13. přednáška. Význam netradičních potravinových zdrojů a výrobků. Tabákové výrobky a drogy, cukr, sladkosti a pochutiny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "13. přednáška. Význam netradičních potravinových zdrojů a výrobků. Tabákové výrobky a drogy, cukr, sladkosti a pochutiny"

Transkript

1 13. přednáška Téma přednášky: Význam netradičních potravinových zdrojů a výrobků. Tabákové výrobky a drogy, cukr, sladkosti a pochutiny Zpracování a konzervace potravin a surovin pro potravinářskou výrobu Cíl přednášky: Obsahem přednášky je charakteristika a význam netradičních potravinových zdrojů a budeme se také věnovat negativnímu vlivu tabákových výrobků a drog na zdraví člověka. Součástí přednášky je i zařazování cukru a sladkostí do výživy, o jejich pozitiva a negativa. Zmíníme se i o dalších lahůdkách a o důležitosti pochutin při přípravě pokrmů a jejich vlivu na senzorické vlastnosti potravin. Bude zopakován význam nápojů ve výživě člověka. Závěr přednášky bude zaměřen na metody tepelné úpravy potravin a jejich dlouhodobou konzervaci. Studenti se seznámí s jednotlivými typy tepelných úprav a konzervací, s jejich vlivem na nutriční hodnotu zpracovávaných potravin a s pozitivními, ale i negativními důsledky na kvalitu potravin a zdraví člověka. Netradiční potravinové zdroje a výrobky Netradiční potravinové zdroje složí k výrobě speciálních potravinářských výrobků, nebo k zajištění výživy některých skupin obyvatelstva Země. Z tohoto důvodu je využívána řada netypických a málo známých surovin, meziproduktů i technologií. Ze surovin lze jmenovat mořské organismy, jako je např. shrimp, kryl, nebo některé rostlinné zdroje (listy, stonky) a mikrobiální biomasu. Do řady potravinářských výrobků se potom přidávají netypické meziprodukty (bílkovinné a vlákninové koncentráty). Řada nových, moderních výrobků se vyrábí dříve zcela neznámými technologiemi, jako je např. extruze.

2 Tabákové výrobky a drogy Do kategorie potravinářských výrobků se tradičně řadí tabákové výrobky, které se konzumují jak pro své povzbudivé účinky, tak i pro příjemné psychické stavy, které vyvolávají Tabák se konzumuje několika způsoby. Ústy jako žvýkací tabák, nosní sliznicí ve formě šňupavého tabáku, ale většinou se vdechuje tabákový kouř. Nepříznivé zdravotní účinky má nejen nikotin, ale i látky v dehtu vznikající při hoření. Kouření se nedoporučuje, protože ohrožuje zdraví ( vyvolává rakovinu a některé choroby krevního oběhu). V zemích tropického pásma je rozšířeno žvýkání betelový ořechů, kokového listí a jiných materiálů s povzbudivými účinky. Po roce 1989 došlo v České republice k prudkému nárůstu konzumace látek s účinkem na psychiku, vyráběných např. z konopí a máku. Látek s tímto účinkem je celá řada. Způsob aplikace drogy je závislý na jejím druhu (ústy, pokožkou, inhalací, polykáním kouře, nitrožilně). Konzumace těchto drog je spojena s velkým nebezpečím návyku a vážného poškození zdraví, které většinou končí smrtí.

3 Cukr a sladkosti Cukr řepný nebo třtinový můžeme zařadit do potravin rostlinného původu. Jedná se o čistou sacharózu. Jako první používalo lidstvo třtinový cukr, který byl ve středověku výsadou pouze bohatých. Ve větším měřítku se konzumuje cukr v posledních dvou stoletích a to především díky výrobě řepného cukru. Cukr získal oblibu pro svojí přitažlivou chuť, trvanlivost a konzervační schopnosti. Uhrazuje část energetické dávky a vytlačuje tak jiné potraviny, které kromě energie dodávají organismu i jiné živiny a minerálie. Je li podíl cukru ve stravě neúměrně vysoký, ochuzuje takto nepřímo biologickou hodnotu jídelníčku. Známý je též jeho vztah k zubnímu kazu. Vedle přímého užití jako sladidla nápojů a pokrmů jej v rozsáhlé míře přijímáme ve skryté formě v moučnících, sladkostech, sirupech, kompotech, marmeládách apod. Vysoká spotřeba cukru je společně s vysokou spotřebou tuků jedním z hlavních důvodů růstu počtu obézních lidí v naší společnosti. V současné době je v České republice spotřeba cukru na jednoho obyvatele a rok 40 kg. Jedná se o velmi vysoké číslo a jeho snížení by bylo žádoucí. Před II. světovou válkou byla spotřeba cukru 23 kg. Včelí med je druhým přirozeným sladidlem a to živočišného původu, které lidstvo užívá od pradávna. U nás se v současné době spíše užívá jako lahůdka. Med obsahuje 78 % sacharidů ve formě glukózy a fruktózy, téměř 20 % vody a velmi malou příměs minerálních látek a některých vitamínů. Uplatňuje se jako smyslově atraktivní sladidlo. Má mírně projímavý účinek. Jeho biologická hodnota je často přeceňovaná. Cukrářské výrobky jako jsou cukrovinky, cukrářské pečivo, zmrzlina, mražené krémy a rovněž i čokoláda jsou významným zdroje tzv. skrytého cukru. Mají přitažlivé smyslové vlastnosti a proto bývají jednak preferovány a vytlačují z jídelníčku potraviny biologicky hodnotnější, jednak konzumovány nad úroveň výživové potřeby. Jak již bylo řečeno u cukru, spolu s nadměrným přívodem tuků a nedostatkem tělesného pohybu přispívají k otylosti. Podporují též rozvoj zubního kazu. Některé z cukrářských výrobků, jako např. čokoládu řadíme mezi lahůdky.

4 Pochutiny Pochutinami rozumíme poživatiny, které zvýrazňují chuť, vůni nebo barvu jídel, samy však mají zanedbatelnou nutriční hodnotu. Jsou převážně rostlinného původu, některé jsou připraveny uměle. Mezi pochutiny řadíme koření, houby, ocet a další přísady, potravinářské pochutinové výrobky, alkoholické nápoje, ale i povzbuzující nápoje, jako je čaj, káva a kakao. Mezi potravinářské pochutinové výrobky patří nejběžnější hořčice. Je to zkvašená směs jemně mletých hořčičných semen (obsahujících až 35 % oleje), octa, mletého koření a vody. Polévkové koření je koncentrovaný hydrolysát bílkovin živočišného i rostlinného původu s obsahem aromatických látek. Jedná se o směs volných aminokyselin a peptidů. Může mít excitační účinek, zejména L glutamát, u kterého platí omezení pro těhotné ženy a batolata. Aromáty (tresti) jsou přídavky určené k chuťové přípravě výrobků v potravinářství. Přírodní aromáty (silice, extrakty, destiláty) se izolují z přírodních materiálů a obvykle se posilují synteticky vyrobenými látkami. K nejběžnějším patří aromáty s chutí malinovou, jahodovou, citrónovou, pomerančovou, kávovou a vanilkovou. Užívají se při výrobě limonád, cukrovinek a jejich náplní, pudinků, žvýkaček a likérů. Další ze skupiny pochutin je ocet. Vyrábí se octovým kvašením tekutin, obsahujících alkohol. Ocet má většinou vinný původ. Je to 8 % roztok kyseliny octové se zbytky alkoholu, aromatickými a extraktivními látkami. Pro úpravu pokrmů se ředí vodou 1 : 1.

5 Lahůdky Mezi potravinami a pochutinami tvoří přechodnou skupinu lahůdky. Jsou to poživatiny, které se konzumují také především pro svou vysokou senzorickou hodnotu, ale na rozdíl od pochutin mají značnou energetickou hodnotu. Do této skupiny můžeme zařadit med, čokoládu a jiné cukrářské výrobky, ořechy, ale např. i různé křupky, chipsy a další. Lahůdky se dříve konzumovaly jen při svátečních příležitostech, ale v posledních desetiletích tvoří u většiny lidí pravidelnou součást stravy. Zvyšují požitek z konzumu, ale dodávají příliš mnoho energie. Významnou lahůdkou v lidské výživě je čokoláda. Čokoládu do Evropy prvně dovezl v roce 1520 ze Střední Ameriky španělský dobyvatel Cortez. Původně se čokoláda vyráběla podle starých receptů středoamerických indiánů, ale o takový to typ čokolády nebyl v Evropě zájem. Koncem 16. století italský cestovatel Carlotti upravil receptura výroby čokolády a ta se začala stávat velmi chutným a oblíbeným nápojem. Zájem o ní se začala rozšiřovat v 17. století. Čokoláda se vyrábí z kakaových semen rostliny kakaovníku pravého, jehož pravlastí jsou tropické oblasti Ameriky. Semena obsahují až 60 % tuku, 16 % bílkovin, 3 % teobrominu a 0.4 % kofeinu. Čokoláda je lahůdka velmi oblíbené chuti s vysokou energetickou hodnotou. Osahuje vysoké procento cukrů a tuků a z tohoto důvodu bychom měli konzumovat čokoládu jen v rozumné míře. Příjem čokolády může zmírňovat stres a vyvolává příjemné pocity. Řada lidí trpících depresemi konzumuje velká množství čokolády což může postupně vést k obezitě a dalším zdravotním poruchám a k prohlubování depresivních stavů.

6 Nápoje Zdrojem vody pro lidský organismus jsou nápoje, které jsou zcela nezbytné k zabezpečení dostatečného příjmu vody. Nápoje dělíme do dvou základních skupin, na alkoholické a nealkoholické. Z hlediska racionální výživy člověka mají zásadní význam nápoje nealkoholické. Až do historicky nedávné doby byla základním a nejužívanějším nápojem pitná voda. Dnešní člověk však v ní už nenachází zvláštní zalíbení a dává přednost tekutinám s různými přísadami, které upravují jejich chuť, vůni, barvu a případně mají i určitý farmakologický účinek. V řadě případů je odmítání vody pochopitelné v souvislosti s její problematickou smyslovou kvalitou. Řešením zde může být prodej balené kvalitní pitné vody. Z přírodních zdrojů se kromě pitné vody užívají též vody minerální. Označují se tak vody s vysokým obsahem rozpuštěných pevných nebo plynných látek (nad mg/l) nebo vody obsahující vzácné součásti Li, I, Br, As, H 2 S nebo radioaktivní látky. K nejběžnějším druhům patří kyselky (více než mg CO 2 /l), vody alkalické (hlavní součástí je NaHCO 3 ), zemitoalkalické (hlavně kyselé uhličitany kovů alkalických zemin), solné neboli muriatické (hlavně NaCl), salinické (hlavně Na 2 SO 4 ), hořké (hlavně MgSO 4 ) a jejich různé kombinace. Většinou slouží k léčebným účelům. Jako běžné nápoje se užívají stolní minerální vody, a to zejména kyselky, vody alkalické, nebo zemitoalkalické. Přispívají k uhrazení potřeby některých nerostných látek i stopových prvků. Jednotlivé druhy minerálních vod je potřebné střídat. Další skupinou nápojů jsou tzv. sodovky, což jsou uměle napodobené kyselky. Vyrábí se z nezávadné pitné vody jejím sycením CO 2 pod tlakem. Limonády se připravují ředěním tzv. limonádového sirupu sodovou (šumivé limonády) nebo pitnou vodou. Tyto sirupy obsahují až 65 % sacharidů, barviva, aromatizující látky, konzervanty, kyselinu citronovou nebo mléčnou, ale také např. kofein, chinin. Podstatně hodnotnějšími nápoji jsou ovocné limonády, které se získávají ředěním ovocných sirupů pitnou vodou v poměru 1 : 4 až 1 : 7. Ovocné sirupy se získávají z vylisovaných ovocných šťáv jejich přislazením (obsahují % cukru) a chemickou konzervací. V prodejnách jsou rovněž k dostání ovocné a zeleninové mošty se 100 % podílem ovocné a zeleninové složky, které jsou bez přídavku cukru, vody a konzervačních látek. Ovocné mošty je vhodné ředit na půl pitnou vodou, neboť mají vysoký obsah přirozených cukrů. Kvalitní ovocné a zeleninové šťávy obsahují tytéž živiny jako výchozí

7 surovina, jsou pouze ochuzené o vlákninu a také obsah vitamínu C rychle klesá. Na trhu je celá řada různých ovocných nápojů, s různým podílem ovocné složky a přídavkem vody a cukru. Zvláštní skupinou mezi nealkoholickými nápoji je i nealkoholické pivo nebo víno. Do skupiny nápojů také zařazujeme čaj. Čaj je jedním ze tří povzbuzujících nápojů, které obsahují alkaloidy a řadíme je mezi pochutiny. Jedná se o výluh zelených nebo fermentovaných a sušených listů čajovníku. Hlavní látkou v těchto listech je kofein (1.2 5 %) a s ním i teofylin a teobromin. Aromatická chuť je dána čajovou silicí a tříslovinami. Alkaloidy jsou dobře rozpustné ve vodě, proto je kvalitní nápoj možno připravit jen horkým nálevem. V šálku čaje je obvykle mg kofeinu a mg taninu. Kromě kofeinu a taninu obsahuje čaj i jednodušší fenolické látky, jako katechiny, epigallokatechinové komplexy, teaflaviny a tearubiginy aj., které mají příznivý vliv na lidské zdraví. Domácí náhražky v podobě různých bylinkových čajů neobsahují povzbudivé látky, ale mají příjemné smyslové vlastnost a uplatňují se i svými terapeutickými účinky. Druhým povzbuzujícím nápojem je káva. Jedná se o výluh upražených a rozemletých semen kávovníku, připravovaný za horka, nejčastěji jako nálev. Pražená semena obsahují kofein, teobromin a aromatické látky. V šálku kávy je mg kofeinu, zhruba dvojnásobné množství taninu a také kyselina nikotinová 0.6 mg. Káva v malých dávkách působí jako mírné centrální stimulans a diuretikum. Nadměrný konzum může působit nespavost, úzkostné stavy, srdeční arytmie a žaludeční obtíže. Silně dráždí žaludeční sliznici. Náhražkou kávy jsou různé kávovinové směsi připravené pražením kořene čekanky nebo zbobtnalých a případně i vyklíčených žitných a ječných zrn. Postrádají povzbudivý účinek a mají malou nutriční hodnotu. Posledním z této skupiny nápojů je kakao. Tento nápoj se připravuje z kakaového prášku, který se vyrábí z pražených a odtučněných semen kakaovníku. Prášek obsahuje % teobrominu, 0.4 % kofeinu aj. povzbuzují alkaloidy a rostlinné polyfenoly, které jsou biologicky velmi aktivní. V šálku kakaa je 2 40 mg kofeinu. Mezi nápoje musíme samozřejmě také zařadit i nápoje alkoholické. Za alkoholický nápoj považujeme ten, který obsahuje 0.75 % etanolu a více. Slouží jen v některých případech k doplnění tekutin nebo jako pochutina. Většinou jsou používány pro opojný účinek etanolu. Spotřeba alkoholu v České republice je vysoká a je nutné ji snižovat. V současné době činní spotřeba čistého alkoholu na osobu a rok 10 litrů. V České republice je z alkoholických

8 nápojů největší spotřeba piva, které obsahuje % etanolu. Obsah etanolu ve víně je 8 13 %, ve speciálních vínech %. Lihoviny obsahují % etanolu. Zpracování a konzervace potravin a surovin pro potravinářskou výrobu Způsoby tepelné úpravy potravin Tepelnou úpravu potravin člověk provádí od dob prvobytně pospolné společnosti, kdy poznal oheň. Smyslem tepelné úpravy potravin je nejen zlepšení stravitelnosti a využití živin především denaturace bílkovin, ale také inaktivace některých antinutričních látek. Nejvýznamnější způsoby tepelné úpravy potravin: 1. Dušení v páře Dušení v páře je nejšetrnější způsob tepelné úpravy pokrmů, které si tak uchovávají vysokou nutriční hodnotu. Tento způsob tepelné úpravy je velmi vhodný zejména pro zeleninu a brambory, neboť dušení v páře je velmi šetrné k vitamínům a jejich degradace je minimální. 2. Dušení v tlakové nádobě Rovněž velmi vhodná a šetrná úprava pokrmů. Potraviny si zachovávají vysokou nutriční hodnotu, snižuje se délka tepelné úpravy. Dušení podtlakem je vhodné pro maso, zeleninu a brambory. 3. Vaření Velmi rozšířený způsob tepelné úpravy většiny pokrmů. Vařením dochází k úbytku vitamínů a část živin odchází do vývaru, který má další kuchyňské využití. Nutriční hodnota takto připravených pokrmů je nižší, než u předchozích úprav.

9 4. Pečení bez přídavku tuku Moderní a dieteticky vhodný způsob úpravy pokrmů. Tento způsob je relativně šetrný k živinám, nezvyšuje obsah tuku v připravovaných pokrmech a ty jsou pro konzumenty chuťově zajímavé. Pro pečení bez přídavku tuku se využívá kuchyňské nádobí s teflonovou úpravou povrchu, lávový kámen atd. 5. Grilování Grilování je teplená úprava masa, do které samozřejmě také řadíme i pečení masa nad otevřeným ohněm, což je nejstarší způsob tepelné úpravy masa. V současné době využíváme pro grilování i elektrické grily a horkovzdušné trouby. Grilované maso je mezi konzumenty velice oblíbené pro své atraktivní senzorické vlastnosti, které jsou závislé nejen na kvalitě použitého masa, které by mělo být mladé a nepřetučnělé ale i na použitých marinádách pro naložení a potírání masa. Při grilování nad otevřeným ohněm ovlivní senzorické vlastnosti i použití dřeva nebo dřevěného uhlí. Během grilování je přídavek tuku minimální nebo žádný. Z dietetické hlediska je kvalita připravovaného pokrmu závislá na šetrnosti grilování a z tohoto důvodu je vhodnější grilování v troubách. Z dietetického a zdravotního hlediska spočívá negativum konzumace masa opékaného nad otevřeným ohněm ve výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Jedná se o heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Heterocyklické aminy jsou endogenní dusíkaté heterocyklické sloučeniny, které vznikají při zpracování za vysokých teplot v potravinách živočišného původu, např. v mase, tzn. i při grilování. Vytvářejí se v procesu neenzymatického hnědnutí, např. reakcí kreatinu, aminokyselin a cukrů v mase během několika minut, a to především v tekutině uvolňované při záhřevu masa. Známe celou řadu heterocyklických aminů (cca 20 chemických typů). K nejtoxičtějším patří imidazochinolíny a imidazopyridiny, které vykazují karcinogenní účinky. Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou zařazeny mezi kontaminanty životního prostředí a je jich popsána celá řada. Z nich devět chemických typů patří do skupiny polycyklických aromatických uhlovodíků s chronickou toxicitou a pět typů do skupiny s vysokou karcinogenitou. K nejzávažnějším karcinogenům patří benzopyren.

10 Polycyklické aromatické uhlovodíky se vytváří při grilování na ohni několika cestami: 1. Nejčastěji se tvoří pyrolýzou tuku (jeho rozkladem za vysoké teploty) odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny polycyklických aromatických uhlovodíků jsou teplým vzduchem opět vyneseny na potravinu a následně ji kontaminují. Důležitý je obsah tuku v mase. Čím je obsah tuku vyšší, tím se předpokládá, že bude vyšší i produkce polycyklických aromatických uhlovodíků v grilovaném pokrmu. Např. v karbanátku z hovězího masa s 15 % tuku se při zvýšení obsahu tuku na 40 % zvýšila produkce benzopyrenu při grilování z 16 na 121 μg/kg. 2. Sekundárně se vytváří při hoření dřeva. Bylo-li k ohřevu použito smolnaté nebo borové dřevo, byl zjištěn obsah benzopyrenu v desítkách μg/kg. 3. K tvorbě polycyklických aromatických uhlovodíků přímo na povrchu masa dochází tehdy, když je maso vystaveno přímo plameni při teplotě nad C. 400 Jestliže je maso vystaveno přímo plameni, tvoří se velké množství polycyklických aromatických uhlovodíků stovky μg benzopyrenu /kg. Byla-li použita jiná metoda ohřevu, např. elektrický gril, došlo ke snížení kontaminace polycyklických aromatických uhlovodíků. To potvrzuje nízkou úroveň tvorby polycyklických aromatických uhlovodíků v mase. 6. Klasické pečení Velmi častý způsob tepelné úpravy. Nutriční hodnota je ovlivněna šetrností přípravy, použitým pečícím zařízením a množstvím přidaného tuku.

11 7. Smažení Z dietetického hlediska nejméně vhodný způsob tepelné úpravy potravin. Při respektování několika zásad lze negativní důsledky pro zdravý člověka u takto připravených pokrmů minimalizovat. Smažené pokrmy konzumujeme v omezené míře, pro smažení používáme pouze tuk k tomu určený a kvalitní. Zdravotně zcela nevhodné je opakované smažení na již použitém tuku. V tomto tuku se výrazně zvyšuje obsah produktů oxidace, jako jsou volné radikály a ty mají karcinogenní účinky. Důležitá je rovněž i teplota tuku při smažení. Při smažení na pánvi v tenké vrstvě je nutno předpokládat vysokou oxidaci použitého tuku (zvláště pokud jde o nenasycený olej) a jeho současné přepalování. Tuk se proto nedá použít pro opakované smažení. Převažujícími MK by měla být kyselina olejová a nasycené mastné kyseliny, obsah polyenových MK by měl být nízký. Vhodné jsou speciální fritovací oleje, šlehané tuky a pokrmové tuky. Vhodný je i olivový olej, ale jeho použití limituje cena. Pro jednorázové smažení malého množství suroviny lze použít i rostlinné oleje. Není vhodné máslo, které se snadno přepaluje. 8. Fritování Při fritování se předpokládají teploty ºC, oxidace je znatelná, ale část oxidačních produktů při fritování vytěká. Nutné je dokonalé předehřátí tuku a použití vhodné teploty (při nižších teplotách přechází do výrobku velké množství tuku). Potravina by měla být osušena, aby se zmenšilo vstřebávání tuku. Tuk by měl být po smažení skladován v chladu a včas vyměněn (pokud významně vzroste hnědá barva přepalování tuk pění). Tuk by měl mít vysokou stabilitu. Nutný je nízký obsah polyenových MK (asi 5 % linolové a pod 3 % linolenové MK). Vhodné jsou méně nenasycené rostlinné oleje (olivový, palmový), částečně ztužené kapalné oleje, fritovací oleje a šlehané tuky.

12 Způsoby konzervace potravin určených k dlouhodobějšímu uchovávání Cílem konzervace potravin je jejich uchování po delší časový úsek, při minimální změně jejich nutriční hodnoty a zachování odpovídajících senzorických vlastností. 1. Sušení Sušení je jeden z nejstarších způsobů zpracování a konzervace potravin, kdy pomocí horkého vzduchu se odstranění voda z konzervované hmoty. Při správně provedeném a šetrném sušení a při správném skladování, je zachována nutriční i senzorická hodnota konzervované potraviny po relativně dlouhé období. Sušení potravin se původně provádělo pouze přirozeným způsobem a to buď teplým vzduchem za letních dnů, a nebo horkým vzduchem z topenišť v k tomu upravených sušárnách. V současné době se používají sušárny vyhřívané elektřinou, plynem atd. Sušením se může konzervovat většina surovin a potravin ovoce, zelenina, houby, maso. Potraviny tekuté, nebo pastové konzistence (mléko, bílek, krev, ovocné a zeleninové šťávy, různé pasty) se suší spreyově a nebo na válcových sušárnách. Jako krajové speciality jsou připravovány např. přirozeným vzduchem sušené ryby (Island) nebo šunky speciálně krmených prasat (Portugalsko, Španělsko). 2. Uzení masa Podobně jako sušení je i uzení jeden z nejstarších způsobů konzervace a tepelné úpravy masa. Maso připravené na uzení musí být po určitou dobu naloženo ve speciálně připraveném láku. Složení láku, především obsah soli a solících směsí a koření určuje délku naložení a významně ovlivňuje chuť uzeného masa. Senzorické vlastnosti uzeného masa jsou rovněž ovlivněny použitím dřeva k uzení, délkou uzení a zda je využit teplý nebo studený vzduch. Při uzení teplým vzduchem trvá uzení asi jeden den, v případě uzení studeným vzduchem se uzení prodlužuje na několik dnů. Konzumace uzeného masa a uzenin je mezi lidmi velice oblíbená pro jeho výraznou a specifickou chuť a vůni, pro vyšší obsah soli a tuku. Všechny tyto parametry uzeného masa přináší konzumentům příjemné pocity při konzumaci.

13 Právě z důvodu vysokého obsahu soli a solících směsí, tuku a splodin, které vznikají při hoření dřeva a které mají karcinogenní účinek jsou uzené maso a uzeniny nevhodné pro racionální výživu člověka. Uzené maso a uzeniny by měly být konzumovány pouze výjimečně jako lahůdka. V potravní pyramidě se tato skupina poživatin nachází na vrcholu, společně s tukem, alkoholem a sladkostmi. 3. Mražení Mražení je moderní způsob dlouhodobého uchovávání potravin při teplotě pod 30 ºC, nejlépe do jednoho roku. ři P zamrazování potravin v domácnostech je zpravidla dosahováno 18 ºC což odpovídá krátkodobějšímu skladování řádově několika měsíců. Dlouhodobější mražení snižuje nutriční hodnotu potravin. Mražení je velice efektivní způsob uchovávání potravin, pří kterém si potravina uchovává svou nutriční a senzorickou hodnotu. Nevýhodou mražení je, že zmrznutím buněčné vody se vytvoří ledové krystalky, které buňku rozruší a po rozmrznutí potraviny tato buněčná voda odteče. Další nevýhodou je náročnost na vybavení, skladování a dopravu. 4. Lyofilizace Lyofilizace je dehydratace mražené potraviny prostřednictvím sublimace. Jedná se o jeden z nemodernějších způsobů konzervace potravin, kdy je zachována vysoká kvalita konzervovaných potravin, potraviny se velmi dobře skladují a distribuují. Princip metody spočívá ve zmražení potraviny při teplotě 50 ºC v podmínkách vakua. Vlivem vakuového prostředí se vzniklé ledové krystalky v potravině odpaří (sublimace). Výhodami lyofilizace je, že lyofilizované potraviny si udržují svůj tvar, barvu a chuť a mají nízkou hmotnost. Buněčná struktura zůstává neporušená, zbavená vody. Potravina je velice porézní a schopna resorbovat vodu v několika minutách po namočení. Lyofilizované potraviny lze skladovat několik let a i po této době se potravina snadno rekonstruuje do původního výživného jídla. Pomocí lyofilizace se potravina rovněž sterilizuje. Lyofilizace je vynikající pro tvorbu tzv. nápojových krystalů. Lyofilizované potraviny se velice dobře vzájemně kombinují a sestavují se do balených jídel.

14 Nevýhodami lyofilizace jsou především vysoké náklady na vybavení a dále, že některé lyofilizované produkty mohou být křehké a snadno se lámou. Potraviny konzervované mražením nebo lyofilizací se po rozmrazení nebo namočení musí rychle zpracovat a nesmí být používány k dalšímu zchlazování, vzhledem k jejich narušené struktuře buněk a okapu buněčných šťáv.

Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu

Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu Vliv kulinární úpravy potravin na jejich nutriční hodnotu rychle se kazící potraviny, zejména živočišného původu (maso, mléko a výrobky z nich, různé lahůdkářské a cukrářské výrobky a další), konzumovány

Více

Tuky a chronické onemocnění ledvin

Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky a chronické onemocnění ledvin 4. 4. 2019 Tuky a chronické onemocnění ledvin Tuky mají ve výživě své nezastupitelné místo. Jsou ze všech živin nejenergetičtější obsahují zhruba dvojnásobnou energetickou

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku,

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku, Oddíl 15 - Výroba potravinářských výrobků a nápojů 1510000011 Práce výrobní povahy ve výrobě masa a masných výrobků (kromě 1513900011) tis. Kč 77 098 81 189 95,0 1510000012 Práce ve mzdě ve výrobě masa

Více

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Základní pojmy spojené s lidskou výživou a vlivy ovlivňující výživu člověka. Historie výživy člověka. Vysvětlení

Více

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Suroviny pro JP a BP Předmět:

Více

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka

Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu. Danuše Hrbková nutriční terapeutka Stravování sestry v třísměnném a nepřetržitém provozu Danuše Hrbková nutriční terapeutka Směnný provoz narušení cirkadiánního rytmu dopad na zdraví člověka vyšší riziko koronárního postižení nárůst hladiny

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016 VYHLÁŠKA č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních ze dne 29. srpna 2016 Ministerstvo školství,

Více

Nápoje. Ing. M. Teichmanová

Nápoje. Ing. M. Teichmanová Nápoje Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Nápoje Předmět: Potraviny,

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA Obor: Ročník: Zpracovala: Gastronomie Čtvrtý Mgr. Vladimíra Poláchová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN

Více

Bc. Marie Zahrádková

Bc. Marie Zahrádková Bc. Marie Zahrádková Rozumné stravování Racionální výživu dodržovat pokud nejsou zdravotní potíže Racionální výživa jako prevence civilizačním chorobám Stravu přizpůsobit fyzické a psychické zátěži Dodávat

Více

Datum účinnosti od: 20. září 2016

Datum účinnosti od: 20. září 2016 Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Datum účinnosti od: 20. září 2016 Ministerstvo

Více

Hodnocení Kvality potravin

Hodnocení Kvality potravin Hodnocení Kvality potravin Wellness jídlo Co je Wellness jídlo??? Jídlo, které vám dá víc energie než kolik má kalorií!!! Odborné grémium MUDr. Zbyněk Luňáček MUDr. Kamil Běrský doc. RNDr. Ing. Pavel Stratil,

Více

- suchost sliznice úst a hltanu. c) hormonální řízení antidiuretický hormon ADH ze zadního laloku hypofýzy - zpětná resorpce vody v ledvinách

- suchost sliznice úst a hltanu. c) hormonální řízení antidiuretický hormon ADH ze zadního laloku hypofýzy - zpětná resorpce vody v ledvinách 6. přednáška Téma přednášky: člověka Význam vody a obecná charakteristika minerálních látek ve výživě Cíl přednášky: Cílem přednášky je seznámit studenty s významem vody v lidské výživě a s nápoji jako

Více

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny

ŽIVINY V POTRAVĚ. Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny ŽIVINY V POTRAVĚ Energii nám dodávají 3 základní živiny: Sacharidy Tuky Bílkoviny 1) SACHARIDY Hlavní zdroj energie Měly by tvořit cca 50-60% celkového energetického příjmu SLOŽENÉ (zdravější): Pečivo,

Více

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE

ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření MOJE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU ZAZNAMNÍK JMÉNO DATUM KONTAKT NA VÝŽIVOVÉHO PORADCE Výchozí hmotnost Cílová hmotnost Cíle krátkodobé: 1. měsíc... 2. měsíc... 3.

Více

Předmět úpravy. Požadavky na potraviny

Předmět úpravy. Požadavky na potraviny Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 282/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je příp... - znění dle 160/2018 Sb. 282/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva školství, mládeže

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_07 Název materiálu: Zpracování zeleniny II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Zelenina

Více

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 160/2018 Sb., s účinnosti

Více

zakonyprolidi_cs_2016_282_v

zakonyprolidi_cs_2016_282_v Page 1 of 5 Vyhláška č. 282/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-282 Částka 109/2016 Platnost

Více

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy

Katedra chemie FP TUL www.kch.tul.cz. Typy výživy Typy výživy 1. Dle energetických nároků (bazální metabolismus, typ práce, teplota okolí) 2. Dle potřeby živin (věk, zaměstnání, pohlaví) 3. Dle stravovacích zvyklostí, tradic, tělesného typu 4. Dle zdravotního

Více

Máme se obávat palmového oleje? Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy FPBT, VŠCHT, Praha

Máme se obávat palmového oleje? Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy FPBT, VŠCHT, Praha Máme se obávat palmového oleje? Jana Dostálová Ústav analýzy potravin a výživy FPBT, VŠCHT, Praha Palmový olej Ještě v nedávné době se palmový olej (tuk), stejně jako další tuky z tropických palem např.

Více

Tuky (nejen) v pekařských výrobcích

Tuky (nejen) v pekařských výrobcích Tuky (nejen) v pekařských výrobcích Ing. Eva Nováková IREKS ENZYMA s.r.o. Pekařské výrobky součást každodenní stravy Konzumní chléb Pečivo Jemné pečivo Roční spotřeba pečiva (zdroj. Český statistický úřad)

Více

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011

GDA navigace ve světě živin a kalorií, http://www.gda.cz/data/sharedfiles/brozura_gda.pdf, cit., 26.4. 2011 Předmět Přírodověda Třída 5. Autor Dagmar Šnajdarová Anotace Práce s textem týkající se živin a kalorií v potravinách. Soubor obsahuje 5 stran pro žáky a 4 strany pro učitele s řešením. Očekávaný výstup

Více

282/2016 Sb. VYHLÁKA

282/2016 Sb. VYHLÁKA 282/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 29. srpna 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve kolách a kolských zařízeních Ministerstvo kolství, mládeže

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Změny živin při přípravě pokrmů. Jana Dostálová VŠCHT Praha

Změny živin při přípravě pokrmů. Jana Dostálová VŠCHT Praha Změny živin při přípravě pokrmů Jana Dostálová VŠCHT Praha Ke změnám potravin (živin) při přípravě pokrmů (pozitivním i negativním) dochází při: skladování surovin předběžné úpravě surovin tepelném zpracování

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_19 Název materiálu: TUHÉ ROSTLINNÉ TUKY, ŽIVOČIŠNÉ TUKY Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný

Více

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Rostlinné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Rostlinné

Více

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva,

Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_18 Název materiálu: Káva, kávoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Káva, kávoviny.

Více

Nealkoholické nápoje. Druhy a senzorické hodnocení

Nealkoholické nápoje. Druhy a senzorické hodnocení Nealkoholické nápoje Druhy a senzorické hodnocení Vyhláška MZe č. 335/1997 Sb. pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec

Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec Doporučení pro zdravé stravování v mateřských a základních školách, zřizovaných městem Liberec Čerstvé suroviny a potraviny ve školních stravovacích zařízeních Obecné doporučení: Statutární město Liberec

Více

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Tisková konference,. prosince 21, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 1 2 Praha 1 www.czso.cz Spotřeba potravin v ČR v dlouhodobém srovnání 2 Celková spotřeba

Více

ZDROJE CUKRŮ VE VÝŽIVĚ. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Společnost pro výživu

ZDROJE CUKRŮ VE VÝŽIVĚ. Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Společnost pro výživu ZDROJE CUKRŮ VE VÝŽIVĚ Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Společnost pro výživu HLAVNÍ ŽIVINY Bílkoviny Lipidy (tuky) Sacharidy - množstvím ve stravě (55-60%

Více

Káva. Semena kávovníku (Coffea) pouze několik druhů. Kávovník liberský méně jak 1% Zpracování

Káva. Semena kávovníku (Coffea) pouze několik druhů. Kávovník liberský méně jak 1% Zpracování Pochutiny Káva Semena kávovníku (Coffea) pouze několik druhů Coffea arabica L. - 75% Coffea canephora (syn. C. robusta Lind) - 25% Kávovník liberský méně jak 1% Zpracování Zelená káva Pražená káva 200

Více

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3.

PŘÍLOHY. Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. PŘÍLOHY Analyzované vzorky jsou dokumentovány v příloze A. Podrobný popis vzorků je uveden v kapitole 2.3. Příloha A: Fotopříloha analyzovaných vzorků Vzorek č. 1 Vzorek č. 2 Vzorek č. 3 Vzorek č. 4 Vzorek

Více

Sacharidy. Sacharidy. Co jsou sacharidy a k čemu slouží?

Sacharidy. Sacharidy. Co jsou sacharidy a k čemu slouží? Sacharidy 1. 11. 2018 Sacharidy Co jsou sacharidy a k čemu slouží? Společně s bílkovinami a tuky patří sacharidy k základním živinám a jsou pro naše tělo důležitým zdrojem energie. Jsou převážně rostlinného

Více

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky

K nákupu nad 500,-Kč. v hodnotě 147,-Kč. Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky K nákupu nad 500,-Kč Zdarma poštovné a balíček cestovní kosmetiky v hodnotě 147,-Kč - Oliva med šampón 35ml - Oliva med kondicionér 35ml - Oliva pomeranč sprchový gel 35ml - Oliva pomeranč tělové mléko

Více

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe ADITIVA MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to ADITIVA Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům informace nesmí

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová

Výživa dospělých. Ing. Miroslava Teichmanová Výživa dospělých Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výživa

Více

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb.,

Více

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí.

Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. CHLAZENÝ CITRONOVÝ NÁKYP a sníženým obsahem cukrů, s cukrem a sladidlem, určený k regulaci tělesné hmotnosti. Instantní směs v prášku pro přípravu nákypu s vitamíny, s citronovou příchutí. kj 1598 400

Více

Potravinářské přídatné látky. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

Potravinářské přídatné látky. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Potravinářské přídatné látky MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to potravinářské přídatné látky? Pozitiva? Negativa? Jak s nimi pracovat?

Více

Obsah soli v potravinách a její spotřeba ve stravě obyvatelstva ČR. Lucie Grossová, DiS.

Obsah soli v potravinách a její spotřeba ve stravě obyvatelstva ČR. Lucie Grossová, DiS. Obsah soli v potravinách a její spotřeba ve stravě obyvatelstva ČR Lucie Grossová, DiS. Charakteristika soli Chlorid sodný (NaCl), běžně označován jako kuchyňská či jedlá sůl, je chemická sloučenina chlóru

Více

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ Mirko Křivánek ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ k RESTAURAČNÍM PROVOZEM LEDA 2004 OBSAH ÚVOD 14 POUŽITÉ ZKRATKY 15 1 TYPY STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 16 1.1 Bar 16 1.2 Jídelna 17 1.3 Levné restaurace 17 1.4 Pivnice 19

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) U Studny, Karviná

Více

Falšování potravin. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D.

Falšování potravin. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D. Falšování potravin MVDr. Matej Pospiech, Ph.D. Mendelova univerzita, 31.10.2013 Obsah přednášky úvod, historie co považujeme za falšování specifika falšování potravin nejčastější způsoby falšování u jednotlivých

Více

Funkce vody v lidské těle (45-75 %):

Funkce vody v lidské těle (45-75 %): Voda němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života, bez vzduchu mohou lidé žít pouze několik minut,

Více

Projekt: 65-51-E/02 Práce ve stravování. Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz

Projekt: 65-51-E/02 Práce ve stravování. Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické

Více

TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA

TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA Historie ryb Řekové Kuchařské knihy Starý Řím Slované Výživová hodnota rybího masa Hlavní složky masa Voda

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KÁVY A KÁVOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KÁVY A KÁVOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KÁVY A KÁVOVIN Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název -

Více

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti.

Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci tělesné hmotnosti. OMELETA S PŘÍCHUTÍ SLANINY v prášku Instantní směs pro přípravu omelety s příchutí slaniny. Potravina s vysokým obsahem bílkovin, s nízkým obsahem cukrů, s vitamíny, která může být součástí diety k regulaci

Více

Jednotlivá patra pyramidy výživy pro děti

Jednotlivá patra pyramidy výživy pro děti Díl 4. Jednotlivá patra pyramidy výživy pro děti Abychom mohli pyramidu výživy pro děti správně používat, podrobněji se seznámíme s jednotlivými jejími patry. Základna pyramidy Základnu pyramidy tvoří

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_ Y_52_INOVACE_ 2_INOVACE_ZBP1_5464VAL4VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final ANNEX 2 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS PŘÍLOHA

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Datum 25. 11. 2012 Anotace Použité zdroje a odkazy III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 1 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Veterinární hygiena a ekologie 1 Obsah předmětu Cíl výuky - předložit charakteristiky jednotlivých skupin potravin a základní přístupy

Více

Karla Rumlová DiS Hygiena dětí a mladistvých Karla.rumlova@nj.khsova.cz. Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz

Karla Rumlová DiS Hygiena dětí a mladistvých Karla.rumlova@nj.khsova.cz. Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Pitný režim a mléčný program ve školách na Novojičínsku Karla Rumlová DiS Hygiena dětí a mladistvých Karla.rumlova@nj.khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Proč je důled ležité

Více

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Průmyslově vyráběné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí.

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. ČOKOLÁDOVÁ TYČINKA Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. kj 1556 622 Kcal 373 149 Bílkoviny (g) 32,7 13,1 Asimilovatelné sacharidy (g) 23,9 9,6 z toho polyoly 16,3 6,5

Více

Katalog cukrářských výrobků

Katalog cukrářských výrobků Katalog cukrářských výrobků Vyrábí & Dodává: Bezlepík s.r.o., Gregorova 1484/20, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, Hřbitovní 1346/11, 741 01 Nový

Více

Oceněné výrobky ze soutěže

Oceněné výrobky ze soutěže Oceněné výrobky ze soutěže Regionální potravina Moravskoslezský kraj 2010 Tvaroh měkký Je zpracován z kvalitní suroviny z podhůří Beskyd a vyráběn klasickou ruční metodou v tvarohářských vanách. Má specifické

Více

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Racionální výživa. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa Odpovídá potřebám co do kvality i kvantity Primární prevence Z vědeckých poznatků a zvyklostí jednotlivých zemí Proto jsou

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( )

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat ( ) Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat (21. 11. 2018) Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající

Více

Lipidy, důležité přírodní látky

Lipidy, důležité přírodní látky Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV V současné době se ve všech typech medií, na přednáškách a v poradnách různých odborníků, v marketinkových upoutávkách

Více

Konzervanty. Ing. Miroslava Teichmanová

Konzervanty. Ing. Miroslava Teichmanová Konzervanty Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Konzervanty

Více

Korespondenční seminář Chemie, 8.kolo

Korespondenční seminář Chemie, 8.kolo Korespondenční seminář Chemie, 8.kolo Milí žáci kvarty a 9. ročníku ZŠ, na následujících stránkách najdete 8. kolo korespondenčního semináře, ve kterém opět můžete změřit své síly v oboru chemie se svými

Více

12.11.2011 Úřední věstník Evropské unie L 295/205

12.11.2011 Úřední věstník Evropské unie L 295/205 CS 12.11.2011 Úřední věstník Evropské unie L 295/205 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1131/2011 ze dne 11. listopadu 2011, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 32 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, Strana 4354 Sbírka zákonů č. 282 / 2016 282 VYHLÁŠKA ze dne 29. srpna 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních

Více

b) druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice s členěním na skupiny a podskupiny

b) druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice s členěním na skupiny a podskupiny Strana 6286 Sbírka zákonů č. 398 / 2016 Částka 162 398 VYHLÁŠKA ze dne 2. prosince 2016 o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici Ministerstvo

Více

Obsah. Potravinářská prvovýroba a v ý ro b a Zemědělství Úkoly potravinářského průmyslu... 13

Obsah. Potravinářská prvovýroba a v ý ro b a Zemědělství Úkoly potravinářského průmyslu... 13 Obsah Potravinářská prvovýroba a v ý ro b a... 13 Zemědělství... 13 4 Úkoly potravinářského průmyslu... 13 2.3.2 3 3.1 3.1.1 3.1.2 3.2 3.3 3.3.1 3.3.2 3.3.3 3.3.4 3.3.5 3.4 3.5 4 4.1 4.1.1 4.1.2 Složení

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Kuchař - Číšník Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN

Více

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána

kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly 1 musí být zcela získána L 344/34 PŘÍLOHA II SEZNAM OPRACOVÁNÍ NEBO ZPRACOVÁNÍ, KTERÁ MUSÍ BÝT PROVEDENA NA NEPŮVODNÍCH MATERIÁLECH, ABY ZPRACOVANÝ PRODUKT MOHL ZÍSKAT STATUS PŮVODU kapitola 1 Živá zvířata Všechna zvířata kapitoly

Více

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy

Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení. Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení Věra Boháčová, DiS. Fórum zdravé výživy Výživová doporučení Stravování a režim jednotlivců Stravování a režim skupin Stravování a režim populace

Více

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat

Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli se zeptat Tento materiál je informativního charakteru a přináší základní shrnutí informací o používání ustanovení týkající se uvádění tabulky

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_05 Název materiálu: Ovoce II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Ovoce II. Očekávaný

Více

Zdeněk Kobes. Tisková konference, 5. prosince 2013, Praha

Zdeněk Kobes. Tisková konference, 5. prosince 2013, Praha SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Zdeněk Kobes Tisková konference,. prosince 201, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 0 2 Praha www.czso.cz 120 SPOTŘEBA OBILOVIN V HODNOTĚ MOUKY STRUKTURA SPOTŘEBY

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Gastronomie Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO

Více

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet

Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet Chronická onemocnění ledvin a diabetes - skloubení diet 26. 11. 2018 Diabetes a chronické onemocnění ledvin - skloubení diet Není výjimkou současně diagnostikované chronické onemocnění ledvin a diabetu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Aditiva v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Príloha č.1 Vyhodnotenie úradnej kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu za rok 2016

Príloha č.1 Vyhodnotenie úradnej kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu za rok 2016 Príloha č.1 Vyhodnotenie úradnej kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu za rok 2016 Primárni výrobcovia Výrobcovia a baliarne Distribútori a dopravcovia Maloobchod Výrobcovia predávajúci hlavne

Více

Nealkoholické nápoje

Nealkoholické nápoje Nealkoholické nápoje Nealkoholické Alkoholické SUROVINY PRO VÝROBU Suroviny pro výrobu Hlavní Voda Ochucující Cukr a umělá sladidla Rostlinné suroviny Pomocné konzervanty aromata, tresti koncentráty, sirupy

Více

Distribútori a dopravcovia. Maloobchod

Distribútori a dopravcovia. Maloobchod Vyhodnotenie úradnej kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu za rok 2017 Príloha 1 Primárni výrobcovia Rastlinné Živočíšne Výrobcovia a baliarne Rastlinné Živočíšne Veľkoobchodné sklady Distribútori

Více

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová

Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua. Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení, přídatné látky a rezidua Bc. Eliška Koublová Výživová doporučení Vznikla na základě zlepšení zdraví. Zdraví je podle WHO vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno

Více

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU.

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. SACHARIDY SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. JSOU TO HYDROXYSLOUČENINY, PROTOŽE VŠECHNY OBSAHUJÍ NĚKOLIK HYDROXYLOVÝCH SKUPIN -OH. Sacharidy dělíme na

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak.

Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Chcete jíst zdravěji? Zeptejte se mě jak. Řada Tesco Healthy Living nabízí širokou škálu výrobků pro podporu zdravého životního stylu. V nabídce najdete různé

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 12.11.2013

Více

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol

Co je cholesterol? (10R,13R)-10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17- dodecahydro-1h-cyclopenta [a]phenanthren-3-ol Co je cholesterol? - Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. - Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných

Více

Doporučené pokrmy (potraviny) a nápoje pro jednotlivé diety

Doporučené pokrmy (potraviny) a nápoje pro jednotlivé diety Doporučené pokrmy (potraviny) a nápoje pro jednotlivé diety Uvedená doporučení jsou všeobecná, vhodnost pokrmů (potravin) a nápojů je vždy závislá na aktuálním zdravotním stavu pacienta. Mohou se vyskytnout

Více

BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY BÍLKOVINY V POTRAVINÁCH EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY VÝZNAM BÍLKOVIN PRO ORGANISMUS Bílkoviny, neboli také proteiny, jsou důležitou živinou a základní stavební jednotkou všech buněk a tkání. Jsou nezbytné

Více

30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/329 PŘÍLOHY

30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/329 PŘÍLOHY 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/329 PŘÍLOHY 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/331 PŘÍLOHA I SEZNAM PODLE ČLÁNKU 38 SMLOUVY O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE 1 2 Číslo bruselské nomenklatury

Více

Doporučené užívání: 0,5 litru asi 1 hodinu před závodem a během tréninků nebo soutěží každých 20 minut vypít cca 250 ml.

Doporučené užívání: 0,5 litru asi 1 hodinu před závodem a během tréninků nebo soutěží každých 20 minut vypít cca 250 ml. Prášek pro přípravu sportovního nápoje k uhašení žízně a dodání energie Sodík se stará o efektivní přenos sacharidů a podporuje distribuci tekutin L-Carnitin podporuje prokrvení a postará se o zlepšení

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor INOVACE_32_Sur.2,3/ xx/08 Ing. Eva Hrušková Obor; předmět,

Více