Biodiverzita objevování živočichů. žijících na školním dvoře 6-8. Authors: Jenny Byrnea Willeke Rietdijk. years

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Biodiverzita objevování živočichů. žijících na školním dvoře 6-8. Authors: Jenny Byrnea Willeke Rietdijk. years"

Transkript

1 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: různorodost, adaptace Věkové zaměření žáků:: 5-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 x 45 3 x 45 minut ( minut) Shrnutí:: Zkoumání výskytu živočichů na školním dvoře Předchozí vědomostní poznatky: pohyb živočichů, potrava, růst, použití smyslů a rozmnožování; potřeba přísunu potravy a vody jako životní podmínky; žáci umí rozpoznat a porovnat hlavní vnější části živočišných těl Cíle: Rozvoj představ o různorodosti živočichů a jejich životního prostředí v prostředí školního dvora; zkoumání vztahu životního prostředí a živočichů, stavby jejich těl a způsob života v daném prostředí e: Pomůcky: lupy (zviditelňující hmyz), nádoby na uchovávání odchyceného hmyzu, entomologické pinzety, pravítko, odchytová síťka na vodní živočichy, jestliže je součástí školního dvora aj. Biodiverzita objevování živočichů žijících na školním dvoře Authors: Jenny Byrnea Willeke Rietdijk The content of the present document only reflects the author s views and the European Union is not liable for any use that may be made of the information therein.

2 Motivace Aktivita: Biodiverzita objevování živočichů žijících na školním dvoře (zahradě) Plán výuky (s včleněnými poznámkami pro učitele) Popis aktivity Učitel začíná aktivitu identifikací aktuálních představ žáků o jevu, který bude předmětem zkoumání. Zaměří se na to, co už žáci vědí a jaké jsou jejich představy? Zjištění představ žáků umožní, aby byly zkoumané otázky pro žáky smysluplné. Na stimulaci identifikace žákovských představ použije učitel čerstvý vzorek spadaných listů. Přinese je na tácku do třídy a zeptá se žáků: Co myslíte, žije tu něco? Po krátké diskusi mají žáci možnost zkoumat spadané listí a nacházejív něm různé bezobratlé živočichy (drobná zvířátka). Učitel povzbudí žáky k tomu, aby přemýšlely o tom, jaké druhy živočichů okolo nás žijí, i když je běžně neregistrujeme. Učitel povzbuzuje žáky tím, že prezentuje různé materiály, chodí po třídě a upozorňuje žáky na různá místa, přičemž objevování ponechává na žácích individuálně nebo v malých skupinách. Následně učitel pokládá otázky: Co myslíte, kde původně bylo toto spadané listí, kde jsem jej nasbíral/nasbírala? Co myslíte, co bychom mohli najít na školním dvoře, jaké drobné živočichy? Na která místa bychom se měli podívat, abychom nějaké živočichy našli? Tím je identifikována základní výzkumná otázka. Žáci přemýšlejí, jak by mohli zkoumat zadaný problém, co je potřebné zjistit. Bádání Zkoumání je zaměřené na řešení výzkumné otázky: Jací živočichové žijí na školním dvoře? Výzkum bude rozdělen do dvou fází návštěva na školním dvoře a detailní pozorování vybraného živočišného druhu. 1. Návštěva na školním dvoře Žáci zkoumají (ve dvojicích až čtveřicích) živočichy, kteří žijí na školním dvoře. Tím, že jde o otevřený výzkum, který si řídí hlavně žáci, je nutné ve skupinách prodiskutovat možné problémy: Jaké dílčí otázky si v rámci výzkumné otázky stanoví? Jakým způsobem najdou odpověď na stanovené otázky? Jaké výsledky zkoumání předpokládají? Jaké informace potřebují pro řešení stanovených otázek? Jak budou odchytávat (zajišťovat, sbírat) zvířata? Jaké pomůcky a materiály budou potřebovat? Jak budou zaznamenávatsesbíraná data? Jak použijí informace získané zkoumáním jako důkazy? Jak budou při zkoumání postupovat (jaké budou fáze zkoumání)? Kolik času si vymezí na jednotlivé fáze zkoumání? Jak si rozdělí úkoly ve skupině (kdo, co bude dělat)? Jak budou prezentovat vlastní zjištění před celou třídou?

3 Učitel ukáže žákům pomůcky a materiál, které jim dá k dispozici a vede žáky v procesu tvorby předpokladů a v přípravě na praktickou výzkumnou činnost. V jednotlivých skupinách poskytuje žákům podporu podle potřeby nebo organizuje celou třídní diskusi. Učitel, v případě potřeby, může upozornit na možné dílčí problémy, které vyvstanou ze stanovené výzkumné otázky (žáci si zapisují svoje předpoklady ke každé vybrané otázce): Kde pravděpodobně najdeme živočichy? Která místa jsou pro život živočichů na školním dvoře nejvhodnější (kde najdeme nejvíc živočichů)? Jak vypadají živočichové žijící na školním dvoře? Vypadají všichni stejně? Jaké druhy živočichů můžeme na školním dvoře nalézt? V jakých různých druzích prostředí žijí živočichové na školním dvoře? Kteří živočichové nežijí na školním dvoře přirozeně (jsou jen návštěvníci)? Následně učitel vede žáky ve skupinách, aby si zaznamenali svoje předpoklady i data, které budou na školním dvoře sbírat i to, jak je budou sbírat. Soustředí pozornost žáků na přípravu záznamových listů, které jim usnadní sběr dat a jejich systematizaci což jim následně pomůže při formulaci jednodušších závěrů. Učitel k danému tématu vede se třídou diskusi, používá otázky: Který způsob zaznamenávání údajů budete používat? Který z následujících typů záznamu dat bude nejvhodnější pro jednotlivé typy dat, které nasbíráte? A podobně. Grafy Tabulky Kresby Obrázky Stručný popis Deník Žáci se rozhodnou, jak budou data zaznamenávat, přičemž učitel chodí mezi skupinami a pomáhá s výběrem metod, s výběrem záznamové formy atd. tam, kde je to potřebné. Následně jdou žáci na školní dvůr a zaznamenávají údaje z pozorování, které si naplánovali. Po ukončení práce v terénu se učitel ujistí, že všichni žáci mají vytvořené záznamy toho, co pozorovali. 2. Detailní pozorování vybraného živočicha Každý žák si vybere jednoho živočicha a detailně ho prozkoumá. Potom každý žák individuálně nebo malá skupina žáků vytvoří plakát (poster), pomocí kterého bude prezentovat svoje zjištění. Učitel pomáhá žákům a povzbuzuje je k dalšímu hledání informací, přičemž používá otázky typu: O jakého živočicha jde? Jak vypadá? (tvar, barva, končetiny, hlava, ocas, části těla, články, tykadla apod.) Co jiného můžeš o živočichovi zjistit? Kde jsi svého živočicha našel?

4 Všechny získané informace z pozorování a zjišťování ze sekundárních zdrojů žáci zaznamenávají do kresby s detailním popisem. Žáci kreslí a popisují jednotlivé části vybraného živočicha a učitel jim pomáhá v tom, aby zjistili a zakreslili co nejvíc informací. Učitel vede žáky k tomu, aby hledali různé informace v různých informačních zdrojích. Pomáhájim, aby byli v hledání úspěšní a to podle individuálních, resp. skupinových potřeb. Evaluace Vyhodnocení výzkumné otázky se realizuje ve dvou fázích diskuse celé třídy a v plakátové sekci. 1. Diskuse celé třídy o výsledcích zkoumání Zástupci jednotlivých skupin prezentují vlastní zjištění před celou třídou. Prezentují, jaké otázky řešili a k jakým odpovědím dospěli, jaké metody použili, co je překvapilo; a jaké jsou podněty a výzvy do dalšího zkoumání. Učitel povzbuzuje skupiny, aby komentovaly metody výzkumu a závěry prezentujících skupin, aby výsledky vzájemně porovnávaly. Učitel poskytuje žákům zpětnou vazbu, zevšeobecňuje výsledky všech skupin a vyzdvihuje 3 nejzajímavější zjištění. Učitel žákům pomáhái ve formulování toho, na co by se mohli spolužáci zeptat a upozorňuje je na to, aby si do svých poznámek zapsali i to, co nezjistili oni, ale jejich spolužáci. 2. Záznam výsledků - plakáty Učitel ve třídě vyvěsí všechny vytvořené plakáty. Žáci chodí a plakáty si prohlížejí. K obsahu plakátů píší poznámky na malé lístečky, které přilepí k hodnocenému plakátu. Do svých poznámek píší: 2 věci, které byly proně zajímavé; 1 doporučení na změnu co by mohlo být ve výzkumu realizováno jinak, lépe. Učitel vede diskusi o: třech nejdůležitějších věcech, které se žáci během zkoumání naučili o životě drobných živočichů na školním dvoře které plakáty/postery byly nejzajímavější a nejlépe zpracované (nejlépe informovaly o výzkumu) a proč. Rozšíření aktivity: Aktivita zaměřená na podporu divergentního myšlení a tvořivosti: Učitel pokládá otázky: Cítí drobní živočichové, mají pocity? Jak a čím jsou tito živočichové důležití? Která zvířata jsou důležitější, malá nebo velká? A co člověk? Učitel ve třídě vede filozofickou diskusi poskytuje provokativní a protikladné argumenty, syntetizuje je, klade nové otázky, vytváří přechodný závěr z diskuse (antropocentrické a antropomorfické pohledy na svět, biodiverzitu a vzájemnou závislost složek přírody). Uvedená aktivita může být zařazena před samotné zkoumání nebo v průběhu zkoumání, kdy sleduje efekt rozvoje žáků a jejich vědeckého přemýšlení.

5 Přílohy: Záznamový list pro žáky (nepovinné použití), poznámky pro učitele Živočichové školního dvora, zahrady záznamový list Kde žijí drobná zvířata na školním dvoře? Pod kmeny a kameny Ve spadaném listí V půdě Na stromech a rostlinách Jiné Jaký je dlouhý? Kolik má nohou? Jakou má barvu? Má hlavu? Má ocas? Má tykadla? Slimák Hlemýžď Žížala Obrázok: DJ Singh Stínka Pavouk Obrázok: Family Oon

6 Mravenec Obrázok:vpickering Brouk Škvor Obrázok:Mamboma n1 Stonožka Obrázok:Kurt Komoda Mnohonožka Obrázok: cojharries Housenka Obrázok: Rickydavid Motýl

7 Včela Jiné: Kolik různých druhů živočichů jsi našel? Kde žijí? Jak jim pomáhá to, jak vypadají a jak se chovají?

8 Poznámky pro učitele, rady a doporučení Vytvořte skupiny 2 až 4 členné. Skupinovou práci v terénu zefektivníte zapojením dalšího pedagoga. Uvědomte si a upozorněte žáky na místa, kam je vstup zakázaný. Při práci v terénu doporučte žákům místa, kde by mohli živočichy hledat nebo před odchodem do terénu použijte metodu brainstormingu ve skupinách nebo v rámci celé třídy. Uvědomte si možné zdravotní a bezpečnostní rizika, jako jsou například alergie; po příchodu z terénu upozorněte žáky, aby si důkladně umyli ruce; upozorněte je i na to, aby si během aktivity nestrkali prsty do pusy, nosu a aby se nedotýkali očí. Zorganizujte třídní diskusi o tom, jak pozorovat odchycená zvířata tak, aby při tom netrpěli. Jedná se o důležitou mravní problematiku. Vědci jsou pasivní pozorovatelé živých objektů a nezasahují do jejich života. Upozorněte žáky na to, že všichni živočichové mají právo na život, i ti, které odchytíme z jejich původního životního prostředí z důvodu studia v hodinách přírodovědy. O odchycené živočichy je nutné se starat tak, aby nebyli týraní, netrpěli nedostatkem životně důležitých podmínek (voda, vzduch, pohyb a podobně) a po ukončení pozorování je, co nejdříve vrátíme na původní místo odchytu (odkaz na zdroj - Gillespie et al., 2008) dle Byrnea Rietdijk. Zvažte, jestli chcete, aby byla zvířata pozorována venku, nebo zda si je žáci budou moci odchytit a pozorovat ve třídě. Zvažte, jestli budete od žáků požadovat, aby odebrali vzorky půdy a mohli vjemově a pocitově porovnávat životní podmínky různých druhů živočichů. Zvažte, v kterých částech výzkumu budou žáci potřebovat více a kdy méně učitelského usměrňování. Připravte se na to. Připravte si otázky a instrukce, pomocí kterých žákům budete pomáhat v jejich zkoumání. Zvažte, zda chcete výzkumnou aktivitu žáků organizovat jako strukturovaný výzkum nebo jako výzkum s otevřeným koncem. Jestliže upřednostníte učitelem řízené zkoumání, použijte pracovní listy. Jestliže chcete nechat žákům volnost v tom, jak zaznamenávat údaje a jak nalezené živočichy třídit, žádejte, aby si žáci vytvářeli svoje vlastní poznámky ke zkoumání. Teoretické pozadí ke zkoumanému tématu Habitat (lokalita, biotop) je místo života specifické skupiny rostlin a živočichů. Habitat je charakteristický specifickými podmínkami, kterým se zde žijící rostliny a živočichové přizpůsobili. Jednotlivé rostlinné a živočišné druhy jsou v něm vzájemně na sobě závislé (VizLoxleyaj., 2010). Habitaty se postupně mění s růstem a dozráváním rostlin. Změna habitatu může být podmíněná i environmentálními změnami. Nejčastěji se vyskytujícími živočichy, ke kterým mají žáci přístup, jsou bezobratlí, jako jsou členovci (např. hmyz a pavouci), měkkýši (slimáci a šneci) a kroužkovci (žížala). Bezobratlí jsou živočichové bez vnitřní kostry, některé ale mají vnější kostru, jako například členovci. Často hodnocené jsou zejména rozdíly mezi živočichy, zatímco podobnosti mezi živočichy stejné skupiny jsou často přehlížené.

9 Zkoumání živočichů v jejich přirozeném prostředí je pro žáky prvního stupně ZŠ velmi důležité, protože přirozené prostředí umožňuje žákům efektivně zkoumat věci, objekty a jevy, které se vyskytují v jejich blízkém okolí a přirozeně je zajímají. Živočichové jsou často fyzicky přizpůsobeni životnímu prostředí, ve kterém žijí, což je výsledkem přirozeného výběru v daném prostředí. Na druhé straně, se umí přizpůsobit svým chováním i změněným podmínkám. Jestliže chceme na tento fakt žáky upozornit, můžeme soustředit jejich pozornost na to, aby porovnali tvar těla živočicha s prostředím, ve kterém žije. Žákovu pozornost soustředíme k úvaze, co živočichové potřebují; jak se přizpůsobili prostředí, ve kterém žijí. Například, pomáhá tvar těla živočichům ve způsobu jejich života? Pomáhájim jejich barva přežít? Jak se pohybují v prostředí, ve kterém žijí? Jak se chovají? Jak jim jejich chování v životě v daném prostředí pomáhá? (např. proč je slimák slizký?) Vhodné je vést žáky k popisu pozorovaných skutečností, do co největších podrobností. Například tím, že je vyzveme, aby pojmenovali části těla, strukturu těla, barvy, aby popsali to, jak jsou k sobě jednotlivé části těla připojené. Také se mohou pokusit třídit nalezené živočichy podle různých kritérií, např. počet článků, noh, resp. bez noh), podle vzhledu na lesklé, matné, chlupaté, hladké (bez ochlupení) a porovnat to s tím, kde byli daní živočichové nalezeni (viz. pracovní listy; více informací: Cross a kol., 2009). Literatura: Allen, M. (2010) Misconceptions in primary science. Maidenhead, Berkshire: Open University Press. Cross, A. and Bowden, A. (2009) EssentialPrimary Science. Maidenhead, UK: Open University Press. Gillespie, H. and Gillespie, R. (2008) Science forprimaryschoolteachers. Buckingham, UK: Open University Press. Loxley, P., Dawes, L., Nicholls, L., Dore, B. (2010) Teachingprimary science promotingenjoyment and developingunderstanding.harlow, UK: PearsonEducation Limited. Web:

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Klíčení, růst Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 45 minut + systematické pozorování v délce 4 týdnů, na závěr

Více

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Změny skupenství látek, fyzikální změny látek, tání, tuhnutí. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2x45 (90 minut)

Více

Semena, která se šíří vzduchem. zkoumání odporu vzduchu 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years

Semena, která se šíří vzduchem. zkoumání odporu vzduchu 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie a fyzika Cílové koncepty: tah, tlak, rychlost, vzdálenost, čas, odpor vzduchu, gravitace Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity:

Více

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: průhlednost / průsvitnost / neprůsvitnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Zkoumání, jak

Více

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka Cílové koncepty: Smysly a jejich interakce / součinnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 3 hod. Shrnutí: Děti zkoumají

Více

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka,přírodověda, (biologie, botanika, gravitační biologie) Cílové koncepty: Gravitropismus (pozitivní gravitropismus / též ozn. jako geotropismus/ růst ve

Více

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika Cílové koncepty: klíčení Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 hodiny + 1 hodina následující den Shrnutí:

Více

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu?

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? 3-5 years Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Klíčové pojmy: Hlemýžď, potrava, salát, sušené listí Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity:

Více

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list.

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list. 3-5 years Název aktivity: Jak prostředí ovlivňuje růst rostlin? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1

Více

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Archimedovy zákony: plovající a potápějící se předměty ve vodě. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí:

Více

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem.

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem. 3-5 years Název aktivity: Létající balón s ocasem Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy, design (návrh vzhledu výrobku) a technologie Klíčové pojmy: Možnost pohybu věcí vzduchem (úvod do třetího

Více

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity:

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity: 3-5 years Název aktivity: Nechme plovat Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy. Klíčové pojmy: plovoucí a potápějící se. Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity: maximálně 3 hodiny Obsah:

Více

Zvěřinec na dvorku, aneb brouci, hmyz a členovci: kdo je kdo? Shrnutí

Zvěřinec na dvorku, aneb brouci, hmyz a členovci: kdo je kdo? Shrnutí Zvěřinec na dvorku, aneb brouci, hmyz a členovci: kdo je kdo? Shrnutí Úloha je zaměřena na pozorování a pochopení stavby těla a systému členovců a reaguje na skutečnost, že mnoho žáků a studentů (ale i

Více

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy 3-5 years Název aktivity: Obloha Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy Klíčové pojmy: Objekty na obloze, měnící se příroda barvami mraků a oblohy, slunce, stíny. Cílová věková

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek,

Více

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Přírodní vědy Klíčové pojmy: fotosyntéza, energie, světlo Cílová věková skupina: 9-11 let Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): zelené, žluté a suché

Více

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální, zásaditý, indikátor. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 1-2 hodiny Shrnutí: Pomoci žákům porozumět

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

Co skrývají pupeny stromů?

Co skrývají pupeny stromů? Co skrývají pupeny stromů? Autorka Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. 7. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina (oddělené 14 dny) Potřebný prostor a uspořádání Učebna

Více

ZŠA MŠNOVÁCEREKEV LEPŠÍVÝUKA V NOVÉCEREKVI

ZŠA MŠNOVÁCEREKEV LEPŠÍVÝUKA V NOVÉCEREKVI Tento výukový materiál vznikl v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. ZŠA MŠNOVÁCEREKEV LEPŠÍVÝUKA V NOVÉCEREKVI Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3771 Základní škola

Více

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Plynné skupenství látek. Přítomnost vzduchu v prostředí. Vzduch jako hmota vyplňující prostor. Věkové zaměření žáků:: 5-8 letí žáci Délka

Více

Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Fungování lidského těla, vztah mezi srdeční činností a fyzickou námahou. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity:

Více

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years 3-5 years Název aktivity: Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? Vzdělávací obsah: Přírodopis Klíčové pojmy: Barva rostlin - zeleň. Rostliny si vytváří vlastní výživu.

Více

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Proč by měli žáci a studenti pracovat na výzkumných projektech? 1. Učí se celoživotnímu vzdělávání 2. Učí se organizačním schopnostem

Více

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda Ondřej Šimik Kontext přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ Transformace české školy - RVP ZV Člověk a jeho svět

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce)

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-13 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 7. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Biologie porovná základní vnější a vnitřní stavbu vybraných a vysvětlí funkci jednotlivých orgánů rozlišuje

Více

Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů

Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů Měření přírůstku/úbytku obvodu stromů Autor Andrea Tláskalová, ZŠ Zbiroh Vhodné pro věk/třídu od 3. ročníku ZŠ Potřebný čas 1 vyučovací hodina na úvod + půlroční/ celoroční pozorování + 1 závěrečná vyučovací

Více

1. VYUČOVACÍ HODINA, V TERÉNU

1. VYUČOVACÍ HODINA, V TERÉNU Green-Down Autor Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina následuje podzimní fenologické měření Green-Down (samostatné pozorování 2 týdně)

Více

Zpracovala: Ing.Marcela Kováříková

Zpracovala: Ing.Marcela Kováříková Číslo materiálu: Název materiálu: VÝUKA V TERÉNU pracovní listy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Ing.Marcela Kováříková Jméno: Vezmi si s sebou psací potřeby Vypracovaný pracovní list

Více

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ Helena Picková, FP TUL Projekt EduTech: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech, CZ.1.07/2.3.00/45.0011

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování 2. Uvedení a formulace problému. Sbírání informací 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení

Více

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a jeho svět / Rozmanitost přírody Klíčové pojmy: Barva, barvivo, směs, živá příroda, zelené barvivo rostlin, experiment Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity:

Více

E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA

E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA 510664-LLP-1-2010-1-IT-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author,

Více

Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years

Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální a zásaditý. Základní chemické pojmy a jejich souvislosti s každodenním životem dětí. Cílová věková skupina: 9-11

Více

Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství)

Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství) Bi1BP_PEST Přírodní školní zahrady, pěstitelství, chovatelství (Úvod do pěstitelských prací a chovatelství) Anotace předmětu: 26 hodin přímé výuky rozdělené do absolvovaných na katedře biologie, terénním

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání SZŠ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0358 Název školy Střední zdravotnická škola, Turnov, 28.

Více

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu Může člověk jít konstantní rychlostí? TĚLESNÝ POHYB Chůze před detektorem pohybu Jak můžete zjistit rychlost pohybu? V čem se liší rychlost a vektorová rychlost?. A. Příprava Aktivity s papírem a tužkou:

Více

Využití IBSE ve výuce fyziky

Využití IBSE ve výuce fyziky Olomouc, 2. - 4. září 2011 Využití IBSE ve výuce fyziky Josef Trna Pedagogická fakulta Masarykova univerzita SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME 5.2.2.1 SiS-2010-2.2.1 Grant agreement no.: 266589 1. Úvod Některé

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

Viry. Bakterie. Buňka

Viry. Bakterie. Buňka - způsobu myšlení, které vyžaduje ověřování vyslovovaných domněnek o přírodních faktech více nezávislými způsoby - dokáže jednoduše popsat vznik atmosféry a hydrosféry - vysvětlí význam Slunce, kyslíku,

Více

Želvy v úzkých. Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany. Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky

Želvy v úzkých. Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany. Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky Želvy v úzkých Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky Cílová skupina: žáci od 6. ročníku ZŠ Potřebný čas : 45 minut + další čas na výrobu

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda 6-8 years Vědní oblast: Přírodověda Cílové koncepty: Podpora vztahu dětí k poznávání a získávání vědomostí, prostřednictvím vlastního zkoumání. Rozvoj představ o statické elektřině předmětů. Věkové zaměření

Více

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu

Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu Metodologie pedagogického výzkumu Téma číslo 2 Koncipování vlastního výzkumu pedagogického výzkumu 1 Příprava výzkumu Teoretický rozbor literární rešerše (úprava, vyvarování se chyb, inspirace ) Zdroje:

Více

Žáci se seznámí s klíčením tulipánů. Žáci se seznámí se stavbou těla tulipánů. Žáci pozorují růst tulipánů. PODZIM. Motivace

Žáci se seznámí s klíčením tulipánů. Žáci se seznámí se stavbou těla tulipánů. Žáci pozorují růst tulipánů. PODZIM. Motivace Kroužkování tulipánů Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 45 min na podzim a 1,5 hodiny na jaře Kde lekce proběhne? Na školním pozemku, ve třídě 2 Y Motivace

Více

Název: Pozorování exuvií různých živočichů

Název: Pozorování exuvií různých živočichů Název: Pozorování exuvií různých živočichů Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Výukové materiály Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, výtvarný

Více

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE?

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? (VERZE PRO STŘEDNÍ ŠKOLY) Sůl je v zimě používána jako pomoc při odstraňování sněhu a ledu ze silnic, tratí a ulic. A to proto, že sůl podporuje tání sněhu a ledu i při teplotách

Více

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA Hans Molish, 1931 NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA 1. Obrazy rostlinných společenstev Víte co je to fotografický snímek, ale co je to fytocenologický snímek nemáte ani ponětí?

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

Tvorba trvalého preparátu

Tvorba trvalého preparátu BIOLOGIE Tvorba trvalého preparátu V rámci následujícího laboratorního cvičení se studenti seznámí s technikou tvorby trvalých preparátů členovců. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková organizace

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

KOŘENY ZKUŠENOSTI S INTERPRETATIVNÍM PROGRAMEM O JIZERSKÝCH HORÁCH. Jan Činčera, Technická univerzita v Liberci & Masarykova univerzita Brno

KOŘENY ZKUŠENOSTI S INTERPRETATIVNÍM PROGRAMEM O JIZERSKÝCH HORÁCH. Jan Činčera, Technická univerzita v Liberci & Masarykova univerzita Brno KOŘENY ZKUŠENOSTI S INTERPRETATIVNÍM PROGRAMEM O JIZERSKÝCH HORÁCH Jan Činčera, Technická univerzita v Liberci & Masarykova univerzita Brno AKTÉŘI A SPONZOŘI Společnost pro Jizerské hory Technická univerzita

Více

Přírodověda, matematika 5. ročník (Volný čas)

Přírodověda, matematika 5. ročník (Volný čas) Přírodověda, matematika 5. ročník (Volný čas) Jméno a příjmení autora e-mail Název práce Lenka Jeřábková Ondřej Černý sipvz@gym-ul.cz Volný čas Zaměření zde uveďte číslo a název části modulu, kam řadíte

Více

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Autor, škola: Mgr. Kateřina Tlustá, Gymnázium Jana Palacha Mělník Vyučovací předmět Cíle lekce tematické / obsahové Cíle lekce - badatelské Testováno

Více

Biologie - Sexta, 2. ročník

Biologie - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence občanská Kompetence sociální a personální Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Vzdělávací obor Přírodopis - obsah 6.ročník

Vzdělávací obor Přírodopis - obsah 6.ročník 6.ročník Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Metody práce obor navázání na již zvládnuté ročník 1. OBECNÁ Kompetence k učení, k řešení problémů, 1.1 Vznik a vývoj života Vlastivěda

Více

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice Jana Bakalová Radim Boháček Daniel Münich Společný seminář IDEA a SHARE při CERGE-EI a Důchodové komise 18.6. 2015 Širší souvislosti Demografické stárnutí

Více

ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE

ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE Úvod Marta žije v městě, které má tvrdou vodu - obsahuje velké množství minerálních látek. 1 Jedním z problémů při používání tvrdé vody je, že v místech, kde voda stojí,

Více

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 8. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 8 Př časová dotace: 1 hod / týden Přírodopis 8. ročník P 9 1 01 P 9 1 01.5 P 9 1 01.6 P 9 1 01.7 P 9 1 01.9 P 9 1 03 P 9 1 03.1 P 9 1 03.3 rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

METODICKÝ LIST LEKCE

METODICKÝ LIST LEKCE METODICKÝ LIST LEKCE Oblast IV 1) Mediální gramotnost 2) Analýza - Hodnocení zdrojů / informací - Hledání souvislostí - Analýza textu - Interpretace, shrnutí a formulace - Tvorba textového dokumentu 3)

Více

Žák si osvojí slovní zásobu týkající se částí těla a vývojových stadií motýla

Žák si osvojí slovní zásobu týkající se částí těla a vývojových stadií motýla Autor: Veronika Dvorská, Šárka Klimešová Motýli Obsahový cíl: Žák si osvojí slovní zásobu týkající se částí těla a vývojových stadií motýla Žák je schopen vyhledat v učebnici, encyklopedii či na internetu

Více

Uživatelský návod Historiana

Uživatelský návod Historiana Uživatelský návod Historiana Historiana je elearningový program, který byl vyvinut pedagogy historie, působící v Evropě i mimo, aby pomohli svým kolegům upoutat studenty inovativní a zodpovědnou výukou

Více

SEEL General Learning Concept

SEEL General Learning Concept General Learning Concept Intellectual Output No. IO2-A1 P1, UPB Germany SEEL General Learning Concept Sound in European E-Learning IO2- A1 P1 University Paderborn UPB Germany Project Title Project Acronym

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP DUHA 2016 pro základní vzdělávání, čj. 111/16/ZSKR Škola: Základní škola a mateřská škola Křinec - příspěvková organizace, Školní 301, 289

Více

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT Šiška Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 90 minut Kde lekce proběhne? V lese, za nepříznivého počasí ve třídě 5 Cíl aktivity: Motivace Cíle lekce tematické,

Více

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 Masožravé rostliny Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 1 Popis rostlin: Jsou to rostliny, které získávají většinu živin z hmyzu. Nejvíce se vyskytují např. v kyselých bažinách a v chudých

Více

Představení 5 finalistů soutěže o nejlepší interaktivní materiál pro SMART Board Ukončení konference s losováním o ceny

Představení 5 finalistů soutěže o nejlepší interaktivní materiál pro SMART Board Ukončení konference s losováním o ceny Program: 7 8 10 8 9 25 10 9 10 20 05 10 11 15 00 11 12 05 50 12 12 Registrace účastníků Úvod a zahájení konference 1. blok náslechů (12 osob) a (25-50 osob) 2. blok náslechů a 3. blok náslechů a 4. blok

Více

Chráněná území a jejich biodiverzita

Chráněná území a jejich biodiverzita Chráněná území a jejich biodiverzita envi.stromzivota.sk ENVI-MOBILE: Integration of mobile learning into environmental education fostering local communities development 2014-1-SK01-KA200-000481 ERAZMUS+

Více

EDUKAČNÍ PROGRAMY S MIKROSKOPY

EDUKAČNÍ PROGRAMY S MIKROSKOPY EDUKAČNÍ PROGRAMY S MIKROSKOPY B.P. MEDICAL s.r. o.,mgr. Jaroslava Kohoutová PhD., kohoutovaj1@gmail.com, +420 608 838 887 Edukační programy s mikroskopovou technikou nabízejí dětem možnost vyzkoušet si

Více

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV.

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Název učební jednotky (téma) Čí je Mourek? Domácí mazlíčci Kočka domácí Stručná anotace

Více

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie téma: Úvodní praktikum cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika pomůcky: papír, tužka, metodiky pro výuku praktik (názvy cvičení) popis aktivit: seznámení s organizací a tematickou náplní praktik

Více

Výchovný obsah předmětu se skládá z tematických celků:

Výchovný obsah předmětu se skládá z tematických celků: Příloha č. 3 5.3.4 Přírodovědný seminář (PS) a) Obsahové vymezení Výuka volitelného předmětu Přírodovědný seminář rozšiřuje a prohlubuje učivo vzdělávací oblasti Člověk a příroda a je vyučován v 7. 9.

Více

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek Předpověď počasí Autor Mgr. Petr Jaroš, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec Vhodné pro věk/třídu 6. 9. ročník V 6. ročníku použít až po probrání učiva Atmosféra. Potřebný čas 2 vyučovací hodiny oddělené minimálně

Více

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová

Řeka Klabava. Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Řeka Klabava Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová 1 Obsah 1 Navštívená lokalita a náš cíl... 2 2 Předmět zkoumání... 2 3 Vymezení území... 2 4 Náš postup... 3 5 Terénní deník... 3 7

Více

Název: Co všechno poskytuje les

Název: Co všechno poskytuje les Název: Co všechno poskytuje les Téma: Využití lesa, jak se využíval les v minulosti, stará řemesla Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Výukové materiály Předmět (obor): prvouka,

Více

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek

Místo pro život. Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Nejsou dvě historie lidská a přírodní, ale jen jedna, která je posledních pár miliónů let společná. Václav Cílek Místo pro život Člověk se chová k prostředí, ve kterém žije, podle toho,

Více

Očekávaný výstup: Žák zařadí probrané druhy živočichů do systému, popíše stavbu těla typických zástupců, vysvětlí příčiny ohrožení bezobratlých

Očekávaný výstup: Žák zařadí probrané druhy živočichů do systému, popíše stavbu těla typických zástupců, vysvětlí příčiny ohrožení bezobratlých Autor: Mgr. Vlastimila Knappová Datum vytvoření: 25. 10. 2012 Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Předmět: Přírodopis Téma: Bezobratlí živočichové - test Ročník: 8. Anotace:

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové ( = téma OSV č. 22) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané

Více

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA PROJEKT ZVÍŘÁTKA 2. třída SLUNÍČKA 2. třída Sluníčka Školní rok: 2011/2012 Projekt: ZVÍŘÁTKA Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného bloku:

Více

badatele.cz / Rozporuplné klima / Sdružení Tereza ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

badatele.cz / Rozporuplné klima / Sdružení Tereza ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Co to je skleníkový efekt? Jaké jsou příčiny klimatických změn? Jak se podílím na příčinách změn klimatu já? Jak jsou změnami klimatu ovlivněny rostliny a živočichové? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 91 badatele.cz

Více

Otázky pro opakování. 6. ročník

Otázky pro opakování. 6. ročník Otázky pro opakování 6. ročník Vznik a vývoj Země 1. Jak vznikl vesmír? 2. Jak se nazývá naše galaxie a kdy pravděpodobně vznikla? 3. Jak a kdy vznikla naše Země? 4. Jak se následně vyvíjela Země? 5. Vyjmenuj

Více

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle

Adresa: (u cílů, kde není adresa, místo a GPS souřadnice) Popis: Přínos vybraného cíle BP 1 Přírodovědná oblast vzdělávání Cílová skupina: Základní škola, druhý stupeň Kraj/ cíle jsou od sebe vzdáleny (v km): 13 Cíl I: České vinařství Chrámce s.r.o. Cíl II: Oblastní muzeum v Mostě, příspěvková

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0005 Sada metodických listů: KABINET BIOLOGIE Název metodického

Více

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites

Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Jak vytvořit Osobní a profesní profil v Google Sites Co je Osobní a profesní profil? Při ucházení se o zaměstnání ti Osobní a profesní profil pomůže prezentovat tvé zájmy, dovednosti, vzdělání a pracovní

Více

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I

Skáče žába. Jaro Léto Podzim - Zima. Příběhy kamenů I Skáče žába Jak se žáby pohybují, čím se živí, kde žijí, jak jim můžeme pomáhat. Každá žabka jinak zpívá. Ukázky SOMSO modelů, výukové obrázky, poslech hlasů žab, pohybová aktivita dětí. Vhodné pro mateřské

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic

1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic 1. Měření a analýza didaktické vybavenosti učebnic Koeficienty didaktické vybavenosti se stanovují jako procentuální podíl počtu komponentů v učebnici využitých ku počtu komponentů možných. Kromě celkové

Více

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS Název učební jednotky (téma) Problémy Afriky Stručná anotace učební jednotky Žáci ve dvojicích formou brainstormingu určují, co pro ně znamená

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Rozmanitost přírody stromy listnaté a jehličnaté 2 vyučovací hodiny Věková

Více

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU?

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU? ZAČÍT SPOLU ZÁKLADNÍ INFORMACE program Začít spolu (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ pedagogický přístup orientovaný na dítě spojuje v sobě moderní poznatky

Více

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků

Postup Cíle sčítání: Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: 1. Metoda mapování hnízdních okrsků Pro běžný kvantitativní výzkum se používají: Metoda mapování hnízdních okrsků Liniové metody Bodové metody Metody přímého vyhledávání hnízd Metoda eodazpětných odchytů ů Jana Svobodová, AMPS 1. Metoda

Více