Konzervanty. Ing. Miroslava Teichmanová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Konzervanty. Ing. Miroslava Teichmanová"

Transkript

1 Konzervanty Ing. Miroslava Teichmanová

2 Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Konzervanty Předmět: Suroviny, obor vzdělání Cukrář V_2_1_2 Číslo DUM: 25 Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Ověřující učitel: Třída: Ing. Miroslava Teichmanová 3 CP Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.

3 Anotace materiálu: Prezentace je určena k výkladu tématického celku Konzervanty dle ŠVP. Navazuje na předchozí výklad Aditiva. Popisuje přírodní a chemické konzervanty, jednotlivé druhy konzervantů, jejich původ, vlastnosti a použití se zaměřením na cukrářskou výrobu a výrobu polotovarů pro cukrářskou výrobu. V závěru jsou pro individuální a skupinovou práci uvedeny otázky k opakování tohoto tématického celku. Seznam literatury a pramenů: Vyhláška č. 4/2008 Sb. nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkáchk Vlastní archiv autora

4 Konzervanty Konzervanty jsou látky, které prodlužují trvanlivost výrobků a surovin. Konzervanty chrání potraviny před znehodnocením způsobeným činností mikroorganismů. Přírodní konzervanty Mořská sů, cukr, ocet - nejstarší a nejznámnějsí konzervanty Konzervanty uměle vyrobené oxid siřičity, kyselina benzoová, nebo kyselina sorbová, parabeny, siřičitany, dusitany a dusičnany.

5 Kyselina sorbová Bílý prášek, který se získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehydu, nebo z petroleje. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. E 200 v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech. Používá se v pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod. Zabraňuje plesnivění a proto se používá ke konzervaci náplní a hmot Má vliv na činnosti kvasinek a proto se nehodí jako konzervant kynutých výrobků

6 Kyselina benzoová Zabraňuje šíření plísní, kvasinek a bakterií v potravinách. Vyskytuje se volně v přírodě v třešňové kůře, v brusinkách, v borůvkách, v malinách, čaji, v anýzu. E 210 V potravinářství se získává synteticky ropnou frakcí benzenu, kyseliny sírové a oxidu uhličitého. Používá se v čokoládě, v látkách aromatizující nápoje, v margarínech, v sýrech, v jablečném moštu, v olivách ve slaném nálevu, v kečupu, v nízkotučných džemech, ve zmrzlinách, v bonbónech, pečivu, v polevách, ovocných výrobcích, v koření a ve žvýkačkách. Špatně rozpustná ve vodě, proto se používá v praxi benzoan sodný

7 Benzoan sodný (Benzoát sodný) Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, např. v brusinkách, švetkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Vyrábí se chemickou cestou z kyseliny benzoové E 211 v nealkoholických nápojích, okurkách ve sklenici, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách.

8 Oxid siřičitý Působí jako antioxidant a konzervant Zabraňuje hnědnutí surovin bělí ovoce a zeleninu Zabraňuje zničení kyseliny askorbové v ovoci a ovocných výrobcích. Zabraňuje rozšiřování plísní a bakterií. Vyrábí se synteticky zahříváním rudy s obsahem síry. E 220 Používá se jako prostředek proti hnědnutí do vína, kukuřičného sirupu, želé, sušeného ovoce, džusů, nealkoholických ovocných nápojů, pečiva, octa, výrobků z brambor, koření a polévek. Přidává se také při výrobě džemů a marmelád. Bělící přísada do želatiny a k bělení chmele, lecitinu, hub, ořechů, lepidla a řepného cukru. Ničí vitamíny v potravinách není vhodný pro konzervaci masa Používá se jako dezinfekční prostředek v pivovarech.

9 Kyselina octová E 260 Běžně se vyskytuje v přírodních surovinách - jablkách, sýrech, kakau, vinných hroznech, odstředěném mléku, pomerančích, broskvích nebo jahodách. Vyskytuje se v octu, který vzniká kvašením alkoholických tekutin. Je to bezbarvá kapalina se silnými antimikrobiálními účinky. Vyrábí se z lihu, moštů a ovocných vín. Používá se jako ochucovadlo a konzervant. Zabraňuje růstu bakterií a kvasinek. Upravuje ph V potravinách se vyskytuje zejména v nakládané zelenině a houbách, v salátových zálivkách, majonézách, omáčkách, čalamádách, marinádách, kečupech a pekařských výrobcích.

10 Kyselina mléčná Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zesiluje účinnost antioxidantů, ovlivňuje hodnotu ph a může být využita jako rozpouštědlo Vzniká v těle z glykogenu ve svalech a vyplavuje se do krve. Vyskytuje se v mase. Je přirozeným meziproduktem metabolismu savců Vyskytuje se přirozeně v kvašených potravinách Připravuje se synteticky nebo mikrobiální cestou fermentací syrovátky, brambor, melasy či škrobů. E 270 Slouží jako činidlo upravující kyselost. Lze ji nalézt v nápojích, cukrovinkách, margarínech, olivách, sušených vaječných bílcích, chlebu, rohlících, houskách, sýrových produktech, mražených dezertech, šerbetech, másle, džemech a používá se i v pivovarnictví. Přirozeně konzervuje potraviny jako je kysané zelí, okurky, jogurty, smetana nebo sýry. Její L(+) forma nachází uplatnění v kojenecké výživě.

11 Nisin Nisin je peptid, který se přirozeně v různých druzích sýra. Má velmi dobré účinky proti řadě patogenních bakterií. Je stabilní v kyselých potravinách. Je to antibiotikum působící na mikroorganismy způsobující kvašení a plíseň E 234 Vyrábí se z bakterií Lactococcus lactis nebo Streptococcus lactis, která samovolně produkuje mléčné kyseliny. Používá se v sýrech a jiných výrobcích ze sýra, konzervované zelenině a ovoci, pudincích či různých omáčkách.

12 Kyselina mravenčí Přirozeně se vyskytuje v jablkách nebo v dalším ovoci, nebo v sekretu mravenců. Má konzervační účinky proti plísním a houbám. E 236 Vyrábí se oxidací metylalkoholu nebo hydrolýzou. Je vedlejším produktem při výrobě kyseliny octové. Je vhodná na konzervaci kyselých výrobků Není vhodná ke konzervaci surovin a polotovarů určených pro výrobky, které mají rosolovat porušuje pektiny

13 Legislativa Druhy a množství konzervantů, které používáme v potravinářské výrobě jsou pevně legislativně zakotveny ve vyhláškách a nařízeních. Vyhláška č. 4/2008 Sb., ze dne 3. ledna 2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin* Vyhláška č. 235/2010 Sb., ze dne 19. července 2010 o stanovení požadavků na čistotu a identifikaci přídatných látek Právní rámec EU nařízení (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách. Přehled konzervantů a další informace naleznete na:

14 Kontrolní otázky 1. Co jsou to konzervanty? 2. Jaké přírodní konzervanty znáte? 3. Jak je legislativně upraveno používání konzervantů v potravinářské výrobě? 4. Jaké chemické konzervanty jsou nejčastější? Jaké jsou jejich účinky? 5. Které konzervanty jsou součástí našich výrobků? 6. Které konzervanty jsou používané při výrobě surovin a polotovarů, které dále zpracováváme?

Želírující prostředky. Ing. Miroslava Teichmanová

Želírující prostředky. Ing. Miroslava Teichmanová Želírující prostředky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Aditiva v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Aditiva v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Chemické látky používané v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Chemické látky používané v potravinářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Chemické látky používané v potravinářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání

Více

Emulgátory. Ing. Miroslava Teichmanová

Emulgátory. Ing. Miroslava Teichmanová Emulgátory Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Emulgátory

Více

Barviva. Ing. Miroslava Teichmanová

Barviva. Ing. Miroslava Teichmanová Barviva Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Barviva Předmět:

Více

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Rostlinné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Rostlinné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Rostlinné

Více

Nové druhy surovin. Ing. Miroslava Teichmanová

Nové druhy surovin. Ing. Miroslava Teichmanová Nové druhy surovin Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová

Sýry v cukrářské výrobě. Ing. Miroslava Teichmanová Sýry v cukrářské výrobě Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Katalog cukrářských výrobků

Katalog cukrářských výrobků Katalog cukrářských výrobků Vyrábí & Dodává: Bezlepík s.r.o., Gregorova 1484/20, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, Hřbitovní 1346/11, 741 01 Nový

Více

Konzervace potravin. Úprava potravin s cílem prodloužit její trvanlivost.

Konzervace potravin. Úprava potravin s cílem prodloužit její trvanlivost. Konzervace potravin Úprava potravin s cílem prodloužit její trvanlivost. Nejzávažnější pro spotřebitele jsou změny při uchování potravin vyvolané mikroorganismy Během konzervace nesmí dojít k porušení

Více

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Průmyslově vyráběné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Průmyslově vyráběné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová

Kakao. Ing. Miroslava Teichmanová Kakao Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Kakao Předmět:

Více

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková

Suroviny pro výrobu JP a BP. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Suroviny pro JP a BP Předmět:

Více

Katalog pekařských výrobků

Katalog pekařských výrobků Katalog pekařských výrobků Vyrábí & Dodává: Bezlepík s.r.o., Gregorova 1484/20, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, Hřbitovní 1346/11, 741 01 Nový

Více

Nápoje. Ing. M. Teichmanová

Nápoje. Ing. M. Teichmanová Nápoje Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Nápoje Předmět: Potraviny,

Více

Konzervárenské výrobky z ovoce. Ing. Miroslava Teichmanová

Konzervárenské výrobky z ovoce. Ing. Miroslava Teichmanová Konzervárenské výrobky z ovoce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová

Látkové složení potravin. Ing. M. Teichmanová Látkové složení potravin Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Látkové

Více

řez s příchutí ananasu Hmotnost: Název potraviny:

řez s příchutí ananasu Hmotnost: Název potraviny: Název potraviny: řez s příchutí ananasu Hmotnost: 90g Složení potraviny: jedlý tuk rostlinný vícedruhový (olej rostlinný (kokosový, řepkový, 28,84 palmový),, emulgátory E322, E471, E475, sůl, konzervant

Více

Linecké těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Linecké těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Linecké těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Linecké

Více

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku,

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku, Oddíl 15 - Výroba potravinářských výrobků a nápojů 1510000011 Práce výrobní povahy ve výrobě masa a masných výrobků (kromě 1513900011) tis. Kč 77 098 81 189 95,0 1510000012 Práce ve mzdě ve výrobě masa

Více

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová

Výroba bílého a červeného vína. Ing. Miroslava Teichmanová Výroba bílého a červeného vína Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

S radostí pečeme pro všechny.

S radostí pečeme pro všechny. AKTUÁLNÍ DOBROTY S radostí pečeme pro všechny. QUICHE S radostí pečeme pro všechny. SLANÝ KOLÁČ QUICHE SLANÝ KOLÁČ QUICHE minimální trvanlivost: 3 dny SLOŽENÍ pšeničná mouka, smetana ke šlehání, vejce,

Více

Živočišné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová

Živočišné tuky. Ing. Miroslava Teichmanová Živočišné tuky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Živočišné

Více

Chemoanabiosa. Chemické látky Konzervační látky. Metody chemoanabiosy. Princip chemoanabiosy. Legislativa. Druhy a podmínky použití

Chemoanabiosa. Chemické látky Konzervační látky. Metody chemoanabiosy. Princip chemoanabiosy. Legislativa. Druhy a podmínky použití Metody chemoanabiosy Chemoanabiosa Chemické látky Antibiotika Fytoncidy Úprava potravin zahrnující chemoanabiotický účinek 1 2 Princip chemoanabiosy R (intenzita rozkladu potraviny) = četnost mikroorganismů

Více

Omáčky II. Ing. Slávka Formánková

Omáčky II. Ing. Slávka Formánková II. Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Omáčky II. Předmět:

Více

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová Vejce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vejce Předmět:

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_05 Název materiálu: Ovoce II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Ovoce II. Očekávaný

Více

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Jemné kynuté těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Jemné kynuté těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Mléko. Ing. Miroslava Teichmanová

Mléko. Ing. Miroslava Teichmanová Mléko Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mléko Předmět:

Více

Složení výrobků Pekařství Zliv s.r.o.

Složení výrobků Pekařství Zliv s.r.o. ROHLÍK / HOUSKA Složení výrobků Pekařství Zliv s.r.o. Běžné pečivo ( pšenično-žitné ) 472e, E 471, sladová mouka, látka zlepšující mouku E300, enzymy) ROHLÍK KRÁLOVSKÝ sýrařské kultury, syřidlo, jedlá

Více

Aditiva nevhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do tří let (Zdroj: www.zdravapotravina.cz)

Aditiva nevhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do tří let (Zdroj: www.zdravapotravina.cz) Aditiva nevhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do tří let (Zdroj: www.zdravapotravina.cz) Kód Název Skóre škodlivosti Kde ho hlavně můžeme najít? E 102 Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4) 4 Ovocných

Více

ZÁKLADNÍ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY

ZÁKLADNÍ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY L 289/II/1924 CS Úřední věstník Evropské unie 30.10.2008 PŘÍLOHA XIII protokolu I Produkty pocházející z Jihoafrické republiky, na které se ustanovení o kumulaci podle článku 4 vztahují po 31. prosinci

Více

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

ADITIVA. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe ADITIVA MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to ADITIVA Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům informace nesmí

Více

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová

Koření. Ing. Miroslava Teichmanová Koření Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Koření Předmět:

Více

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová

Náhradní sladidla. Ing. Miroslava Teichmanová Náhradní sladidla Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Ostatení

Více

Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová

Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků. Ing. Miroslava Teichmanová Přípravky pro barvení cukrářských polotovarů a výrobků Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5.

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

Mléčné výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Mléčné výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Mléčné výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mléčné

Více

Katalog nebalených výrobků - cool rising

Katalog nebalených výrobků - cool rising Katalog nebalených výrobků - cool rising Pekárny Blansko a.s., Zborovecká 10, Blansko Běžné pečivo pšeničné 27001 Matějův rohlík se syrovátkou 50 1 27002 Sádlový suk 50 1 27009 Kornspitz 60 1 Běžné pečivo

Více

Omáčky I. Ing. Slávka Formánková

Omáčky I. Ing. Slávka Formánková I. Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Omáčky I. Předmět: Technologie

Více

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková

Výroba chleba. Ing. Slávka Formánková Ing. Slávka Formánková Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba chleba Předmět:

Více

Atlas výrobků FERMENTOVANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY. KA 2210/up_4_14

Atlas výrobků FERMENTOVANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY. KA 2210/up_4_14 Atlas výrobků FERMENTOVANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY KA 2210/up_4_14 Bílý jogurt Klasik mléko, mléčná bílkovina, živé jogurtové kultury. Bílý jogurt klasický mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura. Bílý jogurt

Více

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny

1 Předmět úpravy. 2 Požadavky na potraviny Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 160/2018 Sb., s účinnosti

Více

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová

VEGETARIÁNSTVÍ. Ing. Miroslava Teichmanová VEGETARIÁNSTVÍ Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vegetariánství

Více

Jádrové hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová

Jádrové hmoty. Ing. Miroslava Teichmanová Jádrové hmoty Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Jádrové

Více

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová

Výrobky z jádrových hmot. Ing. Miroslava Teichmanová Výrobky z jádrových hmot Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Předmět úpravy. Požadavky na potraviny

Předmět úpravy. Požadavky na potraviny Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 282/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je příp... - znění dle 160/2018 Sb. 282/2016 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva školství, mládeže

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_ Y_52_INOVACE_ 2_INOVACE_ZBP1_5464VAL4VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016

VYHLÁŠKA. ze dne 29. srpna 2016 VYHLÁŠKA č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních ze dne 29. srpna 2016 Ministerstvo školství,

Více

Složení výrobků. Alergenní látky: vejce, mouka pšeničná, máslo, mléko sušené plnotučné, sojový lecitin,

Složení výrobků. Alergenní látky: vejce, mouka pšeničná, máslo, mléko sušené plnotučné, sojový lecitin, Složení výrobků 4 Cukrářský výrobek Dezert ovocný 80g 2dny Složení: roládová hmota piškotová(vejce, mouka pšeničná, cukr, voda, emulgátor ke šlehání[voda, emulgátor E471, E475, stabilizátor E420, ethylalkohol,

Více

Potravinářské přídatné látky. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe

Potravinářské přídatné látky. MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Potravinářské přídatné látky MVDr. Dana Třísková Vedoucí odd. potravinového řetězce Odbor potravinářský Úřad pro potraviny MZe Co jsou to potravinářské přídatné látky? Pozitiva? Negativa? Jak s nimi pracovat?

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu Autor INOVACE_32_Sur.2,3/ xx/08 Ing. Eva Hrušková Obor; předmět,

Více

Marokánka. Kokosový věneček s polevou. Katalog Vánočního cukroví 2015 Bezlepík s.r.o. Kokosový věneček v cukru. www.bezlepik.cz

Marokánka. Kokosový věneček s polevou. Katalog Vánočního cukroví 2015 Bezlepík s.r.o. Kokosový věneček v cukru. www.bezlepik.cz Katalog Vánočního cukroví 2015 Bezlepík s.r.o. Kokosový věneček s polevou Tvarovaný světle kokosový kroužek přestříkaný čokoládou Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 9, 741 01 Nový Jičín www.bezlepik.cz

Více

Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny ionizujícím zářením.

Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny ionizujícím zářením. Kompek, spol. s r. o., J. Hory 67, 272 64 Kladno SPECIFIKACE NEBALENÝCH VÝROBKŮ CUKRÁRNA PLATNOST OD: 2.2.205 č.v. název výrobku 560 Koláč makový 56 Koláč jablečný 562 Koláč tvarohový 564 Koláč ovocný

Více

Čokoláda. Ing. Miroslava Teichmanová

Čokoláda. Ing. Miroslava Teichmanová Čokoláda Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Čokoláda Předmět:

Více

Cukr výroba a použití cukru. Ing. Miroslava Teichmanová

Cukr výroba a použití cukru. Ing. Miroslava Teichmanová Cukr výroba a použití cukru Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová

Tuky z hlediska výživy. Ing. Miroslava Teichmanová Tuky z hlediska výživy Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Datum účinnosti od: 20. září 2016

Datum účinnosti od: 20. září 2016 Vyhláška č. 282/2016 Sb., o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních Datum účinnosti od: 20. září 2016 Ministerstvo

Více

Složení výrobků Pekařství Zliv s.r.o.

Složení výrobků Pekařství Zliv s.r.o. ROHLÍK / HOUSKA Složení výrobků Pekařství Zliv s.r.o. Běžné pečivo ( pšenično-žitné ) 472e, E 471, sladová mouka, látka zlepšující mouku E300, enzymy) ROHLÍK TMAVÝ 472e, E 471, sladová mouka, látka zlepšující

Více

VILÉM spol. s r.o. Havlíčkův Brod Složení a záruky nebalených výrobků číslo Název výrobku Minimální

VILÉM spol. s r.o. Havlíčkův Brod Složení a záruky nebalených výrobků číslo Název výrobku Minimální Složení a záruky nebalených výrobků číslo Název výrobku Minimální Složení výrobku trvanlivost 2040 Chléb pšenično žitný 4 72 hodin voda,pšeničná mouka, žitná mouka, sůl,droždí, kmín, látka zlepš.mouku(

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final ANNEX 2 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS PŘÍLOHA

Více

Složení nebalených výrobků Cukrárny U Kláštera

Složení nebalených výrobků Cukrárny U Kláštera Složení nebalených výrobků Cukrárny U Kláštera Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle přílohy č. 1. vyhlášky č. 113/2005 Sb. Výrobky obsahují alergeny lepek, mléko, vejce, podzemnice, suché skořápkové

Více

Vaflové těsto a kokosové těsto. Ing. Miroslava Teichmanová

Vaflové těsto a kokosové těsto. Ing. Miroslava Teichmanová Vaflové těsto a kokosové těsto Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Firemní katalog. Cukrářské a pekařské produkty

Firemní katalog. Cukrářské a pekařské produkty Firemní katalog Cukrářské a pekařské produkty Sestaven pro rok 2015 / 2016 Obsah Úvod... 3 O nás... 4 Seznam alergenů... 5 Pekařské produkty... 6 Chlebíčky... 7 Lahůdky... 10 Cukrářské produkty... 12 Muffiny...

Více

zakonyprolidi_cs_2016_282_v

zakonyprolidi_cs_2016_282_v Page 1 of 5 Vyhláška č. 282/2016 Sb. Vyhláška o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-282 Částka 109/2016 Platnost

Více

Pekárenské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Pekárenské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Pekárenské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová

Diabetes - cukrovka. Ing. Miroslava Teichmanová Diabetes - cukrovka Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

Přehled základní potravinářské legislativy ČR

Přehled základní potravinářské legislativy ČR Tab. č.: 118 Přehled základní potravinářské legislativy ČR A. Zákony 1 Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů - zákonů č. 166/1999 Sb., č. 119/2000 Sb.,

Více

Katalog Vánočního cukroví 2016 U Bezlepíka

Katalog Vánočního cukroví 2016 U Bezlepíka Katalog Vánočního cukroví 2016 U Bezlepíka Místo výroby: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 9, 741 01 Nový Jičín www.bezlepik.cz Kokosový věneček s polevou Tvarovaný světle kokosový kroužek přestříkaný

Více

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Tento dokument obsahuje kritéria, podle kterých bodově hodnotíme výrobky a udělujeme logo FÉR potravina - Čteme etikety za vás.

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 12.11.2013

Více

Krém světlý - cukr, margarín (kokosové, řepkové, palmové a slunečnicové tuky a oleje v různém poměru, plně

Krém světlý - cukr, margarín (kokosové, řepkové, palmové a slunečnicové tuky a oleje v různém poměru, plně Brněnská 158, 667 01 Název: dort - F Hmotnost: dle objednávky (cca 3 000g 3 500g) Název výrobkové skupiny: dorty Trvanlivost: 3 dny Počet ks v př.: 1 Složení: Tmavý korpus - vejce, pšeničná mouka, voda,

Více

Nákup potravin na 2012

Nákup potravin na 2012 Česká republika Ministerstvo obrany Nákup potravin na 2012 Nákup potravin na 2012 1 / 6 Výběrové řízení Typ VŘ: DLS - Poptávkové řízení dlouhodobá smlouva Nákup x odprodej: Nákup Druh výdaje: Movitý Způsob

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Znaky jakosti potravin Společná pro celou sadu oblast

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318. Profilová část maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec náměstí Svobody 318 Obor: 29 42 M / 01 Analýza potravin Období: jarní 2015 Profilová část maturitní zkoušky 1. Povinná volitelná zkouška Předmět:

Více

Min. trvanlivost 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce. 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce

Min. trvanlivost 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce. 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce zmrzliny Cukrárny U Kláštera KIII spol.s r.o., příloha č.1 ke složení Klášter z 25.4.2017 verze 3 Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle přílohy č.1 vyhlášky č.113/2005 Sb. Výrobky obsahují alergeny

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT VY_32_INVACE_CH.2.16 Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

SLOŽENÍ NEBALENÝCH VÝROBKŮ

SLOŽENÍ NEBALENÝCH VÝROBKŮ 510001 Chléb Šumava 1200 1 Čerstvý chléb pšenično žitný pekárny Liberec a Strakonice: pšeničná a žitná mouka, voda, sůl s jódem, droždí, kmín, pšeničný lepek a slad, sójová mouka pekárny Karviná, Brandýs

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13 Název materiálu: Mléko a mléčné výrobky. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Mléko

Více

Naše nabídka. Cheesecake. Mrkvový dort. Tradiční americká receptura - sušenkový. z krémového. Philadelphia a vrstva zakysané smetany na povrchu.

Naše nabídka. Cheesecake. Mrkvový dort. Tradiční americká receptura - sušenkový. z krémového. Philadelphia a vrstva zakysané smetany na povrchu. Naše nabídka Cheesecake Tradiční americká receptura - sušenkový základ, náplň z krémového smetanového sýra Philadelphia a vrstva zakysané smetany na povrchu. 1 dort / 12-14 ks, 26cm průměr, váha - 1900g,

Více

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994.

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. EKOFRUKT Slaný, spol. s.r.o. ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. Pokračuje v tradici státního podniku Ekofrukt, který na začátku 90. let 20. století jako jeden z prvních u nás

Více

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994.

ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. EKOFRUKT Slaný, spol. s.r.o. ČESKÁ RODINNÁ FIRMA, KTERÁ NA NAŠEM TRHU PŮSOBÍ OD ROKU 1994. Pokračuje v tradici státního podniku Ekofrukt, který na začátku 90. let 20. století jako jeden z prvních u nás

Více

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová Bezlepková dieta Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Bezlepková

Více

tukové citropasta (jablečná dřeň, cukr, zahušťovadlo E1422, citrónové aroma, regulátor kyselosti kyselina citrónová,

tukové citropasta (jablečná dřeň, cukr, zahušťovadlo E1422, citrónové aroma, regulátor kyselosti kyselina citrónová, 34604 Koláč s náplní tvarohovou 50 N Pečivo jemné České Složení: (náplň tvarohová 35%) Budějovice pšeničná mouka, pitná voda, tvarohová náplň [tvaroh, pitná voda, stabilizátor tvarohu (cukr, zahušťovadlo

Více

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí.

Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. ČOKOLÁDOVÁ TYČINKA Proteinová tyčinka s obsahem cukru a sladidla, s čokoládovou příchutí. kj 1556 622 Kcal 373 149 Bílkoviny (g) 32,7 13,1 Asimilovatelné sacharidy (g) 23,9 9,6 z toho polyoly 16,3 6,5

Více

Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny ionizujícím zářením. č.v.

Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny ionizujícím zářením. č.v. Kompek, spol. s r. o., J. Hory 671, 272 64 Kladno SPECIFIKACE NEBALENÝCH VÝROBKŮ CUKRÁRNA PLATNOST OD: 31.7.2013 Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly

Více

Min. trvanlivost 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce. 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce

Min. trvanlivost 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce. 6 měsíců při -18 C, po otevření spotřebovat do 1 měsíce zmrzliny Cukrárny U Kláštera KIII spol.s r.o., příloha č.1 ke složení Klášter z 16.6.2016 verze 10 Alergeny ve složení jsou vyznačeny tučně dle přílohy č.1 vyhlášky č.113/2005 Sb. Výrobky obsahují alergeny

Více

PRODUKTOVÉ LISTY Sestaveno

PRODUKTOVÉ LISTY Sestaveno PRODUKTOVÉ LISTY Sestaveno 5. 1. 2017 BEZLEPKOVÝ CHLÉB LIŠKA KMÍNOVÝ SE LNĚNÝM A SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM Svou lehce kmínovou chutí připomíná klasický chléb tzv. Šumavu, navíc se slunečnicovými a lněnými

Více

Rozsah akreditácie. Certifikačná schéma

Rozsah akreditácie. Certifikačná schéma Strana 1/6 Rozsah akreditácie Názov akreditovaného subjektu: Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky Certifikačný orgán pre poľnohospodárske a potravinárske výrobky Botanická 17, 824

Více

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás

Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Kritéria pro výrobce k získání loga FÉR potravina - čteme etikety za Vás Tento dokument obsahuje kritéria, podle kterých bodově hodnotíme výrobky a udělujeme logo FÉR potravina - Čteme etikety za vás.

Více

Katalog pekařských výrobků. Bezlepík s.r.o.

Katalog pekařských výrobků. Bezlepík s.r.o. Katalog pekařských výrobků Bezlepík s.r.o. Chlebík OŠATKOVÝ 330g kukuřičný škrob, rýžová mouka, sójový proteinový koncentrát, zahušťovadlo (E415, E464), cukr, psyllium, sůl, dextróza, sirup z cukrové řepy,

Více

Střední odborná školy a střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35

Střední odborná školy a střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Střední odborná školy a střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 29 54-H/01 Cukrář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Suroviny Ročník: III. Téma: Ověřování gastronomických

Více

od do Úterý Středa Čtvrtek Pátek svátek Svačina nevaříme Svačina

od do Úterý Středa Čtvrtek Pátek svátek Svačina nevaříme Svačina Úterý 1.1.2019 svátek Středa 2.1.2019 nevaříme Čtvrtek 3.1.2019 Pátek 4.1.2019 obložená kornbageta se sýrem, šunkou a zeleninou, mléko gulášová s bramborem koprová omáčka, vařené vejce, kynuté knedlíky,

Více

do Úterý Středa Čtvrtek Pátek

do Úterý Středa Čtvrtek Pátek Úterý 1.5.2018 státní svátek Středa 2.5.2018 Ochucené mléko, houska, Pomazánka z taveného sýra s ředkvičkou Polévka hovězí s krupicovými noky, Fazole na smetaně, Houskový knedlík, Džus Rohlík, Nutela Čtvrtek

Více

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010. pátek 2.4.2010. Velikonoční prázdniny. Velikonoční prázdniny

Duben 2010. týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010. pátek 2.4.2010. Velikonoční prázdniny. Velikonoční prázdniny týden 1.4. až 4.4. čtvrtek 1.4.2010 pátek 2.4.2010 Velikonoční prázdniny Velikonoční prázdniny změna jídelníčku vyhrazena Strana 1 http://www.zspribram.cz pondělí 5.4.2010 Duben 2010 týden 5.4. až 11.4.

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_07 Název materiálu: Zpracování zeleniny II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Zelenina

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14 Název materiálu: Příčiny znehodnocování potravin Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný

Více

282/2016 Sb. VYHLÁKA

282/2016 Sb. VYHLÁKA 282/2016 Sb. VYHLÁKA ze dne 29. srpna 2016 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve kolách a kolských zařízeních Ministerstvo kolství, mládeže

Více