištění zubů

Co byste měli vědět o čištění zubů Co byste měli vědět o čištění zubů Jaký je správný způsob čištění zubů? Čistěte si zuby nejméně 2 minuty, tzn. 30 vteřin každý kvadrant úst každé ráno a večer. Opřete kartáček o zuby tak, aby kónické štětinky

Více

Přehled zubních ordinací

Přehled zubních ordinací Přehled zubních ordinací 4/2016 Výběr zubních ordinací Centrum estetik-life.cz Jsme nová zubní ordinace se špičkovým vybavením poskytující kvalitní péči o zuby, dentální hygienu, estetickou stomatologii

Více

Péče na úseku stomatologie II.

Péče na úseku stomatologie II. Péče na úseku stomatologie II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje květen 2011 Bc. Zouharová Klára Příznaky stomatologických onemocnění změny

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVICÍ SOUSTAVA Základem trávicí soustavy : trávicí trubice stěna trávicí trubice: vazivo, hladké

Více

Ošetřování dítěte a prevence ve stomatologii. Mgr. Marcela Křiváková

Ošetřování dítěte a prevence ve stomatologii. Mgr. Marcela Křiváková Ošetřování dítěte a prevence ve stomatologii Mgr. Marcela Křiváková Dětská stomatologie: Vznikla z potřeby poskytnout dětem systémově koncipovanou péči o orální zdraví na bázi vědeckých poznatků zaměřenou

Více

Návod k použití. Vždy na bezpečné straně.

Návod k použití. Vždy na bezpečné straně. Návod k použití PROPHYflex Pulver - 1.007.0014, 1.007.0015, 1.007.0016, 1.007.0017 PROPHYpearls - 1.010.1826, 1.010.1828, 1.010.1829, 1.010.1830, 1.010.1831, 1.010.1797, 1.010.1798, 1.010.2133 PROPHY Superpearls

Více

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Dutina ústní, hygiena dutiny ústní Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Radka Benešová ZUBY HYGIENA DUTINY ÚSTNÍ Základem zdravých

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Pedagogická fakulta Katedra antropologie a zdravovědy Lenka Volná V. ročník kombinované studium Obor: Učitelství sociálních a zdravotních předmětů pro střední odborné školy

Více

Léčivá látka: 100 ml roztoku obsahuje chlorhexidini digluconas 0,2 g, jako chlorhexidini digluconatis solutio 1 ml ve 100 ml roztoku.

Léčivá látka: 100 ml roztoku obsahuje chlorhexidini digluconas 0,2 g, jako chlorhexidini digluconatis solutio 1 ml ve 100 ml roztoku. sp.zn. sukls108682/2012 a sp.zn. sukls64237/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Corsodyl 2 mg/ml Roztok pro ústní výplach 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá látka: 100 ml roztoku

Více

SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina

SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_3.01

Více

Dentální hygiena. Středoškolská technika 2016. Karolína Matějovská. Podještědské gymnázium, s.r.o. Sokolovská 328 P.O. BOX 28 Liberec 14 460 14

Dentální hygiena. Středoškolská technika 2016. Karolína Matějovská. Podještědské gymnázium, s.r.o. Sokolovská 328 P.O. BOX 28 Liberec 14 460 14 Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Dentální hygiena Karolína Matějovská Podještědské gymnázium, s.r.o. Sokolovská 328 P.O. BOX 28 Liberec 14 460 14

Více

Informace pro pacienty léčené ozařováním na klinice radiační onkologie

Informace pro pacienty léčené ozařováním na klinice radiační onkologie Informace pro pacienty léčené ozařováním na klinice radiační onkologie Obsah 1. Úvod 2. Radioterapie - všeobecné informace 3. Plánování radioterapie 4. Vlastní ozáření 5. Vedlejší účinky ozáření 6. Vedlejší

Více

Heal Ozone. Obr. 1 Přístroj HealOzone

Heal Ozone. Obr. 1 Přístroj HealOzone Heal Ozone Ošetření počátečního zubního kazu bez vrtání, bez strachu a hlavně bez bolesti novou převratnou technologií, která je vhodná pro děti i dospělé. Ozonoterapie se již po delší dobu použije v medicíně

Více

Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií. Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno

Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií. Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno 1 Brachyradioterapie - brachyterapie (BRT), někdy nazývaná

Více

Denní péče o dítě. Hygienická péče o děti a adolescenty

Denní péče o dítě. Hygienická péče o děti a adolescenty Denní péče o dítě Děti od útlého věku vedeme a učíme samostatnosti v denních aktivitách.vedeme je k osvojování a ztotožňováním se standardem hygienických a společenských návyků. Pečovatelé spolu s dětmi

Více

Naší filosofií je věda pro praxi

Naší filosofií je věda pro praxi HUMANCHEMIE GMBH D 31061 Alfeld/Leine Tel.: +49 (0)5181 24633 Fax: +49 (0)5181 81226 Web: www.humanchemie.de Certifikováno MED/CERT podle DIN EN ISO 13488/ISO 9002: 1994 Vše co potřebujete pro zachování

Více

SLOŽENÍ Stroncium-aluminium-sodium-fluoro-fosforo silikátové sklo Titan dioxid (pouze v opákní verzi) Koiniciátor polymerace

SLOŽENÍ Stroncium-aluminium-sodium-fluoro-fosforo silikátové sklo Titan dioxid (pouze v opákní verzi) Koiniciátor polymerace Návod k použití Dyract Cem Plus Chemicky tuhnoucí kompomerní fixační cement Dyract Cem Plus - fixační cement pro použití ve stomatologii - spojuje hlavní výhody skloionomerních cementů - vazbu k zubní

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.3489

CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.19_Vylucovani_ledviny_kozni_soustava Datum: 23. 3. 2013 Ročník: osmý

Více

Kompozity SUPER-COR. Univerzální světlem polymerující mikrohybridní kompozitní systém 1.2. Standardní balení: Kit (souprava)

Kompozity SUPER-COR. Univerzální světlem polymerující mikrohybridní kompozitní systém 1.2. Standardní balení: Kit (souprava) Výplňové materiály 1 SUPER-COR 1.2 OPTICOR FLOW 1.3 EVICROL 1.3 RETENSIN PLUS 1.4 ADHESOR 1.5 ADHESOR FINE 1.5 ADHESOR CARBOFINE 1.5 KAVITAN LC 1.6 KAVITAN PRO 1.6 KAVITAN PLUS 1.7 KAVITAN CEM 1.7 CARYOSAN

Více

Orální zdraví populace ČR Prevence zubního kazu Fluoridy a xylitol. Stomatologická klinika 1. LF UK Praha a VFN zdenek.broukal@lf1.cuni.

Orální zdraví populace ČR Prevence zubního kazu Fluoridy a xylitol. Stomatologická klinika 1. LF UK Praha a VFN zdenek.broukal@lf1.cuni. Orální zdraví populace ČR Prevence zubního kazu Fluoridy a xylitol Stomatologická klinika 1. LF UK Praha a VFN zdenek.broukal@lf1.cuni.cz Trendy vývoje základních ukazatelů orálního zdraví populace ČR

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Jak jsou propojena ústa s tělem? JAK VAŠE ORÁLNÍ ZDRAVÍ OVLIVŇUJE VAŠE CELKOVÉ ZDRAVÍ

Jak jsou propojena ústa s tělem? JAK VAŠE ORÁLNÍ ZDRAVÍ OVLIVŇUJE VAŠE CELKOVÉ ZDRAVÍ Jak jsou propojena ústa s tělem? JAK VAŠE ORÁLNÍ ZDRAVÍ OVLIVŇUJE VAŠE CELKOVÉ ZDRAVÍ u u u u u u Zdra ve jíst Pít méne alkoholu EALTH Být ve forme Dvakrát denne si cistit zuby Prestat kourit ŘEKNĚTEÁ

Více

Tab. Potřeba energie Energie v kcal/kg/den 1.- 3. rok 102 4. 6. rok 90 7. 10. rok 70 Zásadní pravidlo: 1000 kcal + 100 kcal na každý rok věku

Tab. Potřeba energie Energie v kcal/kg/den 1.- 3. rok 102 4. 6. rok 90 7. 10. rok 70 Zásadní pravidlo: 1000 kcal + 100 kcal na každý rok věku VÝŽIVA DĚTÍ VÝŽIVA V KOJENECKÉM VĚKU Potřeba E (všech živin) je v 1.r. nejvyšší růstové požadavky. Zvláštní výživová doporučení pro kojence a dětino 3 let zvl. výživové požadavky např. počáteční kojenecká

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci trávicí soustavy

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci trávicí soustavy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci trávicí soustavy člověka. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Dentální hygiena v průběhu ortodontické léčby

Dentální hygiena v průběhu ortodontické léčby UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 3. LÉKAŘSK Á FAK UL T A Stomatologická klinika Eva Zvánovcová Dentální hygiena v průběhu ortodontické léčby [Dental hygiene during orthodontic therapy ] Bakalářská práce Praha,

Více

KALENDÁŘ PREVENCE PRO ŽENY

KALENDÁŘ PREVENCE PRO ŽENY KALENDÁŘ PREVENCE PRO ŽENY Prevence nádorových i závažných nenádorových onemocnění je v našem životě velice důležitá. Nádory i nemoci jako vysoký tlak, cukrovka i jiné, mohou probíhat dlouho bez jakýchkoliv

Více

Stejně jako v jiném životním období, i ve stáří platí, že stravování by mělo být vyvážené, pestré a s dostatečným množstvím potřebných živin.

Stejně jako v jiném životním období, i ve stáří platí, že stravování by mělo být vyvážené, pestré a s dostatečným množstvím potřebných živin. Otázka: Poruchy výživy ve stáří Předmět: Biologie Přidal(a): Saša Stejně jako v jiném životním období, i ve stáří platí, že stravování by mělo být vyvážené, pestré a s dostatečným množstvím potřebných

Více

Tiskový materiál Vím, co jím: kampaň Solte méně!

Tiskový materiál Vím, co jím: kampaň Solte méně! Češi jsou přesolení. Solte méně! Tiskový materiál Iniciativa Vím, co jím a piju pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci Národní strategie Zdraví 2020 Češi konzumují více než dvojnásobek tolerovaného

Více

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY

INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ ÚSTNÍ DUTINY AFTY A OPARY Sliznice dutiny ústní a rtů je náchylná ke vzniku defektů. Toto lokální poškození sliznice může vést ke vzniku zánětů, nebo vytvořit prostředí, ke snazšímu

Více

Vykazuje se na akutních lůžkách interních oborů (1_1, 1_6, 1_7, 1_9, 2_1, 2_2, 2_5, 2_7, 2_9, 4_2, 4_3, 4_4, 4_7). 0.0 237.0 0 0 0.30 7.

Vykazuje se na akutních lůžkách interních oborů (1_1, 1_6, 1_7, 1_9, 2_1, 2_2, 2_5, 2_7, 2_9, 4_2, 4_3, 4_4, 4_7). 0.0 237.0 0 0 0.30 7. 00041 000 A JEDEN DEN POBYTU PACIENTA VE STACIONÁŘI I. Vykazuje se, pokud délka pobytu dosáhne alespoň 8 hodin. V případě stacionáře s psychoterapeutickým programem (jako důvodem k přijetí do stacionáře),

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta HERPESIN 200 HERPESIN 400 tablety (aciclovirum)

Příbalová informace: informace pro pacienta HERPESIN 200 HERPESIN 400 tablety (aciclovirum) sp.zn.: sukls116210/2009, sukls116211/2009, a k sp.zn.: sukls52304/2011, sukls52315/2011, sukls221628/2012, sukls221630/2012 Příbalová informace: informace pro pacienta HERPESIN 200 HERPESIN 400 tablety

Více

odontogeneze (vývoj zubu) dočasná (mléčná) a trvalá dentice prořezávání mechanizmus a časový přehled

odontogeneze (vývoj zubu) dočasná (mléčná) a trvalá dentice prořezávání mechanizmus a časový přehled Přednáška odontogeneze (vývoj zubu) dočasná (mléčná) a trvalá dentice prořezávání mechanizmus a časový přehled retní val vestibulum dentogingivální val + dentální lišta Vývoj dočasné dentice orgán skloviny

Více

1. Stanoviště zásady první pomoci, mdloba, bezvědomí

1. Stanoviště zásady první pomoci, mdloba, bezvědomí 1. Stanoviště zásady první pomoci, mdloba, bezvědomí 2. Doplň větu: Poskytnout první pomoc je povinen každý občan České republiky starší 18 let pokud tím neohrozí svoje zdraví či život. Číslo na rychlou

Více

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 4 Hygienická péče o klienta

Bronzový Standard SANATORY č. 4 Hygienická péče o klienta Bronzový Standard SANATORY č. 4 Hygienická péče o klienta Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095 Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Latalux 50 mikrogramů/ml oční kapky, roztok Latanoprostum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Latalux 50 mikrogramů/ml oční kapky, roztok Latanoprostum Sp. zn. sukls136408/2014 Příbalová informace: informace pro pacienta Latalux 50 mikrogramů/ml oční kapky, roztok Latanoprostum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

PREVENCE ZUBNÍHO KAZU A

PREVENCE ZUBNÍHO KAZU A PREVENCE ZUBNÍHO KAZU A HYPOPLAZIE ZUBNÍ SKLOVINY U PŘEDČASNĚ NAROZENÝCH DĚTÍ Fakultní nemocnice Olomouc Novorozenecké oddělení Oddělení intermediární péče Vypracovala: Miroslava Macelová a Světlana Slaměníková

Více

PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ, LÉKOVÁ FORMA, SÍLA LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU, CESTA PODÁNÍ, ŽADATEL, DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH

PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ, LÉKOVÁ FORMA, SÍLA LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU, CESTA PODÁNÍ, ŽADATEL, DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH PŘÍLOHA I SEZNAM NÁZVŮ, LÉKOVÁ FORMA, SÍLA LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU, CESTA PODÁNÍ, ŽADATEL, DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI V ČLENSKÝCH STÁTECH 1 Členský stát EU/EEA Irsko Velká Británie Držitel rozhodnutí o

Více

Parodontologické minimum pro prekliniku

Parodontologické minimum pro prekliniku Parodontologické minimum pro prekliniku Parodontologie Obor zubního lékal kařství,, který se zabývá onemocněním m parodontu Onemocnění parodontu = parodontopatie Parodont Soubor tkání obklopujících ch

Více

Vítám vás na přednášce

Vítám vás na přednášce Vítám vás na přednášce Téma dnešní přednášky ANTIDEKUBITNÍ PODLOŽKY JAKO PROSTŘEDKY VE ZDRAVOTNICTVÍ Dekubit proleženina, je to poškození kůže a podkožních tkání, které je způsobeno tlakem na hmatné kostní

Více

Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před bělením zubů

Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před bělením zubů Dokumentace pro informovaný souhlas klienta před bělením zubů Zdravotnické zařízení:, Lomená 574/17, Havířov 3 Ošetřující lékař/dh: Vážení klienti, k otázce techniky bělení zubů jsme pro Vás připravili

Více

Psychomotorické: žáci: - vyrobí si talířek - nakreslí, vystřihnou a nalepí potraviny

Psychomotorické: žáci: - vyrobí si talířek - nakreslí, vystřihnou a nalepí potraviny Zdravá strava Vypracovaly: Anna Matušková, Jana Pavelová Typ studia: PS Obor: Učitelství pro I. stupeň ZŠ Skupina: E Ročník: 5. Školní rok: 2007/2008 I. NÁVRH PROJEKTU Název: Zdravá strava Autoři: Anna

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

Zdravotní nauka 3. díl

Zdravotní nauka 3. díl Iva Nováková Zdravotní nauka 2. díl Učebnice pro obor sociální činnost Iva Nováková ISBN 978-80-247-3709-6 ISBN 978-80-247-3707-2 Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264

Více

Certifikát kvality v CSS Praha 2. Baliková Marieta Jarmila Veverková

Certifikát kvality v CSS Praha 2. Baliková Marieta Jarmila Veverková Certifikát kvality v CSS Praha 2 Baliková Marieta Jarmila Veverková Faktory ovlivňující výživu ve stáří Pokles základní látkové přeměny,úbytek svalové hmoty,přírůstek tukové tkáně,snížená fyzická aktivita

Více

OPATŘENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ STOMATOLOGICKÉ KOMORY

OPATŘENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ STOMATOLOGICKÉ KOMORY OPATŘENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ STOMATOLOGICKÉ KOMORY OP 1/2009 Základní odborná příprava a profesní zkouška pro získání Osvědčení odbornosti praktický zubní lékař... 1 OP 2/2009 Rozšířená odborná příprava

Více

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození

Příjmení a jméno. Zdravotní dotazník. Datum: 200 Poznámka. Adresa včetně města a PSČ. Povolání. Datum a místo narození Datum: 200 Poznámka Příjmení a jméno Adresa včetně města a PSČ Povolání Datum a místo narození Zdravotní dotazník Email Tel: Znamení v horoskopu Jak jste se o nás dozvěděli Návyky Kouření Ano / Ne Kdy

Více

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Pitný režim. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Pitný režim PaedDr. & Mgr. Hana Čechová OSNOVA 1. Pitný režim 2. Vodní bilance 3. Kolik tekutin přijmout 4. Jak na pitný režim 5. Co pít 6. Voda 7. Perlivá či neperlivá 8. Minerální vody 9. Obsah zdravotně

Více

Doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc. 2011 Bc. Nikola Knotková

Doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc. 2011 Bc. Nikola Knotková JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Ovlivnění socioekonomického statusu člověka ve vztahu k hodnotě indexu KPE Diplomová práce Doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc. 2011 Bc.

Více

Péče na úseku stomatologie I.

Péče na úseku stomatologie I. Péče na úseku stomatologie I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Stomatologie lékařský obor, zabývající se

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Předmět úpravy. Umístění

Předmět úpravy. Umístění Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 106/2001 Sb. Vyhláška o hygienických požadavcích na zotavovací akce... - znění dle 422/13 Sb. 106/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne

Více

onemocněním hlavy, krku, plic onemocněním hlavy, krku Mgr. Marinella Danosová, DiS.

onemocněním hlavy, krku, plic onemocněním hlavy, krku Mgr. Marinella Danosová, DiS. Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v onkologii Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s onkologickým onemocněním hlavy, krku, plic Specifika ošetřovatelské

Více

DENTÁLNÍ HYGIENA DOSPÍVAJÍCÍCH (14-19 LET)

DENTÁLNÍ HYGIENA DOSPÍVAJÍCÍCH (14-19 LET) UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ ÚSTAV SOCIÁLNÍHO LÉKAŘSTVÍ ODDĚLENÍ OŠETŘOVATELSTVÍ DENTÁLNÍ HYGIENA DOSPÍVAJÍCÍCH (14-19 LET) Bakalářská práce Autor práce: Marie Kubričanová

Více

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O NÁDORECH varlat OBSAH Co jsou varlata................................... 2 Co jsou nádory................................... 3 Jaké jsou rizikové faktory vzniku nádoru varlete......

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH

Více

Clean Air Optima Plasma ionizační čistička. vzduchu CA-267

Clean Air Optima Plasma ionizační čistička. vzduchu CA-267 Clean Air Optima Plasma ionizační čistička vzduchu CA-267 Návod k obsluze Děkujeme, že jste se rozhodli zakoupit čističku vzduchu Clean Air Optima CA-267. Před tím, než začnete přístroj používat, pečlivě

Více

Péče o klienta s diabetem mellitem

Péče o klienta s diabetem mellitem Bronzový Standard SANATORY č. 3 Péče o klienta s diabetem mellitem Diabetes mellitus (cukrovka) Inzulin Glykemie Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice

Více

Za světové epidemie klasické chřipky vděčíme většinou virům typu A a B, které způsobují z roku na rok největší počet onemocnění.

Za světové epidemie klasické chřipky vděčíme většinou virům typu A a B, které způsobují z roku na rok největší počet onemocnění. Onemocnění chřipkou popsal poprvé Hippokrates v roce 412 před naším letopočtem, v té samé době vzpomíná ve svých spisech princip podobnosti, který je základním pilířem homeopatie. Takže onemocnění je alespoň

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 02 28

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 81 02 28 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 81 02 28 Tento návod k obsluze je součástí výrobku. Obsahuje důležité pokyny k uvedení do provozu a k obsluze. Jestliže výrobek předáte jiným osobám, dbejte na to, abyste jim odevzdali

Více

11. Jak používat magnety při léčbě onemocnění

11. Jak používat magnety při léčbě onemocnění M. T. Santwani 11. Jak používat magnety při léčbě onemocnění Klasické lékařství hádá, doporučuje, usiluje a stále dokola se pokouší a mýlí. Vědecká medicína nehádá. Vědecká medicína (ostatně jako jakákoliv

Více

Diabetes mellitus a problémy dásní Doporučení pro zdravé dásně z výzkumu meridol

Diabetes mellitus a problémy dásní Doporučení pro zdravé dásně z výzkumu meridol Diabetes mellitus a problémy dásní Doporučení pro zdravé dásně z výzkumu meridol Odborná konzultace: Prof. Dr. Thomas Kocher, přednosta oddělení parodontologie, Poliklinika záchovné stomatologie, parodontologie

Více

Návod na obsluhu pro turbínové násadce CHIRANA

Návod na obsluhu pro turbínové násadce CHIRANA List : 1 Návod na obsluhu pro turbínové násadce Turbínové násadce jsou vyrobené v souladu se směrnicí MDD 93/42/EEC v systému kvality podle ISO 13485:2012. 0434 Tento návod je platný TG 637 ČJK 397 262

Více

OPATŘENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ STOMATOLOGICKÉ KOMORY

OPATŘENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ STOMATOLOGICKÉ KOMORY OPATŘENÍ PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ STOMATOLOGICKÉ KOMORY OP1/2009 Základní odborná příprava a profesní zkouška pro získání Osvědčení odbornosti praktický zubní lékař... 1 OP2/2009 Rozšířená odborná příprava

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

PRIME&BOND NT Dentální adhezívum na bázi Nano-Technologie

PRIME&BOND NT Dentální adhezívum na bázi Nano-Technologie Návod k použití PRIME&BOND NT Dentální adhezívum na bázi Nano-Technologie Prime&Bond NT je univerzální adhezivní prostředek spojující účinek primeru i bondu, vážící kompozitní a kompomerní materiály k

Více

DENTÁLNÍ HYGIENA - PREVENCE VE STOMATOLOGII A ZÁKLADY DENTÁLNÍ HYGIENY PRO NESLYŠÍCÍ

DENTÁLNÍ HYGIENA - PREVENCE VE STOMATOLOGII A ZÁKLADY DENTÁLNÍ HYGIENY PRO NESLYŠÍCÍ DENTÁLNÍ HYGIENA - PREVENCE VE STOMATOLOGII A ZÁKLADY DENTÁLNÍ HYGIENY PRO NESLYŠÍCÍ Tento studijní text je nedílnou součástí on-line publikace Prevence ve stomatologii a základy dentální hygieny pro neslyšící,

Více

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Lenka Klimešová V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS /Acquired Immune Deficiency Syndrome/ neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983

Více

TRÁVICÍ SOUSTAVA. obr. č. 1

TRÁVICÍ SOUSTAVA. obr. č. 1 TRÁVICÍ SOUSTAVA obr. č. 1 funkce: přijímání potravy = živin zpracovávání potravy mechanicky = drcení, rozmělňování chemicky = funkce enzymů trávení vstřebávání odstranění zbytků potravy stavba: dutina

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA LÉKAŘSKÁ FAKULTA KATEDRA DENTÁLNÍ bakalářské prezenční studium 2012 2015 ÚSTNÍ HYGIENA U TĚHOTNÝCH ŽEN BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Brno 2015 Vedoucí bakalářské práce: Mgr. Marcela Nováková Vypracovala:

Více

Příbalová informace: informace pro pacienta. Fredomat 40 mikrogramů/ml oční kapky, roztok. travoprostum

Příbalová informace: informace pro pacienta. Fredomat 40 mikrogramů/ml oční kapky, roztok. travoprostum sp.zn.sukls190238/2015 Příbalová informace: informace pro pacienta Fredomat 40 mikrogramů/ml oční kapky, roztok travoprostum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O PREVENCI NEJÈASTÌJŠÍCH ONEMOCNÌNÍ

100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O PREVENCI NEJÈASTÌJŠÍCH ONEMOCNÌNÍ doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA a kolektiv 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O PREVENCI NEJÈASTÌJŠÍCH ONEMOCNÌNÍ Autorský kolektiv: MUDr. Pavel Andrš MUDr. Kamil Belej, FEBU prof. MUDr. Jaroslav Bouèek, CSc.

Více

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná Parodontologické minimum pro prekliniku Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Parodontologie Obor zubního lékařství, který se zabývá onemocněním parodontu Onemocnění parodontu = parodontopatie Parodont =

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele. Ofloxacin-POS 3 mg/ml oční kapky, roztok. Ofloxacinum

Příbalová informace: informace pro uživatele. Ofloxacin-POS 3 mg/ml oční kapky, roztok. Ofloxacinum Sp. zn. sukls201848/2013 Příbalová informace: informace pro uživatele Ofloxacin-POS 3 mg/ml oční kapky, roztok Ofloxacinum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Zubní choroby. Anna Kubínová

ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, BYSTRÉ 9. ROČNÍK. Zubní choroby. Anna Kubínová ABSOLVENTSKÁ PRÁCE ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ŠKOLNÍ 24, 569 92 BYSTRÉ 9. ROČNÍK Zubní choroby Anna Kubínová ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Prohlašuji, že jsem absolventskou práci vypracovala samostatně a všechny použité zdroje

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Arteriální (tepenné) světlá krev, tryskající z rány rychlostí srdeční frekvence Venózní (žilní) tmavá krev, volně vytéká z rány - vyvěrá Kapilární

Více

Propolis je všelék. Co a k?emu je vlastn? propolis? Náš tip: Domácí propolisová tinktura. Pozor na alergii!

Propolis je všelék. Co a k?emu je vlastn? propolis? Náš tip: Domácí propolisová tinktura. Pozor na alergii! Duben 1., 2016 Propolis je všelék Co a k?emu je vlastn? propolis? P?i pokojové teplot? jde o hustou lepkavou hmotou žlutohn?dé barvy. V?ely ji získávají z prysky?ice, pupen? b?íz, borovic, smrk?, ale i

Více

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Podvýživa, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa, hrozba moderní doby PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Podvýživa je stav, kdy se tělu nedostávají základní živiny. Příčin je řada. Podobně jako obezita i podvýživa se stává strašákem moderního věku

Více

Výživa u dětí. MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz

Výživa u dětí. MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz Výživa u dětí MUDr. Vladimír Volf Klinika dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV volf@fnkv.cz Výživa:. přirozená. umělá. smíšená Rozdíly mezi MM a KM bílkoviny 1,5 g /100 ml - převaha laktalbumin / kasein bílkoviny

Více

Je to nejčastěji používané a nejvíce známé mléko v homeopatii ze všech mlék.

Je to nejčastěji používané a nejvíce známé mléko v homeopatii ze všech mlék. Je to nejčastěji používané a nejvíce známé mléko v homeopatii ze všech mlék. Jeho nejdůležitější tématem je to, že opovrhuje sám sebou, má odpor ke svému tělu. Cítí se špinavým a lhářem, charakterizuje

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Základní informace o nemocném s onemocnění diabetes mellitus

Základní informace o nemocném s onemocnění diabetes mellitus Základní informace o nemocném s onemocnění diabetes mellitus Iniciály: BM Pohlaví: dívka Věk: 11 let Dietní opatření: dieta č. 9 (diabetická dieta) Den hospitalizace: 5. den Důvod přijetí: upravení terapie

Více

Lodronat 520 520 mg, potahované tablety. dinatrii clodronas

Lodronat 520 520 mg, potahované tablety. dinatrii clodronas sp.zn. sukls180200/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Lodronat 520 520 mg, potahované tablety dinatrii clodronas Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

ENDODONCIE. Základní anatomické a fyziologické údaje

ENDODONCIE. Základní anatomické a fyziologické údaje ENDODONCIE Cílem endodontického ošetření je zachránit zub, který by jinak bylo nutné vytrhnout. Díky škodlivým látkám z bakterií, které způsobují kaz, dojde k zánětu nervu uvnitř zubu. Tento zub pak zpočátku

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií. Čekárna jako terapeutický prostor

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií. Čekárna jako terapeutický prostor VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií Čekárna jako terapeutický prostor bakalářská práce Autor: Kamila Příhodová Vedoucí práce: Mgr. Magdaléna Zachová Jihlava 2011 Anotace Cílem

Více

ZUBNÍ IMPLANTÁTY NOVÁ KVALITA ŽIVOTA NA OVĚŘENÉ BÁZI

ZUBNÍ IMPLANTÁTY NOVÁ KVALITA ŽIVOTA NA OVĚŘENÉ BÁZI ZUBNÍ IMPLANTÁTY NOVÁ KVALITA ŽIVOTA NA OVĚŘENÉ BÁZI UKAŽTE ZNOVU VÁŠ PŘIROZENÝ ÚSMĚV www.straumann.cz Úvod Tato brožura obsahuje informace o zubních implantátech obecně i vědecky uznávaného konceptu švýcarského

Více

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky 67 mg roztok k nakapání na kůži spot-on pro psy S Pro psy o hmotnosti 2 10 kg S l Ochrana proti blechám až 60

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Zánětlivá onemocnění parodontu, karies. Dentální hygiena přednáška č.4 Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, PhD.

Zánětlivá onemocnění parodontu, karies. Dentální hygiena přednáška č.4 Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, PhD. Zánětlivá onemocnění parodontu, karies Dentální hygiena přednáška č.4 Prof. RNDr. Ilona Hromadníková, PhD. Zánětlivá infekční onemocnění dutiny Nejčastější ústní Virová, bakteriální, fungální agens Infekce

Více

Aciclovir AL krém 50 mg/g aciclovirum

Aciclovir AL krém 50 mg/g aciclovirum sp.zn. sukls88130/2015 Příbalová informace: informace pro uživatele Aciclovir AL krém 50 mg/g aciclovirum Přečtěte si pozorně tuto příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

Zánět dásní a parodontitida

Zánět dásní a parodontitida Zánět dásní a parodontitida Milé pacientky, milí pacienti, parodontitida je rozšířeným onemocněním, kterému je často věnována jen velmi malá pozornost. Málo lidí ví, že v rámci zubního lékařství existuje

Více